Quantcast
Channel: Ορεινή Μέλισσα
Viewing all 18087 articles
Browse latest View live

Πωλούνται μελίσσια παραφυάδες βασίλισσες στην περιοχή της Αττικής

$
0
0


~ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ~

Πωλούνται ΜΕΛΙΣΣΙΑ παραφυάδες, βασίλισσες, βασιλικά κελιά, γύρη, βασιλικός πολτός, μέλι, πωλούνται και αναλαμβάνεται διαχείριση μελισσοκομείου, διαθέσιμα από Απρίλιο - Σεπτέμβριο, περιοχή Αττικής, για παραγγελίες θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6936218176

Πατέντα για ξεχειμώνιασμα και αποτελέσματα στα μελίσσια: Τοποθέτησε ανακλαστική μεμβράνη

$
0
0


Του Λεωνίδα Τσιαμήτρου...
Έξυπνη πατέντα για φουλ θερμομόνωση της κυψέλης. Δείτε τα πρώτα αποτελέσματα από τη χρήση της. Ένα πολύ επίκαιρο θέμα για το οποίο γίνεται συζήτηση τον τελευταίο καιρό είναι πως μπορούμε να πετύχουμε καλύτερη θερμομόνωση στις κυψέλες χρησιμοποιώντας απλά και φτηνά υλικά.





Μετά από τρία χρόνια χρήσης της πατέντας και μελετώντας τις θετικές επιδράσεις στο ξεχειμώνιασμα και τη γρήγορη-πρώιμη ανάπτυξη των μελισσιών στη Βόρεια Ελλάδα (Βέροια), αποφάσισα περίπου δύο μήνες πριν να προτείνω τη χρήση της ανακλαστικής μεμβράνης. Όπως έχω τονίσει πρέπει να καλύπτουμε πλήρως όλα τα πλαίσια για να πετύχουμε τη μέγιστη θερμομόνωση. Αν αφήσουμε κενό μαζί με τη διαφυγή της υγρασίας θα έχουμε και απώλεια θερμότητας.

Το άνοιγμα για τη μελισσοτροφή γίνεται ελαφρώς μπροστά (ή πίσω) διότι έχω παρατηρήσει ότι η μελισσόσφαιρα ακόμη και στα δυνατά μελίσσια μετακινείται συνήθως προς το πιο ζεστό σημείο της κυψέλης. Επίσης οι μέλισσες πρέπει να έχουν άμεση πρόσβαση στην τροφή από τρία πλαίσια γιατί όπως θα δείτε παρακάτω τόσοι είναι και πρώτοι γόνοι που έχουν τα μελίσσια στις αρχές Γενάρη.




Μετά τις χιονοπτώσεις και τις χαμηλές θερμοκρασίες στα τέλη Δεκέμβρη ανέβηκε η θερμοκρασία με αποτέλεσμα να έρθουν στις κυψέλες μας οι πρώτες γύρες. Έχοντας λοιπόν διαμορφώσει μια ζεστή φωλιά για τις μέλισσές μας με την χρήση της ανακλαστικής μεμβράνης και με τη φρέσκια γύρη, οι βασίλισσες ξεκίνησαν να ρίχνουν γόνους πολύ νωρίς για άλλη μια χρονιά.




Παρακάτω μπορείτε να δείτε φωτογραφίες (11/1/2016) με τις καλοταϊσμένες βασίλισσες και τους πρώτους σφραγισμένους γόνους της χρονιάς.













Κι ένα βίντεο με τις βασίλισσες να περπατούν περήφανες πάνω στο πλαίσιο.




Τώρα οι ανάγκες του μελισσιού αυξάνονται διαρκώς με την εκτροφή του νέου γόνου, οπότε είναι η πιο κατάλληλη εποχή για την προσθήκη μιας ποιοτικής μελισσοτροφής που πρέπει να τοποθετείται πάνω από την ανακλαστική μεμβράνη όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα. Έτσι θα πετύχουμε ταχύτατη ανάπτυξη στα μελίσσια μας με τα αποτελέσματα να είναι ορατά πολύ νωρίς μες το Φλεβάρη. Βέβαια για να συμβεί αυτό θα πρέπει να έχουμε κάνει τους κατάλληλους χειρισμούς στο τέλος του φθινοπώρου.




Όπως γνωρίζουμε αν οι νεαρές μέλισσες (ο γόνος) τραφούν σωστά τότε παρατείνεται η διάρκεια ζωής τους και γίνονται πιο ανθεκτικές στις αντίξοες συνθήκες του χειμώνα γι’ αυτό μεταφέρω τα μελίσσια μου στην ανθοφορία της κουμαριάς και ταυτόχρονα τροφοδοτώ με γυρεόπιτα δικής μου παραγωγής κι όχι υποκατάστατο γύρης.



Στη συνέχεια παρακολουθείστε ένα βίντεο από το νεαρό μελισσοκόμο Αντώνη που χρησιμοποίησε για πρώτη φορά την πατέντα και είναι απόλυτα ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα.




Λεωνίδας Τσιαμήτρος - Μελισσοκόμος

Οι σημαντικότεροι χειρισμοί του Ιανουαρίου: Επιθεωρήσεις, εργασίες, τροφοδοσία, ανθοφορίες

$
0
0

Του μελισσοκόμου  Κώστα Μυγδανάλευρου...
Η χρονιά που πέρασε δεν φάνηκε τόσο παραγωγική για πολλούς συναδέλφους σε πολλές περιοχές της χώρας μας. Ο καιρός δεν επέτρεψε την πολύ καλή παραγωγή σε μεσαίας δυναμικότητας μελισσοκομεία τόσο στον έλατο όσο και στο πεύκο. Τα δυνατά μελίσσια από την άλλη, έστω και λίγες ημέρες να το επιτρέψει ο καιρός, θα γεμίσουν μέλια.

Ο Δεκέμβριος οικονομικά μας ζέστανε, διότι, παρά τα πολλά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Έλληνας καταναλωτής, το μέλι δεν του έλειψε από το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι, είτε αυτούσιο ή με την προσθήκη του σε διάφορα παραδοσιακά γλυκίσματα και φαγητά. Οι πωλήσεις ήταν ικανοποιητικές, κατά ομολογία πολλών συναδέλφων.
Μια ακόμη δοκιμασία για τους νέους και παλαιούς μελισσοκόμους είναι το ξεχειμώνιασμα.

Ο χειμώνας και φέτος είναι πίσω, Νοέμβριος, Δεκέμβριος δεν είχαν βροχές και κρύα.

Επίκαιρο είναι το πρόβλημα της τροφοδοσίας ενώ παράλληλα υπάρχει έλλειψη χρημάτων. Τα μελίσσια όμως θέλουν τροφές για να ανταπεξέλθουν στις δύσκολες χειμωνιάτικες καιρικές συνθήκες. Η αδυναμία τροφοδότησης τους και η ασιτία εγκυμονούν κινδύνους εξαφάνισης των μικρών και αδύνατων μελισσιών. Οι έμπειροι μελισσοκόμοι προέβλεψαν τη συνένωση μικρών, αδυνάτων και μεσαίων μελισσιών τους προηγούμενους μήνες.

Επιθεωρήσεις
Ο Ιανουάριος δεν μας αφήνει μεγάλα περιθώρια για συστηματικές και λεπτομερείς επιθεωρήσεις στα μελίσσια, ότι είναι να κάνουμε, πρέπει να το κάνουμε με προσοχή σε ηλιόλουστες ημέρες χωρίς δυνατούς ανέμους. Οι μόνες ενέργειες που μπορούμε να κάνουμε χωρίς να βλάψουμε τα μελίσσια μας είναι γρήγοροι, μικρής διάρκειας έλεγχοι για την ύπαρξη τροφών και νεκρών μελισσοσμηνών.
Η καλύτερη τροφοδοσία τον χειμώνα είναι τοποθέτηση απολεπισμένων πλαισίων με μέλι δίπλα στον γόνο
Με θερμοκρασίες πάντα μεγαλύτερες των 13 βαθμών, ανοίγουμε τα καπάκια και ελέγχουμε εάν υπάρχει ικανοποιητικής ποσότητας τροφών δίπλα από τον γόνο. Όσα μελίσσια έχουν γόνο χρειάζονται περισσότερες τροφές. Ακόμη και στα μελίσσια που αρχές Δεκεμβρίου έκοψε η βασίλισσα τη γέννα της, όσο μεγαλώνει η διάρκεια της ημέρας αρχίζει να αυξάνει και ο γόνος τους. Έτσι ο γόνος θα χρειασθεί τροφές και πρέπει να του τις εξασφαλίσουμε αυτούς τους δύσκολους χειμωνιάτικους μήνες. Μελίσσια ίδιας δυναμικότητας σε πληθυσμό, χρειάζονται διαφορετικές ποσότητες τροφής, φυσικό είναι να θέλουν περισσότερη τροφή αυτά που έχουν γόνο. Γι'αυτό επιβάλλονται μικρές επιθεωρήσεις κατά την διάρκεια του χειμώνα έστω και σε αραιά διαστήματα.

Τροφοδοσία
Οι τροφές πρέπει να ευρίσκονται ακριβώς δίπλα στον γόνο, διότι όταν πέφτει η θερμοκρασία και οι μέλισσες δημιουργούν την μελισσόσφαιρα, αν είναι στα άκρα ή πίσω από ένα άδειο πλαίσιο η τροφή, είναι δύσκολο να την φτάσουν και μπορεί να χάσουμε μελίσσια από πείνα ακόμη και αν έχουμε τροφές μέσα στις κυψέλες. Το ζαχαροζύμαρο αυτό το διάστημα ενδείκνυται για τροφοδοσία των μελισσιών μας, αν έχουμε την δυνατότητα να το φτιάξουμε μόνοι, στους συλλόγους μας ή αγοράζοντας το. Με την προσθήκη χυμού σκόρδου μπορούμε προληπτικά να γλυτώσουμε μια μορφή νοζεμίασης.



Συλλέκτριες γύρης σε άνθη δενδρολίβανου (Rosmarinus officinalis).Η καλύτερη τροφοδοσία τον χειμώνα είναι τοποθέτηση απολεπισμένων πλαισίων με μέλι δίπλα στον γόνο. Με μέλι ανθέων θα είχαμε πολλαπλό όφελος, εν συγκρίσει πάντα με μέλι μελιτωμάτων. Τα ανθόμελα περιέχουν τις ποσότητες γύρης που επιτρέπουν οι μέλισσες να έχουν, για να το εκμεταλλεύονται κατά την χειμερινή διατροφή τους. Μικρές μεν οι ποσότητες γύρης, ικανοποιητικές δε για την διατροφή τους.

Η τοποθέτηση του ζαχαροζύμαρου γίνεται αφού πρώτα αφαιρέσουμε τμήμα της πλαστικής συσκευασίας του και με το ανοικτό πλέον μέρος πάνω στους κηρηθροφορείς και πάνω από το κέντρο του γόνου, με το άνοιγμα προς τα κάτω, για να μπορούν οι μέλισσες να το παίρνουν χωρίς να χαλάνε την μελισσόσφαιρα τους.

Καιρικές συνθήκες

Άλλαξαν πλέον οι καιρικές συνθήκες και στην χώρα μας τα τελευταία χρόνια, ξαφνικές δυνατές και συνεχείς νεροποντές, χιονοπτώσεις, θυελλώδεις άνεμοι, παγετοί μέχρι τα μέσα Απριλίου, όλα αυτά έχουν επιπτώσεις και σοβαρές μάλιστα στα μελίσσια μας. Το να προλαμβάνει ο μελισσοκόμος είναι σαφώς καλύτερο από το να θεραπεύει. Προνοεί από το φθινόπωρο και προετοιμάζει τα μελίσσια, ώστε να βγουν δυνατά από τον χειμώνα στην άνοιξη, χωρίς σοβαρές απώλειες.

Επιβάλλεται η επίσκεψη και ο έλεγχος μετά από επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, στην περιοχή που διαχειμάζουν τα μελίσσια μας. Στα μελισσοκομεία που διαχειμάζουν σε μεγάλο υψόμετρο αλλά και στις βόρειες περιοχές της χώρας μας επιβάλλονται τα βαμβακερά κηρόπανα. Επίσης δεν πρέπει να κλείνουμε τα παράθυρα εξαερισμού στα καπάκια τύπου Αυστραλίας για κανένα λόγο. Πρέπει να παραμένουν ανοικτά για να φεύγει η εσωτερική υγρασία. Όταν έχουν τροφές, τα μελίσσια δεν κινδυνεύουν από το κρύο, αλλά από την υγρασία.
Οι Αλκυονίδες ημέρες είναι ιδανικές για μικρές επιθεωρήσεις των μελισσιών
Τα μελίσσια δεν τα αφήνουμε κατάσαρκα στη γη. Για να τα προφυλάξουμε από την υγρασία, τα ανεβάζουμε σε ξύλινα επιθέματα, τούβλα, τσιμεντότουβλα ή παλαιά λάστιχα αυτοκινήτων.
Επιλέγουμε απάνεμη και προσήλια τοποθεσία, σε κατηφορικό μέρος, για να μην λιμνάζουν νερά της βροχής ή από χιόνια που λιώνουν. Αυτονόητο είναι πως έχουμε τις χειμερινές πόρτες από τέλος Οκτωβρίου.

Εκείνο που προβληματίζει είναι πάντα ο πολυήμερος εγκλεισμός των μελισσών λόγω συνεχούς βροχόπτωσης κατά την διάρκεια της ημέρας, ο οποίος αναστέλλει το πέταγμα των μελισσών προς αφόδευση εκτός κυψέλης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση έντονης διάρροιας που στην συνέχεια μετατρέπεται στην άκρως επικίνδυνη ασθένεια Νοζεμίαση.

Δεν αφαιρούμε το χιόνι από τα καπάκια των κυψελών ούτε κινδυνεύουν τα μελίσσια αν το χιόνι κλείσει τις πόρτες. Ο αέρας διαπερνά το χιόνι. Λίγες ώρες μετά το τέλος της χιονόπτωσης, η ζέστη που παράγουν οι μέλισσες στο εσωτερικό θα ανοίξει διόδους και σιγά σιγά το χιόνι που είναι πάνω στα καπάκια θα λιώσει απο μόνο του.



Μικρά μελισσοκομεία κοντά σε πόλεις και χωριά ξεχειμωνιάζουν καλύτερα.Υγεία μελισσοσμηνών
Στην καρδιά του χειμώνα δεν επιτρέπονται επεμβάσεις που μπορεί να κάνουν ζημιά στα μελίσσια μας, αλλά καιρού επιτρέποντος όλα γίνονται. Οι Αλκυονίδες ημέρες είναι ιδανικές για μικρές επιθεωρήσεις των μελισσιών. Μόνον άνοιγμα των καπακιών. Είναι επίσης η ευκαιρία για τους αργοπορημένους στην καταπολέμηση της Βαρρόα. Μόνον με θερμοκρασίες πάνω από 13 βαθμούς κάνουμε την επέμβαση. Επιτρεπτό είναι η επέμβαση να γίνει αυτό τον καιρό, όχι με την έκχυση υγρών και οξέων, αλλά με την προσθήκη ταινιών κατάλληλων για την Βαρροϊκή ακαρίαση.

Αποφεύγουμε να ρίχνουμε υγρά πάνω στις μέλισσες γιατί αν δεν προλάβουν να στεγνώσουν μπορεί να τις χάσουμε. Τα υγρά αυτά (Περιζίν, κλπ.) εμπεριέχουν και μικρή ποσότητα λαδιού για την σίγουρη διάδοση τους σε όλο τον πληθυσμό. Οι βρεγμένες μέλισσες θα βγουν έξω από την κυψέλη σαν τσαμπί, θα παραμείνουν έτσι προσπαθώντας να στεγνώσουν. Όμως η ημέρα είναι μικρή, δεν θα προλάβουν να στεγνώσουν και θα τις βρει η νύκτα, με χαμηλές θερμοκρασίες θα τις θανατώσει.

Εργασίες
Ιανουάριος ο μήνας που οδηγεί τα βήματα των μελισσοκόμων στις αποθήκες τους. Μετά την ξεκούραση των εορτών των Χριστουγέννων, το μυαλό των μελισσοκόμων, παλαιών και νέων, είναι πάλι στα μελισσάκια τους. Οι εργασίες, αλλά και επί μέρους προγραμματισμός των χειρισμών, μας κάνει να σηκωθούμε από τους καναπέδες και τις πολυθρόνες. Ο προγραμματισμός των εργασιών μας βοηθά να κάνουμε περισσότερα πράγματα σε λιγότερο χρόνο και με λιγότερο κόπο. Αποστολή μας είναι για δύο περίπου μήνες η συντήρηση του όποιου υλικού δεν προλάβαμε να τελειώσουμε τους φθινοπωρινούς μήνες.


Βροχή μελιού σε σχήμα καρδιάςΕπισκευές σε καπάκια, πατώματα, γονοφωλιές και κινητούς πάτους αλλά και η συντήρηση των πλαισίων σε όλα τα επίπεδα. Κάρφωμα, στοκάρισμα, τρίψιμο, βάψιμο. Για το βάψιμο πρώτα τα σόκορα 2-3 χέρια και μετά ολόκληρη η κυψέλη. Τις παλαιές κυψέλες τις καίμε εσωτερικά με φλόγιστρο πρώτα και αφού τις ξύσουμε τις βάφουμε. Φροντίζουμε και τα παλαιά πλαίσια αφού πρώτα αφαιρέσουμε τα κεριά και τα σύρματα.

Ακόμη και η φύτευση μελισσοκομικών φυτών, θάμνων και δένδρων γύρω και μέσα στο σταθερό μας μελισσοκομείο, συγκαταλέγονται στις εργασίες του μελισσοκόμου.

Ανθοφορίες

Κάποια είδη άγριας αμυγδαλιάς ανθίζουν μέσα στον Ιανουάριο. Η φρέσκια γύρη θα δώσει ώθηση στην γέννα της βασίλισσας. Ένα επίσης υπέροχο μελισσοκομικό φυτό είναι η φουντουκιά, οι μέλισσες συλλέγουν μεγάλες ποσότητες γύρης.

Ένα ακόμη μελισσοκομικό φυτό θα μας βοηθήσει με την γυρεοδοσία του, τοδενδρολίβανο, που από τον Οκτώβριο είναι ανθισμένο αφού δεν καταλαβαίνει από βαρύ χειμώνα και παγωνιές.

Στις νότιες περιοχές τα πράγματα είναι πιο εύκολα αφού οι οξαλίθρες, οι βρούβες αλλά και τα ταραξάκο ανθίζουν μέσα στον Ιανουάριο.

ΠΗΓΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ melissomania.gr

Ο διαιρούμενος πάτος της κυψέλης: Πως χρησιμοποιείτε και πλεονεκτήματα (video)

$
0
0


Ο έμπειρος επαγγελματίας μελισσοκόμος Κώστας Παναγιωτίδης μας μιλάει για τα χρήση του αφαιρουμένου - αποσπόμενου πάτου και τα πλεονεκτήματα στα μελίσσια. Επίσης στο βίντεο μας μεταφέρει πολλές εμπειρίες για το κόψιμο παραφυάδων τον έλεγχο των μελισσιών κλπ...

Ο αφαιρούμενος πάτος αποτελεί ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για το μελισσοκόμο. Προσφέρει πλήθος χειρισμών όπως η εναλλαγή πατωμάτων την άνοιξη, μετακίνηση ορόφων συνενώσεις μεταφορές βασιλοτροφία και ότι μπορεί να πάει στο μυαλό σας. Ο αποσπόμενος πάτος προσφέρει μεγάλο εύρος απο χειρισμούς που με τον σταθερό είναι απλώς αδύνατοι. Η τιμή του στην αγορά δεν διαφέρει από τον σταθερό γι αυτό όλο και περισσότεροι μελισσοκόμοι τον επιλέγουν χωρίς δεύτερη σκέψη.


Ο αποσπόμενος πάτος μπορεί να είναι ανοιχτός η κλειστός και στο κάτω μέρος έχει μια ειδική "θήκη"που ανοιγοκλείνει όποτε θέλουμε εμείς. Οι περισσότεροι κατασκευαστές τον κάνουν έτσι πλέον. Μερικοί μελισσοκόμοι έχουν αναφέρει ότι με τον ανοιχτό πάτο τα μελίσσια κρυώνουν και δεν προχωράνε καλά, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι βλέπουν συντριπτικές διαφορές στην ανάπτυξη στην αντιμετώπιση ασθενειών αλλά και στη καταπολέμηση βαρρόα...


Το μεγαλύτερο πρόβλημα με τις κυψέλες φελιζόλ: Μελισσοκόμος μιλάει μέσα από την εμπειρία του

$
0
0


Είμαι Κύπριος μελισσοκόμος. Εδώ και τρία χρόνια χρησιμοποιώ κυψέλες από φελιζόλ με 5 εκ.πάχος ΣΕ 150 κυψέλες. Υπάρχει αρκετή θερμομόνωση και τα μελίσσια πηγαίνουν πάρα πολύ καλά σε αυτές χειμώνα καλοκαίρι. Υπάρχει όμως ένα μεγάλο πρόβλημα, οι μέλισσες με την πάροδο του χρόνου ανοίγουν τρύπες παντού κυρίως στο άνω μέρος της κυψέλης όπου το πάχος λόγω των κηρηθροφορέων είναι μικρότερο. Εγώ μεταφέρω τα μελίσσια μου και δεν έχω πρόβλημα με την αντοχή τους, μόνο που πρέπει να σφραγίσω τις τρύπες με χαρτότελλα πριν την μετακίνηση. Λόγω αυτού του προβλήματος σιγά σιγά τις αντικαθιστώ με ξύλινες. Πάρα πολύ καλές κυψέλες με πολυστερίνη υπάρχουν στο εξωτερικό με μόνο μειονέκτημα την ψηλή τιμή.
Ευχαριστώ!

Απαραίτητοι χειρισμοί για να μην αρρωσταίνουν ποτέ μελίσσια και μια επιτυχημένη μελισσοκομία!

$
0
0



Χειρισμοί και συμβουλές για επιτυχημένα δυνατά και υγιή μελίσσια που να μην αρρωσταίνουν ποτέ. Όσα αναφέρθηκαν σε μελισσοκομικό σεμινάριο που πραγματοποιήθηκε από την ΌΜΣΕ με ομιλήτριες την ερευνήτρια κ Φανή Χατζίνα και την κτηνίατρο κ Κατερίνα Καρατάσου. Το άρθρο γράφτηκε έπειτα από σημειώσεις που κρατήθηκαν από την Ορεινή Μέλισσα κατά τη παρακολούθηση του σεμιναρίου.

Χειρισμοί και συμβουλές:

- Προσπαθούμε να αντικαθιστούμε τα μαύρα πλαίσια , τα οποία φέρουν πληθώρα μικροβίων , υπολείμματα φυτοφαρμάκων , σπόρους ασθενειών κλπ , έως και το 1/3 κάθε χρόνο. Δηλαδή στην γονοφωλιά μας προσπαθούμε να αντικαθιστούμε τα 3 από τα 9 πλαίσια μια φορά το χρόνο τουλάχιστον. Όποιος επιθυμεί μπορεί να αντικαθιστά και περισσότερα.

- Φροντίζουμε να διατηρούμε καθαρούς τους γονοθάλαμους των κυψελών μας και εικότερα τους πάτους. Απολυμαίνουμε διότι και εκεί δημιουργείτε εστία μικροβίων. Ωστόσο η κυρία Καρατάσου τόνισε πως αν διατηρούμε νέες κερήθρες , απολυμαίνουμε τις κυψέλες μας , έτσι αποκτά και μεγαλύτερη αξία το προϊόν μας.

- Ελέγχουμε τον γόνο των μελισσών μας κατά τις επιθεωρήσεις. Αν είναι διάσπαρτος είναι πολλές φορές η ένδειξη κάποιας ασθένειας - προβλήματος.

-Προσπαθούμε να διατηρούμε νεαρές και παραγωγικές βασίλισσες. Δημιουργούμε παραφυάδες με τα κατάλληλα γενετικά χαρακτηριστικά που εμείς επιθυμούμε.



-Οι ντόπιες φυλές  βάση έρευνας που πραγματοποίησε η κ Φανή Χατζήνα είναι οι πιο παραγωγικές και ανθεκτικές. Πραγματοποιήθηκε ένα πείραμα , όπου σε ένα μελισσοκομείο συγκεντρώθηκαν πολλές φυλές μελισσών και αποδείχθηκε ότι οι δικές μας μέλισσες ήταν οι πιο παραγωγικές. Σύλλεξαν το περισσότερο μέλι! Επίσης επιβίωσαν για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και υπήρξαν ενδείξεις αντίστασης σε ασθένειες , βαρρόα κλπ.

- Φροντίζουμε να διατηρούμε δυνατά μελίσσια και όχι "πολλά". Είναι ευρέως γνωστό ότι τα δυνατά μελίσσια είναι και τα πιο παραγωγικά. Μάλιστα σε ένα παράδειγμα που αναφέρθηκε , αν έχουμε δύο μελίσσια των 20.000 και 20.000 πληθυσμό θα μας δώσουν από 20 κιλά μέλι το καθένα. Αν όμως έχουμε ένα μελίσσι με 40.000 πληθυσμό , δεν θα μας δώσει 40 κιλά άλλα 60-80 κιλά. Δηλαδή η παραγωγικότητα αυξάνεται εκθετικά ανάλογα με τον πληθυσμό.

-Φάρμακα όπως η αμιτράζη (τακ-τικ) δείχνουν να έχουν νευροτοξικές ιδιότητες στις μέλισσες , όπως δηλαδή συμβαίνει και με τα φυτοφάρμακα.

- Η θυμόλη δεν είναι τόσο αθώα όσο πολλοί υποστηρίζουν. Μάλιστα η κ Φανή Χατζήνα υποστήριξε βάση έρευνας που έχει πραγματοποιήσει στο πανεπιστήμιο ότι μειώνει δραματικά τον χρόνο ζωής των μελισσών , και δεν έχει κάποια ακαρεοκτόνο δράση. Στην αίθουσα αναφέρθηκε και μαρτυρία απο συνάδελφο ότι του στειρώθηκαν πολλές βασίλισσες (απο θυμόλη για θεραπεία κατά της βαρρόα) , αλλα αυτό όπως υποστήρηξε η κυρία Κατερίνα Καρατάσου μπορεί να συμβεί και από άλλους παράγοντες ή τις συνθήκες που έγινε η θεραπεία.

-Αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε θυμόλη στο σιρόπι η στο ζυμάρι μας.

- Για την καταπολέμηση της βαρρόα χρησιμοποιούμε οξαλικό οξύ διένυδρο με δοσολογία 80 γραμμάρια σε σιρόπι 1660ml που φτιάχνουμε από 1 λίτρο νερό και 1 κιλό ζάχαρη για. Αν το οξύ μας είναι άνυδρο βάζουμε 60 γραμμάρια. Όσον αφορά την καθαρότητα αν είναι 71.6 η 99.9 δεν έχει καμία απολύτως σημασία. Αυτό που θα πρέπει να γνωρίζουμε είναι μόνο αν είναι διένυδρο η άνυδρο.

-Χρησιμοποιούμε το οξαλικό οξύ μόνο όταν τα μελίσσια μας δεν έχουν καθόλου γόνο , διότι μόνο τότε θα είναι αποτελεσματική η θεραπεία. Την άνοιξη αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε σκευάσματα κατά της βαρρόα. Η κ Κατερίνα Καρατάσου προτείνει την βιοτεχνική μέθοδο με τα κηφηνοπλαίσια.

- Το μοναδικό σκεύασμα που μπορεί να σκοτώσει - στειρώσει τα βαρρόα και μέσα στο γόνο είναι το φορμικό οξύ αλλά ακόμα παραμένει άγνωστος ο τρόπος που μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε χωρίς να έχουμε άλλα προβλήματα , μιας και πρόκειται για ένα εξαιρετικά διαβρωτικό οξύ.

- Φροντίζουμε τα μελίσσια μας να έχουν προμήθειες για τον χειμώνα. Αλλά πέρα από αυτό καλό θα είναι να έχουν και μία βανίλλια από επάνω η κάποια άλλη πηγή τροφής. Το μέλι αποτελεί την ιδανική πηγή τροφής για τις μέλισσες γι αυτό πάντα αφήνουμε τον χειμώνα και δεν το τρυγάμε.

- Οι μέλισσες που θα ξεχειμωνιάσουν , θα πρέπει να έχουν καλοταϊστεί από το προνυμφικό τους στάδιο με πολύ βασιλικό πολτό γύρη και μέλι. Αποδεδειγμένα οι μέλισσες που έχουν ανατραφεί καλά και σωστά , είναι πιο δυνατές , ζουν περισσότερο , και αποθηκεύουν λίπος στο σώμα τους έτσι ώστε να αντεπεξέλθουν στις αντίξοες συνθήκες του χειμώνα.

Αυτά και πολλά άλλα ειπώθηκαν στο σεμινάριο, ελπίζω να σας φάνηκαν χρήσιμα!

Το τέλος της μελισσοκομίας : Ασύλληπτων διαστάσεων οικολογική καταστροφή

$
0
0


Αντιμέτωποι με οικολογική καταστροφή ασύλληπτων διαστάσεων βρίσκεται η Χαλκιδική , η Θάσος και κατ επέκταση η Ελλάδα μας. Μελισσοκόμοι ΠΡΟΣΟΧΗ , σήμερα θα ειπωθούν γεγονότα που πραγματικά ΣΟΚΑΡΟΥΝ! Η Φύση μας καταστρέφεται!

Σχόλιο...
δε πειράζει ορε πατριώτες. ΟΙ ξεπουλημένοι της κυβέρνησης τρέχουν πίσω από τα λεφτά της εταιρείας .Οι κάτοικοι της Χαλκιδικής ψηφίζουν αυτά τα κόμματα που τους κοροϊδεύουν .Οι κάτοικοι της Χαλκιδικής της θασου , των Σερρών , της Καβάλας θα χάσουν τις δουλειές τους αλλά μια χαρά θέλουν την ανάπτυξη της χώρας με τις επενδύσεις αποικιακού χαρακτήρα .Όλοι αυτοί οι κάτοικοι μαζί με ΕΜΕΝΑ ΠΡΩΤΟ , κάθονται στο καναπέ τους και περιμένουν τη σωτηρία από τους άλλους. Μήπως ήρθε η ώρα να πάρουμε πρωτοβουλίες για να σώσουμε τις δουλειές μας , την υγεία μας , ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ;;;;;;;

Η μελισσοκομία μας κινδυνεύει να καταστραφεί. Μαζί μ’ αυτήν, κινδυνεύουν όσα καταφέραμε εμείς, οι πατεράδες μας, οι παππούδες μας, οι παππούδες των παππούδων μας και οι πρόγονοί μας. Η αδράνειά μας είναι εγκληματική. Εγκληματική για το περιβάλλον, εγκληματική για τις μέλισσες, εγκληματική για τις επόμενες γενεές μελισσοκόμων. Δεν είναι δυνατό να συντελείται τέτοιο ανοσιούργημα και οι μελισσοκομικοί συνεταιρισμοί και σύλλογοι της Χαλκιδικής και της Θάσου να απέχουν από οποιανδήποτε εκδήλωση, διαμαρτυρία ή έστω αρνητική τοποθέτηση και να σιωπούν.

Αυτή η μεταλλευτική δραστηριότητα (εξόρυξη χρυσού) στην Χαλκιδική (Σκουριές) σηματοδοτεί ένα ανεπανόρθωτο πλήγμα στον ανεκτίμητο φυσικό πλούτο μας και στην μελισσοκομία ειδικότερα.

Το ΤΕΛΟΣ της μελισσοκομίας -και όχι μόνο- στην Χαλκιδική

Στις 29 και 30 Μαρτίου, πραγματοποιήθηκε στην Ιερισσό της Χαλκιδικής διημερίδα με θέμα «Η μεταλλεία χρυσού σε περίοδο οικονομικής κρίσης και επιπτώσεις στο περιβάλλον» με οργανωτική επιτροπή το Σύλλογο Φίλων Περιβάλλοντος Ιερισσού, το Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων και τις Επιτροπές Αγώνα Χαλκιδικής. 

Κατά τη διάρκεια της διημερίδας, αναπτύχθηκαν θέματα από τους καλεσμένους Καθηγητές του Πανεπιστημίου , ειδικών στους τομείς που ο καθένας αντιπροσωπεύει και οι οποίοι ανέλυσαν το μέγεθος της καταστροφής που όχι μόνο αναμένεται αλλά ήδη συντελείται σήμερα στις Σκουριές της Χαλκιδικής και υπάρχει σχεδιασμός να ξεκινήσει και σε άλλες περιοχές.

Επιγραμματικά αναφέρονται οι ομιλητές και η ειδικότητά τους, προκειμένου να γίνει αντιληπτή η βαρύτητα των όσων αναφέρθηκαν και επιστημονικά τεκμηριώθηκαν, αλλά και η πληρότητα της κάλυψης του συγκεκριμένου θέματος:

Την ημερίδα πλαισίωσαν οργανώσεις περιβάλλοντος και οικολογίας από όλη την Ελλάδα, σύλλογοι φίλων περιβάλλοντος, εκπρόσωπος της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Καλλιστώ» και εκπρόσωπος της Greenpeace Ελλάδας.

Παρών ήταν και ο ευρωβουλευτής Κρίτωνας Αρσένης και η βουλευτής Ιγγλέζη Κατερίνα, οι οποίοι απεύθυναν χαιρετισμό στην αρχή της ημερίδας αλλά ήταν παρόντες και καθ΄όλη τη διάρκεια του διημέρου, παρακολουθώντας και παρεμβαίνοντας κατά την ανταλλαγή απόψεων.

Τα αποτελέσματα της διημερίδας ήταν ιδιαίτερα ανησυχητικά καθώς η καταστροφή που έχει προγραμματιστεί και συντελείται ήδη στις Σκουριές, με σχεδιασμό για περαιτέρω επέκταση σε Κιλκίς, Σέρρες, Κομοτηνή, είναι μη αναστρέψιμη. Ο «χαμηλού κόστους» χαρακτήρας της εταιρείας εκμετάλλευσης, δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολίας για τον τρόπο που θα δραστηριοποιηθεί.

Το οικονομικό σκάνδαλο που επίμονα αποσιωπείται από τα ΜΜΕ, για την αγοραπωλησία αλλά και η απροκάλυπτη προστασία που λαμβάνει από την ελληνική κυβέρνηση καταπατώντας κάθε  συνταγματικό δικαίωμα έκφρασης και αντίδρασης της κοινωνίας που αντιστέκεται, δεν αφήνει περιθώρια για εφησυχασμό.

Τα δένδρα κόβονται, η εξόρυξη ξεκίνησε, το αρσενικό βρίσκεται ήδη στο νερό των κατοίκων. Η μέθοδος εξόρυξης από μόνη της όπως περιγράφεται από την εταιρεία είναι δολοφονική, καθώς δεν υπάρχουν δεδομένα παγκοσμίως της αποτελεσματικότητας και ασφάλειας, ενώ έχει ήδη απαλλαχτεί δια νόμου από οποιαδήποτε ποινική ευθύνη, χωρίς να έχει την παραμικρή υποχρέωση για αποκατάσταση ζημιών που μπορεί να προκληθούν στο περιβάλλον, στα πολιτιστικά μνημεία και αλλού.

Στην παρακάτω εικόνα βλέπουμε την αποψίλωση που υπέστη η περιοχή. Εκεί κάποτε υπήρχε δάσος , , υπήρχε ζωή , υπήρχαν μέλισσες.



Ήρθαν να εκμεταλλευτούν ένα κομμάτι γης που είναι πολύ φτωχότερο από άλλων χωρών (μόλις 0,89 γραμμάρια χρυσό στον τόνο) και τους συμφέρει απλά και μόνο επειδή το πήραν τζάμπα! Και η μέθοδος είναι άκρως επιθετική που καμία σχέση δεν έχει με τη διαδικασία που από τα χρόνια του Φιλίππου ακόμα εφαρμόζεται με υπόγειες στοές.

Ο στόχος της εταιρείας είναι να εξορύξει σε 15 χρόνια 170.000.000 τόνους όταν από την αρχαιότητα ως σήμερα έχουν εξορυχτεί 35.000.000 τόνοι. Ο τρόπος για να γίνει κάτι τέτοιο, οικονομικά και γρήγορα είναι η απόλυτη καταστροφή : Άντληση των υπογείων νερών για να στεγνώσει το βουνό και να είναι δυνατή η εξόρυξη, ανοιχτό όρυγμα 750 μέτρων διαμέτρου και βάθους 250 μέτρων, 5-6 τόνοι εκρηκτικά τη μέρα, 3100 τόνοι τοξικής σκόνης την ώρα (!!) στον αέρα της Χαλκιδικής ολόκληρης.

Και τα κέρδη αυτής της επένδυσης; Κατά βάση 1300 θέσεις εργασίας που υπόσχεται η εταιρεία ότι θα δημιουργήσει. Μεταλλευτικά δικαιώματα δεν προβλέπονται για τη χώρα μας. Ο χρυσός δεν βγαίνει για την Ελλάδα, όπως ίσως εύστοχα προσπαθεί να δημιουργήσει τέτοιες εντυπώσεις η ονομασία της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός». Είναι Καναδικών συμφερόντων εταιρεία, με συμμετοχή του ομίλου Μπόμπολα. Τα όποια ορυκτά εξαχθούν ανήκουν αποκλειστικά σε αυτούς. Ήρθαν να ρημάξουν, να πάρουν και να φύγουν, αφήνοντας πίσω κατεστραμμένη γη, ρυπασμένη και χωρίς την ικανότητα να αναστραφεί αυτή η κατάσταση.

 Έχει κανείς την αίσθηση ότι θα υπάρξει ξανά τουρισμός, κτηνοτροφία, αλιεία, γεωργία σε αυτόν τον τόπο; Έχει νόημα να μιλάμε για μελισσοκομία σε Χαλκιδική και Θάσο ή ευρύτερη Μακεδονία; Τη μεγαλύτερη έκπληξη επιφύλασσε η επόμενη μέρα της Διημερίδας οπότε διοργανώθηκε επίσκεψη στη θέση των Σκουριών προκειμένου να αποκτήσει το ακροατήριο δική του άποψη για το μέγεθος της καταστροφής, στο βαθμό βέβαια που μπορείς να προσεγγίσεις μιας και πλέον πρόκειται για προτεκτοράτο της εταιρείας με αισθητή (διακριτική ομολογουμένως πιθανόν λόγο της παρουσίας των ανεξάρτητων συλλόγων από όλη την Ελλάδα) παρουσία της αστυνομίας πίσω και μπροστά από το συρματοπλεγμένο δάσος.




ΓΙΑΤΙ ΧΑΝΕΤΑΙ Η ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

• Γιατί κάθε ώρα εξόρυξης θα παράγονται 3116 τόνοι σκόνης (25.000 τόνοι το οκτάωρο!!). Η σκόνη αυτή θα είναι επιβαρημένη με θειούχες ενώσεις βαρέων μετάλλων, αρσενικό, κάδμιο, χρώμιο κ.ά και
με ευνοϊκό άνεμο θα μεταφέρεται σε αποστάσεις σ’ όλη τη Χαλκιδική, τη Θάσο και ασφαλώς τη Θεσσαλονίκη.

• Γιατί η σκόνη αυτή θα καλύψει το έδαφος, το νερό, τα φυτά και τις μελιτώδεις εκκρίσεις του πεύκου. Με τη σκόνη αυτή τα αυτοφυή φυτά δεν θα μπορούν να φωτοσυνθέσουν, να παράγουν νέκταρ και γύρη, να πολλαπλασιαστούν και να επιζήσουν. Ο εργάτης στο πεύκο επίσης κινδυνεύει να εξαφανιστεί είτε από την άμεση κάλυψή του από τη δηλητηριώδη σκόνη, είτε με την ξήρανση των πεύκων.

• Γιατί εάν ο εργάτης του πεύκου καταφέρει να επιζήσει, το μελίτωμα το οποίο θα παράγει θα είναι ρυπασμένο από τη σκόνη. Η ρύπανση του μελιτώματος είναι εντονότερη γιατί εκτίθεται πολύ περισσότερο από το νέκταρ το οποίο προστατεύεται από την στεφάνη του άνθους. Έτσι, εάν οι μέλισσες καταφέρουν να συλλέξουν το μελίτωμα, το προϊόν που θα προκύψει θα είναι υποβαθμισμένο ποιοτικά και οι Έλληνες μελισσοκόμοι θα χάσουν μια εξαιρετική μελισσοκομική νομή. Η δυσφήμιση και μόνο είναι αρκετή για να καταστρέψει τη σοδειά ή και ολόκληρο τον κλάδο.

• Γιατί η ρύπανση του αέρα, της τροφής και του νερού θα δημιουργήσει μεγάλες απώλειες από άμεσες και έμμεσες δηλητηριάσεις στις μέλισσες,

• Γιατί η ρύπανση θα έχει ως αποτέλεσμα την κάλυψη των οσμητικών μονοπατιών που χρησιμοποιούν οι μέλισσες για να εντοπίσουν την τροφή τους και άρα αδυναμία συλλογής τροφών, συρρίκνωση των πληθυσμών των μελισσών και μεγάλες απώλειες.

• Γιατί τα αυτοφυή και καλλιεργούμενα φυτά τα οποία αναπτύσσονται σε εδάφη ρυπασμένα με βαρέα μέταλλα, προσλαμβάνουν και συσσωρεύουν τα μέταλλα στους ιστούς, στο νέκταρ και στη γύρη. Όταν οι μέλισσες συλλέξουν και μεταφέρουν το επιβαρυμένο νέκταρ ή την γύρη στην κυψέλη, τα προϊόντα τους ρυπαίνονται, ο γόνος τους δηλητηριάζεται, οι πληθυσμοί τους συρρικνώνονται και τέλος ολόκληρο το μελίσσι χάνεται.

• Γιατί η μεταλλευτική δραστηριότητα στη Χαλκιδική θα καταπονήσει τα μελίσσια (έλλειψη τροφής
και νερού, ρύπανση του αέρα, της τροφής και γενικά του περιβάλλοντος, δηλητηριάσεις) γεγονός
που θα προκαλέσει εξάρσεις σε ασθένειες των μελισσών όπως οι Σηψιγονίες, η Ασκόσφαιρα και η Νοσεμίαση. Το γεγονός αυτό θα δημιουργήσει ιδιαίτερα μεγάλα προβλήματα, γιατί δεν προβλέπεται για τις ασθένειες αυτές η χρήση θεραπευτικών σκευασμάτων. Παράλληλα λόγω του ότι στη Χαλκιδική συσσωρεύεται μεγάλος αριθμός μελισσιών, οι ασθένειες διασπείρονται πολύ γρήγορα από μελισσοκομείο σε μελισσοκομείο και από περιοχή σε περιοχή.

• Γιατί η αποψίλωση δασικής βλάστησης σε έκταση 2000 στρέμματα και η απόθεση φυτικής γης θα καταστρέψει την υπάρχουσα βλάστηση στην περιοχή απόθεσης. Θα επηρεάσει επίσης αρνητικά άλλα είδη εντόμων επικονιαστών όπως είναι τα διάφορα είδη αγρίων μελισσών των οικ. Αpidae, Anthophoridae, Megachilidae, Halictidae, Colletidae και άλλα τα οποία κάνουν τις φωλιές τους στο έδαφος. Μαζί με τις αγριομέλισσες θα εξαφανιστούν δεκάδες φυτά, των οποίων η επικονίαση εξαρτάται αποκλειστικά από τα έντομα αυτά.

Έκκληση προς τους μελισσοκόμους της Χαλκιδικής

Κάνουμε έκκληση στους συναδέλφους μελισσοκόμους ιδιαίτερα τους μελισσοκόμους της Χαλκιδικής να αφυπνιστούν. Η μελισσοκομία μας, η μελισσοκομία που πρώτος δίδαξε ο Σταγειρίτης Αριστοτέλης κινδυνεύει να καταστραφεί. Μαζί μ’ αυτήν, κινδυνεύουν όσα καταφέραμε εμείς, οι πατεράδες μας, οι παππούδες μας, οι παππούδες των παππούδων μας και οι πρόγονοί μας.

 Η αδράνειά μας είναι εγκληματική. Εγκληματική για το περιβάλλον, εγκληματική για τις μέλισσες, εγκληματική για τις επόμενες γενεές μελισσοκόμων. Δεν είναι δυνατό να συντελείται τέτοιο ανοσιούργημα και οι μελισσοκομικοί συνεταιρισμοί και σύλλογοι της Χαλκιδικής και της Θάσου να απέχουν από οποιανδήποτε εκδήλωση, διαμαρτυρία ή έστω αρνητική τοποθέτηση και να σιωπούν. 

Δεν είναι δυνατό οι μελισσοκομικοί συνεταιρισμοί της Χαλκιδικής, οι οποίοι επιδοτήθηκαν για δενδροφυτεύσεις από το ΥΑΑΤ, να κλείνουν τα μάτια όταν την ίδια στιγμή αποψιλώνονται τα δάση της Χαλκιδικής, μολύνεται το νερό και ο αέρας και η περιοχή τους μετατρέπεται σε χαβούζες αποβλήτων.

Πώς μπορεί κανείς να εφησυχάζει όταν ο τόπος που γεννήθηκε, μεγάλωσε, ο τόπος που τον τρέφει και τον στηρίζει καταστρέφεται και γίνεται βορά στα ξένα συμφέροντα; Οι μελισσοκόμοι δεν μπορούν να γίνουν μεταλλωρύχοι. Έχουν μάθει να ζουν πάνω από τη γη, να προστατεύουν το περιβάλλον, να αναπνέουν τον αέρα του βουνού και να πίνουν το καθαρό νερό του.

 Έχουν μάθει να κυκλοφορούν ελεύθερα στα βουνά χωρίς φράγματα, συρματοπλέγματα και περιορισμούς. Οι μελισσοκόμοι της Χαλκιδικής επιτέλους θα πρέπει να αντικρύσουν την πραγματικότητα και να δουν ξεκάθαρα την καταστροφή που έρχεται.

Πηγή : Ορεινή Μέλισσα& περιοδικό  Μελισσοκομική Επιθεώρηση


Τα μελίσσια στις πλαστικές κυψέλες της ANEL με κρύο και με χιόνι τον Χειμώνα: Συμπεριφορά!

$
0
0



Η μόνωση είναι ο σημαντικότερος παράγοντάς επιβίωσης του σμήνους μέσα στη κυψέλη. Στην αγορά κυκλοφορούν πολλές κυψέλες όμως καμία δε μπορεί να συγκριθεί με τις πλαστικές κυψέλες της ANEL που βάση της εμπειρίας μου έχουν πολύ μεγαλύτερη απόδοση και επιτυχία σε όλους τους τομείς. Τις χρησιμοποιώ περίπου δύο χρόνια και πλέον έχω στη κατοχή μου πάνω από 30 διπλές το οποίο ήταν ένα καλό άνοιγμα με άριστο υλικό που δεν χρειάζεται συντήρηση, δε σαπίζει δε φθείρεται και είναι αθάνατο στο χρόνο. Πέρα από το ότι η εταιρία εγγυάται μεγάλη αντοχή εγώ το είδα από τις πρώτες κυψέλες - που έχω δύο χρόνια τώρα - και είναι λες και τις αγόρασα χθες.


ΕΙΚΟΝΑ: Ιδιαίτερα ανεπτυγμένο μελίσσι μέσα σε πλαστική κυψέλη της ANEL

Πλήθος από μελισσοκόμους τελευταία, με ρωτάνε αν δουλεύω πλαστικές κυψέλες, και αν αξίζουν. Η προσωπική μου γνώμη είναι ότι αξίζουν και με το παραπάνω. Η γνώμη μου είναι η εξής. Αν πάρουμε ξύλινες, τις στοκάρουμε τις βάψουμε τις περάσουμε λάδια με όλη την διαδικασία τα έξοδα και οι εργατοώρες αυξάνουν σημαντικά το κόστος ανά κυψέλη, αλλά το κυριότερο είναι ότι σε 5 χρόνια το ξύλο και η βαφή θα αρχίσει να σκάσει πράγμα που σημαίνει οτι θέλει τρίψιμο και επανάληψη την ίδια διαδικασία. Συνεπώς το κόστος ανεβαίνει σημαντικά. Αντιθέτως με τις πλαστικές κυψέλες πληρώνουμε λίγα παραπάνω και είμαστε κομπλέ! Είναι έτοιμες για χρήση κατευθείαν για να μπούν μελίσσια! Και δε θα ξανά χρειαστεί ποτέ καμία είδους συντήρηση. Μπορώ να πω με λίγους πρόχειρους υπολογισμούς ότι τα έξοδα για τις ξύλινες είναι περισσότερα στη τελική.

EIKONA: Φρουροί στην είσοδο πλαστικής κυψέλης ANEL
Τώρα το Χειμώνα βλέπω ότι οι πλαστικές κυψέλες δουλεύουν με διαφορά καλύτερα. Δεν χρειάζονται κηρόπανο ούτε φελιζόλ για επιπλέον μόνωση. Είναι σχεδιασμένες άλλωστε έτσι. Τα μελίσσια έχουν πιο χαλαρή σφαίρα και το ξεχειμώνιασμα είναι πιο πετυχημένο. Δεν έχω κάνει συγκεκριμένες μετρήσεις για αυτούς τους ισχυρισμούς, αλλά παρατηρώ ότι στις πλαστικές επιβιώνουν ακόμα και τα μικρά σμήνη 1-2 πλαίσια. Μιλώντας με ένα βασιλοτρόφο τον είχα ρωτήσει, τι γνώμη έχεις για το ξεχειμώνιασμα μικρών μελισσιών. Και με ρώτησε: θα είναι ξύλινη η πλαστική η κυψέλη; Μου είπε ότι αυτός δουλεύει πολλές πλαστικές κυψέλες και ότι στις πλαστικές έχει παρατηρήσει το ίδιο, δηλαδή να τη βγάζουν καθαρή ακόμα και τα μικρότερα σμήνη που θα έλεγε κάποιος με μια πρώτη ματιά ότι δεν έχουν καμία ελπίδα. Και όμως!

ΕΙΚΟΝΑ: Πλαστικό πλαίσιο ANEL, νέας κατασκευής που δεν πιτσικάρει


Τώρα το Χειμώνα έγιναν κάποιες μετρήσεις με θερμόμετρο για να δείτε και εσείς ότι κρατάνε ζεστότερα τα σμήνη πράγμα πολύ σημαντικό για το ξεχειμώνιασμα και την πρώιμη ανάπτυξη την Άνοιξη. Μη ξεχνάμε οτι ο μελισσοκόμος που θα καταφέρει να σχηματίσει ισχυρούς πλυθησμούς νωρίτερα την Άνοιξη θα μπορέσει να "χτυπήσει"περισσότερες ανθοφορίες και να πάρει περισσότερο μέλι. Αυτό είναι το μεγάλο μυστικό της επιτυχίας πολλών παλιών μελισσοκόμων!

Και στα χιόνια διαφορά θερμοκρασίας (18/1/2016, ώρα 08.00, Ν Ρύσιο): Πλαστική: 2.3 ºC, Ξύλινη: 0.4 ºC, Περιβάλλον: 0 ºC (στις εικόνες φαίνεται: ΙΔΙΟ ΧΡΩΜΑ ΚΥΨΕΛΗΣ, ίδιος αριθμός πλαισίων, ανοιχτοί πάτοι, πορτάκια αερισμού στο καπάκι ανοιχτά, αισθητήριας θερμόμετρου στο ίδιο σημείο.







Αίσχος: Τι άλλο θα φτιάξουν για να καταστρέψουν τη μελισσοκομία μας...

$
0
0


Οι επιστήμονες αντί να δουλέψουν για να βρουν τρόπους να σώσουν τις μέλισσες, διαθέτουν τα κονδύλια των ερευνών τους για την εφεύρεση εναλλακτικών μεθόδων εφόσον γνωρίζουν ότι η μαζική εξαφάνιση των μελίσσων μπορεί κάποια μέρα να οδηγήσει στην οριστική εξαφάνιση σε πολλές χώρες. Με γνώμονα λοιπόν το ανθρώπινο συμφέρον, έφτιαξαν ειδικά ρομπότ νανοτεχνολογίας που μοιάζουν με μέλισσες και σκοπεύουν να τις αντικαταστήσουν. Τα ιπτάμενα ηλεκτρονικά έντομα θα μπορούν να επικονιάσουν τα άνθη χωρίς την ύπαρξη της μέλισσας...



Πωλούνται ξύλινες κυψέλες, τριπλοκυψελίδια, πενταράκια άψογης ποιότητας

$
0
0




~ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ~

Διατίθενται ξύλινες κυψέλες διπλές κομπλέ, πενταράκια τριπλοκυψελίδια και ότι άλλο χρειάζεται ένας μελισσοκόμος και φτιάχνεται από ξύλο! Φτιάχνουμε τα πάντα! Όλες οι κυψέλες είναι φτιαγμένες από άριστης ποιότητας ξύλα που αντέχουν στο χρόνο. Είναι στοκαρισμένες και ξημένες και οι τιμές είναι πολύ καλές. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

Τηλέφωνα επικοινωνίας : 6978797703 , 6939287905.

Ζορμπάς, Τρίκαλα.






 




Βανίλια Μελισσοκομικής Αθηνών: Ποιοτική μελισσοτροφή στη σωστή τιμή!

$
0
0


Μια πολύ ποιοτική μελισσοτροφή στη πιο σωστή τιμή από την Μελισσοκομική Αθηνών. Είναι δοκιμασμένη εδώ και αρκετά χρόνια και τα μελίσσια την καταναλώνουν πλήρως χωρίς να πηγαίνει ούτε ένα γραμμάριο χαμένο - δεν πετρώνει λόγω υψηλής ποιότητας και ιμβερτοποίησης. Είναι ότι πρέπει για το ξεχειμώνιασμα και την ανάπτυξη των μελισσιών από νωρίς την Άνοιξη.

Η τροφή είναι μαλακιά σε υφή αλλά πέρα από την ποιότητα έχει πολύ χαμηλή τιμή με μόλις 1 ευρώ το κιλό μαζί με το φπα. Νομίζω πως είναι ότι καλύτερο και φθηνότερο μπορεί να βρει κανείς στα μελισσοκομικά καταστήματα.  Πέρα όμως από την τιμή και την ποιότητα τα μελίσσια έχουν να μας πούν πολλά πράγματα. Δείτε γόνους που ρίχνουν όταν μπαίνει η τροφή μέσα και πως πέρνουν κατευθείαν ανάπτυξη...

Για να δείτε τη τροφή πατήστε εδώ
Επικοινωνήστε με την Μελισσοκομική Αθηνών στο:  2262059447














Κατασκεή κυψελών για γρήγορη διαίρεση μελισσιών και ανάπτυξη παραφυάδων. Πατέντα

$
0
0

Του μελισσοκόμου Κώστα Ελευθερίου...
Πριν αρκετό καιρό είδα ένα βιντεάκι του Νίκου Βασιλειάδη στο διαδίκτυο , μια πολύ καλή δουλειά στο πνεύμα που διακατέχει κι εμένα . Δεν το γνωρίζω το παλικάρι , μπράβο του όμως και για την κατασκευή αλλά και για την δημοσιοποίηση της .Προσπάθησα λοιπόν να τον αντιγράψω τον Νίκο βάζοντας κι εγώ την δική μου ¨πινελιά¨ στην κατασκευή , την οποία θα εξηγήσω για να την φτιάξετε ή να την βελτιώσετε κι εσείς ακόμα περισσότερο. Δείτε το βιντεάκι του Νίκου...





Ξεκίνησα από την βάση την οποία χωρίζω σε τέσσερα διαμερίσματα με την δική του είσοδο – έξοδο το κάθε ένα...





Στην βάση θα προσθέσω τον όροφο , έναν όροφο κοινό που προηγουμένως έχω χαράξει στο μέσο της κάθε πλευράς του από την μια άκρη έως την άλλη μια σχισμή βάθους πέντε χιλιοστών.





Τώρα ,κατά το πλάτος του ορόφου (37,5 εσωτερικά), θα τοποθετήσω ένα χώρισμα με πατούρα- κυρηθροφορέα για τα πλαίσια (πλαίσια χρησιμοποιώ αυτά που χρησιμοποιώ και στις εξάρες κυψέλες), οι φωτογραφίες μιλούν καλύτερα από εμένα.






Το χώρισμα αυτό είναι χωρισμένο στην μέση με μια πατούρα κι αυτό (κόκκινη μολυβιά) και στην άκρη του έχει (πώς να το πω , εξούρα? Από το πατούρα ) κάτι για να μπει και να συρθεί στις απέναντι σχισμές του ορόφου . Για άλλη μια φορά θα σας το πουν καλύτερα οι φωτογραφίες.








Το καταλάβαμε ?? τσακάλιααααα , μεγάλη ανακάλυψη η φωτογραφία.
Χωρίσαμε τον όροφο στην μέση, πάμε τώρα να τον χωρίσουμε στα τέσσερα τοποθετώντας στις ελεύθερες έως τώρα σχισμές κατά μήκος του ορόφου και του χωρίσματος δύο ακόμα χωρίσματα από ψιλό κόντρα – πλακέ .





Τελειώσαμε, αυτό ήταν, βάζουμε τα πλαίσια μέσα (πέντε αυτή την φορά) και τους αυτόνομους τροφοδότες (που δεν έχω τελειώσει ακόμα) και φύγαμε .







Αυτό που έχω διαπιστώσει σχετικά με τα κυψελίδια σύζευξης είναι πως στην διάρκεια του μελισσοκομικού έτους χρειάζονται συχνά συνενώσεις και χωρίσματα αλλά θα πρέπει να βγάλουν και τον χειμώνα ( το ιδανικό) γι αυτό και τέτοιου πνεύματος κατασκευές (που παίρνουν πολλές μορφές ) πιστεύω και πάλι πως είναι χρήσιμες . Είναι κρίμα να φτιάξεις κάτι ή να αγοράσεις κάτι για να το χρησιμοποιείς μερικό διάστημα του μελισσοκομικού έτους.

Να σας πω και λίγα λόγια για τα πορτάκια , κάπου τα πρωτοείδα ειλικρινά δεν θυμάμαι ποιός τα είχε κατασκευάσει , τα χρησιμοποιώ πολύ στις μικρές κυψέλες και τα κυψελίδια γιατί ρυθμίζονται όπως θέλουμε εμείς και δεν φεύγουν από το σώμα της κυψέλης (δεν είναι ανάγκη , ειδικά στα κυψελίδια) για να τα ψάχνουμε.





Επιμέλεια Κειμένου: Κώστας Ελευθερίου

Η πείνα του μελισσιού και μυστικά για μεγάλη επιτυχία στο ξεχειμώνιασμα. Συμβουλές παλιού

$
0
0



Του μελισσοκόμου Κώστα Μυγδανάλευρου...
Πολλά είναι τα αίτια που μπορούν να κάνουν ένα μελίσσι να χαθεί. Τα βασικότερα είναι τρία, με πρώτο την πείνα, δεύτερο την υγρασία και τρίτο οι λάθος χειρισμοί του μελισσοκόμου.

Η πείνα είναι η κυριότερη αιτία που χάνεται ένα μελίσσι κατά την διάρκεια του χειμώνα. Δεν πρέπει να πάμε για ξεχειμώνιασμα με ανεπαρκείς ποσότητες μελιών και τροφών στα μελίσσια μας.
Η χώρα μας χωρίζεται θερμοκρασιακά σε τρεις ζώνες, Θράκη, Μακεδονία, Ήπειρος, Θεσσαλία μέχρι Λάρισα είναι η πρώτη ζώνη, το ξεχειμώνιασμα με 10 έως 12 κιλά γίνεται εύκολα.

Η δεύτερη ζώνη είναι Θεσσαλία από Βόλο, Στερεά Ελλάδα μέχρι Κόρινθο οι τροφές για σωστό ξεχειμώνιασμα είναι 8 έως 10 κιλά. Στην τρίτη ζώνη η Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και η Κύπρος που σαν νότιες περιοχές χρειάζονται λιγότερες τροφές. Έξι κιλά τροφές βγάζουν εύκολα τα μελίσσια στην άνοιξη, που είναι και πιο πρώιμη από τις δύο πιο βόρειες ζώνες.

Το βασικό σύμπτωμα από την πείνα στην κυψέλη είναι όταν βρίσκουμε πολλές νεκρές μέλισσες με τα κεφάλια μέσα στα κελιά. Ένας οπτικός έλεγχος σε τακτά διαστήματα των μελισσιών μας κατά την διάρκεια του χειμώνα επιβάλλεται όταν δεν φυσά, έχει ηλιοφάνεια και θερμοκρασίες πάνω από 12 βαθμούς Κελσίου. Μπορούμε να ανασηκώσουμε το καπάκι για μερικές στιγμές να δούμε αν υπάρχει τροφή ή να συμπληρώσουμε με νέα.


Επιβάλλεται η παρουσία πλαισίων με γύρη στα μελίσσια μας για καλό ξεχειμώνιασμα και γρήγορη ανάπτυξη τους την άνοιξη!Βέβαια, κανονική επιθεώρηση τους κρύους μήνες του χειμώνα δεν μπορούμε να κάνουμε διότι χαλάμε την ομοιόσταση του μελισσιού. Για να επανέλθει η θερμοκρασία στα επίπεδα που χρειάζονται τα μελίσσια μας θα καταναλώσουν περισσότερες τροφές αλλά και το διάστημα θα είναι αντιστρόφως ανάλογο με το μέγεθος του μελισσιού μας:

Μεγάλο μελίσσι, 2 - 3 ώρες μέχρι να επανέλθει η εσωτερική θερμοκρασία στους 36,5 βαθμούς κελσίου. Μεσαίας δυναμικότητας μελίσσι, 3 έως 5 ώρες μέχρι να επανέλθει η εσωτερική θερμοκρασία στα φυσιολογικά επίπεδα. Μικρό μελίσσι, πολλές ώρες και μεγάλη κατανάλωση τροφών για να επανέλθει η θερμοκρασία στην τιμή που βρισκόταν πριν το ανοίξουμε.



Ας έχουμε όμως υπόψη μας πως οι διατροφικές ανάγκες των μελισσιών διαφέρουν σημαντικά από περιοχή σε περιοχή. Οι νότιες, πεδινές και νησιωτικές περιοχές διαφέρουν σε μεγάλο βαθμό από τις βόρειες, ορεινές και ηπειρωτικές περιοχές. Ο κάθε μελισσοκόμος πρέπει να πράττει ανάλογα με την θέση που έχει τα μελίσσια του.

Μια απλή αλλά αλάνθαστη μέθοδος να δούμε την δυναμικότητα αλλά και τις ποσότητες τροφών σ'ένα μελίσσι είναι να το ανασηκώσουμε ελαφρά από πίσω. Αν είναι ελαφρύ θα αντιληφθούμε αμέσως την έλλειψη τροφών. Η πρώτη μας κίνηση είναι να το ανοίξουμε και να τοποθετήσουμε τις τροφές που χρειάζεται. Οι τροφές σε μέλι καλό και πρέπον είναι να είναι από ανθόμελα, όχι μελιτώματα. Να βρίσκονται πολύ κοντά στους γόνους και όχι στις άκρες της κυψέλης. Οι τροφές του χειμώνα δεν επιτρέπουν σιρόπι αλλά στερεά τροφή.  Τον Νοέμβρη μπορούμε να βάζουμε βανίλια διότι γεννά ακόμη η βασίλισσα, από Δεκέμβρη μέχρι Φεβρουάριο απλό ζαχαροζύμαρο και αν είναι δυνατόν να εμπεριέχει και σκόρδο, για να αποφύγουμε νοζεμίαση. Τις καλές ημέρες του Μάρτη, μπορούμε να τροφοδοτούμε τα μελίσσια μας μέρα πάρα μέρα, με μικρές ποσότητες σιροπιού για διέγερση, ας έχουμε μέσα ταυτόχρονα και βανίλια.

Η τοποθεσία παίζει σημαντικό ρόλο στην επάρκεια των τροφών ή στην γρήγορη κατανάλωση τους από τους πληθυσμούς. Αν υπάρχει υγρασία οι τροφές φεύγουν γρήγορα.

Οι τροφές σε μέλι καλό και πρέπον είναι να είναι από ανθόμελα, όχι μελιτώματα. Να βρίσκονται πολύ κοντά στους γόνους και όχι στις άκρες της κυψέλης.

Τα ζαχαροζύμαρα και οι βανίλιες στους κηρηθροφορείς τοποθετούνται ακριβώς πάνω από τους γόνους και με το άνοιγμα προς τα κάτω.

Ηλικιωμένη γιαγιά μελισσοκόμος έκανε κάτι τρελό πηγαίνοντας στα μελίσσια. Όλοι έμειναν άναυδοι

$
0
0


Ηλικιωμένη γιαγιά - μελισσοκόμος έκανε κάτι τρελό πηγαίνοντας για επιθεώρηση στα μελίσσια της. Αντί να πάει κανονικά από το δρόμο αποφάσισε να μπει μέσα στο γήπεδο εν ώρα ποδοσφαιρικού αγώνα για να φτάσει πιο γρήγορα στα μελίσσια της τα οποία κινδύνευαν από επίθεση γουρουνιών. Σύμφωνα με μαρτυρίες η γιαγιά κάνει καθημερινά αυτό το δρομολόγιο, μιας και τα γουρούνια τυχαίνει να σπρώχνουν τις κυψέλες και να τις γυρνάνε ανάποδα. Αυτή τη φορά όμως άργησε και αποφάσισε να κόψει δρόμο! Η γιαγιά μπροστά στη ζωή των μελισσιών της δε λογάριασε τίποτα ούτε παίκτες ούτε κερκίδες και μπούκαρε μέσα στο μάτσ. Σκοπός της να ελέγξει τα μελισσάκια όσο πιο γρήγορα μπορούσε.

Η γιαγιά διέσχισε το γήπεδο με ψυχραιμία όταν όλοι γύρω έμειναν με το στόμα ανοιχτό. Όπως δηλώνει αυτός που τράβηξε το βίντεο: στην αρχή είδα ένα μαύρο πράγμα να περνάει μέσα στο γήπεδο, μετά κατάλαβα ότι ήταν μια γιαγιά η οποία προχωρούσε με το μπαστούνι της...

Η γιαγιά μελισσοκόμος κάνει το γύρω του διαδικτύου!


Πωλούνται παραφυάδες με δύο πλαίσια γόνο

$
0
0


~ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ~

Πωλούνται παραφυάδες πεντάρες με δύο πλαίσια σφραγιστό γόνο, αρχές Μαρτίου. Για πληροφορίες επικοινωνήστε. Για αρχάριους δίδονται συμβουλές. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Όνομα: Δαρβιλλάς Κώστας
Περιοχή: Νομός Ηλείας
Τηλέφωνο: 6955380840

Πήλινες κυψέλες με τρομερή ανάπτυξη: Μελίσσια έτοιμα να εκραγούν από πληθυσμό!

$
0
0


Πρόκειται για παραδοσιακές κυψέλες που σύμφωνα με όσους τις χρησιμοποιούν έχουν πολύ γρήγορη ανάπτυξη όσο δε φαντάζεται κάποιος. Είναι ιδανική για παραφυάδες την Άνοιξη μιας και η βασίλισσα γεννά ασταμάτητα έτσι όπως είναι στριμωγμένη και ζεστή μέσα στη κυψέλη δεν έχει καμία ανάγκη. Ασθένειες δε πιάνουν αυτές τις κυψέλες διότι οι μέλισσες φτιάχνουν τις κηρήθρες όπως θέλουν και επειδή είναι "σφιγμένο"το μελίσσι ο γόνος δε κρυώνει ποτέ. Παρακάτω θα δούμε μερικά μελίσσια τα οποία είναι έτοιμα να σκάσουν!!! Και όταν "σκάει"ένα μελίσσι σμηνουργεί!!!






Και ένα μικρότερο μελίσσι σε πύλινη κυψέλη...



Εξελίξεις χιονόπτωσης στην Ελλάδα: Μελισσοκόμοι και προβλήματα μελισσιών με φραγμένες εισόδους

$
0
0


Ορεινή Φωκίδα σήμερα! δείτε μπροστά στις εισόδους υπάρχει διάδρομος και παραμένουν ανοικτές , προφανώς λιώνει το χιόνι από τη ζεστή που βγαίνει από μέσα ! η κάνω λάθος?

Απάντηση μελισσοκόμου...
Φυσικά φίλε μου! Το μελίσσι αναπνέει και ο ζεστός αέρας που βγαίνει προς τα έξω λιώνει το χιόνι. Φυσικά εξαρτάται σε ποιο σημείο ξεχειμωνιάζει το σμήνος - εντός της κυψέλης - πόσο πλυθησμό έχει και κατά πόσο είναι μονωμένη η κυψέλη! Μια καλά μονωμένη κυψέλη πιάνει περισσότερο χιόνι στο καπάκι επάνω άλλα και μπροστά στην είσοδο. Η απώλεια θερμότητας από τα τοιχώματα της κυψέλης οδηγεί σε πιο γρήγορη ρευστοποίηση. Το μελίσσι μπορεί μόνο του να διαχειριστεί το χιόνι στην είσοδο, και αν κριθεί αναγκαίο να το αφαιρέσει και να το λιώσει με παραγωγή θερμότητας. Ο μελισσοκόμος δε χρειάζεται να επεμβαίνει στη διαδικασία διότι μπορεί να δημιουργήσει έντονο πρόβλημα. Ποτέ δε χρειάζονται ξεχιόνισμα η κυψέλες

Ορεινή Φωκίδα 20-1-2016




Τρίκαλα 20-1-2016

Τρελό βίντεο: Δείτε τι βρήκε στο σπίτι του αυτός ο μελισσοκόμος. Αυτό θα πει τύχη (video)

$
0
0


Τρελό βίντεο: Δείτε τι βρήκε στο σπίτι του αυτός ο μελισσοκόμος. Αυτό θα πει τύχη...


Βαρρόα: Ένα μεγάλο μυστικό για την καταπολέμηση της!

$
0
0


Όπως έχουμε γράψει πολλές φορές σε προηγούμενα άρθρα μας που αναφερόντουσαν στο υπ αριθμό ΕΝΑ κίνδυνο για τα μελίσσια μας, είναι προσωπική μας πεποίθηση πως η βαρρόα δεν πρόκειται να νικηθεί ούτε με φάρμακα, ούτε με βιολογικά «αθώα» σκευάσματα, όπως είναι τα οργανικά οξέα. Αντίθετα, πιστεύουμε ακράδαντα πως η τελική νίκη για την εξαφάνισή της θα προέλθει είτε από την απροσδόκητη εμφάνιση ενός φυσικού εχθρού της, που όμως δεν θα βλάπτει τις μέλισσες (???) είτε μέσα από την ίδια τη βιολογία του δίδυμου παρασίτου - ξενιστή, δηλαδή βαρρόας - μέλισσας.
Την άποψη μας αυτή έρχονται να ενισχύσουν μαρτυρίες συναδέλφων, αλλά και πειράματα που γίνονται, που μας πληροφορούν πως παρατήρησαν έξαρση του πληθυσμού του παράσιτου, από παράγοντες που μέχρι σήμερα δεν δίναμε ιδιαίτερη σημασία.

Πριν όμως να σας αποκαλύψουμε και επιχειρήσουμε να εξηγήσουμε τους παράγοντες αυτούς, καλό θα είναι να θυμηθούμε μαζί κάποια βασικά στοιχεία του βιολογικού κύκλου του ακάρεος και κάποιους αριθμούς που έχουν να κάνουν με αυτόν τον κύκλο.

Η βαρρόα παρασιτεί τόσο στο γόνο όσο και στις ενήλικες μέλισσες. Από το γόνο εξασφαλίζει την αναπαραγωγή της, ενώ από τις ώριμες μέλισσες τη διασπορά της και την επιβίωση της όταν δεν υπάρχει γόνος.

Η φάση της αναπαραγωγής της ξεκινάει στο κελί που θα μπει, τρεις με τέσσερις ημέρες πριν από το σφράγισμά του και όπου 60 ώρες μετά θα αρχίσει να εναποθέτει τα αυγά της – ένα κάθε 30 ώρες. Συνήθως, στον εργατικό γόνο γεννάει τρία με τέσσερα αυγά, ενώ στον κηφηνογόνο, στον οποίο τρέφει ιδιαίτερη προτίμηση, πέντε με έξι, από τα οποία ένα είναι ωάριο, δηλαδή μη γονιμοποιημένο αυγό.

Από αυτό, το οποίο γεννιέται πρώτο, θα προκύψει το ένα και μοναδικό αρσενικό βαρρόα, το οποίο θα γονιμοποιήσει τις αδερφές του. Ο βιολογικός κύκλος του ακάρεως μέσα στο κελί είναι έξι μέρες για τα θηλυκά άτομα και επτά για το αρσενικό, το οποίο θα πεθάνει μέσα στο κελί.


Από όλη αυτή τη ιστορία μόνο δυο θηλυκά βαρρόα, από τα κελιά των εργατριών, θα προλάβουν να ενηλικιωθούν, ενώ από τα κηφηνοκελιά ο αριθμός αυτός ανεβαίνει στα τρία.

Η διαφορά αυτή οφείλεται στο διαφορετικό διάστημα χρονικό διάστημα που τα βαρρόα αναπτύσσονται μέσα στα κελία. Στα κελιά των εργατριών παραμένουν δώδεκα μέρες, ενώ στα κελιά των κηφήνων, τρεις μέρες πάρα πάνω – δηλαδή δεκαπέντε μέρες.

Σαν τελικό αποτέλεσμα, τα θηλυκά βαρρόα που προκύπτουν από τα κελιά των εργατριών είναι κατά μέσο όρο 1,2-1,5 άτομα, ενώ από τα κελιά των κηφήνων 2,5-3,0 άτομα.

Αφού θυμηθήκαμε όλα αυτά τα στοιχεία, ας προσπαθήσουμε να βγάλουμε κάποια πρώτα συμπεράσματα:

Συμπέρασμα πρώτο:Όσο περισσότερο χρόνο παραμένουν τα ακάρεα μέσα στα κελιά, τόσο περισσότερους απογόνους αυτά βγάζουν.

Συμπέρασμα δεύτερο:Όσο περισσότερα κηφηνοκελία υπάρχουν μέσα σε ένα μελίσσι, τόσο περισσότερα ακάρεα δημιουργούνται.

Ας συνδέσουμε τώρα τα δυο αυτά συμπεράσματα με την άποψη που διατυπώνουμε στην αρχή του άρθρου μας, ότι δηλαδή: η τελική και ολοκληρωτική νίκη κατά της βαρρόα – η νίκη που θα την εξαφανίσει – θα προέλθει μέσα από την πλήρη κατανόηση και «εκμετάλλευση» του ίδιου της του βιολογικού κύκλου. Και επειδή το παράσιτο αυτό έχει «φροντίσει» να προσαρμόσει τον βιολογικό του κύκλο στον βιολογικό κύκλο του ξενιστή του – της μέλισσας, δηλαδή – στην τελική του νίκη θα συμβάλει και η πλήρη κατανόηση του βιολογικού κύκλου των μελισσών.

Μέχρις ότου όμως να συμβεί αυτό και να βρεθεί κάποια φωτισμένη ομάδα ερευνητών που θα ξεκλειδώσει όλα τα μυστικά του βιολογικού κύκλου των δυο αυτών υπάρξεων, αλλά κυρίως να πετύχει να «κουμπώσει» τις ιδιαιτερότητες που έχει η κάθε μια, προκειμένου να καταφέρει το τελειωτικό κτύπημα στο παράσιτο, εμείς οι απλοί μελισσοκόμοι ας εκμεταλλευτούμε αυτές τις πρώτες γνώσεις. Όχι φυσικά, για να εξαφανίσουμε τον φοβερό αυτό εχθρό, μα τουλάχιστον για να καταπολεμήσουμε την καταστροφική του επέλαση.

Και τώρα ας μπούμε στο ζουμί της υπόθεσης και ας δούμε, κατ αρχάς, με ποίο τρόπο μπορούμε να «περιορίσουμε» τον χρόνο παραμονής της βαρρόα μέσα στα κελιά των μελισσών.

Όπως όλοι γνωρίζουμε, ο χρόνος εκκόλαψης της εργάτριας είναι 21 μέρες και του κηφήνα 24. Αυτό δεν μπορεί να μειωθεί, ενώ κάτω από κάποιες ειδικές συνθήκες μπορεί να αυξηθεί, οπότε έχουμε έξαρση του πληθυσμού του παράσιτου.

Οι συνθήκες που έχει παρατηρηθεί αυτό το φαινόμενο είναι:

Πρώτον, όταν η γύρη που εισέρχεται μέσα στη κυψέλη δεν επαρκεί για την διατροφή του γόνου. Σε μια τέτοια περίπτωση, το μελίσσι αντιδρά με τον κανιβαλισμό του ανοιχτού γόνου μικρή ηλικίας και το βεβιασμένο σφράγισμα των κελιών του ανοιχτού γόνου μεγαλύτερης ηλικίας.

Με αυτό το τρόπο περιορίζονται τα στόματα που θέλουν τάισμα, άρα και οι ανάγκες σε γύρη. Αυτό όμως αποτελεί «θείο δώρο» για τα βαρρόα που έτσι καταφέρνουν να αναπαραχθούν σε μεγαλύτερους αριθμούς από ότι συνήθως, όπως εξηγήσαμε πιο πάνω.

Η από μέρους μας πρόληψη αυτού του φαινομένου, είναι το προσεκτικό «πουσάρισμα» των μελισσιών μας, μέσω της τροφοδοσίας, ιδιαίτερα νωρίς την άνοιξη, αν προηγουμένως δεν έχουμε την βεβαιότητα πως θα υπάρχει γύρη στους αγρούς, από σίγουρες ανθοφορίες, όπως είναι το ξινάκι, για παράδειγμα.

Δεύτερον, όταν η θερμοκρασία της γονοφωλιάς κατέβει κάτω από τους 34 βαθμούς, οπότε η εκκόλαψη των μελισσών καθυστερεί, προκαλώντας τα ίδια αποτελέσματα που περιγράψαμε πιο πάνω, δηλαδή αύξηση των απογόνων της βαρρόα ή αλλιώς έξαρση του πληθυσμού της.

Η πρόνοια που μπορούμε να λάβουμε σε μια τέτοια περίπτωση, είναι η καλύτερη προστασία της κυψέλης από το κρύο, αλλά και η ενίσχυση αυτού του μελισσιού με πληθυσμό από άλλα μελίσσια, αν το φαινόμενο είναι μεμονωμένο.

Στη συνέχεια ας δούμε πως μπορούμε να περιορίσουμε τον αριθμό των κηφήνων στα μελίσσια μας, που όπως είπαμε αποτελεί την δεύτερη αιτία έξαρσης της βαρρόα.

Η ανανέωση κάθε χρόνο της βασίλισσας, είναι ένας τρόπος μείωσης των τάσεων σμηνουργίας του μελισσιού, που με τη σειρά του θα περιορίσει τον μεγάλο αριθμό των κηφηνοκελιών.

Η αλλαγή των παλαιών κηρήθρων που περιέχουν πολλά κηφηνοκελιά.

Κλείνοντας και το σημερινό μας άρθρο, να τονίσουμε ότι η συγκράτησης του πληθυσμού των βαρρόα σε «ελεγχόμενα» και «ανεκτά» επίπεδα μπορεί να γίνει με τους τρόπους που αναφέραμε ποιο πάνω, οι οποίοι σε συνδυασμό με κάποιους μελισσοκομικούς χειρισμούς θα μας απαλλάξουν από τα φάρμακα και τα «φιλικά-βιολογικα» παρασκευάσματα!

 Επιμέλεια: Μανόλης Δερματης, ερευνητής μελισσοκόμος, συγγραφέας του βιβλίου "Η Ιστορία Μιας Βασίλισσας"

Έρχεται το τέλος των μελισσοκόμων με τα νέα μέτρα: Χωρίς επανάσταση δεν υπάρχει μέλλον...

$
0
0


Η μελισσοκομία χάνεται στα χέρια των αδυσώπητων μέτρων της κυβέρνησης, που ξεζουμίζει το πρωτογενή τομέα μέχρι τελευταίας σταγόνας. Πού θα φτάσει αυτή χώρα αν συνεχίσει αυτή η κατάσταση. Τι θα απογίνουν οι αγρότες και οι φτωχοί μελισσοκόμοι που χαροπαλεύουν για το ψωμί τους. Αυτά είναι μερικά ερωτήματα που πρέπει να λάβουμε όλοι πολύ σοβαρά υπόψη μας, και να συσπειρωθούμε ενάντια σε όλους αυτούς που θέλουν να καταστρέψουν ότι πολυτιμότερο έχει η χώρα μας. Μελισσοκόμοι η κυβέρνηση μας βρήκε αδύναμους και μας καλεί να γίνουμε σκλάβοι του οικονομικού της συστήματος. Ποια είναι η απάντηση που πρέπει να τους δώσουμε;




Viewing all 18087 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>