Quantcast
Channel: Ορεινή Μέλισσα
Viewing all 18087 articles
Browse latest View live

Άξια συγχαρητηρίων η εταιρία ANEL! Το πρώτο μελισσοκομικό πάρκο στην Ελλάδα!

$
0
0

Άξια συγχαρητηρίων η εταιρία ANEL! Δημιούργησε το πρώτο μελισσοκομικό πάρκο και χάρη στις δράσεις της το επισκέπτονται καθημερινά σχολεία, παιδιά, μελισσοκόμοι και όσοι θέλουν να γνωρίσουν από κοντά τη μέλισσα. Ένα μεγάλο μπράβο για τις κινήσεις αυτής της εταιρίας, που στοχεύει στην ευαισθητοποίηση της νέας γενιάς! Κάτι που είναι πάρα πολύ σημαντικό στις μέρες μας!

Η Anel είναι μια εταιρεία που δραστηριοποιείται στον χώρο της μελισσοκομίας από το 1968. Πριν από ένα χρόνο ξεκίνησε τη λειτουργία του το νέο υποκατάστημα της εταιρείας, στην περιοχή του Νέου Ρυσίου – Θεσσαλονίκη, στο 17ο χλμ Εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Μουδανιών (παράλληλος δρόμος).

Έχοντας στην διάθεση της ένα μεγάλο οικόπεδο αξιοποίησε τον χώρο δημιουργώντας ένα μοναδικό για την Ελλάδα και σπάνιο για τα διεθνή δεδομένα μελισσοκομικό πάρκο, επισκέψιμο από μικρούς και μεγάλους ώστε να γνωρίσουν την μέλισσα και τη μελισσοκομική πρακτική. Tο πάρκο έχει ξεκινήσει εδώ και μικρό διάστημα τη λειτουργία του και οι επισκέψεις δεν έχουν τελειωμό. Σχολεία, πανεπιστήμια, μελισσοκόμοι (νέοι και επαγγελματίες) έρχονται καθημερινά για να το δούν και να μάθουν από κοντά πολλά πράγματα.

Το σημαντικότερο όμως απ όλα είναι η ευαισθητοποίηση της νέα γενιάς, Των παιδιών που βλέπουν ζωντανά μελίσσια και γεύονται γνήσια μελισσοκομικά προϊόντα! Στόχος να μάθουν να αγαπούν την μέλισσα και να την σέβονται. Κάτι που δυστυχώς δεν έκανε κανείς όλα τα προηγούμενα χρόνια!

Δείτε ένα πλούσιο φωτογραφικό υλικό από το μελισσοκομικό πάρκο 

Και πάλι μπράβο στην μελισσοκομική εταιρίαANEL!
Τηλέφωνο επικοινωνίας 2392 072786



Το πρώτο μελισσοκομικό πάρκο στην Ελλάδα είναι γεγονός! 
Το μοναδικό στην Ελλάδα επισκέψιμο πάρκογια την μέλισσα, τα προϊόντα της και την μελισσοκομική πρακτική θέλει να προσελκύσει τους επισκέπτες σε μία βιωματική-διερευνητική εμπειρία. Ο επισκέπτης χρησιμοποιώντας τις αισθήσεις του θα αποκτήσει ενδιαφέρον για την μέλισσα!

Σκοπός του πάρκουείναι ο επισκέπτης «να γνωρίσει τον θαυμαστό κόσμο της μέλισσας, της μελισσοκομίας και των προϊόντων της καθώς και να επιμορφωθεί σχετικά με την σημαντικότητα των μελισσών για το περιβάλλον και τον άνθρωπο βοηθώντας έτσι στην διάσωση και στην διατήρηση τους».




Μπορεί η εταιρία ANELνα δραστηριοποιείται στην κατασκευή και εμπορία μελισσοκομικών εφοδίωναπό το 1968, αλλά η καινοτόμα για τα Ελληνικά δεδομένα ιδέα του πάρκουπροέκυψε πρόσφατα από την δημιουργία του παραρτήματος της εταιρίας στο Ν. Ρύσιο Θεσσαλονίκης πριν από δύο περίπου χρόνια. Έχοντας στην διάθεση μας ένα χώρο με «ζωηρά» μελίσσια και μελισσοτροφικά φυτά, δημιουργήσαμε το πάρκο. Σκεπτόμενοι πάντα την «ευτυχία της μέλισσας» χρησιμοποιήσαμε όσο το δυνατόν περισσότερο υλικά και κατασκευές που «νιώθει σας το σπίτι της»: κηρήθρες, κυψέλες, κοφίνια, ξύλα και πέτρα διακοσμούν τον χώρο. Η φύση μας μαθαίνει να χρησιμοποιούμε ότι είναι διαθέσιμο και να το χρησιμοποιούμε κατάλληλα.



Στην ξενάγηση μας ανακαλύπτουμε τα «μυστικά» της μέλισσας σε θεματικούς σταθμούς, όσο αφορά την αναπαραγωγή των φυτών, την οργάνωση και την ανατομία των μελισσών και την μελισσοκομία. Στις ειδικές κυψέλες παρατήρησης, βλέπουμε τις μέλισσες από κοντά να πραγματοποιούν τις καθημερινές εργασίες τους. Δοκιμάζουμε διάφορα είδη μελιών, γύρης και βασιλικού πολτού και μαθαίνουμε να αναγνωρίζουμε τα αρωματικά-φαρμακευτικά φυτά μέσω των αισθήσεων μας. Βλέπουμε τους μελισσοκόμους να συλλέγουνε τα προϊόντα της μέλισσας.

Πως μπορώ να επισκεφθώ το πάρκο;
Το πάρκο είναι ανοιχτό στο κοινό Δευτέρα-Σάββατο 9.00-18.00. Βρίσκεται στον δρόμο προς Χαλικδική, 17 km από το κέντρο τις Θεσσαλονίκης. Για τις ομάδες ατόμων (σχολεία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, παιδικούς σταθμούς, ΚΑΠΗ, συλλόγους, τουρίστες κτλ) πραγματοποιείται ξενάγηση και δραστηριότητες στους χώρους μας κατόπιν συνεννόησης. Για να κλείσετε ραντεβού καλέστε στο 2392072786 ή στείλτε μας μήνυμα στο info@honeypark.gr. Αναλυτικές πληροφορίες για το πάρκο και τις δράσεις του επισκεφθείτε την σελίδα μας www.honeypark.gr.

Φωτογραφίες από το πάρκο που όλοι θα ζηλέψετε...










Ποιος είπε ότι τα μελίσσια δεν σμηνουργούν νωρίς την Άνοιξη; Δείτε μια πρώιμη σμηνουργία (video)

$
0
0


Ποιος είπε ότι τα μελίσσια δεν σμηνουργούν νωρίς την Άνοιξη; Ποιος είπε ότι τα στριμωχτά δεκάρια δεν θα πετάξουν αν δεν τους βάλουμε έγκαιρα όροφο; Όπως είναι φυσικό οι μέλισσες χρειάζονται χώρο για να μη σμηνουργήσουν. Πρέπει να εκτρέφουν γόνο να χτίζουν κερί και να έχουν συνεχώς χώρο να αποθηκεύουν και να αυξάνουν τις κηρήθρες. Ένα στριμωχτό δεκάρι που νιώσει ότι ασφυκτιά απο πλυθησμό θα φτιάξει βασιλικά κελιά και θα φύγει.

Δείτε μια σμηνουργία μέσα στον Μάρτιο... Το βίντεο στάλθηκε από τον αγαπητό συνάδελφο Μήτσο Μουρκιώτη...

Αύξηση καρποδεσίας στα δέντρα και παραγωγής στον λαχανόκηπο: Το απόλυτο μυστικό επιτυχίας

$
0
0

Το μεγάλο μυστικό για μεγάλη παραγωγή!
Πως μπορούμε να αυξήσουμε με φυσικό τρόπο την καρποδεσία στα δέντρα; Πως μπορούμε να κάνουμε τον λαχανόκηπο να θρέφει μεγάλους και πολλούς καρπούς, ντομάτες αγγούρια πιπεριές κολοκύθια δαμάσκηνα αχλάδια μήλα ροδάκινα και ότι άλλο πάει στο νού;  Όλοι γνωρίζουμε το ρόλο που παίζει η λίπανση του εδάφους, οι καιρικές συνθήκες η περιποίηση, αλλά υπάρχει άλλο ένα μυστικό που παραλείψαμε. Τις μέλισσες! Τα φυτά εξαρτώνται από τις μέλισσες για να γονιμοποιήσουν τα άνθη τους, τόσο που αν εκλείψουν δεν θα μπορούν να καρπίσουν καθόλου!

Νέες έρευνες δείχνουν ότι μετά την μαζική εξαφάνιση των μελισσών η παραγωγή έπεσε κατακόρυφα. Τα φυτά εκκρίνουν μέσα στο λουλούδι γλυκό νέκταρ για να προσελκύσουν τις μέλισσες, και γύρη η οποία είναι "το σπέρμα των λουλουδιών". Η μέλισσα είναι το μοναδικό έντομο που συλλέγει γύρη και νέκταρ και γονιμοποιεί με τέτοιο τρόπο τα άνθη που αυξάνεται η παραγωγή! Γονιμοποιούνται περισσότερα λουλούδια και τα φυτά δένουν πολλούς πολλούς καρπούς. Σύμφωνα με έρευνες όλοι οι μπάμπουρες σερσέκια πεταλούδες κλπ είναι ανίκανοι να γονιμοποιήσουν τα άνθη εφόσον μόνο οι μέλισσα έχει κατασκευαστεί γι αυτό το λόγο! Συνεργάζεται με τα φυτά εδώ και εκατομμύρια χρόνια.


Όμως ο άνθρωπος χάλασε αυτή τη σχέση. Τα τελευταία χρόνια οι γεωργοί ραντίζουν πάνω στα άνθη, μέρα μεσημέρι και οι μέλισσες δίχως να έχουν επίγνωση του κινδύνου συλλέγουν νέκταρ μαζί με δηλητήριο. Το επόμενο στάδιο είναι ο αργός βασανιστικός θάνατος. Ίσως είναι το ευχαριστώ του γεωργού, για την εργατική μελισσούλα η ήρθε να προσφέρει μια καλύτερη παραγωγή. 

Θέλω μέσα απο αυτή την ανάρτηση να παρακαλέσω όλους τους γεωργούς και μικροκαλλιεργήτες και να κάνω ΕΚΚΛΗΣΗ να μην ραντίζουν πάνω σε άνθη πριν το σούρουπο. Φίλες και φίλοι μην λυπάστε εμάς τους μελισσοκόμους που χάνουμε τη περιουσία μας, λυπηθείτε τις μελισσούλες που έρχονται να σας κάνουν καλό και εσείς τις ανταμείβεται με δηλητήριο. 

Δείτε ένα αγρόκτημα που έχει κοντά του μελίσσια και πως αυξήθηκε η παραγωγή. Δείτε πόσο ζωντανό χρώμα έχουν οι καρποί και πόσο μεγάλοι έγιναν. Δεν θα ξεχάσω πέριση που έγινε το ίδιο και τον δικό μου κήπο. Ξέρετε στο χωρίο δεν υπήρχαν μελίσσια (χωριό της Ευρυτανίας) και μόλις έφερα τα δικά μου η παραγωγή σε όλους τους κήπους αυξήθηκε κατακόρυφα. Πιστέψτε στο θαύμα των μελισσών γιατί συμβαίνει παντού γύρω μας!!!
















































ΜΗΝ ΡΑΝΤΙΖΕΤΕ ΠΑΝΩ ΣΕ ΑΝΘΙΣΜΕΝΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ
ΜΗΝ ΡΑΝΤΙΖΕΤΕ ΠΡΙΝ ΤΟ ΣΟΥΡΟΥΠΟ
ΣΕΒΑΣΤΕΊΤΕ ΤΙΣ ΜΕΛΙΣΣΕΣ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΑΞΊΖΟΥΝ.

Σημαντικά μελισσοκομικά φυτά της Άνοιξης: Πλούσιο φωτογραφικό υλικό. Δείτε τη λίστα...

$
0
0


Ως µελισσοκοµικό φυτό ορίζεται το φυτό που παρέχει τροφή στη µέλισσα.

Αυτή η τροφή µπορεί να είναι νέκταρ, µελιτώµατα ή γύρη, ενώ υπάρχουν και φυτά που παρέχουν όσο νέκταρ όσο και γύρη.


Η περίοδος που ένα φυτό δίνει νέκταρ ή γύρη λέγεται περίοδος µελιτοφορίας, ή απλά µελιτοφορία.

Αυτοφυή δένδρα όπως το Πεύκο,η Γκορτσιά ανοιξιάτικη Κουμαριά, η Κουτσουπιά το Αλμυρίκη της άνοιξης, το Μηλιάδη,η Ιτιά είναι πηγές μελιού (νέκταρ ή μελιτώματος) και γύρης.
Με τον όγκο τους εξασφαλίζουν την παραγωγική συνύπαρξη πολλών Μελισσιών σε μικρές περιοχές.


Αυτοφυής μεγάλοι θάμνοι επίσης όπως τα ανοιξιάτικα Ρείκια, ο Σχίνος, η Αγριοτριανταφυλλιά είναι αξιόλογα γυρεοδοτικά φυτά, καθώς και πλούσια τα (Ρείκια) σε νέκταρ.

Καλλιεργούμενα δέντρα με μεγάλη σημασία στη μελισσοκομία, όπως η Αμυγδαλιά και Βερικοκιά το Μάρτιο και πορτοκάλια και η μηλιά τον Απρίλιο.

Καλλιεργούμενοι Καλλωπιστικoί θάμνοι ή δένδρα, όπως το Βιβούρνο, η Πασχαλιά, η Δάφνη, ο Καλλιστήμων είναι κυρίως ως γυρεοδοτικά φυτά.

Από τη χαμηλή βλάστηση ο Ασφόδελος, η Αστοιβή, η Λαψάνα, το Φασκόμηλο, η Καβάλλαριά, η Μολόχα, η Αγριορίγανη ή Θυμαράκι, η Λαδανιά,η Ξυνίδα,το Τουρέκι ή Αλληλούια η Ανεμώνη και πολλά άλλα συμπληρώνουν τη θαυμάσια Μελισσοκομική χλωρίδα της πρώιμης Άνοιξης.

Επιλέγουμε ορισμένα από αυτά.





Λαψάνα ή Αγριοσινάπι – Sinapis arvensis:

Αγριολούλουδο με κίτρινα άνθη που σχηματίζουν ταξιανθίες. Πολύ ανθεκτικό φυτό στην ξηρασία. Ανθίζει από τις αρχές Απριλίου μέχρι τις αρχές Μαίου σε υψόμετρο από 0-1200 m. Εξαιρετικά σημαντικό φυτό για τις μέλισσες στην άνοιξη. Δίνει γύρη και νέκταρ.





Γκορτσιά (Αγραπιδιά-Αγριοαχλαδιά)

Μια εξαιρετική ανθοφορία βρίσκεται στο αποκορύφωμα της αυτό τον καιρό στην χώρα μας.
Ο λόγος για τις Γκορτσιές, ή αλλιώς Αγραπιδιές.
Η ανθοφορία αυτή δίνει το τελειωτικό ερέθισμα στα μελίσσια μας για την μεγάλη τους ανάπτυξη. 
Όταν ο καιρός τις ευνοήσει δίνουν καλά.
Φυσικά λόγο εποχής δεν μπορούμε να μιλάμε για μεγάλες ποσότητες μελιού, επειδή το περισσότερο μέλι το τρώει ο γόνος τώρα, αλλά κάνα δυο πλαίσια μπορεί και το μαζεύει το κάθε μελίσσι.
Αυτά τα δυο πλαισιάκια όμως είναι αρκετά για να δώσει τα αρώματα και τις ωραίες της γεύσεις στο σύνολο του μελιού που θα τρυγήσουμε αργότερα.Φυσικά δίνει και γύρη.



Το φασκόμηλο, το ''ελληνικό τσάι''κατά τους Γάλλους ή το ''ελληνικό βλαστάρι''κατά τους Κινέζους,  είναι ένα πραγματικά χαρισματικό φυτό γνωστό από την αρχαιότητα για τις θεραπευτικές του και άλλες ιδιότητες.

Υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα υπάρχουν περισσότερα από 20 διαφορετικά είδη φασκόμηλου. Απαντάται ιδαίτερα στους ξηρούς και πετρώδεις τρόπους και υπάρχει σε ιδιαίτερη αφθονία στην Πελοπόννησο και ιδιαίτερα στην περιοχή της Κρήτης όπου θεωρείται ένα από τα σημαντικά τοπικά 'προιόντα'. Τα κρητικά βουνά πραγματικά ευωδιάζουν από το εξαίσιο άρωμα που αναδύουν οι άγριες φασκομηλιές που φυτρώνουν στις πλαγιές τους.

Μηλιά
Η καλλιέργεια της μηλιάς είναι η τέταρτη σε σημασία μετά από εκείνη της ροδακινιάς, της ελιάς και των εσπεριδοειδών. Η μηλιά έχει πλούσιο ριζικό σύστημα, είναι φυλλοβόλο δέντρο και κυμαίνεται σε ύψος από τα 5 μέχρι και τα 12 μέτρα, ανθίζει την άνοιξη με λευκά άνθη – στην αρχή ροζ – και τα φρούτα της ωριμάζουν το φθινόπωρο, με διάμετρο περίπου 7 εκατοστά και σε ελάχιστες περιπτώσεις αγγίζουν τα 15 εκατοστά.
Η κοινή ονομασία της μηλιάς είναι Μηλιά και ανήκει στην οικογένεια των Ροδοειδών.

Προσφέρει νέκταρ πλούσιο σε σάκχαρα (25-55%). και γύρη στις μέλισσες.




Καβαλλιάρα







Δίνει νέκταρ σε μεγάλες ποσότητες και ανθίζει στα τέλη Μαΐου - αρχές Ιουνίου αναλόγως με τον καιρό. Αν ποτιστεί από αρκετές βροχές μπορεί να δίνει συνεχώς επί ένα μήνα. Αναπτύσσει πολύ τα μελίσσια. Φυτρώνει σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές.








Ανοιξιάτικη κουμαριά
Αυτόφυτει σε πολλά μέρη της Ελλάδας. Το μέλι της είναι  πολύ δυναμωτικό για ανθρώπους και μελίσσια, αφήνει όμως στο στόμα μιά υπόπικρη γεύση για αυτό και δεν αρέσει στον καταναλωτή. 

Συνήθως ο μελισσοκόμος το αφήνει μέσα στην κυψέλη για τροφή των μελισσιών.Προσφέρει νέκταρ και γύρη.



         
                                                                                         Ξυνίδα
Έχει μονάχα θετικά να μας δώσει η παρουσία της στο έδαφος.Δημιουργεί κατά τη διάρκεια του χειμώνα έναν πυκνό χλοοτάπητα κάτω από τα δέντρα και με το τέλος των βροχοπτώσεων ξεραίνεται μεμιάς και τον Απρίλιο εξαφανίζεται, χωρίς να αφήνει το παραμικρό ίχνος παρουσίας. Οι παλιότεροι την χαρακτηρίζουν ως τον φυσικό τρόπο εμπλουτισμού του εδάφους με συστατικά, κυρίως άζωτο. 
Τα οφέλη της είναι πολλά. Εξουδετερώνει στα σημεία που φύεται πολλά άλλα βλαβερά ζιζάνια, οι ρίζες της ανοίγουν πολυάριθμους πόρους στο έδαφος, παρακρατεί υγρασία για αρκετούς μήνες, δεσμεύει άζωτο και το αποδεσμεύει την άνοιξη που τα ελαιόδεντρα το έχουν ανάγκη, και πολλά άλλα.

Σε κάθε όμως περίπτωση, είναι πολύ καλό μελισσοκομικό φυτό, αφού ανθίζει από το Μάρτιο (Πλακούστης) που δίνει νέκταρ και πορτοκαλί γύρη.





Ο Ασφόδελος είναι ένα σπουδαίο μελισσοκομικό φυτό. 

Ανθίζει Φεβρουάριο και Μάρτιο και δίνει μεγάλες ποσότητες γύρη και νέκταρ.











 Μολόχα – Malva silvestris: Αγριολούλουδο. Ανθίζει αρχές Φεβρουαρίου μέχρι τον Οκτώβριο. Προσφέρει νέκταρ στις μέλισσες. Πολύ ανθεκτικό φυτό στις καιρικές μεταβολές









Κουτσουπιά

Είναι φυλλοβόλο δένδρο με ύψος μέχρι 5 μέτρα, το οποίο συχνά αναλαμβάνει διακοσμητικό ρόλο. Έχει όμορφα άνθη και πλούσιο φύλλωμα, έτσι προσφέρει σκιά σε δρόμους, αυλές, πάρκα, στις πόλεις και στα χωριά μας. Τα μελίσσια επισκέπτονται τα άνθη της κουτσουπιάς και συλλέγουν νέκταρ σε πολύ καλές ποσότητες, αλλα και γύρη σε μικρότερες ποσότητες.








Λεβάντα 

Πολυετής θάµνος, που ευδοκιµεί σε δροσερές, ηµιορεινές περιοχές ολόκληρης της χώρας. Ανθίζει Μάιο-Ιούνιο, δίνοντας µέλι µε εξαιρετικό άρωµα και γεύση σε µεγάλες ποσότητες, µέχρι 250 Kg/στρ.










Φασκόμηλο, Αλιφασκιά. Λατινική ονομασία Salvia. Ανθίζει από μέσα Φεβρουαρίου έως μέσα Μαίου. 
Πολυετές, θαμνώδες με πολυάριθμα κλαδιά ύψους μέχρι μισό μέτρο ή και μέχρι ενός μέτρου σε κάποια είδη (απαριθμούνται από 700 ως 900 είδη!!!) και  γκριζολευκοπράσινα φύλλα βρίσκεται σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας,  κυρίως σε ξηρούς και πετρώδεις τόπους. 

Η σπορά και η μεταφύτευση γίνεται το φθινόπωρο ή την άνοιξη σε αποστάσεις 40-50 επί 70-80 εκατ. ενώ η ανθοφορία του κατά τους μήνες Μάιο και Ιούνιο.Δίνει νέκταρ και γύρη.



Αγριοράδικο
Πολυετής πόα, που αυτοφύεται σε όλη τη χώρα.

Ανθίζει το Μάιο και δίνει νέκταρ για 2 περίπου βδοµάδες. Η περίοδος µελιτοφορίας επιµηκύνεται από ζεστές ηµέρες. ∆ίνει νέκταρ και γύρη.








Ακακία

Φυλλοβόλο δέντρο, που φύεται σε όλη τη χώρα. Ανθίζει τον Απρίλιο, µε κάθε άνθος να ‘ζει’ 5-6 µέρες. ∆ίνει άφθονο νέκταρ (2 mg/άνθος), πολύ πλούσιο σε σάκχαρα (33-67%). Έχει υπολογιστεί ότι κάθε εκτάριο µε ακακίες µπορεί να δώσει παραγωγή 500 Κg µελιού. Το παραγόµενο µέλι είναι πολύ γλυκό, ανοιχτόχρωµο, µε απαλό άρωµα.




Βερικοκιά

Φυλλοβόλος θάµνος, που καλλιεργείται κυρίως σε Αργολίδα, Κορινθία και Χαλκιδική. Ανθίζει νωρίς την άνοιξη, ακόµα και στα µέσα του Φλεβάρη, ανάλογα µε την ποικιλία. Το ενδιαφέρον των µελισσοκόµων αφορά στις πιο πρώιµες ποικιλίες, που ανθίζουν από τα µέσα Φλεβάρη ως τα µέσα Μάρτη. Παρέχει άφθονη και θρεπτική γύρη, όπως η αµυγδαλιά, υπερτερεί όµως αυτής σε νέκταρ. Αν και είναι πολύ καλό µελισσοκοµικό φυτό, ενέχει κινδύνους απώλειας µελισσών λόγω ψεκασµών µε εντοµοκτόνα.


Έλατο

∆ένδρο, που φύεται σε όλη τη χώρα, σε υψόµετρο 800-1500 m. Τον Μάιο και τον Ιούνιο δίνει άφθονο µελίτωµα, καθώς προσβάλλεται από διάφορα είδη εντόµων, µε κυριότερο το Physokermes hemicryphus. Η έκκριση του µελιτώµατος ευνοείται από υψηλές θερµοκρασίες και σχετική ξηρασία. Το µέλι είναι εξαιρετικής ποιότητας και φτάνει περίπου στο 5% της ετήσιας ελληνικής παραγωγής.



Ερείκη
Στη χώρα µας φύονται δύο είδη, τα οποία ανθίζουν διαφορετική εποχή. Έτσι, η φθινοπωρινή ερείκη ανθίζει κυρίως Οκτώβρη και Νοέµβρη (ανάλογα την περιοχή), ενώ η ανοιξιάτικη ερείκη ανθίζει το Μάρτιο.

Μείζονος σηµασίας για την ελληνική µελισσοκοµία είναι η φθινοπωρινή ερείκη, τόσο για την άφθονη και θρεπτική τροφή (γύρη και νέκταρ), όσο και για το κρίσιµο της περιόδου άνθισης. Αυτή την περίοδο, οι περισσότεροι µελισσοκόµοι παίρνουν τα µελίσσια τους από το πεύκο, όπου κυριολεκτικά αποδεκατίζονται, καθώς η συλλογή µελιτωµάτων είναι εντατική, ενώ ο γόνος δεν ανανεώνεται. Αν η µελιτοφορία της ερείκης είναι καλή, οι µέλισσες θα ανανεώσουν τον πληθυσµό τους, θα συλλέξουν µέλι και θα περάσουν εύκολα το χειµώνα. Τις περισσότερες φορές, ο µελισσοκόµος παίρνει και παραγωγή µελιού, το οποίο είναι σκουρόχρωµο, µε έντονο άρωµα και υψηλή θρεπτική αξία. Γι’ αυτόν τον λόγο, το µέλι ερείκης διατίθεται στα καταστήµατα υγιεινής διατροφής. Πολύ σηµαντικό µειονέκτηµα της ερείκης είναι η διακύµανση της µελιτοφορίας από χρονιά σε χρονιά, γεγονός που µπορεί να αποβεί µοιραίο για τον µελισσοκόµο σε περιόδους φτωχής µελιτοφορίας.


                                                                                 Εσπεριδοειδή- Πορτοκαλιά


Τα εσπεριδοειδή καλλιεργούνται κυρίως στην Πελοπόννησο, την Ήπειρο, την Κρήτη και τα νησιά. Από τα εσπεριδοειδή, σε µεγαλύτερη έκταση καλλιεργείται η πορτοκαλιά , η οποία ανθίζει Μάρτιο-Απρίλη (ανάλογα µε την καλλιεργούµενη ποικιλία). Η ανθοφορία διαρκεί περίπου τρεις βδοµάδες, δίνοντας άφθονο νέκταρ και θρεπτική γύρη. Περίπου το 10% της ελληνικής παραγωγής είναι µέλι πορτοκαλιάς. Η περίοδος άνθισης της πορτοκαλιάς συµπίπτει µε την περίοδο ανάπτυξης του µελισσιού, γι’ αυτό πρέπει να εφαρµοστούν µελισσοκοµικές τεχνικές ώστε τα µελίσσια να είναι έτοιµα όταν ανθίσει η πορτοκαλιά και έτσι να πάρει ο παραγωγός ικανοποιητική ποσότητα µελιού.

Προσοχή θα πρέπει να δοθεί στους ψεκασµούς, πρόβληµα που υφίσταται σε όλες τις µελιτοφορίες καλλιεργούµενων οπωροφόρων.


Κερασιά

Φυλλοβόλο δένδρο, που καλλιεργείται σε όλη σχεδόν τη χώρα, ενώ χρησιµοποιείται και ως καλλωπιστικό. Ανθίζει τον Απρίλιο, δίνοντας άφθονο νέκταρ (περίπου 2 mg/άνθος) και πλούσιο σε σάκχαρα (20-60% ανάλογα την ποικιλία).



Πεύκο
Πρόκειται για το σηµαντικότερο µελισσοκοµικό φυτό της χώρας µας, καθώς δίνει το 65% της ετήσιας παραγωγής. Σε όλη τη χώρα συναντάµε κυρίως την Χαλέπειο πεύκη αν και στη Θάσο βρίσκουµε την Τραχεία πεύκη .Το µέλι παράγεται από µελιτώµατα  που συλλέγουν οι µέλισσες από το παράσιτο Marchalina hellenica . Υπάρχουν και άλλα έντοµα, τις εκκρίσεις των οποίων συλλέγουν οι µέλισσες. Γενικά, τα πεύκα δίνουν µελίτωµα 3 περιόδους κάθε χρόνο:
 α) 1/3-15/4 (έντονη µελιτοέκκριση),
 β) 15/6-30/8 (περιορισµένη µελιτοέκκριση) 
 γ) 15/9-30/10 (έντονη και σταθερή µελιτοέκκριση). 
Από αυτές τις µελιτοφορίες, οι µελισσοκόµοι εκµεταλλεύονται κυρίως αυτή του φθινοπώρου, και δευτερευόντως την ανοιξιάτικη.
Το παραγόµενο µέλι είναι εύγευστο, χρώµατος ανοιχτού καφέ, µε χαµηλή συγκέντρωση φρουκτόζης, κάτι που το κάνει ελαφρύ στη γεύση. Είναι πολύ πλούσιο σε µεταλλικά στοιχεία και ιχνοστοιχεία, ενώ έχει υψηλή αντιοξειδωτική δράση. Πρόκειται, λοιπόν, για µέλι µε υψηλή θρεπτική αξία. Να πούµε, τέλος, ότι το ανοιξιάτικο µέλι διαφέρει από το φθινοπωρινό, όντας πιο ανοιχτόχρωµο και διαφορετικό στη γεύση.
Η µελιτοφορία του πεύκου παρουσιάζει σηµαντικά πλεονεκτήµατα, καθώς επίσης και µειονεκτήµατα. 
Τα πλεονεκτήµατα είναι:
α) Μεγάλη σταθερότητα από χρονιά σε χρονιά. 
β) Μεγάλη µελισσοχωρητικότητα, εννοώντας ότι µπορούν αν συνυπάρξουν πολλά µελίσσια σε συγκεκριµένο χώρο. 
γ) Ασφάλεια από ψεκασµούς, καθώς τα πευκοδάση δεν ψεκάζονται.
δ) Μεγάλες αποδόσεις, καθώς εκτιµάται ότι µπορούν να παραχθούν πάνω από 500 Κg µέλι ανά στρέµµα.
Από την άλλη, µειονεκτήµατα είναι: 

α) Κίνδυνος µετάδοσης εχθρών και ασθενειών από την παραπλάνηση, λόγω του µεγάλου συνωστισµού 
β) Προβλήµατα στο ξεχειµώνιασµα, επειδή δεν ανανεώνεται ο πληθυσµός των µελισσών. Η γύρη των πεύκων δε συλλέγεται από τις µέλισσες λόγω της χαµηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη, µε αποτέλεσµα τα µελίσσια να εισέρχονται στο χειµώνα µε γηρασµένες και καταπονηµένες µέλισσες. Σανίδα σωτηρίας αποτελεί η ανθοφορία της ερείκης, αλλά και του αρκουδόβατου, φυτά που παρέχουν την απαραίτητη γύρη.

ΠΗΓΗ toxrysomeli.blogspot.gr

Μελισσοκομική Ζυγαριά SAVEBEES: Επανάσταση στη μελισσοκομία με «απίστευτες» δυνατότητες!

$
0
0

Μιλώντας με πολλούς επαγγελματίες μελισσοκόμους αποφάσισα να κάνω τη μεγάλη κίνηση και να προμηθευτώ την πρώτη μου μελισσοκομική ζυγαριά. Δεν υπήρξε μελισσοκόμος που να μην μου μιλήσει για τη ζυγαριά της SAVEBEES. Την πιο γνωστή εταιρία, που στον χώρο της μελισσοκομίας έχει φέρει μια πραγματική επανάσταση με τα τεχνολογικά της επιτεύγματα. Όχι μόνο με τις μελισσοκομικές της ζυγαριές αλλά και με ευρεσιτεχνίες σε αντικλεπτικά συστήματα (δημιούργησε το πρώτο μελισσοκομικό gps) ηλεκτρονική ταυτότητα κυψελών και ότι έχει σχέση με την τεχνολογία στο χώρο της μελισσοκομίας και την μεταφορά δεδομένων από τα μελίσσια στο μελισσοκόμο!


Άριστη στιβαρή κατασκευή
Ζυγαριά πολυεργαλείο!!!
Σήμερα όμως έχει αφιέρωμα για τη μελισσοκομική ζυγαριά της SAVEBEES και τις απίστευτες δυνατότητες της. Δεν είναι μια απλή ζυγαριά που στέλνει "πόσο μέλι έβαλαν τα μελίσσια"αλλά κάτι παραπάνω. Η εταιρία μετά από πολύχρονη προσπάθεια, αναβαθμήσεις, βελτιώσεις, έρευνα και ανάπτυξη κατάφερε να δημιουργήσει ένα πραγματικό ΠΟΛΥΕΡΓΑΛΕΙΟ. Έχει ενσωματωμένους αισθητήρες για μεγάλη ακρίβεια σε υγρασία, εξωτερική - εσωτερική θερμοκρασία και φυσικά ανάλυση σε αύξηση βάρους (μέλι) με ακρίβεια ενός γραμμαρίου!!! Πέρα όμως απο όλα αυτά διαθέτει και gps, σε περίπτωση που κλαπεί να γνωρίζουμε την ακριβή της θέση!!!

Όπως καταλαβαίνετε συνάδελφοι αυτό το εργαλείο μπορεί να μας απαλλάξει από πολλά περιττά έξοδα και να μας γλιτώσει από πολλές ώρες παραπανίσιας δουλειάς. Συγκεκριμένα ώρες πετρελαίου μιας και οι περισσότεροι κυνηγάμε ανθοφορίες και μεταφέρουμε τα μελίσσια 200 και 300 χιλιόμετρα μακριά! Η ζυγαριά στέλνει μήνυμα και μηδενίζει τις αποστάσεις! Άμεση επικοινωνία μελισσιού και μελισσοκόμου λοιπόν! Ξέρουμε ανά πάσα στιγμή την υγρασία περιβάλλοντος δηλαδή αν έχει βρέξει ή όχι και πότε. Οι μετρητές εξωτερικής θερμοκρασίας μας δείχνουν την θερμοκρασία που επικρατεί το βράδυ και πόση πτώση έχουμε, ενώ οι εσωτερικοί μετρητές μας δείχνουν πότε έχουμε γόνο και πότε μπορούμε να εφαρμόσουμε θεραπεία στα μελίσσια. Ξέρετε όταν η θερμοκρασία πέσει κάτω από 30 βαθμούς σημαίνει οτι το μελίσσι ξεγόνεψε και η ζυγαριά το δείχνει με τέλεια ακρίβεια!

Καθημερινή ενημέρωση από
το μελισσοκομείο μας!!
Σαν μελισσοκόμος κυνηγάω δύο "ΚΎΡΙΕΣ"νομές κάθε χρόνο. Την πορτοκαλιά και τον έλατο. Δεν μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου έχοντας ένα τόσο χρήσιμο πολυεργαλείο να με ενημερώνει ανα πάσα στιγμή. Θυμάμαι τα άσκοπα ταξίδια που έκανα στον έλατο, μόνο και μόνο να δω αν έβαλαν μέλι - δεν είχα καθόλου εικόνα των μελισσιών μου. Και τώρα με καθημερινά μηνύματα θα γνωρίζω κάθε εξέλιξη στο μελισσοκομείο από το πιο εξειδικευμένο και χλιδάτο πολυεργαλείο της SAVEBEES.

Δεν είπαμε όμως, πως ακριβώς λειτουργεί η μελισσοκομική ζυγαριά; Κατ'αρχήν σαν κατασκευή φαίνεται ότι είναι "πολυτελείας"και όχι προχειροδουλειά. Αυτό οφείλετε στη πολύχρονη εμπειρία της εταιρίας SAVEBEES πάνω στη κατασκευή τέτοιων εργαλείων! Το τονίζω αυτό! Η ζυγαριά έχει ειδικές οδηγίες με τις οποίες μπορούμε να τη ρυθμίσουμε πόσες φορές θέλουμε να μας στέλνει μήνυμα, και ποία ώρα. Πχ μια φορά στις 9 το βράδυ. Η τοποθέτηση της γίνετε σε ένα καλό μελίσσι και μπαίνει ακριβώς από κάτω. Αφού στηρίξουμε καλά την κυψέλη η ζυγαριά θα καταγράφει τις παραμικρές αλλαγές. Και ο μελισσοκόμος μπορεί να είναι ενήμερος ΠΑΝΤΟΥ. Η μπαταρία της ζυγαριάς έχει μεγάλη διάρκεια η οποία υπολογίζεται στους 8 μήνες περίπου όταν είναι σε πλήρη λειτουργία.

Δείτε στο βίντεο πως λειτουργεί η ζυγαριά...




Για να επικοινωνήσετε με την εταιρία τηλεφωνικώς:
2107660805 - 6995972414 
www.save-bees.com

Τοποθέτηση δεύτερου ορόφου στη κυψέλη με σούπερ πατέντα σε περίπτωση κρύου καιρού

$
0
0


Γράφει η μελισσοκόμος Μαρία Βαλαβάνη...
Τοποθέτηση δεύτερου ορόφου στη κυψέλη με ...παραλαγές
Ο Μάρτιος δείχνει τα...δοντάκια του και ο καιρός είναι απρόβλεπτος το τελευταίο διάστημα, παρόλα αυτά αποφάσισα να βάλω σε μερικές κυψέλες δεύτερο πάτωμα.
Είχα αφαιρέσει μερικά πλαίσια με σφραγισμένο γόνο στην επιθεώρηση που έκανα τέλη Φεβρουαρίου θέλοντας με αυτό τον τρόπο να φρενάρω λίγο την ανάπτυξη στα πιο μεγάλα μελίσσια και να βοηθήσω παράλληλα τα πιο αδύναμα.

Φτάνοντας όμως στη δεύτερη εβδομάδα του Μάρτη και έχοντας πάλι αρκετούς γόνους στις μεγαλύτερες κυψέλες, τοποθέτησα τελικά τα πρώτα πατώματα της φετινής χρονιάς.


Μελίσσι που πριν από 15 περίπου ημέρες είχε 8 πλαίσια με γόνο, του αφαίρεσα 2 πλαίσια δίνοντας του χώρο να γεννήσει εκ νέου η βασίλισσα σε χτισμένα άδεια πλαίσια, έφτασε πάλι τα 8 πλαίσια με γόνο...




Από το δεύτερο πλαίσιο έως το ένατο φουλ γόνοι, οπότε αναγκαστικά παίρνει δεύτερο όροφο, διαφορετικά σύντομα θα το ψάχνω στα δέντρα, (αν δεν έχω ήδη αργήσει για την τοποθέτηση) αλλά αυτό θα το δούμε εν καιρώ στην πράξη.

Μερικοί ανεβάζουν πρώτα τροφές επάνω στο δεύτερο πάτωμα χωρίς γόνο, στο συγκεκριμένο όμως μελίσσι επειδή δεν είχε καθόλου ελεύθερο χώρο να γεννήσει η μάνα, διάλεξα να αποσυμφορήσω τη γονοφωλιά ανεβάζοντας δυο πλαίσια μεσφραγισμένο γόνο στο κέντρο του δεύτερου πατώματος το οποίο τοποθέτησα παραδίπλα από την αρχική κυψέλη προκειμένου να το "συνθέσω"με νέα διάταξη πλαισίων...




Έμειναν 6 πλαίσια με γόνο στον πρώτο όροφο, (στο κέντρο) και στα άκρα 2 πλαίσια με τροφές, ενώ τα άλλα 2 πλαίσια με το σφραγισμένο γόνο, πήγαν στο υπό σύσταση δεύτερο πάτωμα.

Εδώ φαίνονται τα κενά από τα δυο πλαίσια που αφαιρέθηκαν...



στη θέση τους θα μπουν δυο άχτιστα πλαίσια για να έχουν δουλειά να κάνουν οι μέλισσες...






για την ακρίβεια είναι ...μισοχτισμένα από πέρυσι...





δεν είχαν καταφέρει να τα ολοκληρώσουν την προηγούμενη χρονιά, ελπίζω να το κάνουν φέτος, αν και μερικές φορές δεν έχουν μεγάλη όρεξη να ξαναπιάνουν μισοτελειωμένα πλαίσια.

Στο δεύτερο πάτωμα προστέθηκαν άδεια χτισμένα πλαίσια, δεξιά και αριστερά των δυο πλαισίων με το σφραγισμένο γόνο που τοποθετήθηκε στο κέντρο.




Με την τοποθέτηση του ενός πατώματος πάνω στο άλλο, τελειώσαμε, έτοιμο, έχουμε πλέον διώροφο μελίσσι !




Αυτός είναι ένας κλασικός τρόπος τοποθέτησης δεύτερου ορόφου σε μια κυψέλη...

Είπα όμως να κάνω και δυο παραλλαγές για να δω τη διαφορά στην ανάπτυξη που θα έχουν στην επόμενη επιθεώρηση, έτσι για πείραμα.

Ξεκίνησα με τον ίδιο τρόπο, μόνο που τώρα είχα 6 πλαίσια με γόνο να διαχειριστώ...





Εδώ κράτησα στη γονοφωλιά 4 πλαίσια με γόνο και 2 με τροφές στα άκρα (αριστερά) και 2 πλαίσια με γόνο και 2 τροφές για το δεύτερο όροφο (δεξιά)

Συμπλήρωσα με δυο άχτιστα τη γονοφωλιά, ένα από κάθε πλευρά, δεξιά και αριστερά του γόνου και με χτισμένα πλαίσια αντίστοιχα το δεύτερο πάτωμα.


Τοποθετήθηκαν τα πλαίσια μονόπλευρα στη μια πλευρά της κυψέλης που βλέπει προς την ανατολή για να είναι πιο ζεστά και μπήκε φελιζόλ για μόνωση από την άλλη πλευρά και στους δυο ορόφους.




Στο σύνολο βγήκε κάπως έτσι.



Μοιάζει κάτι μεταξύ... διώροφης εξάρας και οκτάρας κυψέλης, το σκεπτικό ήταν να δω τη διαφορά στην εξέλιξη κάνοντας μια μονόπλευρη κάθετη ανάπτυξη σε σχέση με μια που έχει μόνο δυο πλαίσια στο κέντρο, όπως η προηγούμενη περίπτωση.





Βγήκε και μια ακόμα παραλλαγή.

Πάλι 6 γόνοι, 4 στη γονοφωλιά, 2 στο δεύτερο πάτωμα και από δυο τροφές στον κάθε όροφο.


Εδώ μπήκε από ένα χτισμένο άδειο δεξιά και αριστερά του γόνου στη γονοφωλιά και από ένα άχτιστο στη συνέχεια πάλι δεξιά και αριστερά για να καλυφθούν στο σύνολο τα δέκα πλαίσια του κάτω ορόφου.


Πάνω μπήκαν μόνο δυο χτισμένα, μεταξύ γόνου και τροφών, δεξιά και αριστερά από τα δυο πλαίσια με το σφραγισμένο γόνο.


Το υπόλοιπο κενό καλύφθηκε με φελιζόλ, αφού μπήκαν τα πλαίσια πρώτα στο κέντρο του πατώματος.




Δεν ξέρω τι ρίσκο έχουν αυτές οι παραλλαγές στη τοποθέτηση και κατά πόσο θα βοηθήσουν ή θα καθυστερήσουν την ανάπτυξη του μελισσιού, γιαυτό άλλωστε έγινε και το πείραμα, σε κάθε περίπτωση όμως ο γόνος του μελισσιού έμεινε σχετικά συσπειρωμένος ώστε το μελίσσι να μπορεί να κάνει μελισσόσφαιρα, απλά διαφοροποιείται ως προς την κατεύθυνση ανάπτυξης.

Στην επόμενη επιθεώρηση θα δούμε τα αποτελέσματα κατά περίπτωση ξεχωριστά, ελπίζω μόνο να μην έχω κάποια σοβαρή δυσάρεστη έκπληξη.
Αλλά αν δεν δοκιμάσεις, ποτέ δεν θα μάθεις τη διαφορά.

Υπομονή.

Επιμέλεια: Μαρία Βαλαβάνη - Μελισσοκόμος

Πρέπει να βάλω πατώματα στα μελίσσια μου;

$
0
0


Με πήρε τηλέφωνο ένας νέος μελισσοκόμος και με ρωτούσε αν μπορεί να τοποθετήσει πάτωμα στα μελίσσια του. Μου είπε ότι εφάρμοσε κανονικά ισοδυναμίες όλο αυτό το διάστημα προκειμένου να εξισώσει τους πλυθησμούς των μελισσιών και συγκεκριμένα των μικρότερων που το είχαν μεγάλη ανάγκη. Συγκεκριμένα μου είπε ότι πήρε γόνο από τα δυνατά και έσωσε πολλά αδύνατα. Με ρωτάει λοιπόν αν μπορεί να βάλει πάτωμα στα μελισσάκια του που γίνει ασφυκτικά δεκάρια, η υπάρχει κάποιος κίνδυνος πχ αν βάλει πάτωμα να κρυώσει ο γόνος και αν δε βάλει το μελίσσι να φτιάξει κελιά σμηνουργίας και να πετάξει μακριά. Σήμερα θα απαντήσω σε αυτά τα ερωτήματα όσο πιο απλά και κατανοητά μπορώ. Όπως θα έχετε δει άλλωστε όλα μας τα κείμενα είναι γραμμένα με τη γλώσσα ενός μελισσοκόμου, και πολύ κατανοητά προς όλους εσάς που διαβάζεται φανατικά πλέον!

Άρχικα. Δεν τίθεται θέμα "ψύξης"του γόνου σε ένα ασφυκτικό δεκάρι μελίσσι εφόσον ο πλυθησμός επαρκεί και με το παραπάνω για να τον θερμάνει. Το μόνο ζήτημα είναι κατα την τοποθέτηση του πατώματος, και τα άχτιστα πλαίσια που θα βάλουμε κάτω να έρχεται τροφή για να μπορέσουν να τα κτίσουν. Δηλαδή τι θέλω να πω. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να βάλουμε πάτωμα όταν ο καιρος είναι κακός, βρέχει έχει χαμηλές θερμοκρασίες διότι τα μελίσσια δεν θα μπορούν να κτίσουν τα πλαίσια που θα τους βάλουμε. Μην ξεχνάμε ότι για να χτίσουν κερί οι μέλισσες χρειάζεται πάνω απο 13βαθμούς θερμοκρασία και να υπάρχει γύρη νέκταρ.

Όμως αν ένα μελίσσι γίνει 10άρι και αρχίσει να γεμίζει απο μέλισσες, όλη αυτή η ασφυξία του βγαίνει σε σμηνουργία. Και μην ακούτε πολλούς που λένε ότι τα μελίσσια δεν φεύγουν νωρίς την Άνοιξη. Το μελίσσι αν στριμωχτεί μπορεί να φύγει και τον Μάρτιο. Αν προλάβει και ξυπνήσει το ένστικτο της σμηνουργίας, δεν μπορούμε να το σταματήσουμε αν δεν κόψουμε παραφυάδες δηλαδή να χαθεί μέρος του πλυθησμού και συγκεκριμένα οι συλλέκτριες. Μέλισσι που ετοιμάζεται να σμηνουργήσει και χάσει τις συλλέκτριες, δεν πρόκειται να φύγει. Η βασίλισσα θα πάρει εντολή να χαλάσει όλα τα βασιλικά κελιά σμηνουργίας που υπάρχουν. Θα τα τρυπήσει όλα με το κεντρί της.

Άρα όπως καταλαβαίνουμε αν έχουμε δυνατό ασφυκτικό 10άρι μελίσσι δεν έχουμε επιλογή να το αφήσουμε στην τύχη του. Πρέπει οπωσδήποτε να δώσουμε όροφο, γιατί υπάρχει θέμα σμηνουργίας. Η βασίλισσα πρέπει να αποκτήσει νέο χώρο για να γεννήσει. Όσον αφορά την κακοκαιρία - αν υπάρχει - περιμένουμε το πρώτο άνοιγμα καιρού για να κάνουμε τους χειρισμούς μας. Ένα μεγάλο μελίσσι ακόμη και αν ο καιρός είναι δύσκολος δεν θα δυσκολευτεί να χτίσει τα πλαίσια. Σαν μελισσοκόμοι πρέπει να εξασφαλίσουμε στις μέλισσες τροφή (σιρόπι ή ζυμάρι) για να έχουν μπόλικη ενέργεια να χτίσουν τα κεριά. Σε καμία περίπτωση μην αφήσετε 10άρι μελίσσι χωρίς πάτωμα. Εκτός αν θέλετε να πάρετε γόνο και να δώσετε σε κάποιο αδύναμο.

Δείτε μερικά ασφυκτικά 10άρια μελίσσια που θέλουν οπωσδήποτε όροφο. Αν δεν είναι ήδη αργά!





Πέθανε το μελίσσι και πάγωσε γόνος απο την πτώση θερμοκρασίας: Νεκρή και η βασίλισσα video

$
0
0


Γράφει ο μελισσοκόμος Λεωνίδας Τσιαμήτρος...
Οι χαμηλές θερμοκρασίες τον Μάρτιο δημιουργούν πολλές φορές προβλήματα σε μελίσσια με μικρό πληθυσμό. Δείτε στο βίντεο πως ένα μελίσσι 3-4 πλαισίων δεν άντεξε στην απότομη πτώση της θερμοκρασίας το βράδυ.
Εύχομαι να μην αντικρίσει κανείς συνάδελφος μελισσοκόμος παρόμοιες εικόνες στην πρώτη επιθεώρηση που θα γίνει τις επόμενες ημέρες, όταν επιτέλους φτιάξει ο καιρός.


Δείτε το βίντεο...


Μπορεί το μελίσσι να μπλοκάρει από τροφή και να μην έχει χώρο να γεννήσει η βασίλισσα;

$
0
0


Πρόκειται για ένα φαινόμενο όπου η υπερβολική τροφή που δίνουμε ξεπερνά την ποσότητα που μπορεί να καταναλώνει το μελίσσι και η βασίλισσα διακόπτει τη γέννας της εφόσον δεν υπάρχει διαθέσιμος χώρος. Σπάνια έχει συμβεί να χαθεί μελίσσι με αυτό το τρόπο, όμως η διακοπή της γέννας είναι πολύ πιθανή όταν δίνουμε μεγάλες ποσότητες τροφής συνεχόμενα, και ο γόνος είναι λίγος. Γενικά όταν ένα μελίσσι έχει πολλά πλαίσια γόνου που σημαίνει ότι έρχεται γύρη και νέκταρ απο έξω όση τροφή και αν δώσουμε καταναλώνεται. Όμως αν το μελίσσι δεν φέρνει γύρη η εκτροφή του γόνου μειώνεται.

Κατά αρχήν δεν είπαμε πότε μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο. Θα σας πω ένα απλό παράδειγμα. Έχουμε ένα μελίσσι 7 πλαισίων και δίνουμε τρία λίτρα σιρόπι τη μέρα χωρίς να κοιτάμε πόσο γόνο έχει τι αποθέματα φτιάχνει κλπ. Αν το μελίσσι παίρνει τόσο μεγάλη ποσότητα σιροπιού κάθε ημέρα και δεν έχει πολύ γόνο να το διαθέσει είναι φυσικό να αρχίσει να γεμίζει τις κηρήθρες σιρόπι πράγμα που αρχίζει να περιορίζει τη γέννα της βασίλισσας. Κάθε μέλισσα που εκκολάπτεται το κελί γεμίζει μέλι και η βασίλισσα δεν προλαβαίνει να το γεννήσει. Έτσι λοιπόν σε μικρό διάστημα μπορούμε να θανατώσουμε το μελίσσι μας εφόσον η βασίλισσα δεν θα έχει που να γεννήσει - μηδέν ανάπτυξη.

Το φαινόμενο του μπλοκαρίσματος με τροφή συμβαίνει κυρίως με τροφοδοσία σιροπιού και όχι ζυμαριού. Αυτό συμβαίνει επειδή όταν βάλουμε 3 λίτρα σιρόπι το μελίσσι το παίρνει όλο κατευθείαν μέσα σε λίγες ώρες ενώ με τη βανίλια χρειάζεται πολλές μέρες για να καταναλωσεί ολόκληρη. Και ξέρετε όσο πιο αργά έρχεται η τροφή τόσο περισσότερη καταναλώνει ο πεινασμένος γόνος. Συνεπώς λέγοντας σας όλα αυτά θέλω να σας υπενθυμίσω να μην κάνετε υπερβολικές τροφοδοσίες χωρις να κοιτάτε την εξέλιξη που έχουν τα σμήνη. Διότι ενώ μερικές φορές έχουμε στόχο την ανάπτυξη τα αποτελέσματα μπορεί αν είναι τελείως διαφορετικά.

Πριν κλείσω την σημερινή ανάρτηση θέλω να σας πω ότι τα μελίσσια έχουν μεγάλη ανάγκη τις τροφοδοσίες μας για να ταίσουν τον γόνο και να αναπτυχθούν. Για παράδειμα αν δώσουμε τρία λίτρα σιρόπι (2 λίτρα νερό - 1 κιλό ζάχαρη) σε ένα καλό 10άρι μελίσσι με πολύ γόνο, το πιθανότερο είναι την επόμενη ημέρα να μην βρούμε ούτε μια σταγόνα αποθηκευμένη. Αν όμως βάλουμε πάλι τρια κιλά, και επαναλάβουμε για 4 συνεχόμενες ημέρες θα δούμε οτι το μέλι αποθηκεύεται και δεν καταναλώνεται. Γενικά η εμπειρία λέει ότι αν δώσουμε 3 λίτρα σιρόπι σε ένα 10άρι μελίσσι κάθε 4 ημέρες δεν προλαβαίνει να το αποθηκεύσει. Αλλά αυτό εξαρτάται και από τις προμήθειες που έρχονται από έξω.

Γενικά όταν τροφοδοτείτε τα μελίσσια να ρίχνετε και μια επιθεώρηση να βλέπετε αν όντως πιάνει τόπο το σιρόπι και αν ρίχνουν γόνους τα μελίσσια. Ο σωστός μελίσσοκόμος πρώτα βλέπει και μετά πράττει! Για να έχουμε ακριβή εικόνα του τι συμβαίνει εσωτερικά...


Μετατροπή χειροκίνητου μελιτοεξαγωγέα σε ηλεκτρικό: Δείτε πως γίνεται πανεύκολα (video)

$
0
0


Μετατρέψτε τον χειροκίνητο μελιτοεξαγωγεα σε ηλεκτροκίνητο πολύ εύκολα και γρήγορα. Η μεγάλης εμβέλειας εταιρία ΑΡΚΑΔΙΚΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ και μοναδική αντιπρόσωπος της LYSON φέρνει στην αγορά ένα εργαλείο που μπορεί πανεύκολα να μετατρέψει σε ηλεκτρικό τον μελιτοεξαγωγέα σας. Δείτε το βίντεο...


Ο Μετατροπέας διατίθεται απο την ΑΡΚΑΔΙΚΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ και κοστίζει 130 ευρώ + φπα. Παραγγελίες τηλεφωνικά στο 2105551492
Ή ηλεκτρονικά στον παρακάτω σύνδεσμό:
http://arkadikimelissokomia.gr/product

Τα μελίσσια του διπλανού γεμίζουν μέλι: Τα δικά μου μελίσσια γιατί δε δουλεύουν; Πως θα πάρω περισσότερο μέλι;

$
0
0


Πως μπορώ να αυξήσω την παραγωγή μελιού στα μελίσσια; Πως γίνεται τα μελίσσια του διπλανού να δουλεύουν και να γεμίζουν μέλι και τα δικά μου τίποτα; Αυτό είναι ένα ερώτημα που θέτουν αρκετοί μελισσοκόμοι. Σήμερα όπως βλέπετε έχουμε ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα να αναπτύξουμε. Αλλά πρώτα θέλω να σας ρωτήσω και εγώ με τη σειρά μου το εξής; Μήπως είναι λάθος που κοιτάμε τη δουλειά του διπλανού και όχι τη δική μας; Η μήπως βλέποντας τη πρόοδο του διπλανού μας μπορούμε να μάθουμε από την παραγωγικότητα των μελισσιών του και να πάμε ένα επίπεδο πιο πάνω; Σίγουρα πρέπει να κοιτάμε τη δουλειά του διπλανού μας, όχι από ζήλια αλλά από αγάπη για την μέλισσα και να προσπαθούμε να μαθαίνουμε συνέχεια έτσι ώστε να ανεβαίνουμε σκαλοπάτια.

Άρχικα ας εξηγήσουμε γιατί μερικά μελίσσια συλλέγουν περρισσότερο μέλι. Ο πρώτος και σημαντικότερος παράγοντας είναι ο πλυθησμός. Μελίσσια που κόψαμε παραφυάδες στο παρελθόν δεν μπορούν να είναι παραγωγικά όπως αυτά που δεν κόψαμε. Γενικά όταν ένα μελίσσι έχει πολλές συλλέκτριες πχ είναι τριόροφο έχει μεγάλη προβάδισμα στη συλλογή μελιού. Δηλαδή ο μελισσοκόμος με τα τριόροφα μπορεί να πάρει ένα πάτωμα μέλι και εσείς πολύ λίγο έως καθόλου. Επειδή πολλοί μελισσοκόμοι δίνουν βάρος στην αύξηση των μελισσιών τους αποδυναμώνουν τα "δυνατά"μελίσσια οπότε αυτό έχει ως αντίκτυπο την μικρότερη παραγωγή μελιού.

Έχει αναρωτηθεί κανένας γιατί μερικά μελίσσια παράγουν τόσο πολύ μέλι; Πχ πήραμε 10 κιλά απο 40 μελίσσια και ένα έβγαλε 30 κιλά. Πως εξηγείτε τόση διαφορά; Πως γίνεται ένα μελίσσι να βγάζει τόσο μέλι όταν τα άλλα πήγαν τόσο μέτρια και είχαν τον ίδιο πληθυσμό; Η πρώτη εξήγηση που δίνεται απο τους παλιούς μελισσοκόμους είναι τα γονίδια δηλαδή ή ράτσα του μελισσιού. Υπάρχουν μερικές φυλές που έχουν ιδιαίτερα αυξημένη τάση στη συλλογή μελιού. Επικεντρώνονται στη παραγωγή τους, συλλέγουν με πιο συντονισμένες κινήσεις και πέρνουν μέλι απο μελιτογόνα έντομα που άλλες μέλισσες δεν πλησιάζουν κάν. Φυσικά και μπορεί να συμβεί αυτό. Συγκεκριμένα οι πιο παραγωγικές φυλές θεωρούνται οι ντόπιες, πχ μακεδονικής φυλής.

Η δεύτερη εξήγηση που δίνεται δυστυχώς δεν θα ακουστεί ωραία. Ξέρουμε ότι η μέλισσα είναι το πιο εργατικό πλάσμα του πλανήτη. Ωστόσο ο θεός που τη δημιούργησε την προίκισε και με το ένστικτο της ληστείας. Της λεηλασίας μικρών και αδύνατων μελισσιών. Μην ξεχνάμε ότι στη φύση επιβιώνει πάντα ο δυνατότερος, έτσι λοιπόν και στον κόσμο των μελισσών. Πολλά μελίσσια αντί το ένστικτο της συλλογής μελιού έχουν αυξημένη την τάση για λεηλασία. Τάση καταστροφής και κλοπής μελιού από άλλα μελίσσια. Ένα μελίσσι με τάση λεηλασίας είναι φυσικό να συλλέγει πολύ μέλι. Αλλα δεν επρόκειτο απο την φύση. Έχει χυθεί αίμα απο άλλα μελίσσια για να το πάρουν!

Μιλώντας με ένα παλιό μελισσοκόμο μου είχε πει ότι όταν βλέπεις πολύ μέλι σε μερικά μελίσσια σκέψου το ενδεχόμενο να προέρχεται από λεηλασίες. Αυτή την εκδοχή σας την λέω γιατί είναι μια πολύ σημαντική παράμετρος. Και επειδή έχω δει αρκετές τέτοιες περιπτώσεις σκέφτηκα να την αναφέρω να την γνωρίζετε και εσείς.

Μια χρονιά όταν πήγα τα μελίσσια στον έλατο, ρωτούσα τους γύρω μελισσοκόμους πως πήγαν απο μέλι. Πήρα απο όλους την ίδια απάντηση: ΧΑΛΙΑ ΜΑΥΡΑ. Ήμουν καχύποπτος στην αρχή αλλά μόλις είδα να φορτώνουν τα μελίσσια τους εν μέσω μελιτοφορίας τότε πίστεψα ότι η χρονιά γι αυτούς ήταν σχεδόν καταστροφική. Στην αντίπερα όχθη τα δικά μου μελίσσια σύλλεγαν μέλι σαν τρελά, και μπορώ να πω ότι ήταν μια πολύ παραγωγική χρονιά. Μάλιστα ο έλατος έδινε μεχρι τον Ιούλιο, και στο τέλος λόγω ζέστης εμφανίστηκε και η "βανίλια"που όμως δεν έχει καμία σχέση με βανίλια. Ευτυχώς πρόλαβα και τρύγησα και εβγαλα το μέλι της χρονιάς μου. Λέγοντας αυτή την εμπειρία θέλω να σας πω ότι αν αγαπάς τα μελισσάκια σου, τους δείχνεις την περιποίηση που χρειάζονται ο θεός στο τέλος σε ανταμοίβει. Ακόμη και σε μια δύσκολη χρονιά!

Τοποθέτηση σφραγισμένων βασιλικών κελιών στις παραφυάδες: Μέθοδος απο το melissopolis

$
0
0


Γράφει το melissopolis...
Βασιλοτροφία σημαίνει σχολαστική τήρηση του χρονοδιαγράμματος και προσεκτικές κινήσεις σε κάθε στάδιο των μελισσοκομικών χειρισμών. Οι περισσότεροι δίνουν μόνο σημασία στον εμβολιασμό, ενώ αμελούν άλλα εξίσου σημαντικά στάδια, όπως αυτό της τοποθέτησης βασιλικών κελιών στις παραφυάδες...




Στην τοποθέτηση λοιπόν των βασιλικών κελιών πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Οι βασίλισσες είναι ευαίσθητες σε κάθε μας χειρισμό, οπότε χρειάζονται ήρεμες και μεθοδικές κινήσεις. Γύρω από τα κελιά τοποθετούμε αλουμινόχαρτο, αφήνοντας μόνο την άκρη του κελιού εκτεθειμένη, από εκεί δηλαδή που θα βγει η νέα βασίλισσα.



Τυλίγουμε το αλουμινόχαρτο γύρω από το βασιλικό κελί, αφήνοντας μόνο την άκρη που θα βγει η βασίλισσα

Εναλλακτικά μπορούμε να βάλουμε ειδικά προστατευτικά βασιλικών κελιών, που κάνουν ακριβώς την ίδια δουλειά, να προστατεύουν από καταστροφή, που γίνεται σχεδόν πάντα από το πλάι.




Προστατευτικό Βασιλικών κελιών και λίγο μέλι γύρω από το κελί, για καλύτερη αποδοχή!

Για καλύτερη αποδοχή των κελιών, εμείς τα αλείφουμε εξωτερικά με λίγο μέλι, που πέρνουμε έτσι απλά με το χέρι μας από ένα διπλανό πλαίσιο.

Μπορείτε να δείτε τη διαδικασία αναλυτικά στο σχετικό βίντεο από τη βασιλοτροφία στα μελίσσι μας

Ταίσμα μελισσιών με πολύ σιρόπι την ίδια μέρα: Μέθοδος με πιατάκι και 4κιλό μπουκάλι. Δείτε πως δουλεύει για φούλ διέγερση της γέννας

$
0
0


Δείτε πως τροφοδοτεί τα μελίσσια του ο συνάδελφος Βαγγέλης. Έφτιαξε 4κιλο τροφοδότη και δουλεύει σούπερ για φούλ διέγερση. Στο πρώτο βίντεο μας δείχνει αναλυτικά πως κάνει το πετόνι να μην ρέει το σιρόπι και χύνεται. Στο δεύτερο βίντεο βλέπουμε πως δουλεύει μέσα στο μελίσσι. Οι μέλισσες το παίρνουν πολύ γρήγορα από το πιατάκι, και δεν χύνεται ούτε μια σταγόνα..
Τα βίντεο είναι απο τον συνάδελφο μελισσοκόμο Βαγγέλη Τζοβάνη...

Μεγάλος διαγωνισμός: Κερδίστε το ΝΕΟ απολεπιστικό μηχάνημα της Μελισσοκομικής Αθηνών αξίας 1.463€

$
0
0


Μια νέα σειρά με διαγωνισμούς έχει ξεκινήσει, και οι μεγαλύτερες εταιρίες δωρίζουν τα πιο ακριβά δώρα στους μελισσοκόμους. Αυτή τη φορά η Μελισσοκομική Αθηνών, μια εταιρία κολοσσό στην εμπορία μελισσοκομικού εξοπλισμού, η οποία διοργανώνει και προσφέρει ένα σούπερ δώρο για ένα τυχερό μελισσοκόμο. Η εταιρία θα κληρώσει το ΝΕΟ μελισσοκομικό μηχάνημα απολεπισμού, που κάνει το τρύγο παιχνιδάκι. Το μηχάνημα μπορείτε να δείτε εδώ, και η συνολική του αξία είναι 1.463 ευρώ τελική τιμή.



Πρόκειται για ένα νέο μηχάνημα με τρομερά πλεονεκτήματα!

  • Απολεπίζει 7 πλαίσια το λεπτό
  • Είναι ψυχρής απολέπισης άρα δεν καταστρέφεται το μέλι απο την υψηλή θερμοκρασία
  • Απολεπίζει πλήρως την κηρήθρα, ακόμα και αν αυτή δεν είναι φουσκωμένη, γεμάτη μέλι
  • Απολεπίζει τόσο καλά που δεν χρειάζεται να μπεί πιρούνι, μετά τη χρήση
  • Έχει 5 χρόνια εγγύηση

Για να δηλώσετε συμμετοχή στο διαγωνισμό, πατήστε ένα like και μια κοινοποίηση, και μπαίνετε αυτόματα στη λίστα. 25 Μαρτίου θα μας ανακοινώσει η ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ τον τυχερό, ο οποίος θα ενημερωθεί αμέσως μέσω προσωπικού μηνύματος στο facebook για τη παραλαβή του δώρου του. Να ευχαριστήσουμε θερμά την Μελισσοκομική Αθηνών για την προσφορά της, και σύντομα θα ακολουθήσουν και άλλες αναρτήσεις με ακόμα περισσότερα δώρα για όλους τους μελισσοκόμους! Δείτε πως θα μπείτε στο διαγωνισμό μας:

1ο ΒΗΜΑ - Like στη σελίδα της Μελισσοκομικής Αθηνών
Πτήστε εδώ: Μελισσοκομική Αθηνών - Facebook
2ο ΒΗΜΑ - Μια απλή κοινοποίηση της δημοσίευσης
Κοινοποίηση διαγωνισμού στο Facebook

Πωλείται μέλι θυμάρι, κουμαριας, δρυς, πεύκο!!! Αποστολή σε όλη την Ελλάδα!!!

$
0
0
~ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ~
Πωλείται μέλι θυμάρι, κουμαριας, δρυς, πεύκο!!!
Αποστολή σε όλη την Ελλάδα!!!
Όνομα: Φίλιππος
Τηλέφωνο :6974589776

Σούπερ διαγωνισμός: Κερδίστε ένα κουτί ποιοτικές κηρήθρες απο την Αρκαδική Μελισσοκομία!

$
0
0


Νέος Διαγωνισμός στο facebook, απο την Αρκαδική Μελισσοκομία, μια εταιρία με ποιοτικά μελισσοκομικά προϊόντα και τεράστια ποικιλία σε όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό, απο τις πρώτες σε πωλήσεις σε όλη την Ελλάδα! Η εταιρία θα κληρώσει σε ένα τυχερό μελισσοκόμο ένα κουτί κηρήθρες 50 φύλλων, εξαιρετικής ποιότητας, πιστοποιημένες!

Οι κηρήθρες της Αρκαδικής Μελισσοκομίας είναι οι μοναδικές, με πιστοποιητικό ανάλυσης


Για να δηλώσετε συμμετοχή στο διαγωνισμό, πατήστε ένα like και μια κοινοποίηση, και μπαίνετε αυτόματα στη λίστα. 25 Μαρτίου θα ανακοινώσουμε τον τυχερό, ο οποίος θα ενημερωθεί αμέσως μέσω προσωπικού μηνύματος στο facebook για τη παραλαβή του δώρου του. Να ευχαριστήσουμε θερμά την Αρκαδική Μελισσοκομία για την προσφορά της, και σύντομα θα ακολουθήσουν και άλλες αναρτήσεις με ακόμα περισσότερα δώρα για όλους τους μελισσοκόμους! Δείτε πως θα μπείτε στο διαγωνισμό μας:

1ο ΒΗΜΑ - Like στη σελίδα της Αρκαδικής Μελισσοκομίας 
Πτήστε εδώ: facebook/arkmelgr
2ο ΒΗΜΑ - Μια απλή κοινοποίηση της δημοσίευσης
Κοινοποίηση διαγωνισμού στο Facebook

Καθημερινή ενημέρωση για τις ανθοφορίες!!! Τα νέα της ζυγαριάς έρχονται!!!

$
0
0

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε ότι η πρώτη μελισσοκομική ζυγαριά της ΟΡΕΙΝΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ μπήκε σε λειτουργία με σκοπό να ενημερώνει καθημερινά όλους τους μελισσοκόμους, για τις νομές που δίνουν μέλι και την περιοχή φυσικά! Το συντομότερο θα έχουμε ηλεκτρονικά μηνύματα με την υγρασία τη θερμοκρασία (εσωτερική και εξωτερική) και φυσικά γραμμάρια με μέλι που προστέθηκαν. Όπως καταλαβαίνουμε μια ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ έρχεται στην Ορεινή Μέλισσα με συνεχόμενες εξελίξεις από τις ανοιξιάτικες ανθοφορίες την Πορτοκαλιά, τον έλατο και όποιες άλλες νομές προκύψουν!! Είστε έτοιμοι;;;

Η ΟΡΕΙΝΗ ΜΕΛΙΣΣΑ εξελίχθηκε σε μια σελίδα με τεράστια αναγνωρισιμότητα και αυτό οφείλεται στους χιλιάδες μελισσοκόμους που την διαβάζουν. Τα στατιστικά του blog το τελευταίο διάστημα σπάνε κάθε προηγούμενο με 30.000 και 25.000 απήχηση καθημερινά, κάτι σχεδόν απίστευτο για τα Ελληνικά δεδομένα. Στην λειτουργία του blog λοιπόν προστίθεται λοιπόν άλλο ένα ενημερωτικό μέσο για να μαθαίνουμε πρώτοι πόσο μέλι βάζουν τα μελίσσια και σε ποια περιοχή. Και προχωράμε άλλο ένα βήμα μπροστά πάνω στην ενημέρωση!!! Ετοιμαστείτε λοιπόν!!!

Η ζυγαριά που θα μας ενημερώνει είναι της μεγάλης εταιρίας www.save-bees.com. Έχει μεγάλη αξιοπιστία, στιβαρή και ποιοτική κατασκευή και σας την προτείνω να την αγοράσετε με κλειστά μάτια. Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάτι καλύτερο στην Ελλάδα μέχρι στιγμής! Φαίνεται άλλωστε και στη φωτογραφία ότι αποτελεί ζυγαριά "πολυτελείας", δεν νομίζετε;;;

Διαβάστε περισσότερα:


Αγορά παραφυάδων: Πως να μη πέσουμε θύματα; Απάτες παλιών μελισσοκόμων στους νέους

$
0
0


Πως μπορούν να μας εξαπατήσουν αγοράζοντας παραφυάδες; Τα τελευταία χρόνια έχουν συμβεί πολλά περιστατικά κυρίως σε νέους και άπειρους μελισσοκόμους οπότε σήμερα έχουμε να πούμε κάποια πολύ σημαντικά πράγματα. Η πολύχρονη εμπειρία λέει ότι ένας επαγγελματίας μελισσοκόμος δύσκολα θα εξαπατήσει κάποιον, ενώ ένας που προσπαθεί να βρει μια ευκαιρία, να πουλήσει τα μελίσσια του και μετά να εξαφανιστεί απο προσώπου γης, αυτός είναι πολύ πολύ επικινδύνως. Ποιές είναι όμως οι απάτες που κρύβονται πίσω από την αγορά παραφυάδων; Πως μπορεί να μας κοροϊδέψει κάποιος χωρίς να το καταλάβουμε, η να το καταλάβουμε όταν είναι πλέον αργά;

Πρώτον και κυριότερων για να αγοράσουμε μελίσσια δεν δίνουμε ποτέ προκαταβολές και δεν αγοράζουμε γουρούνι στο σακί. Δηλαδή πάμε επι τόπου στο μελισσοκομείο για να ελέγξουμε τι θα αγοράσουμε. Αν δεν υπάρχει μεγάλη εμπειρία πρέπει να έχουμε κάποιον έμπειρο δίπλα μας. Σε περίπτωση που δεν ξέρουμε την "τύφλα"μας καλό είναι να μάθουμε πρώτα και μετά να αγοράσουμε μελίσσια. Ξέρετε πως περιμένουν τους νέους μελισσοκόμοις κάποιοι τέτοιοι; Σαν γύπες που περιμένουν να πεθάνει το θήραμα τους για να το κατασπαράξουν. Ίσως ακούγονται λίγο υπερβολικά αλλα έτσι είναι η κοινωνία δυστυχώς, οπότε πρέπει να έχουμε τα μάτια μας 104.

Παρακολουθώντας το ιντερνετ έχω δεί κατά περιόδους αρκετούς επαγγελματίες που πουλάνε μελίσσια σε εξωφρενικές τιμές, δίχως να το αξίζουν πραγματικά. Οι κατοχοί τους εγγυώνται μελίσσια που καταπολεμούν μόνα τους τη βαρρόα, και άλλα παραμύθια που δυστυχώς οι νέοι πιστεύουν και πέφτουν θύματα. Προσωπικά καταλογίζω μεγάλο μέρος ευθύνης σε αυτούς τους νέους που πάνε δίχως να γνωρίζουν και σκορπάνε τα χρήματα τους. Ο έμπορος τη δουλειά του κάνει χρήματα θέλει να βγάλει, έτσι ο μελισσοκόμος πρέπει να έχει τη στοιχειώδη νοημοσύνη για να γλιτώσει από τα κοφτερά τους δόντια.
Οι απάτες με τις εξοφρενικές τιμές είναι αρκετές ανα την Ελλάδα αλλά υπάρχει και μια άλλη περίπτωση. Μερικοί παλιοί μελισσοκόμοι πουλάνε στους νέους ότι σαβούρα έχουν στην αποθήκη τους. Θυμάμαι μερικά περιστατικά που αν σας τα πω θα τραβάτε τα μαλλιά σας και θα πείτε "μα τόσο χαζός ήταν αυτός που έπεσε θύμα έτσι". Η απάντηση είναι περίπλοκη. Ξέρετε ένας νέος μελισσοκόμος που δεν γνωρίζει σε συνδιασμό με τον λεγόμενο "ενθουσιασμό του νέου μελισσοκόμου"δεν είναι δύσκολο να εξαπατηθεί. Πόσο μάλλον αν ο παλιός μελισσοκόμος τον μαθαίνει για τα μελίσσια και δεν έχει που αλλού να στηριχθεί και να μάθει.

Μια μεγάλη απάτη που γίνεται στην αγορά παραφυάδων και μελισσιών είναι η διαφορά στον πλυθησμό. Για παράδειγμα αγοράζει κάποιος μια παραφυάδα 7 πλαισίων και στην πραγματικότητα ο πλυθησμός εσωτερικά καλύπτει μόνο τα 3 πλαίσια. Το παράδειγμα αυτό είναι πολύ αντιπροσωπευτικό για τις απάτες που γίνονται και θα σας αναφέρω μια εμπειρία που έπαθε ένας μελισσοκόμος πριν λίγα χρόνια. Αποφάσησε να αγοράσει μελίσσια και επέλεξε έναν επαγγελματία απο το Αγρίνιο. Δεν είχε δυνατότητα να δεί τι θα αγοράσει και η μεταφορά έγινε με άλλο μελισσοκόμο. Προφανώς ο συνάδελφος που αγόρασε τις παραφυάδες έβαλε τα χρήματα προκαταβολικά και αγόραζε γουρούνι στο σακί δίχως να ξέρει τι θα βρεί μόλις ανοίξει τις κυψέλες, Δυστυχώς είχε μεγάλη εμπιστοσύνη στον επαγγελματία μελισσοκόμο, εφόσον του τον ειχαν προτείνει για πολύ αξιόπιστο.

Μόλις έφτασαν τα μελίσσια και άνοιξε μετά απο 2-3 ημέρες αντι για 7άρια μελίσσια που είχε πληρώσει τα μελίσσια ήταν 3άρια. Έπαθε τη πλάκα του διότι δεν ήταν και χθεσινός για να μη γνωρίζει ότι εξαπατήθηκε παταγοδώς! Έτσι λοιπόν έχασε τα χρήματα του. Οι νέοι προσέχετε λοιπόν όταν αγοράζετε τα μελίσσια να έχουν τον πλυθησμό που λέει ο μελισσοκόμος και όχι λιγότερο.

Εξίσου σημαντικό κατά την αγορά παραφυάδων είναι να υπάρχει υγιής σφαιρωτός γόνος χωρίς κενά, και να μην υπάρχουν μαύρες κηρήθρες. Η βασίλισσα πρέπει να είναι καινούργια και όχι παλιά. Όσον αφορά τη βασίλισσα ξέρετε τι είχε γίνει με έναν μελισσοκόμο; Αγόρασε μελίσσια και οι βασίλισσες ήταν βαμμένες στο χρώμα της χρονιάς. (οι μελισσοκόμοι βάφουν τον θώρακα με ένα διαφορετικό χρώμα κάθε χρόνο για να γνωρίζουν την ηλικία πχ άσπρο το 2016). Αφού αγόρασε τα μελίσσια όταν πέρασε λίγος καιρός το χρώμα άρχισε να πέφτει και να βγαίνει άλλο απο κάτω. Ο μελισσοκόμος είχε παλιές βασίλισσες και προκειμένου να τις πουλήσει για καινούργιες έβαψε δεύτερο χρώμα πάνω απο το παλιό. Το καινούργιο χρώμα ξεθώριασε και αποκαλύφθηκε η απάτη.

Συνάδελφοι έχω πολλές τέτοιες περιπτώσεις να σας απαριθμήσω γι αυτό πρέπει να προσέχετε, και μη δίνετε χρήματα πριν δείτε τι έχουν σκοπό να σας πουλήσουν. Πολύ προσοχή!

Μελίσσια που χρειάζονται επειγόντως όροφο: Φούλαραν από πληθυσμό (photos)

$
0
0


Τα μελίσσια δεν είναι καθόλου απίθανο να σμηνουργήσουν αν ο πληθυσμός είναι τόσος πολύς που δεν μπορεί να τον αντέξει τη κυψέλη. Στην προκειμένη περίπτωση ο μελισσοκόμος  Κωνσταντίνος Πρώιος από τον Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης περιποιήθηκε με ιδιαίτερο ζήλο τα μελισσάκια του και αυτά αναπτύχθηκαν πολύ γρήγορα. Ο μελισσοκόμος Κώστας έχει δύο επιλογές. Να δώσει απο αυτά τα μεγάλα 10άρια σφιχτά μελίσσια τουλάχιστον δύο γόνους σε αδύνατα μελίσσια ή να ανεβάσει όροφο ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ. Τα μελίσσια αυτά χρειάζονται άμεσα βοήθεια για να ξελαφρώσουν απο το πλυθησμό, και αν έμειναν πολλές ημέρες έτσι δεν είναι απίθανο με την πρώτη ευκαιρία να φτιάξουν κελιά σμηνουργίας.

Ο μελισσοκόμος Κώστας όπως με ενημέρωσε προσωπικά εφαρμόζει ισοδυναμίες και παίρνει γόνους απο αυτά τα μελίσσια για να δυναμώσει μικρότερα. Χαρείτε τις όμορφες φωτογραφίες από τα μελισσάκια του στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης...










Πότε θα ανοίξει η πορτοκαλιά φέτος;

$
0
0

Πότε υπολογίζετε να ανοίξει η πορτοκαλιά στο μέρος σας; Η πορτοκαλιά είναι μια ανθοφορία που τρελαίνει τα μελίσσια. Θεωρείτε ιδανική ανθοφορία για βασιλοτροφία παραγωγή παραφυάδων αλλά και παραγωγή μελιού! Τα μελίσσια τρελαίνονται από τάση σμηνουργίας και απαλλάσσονται από κάθε μορφής ασθένειας λόγω του αύθονου γλυκού νέκταρ που έρχεται. Η πορτοκαλιά είναι μια από τις σημαντικότερες ανθοφορίες της χώρας μας και τα μελίσσια τη λατρεύουν! Σήμερα θα ψηφίσουμε για το πότε υπολογίζουμε ότι θα ανοίξει φέτος...



Πότε υπολογίζετε να ανοίξει η πορτοκαλιά στο μέρος σας φέτος;

25-31 Μαρτίου
1-5 Απριλίου
5-10 Απριλίου
10-15 Απριλίου
15-20 Απριλίου
20-25 Απριλίου
25-30 Απριλίου
1-10 Μαίου
10-20 Μαίου
quiz creator
Viewing all 18087 articles
Browse latest View live