Quantcast
Channel: Ορεινή Μέλισσα
Viewing all 18087 articles
Browse latest View live

Μεγάλος διαγωνισμός: Κερδίστε το ΝΕΟ απολεπιστικό μηχάνημα της Μελισσοκομική Αθηνών αξίας 1.463€

$
0
0


Μια νέα σειρά με διαγωνισμούς έχει ξεκινήσει, και οι μεγαλύτερες εταιρίες δωρίζουν τα πιο ακριβά δώρα στους μελισσοκόμους. Αυτή τη φορά η Μελισσοκομική Αθηνών, μια εταιρία κολοσσό στην εμπορία μελισσοκομικού εξοπλισμού, η οποία διοργανώνει και προσφέρει ένα σούπερ δώρο για ένα τυχερό μελισσοκόμο. Η εταιρία θα κληρώσει το ΝΕΟ μελισσοκομικό μηχάνημα απολεπισμού, που κάνει το τρύγο παιχνιδάκι. Το μηχάνημα μπορείτε να δείτε εδώ, και η συνολική του αξία είναι 1.463 ευρώ τελική τιμή.



Πρόκειται για ένα νέο μηχάνημα με τρομερά πλεονεκτήματα!

  • Απολεπίζει 7 πλαίσια το λεπτό
  • Είναι ψυχρής απολέπισης άρα δεν καταστρέφεται το μέλι απο την υψηλή θερμοκρασία
  • Απολεπίζει πλήρως την κηρήθρα, ακόμα και αν αυτή δεν είναι φουσκωμένη, γεμάτη μέλι
  • Απολεπίζει τόσο καλά που δεν χρειάζεται να μπεί πιρούνι, μετά τη χρήση
  • Έχει 5 χρόνια εγγύηση

Για να δηλώσετε συμμετοχή στο διαγωνισμό, πατήστε ένα like και μια κοινοποίηση, και μπαίνετε αυτόματα στη λίστα. 25 Μαρτίου θα μας ανακοινώσει η ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ τον τυχερό, ο οποίος θα ενημερωθεί αμέσως μέσω προσωπικού μηνύματος στο facebook για τη παραλαβή του δώρου του. Να ευχαριστήσουμε θερμά την Μελισσοκομική Αθηνών για την προσφορά της, και σύντομα θα ακολουθήσουν και άλλες αναρτήσεις με ακόμα περισσότερα δώρα για όλους τους μελισσοκόμους! Δείτε πως θα μπείτε στο διαγωνισμό μας:

1ο ΒΗΜΑ - Like στη σελίδα της Αρκαδικής Μελισσοκομίας 
Πτήστε εδώ: Μελισσοκομική Αθηνών - Facebook
2ο ΒΗΜΑ - Μια απλή κοινοποίηση της δημοσίευσης
Κοινοποίηση διαγωνισμού στο Facebook

Μελίσσια που δεν αναπτύσσονται και λύση στο πρόβλημα απο την εμπειρία μου

$
0
0


Γιατί μερικά μελίσσια δεν αναπτύσσονται όσο και αν ταΐζουμε; Γιατί δεν κάνουν γόνο και πλυθησμό όπως τα άλλα μελίσσια; Σήμερα όπως καταλαβαίνετε συνάδελφοι έχουμε ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα! Αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, και γνωρίζω ότι το αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι μελισσοκόμοι. Ας το πιάσουμε όμως απο την αρχή. Κάθε μελισσοκόμος στο μελισσοκομείο του έχει αδύναμα και δυνατά μελίσσια. Δεν γίνονται άλλωστε να είναι όλα τα μελίσσια τέλεια, θα έχουμε πάντα και μερικά αδύναμα! Τι κάνει όμως γι αυτό;

Ένας πολύ "σοφός"και έμπειρος μελισσοκόμος είχε πει, ότι για να καταφέρει ένας μελισσοκόμος να πάει πολύ μπροστά τα μελίσσια του, πρέπει να φροντίζει να μην έχει ανομοιομορφίες στη δυναμικότητα τους. Δηλαδή όλα τα μελίσσια λίγο η πολύ να βρίσκονται στους ίδιους πληθυσμούς την ίδια εποχή. Πχ στα μέσα Μαρτίου να είναι όλα τα μελίσσια στα 7-10 πλαίσια. Και όχι ένα να είναι 2 πλαίσια και άλλο 12. Όπως θα έχετε καταλάβει, όταν τα μελίσσια είναι ισοδύναμα, μπορούμε να εφαρμόσουμε τους χειρισμούς μας με μεγάλη ευκολία. Πχ όταν έχουμε όλα τα μελίσσια στα 7-10 πλαίσια. Ξέρουμε πόσο μεγάλη ποσότητα τροφής χρειάζονται, ξέρουμε ότι όλα χρειάζονται χώρο για τη γέννα τους, ξέρουμε πότε θα αρχίσουν να χρειάζονται πατώματα κλπ.

Το πρόβλημα όμως παραμένει. Πολλά μελίσσια παραμένουν μικρά και αδύναμα. Και εγώ έχω στο μελισσοκομείο μου. Μάλιστα αυτές τις μέρες εφάρμοσα κάποιους πολύ ενδιαφέρον χειρισμούς, σε μερικά μελίσσια που ήταν εξαιρετικά αδύναμα. Υπάρχουν δύο περιπτώσεις αδύναμων μελισσιών. Η πρώτη είναι τα αδύναμα μελισσάκια, που για άγνωστο λόγο φτάσαν να είναι αδύναμα και έχουν καλή βασίλισσα. Και υπάρχει και η δευτερη κατηγορία, μελίσσια που μένουν μονίμως αδύναμα, λόγω προβληματικής βασίλισσας. Σε αυτή τη περίπτωση, δηλαδή της κακής βασίλισσας η επιλογή είναι μία, και δυστυχώς ξέρετε ποιά είναι!

Πάντα σε όλα τα μελίσσια δίνω μια δεύτερη ευκαιρία. Ποτέ δε "κόβω"βασίλισσες, χωρίς πρώτα να δώσω μια σημαντική βοήθεια για να κριθεί η ποιότητα της βασίλισσας. Έχω δεί ότι πολλά μικρά μελίσσια, με λίγη ώθηση με πλυθησμό και τροφή, αργότερα παίρνουν μπρός, με φόρα και δύναμη που θα ζήλευαν και τα καλύτερα μελίσσια! Φέτος είχα ένα μελισσάκι που πραγματικά με εντυπωσίασε, θα το θυμάμαι για πάντα. Ήταν κυριολεκτικά μια χούφτα, 15 μέλισσες, και αποφάσισα να φτιάξω καλή μόνωση με φελιζόλ για να το σώσω. Του έδωσα και λίγη ενίσχυση με πλυθησμό, και μέχρι τον Μάρτιο έγινε απο τα καλύτερα μελίσσια με τον πιο σφαιρικό και απλωμένο γόνο. Θα το ζήλευε και ο καλύτερος μελισσοκόμος. Θα μπορούσα άνετα να τινάξω αυτό το μελίσσι, όμως θα έχανα μια τόσο καλή βασίλισσα, χωρίς να της δώσω την ευκαιρία να αποδείξει πόσο καλή είναι.

Μελίσσια που τα βοηθήσαμε 1 φορά, και αυτά έφτασαν πάλι να είναι αδύναμα μια χούφτα, δεν νομίζω ότι χρίζουν άλλης βοήθειας. Εφόσον η βασίλισσα δεν πήρε μπρός ακόμα, σημαίνει ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Στις βασίλισσες δημιουργούνται προβλήματα, απο την ασθένεια της νοζεμίασης, απο τη χρήση ισχυρών φαρμάκων κατά της βαρρόα, ίσως και απο κάποια αποτομη κίνηση δική μας, μεγάλη ηλικία, αλλά και διάφορα φυσικά αίτια, μην ξεχνάμε η βασίλισσα είναι ζωντανός οργανισμός και κάθε οργανισμός μπορεί να αρρωστήσει!

Απο την εμπειρία μου όλα αυτά τα χρόνια, έχω δει μελίσσια της μιας χούφτας με λίγη περιποίηση να γίνονται τα καλύτερα μελίσσια. Όμως έχω δεί και το ακριβώς αντίθετο. Μελίσσια που έχω βοηθήσει τόσες πολλές φορές στο τέλος να καταλήγουν πάλι αδύναμα. Και δεν υπάρχει κάτι χειρότερο απο αυτό, διότι ξέρεις ότι έχεις σπαταλήσει τόση δύναμη απο τα καλά σου μελίσσια για να το σώσεις, και αυτό κατέληξε έτσι πάλι.

Πωλείται μέλι θυμάρι, κουμαριας, δρυς, πεύκο!!! Αποστολή σε όλη την Ελλάδα!!!

$
0
0
~ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ~
Πωλείται μέλι θυμάρι, κουμαριας, δρυς, πεύκο!!!
Αποστολή σε όλη την Ελλάδα!!!
Όνομα: Φίλιππος
Τηλέφωνο :6974589776

Κόλπο για σύλληψη αφεσμών κατευθείαν απο το δέντρο: Δείτε τι πατέντα έφτιαξε ο μελισσοκόμος

$
0
0


Δείτε τι πατέντα έφτιαξε για να πιάνει αφεσμούς από τα δέντρα. Όπως γνωρίζετε η σύλληψη αφεσμών από τα δέντρα είναι μια δύσκολη υπόθεση. Άλλες φορές πάνε πολύ ψηλά, άλλες δεν βολεύει να βάλεις κυψέλη από κάτω και σε γενικές γραμμές πρέπει ο μελισσοκόμος να γίνει "σκίουρος"προκειμένου να φτάσει το σμήνος εκεί ψηλά που έκατσε. Την λύση έρχεται να μας δώσει κατασκευάζοντας ένα κοντάρι που στην άκρη του έχει ένα πλαστικό κάδο. Απλώνεις το ξύλο και φτάνεις το σμήνος το οποίο με απότομες κινήσεις ρίχνεις μέσα στον κάδο...





Πόσα άκτιστα πλαίσια βάζουμε στον όροφο

$
0
0


Οι μελισσοκόμοι ρωτούν πόσα πλαίσια πρέπει να βάλουν στον όροφο προκειμένου να τα κτιστούν εύκολα και γρήγορα οι μέλισσες. Πολλοί μελισσοκόμοι τοποθετούν 10 πλαίσια ταυτόχρονα ενώ μερικοί άλλοι τοποθετετούν 1 ή 2 απο κάθε πλευρά του γόνου (όταν ανεβάζουμε πάτωμα παίρνουμε και δύο πλαίσια σφραγισμένο γόνο). Μόλις περάσουν αρκετές ημέρες προσθέτουν πλαίσια μέχρι να καλυφτεί όλος ο μελιτοθάλαμος - κάθε εβδομάδα συνήθως. Φυσικά και οι δύο τεχνικές είναι σωστές και οι διαφορές που έχουν μεταξύ τους είναι ότι η δεύτερη έχει περισσότερη εργασία.


Εγώ στα μελίσσια μου τοποθετώ όροφο ως εξής. Παίρνω ένα πάτωμα γεμάτο με άκτιστα πλαίσια. Πηγαίνω στο μελίσσι που θέλω να κάνω διόροφο και αφού κάνω επιθεώρηση πρώτα, ξεχωρίζω δύο σφραγισμένους γόνους. Διαλέξουμε αυτούς που θεωρούμε μεγαλύτερους σε ηλικία. Στη θέση των γόνων που αφαιρούμε βάζουμε άκτιστα πλαίσια. Προσέχουμε η θέση των άκτιστων πλαισίων να μπούν ανάμεσα απο ψημένο γόνο για να κτίσουν οι μέλισσες και να τα γεννήσει η βασίλισσα γρήγορα. Τώρα για το πάτωμα μας μένουν 8 άκτιστα πλαίσια και 2 σφραγισμένοι - ψημένοι γόνοι. Βάζουμε τους γόνους στο κέντρο και 4 άκτιστα πλαίσια απο κάθε πλευρά. Τόσο εύκολα!

Αν δούμε οτι η βασίλισσα δεν έχει ανέβει για να γεννήσει μέσα σε μια εβδομάδα παίρνουμε άλλον έναν γόνο και τον βάζουμε στον όροφο, και κάτω τοποθετούμε άλλο ένα άκτιστο. Μερικοί μελισσοκόμοι πιστεύουν ότι αν εντοπίσουν τη βασίλισσα και την ανεβάσουν επάνω μαζί με το πλαίσιο, θα την κοροιδέψουμε και θα αρχίσει να γεννάει επάνω. Είναι λάθος. Η βασίλισσα αν δεν ανέβει απο μόνη της δεν πρόκειται να γεννήσει. Πάντως σε γενικές γραμμές αν ανεβάσετε τρίτο γόνο, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα ανέβει και η βασίλισσα για να γεννήσει. Άλλωστε τις εποχές που αρχίζει να ζεσταίνει ο καιρός δείχνει να προτιμά με 1000 τα ψηλότερα πατώματα.

Στην συνέχεια αφού περάσουν κάποιες ημέρες και δούμε ότι οι μέλισσες αρχίζουν να επεκτείνονται στα κεριά δεξιά και αριστερά και χτίζουν κερί μπορούμε να εφαρμόσουμε πάλι τον χειρισμό της σφήνας μέσα στον γόνο. Δηλαδή παίρνουμε ένα άκτιστο ακρινό πλαίσιο - στον όροφο  - και το τοποθετούμε ανάμεσα από τον γόνο. Ο χειρισμός της "σφήνας"δεν είναι δύσκολος αλλά ούτε και επικίνδυνος. Αρκεί να τον εφαρμόσουμε σε μελίσσια που έχουν μπόλικο πλυθησμό, και μπορούν να καλύψουν τα extra πλαίσια με μέλισσες. Επίσης πολύ σημαντικό, η σφήνα πρέπει να έχει νεκταροέκκριση η ταίσμα με σιρόπι για να γίνει στα μελίσσια. Ειδάλλως θα είναι αδύνατο να τις χτίσουν.

Πολλές φορές τυχαίνει είτε λόγω χρόνου είτε λάθος προγραμματισμού, να μην φτάνουν τα άχτιστα πλαίσια για τα μελίσσια που χρειάζονται άμεσα πάτωμα. Σε μια τέτοια περίπτωση δεν βάζουμε 10 πλαίσια σε κάθε μελίσσι αλλά 4. Δηλαδή δύο κάτω και στους δύο σφραγισμένους γόνους ένα άκτιστο πλαίσιο σε κάθε πλευρά. Δεν πρέπει να αφήνουμε ποτέ κενό στις πλευρές εξωτερικά απο τον γόνο. Συνεπώς θα έχουμε 6 πλαίσια οικονομία, τα οποία θα χρειαστούν να μπουν έπειτα απο 7-10 μέρες περίπου. Αν ξεχάσετε να τα βάλετε πιθανόνα να αρχίσουν να φτιάχνουν "γλώσσες"δηλαδή δικές τους κηρήθρες.


Πως έγιναν επαγγελματίες μελισσοκόμοι: Έφτιαξαν 950 μελίσσια και πέτυχαν δουλεύοντας...

$
0
0

Πως έγιναν επαγγελματίες μελισσοκόμιοι: Έφτιαξαν 950 μελίσσια και πέτυχαν δουλεύοντας σε πολλές νομές. Με επίκεντρο την Ήπειρο και 950 μελίσσια «μετακινούμαστε σε όλη την Ελλάδα». 
Στο γραφικό Θεσπρωτικό, στις εγκαταστάσεις που διατηρεί μαζί με τον αδελφό του, Θεόδωρο, συναντήσαμε τον 4ης γενιάς μελισσοκόμο Νίκο Καλδάνη. Με μακρά παράδοση, ο Νίκος μας λέει ότι η ενασχόληση της οικογένειάς του με τον κλάδο απαντάται ακόμα και στα διηγήματα του συγγραφέα Κώστα Κρυστάλλη (με αναφορές στον μελισσοκόμο προπάππου του, Φίλιππο). Κάνοντας λόγο για τα προβλήματα του σήμερα, ανέφερε ως το σημαντικότερο τις ανεξέλεγκτες εισαγωγές και πρόσθεσε ότι «πλέον εκλείπουν οι μελισσοκομικές οικογένειες στην Ελλάδα, αφού από τη δεκαετία του ’80 η εξάπλωση του ακάρεος βαρρόα διέλυσε πολλά μελισσοκομεία».




Το 1996 αποτέλεσε τη χρονιά ανάπτυξης για την επιχείρηση, καθώς τα δύο αδέλφια επένδυσαν σε νέα μηχανήματα τυποποίησης και τεχνογνωσία, προκειμένου να διασφαλίσουν την ποιότητα των προϊόντων τους. Με επίκεντρο την Ήπειρο και 950 μελίσσια «μετακινούμαστε σε όλη την Ελλάδα», μας λέει ο Ν. Καλδάνης, ενώ τονίζει ότι «για να βγάλεις την καλύτερη ποιότητα, δεν υπολογίζεις αποστάσεις και χιλιόμετρα.Το μέλι από έλατο βγαίνει στη Βυτίνα και στην Ήπειρο, το θυμαρίσιο στη Λευκάδα, το μέλι πορτοκαλιάς στην Άρτα και η κουμαριά, το οποίο είναι πικρό σε γεύση και ιδανικό για τη χοληστερίνη, στην περιοχή Λάκκας Σουλίου και στα ορεινά Ιωάννινα». Επίσης, στην Ήπειρο παράγονται πολύ καλής ποιότητας ανθόμελο, μέλι καστανιάς και δρυός-βελανιδιάς, που είναι πλούσια σε πρωτεΐνες.



Η συνολική παραγωγή της επιχείρησης αγγίζει τους 20 τόνους τον χρόνο. Οι ίδιοι οι Θεσπρωτοί παραγωγοί διοχετεύουν το προϊόν σε σούπερ-μάρκετ της Ηπείρου. Την ποικιλία των μελισσοκομικών τους προϊόντων συμπληρώνουν ο βασιλικός πολτός, η γύρη, καθώς και σαπούνια και αλοιφές από μέλι, κερί, ελαιόλαδο και πρόπολη.

Πιστοποιήσεις ποιότητας
Αναφερόμενος στην ποιότητα των προϊόντων τους, ο ίδιος μας διευκρίνισε ότι «στις εγκαταστάσεις μας τηρούμε όλες τις πιστοποιήσεις ποιότητας και ασφάλειας ISO και HACCP. Τα μηχανήματα που χρησιμοποιούμε για την παραγωγική διαδικασία του μελιού είναι ίνοξ, όπως και το μηχάνημα κοπής της κερήθρας. Όλες οι κερήθρες μπαίνουν για 20 ημέρες σε ειδικά ψυγεία στους -15 βαθμούς Κελσίου για απολύμανση από κηροσκόρο και μικροοργανισμούς. Όλα γίνονται με φυσικό τρόπο χωρίς τη χρήση χημικών, όπως το παραδιχλωροβενζόλιο».



Τέλος, ο Ν. Καλδάνης μας μίλησε και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η επιχείρηση, τα οποία, ως επί το πλείστον, σχετίζονται με τις ανεξέλεγκτες εισαγωγές. «Όλοι ισχυρίζονται ότι πουλάνε δικό τους, ελληνικό μέλι. Πού πάνε, λοιπόν, όλες αυτές οι αμφίβολης ποιότητας ποσότητες μελιού που εισάγονται;» αναρωτιέται και προσθέτει ότι «προσπαθούμε να ασχοληθούμε και με τις εξαγωγές, κάτι που είναι δύσκολο, κατά τη γνώμη μας, καθώς αυτές απαιτούν να έχεις χαμηλή τιμή, αλλά όχι ποιότητα».

πηγή www.ypaithros.gr

Πολυκυψέλη για μεγάλη παραγωγή βασιλισσών: Δείτε τι πατέντα έκανε αυτός ο μελισσοκόμος

$
0
0

Σχόλιο Ο.Μ...
Δείτε τι πατέντα έκανε ο μελισσοκόμος Βασίλης Καλαμιώτης προκειμένου να έχει δικές του βασίλισσες όλο το χρόνο. Αποφάσισε να φτιάξει μια πολυκυψέλη με διαμερίσματα του οποίου η κάθε είσοδος είναι διαφορετικό χρώμα για να γονιμοποιούνται σωστά οι βασίλισσες. Με αυτό τον τρόπο καταφέρνει να έχει πολλά "κυψελίδια"γονιμοποιησης μέσα σε μια κυψέλη....

πολυκυψελη για βασιλισσες και οχι μονο!
Το σκεπτικό ήταν η κατασκευή μια πολυκυψέλης με πολλαπλες χρησεις
α. η παραγωγη βασιλισσών
β. η διατήρηση τον χειμώνα ή το καλοκαίρι μικρών μελισσιών για να εχω μανες διαθεσιμές παντα




Δεν ήθελα (ενεκα κρισης) να ξοδέψω πολλά χρήματα και μετά από σκέψη και αναζήτηση αποφάσησα στα υλικά που θα έβαζα.
α. OSB(15χιλ και 11 χιλ) εξωτερικού χωρου με αντοχή αβαφο 4 χρόνια , βαμενο πολύ περισσότερα.
β. παλέτες για την βάση
γ, τσίγκο απο τυπογραφειο ( τους δινουν για ανακυκλωση) απο αυτούς που βαζουν για εκτύπωση εντυπων , για να σκεπάσω το καπακι.


Η κατασκευή έγινε στο ξυλουργειο του παιδικού μου φιλου Θέμη Τέγου εδω στην Λάρισα. Η προσοχή δόθηκε στα σωστα μέτρα , Ηθελα να μπορώ να βάλω σε κάθε χώρισμα 2 τελάρα με δυνατότητα όταν βγάλω ενα χώρισμα να γίνεται 4 - 6 κλπ εως 20 τελαρα. Το καπάκι εγινε ενιαίο με σταθερά τα χωρίσματα για στεγανώτητα και να τοποθετώ την τροφη απο επάνω . Ανοιξα 10 εισόδους απο μια δεξια αριστερα και απο 4 σε κάθε πλευρα.



βάφτηκε με έντονα διαφορετικά χρώματα για αποφυγή της παραπλάνησης (οσο ειναι δυνατόν) και



γεμισε με μελισσες . αντε να δουμε εαν θα δουλεψει .

Δείτε το blog του Βασίλη Καλαμιώτη:

Μεταφορές μελισσιών στη πορτοκαλιά: Για κόψιμο μελισσιών και ένα καλό τρύγο μελιού

$
0
0


Η πορτοκαλιά είναι μια πολύ δυνατή ανθοφορία ιδανική για πολλαπλασιασμό μελισσιών αλλά και για συλλογή μελιού. Πολλοί μελισσοκόμοι βιάζονται να κάνουν διώροφα τα μελίσσια τους για να είναι έτοιμοι όταν ανοίξει η πορτοκαλιά. Οι μεταφορές γίνονται λίγες εβδομάδες πριν την ανθοφορία, δηλαδή μέσα στον Μάρτιο. Πολλοί μελισσοκόμοι επιλέγουν το ξεχειμώνιασμα κοντά σε πορτοκαλιές μιας και το κλίμα κοντά τους είναι ήπιο ενώ η ανάπτυξη όταν αυτή ανοίξει τεράστια.

Πολλοί μελισσοκόμοι υποστηρίζουν ότι η πορτοκαλιά κρύβει κινδύνους. Συγκεκριμένα έχω ακούσει πολλές τέτοιες εκδοχές όπως για παράδειγμα ότι οι μέλισσες κουράζονται δουλεύοντας τα άνθη τους, ότι ζούν λιγότερο, πέφτει ο πλυθησμός κλπ. Προσωπικά επειδή έχω δουλέψει χρόνια την πορτοκαλιά έχω παρατηρήσει δύο προβλήματα. Το ένα είναι η σμηνουργία και το δεύτερο είναι τα ραντίσματα. Μελίσσια που συλλέγουν στην πορτοκαλιά γίνονται τούρμπο από θέμα ανάπτυξης μια έκρηξη πλυθησμού πράγμα το οποίο οδηγεί στο ξύπνημα του αρχέγονου ένστικτου του φυσικού πολλαπλασιασμού δηλαδή της σμηνουργίας. Η μεγάλη εκτροφή γόνου κατα τη διάρκεια της ανθοφορίας οδηγεί στην ολοκληρωτική κατανάλωση μελιού, με αποτέλεσμα να μην μένει τίποτα για τον μελισσοκόμο. Αυτό είναι το συχνότερο που συμβαίνει σε αυτή την ανθοφορία.

Τα ραντίσματα είναι μια άλλη ιστορία. Τέτοιου είδους πρόβλημα έχουν οι μελισσοκόμοι που έχουν κοντά τους στρέμματα καλλιεργειών πορτοκαλιάς. Και όταν λέω "καλλιεργειών"εννοώ όταν οι αγρότες αποσκοπούν κέρδος απο αυτά, δηλαδή τα πουλάνε. Στο Αγρίνιο που εδρεύουμε εμείς υπάρχουν χιλιάδες στρέμματα απο παρατημένες πορτοκαλιές. Και πως καταλαβαίνουμε οτι οι πορτοκαλιές δεν πρόκειται να ραντιστούν και είναι παρατημένες; Μα φυσικά κοιτώντας το έδαφος. Όταν τα πορτοκάλια το χειμώνα είναι στρώμα κατα δεκάδες πάει να πεί οτι κανένας δεν αποσκοπέι κέρδος απο αυτά, άρα ποιος ο λόγος και να ραντιστούν;

Η συλλογή μελιού στην πορτοκαλιά είναι δύσκολη τα τελευταία χρόνια. Για να καταφέρουμε να τρυγήσουμε μέλι, πρέπει να δώσει αύθονο νέκταρ τόσο που να στάζουν τα δέντρα. Σε μια τέτοια περίπτωση δηλαδή να δώσουν οι πορτοκαλιές, πρέπει να έχει βρέξει πολύ νωρίς την Άνοιξη, να έχει ποτίσει καλά το χώμα, και όταν ανοίξουν τα άνθη ο ήλιος να είναι ζεστός και η θερμοκρασία να είναι πάνω απο 20 βαθμούς, δηλαδή να κάνει ζέστη. Δεν θέλουμε κρύους αέριδες που στεγνώνουν τα δέντρα και το γλυκό νέκταρ. Οι μέλισσες έχουν τρελή αδυναμία στα άνθη της πορτοκαλιάς. Δείχνουν να τους αρέσει τόσο πολύ το μέλι της που δεν πηγαίνουν πουθενά αλλού!

Θυμάμαι έναν παλιό μελισσοκόμο που μου έλεγε για μια καλή χρονιά στην πορτοκαλιά. Ούτε που θυμάμαι πόσα κιλά μου είπε οτι έβγαλε. Αυτό που μου έκανε εντύπωση τότε ήταν που μου είπε, όταν δίνει η πορτοκαλιά και περνάς μέσα απο το χωράφι το παμπρίζ κολλάει απο νέκταρ που έχουν πάνω τα φυτά. Όσο και αν φαίνεται παράξενο η πορτοκαλιά όταν δίνει δεν αστιεύεται. Πρόκειται για ένα αγαπημένο φυτό της μέλισσας, γι αυτό άλλωστε την επιλέγει για σμηνουργία!!

Η πορτοκαλιά όμως δεν δίνει κάθε χρόνο μέλι. Αν βρέχει και έχει κρύο κατα τη διάρκεια της ανθοφορίας είναι δεδομένο ότι το μέλι χάνεται. Πολλές χρονιές όμως μπορεί η θερμοκρασία να είναι άριστη και τα δέντρα να μην εκκρίνουν νέκταρ. Σε μια τέτοια περίπτωση δεν σημαίνει ότι τα μελίσσια δεν θα αναπτυχθούν και δεν θα ρίξουν γόνους. Γι αυτό πολλοί μελισσοκόμοι επιλέγουν την πορτοκαλιά για κόψιμο παραφυάδων και βασιλοτροφία εκτός απο το μέλι.

Η καλύτερη περίοδος για να κόψεις μελίσσια στην πορτοκαλιά είναι κατα τη διάρκεια λίγο μετά τη μέση της ανθοφορίας. Προσέχουμε ιδιαίτερα να χαλάμε κάθε 4-5 ημέρες τα βασιλικά κελιά σμηνουργίας με σκοπό να διατηρήσουμε μεγάλα και δυνατά μελίσσια. Το κόψιμο παραφυάδων στην πορτοκαλιά έχει πολύ καλά αποτελέσματα και άριστης ποιότητας βασίλισσας. Είναι ψέματα ότι οι καλύτερες βασίλισσες είναι οι φθινοπωρινές! Οι ανοιξιάτικες και μάλιστα αυτές της πορτοκαλιάς είναι άλλο πράγμα! Δοκιμάστε το και θα με θυμηθείτε...

Ο πιο σημαντικός χειρισμός: Δυνατά μελίσσια χωρίς σμηνουργίες, και φοβερή ανάπτυξη

$
0
0


Η πιο κρίσιμη περίοδος για την ανάπτυξη των μελισσιών, είναι τώρα! Ο γόνος τρώει τόσο μεγάλες ποσότητες τροφής, που πραγματικά είναι εντυπωσιακό! Με πρόχειρους υπολογισμούς ενός έμπειρου μελισσοκόμου, ένα γεμάτο πλαίσιο με γόνο θέλει τουλάχιστον 1 πλαίσιο με μέλι, δηλαδή σκεφτείτε για όλες αυτές τις γεννιές και γεννιές που βγαίνουν τώρα πόσο πολύ τροφή χρειάζεται. Πολλοί μελισσοκόμοι αυτή τη περίοδο κάνουν τον εξής χειρισμό για να μεγιστοποιήσουν την ανάπτυξη. Όσα μελίσσια είναι πάνω απο 7 πλαίσια, δίνουν τροφή έως και 4-6 κιλά ανα μελίσσι. Η ποσότητα φαίνεται τεράστια όμως το μελίσσι θα βρεί τρόπο να το καταναλώσει και μάλιστα γρήγορα.

Όμως γίνεται ένα μεγάλο λάθος. Οι υπερβολικές ποσότητες ταίσματος μπορεί να οδηγήσουν αργότερα σε πρώιμη σμηνουργία. Η σμηνουργία είναι ο εφιάλτης του μελισσοκόμου. Δεν θα ξεχάσω τη χρονιά, που ταίσα υπερβολικά τα μελίσσια μου, και αργότερα άρχιζαν να φεύγουν το ένα μετά το άλλο, δίχως να μπορώ να τα κουμαντάρω όλα μαζί ταυτόχρονα! Το κόλπο αν θέλουμε μέγιστη ανάπτυξη, και να αποφύγουμε τη σμηνουργία, είναι η εξίσωση των μελισσιών. Δηλαδή αναπτύσσουμε τα μεγάλα μελίσσια, και τα χρησιμοποιούμε για να δώσουμε δυνάμεις στα μικρότερα. Ο χειρισμός αυτός είναι πολύ καλός νωρίς την Άνοιξη, γιατί δίνουμε μια σούπερ ώθηση στα εξουθενομένα μελίσσια του χειμώνα, που και αυτά θέλουν να αναπτύχθούν αλλά τους λείπουν οι μέλισσες. Ξέρετε πολλές μικρά μελίσσια τώρα, ανέρχονται στα πιο παραγωγικά τον Ιούνιο. Ένας μεγάλος μελισσοκόμος που τον είχα ρωτήσει παλία τι να κάνω με τα μικρά μελίσσια, μου είπε δώστους βοήθεια. Απο τα μικρά μελίσσια θα πάρεις μέλι το Καλοκαίρι. Αυτά θα αναπτυχθούν πιο γρήγορα.
Να γίνω όμως πιο αναλυτικός... Αν αφήσουμε ένα δυνατό μελίσσι, και το ταίσουμε υπερβολικά αυτό θα πάρει τρελούς ρυθμούς ανάπτυξης! Και μόλις έρθει η ώρα, στη καρδιά της Άνοιξης θα έχουμε σίγουρα σμηνουργίες. Όμως αποδεδειγμένα αν το μελίσσι αυτό του πάρουμε λίγη απο τη δύναμη του για να φτιάξουμε και ένα άλλο εξίσου δυνατό, θα έχουμε σίγουρα λιγότερες σμηνουργίες. Και εφόσον έχουμε πλέον δύο δυνατά μελίσσια ποντάρουμε και σε περισσότερο μέλι.

Ένα μεγάλο μυστικό μελισσοκομίας, όταν το μάθετε θα αλλάξει ο τρόπος που χειρίζεστε στα μελίσσια. Θα σας πω ένα απλό παράδειγμα για να καταλάβετε τις διαφορές στην ανάπτυξη. Πχ έχουμε ένα δυάρι μελίσσι, και ένα δεκάρι. Το δυάρι μελίσσι έχει μόνο ένα γόνο, και αυτόν με το ζόρι. Ενώ το 10άρι έχει 8 καλούς γόνους γεμάτους. Αν δώσουμε 1-2 πλαίσια πλυθησμό απο το δυνατό μελίσσι στο δυάρι, τότε αμέσως αμέσως έγινε ένα καλό 4άράκι μελίσσι, το οποίο μέσα σε λίγες μέρες θα έχει άνετα 3 γόνους. 

Και το 10άρι μελίσσι δεν θα σταματήσει καθόλου την ανάπτυξη του. Με λίγα λόγια εξισώνοντας το μελίσσι μεγιστοποιούμε την ανάπτυξη των μελισσιών μας με το καλύτερο δυνατό τρόπο. Αυτό ισχύει και τις παραφυάδες. Καλύτερα να κόψουμε 3άρες και 5άρες παραφυάδες, παρά να κάνουμε μικρότερες γιατί δεν συμφέρει. Εξίσου σημαντικό είναι τα μελίσσια που θα κόψουμε τις παραφυάδες να μην λιγοστέψουν κάτω απο 6 πλαίσια. Μια τεράστια αλλαγή πλυθυησμού σε μια καλή βασίλισσα, μπορεί να την καταστρέψει και να μη ξανα γεννήσει με τους ίδιους ρυθμούς.



Πωλείται μεταχειρισμένος καταψύκτης μελισσοκομίας

$
0
0


~ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ
Πωλείται μεταχειρισμένος καταψύκτης μεγάλος για μελισσοκομικά πλαίσια-κηρήθρες. Διαστάσεις 1.50 Χ 0,60 (εξωτερικά). Χωράει ολόκληρους ορόφους ή κυψέλες.Δουλεύει άψογα και κατεβάζει θερμοκρασίες (-30) και (-35) βαθμούς Κελσίου και είναι σε λειτουργία. Γιώργος τηλ 693.99.99.329 Θεσσαλονίκη.




Παραγωγή γύρης με γυρεοπαγίδες ANEL: Πως αυξάνουμε τη παραγωγή και ποια περίοδο!!!

$
0
0


Ποια είναι η καλύτερη περίοδος για παραγωγή γύρης και πως μπορούμε να αυξήσουμε τη παραγωγή μας; Στην αγορά μπορούμε να βρούμε διαφόρων ειδών γυρεοπαγίδες. Το πρώτο που έχουμε να κάνουμε είναι να επιλέξουμε το σωστό εξοπλισμό. Η εταιρία ANEL είναι η πρώτη εταιρία σε παραγωγή πλαστικών στην Ελλάδα, έτσι και στις γυρεοπαγίδες, έχει φέρει την επανάσταση τόσο στις ξύλινες κυψέλες όσο και στις πλαστικές. Είναι τέλεια σχεδιασμένες για υψηλή παραγωγή και μεγάλη ανθεκτικότητα. Μάλιστα οι γυρεοπαγίδες που πρωτοβγήκαν πριν πολλά χρόνια κυκλοφορούν ακόμα και χρησιμοποιούνται με επιτυχία.


Έχω παρατηρήσει οτι το πλαστικό είναι τόσο ανθεκτικό που ακόμη και ξεχασμένο στον ήλιο να το έχεις δεν φθείρεται. Φυσικά αυτό συμβαίνει λόγω της υψηλής ποιότητας πλαστικών που χρησιμοποιούνται κατά τη παρασκευή. Είναι πολύ σημαντικό να αντέχουν τα πλαστικά, γιατί ο μελισσοκόμος που θα αγοράσει σήμερα γυρεοπαγίδες, πρέπει να του κρατήσουν για πολλά χρόνια.

Δείτε εδώ περισσότερα
Για τις ξύλινες κυψέλες η γυρεοπαγίδα ANEL διατίθεται με κόστος περίπου 8 ευρώ + φπα. Η γυρεοπαγίδα έχει ειδικές προεξοχές για να στηρίζεται στη κυψέλη και να σταθεροποιείται. Επιπλέον για όσους μελισσοκόμους θέλουν να τη στηρίξουν με γατζάκια έχει ειδικές τρυπούλες για να την πιάσουμε. Η γυρεοπαγίδα έχει μέγιστο αποτέλεσμα στην συγκράτηση της γύρης απο τις συλλέκτριες χωρίς να τις τραυματίζει και να τις ταλαιπωρεί. Το διάφραγματάκι που έχει μέσα η παγίδα, ανοιγοκλείνει και συλλέγουμε όποτε εμείς θέλουμε, χωρίς να αφαιρούμε τη παγίδα! Έχει ειδικές θήρες για να μπαίνουν και να βγαίνουν οι κηφήνες, και κατα τη συγκομιδή δεν χάνεται ούτε ένας κόκος για να πέσει στο έδαφος. Η γυρεοπαγίδα προσαρμόζεται σε κάθε είδους κυψέλη. Νομίζω πως δεν υπάρχει καλύτερη γυρεοπαγίδα παγκοσμίως, η ANEL πρωτοπορεί πάντα άλλωστε!

Γυρεοπαγίδες βάζουμε στα μελίσσια από τον Μάρτιο έως και τον Μάιο! Η ιδανικότερη περίοδος που τα μελίσσια φέρνουν μεγάλες ποσότητες γύρης είναι απο 20 Μαρτίου έως και μεσα Απριλίου. Πολλοί μελισσοκόμοι πιστεύουν οτι παράγουν περισσότερη γύρη τα μεγάλα μελίσσια! Ωστόσο το μυστικό είναι στην έκταση του γόνου και την αποθηκευμένη γύρη στη κυψέλη. Όσο περισσότερο γόνο έχει ένα μελίσσι και όσο λιγότερη γύρη αποθήκευσε μέσα τόσο μεγαλύτερη ανάγκη έχει οπότε τόσο περισσότερο μαζεύει. Συνεπώς μπορούμε να πάρουμε περισσότερη γύρη απο μικρότερα μελίσσια πχ 10 πλαισίων. Η παγίδα συγκρατεί ένα μεγάλο μέρος της γύρης όμως επιτρέπει να περάσει αρκετή μέσα, ικανή να θρέψει τις ανάγκες του γόνου.

Όσες φορές τοποθέτησα τη γυρεοπαγίδα της ANEL στα μελίσσια μου δεν παρατήρησα καμία επιρροή στην ανάπτυξη του μελισσιού, εφόσον περνούσε η αναγκαία γύρη μέσα.

Τοποθέτηση γηρεοπαγίδας ANEL
Η τοποθέτηση της γυρεοπαγίδας γίνεται 2-3 ημέρες πριν την εναρξη της συλλογής. Δηλαδή πάμε και τοποθετούμε τη γυρεοπαγίδα στο μελίσσι, και αφήνουμε τέρμα ανοιχτό το διαφραγματάκι για να συνηθήσει το μελίσσι τη νέα είσοδο. Δηλαδή αρχικά αφήνουμε τις μέλισσες να μπαινοβγαίνουν κανονικά, χωρίς να κλέβουμε τη γύρη τους. Έπειτα απο 2-3 ημέρες πάμε και κατεβάζουμε αυτό το διαφραγματάκι και ξεκινάει η συγκομιδή την ίδια μέρα κιόλας. Την πρώτη μέρα το μελίσσι μπορεί να έχει περίπου 100 γραμμάρια, όμως καθώς περνούν 2-3 ημέρες η ποσότητα αυξάνει σχεδόν στα 200 γραμμάρια. Συνεπώς μπορούμε απο 5 μελίσσια να βγάζουμε 1 κιλό τη μέρα. Η χωρητικότητα της γυρεοπαγίδας ANEL είναι πολύ μεγάλη οπότε δεν υπάρχει πρόβλημα "κορεσμού"της παγίδας.

Οι μέλισσες συλλέγουν πολύ γύρη το πρωί και όταν ο καιρός είναι συννεφιασμένος. Οι μέλισσες για να συλλέξουν την γύρη στα πόδια τους και να την κολλήσουν χρειάζονται υγρασία. Για να φτιάξουν τα μικρά σβολάκια αναμειγνύουν τη γύρη με νέκταρ. Ο μελισσοκόμος δεν πρέπει να τοποθετεί την γυρεοπαγίδα συνεχόμενα για πάνω από 7-10 μέρες. Καλό είναι ενδιάμεσα να αφήνουμε κάποιες μέρες κενές. Οι παλιοί λένε μια μέρα για εμάς και μια του μελισσιού. Και πιστεύω είναι πολύ σωστό. Συνεπώς στις 7 ημέρες συνεχόμενης συλλογής αφήνουμε 3 μέρες κενό.

Η γυρεοπαγίδα της ANEL κυκλοφορεί σε πολλά μελισσοκομικά καταστήματα σε όλη την Ελλάδα. Έχει πολύ μεγάλη ζήτηση άλλωστε. Βεβαιωθείτε ότι η παγίδα που θα αγοράσετε έχει επάνω το σήμα αυθεντικότητας της ANEL STANDARD. Για να επικοινωνήσετε κατευθείαν με την εταιρία:

Επικοινωνήστε με την ANEL στα τηλέφωνα: 2102483870 ή 2102771180
Email: sales@anel.gr
Site: www.anel.gr

Δείτε ένα βιντεάκι πως δουλεύει στο μελίσσι....




Η ANEL εκτός από τη συγκεκριμένη παγίδα έχει εφεύρει ένα νέο σύστημα ειδικά σχεδιασμένο για τις πλαστικές της κυψέλες που κοστίζει μόνο 3 και κάτι ευρώ + φπα. Το σύστημα γυρεοσυλλέκτη για τις πλαστικές κυψέλες είναι πολύ πιο οικονομικό μιας και συνεργάζεται με τον πλαστικό πάτο. Το αποτέλεσμα στην παραγωγή είναι πολύ υψηλο και η οικονομία για τον μελισσοκόμο πολύ μεγάλη. Η Συλλογή στις πλαστικές κυψέλες θα έλεγα ότι φέρνει μια πραγματική επανάσταση όταν τοποθετείτε πανεύκολα και μπορούμε να βγάλουμε μεγάλη ποσότητα γύρης απο την πρώτη κιόλας ημέρα. Δείτε ένα βιντεάκι με συλλογή γύρης σε πλαστική κυψέλη. Σύντομα θα γίνει αναλυτική παρουσίαση για να δείτε πόσο εύκολότερα παράγουμε γύρη στις πλαστικές κυψέλες. Οι οποίες είναι οι καλύτερες με διαφορά!!!!


Πότε σηκώνω τρίτο όροφο στα μελίσσια

$
0
0


Πότε πρέπει να σηκώσω τρίτο πάτωμα, και πως θα αναπτυχθούν πιο γρήγορα τα μελίσσια; Αν και το δεύτερο πάτωμα αργεί να ανέβει στα μελίσσια το τρίτο μπαίνει πολύ πιο γρήγορα και αυτό επειδή η ανάπτυξη των μελισσιών δεν είναι ανάλογη με το χρόνο. Δηλαδή όσο μεγαλύτερο το μελίσσι τόσο πιο γρήγορα αναπτύσσεται. Συνεπώς η μετάβαση απο το δεύτερο στο τρίτο πάτωμα είναι σχεδόν "ακαριαία". Αν φυσικά δεν κόψουμε το μελίσσια και έχουν προμήθειες για να ταΐσουν τον γόνο και να χτίσουν τις κηρήθρες. Την περίοδο που η αφθονία στη φύση είναι μεγάλη τα μελίσσια παίρνουν μεγάλη φόρα, και μπορούν ακόμη και μέσα σε 2 εβδομάδες να γεμίσουν με πληθυσμό τον τρίτο όροφο. Ο συλλογισμός έχει ως εξής; Κάθε πλαίσιο γόνου αντιστοιχεί με 2 πλαίσια πλυθησμού. Συνεπώς αν το μελίσσι έχει 10 ή 12 πλαίσια γόνου ο πληθυσμός που κρύβεται αντιστοιχεί με 20 πλαίσια πλυθησμού. Σκεφτείτε λοιπόν πόσο γρήγορη μπορεί να έρθει η ανάπτυξη. Έκρηξη πλυθησμού.
Το τρίτο πάτωμα μπαίνει συνήθως μέσα στον Απρίλιο και εξαρτάται πόσο πρώιμη είναι η Άνοιξη. Αυτό που δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι μελισσοκόμοι είναι πως θα επιφέρουν μεγαλύτερη ανάπτυξη έτσι ώστε να μπει γρήγορα το τρίτο πάτωμα. Όπως γνωρίζουμε πολλές φορές οι περιστάσεις μας αναγκάζουν να φτιάχνουμε μεγάλα μελίσσια όσο το δυνατό πιο γρήγορα, γιατι αλλιώς δεν πρόκειται να πάρουμε ικανοποιητική παραγωγή μελιού. Θεωρείτε γνωστό ότι τα τριόροφα μελίσσια είναι πολύ παραγωγικά σε μέλι, μιας και έχουν χιλιάδες συλλέκτριες περίσευμα οι οποίες έχουν ως μοναδική εργασία τη συλλογή μελιού.

Ποιος είναι λόγος λοιπόν να έχω τριώροφα μελίσσια;
Μα φυσικά περισσότερο μέλι. Ο μελισσοκόμος που έχει μεγάλα μελίσσια - με στρατώνες μελισσών στο εσωτερικό τους - χτυπά μέχρι το "μεδούλι"τις ανθοφορίες μελιτοφορίες. Δηλαδή αν μια ανθοφορία δεν πάει και τόσο καλά το τριόροφο μελίσσι θα δώσει μέλι. Όταν ο πλυθησμός του μελισσιού είναι τόσο μεγάλος συλλέγει πολύ γρήγορα μέλι και πολλές φορές μπλοκάρει και τη βασίλισσα. Η μείωση του γόνου είναι ένα ακόμη κομμάτι που οδηγεί τότε στη μεγαλύτερη συλλογή μελιού. Αν ο γόνος δεν τρώει το μέλι μένει για τον μελισσοκόμο. Γι αυτό στα θυμάρια τοποθετούν διαφράγματα για να περιορίζουν την γέννα της βασίλισσας σε λίγα πλαίσια και να μην τρώει το μέλι ο γόνος.




Πως θα πάρουν γρήγορα τρίτο πάτωμα τα μελίσσια
Αφού τοποθετήσουμε το δεύτερο πάτωμα με τον γνωστό τρόπο (δηλαδή ανεβάζουμε δύο σφραγισμένους γόνους) στην συνέχεια περιμένουμε να ανέβει η βασίλισσα για να γεννήσει. Συνήθως μόλις εκκολάπτεται ο πρώτος γόνος τότε οι φερομόνες των νέων μελισσών μαγνητίζουν τη βασίλισσα και έρχεται να τα γεννήσει. Αφού λοιπόν γεννήσει και περάσει μια εβδομάδα απο τη τοποθέτηση του πατώματος τοποθετούμε σφήνα άκτιστο πλαίσιο ανάμεσα σπο τον γόνο. Αφού το γεννήσει η βασίλισσα μετά απο κάποιες ημέρες προσθέτουμε σφήνες. Συνήθως σε αυτούς τους χειρισμούς δεν επαρκεί η τροφή που φέρνουν απο την ανθοφορία. Σκεφτείτε ότι ένα πάτωμα άκτιστα πλαίσια χρειάζεται 8 κιλά μέλι και γύρη για να χτιστεί. Τεράστια ποσότητα. Συνεπώς καλό είναι να τροφοδοτούμε ταυτόχρονα για να χτίζουν αβέρτα οι μέλισσες μας. Το κάθε πότε προσθέτουμε σφήνα στο μελίσσι εξαρτάται απο τον πλυθησμό του μελισσιού και πόσο γρήγορα γεννά η βασίλισσα μας.

Πως σηκώνω τρίτο οροφο στα μελίσσια
Αφού συμπληρωθούν με πλυθησμό και τα 20 πλαίσια του μελισσιού μπορούμε να πάρουμε δύο γόνους κλειστούς ψημένους και στην θέση αυτών των πλαισίων βάζουμε άκτιστα. Τα ακτιστα πλαίσια οπωσδηποτε ανάμεσα απο γόνο για να τα χτίσουν οι μέλισσες. Το σκεπτικό τοποθέτησης τρίτου πατώματος είναι ολόιδιο με αυτό του δεύτερου, μόνο που στο τρίτο έχουμε τρομερή άνεση να βάζουμε σφήνες λόγω του πολύ αυξημένου πλυθησμού. Δεν φοβόμαστε τίποτα...

Το τριόροφο μελίσσι χρειάζεται δεύτερη είσοδο;
Είναι ένα ερώτημα που ρωτούν συνέχεια οι νέοι μελισσοκόμοι. Αναρωτιούνται γιατί οι συλλέκτριες να περπατάνε τόση απόσταση ενώ μπορούν να πηγαινοερχονται κατευθείαν απο το τρίτο πάτωμα; Η απάντηση είναι θετική. Φυσικά και μπορούμε να βάλουμε δεύτερη είσοδο. Η καλύτερη πατέντα είναι να βάλουμε ένα μικρούλι πετραδάκι ανάμεσα απο το δεύτερο και τρίτο πάτωμα. για να δημιουργηθεί ένα μικρό κενό. Πρόκειται για ενα κολπάκι που εξυπηρετεί πολύ τις μέλισσες. Εγώ προσωπικά αφήνω μια είσοδο στο τρίτο πάτωμα και οι μέλισσες δουλεύουν και συλλέγουν μια χαρά!!

Κηρήθρες Μελισσοκομικής Αθηνών: Οι καλύτερες κηρήθρες με πιστοποίηση!

$
0
0

Η ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ είναι η πρώτη εταιρία σε πωλήσεις κεριού τα τελευταία χρόνια, και διαθέτει πιστοποίηση haccp και iso που εξασφαλίζουν με σφραγίδα την καλύτερη ποιότητα!Οι καλύτερες κηρήθρες απο την ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ!!

Η ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΚΗΡΗΘΡΕΣ Α'ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ 100% ΚΑΘΑΡΟ ΚΕΡΙ. ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΑΝΑΛΥΣΗΣ....





Οι κηρήθρες είναι η περιουσία του μελισσοκόμου, και όταν αυτές κτίζονται από ποιοτικά φύλλα κηρήθρας σαν της ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ τότε τα μελίσσια πάνε σφαίρα στην ανάπτυξη! Η κηρήθρα είναι το σπίτι του μελισσιού, και απο αυτή εξαρτώνται τα πάντα, απο την υγεία, την ανάπτυξη μέχρι και την ποιότητα των προϊόντων που παράγουμε. Μέσα στη κηρήθρα μεγαλώνουν γενναίες και γεναιές μελισσών, αποθηκεύεται το μέλι η γύρη ακόμη και το νερό. Αν και δεν μπορεί να το πιστέψει κάποιος, το κερί αναπνέει, και γι αυτό η κηρήθρα που θα βάλουμε στο μελίσσι πρέπει να είναι φτιαγμένη από 100% φυσικό κερί φτιαγμένο από τις μέλισσες.


Η ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ πρόκειται για μια εταιρία τεράστιας εμβέλειας, πρώτη σε πωλήσεις τα τελευταία χρόνια, η οποία δέχεται και αγοράζει μαύρες κηρήθρες από όλους τους μελισσοκόμους. Όπως έχω ενημερωθεί μάλιστα από την εταιρία, για κάθε μαύρη κηρήθρα που δίνουμε, αυτή επιστρέφει ένα πεντακάθαρο φύλλο κηρήθρας. Με αυτό το τρόπο εξασφαλίζει η εταιρία μεγάλες ποσότητες κεριού από 100 φυσικό κερί των Ελλήνων μελισσοκόμων.



Αφού δώσουμε τη μαύρη κηρήθρα, η εταιρία επεξεργάζεται το κερί μέσα στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις της, με τους αυστηρούς ελέγχους! Το κερί απολυμαίνεται  καθαρίζετε και συσκευάζετε με βάση ISO και HACCP.

Η ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ είναι η μοναδική εταιρία στην Ελλάδα που διαθέτει ειδικό εργαστήριο παρασκευής κηρηθρών πλήρως εξοπλισμένο με ISO-9001 HACCP- 22000.




Τα φύλλα κηρήθρας που φτιάχνει η μελισσοκομική αθηνών τα δοκιμάζω χρόνια στα μελίσσια μου και οι μέλισσες τα χτίζουν γρήγορα χωρίς προβλήματα. Παραγείλτε τις κηρήθρες της ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ.... 
Τηλ 2262059447


Πόσο ζουν οι μέλισσες όταν τρώνε μέλι ζάχαρη και ιμβερτοποιημένο σιρόπι: Έρευνα αποκαλύπτει...

$
0
0


Μια έρευνα πραγματοποιήθηκε για να δούμε πόσο ζουν οι μέλισσες ανάλογα με τη διατροφή που τους κάνουμε. Έχουμε πεί πολλές φορές ότι το μέλι δεν αντικαθίσταται από τη ζάχαρη. Ωστόσο δεν έχουμε δεί ποτέ πως επηρεάζεται το προσδόκιμο ζωής κάθε μέλισσας. Η παρακάτω έρευνα έχει να μας αποκαλύψει αρκετά πράγματα πάνω στο κομμάτι της διατροφής των μελισσών, και νομίζω είναι πολύ σημαντικό για όλους μας.

Για να μην πολυλογώ η έρευνα έγινε με 4 διαφορετικές τροφές. Με μέλι, ζάχαρη, ιμβερτοποιημένο σιρόπι με οξύ και τέλος ιμβερτοποιημένο σιρόπι με ένζυμα. Τα αποτελέσματα φαίνονται παρακάτω στον πίνακα. Για όσους δεν γνωρίζουν, το ιμβερτοποιημένο σιρόπι με οξύ είναι η διαδικασία κατα την οποία βράζουμε τη τροφή για λίγη ώρα μαζί με το οξύ και η ζάχαρη διασπάται σε απλούστερα ζάχαρα τη γλυκόζη και τη φρουκτόζη. Η ιμβερτοποίηση με ένζυμα είναι η διαδικασία που ακολουθεί η μέλισσα για να ιμβερτοποιήσει το νέκταρ της. Εκκρίνει ιμβερτάση και οι μεγάλες εταιρίες παραγωγής ιμβερτοποιημένων τροφών εφαρμόζουν πλέον τέτοιες τεχνικές...


Το συμπέρασμα από την έρευνα είναι ότι οι μέλισσες που φάγαν μέλι ή ιμβερτοποιημένο σιρόπι με ένζυμα ζήσαν περισσότερο. Ωστόσο δεν παρατηρήθηκε μεγάλη διαφορά στις μέλισσες που φάγαν απλό σιρόπι συγκριτικά με αυτές που κατανάλωσαν ιμβερτοποιημένο με ένζυμα. Εκεί που παρατηρήθηκε τεράστια τεράστια διαφορά ήταν με το οξύ (τρυγικό οξύ) μέσα στο σιρόπι. Δηλαδή αντί για καλό η ιμβερτοποίηση έκανε κακό στις μέλισσες.

Η συμβουλή των μεγάλων πανεπιστημιακών καθηγητών πάνω στη μελισσοκομία συμβουλεύουν τους μελισσοκόμους να ταίζουν σκέτο σιρόπι (νερό ζάχαρη) και να μην δοκιμάζουν διάφορες τεχνικές ιμβερτοποίησης διότι όπως δείχνουν οι έρευνες μειώνεται ο χρόνος ζωής των μελισσιών. Τυγχάνει να έχω δοκιμάσει και εγώ να βάλω λεμόνι μέσα στο σιρόπι για να το ιμβερτοποιήσω, όμως τώρα που διάβασα αυτή την έρευνα και πόσο μπορεί να μειωθεί ο χρόνος ζωής δεν θα το ξανα δοκιμάσω. Ελπίζω να βοήθησαν οι σημερινές πληροφορίες. Να είστε όλοι καλά!!

Βασιλοτροφία και ταυτόχρονη ανάπτυξη: Σύστημα του παλιού μελισσοκόμου Κώστα Παναγιωτίδη

$
0
0

Γράφει ο παλιός μελισσοκόμος Κώστας Παναγιωτίδης...
Φίλοι μου με τη βασιλοτροφία ασχολούμε πολλά χρόνια. Πολύ έρευνα, διάβασμα, πειράματα, έξοδα. Τα τελευταία 10 χρόνια κατέληξα στη κάθετη λαμαρίνα η οποία είναι το σύστημα με τον λιγότερο κόπο και έξοδα, και με το καλύτερο αποτέλεσμα.

Τα βασιλοκελιά που χρησιμοποιώ είναι Αριστέας, το σύστημα αυτό δεν έχει καμία σχέση με τα εμπορικά συστήματα Zender και Ezi queen, ούτε με τη βασιλοτροφία της σέσουλας που βλέπω στο εξωτερικό, στην οποία χωρίς σεβασμό για τη μέλισσα πετάνε χιλιάδες μέλισσες σε ένα συρμάτινο καλάθι και με τη σέσουλα γεμίζουν με μία χούφτα μέλισσες τα εμπορικά κυψελίδια σύζευξης με αγονιμοποίητη βασίλισσα. Κουραστικά και πολυδάπανα συστήματα.

Το σύστημα για το οποίο μιλάω είναι ένα σμήνος 3αράκι μικρό δυνατό και δεν χρειάζεται έλεγχο μετά από 6 εώς 8 μέρες για να χαλάσουμε τα δικά του βασιλοκελιά και να βάλουμε το επιλογής δικό μας με το ρίσκο της αποδοχής. Και αν δεν αποδεχθεί; Ξεγόνεψε, και τι το κάνεις; Το 3αράκι μας θα αρχίσει να δουλεύει όταν σε 2 μέρες σκάσει το κελί και βγει η βασίλισσα. Τότε ανοίγουμε προσεκτικά και του δίνουμε από την μάνα του, η οποία είναι δίπλα στα 2 μέτρα σε ένα ασφράγιστο πλαίσιο δίχως μέλισσες. Έτσι αρχίζει να εργάζεται, ηρεμεί, άρα δε περιμένει 12 μέρες να γεννηθεί το πρώτο αυγό, παίρνει κατευθείαν όχι ένα αυγό αλλά πολλές προνύμφες, έτσι έγινε 4αράκι, και σε 3 ημέρες θα πάρει από τη μάνα του ένα πλαίσιο σφραγισμένο παλιό γόνο, έτσι έγινε 5αράκι, το επόμενο πλαίσιο σε λίγες μέρες θα είναι με γόνο και πληθυσμό, τινάζουμε στην είσοδο τον πληθυσμό και τοποθετούμε μέσα στη κυψέλη τον γόνο και έτσι έγινε 6αράκι. Από εδώ και πέρα διατηρούμε την ισορροπία, η παλιά βασίλισσα να είναι τόσο δυνατή όσο να μη κάνει κελιά, έτσι θα φθάσουμε στους 9 και 9 γόνους.

Καιρός να επισκεφθούμε ή να ζυγίσουμε τους μάρτυρες για μια σίγουρη μεταφορά στις ανθοφορίες, εκεί θα μεταφερθούμε και η παλιά βασίλισσα θα ξεκουμπώσει από το διαιρούμενο πάτο και με εφημερίδα θα συνενωθεί πάνω στη νέα βασίλισσα. Αν κρατήσουμε την παλιά βασίλισσα με 2 πλαίσια γόνου, έχουμε διπλασιάσει τα μελίσσια μας. Αυτό το μελισσάκι θα το έχουμε κοντά στη περιοχή μας θα το φροντίσουμε και θα το βοηθήσουμε με πληθυσμό μετά τον τρύγο, για να δώσει μέλι το φθινόπωρο στο πεύκο. Το γνωστό σύστημα, βασιλοτροφία του Μαΐου, είναι για ανανέωση βασιλισσών , ενώ το σύστημα της κάθετης λαμαρίνας είναι σύστημα αποφυγής της σμηνουργίας και ταυτόχρονα ανάπτυξης, και γίνεται νωρίτερα, όταν έχουμε 7-8 περίπου γόνους. Αν γίνει νωρίτερα πρέπει να έχουμε επάρκεια από κηφήνες.

Μπορείτε να δείτε την παραγωγή κηφηνών στην melissokomiakozanis.comστην αρχή του ντοκιμαντέρ, όπως και το σημάδεμα της βασίλισσας κλπ…

Δείτε το βίντεο...


Λίγα σχόλια παραπάνω...
Πρόκειται για μια μέθοδο γις επαγγελματίες και όχι για ερασιτέχνες. Με αυτό το τρόπο το μελίσσι παράγει το μεγαλύτερο βασιλοκελί. Δεν χτίζει αλλα βασιλοκελιά αρα δε χαλάμε βασιλοκελιά όπως με τη παλιά μέθοδος. Αυτή η μέθοδος δεν είναι αντικατάστασης βασιλισσών που μας λένε οι καθηγητές στα βιβλία τους. Αυτή η μέθοδος είναι αποφυγής σμηνουργίας, γιατι τα φτιάχνουμε νωρίς και μπορούμε να ελέγχουμε άψογα ολόκληρο το μελισσοκομείο μας.

Φυσικά με αυτή τη μέθοδο διπλασιάζουμε τα μελίσσια μας. Διατηρούμε και τα δύο μελίσσια και φυσικά μπορούμε να φτιάξουμε βασίλισσες για όλα τα μελίσσια. Αναπτυξιακά η βασίλισσα συνεχίζει να ρίχνει γόνος και δεν χάνεται κανένα μελίσσι. Το σμήνος απο την 8η έως τη 14 ημέρα σφραγίζει το κελί πράγμα που μας δίνει αρκετό χρόνο για να επισκεφτούμε το μελισσοκομείο όταν θα έχει καλό καιρό με ήλιο....

Αντιστροφή πατωμάτων: Στρατηγικός χειρισμός για ραγδαία ανάπτυξη και αύξηση πλαισίων γόνου!!!

$
0
0


Η αντιστροφή πατωμάτων στο μελίσσι αποτελεί ένα σημαντικότατο χειρισμό για ανάπτυξη και αύξηση του γόνου. Χρησιμοποιείτε από πολλούς επαγγελματίες μελισσοκόμους και προτείνετε σαν μέθοδος ταχεία ανάπτυξης - πρόληψης σμηνουργίας απο τους μεγαλύτερους ερευνητές της χώρας μας. Προσωπικά σαν μελισσοκόμος τον έχω εφαρμόσει άπειρες φορές και έχω δεί πράγματι πολύ καλά αποτελέσματα στα μελίσσια. Μετά την αντιστροφή ο γόνος μπορεί να υπάρχει σε πάνω απο 12 πλαίσια του μελισσιού, δηλαδή γόνος πάνω και κάτω ταυτόχρονα. Πριν εξηγήσουμε πως εφαρμόζουμε τη μέθοδο θα ήταν χρήσιμο να δούμε πως δουλεύει το μελίσσι εσωτερικά.


Πλαίσιο τίγκα στη γύρη
Όταν προσθέτουμε πάτωμα στο μελίσσι η βασίλισσα μετά από λίγες ημέρες ανεβαίνει και γεννά επάνω. Προτιμά τον όροφο λόγω υψηλότερης θερμοκρασίας, επειδή χτυπά ο ήλιος το καπάκι.  Όταν ανέβει η βασίλισσα το μελίσσι φτιάχνει "τον πυρήνα"του επάνω. Δηλαδή εκεί θα γεννά η βασίλισσα και εκεί θα αποθηκεύεται το μέλι, ενώ η γύρη κάτω. Γιατί όμως γίνεται αυτό; Γιατί η γύρη πάει κάτω και όχι πάνω; Οι εχθροί των μελισσών τρώνε μέλι! Σφήκες βομβίνοι μυρμίγκια μπαμπουρες ακόμη και λεηλάτριες μέλισσες από άλλα μελίσσια. Οι μέλισσες προκειμένου να προστατέψουν το μέλι τους, το αποθηκεύουν όσο πιο ψηλά από την είσοδο, έτσι ώστε όταν μπει ένας εχθρός να πρέπει να διασχίσει χιλιάδες συλλέκτριες στρατό. Ποτέ λοιπόν δεν αποθηκεύουν κάτω μέλι! Οι μέλισσες ενστικτωδώς νιώθουν οι το μέλι κάτω είναι καμμένο χαρτί, τελείως απροστάτευτό, ενώ η γύρη δεν αποτελεί στόχο η τροφή για κανένα άλλο έντομο εκτός απο τη μέλισσα. Συνεπώς τη βάζουν όλη κάτω, και αυτό έχει συνέπειες.
Οι συλλέκτριες μέλισσες μετά από μια δύο εβδομάδες η παραπάνω, γεμίζουν σχεδόν όλη τη γονοφωλιά με γύρη ενώ τις περισσότερες φορές υπάρχουν και μερικά κενά πλαίσια. Τόση ποσότητα γύρης και μένει ανεκμετάλλευτη από το μελίσσι. Ξέρετε για να θρέψουν οι μέλισσες τον ανοιχτό γόνο χρειάζονται να έχουν τη γύρη δίπλα τους. Σκεφτείτε εναν χειρούργο στο νοσοκομείο, να έχει τα εργαλεία του 10 δωμάτια μακριά. Γιατί οι παραμάνες μέλισσες είναι σαν νοσοκόμες για τα μωρά τους. Τι κάνουμε λοιπόν για να αναγκάσουμε το μελίσσι να καταναλώσει τη γύρη του και να ρίξει περισσότερους γόνους; Μα φυσικά αντιστροφή πατώματος - γονοφωλιάς. Η γύρη να πάει επάνω και ο γόνος κάτω. Η βασίλισσα μετά θα πάει και θα κάνει γόνο και επάνω, απο ένστικτο. Αν το πάτωμα είναι γεμάτο γύρη και δεν έχει καθόλου κενά, επιβάλλεται να αφαιρέσουμε μερικά πλαίσια να δώσουμε σε αδύνατα μελίσσια ή να τα βάλουμε στη κατάψυξη για το καλοκαίρι. Στο κέντρο βάζουμε τα άδεια πλαίσια για να βρεί χώρο κατευθείαν η βασίλισσα.

Το αποτέλεσμα μετά την αντιστροφή είναι διεύρυνση της γονοφωλιάς, αύξηση ελεύθερου χώρου για γέννα της βασίλισσας, γρήγορη ανάπτυξη και πρόληψη για σμηνουργία. Τον χειρισμό τον έχω εφαρμόσει στα μελίσσια μου και νομίζω όσοι έχουν κινητό πάτο επιβάλλεται να τον κάνουν. Επειδή γνωρίζω οτι οι περισσότεροι θα θέλατε να δείτε και ένα σχήμα με όλα αυτά, έφτιαξα κάτι πρόχειρο. Και θα σας εξηγήσω αναλυτικά τα βήματα για να έχετε δυνατά τριόροφα μελίσσια!!!











Στην συνέχεια αφού περάσουν λίγες ημέρες και σφραγίσει ο γόνος και καταναλωθεί αρκετή γύρη μπορούμε να προσθέσουμε τρίτο πάτωμα.

Βρήκαν όλα τους τα μελίσσια διαλυμένα: 1 χρόνο μετά η συνέχεια είναι απρόβλεπτη...

$
0
0

Στις 19 Φεβρουαρίου 2016 το μελισσοκομείο μας υπέστη καταστροφική κλοπή.  Ένα μελισσοκομείο δυναμικότητας 60 περίπου σμηνών αποδεκατίστηκε…



Όμως μέσα σε αυτή την καταστροφή  για καλή μας τύχη  έφτασε άμεσα εκεί ένας άνθρωπος με ιδιαίτερη αγάπη & αισθήματα τόσο προς τη μέλισσα όσο κ προς τους συναδέλφους του.
Πρόθυμα μας βοήθησε μαζί με τον συνεργάτη του να περισώσουμε ότι μπορούσαμε. ΤΑ ΛΕΓΟΜΕΝΑ ΤΟΥ ΚΑΘΗΣΥΧΑΣΤΙΚΑ΄(Μην στεναχώριεστε θα τα ξαναφτιάξουμε!) Ηθική υποστήριξη??? ΝΑΙ !!  Αλλά το κυριότερο ΥΛΙΚΗ !!

 Άμεσα λοιπόν γνωστοποίησε το συμβάν μέσο της σελιδας που έχει (melissokomiki kissavou) Tα αποτελέσματα ΑΜΕΣΑ ! Αρκετά τα τηλεφωνήματα που δεχτήκαμε από Θεσσαλούς συναδέλφους κ όχι μόνo…

Ένα μεγάλο ευχαριστώ λοιπόν στους...

  • Τρέχα Περικλή (melissokomiki kissavou) ΗΘΙΚΗ & ΥΛΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ
  • Σταμάτη Χάρη  (Ορεινή μέλισσα) ΗΘΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ & ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΜΒΑΝΤΟΣ
  • Γκρίτζαλη Αλέξανδρο …(Μελισσοκομική Αθηνών) ΥΛΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ
Στους μελισσοκομους...
  • Αποστόλου Τηλέμαχο
  • Καρτσιώλα Γεώργιο
  • Νταλαμπέκα Αλέξανδρο
  • Ολυμπίσιο Δημήτριο
  • Παπακων/νου Γεώργιο
  • Σκόκα Δημήτριο
  • Τασιά Σπύρο
  • Τρέχα Περικλή
  • Τσιλίκη Αθανάσιο
  • Τσιλίκη Βασίλειο
Λίγους μήνες μετά, με πολύ κόπο, υπομονή αλλά κ επιμονή το μελισσοκομείο μας δηλώνει ξανά το παρόν!








ΥΓ 1 Ευχόμαστε κανείς να μην αντικρίσει τέτοια καταστροφή από ανθρώπινο χέρι.
ΥΓ 2 Αισθανόμαστε βαθύτατα συγκινημένοι με τη συμπεριφορά κ το ήθος κάποιων ‘’ΑΝΘΡΩΠΩΝ’’ – μελισσοκόμων.
Με εκτίμηση Αναστάσιος Ζούρας & Φούντας

Η ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΟΠΩΣ ΕΓΙΝΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΡΕΙΝΗ ΜΕΛΙΣΣΑ ΠΡΙΝ 1 ΧΡΟΝΟ

ΣΟΚ: Εγκληματική ενέργεια σε βάρος μελισσοκόμων: Κλέφτες ρίμαξαν ολόκληρο το μελισσοκομείο και άφησαν συντρίμμια πίσω τους



ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΩΝ - ΒΙΩΣΑΝ ΤΗΝ ΑΠΟΛΥΤΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ.
Τεράστια καταστροφή από κλέφτες οι οποίοι ρήμαξαν ολόκληρο μελισσοκομείο χωρίς κανένα δισταγμό και τύψεις. Άνοιξαν πέταξαν πληθυσμούς και πήραν ότι πρόλαβαν. Κατέστρεψαν τους ανθρώπους. Δείτε τα σμήνη που κείτονται- πεταμένα λες και είναι σκουπίδια. Οι εικόνες που αντίκρισαν οι μελισσοκόμοι ήταν απλά σοκαρίστηκες. Αυτές είναι οι εικόνες θλίψης για τη κακία και το μίσος που κρύβουν άνθρωποι μέσα τους, και που το κράτος δεν κάνει τίποτα για να αποδώσει δικαιοσύνη! Τίποτα! Αυτό δεν είναι κλοπή, είναι εγκληματική ενέργεια!



ΘΛΙΒΕΡΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΚΙΣΣΑΒΟΥ
Το σημερινό θέμα είναι :
50% μελισσοκομικό – 50% ανθρώπινο
Ξεκινήσαμε για καλή μελισσοκομική ημέρα όταν μας ζήτησαν να ΣΥΜΜΑΖΕΨΟΥΜΕ ένα μελισσοκομείο 60 μελισσοσμηνών στους Νερόμυλους Αγιάς. Ιδιοκτήτες του :
1) Τάσος Ζούρας με ΑΜ 1174 τηλ. 6945949868
2) Τάσος Φούντας με ΑΜ 1173 τηλ. 6908524302
Όπως θα δείτε από τις φώτο που ακολουθούν ΠΡΩΗΝ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΕΙΟ. Εικόνες σοκαριστικές. Προκαλούν ρίγη – θλίψη – δάκρυα!!!
Κάποιος ΕΞΥΠΝΟΣ θεώρησε ότι μπορούσε να αυξήσει τον πληθυσμό των μελισσιών του ΚΛΕΒΟΝΤΑΣ ξένους πληθυσμούς χθες βράδυ. Κλοπή + ασέβεια = Αηδία . Μόνο αυτό μας προκαλεί το ποιόν του.
Με έμπειρο ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟ ΜΑΤΙ και όπως θα δείτε και από τις φώτο, ΜΙΛΑΜΕ για προσεγμένο - πρώιμο Μελισσοκομείο. (θέση – υλικό – σμήνη – γόνοι)

Σχετικά με τον κλέφτη θέλουμε να πούμε:
1) Δεν υπάρχει ΚΑΜΙΑ περίπτωση να γίνει ποτέ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΣ, όσα βιβλία και αν διαβάσει, όσα σεμινάρια και αν παρακολουθήσει, όσες γνώσεις και αν του μεταδώσουν άλλοι μελισσοκόμοι, ΓΙΑΤΙ του λείπει το πιο βασικό χαρακτηριστικό ενός μελισσοκόμου : ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΛΙΣΣΑ
2) Ευχόμαστε να τον συναντήσουμε κάποτε για να εκμεταλλευτούμε το μοναδικό προνόμιο ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ που μας έχει απομείνει : ΑΣΥΛΙΑ ΑΥΤΟΦΩΡΟΥ!!!!
3) Στον συγκεκριμένο δίνουμε την ευχή που δίνουμε σε όλους του ΑΓΑΜΗΤΟΥΣ. (ΝΑΙ, αυτό που καταλάβατε!!!!!!)

Ας δούμε τώρα και την πραγματικότητα.
- Πως μπορούν να αποζημιωθούν; (σταματήστε να με γαργαλάτε Ελλάδα είμαστε!!!)
- Πόσο κοστολογείτε αυτήν η κλοπή. Δεν έχω εύκαιρο κομπιουτεράκι για να σας τα υπολογίσω, αλλά δεν χρειάζεται κιόλας. ΔΕΝ ΚΟΣΤΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ!!!!
Ήρθε η ώρα να δείξουμε την ανθρω – ποια μας. (όχι δεν κάνω ορθογραφικά!!!!)
Ας κοιταχτούμε όλοι στον καθρέφτη.
Όσοι δουν ΑΝΘΡΩΠΟ ας συλλυπηθούν.
Όσοι δουν ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟ ας συνδράμουν. Αμαρτία να κόβονται φτερά σε ανθρώπους με μεράκι.
- Ως Μελισσοκομική Κισσάβου:
Όσες βασίλισσες χρειαστούν φέτος να ξαναχτίσουν τα όνειρα, ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΜΑΣ.
- Ως Περικλής Τρέχας :
Από 5 παραφυάδες στον καθένα για να συνεχίσουν να ζουν τα όνειρα!
ΕΛΠΙΖΩ!!!!!!














Επιθετικά μελίσσια νωρίς την Άνοιξη. Πολύτιμες συμβουλές για μια γρήγορη επιθεώρηση!

$
0
0


Πηγαίνετε στα μελίσσια, και γίνονται πολύ επιθετικά; Μήπως η επιθεώρηση σε μερικά μελίσσια γίνετε μαρτύριο με πολλές μέλισσες να βουίζουν γύρω απο το κεφάλι σας; Όσο και να φαίνεται παράξενο είναι ένα απολύτως φυσιολογικό φαινόμενο, μερικά μελίσσια όντως μπορούν να γίνουν επιθετικά, ακόμα και αν ηταν τα πιο ήρεμα του μελισσοκομείου το προηγούμενο διάστημα. Το ερώτημα των περισσότερων μελισσοκόμων, είναι γιατί τα ήρεμα μελίσσια γίνονται ξαφνικά επιθετικά. Απο που πηγάζει το πρόβλημα και πως αντιμετωπίζετε;
Απο την εμπειρία μου, μπορώ να πω ότι το μεγαλύτερο λάθος που γίνονται επιθετικά τα μελίσσια, είναι οι πολλαπλές επιθεωρήσεις. Θα σας πω ένα παράδειγμα για να το καταλάβετε. Πάμε μια ηλιόλουστη μέρα για επιθεώρηση στα μελίσσια, και όλα είναι οκ! Όμως μερικά μελίσσια είναι ελαφρώς πιο υπερκινητικά, και θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι λίγο επιθετικά. Πάμε για δεύτερη και τρίτη επιθεώρηση σε διάστημα 2-3 ημερών. Τα μελίσσια που στη πρώτη επιθεώρηση ήταν "υπερκινητικά"τώρα είναι επιθετικά. Πέφτουν απάνω στη μάσκα σαν στούκας! Τα μελίσσια δείχνουν με το δικό τους τρόπο, ότι ενοχλούνται απο τις επεμβάσεις μας. Δεν θέλουν συνέχεια. Μια φορά την εβδομάδα το πολύ! Και αν χρειάζονται τροφή, δεν χρειάζεται να γίνει και επιθεώρηση μαζί. Πετάξτε τη τροφή και προχωρήστε στο επόμενο μελίσσι.

Ο κύριος λόγος που γίνονται τόσο επιθετικά μελίσσια νωρίς την Άνοιξη είναι οι γέρικες συλλέκτριες! Όσο πιο μεγάλη σε ηλικία είναι μια μέλισσα τόσο πιο επιθετική γίνετε. Για παράδειγμα ένα μελίσσι τον Φεβρουάριο που ξεκινάει τους γόνους του, έχει και πολλές ηλικιωμένες μέλισσες, οι οποίες φυσικά μπορούν να γίνουν πολύ επιθετικές! Αυτά τα μελίσσια όμως, αν αρχήσουν να εκκολάπτονται οι γόνοι, μπορούν να ηρεμήσουν σημαντικά. Όσο περισσότερες νεαρές και φρεσκο-εκκολαπτόμενες μέλισσες έχει ένα μελίσσι, τόσο πιο ήρεμο, συνεκτικό, και ευκολοδούλευτο γίνετε!

Μερικοί μελισσοκόμοι με ρωτάνε, γιατί το τάδε μελίσσι είναι επιθετικό φέτος, ενώ πέριση ήταν αρνάκι; Η απάντηση είναι η εξής. Όλα είναι θέμα βασίλισσας! Μπορεί αυτό το μελίσσι να έκανε αντικατάσταση στη βασίλισσα του, άρα ουσιαστικά μιλάμε για ένα καινούργιο μελίσσι. Κάθε φορά που γεννιέται βασίλισσα κουβαλάει διαφορετικά γονίδια. Για παράδειγμα μια βασίλισσα μπορεί να φέρει γονίδια επιθετικότητας, που διατηρεί απο τα παλαιότερα χρόνια. Οι επιθετικές μέλισσες μαζεύουν περισσότερο μέλι, όμως δεν μας βοηθάνε καθόλου στους χειρισμούς. Δεν μπορούμε να δουλέψουμε σωστά!

Προσωπικά στο μελισσοκομείο μου είχα πάντα επιθετικά μελίσσια, όμως είχα υπομονή μαζί τους, σεβόμουν το δικαίωμα τους, να έχουν την ησυχία τους. Όταν δούμε επιθετικό μελίσσι, ο καπνός έχει διάρκεια μόνο για 2-3 δευτερόλεπτα, και στη συνέχεια πετάγονται πάλι οι μέλισσες, οπότε ότι είναι να κάνουμε πρέπει να το κάνουμε πολύ γρήγορα! Έχω διαπιστώσει ότι όσο υπομονή έδειξα σε αυτά τα μελίσσια με αντάμειψαν! Όσο και να φαίνεται παράξενο το επιθετικό μελίσσι είναι υγεία! Έτσι ήταν τα μελίσσια παλιά. Πως αλλιώς θα αντιμετωπίσουν τους τόσους εχθρούς που τα κυνηγάνε; Απο σφήκες σερσέκια, μέχρι δίποδα ζώα - κλέφτες!

Ένας επίσης βασικός λόγος επιθετικότητας είναι και η βαρρόα. Μελίσσια με προσβολή απο βαρρόα πονάνε και επειδή δεν ξέρουν τι φταίει επιτίθενται σε εμάς. Πολλές φορές τα πιο επιθετικά μελίσσια αποδείχτηκαν ότι τελικά είχαν βαριά προσβολή απο βαρρόα. Σε μια τέτοια περίπτωση χρειαζόμαστε ειδικά μέτρα, όπως να δώσουμε ταινίες για να σώσουμε το μελίσσι. Δυστυχώς με τους πολλούς γόνους ούτε καν ξελάφρωμα βαρρόα δεν γίνετε σωστά, αλλά υπάρχει και άλλη επιλογή;

 Ένα τελευταίο μυστικό που έχω ζήσει με επιθετικά μελίσσια! Έχω παρατηρήσει ότι μετά απο το κόψιμο μερικών παραφυάδων τα επιθετικά μελίσσια γίνονται πολύ ήρεμα! Πολλές φορές ένα δυνατό μελίσσι νιώθει τη δυναμή του, γνωρίζει ότι μπορεί να γονατίσει έναν άνθρωπο πανεύκολα, και δείχνει μια γεύση του τι μπορεί να κάνει. Αν όμως χάσει τη δύναμη του, θα γίνει και πάλι ήρεμο. Το έχω δεί να συμβαίνει πολλές φορές και σας συμβουλεύω να το κάνετε σε ειδικές περιπτώσεις!


Περίεργο φαινόμενο σε μελίσσι

$
0
0


Καλησπέρα,
Μέσα στον Ιανουάριο βρήκα ένα μελίσσι μου νεκρό και δεν καταλαβαίνω το λόγο. Το μελίσσι ξεχειμώνιαζε δυνατό. Σας παραθέτω τι είδα και αν μπορείτε να με βοηθήσετε να καταλάβω τι έφταιξε.
Άνοιξα το καπάκι και το κηρόπανο για να βάλω φαγητό και πάνω πάνω τα πλαϊνά κενά που υπάρχουν ανάμεσα στα πλαίσια ήταν γεμάτα νεκρές μέλισσες (αναρωτιέμαι πώς έμειναν εκεί και δεν έπεσαν κάτω στον πάτο).
Ελάχιστες ζούσαν ακόμα (γύρω στις 50), αλλά περπατούσαν αργά και σαν αποδυναμωμένες.
Είχαν άφθονο φαγητό, ζαχαροζύμαρο που τους είχα βάλει εδώ και ένα μήνα.
Έδιωξα τον νεκρό πλυθησμό, σήκωσα τα πλαίσια και μύριζαν άσχημα, σαν ξινισμένο σιρόπι. Μερικά είχαν πολύ μέλι ασφράγιστο. Σε κάποιο κελί με μέλι είχε κίτρινο πηχτό υγρό. Σε μερικά κελιά με μέλι, το κερί του κελιού γύρω γύρω φαινόταν ελαφρώς κατεστραμένο.
Οι νεκρές μέλισσες ήταν ακέραιες, δεν είχε αλλάξει το χρώμα τους, το σώμα τους ήταν ολόκληρο, τα φτερά τους εκεί. Τίποτα δεν έδειχνε αρρώστεια. Κανένα κελί δεν είχε σάπιες μέλισσες ή άρρωστα νεκρά σώματα.
Έχω ψάξει όλες τις ασθένειες των μελισσιών και καμία δεν έχει τα συμπτώματα που είδα.
Δεν ξέρω αν παίζει ρόλο, αλλά είχα εισβολή σφηκών σε όλο το μελισσοκομείο μου γύρω στα τέλη Νοεμβρίου και έχασα κάποια μελίσσια.  Όμως, στο παραπάνω μελίσσι δεν βήκα ούτε μια σφήκα.
Αν γνωρίζει κάποιος να μου πει τι έφταιξε, για να προσέξω τα υπόλοιπα μελίσσια μου.
Ευχαριστώ πολύ 

Τσάκωσε μελίσσι η παγίδα του μέσα σε 5 μέρες: Δείτε τι έβαλε μέσα στη κυψέλη (video)

$
0
0


Τοποθέτησε παγίδα για μελίσσι πάνω σε ένα δέντρο δίπλα στο κορμό και αμέσως τσάκωσε σμήνος! Όπως φαίνεται παίζει πολύ μεγάλο ρόλο η παγίφα να βρίσκεται στερεωμένη πάνω στο κορμό. Οι μέλισσες εξαπατώνονται και νομίζουν οτι πρόκειται για φυσική κοιλότητα στον κορμό - κοινώς κουφάλα. Όμως δεν είναι αυτό που έπαιξει το σημαντικότερο ρόλο. Ο μελισσοκόμος έβαλε μέσα στην παγίδα αιθέριο έλαιο lemon grass, δηλαδή κάτι σαν μελισσόχορτο. Τα μαντηλάκια που κυκλοφορούν απο την anel κάνουν απίστευτα καλύτερη δουλειά και μπορείτε να τα βάλετε με ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα. Εκτός απο άρωμα τοποθέτηση και μια παλιά μαύρη κηρήθρα. Η χωριτικότητα της παγίδας είναι περίπου 5 πλαίσια.

Αυτά τα χαρακτηριστικά "και τα κόλπα"φαίνεται να προσελκύουν τους αφεσμούς με μέγιστο αποτέλεσμα επιτυχίας. Δείτε ένα τέλειο βίντεο. Ο μελισσοκόμος έτυχε να βρίσκεται εκεί τη στιγμή που έφτασε το σμήνος. Είναι εκπληκτικό. Το συναίσθημα είναι απερίγραπτο!!!

Viewing all 18087 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>