Quantcast
Channel: Ορεινή Μέλισσα
Viewing all 18087 articles
Browse latest View live

Νέο οικολογικό χρώμα βαφής κυψελών

$
0
0




Η βαφή της κυψέλης είναι ένα θέμα που πρέπει να απασχολήσει όλους τους μελισσοκόμους και αυτό γιατί είναι πολύ σημαντικό το προϊόν να είναι οικολογικό χωρίς πρόσθετες χημικές ουσίες που περιέχονται σε υλικά όπως λαδομπογιές, αστάρια μετάλλων,ριπολίνες κλπ.
Τα τελευταία 20 χρόνια μεγάλες εταιρίες παραγωγής βερνικιών και χρωμάτων για ξύλα επενδύουν σε έρευνες για τη προστασία του ξύλου με βερνίκια και συντηρητικά οικολογικής συνείδησης με βάση το νερό.

Η wood colours vermacέχει επενδύσει στην οικολογική προστασία του ξύλου και τα τελευταία 15 χρόνια διαθέτει με απόλυτη επιτυχία στην Ελληνική αγορά βερνίκια και λάκες νερού για τη προστασία του ξύλου.

Αν λοιπόν όλοι γνωρίζαμε ότι υπάρχει ένα υλικό που είναι άοσμο,φιλικό προς το περιβάλλον και τον χρήστη, εύκολο στην εφαρμογή με γρήγορο στέγνωμα και πολύ μεγαλύτερη αντοχή σε εξωτερικές συνθήκες από τα συνηθισμένα προϊόντα ποια θα ήταν η επιλογή μας;

Για περισσότερες πληροφορίες
2106635803


Πείραμα θεραπείας βαρρόα με λεμόνι

$
0
0


Πριν μερικούς μήνες διάβασα την έρευνα του Αιγύπτιου καθηγητή M.F.Abdel-Rahman από το πανεπιστήμιο Assiut για την θεραπεία της βαρρόα με λεμόνι. Τα αποτελέσματα επιτυχίας κυμάνθηκαν από 80%-87%. Οι περισσότεροι που συζήτησα μου έλεγαν ότι δεν δουλεύει στο δικό μας κλίμα, χωρίς όμως να το έχουν δοκιμάσει.

Ο καθηγητής δοκίμασε πολλές συνταγές με σιρόπι και χυμό λεμονιού. Η πιο αποδοτική ήταν σιρόπι 1/1 σε ίση ποσότητα στιμμένο χυμό λεμονιού. Η ποσότητα που χρειάζεται είναι 5ml ανάμεσα σε κάθε πλαίσιο που χύνονται με σύριγγα ή δοσομετρητή πάνω στις μέλισσες. Ακριβώς όπως το οξαλικό. Επανάληψη κάθε βδομάδα για 4 βδομάδες για να πιάσει όλο το κύκλο του γόνου.
Η σκέψη μου ήταν ότι είναι εντελώς βιολογικό και δεν θα χρειαζόταν να σταματήσω τους τρύγους την καλύτερη εποχή. Μέσα Ιουνίου ξεκίνησα την δοκιμή μου. Είχα σχετικά βαριά προσβολή, όχι σε όλα τα μελίσσια και έβλεπα μερικές μέλισσες με χαλασμένα φτερά. Έβαλα σε 5 παραφυάδες και την άλλη μέρα το πρωί έκανα επιθεώρηση. Στην επιθεώρηση είδα αρκετές ψόφιες βαρρόα στον πάτο. Οι μέλισσες ήταν πολύ ήρεμες και δεν βρήκα νεκρές. Ούτε τίποτα άλλο ανησυχητικό.

Την άλλη μέρα έκανα τεστ βαρρόα. Έβαλα από 5 τυχαία μελίσσια ένα κύπελο του γιαουρτιού μέλισσες σε βάζο μαζί με άχνη ζάχαρη το κούνησα για λίγο ελαφρά και μετά το άνοιξα για να φύγουν οι μέλισσες και να γυρίσουν στην κυψέλη. Άδειασα την άχνη και μέτρησα από 30 έως 45 βαρρόα για το κάθε δείγμα.

Την ίδια μέρα ξεκίνησα την θεραπεία για 4 εβδομάδες. Τις άφησα άλλη μια βδομάδα και έκανα πάλι το τεστ. Αυτή την φορά βρήκα από 3 έως 8 βαρρόα. Η επιτυχία κυμάνθηκε από 80-90%. Είμαι ευχαριστημένος με το αποτέλεσμα και θα καθιερώσω την θεραπεία για καλοκαιρινό ξελάφρωμα.
Καλή επιτυχία και σε σας

Διευκρίνηση: Φτιάχνουμε το σιρόπι 1κιλό ζάχαρη σε ένα λίτρο νερό. Το αφήνουμε να κρυώσει λίγο και βάζουμε 1 ποτήρι σιρόπι + 1 ποτήρι χυμό ή με δοσομετρητή κουζίνας. Υπολογίστε πόσο θα χρειαστείτε πολλαπλασιάζοντας τον αριθμό των πλαισίων Χ 0,05. Παράδειγμα 200πλαίσιαΧ0,05=1,000. Δηλαδή αν το σύνολο των πλαισίων είναι 200 θα χρειαστείτε 1 λίτρο υλικό. Μισό λίτρο σιρόπι με μισό λίτρο χυμό.

Σχόλιο...
Αγαπητέ Φώτη έχω δει αυτή την συνταγή με το λεμόνι αλλά διστάζω ακόμα να το κάνω , χάρηκα που το χρησιμοποίησες και είχε αποτελέσματα ,χρησιμοποιώ γαλακτικό οξύ και οξαλικό αρκετό καιρό και έχει καλά αποτελέσματα ειδικά το οξαλικό και χωρίς παρενέργειες , το λεμόνι είναι και αυτό οξύ λογικά θα βοηθάει αλλά φοβάμαι τις υψηλές θερμοκρασίες ,τα οξέα δεν χρησιμοποιούνται σε υψηλές θερμοκρασίες, ειδικά πάνω από 30 βαθμούς επηρεάζουν ιδιαίτερα τις βασίλισσες ,σκέφτομαι να κάνω δοκιμή με λεμόνι μετά το πεύκο αρχές Νοέμβρη .
Καλή επιτυχία 
Αλέξανδρος

Εμετική ανάρτηση: Δείτε τι γράφουν οι άσχετοι για το μέλι. Μα δε ντρέπονται; Αυτό λέγεται ιεροσυλία

$
0
0


Μια εμετική ανάρτηση η οποία στοχοποιεί τους μελισσοκόμους και το μέλι που παράγουν. Αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι το μέλι είναι ο εμετός της μέλισσας, και εξευτελίζουν με τρόπο που δεν έχει προηγούμενο. Η μέλισσα δουλεύει 24 ώρες το 24ωρο, συλλέγει εκατομμύρια λουλούδια και αυτό είναι το ευχαριστώ! Φυσικά δε φταίει ο ίδιος αλλά η οικογένεια που τον ανέθρεψε και δε του δίδαξε τα βασικά, να αγαπάει τη μέλισσα και ότι χωρίς αυτήν δε έλειπε και το ψωμί απο το τραπέζι του. Το όνομα του αρθρογράφου δε το γνωρίζω, ξέρω μόνο οτι βγήκε στη δημοσιότητα απο το newsbomb. Στο πλευρό των μελισσοκόμων στέκεται και το blog μελισσοκόσμος το οποίο ύψωσε τα στήθη του μπροστά στις φρικαλεότητες που γράφτηκαν... Δείτε την αηδιαστική ανάρτηση:

Η σοκαριστική αλήθεια για το… μέλι! Δεν φαντάζεστε τι είναι στην πραγματικότητα

Το πρωινό δεν θα είναι ποτέ ξανά το ίδιο, καθώς επιστήμονες εξήγησαν τη σιχαμερή πραγματικότητα γύρω από το μέλι που θα προκαλέσει περισσότερες ίσως αναγούλες και από αυτές των συμπαθέστατων (από απόσταση) εντόμων.

Και αυτό γιατί την επόμενη φορά που θα καθίσετε νωρίς το πρωί σε ένα τραπέζι με ζεστό φρέσκο ψωμί, βούτυρο και μέλι, θα θέλατε να ξεχάσετε ότι το αγαπημένο αυτό γλυκό έδεσμα με τις τρομερές ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία, δεν είναι τίποτα άλλο από… εμετούς μελισσών και μάλιστα διαφορετικών!

Η American Chemical Society δημοσίευσε ένα βίντεο στο οποίο επιστήμονες εξηγούν ότι οι μέλισσες πετούν από φυτό σε φυτό, «πίνοντας» νέκταρ από τουλάχιστον 15000 λουλούδια κάθε μέρα.

«Ε, λογικό είναι από το τόσο… ποτό, να βγάλουν κάποια στιγμή προς τα έξω τον εσωτερικό τους κόσμο», θα σκεφτεί κανείς, ωστόσο η αλήθεια είναι κάπως διαφορετική.

Τα κιτρινόμαυρα αυτά έντομα - μπέρδεψε τις μέλισσες με τις σφήκες χαχαχα - με την τόσο σπουδαία -από υγιεινής, αλλά και από οικονομικής- επίδραση στον άνθρωπο, αποθηκεύουν το νέκταρ σε ένα ειδικά διαμορφωμένο δεύτερο στομάχι τους (το όνειρο του κάθε πότη δηλαδή) πριν επιστρέψουν στη φωλιά τους, όπου το αδειάζουν στο… στόμα της μέλισσας παραγωγού (οι μεγαλύτερες σε ηλικία που μένουν σπίτι για να φτιάχνουν το μέλι)!

Η σακχαρόζη του νέκταρ στη συνέχεια διασπάται σε φρουκτόζη και γλυκόζη μέσα στις παραγωγούς, πριν αυτές… ξεράσουν το μέλι αποθηκεύοντάς το στις γνωστές σε όλους μας κηρήθρες.

Η δουλειά των μελισσών πάντως την οποία δεν μπορεί να κάνει κανένα εργαστήριο, δεν σταματά εκεί, καθώς στη συνέχεια ξοδεύουν ώρες ώστε να ζεστάνουν το μέλι με τα φτερά τους και να εξατμιστεί το νερό, πριν σφραγίσουν την κηρήθρα με κερί που βγάζουν επίσης από μέσα τους.

Και όλες αυτές οι... στομαχικές διαταραχές για ελάχιστη ποσότητα θρεπτικού μελιού κάθε μέρα, αφού μία μέλισσα παράγει σε όλη της ζωή μόλις το 1/12 από ένα κουταλάκι του γλυκού!

Κατασκευή πεντάρας κυψέλης. Πατέντα

$
0
0


Του Φώτη Καστρούνη...

Κατασκευή πεντάρας κυψέλης. Ξεκίνησα εδώ και αρκετό καιρό να σκέφτομαι τι κυψέλες με βολεύουν για κόψιμο παραφυάδων και γονιμοποίηση βασιλισσών. Θέλω να τις χρησιμοποιήσω και για τα δύο για να μην φτιάχνω δύο διαφορετικές για κάθε περίπτωση. Υπάρχουν αρκετές επιλογές. Θα σας περιγράψω τις σκέψεις μου για την κάθε μία.
Κυψελίδια γονιμοποίησης βασίλισσας. Βολεύουν πάρα πολύ αν θέλεις να ετοιμάσεις βασίλισσες για να τις βάλεις σε παραφυάδες. Χωράνε συνήθως 4-5 μισά πλαίσια που είναι αρκετά για την γονιμοποίηση αλλά όχι για την ανάπτυξη της παραφυάδας. 

Τρικυψελίδια. Μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις και για τα δύο αλλά για παραφυάδες πρέπει να αλλάξεις κυψέλη σύντομα, μόλις κλείσει ο γόνος της νέας βασίλισσας.
Τετρακυψελίδια.Βολεύουν μόνο για γονιμοποίηση της βασίλισσας. Οι χώροι είναι πολύ μικροί για να αναπτυχθεί παραφυάδα. Πλεονέκτημα στα τρικυψελίδια και τετρακυψελίδια είναι ο μικρός χώρος που πιάνουν στις μεταφορές. Μειονέκτημα είναι ότι δεν μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις και σαν κυψέλες, αν και έχουν τις ίδιες διαστάσεις γιατί πρέπει να ανοικτούν εισόδοι σε διφορετικές πλευρές.
Πεντάρα κυψέλη. Βολεύει πολύ για παραφυάδες. Μπορείς να κάνεις και γονιμοποίηση βασιλισσών, είναι λίγο μεγάλη, αλλά γίνεται.

Κατέληξα ότι με βολεύουν περισσότερο οι πεντάρες κυψέλες. Βασικό στην κατασκευή να είναι ανθεκτικό το υλικό, να είναι ελαφριές και να έχουν χαμηλό κόστος. Η χρησιμότητά τους θα είναι το πολύ για 2-3 μήνες το χρόνο. Γι αυτό επέλεξα να τις φτιάξω με κόντρα πλακέ θαλάσσης συμήδα 12 χιλιοστών. Μεγάλο ρόλο στην διάρκεια ζωής των κυψελών παίζει η ποιότητα του ξύλου. Το παραπάνω υλικό ακόμα και άβαφο έχει μεγάλη διάρκεια ζωής σε αντίξοες καιρικές συνθήκες. Οπότε ξεκίνησα την κατασκευή τους. Για να φτιάξεις μόνος σου κυψέλες χρειάζονται κάποια εργαλεία και υλικά.

Τα εργαλεία είναι:
Δισκοπρίονο πάγγου. Το δισκοπρίονο πάγγου είναι ακριβό εργαλείο. Αν δεν έχετε σκοπό να διαθέσετε 150 έως πάραπολλά ευρώ μπορείτε να πάρετε τα κομμάτια σε ξυλουργό και να σας τα κόψει.
Κατσαβίδι μπαταρίας
Μέτρο
Σφιγκτήρες
Υλικά:
Κόντρα πλακέ θαλάσσης Συμήδα 12 χιλ.
Ξυλόβιδες 3,5Χ35 ή καρφιά λεπτά 4 εκ. με κεφάλι
Ατλακόλ που θα χρησιμοποιηθεί σε όλες τις ενώσεις.

Οι διαστάσεις των κομματιών είναι για το συγκεκριμένο πάχος υλικού.
Τα κομμάτια που χρειάζοντε για κάθε κυψέλη είναι:
2 τεμ. 48,4εκ. Χ 24,7εκ. για τα πλαινά
1 τεμ. 21,8εκ. Χ 19εκ. για το μπροστινό
1 τεμ. 23εκ. Χ 19εκ. για το πισινό
2 τεμ. 21,4εκ. Χ 8εκ. για μπρος πίσω
1 τεμ. 53εκ. Χ 21,4εκ. για πάτο
Για το καπάκι χρειάζοντε
2 τεμ. 48,4εκ. Χ 6εκ.
2 τεμ. 21,4εκ. Χ 6εκ.
1 τεμ. 50,8εκ. Χ 21,4εκ.


Το μπροστινό κομμάτι πρέπει να αφήνει 12 χιλ. κενό από κάτω για την πόρτα και 17 από πάνω για τα πλαίσια.



Έτσι κάθοντε τα πλαίσια πρίν τοποθετήσω τα μικρά κομμάτια μπρος πίσω.


Τα μικρά μπροστινά κομμάτια βοηθούν στο να κρατιέται η κυψέλη σταθερή και να μην δημιουργούντε ρωγμές με το ζόρισμα του μελισσομάχαιρου.


Η κυψέλη τελειωμένη


Νέο σημαντικό σεμινάριο «Η μέλισσα και τα βότανα» στην Θεσσαλονίκη

$
0
0

Ανακοίνωση ANEL:
2-14 Φεβρουαρίου σας προσκαλούμε στο 3ήμερο σεμινάριο με θέμα: «Μέλισσα & βότανα», στο Υποκατάστημα ΑΝΕΛ, Ν. Ρυσίου. Ελάτε να γνωρίσουμε τα μελισσοτροφικά φυτά τις Ελλάδας και να μάθουμε την παρασκευή βάμματος, σιροπιού, κηραλοιφών, σαπουνιών, κεριών και άλλων πολλών συνταγών! Κόστος: 35 €. Περιορισμένες θέσεις. Πληροφορίες στο info-thess@anel.gr


Δωρεάν χρηματοδότηση ηλεκτρικής περίφραξης για μελίσσια: Ευκαιρία για τους μελισσοκόμους

$
0
0


Σχόλιο από Ορεινή Μέλισσα:
Πρόκειται για σημαντική ευκαιρία για όλους τους μελισσοκόμους που επισκέπτονται τα βουνά όπου υπάρχουν αρκούδες. Γίνονται πολλές καταστροφές κάθε χρόνο στα έλατα και η ηλεκτρική περίφραξη είναι η μόνη λύση. Με αυτή τη χρηματοδότηση θα μπορούν οι μελισσοκόμοι να προστατέψουν τη περιουσία τους απέναντι στα πεινασμένα ζώα που χρόνο με το χρόνο όλο και αυξάνονται.

Μελισσοκόμοι, γεωργοί και κτηνοτρόφοι που δραστηριοποιούνται κοντά σε βιότοπους προστασίας της αρκούδας θα έχουν τη δυνατότητα να χρηματοδοτηθούν κατά 100% για την εγκατάσταση ηλεκτροφόρων φραχτών. Σύμφωνα με το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, που εγκρίθηκε από την Ε.Ε. για την περίοδο 2014-2020, προβλέπεται η διατήρηση του συγκεκριμένου μέτρου, το οποίο δεν εφαρμόστηκε επαρκώς κατά την προηγούμενη προγραμματική περίοδο. Πρόκειται για το Μέτρο 4.4.1 «Προστασία της γεωργοκτηνοτροφικής δραστηριότητας από την Αρκούδα», επιμέρους μέτρο του 4.4 «στήριξη για μη παραγωγικές επενδύσεις που συνδέονται με την επίτευξη γεωργοπεριβαλλοντικών και κλιματικών στόχων».

Περιγραφή σύμφωνα με το Π.Α.Α.

Η δράση αφορά την αγορά και εγκατάσταση ηλεκτροφόρου περίφραξης. Οι γεωργικές εκτάσεις ανέκαθεν αποτελούσαν αναπόσπαστο τμήμα των βιοτόπων της άγριας ζωής, αφού στις εκτάσεις αυτές βρίσκει κατά κανόνα την τροφή της η άγρια πανίδα. Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις που η συνύπαρξη γεωργοκτηνοτροφικής δραστηριότητας και άγριων ειδών όπως η αρκούδα στο ίδιο περιβάλλον, δημιουργεί αφενός προβλήματα οικονομικής βιωσιμότητας για τις εκμεταλλεύσεις, λόγω των μεγάλων ζημιών που αποδίδονται στα άγρια ζώα και αφετέρου, ανθρωπογενή θνησιμότητα για τα άγρια ζώα.

Η δράση αφορά την οργανωμένη μελισσοκομία, την κτηνοτροφία και την καλλιέργεια που ασκείται στις περιοχές εξάπλωσης της αρκούδας. Οι δικαιούχοι αναλαμβάνουν τη δέσμευση να τοποθετήσουν και να διατηρούν – χρησιμοποιούν την ηλεκτροφόρο περίφραξη στον τόπο εγκατάστασης της κτηνοτροφικής εγκατάστασης ή της καλλιέργειας ή στο τόπο μετακίνησής τους αν είναι μελισσοκόμοι. Η πρακτική αυτή αποτελεί τον καλύτερο τρόπο πρόληψης των ζημιών που προκαλεί η αρκούδα στην οργανωμένη μελισσοκομία, στην κτηνοτροφία και στις καλλιέργειες και κατ’ επέκταση συμβάλει στη συμφιλίωση των κατοίκων της υπαίθρου με την αρκούδα. Η αποτελεσματική προστασία των ανθρώπινων δραστηριοτήτων που μπορεί να πληγούν από την Αρκούδα, καθιστά άνευ ουσίας και τελικά αποτρέπει την όποια προσπάθεια για εξόντωση του ζώου. Το γεγονός αυτό συνεπάγεται τη μείωση της ανθρωπογενούς θνησιμότητας των ζώων αυτών και έτσι συμβάλλει στην προστασία της βιοποικιλότητας ιδιαίτερα αυτής των μεγάλων θηλαστικών. Επιπλέον συμβάλλει στη διατήρηση της γεωργικής δραστηριότητας σε ορεινές περιοχές δεδομένου ότι εκεί τοποθετείται ο βιότοπος της αρκούδα.

Είδος στήριξης και δικαιούχοι

Η στήριξη αφορά επιχορήγηση επιλέξιμων δαπανών που όντως πραγματοποιήθηκαν και πληρώθηκαν.

Δικαιούχοι μπορούν να κριθούν:
Φυσικά και νομικά πρόσωπα ή ομάδες φυσικών ή νομικών προσώπων, που ασκούν συστηματικά τη μελισσοκομία και διαμένουν ή μετακινούνται στις περιοχές παρέμβασης,
κτηνοτρόφοι με εκτατικές εκτροφές αιγοπροβάτων και βοοειδών που διαμένουν ή μετακινούνται στις περιοχές παρέμβασης και καλλιεργητές βρώσιμων από την αρκούδα ειδών στις περιοχές παρέμβασης, εφόσον είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων.



Επιλέξιμες δαπάνες
Η αγορά ειδικής ηλεκτροφόρου περίφραξης όπως περιγράφεται παρακάτω: Φωτοβολταϊκό σύστημα (ηλιακό πάνελ), καλώδιο (σύρμα) φράκτη για περίφραξη (η περίφραξη μπορεί να περιλαμβάνει μέχρι 4 σειρές καλώδιο για την προστασία από επιθέσεις αρκούδας) και εντατήρες περίφραξης πασσάλων, τεντωτήρας συρμάτων, για να συντηρείται ευθυτενές το σύρμα μετάδοσης παλμών, σετ πόρτας (συμπεριλαμβάνονται λαβές και μονωτήρες πόρτας διπλός και αγωγού), μονωτήρας για τη στήριξη του σύρματος (σε ξύλο ή σίδερο), συνδετήρες αγωγού, όργανο ελέγχου, μπαταρία, ξύλινοι, πλαστικοί ή μεταλλικοί πάσσαλοι, Η εργασία εγκατάστασης της περίφραξης. Η δαπάνη είναι επιλέξιμη μόνο για την πρώτη εγκατάσταση της περίφραξης.

Όροι επιλεξιμότητας

Οι ενδιαφερόμενοι προκειμένου να ενταχθούν πρέπει να πληρούν τα παρακάτω κριτήρια επιλεξιμότητας:

α. Να είναι ενεργοί αγρότες σύμφωνα με το άρθρο 9 του Καν. (ΕΕ) 1307/2013, όπως προσδιορίστηκε στις εθνικές επιλογές, διοικητικά μέτρα και διαδικασίες εφαρμογής των άμεσων ενισχύσεων κατ’ εκτέλεση του Καν. (ΕΕ) 1307/2013 και του Καν. (ΕΕ) 1306/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου

β. Οι εκμεταλλεύσεις τους να πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
τα μελισσοσμήνη, οι καλλιέργειες, οι βοσκότοποι, τα αιγοπρόβατα, τα βοοειδή και οι σταβλικές εγκαταστάσεις κατέχονται νόμιμα και είναι δηλωμένα στην πλέον πρόσφατη Αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης.
τα μελισσοσμήνη βρίσκονται ή μετακινούνται εντός των περιοχών παρέμβασης της δράσης και οι σταβλικές εγκαταστάσεις βρίσκονται εντός των περιοχών εξάπλωσης της αρκούδας.
Οι γεωργικές εκτάσεις είναι βοσκότοποι ή καλλιεργούνται με καλαμπόκι, ηλίανθο, αμπέλια, δενδρώδεις καλλιέργειες (όπως αχλάδια, μήλα, κεράσια, κορόμηλα, δαμάσκηνα, φουντούκια, καρύδια, κάστανα), κηπευτικά, σιτηρά και μηδική και βρίσκονται εντός των περιοχών εξάπλωσης της αρκούδας.

γ. Οι μελισσοκόμοι να είναι κάτοχοι μελισσοκομικού βιβλιαρίου σε ισχύ

Αρχές σχετικά με τον καθορισμό των κριτηρίων επιλογής

Οι βασικές αρχές που διέπουν τα κριτήρια επιλογής έχουν ως εξής:
Επαγγελματίας αγρότης σύμφωνα με την ισχύουσα εθνική νομοθεσία.
Φυσικό μέγεθος μελισσοκομικής εκμετάλλευσης.
Κτηνοτρόφος εκτατικών εκτροφών αιγοπροβάτων και βοοειδών.
Δικαιούχος γεωργοπεριβαλλοντικής δράσης.

(Ισχύοντα) ποσά και ποσοστά στήριξης

Το ύψος ενίσχυσης ανέρχεται στο 100% των επιλέξιμων δαπανών.

Συνολική αξιολόγηση του μέτρου

Δεν υπάρχουν ιδιαίτεροι κίνδυνοι από την εφαρμογή αυτής της Δράσης, καθώς:
υπάρχει εμπειρία από την εφαρμογή ίδιας Δράσης (Μέτρο 216) στο ΠΑΑ 2007-2013.
πρόκειται για απλή Δράση με συγκεκριμένη διακριτή δαπάνη (περίφραξη) για την οποία το εύλογο κόστος εξασφαλίζεται με τις ως άνω ενέργειες μετριασμού.

Η δράση εφαρμόζεται σε όλη τη Χώρα.

Πηγή: agro24.gr

Μεγάλη προσφορά στους αναγνώστες μας από την Αρκαδική μελισσοκομία: Όλα τα προϊόντα...

$
0
0


Μια μεγάλη προσφορά κάνει η Αρκαδική Μελισσοκομία σε όλους τους αναγνώστες της Ορεινής Μέλισσας. Από σήμερα και μέχρι την Κυριακή το βράδυ η εταιρία προσφέρει εκπτωτικά κουπόνια αποκλειστικά για όσους διαβάσουν αυτή την ανάρτηση. Η έκπτωση περιλαμβάνει τα πάντα από μελισσοκομικές στολές, μελιτοεξαγωγείς τροφές εργαλεία κλπ εκτός από κυψέλες.

Η έκπτωση είναι 10% για παραγγελίες από το ηλεκτρονικό της κατάστημα. Για να διεκδικήσετε την Έκπτωση αρκεί να αναφέρεται τον εκπτωτικό κωδικό ΟΡΕΙΝΗΜΕΛΙΣΣΑ μέσα στη παραγγελία σας. Πρόκειται για μια πολύ καλή προσφορά. Δείτε όλα τα προϊόντα εδώ

Ως διαχειριστής του blog θέλω να ευχαριστήσω θερμά την εταιρία για αυτή της την προσφορά, και τη δυνατότητα που δίνει στους μελισσοκόμους να αγοράσουν σε χαμηλότερη τιμή! 

Προσφορά απο την arkadikimelissokomia.gr


Τάισμα μελισσιών και τρόπος για μεγάλη ανάπτυξη νωρίς την άνοιξη (video)

$
0
0


Δείτε πως ταΐζει ο μελισσοκόμος τα μελίσσια του. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα διαδεδομένη μέθοδο με υψηλή αποτελεσματικότητα και ανάπτυξη στα μελίσσια. Το κυριότερο όμως είναι η εξοικονόμηση χρόνου εφόσον τα μελίσσια ταΐζονται ταυτόχρονα όλα μαζί. Στην Ελλάδα σύμφωνα με εμπειρίες μπορεί μια τέτοια μέθοδος να γίνει πολύ επιζήμια εφόσον θα ταΐζονται τα μελίσσια γύρω γύρω αλλά επιπροσθέτως μπορεί να προκύψει και λεηλασία. Με ολέθρια αποτελέσματα.


Όπως και να έχει στο εξωτερικό είναι πολύ γνωστός αυτός ο τρόπος τροφοδοσίας με υποκατάστατο γύρης. Όπως βλέπουμε ο μελισσοκόμος τοποθετεί στις ταΐστρες ειδικό αλεύρι το οποίο προφανώς θα περιέχει σόγια η οποία είναι υψηλή σε πρωτείνες. Όμως μπορεί είναι μεταλλαγμένη και αυτό μπορεί πάλι να έχει καταστροφικές συνέπειες στις μέλισσες.

Αυτό που κάνει ιδιαίτερα εντύπωση στο βίντεο και στους νέους μελισσοκόμους που το είδαν είναι η άνεση του μελισσοκόμου μέσα στις χιλιάδες μέλισσες που συλλέγουν. Πολλοί αναρωτιούνται πως δεν τον τσίμπησε καμία. Μήπως αναγνωρίζουν την όψη του μελισσοκόμου; Η αλήθεια είναι ότι οι μέλισσες όταν είναι απασχολημένες και συλλέγουν δεν έχουν καμία όρεξη για επίθεση, ακόμα και αν κάποιος τις ενοχλήσει. Αντιθέτως αν κάποιος εισβάλλει στη κυψέλη τους τα πράγματα αντιστρέφονται και προστατεύουν το σπίτι βάζοντας το πιο πάνω και απο την ίδια τους την ζωή. Δείτε το βίντεο...



Πόσα μελίσσια χάνονται το χειμώνα, και τι φταίει: 3 σημαντικές συμβουλές παλιού μελισσοκόμου

$
0
0


Πολλά μελίσσια χάνονται το χειμώνα, γιατί συμβαίνει όμως και τι μπορεί να οδηγήσει στο χαμό τους, χωρίς καν να βρούμε καθόλου νεκρές μέλισσες; Είναι φυσιολογικό ένα τέτοιο φαινόμενο; Σήμερα θα μιλήσουμε για το ξεχειμώνιασμα των μελισσιών, τις απώλειες που επιτρέπεται να έχουμε συνολικά και θα δώσουμε συμβουλές για να μπορέσουν οι νέοι αλλά και οι παλιοί μελισσοκόμοι να διαχειριστούν σωστά τα μελίσσια τους. Η σωστή διαχείρηση ξεκινά από τους χειρισμούς του μελισσοκόμου, και την ικανότητα του να εντοπίζει γρήγορα ένα πρόβλημα. Η αμέλεια και η φάση του "δε πηγαίνω καθόλου στα μελίσσια, χειμώνας είναι"πιστεύω είναι λάθος, διότι αν βαρέσει μια ασθένεια θα είναι πολύ αργά όταν τη καταλάβουμε.


Μια ασθένεια που θερίζει το χειμώνα τα μελίσσια είναι η νοζεμίαση και σε αυτή οφείλονται τα περισσότερα χαμένα μελίσσια. Η νέα νοζεμίαση που ήρθε πρόσφατα στην Ελλάδα είναι ύπουλη και σκοτώνει μέλισσες αργά και στηρώνει τη βασίλισσα μέχρι να πεθάνει και αυτή. Σύμφωνα με εμπειρίες πολλών μελισσοκόμων ένα μελίσσι που πάσχει απο νοζεμίαση έχει απότομη πτώση στο πληθυσμό, και αυτό είναι που μπορεί εύκολα να προσέξει ο μελισσοκόμος. Αν κάποιος δεί κάτι τέτοιο καλό θα είναι να επικοινωνήσει άμεσα με το εργαστήριο μελισσοκομίας του ΑΠΘ. Εκεί είναι υπεύθυνος ο κ Ανδρέας Θρασυβούλου, ένας μεγάλος επιστήμονας στο κλάδο μας. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του για οποιαδήποτε απορία έχετε στο thrasia@agro.auth.gr.

Το πρώτο και κυριότερο για να είναι υγιή τα μελίσσια και να ξεχειμωνιάζουν καλά είναι να είναι σφιχτά. Οι παλιοί μελισσοκόμοι λένε ότι όποιος δε σφίγγει τα μελίσσια του χάνει πολλά περισσότερα το χειμώνα. Ο σωστός χειρισμός είναι από το Φθινόπωρο να αρχίζουμε να κατεβάζουμε πατώματα μέχρι που στο τέλος - δηλαδή το χειμώνα - να μείνουν μόνο πλαίσια που υπάρχουν πολλές μέλισσες επάνω. Ένα σφιχτό μελίσσι κρατά σταθερή θερμοκρασία, καθαρίζει καλά τις κηρήθρες και δεν αρρωσταίνει εύκολα. Ακόμη και διάφοροι εισβολείς όπως βομβίνοι πεταλούδες σφήκες κλπ δε τολμάνε να τα βάλουν με ένα σφιχτό μελίσσι διότι οι κηρήθρες υποστηρίζονται από μέλισσες.


Το δεύτερο εξίσου σημαντικό είναι τα μελίσσια να έχουν προμήθειες. Ο μελισσοκόμος ανεξαρτήτως θερμοκρασίας και καιρικών φαινομένων πρέπει να επεμβαίνει για να δώσει τροφή στα μελίσσια που λιμοκτονούν. Αλλά για να μη φτάσει σε αυτό το στάδιο, όταν έχει καλό καιρό πηγαίνει και αφήνει μια δίκιλη τροφή επάνω. Συνήθως το μελίσσι βγάζει το μήνα στο νερό. Στην αγορά κυκλοφορούν πολλές καλές τροφές όπως για παράδειγμα η βανίλια της μελισσοκομικής αθηνών. Αν τα μελίσσια έχουν συλλέξει πολλές προμήθειες δε χρειάζονται επιπλέον τροφοδοσία.

Το τρίτο είναι να γίνει μια σωστή καταπολέμηση βαρρόα. Ένα μελίσσι που έμεινε τουλάχιστον 1 χρόνο χωρίς αντιμετώπιση μπορεί εύκολα να χαθεί εφόσον τα ακάρια μεταδίδουν σοβαρές ασθένειες. Φανταστείτε λοιπόν ένα μελίσσι γεμάτο βαρρόα και καθόλου γόνο - χωρίς γόνο όλα τα βαρρόα είναι πάνω στις μέλισσες - και όλα τα ακάρεα να ρίχνουν μαχαιρίες στη πλάτη, αλλά οι μαχαιριές να μεταφέρουν και θανατηφόρες ασθένειες. Είναι φυσικό και επόμενο λοιπόν να χαθούν μέλισσια. Η βαρρόα λοιπόν αποτελεί άλλον ένα σημαντικό παράγοντα θανάτου των μελισσιών.

Σύμφωνα με πολλούς μεγάλους μελισσοκόμους οι απώλειες που δικαιολογούνται το χειμώνα είναι 5% βαριά βαριά 10%. Αν υπερβούμε αυτό το ποσοστό τότε κάτι πολύ σοβαρό συμβαίνει και οφείλετε σε δικό μας λάθος η αμέλεια. Δώστε μεγάλη προσοχή στα παραπάνω και εύχομαι σε όλους να έχουν ένα επιτυχημένο ξεχειμώνιασμα. Και να θυμάστε μια πολύ σοφή κουβέντα: "Το μάρτη μετράμε τα μελίσσια".


Σεμινάρια μελισσοκομίας στην Ευρυτανία

$
0
0


Σεμινάρια μελισσοκομίας στον ιστορικό οικισμό Βίνιανης του Δήμου Αγράφων

Στον ιστορικό οικισμό Βίνιανης, το Φεβρουάριο του 2016 θα πραγματοποιηθεί σεμινάριο μελισσοκομίας – βασιλοτροφίας από εκπαιδευτή μελισσοκόμο – βασιλοτρόφο του Ι.Γ.Ε. (Ινστιτούτο Γεωργικών Εφαρμογών του Υπουργείου Γεωργίας)

Στον ίδιο χώρο, τον Απρίλιο 2016 θα επαναληφθεί σεμινάριο μελισσοκομίας με ιδιαίτερη αναφορά στους εχθρούς της μέλισσας (σκαθάρι, βαρρόα, νοζεμίαση κα) από τον εκπαιδευτή γεωπόνο του Κέντρου Μελισσοκομίας Στερεάς Ελλάδος κ. Β. Αηδόνη.

Για διευκόλυνση των μελισσοκόμων θα δεχθεί αιτήσεις για ένταξη στο πρόγραμμα επιχορήγησης για αντικατάσταση κυψελών και μετακίνηση μελισσοσμηνών το οποίο λήγει τέλος Απριλίου.

Η παρακολούθηση των άνω σεμιναρίων είναι δωρεάν. Απαραίτητη η έγκαιρη δήλωση συμμετοχής στην κυρία Βούλα Σούκη στο τηλ: 6972831623

Πωλείται μέλι πεύκου ελάτου ανθέων | 2 Νέες αγγελίες για πώληση μελιού σε τιμές χονδρικής

$
0
0


~ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ~

Πωλούνται 300 κιλά μέλι κωνοφόρων/ανθέων περιοχης Τρίπολης παραγωγής Νοέμβριος του 2015.
Λυμπερόπουλος Δημήτριος
Τρίπολη Αρκαδίας
Τηλ:6973693855



Πωλείται 200 κιλά μέλι δάσους[έλατο,που σφραγίστικε στη λυγαριά],και 400 κιλά μέλι πεύκου Εύβοιας, 5ευρώ το κιλό.Τηλέφωνο 6973236416 ,περιοχή Αλμυρός Βόλου.

Νέα επέλαση του χιονιά: Σε ποιές περιοχές θα χιονίσει. Μελισσοκόμοι προετοιμαστείτε!

$
0
0


Προετοιμαστείτε μελισσοκόμοι έρχεται χιονιάς με τσουχτερό κρύο. Φυσικό και επόμενο εφόσον βρισκόμαστε στη καρδιά του Χειμώνα. Τοποθετήστε ζαχαροζύμαρα στα μελίσσια για να αντέξουν το κρύο και να παράγουν αύθονη θερμική ενέργεια εντός της μελισσόσφαιρας. Επίσης φροντίστε να κλείσετε θήρες απο καπάκια διότι το κρύο θα είναι έντονο.


Μεγάλη βουτιά του υδράργυρου από Κυριακή - Τα χιόνια θα φτάσουν και πάλι μέχρι τη θάλασσα - Χρειάζεται μεγάλη προσοχή από πεζούς και οδηγούς λόγω παγετού.

Τη Δευτέρα και την Τρίτη προβλέπεται παγετός, που μάλιστα την Τρίτη θα είναι ολικός, δηλαδή το 2ήμερο αυτό επειδή η θερμοκρασία θα είναι υπό του μηδενός, το χιόνι που θα έχει πιάσει σε δρόμους και πεζοδρόμια θα γίνει πραγματικός κίνδυνος για πεζούς και αυτοκίνητα (αλυσίδες ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΕΣ).

Πολύ χειρότερα θα είναι τα πράγματα στο επαρχιακό ορεινό δίκτυο όπου προβλέπονται μεγάλα ύψη χιονιού, ίσως και πάνω από 30-40 εκατοστά, κατά τόπους, στα ορεινά χωριά της Οίτης κυρίως. Θα αποκλειστούν αρκετές ορεινές κοινότητες.

Ολική επαναφορά του χειμώνα προβλέπεται από το Σαββατοκύριακο...όλη την ερχόμενη εβδομάδα θα επικρατήσει βαρυχειμωνιά με χιόνια, τσουχτερό κρύο και παγετό στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα.
Σε πρώτη φάση αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες το Σαββατοκύριακο σε ολόκληρη τη χώρα, θυελλώδεις νοτιάδες έως 9 μποφόρ στα πελάγη και πυκνές χιονοπτώσεις στα κεντρικά και βόρεια ορεινά.

Από τη Δευτέρα η χώρα θα κατακλυστεί σταδιακά από Σιβηρικές αέριες μάζες που θα κατηφορίσουν από τα Βαλκάνια και οι οποίες θα προκαλέσουν τη ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας κατά 15-18 βαθμούς, τη στροφή των ανέμων σε βοριάδες 7-8 μποφόρ και την επέκταση των χιονοπτώσεων στα κεντρικά και βόρεια πεδινά. Από τη Δευτέρα το βράδυ και κυρίως την Τρίτη ο χιονιάς θα πλήξει και τα πεδινά της Αττικής.

Το πολικό ψύχος θα παραμείνει στη χώρα μας τουλάχιστον μέχρι την Πέμπτη 21 του μηνός, ενώ την Τρίτη και την Τετάρτη θα έχουμε μεν ήλιο με τα δόντια στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά αλλά ταυτόχρονα και παγετό που κατά τόπους θα είναι ισχυρός, δηλαδή η θερμοκρασία σε αρκετές περιοχές θα παραμείνει υπό του μηδενός καθ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Ο καιρός στην Ελλάδα
Την Παρασκευή στα δυτικά προβλέπονται τοπικές βροχές και από το απόγευμα σποραδικές πιθανόν τη νύχτα κατά τόπους ισχυρές στην Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και το βόρειο Ιόνιο. Στην υπόλοιπη χώρα αραιές νεφώσεις που προοδευτικά θα πυκνώσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν Ν-ΝΔ έως 6-7 μποφόρ στα πελάγη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη βόρεια Ελλάδα από 5-15 βαθμούς (3-4 βαθμούς χαμηλότερη στη δυτική Μακεδονία), στη δυτική Ελλάδα και τα νησιά του Ιονίου από 8-18 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 7-19 βαθμούς και τέλος στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη από 13-20 βαθμούς.

Το Σάββατο προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες αρχικά στα δυτικά, τα βόρεια και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και βαθμιαία στα ανατολικά ηπειρωτικά και από το βράδυ και στις υπόλοιπες περιοχές. Τα φαινόμενα πιθανόν κατά τόπους να είναι ισχυρά. Χιόνια θα πέσουν αρχικά στα ορεινά και βαθμιαία και σε ημιορεινές περιοχές της δυτικής και βόρειας χώρας. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 6-7 και στο Αιγαίο τοπικά 8 και βαθμιαία 9 μποφόρ. Στα δυτικά από το βράδυ θα στραφούν σε Δ-ΒΔ με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία δε θα παρουσιάσει αξιόλογη μεταβολή.

Την Κυριακήπροβλέπεται κακοκαιρία σε ολόκληρη τη χώρα με βροχές και καταιγίδες, χιόνια στα ορεινά αλλά και σε πεδινές περιοχές της δυτικής, κεντρικής και βόρειας χώρας. Τα φαινόμενα τα οποία πιθανόν κατά τόπους να είναι ιδιαίτερα ισχυρά, θα αρχίσουν να εξασθενούν από το βράδυ στη δυτική και βόρεια Ελλάδα. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά Δ-ΒΔ 5-7 μποφόρ, ενώ στα ανατολικά αρχικά Ν-ΝΔ 6-8 μποφόρ στρεφόμενοι βαθμιαία στα βόρεια σε βόρειους με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση.

Τη Δευτέραπροβλέπονται νεφώσεις με χιονόνερο ή χιόνι, βροχές και τοπικές καταιγίδες στα ανατολικά και νότια θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 5-7 και στα πελάγη τοπικά 8 μποφόρ και στα δυτικά και νότια Δ-ΒΔ με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα σημειώσει σταδιακή πτώση και θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα με παγετό κατά τόπους στα ηπειρωτικά.

Την Τρίτη και την Τετάρτη προβλέπονται νεφώσεις με παροδικές χιονοπτώσεις, βροχή ή χιονόνερο και σποραδικές καταιγίδες στα ανατολικά και νότια θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα. Από το απόγευμα της Τρίτης και από τα βορειοδυτικά αναμένεται σταδιακή βελτίωση. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4-6 μποφόρ και πρόσκαιρα στο Ιόνιο 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω πτώση την Τρίτη.
Δείτε παρακάτω έναν ενδεικτικό χάρτη χιονόστρωσης (δείχνει περίπου μισό μέτρο στα ορεινά της Οίτης και της Όθρυς, 5 εκατοστά σε Λαμία - Ράχες - Στυλίδα, 10-20 στο Καρπενήσι, 10 στο Μαρτίνο κτλ).


lamiareport.gr

Για να ζούν περισσότερο οι μέλισσες το Χειμώνα: Μικρά μυστικά για δυνατότερα σμήνη

$
0
0


Πολλοί μελισσοκόμοι αναρωτιόνται πως γίνεται μερικά μελίσσια να διατηρούνται 10άρια ολόκληρο το χειμώνα και άλλα να φυτοζωούν με λίγα πλαίσια μέλισσες. Πως γίνεται δηλαδή το φθινόπωρο να είναι όλα ίσα σε πληθυσμό και στο τέλος του χειμώνα να καταλήγουν με μεγάλες διαφορές στις απώλειες μελισσιών. Φυσικά γνωρίζουμε οτι οι μέλισσες ζουν περισσότερο το χειμώνα, όμως γιατί σε μερικά μελίσσια ζούν περισσότερο και σε άλλα όχι;

Το φαινόμενο βασίζεται στην ανατροφή των μελισσών το φθινώπορο και την ικανότητα των "παραμάνων"μελισσών να παράξουν ικανοποιητικό βασιλικό πολτό, ανακατεύοντας τον με μέλι γύρη και νερό για να ταίσουν τις μέλισσες στη βρεφική τους ηλικίας. Σύμφωνα με έρευνες οι μέλισσες κατά τη διάρκεια της γέννησης τους ταίζονται από τις μέλισσες ανάλογα με την επάρκεια που υπάρχει σε τρόφιμα, τη ποσότητα νέκταρ και γύρης που δίνει η ανθοφορία άλλα και την ποσότητα του πλυθησμού. Όσες περισσότερες οι παραμάνες μέλισσες τόσο περισσότερος βασιλικός πολτός, και όσες περισσότερες συλλέκτριες τόσο περισσότερο μέλι και γύρη. Φυσικά χρειάζονται και οι δύο κατηγορίες για να έχουμε δυνατό και υγιή γόνο.

Αυτό που θέλω να πω λοιπόν είναι ότι οι μέλισσες έχουν ως επιλογή να θρέψουν τις προνύμφες τους με άφθονη τροφή, και αυτές να παχύνουν ή να τις ταίσουν ελάχιστα ίσα να φτάσουν και να μεταμορφωθούν σε μέλισσες. Αν οι μέλισσες δε ταϊστούν καλά είναι πολύ επιρρεπής σε ασθένειες όπως η ασκοσφαίρωση η νοζεμίαση αλλα και τη βαρρόα που μεταδίδει ασθένειες. Αντιθέτως αν οι προνύμφες αποθηκεύσουν λίπος και ταίστουν πλουσιοπάροχα είναι πολύ δυνατές και αυτές είναι οι μέλισσες που χρειαζόμαστε το χειμώνα για να αντέξουν μήνες ολόκληρες. Έτσι λοιπόν εξηγείτε γιατί μερικές μέλισσες ζουν λιγότερο. Δεν έχουν πάρει τα κατάλληλα εφόδια από τη βρεθική τους ηλικία.

Εξίσου σημαντικός παράγοντας για τη μακροζωία των μελισσών είναι η παραγωγή βασιλικού πολτού και η ανατροφή του γόνου. Μια μέλισσα που εκτρέφει γόνο, δηλαδή παράγει βασιλικό πολτό για όλες τις προνύμφες, καταναλώνει μεγάλες ποσότητες ενέργειας μειώνοντας το χρόνο ζωής της. Για να φτιάξει το βασιλικό πολτό πολλές φορές καίει τα αποθέματα λίπους που έχει στη κοιλιά της και αυτό έχει ως αποτέλεσμα μικρότερο προσδόκιμο ζωής. Το χειμώνα όμως δεν υπάρχει γόνος και γι αυτό οι μέλισσες ζούν περισσότερο. Την Άνοιξη που ο γόνος βρίσκεται στο μέγιστο, οι παραμάνες μέλισσες ζούν και εργάζονται 24 ώρες το 24 ώρο και γι αυτό ζούν λίγο. 

Οι μεγάλοι μελισσοκόμοι που επιδιώκουν μεγάλες ποσότητες μελιού από τις ανθοφορίες φροντίζουν ο πληθυσμός να είναι μεγάλος στα μελίσσια, δηλαδή οι συλλέκτριες να είναι πολύ περισσότερες από τις παραμάνες, άρα ο πλυθησμός να ζεί για την συλλογή μελιού και όχι την ανατροφή του γόνου. Για παράδειγμα ένα 10άρι μελίσσι έχει 3-4 πλαίσια πλυθησμό με παραμάνες και 5-6 με συλλέκτριες, ενώ ένα 30άρι μπορεί να έχει λίγες 5 πλαίσια παραμάνες και 25 συλλέκτριες. Καταλαβαίνετε τη διαφορά. Όσο μεγαλώνει το μελίσσι οι συλλέκτριες - δηλαδή το μέλι μας - αυξάνεται εκθετικά και όχι αναλογικά.

Επίσης να μη ξεχάσουμε να αναφέρουμε ότι οι συλλέκτριες την Άνοιξη ζούν και αυτές λιγότερο διότι κουράζονται από τις συνεχής πτήσεις που κάνουν στους αγρούς. Η μέρα μεγαλώνει οι ανθορίες αυξάνουν και ο εργατικός φόρτος είναι ατελείωτος. Το αποτέλεσμα είναι ο θάνατος από υπερκόπωση. Σύμφωνα με πολλές έρευνες αλλά και ντοκιμαντέρ για αυτά τα έντομα είναι τόσο εργατικά όσο κανένα άλλο στο κόσμο. Πράγμα που βλέπουμε και εμείς στο μελισσοκομείο μας.

Ταΐζοντας τα μελίσσια με τις καλύτερες τροφές: Η νέα εξαιρετική τροφή της Μελισσοκομικής Αθηνών

$
0
0


Λίγες μέρες πέρασαν και τα μελίσσια πετσόκοψαν τις τροφές που τους βάλαμε. Πρόκειται για τη νέα τροφή που κυκλοφόρησε πρόσφατα από την Μελισσοκομική Αθηνών με βιταμίνες αμινοξέα και μέταλλα, πολύ ποιοτική και φαίνεται πως την κατανάλωσαν τα μελίσσια. Μια ένδειξη που έχουμε όταν είναι καλή η τροφή είναι το χτίσιμο μέσα στη σακούλα και η γρήγορη κατανάλωση. Κάποιοι μελισσοκόμοι υποστηρίζουν πως η τροφή πρέπει να καταναλώνεται αργά, αλλά αυτό εξαρτάται από την ύπαρξη γόνου ή όχι στο μελίσσι. Τα μελίσσια μου είχαν ξεγονιάσει έγινε η θεραπεία για τη βαρρόα και τώρα σιγά σιγά ξεκινάμε πάλι την ανάπτυξη. Με τις καλύτερες τροφές!

Για να δείτε τη τροφή πατήστεεδώ
Επικοινωνήστε με την Μελισσοκομική Αθηνών στο:  2262059447












Η μελισσοκομία στις Κυκλάδες και η άσκηση του επαγγέλματος για κέρδη απο το θυμαρίσιο μέλι

$
0
0


Πως οι ντόπιοι μελισσοκόμοι στις Κυκλάδες ζουν από το θυμαρίσιο μέλι, και ασκούν την μελισσοκομία. Ποια είναι τα μυστικά της επιτυχίας; Σύμφωνα με πολλές πηγές το μέλι εκεί έχει ανώτερη αξία, υψηλότερη ποιότητα άλλα μικρότερη παραγωγή. Οι μελισσοκόμοι εκεί ασκούν το επάγγελμα με δυσκολίες και πάει παραδοσιακά από γενιά σε γενιά, από τον πατέρα στον γιο...




Πωλούνται 300 κιλά μέλι βελανιδιάς

$
0
0


~ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ~

Πωλούνται περίπου 300 κιλά μέλι βελανιδιάς, περιοχής Καλαβρύτων, παραγωγής έτους 2015.
Προϊόν: Μέλι
Όνομα: Νίκος
Τιμή: Συζητήσιμη
Διεύθυνση: Αχαΐα/Καλάβρυτα
Τηλ.: 6944775479

Επιλογή τοποθεσίας μελισσιού: Ο σημαντικότερος παράγοντας για παραγωγή μελιού και ανάπτυξη!

$
0
0


Η επιλογή της θέσης του μελισσιού είναι πολύ σημαντική, για να πάρουμε πολύ μέλι την άνοιξη, τα μελίσσια να ξεχειμωνιάσουν με ασφάλεια, να είναι υγιή και να βόσκουν βρίσκοντας πολλές τροφές. Μια καλή ηλιόλουστη θέση χωρίς δυνατά ρεύματα αέρα και έντονη υγρασία είναι ότι πρέπει για να ζήσει το μελίσσι άνετα χωρίς προβλήματα. Αντίθετα μια περιοχή γεμάτη υγρασία είναι εντελώς ακατάλληλη και εγκυμονεί κινδύνους όπως νοζεμίαση ασκοσφαίρωση κλπ. Με το κρύο δεν είναι τόσο μεγάλο το πρόβλημα εφόσον οι μέλισσες αν έχουν τροφή μπορούν να παράγουν άφθονη θερμική ενέργεια ικανή να τις προστατέψει σε πάσης φύσεως ακραίο καιρικό φαινόμενο.


Το πρώτο πράγμα λοιπόν που θα πρέπει να λάβουμε υπόψη στη θέση του μελισσοκομείου μας είναι η ηλιοφάνεια - όσο το δυνατό περισσότερες ώρες τόσο το καλύτερο - να μην υπάρχει πολύ υγρασία και να μην χτυπάνε δυνατοί αέριδες. Επίσης εξίσου σημαντικό είναι η θέση να μη συγκρατεί νερό και γίνονται τεχνητές λιμνούλες όταν βρέχει πολύ, με αποτέλεσμα να μπάζουν νερό απο παντού οι κυψέλες και τα σμήνη. Επίσης αν συμβαίνει αυτό το φαινόμενο, μπορεί καμια φορά να φράξει η είσοδος των μελισσιών και να σκάσουν επειδή δε μπορούν να βγούν έξω. Να εκκλωβιστούν!

Το δεύτερο πράγμα που πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη σημασία είναι οι ανθοφορίες - μελιτοφορίες σε ακτίνα 1-6 χιλιομέτρων γύρω από το μελισσοκομείο. Πολλοί παλιοί μελισσοκόμοι επιλέγουν τη μελιτοφορία του πεύκου, έστω και ένα μικρό δασήλιο κοντά στα μελίσσια προκειμένου να τροφοδοτούνται με μέλι το χειμώνα αλλά και νωρίς την άνοιξη. Δυστυχώς όμως δεν δίνουν όλα τα πεύκα μέλι και πρέπει να είναι εμβολιασμένα δηλαδή να έχουν τον εργάτη επάνω. Φυσιολογικά τα πεύκα δίνουν μέλι κάθε 21 μέρες και ξεκινούν πολύ νωρίς αν το επιτρέπουν οι κλιματολογικές συνθήκες. Μερικοί μελισσοκόμοι υποστηρίζουν ότι το μέλι του πεύκου είναι ακατάλληλο για ξεχειμώνιασμα όμως είναι λάθος αυτή η άποψη εφόσον σε πρόσφατη ερώτηση στο έγινε στο ΑΠΘ
δόθηκε απάντηση ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα για τα δεδομένα της Ελλάδας.

Οι επαγγελματίες μελισσοκόμοι τι κάνουν για να πωλούν νωρίς μελίσσια και παραφυάδες έχοντας πρώιμη ανάπτυξη πολύ νωρίς την Άνοιξη; Μεταναστεύουν όσο πιο Νότια γίνεται. Άλλοι πηγαίνουν στο Αγρίνιο, άλλοι στο Μεσολόγγι άλλοι στη πελοπόννησο και τη Καλαμάτα και πολλά άλλα μέρη. Τι πετυχαίνουν όμως με αυτό; Το κλίμα σε αυτές τις περιοχές και ειδικά στη Καλαμάτα είναι πολύ ήπιο ο χειμώνας ελαφρύς και σύντομος, πράγμα που συνεπάγεται σχεδόν μηδέν απώλειες στο ξεχειμώνιασμα και ανάπτυξη νωρίτερα την Άνοιξη εφόσον έχει περισσότερη ζέστη. Οι μελισσοκόμοι το εκμεταλλεύονται αυτό στο έπακρο ενοικιάζοντας κτήματα η από φίλους που γνωρίζουν και τους εξυπηρετούν. Έτσι έχουν μεγαλύτερα μελίσσια από νωρίς την Άνοιξη.

Τι κάνουμε με τα ορφανά μελίσσια το Χειμώνα;

$
0
0


Ο Χειμώνας είναι μια δύσκολη περίοδος για τα μελίσσια, συνεπώς υπάρχουν απώλειες οι οποίες κυμαίνονται στο 5% περίπου του συνολικού αριθμού μελισσιών. Μέσα σε αυτές τις απώλειες περιλαμβάνονται και τα ορφανά μελίσσια, δηλαδή αυτά που έχασαν τη βασίλισσα τους για άγνωστους λόγους. Αν το μελίσσι χάσει τη βασίλισσα το χειμώνα είναι δύσκολο, σχεδόν ακατόρθωτο να φτιάξει καινούργια ακόμη και αν έχει γόνο. Αυτό συμβαίνει λόγω του ότι το χειμώνα δεν υπάρχουν κηφήνες - για να γονιμοποιηθεί η βασίλισσα - και οι συνθήκες είναι εντελώς ακατάλληλες. Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι αν οι μέλισσες φτιάξουν βασιλικά κελιά το χειμώνα είναι πολύ πιθανό να μην αποκτήσουν ποτέ γονιμοποιημένη βασίλισσα.

Οι μεγάλοι μελισσοκόμοι δεν ασχολούνται με το να σώσουν μελίσσια το χειμώνα ειδικά αν αυτά είναι μικρά 2-3 πλαίσια. Προχωρούν κατευθείαν σε συνένωση, και γνωρίζουν ότι αργότερα θα μπορέσουν να αναπληρώσουν με το παραπάνω όσα μελίσσια χάθηκαν. Η ανοιξη είναι η εποχή της σμηνουργίας και αναπαραγωγής των μελισσιών, τότε επικρατούν οι ιδανικότερες συνθήκες.

Οι μελισσοκόμοι που προχωρούν σε συνένωση εφαρμόζουν διαφόρους τρόπους. Ξέρετε δε μπορούμε να βάλουμε μαζί και τα δύο μελίσσια κατευθείαν γιατί οι ξένες μέλισσες που θα μπούν μέσα δεν αναγνωρίζουν τη βασίλισσα για δική τους και θέλουν να τη σκοτώσουν. Πρέπει να περάσουν αρκετές ώρες μέχρι να τις επικαλύψει η φερομόνη και να "υποδουλωθούν"στη κυριαρχία της. Γενικά το χειμώνα οι μέλισσες είναι πιο καχύποπτες επειδή είναι μεγάλες σε ηλικία. Οι παραμάνες είναι οι πιο ήρεμες και δέχονται τη βασίλισσα με μιας χωρίς καμία αντίσταση. Την ίδια αγάπη που δείχνουν "στο βρεφοκομείο"της κυψέλης - ταίζουν το γόνο - εκφράζουν και στη βασίλισσα., και ποτέ μα ποτέ δεν της επιτίθενται.

Μια καλή μέθοδος συνένωσης μελισσιών είναι η μέθοδος της εφημερίδας. Πέρνουμε το ορφανό μελίσσι και το βάζουμε πάνω από αυτό που θέλουμε να κάνουμε συνέννωση και ανάμεσα μια εφημερίδα με λίγες τρύπουλες, οι μέλισσες θα βγάλουν το χώρισμα μόνες τους, αλλα σε 2 ημέρες ελέγχουμε και το βγάζουμε εμείς αν δε το έβγαλαν αυτές. Μια καλύτερη μέθοδος που δοκιμάζω εγώ στα μελίσσια είναι αυτή με τη σίτα πρόπολης. Δηλαδή αντί για εφημερίδα βάζω μια σίτα πρόπολης ανάμεσα και σε 2 μέρες το αφαιρώ. Τα μελίσσια ζούν αρμονικά χωρίς κανένα πρόβλημα. Μερικοί μελισσοκόμοι εφαρμόζουν μέθοδο ραντίσματος των πλυθησμών με τσίπουρο ξύδι, όμως εγώ προτείνω να μη χρησιμοποιήσετε μια τέτοια μέθοδο διότι είναι καμιά φορά ριψοκίνδυνη.

Τις συνενώσεις μπορούμε να τις αποφύγουμε όταν ο καιρός είναι καλός και υπάρχουν κηφήνες δηλαδή από νωρίς την Άνοιξη. Η περίοδος διαφέρει απο περιοχή σε περιοχη. Να ξέρετε πάντως ότι όταν βλέπετε κηφηνόγονο στα μελίσσια είναι μια ένδειξη οτι η γονιμοποίηση της βασίλισσας θα είναι επιτυχημένη.

Διαβάστε επίσης:
Συνένωση δύο μελισσιών



Απίστευτο: Μελισσοκόμος έφτιαξε κυψέλη νέας "τεχνολογίας"δείτε που βάζουν το μέλι έτοιμο...

$
0
0

Αυτός ο μελισσοκόμος έφτιαξε μια απίστευτη πατέντα. Σκέφτηκε το εξής: Όταν θέλει να πουλήσει στο κόσμο μέλι με κηρήθρα γιατί να μπει σε ολόκληρη διαδικασία - ξέρετε το κόπο της συσκευασίας - ενώ μπορούν να το κάνουν τελείως άκοπα οι μέλισσες; Έτσι λοιπόν έβαλε μια προέκταση με βαζάκια πάνω απο το μελίσσι κάτω από τα οποία είναι τοποθετημένο ειδικό διάφραγμα για να μπει μόνο μέλι και να μη το γεννήσει η βασίλισσα. Έπειτα από μια καλή ανθοφορία τα βαζάκια γεμίζουν με μέλι και είναι έτοιμα προς κατανάλωση. Δείτε φωτογραφίες και στο τέλος ένα βίντεο με κατασκευή της πατέντας...











Και η κατασκευή...

Πως μπορούμε να θερμομονόσουμε τα μελίσσια και να μη χάνουμε κανένα το Xειμώνα (νέο video)

$
0
0


Του Κώστα Παναγιωτίδη...
Εδώ βλέπουμε πως μπορούμε να θερμομονόσουμε τα μελίσσια μας για να μη χάνουμε κανένα μελίσσι το χειμώνα - εκτός αν βρούμε κάποιο που δεν έχει μάνα και πρέπει να το συνενώσουμε. Ένα μελίσσι το χειμώνα χρειάζεται δύο πράγματα, ζέστη και τροφή. Πως μπορούμε όμως να εγκλωβίσουμε όλη τη θερμοκρασία σφίγγοντας το μελίσσι, και διοχετευοντας όλη τη θερμοκρασία μέσα στη μελισσόσφαιρα, και απο τη μελισσόσφαιρα στο ζαχαροζύμαρο για να μπορεί να υπάρχει μια συνεχής τροφοδοσία με τροφή για να ρίξει γόνους το μελίσσι.


Φίλοι μου έφτιαξα το βίντεο που ζητήσατε για την θερμομόνωση της μέλισσας και της τροφής της. Όταν ήρθε το αυστραλέζικο καπάκι έλυσε αρκετά προβλήματα, όμως για το ξεχειμώνιασμα εμείς οι βόρειοι είχαμε μεγάλες απώλειες μελισσιών. Εκείνη την εποχή που μελετούσα τον θαυμάσιο καθηγητή Α.Π.Θ. Υφαντίδη, ο οποίος ερευνούσε το ξεχειμώνιασμα των μελισσών.

Έτσι επινόησα τη δική μου μέθοδο, πρώτα το νάιλον που αγκαλιάζει το μελίσσι και το φενιζόλ που βλέπετε, το οποίο δεν έρχεται σε επαφή με τα πλαίσια, ακουμπά μόνο στο νάιλον πλάγια και οριζόντια και δεν επιτρέπει όλη τη θερμοκρασία που συγκεντρώνεται στο άνω μέρος της κυψέλης να φύγει από τις θυρίδες, ούτε τα χιόνια που κάθονται πάνω στο καπάκι να επηρεάζουν τη θερμομόνωση της τροφής που μπορεί να είναι ένα ζαχαροζύμαρο, μια γυρεόπιτα ή μια νάιλον σακούλα με σιρόπι.

Υπόψιν η τοποθέτηση των φενιζόλ έξω από τη κυψέλη δεν ωφελεί. Το τρυπημένο λάστιχο αυτοκινήτου κάτω από τη κυψέλη βοηθά. Τα φενιζόλ αφαιρούνται όταν οι εξωτερικές θερμοκρασίες είναι μεγαλύτερες από της εσωτερικές ή όταν αρχίζουν οι τακτικές επεμβάσεις μέσα στο μελίσσι, γύρω στους 5-6 γόνους περίπου. Ίσως υπάρχουν περιοχές που τα μελίσσια ξεχειμωνιάζουν με ‘κοντομάνικο’ ή με ‘ζακέτα’ εδώ μιλάμε για 15 ώς 20 μείων άρα για ‘παλτό’.

Η σταθερή θερμοκρασία σε κατάσταση χαλαρής μελισσόσφαιρας δίνει μακροζωϊα στο μελίσσι διότι καταναλώνει την λιγότερη τροφή. Δε γεμίζει το έντερο της μέλισσας, δε χρειάζεται να βγει με το κριο να αδειάσει το έντερο της και να μην επιστρέψει, γι’αυτό χρειάζεται καλή τροφή τον χειμώνα.




*Ένα μεγάλο μπράβο στο Μελισσοκόμο Κώστα Παναγιωτίδη για τις πολύτιμες πληροφορίες που μας μετέφερε και το αναλυτικό βιντεάκι του. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να διαβάσετε μπαίνοντας στο site του στη διεύθυνση: melissokomiakozanis.com
Viewing all 18087 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>