Quantcast
Channel: Ορεινή Μέλισσα
Viewing all 18087 articles
Browse latest View live

ΤΡΑΓΙΚΟ: Εκλεψαν τα μέλι από τις κυψέλες και τίναξαν τις μέλισσες μέσα στο χιόνι

$
0
0



Αγανακτισμένος δηλώνει μελισσοκόμος του Νομού Μαγνησίας ο οποίος κατά την επιθεώρηση των κυψελών του αντίκρισε κάτι πρωτοφανές. Χιλιάδες μέλισσες νεκρές μέσα στο παγωμένο χιόνι , και οι προμήθειες των μελισσοσμηνών "άφαντες". Οι άκαρδοι κλέφτες έκλεψαν τα πλαίσια με το μέλι δηλαδή τις προμήθειες των μελισσιών , και τίναξαν τις μέλισσες απευθείας στο παγωμένο χιόνι. Ο μελισσοκόμος δηλώνει ότι παρόμοια κλοπή δεν έχει βιώσει, και ότι στο παρελθόν του έκλεψαν από το ίδιο μέρος μια κυψέλη (σημάδι) για την "δέσμευση"της περιοχής του.

Μέσα στο επόμενο διάστημα ο μελισσοκόμος θα φροντίσει να εγκαταστήσει ηλεκτρονική παρακολούθηση στο μελισσοκομείο του προκειμένου να προστατεύσει την περιουσία του.


Η διαφήμιση του μελιού: Ο πρώτιστος παράγοντας για κατακόρυφη αύξηση της κατανάλωσης....

$
0
0


Η διαφήμιση του μελιού τόσο στη χώρα μας όσο και στο εξωτερικό μπορεί να οδηγήσει τους μελισσοκόμους σε καινούργια μονοπάτια και να ανοίξει νέους ορίζοντες. Σήμερα καθώς κοιτούσα στο διαδίκτυο είδα ένα βίντεο, από το οποίο μπορεί να διαπιστώσει κάποιος τη δύναμη της διαφήμισης και ότι μέσω αυτής ο κόσμος να αυξήσει τη κατανάλωση σε μέλι κατακόρυφα. Η διαφήμιση είναι της total, όπου παρουσιάζει ένα νέο προϊόν με γιαούρτι και μέλι. Αμφιβάλλω αν θα έχει ελληνικό μέλι μέσα, άλλα δείτε πως μια καλή διαφήμιση θα επιφέρει τρελά κέρδη. Το μέλι είναι σίγουρα εισαγωγής - μείγμα Ελλάδας Βουλγαρίας - και πίσω από την όμορφη εικόνα που θα δείτε κρύβεται άλλο ένα χτύπημα ενάντια στους Έλληνες παραγωγούς και μελισσοκόμους...






Σεμινάριο μεταποίησης προϊόντων μέλισσας στη Θεσσαλονίκη: Φτιάξτε βάμμα πρόπολης, αλοιφές...

$
0
0


Ανακοίνωση απο ANEL...
3ήμερο σεμινάριο μεταποίησης προϊόντων μέλισσας 12-14 Φεβρουαρίου, στο Ν. Ρύσιο Θεσσαλονίκης! Μάθετε να φτιάχνετε σαπούνια, αλοιφές, κεριά, βάμμα πρόπολης και γνωρίστε την χρήση των βοτάνων και των αιθερίων ελαίων! Δηλώσεις συμμετοχής στο info-thess@anel.gr. Περιορισμένες θέσεις. 35 ευρώ για 3 ημέρες και διάρκεια 14 ώρες.


Η ανάπτυξη της μελισσοκομίας και τα προβλήματα που χρειάζονται ριζικές αλλαγές: Νέες Ιδέες!

$
0
0


Για να γίνει η μελισσοκομία ένα αποδοτικό - βιώσιμο επάγγελμα και να απαλλαχθεί από τα σύγχρονα προβλήματα που αντιμετωπίζει πρέπει να γίνουν ριζικές αλλαγές. Αλλαγές που πρέπει να απαιτήσουν όλοι οι μελισσοκόμοι μικροί μεσαίοι και μεγάλοι μέσω συνεργασίας αλληλεγγύης και σωστού προγραμματισμού! Στα πλαίσια του συνεδρίου μελισσοκομίας μίλησαν πολλοί επιστήμονες αλλά και επαγγελματίες μελισσοκόμοι και σήμερα θα σας μεταδώσουμε όλα τα συμπεράσματα και τις διαπιστώσεις που μπορούν να οδηγήσουν τη μελισσοκομία σε ένα άλλο επίπεδο. Γιατί η δύναμη είναι στα χέρια μας, αρκεί να το καταλάβουμε...



ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

1.Η χλωρίδα της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης είναι πλούσια, μπορεί να συντηρήσει τα μελίσσια της περιοχής. Οι χάρτες αποτύπωσης της χλωρίδας διευκολύνουν τους μελισσοκόμους και θα πρέπει να αποτελέσουν βάση λεπτομερέστερης περιγραφής.

2.Τα πεύκα, τα έλατα, οι βελανιδιές και άλλα δασικά φυτά δίνουν τεράστιες δυνατότητες στην ελληνική μελισσοκομία και ο κλάδος θα πρέπει να αναζητήσει καλύτερους τρόπους αξιοποίησής τους.

3.Το μελιτογόνο έντομο Metcalfa pruinosa μπορεί να βοηθήσει σημαντικά το εισόδημα του Έλληνα μελισσοκόμου χρειάζεται όμως προσοχή γιατί η εξάπλωσή θα συνοδευτεί με εκτεταμένη χρήση χημικών φαρμάκων και απώλειες των μελισσών.

4.Τα ελληνικά μέλια έχουν υψηλή βιολογική δράση η οποία θα πρέπει να αναδειχθεί (διαφήμιση).

5.Η εργασία για την ταυτοποίηση της ελληνικής πρόπολης από διάφορες περιοχές της χώρας έχει προχωρήσει αλλά απαιτείται συνεργασία των μελισσοκόμων στην αποστολή δειγμάτων στο Εργαστήριο Μελισσοκομίας ΑΠΘ.

6.Επιλογή για μεγαλύτερες αποδόσεις και καλύτερα μελίσσια μπορεί και θα πρέπει να κάνει κάθε μελισσοκόμος στα δικά του μελίσσια.

7.Το μικρό σκαθάρι της κυψέλης συνεχίζει να αποτελεί κίνδυνο για τη χώρα μας, έχει όμως περιοριστεί στην γειτονική Ιταλία.

8.Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στη χρήση μη εγκεκριμένων σκευασμάτων (Varostop, Cumavar, ABvarC-Tablets, Rulamit-VA, Ecostop κ.ά)τα οποία εμφανίζονται ως γενόσημα στη μελισσοκομία. Μερικά από αυτά είναι επικίνδυνα για τις μέλισσες και αφήνουν υπολείμματα στα προϊόντα της μέλισσας.

9.Για να περιοριστούν οι δυσμενείς επιπτώσεις των φυτοφαρμάκων στις μέλισσες θα πρέπει να εφαρμοστεί αυστηρά η υπάρχουσα νομοθεσία όσο αφορά την χρήση φυτοφαρμάκων. Η εκπαίδευση των γεωργών να γίνεται με συμμετοχή εξειδικευμένων επιστημόνων μελισσοκομίας. Θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία του κλάδου με τη Συντονιστική Εθνική Αρχή, με το Συμβούλιο Προστασίας των μελισσών, τη συμμετοχή εξειδικευμένου επιστήμονα μελισσοκομίας στη Επιστημονική Επιτροπή Γεωργικών φαρμάκων. Ο Συντελεστής Κινδύνου των δραστικών ουσιών των φυτοφαρμάκων πρέπει να επαναπροσδιοριστεί λαμβάνοντας υπόψη τη χρόνια τοξίκωση των μελισσών.

10.Θα πρέπει να καθιερωθούν τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά ως απαραίτητα κριτήρια μαζί με τα μικροσκοπικά και φυσικοχημικά χαρακτηριστικών για τον προσδιορισμό της βοτανική προέλευσης του θυμαρίσιου μελιού.

11.Το ΥΑΑΤ καλείται να προχωρήσει στην υπογραφή των ποιοτικών κριτηρίων του βασιλικού πολτού και της γύρης.

12.Το δηλητήριο της μέλισσας μπορεί να αποτελέσει ένα σταθερό επιπρόσθετο εισόδημα για το μελισσοκόμο.

13.Η εισαγωγή υποβαθμισμένου , φθηνού μελιού και η ανεξέλεγκτη διάθεσή του σαν ελληνικό μπορεί να αντιμετωπιστεί με πιστοποίηση και διάκριση του εγχώριου προϊόντος με το ελληνικό σήμα και σήμα ποιότητας από την Περιφέρεια.

ΚΛΑΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

1.Το Πανελλήνιο Επαγγελματικό Συνέδριο θα διοργανώνεται κάθε πρώτη ή δεύτερη χρονιά ανάλογα με τα προβλήματα του κλάδου.

2.Θα πρέπει όλοι οι φορείς με σύμπνοια να θέσουν ως προτεραιότητες, την αναγνώριση του μελιού ως εθνικού προϊόντος, την ανάδειξη της ταυτότητάς του, τη στήριξη της αγνότητας και της καθαρότητάς του, την ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού και τη διαφήμισή του στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

3.Υπάρχει ανάγκη επανεξέτασης του Ν. 4015 σε ότι αφορά τους ελέγχους των συνεταιρισμών Ταυτόχρονα θα πρέπει να γίνει αλλαγή του πλαισίου περί ευθύνης των οργάνων διοίκησης των συνεταιρισμών και των συλλόγων.

4.Δεν πρέπει ο κλάδος να αγνοήσει και να αδιαφορήσει για το Νόμο 4015, αλλά αντίθετα θα πρέπει να βρίσκεται σε ετοιμότητα και να αναζητήσει λύσεις μέσα από τις προτάσεις του. Οι Σύλλογοι θα πρέπει να παραμείνουν καθαρά Μελισσοκομικοί.

5.Προτείνεται μια Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων ανά περιφέρεια με συμμετοχή το λιγότερο πέντε συλλόγων και δημιουργία Συνομοσπονδίας.

6.Οι Μελισσοκομικοί Σύλλογοι θα πρέπει να συμμετέχουν στις εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ. Να δημιουργηθεί νέος κανονισμός ασφάλισης μελισσοσμηνών με προσαρμογή στις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής. Εκ μέρους του ΕΛΓΑ να υπάρξει σύστημα επιτήρησης από έμπειρους κτηνιάτρους και γεωπόνους του Οργανισμού, για την καταγραφή των ασθενειών ανά νομό αλλά και για την έγκαιρη πρόληψή τους .

7.Να γίνει αναλυτική απογραφή όλων των μελισσοκόμων και των μελισσοσμηνών. Καθιέρωση βιβλιαρίου υγείας των μελισσιών και υποχρεωτικός κτηνιατρικός έλεγχος δύο φορές το χρόνο (άνοιξη και φθινόπωρο).

8.Εκπαίδευση των νέων μελισσοκόμων από τις υφιστάμενες εκπαιδευτικές δομές και κατοχύρωση του μελισσοκομικού επαγγέλματος, χωρίς την οποία δεν θα μπορούν να ασκούν το επάγγελμα.

9.Οι δασικοί δρόμοι, στους οποίους εδώ δεκαετίες και τοποθετούνται μελισσοσμήνη, πρέπει να αποτελέσουν ξεχωριστό αντικείμενο πέραν του Ν. 1501/2008.

10.Να υπάρχει πραγματικό όφελος της μελισσοκομίας από τα προγράμματα επιδοτήσεων της ΕΕ.

11.Να γίνει επιλογή, βελτίωση και διάθεση αυτόχθονων φυλών μελισσών από όλα τα ενδιαφερόμενα ερευνητικά κέντρα της χώρας. Να απαγορευτεί η εισαγωγή ξένων φυλών μελισσών για τον κίνδυνο μεταφοράς ασθενειών και αλλοίωσης των αυτόχθονων φυλών.

12.Η μέλισσα να ανακηρυχθεί ως Έντομο Εθνικής σημασίας.

13.Να εμπλουτιστούν χέρσες εκτάσεις με μελισσοκομικά φυτά.

14.Να απλοποιηθούν οι διαδικασίες χορήγησης αδειών συσκευαστηρίων και οι άδειες για φορτηγά αυτοκίνητα.

15.Οι εκπαιδεύσεις του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, θα πρέπει να επαναπροσδιοριστούν όσο αφορά το περιεχόμενο, τους εισηγητές και το χρόνο πραγματοποίησής τους. Προτείνεται οι σύλλογοι να αναλάβουν τις εκπαιδεύσεις.

16.Ο κλάδος χρειάζεται να αναδιαρθρωθεί ιδιαίτερα ως προς την συνδικαλιστική του πορεία.

17.Αντιμετώπιση της μεγάλης εισαγωγής Βουλγαρικών μελιών αγνώστου ποιότητας.

18. Αντιμετώπιση της μεγάλης εισαγωγής φαρμάκων, μη εγκεκριμένων και ειδικότερα από τις γειτονικές χώρες(Τουρκία –Βουλγαρία).

19.Για να εκδοθεί μελισσοκομικό Βιβλιάριο θα πρέπει ο μελισσοκόμος να είναι μέλος ενός Μελισσοκομικού Συλλόγου και να έχει παρακολουθήσει οργανωμένα μαθήματα μελισσοκομίας.

20.Να γίνουν δενδροφυτεύσεις σε άγονες εκτάσεις και στις περιοχές που θα υποδείξουν οι Μελισσοκομικοί Σύλλογοι. Να οριστικοποιηθεί το θέμα της τοποθέτησης των μελισσιών, σε συνεργασία με τους μελισσοκομικούς φορείς.

21.Να ορισθεί νομικά η δημιουργία ανά νομό αλλά και ανά περιφέρεια τμήμα ταχείας επέμβασης σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος σε δρόμο η κατοικημένη περιοχή, σε συνεργασία με την Αστυνομία-Πυροσβεστική.

22.Αλλαγή νοοτροπίας στη Δασική πολιτική της χώρας και σχεδιασμός άμεσα εθνικής δασικής πολιτικής για τη μελισσοκομία. Δημιουργία Τμήματος μελισσοκομίας στη Γενική Δ/ση Δασών στο Υπουργείο Γεωργικής Ανάπτυξης.

23. Να δημιουργηθούν εργαστήρια έρευνας μελιτογόνων φυτών στα δύο Ινστιτούτα δασικής έρευνας της χώρας και να στελεχωθούν με ειδικούς ερευνητές.

24.Διάνοιξη δασικών δρόμων και δημιουργία χώρων εγκατάστασης μελισσοκομείων, για να καταστεί δυνατή η εκμετάλλευση περιοχών με δυνατές μελιτοφορίες.

25.Δημιουργία μελισσοκομικών πάρκων με δενδροφύτευση επιλεγμένων μελισσοκομικών φυτών σε δασικές εκτάσεις που θα παραχωρηθούν από την πολιτεία προς εκμετάλλευση σε μελισσοκομικούς συνεταιρισμούς ή συλλόγους.

26.Η μεταλλευτική δραστηριότητα στην Χαλκιδική θα έχει ολέθριες επιπτώσεις στην μελισσοκομία όπως τη θανάτωση των μελισσών και του γόνου τους, τον περιορισμό της διαθέσιμης τροφής τους, τη ρύπανση της τροφής και των προϊόντων τους, την έξαρση των ασθενειών, τη δυσφήμιση των προϊόντων κυψέλης.

Ανοιξιάτικη εκμετάλλευση στο πεύκο: Για μεγάλα μελίσσια με υψηλές προοπτικές!!!

$
0
0


Απρίλιος 2010 - Ανοιξιάτικη ανάρτηση

Του Παπαδάκη Αλέξανδρου...
Μέλισσες στο ανοιξιάτικο πεύκο. Στη Σύμη ένα χωριό της Κρήτης βυθισμένο στα πεύκα, βρίσκονται πολλά μελίσσια που αναπτύχθηκαν πρόωρα ,με σκοπό τη συλλογή του ανοιξιάτικου μελιτώματος του Marchalina hellenica.








Ο εργάτης έκανε και πάλι το θαύμα του για πάνω από ένα μήνα έδωσε αρκετό μελίτωμα ικανό να απογειώσει τα μελίσσια.

Τα δέντρα μέσα στην άνοιξη μοιάζουν χιονισμένα στολισμένα από την δραστηριότητα του εντόμου .



Ο εργάτης παράγει πολύ μελίτωμα καθώς το μέγεθος του είναι το μεγαλύτερο δυνατό άρα τρέφεται περισσότερο άρα έχουμε και περισσότερο μελίτωμα.

Τώρα αρχίζει να κινείται πάνω στο πεύκο προσπαθώντας να βρει ασφαλές μέρος να γεννήσει τα αυγά του ολοκληρώνοντας έτσι τον βιολογικό κύκλο ενός ολόκληρου έτους.


Τα μελίσσια θα πρέπει σε λίγες μέρες να μεταφερθούν σε άλλες ανθοφορίες αλλά αυτό είναι ένα πρόβλημα γιατί πολλές ανθοφορίες φέτος δεν πήγαν καλά και μάλλον έπεται και συνέχεια.






Τα μελίσσια μέλωσαν και έχτισαν πάρα πολλές κηρήθρες με μεγάλη ευκολία και με υποδειγματικό τρόπο ανανέωσαν λοιπόν το υλικό τους με πολύ σημαντικά οφέλη για την υγεία και μετέπειτα εξέλιξη τους.






Τώρα αρχίζουν να σφραγίζουν μέλια και οι κυψέλες μοιάζουν ασήκωτες.




Μερικές κυψέλες έχουν πάρει τρίτο πάτωμα.



Τα μελίσσια την άνοιξη στα πεύκα σε αντίθεση με το φθινόπωρο στην ίδια περιοχή αναπτύσσουν γόνους γιατί υπάρχει και αρκετή γύρη.



Κατά βάση το πιο πρόσφατο μαζεμένο μέλι από τις μέλισσες το τοποθετούν κοντά στον ανοιχτό γόνο αν θέλουμε να δούμε αν οι μέλισσες δουλεύουν τις τελευταίες ώρες ,δεν έχουμε παρά να δούμε αν στάζουν μέλι τα πλαίσια που περιέχουν ανοιχτό γόνο ,αυτό το κάνουμε γυρνώντας οριζόντια τα πλαίσια που θέλουμε να ελέγξουμε και τινάζοντας το ελαφρά, αν υπάρχει φρέσκο μέλι θα τρέχει πάνω στους κηρηθροφορείς.






Ο πρίνος έχει ανοίξει και δίνη πολύ γύρη.







Με την μεγάλη και γρήγορη ανάπτυξη του μελισσιού και με το μπλοκάρισμα που γίνεται μέσα στην κυψέλη έχουμε και αρκετές σμηνουργίες.



Μερικοί αφεσμοί είναι αρκετά ψιλά και πρέπει να κάνεις διάφορα ακροβατικά για να μπορέσεις να τους πιάσεις.









Μερικοί αφεσμοί είναι αρκετά μεγάλοι καλύπτουν 7 πλαίσια πληθυσμό.

Μερικοί αφεσμοί μπορεί να έχουν μαζί τους την παλιά βασίλισσα ή μερικές παρθένες βασίλισσες.


Οι σμηνουργίες παρότι είναι φυσική αναπαραγωγική διαδικασία για τις μέλισσες δεν είναι το ζητούμενο στην μελισσοκομία γιατί δημιουργεί αντιπαραγωγικά μελίσσια και οι βασίλισσες που δημιουργούνται από σμηνουργίες αναπαράγουν το πρόβλημα ,αυτό δείχνει ότι η βασιλοτροφία στην μελισσοκομία είναι το καταλυτικό και επιτακτικό στοιχείο στην μελισσοκομική τακτική.



Επιμέλεια: Παπαδάκης Αλέξανδρος - Μελισσοκόμος

Πότε ξεκινάει την ανάπτυξη στο μελίσσι. Πότε είναι η σωστή περίοδος για τροφοδοσία;

$
0
0


Η βασίλισσα σταματάει τελείως τη γέννα της το χειμώνα και ο πληθυσμός παρουσιάζει πτώση. Ωστόσο μόλις η μέρα αρχίζει να μεγαλώνει και ο ήλιος να είναι δυνατότερος η βασίλισσα παίρνει το μήνυμα ότι πρέπει σιγά σιγά να αρχίσει να γεννάει. Όσο και αν φαίνεται παράξενο η βασίλισσα αισθάνεται με ακρίβεια τις εξωτερικές συνθήκες και αντιλαμβάνεται τη παραμικρή αλλαγή στη γωνία του ήλιου, που σημαίνει ότι έχει πλήρη επίγνωση για την εποχή. Το μελίσσι ως υπεροργανισμός έχει ως σκοπό να γλιτώνει λάθη, όπως εκτεταμένη εκτροφή γόνου με κρύο.


Αν η βασίλισσα μπερδευτεί και ξεκινήσει να γεννά μες στο χειμώνα οι μέλισσες μπορουν να διορθώσουν το λάθος της και θα φάνε εν ψυχρώ τα αυγά που γεννάει για να αποτρέψουν τα επερχόμενα προβλήματα. Δε θέλουν ποτέ να αναθρέψουν μέλισσες που ενδεχομένως θα πάθουν ψύξη και θα χάσουν τη ζωή τους. Οι μέλισσες μπορούν να αποσύρουν από τη κυψέλη ακόμα και ανεπτυγμένες προνύμφες, και αυτό συμβαίνει κυρίως με μια απότομη αλλαγή θερμοκρασίας το Χειμώνα. Οι εργάτριες κάνουν κουμάντο και βάζουν σειρά στη κυψέλη. Ο γόνος είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι για τη κυψέλη και ελέγχεται πολλές φορές από χιλιάδες συλλέκτριες.

Από τα μέσα Ιανουαρίου οι βασίλισσες ξεκινάνε να ρίχνουν τους πρώτους γόνους, μικρές σφαίρες όσο το χέρι μας σε 1 πλαίσιο για να το καλύπτει η μελισσόσφαιρα και να μη κρυώνει. Ο γόνος δυσκολεύει τις μέλισσες να παραμείνουν ζεστές διότι ενώ οι ίδιες χρειάζονται λίγη θερμότητα τα μικρά τους έχουν πολύ μεγαλύτερες ανάγκες. Σιγά σιγά όσο περνάει ο χρόνος και ο καιρός καλυτερεύει τα μελίσσια αυξάνουν την έκταση του γόνου σε 2-3 πλαίσια και με μεγαλύτερες σφαίρες. Όταν αυτές οι φουρνιές "Στρατού"εκκολαφθούν τότε επέρχεται η ταχύτατη ανάπτυξη, και ξέρετε γιατί; Γιατί οι νεαρές μέλισσες είναι αυτές που ταίζουν το γόνο και περιποιούνται τη βασίλισσα. Όταν μπεί νέο αίμα στη κυψέλη όλα αλλάζουν ρυθμούς.

Έτσι φτάνουμε τον Φεβρουάριο - σε νότιες περιοχές - και τον Μάρτιο - σε βόρειες περιοχές - να έχουμε μελίσσια με ανεβασμένο πλυθησμό ο οποίος περιέχει περισσότερες παραμάνες απο συλλέκτριες, ενώ η τροφή - συλλογή δεν επαρκεί για την εκτροφή του γόνου. Τότε λοιπόν είναι που τα μελίσσια μας χρειάζονται μια δυνατή τροφοδοσία είτε με σιρόπι είτε με ζυμάρι ουτοσώστε να ανταπεξέλθουν στην ιδιαίτερα αυξημένες ανάγκες της εποχής. Τότε τα μελίσσια αναπτύσσονται πολύ γρήγορα και έχουν ανάγκη από πολύ τροφή. Έχω δεί τα δίκιλα ζυμάρια να εξαφανίζονται μέσα σε λίγες μέρες, όπως επίσης έχω δει μελίσσια να χάνονται από λιμοκτονία. Μην ξεχνάμε ότι τα μελίσσια τα μετράμε το μάρτη και όχι νωρίτερα, διότι μέχρι τότε υπάρχουν σημαντικές απώλειες.

Η ανάπτυξη στο μελίσσι λοιπόν γίνεται με εκθετικά αυξανόμενο ρυθμό. Δηλαδή ενώ σε 20 μέρες ένα 4άρι μελίσσι γίνεται 6 το πολύ, ένα 10άρι μελίσσι μπορεί να γίνει 20άρι επίσης. Είναι λάθος χειρισμός να κόβουμε μελίσσια νωρίς την άνοιξη όταν είναι μικροί οι πλυθησμοί. Συμφέρει πολύ περισσότερο να έχουμε μεγάλα τα μελίσσια και να τα κόβουμε τότε διότι τότε παράγουν πολύ περισσότερο γόνο και πλυθησμό. Πολλοί μελισσοκόμοι κόβουν τα μελίσσια όταν γίνονται 10άρια, 5 και 5 πλαίσια. Όμως το σίγουρο είναι ότι αυτά τα μελίσσια δε θα προλάβουν να δώσουν μέλι στις επόμενες νομές όπως η πορτοκαλιά και τα άνθη....

Κηρήθρα με μέλι σε κουτάκι: Οδηγίες από παλιό μελισσοκόμο για ένα σημαντικό extra εισόδημα

$
0
0


Μια πολύ ποιοτική ανάρτηση από τον MELISSOCOSMO. Σήμερα θα μάθουμε από το φίλο μας τον Βασίλη πως να φτιάχνουμε κηρήθρες σε κουτάκια.

Του μελισσοκόμου Βασίλη...
Σήμερα λοιπόν θα δούμε βήμα βήμα, πώς να κόβουμε τις κηρήθρες, αν θέλουμε να τις πουλήσουμε ή να δωρίσουμε κάπου ένα κομμάτι κηρήθρας.

Έχω ξαναπεί ότι δεν μου πολυαρέσει να χαλάω τις κηρήθρες μου για κανέναν λόγο.

Και γιατί παιδεύονται οι μέλισσες να τις χτίσουν, και γιατί παιδεύομαι εγώ να τις συρματώσω.
Αναγκαστικά όμως κόβω μερικές, κυρίως κάνω δώρο κάνα κομματάκι εκεί που πρέπει..

Αν ένας πελάτης σου σηκώνει πολύ μέλι, αν κάποιος άλλος έχει πρόβλημα υγείας, αν θες να κάνεις ένα δώρο σε κάποιον για να σε θυμάται, τότε η κηρήθρα είναι ότι πρέπει.

Για να κόψουμε λοιπόν κηρήθρα πρέπει να αγοράσουμε τα ανάλογα κουτάκια.

Αυτά που αγόρασα εγώ έχουν 0.45 Ευρώ το κάθε ένα, ενώ υπάρχουν και μικρότερα στο μισό μέγεθος από αυτά, τα οποία όμως δεν σας τα προτείνω γιατί δεν αξίζει τον κόπο, ούτε να το πουλήσεις ούτε να το αγοράσει κάποιος.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να ξαπλώσουμε την κηρήθρα σε ένα μεγάλο δοχείο που να ακουμπάει ολόκληρη κάτω.

Εγώ την έβαλα σε ένα μεγάλο ταψί, από αυτά που φτιάχνουν πίτα στα χωριά.

Αν η κηρήθρα δεν ακουμπάει ολόκληρη κάτω τότε θα σπάσει και δεν θα γίνει σωστή δουλειά.




Η κηρήθρα πρέπει να πατήσει ολόκληρη μέσα στο ταψί ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος να σπάσει.
Στη συνέχεια ζεσταίνοντας τα σύρματα με τον μετασχηματιστή τα τραβάμε από το πίσω μέρος της κηρήθρας και τα βγάζουμε χωρίς η κηρήθρα να πάθει το παραμικρό.

Αφού πατήσει λοιπόν στο ταψί τότε πρέπει να τις αφαιρέσουμε τα σύρματα από μέσα για να μπορέσουμε να την κόψουμε.

Δυστυχώς δεν είχα βοηθό που να μπορέσει να φωτογραφίσει την διαδικασία αφαιρέσεως των συρμάτων, ούτε γινόταν να το κάνω εγώ, γι αυτό θα σας περιγράψω τώρα τον τρόπο ενώ κάποια άλλη φορά που θα κόψω ξανά κηρήθρες θα προσθέσω την ανάλογη φωτογραφία και θα σας δείξω τον τρόπο.

Παίρνουμε λοιπόν τον μετασχηματιστή που ζεσταίνουμε τα σύρματα κατά το πέρασμα των φύλων των κηρηθρών και κάνουμε κάτι ανάλογο.

Αφού κόψουμε τις άκρες του σύρματος που κρατάνε δεμένο το σύρμα στο πλαίσιο με έναν κόφτη, ακουμπάμε τα καλώδια του μετασχηματιστή στις δυο άκρες που κόψαμε.

Όταν το σύρμα ζεσταθεί αρκετά, τότε με μια πένσα τραβάμε το σύρμα από την πίσω πλευρά τις κηρήθρας, το οποίο βγαίνει πολύ εύκολα χωρίς να προκληθεί στην κηρήθρα η παραμικρή ζημιά.

Το σύρμα καλό είναι να το αφαιρέσουμε σε δυο δόσεις μιας και είναι αρκετά μεγάλο για να βγει με τη μια.

Είναι πολύ εύκολο και θα δείτε ότι με μια δυο δοκιμές θα τα καταφέρετε.

Αφού βγει το σύρμα λοιπόν, το επόμενο βήμα είναι να βγάλουμε το πλαίσιο από την κηρήθρα, το ξύλο δηλαδή.


Με ένα μαχαίρι κόβουμε το κερί γύρω γύρω που κρατάει την κηρήθρα στο ξύλο και μένει πλέον μόνη η κηρήθρα στο ταψί έτοιμη για κόψιμο.

Τότε παίρνουμε ένα μαχαίρι και κόβουμε γύρω γύρω το κερί που συγκρατεί την κηρήθρα στο πλαίσιο.

Όταν το κόψουμε και από τις τέσσερες πλευρές τότε σηκώνουμε το πλαίσιο και πλέον βλέπουμε ότι στο ταψί έχει μείνει μόνο η κηρήθρα άθικτη γεμάτη μέλι.



Στη συνέχεια κόβουμε την κηρήθρα ακριβώς στη μέση.
Πάρτε ένα μαχαίρι να κόβει καλά, μη χαλάσετε την κηρήθρα…

Να πω εδώ ότι όταν θέλουμε να κόψουμε κηρήθρα, πρέπει να επιλέγουμε άσπρες κηρήθρες, που δεν έχουν γεννηθεί ποτέ από την βασίλισσα, να είναι πολύ καλά γεμάτες, και καλό είναι να είναι και σφραγισμένες, αν έχουν μέλι ανθέων, ενώ αν έχουν μέλι ελάτου δεν είναι τόσο απαραίτητη η σφράγιση.

Από μια κηρήθρα λοιπόν θα κόψουμε 8 κομμάτια, και θα μας περισσέψουν δυο μικρά κομματάκια από την άκρη της κηρήθρας, όπως ακριβώς φαίνονται στην φωτογραφία.





Μετά κόβουμε όλα τα κομμάτια.
Οχτώ για την ακρίβεια, ενώ μας περισσεύουν δυο μικρά στην άκρη όπως βλέπετε στη φωτογραφία.
Αν δυσκολεύεστε χρησιμοποιήστε ένα κουτάκι ως οδηγό για να δείτε που πρέπει να γίνει η κοπή.
Μην ξεχνάτε ότι πρέπει να κοπεί λίγο μικρότερο το κομμάτι για να χωράει μέσα στο κουτί.

Δεν γίνεται διαφορετικά, αν δεν περισσέψουν αυτά τα δυο μικρά κομματάκια τότε τα υπόλοιπα κομμάτια θα βγουν μεγάλα και δεν θα χωράνε στα κουτιά.

Παίρνουμε λοιπόν το μαχαίρι και πρώτα την κόβουμε στη μέση, ενώ στην συνέχεια κόβουμε τα κομμάτια.


Μια καλή σπάτουλα από αυτές που χρησιμοποιούν οι γυναίκες για να σηκώνουν γλυκά και πίτες είναι ότι πρέπει για να βάλουμε τα κομμάτια στα κουτιά.

Αν δυσκολευόμαστε χρησιμοποιούμε ένα άδειο κουτί ως οδηγό για να δείτε που πρέπει να γίνει η κοπή, και θυμόμαστε πάντα ότι το κομμάτι πρέπει να κοπεί 1-2 εκατοστά μικρότερο για να μπορέσουμε να το βάλουμε στο κουτάκι.

Στη συνέχεια αυτή η διαδικασία θα γίνει με μια σπάτουλα, παίρνουμε ένα ένα τα κομμάτια και το βάζουμε στο κουτάκι, αν θέλουμε μέσα στο κουτάκι ρίχνουμε και λίγο μελάκι, και για να δείχνει καλύτερα, αλλά και σε περίπτωση που δεν είναι καλά γεμάτη η κηρήθρα μας.



Με λίγη προσοχή θα καταφέρετε να βάλετε το κομμάτι στην κηρήθρα, και μετά από λίγη ώρα δεν θα τα πασαλείφετε όλα…

Τα κουτάκια αυτά που βλέπετε με τις κηρήθρες έχω δει διαφόρους συναδέλφους να τα πουλάνε κυρίως 8 και 10 ευρώ, ενώ τα κουτάκια κηρήθρα που είναι στο μισό μέγεθος απ ότι αυτά οι συνάδελφοι τα πουλάνε 5 ευρώ το κάθε ένα.

Εγώ τα έκοψα κυρίως για να τα δωρίσω, αλλά αν χρειαστεί να πουλήσω κανένα θα το δώσω 5 ευρώ το κάθε ένα, και γιατί υπάρχει κρίση και γιατί ο κοσμάκης δεν έχει λεφτά, και γιατί θεωρώ ότι είναι πολύ λίγο για να τους ζητήσω 10 ευρώ.


Και να το πολύ ωραίο το αποτέλεσμα, πολύ καλαίσθητο, και σου δίνει έντονα την επιθυμία να το φας νομίζω…
Πάντοτε όταν τρυγάτε να έχετε στο πίσω μέρος του μυαλού σας ότι μερικά κομμάτια κηρήθρας, και μερικά κιλά μέλι πρέπει να τα δωρίσετε.


Και ένα προς ένα όλα τα κομμάτια μπήκαν στα κουτάκια και είναι ετοιμοφάγωτα…
Να δίνετε μελάκι εκεί που πρέπει, εκεί που υπάρχουν, άποροι, ασθενείς, και παιδιά, και να μην κλαίτε το δώρο που κάνατε.




Θέλω να πω ακόμα ότι…
Μερικοί μελισσοκόμοι δεν χρησιμοποιούν μετασχηματιστή καθόλου για να περάσουν κεριά.
Αυτοί λοιπόν θα αναρωτιούνται τώρα με πιο τρόπο θα βγάλουν τα σύρματα από τις κηρήθρες.
Θα σας πω να κόψετε τα σύρματα, και με μια πένσα να τα τραβάτε προς τα επάνω σίγα σίγα, αυτά θα χαρακώνουν λίγο την κηρήθρα και θα βγαίνουν.
Αν το κάνετε αυτό τότε η κηρήθρα θα είναι όπως στη φωτογραφία, λίγο χαρακωμένη από τα σύρματα.
Ουσιαστικά δεν παθαίνει απολύτως τίποτα από το χαράκωμα των συρμάτων όταν αυτά τα βγάζουμε χωρίς τον μετασχηματιστή.
Το θέμα είναι μόνο στη λεπτομέρεια, που θέλουμε το κομμάτι να είναι χωρίς σημάδια στα κουτιά.
Κατά τα άλλα όμως έστω κι έτσι όπως βλέπετε μια χαρά γίνεται η δουλειά μας…

Να είστε σίγουροι ότι το μέλι αυτό και οι κηρήθρες θα σας επιστραφεί απ τον δημιουργό στο πολλαπλάσιο…

Κάλεσμα για όλους τους Έλληνες μελισσοκόμους: Απο τον πρόεδρο της ΟΜΣΕ Βασίλη Ντούρα

$
0
0

Πρόσκληση στους Έλληνες μελισσοκόμους να συμμετέχουν ενεργά στις κινητοποιήσεις των αγροτών, που οργανώνονται στην περιοχή τους απευθύνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος Βασίλης Ντούρας με ανακοίνωσή στην οποία τονίζει τα εξής:
«Στην Ελλάδα της κρίσης ο αγροτικός ή, όπως επικράτησε σήμερα να λέμε, ο αγροδιατροφικός τομέας, παραμένει ένας από τους τρεις βασικούς πυλώνες που μπορούν να κρατήσουν τη χώρα ζωντανή και να οδηγήσουν και στην πολυπόθητη ανάκαμψη. Όμως παραγωγή δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς παραγωγούς.

Όλοι γνωρίζουμε τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας, τα οποία δυστυχώς διαπλέκονται με θεσμικά προβλήματα και προβλήματα λειτουργίας του κράτους. Το ασφαλιστικό πρόβλημα είναι μεγάλο και οφείλεται σε πάρα πολλούς παράγοντες και σίγουρα δε λύνεται μόνο με εισπρακτικά μέτρα. Οι επιλογές της κυβέρνησης μας βρίσκουν απέναντι γιατί είναι ισοπεδωτικές και κατά την άποψή μας μόνο εισπρακτικές.

Η πρόταση της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό δεν πρόκειται να δώσει λύση στο πρόβλημα , ούτε καν γι’ αυτήν τη γενιά, ενώ, σε συνδυασμό με τη φορολογική της πρόταση, θα οδηγήσει στην καταστροφή το σύνολο της αγροκτηνοτροφίας. Έχουμε πειστεί πλέον ότι δεν έχουμε απέναντί μας ευήκοα ώτα και γι’ αυτό το μόνο που μας απομένει είναι ο δρόμος του αγώνα.

Καλούμε όλους τους μελισσοκόμους να συμμετάσχουν ενεργά στις αγροτικές κινητοποιήσεις που διοργανώνονται στην περιοχή τους. Με τη μαζική μας συμμετοχή θα αναγκάσουμε την κυβέρνηση να πάρει πίσω αυτά τα καταστροφικά μέτρα. Η Ο.Μ.Σ.Ε. έχει κάνει συγκεκριμένες προτάσεις για την ασφάλιση και τη φορολόγηση του κλάδου μας, τις οποίες έχει καταθέσει στον υπουργό και δημοσιοποίησε, τόσο μέσα από το περιοδικό που εκδίδει (ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟ ΒΗΜΑ), όσο και στο 5Ο Πανελλήνιο Μελισσοκομικό Συνέδριο, που διοργανώθηκε στην Αθήνα τον περασμένο Δεκέμβριο.
Έχουμε υποχρέωση να αγωνιστούμε αν θέλουμε να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο αύριο για μας και για τη χώρα».


Πατέντα τροφοδοσίας μελισσιών με σιρόπι: Ο απίστευτος τρόπος που ταΐζει όλα του τα μελίσσια

$
0
0


Έκανε μια απίστευτη πατέντα και ταΐζει όλα του τα μελίσσια πανεύκολα. Ξέρετε αν ένας μελισσοκόμος έχει πολλά μελίσσια είναι δύσκολο να τα διαχειριστεί ειδικά την άνοιξη που ο εργασιακός φόρτος αυξάνεται επικίνδυνα. 'Έτσι ο μελισσοκόμος σκέφτηκε κάτι πολύ έξυπνο για να τροφοδοτήσει τα μελίσσια γρήγορα. Εγκατέστησε συσκευή αυτόματου ποτίσματος η οποία συνδέεται με τους τροφοδότες πιατάκια σε κάθε μελίσσι, και μέσα φυσικά δε ρέει νερό όπως προοριζόταν αλλά αραιό σιροπάκι για να διεγείρονται οι βασίλισσες.

Η τροφοδοσία με σιρόπι είναι αναπόφευκτη την άνοιξη και παίζει πολύ σημαντικό ρόλο για την ανάπτυξη των μελισσιών. Η πατέντα του φίλου μας δε ξέρω κατά πόσο μπορεί να αποβεί επικίνδυνη λεηλασίες κλπ όμως έκρινα χρήσιμο να σας τη δείξω, και να διαπιστώσετε πως ένας μελισσοκόμος εφευρίσκει νέους τρόπους για να γλιτώσει την επίπονη διαδικασία...


Τεχνική για να μη σαπίζουν οι κυψέλες και βάζουν νερό: Τι κάνουν οι έμπειροι μελισσοκόμοι

$
0
0


Έχουμε μοιραστεί πολλά μυστικά μέσα σε αυτό το blog. Για όσους τα γνωρίζουν είναι ασήμαντα και αδιάφορα  όμως για τους νέους που κάνουν τώρα τα πρώτα τους βήματα είναι πάρα μα πάρα πολύ σημαντικά. Σήμερα θα μιλήσουμε για έξυπνες τεχνικές που μπορούμε να εφαρμόσουμε προκειμένου να δώσουμε περισσότερη ζωή στις κυψέλες και να μη σαπίζουν. Αλλά πέρα από αυτό μια στεγνή κυψέλη χωρίς υγρασία επιτρέπει να αναπτυχθούν δυνατά υγιή παραγωγικά σμήνη χωρίς αρρώστιες.


Όπως θα καταλάβατε σήμερα δε θα επικεντρωθούμε στον τρόπο βαψίματος των κυψελών. Συμπερασματικά για να θεωρηθούν ανθεκτικές πρέπει εσωτερικά να έχουν περαστεί με λάδι - λινέλαιο - και εξωτερικά με κάποια ανθεκτική λαδομπογιά. Μια καλή φθηνή εναλλακτική είναι το παραφινάρισμα με ειδική παραφινιέρα. Αλλα γι αυτό θα μιλήσουμε σε άλλη ανάρτηση.

Το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνουμε είναι τη στιγμή της τοποθέτησης όταν τα ξεφορτώνουμε να τα βάλουμε με μια καλή κλίση προς τα εμπρός. Αν το έδαφος δεν είναι κεκλιμένο αλλά επίπεδο παίρνουμε πέτρες τούβλα ακόμη και ξύλα προκειμένου να σηκώσουμε την πίσω πλευρά λίγα εκατοστά από το χώμα. Ποτέ μα ποτέ δε παρατάμε τις κυψέλες χωρίς να παρατηρήσουμε αυτή τη κλίση. Αυτός ο χειρισμός είναι πάρα πολύ σημαντικός και λίγες φορές έχω ακούσει μελισσοκόμους να τον μοιράζονται. Ίσως θεωρείτε δεδομένος όμως για αρκετούς πιστεύω ίσως είναι άγνωστος.

ΕΙΚΟΝΑ: Τα μελίσσια είναι τοποθετημένα με κλίση, για να μη στέκεται το νερό και να βγαίνει απο την είσοδο. Στο πίσω μέρος κάθε κυψέλης έχω τοποθετήσει πέτρες.


Πολλοί παλιοί μελισσοκόμοι επιλέγουν μέρη που το έδαφος έχει αυτή τη κλίση και δε χρειάζονται επιπλέον στηρίγματα οι κυψέλες. Αν αφήσουμε τις κυψέλες χύμα χωρίς κλίση με μια δυνατή βροχή θα βάλουν νερό από το καπάκι, τις θήρες αερισμού η ακόμα και από τη πόρτα και το αποτέλεσμα θα είναι συσσωρευμένο νερό κάτω και νωπό ξύλο γεμάτο υγρασία. Φυσικά όλα αυτά ισχύουν για τον κλειστό πάτο και όχι τους ξύλινους ανοιχτούς η πλαστικούς οι οποίοι είναι αδύνατο να συγκρατήσουν νερό. Συγκεκριμένα έχω πολλούς πλαστικούς πάτους της anel και πάνε τέλεια.

Το δεύτερο εξίσου σημαντικό είναι να έχουμε τις κυψέλες μας σε βάσεις, είτε αυτές είναι παλιές παλέτες οικοδομών, είτε δική μας πατέντα, είτε λάστιχα αυτοκινήτου και οτιδήποτε άλλο μπορεί να εμποδίσει την επαφή του ξύλου με το βρεγμένο έδαφος. Κυψέλες που ακουμπούν κατευθείαν κάτω απορροφούν νερό, και ξέρετε η γονοφωλιά είναι το πρώτο μέρος της κυψέλης που σαπίζει εφόσον είναι 365 μέρες το χρόνο εκτεθειμένη στα καιρικά φαινόμενα. Η περίοδος που καταπονείτε περισσότερο η κυψέλη είναι το χειμώνα, έτσι λοιπόν τότε είναι περισσότερα αναγκαία μια καλή βάση και μια κλίση προς τα εμπρός για την υγρασία και το νερό.






Παρέλυσε το εθνικό οδικό δίκτυο από τις κινητοποιήσεις των αγροτών: Επαναστατεί ο λαός

$
0
0

Παρέλυσε το εθνικό οδικό δίκτυο από τις κινητοποιήσεις των αγροτών – Μαζική η συμμετοχή

Παράλληλα, ο κόμβος της Κουλούρας αριθμεί περισσότερους από 3.000 αγρότες, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους, οδηγούς λεωφορείων και ταξί, αλλά και πολίτες από άλλους επαγγελματικούς κλάδους. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας, Τάσος Χαλκίδης, μέλος της Πρωτοβουλίας Αγροτών, έστειλε το μήνυμα στους προέδρους της αντιπολίτευσης: «Παρακολουθείτε στενά τον ξεσηκωμό του πρωτογενούς τομέα και να είστε σίγουροι ότι θα έρθει και η δική σας η σειρά αν κινηθείτε σε αντίστοιχες ράγες πολιτικής, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ».

Με αμείωτη ένταση συνεχίζουν σε όλη την χώρα τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες διαμαρτυρόμενοι για το ασφαλιστικό και την φορολογία, με τις διαμαρτυρίες τους να περιλαμβάνουν και σήμερα κλείσιμο εθνικών δρόμων, αποκλεισμό τελωνείων, μπλόκα και συμβολικές καταλήψεις, ενώ ήδη οι αγρότες προχώρησαν σε ολιγόωρους αποκλεισμούς των Τεμπών και της Εγνατίας Οδού.

Βασικά σημεία διαμαρτυρίας σε Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα αποτελούν τα Τέμπη, το Κάστρο στη Βοιωτία και τα τελωνεία σε Καστανιές και Κήπους, τα οποία θα κλείσουν συμβολικά, ενώ οι αγρότες απέκλεισαν επίσης τα Μάλγαρα και τον παράδρομο της Εγνατίας στα Κερδύλλια.

Ήδη, με δυσκολία διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων στα κομβικά σημεία της Εγνατίας οδού,αλλά των εθνικών οδών, όπου έχουν στήσει μπλόκα οι παραγωγοί του πρωτογενούς τομέα, αφού από τις 12 το μεσημέρι και για ένα δίωρο, άλλοι πεζή, άλλοι με τα τρακτέρ τους, είχαν «καταλάβει» τα οδοστρώματα.






Έκκληση για συμπαράσταση στον αγώνα: Την δευτέρα κατεβαίνουν 50 μελισσοκομικά φορτηγά...

$
0
0

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ από Vasileios Giovanekos...
Η Νικητη θα κατεβασει την δευτερα 50 μελισσοκομικα φορτηγα αρχικα στον κομβο των Νεων Μουδανιων. Ξερω πως η Χαλκιδικη μπορει να κατεβασει ανετα 200 φορτηγα ,γιαυτο κανω εκληση στους συναδελφους να μας υποστηριξουν γιατι αν περασουν αυτα τα μετρα ,τα φορτηγα θα τα κανουμε κοτετσια να γεναν οι κοτες , και τις κυψελες θαλαμια για τα χταποδια.ΕΤΣΙ ΑΠΛΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΕΛΕΙΟΜΕΝΟΙ. Γιαυτο λοιπον κανενας δεν περισεβει. Ηρθε η σειρα μας.

Η βασίλισσα στο μελίσσι: Εντοπισμός όταν γεννάει

$
0
0


Στο παρακάτω βίντεο βλέπουμε μια καλοθρεμμένη βασίλισσα την οποία έπιασε ο μελισσοκόμος στο χέρι του. Είναι πολύ ήρεμη και δεν αντιδρά καθόλου όταν την επιστρέφει πίσω στη κηρήθρα. Η βασίλισσα τις περισσότερες φορές βρίσκεται εκεί που υπάρχει ο περισσότερος πλυθησμός με μέλισσες. Τα ίχνη που αφήνει πίσω της είναι τα αυγά ημέρας τα οποία φαίνονται αν γυρίσουμε τη κηρήθρα στον ήλιο - κατα την επιθεώρηση. Άλλη μια τεχνική που εφαρμόζουν οι περισσότεροι παλιοί μελισσοκόμοι είναι η παρατήρηση της κίνησης των μελισσών. Όσο πιο νευρικές είναι στο πλαίσιο τόσες περισσότερες πιθανότητες να πετύχουμε τη μεγαλειοτάτη. Οι περισσότεροι μελισσοκόμοι εντοπίζουν τη βασίλισσα ενστικτωδώς χωρίς κάποια τεχνική...



Παραφινάρισμα κυψελών: Η πιο επαναστατική μέθοδος για ανθεκτικές κυψέλες χωρίς βάψιμο

$
0
0


Το παραφινάρισμα είναι η πιο οικονομική εναλλακτική λύση για αθάνατες κυψέλες. Παραφινάροντας τις κυψέλες σε υψηλή θερμοκρασία καταφέρνουμε να κλείσουμε όλους τους πόρους του ξύλου οι οποίοι στο μέλλον θα συγκρατούσαν υγρασία και θα οδηγούσαν σε σάπισμα. Η παραφινιέρα δεν είναι ιδιαίτερα ακριβή και αφού τη φτιάξουμε μπορούμε να παραφινάρουμε δεκάδες κυψέλες ξοδεύοντας 5 λεπτά για κάθε μια....

Το βιντεάκι είναι του μελισσοκόμου Χρήστου Τσίγκα

Έστησαν μελισσοκομείο στη πιο τρελή μεριά: Δεν φαντάζεστε που στέκονται οι κυψέλες (photos)

$
0
0


Οι μελισσοκόμοι τοποθέτησαν μελίσσια στο πιο τρελό σημείο του κόσμου. Σύμφωνα με πολλά δημοσιεύματα που κάνουν το γύρω του διαδυκτίου οι μελισσοκόμοι εκεί έχουν γεμίσει τους γκρεμούς με κυψέλες τοποθετημένες μέσα στο καρδιά του δάσους. Σύμφωνα με πηγές που έψαξε και βρήκε η Ορεινή Μέλισσα, οι μελισσοκόμοι δεν τοποθέτησαν τυχαία τις μέλισσες σε αυτά τα μέρη. Κανείς δε μπορούσε να φανταστεί το λόγο που οι ιθαγενείς επέλεξαν να "σκαρφαλώνουν"στα 1200 μέτρα υψόμετρο για να επιθεωρήσουν τις κυψέλες τους και να βγάλουν το μέλι.

Ο λόγος είναι απλούστατος. Χαροπαλεύουν να σώσουν την μέλισσα apis cerana - ντόπια φυλή της Κίνας η οποία έχει ιδιαίτερη ανθεκτικότητα στις φυσικές κακουχίες όχι όμως στα φυτοφάρμακα. (μικρή παρένθεση) - Η apis cerana καταπολεμάει μόνη της τη βαρρόα τις γιγάντιες σφήκες και όλους τους εχθρούς. Έχει μικρότερη παραγωγή μελιού όμως καμία απώλεια σε μελίσσι. Επίσης φτιάχνει μικρούς πληθυσμούς -. Ο τόπος στη κίνα υπέστη μεγάλη μόλυνση και οι ντόπιοι πληθυσμού πέθαναν και εξαφανίστηκαν. Μετά από ένα γερό πλήγμα στα αγροτικά προιόντ τους αποφάσισαν να αναβιώσουν τις ντόπιες μέλισσες και προσπαθούν να το καταφέρουν με κάθε πιθανό τρόπο. Οπώς λένε οι εκεί μελισσοκόμοι "τοποθετήσαμε τις κυψέλες στους γκρεμούς, για να νιώθουν ότι βρίσκονται στο σπίτι τους, μακριά από τα φυτοφάρμακα". Παρ όλη τη δυσκολία της επιθεώρησης τα μελίσσια παράγουν μέλι, και αναπτύσσονται πολύ καλά. Δείτε φωτογραφίες και θαυμαστές...










Νέο βιβλίο βασιλοτροφίας από τις Εκδόσεις Σταμούλη: Άμεση παράδοση με προσφορά 10%

$
0
0


Το βιβλίο βασιλοτροφίας του Κ. Καρακούση έφτασε και στα δικά μου χέρια μετά από παραγγελία που προηγήθηκε στις εκδόσεις σταμούλη (εδώ).  Μέσα σε μια μέρα έφτασε σπίτι μόνο με 16 ευρώ!Πρόκειται για ένα εξαιρετικό βιβλίο με πληθώρα από πληροφορίες, μεθόδους βασιλοτροφίας, εμβολιασμούς, κυψελίδια αλλά και πολλά άλλα πράγματα γύρω από τη βασιλοτροφία. Μόλις άνοιξα το βιβλίο έπαθα τη πλάκα μου, διότι τέτοιες πληροφορίες δε τις βρίσκεις πουθενά. και ειδικά στην Ελλάδα που πάνω στη μελισσοκομεία επικρατεί έντονη μυστικοπάθεια από πολλούς μεγάλους μελισσοκόμους.


Είναι το πρώτο βιβλίο που εκδίδεται στην Ελλάδα με θέμα τη βασιλοτροφία, και σήμερα θα δούμε αποσπάσμα από το περιεχόμενο του βιβλίου. Εμένα προσωπικά μου έκανε εντύπωση το γεγονός ότι δεν υπάρχει σελίδα χωρίς φωτογραφίες. Όλα αναλύονται με κείμενο, και δίπλα φωτογραφίες. Ακόμη και οι πατέντες όπως επίσης και οι μέθοδοι, είναι με βήματα και φωτογραφίες. Έχει 400 διαφορετικές εικόνες. Είναι πραγματικά γεμάτο, από τη πρώτη έως τη τελευταία σελίδα!

Παραγγείλετε το βιβλίο εδώ με 10% έκπτωση: 
http://www.stamoulis.gr/vasilotrofia
Δείτε και το αποσπάσμα από το βιβλίο. Είναι μόνο ένα δείγμα απο τις πληροφορίες που περιέχει...








Πωλούνται 80 μελίσσια | Αγγελίες

$
0
0


~ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ~

Πωλούνται έως 80 μελισσοσμήνη (το τελάρο 10 €), από έμπειρο διπλωματούχο μελισσοκόμο του Πανεπιστημίου Μόσχας, στην περιοχή Νικοτσάρας Δράμας. Γιάννης τηλ. 6985758595
Με εκτίμηση,
Γιάννης

Η Κυβέρνηση στηρίζει τη μελισσοκομία: €243 εκ. για μελισσοκόμους και αγρότες της Κύπρου

$
0
0


Το Υπουργείο Γεωργίας καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια στήριξης των μελισσοκόμων και της μελισσοκομίας της Κύπρου. €243 εκ για την εγκατάσταση νέων γεωργών, τη δημιουργία ομάδων παραγωγών, την προώθηση των ποιοτικών προϊόντων και άλλα.

Η ιστορική αξία του μελιού και η διαχρονικότητά του ως βασικό στοιχείο της ανθρώπινης διατροφής είναι αδιαμφισβήτητη, είπε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Νίκος Κουγιάλης, προσθέτοντας ότι από αρχαιοτάτων χρόνων το μέλι ήταν και συνεχίζει να είναι αναπόσπαστο κομμάτι της παγκόσμιας διατροφής, με υψηλή θρεπτική αξία, αλλά και αναγνωρισμένη αντιοξειδωτική δράση για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Σε χαιρετισμό του στη Γενική Συνέλευση του Παγκύπριου Συνδέσμου Μελισσοκόμων, ο κ. Κουγιάλης είπε, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ότι το Υπουργείο Γεωργίας καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια στήριξης των μελισσοκόμων και της μελισσοκομίας της Κύπρου.

«Σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς αξιοποιούμε τις δυνατότητες που μας παρέχονται στα πλαίσια της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, ώστε να ενισχύσουμε την παραδοσιακή αυτή απασχόληση και κατ’ επέκταση να βελτιώσουμε το εισόδημά σας. Η Κυβέρνηση έχει θέσει στις προτεραιότητες της την ενεργό συμμετοχή της μελισσοκομίας σε όλα τα αναπτυξιακά Προγράμματα, είτε αυτά είναι εθνικά, είτε ευρωπαϊκά, είτε συγχρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλους Οργανισμούς», πρόσθεσε.

Όπως είπε, στα πλαίσια εφαρμογής του Μελισσοκομικού Προγράμματος για τα έτη 2014-2016, το ποσοστό απορρόφησης του εγκεκριμένου κονδυλίου ανήλθε στο 98%, ενώ αναμένεται η ετοιμασία και η υποβολή του νέου τριετούς Μελισσοκομικού Προγράμματος 2017-2019, με ανάλογες δράσεις και ύψος δαπανών, που θα ανέρχονται περίπου στις €600.000.

Επιπλέον αναφέρθηκε και σε μια σειρά ξεχωριστών δράσεων που αφορούν μέτρα στο πλαισίο του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, συνολικής δαπάνης €243 εκ.. Μέσω αυτών των δράσεων, συνέχισε, ενθαρρύνεται η επιχειρηματικότητα και παρέχονται κίνητρα για σχέδια βελτίωσης, για την εγκατάσταση νέων γεωργών, τη δημιουργία ομάδων παραγωγών, την προώθηση των ποιοτικών προϊόντων και άλλα.

"Εδώ να υποδείξω την έγκριση του αγροπεριβαλλοντικού μέτρου στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, που αφορά τη «Διαχείριση των μελισσοσμηνών με σκοπό τη διατήρηση αρμονικής συνύπαρξης με εντομοφάγα πτηνά». Το καθεστώς αυτό θα είναι πενταετούς διάρκειας με συνολικό ύψος ενίσχυσης € 2.000.000,"πρόσθεσε.

Ο κ. Κουγιάλης ανέφερε ότι ως Υπουργείο έχουν εστιάσει την προσοχή τους σε κάθε δυνατή προσπάθεια περαιτέρω ενίσχυσης της προστασίας του περιβάλλοντος.

«Βασικός στόχος είναι η αειφόρος ανάπτυξη, η οποία θα καλύπτει τους τρεις πυλώνες της οικονομίας, της κοινωνίας και του περιβάλλοντος. Απώτερος στόχος μας ήταν και είναι η ενσωμάτωση των απαιτήσεων για την προστασία του περιβάλλοντος, σε όλες τις πολιτικές και δραστηριότητες της Κυβέρνησης, με σκοπό την προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης», συμπλήρωσε.

Ο Υπουργός Γεωργίας διαβεβαίωσε ότι τόσο ο ίδιος όσο και οι συνεργάτες του θα εργαστούν ακούραστα για την εφαρμογή των στρατηγικών στόχων που έχουν θέσει.

«Η υλοποίηση των στόχων αυτών με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο και η αξιοποίηση κάθε δυνατότητας που παρέχεται, αποτελεί για εμάς πρόκληση για συνεχή προσπάθεια», κατέληξε.

Σημαντικοί μελισσοκομικοί χειρισμοί και ανθοφορίες του Ιανουαρίου Φεβρουαρίου

$
0
0

Της Κοντοθανάση Αγλαΐας, Γεωπόνος - Μελισσοκόμος

Οι δύο πρώτοι μήνες του χρόνου θεωρούνται κρίσιμοι για την επιβίωση του μελισσοσμήνους. Το χειμώνα η ωοτοκία στα περισσότερα μελίσσια διακόπτεται (στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα), ενώ σε άλλα (νοτιότερες περιοχές) είναι ελάχιστη, με αποτέλεσμα να μειωθεί ο πληθυσμός αρκετά. Το μελίσσι αυτή την εποχή αποτελείται από τις φθινοπωρινές μέλισσες, που όπως είναι γνωστό ζούνε περισσότερο, γιατί «κουράζονται» λιγότερο από τις μέλισσες που γεννιούνται την άνοιξη.


Προς το τέλος του χειμώνα (Ιανουάριος-Φεβρουάριος) με αρχές της άνοιξης ξαναρχίζει η ωoτοκία και έτσι γεννιούνται νέες μέλισσες, οι συνθήκες όμως για τα μελίσσι παραμένουν αντίξοες. Ο ρυθμός με τον οποίο ανανεώνεται ο πληθυσμός είναι ακόμη αργός και δεν αντισταθμίζει την απώλεια των γερασμένων πλέον φθινοπωρινών μελισσών, με αποτέλεσμα να παρατηρείται ακόμη μεγαλύτερη μείωση του πληθυσμού. Είναι κάτι το φυσιολογικό και αναμενόμενο και δεν θα πρέπει ο μελισσοκόμος να πανικοβληθεί ή να θεωρήσει ότι κάτι ανεξήγητο συμβαίνει στα μελίσσια του (κινδυνολογίες), αλλά έχοντας γνώση της κατάστασης να έχει τεταμένη την προσοχή του, ώστε να τη διαχειριστεί ορθά.

Την εποχή αυτή οι τροφές καταναλώνονται γρήγορα λόγω της παρουσίας γόνου, η συλλογή νέκταρος είναι μικρή και οι παγωνιές το βράδυ συχνές. Οι αντίξοες αυτές συνθήκες συμβάλουν στο να χαθούν πολλά μελίσσια και αναφέρεται ως «κρίσιμο στάδιο».

Στο στάδιο αυτό μεγάλη σημασία έχει οι επιθεωρήσεις του μελισσοκόμου να είναι περιορισμένες και χωρίς να αφαιρούνται τα πλαίσια από την κυψέλη, ώστε να μη διαταράσσεται η μελισσόσφαιρα. [Θυμίζω στο σημείο αυτό -για τους νεότερους μελισσοκόμους κυρίως- ότι το χειμώνα οι μέλισσες «συναθροίζονται» στο κέντρο της κυψέλης και με συνεχείς συσπάσεις των θωρακικών τους μυών παράγουν θερμότητα.] Οι επισκέψεις στο μελισσοκομείο πρέπει να περιορίζονται σε επισκέψεις όπου θα διαπιστωθεί η επάρκεια των τροφών και εάν π.χ. έχουν αναποδογυρίσει οι κυψέλες από τον αέρα ή αν η βροχή ή το χιόνι έχει δημιουργήσει προβλήματα κλπ.

Έχουμε ήδη αναφέρει στο προηγούμενο τεύχος ότι έχουμε φροντίσει το μελίσσι μας να ξεχειμωνιάσει έχοντας στη διάθεσή του επαρκείς ποσότητες τροφής (πλαίσια με μέλι). Αν ωστόσο κινδυνεύσει από λιμοκτονία το χειμώνα, θα πρέπει να τροφοδοτηθεί με επιπλέον μέλι. Το μέλι δίνεται είτε με α) κηρήθρες με σφραγισμένο μέλι (τα σφραγισμένα κελιά απολεπίζονται πριν δοθούν τα πλαίσια στο μελίσσι) είτε με β) κρυσταλλωμένο μέλι (τοποθετείται ανάποδα πάνω ακριβώς από τη μελισσόσφαιρα σε τροφοδότες –θα μπορούσαμε να βάλουμε το μέλι σε μεταλλικό δοχείο, να κάνουμε κάποιες μικρές οπές στο κάτω μέρος, να το τοποθετήσουμε πάνω από τους κηρηθροφορείς και να το προστατεύσουμε τοποθετώντας το εντός ενός δεύτερου μικρότερου ορόφου). Δεν πρέπει να ξεχάσουμε ότι οι μέλισσες για να διαλύσουν τους κρυστάλλους μελιού χρειάζεται να έχουν στη διάθεσή τους νερό.

Το μέλι είναι η φυσική ιδιοπαραγόμενη τροφή της μέλισσας, γι’ αυτό και πλεονεκτεί σε σχέση με τις άλλες ζαχαρούχες τροφές. Αν και η τροφοδότηση με μέλι μπορεί να θεωρηθεί ως αντιοικονομικό μέτρο, ωστόσο είναι η καλύτερη λύση σε καταστάσεις «έκτακτης ανάγκης». Βέβαια, είναι αυτονόητο ότι τα μέλια τροφοδοσίας πρέπει να είναι γνωστής προέλευσης, δηλαδή δικά μας μέλια από υγιή μελίσσια, για να μη μεταδώσουμε ασθένειες στο μελισσοκομείο μας. Το κρυσταλλωμένο μέλι είναι πιθανό να προκαλέσει δυσεντερίες.

Το χειμώνα δεν τροφοδοτούμε με σιρόπι, γιατί αυξάνουμε την υγρασία στην κυψέλη και ευνοούμε την ανάπτυξη ασθενειών. Επιπλέον, το σιρόπι μπορεί να ξινίσει και να προκαλέσει δυσεντερίες. Σοβαρό πρόβλημα μπορεί να δημιουργηθεί και γιατί το σιρόπι λειτουργεί διεγερτικά ως προς την ανάπτυξη του μελισσιού. Οι μέλισσες «ξεγελιούνται», ιδιαίτερα σε μέρες που η θερμοκρασία αυξάνεται λίγο, π.χ. αλκυονίδες ημέρες, βγαίνουν προς συλλογή νέκταρος, αλλά τελικά δεν καταφέρνουν να επιστρέψουν στην κυψέλη.

Επίσης, την εποχή αυτή, αλλά όχι πριν ξεπεραστούν τα κρύα και οι παγωνιές, κατάλληλη είναι και η τροφοδότηση με ζαχαροζύμαρο. Το ζαχαροζύμαρο δεν πρέπει να δίνεται πριν ξεπεραστούν τα κρύα και οι παγωνιές, γιατί προκαλεί διέγερση για εκτροφή γόνου, με αποτέλεσμα ο γόνος στα ακριανά πλαίσια να μην καλύπτεται από τη μελισσόσφαιρα, να παγώσει ή να εμφανίσει ασκοσφαίρωση.


Τώρα μόνο είναι η κατάλληλη εποχή για αντιμετώπιση ασθενειών, γιατί δεν ρυπαίνουμε το μέλι με κατάλοιπα σκευασμάτων. Ιδιαίτερα για τη βαρρόα, στις περιοχές που δεν υπάρχει γόνος κάθε αντιμετώπιση με εγκεκριμένο σκεύασμα είναι πιο αποτελεσματική, αν ακολουθηθούν όλες οι υπόλοιπες οδηγίες χρήσης του φαρμάκου. Θυμίζουμε ότι μέρος της ζωής της η βαρρόα την περνάει μέσα στα σφραγισμένα κελιά του γόνου και άρα εκεί δεν μπορεί να τη «βρει» και να την εξοντώσει κανένα φάρμακο. Έτσι, λοιπόν δεν έχει κανένα νόημα να προσπαθούμε να απαλλαγούμε από τη βαρρόα όταν το μελίσσι έχει γόνο και άρα κρυμμένα μέσα στα σφραγισμένα κελιά πολλά ακάρεα, που το οποιοδήποτε φάρμακα δεν θα επηρεάσει. Βέβαια, ούτε λόγος για «προληπτικές» επεμβάσεις.

Αναφορικά με τις ασθένειες, ο μελισσοκόμος πρέπει να έχει κατά νου ότι ο εγκλεισμός των μελισσών στην κυψέλη λόγω καιρικών συνθηκών ευνοεί την αύξηση της υγρασίας στην κυψέλη. Επιπλέον, αν ενοχληθεί το μελίσσι ή αν τροφοδοτηθεί σε λάθος χρονική στιγμή, αυτό οδηγεί στο να αυξηθεί η μεταβολική του δραστηριότητα, να αυξηθούν τα περιττώματα στην κυψέλη και τελικά να ευνοηθεί η νοζεμίαση.

Είναι καιρός να αρχίζει ο μελισσοκόμος να οργανώνει το σχέδιο διαχείρισης της μελισσοκομικής τους εκμετάλλευσης για τη χρονιά που έρχεται. Το πρόγραμμα αυτό εξαρτάται τόσο από τη μελισσοκομική παράδοση της περιοχής, όσο και από τη ζήτηση της αγοράς, το διαθέσιμο κεφάλαιο του μελισσοκόμου τόσο σε χρόνο όσο και σε χρήμα, αλλά και τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν και συνεπώς και τις διαθέσιμες ανθοφορίες. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο τόσο το σχέδιο διαχείρισης όσο και οι εργασίες του μελισσοκόμου να καταγράφονται σε ένα αρχείο, ένα είδος ημερολόγιου του μελισσοκόμου.

Την τακτική αυτή ήδη πρέπει να εφαρμόζουν οι μελισσοκόμοι που είναι ενταγμένοι σε πρόγραμμα βιολογικής μελισσοκομίας, και είναι χρήσιμο για να αντιλαμβάνεται ο μελισσοκόμος το πώς οι εργασίες του, οι τροφοδοσίες του, οι μεταφορές του, οι επεμβάσεις του ωφελούν ή καταπονούν τα μελίσσια του. Είναι ένας τρόπος ο μελισσοκόμος να μαθαίνει από τα λάθη του και να μπορεί να παρακολουθήσει την πορεία της εκμετάλλευσής του σε βάθος χρόνου.

Στα πλαίσια του σχεδίου διαχείρισης της μελισσοκομικής εκμετάλλευσης θα πρέπει να σχεδιαστούν και οι πρώτες μεταφορές του χρόνου στις διαθέσιμες ανθοφορίες.

Ανθοφορίες- μελιτοφορίες: αμυγδαλιά, μουσμουλιά, δενδρολίβανο, ρείκι, οξαλίδα (ξινήθρα), φουντουκιά,

Αμυγδαλιά: από τα τέλη Ιανουαρίου ξεκινά η ανθοφορία των πρώιμων ποικιλιών της αμυγδαλιάς, που με τη γύρη της θα δώσει το πρώτο ερέθισμα στις μέλισσες για εκτροφή γόνου και με το νέκταρ της θα βοηθήσει στην ανάπτυξη του μελισσιού. Συνήθως, δεν αποθηκεύεται μέλι αμυγδαλιάς, αφού η τροφή που συλλέγεται από το μελίσσι αυτή την εποχή χρησιμοποιείται για την ανάπτυξη. Το περίσσευμα σε μέλι θα έρθει αργότερα. Δεν πρέπει να ξεχνά ο μελισσοκόμος ότι κατά το διάστημα αυτό ξεκινούν και οι ψεκασμοί των αμυγδαλεώνων με ποικίλα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα και έτσι πρέπει τα μελίσσια να μετακινηθούν έγκαιρα μετά την εκμετάλλευση της ανθοφορίας, ώστε να αποφευχθεί η δηλητηρίαση των μελισσών αλλά κυρίως η ρύπανση των προϊόντων της μέλισσας.


Μουσμουλιά :ανθίζει το χειμώνα.


Φουντουκιά: δίνει άφθονη γύρη.


Ανοιξιάτικο ρείκι : η ανθοφορία ξεκινά νωρίς το Φεβρουάριο. Αν τα μελίσσια μείνουν περιορισμένα, λόγω καιρού, όταν βρίσκονται στο ρείκι, μπορεί να παρουσιάσουν δυσεντερίες.



Δενδρολίβανο: η άνθιση επεκτείνεται από Σεπτέμβριο ως μέσα Μαΐου. Δίνει μεγάλη ποσότητα και καλής ποιότητας μέλι. Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες δεν επηρεάζουν την ανθοφορία του. Πρέπει να διαδοθεί σε περιοχές όπου ξεχειμωνιάζουν μελίσσια και να χρησιμοποιηθεί στις φυτοκαλύψεις δημόσιων εκτάσεων, αφού είναι και εξαιρετικά ανθεκτικό ως φυτό.


Οξαλίδα (ξυνάκι, ξυνήθρα): οι μέλισσες το προτιμούν κυρίως πρωινές ώρες. Η ανθοφορία ξεκινά από τα μέσα του χειμώνα και βοηθά στη γρήγορη ανάπτυξη των μελισσιών, λόγω της άφθονης γύρης που δίνει.

Κοντοθανάση Αγλαΐα, Γεωπόνος - Μελισσοκόμος

Τώρα: Επίθεση στα ΜΑΤ οι αγρότες στις Σέρρες, 100 τρακτέρ στα Lild στη Σκάλα Λακωνίας (videos)

$
0
0



Οι κινητοποιήσεις τον αγροτών συνεχίζονται πανελλαδικά και τα χτυπήματα είναι ανεπανόρθωτα σε όλους τους κεντρικούς δρόμους. Τα ματ κάνουν απόπειρα να σταματήσουν τους αγρότες στις Σέρρες και τη συνέχεια είναι απρόβλεπτη. Για να δουν με ποιους τα έβαλαν...






Πήγαν στα Lidl και τους άδειασαν ένα τόνο στην είσοδο! 100 Τρακτέρ και εκατοντάδες κόσμος κατέλαβαν τη γερμανική αλυσίδα σούπερ μάρκετ LIDL στη Σκάλα Λακωνίας. Ο αγώνας είναι μεγάλος, χτυπάμε τους γερμανούς εκεί που τους πονάει περισσότερο, στη τσέπη. Κλειστό το Lidl μέχρι αυτή τη στιγμή που είμαστε στο μπλόκο. Η Λακωνία μίλησε ο γίγαντας ξύπνησε. Βίντεο την ώρα που έφτασαν τα τρακτέρ.

Σχόλιο από Ορεινή Μέλισσα...
Μην ξεχνάτε μελισσοκόμοι τις ζημιές που έχει κάνει η ίδια αλυσίδα σε όλους εμάς με τις εξευτελιστικές τιμές μελιών από Βουλγαρία και άλλες χώρες. Έπρεπε σε αυτόν τον αγώνα να είναι πάρα πολλοί μελισσοκόμοι...


Viewing all 18087 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>