Quantcast
Channel: Ορεινή Μέλισσα
Viewing all 18087 articles
Browse latest View live

Αγριοαχλαδιά ή Γκορτσιά: Σημαντική ανθοφορία για την ανάπτυξη των μελισσιών. πότε δίνει μέλι;

$
0
0

Πρόκειται για μια δυνατή ανθοφορία που ανοίγει τον Μάρτιο και δίνει πλούσιο νέκταρ ανοιχτού χρώματος και αύθονη κίτρινη γύρη. Βοηθάει πολύ τα μελίσσια να ρίξουν γόνους και να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες της εποχής. Όπως γνωρίζεται νωρίς την Άνοιξη τα μελίσσια έχουν πολύ μεγάλες ανάγκες σε τροφή για την εκτροφή του γόνου, και η αγριοαχλαδιά ή αγραπιδιά ή γκορτσιά ανθίζει την πιο κρίσιμη στιγμή. Αν η ανθοφορία δώσει και δουλέψει - που συμβαίνει κάθε λίγα χρόνια - τα μελίσσια πέρνουν τόση φόρα από θέμα ανάπτυξης που είναι απίστευτο. Μπορεί ακόμη τα μελίσσια να αποθηκεύσουν το μέλι τις, όμως αυτό είναι σίγουρο οτι θα καταναλωθεί απο τον γόνο ο οποίος είναι αδυφάγος. Ξέρετε τι είναι να περιμένουν χιλιάδες προνύμφες με το στόμα ανοιχτό.

Για να δώσει μέλι και γύρη η αγριοαχλαδιά χρειάζεται καρακτώδη βροχή πριν ανθίσει, και κατα τη διάρκεια της ανθοφορίας ζέστη ήλιο και ούτε σταγόνα βροχής. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να βρέξει κατα τη διάρκεια της ανθοφορίας. Η αγριοαχλαδιά έχει δυνατότητα να δώσει τρομερή βοήθεια στα μελίσσια μας αλλά λόγω της πρώιμης ανθοφορίας και τα σκαμπανευάσματα του μαρτίου υπάρχουν πολλές χρονιές που τα μελίσσια μένουν κλεισμένα λόγω κακοκαιρίας και δεν
πέρνουν σταγόνα.

Την αγριοαχλαδιά την συναντάμε σε όλη την Ελλάδα σε παρατημένα κτήματα, κοντά σε παρατημένα κτήματα, σε σύνορα σπιτιών, οικοπέδων και γενικά όπου δεν υπάρχει λόγος να κοπεί το δέντρο. Βλέπετε όσο περνούν τα χρόνια όλο και περισσότερα δέντρα κόβονται και αυτό έχει ως αποτέλεσμα η ανθοφορία να χάνει τη δύναμη της. Πλέον βλέπουμε δέντρα εδώ και εκεί σκόρπια, και όσα έχουν επιβιώσει είναι κυρίως αυτά που βρίσκονται σε άβατα σημεία μέσα σε βάτα κλπ. Παρόλη τη ζημιά που έχει προκαλέσει ο άνθρωπος οι μέλισσες ψάχνουν και βρίσκουν τα κάτασπρα δέντρα, και ταξιδεύουν δεκάδες μέτρα για να τα βρούν.

Τέλος θέλω να σας αναφέρω μια εμπειρία πάνω στην ανθοφορία της αγριοαχλαδιάς. Ήταν μια χρονιά που η άνοιξη ήταν πρώιμη και τα μελίσσια αναπτύσσοταν νωρίτερα απο το φυσιολογικό. Θυμάμαι τότε λοιπόν που έκανε κάτι βροχές, που πλυμμήρησαν οι δρόμοι και πνίγικαν τα χωράφια. Μετά τις βροχές όμως ανοίγει ξαφνικά ο καιρός και τα μπουμπούκια της αγριοαχλαδιάς άνοιξαν με την ζέστη. Ο έλιος έλαμπε και τα δέντρα άρχιζαν να ασπρίζουν κυριολεκτικά. Ποτίστηκαν τόσο καλά που έδιναν τόσο νέκταρ και βούιζαν από τις μέλισσες. Γύρη νέκταρ τα μελίσσια δούλευαν ακατάπαυστα και ήταν η πρώτη χρονιά που είδα αποθηκευμένο μέλι καθαρά από αγραπιδιές. Ήταν η πιο καλή χρονιά για αυτή την ανθοφορία, και όταν δοκίμασα το μέλι είχε μια τρελή φρουτώδη γεύση που θα μπορούσα να την παρομοιάσω με αχλάδι. Το χρώμα του μελιού ήταν σχεδόν κίτρινο και ρευστό. Τα μελίσσια τότε είχαν μεγάλη ανάπτυξη, αλλά λόγω της πρώιμης χρονιάς και της ξηρασίας την επόμενη περίοδο οι άλλες ανθοφορίες δεν πήγαν καθόλου καλά. Αυτή την εμπειρία ήθελα να μοιραστώ σχετικά με την αγριοαχλαδιά!

Τέλος πριν δείτε φωτογραφίες θέλω να ευχαριστήσω τον αξιαγάπητο φίλο και μελισσοκόμο Λεωνίδα Τσιαμήτρο για την πολύτιμη προσφορά του να στείλει τις φωτογραφίες και βίντεο για την ανάρτηση από την ανθοφορία της γκορτσιάς. Ξέρετε είναι πολύ δύσκολο να βρείς φωτογραφίες να δουλεύουν οι μέλισσες, και φυσικά να φαίνεται ξεκάθαρα το χρώμα της γύρης. Τον ευχαριστούμε θερμά λοιπόν! Δείτε φωτογραφίες και ένα βιντεάκι...









Ταίσμα σιρόπι με 4κιλο πετόνι: Δείτε τι πατέντα έκανε για να ταΐζει μεγάλη ποσότητα τα μελίσσια

$
0
0


Πήρε ένα τετράκιλο πετόνι το τοποθέτησε πάνω σε ένα πιατάκι για να ρέει συνεχόμενα το σιρόπι και να το πέρνουν οι μέλισσες. Ο τροφοδότης χωράει συνολικά 4 κιλά ταυτόχρονα και δείτε το μελίσσι πόσο έχει αναπτυχθεί. Προς το παρόν δεν έχουμε περισσότερες πληροφορίες για τη μέθοδο και πως ρέει το σιρόπι και δεν χύνεται. Απλά δείτε το βίντεο και περιμένετε να δωθούν περισσότερες πληροφορίες για τη μέθοδο...


Η πατέντα είναι από τον μελισσοκόμο Βαγγέλη Τζοβάνη...

Σωστή τοποθέτηση μελισσιών για ανάπτυξη, μέλι και παραφυάδες: Τι κάνουν οι παλιοί μελισσοκόμοι

$
0
0


Σημαντικό κομμάτι για την επιτυχία ενός μελισσοκόμου στην κοπή παραφυάδων την ανάπτυξη και την παραγωγή μελιού είναι η σωστή τοποθέτηση των μελισσιών. Μια καλή διάταξη όσο και αν σας φαίνεται παράξενο πάιζει σημαντικότατο ρόλο. Γλιτώνει τις εργάτριες και τη βασίλισσα απο την παραπλάνηση πράγμα που σημαίνει καλύτερη αντιμετώπιση ασθενειών, υψηλότερα ποσοστά γονιμοποίησης βασιλισσών και πιο δυνατά μελίσσια εφόσον δεν χάνονται εργάτριες.
Πολλοί μελισσοκόμοι τοποθετούν τυχαία σε παράλληλες σειρές τις κυψέλες τους χωρίς να προσέχουν μερικές λεπτομέρειες. Στα μάτια τα δικά μας μπορεί να φαίνονται ασήμαντες για τις μέλισσες όμως είναι εξέχουσας σημασίας. Σκεφτείτε ένα απλό παράδειγμα. Σας έχουν αναθέσει μια δουλειά να πηγαινοέρχεστε δεκάδες φορές κάθε ημέρα και σας λένε οτι αυτό πρέπει να γίνεται σε συγκεκριμένο χρόνο, βιαστικά!!! Και μόλις φτάνετε έτσι βιαστικά, να βλέπετε 10 σπίτια ολόιδια!! Να μη ξέρετε σε ποιό να μπείτε. Η μέλισσα φυσικά έχει gps ακριβείας, όμως και πάλι λόγω ότι είναι φορτωμένη με προμήθειες και βιαστική για το επόμενο ταξίδι δεν προλαβαίνει να σκεφτεί και μπαίνει σε ξένη κυψέλη. Έτσι αν υπάρχει ασθένεια σε ένα μελισσι μεταδίδεται και στα διπλανα.

Επίσης το καλό δυνατό μελίσσι χάνει περισσότερες συλλέκτριες. Με τις συλλέκτριες πες λίγο το κακό. Τι γίνεται με τη βασίλισσα που βγαίνει για να γονιμοποιηθεί και πετά μια φορά στη ζωή της. Ξέρετε πόσο εύκολο είναι να κάνει λάθος; Αν μπεί σε ξένη κυψέλη οι μέλισσες θα την σκοτώσουν μέσα σε λίγη ώρα. Και το λάθος δεν είναι των μελισσών αλλά δικό μας. Μπορείτε να καταλάβετε πόσο σημαντικό είναι να τοποθετούμε σωστά τα μελίσσια μας;

Επειδή με τα λόγια δυσκολεύομαι να σας περιγράψω αυτό που έχω στο μυαλό μου έφτιαξα ένα πρόχειρο σκίτσο. Υπάρχουν δύο φωτογραφίες. Μια με σωστή τοποθέτηση και μια με λάθος. Η σωστή τοποθέτηση πρέπει να τηρεί δύο προυποθέσεις. Η πρώτη οι κυψέλες να έχουν διαφορετικό χρώμα, και να δημιουργείτε όσο μεγαλύτερη αντίθεση μεταξύ των κυψελών πχ άσπρο και ακριβώς δίπλα μπλέ. Το επόμενο κριτήριο είναι οι σειρές να μην είναι ακριβώς μπροστά η μια απο την άλλη. Επειδή ξέρω οτι μια εικόνα ισούται με 1000 λέξεις δείτε το σκαρίφημα με το μελισσοκομείο...




Κόψιμο παραφυάδων δίπλα στη μητρική κυψέλη: Από 10 μελίσσια σε 100 μέσα σε λίγες ημέρες

$
0
0


Έχετε την εντύπωση ότι είναι δύσκολο να κόψετε πολλές παραφυάδες στα μελίσσια; Αρκετοί φαντάζονται τον πολλαπλασιασμό των μελισσιών τους και τη βασιλοτροφία σαν μια δύσκολη εργασία όμως αυτό δεν είναι αλήθεια. Ο μελισσοκόμος μπορεί να κόψει εύκολα παραφυάδες δίπλα από τα αρχικά μελίσσια και να μη χρειαστεί να τις μεταφέρει ούτε 2 μέτρα μακριά. Και απο μια τριόροφη κυψέλη να πάρει έως και 10 παραφυάδες των 2 και 3 πλαισίων. Ξέρετε τα μελίσσια γίνονται εύκολα και χάνονται ακόμα πιο εύκολα. Η ιδανικότερη περίοδος για βασιλοτροφία είναι η Άνοιξη, και συγκεκριμένα μέσα στον Απρίλιο όπου οι ανθοφορίες βρίσκονται στο απόγειο τους και η γονιμοποίηση βασιλισσών έχει τη μεγαλύτερη επιτυχία.

Ξέρετε τον Μάιο υπάρχει έντονο πρόβλημα με τα χελιδόνια. Και αυτό επειδή τότε πιάνουν μεγάλα έντομα για να ταΐσουν τα μικρά χελιδονάκια. Επίσης όταν κόβουμε παραφυάδες πρέπει να είναι πριν τελειώσει η ανθοφορία λίγο πριν το τέλος αν αυτό καθίσταται δυνατό. Όταν κόβουμε τα μελίσσια επι τόπου στο μελισσοκομείο υπάρχει κίνδυνος λεηλασίας. Αν λοιπόν εκεί έξω υπάρχει ανθοφορία που δίνει μέλι τα μελίσσια δεν έχουν καθόλου τάση για λεηλασία, άρα κανένα πρόβλημα για να κάνουμε τους πολλαπλασιασμούς μας!!

Αρχικά θέλω να αναφέρω τα πλεονεκτήματα και τα μειωνεκτήματα που έχουμε με τη μεταφορά των μελισσιών χιλιόμετρα μακριά. Όταν κόβουμε παραφυάδες και τις πάμε πάνω από 10 χιλιόμετρα μακριά κερδίζουμε τις συλλέκτριες! Δηλαδή όσα πλαίσια κόψαμε τόσος θα παραμείνει ο πλυθησμός. Στις επι τόπου παραφυάδες λοιπόν χάνουμε μεγάλο μέρος από τις συλλέκτριες, ωστόσο υπάρχει μια μέθοδος με την οποία λύνουμε αυτό το πρόβλημα. Τη μέθοδο αυτή την έχω εφαρμόσει πολλές φορές στα μελίσσια μου και θα σας πω όλα τα μυστικά για να την εφαρμόσετε και εσείς. Ξέρετε μερικά πράγματα ακούγονται δύσκολα αλλά μόλις τα δείτε στη πράξη είναι πανεύκολα. Έτσι και η συγκεκριμένη μέθοδος.

Το πρώτο που έχουμε να κάνουμε είναι να διαλέξουμε ένα δυνατό μελίσσι. Κατα προτίμηση 20 πλαισίων και πάνω. Το ανοίγουμε το επιθεωρούμε και προσέχουμε δύο πράγματα. Πόσα πλαίσια ανοιχτό γόνο έχει και που είναι η βασίλισσα. Τα πλαίσια με τον ανοιχτό γόνο είναι τα άσπρα μικρά σκουληκάκια. Μετράμε τα πλαίσια αυτά γιατί όσο περισσότερα είναι τόσες περισσότερες παραφυάδες θα κόψουμε. Αν είναι λιγότερα απο 5 παίρνουμε απο άλλα μελίσσια και βάζουμε. Δεν χρειάζεται να έχει πολύ ανοιχτό γόνο το κάθε πλαίσιο. Αρκεί λίγος γόνος για να κάνουμε τη δουλειά μας. Αφού έχουμε βρεί τη βασίλισσα την απομακρύνουμε με 3 πλαίσια πλυθησμό σε άλλη μεριά του μελισσοκομείου μας. Δεν θα χάσει μεγάλο πλυθησμό, μην ξεχνάμε έχει τη βασίλισσα μέσα.

Τώρα η μητρική μας κυψέλη έμεινε χωρίς βασίλισσα και μέσα σε μια εβδομάδα θα έχει χτίσει πολλά βασιλοκελιά. Τις πρώτες ημέρες αν δεν έχει καλή νεκταροέκκριση ταίζουμε σιρόπι για να ταίσουν καλά τις νεαρές βασίλισσες που εκτρέφουν. Πρακτικά τα βασιλοκελιά που θα πάνε χαμένα θα είναι πάρα πολλά, όμως σημασία έχει οτι θα φτιάξουμε καλές παραφυάδες με καλοθρεμμένες βασίλισσες. Όταν ανοίξουμε το μελίσσι την 7η ημέρα ορφάνιας χαλάμε τα βασιλοκελιά που είναι μικρά ατροφικά και αφήνουμε τα μεγαλύτερα. Κάθε πλαίσιο που έχει βασιλοκελιά επάνω του θα γίνει μια παραφυάδα.

Το επόμενο βήμα λοιπόν είναι να μοιράσουμε 2-3 πλαίσια σε κάθε παραφυάδα σε μορφή βεντάλιας γύρω απο την μητρική κυψέλη. Βάζουμε 1 πλαίσιο με γόνο και βασιλικό κελί γύρη και μέλι σε κάθε παραφυάδα. Όταν τελειώσουν τα πλαίσια απομακρύνουμε την αρχική κυψέλη. Ο λόγος που την απομακρύνουμε είναι επειδή έχει όλες τις φερομόνες που προσελκύουν τις μέλισσες μεσα. Αν αφήσουμε αυτή τη κυψέλη σε μια θέση γύρω γύρω θα συγκεντρώσει τις περισσότερες συλλέκτριες και δεν το θέλουμε.

Εφόσον λοιπόν έχουμε διασκορπίσει την κυψέλη σε παραφυάδες γύρω γύρω ελέγχουμε μετά απο δύο τρείς ημέρες στα γρήγορα ποιό μελίσσι έχει το λίγοτερο πλυθησμό και ποιό το περισσότερο. Ανταλλάσουμε τις θέσεις για να εξισορροπήσουμε τη κατάσταση. Δεν υπάρχει κάποιο θέμα οι μέλισσες θυμούνται τις φερομόνες τους. Το μεγάλο μυστικό ως προς την ισοδυναμία των παραφυάδων είναι οι κυψέλες να έχουν το ιδιο χρώμα κυψέλης. Καθώς έρχονται οι συλλέκτριες δεν ξέρουν ποιά κυψέλη να επιλέξουν. Σε γενικές γραμμές για να αποκτήσετε εικόνα της μεθόδου έφτιαξα ένα σχεδιάγραμμα για εσάς. Η 1 και 2 κυψέλη εμπειρικά θα αποκτήσουν τον περισσότερο πλυθησμό ενώ η 3 και 4 τον λιγότερο. Οπότε μετά απο 2 ημέρες αν όντως συμβαίνει αυτό αλλάζουμε τις θέσεις τους.

Αφού εφαρμόσουμε τις ισοδυναμίες μετά δεν ξανα ενοχλούμε τα μελίσσια μέχρι να γονιμοποιηθεί η μάνα. Ξέρετε με τις άσκοπες επιθεωρήσεις στρεσσάρουμε το μελίσσι και μπορεί να σκοτώσει την βασίλισσα. Οπότε όχι πολλά πολλά. Σε ένα μήνα από την ορφάνια του μητρικού μελισσιού θα έχουμε μάνες γονιμοποιημένες που γεννάνε. Και τότε επιθεωρούμε να δούμε τι φτιάξαμε.

*Τα βελάκια δείχνουν που πρέπει να κοιτά η είσοδος κάθε παραφυάδας




*Το μυστικό για μεγάλη επιτυχία στην γονιμοποιήση βασιλισσών είναι μετά απο 7-10 μέρες της ορφάνιας να τοποθετήσουμε ένα σημάδι μπροστά απο κάθε κυψέλη. Πχ ενα τούβλο ένα ξύλο οτιδήποτε μπορεί να πάρει ως σημείο αναφοράς η βασίλισσα κατα την πτήση της. 

Ταΐζετε τα μελίσσια ζάχαρες &βιομηχανοποιημένα σκουπίδια: Σίγουρα θα πουλάτε το μέλι ως αγνό...

$
0
0


Η άγνοια πράγματι σκοτώνει. Δείτε τι λέει για τις τροφοδοσίες που κάνουν οι μελισσοκόμοι...

Μελισσοκόμος δεν είμαι αλλά μου φαίνεται πολύ περίεργο που ταΐζετε τα μελίσσια σας με όλες αυτές τις ζάχαρες και τα βιομηχανοποιημένα σκουπίδια. Σίγουρα θα πουλάτε το μέλι ως αγνό και φυσικό όταν έχετε μετατρέψει τις μέλισσες σε σκουπιδοφαγους. Γιατί δεν τους επιτρέπετε να φάνε το μελί που παράγουν οι ίδιες; Για τον εαυτό τους το παράγουν οχι για εσάς τουλάχιστον όχι όλο. Ας μου απαντήσει κάποιος υπεύθυνα να ενημερωθώ κι εγώ...

Απάντηση από τον μελισσοκόμο Γιάννη...
Μου προκαλεί εντύπωση που κάποιοι εξακολουθούν να πιστεύουν ότι τα μελίσσια δεν πρέπει να ταίζονται. Τουλάχιστον οι περισσότεροι ταίζουν σκέτη ζάχαρη σε μορφή σιροπιού ή ζαχαρόπιτας, ζάχαρη η οποία είναι καθημερινά στην διατροφή του ανθρώπου σ'αυτήν την μορφή κάτι που δεν συμβαίνει στα υπόλοιπα παραγωγικά ζώα που έχουμε στη διατροφή μας όπου οι ζωωτροφές είναι βιομηχανικά φυράματα.

Το να έχει μια μελισσοτροφή βιταμίνες και ιχνοστοιχεία κατά την άποψή μου είναι περιττό εφόσον τα μελίσσια κουβαλούν γύρη απ τις ανθοφορίες της περιοχής που δουλεύουν, αλλά σε καμμία περίπτωση δεν την κάνει βιομηχανικό σκουπίδι. Άλλωστε τα φαρμακεία γεμάτα με τέτοια συμπληρώματα διατροφής τα οποία καταναλώνονται άφοβα χωρίς να τα θεωρούν σκουπίδια. Δεν έχω ακούσει κάποιον να διαμαρτύρεται στους κτηνοτρόφους οι οποίοι δεν αφήνουν το γάλα στις προβατίνες και στις αγελάδες να ταίζουν τα μικρά τους, άραγε πόσες φορές το χρόνο εξαναγκάζονται αυτά τα ζωντανά να παράγουν γάλα και με ποιό τρόπο.

Αλήθεια τι ταίζουν τα ζωντανά όταν είναι σταβλισμένα οι κτηνοτρόφοι; Για τα καλοκαιρινά λαχανικά που παράγονται και καταναλώνονται ολόκληρο το χρόνο; Πόσο αλήθεια έχουν μεταλλαχθεί οι σπόροι απ τις βιομηχανίες για να αντέχουν σε αντίξοες συνθήκες. Τι λιπάσματα (τροφή για τα φυτά) πέφτουν στις καλλιέργειες; Για τα αυγουλάκια που γεννιόνται στα ορνιθοτροφεία σ'αυτές τις απαράδεκτες συνθήκες συνωστισμού και τεχνητής διατροφής; Το κρέας που καταναλώνουμε από ποιά ζώα προέρχεται, δεν νομίζω όλα τα ζωντανά να βόσκουν συνέχεια στα λιβάδια.

Όταν λοιπόν μιλάμε για επαγγελματική μελισσοκομεία, μπορούμε να μιλάμε και για μελισσοτροφές. Οι κανόνες υπάρχουν και πρέπει να τους τηρούν οι μελισσοκόμοι, όσο αφορά στο πόσο και πότε ταίζουμε μακριά απ την περίοδο παραγωγής και αποθήκευσης μελιού απ τις μέλισσες. Και να είσαι σίγουρος αγαπητέ καταναλωτή ότι το μέλι είναι απ τα λίγα αγροτικά προιόντα που είναι σε μεγάλο βαθμό τόσο ποιοτικά. Ακόμα και το μέλι που παράγεται από μεγάλους μελισσοκόμους που συνηθίζουν να ταίζουν τα μελίσσια όταν υπάρχει η ανάγκη και τηρούν όλους τους κανόνες ορθολογικής διαχείρησης, είναι εξίσου καλό με το μέλι που παράγεται από κάποιον που έχει 5 μελίσσια στην αυλή του και δεν τα ταίζει χειμώνα καλοκαίρι για να πάρει καμμιά 10αριά κιλά μέλι που θα περισσέψει για το σπίτι του.

H σουκρόζη άλλωστε, συστατικό της ζάχαρης, εμπεριέχεται και ως φυσικό ζάχαρο στο μέλι σε μικρό ποσοστό. Όταν το τάισμα σταματάει 1 μήνα πριν την ημέρα που τα μελίσσια θα τρυγηθούν δεν θα έχει μείνει ίχνος απαυτην την τροφοδοσία μέσα στις κυρήθρες. Θεμιτό και επιθυμητό το τάισμα όταν σκοπός είναι η επαγγελματική ενασχόληση με τις μέλισσες και όχι η συντήρησή τους ως αποικίες για συντροφιά.

Προσθήκη άκτιστων πλαισίων σε αδύναμα &μικρά μελίσσια: Πως χτίζονται γρηγορότερα;

$
0
0


Το μεγαλύτερο μυστικό είναι να υπάρχει τροφή επάνω ή σιρόπι και τα πλαίσια να μπουν δίπλα από τον γόνο ανάμεσα από την γύρη. Σε καμία περίπτωση δεν τοποθετούμε άχτιστο πλαίσιο στο κέντρο του γόνου όταν το μελίσσι έχει λίγο πληθυσμό. Η σφήνα στον γόνο μπαίνει μόνο σε μελίσσια που έχουν την ικανότητα να καλύψουν 2 πλαίσια παραπάνω από αυτά που πατάνε μέσα στη κυψέλη. Δηλαδή σε δυνατά μελίσσια! Και να μην έχει μεγάλη πτώση η θερμοκρασία.


Τώρα όσον αφορά τα άκτιστα πλαίσια σε αδύναμα μελίσσια και παραφυάδες. Επειδή πολλοί μελισσοκόμοι δεν ξέρουν πως να τα διαχειριστούν και πως να κάνει περισσότερο γονο η βασιλισσα θα πούμε μερικές χρήσιμες πληροφορίες. Για τους παλιούς μελισσοκόμους αποτελούν την ΑλφαΒήτα της μελισσοκομίας. Το άκτιστο πλαίσιο αν θέλουμε να κτιστεί γρήγορα και να γεννηθεί πρέπει να το βάλουμε ακριβώς δίπλα από τον γόνο. Δηλαδή μετακινούμε το πλαίσιο με τη γύρη - μέλι και βάζουμε το άκτιστο πλαίσιο. Η πλευρά που κοιτά στον γόνο θα κτιστεί σχεδόν άμεσα. Οι μέλισσες έχουν ως προτεραιότητα της κυψέλης να χτίζουν ότι κενό δημιουργείτε δίπλα στον γόνο.

Εξίσου αποτελεσματικός χειρισμός είναι η αντιστροφή του πλαισίου με τη γύρη, δηλαδή αν μια πλευρά είναι κενή και η άλλη με γύρη το γυρίζουμε για να δημιουργήσουμε κενό δίπλα στον γόνο. 
Έχω φτιάξει δύο σκιτσάκια για να κατανοήσετε τη πρώτη μέθοδο και πως βάζουμε άκτιστα δίπλα στον γόνο. Είναι πολύ απλή μέθοδος και εφαρμόζεται κατά κόρον για οριζόντια ανάπτυξη...



*Στη δεύτερη περίπτωση αν το πλαίσιο κτιστεί και μπει πάλι γύρη, εφαρμόζουμε πάλι ότι κάναμε στο πρώτο σκίτσο. Δηλαδή βάζουμε πάλι κενό πλαίσιο δίπλα στον γόνο. 

Η 15χρονη πιο επιτυχημένη μελισσοκόμος: Νίκησε την κρίση με το επιχειρηματικό της μυαλό . Δείτε πως πέτυχε...

$
0
0

Όποιος είπε ότι στην Ελλάδα της κρίσης δεν υπάρχουν ικανοί νέοι με όραμα και επιχειρηματικό μυαλό, τότε σίγουρα δεν έχει ακουστά την 15χρονη Αγγελική Μεϊμαράκη, την μικρότερη –και πιο επιτυχημένη- μελισσοκόμο στην Ελλάδα!

Η μικρή Αγγελική, κατάγεται από οικογένεια μελισσοκόμων κι έτσι από μικρή έμαθε πως η διατροφική αξία του μελιού είναι μεγάλη. Αποφάσισε να ασχοληθεί με αυτό που της έμαθε ο προ-πάππου της, δηλαδή την παραγωγή μελιού.




Ξεκίνησε την «γλυκιά» αυτή παραγωγή στο χωριό της, στο Δασκαλειό Κερατέας, μαζί με τη συμμαθήτριά της Ιωάννα Τσαντίλα και τις οικογένειές τους, πριν από τρία χρόνια.

Μάλιστα, σύμφωνα με την Realnews, τα δυο μικρά κορίτσια, ήταν αυτά που «ανάγκασαν» τους γονείς τους να δημιουργήσουν την εταιρεία.

Πλέον το «Μέλι της Αγγελικής», που είχε έδρα να Γλυκά Νερά Αττικής, ταξιδεύει σε Ευρώπη κι Αμερική, με το 70% του ετήσιου τζίρου να προέρχεται από τις εξαγωγές.

Σήμερα, το μέλι της μικρής αυτής μελισσοκόμου, βρίσκεται στα ράφια ντελικατέσεν καταστημάτων της Γερμανίας, της Ολλανδίας, της Αγγλίας και της Αμερικής, ενώ διατίθεται και σε πρεσβείες πολλών χωρών ανά τον κόσμο, όπως της Ιταλίας, της Ισπανίας κ.ά.



Στην Ελλάδα, τα προϊόντα της διατίθενται σε μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ και σε ντελικατέσεν μαγαζιά, ενώ υπάρχει και υποκατάστημα στη Βόρεια Ελλάδα.

«Όλα τα Σαββατοκύριακα τα περνάω στο χωριό μου. Πριν από τρία χρόνια ανακοίνωσα στον πατέρα μου ότι θα ήθελα και εγώ να βοηθάω στα λίγα μελίσσια που είχαμε για να βγάζουμε ο μέλι της οικογένειάς μας», λέει η μικρή Αγγελική για την αρχή του γλυκού εγχειρήματός της, ενώ παράλληλα εκμηστευρεύεται ότι τα αγαπημένα της προιόντα είναι το θυμαρήσιο μέλι αλλά και το μέλι με σοκολάτα που είναι εξαιρετικά σπάνιο κι ως εκ τούτου περιζήτητο.

«Όνειρό μου είναι, όπως λένε ότι η Μερσεντές είναι από τα καλύτερα αυτοκίνητα του κόσμου, έτσι να λένε και για το μέλι μας πως είναι το καλύτερο του κόσμου», καταλήγει η μικρή Αγγελική.

Με ποιον τρόπο θα χτίσουμε γρήγορα πολλές κηρήθρες

$
0
0


Η άνοιξη είναι η κατεξοχήν εποχή για χτίσιμο κηρηθρών, αφενός γιατί είναι στο ένστικτο των μελισσών, αφετέρου διότι αυτήν την εποχή δεν αναμένουμε κάποιο τρύγο και όλες οι τροφές που συλλέγονται αξιοποιούνται κυρίως για την εκτροφή του γόνου. Εκμεταλλευτείτε την τάση των μελισσών λοιπόν και δώστε πλαίσια με φύλλα κηρήθρας ιδιαίτερα στα δυνατά μελίσσια.

Εάν έχετε ανάγκη από πολλές νέες κηρήθρες, μπορείτε να αφαιρείτε σε 2-3 μέρες τις φρεσκοχτισμένες και να τοποθετείτε νέα φύλλα κηρήθρας συνεχώς. Έτσι προκύπτουν πολλές νέες κηρήθρες που μπορεί να αξιοποιηθούν στην ανάπτυξη και των αδύνατων μελισσιών τα οποία χτίζουν λιγότερο. Η τροφοδοσία με σιρόπι, θα βοηθήσει σημαντικά στην επίσπευση του χτισίματος.

Μία εναλλακτική λύση για χτίσιμο πολλών νέων κηρηθρών σε μία κυψέλη, είναι η αναφερόμενη μέθοδος της μετάγγισης όπως αυτή εφαρμόζεται για την καταπολέμηση της Αμερικάνικης Σηψιγονίας. Επιλέγετε ένα δυνατό μελίσσι από το οποίο αφαιρείται όλες τις κηρήθρες και τις μοιράζετε σε άλλα μελίσσια, μικρά ως επί το πλείστον προκειμένου να τα ενισχύσετε.

Αφήνετε μόνο μία κηρήθρα με ανοιχτό γόνο και συμπληρώνετε με φύλλα κηρήθρας, μισά σε αριθμό από το αρχικό μελίσσι (για ένα δεκάρι μελίσσι, θα προσθέσετε 5φύλλα κηρήθρας). Τινάζετε τον πληθυσμό και αρχίζετε τροφοδοσία με σιρόπι κάθε μέρα για μία εβδομάδα.

Στο διάστημα αυτό, το μελίσσι θα έχει χτίσει επαρκώς τις κηρήθρες και παράλληλα θα έχετε ενισχύσει σημαντικά και τα μικρά σας μελίσσια. Για κάθε ένα δεκάρι μελίσσι, θα χρειαστείτε 3-5 άλλα μελίσσια στα οποία θα μοιράσετε τις κηρήθρες.

ΠΗΓΗ beelab.agro.auth.gr

Οριζόντια ανάπτυξη με αύξηση του γόνου δίνοντας άχτιστη κηρήθρα στο κέντρο: Για δυνατά μελίσσια!!

$
0
0


Πρόκειται για έναν σημαντικό χειρισμό για να αναπτυχθούν τα μελίσσια. Όλοι οι μελισσοκόμοι τον εφαρμόζουν μα λίγοι τον αποκαλύπτουν. Εχω δεί περιπτώσεις όπου μελισσοκόμοι συμβουλεύουν τους νέους να μην σπάσουν ποτέ τον γόνο, και όταν πηγαίνουν στα δικά τους μελίσσια εφαρμόζουν άλλα. Προσωπικά χρησιμοποιώ αυτή τη μέθοδο για οριζόντια ανάπτυξη και έχει τέλεια αποτελέσματα. Έτσι σήμερα θα σας δώσω πιο αναλυτικές πληροφορίες για το πως θα τον εφαρμόσετε.

Αρχικά οι προυποθέσεις για να τον εφαρμόσουμε είναι να έχει καλό καιρό, και να έχει ανθοφορία αν είναι δυνατό και τροφοδοσία για να χτιστεί γρήγορα το κερί. Αν οι μέλισσες δεν έχουν φαγητό στο στόμα τους αργούν να χτίσουν το κερί, και αυτό σημαίνει μέρες καθυστέρησης για την ανάπτυξη τουν μελισσιού μας. Επίσης δεν τον εφαρμόσουμε σε μικρά ή αδύναμα μελίσσια. Για να μπεί σφήνα στον γόνο ο πλυθησμός πρέπει να είναι δυνατός, όπως για παράδειγμα στην παρακάτω φωτογραφία. Βλέπουμε ότι οι μέλισσες είναι υπεραρκετές και μπορούν εύκολα να καλύψουν άλλο ένα πλαίσιο.





Η τοποθέτηση της κηρήθρας γίνεται ανάμεσα σε δύο σφραγισμένους γόνους. Ο λόγος είναι οτι αυτοί οι γόνοι είναι πιο ανεξάρτητοι απο τη ζεστασιά του μελισσιού άρα δεν θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα αν τους χωρήσουμε. Επίσης οι ψημένοι γόνοι δεν χρειάζονται τροφή απο τις παραμάνες. Έχετε παρατηρήσει άλλωστε οτι οι περισσότερες μέλισσες συγκεντρόνονται στον ανοιχτό γόνο. Εκεί λοιπόν είναι το σημαντικότερο στάδιο που χρειάζεται άφθονη τροφή και ζεστή. Άρα αποφεύγουμε να σπάμε ανοιχτό γόνο. Όχι ότι αν το δοκιμάσουμε θα χαλάσει το μελίσσι απλώς πρέπει να τον αποφεύγουμε για να έχουμε σωστή ανάπτυξη και υγεία στο μελίσσι.

Η μέθοδος με την σφήνα στον γόνο εφαρμόζεται απο τους περισσότερους επαγγελματίες μελισσοκόμους, παρόλο που τυχαίνει να μην τον ακούτε συχνά. Στην Ορεινή Μέλισσα όμως δεν μένει τίποτα "κρυφό"και ότι μελισσοκομικές γνώσεις έχουν συγκεντρωθεί ανά δεκαετίες θα σε τέτοιες παρόμοιες αναρτήσεις.

Τώρα ας δούμε και μερικά σχεδιάκια πως γίνεται η σφήνα στον γόνο...






Οι τούμπες που κάνει ο καιρός το Μάρτη: χειρισμοί στα μελίσσια, πατώματα τροφές και ανάπτυξη

$
0
0


Ο Μάρτης είναι ένας μήνας με απότομες αλλαγές καιρού και θερμοκρασίας πράγμα που μπορεί να δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα στα μελίσσια. Πολλές χρονιές ακόμη και αποκλεισμούς απο χιόνια μπορεί να συναντήσουμε στα ορεινά. Αυτή είναι μια σημαντική γνώση την οποία πρέπει να λαμβάνουν πολύ σοβαρά υπόψη τους όλοι οι μελισσοκόμοι. Δηλαδή να μην ανεβάζουν πατώματα ή να ξεκινούν εμβολιασμούς, βασιλοτροφία αν πρώτα δε σιγουρευτούν ότι οι καιρός έχει σταθεροποιηθεί για το επόμενο διάστημα. Σήμερα έχουμε να πούμε αρκετά πράγματα. Να δούμε τους σημαντικότερους χειρισμούς που πρέπει να κάνουμε και να μη κάνουμε. Πότε βάζουμε τα πατώματα, πόση τροφή αφήνουμε και πότε μπορούμε να ξεκινήσουμε βασιλοτροφία ή παραφυάδες.


Αρχικά όσον αφορά τον Μήνα μάρτη και τους χειρισμούς του. Περιμένετε να σας πώ ότι την τάδε του μηνός κάντε αυτό, και μετά απο 10 μέρες το άλλο. Συνάδελφοι αυτό δεν μπορώ να το πώ, ξέρετε γιατί; Γιατί κάθε περιοχή της Ελλάδας έχει διαφορετικούς χειρισμούς. Δεν μπορεί να νοηθεί μελισσοκόμος στη Βόρεια Ελλάδα στο διδιμότειχο να κάνει διέγερση φεβρουάριο, ή να ανεβάζει πάτωμα μάρτιο, ενώ ένας μελισσοκόμος που βρίσκεται στην Καλαμάτα σκέφτεται το ακριβώς αντίθετο, εφόσον κάνει τόση ζέστη που κυκλοφορούν με κοντομάνικα. Ξέρετε πόση διαφορά μπορεί να έχουν οι χειρισμοί από την μια περιοχή στην άλλη; Διαστημική!
Θα σας μιλήσω για την περιοχή μου στο Αγρίνιο. Όλοι οι μελισσοκόμοι ξεκινούν τροφοδοσία απο αρχές φεβρουαρίου συνήθως μετά τις 10 του μηνός. Τα μελίσσια μπορούν να πάρουν πάτωμα αρκετά νωρίς δηλαδή από μέσα Μαρτίου, αλλά αυτό εξαρτάται αν ειναι πρώιμη η χρονιά. Το μόνο σίγουρο είναι ότι μέχρι αρχές απρίλη τα μελίσσια έχουν πάρει σχεδόν όλα πατώματα. Εμείς οι μελισσοκόμοι κάνουμε μεν τροφοδοσία αρχές φεβρουαρίου, αλλά τα πατώματα τα ανεβάζουμε όταν περάσουν τα μεγάλα σκαμπανευάσματα και οι συνεχόμενες καταιγίδες του Μαρτίου.

Ξέρετε οι βροχοπτώσεις του μαρτίου παρόλο που βραχυπρόθεσμα μας φαίνονται "καταστροφικές"μακροπρόθεσμα σημαίνουν ΠΟΛΥ ΜΕΛΙ!!! Ο μάρτης πρέπει να συμπληρώσει πολλές χιλιάδες κυβικά νερού για να τροφοδοτήσει σωστά τον υδροφόρο ορίζοντα, τους ταμιευτήρες που με μια πρώτη ματιά δεν σημαίνουν τίποτα για εμάς. Για τα φυτά τα δέντρα και όλη την χλωρίδα όμως είναι πολύ σημαντικά όλα αυτά! Πρέπει να ποτιστούν καλά και να ανέβει η στάθμη του υδάτινου ορίζοντα. Ξέρετε ότι κάτω από ένα βάθος βρίσκεται νερό, και πολλά δέντρα κοντά σε θαλάσσες λίμνες ποτάμια αντλούν από εκεί υγρασία με τις πολύ βαθιές ρίζες τους. Για να δώσουν μέλι και γύρη!!! Αν όμως δε βρέξει πολύ, αυτά τα δέντρα δεν έχουν νερό να πιούν και αυτό είναι πολύ σημαντικό όσο και αν φαίνεται παράξενο.

Θα σας πω ένα παράδειγμα. Οι πορτοκαλιές για να αποδόσουν τόσο σε καρπό όσο και σε νέκταρ γύρη χρειάζονται πολύ νερό. Ξέρετε άλλωστε ότι το νέκταρ είναι πάνω απο 90% νερό. Στο Αγρίνιο έχουμε χιλιάδες στρέμματα πορτοκαλιές γύρω απο τις λίμνες. Ο υδροφόρος ορίζοντας είναι αρκετά ψηλά κοντά στη λίμνη και όπως είναι φυσικό οι πορτοκαλιές τραβούν ασταμάτητα νερό. Αν όμως οι βροχές δεν είναι καλές ο υδροφόρος ορίζοντας πέφτει άρα όλο και περισσότερα δέντρα θα διψάσουν περισσότερο!

ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ σε περίπτωση που κλείσει ο καιρος τα μελίσσια να έχουν προμήθειες και ζυμάρι επάνω. Τον μάρτιο με συνεχόμενη βροχόπτωση μπορεί να χαθούν μελίσσια απο λιμοκτονία


Ακούω πολλούς μελισσοκόμους να λένε μέσα στον Μάρτιο "Πωωωωω καταστραφηκαν τα μελίσσια μου. Το βράδυ έφτασε 8 βαθμούς. Τι κάνω τώρα που τα μελίσσια έχουν πολλούς γόνους". Συνάδελφοι γιατί σας φαίνεται παράξενο, έτσι είναι ο Μάρτιος και όποιος ασχολείτε με τη μελισσοκομία θα παρατηρήσει οτι το φαινόμενο επαναλαμβάνεται κάθε λίγα χρόνια. Όποιος δεν έχει ανεβάσει πατώματα και δεν έχει ξεκινήσει βασιλοτροφία δεν έχει κάποιο λόγο να φοβάται. Στην Βόρεια Ελλάδα βέβαια δεν είναι απίθανο να έχουμε παγωμένους γόνους νεκρούς κηφήνες αλλά στη μελισσοκομία αυτά είναι μέσα στο πρόγραμμα. Είτε μας αρέσει είτε όχι.

Θέλω λοιπόν μέσα απο την σημερινή ανάρτηση να πω στους μελισσοκόμους οτι δεν πρέπει να ανησυχούν. Όσοι βιάζονται να πολλαπλασιάσουν το μελισσοκομίο τους και να αρχίσουν να μπολιάζουν βασιλικά κελιά μπορούν να το κάνουν αφού ανοίξει καλά ο καιρός. Δεν νοείτε γονιμοποίηση βασιλισσών σε θερμοκρασίες κάτω απο 20 βαθμούς. Γι αυτό δώστε σημασία. Τον Μάρτιο εφαρμόστε περισσότερο ισοδυναμίες και μην ανεβάζετε πατώματα αν δεν έχετε εξισώσει τους πλυθησμούς. Αυτά είχα να πω για σήμερα...

Super διαγωνισμός απο την ANEL: Κερδίστε μελισσοκομικό εξοπλισμό κορυφαίας ποιότητας!

$
0
0


Η ANEL διοργανώνει ένα σούπερ διαγωνισμό φωτογραφίας, για όλους τους μελισσοκόμους. Διαβάστε την Ανακοίνωση της εταιρίας και συμμετάσχετε στέλνοντας τις δικές σας φωτογραφίες...

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ANEL
1.  Κάντε Like στην σελίδα του Facebook της ANEL
2 Κάντε Like στο άλμπουμ του διαγωνισμού στο Facebook
3. Αποστείλετε μία φωτογραφία με προϊόν της ANEL από το μελισσοκομείο σας στο marketing1@anel.gr (πλαστική κυψέληή πλαστικό πλαίσιοήσήτα πρόποληςή γυρεοσυλλέκτηςή σύστημα βασιλοτροφίας ANEL).

Στις 30 Απριλίου θα ανεβούν όλες οι φωτογραφίες μαζί σε φάκελο της σελίδας Facebook ΑΝΕL Co, ώστε να ξεκινήσει σε όλους ταυτόχρονα η ψηφοφορία μέσω Like στην φωτογραφία. Στις 31 Μαΐου (ημέρα Τετάρτη και ώρα 12.00) λήγει η ψηφοφορία με Likes. Οι 3 φωτογραφίες με τα περισσότερα Like είναι οι νικητές του διαγωνισμού. Πέμπτη 1η Ιουνίου θα ανακοινωθούν οι νικητές στο Facebook page της ANEL.
https://www.facebook.com/anel.beekeeping

Περισσότερα για το διαγωνισμό και τα δώρα εδώ...
http://anel.gr/el/pages/1/nea-anakoin%CE%BFseis/1052/diagonismos-facebook-anel-co-beekeeping



«Γερή» η τιμωρία για τον κλέφτη μελισσιών....

$
0
0


Κάθειρξη 8 ετών από το τριμελές κακουργημάτων Καλαμάτας

 «Γερή καμπάνα» άκουσε χθες ένας μελισσοκόμος από το Δήμο Μεσσήνης, ο οποίος κρίθηκε ένοχος από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας για κλοπή κυψελών κατά συναυτουργία, κατ’ εξακολούθηση και κατά συρροή.

Για την κλοπή δεκάδων κυψελών συναδέλφων του από Μεσσηνία και Αρκαδία τού επιβλήθηκε ποινή καθείρξεως 8 ετών και χρηματικό πρόστιμο 2.000 ευρώ. «Στο παρά πέντε» γλίτωσε τη φυλακή, αφού η εισαγγελέας πρότεινε να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη η έφεσή του. Το δικαστήριο αποφάσισε, τελικά, να δώσει την αναστολή μέχρι την εκδίκαση της έφεσης, με τον όρο καταβολής εγγύησης ύψους 1.000 ευρώ.
Παράλληλα, το δικαστήριο αποφάσισε την καταβολή αποζημίωσης για ηθική βλάβη στο μελισσοκόμο που παραστάθηκε ως πολιτική αγωγή, ύψους 13.600 ευρώ, καθώς και αποζημίωση στους 11 μελισσοκόμους από τους οποίους αποδεδειγμένα είχαν κλαπεί μελίσσια, συνολικού ποσού (κατ’ αναλογία για τον καθένα) 29.700 ευρώ.
Ο ίδιος αρνήθηκε επανειλημμένως την κατηγορία, ισχυριζόμενος ότι είχε αγοράσει τα μελίσσια από τους συναδέλφους του, κάτι όμως που αντέκρουσαν όλοι στις καταθέσεις τους ενώπιον του δικαστηρίου. Επίσης, μελισσοκόμος από την Εύβοια δήλωσε πως η υπεύθυνη δήλωση που κατέθεσε ο κατηγορούμενος για να αποδείξει ότι είχε αγοράσει κυψέλες από αυτόν είναι πλαστή και το δικαστήριο αποφάσισε την παραπομπή της δικογραφίας στην εισαγγελία, προκειμένου να ερευνηθεί κι αυτό το αδίκημα.
Ο κατηγορούμενος, πάντως, έχει καταγγείλει και απόπειρα ανθρωποκτονίας εις βάρος του από άγνωστο άτομο, καθώς δέχτηκε πυροβολισμούς ενώ βρισκόταν σε αγρόκτημά του.

Κλοπές
Το Μάιο του 2011 ο μελισσοκόμος που κατέθεσε μήνυση εναντίον του κατηγορουμένου διαπίστωσε ότι από την Πολιανή είχαν κλαπεί 75 δίπατες κυψέλες. Λίγες ημέρες αργότερα, σε αγροτική περιοχή στο Αχλαδοχώρι του Δήμου Μεσσήνης και σε κτήμα ιδιοκτησίας του κατηγορουμένου, αναγνώρισε ορισμένες από αυτές. Αμέσως το ανέφερε στην Αστυνομία. Σε έρευνα που έγινε, το θύμα μελισσοκόμος αναγνώρισε 50 κυψέλες ως δικές του. Σε έρευνα, δε, που ακολούθησε σε αποθήκη του κατηγορουμένου βρέθηκαν 395 εσωτερικά πλαίσια και 252 κουτιά κυψελών με κωδικούς που παρέπεμπαν σε κωδικούς άλλων μελισσοκόμων από τους οποίους είχαν κλαπεί κυψέλες. Επίσης, βρέθηκαν 111 κουτιά χωρίς κωδικό ή με ξυσμένο ή παραποιημένο κωδικό.
Ειδικότερα, καταδικάσθηκε διότι:
-Στην Πολιανή, το Μάιο του 2011, με συνεργούς του αφαίρεσαν 75 κυψέλες δίπατες, πλήρεις μελισσοσμηνών και μελιού, συνολικής αξίας 27.000 ευρώ περίπου, με σκοπό να τις ιδιοποιηθούν, ενσωματώνοντας αυτές στην περιουσία τους
-Στη Νέδουσα, στη γέφυρα Λαδιώτη, το Μάρτιο του 2009 αφαίρεσαν 35 μελισσοκυψέλες με το περιεχόμενό τους, διώροφες των 15 πλαισίων, 37 πλαίσια, αξίας  600  ευρώ  εκάστη
-Στην Πολιανή, τον Ιανουάριο του 2005, αφαίρεσαν 40 μελισσοκυψέλες δίπατες, αξίας 500 ευρώ εκάστη
-Στο Μεσοπόταμο το καλοκαίρι του 2009 αφαίρεσαν 12 μελισσοκυψέλες, αξίας 300 ευρώ εκάστη
-Στη Στεμνίτσα Αρκαδίας, τον Ιούνιο του 2010, αφαίρεσαν 23 μελισσοκυψέλες εκ των οποίων οι 17 τριώροφες, και 6 διώροφες, αξίας 300 ευρώ εκάστη
-Στη Νέα Κορώνη, τον Οκτώβριο του 2010, αφαίρεσαν 2 διώροφες μελισσοκυψέλες, συνολικής αξίας 200 ευρώ περίπου.
-Στην Ανάληψη, το Μάιο του 2005, αφαίρεσαν 12 διώροφες κυψέλες, αξίας 2.000 ευρώ
-Στην αγροτική περιοχή Κάρτσωβα Τριπόλεως, τον Οκτώβριο του 2009, αφαίρεσαν 20 κυψέλες, αξίας 5.000 ευρώ
-Στην Αρτεμισία, τον Απρίλιο του 2010, αφαίρεσαν 30 κυψέλες, αξίας 600 ευρώ εκάστη
-Στην αγροτική θέση Πουρναρά Πηγών, το Μάιο του 2011, αφαίρεσαν 46 πλήρεις κυψέλες, συνολικής αξίας 15.000 ευρώ περίπου.
-Στην Τρίοδο, τον Απρίλιο του 2009 αφαίρεσαν 9 κυψέλες, αξίας 2.250 ευρώ.

Αρνείται
Οι μελισσοκόμοι που κατέθεσαν ως μάρτυρες αρνήθηκαν ότι πούλησαν στον κατηγορούμενο μελίσσια, ενώ όλοι έκριναν αδύνατο να μπορούσε να κλέψει μόνος του τις κυψέλες, λόγω βάρους, υποστηρίζοντας πως σίγουρα είχε συνεργούς. Επίσης, ότι απαγορεύεται να σβήνονται οι κωδικοί και η πυροσφραγίδα των κυψελών, ακόμα κι αν πωληθούν ή μεταβιβασθούν. Στο δικαστήριο είχαν κληθεί και έδωσαν διευκρινίσεις για τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθούνται υπηρεσιακοί παράγοντες της αρμόδιας υπηρεσίας της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, ενώ απάντησαν και σε ερωτήσεις σχετικά με το συγκεκριμένο μελισσοκόμο και το μητρώο που τηρούν στην υπηρεσία τους.
Ο κατηγορούμενος στην απολογία του είπε ότι είναι μελισσοκόμος από το 2001, οπότε αγόρασε μελίσσια, ενώ μετά τα ανέπτυξε. Τόνισε ότι αν τα μελίσσια αυτά πριν τα αγοράσει ήταν κλεμμένα, αυτός δεν μπορεί να το γνωρίζει, επισημαίνοντας ότι τότε δεν υπήρχε μητρώο για να καταγράφονται. Κατέθεσε ακόμη ότι δεν έκανε τίποτα παράνομο, ενώ κωδικό είναι υποχρεωμένοι να αναγράφουν στο κάτω μέρος της κυψέλης και όχι και στο επάνω, αν αυτή είναι δίπατη.
Όσο για τους κωδικούς που είχε ξύσει πάνω από τις κυψέλες, ισχυρίσθηκε ότι το έκανε, επειδή τις είχε αφήσει σε μέρος που δεν έπρεπε και αναζητήθηκε ο ιδιοκτήτης βάσει του κωδικού που έφεραν, οι Αρχές ενόχλησαν τον πρώην ιδιοκτήτη, από τον οποίο τις είχε αγοράσει. Ωστόσο, οι ισχυρισμοί του δεν έγιναν δεκτοί και η εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή του, σύμφωνα με τις κατηγορίες, επισημαίνοντας πως οι πωλήσεις που έχει παρουσιάσει στις υπεύθυνες δηλώσεις έχουν ημερομηνία προγενέστερη της κλοπής των κυψελών.
Στη δίκη δικηγόρος πολιτικής αγωγής παραστάθηκε ο κ. Παναγιώτης Νταής και υπεράσπισης ο κ. Κώστας Κρόμπας.

Της Βίκυς Βετουλάκη 

Η κουτσουπιά και η πλούσια ανθοφορία της

$
0
0


Η κουτσουπιά είναι μια από τις πιο εντυπωσιακότερες "ανθοφορίες"της Ελλάδας με τα άνθη της να πλημμυρίζουν τον Μάρτιο - Απρίλιο και να ομορφαίνουν δίνοντας μια πινελιά ροζ χρώματος στη φύση. Το χρώμα της είναι τόσο εντυπωσιακό που δεν τρελαίνει μόνο τους ανθρώπους αλλά και τις μέλισσες οι οποίες ρουφούν το αύθονο νέκταρ της και την γύρη της. Όταν ανοίγουν οι κουτσουπιές οι μέλισσες επισκέπτονται με μανία τα άνθη της, και όπως έχω παρατηρήσει συλλέγουν περισσότερο νέκταρ παρά γύρη.


Η κουτσουπιά δεν φημίζεται τόσο για το μέλι της. Επειδή ανθίζει πρώιμα και τα μελίσσια διαθέτουν όλες τις προμήθειες τους στην εκτροφή του γόνου. Η κουτσουπιά είναι μια βασική ανθοφορία για την ανάπτυξη των μελισσιών και να ανταπεξέλθουν στις υψηλές ανάγκες της εποχής. Το νέκταρ της κουτσουπιάς είναι αύθονο την περίοδο που τα δέντρα είναι πλήρως ανθισμένα και δεν έχει βρέξει. Αν πέσει βροχή τα άνθη δεν αποδίδουν. Επίσης μόλις τα δέντρα αρχίσουν να πρασινίζουν η απόδοση νέκταρ γύρης μειώνεται γρήγορα. Η διάρκεια της ανθοφορίας της δεν είναι μεγάλη και διαρκεί περίπου 10 ημέρες, και για να δουλέψουν τα μελίσσια θέλει ζέστη και πολύ ήλιο!

Αυτό που λίγοι μελισσοκόμοι γνωρίζουν για την κουτσουπιά, είναι ότι εκτός από το νέκταρ και τη γύρη (χρώματος μπέζ) αποδίδει και μελίτωμα. Μόλις τα δέντρα ρίξουν τα άνθη τους και βγάλουν φύλλωμα μετά από κάποια περίοδο πιάνουν μελιτογόνα έντομα τα οποία στάζουν μέλι. Οι κουτσουπιές αποδίδουν τόσο μελίτωμα που αν προχωρήσει κανένας απο κάτω τους κολλάει το έδαφος, μιλάμε για πολύ μεγάλη ποσότητα. Αυτό συμβαίνει αρκετά μετά από την ανθοφορία, μπορεί και μέσα στο καλοκαίρι. Οι πόλεις που έχουν κουτσουπιές έχουν ειδική υπηρεσία που ραντίζει για τη μελίγκρα με σκοπό να βοηθήσει τα δέντρα. Οπότε προσοχή καμιά φορά.

Δείτε φωτογραφίες που τράβηξε ο Λεωνίδας Τσιαμήτρος και οι μελισσες συλλέγουν σε κουτσουπιές...



Τσάκωσε η κάμερα να του κλέβουν τα μελίσσια...

$
0
0


Σύμφωνα με το ρεπορτάζ ήταν το τέταρτο κατά σειρά κρούσμα κλοπής κυψελών, προχθές το βράδυ.

Αυτή τη φορά τέσσερα μελίσσια έκαναν φτερά. Έλα όμως που η κάμερα κατέγραψε τον κλέφτη σαν τον ασβό στο κλουβί, καθώς και το αυτοκίνητό του!


«Επειδή είμαστε πολύ κλειστή κοινωνία γι αυτό καλό θα είναι να μην βγει στα ΜΜΕ το βίντεο με το προσωπάκι του. Ελπίζω να διαβάσει το μήνυμα μου και να επιστρέψει τα μελίσσια από κει που τα πήρε χωρίς συνέπειες και χωρίς να γίνει άλλο θέμα. Διαφορετικά πέρα από τον εξευτελισμό θα υποστει και τις συνέπειες του νόμου...», γραφείο το μήνυμα που στέλνει ο μελισσοκόμος στον κλέφτη.

Το σήριαλ θα έχει και συνέχεια...

Το πιο σούπερ μελισσοκομείο με τις πιο τρελές κυψέλες που είδατε ποτέ: Δείτε τι έφτιαξε μόνος του

$
0
0


Τα λόγια είναι περιττά. Δείτε το πιο σούπερ μελισσοκομείο με τις πιο όμορφες κυψέλες που είδατε ποτέ. Τα μελίσσια αναπτύσσονται ταχύτατα. Ο μελισσοκόμος μας δείχνει τις φωτογραφίες του...












Τα Θανάσιμα λάθη των νέων μελισσοκόμων: Πλήρης οδηγός να μην χάνονται τα μελίσσια!

$
0
0


Μια νέα ανάρτηση αναγκαία για όλους τους νέους μελισσοκόμους. Για να πετύχουν στην μελισσοκομία και να μάθουν να αποφεύγουν θανάσιμα λάθη που μπορούν να κοστίσουν την ζωή πολλών μελισσιών.

Με τη νοητικά φορτισμένη λέξη «θανάσιμα», προφανώς εννοούμε, θανάσιμα ως προς τις μέλισσες και κατά συνέπεια αμαρτήματα που οδηγούν την σχέση μελισσοκόμου-μελισσών σε οριστική ρήξη, ανυπαρξία, δηλαδή σε θάνατο. Με τη δραματική αυτή αρχή δεν θέλουμε να απογοητεύσουμε τους εν δυνάμει ή και ενεργούς νέους μελισσοκόμους, αλλά να τονίσουμε τη σοβαρότητα που οφείλουν να δείξουν κατά τη διάρκεια του εγχειρήματος.


Εγχείρημα που δεν αφορά μόνο επενδύσεις, αποσβέσεις, κέρδη, αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου, αλλά αφορά την διαχείριση ενός ζωντανού οργανισμού, αφορά την σχέση του ανθρώπου- μελισσοκόμου με ένα ζωντανό οργανισμό-μελίσσι. «Θανάσιμο αμάρτημα» στην ανάγνωση του κειμένου ισοδυναμεί με «λάθος» που μπορεί να οδηγήσει σε… GAME OVER (γκέιμ όβερ), τέλος παιχνιδιού.

Το ξεκαθάρισμα των παρακάτω σημείων θα βοηθήσει τους νέους μελισσοκόμους να ξεπεράσουν ευκολότερα τους σκοπέλους των πρώτων επαφών με τις μέλισσες. Θα προσπαθήσουμε να δώσουμε, σχεδόν επιγραμματικά τα σημεία αυτά αλλά, για περαιτέρω ανάλυση θα πρέπει να ανατρέξετε σε βιβλία, σχολεία και μαθητεία. Μπορεί μια πρόχειρη ανάγνωση να σας δημιουργήσει την εικόνα ενός κειμένου γραμμένου αφ’ υψηλού.

Όχι, δεν είναι αλήθεια αυτό. Είναι ένα κείμενο με σεβασμό στους νέους-αρχάριους μελισσοκόμους, που στόχο έχει να τους βοηθήσει να «προσγειωθούν» ομαλά πάνω στη σανίδα πτήσης και όχι να γκρεμοτσακιστούν στα καλντερίμια της κατήφειας. Μην χάσουμε και το χιούμορ μας, επειδή ασχολούμαστε με σοβαρά θέματα. Όλοι οι μελισσοκόμοι ήταν κάποτε αρχάριοι μελισσοκόμοι. Κανόνας ζωής είναι: Μελισσοκόμος γίνεσαι, δεν γεννιέσαι.




1. Τρόπος και εποχή απόκτησης των πρώτων μελισσιών

Ο δρόμος για να αποκτήσει κανείς μελίσσια σήμερα, είναι μάλλον μονόδρομος. Πρέπει να τα αγοράσει από κάποιον που είναι ήδη μελισσοκόμος. Και λέμε μάλλον μονόδρομος, γιατί τα δυο ξεστρατίσματα του δρόμου είναι: να τα βρει μόνος του ή να του τα χαρίσει ένας καλός φίλος. Δύσκολα και τα δυο. Να τα βρει μόνος του, είναι δύσκολο κατ’ αρχήν λόγω της «εφήμερης» πλέον εγκατάστασης των μελισσιών στη φύση (βαρρόα, κ.λπ.) και κατά δεύτερο, γιατί δεν θα είναι στοιχειωδώς προετοιμασμένος να το πράξει (έλλειψη μάσκας, καπνιστηριού, κυψέλης), όταν του τύχει.

Αν τώρα το περιμένει καιρό, προετοιμασμένος κατάλληλα και του τύχει, είναι απλά υπερβολικά τυχερός και δεν είναι πολλοί εκείνοι που έχουν αυτήν την έφεση. Το δεύτερο ξεστράτισμα, αυτό της απλοχεριάς ενός καλού φίλου, είναι δύσκολο γιατί δεν είναι σύνηθες να έχουμε έναν πολύ καλό φίλο μελισσοκόμο και να θέλουμε και εμείς να γίνουμε μελισσοκόμοι. Σίγουρα ο εν λόγω μελισσοκόμος δεν θα άντεχε να το κάνει συχνά. Θα είχε αλλάξει επάγγελμα ή θα τον είχε φάει η μοναξιά.

Ο μονόδρομος, στον οποίο οδηγηθήκαμε φανερώνει την αγοραπωλησία μελισσιών, σαν τελικό σταθμό. Εδώ αρχίζουν τα δύσκολα. Και αρχίζουν, γιατί δεν υπάρχει ισοτιμία γνώσης μεταξύ των δύο συμβαλλομένων. Ο παλιός μελισσοκόμος, όσο διαβασμένος και να είναι ο νέος, γνωρίζει καλά ότι δεν κατέχει τη μελισσοκομία. Ο νέος μελισσοκόμος δεν έχει κάποια μεθοδολογία κρίσης για τον έλεγχο του παλιού και τελικά για τα μελίσσια που θα αγοράσει.

Ο μόνος τρόπος για να πλησιάσει την αλήθεια, είναι να κρίνει τον παλιό μελισσοκόμο, όπως θα έκρινε έναν οποιοδήποτε πωλητή, δηλαδή με μεθόδους πιθανά φυσιογνωμικής συμπεριφοράς ή ότι άλλο έχει στο μυαλό του μέσα από εμπειρικές διαδικασίες. Η πλειονότητα πάντως των μελισσοκόμων που πουλάνε μελίσσια είναι τίμιοι, γιατί η γνώση του καλού ή του κακού επαγγελματία διαδίδεται αργά μεν, σταθερά δε.

Ρωτήστε και κανέναν άνθρωπο γύρω σας. Πάντως το πόσο τακτικός είναι στη δουλειά του, παίζει κάποιο ρόλο και καλό είναι να έχετε τα μάτια σας ανοιχτά. Μετά από όλα αυτά, κοιτάξτε τον ξανά στα μάτια και κάντε την κίνηση ή όχι. Ούτως ή άλλως, κακώς ή καλώς με τον πωλητή μελισσοκόμο, πιθανά, θα πρέπει να έχετε μια σχέση χρόνων για την απάντηση ερωτημάτων και παροχή συμβουλών.

Όσον αφορά την καλύτερη εποχή απόκτησης μελισσιών από ένα νέο μελισσοκόμο, δεν υπάρχει ομοφωνία στην ομάδα σύνταξης, για αυτό και θα παραθέσουμε και τις δυο απόψεις και ας κάνει ο καθείς ό,τι τον φωτίσει το μυαλό του.

Α. Η Άνοιξη είναι η καλύτερη εποχή για να βρεθεί κάποιος στα βαθιά νερά της μελισσοκομίας, αγοράζοντας παραφυάδες. Γιατί;

Διότι αγοράζοντας παραφυάδες, διασφαλίζει, όσο γίνεται περισσότερο, ότι θα αγοράσει και μια νέα υγιή βασίλισσα, χωρίς να έχει την πρώτη χρονιά προβλήματα σμηνουργίας, με μελίσσια που θα αναγκαστούν να χτίσουν νέες κηρήθρες, δηλαδή απαλλαγμένα από το «προπατορικό αμάρτημα» (μαύρες κηρήθρες, ασθένειες, μικρά κελιά κ.λπ.), μια και μιλάμε για αμαρτήματα.

Έτσι σιγά-σιγά θα δει την εξέλιξη ενός υγιούς μελισσιού μέσα στο χρονικό κύκλο ενός έτους. Ένας πιθανός τρύγος, αφαίρεση κάποιων πλαισίων για να είμαστε ακριβείς, είναι κοντά και η χαρά του γεγονότος μεγάλη. Την άνοιξη βέβαια οι μελισσοκομικές πληροφορίες εμφανίζονται με καταιγιστικούς ρυθμούς και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ένα απίστευτο πελάγωμα, καθότι στα βαθιά νερά.

Β. Πριν τα βαθιά όμως υπάρχουν και τα ρηχά νερά, που φυσιολογικά πρέπει κανείς να περπατήσει για να φτάσει στα άπατα και στη συνέχεια να κολυμπήσει.Το Φθινόπωρο είναι η καλύτερη εποχή για να κάνει ο νέος μελισσοκόμος τις αγορές του. Γιατί;

Διότι αγοράζοντας μελίσσια αυτή την εποχή, αρχίζει τον μελισσοκομικό κύκλο από την αρχή. Έχουμε πει κατά καιρούς ότι η αρχή της μελισσοκομικής χρονιάς είναι το Φθινόπωρο και επιμένουμε σε αυτό. Τα μελίσσια αυτή την εποχή είναι μικρά και θα παραμείνουν μικρά για καιρό ακόμη, δίνοντας το χρόνο στον μελισσοκόμο να εξοικειωθεί με τα μεγέθη των μελισσών στην κυψέλη, ενώ η ανάπτυξή τους την Άνοιξη έρχεται σταδιακά.

Θα ασχοληθεί με τις ασθένειες (βαρρόα, νοζεμίαση) και το τάϊσμά τους, αποκτώντας έτσι μια πραγματική εικόνα της διαχείρισης των προβλημάτων του ζωικού κεφαλαίου. Δεν θα χρειαστεί για πολλούς μήνες να σκεφτεί τις μεταφορές, με δεδομένο ότι έχει διαλέξει μια ορθή τοποθεσία για ξεχειμώνιασμα. Το καλύτερο είναι να αγοράσει όψιμες παραφυάδες την εποχή αυτή γιατί θα έχει εν μέρη τα πλεονεκτήματα της αγοράς ανοιξιάτικων παραφυάδων, όταν με το καλό έρθει η Άνοιξη.

2. Αριθμός μελισσιών

Η αρχή κάθε περιπέτειας ξεκινάει διαφορετικά για τον καθένα και εξαρτάται κυρίως από τις διαμορφωμένες συνθήκες της ζωής του. Ένας πολύ γενικός κανόνας κατά τη γνώμη μας είναι 3 (τρία) με 7 (επτά) μελίσσια. Γιατί;

Διότι από τη μια «κάθε αρχή και δύσκολη» και από την άλλη όμως, επειδή θα χαθεί κάποιος αριθμός μελισσιών μέσα στη χρονιά, να μην υπάρξει μια ολοκληρωτική απογοήτευση, αλλά ελεγχόμενη. Τα 3 με 7 μελίσσια είναι ένα καλό δείγμα που θα δείξει σε μεγάλο ή μικρό βαθμό τον διαφορετικό «γενετικό χαρακτήρα» των μελισσιών, ενώ ο αριθμός τους μας επιτρέπει να «πειραματιστούμε» πάνω σε βασικά μελισσοκομικά θέματα (βασιλοτροφία, παραφυάδες, τροφοδοσίες, μεταφορές κ.λπ.).

 Δεν σας κρύβουμε ότι η λέξη «πειραματιστούμε», μας προξενεί μια ανατριχίλα σκεπτόμενοι τί θα τραβήξουν τα ζωντανά, αλλά τα αναγκαία κακά είναι… αναγκαία. Προσοχή και με μέτρο. Ένας έμπειρος μελισσοκόμος μπορεί από 7 μελίσσια να «παράξει» τουλάχιστον 30 στο τέλος της πρώτης χρονιάς και τουλάχιστον 100 στο τέλος της δεύτερης, χωρίς να πάρει δράμι μέλι.

Ένας νέος μελισσοκόμος δεν μπορεί να το κάνει ή αν προσπαθήσει να το πράξει είναι βέβαιο ότι θα χρειαστεί κατόπιν μια σειρά οικογενειακών ψυχαναλυτικών συνεδριών. Σιγά-σιγά. Τα 3 με 7 μελίσσια είναι σχηματικός αριθμός και θέλει να καταδείξει τον μικρό αριθμό εκκίνησης και μόνο αυτό. Αν πέσετε στην παγίδα της αγοράς πολλών μελισσών από την αρχή, ένα είναι βέβαιο. Η οθόνη πολλών εξ’ αυτών θα γράψει… GAME OVER.



3. Δυσκολία αναγνώρισης της βασίλισσας

Ένα πολύ συνηθισμένο και σημαντικό ερώτημα: Έχει βασίλισσα αυτό το μελίσσι; Ίσως το πιο συνηθισμένο μελισσοκομικό ερώτημα στο μυαλό ενός νέου μελισσοκόμου. Οι πιθανές απαντήσεις τρεις. Ναι υπάρχει, όχι δεν υπάρχει, πιθανόν. Η δυσκολία απάντησης βρίσκεται στην έλλειψη εμπειρίας, αλλά όταν αυτή αποκτηθεί η απάντηση έρχεται σχεδόν μηχανικά, πολλές φορές πριν καν ανοιχτεί το μελίσσι. Τα κυριότερα στοιχεία που μας βοηθάνε στη θετική απάντηση είναι η ύπαρξη βασίλισσας, φυσιολογικών αυγών, πολλών γυρεοσυλλεκτριών, γύρης, ηρεμίας.

Τα σημάδια που πρέπει να μας βάλουν σε υποψίες είναι οι πάρα πολλοί κηφήνες, ανησυχία και βόμβος (αυτό δεν αναλύεται περισσότερο, λόγω μέσου. Χρειάζεται ήχο) και σίγουρα έλλειψη όλων των παραπάνω. Η απουσία βασίλισσας για καιρό είναι από τις συνηθισμένες αιτίες κατάρρευσης ενός μελισσιού. Αν δεν το αναγνωρίσουμε νωρίς, ώστε να αγοράσουμε ή να παράγουμε και να εισάγουμε μια νέα βασίλισσα (ή έστω ένα πλαίσιο με αυγά) τότε… GAME OVER.




4. Ύπαρξη τροφής

Τα μελίσσια έχουν ανάγκη τροφής ολόκληρη τη χρονιά. Δεν πέφτουν σε χειμερία νάρκη ούτε καν σε χειμέριο ύπνο. Χρειάζονται φαγητό συνεχώς. Το κύριο πιάτο τους περιλαμβάνει με σειρά προτίμησης των ίδιων των μελισσών, μέλι, ζάχαρη σε υγρή ή ζυμωμένη μορφή (ζαχαροζύμαρο) και μετά ακολουθούν τα διάφορα ζυμάρια ισογλυκόζης. Η γύρη είναι απαραίτητη στα μελίσσια για την πρωτεϊνική κάλυψη των αναγκών τους και εκτός ιδιαίτερων συνθηκών (μεταφορές στα πευκοδάση) δεν χρειάζεται να ανησυχούμε στον ελλαδικό χώρο. Γύρη έχουμε αρκετή σε όλες τις περιόδους που τα μελίσσια την έχουν ανάγκη. Δύο είναι οι συνηθισμένες εικόνες σε μελίσσια νέων μελισσοκόμων. Παντελής έλλειψη τροφής ή τροφοδοσία ακόμη και σε καιρό που τα μελίσσια οδεύουν σε κατάσταση τρύγου.

Η άκαιρη τροφοδοσία σε περιόδους συλλογής μελιού καμιά φορά «ξεφεύγει» και από τον έλεγχο κάποιων επαγγελματιών, αλλά αυτό είναι άλλο και μεγάλο θέμα. Εκείνο πάντως που πρέπει να μας ανησυχεί είναι η απουσία τροφής (μελιού, ζάχαρης) σε κρίσιμες περιόδους. Τέτοιες περίοδοι είναι ο Χειμώνας, νωρίς την Άνοιξη και για τις βορειότερες περιοχές οι χρονιές που τα μελίσσια είναι σε πλήρη ανάπτυξη και τύχει να επικρατήσει μια πολυήμερη κακοκαιρία.

 Αν τότε δεν έχουν αποθέματα, μπορεί να χαθούν από πείνα, αφού κανιβαλήσουν οτιδήποτε τρώγεται μέσα στην κυψέλη. Αν στις κηρήθρες, πάνω από την περιοχή του γόνου, δεν υπάρχουν κελιά με μέλι ή υπάρχουν μετρημένα έξι κελιά, λίγα δηλαδή, τότε ετοιμαστείτε άμεσα για τροφοδοσία. Γενικά η έλλειψη τροφής μπορεί να οδηγήσει σε κατάρρευση και τότε… GAME OVER.



5. Εκτίμηση της ανθοφορίας

Να ξεκαθαρίσουμε κάτι από την αρχή. 5 ή 7 λουλούδια δεν είναι ανθοφορία. Είναι μόνο 5 ή 7 λουλούδια και μπορεί να τα κόψει ο επόμενος άνθρωπος που θα τα δει για το βάζο του ή να τα φάει μια συμπαθητική ασπρόμαυρη κατσίκα. Όπως ένα μικρό σύννεφο δεν φέρνει βροχή, έτσι και ένα ανθισμένο λουλούδι δεν φέρνει αρκετή τροφή στα μελίσσια και πολύ περισσότερο τρύγο.

Η εκτίμηση μιας ανθοφορίας είναι κάτι που πραγματικά χρειάζεται μια μελισσοκομική ζωή για να κατακτηθεί. Η εμπειρία είναι το παν σε αυτό τον τομέα. Πότε τα φυτά θα βρεθούν με ανθούς, θα έχουν δηλαδή ανθοφορία, είναι μια πληροφορία που μαθαίνεται εύκολα. Την γράφουν σχεδόν όλα τα βιβλία, την ξέρουν οι κάτοικοι ενός τόπου. Λίγο πολύ όλοι το ξέρουν. Το πότε όμως τα ανθισμένα φυτά θα δώσουν νέκταρ που θα γίνει μέλι, δεν το ξέρει κανείς εκ των προτέρων.

Μπορεί η εμπειρία να το υπολογίσει μέσες-άκρες, αλλά ποτέ με σιγουριά. Μόνο αν αρχίσει στην κυψέλη να περισσεύει μέλι και να ψιλοασπρίζουν οι κηρήθρες είμαστε σχεδόν σίγουροι ότι πάει καλά. Η εμπειρία θα έρθει με τον καιρό. Δεν χρειάζεται άγχος. Να παρακολουθείτε τί κάνουν οι παλιοί. Δεν τα ξέρουν όλα, αλλά ξέρουν περισσότερα στο συγκεκριμένο θέμα. Είναι δύσκολο να έχουμε GAME OVER από κακή εκτίμηση της ανθοφορίας. Το μόνο που μπορεί να συμβεί είναι να αλλάξουμε πίστα.

6. Φόβος, πανικός

Ο φόβος είναι ο χειρότερος εχθρός και ο καλύτερος σύμμαχος. Εχθρός, γιατί μας εμποδίζει να αφεθούμε σε καινούργιες εμπειρίες, να ανακαλύψουμε το αλλιώτικο, το διαφορετικό, στην προκειμένη περίπτωση τον μαγικό κόσμο των μελισσών, αν και η επέκταση του φόβου γενικότερα στη ζωή μας, υποδηλώνει και υποδουλώνει πολύ περισσότερα πράγματα.

Από την άλλη ο φόβος είναι σύμμαχος στην αναγνώριση των επερχόμενων βλακειών που μπορεί να μας κοστίσουν ακριβά. Στις κουτουράδες μας. Μπορεί να γίνει το μέτρο στα όριά μας. Ο αρχικός φόβος κατά τις πρώτες μας επισκέψεις στα μελίσσια φίλων ή στα δικά μας είναι κάτι σύνηθες και φυσιολογικό. Μην φοβάστε, καλά πάμε.

Ο πανικός όμως είναι καταστροφικός. Όταν νιώσουμε πανικό είναι σίγουρο ότι όλα θα πάνε στραβά. Πανικός σε σεισμούς, σε πλημμύρες, σε φωτιές, στα γήπεδα, σε διαδηλώσεις, στις μελισσοκομικές μας επισκέψεις θα μας οδηγήσουν σε χειρότερες καταστάσεις από τις αρχικές. Η συμβουλή μας είναι να μην πηγαίνετε μόνοι σας στα μελίσσια, αλλά με παρέα. Έτσι για παρέα. Για βοήθεια στην επικράτηση της ψυχραιμίας αν κάτι πάει στραβά.

Αν στις πρώτες επισκέψεις στα μελίσσια, νιώσετε να πανικοβάλλεστε με τις μέλισσες που πετούν και χτυπούν πάνω στη μάσκα σας, αν αρχίσετε και τρέχετε στο πρώτο τσίμπημα ή ακόμη χειρότερα πριν αυτό συμβεί και δεν το παλέψετε γερά, τότε καλύτερα να εγκαταλείψετε την προσπάθεια. Δεν πειράζει, δεν κάνουν όλοι οι άνθρωποι για όλες τις δουλειές. Ένα GAME OVER στη σχέση σας με τα μελίσσια είναι μονάχα.




7. Κρίσιμα μεγέθη πληθυσμού

Οι μέλισσες είναι ένα κοινωνικό έντομο, δηλαδή δεν μπορεί να επιβιώσει μόνο του στη φύση σε οποιαδήποτε εποχή του έτους και αν βρίσκεται. Χρειάζεται και άλλες μελισσούλες, ώστε να είναι πολλές μαζί και έτσι να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες της ζωής τους. Υπάρχει ένα κρίσιμο σημείο ελάχιστου πληθυσμού που από εκεί και πάνω όλα θα πάνε καλά για το μελίσσι, αν δεν πάνε στραβά όλα τα άλλα. Από αυτό, το ίδιο σημείο και κάτω, ότι και να κάνει ο μελισσοκόμος δεν υπάρχει καμιά περίπτωση να σωθεί το μελίσσι.

Ένα μελίσσι που είναι μικρό, από άποψη πληθυσμού, δεν θα παράγει μέλι και ο μελισσοκόμος δεν θα μπορέσει να το τρυγήσει. Ένα μελίσσι που είναι πολύ μικρό, όχι μόνο δεν θα παράγει μέλι για το μελισσοκόμο, αλλά δεν θα καταφέρει να επιβιώσει κατά τη διάρκεια του χειμώνα ή και να τα καταφέρει θα χαθεί σίγουρα στο σημείο εκείνο που πεθαίνουν οι χειμωνιάτικες μέλισσες και δεν έχει έρθει η αναπλήρωση από τις καινούργιες. Η εποχή αυτή προσδιορίζεται στο τέλος του Χειμώνα-πολύ νωρίς την Άνοιξη. Γι αυτό και πριν το ξεχειμώνιασμα, πρέπει να κάνουμε κάποιες συνενώσεις πολύ αδύνατων μελισσιών, ώστε να μπουν στο Χειμώνα σαν απλώς αδύνατα μελίσσια και όχι σαν πολύ αδύνατα.

Οι νέοι μελισσοκόμοι διστάζουν να το κάνουν, γιατί μειώνουν τον αριθμό των ενεργών κυψελών τους και νιώθουν αποτυχημένοι. Μέγα λάθος. Καλύτερα λιγότερα μελίσσια που θα καταφέρουν να ξεχειμωνιάσουν, παρά περισσότερα που θα χαθούν σίγουρα στο τέλος. Οι άδειες κυψέλες νωρίς την Άνοιξη θα είναι περίπου οι ίδιες, για να μην πούμε περισσότερες στην περίπτωση του ξεχειμωνιάσματος πολύ αδύνατων μελισσιών. Δεν χρειάζεται άγχος με τον αριθμό των μελισσιών. Ενώσεις πολύ αδύνατων μελισσιών πριν το Χειμώνα μας δίνει άδειες κυψέλες για απολυμάνσεις και επισκευές, ώστε να είμαστε έτοιμοι να τις γεμίσουμε την Άνοιξη.

Η περιοχή, η χρονιά και η εμπειρία ορίζουν τα κρίσιμα μεγέθη πληθυσμού. Ένα μελισσάκι, ενός πλαισίου, θα χαθεί σίγουρα κατά την διάρκεια του χειμώνα στην ηπειρωτική Ελλάδα. Το ίδιο μελισσάκι, τον ίδιο Χειμώνα μπορεί και να σωθεί στο Καστελόριζο. Γενικά ένα μελίσσι 5 πλαισίων και πάνω θα τα καταφέρει όπου και να είναι, αν όλες οι υπόλοιπες συνθήκες είναι με το μέρος του. Το πρόβλημα του άγχους των ενεργών κυψελών ξεκινάει πολλές φορές από τη δημιουργία των παραφυάδων. Οι μικρές, αλλά πολλές παραφυάδες μάς χαροποιούν όταν τις βλέπουμε στην αρχή. Στο τέλος, όμως, μετράμε άδειες κυψέλες, δηλαδή… GAME OVER.




8. Πειραματισμοί

Οι μελισσοκόμοι, λόγω της φύσης της εργασίας τους, είναι γενικά πατεντιάρηδες. Αυτό μπορεί να εξιτάρει κάποια ανήσυχα πνεύματα που θέλουν να γίνουν επίδοξοι μελισσοκομικοί εφευρέτες. Το να θέλει κάποιος να τεμαχίσει ένα ξερό κούτσουρο με λίμα νυχιών είναι πρόβλημα που αφορά μόνο τον ίδιο και τον διαθέσιμο χρόνο του. Το κούτσουρο έχει πάψει να νοιάζεται για τη μάταια τούτη ζωή εδώ και καιρό. Με τα μελίσσια όμως είναι διαφορετικά. Τα μελίσσια είναι ζωντανοί οργανισμοί. Υποφέρουν και ας μην μπορούν να το πούνε με κραυγές (στην ορφάνια το κάνουν και αυτό). Υποφέρουν και ας μην μπορούν να φύγουν μακριά (στις μεγάλες μολυσματικές προσβολές το κάνουν και αυτό).

Είναι έρμαια των μελισσοκόμων. Μην τους αλλάζετε τα φώτα. Οι όποιοι αναγκαίοι πειραματισμοί για την παραγωγή γνώσης ας γίνονται με μέτρο και μόνο αφού κατακτηθεί ένα επίπεδο αρχικής εμπειρίας και θεωρητικής επαφής. Αν πάντως επιμένετε να δοκιμάσετε ένα νέο φάρμακο, δικής σας έμπνευσης, για τη θεραπεία κάποιας ασθένειας, πιθανά και αυτή δικής σας έμπνευσης, δοκιμάστε το πρώτα σε ένα μόνο μελισσάκι (καημένο) και δώστε του λίγες ώρες καιρό για να δείτε πώς θα συμπεριφερθεί.

Να θυσιαστεί δηλαδή, στο όνομα της προσωπικής σας επιστήμης μονάχα ένα, γιατί να θυμάστε ο κύριος με το δρεπάνι, σας έχει εξουσιοδοτήσει για τη ζωή όλων των μελισσιών σας.
Δώστε μεγαλύτερη σημασία στα ζωντανά μέρη του μελισσιού, στις μέλισσες. Οι κυψέλες αλλάζουν αν σαπίσουν. Τα πλαίσια λιώνουν και γίνονται κερί. Οι νεκρές μέλισσες δεν ζωντανεύουν.

Η ποιότητα ενός μελισσιού κρίνεται από το ζωντανό του κομμάτι, όχι από την σπανιότητα και το λουστράρισμα της ξύλινης κατασκευής που φιλοξενείται. Η κυψέλη είναι απλά ένα κομμάτι ξερό ξύλο. Οι μέλισσες είναι απελπισμένες μπροστά σε έναν άκρως πατεντιάρη νέο μελισσοκόμο. Είναι ένα πέταγμα πριν το… GAME OVER.




9. Μελισσοκομική Παιδεία

Το αφήσαμε τελευταίο, όχι γιατί είναι λιγότερο σημαντικό, αλλά γιατί πάντα κάτι υπάρχει τελευταίο. Ίσως είναι και το σημαντικότερο όλων. Οι μελισσοκομικές γνώσεις δεν αποτελούν εξαίρεση στον κανόνα. Οι μελισσοκομικές γνώσεις κατακτιούνται και δεν χαρίζονται. Η μελισσοκομική γνώση χωρίζεται σε δυο μεγάλα παράλληλα μονοπάτια.

Το ένα ονομάζεται θεωρητικό και το άλλο πρακτικό. Τέχνη γαρ. Για να μπορέσει ένας νέος μελισσοκόμος να τα περπατήσει, οφείλει να αλλάξει το βηματισμό του. Πρέπει να ελαφρώσει το βήμα του και σχεδόν χορευτικά να περνά από το ένα στο άλλο και πάλι στο πρώτο. Η ισορροπία πράξης και θεωρίας είναι η ιδανική κατάσταση. Ακόμη και τα παιδιά των μελισσοκόμων, είναι πιο κοντά στην μελισσοκομική γνώση, αλλά δεν είναι κάτοικοί της. Ακόμη και αυτά τα παιδιά, χρειάζονται θεωρητική, αλλά και πρακτική επιμόρφωση.

Δεν χρησιμοποιούμε τυχαία τη λέξη επιμόρφωση. Διαβάζουμε στον Μπαμπινιώτη: «Eπιμόρφωση είναι κάθε μορφής ενημέρωση που γίνεται άπαξ ή περιοδικά με παρακολούθηση μαθημάτων, σεμιναρίων κ.τ.ό. για ποικίλο χρονικό διάστημα». Η επιμόρφωση προϋποθέτει το στάδιο της κατάρτισης. Στην Ελλάδα του σήμερα γίνονται μόνο επιμορφώσεις και δυστυχώς δεν υπάρχει ένα οργανωμένο σχολείο ή σχολή που να είναι προσανατολισμένη αμιγώς πάνω στη μελισσοκομική γνώση. Υπήρχε στην Αθήνα, η ΤΕΣ Συγγρού, που άρχισε σαν σχολείο αγροτοπαίδων στο μεσοπόλεμο και είχαν διδάξει όλοι οι γνωστοί Δάσκαλοι της μελισσοκομίας (Ξυδιάς, Δερματόπουλος κ.λπ.).

Είχαν δε, αποφοιτήσει από εκεί πολλοί και καλοί μελισσοκόμοι, κατ’ αρχήν σαν εργατοτεχνίτες μελισσοκομίας. Δεν υπάρχει πια. Στη θέση της υπάρχει το ΙΓΕ που πραγματοποιεί κύκλους σεμιναρίων. Τελευταία ανακοινώθηκε ως υπόσχεση ότι θα λειτουργήσει σχολή μελισσοκομίας στη Λάρισα. Ο Υφυπουργός βέβαια που το ανακοίνωσε, παραιτήθηκε!!

Πού μπορούν να βρούνε την μελισσοκομική γνώση οι νέοι μελισσοκόμοι; Η σειρά που ακολουθεί, είναι κατά τη γνώμη μας η καλύτερη σειρά που μπορεί να ακολουθήσει ο νέος μελισσοκόμος για να μυριστεί τι τρέχει με τις μέλισσες.

Α. Στα βιβλία.Όλα τα βιβλία μελισσοκομίας είναι πηγή γνώσης. Όλα τα βιβλία είναι πηγή γνώσης. Στο Μελισσοκόμο, προτείνουμε σε κάθε τεύχος μας, μια σειρά βιβλίων για μελέτη. Δείτε την ανοιξιάτική μας πρόταση. Τα μελισσοκομικά βιβλία που έχουν εκδοθεί στην Ελλάδα είναι αρκετά και καλύπτουν όλα τα επίπεδα γνώσης. Αν βέβαια κάποιος χειρίζεται καλά μια άλλη γλώσσα, τότε οι ορίζοντές του ανοίγουν περισσότερο. Πάντως ξαναλέμε πως τα ελληνικά βιβλία είναι υπεραρκετά.

Β. Στις Πανεπιστημιακές σχολές (ΑΠΘ, ΓΠΑ, Παν/μιο Θεσσαλίας)τα μαθήματα μελισσοκομίας είναι προαιρετικά και έχουν πρόσβαση μόνο οι φοιτητές. Γίνονται όμως σε τακτά χρονικά διαστήματα μαθήματα για αρχάριους εκτός πανεπιστημιακού προγράμματος. Επίσης το Ινστιτούτο Μελισσοκομίας (Χαλκιδική) διοργανώνει κατά καιρούς μαθήματα για αρχάριους.

Γ. Ο Οργανισμός «ΔΗΜΗΤΡΑ», που εποπτεύεται από το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης, οργανώνει σεμινάρια μόνο για επαγγελματίες, αλλά μπορούν να τα παρακολουθήσουν όλοι. Χρειάζεται όμως ένα ελάχιστο επίπεδο γνώσης.

Δ. Μαθητεία σε ένα παλιό μελισσοκόμο. Ίσως το αναγκαιότερο όλων για τη μάθηση της μελισσοκομικής τέχνης. Βρίσκουμε έναν άνθρωπο που «τυχαίνει» να είναι και παλιός μελισσοκόμος και του ζητάμε να μαθητεύσουμε κοντά του. Η σειρά αναγραφής δεν είναι τυχαία. Πρώτα άνθρωπο και μετά παλιό μελισσοκόμο. Αλλιώς θα είναι παλιομελισσοκόμος. Φτιάξτε εσείς τον ορισμό του ανθρώπου. Ο ορισμός του παλιού μελισσοκόμου είναι: αυτός που κομεί, φροντίζει μελίσσια, αρκετό καιρό.

 Αν δεν ορίσετε καλά την έννοια του ανθρώπου, δεν θα συμβεί κάτι τραγικό, απλά θα ξεπλατιστείτε στις μεταφορές και στα ταΐσματα και θα μάθετε μόνο πολύ καλά: να μεταφέρετε και να ταΐζετε μελίσσια. Τίποτε άλλο. Αν ορίσετε καλά την έννοια του ανθρώπου, τότε σιγά-σιγά με μελέτη, σεμινάρια και απομυθοποίηση θα μάθετε μελισσοκομία. Έτσι γίνεται με όλες τις τέχνες και τους τεχνίτες.

Αυτά κατά τη γνώμη μας είναι τα « 9 θανάσιμα αμαρτήματα» των νέων μελισσοκόμων. Δεν είναι πολλά. Ούτε καν δέκα. Αν ξεχάσαμε κανένα να μας το επισημάνετε. Η αξιολόγηση και απαρίθμηση έγινε κυρίως μέσα από τη μνήμη μας και από την επαφή μας με νέους μελισσοκόμους όλα αυτά τα χρόνια. Αν παρ’ όλη την προσπάθεια δεν σας «βγει», μην παρατήσετε τις κυψέλες όπου βρεθούν γεμίζοντας τα όρη και τις πεδιάδες με κουφάρια. Χαρίστε τις σε κανένα άλλο «νέο μελισσά». Μην ξεχνάτε ότι μετά από ένα GAME OVER μπορεί να έρθει πολύ εύκολα το NEW GAME, με το πάτημα ενός μόνο κουμπιού. Δώστε αυτό το κείμενο στους ενδιαφερόμενους νέους μελισσοκόμους. Έχουν ευρύτερη αντίληψη της φράσης GAME OVER.

Διαβάστε επίσης: Τα πρώτα βήματα για μια καλή ΑΡΧΗ

Υ.Γ.

Υπάρχει ακόμη ένα «αμάρτημα», που δεν αφορά τη σχέση μελισσών – μελισσοκόμων, αλλά τη σχέση των νέων μελισσοκόμων με τους υπόλοιπους ανθρώπους που τυχαίνει να βρίσκονται γύρω τους, στην αρχή τουλάχιστον του ταξιδιού. Μην τους πρήζετε συνεχώς με ιστορίες από τον όντως μαγικό κόσμο των μελισσών. Κάντε το με μέτρο. Τους θέλουμε και για αργότερα.

Καλό δρόμο

Ανεξαγόρας Λ. Σκιδούρης

πηγή: www.melissokomos.gr

Πρόγραμμα παραγωγής βασιλικού πολτού σε διώροφα μελίσσια με κανονική ή «μερική» ορφάνια

$
0
0


Πρόγραμμα παραγωγής βασιλικού πολτού
Οι μέθοδοι που ακολουθούν περιγράφηκαν από τους Γκόρα και Λαζαρίδου (2005).
1) Πρόγραμμα παραγωγής βασιλικού πολτού σε διώροφα μελίσσια (μερική ορφάνια)

Επιλογή μελισσιών

Επιλέγονται τα μελίσσια που θα χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή βασιλικού πολτού τα οποία θα πρέπει να είναι δυνατά με πολύ πληθυσμό. Tα μελίσσια τροφοδοτούνται για 7 συνεχείς ημέρες με αρκετή ποσότητα σιροπιού (1:1). Συνήθως σε κάθε μελίσσι δίνεται μισό έως ένα λίτρο σιροπιο. Μετά το τέλος της τροφοδοσίας, μπορεί να ξεκινήσει η παραγωγή ανάλογα με τη μέθοδο που έχει επιλεχθεί.


Πρόγραμμα παραγωγής βασιλικού πολτού σε διώροφα μελίσσια (μερική ορφάνια)

Για την παραγωγή βασιλικού πολτού με τη μέθοδο αυτή, χρησιμοποιούνται μελίσσια 2 ορόφων με 20 κηρήθρες πληθυσμό.

1η ημέρα:Γίνεται η διαμόρφωση στο μελίσσι εκτροφής που θα χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή του βασιλικού πολτού. Έτσι η βασίλισσα πρέπει να βρίσκεται στον κάτω όροφο περιορισμένη με βασιλικό διάφραγμα ενώ στον επάνω όροφο θα πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον 2 κηρήθρες ανοιχτού γόνου. Την ίδια αυτή ημέρα θα πρέπει να δημιουργηθούν και τα μελίσσια έναρξης.

Μελίσσια έναρξης:
Αυτά είναι δυνατά, ορφανά μελίσσια (όπως ακριβώς τα μελίσσια της 1ης μεθόδου) των 10 κηρηθρών τα οποία στόχο έχουν να βοηθήσουν ώστε η αποδοχή να είναι υψηλή από την πρώτη φορά. Για το λόγο αυτό θα φιλοξενήσουν τα εμβολιασμένα βασιλικά κελιά για μια μέρα μόνο όμως την πρώτη μόνο φορά.

2η ημέρα:Από το μελίσσι έναρξης αφαιρείται το πλαίσιο του ανοιχτού γόνο, και 60 εμβολιασμένα κελιά τοποθετούνται στο κέντρο ανάμεσα σε 2 κηρήθρες εκκολαπτόμενου γόνου. Ακολουθεί τροφοδότηση με σιρόπι (1:1) και γυρεόπιτα.

3η ημέρα:
Τα εμβολιασμένα βασιλικά κελιά μεταφέρονται από το μελίσσι έναρξης στον επάνω όροφο του διώροφου μελισσιού. Το πλαίσιο τοποθετείται στο κέντρο, δεξιά και αριστερά του οποίου υπάρχουν κηρήθρες με ανοιχτό γόνο (εικόνα 5).
Στο μελίσσι έναρξης επιστρέφεται η βασίλισσα του είτε με εισαγωγή σε κλουβί, είτε με συνένωση με τη μέθοδο της εφημερίδας.

4η ημέρα
: Κενή

5η ημέρα (3η από τον εμβολιασμό): Γίνεται η αφαίρεση του πλαισίου με τα βασιλικά κελιά προκειμένου να συλλεχθεί ο βασιλικός πολτός. Το μελίσσι επιθεωρείται για πιθανά φυσικά βασιλικά κελιά τα οποία καταστρέφονται. Ακολουθεί εμβολιασμός με λάρβες κατάλληλης ηλικίας και τα τεχνητά κελιά τοποθετούνται κατευθείαν στο διώροφο μελίσσι, στον επάνω όροφο στο κέντρο, ανάμεσα σε 2 κηρήθρες ανοιχτού γόνου. Το μελίσσι έναρξης χρησιμοποιήθηκε μόνο την πρώτη φορά και για μια μόνο ημέρα.



Εικόνα.
Συλλογή Β.Π. από διώροφο μελίσσι. Η βασίλισσα περιορίζεται στον κάτω όροφο με βασιλικό διάφραγμα. Τα πρώτα κελιά μεταφέρονται από μελίσσι έναρξης. Κάθε 6η ημέρα στο πάνω όροφο τοποθετούνται δύο πλαίσια με σφραγισμένο γόνο.

Και στη μέθοδο αυτή απαιτείται προσθήκη γόνου. Έτσι κάθε 2ο εμβολιασμό (6 ημέρες) μεταφέρονται 2 κηρήθρες ανοιχτού γόνου από τον κάτω όροφο στον επάνω τα οποία τοποθετούνται δεξιά και αριστερά από τη θέση που τοποθετούνται τα βασιλικά κελιά.

Προσοχή με την μέθοδο αυτή υπάρχει περίπτωση οι μέλισσες να φτιάξουν βασιλικά κελιά σμηνουργίας στον κάτω όροφο γι’ αυτό και χρειάζεται περιοδικός έλεγχος.

Επιπρόσθετες πληροφορίες για τις μεθόδους παραγωγής

Εμβολιασμός:
Ο εμβολιασμός γίνεται εύκολα και αποτελεσματικά με το εμβολιαστήριο που φαίνεται στην εικόνα 8. Εκτός από την πολύ λεπτή κατάλληλα διαμορφωμένη ακίδα του, η κατασκευή του είναι τέτοια που επιτρέπει να βλέπει ο μελισσοκόμος το εσωτερικού του κελιού καθώς εμβολιάζει. Ο χώρος που γίνεται ο εμβολιασμός να έχει υψηλή σχετική υγρασία και καλό φωτισμό.Σε κάθε τεχνιτό κελί πριν τον εμβολιασμό τοποθτείται σταγόνα αραιωμένου βασιλικού πολτού με νερόπροκειμένου να γίνει ευκολότερη η μεταφορά της λάρβας.

Συλλογή:
Αφαιρείται η λάρβα με ξύλινο μικρό αντικείμενο (π.χ. οδοντογλυφίδα) και ακολούθως ο βασιλικός πολτός (εικ. 9) Προσοχή, δεν χρησιμοποιείται μεταλλικό αντικείμενο διότι μπορεί να οξειδωθεί ο βασιλικός πολτός. Για μεγαλύτερη ευκολία μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί η αντλία. Η αντλία συνοδεύεται με ξυραφάκι το οποίο βοηθά στο να κοπεί το επιπλέον κερι (εικ. 10 και 11). Ο βαιλικός πολτός τοποθετείται σε σκοτεινόχρωμα βάζα και τοποθετείται στην κατάψυξη όπου παραμένει αναλλοίωτος για 1,5 περίπου χρόνο.

Καθάρισμα κεριών:Τα βασιλικά κελιά καθαρίζονται με ζεστό ατμό και ξανά-εμβολιάζονται.



Φωτ. 8 Εικόνα1 Εμβολιαστήριο




Φωτ. 9. Χρησιμοποιείστε μόνο ξύλινη σπάτουλα για την συλλογή του Β.Π. ποτέ μεταλλική.





Προσθήκη λεζάνταςΦωτ. 10 Η αντλία αναρόφησης του Β.Π. συνοδεύεται από ξυραφάκι με το οποίο κόβονται τα «περισσεύματα» κεριού των βασιλικών κελιών

2) Πρόγραμμα παραγωγή βασιλικού πολτού σε ορφανά μελίσσια

Επιλογή μελισσιών

Επιλέγονται τα μελίσσια που θα χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή βασιλικού πολτού τα οποία θα πρέπει να είναι δυνατά με πολύ πληθυσμό. Tα μελίσσια τροφοδοτούνται για 7 συνεχείς ημέρες με αρκετή ποσότητα σιροπιού (1:1). Συνήθως σε κάθε μελίσσι δίνεται μισό έως ένα λίτρο σιροπιο. Μετά το τέλος της τροφοδοσίας, μπορεί να ξεκινήσει η παραγωγή ανάλογα με τη μέθοδο που έχει επιλεχθεί.

Πρόγραμμα παραγωγή βασιλικού πολτού σε ορφανά μελίσσια:

1η ημέρα:
Αφαιρείται από το μελίσσι εκτροφής των βασιλικών κελιών, η βασίλισσα και περιορίζεται ο χώρος του. Τα διώροφα μελίσσια «περιορίζονται» σε έναν όροφο. Τελικά το μελίσσι θα πρέπει να αποτελείται από α) πληθυσμό που θα καλύπτει 10 κηρήθρες, β) κλειστό γόνο σε 2 κηρήθρες, γ) ανοιχτό γόνο 1 με 2 κηρήθρες, προκειμένου να κρατηθεί ο πληθυσμός στο μελίσσι και οι υπόλοιπες κηρήθρες με μέλι και γύρη.

2η ημέρα:
Αφαιρείται ο ανοιχτός γόνος που είχε αφεθεί στο μελίσσι, και αφού γίνει ο εμβολιασμός (εικ 3) τοποθετείται το πλαίσιο με τα τεχνητά βασιλικά κελιά στο κέντρο, δεξιά και αριστερά του οποίου βρίσκονται οι κηρήθρες με τον εκκολαπτόμενο γόνο. Τροφοδοτείται με σιρόπι (1:1) και γυρεόπιτα.

Εικόνα 3.Εμβολιασμός σε τεχνιτό βασιλικό κελί
3η – 4η ημέρα: Κενές

5η ημέρα (3η από τον εμβολιασμό): Αφαιρούνται τα βασιλικά κελιά προκειμένου να συλλεχθεί ο βασιλικός πολτός. Γίνεται έλεγχος για πιθανά φυσικά βασιλικά κελιά στο μελίσσι τα οποία καταστρέφονται. Ακολουθεί εμβολιασμός με λάρβες κατάλληλης ηλικίας -2ου 24ώρου (εικόνα 4) στα ίδια κελιά και τοποθετούνται και πάλι στο μελίσσι το οποίο τροφοδοτείται σιρόπι και γυρεόπιτα. Τρεις ημέρες μετά τα κελιά θα είναι και πάλι έτοιμα προκειμένου να συλλεχθεί ο βασιλικός πολτός και να εμβολιαστούν νέες λάρβες.



Εικόνα 4. Γόνος κατάλληλος για εμβολιασμό


Κάθε 6 ημέρες (δηλαδή κάθε δεύτερο εμβολιασμό) χρειάζεται η προσθήκη γόνου προκειμένου να διατηρηθεί το μελίσσι για παραγωγή για μεγάλο χρονικό διάστημα. Έτσι από άλλα μελίσσια που διατηρούνται στο μελισσοκομείο αφαιρούνται 2 κηρήθρες με σφραγισμένο, εκκολαπτόμενο γόνο οι οποίες τοποθετούνται σε κάθε μελίσσι παραγωγής βασιλικού πολτού.

Ένα τέτοιο μελίσσι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για συνεχείς εμβολιασμούς από τον Απρίλιο-Μάιο μέχρι τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο κάθε χρονιάς, ανάλογα με τις θερμοκρασίες του περιβάλλοντος.


Ανδρέας Θρασυβούλου, Τσαλίμαλμα Ευθυμία
Εργαστήριο Μελισσοκομίας-Σηροτροφίας Σχολή Γεωπονίας
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Απο: Πανελλήνιος Σύνδεσμος Μελισσοκόμων-Παραγωγών Βασιλικού Πολτού

Ενδυνάμωση μικρών μελισσιών με πληθυσμό και γόνο: Αποτελεσματικότερος τρόπος για ανάπτυξη

$
0
0



Στόχος κάθε μελισσοκόμου είναι να φτιάξει δυνατά μελίσσια. Όλοι προσπαθούμε με πολλές τεχνικές να δυναμώσουμε τα μικρότερα σμήνη μας και σήμερα θα αναφέρουμε τους αποτελεσματικότερους και επικρατέστερους τρόπους που εφαρμόζονται ανά τη χώρα απο τους πιο πεπειραμένους επαγγελματίες. Θέλω για άλλη μια φορά να υπενθυμίσω ότι η ισοδυναμία στο μελισσοκομείο μας είναι ένας πολύ σημαντικός χειρισμός. Είναι καλύτερο να έχουμε μελίσσια με ίσους πλυθησμούς, για να μπορούν να αποδίδουν περισσότερο μέλι και να υπάρχει καλύτερη διαχείρηση.
Ένας μελισσοκόμος μου έλεγε ότι ποτέ νωρίς την Άνοιξη δεν σηκώνει όροφο ακόμη και αν τα μελίσσια έχουν 10αρήσει και ασφυκτιούν από μέλισσες. Κάνει το εξής. Αν έχει ένα 10άρι μελίσσι παίρνει 1 σφραγισμένο γόνο και τον προσθέτει σε ένα αδύνατο χωρίς τον πλυθησμό του. Φυσικά το αδύνατο μελίσσι θα πρέπει να έχει λίγες παραπάνω μέλισσες για να τον ζεστάνει. Ο λόγος που διαλέγουμε ψημένο γόνο - εκκολαπτόμενο κατά προτίμηση - είναι επειδή έχει ελάχιστη ανάγκη για παραγωγή θερμότητας από τις μέλισσες σε σχέση με τον ανοιχτό. Επίσης οι μέλισσες δείχνουν να αποδέχονται κατευθείαν τον σφραγισμένο γόνο, ενώ με τον ανοιχτό μπορεί να σκοτωθούν προνύμφες.

Νύμφες μελισσών
Τώρα σας έχω ένα μυστικό. Λέω παραπάνω λέω να διαλέξετε ένα πλαίσιο με "εκκολαπτόμενο γόνο"χωρίς να σας εξηγώ πως θα τον βρείτε στη κυψέλη. Λοιπόν ακούστε τι θα κάνετε. 1ος τρόπος:Καθώς επιθεωρείτε την κυψέλη κάθε φορά που βρίσκετε ψημένο γόνο με το ξέστρο θα χαλάτε ένα δύο κελιά για να δείτε σε τι στάδιο ανάπτυξης βρίσκεται. Αν το χρώμα είναι σκούρο δηλαδή απο άσπρο αρχίζει και γίνεται καφέ ο γόνος σε λίγες ημέρες θα είναι έτοιμος να εκκολαφθεί. Ένα τέτοιο πλαίσιο θα τροφοδοτήσει με νέο πλυθησμό κατευθείαν το αδύναμο μελίσσι και θα δείτε πως θα αρχίσει να γεννά η βασίλισσα - απαραίτητη προυπόθεση η ύπαρξη τροφής.

Ο δεύτερος τρόπος διαχωρισμού του εκκολαπτόμενου γόνου είναι με το μάτι. Αν δούμε πλαίσιο το οποίο έχει αρχίσει να σκάει στο κέντρο τότε είναι δεδομένο ότι αυτός ο γόνος σκάει τώρα. Είναι μια ακόμα καλύτερη περίπτωση για να "ενδυναμώσουμε"ένα αδύνατο μελίσσι.

Γόνος που εκκολάπτεται. Είναι ότι πρέπει για ένα αδύναμο μελίσσι
Τέτοιες λεπτομέρεις δεν κάθεται να τις αναλύσει ένας επαγγελματίας μελισσοκόμος. Αυτά γίνονται απο ένστικτο και δεν επεξεργάζονται πολλές φορες καν απο τον εγκέφαλο. Το ότι είναι δεδομένες κινήσεις για έναν παλιό δεν σημαίνει το γνωρίζουν και οι νέοι. Οπότε καλό είναι να τα γνωρίζουμε αυτά!

Τώρα θέλω να αναφέρω κάτι άλλο. Πολλοί μελισσοκόμοι ρωτάνε αν είναι δυνατό να σμηνουργήσει 10άρι μελίσσι νωρίς την Άνοιξη. Αν δεν του δώσουμε χώρο η να του πάρουμε γόνο ή πλυθησμό φυσικά και μπορεί. Το ένστικτο της σμηνουργίας πηγάζει κυρίως απο την έλλειψη χώρου οπότε δεν νοείτε μελίσσι που το αφήνουμε στο έλεος του θεού. Για να σβήσετε την τάση για σμηνουργία πρέπει να δίνετε στο μελίσσι να χτίζει άχτιστα και να εκτρέφει γόνο. Αν ξεμείνει απο χώρο ξυπνάει η σμηνουργία!! Οι κηρογόνοι αδένες και υποφαριγγικοί αδένες (κερί - βασ. πολτος) πρέπει να λειτουργούν και να παράγουν για να μη μας φύγει το μελίσσι!




Ας επανέλθουμε στο θέμα μας όμως. Είπαμε τρόπους να δώσουμε σφραγισμένο γόνο στο μελίσσι. Τι γίνεται αν θέλουμε να δώσουμε κατευθείαν πλυθησμό ή γόνο με πλυθησμό. Εδώ έχουμε άλλους δύο τρόπους. Ο πρώτος και ευκολότερος κατα τη γνώμη μου είναι ο εξής. Παίρνουμε και βάζουμε μια σανίδα πτήσης μπροστά από το μελίσσι. Ξέρετε τι εννοώ, ένα χαρτόκουτο που να ενώνει την είσοδο με το χώμα κάτω. (Για να μπορέσουν να σκαρφαλώσουν οι μελισσούλες). Η μέθοδος είναι ως εξής. Παίρνουμε ένα πλαίσιο σφραγισμένου γόνου μαζί με τον πλυθησμό - προσοχή μην πάρουμε και τη βασίλισσα μαζί και τινάζουμε πάνω στη σανίδα πτήσης. Οι νεαρές μέλισσες θα μπούν μέσα ενώ οι παλιές θα γυρήσουν πίσω. Έτσι θα ενισχυθεί το μελίσσι με πλυθησμό.

Ο δεύτερος τρόπος πολύ αποτελεσματικός είναι να πάρουμε ένα ψεκαστήρι να του βάλουμε 10 μέρη νερό και 1 ξύδι ή τσίπουρο ή ούζο και να ραντίσουμε ελαφρώς τις μέλισσες του πλαίσιο με τον γόνο. Το προσθέτουμε το στο μελίσσι και δεν υπάρχει κανένα απολυτως πρόβλημα, διότι χάνουν την φερομόνη της προηγούμενης βασίλισσας τους. Δείτε μερικά μελίσσια που έχουν σανίδα πτήσης και βολεύει πάρα πολύ να εφαρμόσουμε τη μέθοδο... Το διαφορετικό χρώμα που έχει το κάθε σανιδάκι είναι για να μη γίνεται παραπλάνηση λόγω ίδιου χρώματος των κυψελών...


Χωρίζοντας πολλές παραφυάδες: Πως αυγαταίνουν γρήγορα τα μελίσσια; Μέθοδος με υψηλή επιτυχία

$
0
0


Όλοι οι μελισσοκόμοι ψάχνουν τρόπους να πολλαπλασιάσουν γρήγορα τα μελίσσια τους και να κόψουν πολλές παραφυάδες. Υπάρχουν πολλοί μέθοδοι, άλλοι αποτελεσματικοί και άλλοι όχι, με βασιλοτροφία - εμβολιασμό αλλα και χωρίς, με μεταφορά η επι τόπου στο μελισσοκομείο. Προσωπικά έχω εφαρμόσει πολλές μεθόδους είχα πολλές φορές αποτυχία και έχω καταλήξει σε κάποιους τρόπους, τους οποίος έχω σκοπό να αναλύσω σήμερα, με κάθε λεπτομέρεια.


Άρχικά θέλω να τονίσω ότι η μέθοδος κατά την οποία ορφανεύουμε ένα μελίσσι και κάνει μόνο του βασιλικά κελιά διάσωσης είναι μέθοδος μόνο για ερασιτέχνες. Δεν μπορώ να πω ότι είναι "κακή μέθοδος"ή ότι έχει μικρή επιτυχία, αλλά δεν είναι για έναν που έχει πολλά μελίσσια. Μόλις ένας μελισσοκόμος κάνει την πρώτη του βασιλοτροφία περνά σε άλλο επίπεδο, και νομίζω οτι τότε συνειδητοποιεί πως η προηγούμενη μέθοδος ήταν παλαιολιθική.

Για να φτιάξει κανείς καλές βασίλισσες και πολλές πολλές παραφυάδες πρέπει να κάνει βασιλοτροφία. Μην το ακούτε έτσι δύσκολο σαν λέξη. Δεν είναι κάτι τόσο δύσκολο όσο θέλουν να φαίνεται μερικοί μελισσοκόμοι. Είναι μια πολύ εύκολη εργασία που γίνεται συνήθεια μετά απο ένα σημείο. Η επιτυχία στον εμβολιασμό εξαρτάται από το χέρι μας, τον εξοπλισμό που έχουμε στη διαθεσή μας και φυσικά τα μελίσσια, τα οποία πρέπει να είναι δυνατά και να δίνει έξω η ανθοφορία! Σήμερα θα προσπαθήσω να σας πω μια μέθοδο για να φτιάξετε παραφυάδες στις οποίες μπορείτε να τοποθετήσετε 1-2 βασιλικά κελιά στη κάθε μια και να γίνουν κανονικά μελίσσια. Μιλάμε για τρομερή οικονομία για όσους χαλάνε ένα σωρό κελιά όταν ορφανεύουν τα μελίσσια.

Αρχικά πρώτη προϋπόθεση για να κόψουμε παραφυάδες και να ξεκινήσουμε τη βασιλοτροφία μας είναι να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα υπάρξει μεγάλη πτώση θερμοκρασίας στο μέλλον. Δεν νοείτε βασιλοτροφία με κάτω από 20 βαθμούς θερμοκρασία. Όπως καταλαβαίνετε η ιδανική περίοδος είναι ο απρίλιος όπου η φύση δίνει φούλ νέκταρ, έχει ήλιο και ζέστη, και οι γονιμοποιήσεις βασιλισσών έχει τεράστια επιτυχια.

Ξεκινώντας λοιπόν την διαδικασία της βασιλοτροφίας χρειαζόμαστε τρία πράγματα. Βέργες βασιλοτροφίας, κελιά πλαστικά, βελονάκι για τον εμβολιασμό, και πλαίσιο ξύλινο με ειδικά προσαρμοσμένα πηχάκια έτσι ώστε να κρατάει επάνω τις πλαστικές βέργες. Όλα αυτά μπορούμε να τα αγοράσουμε απο το μελισσοκομικό κατάστημα που επιθυμούμε. Δεν είναι ακριβά.

Διαλέγουμε ένα καλό μεγάλο και δυνατό μελίσσι, του ορφανεύουμε απομακρύνοντας τη βασίλισσα και απομακρύνουμε επίσης πλαίσια με ανοιχτό γόνο έτσι ώστε να μην κάνει σε αυτά βασιλικά κελιά. Το αφήνουμε 3 ημέρες και αν θέλουμε τοποθετούμε τη βέργα έτσι σκέτη με τα πλαστικά κελιά για να πάρει τη μυρωδιά του σμήνους και να έχει μεγαλύτερη αποδοχή. Ένα καλό κόλπο για να πιάνουν ακόμη καλύτερα τα πλαστικά κελιά είναι να βουτάμε το στόμιο τους σε κερί, και μετά να αφήνουμε τις μέλισσες να το επεξεργαστούν μέσα στη κυψέλη. Αφού περάσουν 3 ημέρες όλο και κανένα σκουληκάκι θα βρήκαν να φτιάξουν βασιλικό κελί. Οπότε τα χαλάμε όλα! Στόχος είναι όταν εμβολιάσουμε τις βέργες να μην υπάρχει άλλη διέξοδος για δημιουργία βασίλισσας!

Έτσι λοιπόν αφού περάσουν 3 ημέρες απο την ορφάνια βγάζουμε τα άδεια κελιά απο το μελίσσι και τα εμβολιάζουμε με νεαρές προνύμφες σκουληκάκι. Το στάδιο που γίνεται η καλύτερη βασίλισσα είναι όταν το σκουληκάκι είναι πολύ μικρό. Δείτε πως πρέπει να είναι στην εικόνα παρακάτω. Για τον εμβολιασμό χρειαζόμαστε ένα φακό που να δένει στο κεφάλι, απαγορεύεται να χτυπα ο ήλιος τις προνύμφες. Και άλλο ένα μυστικό, δεν κρατάμε ποτέ ανάποδα τη βέργα γιατι πνίγονται οι μικρές βασίλισσες.
Γόνος κατάλληλος για εμβολιασμό

Τώρα κατα τον εμβολιασμό υπάρχουν δύο εναλλακτικές. Η μια είναι με ξηρό εμβολιασμό και η άλλη με υγρό. Ο υγρός είναι βάζωντας και λίγο βασιλικό πολτό, ενώ ο ξηρός σκέτη η προνύμφη χωρίς τίποτα. Επειδή την εποχή της βασιλοτροφίας όλο και κάποιο βασιλοκελι σμηνουργίας μπορούμε να βρούμε ή κανένα απο αυτά τα κελιά που χαλάσαμε κρατάμε λίγο βασιλικό πολτο να κάνουμε τη δουλειά μας. Αραιόνουμε τον βασιλικό πολτό με ένα μέρος νερό 1 βασιλικό πολτό και ακουμπάμε με το βελονάκι για να δώσουμε μια μικρή ποσότητα σε κάθε κελί. Πολλοί βασιλοτρόφοι δουλεύουν χωρίς να βάλουν τίποτα και έχουν αποτέλεσμα. Απλώς θέλει εμπειρία οπότε προτείνετε να βάλετε βασιλικό πολτό.

Ο εμβολιασμός παρόλη την προσπάθεια μας μπορεί καμια φορά να μην έχει επιτυχία. Ειδικά για όσους είναι η πρώτη φορά. Μπορεί δηλαδή απο τα 100 κελιά να μην πιάσουν ούτε ένα ή να πιάσουν και τα 80 -90. Εξαρτάται κυρίως απο την εμπειρία και πόσο προσεκτικός είσαι με την προνύμφη. Όταν την ακουμπάμε με το βελονάκι δεν πρέπει να την τραυματίσουμε και την σηκώνουμε απαλά απο τη κοιλιά στο κυρτό μέρος της. Δεν είναι τόσο δύσκολο όπως ακούγεται, θα το δείτε στη πράξη.

Μετά απο 10 ημέρες από τον εμβολιασμό τα βασιλικά κελιά είναι έτοιμα να μοιραστούν στις παραφυάδες. Προτείνετε να κόψουμε τις παραφυάδες 2-3 ημέρες πριν τους τοποθετήσουμε τα βασιλοκέλια. Αλλά δεν είναι απαραίτητο. Μετακινούμε τις παραφυάδες πάνω απο 3 χιλιόμετρα και η κάθε μια πρέπει να έχει τουλάχιστον 2 πλαίσια πλυθησμού, 1 γόνο και 1 μέλι γύρη. Αν κάνει βασιλικά κελιά μέσα σε αυτές τις 3 ημέρες, τα αφήνουμε. Θα τα τακτοποιήσει η εκκολαπτόμενη βασίλισσα που θα έχει το βασιλικό κελί μας. Τοποθετούμε απο 1 ή δύο βασιλικά κελιά σε κάθε παραφυάδα και τα καρφώνουμε στη μέση του πλαισίου (ή λίγο παραπάνω) στον γόνο...






Έκαψαν ολοζώντανο μελίσσι. Όμως δεν περίμεναν αυτό που έγινε...

$
0
0


Αυτά που συμβαίνουν στην Κύπρο…
Ένα σμήνος από μέλισσες φώλιασε σε μια γέρικη αρτυμανθκιά φυτεμένη εδώ και πάνω από 35 χρόνια στο παρκάκι στην οδό Γρανικού στη Λάρνακα. Όμως  φαίνεται ότι «ενόχλησε» τους περίοικους που ειδοποίησαν την Υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου Λάρνακας.
Οι λειτουργοί για να λύσουν το… «πρόβλημα» έβαλαν φωτιά με πετρέλαιο προκειμένου για να εκδιώξουν το μελίσσι. Αποτέλεσμα; Το δέντρο κάηκε ολοσχερώς και δεν επανέρχεται. Οι μέλισσες κάηκαν ζωντανές.








Την ώρα που στις Ηνωμένες Πολιτείες οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την απομείωση του πληθισμού των μελισσών από τον πλανήτη, η ενδεχόμενη εξαφάνιση των οποίων, όπως λέγουν, θα επιφέρει ολέθρια αποτελέσματα στη γη, οι λειτουργοί αποφάσισαν με τη λογική του «πονάει κεφάλι… κόβω κεφάλι».

Οι μέλισσες θεωρούνται από τους σημαντικότερους επικονιαστές στη φύση. Αναλαμβάνουν το 90% της επικονίασης των φυτών και τουλάχιστον, το 30% της επικονίασης στις αγροτικές καλλιέργειες.

Ταξιδεύοντας από άνθος σε άνθος μεταφέρουν γύρη και γονιμοποιούν τα φυτά. Όχι μόνο τα αγριολούλουδα, αλλά τα δέντρα, τα σιτηρά και τα φυτά μεγάλης καλλιέργειας στα οποία βασίζεται σήμερα, η ανθρωπότητα για να τραφεί.
Viewing all 18087 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>