Quantcast
Channel: Ορεινή Μέλισσα
Viewing all 18087 articles
Browse latest View live

Μέθοδος ταχείας ανάπτυξης μελισσιών

$
0
0


Σήμερα σας έχω μια πολύ πανεύκολη μέθοδο για τεράστια και γρήγορη ανάπτυξη στα μελίσσια. Η μέθοδος βασίζεται για άλλη μια φορά στη τροφοδότηση αλλά όχι μόνο με σιρόπι αλλά και ζυμάρι μαζί. Αλλά όχι κάποιο τυχαίο ζυμάρι. Ξέρετε στα μελίσσια πρέπει να προσέχουμε τι τροφές αγοράζουμε. Πρόσφατα αγόρασα μια ενισχυμένη τροφή με βιταμίνες και αμινοξέα από την Μελισσοκομική Αθηνών. Στα μελίσσια μου προσέχω πάρα πολύ τι τροφές βάζω.

Ξέρετε δεν είναι όλες οι τροφές ίδιες. Άλλες πετρώνουν άλλες δεν δυσκολεύονται να τις πάρουν τα μελίσσια και είναι και κάποιες άλλες που λόγω της ενισχυμένης σύνθεσης τους βοηθούν τα μελίσσια να ρίξουν πολύ γόνο. Φυσικά όταν είναι καλή η τροφή - και υπάρχει γόνος - οι μέλισσες την παίρνουν πολύ γρήγορα. Έτσι συμβαίνει λοιπόν και με την τροφή της μελισσοκομικής Αθηνών η οποία μετά από προσθήκη στα μελίσσια εκτόξευσε τη γέννα της βασίλισσας.

Η τροφή της μελισσοκομικής Αθηνών ονομάζεται VITAMIN PLUSκαι ενώ στην αρχή νόμιζα ότι πρόκειται για μια απλή τροφή με βιταμίνες έκανα λάθος. Η τροφή αυτή είναι ιδανική για ανάπτυξη, ακόμη και αν τα μελίσσια δεν βρίσκουν πολύ γύρη. Περιέχει βιταμίνες μέταλλα και αμινοξέα. Δώστε μεγάλη σημασία σε αυτό! Τα αμινοξέα συνθέτουν τις πρωτεΐνες, άρα καταλαβαίνετε ότι η τροφή αυτή κάνει τούρμπο τα μελίσσια. Παρατήρησα ότι με 1 κιλό σε κάθε μελίσσι έχουμε εξίσου καλά αποτελέσματα. Τα μελίσσια μέσα σε λίγο διάστημα αύξησαν την έκταση του γόνου κατακόρυφα.


Εκτός απο την τροφή για να διεγείρεται στο μέγιστο τη γέννα πρέπει να βάλετε και σιρόπι. Οι μέλισσες παίρνουν την τροφή με τις βιταμίνες και τα αμινοξέα, και την ανακατεύουν με το σιρόπι για να ταΐσουν τον γόνο. Παρατήρησα ότι τα μελίσσια που ταΐστηκαν με αυτόν τον συνδυασμό είχαν συντριπτικές διαφορές με τα υπόλοιπα. Και όταν μιλάω για αύξηση γέννας δεν μιλάμε για 1 ή 3 πλαίσια γόνου αλλά πολύ παραπάνω. Το σιρόπι καλό είναι να το δώσετε με μπουκάλι διότι έχει πολύ καλά αποτελέσματα. Οι μέλισσες το πέρνουν μέσα σε δύο μέρες περίπου.

Την τροφή της ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ VITAMIN PLUSτην κόβουμε από κάτω και κάνουμε μεγάλη τρύπα στο σακουλάκι. Μην την φοβάστε δεν πετρώνει. Αν το μελίσσι είναι δεκάρι και έχει πολύ γόνο μπορείτε να κόψετε την μισή επιφάνεια της σακούλας στο κάτω μέρος. Συμφέρει πολύ το μελίσσι να την πάρει όλη μαζί, και θα δείτε μετά τη γέννα θα ρίξει η βασίλισσα.

Την μέθοδο με το μπουκαλάκι και την τροφή VITAMIN PLUSμετά από τα αποτελέσματα που είχε την δοκιμάζω και στα μικρά μελίσσια τα οποία θέλουν ώθηση για να μεγαλώσουν. Νομίζω πως φέτος θα φτιάξουμε πολύ δυνατά μελίσσια με αυτά που κάνουμε φέτος!

Η τροφή κοστίζει 1,16 μαζί με το φπα και νομίζω πως είναι πολύ οικονομική για την χρήση που έχει. Επειδή ξέρω ότι οι περισσότεροι βρίσκεστε σε δύσκολη οικονομική κατάσταση μπορείτε να δοκιμάσετε βάζοντάς μόνο 1 κιλό ανά μελίσσι συν το σιρόπι και τα αποτελέσματα εγγυημένα. Θα δείτε στην συνέχεια πως θα ρίξουν γόνους τα μελίσσια. Δείτε φωτογραφίες από τα μελίσσια μας...

Για να παραγγείλετε τη τροφή:
http://www.melissokomiki.com/index.php?route
















Πότε χρησιμοποιούμε τα χτισμένα πλαίσια; Πως βάζουμε το μέλι και τη γύρη, τι γίνετε αν ξίνισε το μέλι ή μούχλιασε η γύρη;

$
0
0


Καλήμερα. έχω κάποια πλαίσια χτισμένα τα οποία ανήκαν σε αδύνατο μελίσσι το οποίο προφανώς το φθινόπωρο λεηλατήθηκε έμεινε απο τροφή και τέλος. στα πλαίσια έχει γόνο νεκρό και μέλισσες με τα κεφάλια μέσα στα κελιά. τα πλαισα τοποθετηθηκαν στην κατάψυξη τότε. το ερώτημα είναι να τα χρησιμοποιήσω τωρα η οχι; ευχαριστω!
Με εκτίμηση,
γιαννης

Απάντηση Ο.Μ...
Τα πλαίσια μπορείς να τα προσθέσεις μόνο σε μελίσσια που χρειάζονται χώρο. Να ξέρεις πως τα μαύρα πλαίσια, η βασίλισσα τα έχει μεγάλη αδυναμία και τα γεννάει κατευθείαν. Αξίζει να σου πω οτι όσοι μελισσοκόμοι δίνουν χτισμένα στα μελίσσια αντί για άχτιστα έχουν πολύ μεγαλύτερη ανάπτυξη. Και φυσικά τα μελίσσια παίρνουν ορόφους πολύ γρήγορα. Έκανες πολύ καλά που τα έβαλες στη κατάψυξη γιατί ο γόνος θα είχε σαπίσει αν τα άφηνες έξω. Οι μέλισσες όταν τα βάλεις μέσα θα καθαρίσουν ότι νεκρό υπάρχει πολύ γρήγορα. Και μετά η βασίλισσα θα γεννήσει.

Σε συμβουλεύω αν δεν έχεις άλλα κτισμένα πλαίσια, να προσθέσεις μόνο ένα σε κάθε δυνατό μελίσσι που έχει πληθυσμό πάνω από 7 πλαίσια. Αυτό υπάρχει λόγος που το κάνουμε. Όσο πιο νωρίς την άνοιξη είναι, τόσο λιγότερη όρεξη για χτίσιμο έχουν οι μέλισσες. Συνεπώς ο μελισσοκόμος προσπαθεί τώρα να εκμεταλλεύτει ότι κτισμένα πλαίσια έχει, γιατί αργότερα μόλις ανέβουν και οι θερμοκρασίες οι μέλισσες χτίζουν σα τρελές. Όχι άκτιστα, αλλά και το ξύλο ακόμα - που λέει ο λόγος χτίζουν. Τα πλαίσια μπορείς να τα τοποθετήσεις εκεί που τελειώνει ο γόνος. Δηλαδή στο τελευταίο πλαίσιο γόνου τοποθετείς το επόμενο πλαίσιο αυτό.

Επίσης κάτι άλλο. Ένας συνάδελφος μου έκανε ερώτηση σχετικά με πλαίσια που έχουν ασφράγιστο μέλι ή γύρη. Αυτά τα πλαίσια καλό είναι να μη τα τοποθετήσουμε τώρα. Πιστεύω πως η καλύτερη περίοδος είναι ο Μάρτιος. Προσωπικά εγώ θα προτιμούσα να τα τοποθετήσω μόλις τα μελίσσια πάρουν το πρώτο πάτωμα. Εκεί που ανεβάζουμε δύο πλαίσια με σφραγισμένο γόνο, τσούπ τοποθετούμε και κανα δύο πλαίσια με μέλι και γύρη, έτσι ώστε όταν ερθει η βασίλισσα να γεννήσει και οι μέλισσες να βρούν έτοιμη τροφή. Φυσικά δεν πρόκειται να περισσέψει ούτε γραμμάριο, οι μέλισσες θα το καταναλώσουν όλο. Και αυτό θα συμβεί μόλις η γέννα της βασίλισσα ξεκινήσει και στο επάνω πάτωμα. Έχω παρατηρήσει οτι γίνεται πιο γρήγορα έτσι.

Και κάτι τελευταίο. Έχω ακούσει μελισσοκόμους που έχουν πλαίσια με μουχλιασμένη γύρη ή φοβούνται οτι το μέλι ξίνισε. Σε μια περίπτωση ξινισμένου μελιού δοκιμάζουμε να δούμε αν έχει ξινή γεύση. Αν δε καταλαβαίνουμε τίποτα τέτοιο ή είναι ελάχιστα το δίνουμε κανονικά στις μέλισσες. Στη περίπτωση μουχλιασμένης γύρης περιμένουμε να γίνει ένα δυνατό μελίσσι, και οι μέλισσες θα καθαρίσουν το πλαίσιο και όλο το άχρηστο υλικό. Μπορεί να καταναλώσουν κιόλας αλλά ένα δυνατό μελίσσι δεν πρόκειται να επηρεαστεί καθόλου από κάτι τέτοιο. Λέμε οτι χρειάζεται ένα δυνατό μελίσσι, επειδή χρειάζεται πλυθησμός για αυτή τη δουλειά. Φανταστείτε να υπάρχουν λίγες χούφτες μέλισσες και να πάθουν δυσεντερίες από τη κατανάλωση χαλασμένης τροφής. Το μελίσσι θα γονατιστεί σε θέμα πλυθησμού. Όσον αφορά το ξινισμένο μέλι έχει την τάση να ρέει απο τη κηρήθρα διότι υπέστη ζύμωση. Δεν υπάρχει ούτε μια στο εκατομμύριο να μη το καταλάβετε. Έτσι όπως είναι τοποθετημένο το μέλι στη κηρήθρα - στα κελιά σπάνια ξινίζει...


Φτιάξε βάμμα πρόπολης με πανεύκολο τρόπο: Φάρμακο για όλες τις παθήσεις και τα μικρόβια

$
0
0


Έφτιαξα βάμμα πρόπολης και ήταν έτοιμο σε μια εβδομάδα!
Πρόσφατα πειραματίστηκα να φτιάξω βάμμα πρόπολης. Και τα κατάφερα! Μέσα από την εμπειρία μου θέλω σήμερα να σας δώσω αναλυτικά οδηγίες πως θα φτιάξετε και εσείς βάμμα πρόπολης πολύ εύκολα. Θα γίνει το απόλυτο φάρμακο για τις πληγές σας, τα εγκαύματα, τις μολύνσεις και ότι άλλο μπορείτε να φανταστείτε. Έχω ακούσει από μελισσοκόμους διάφορες πολύπλοκες μέθοδους όπου το μείγμα κάνει να ωριμάσει έως και 40 ημέρες. Η να ψάξουν να βρουν οινόπνευμα ποτοποιίας και άλλα τέτοια δύσκολα. Σήμερα έχω βρει λύσεις για όλα και θα δείτε πόσο εύκολο ήταν όλα!

Αρχικά πρέπει να προμηθευτούμε την πρόπολη. Αν δεν είμαστε μελισσοκόμοι μπορούμε να την αγοράσουμε από κάποιον παραγωγό και κάνει περίπου 60 ευρώ το κιλό. Φυσικά εμείς δεν θα χρειαστούμε τόση ποσότητα άλλα περίπου 200 γραμμάρια δηλαδή περίπου 12 ευρώ. Θα χρησιμοποιήσουμε ένα βάζο γυάλινο και θα χρειαστούμε δύο μόνο υλικά. Καθαρό οινόπνευμα 95 βαθμούς και πρόπολη. Επειδή το καθαρό οινόπνευμα είναι αρκετά ακριβό μπορούμε να κάνουμε την ίδια δουλειά με μια "λοσιον οινοπνεύματος"με τουλάχιστον 93 βαθμούς - υπάρχει στα σούπερ μάρκετ. Απλώς σε αυτή τη περίπτωση το βάμμα μας δεν θα είναι πόσιμο αλλά μόνο για το δέρμα. Το καθαρό οινόπνευμα κάνει 8 ευρώ τα 200ml ενώ το η λοσιόν τα 500ml 2 ευρώ. Αυτό συμβαίνει λόγω φορολογίας, το καθαρό οινόπνευμα βλέπετε θεωρείτε είδος πολυτελείας. Εγώ έφτιαξα βάμμα και με τα δύο και είδα ότι η πρόπολη διαλύεται το ίδιο καλά και με τους δύο τρόπους.

Πρώτο βήμα για να φτιάξουμε το βάμμα είναι να τρίψουμε τη πρόπολη. Πέρνουμε τη πρόπολη όπως την έχει συλλέξει ο μελισσοκόμος και την βάζουμε στη κατάψυξη για 3-4 ώρες. Η πρόπολη έχει την ιδιότητα όταν μπαίνει στη κατάψυξη να γίνετε σα "κρύσταλλος"που σπάει πανεύκολα. Στην συνέχεια πέρνουμε τη πρόπολη έτσι παγωμένη που είναι και τη ρίχνουμε στο μπλέντερ και χτυπάμε για 1 λεπτό. Θέλουμε η πρόπολη απο σβολάκια που ήταν να μετατραπεί σε πούδρα σκόνη. Έχω τραβήξει φωτογραφίες με όλη τη διαδικασία...









Αφού η πρόπολη μετατράπηκε σε πούδρα μπορούμε να τη διαλύσουμε στο οινόπνευμα πανεύκολα. Και φυσικά δεν θα χρειαστεί να περιμένουμε 40 μέρες άλλα το πολύ 10 ημέρες.

Συνεχίζοντας τη διαδικασία πέρνουμε 1 γυάλινο βάζο του κιλού, και ρίχνουμε πρόπολη στο 1/3 του βάζου. Γεμίζουμε μέχρι επάνω οινόπνευμα και με ένα πιρουνάκι ανακατευουμε για να διαλυθεί η πρόπολη με το οινόπνευμα. Αφού ολοκληρώσουμε το ανακάτεμα μετά πρέπει να τοποθετήσουμε το βάζο σε μέρος όπου να έχει υψηλή θερμοκρασία πάνω απο 40 βαθμούς. Ιδανικά θα ήταν δίπλα σε τζάκι σόμπα η οτιδήποτε παράγει θέρμανση. Για να λιώσει η πρόπολη στο οινόπνευμα πρέπει το βάζο μας να ζεσταθεί πάρα πολύ, δηλαδή να το πιάνουμε και να είναι πολύ ζεστό. Καθώς είναι ζεστό χτυπάμε κιόλας πάνω κάτω το μείγμα για να απορροφηθούν οι ρητίνες μέσα στο οινόπνευμα.

Αφού λοιπόν παραμείνει ζεστό το οινόπνευμα για αρκετές ώρες και ανακινούμε κάθε λίγη ώρα, θα αρχίσει να γίνετε πρώτη δουλειά. Για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα μπορείτε να επαναλάβετε τη διαδικασία και την επόμενη ημέρα. Αφού λοιπόν ολοκληρώσουμε το ζέσταμα, αφήνουμε το μείγμα μας να ηρεμήσει και να κάτσει η πρόπολη στον πάτο του βάζου. Θα διαπιστώσετε και μόνοι σας πως μέσα σε λίγες ημέρες θα διαχωρίζετε το βάμμα από τη πρόπολη. Εγώ ετοίμασα το μείγμα μου με αυτό τον τρόπο και δοκίμασα πάνω σε πληγές. Κάνει θαύματα. Και όχι μόνο αυτό. Θεραπεύει και απο μολύνδεις στο δέρμα μύκητες στα νύχια αλλά και εγκαύματα.


Εγώ έβαλα παραπάνω πρόπολη από το 1/3 του βάζου. Συγκεκριμένα έβαλα μέχρι τη μέση. Γι αυτό μετά την πρώτη απόσταξη βάμματος πρόσθεσα πάλι οινόπνευμα. Δείτε τι χρώμα πρέπει να πάρει όταν είναι έτοιμο...



Μόλις ρίξουμε λίγο από το βάμμα πάνω στη πληγή δημιουργείτε μια αδιαπέραστη επιφάνεια που σκοτώνει μικρόβια μύκητες και ότι άλλο μολύνει την πληγή. Το βάμμα εκτός από χρήση στο δέρμα είναι και πόσιμο - αν χρησιμοποιήσαμε καθαρό οινόπνευμα στην παρασκευή του. Η πόση γίνεται με λίγες σταγόνες 4-5 στο νερό κάθε ημέρα. Είναι ότι πρέπει για το έλκος και άλλες παθήσεις...

Το βάμμα είναι ένα πραγματικό φάρμακο για τον οργανισμό μας. Είναι ένα φυσικό αντισηπτικό αντιμικροβιακό χωρίς να αφήνει καμία παρενέργεια. Οι μέλισσες με αυτό απολυμαίνουν τη κυψέλη τους και σκοτώνουν τις ασθένειες και τα μικρόβια. Θεωρείτε λοιπόν ένα βιολογικό φάρμακο που παρόμοιο δεν μπορεί να υπάρξει στην φύση. Πως άλλωστε θα μπορούσαν να μετατραπούν οι ριτίνες απο τόσα πολλα διαφορετικά φυτά σε βάμμα για το δέρμα μας και τον οργανισμό μας;




Μελίσσια σε πλαστικές κυψέλες ANEL: Πρώιμη ανάπτυξη με πολύ γόνο και μεγάλους πλυθησμούς

$
0
0



Δοκιμάζοντας 3 χρόνια τώρα τις πλαστικές κυψέλες της ANEL έχω διαπιστώσει μεγάλες διαφορές όσον αφορά την ανάπτυξη και την εκτροφή του γόνου. Στις πλαστικές κυψέλες τα μελίσσια αναπτύσσονται ταχύτατα, δείτε γόνους που ρίχνουν από νωρίς την Άνοιξη. Η εταιρία ANEL έχει κάνει πολύ καλή δουλειά, έβγαλε και βγάζει ποιοτικά ανθεκτικά προϊόντα κάτι που έχει γίνει πλέον γνωστό σε όλους. Όσον αφορά την ανθεκτικότητα των κυψελών, πέρασαν δύο χρόνια και είναι σα καινούργιες, ενώ το ξεχειμώνιασμα είναι πολύ πετυχημένο.

Με μια καλή τροφοδοσία με ζυμάρι και σιρόπι μαζί τα μελίσσια θα κάνουν το θαύμα τους και φέτος. Δείτε και θαυμάστε τι φτιάχνουν τα μελίσσια όταν έχουν κυψέλη με ενισχυμένη μόνωση...









Ήρθε και επίσημα η Άνοιξη...

$
0
0


Την άνοιξη προαναγγέλλουν με το ξύπνημά τους από τον χειμέριο λήθαργο, οι αρκούδες στο καταφύγιο του "Αρκτούρου"στο Νυμφαίο καθώς έχουν αρχίσει να βγαίνουν από τις φωλιές τους και να κυκλοφορούν στο εσωτερικό του καταφυγίου, όπου έχουν λιώσει τα χιόνια.  

"Οι 15 αρκούδες του καταφυγίου κοιμήθηκαν πριν από περίπου δύο μήνες, όταν άρχισαν οι σφοδρές χιονοπτώσεις", αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Πάνος Στεφάνου από τον "Αρκτούρο". Όπως κάθε χρόνο, οι νεαρότερες αρκούδες ήταν εκείνες που κοιμήθηκαν τελευταίες και ξύπνησαν πρώτες. Οι τρεις αρκούδες, που ήρθαν από την Αλβανία η Sandy, η Mira και ο Baloo προτίμησαν να κοιμηθούν σε φυσικές φωλιές που είχαν δημιουργηθεί στο παρελθόν από άλλες αρκούδες και ξύπνησαν από νωρίς ενώ εξίσου δραστήριοι είναι και ο Κυριάκος και ο Μανώλης.



Τελευταίες ξύπνησαν οι γηραιότερες αρκούδες, όπως ο Μήτσος και η Σάσα με την Αλεξάνδρα που, μάλιστα, προς το παρόν, προτιμούν να ...αράζουν στις φωλιές τους, όπου και περνούν τις περισσότερες ώρες της ημέρας.



 Σύμφωνα με ανακοίνωση της οργάνωσης, οι επισκέπτες μπορούν να επισκέπτονται το καταφύγιο, Σαββατοκύριακα αλλά και καθημερινά (εκτός Τετάρτης) 10.00-16.30 (Ώρες ξεναγήσεων: 10.00, 11.00, 12.00, 13.00, 14.00, 15.00, 16.00, 16.30). Ανοικτοί κάθε Σαββατοκύριακο και αργίες είναι και οι άλλοι δύο χώροι του Περιβαλλοντικού Κέντρου του "Αρκτούρου", το Καταφύγιο του Λύκου στις Αγραπιδιές Φλώρινας και το Κέντρο Ενημέρωσης για την Αρκούδα στη Νίκειο Σχολή στο Νυμφαίο. 

Θανάτωση κακής βασίλισσας και συνένωση με άλλο μελίσσι: Η πιο σίγουρη και εύκολη μέθοδος

$
0
0


Στα μελίσσια στην προηγούμενη επιθεώρηση διαπίστωσα ότι ένα μελίσσι δεν είχε καθόλου γόνο. Ούτε ένα αυγό. Η βασίλισσα δεν γεννούσε καθόλου. Πίστευα πως με ξεγελούσαν τα μάτια μου και ότι υπήρχαν αυγά αλλά όλος ο κόπος ήταν μάταιος. Οι μέλισσες το μαρτυρούσαν εφόσον ήταν ανήσυχες και συμπεριφερόταν περίεργα. Η βασίλισσα υπήχε, η κοιλιά της ήταν μεγάλη μα δεν είχε καθόλου όρεξη να ανταποκρισθεί στα καθηκοντά της. Ισως μετά τη χημική θεραπεία κατά της βαρρόα - που έγινε στο συγκεκριμένο μελίσσι να έχασε την γονιμότητα της. Συμβαίνει καμία φορά.
Αποφάσισα να μην την σκοτώσω και να της δώσω λίγες μέρες περιθώριο προκειμένου να γεννήσει. Ήξερα βέβαια πως αυτό δεν επρόκειτο να συμβεί. Έτσι μετά από αρκετές ημέρες σε άλλη επιθεώρηση διαπίστωσα εκ νέου ότι η βασίλισσα ήταν τελειωμένη, πάλι δεν γένναγε. Δεν δικαιολογείτε άλλωστε βασίλισσα να μην γεννάει όταν τα άλλα μελίσσια έχουν τόσους γόνους.

Το απίστευτο με αυτό το μελίσσι ήταν οτι βούιζε. Οχι έντονα αλλά βούιζε. Μέσα απο αυτή τη συμπεριφορά αποφάσισα και εγώ να τις βοηθήσω και να σκοτώσω ο ίδιος τη βασίλισσα. Αποφάσισα να εκμεταλλευτώ μια άλλη βασίλισσα ενός μικρού μελισσιού που όμως αποδείχθηκε πολύ καλή πέριση. Όπως σας έχω πει η πιο εγγυημένη μέθοδος συνέννωσης είναι με τη σίτα πρόπολης, όπου τοποθετούμε στο κάτω μέρος το μελίσσι με τη βασίλισσα, και πάνω το ορφανό. Ανάμεσα η σίτα πρόπολης και στο καπάκι ένα μικρό πετραδάκι για να μπαινοβγαίνουν οι μέλισσες που διψάνε.




ΕΙΚΟΝΑ Σκοτώσαμε τη βασίλισσα προκειμένου να συνεννώσουμε το μελίσσι. Η αντικατάσταση της βασίλισσας δεν θα γίνει αυτή τη στιγμή, αλλά μόλις αναπτυχθεί το συγκεκριμένο μελίσσι και θα κόψουμε παραφυάδες.

Κάτω βρίσκεται το μελίσσι με τη βασίλισσα το οποίο είναι αρκετά μικρό. Πάνω βρίσκεται το ορφανό. Τοποθετούμε κάτω αυτό με τη βασίλισσα γιατι οι φερομόνες πάνε πάντα προς τα επάνω. Η σίτα πρόπολης επιτρέπει να μεταδίδονται τα αρώματα για να γίνει ασφαλής η συνέννωση. Οι μέλισσες δεν μπορούν να περάσουν. Επειδή το πάνω μελίσσι ειναι 5άρι θα αφήσουμε τη σίτα τουλάχιστον 2 ημέρες. Το μελίσσι θα δεχτεί τη νέα βασίλισσα σίγουρα


Τοποθετούμε ένα πετραδάκι στο καπάκι για να βγαίνουν οι μέλισσες σε περίπτωση που χρειάζονται νερό η οτιδήποτε άλλο και να μην ταλαιπώρηθούν. Η μέθοδος με το πετραδάκι ενδεικνυται τους καλοκαιρινούς μήνες που κάνει ζέστη και οι μέλισσες σκάνε εύκολα.



Βρέθηκε το Ελληνικό μέλι με την περισσότερο ευεργετική δράση. Μάθετε τώρα το μυστικό...

$
0
0



Έρευνα από το ΑΠΘ εξέτασε 48 διαφορετικά ελληνικά μέλια και το αποτέλεσμα ήταν εκπληκτικό!

Νέα έρευνα από το ΑΠΘ αποδεικνύει την ευεργετική δράση των ελληνικών μελιών στο ανθρώπινο οργανισμό. Συλλέχθηκαν 48 διαφορετικά δείγματα μελιού από όλη την Ελλάδα και από όλες τις ανθοφορίες, και κανείς δεν περίμενε ότι η σύνθεση τους κρύβει τόσες ιδιότητες καλύτερες ακόμα και από τα πολυδιαφημισμένα μέλια του εξωτερικού όπως πχ το manuka!
Στην έρευνα συμμετείχαν μέλι βελανιδιάς, πεύκου, ελάτου, καστανιάς, πορτοκαλιάς, θυμαριού και για όλα υπήρχε κάτι ξεχωριστό, που σύμφωνα με την καθηγήτρια Χρυσούλα Τανανάκη είχαν τρομερή αντιοξειοδοτική δράση και μπορούσαν με απίστευτη αποτελεσματικότητα να καταπολεμήσουν τις ελεύθερες ρίζες και τον εκφυλισμό των κυττάρων που προκαλούν το καρκίνο. Σπάνια ευρήματα λοιπόν για το ελληνικό μέλι! Επίσης αυτές οι αντιοξειοδοτικές ιδιότητες δημιουργούσαν στον οργανισμό τη δυνατότητα να τον "υπερφορτώσουν"με αμυντικούς μηχανισμούς για όλες τις ασθένειες.

Η γλυκόζη και η φρουκτόζη στο μέλι είναι στην πιο απλή τους μορφή. Τόσο εύπεπτες για τον οργανισμό που μπορούν να κάνουν ένα πραγματικό θαύμα. Δεν υπάρχει ουδεμία σχέση με τη ζάχαρη που καταστρέφει τα όργανα και την εύρυθμη λειτουργία τους. Το μέλι όταν μπαίνει στον οργανισμό, αναγνωρίζεται ως "βιολογικό προϊόν"και η γλυκόζη που απορροφάται στο αίμα γίνεται με μέτρο (παίρνει όση έχει ανάγκη ο οργανισμός) και όχι ανεξέλεγκτη όπως συμβαίνει με τη ζάχαρη. 


Αυτές πρόκειται για πολύ σημαντικές ανακαλύψεις που μας θυμίζουν για άλλη μια φορά την ανεκτίμητη αξία που έχει το ελληνικό μέλι και οτι πρέπει να καταναλώνεται οπωσδήποτε δύο φορές κάθε ημέρα. Ακόμη και για όποιον έχει προβλήματα με το ζάχαρο το μέλι μπορεί να γίνει φάρμακο, και ιδανικό θεωρείτε αυτό της κουμαριάς (πικρό) που έχει τη χαμηλότερη περιεκτικότητα σε σάκχαρα.

Το μέλι είναι από τα λίγα προϊόντα σήμερα που δεν έχει επηρεαστεί από την εξέλιξη του ανθρώπου, τη βιομηχανική δραστηριότητα, τα φυτοφάρμακα κλπ. Η μέλισσα έχει τον τρόπο της να συλλέγει μόνο τα καθαρά λουλούδια, και να παράγει "θησαυρό"σε όποιο μέρος και αν βρίσκεται. Το μόνο που θα πρέπει να προσέξουμε στην αγορά του, είναι να το πάρουμε κατευθείαν απο κάποιο παραγωγό, και όχι τυποποιημένο από κάποιο σουπερ μάρκετ διότι εκεί αλλάζουν τα πράγματα.

Στην έρευνα που έκανε το ΑΠΘ, έγινε αλλη μια τρομερή ανακάλυψη. Πήραν δείγμα απο μέλι manuka (το μέλι του εξωτερικού που διαφημίζεται παγκοσμίως ως το καλύτερο για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες) και σύγκριναν την σύνθεση του με τα δικά μας. Το αποτέλεσμα ήταν απρόσμενο. Το πολυδιαφημισμένο μέλι manuka δεν είχε τέτοια αντιοξειοδοτική δράση όπως το ελληνικό μέλι. Συγκεκριμένα η έρευνα έδειξε ότι το μέλι με την περισσότερο αντ. δράση ήταν το μέλι βελανιδιάς και ακολουθούσαν το έλατο, το ερείκι, η καστανιά το πεύκο το θυμάρι και η πορτοκαλιά.

Συμπεραίνοντας, η Ελλάδα έχει ένα θησαυρό στα χέρια της. Μέλι που δεν παράγεται πουθενά αλλού σε ολόκληρο το κόσμο. Και αν πρέπει να γίνει κάτι στο μέλλον αυτό είναι να αναδείξουμε το πλούτο μας και να κάνουμε μια προώθηση που θα φτάσει σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Να φτάσουμε την Ελλάδα μας στη κορυφή. Γιατί το αξίζει!

Αλλαγή κυψέλης σε μελίσσι η αλλιώς μετάγγιση: Πότε γίνετε και τι κίνδυνοι υπάρχουν;

$
0
0


Η μετάγγιση ενός μελισσιού από τη μια κυψέλη σε μια άλλη είναι μια πολύ εύκολη διαδικασία την οποία μπορεί να κάνει ακόμη και ο πιο αρχάριος μελισσοκόμος. Τον χειρισμό αυτό τον κάνουμε κυρίως τις περιόδους και τις ώρες "που πετάνε τα μελίσσια"δηλαδή να έχει καλή θερμοκρασία και να μην επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες. Πιστεύεται από μερικούς ότι αποσυντονίζεται το μελίσσι, και η αλήθεια είναι πως πράγματι συμβαίνει. Οι μέλισσες έχουν συνηθίσει καθώς προσγειώνονται στη κυψέλη να βλέπουν ένα συγκεκριμένο χρώμα σε μια συγκεκριμένη θέση. Συνεπώς αν ένα χαρακτηριστικό αλλάξει πχ το ύψος ή το χρώμα τις κυψέλης οι μέλισσες θα σταματήσουν να δουλεύουν το ίδιο αποτελεσματικά. Αλλά θα προσαρμοστούν πολύ γρήγορα!

Μεγάλη σημασία στη προσαρμογή του μελισσιού παίζει το χρώμα της κυψέλης. Αν η καινούργια κυψέλη έχει το ίδιο χρώμα με την αρχική τότε το μελίσσι δεν πρόκειται να επηρεαστεί καθόλου. Το μόνο που θα χρειαστεί είναι ένα χεράκι καθαρισμού της κυψέλης και ένα εκ νέου προπολάρισμα των πλαισίων και στο ξύλο. Με αυτόν τον τρόπο κολλάνε τα πάντα και απολυμαίνουν το σπίτι τους.

Οι λόγοι που κάνουμε μετάγγιση στα μελίσσια είναι αρκετοί. Μπορεί η κυψέλη να είναι σαπισμένη και να θέλει αλλαγή μπορες να μας έχει στείλει κάποιος τις κυψέλες του για να του βάλουμε μελίσσια αλλα το σημαντικότερο είναι όταν θέλουμε να απολυμάνουμε τη κυψέλη. Σύμφωνα με τους ερευνητές ο μελισσοκόμος πρέπει να απολυμαίνει με φλόγιστρο τη κυψέλη κάθε 1 χρόνο. Όπως είχα παρακολουθήσει πρόσφατα σε σεμινάριο εκεί συσσορεύονται τα περισσότερα μικρόβια υπολλείματα κεριού και όλα τα σκουπίδια και πρέπει οπωσδήποτε να τα καθαρίζουμε.


Έτσι λοιπόν βγάζουμε το σμήνος απο τη κυψέλη καθαρίζουμε με το ξέστρο όλα τα κεριά που έχουν συσσορευτεί και μετά περνάμε με το φλόγιστρό. Αυτή είναι μια πολύ βασική αρχή αν θέλουμε να έχουμε καθαρά μελίσσια, υγιέστατα σμήνη και ποιοτικά προιόντα. Το καθάρισμα της γονοφωλιάς γίνεται μόνο σε μελίσσια που έχουν σταθερό μη αεριζόμενο πάτο. Όταν ο πάτος αερίζεται όλα τα σκουπίδια πέφτουν κάτα άρα δεν υπάρχει κανένα τέτοιο πρόβλημα

Προσωπικά θεωρώ πως δεν υπάρχει κάποια "ακατάλληλη"εποχή να αλλάξουμε κυψέλη στα μελίσσια μας. Δηλαδή πχ να σας πω οτι το χειμώνα δεν κάνει. Όταν η μέρα έχει καλή θερμοκρασία πάνω απο 13 βαθμούς, δεν υπάρχει λόγος να μην αλλάξουμε το μελίσσι μας. Η μετάγγιση αν τοποθετήσουμε πάλι στην ιδια θέση το σμήνος δεν πρόκειται να δημιουργήσει πρόβλημα.

Παρακάτω βλέπουμε τον μελισσοκόμο Μιχάλη που κάνει μετάγγιση σε ένα μελίσσι. Όπως βλέπετε η κυψέλες είναι ίδιου χρώματος για να μη δημιουργηθεί κανένα απολύτως πρόβλημα σε θέμα προσαρμογής. Αλλά και άλλο να ήταν το χρώμα πάλι θα το συνήθιζαν...





Δουλειά μελισσιών σε τεράστια ανθοφορία: Δείτε πως πετάχτηκαν έξω για να συλλέξουν (video)

$
0
0

Η χαρά κάθε μελισσοκόμου!
Τα μελίσσια πετάχτηκαν από τις εισόδους και δουλεύουν σα τρελά. Η ανθοφορία είναι ελαιόκραμβη που δίνει πολύ νέκταρ και τα μελίσσια σμηνουργούν με μανία. Πρόκειται για στρέμματα ολόκληρα με εκατομμύρια λουλούδια. Δείτε το βίντεο και ευχαριστηθείτε το θέαμα των μελισσιών...


Πόσο μέλι, πόση γύρη, και πόση απόδοση έχουμε απο κάθε μελίσσι1

$
0
0

Του μελισσοκόμου Κώστα Μυγδανάλευρου...

Η μελισσοκομία αποδίδει όσο καμία άλλη γεωργική εκμετάλλευση. Όμως το μελισσοκομικό εισόδημα εξαρτάται κυρίως από τις καιρικές συνθήκες, τις γνώσεις και την εμπειρία του μελισσοκόμου.

Μέλι
Σε σταθερό μελισσοκομείο η ετήσια παραγωγή μελιού ανά κυψέλη κυμαίνεται από 7 έως 12 κιλά όταν κοντά υπάρχει πλούσια ανθοφορία σε μονοκαλλιέργεια (βαμβάκι, πεύκο, έλατο, θυμάρι κλπ).

Σε νομαδικό μελισσοκομείο η ετήσια παραγωγή μελιού ανά κυψέλη κυμαίνεται από 25 έως 50 κιλά. Όταν ο μελισσοκόμος έχει γνώσεις και εμπειρία πολλές χρονιές ξεπερνά και τα 60 κιλά ανά κυψέλη.

Γύρη
Όταν ο καιρός είναι ευνοϊκός, η ανθοφορία πλούσια και το μελίσσι δυνατό τότε η ημερήσια συλλογή γύρης ανά κυψέλη μπορεί να φθάσει τα 250 γραμμάρια.

Βασιλικός πολτός

Η σύγχρονη μελισσοκομική εκμετάλλευση για παραγωγή βασιλικού πολτού εξαρτάται από τους βασιλισσοτροφικούς χειρισμούς του μελισσοκόμου. Σημαντική πρόοδο παρουσιάζει στην χώρα μας η παραγωγή Βασιλικού Πολτού, αφού αρκετοί μελισσοκόμοι που ασχολούνταν αποκλειστικά με την παραγωγή του, ίδρυσαν το 2008 τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Μελισσοκόμων Βασιλοτρόφων Παραγωγών Βασιλικού Πολτού και λοιπών προϊόντων Μέλισσας.

Υπάρχουν μελισσοκόμοι που η παραγωγή τους ξεπερνά τα 35 κιλά Βασιλικό Πολτό τον χρόνο.

Άλλα μελισσοκομικά προϊόντα

Η παραγωγή της πρόπολης και του δηλητηρίου της μέλισσας στην Ελλάδα δεν είναι ακόμη εμπορικά εκμεταλλεύσιμη από τον μέσο μελισσοκόμο.

Το παραγόμενο κερί συνήθως ανταλλάσσεται με νέα φύλλα κεριού.

Σημαντικό έσοδο για τον μελισσοκόμο αποτελεί η πώληση βασιλισσών, παραφυάδων ή και ολόκληρων μελισσιών.

ΠΗΓΗ melissomania.gr

Αφαίρεση γόνου από μεγαλύτερα μελίσσια για ενίσχυση σε μικρότερα

$
0
0

Της Μαρίας Βαλαβάνη....
Αφαίρεση γόνου από μεγαλύτερα μελίσσια για ενίσχυση σε μικρότερα...

Είμαστε στις τελευταίες ημέρες του Φεβρουαρίου, έχω κάποια μελίσσια που είναι σχεδόν δεκάρια, έχω όμως και λίγα που είναι ακόμα τεσσάρια.

Τι να κάνω ;
Να βάλω δεύτερο πάτωμα στα μεγάλα;
Έχουν αρκετούς γόνους, αλλά δεν ξεχειλίζουν σε υπερβολικό βαθμό από πληθυσμό.
Τα μικρά να τα αφήσω στη τύχη τους, να αναπτυχθούν χωρίς καμία βοήθεια στο γόνο ;
Ιδού το δίλημμα.
Πήρα κάποια πατώματα μαζί μου στην τελευταία επιθεώρηση που έγινε, με σκοπό να προσθέσω σε μερικά μεγάλα μελίσσια δεύτερο πάτωμα...τελικά όμως δεν το έκανα.
ποφάσισα να αφαιρέσω πλαίσια με σφραγισμένο γόνο από τα πολύ μεγάλα και να το δώσω στα πιο μικρά μελίσσια που έχω.
Είπα να μην βιαστώ, ελπίζω όμως να έκανα τη σωστή επιλογή...








Ανοίγοντας ένα μελίσσι που έχει ήδη δέκα πλαίσια μέσα στην κυψέλη από την προηγούμενη επιθεώρηση...









φαίνεται έτσι με την πρώτη ματιά, καλό είναι, αλλά όχι "καραπηγμένο"παντού, βγάζοντας αργότερα πλαίσια για να δω τι έχει μέσα...



βρήκα ότι είχε σχεδόν 8 γεμάτα πλαίσια με γόνο...




Τινάζοντας το πλαίσιο φαίνεται ο σφραγισμένος γόνος, ασφράγιστο μέλι στη πάνω πλευρά του πλαισίου και...ωραία "κηφηνάκια"στις γωνίες...



Λαμπρά.
Να το βάλω το πάτωμα που έφερα ή να μην το βάλω ;
Πρόκειται να λείψω για περίπου ένα δεκαήμερο, όταν γυρίσω θα προλάβω να βάλω το δεύτερο όροφο ή θα τους έχουν μπει ιδέες για καμιά σμηνουργία ;
Φεβρουάριο έχουμε βρε παιδί μου ακόμα, γιατί τόση βιασύνη, ακούγεται η φωνή της λογικής μέσα στο κεφάλι μου.
Ωραία λοιπόν, ας πάρουμε τη μέση οδό.
Θα αφαιρέσω δυο πλαίσια με σφραγισμένο γόνο (να αποσυμφορηθεί λίγο το μεγάλο μελίσσι) και θα τα αντικαταστήσω με άλλα πλαίσια, κτισμένα, άδεια να έχουν δουλειά να κάνουν η βασίλισσα και οι παραμάνες...



(πλαισιάκι παλιό που έχει περάσει για απολύμανση από τον καταψύκτη, έτοιμο για τοποθέτηση, δεν πρόσθεσα άχτιστο, ελπίζοντας να το γεννήσει πιο γρήγορα η βασίλισσα και να βάλω τα άχτιστα όταν θα προσθέσω το δεύτερο πάτωμα που θα έχει ζεστάνει λίγο περισσότερο ο καιρός)

Έτσι θα έχει χώρο να γεννήσει η βασίλισσα και θα δώσω αυτό το σφραγισμένο γόνο σε κάποια μικρότερα μελίσσια για να αναπτυχθούν και αυτά με τη σειρά τους ακόμα πιο γρήγορα, αφού θα πάρουν έτοιμο εκκολαπτόμενο γόνο χωρίς να σπαταλήσουν δυνάμεις για να τον αναθρέψουν...


Σε κάποια μικρά τίναξα και μερικές παραμάνες - μέλισσες (αφού είχα βρει πρώτα τη βασίλισσα της κυψέλης που προερχόταν το πλαίσιο, για να μην τινάξω και τη βασίλισσα μαζί με τον πληθυσμό που ήθελα να προσθέσω στην αδύναμη κυψέλη).





Δυο πλαίσια με γόνο χωρίς μέλισσες, έξω από τη κυψέλη.


χώρος κενός για να προστεθεί το άδειο πλαίσιο σε αντικατάσταση τους...




Έτοιμο.



Αφαίρεσα δυο πλαίσια με σφραγισμένο γόνο και έβαλα στη θέση τους, δυο κτισμένα άδεια πλαίσια, δεξιά και αριστερά εκεί που τελειώνει ο γόνος που υπήρχε ήδη μέσα στη κυψέλη.

Δηλαδή είχε 8 πλαίσια με γόνο, τώρα πλέον έχει 6 γόνους και δυο άδεια πλαίσια για να τα γεννήσει πάλι η βασίλισσα.

Τη βρήκα να τριγυρνάει και την έβγαλα φωτογραφία...


Την άφησα όμως άβαφη.

Συνήθως όποια βασίλισσα βρίσκω κατά την επιθεώρηση (όταν έχω χρόνο ) τη βάφω, αυτές είναι όλες του 2015 και θα έπρεπε να είναι ήδη βαμμένες όλες...μπλε.

Ως τώρα θα έχω βάψει καμιά εκατοσταριά, από τότε που άρχισα να τις βάφω εδώ και τρία χρόνια.

Όμως την προηγούμενη φορά, ο μαρκαδόρος αναπάντεχα μετά από μια καλή ανάδευση που έγινε στη μπίλια που βρίσκεται στο εσωτερικό του, έκανε ένα ...σπλάτςςς και αντί να βγάλει χρώμα μόνο στο θώρακα, έκανε τη δύστυχη βασιλοπούλα σχεδόν ολόκληρη...μπλε !!

Φοβήθηκα ότι θα την "έκοβαν"όταν την επέστεψα μέσα στην κυψέλη, έτσι όπως μύριζε από το χρώμα, αν επιζούσε κιόλας μετά το μπλε "μπάνιο"που έκανε...

Με ευχάριστη όμως έκπληξη είδα στην πρόσφατη επιθεώρηση ότι τα είχε καταφέρει, γεννούσε ακόμα κανονικά, (δεν γνωρίζω όμως για πόσο καιρό θα συνεχίσει να το κάνει)



ντρέπομαι που τη δείχνω έτσι όπως έγινε, όμως ήταν χειρότερη, οι μέλισσες της έκαναν εντατική μπουγάδα, ελπίζω να καθαρίσουν σιγά-σιγά και το μάτι της που είναι ακόμα χρωματισμένο...

Μετά την παρένθεση με τις βασίλισσες, γυρίζουμε στη τοποθέτηση των πλαισίων.

Τα πλαίσια με το σφραγισμένο γόνο που αφαίρεσα από τα δεκάρια μελίσσια, τα έδωσα σε μικρότερα τεσσαράκια...




και έγιναν ...πενταράκια.



Το πλαίσιο με το σφραγισμένο γόνο μπήκε ανάμεσα στα πλαίσια με το γόνο που είχε ήδη το μικρό μελίσσι.

Έδωσα μόνο ένα πλαίσιο στο καθένα, γιατί δεν θα μπορούσε να ζεστάνει ο υπάρχων πληθυσμός του μικρού μελισσιού και το δεύτερο πλαίσιο, θα έμενε ακάλυπτος ο γόνος και ίσως πέθαινε πριν καν προλάβει να γεννηθεί.

Με αυτό τον τρόπο βοήθησα λίγο και τα μικρά να αναπτυχθούν, δεν έχει όμως άλλες βοήθειες από εδώ και πέρα, το κάθε μελίσσι θα δείξει μόνο του την αξία του.

Κρίμα άλλος να δουλεύει και να κουράζεται και άλλος να καρπώνεται το αποτέλεσμα της ικανότητας και της προσπάθειας...

Εξάλλου θέλω να φανεί η πραγματική δυνατότητα που έχει η κάθε βασίλισσα ξεχωριστά, ώστε να διαλέξω την καλύτερη για βασιλοτροφία, με τις εξισώσεις των πλαισίων μπερδεύεται το αποτέλεσμα.

Ελπίζω τα δεκάρια να ελαφρώθηκαν λίγο μετά την αφαίρεση των πλαισίων και να μπορέσω να κάνω τη τοποθέτηση του δεύτερου πατώματος με μεγαλύτερη άνεση όταν επιστρέψω, χωρίς να έχω και το φόβο της σμηνουργίας, θα το δούμε αυτό όμως στη πράξη...

Επιμέλεια Μαρία Βαλαβάνη - Μελισσοκόμος

Τρόποι εξίσωσης μελισσιών: Πως δυναμώνουμε τα μικρά μελίσσια και πρόληψη για σμηνουργία!!

$
0
0



Η εξίσωση των μελισσιών είναι μια πολύ καλή τεχνική για να δυναμώνουμε τα μικρά μελίσσια και ταυτόχρονα να μειώνουμε τις σμηνουργίες των μεγάλων. Η εμπειρία λέει ότι πρέπει να διατηρούμε μελίσσια ίσης δυναμικότητας και αυτό εξυπηρετεί πολλούς σκοπούς. Σε μελίσσια ίσης δυναμικότητας αρθριστικά το μέλι είναι περισσότερο αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Τα μελίσσια με ίδιο πληθυσμό είναι καλύτερα διαχειρίσιμα και μπορούμε να τα κουμαντάρουμε καλύτερα σε όλους μας τους χειρισμούς. Τα δυνατά μελίσσια διατρέχουν κίνδυνο να μας φύγουν (σμηνουργία) ενώ τα μικρότερα είναι ριψοκίμνδυα να μη καταφέρουν να βγάλουν μέλι, λόγω μικρού πλυθησμού.


Υπάρχουν αρκετοί τρόποι να εξισώσουμε τα μελίσσια. Έχω ακούσει από μελισσοκόμους ένα τρόπο τον οποίο δεν θα πρότεινα να τον εφαρμόσετε. Όχι επειδή είναι λάθος, αλλά επειδή εγώ έχασα κάποιες βασίλισσες δοκιμάζοντας τον. Η μέθοδος έχει να κάνει με την ανταλλαγή θέσης ενός αδύναμου μελισσιού με ένα δυνατό. Δηλαδή με απλά λόγια πέρνουμε το δυνατό μελίσσι και το βάζουμε στη θέση του αδύνατου, και το αδύνατο στη θέση του δυνατού. Το δυνατό μελίσσι δεν πρόκειται να έχει πρόβλημα, το αδύνατο όμως μόλις μπούν οι συλλέκτριες θα έχει, και μαλιστα πολύ σημαντικό.

Οι συλλέκτριες είναι οι πιο καχύποπτες μέλισσες της κυψέλης. Γενικά όσο μικρότερη είναι μια μέλισσα τόσο πιο εύκολα αποδέχεται μια βασίλισσα. Οι συλλέκτριες όμως είναι πάντα οι "ενήλικες"μέλισσες άρα είναι αδύνατο να δεχτούν χωρίς μάχη τη νέα βασίλισσα. Συνεπώς λοιπόν το αδύνατο μελίσσι όταν θα δεχτεί δεκάδες νέες και επιθετικές μέλισσες είναι πιθανό να χάσει τη βασίλισσα του. Οπότε δεν σας προτείνω αυτή τη μέθοδο.

Ένας καλός και άμεσος τρόπος να δυναμώσετε ένα αδύναμο μελίσσι είναι ο εξής. Διαλέγετε ένα δυνατό μελίσσι βρίσκετε τη βασίλισσα και φροντίζετε να την αφήσετε μαζί με το πλαίσιο δίπλα. Μετά επιλέγετε ένα πλαίσιο με ανοικτό γόνο, πηγαίνετε στην είσοδο της αδύναμης κυψέλης και τινάζετε ακριβώς μπροστά τις μέλισσες. Για να κάνετε κάτι τέτοιο πρέπει να έχει καλή θερμοκρασία 13+. Διαλέγουμε ανοιχτό γόνο, διότι έχει συγκεντρωμένες πολλές παραμάνες επάνω. Οι παραμάνες θα μπούν κατευθείαν μέσα στην αδύναμη κυψέλη ενώ οι συλλέκτριες που αναγνωρίζουν τη κυψέλη θα γυρίσουν αμέσως πίσω. Έτσι το αδύνατο μελίσσι θα αποκτήσει νέες τρόφους παραμάνες δηλαδή νέο πλυθησμό. Ο νέος πλυθησμός είναι ο σημαντικότερος παράγοντας εκτροφής του γόνου.

Άλλη εξίσου αποτελεσματική μέθοδος είναι η εξής: Πάμε πάλι σε ένα δυνατό μελίσσι και επιλέγουμε σφραγισμένο εκκολαπτόμενο γόνο. Τινάζουμε όλο το πλυθησμό αφού κοιτάξουμε διεξοδικά, μην ρίξουμε και τη βασίλισσα μαζί με τις μέλισσες και χτυπήσει. Το καλύτερο είναι να την έχουμε εντοπίσει πρώτα για να είμαστε τελείως σίγουροι. Πέρνουμε λοιπόν το πλαίσιο με το σφραγισμένο γόνο και τον βάζουμε στο αδύνατο μελίσσι. Οι προυποθέσεις για έναν τέτοιο χειρισμό είναι ο γόνος να είναι εκκολαπτόμενος. Πως τον καταλαβαίνουμε; Σπάμε δύο κελιά να δούμε αν οι μέλισσες έχουν γίνει νύμφες, δηλαδή έχουν μάτια και πόδια. Η δεύτερη προυπόθεση είναι το αδύνατον μελίσσι να μην είναι υπερβολικά αδύνατο. Αν σε περίπτωση δεν υπάρχουν πολλές μέλισσες ο γόνος θα κρυώσει και όλη η προσπάθεια θα πάει χαμένη. Δώστε προσοχή λοιπόν, το μελίσσι να μπορεί να καλύψει τον γόνο. Ο λόγος που επιλέγουμε εκκολαπτόμενο γόνο είναι ότι αντέχει περισσότερο κρύο.

Παίρνοντας λίγο γόνο η πλυθησμό από ένα δυνατό μελίσσι αυξάνουμε την πιθανότητα να μην σμηνουργήσει και δίνουμε την ευκαιρία σε κάποιο άλλο να γίνει εξίσου δυνατό. Οι χειρισμοί αυτοί είναι πολύ καλοι και έχουν πολύ καλά αποτελέσματα. Τους εγκρίνω με κλειστά μάτια!

Super διαγωνισμός απο την ANEL: Κερδίστε μελισσοκομικό εξοπλισμό κορυφαίας ποιότητας!

$
0
0


Η ANEL διοργανώνει ένα σούπερ διαγωνισμό φωτογραφίας, για όλους τους μελισσοκόμους. Διαβάστε την Ανακοίνωση της εταιρίας και συμμετάσχετε στέλνοντας τις δικές σας φωτογραφίες...

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ANEL
1.  Κάντε Like στην σελίδα του Facebook της ANEL
2 Κάντε Like στο άλμπουμ του διαγωνισμού στο Facebook
3. Αποστείλετε μία φωτογραφία με προϊόν της ANEL από το μελισσοκομείο σας στο marketing1@anel.gr (πλαστική κυψέληή πλαστικό πλαίσιοήσήτα πρόποληςή γυρεοσυλλέκτηςή σύστημα βασιλοτροφίας ANEL).

Στις 30 Απριλίου θα ανεβούν όλες οι φωτογραφίες μαζί σε φάκελο της σελίδας Facebook ΑΝΕL Co, ώστε να ξεκινήσει σε όλους ταυτόχρονα η ψηφοφορία μέσω Like στην φωτογραφία. Στις 31 Μαΐου (ημέρα Τετάρτη και ώρα 12.00) λήγει η ψηφοφορία με Likes. Οι 3 φωτογραφίες με τα περισσότερα Like είναι οι νικητές του διαγωνισμού. Πέμπτη 1η Ιουνίου θα ανακοινωθούν οι νικητές στο Facebook page της ANEL.
https://www.facebook.com/anel.beekeeping

Περισσότερα για το διαγωνισμό και τα δώρα εδώ...
http://anel.gr/el/pages/1/nea-anakoin%CE%BFseis/1052/diagonismos-facebook-anel-co-beekeeping



Αρχάριοι μελισσοκόμοι σε επιθεώρηση Φεβρουαρίου: 3ος χρόνος ενασχόλησης και τα μελισσάκια πάνε σφαίρα!!!

$
0
0

Αρχάριοι μελισσοκόμοι σε επιθεώρηση Φεβρουαρίου: 3ος χρόνος ενασχόλησης και τα μελισσάκια πάνε σφαίρα!!! Δείτε ένα πλήρες βιντεάκι 30 λεπτών που τράβηξαν οι μελισσοκόμοι για να δούμε πως αναπτύσσονται εκεί τα μελίσσια. Ακολουθούν όμορφες Εικόνες. Το βιντεάκι είναι τραβηγμένο στη Λέσβο. Απολαύστε το...


Έφτιαξαν 1000 μελίσσια και έγιναν επαγγελματίες: Πόσο μέλι βγάζουν και τι προοπτικές βλέπουν...

$
0
0


Αντιμετωπίζουν τη μελισσοκομία ως επιστήμη, γιατί όπως επισημαίνουν «χωρίς να έχεις τις απαραίτητες γνώσεις είναι δύσκολο να ασχοληθείς με το μελίσσι, καθώς και η μέλισσα θέλει τη φροντίδα της». Ο λόγος για δύο αδέλφια, τον Ζήση και τον Χριστόφορο Σοφία, που ανέλαβαν την επί 40 χρόνια οικογενειακή επιχείρηση και ασχολούνται αποκλειστικά με τα προϊόντα της μέλισσας, τους οποίους συναντήσαμε στις εγκαταστάσεις τους, στο χωριό Γκρίκα Παραμυθιάς.

Τα δύο αδέλφια ανέλαβαν την εταιρεία Μέλι Θεσπρωτίας, όταν αυτή αριθμούσε 200 κυψέλες. Σήμερα, αποτελείται «από 1.000 και με προοπτική τα επόμενα δύο χρόνια να τις διπλασιάσουμε», λέει ο Χριστόφορος. Αυτό που κάνει ξεχωριστό το μέλι τους, όπως μας λέει ο Ζήσης, είναι πολύ απλά η ποιότητα: «Κατ’ αρχάς, είμαστε οικογενειακή επιχείρηση, είμαστε επαγγελματίες και η άλφα ποιότητα είναι αυτή που θα μας προσφέρει το εισόδημά μας για να μπορέσουμε να ζήσουμε».




Ως επιχείρηση «προσπαθούμε να κάνουμε ένα βήμα παραπέρα και κάποια στιγμή να ασχοληθούμε και με την εξαγωγή. Δεν ξέρω, όμως, αν αυτό είναι καλό ή κακό, για τον απλό λόγο ότι το μέλι που παράγεται στην Ελλάδα δεν φτάνει για να καλύψει τις εδώ ανάγκες», μας λέει ο Χριστόφορος. Αυτή την περίοδο, προσπαθούν να ολοκληρώσουν το συσκευαστήριο, να πάρουν τις απαραίτητες πιστοποιήσεις και να προχωρήσουν στις εξαγωγές. «Είναι αναγκαίο να ολοκληρωθεί το συσκευαστήριο, γιατί το παίρνουν οι έμποροι σχεδόν τσάμπα και το πουλούν μετά χρυσό», συμπληρώνει ο Ζήσης.
Παραγωγή

Η παραγωγή τους, κατά μέσο όρο, φτάνει τους 15 με 20 τόνους, ανάλογα με τη χρονιά, με κύριο εχθρό τους τον… καιρό. «Μπορεί εσύ να κάνεις τα πάντα. Να φροντίζεις τα μελίσσια σου και να αντιμετωπίζεις κάθε πρόβλημα που προκύπτει. Όμως, αν δεν σε πάει ο καιρός τη στιγμή που εσύ το θέλεις και χάσεις την ανθοφορία, τότε μένεις χωρίς παραγωγή», λέει ο Ζήσης. Στα προβλήματα προσθέτουν ακόμη την πρακτική να αναμειγνύονται ελληνικά μέλια με άλλα, όπως τα βουλγαρικά, με αποτέλεσμα να χάνουν την ποιότητά τους και να διατίθενται στον καταναλωτή πολύ φθηνά.



Ο Ζήσης Σοφίας έκανε λόγο και για τον μύθο που επικρατεί ότι αν το μέλι παγώνει, τότε δεν είναι καλό: «Η αλήθεια είναι το ακριβώς αντίθετο. Το κρυστάλλωμα, όταν δηλαδή παγώνει, είναι η φυσική ιδιότητα του μελιού. Αν ένα μέλι μένει συνέχεια ρευστό, σημαίνει ότι είναι φιλτραρισμένο, δηλαδή έχουν σπάσει τα ένζυμά του. Υπάρχουν όμως και μέλια που δεν παγώνουν, όπως είναι αυτά από το πεύκο, το έλατο, τα οποία είναι μέλια μελιτωμάτων, δηλαδή παράγονται από τους χυμούς των δέντρων και όχι από το νέκταρ των λουλουδιών. Τα ανθόμελα, για παράδειγμα, το πολύ σε έναν μήνα θα παγώσουν».
Η φύση προσφέρει μοναδική ποιότητα μελιού



Ο Βασίλης Σοφίας, από την Γκρίκα Θεσπρωτίας, ξεκίνησε τη μελισσοκομία με τον αδελφό του το 1981, αλλά κάποια στιγμή χρειάστηκε να τα παρατήσει και να φύγει στο εξωτερικό. Τα τελευταία δέκα χρόνια, όμως, ξαναγύρισε στην αγαπημένη του ασχολία, όπου κατάφερε να δημιουργήσει τις δικές του εγκαταστάσεις και πλέον διατηρεί 250 μελίσσια. Πρόκειται για μια δουλειά που απαιτεί συνεχή μετακίνηση από τη Βυτίνα έως τη Χαλκιδική.


«Η περιοχή της Παραμυθιάς-Γκρίκας βγάζει ένα από τα καλύτερα ποιοτικώς μέλια στην Ελλάδα», μας λέει ο Β. Σοφίας, και σε αυτό βοηθούν το ξηρό κλίμα, η βιοποικιλότητα και η πλούσια φύση της περιοχής, με την ποικιλία ανθέων και το πολύ θυμάρι. Μεγάλη σημασία για την ποιότητα και τη γεύση του μελιού έχει ο ανθός. «Ό,τι τρώει η μέλισσα, αυτό θα βγάλει και ως τελικό προϊόν», μας λέει χαρακτηριστικά.

«Τα πεύκα της περιοχής μας (Παραμυθιά, Ηγουμενίτσα, Φιλιάτη και Λούτσα στην Πρέβεζα), τα εμβολιάσαμε με εργάτη (είδος σκουληκιού) από τη Χαλκιδική πριν από περίπου 30 χρόνια με τη σύμφωνη γνώμη και των συνεταιρισμών», μας λέει ο μελισσοκόμος από την Γκρίκα. Ο εργάτης «δουλεύει» στη φλούδα του δέντρου και από τον Αύγουστο και καθ’ όλη τη διάρκεια του φθινοπώρου αυξάνει κατά πολύ τις ποσότητες του μελιού. Στις ποικιλίες μελιού, που παράγονται στην περιοχή, ανήκουν το ρείκι και η κουμαριά.

Το κόστος για κάθε κυψέλη ανέρχεται στα 60 ευρώ και η ανανέωσή τους γίνεται κάθε δέκα χρόνια ανάλογα με τη συντήρηση που κάνει ο μελισσοκόμος, ενώ κατά μέσο όρο μια κυψέλη αποδίδει από 20 έως 30 κιλά μέλι τον χρόνο. «Το καλό με την περιοχή μας είναι πως δεν υπάρχουν ψεκασμοί και ραντίσματα, οπότε δεν επηρεάζεται καθόλου η ζωή της μέλισσας, αλλά και η ποιότητα του μελιού», διευκρινίζει ο Β. Σοφίας. Τονίζει, δε, τη σημασία τού να οργανωθούν όλοι οι μελισσοκόμοι του νομού, ώστε να υπάρχει αλληλοϋποστήριξη και να βγαίνουν στο εμπόριο με μία ενιαία μπράντα, να μπορούν να διακινούν μεγαλύτερες ποσότητες σε μεγαλύτερες αγορές και να πετυχαίνουν καλύτερες τιμές. Προς το παρόν, η διάθεση γίνεται σε τοπικά καταστήματα στην Ήπειρο και σε μεγάλες εταιρείες.

Κυριάκος Λάμπρου – Ανθή Γεωργίου

Πεθαμένα μελίσσια, έξω στις πόρτες τους: Τι πραγματικά συμβαίνει...

$
0
0


Συμβαίνει στα μελίσσια και έχει ολέθριες συνέπειες!!!
Ο φοίνικας είναι ένα δέντρο που οι μέλισσες έχουν μεγάλη αδυναμία λόγω της πλούσιας γύρης του. Πρόσφατα στην Ελλάδα εισήλθε ένα σκαθάρι το οποίο είναι υπεύθυνο για την ξήρανση των δέντρων του φοίνικα. Οι άνθρωποι προκειμένου να σώσουν τα φοινικόδεντρα από το έντομα αγοράζουν ένα φάρμακο - νεονικοτοειδές - το οποίο ρίχνουν στη ρίζα του δέντρου, στην συνέχεια μεταφέρει το δέντρο τους δηλητηριώδης χυμούς, και το σκαθάρι που θα αποπειραθεί να τραφεί ψωφά. Έτσι λοιπόν καθαρίζουν τα δέντρα οι άνθρωποι, χωρίς να νοιάζονται για τις παράπλευρες απώλειες.


EIKONA: Οι μέλισσες τρελαίνονται για τα λουλούδια του φοίνικα επειδή είναι χιλιάδες. Συλλέγουν ανοιχτοκίτρινη γύρη και γλυκό νέκταρ. Ο φοίνικας Ανθίζει το Καλοκαίρι έως το φθινόπωρο


Πως πεθαίνουν όμως οι μέλισσες; Καθώς μεταφέρεται το δηλητήριο από τον κορμό του φοίνικα φτάνει έως τα φύλλα και τέλος τα λουλούδια δηλαδή τη γύρη και το νέκταρ. Τα λουλούδια δεν περιέχουν κάποιο μήνυμα που να προειδοποιεί τις μέλισσες και να τους λέει οτι περιέχουν δηλητήριο, μια θανατηφόρα νευροτοξική ουσία. Οι μέλισσες πλησιάζουν τα λουλούδια τελείως απονήρευτες συλλέγουν το νέκταρ, και αυτό δρά σχεδόν άμεσα στον οργανισμό. Οι μέλισσες που θα πάρουν το δηλητήριο χάνουν την προσανατολιστική τους ικανότητα παθαίνουν πρόβλημα στο νευτικό τους σύστημα και χάνονται. Η γύρη που θα καταφέρει να φτάσει στη κυψέλη έχει ολέθριες συνέπειες σε όλες τις εσωτερικές μέλισσες και στον γόνο.

ΕΙΚΟΝΑ: Μελίσσι που πέθανε ολόκληρο απο δηλητηρίαση


Η χρήση των νεονικοτοειδών φαρμάκων έχει απαγορευτεί στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Ωστόσο οι γεωπόνοι συνεχίζουν να το χορηγούν στους ανυποψίαστους πελάτες τους οποίους ποτέ δεν ενημερώνουν για τις καταστροφικές συνέπειες που δημιουργούν στους μελισσοκόμους και κατ επέκταση τους επικονιαστές του οικοσυστήματος. Τα νεονικοτοειδή φάρμακα παρόλο που είναι απαγορευμένα απο το νόμο χρησιμοποιούνται τόσο για τα φοινικόδεντρα όσο και τους σπόρους φασόλια κλπ. Είναι σπόροι χρωματισμένοι με ροζ χρώμα. Και δεν είναι ακίνδυνοι όπως διαβεβαιώνουν οι γεωπόνοι. Αυτοί οι σπόροι όταν βλαστήσουν, γίνουν μεγάλα φυτά και ανθίσουν παραμένουν δηλητηριώδης για τις μέλισσες. Σκεφτείτε τι φάρμακα τρώμε, εφόσον ψωφάει η μέλισσα που θεωρείτε ένας γερός και ανθεκτικός οργανισμός.

ΕΙΚΟΝΑ: Δείτε ζημιά και τρύπες που έχει κάνει το σκαθάρι του φοίνικα πάνω στον κορμό. Το δέντρο ξεράθηκε και δεν άντεξε τις πληγές.


Υπάρχει κάποιος τρόπος να σταματήσει η χρήση αυτών των φαρμάκων; Την ερώτηση αυτή είχαμε θέση σε σεμινάριο μελισσοκομίας με εισηγήτρια την ερευνήτρια Φανή Χατζήνα η οποία μας απάντησε το εξής: "Εμείς μπορούμε να σας σταματήσουμε να φέρνετε παράνομα φάρμακα απο βουλγαρία;". Η αλήθεια είναι πως και εμείς οι ίδιοι χρησιμοποιούμε μη εγκεκριμένα φάρμακα οπότε πως θα μπορέσουμε να σταματήσουμε τους υπόλοιπους όταν οι ίδιοι δεν είμαστε σωστοί;

Τι συμπτώματα έχει το μελίσσι και πως μπορούμε να το σώσουμε από τη δηλητηρίαση; Τα συμπτώματα είναι πολλές νεκρές μέλισσες έξω απο την είσοδο και στα ποδαράκια τους έχουν ασπροκίτρινη γύρη. Σε οποιαδήποτε περίπτωση δηλητηρίασης κλείνουμε αμέσως τα πορτάκια των κυψελών, και περιμένουμε τουλάχιστον 1 ημέρα. Αν έχουμε δυνατότητα και μπορούμε να τα μετακινήσουμε θα ήταν ακόμα καλύτερο. Συνήθως η δηλητηρίαση γίνετε την στιγμή που είναι πιο δραστικό το φάρμακο.

Τα νεονικοτοειδή είναι ένας θανάσιμος εχθρός για τα μελίσσια. Θυμάμαι μια χρονιά που έπαθαν δηλητηρίαση τα μελίσσια μου - που ήταν κοντά στη πόλη - έβλεπες τις μέλισσες να πεθαίνουν μπροστά στα μάτια τους. Νομίζω πως ένα τέτοιο τέλος δεν αρμόζει σε κανένα έμβιο όν αυτού του πλανήτη. Πόσο μάλλον στη μέλισσα που έχει προσφέρει τόσα στον άνθρωπο...

Πως καταλαβαίνω τις νοθευμένες κηρήθρες

$
0
0


Όλοι ακούμε για νοθευμένες κηρήθρες με παραφίνη και άλλες ουσίες. Πολλοί μελισσοκόμοι μου έχουν πει: "Μην αγοράσεις αυτές τις κηρήθρες έχουν πολύ παραφίνη", η "μακριά από αυτό το κατάστημα μου τις έκοψαν τις κηρήθρες και δεν τις έχτισαν καθόλου". Πολλοί μελισσοκόμοι είναι καχύποπτοι και με το δίκιο τους γιατί δεν συμβαίνουν λίγα στην αγορά. Το θέμα παιδιά δεν είναι η τόσο παραφίνη, όσο οι υπόλοιπες ουσίες που προσθέτουν, όπως λιωμένα κεριά από εκκλησίες, κεριά από τριτοκοσμικές χώρες όπως η Κίνα, και γενικά υλικά που είναι αμφίβολης ποιότητας και τελικά μπορούν να αποβούν επικίνδυνα τόσο για εμάς όσο και για τα μελίσσια και το μέλι που βγάζουμε.

Πρόσφατα είχα κάνει ένα μεγάλο λάθος. Είχα βρει σε ένα τοπικό κατάστημα στο Αγρίνιο κηρήθρες σε χαμηλή τιμή και τις αγόρασα. Μόλις έφτασα στο σπίτι και άνοιξα ένα κουτί η μυρωδιά ήταν έντονη σα "ψεύτικη", και τα κεριά ήταν πιο σκουρόχρωμα με τρομερή ελαστικότητα. Απο την μια μεριά σκεφτόμουν οτι πλήρωσα λίγα χρήματα, απο την άλλη ήμουν πλήρως απογοητευμένος διότι με έπιασαν κότσο. Το γεγονός οτι οι κηρήθρες είχαν μεγάλη κατανάλωση και καλή τιμή ήταν το πράγμα που με ώθησε να τις αγοράσω όμως δεν περίμενα ποτέ τέτοια ποιότητα.

Φυσιολογικό χρώμα φύλλου κηρήθρας
Καθώς ξεκίνησα το συρμάτωμα μετά από μια ώρα είδα το απίστευτο. Ενώ ήμουν σίγουρος οτι ήταν χάλια οι κηρήθρες είδα αυτό που υποπτευόμουν. Πάνω στο κερί είχε τυπωμένο φιτίλι από κερί. Και δεν ήταν σε ένα φύλλο αλλά στα περισσότερα. Το ίδιο σχήμα ολόιδιο και μακρουλό πάνω σε κάθε φύλλο. Αμέσως κατάλαβα ότι ο άνθρωπος χρησιμοποιούσε κεριά απο εκκλησίες για τα φύλλα του, το γεγονός όμως ότι επέτρεψε να περάσει το "αποδεικτικό στοιχείο"πάνω σε τόσα φύλλα σημαίνει οτι κάνει προχειροδουλειά που μάλλον κανείς δεν είχε προσέξει.

Δυστυχώς δεν μπορώ να αναφέρω την επωνυμία της εταιρίας, το μόνο που μπορώ να αποκαλύψω είναι ότι εκπέμπει τοπικά και δεν κυκλοφορούν οι κηρήθρες του στην υπόλοιπη ελλάδα. Στόχος μου είναι να σας εξηγήσω την εικόνα που έχουν τα κεριά όταν μέσα τους έχει προστεθεί κερί απο εκκλησία. Οι κηρήθρες είναι πιο σκούρες, και δεν έχουν κίτρινο χρώμα. Ωστόσο μέσα στο κερί φαίνονται ξεκάθαρα μικρά μαυραδάκια, τα οποία δεν μπόρεσε να συγκρατήσει το φίλτρο. Οι κηρήθρες είναι ελαστικές δηλαδή καθώς λιγίζουμε το φύλλο αυτό δεν σπάει εύκολα.

ΕΙΚΟΝΑ: Χαρακτηριστική περίπτωση φύλλου το οποίο υπέστη νοθεία πιθανόν με πολύ παραφίνη. Οι μέλισσες δεν το ακούμπησαν καν, και προτίμησαν να φτιάξουν το δικό τους κερί πάνω από το ξένο. 

Όσον αφορά την προσθήκη στα μελίσσια, εκεί δεν μπόρεσα να καταλάβω διαφορές. Ξέρετε όταν επικρατεί Άνοιξη οι μέλισσες χτίζουν τα πάντα χωρίς δισταγμούς. Η μόνη διαφορά που παρατήρησα ήταν ότι οι ποιοτικές κηρήθρες που είχα από άλλες εταιρίες, χτιζόταν πολύ πιο γρήγορα. Σαν δηλαδή τις νοθευμένες να τις είχαν ως δεύτερη επιλογή. Επίσης παρατήρησα ότι η νοθευμένη κηρήθρα μετά τη προσθήκη στα μελίσσια έπειτα απο λίγο καιρό - αν δεν χτιζόταν - παραμορφονόταν. Και όταν μιλάω για παραμόρφωση εννοώ σε σημείο που να γίνεται σχεδόν άχρηστη. Με λίγα λόγια η κηρήθρα αυτή έλιωνε πιο γρήγορα απο το φυσιολογικό και άλλαζε σχήμα γινόταν ζικ ζακ με κούρμπες σε όλη την επιφάνεια. Τέτοια εικόνα δεν είχα δεί σε άλλη κηρήθρα τόσο γρήγορα.


ΕΙΚΟΝΑ: Φαγωμένη κηρήθρα από τις μέλισσες. Δύο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν. Α. Νηστικά μελίσσια που δε δουλεύουν. Β. Κακής ποιότητας κηρήθρα, νοθευμένη με παραφίνη


Καλοκτισμένη κηρήθρα από φυσικό κερί
Συμπερασματικά λοιπόν επειδή έχω δοκιμάσει πολλές διαφορετικές εταιρίες πιστεύω πως έμαθα να διακρίνω μια καλή κηρήθρα με γνόμωνα πάντα ποια χτίζουν καλύτερα τα μελίσσια. Η καλή κηρήθρα δεν έχει μεγάλη ελαστικότητα και το χρώμα της δεν είναι πολύ σκούρο. Αλλά ο κυριότερος παράγοντας που διακρίνει μια κακή κηρήθρα είναι μια χαμηλή τιμή. Δηλαδή οι μελισσοκόμοι που την έχουν πατήσει μεχρι σήμερα, είναι αυτοί που έψαχναν κάτι φθηνό. Συνάδελφοι προτιμίστε να βάλετε σκέτα τα πλαίσια, χωρίς κερί παρά να αγοράσετε μια κακή κηρήθρα.

Στην Ελλάδα έχουμε πολλές αξιόλογες εταιρίες που παράγουν ποιοτικές κηρήθρες. Και να ξέρετε το καλό πράγμα πολλές φορές πρέπει να το πληρώσουμε κάτι παραπάνω. Για να πετύχετε μια καλύτερη τιμή μπορείτε σε συνεργασία με άλλους μελισσοκόμους να αγοράσετε μεγαλύτερη ποσότητα και έτσι να πέσει η τιμή.

Προσθήκη ΦΥΛΛΩΝ ΚΗΡΗΘΡΑΣ &Ανάπτυξη των μελισσιών

$
0
0

Βίντεο απο το melissopolis!!!
Είστε σίγουροι ότι βάζετε τα πλαίσια με τα άχτιστα φύλλα κηρήθρας στις σωστές θέσεις; Δείτε αυτό το βίντεο για να μεγαλώσετε γρήγορα τα μελίσσια σας την άνοιξη, ειδικά στη Ν.Ελλάδα που οι ανθοφορίες ξεκινούν δυναμικά!

Πότε δίνουν μέλι οι ανθοφορίες: Πότε έχουμε φούλ νεκταροέκκριση και πότε δουλεύουν τα μελίσσια

$
0
0


Σήμερα θα μιλήσουμε για τις ανθοφορίες και πότε δίνουν μέλι. Όπως γνωρίζουμε οι μελισσοκομία είναι άμεσα εξαρτημένη από τον καιρό. Είναι απολύτως γνωστό ότι οι ανθοφορίες για να τις δουλέψουν τα μελίσσια χρειάζονται να ευνοηθούν από την φύση, δηλαδή να μην επικρατούν βοριάδες (κρύος αέρας) να μην βρέχει και ξεπλένεται το νέκταρ μελίτωμα και να μην γίνονται απότομες αλλαγές θερμοκρασίας. Οι ανθοφορίες δεν δίνουν κάθε χρόνο μέλι και είναι πολύ ευαίσθητες στις απότομες αλλαγές θερμοκρασίας. Ο μελισσοκόμος πρέπει να γνωρίζει κάποια βασικά πράγματα προκειμένου να διαχειρίζεται σωστά τα μελίσσια του.


Τα φυτά για να αποδώσουν μεγάλη ποσότητα μελιού πρέπει να έχουν υγρασία και να τα χτυπά ήπιος νοτιάς χωρίς να ξεραίνει το νέκταρ τους. Κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας μελιτοφορίας δεν πρέπει να βρέξει διότι τα λουλούδια από πολλά φυτά σταματούν να δίνουν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα ρείκια που με την πρώτη βροχή που θα πέσει σταματούν να δίνουν. Το ίδιο ευαίσθητα είναι και άλλα φυτά όπως τα ανοιξιάτικα λουλούδια από χιλιάδες φυτά. Για να σας δώσω να καταλάβετε πότε δίνουν τα φυτά μέλι, θυμάστετην άνοιξη που φτάνει μια περίοδος που αρχίζουμε και ζεσταινόμαστε, και έξω κάνει ζέστη; Αυτή η ζεστή θερμοκρασία σε συνδιασμό με την υψηλή υγρασία βοηθάει σημαντικά τη νεκταρόεκκριση και τη παρατεταμένη μελιτοφορία.

Εξίσου σημαντικός παράγοντας για υψηλή παραγωγή μελιού των φυτών και των δέντρων είναι οι βροχές. Χρονιές με παρατεταμένες βροχοπτώσεις και στην συνέχεια καλοκαιρία με φούλ ήλιο φαίνεται οτι ευνοούν στο μέγιστο τα φυτά. Το έδαφος έχει ποτίσει για τα καλά νερό, και μετά σε συνδιασμό με τον πλούσιο ήλιο τα φυτά παίρνουν απίστευτη δύναμη για να αποδώσουν. Το κακό με τη βροχή είναι ότι πρέπει να γίνει πρίν την ανθοφορία και όχι κατα τη διάρκεια αυτής. Γιατί συνήθως καίει τα λουλούδια και οι μέλισσες δεν τα πλησιάζουν μετά.

ΕΙΚΟΝΑ: Τα βασιλικά κελιά σμηνουργίας είναι ένας καλός οιωνός για την παραγωγή μελιού στο μέλλον και την αποδοτικότητα μελλοντικών ανθοφοριών


Υπάρχει ένας σημαντικός παράγοντας για να καταλάβουμε αν μια ανθοφορία θα δώσει μέλι. Οι παλιοί μελισσοκόμοι ερμηνεύουν τα φυτά με το αν η χρονιά είναι πρώιμη ή όψιμη. Για παράδειγμα αν η πορτοκαλιές ανοίγουν πολύ νωρίτερα απο το φυσιολογικό (πρώιμες) είναι πιθανό με μια βροχή να καταστραφούν και τα μελίσσια να μην τις δουλέψουν καθόλου. Σύμφωνα με την εμπειρία όσες φορές μια ανθοφορία ανοίγει πρώιμα δεν πηγαίνει καλά και αυτό οφείλετε στο γεγονός ότι η πρώιμη άνοιξη έχει περισσότερα σκαμπανευάσματα με τον καιρό, πράγμα κρίσιμο για την νομή μας. Αντιθέτως αν η ανθοφορία είναι όψιμη έχει περισσότερες πιθανότητες να δουλέψει στα μελίσσια.

Ισχύει ότι πολλές ανθοφορίες δεν δίνουν κάθε χρόνο μέλι. Για παράδειγμα η άνοιξη λόγω λίγων βροχοπτώσεων να μην ευνοήσει την ανάπτυξη των λουλουδιών και αυτά μετά να να μην έχουν να μας προσφέρουν νέκταρ. Ένα παράδειγμα είναι η πορτοκαλιά η οποία δίνει κάθε 2 χρόνια περίπου. Το αν θα δώσει δεν εξαρτάται μόνο απο τις βροχές αλλά και τις συνθήκες που επικράτησαν όλη την προηγούμενη περίοδο. Ξέρετε υπάρχουν πολλοί παράγοντες που το χώμα μπορεί αν γίνει πιο θρεπτικό και τα δέντρα να έχουν περισσότερη δύναμη για να φτιάξουν τα μελίσσια μας.

Δεν δίνουν όλες οι περιοχές μέλι. Πολλοί νέοι μελισσοκόμοι νομίζουν πως όλα τα φυτά και τα δέντρα δίνουν μέλι. Για παράδειγμα τα έλατα. Θυμάμαι κάποιους νέους μελισσοκόμους που αποφάσισαν να επισκεφτούν τα έλατα χωρίς να γνωρίζουν αν αυτά δίνουν μέλι. Οι μελισσοκόμοι παράτησαν εκεί τα μελίσσια και μετά απο λίγο καιρό κόντεψαν να ψωφήσουν απο την πείνα. Τα ελατοδάση δεν έχουν όλα τον ίδιο πλυθησμό σε ζουζουνάκια που έχουν μελιτοέκκριση. Αν οι χυμοί που ανεβαίνουν στο δέντρο είναι λιγοστοί λόγω φτωχού εδάφους, δεν αναπαράγονται σωστά τα εντομάκια αρα δεν περισσεύει και μέλι για τις μέλισσες. Για να δούμε αν μια περιοχή δίνει μέλι παρατηρούμε στο δρόμο. Αν δούμε πολλές δεκάδες μελίσσια σημαίνει οτι υπάρχει μέλι...

Διαβάστε επίσης:
Πως παράγουμε τόνους μέλι από λίγα μελίσσια

Νέα απο το ανοιξιάτικο ρείκι. Που δουλεύει;

$
0
0


Νέα από το ανοιξιάτικο ρείκι καταφθάνουν από όλη την Ελλάδα. Όπως μας λένε οι μελισσοκόμοι έχει ασπρίσει ο τόπος και οι πλαγιές έχουν μετατραπεί σε παράδεισο από λουλούδια. Τα άνθη είναι ατελείωτα. Τα φυτά βρίσκονται στο απόγειο τους με πλήρη άνθηση προς τα Νότια, ενώ στην Κεντρική Ελλάδα η ανθοφορία μόλις ξεκίνησε. Τα μελίσσια απο όσο ακούμε τα δουλεύουν πάρα πολύ καλά, καλύτερα απο κάθε άλλη χρονιά Μέλι από ανοιξιάτικο ρείκι λοιπόν, μέσα στις κυψέλες για να ρίξουν γόνους τα μελίσσια και να αναπτυχθούν.


Τα νέα λοιπόν είναι πολύ ελπιδοφόρα και όπως φαίνεται θα πάει πολύ καλά φέτος. Με δυναμικό ξεκίνημα! Κάτι που μου έκανε εντύπωση είναι η αργοπορημένη του ανθοφορία, και έντονη καλοκαιρία τις τελευταίες εβδομάδες, με αποτέλεσμα να έχει ασπρίσει ο τόπος απο μπουμπούκια που μόλις άρχησαν να ανοίγουν. Στην περιοχή στο Αγρίνιο βλέπω πολλές εκτάσεις με ρείκια, και επάνω τους έχουν ήδη αρχήσει να πετάνε μέλισσες. Πέριση δεν τα πάταγε ούτε μια μέλισσα, δεν δούλευαν σχεδόν καθόλου. Υπό φυσιολογικές συνθήκες μια τέτοια ανθοφορία σε πλήρη άνθηση βουίζει απο μέλισσες - ειδικά όταν έχει καλό καιρό. Τα μελίσσια ρίχνουν φούλ γόνους, και αυτό γιατί είναι μια πολύ δυνατή και καλή ανθοφορία

Σημαντικά σχόλιο αναγνώστη μας:
για να δωσει ενα φυτο νεκταρ πρεπει να ειναι η θερμοκρασια 25 βαθμους. το ανοιξιατικο ρεικι θα δωσει στις περιοχες που ειναι πιο οψιμες και θα ανοιξη αργοτερα που θα εχει και θερμοκρασιες μεγαλυτερες..
Χρήστος

ΕΙΚΟΝΑ: Ένα καλό test για να δούμε αν ένα φυτό δίνει είναι να κόψουμε ένα κλαρί με πολλά άνθη και να το χτυπήσουμε στο χέρι. Αν μείνουν σταγονίδια πάει να πεί οτι έχει νέκταρ. 




Viewing all 18087 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>