Quantcast
Channel: Ορεινή Μέλισσα
Viewing all 18087 articles
Browse latest View live

Πότε προσθέτουμε νέα πλαίσια για ανάπτυξη στα μελίσσια

$
0
0


Έφτασε η ώρα της ανάπτυξης των μελισσιών μας. Εκτός απο το τάισμα τους με σιρόπι η ζυμάρι, χρειάζεται και ένας επιπλέον χειρισμός. Η έγκαιρη προσθήκη νέων πλαισίων. Χτισμένων ή άχτιστων. Έχει αποδειχθεί ότι νωρίς την Άνοιξη τα χτισμένα πλαίσια, αποδίδουν σημαντικά στην ανάπτυξη και δεν καθυστερούν καθόλου το μελίσσι. Η βασίλισσα τα γεννά δίχως δεύτερη σκέψη. Αντιθέτως τα νεόκτιστα άσπρα πλαίσια, πάνε λίγο πιο πίσω το μελίσσι, όμως και αυτά είναι αναγκαία, εφόσον δεν υπάρχουν έτοιμα χτισμένα. Οι μέλισσες νωρίς την Άνοιξη είναι αρκετά διστακτικές. Ο λιγοστός πλυθησμός, οι θερμοκρασίες, ακόμη και ο λιγοστός γόνος, ίσως είναι οι αιτίες που οι μέλισσες δεν χτίζουν τις κηρήθρες που τους βάζουμε.
Σήμερα λοιπόν θα μιλήσουμε για το πότε βάζουμε νέες κηρήθρες στα μελίσσια. Ας το πάρουμε απο την αρχή. Έχουμε ένα μελίσσι 5άρι το οποίο αναπτύσσεται και έχει 3 καλά πλαίσια με γόνο. Ο πλυθησμός του έχει πλέον φτάσει στο εως το ακρινό πλαίσιο, και βλέπουμε ότι έχει αισθητή ανάπτυξη. Το μελίσσι αυτό λοιπόν εφόσον βλέπουμε μέλισσες σε όλα τα πλαίσια, και έχει και 3 πλαίσια με αρκετό γόνο - πχ όσο δύο πακέτα τσιγάρα δίπλα δίπλα, σε κάθε πλαίσιο - σημαίνει ότι χρειάζεται χώρο. Ο γόνος είναι αυτό που μας δηλώνει ότι το μελίσσι χρειάζεται χώρο. Τότε λοιπόν δεν το σκεφτόμαστε και βάζουμε κηρήθρα, απο την πλευρά που βλέπουμε τον περισσότερο πλυθησμό. Όπως είπαμε η χτισμένη έχει άμεσα αποτελέσματα. Την μαύρη κηρήθρα την βάζουμε δίπλα στον γόνο για να την γεννήσει τη βασίλισσα. Την άχτιστη κηρήθρα την βάζουμε στην άκρη, εκεί που τελειώνει το μελίσσι.

Ξέρετε νωρίς την Άνοιξη δεν πρέπει να κάνουμε απερίσκεπτους χειρισμούς. Πχ η σφήνα στον γόνο είναι ένας χειρισμός που δεν εφαρμόζετε εύκολα νωρίς την Άνοιξη, διότι ο Μάρτιος επιφυλλάσει χοντρά κρύα, όλοι το γνωρίζουμε αυτό. Συνεπώς ωθούμε τα μελίσσια στην ανάπτυξη, αλλά δεν βάζουμε κηρήθρες χωρίς λόγο. Όπου βλέπουμε ότι το μελίσσι χρειάζεται χώρο βάζουμε κηρήθρα. Απλά πράγματα. Σε μελίσσια με πάνω απο 4 πλαίσια γόνο, ίσως χρειάζονται και δύο νέες κηρήθρες, προκειμένου μέχρι και την επόμενη εβδομάδα το μελίσσι να είναι οκ! Να μην ξεμείνει απο χώρο!

Αυτό το μελίσσι που βλέπουμε χρειάζεται ένα πλαίσιο για να δώσουμε χώρο. Αν βγάλουμε το φελιζόλ οι μέλισσες ζούν ασφυκτικά επάνω του. Ξεχειμώνιασε καλά, και οι πρώτοι ανοιξιάτικοι γόνοι έσκασαν με αποτέλεσμα να χρειάζονται νέες κηρήθρες

Όσα πλαίσια βλέπουμε να έχουν μέλι σφραγισμένο και είναι μπλοκαρισμένα, τα βάζουμε στο τέλος του μελισσιού, στην άκρη και όχι μέσα στη μέση να μπλοκάρουν την βασίλισσα. Γενικά υπάρχει ένας κανόνας στους χειρισμούς μας, με ένα σκοπό! Να δίνουμε συνεχώς χώρο στη βασίλισσα. Φροντίζουμε λοιπόν να δίνουμε κηρήθρες εκεί που τελειώνει ο γόνος για να βρίσκει συνεχώς νέο χώρο η βασίλισσα. Μόλις ο καιρός ζεστάνει καλά, στα δυνατά μας μελίσσια βάζουμε και σφήνες. Δηλαδή τοποθετούμε μια χτισμένη κηρήθρα μέσα στο κέντρο του γόνου.

Δύο είναι οι βασικοί παράγοντες για να πετύχουμε μέγιστη ανάπτυξη. Καλή τροφή στα μελίσσια, και καλές βασίλισσες. Με τις κατάλληλες συνθήκες τέτοια μελίσσια μπορούν να διαπρέψουν και να φτάσουν ακόμα και τους 3 ορόφους. Όσοι μελισσοκόμοι στήνουν πύργους - αυτά τα τεράστια μελίσσια που βλέπετε, οι μελισσοκόμοι που τα φτιάχνουν ξεκινούν σκληρή δουλειά απο νωρίς την Άνοιξη. Δεν γίνονται απο μόνα τους τόσο μεγάλα, χρειάζεται να ασχοληθείς, να το αγαπάς!

Όσον αφορά το χτίσιμο κηρηθρών τα μελίσσια απο τον Φεβρουάριο χτίζουν πολύ καλά. Οι βασικότεροι παράγοντες είναι να έχουμε καλές θερμοκρασίες πχ 16-20 βαθμούς, το μελίσσι να φέρνει γύρη και νέκταρ, και να υπάρχει αρκετός γόνος, αλλά και νέος πλυθησμός με νεαρές μέλισσες. Αν τηρούνται αυτά τα πραγματάκια έχουμε μεγάλη αποτελεσματικότητα στο κτίσιμο κηρηθρών. Και ξέρετε πότε τηρούνται όλα αυτά που σας έγραψα; Μα φυσικά την Άνοιξη!

Καταπολέμηση βαρρόα με λεβάντα!! Μάθετε το μυστικό αυτού του μικρού μελισσοκόμου...

$
0
0


Ξέρετε πολλές φορές δεν αρκεί να έχεις πολλά μελίσσια για να βγάλεις ακριβή συμπεράσματα. Με λίγα μελίσσια αν είσαι προσκολλημένος επάνω τους μπορείς αν μάθεις πολλά πράγματα! Και κυρίως να πειραματιστείς. Έτσι έκανε λοιπόν ένας νέος μελισσοκόμος με τα 25 μελίσσια του. Πήγε και τα τοποθέτησε σε μέρος με άφθονη λεβάντα, το οποίο είχε κατα συνέπεια κάτι εντελώς απίστευτο. Τα μελίσσια θεραπεύτηκαν αοπο τη βαρρόα, και δεν μπορούσε να το πιστέψει. Φυσικά για να μάθει αν έχουν βαρρόα τα μελίσσια έπρεπε να έρθει ο Χειμώνας γι αυτό ο μελισσοκόμος περίμενε μέχρι να βγάλει αυτή τη διαπίστωση.


Πως η λεβάντα θεραπεύει τα μελίσσια από τη βαρρόα; Όπως ξέρουμε η βαρρόα αναπαράγεται μέσα στον γόνο των μελισσών. Αφού πολλαπλασιαστούν (τα βαρρόα) και γίνουν χιλιάδες απομυζούν σε βάρος της κοινωνίας η οποία σιγά σιγά καταρρέει. Σύμφωνα με τους επιστήμονες το μελίσσι πεθαίνει μέσα σε 2-3 χρόνια. Γι αυτό η βαρρόα σκαρφαλώνει πάνω στο σώμα των μελισσών, για να μεταδοθεί και σε άλλα μελίσσια. Σκοπός του παράσιτου είναι να κολλήσει πολλά μελίσσια, άλλα τι μελίσσια; Μα φυσικά υγιή μελίσσια που δεν έχουν καθόλου βαρρόα.
Η μετάδοση γίνεται κυρίως με τους κηφήνες οι οποίοι πετώντας πάνε τη βαρρόα έως και χιλιόμετρα μακριά. Ωστόσο το ίδιο συμβαίνει και με τις συλλέκτριες. Πολλά βαρρόα κολλάνε στη πλάτη των μελισσών προκειμένου να αλλάξουν πλαίσιο μέσα στο μελίσσι. Αν όμως επρόκειτο για μέλισσα συλλέκτρια το βαρρόα θα κάνει μεγάλο ταξίδι έξω στη φύση! Και εκεί υπάρχουν πολλά φυτά σύμμαχοι των μελισσών. Συγκεκριμένα η λεβάντα η ακονιζιά και άλλα φυτά που παράγουν έντονα ριτίνες ή αιθέρια έλαια αρώματα, αποδυναμώνουν τελείως τη βαρρόα η οποία ξεκολλάει και πέφτει στο έδαφος. Φυσικά πεθαίνει και δεν μπορεί να ξανα πιάσει μελίσσι. Μελισσοκόμος μου είπε οτι το ίδιο μπορεί να συμβεί και στο φυτό οξαλίδα που ανθίζει τον Φεβρουάριο. Λόγω οτι έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε οξαλικό οξύ.

Μελισσοκόμος μας έστειλε στη σελίδα μας το εξής: "Το περασμένο καλοκαίρι άφησα 25 μελίσσια σε ένα χωράφι 21 στρ. με λεβάντα. Το αποτέλεσμα ήταν φανταστικό : και στα 25 μελίσσια δεν βρήκα ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΨΕΙΡΑ!!!! Ψαχτε το!!".


Φυσικά η λεβάντα όπως είπαμε έχει σημαντικές αντιβαρρόα ιδιότητες, όμως είναι τελείως απίθανο να θεραπευτούν μόνα τους τα μελίσσια χωρίς καμία επέμβαση. Η λεβάντα μπορεί να καθαρίσει αρκετά βαρρόα απο το σώμα των μελισσών όχι όμως να τα θεραπεύσει. Οι μελισσοκόμοι που πάνε τα μελίσσια τους σε ανθοφορίες λεβάντας -έχουμε πολύ λίγες καλλιέργειες στην Ελλάδα - ή της ακονιζιάς - υπάρχει παντού στην ελλάδα - μπορούν να κάνουν μια αρκετά αποτελεσματική καταπολέμηση, όχι όμως ικανή να σώσει τα μελίσσια μας. Η θεραπεία το χειμώνα είναι πάντα απαραίτητη.

Μια άλλη μέθοδος καταπολέμησης βαρρόα για βιολογικά μελίσσια είναι λίγα κλαριά λεβάντας ή ακονιζιάς πάνω απο το μελίσσι. Αντίστοιχο αποτέλεσμα έχει και το κάπνισμα. Πρέπει όμως ο πάτος να είναι ανοιχτός για να υπάρξει αποτέλεσμα.


Ζυμωτή τροφή με θυμόλη: Μεγάλη ανάπτυξη στα μελίσσια και πρόληψη κατά της νοζεμίασης απο την Αρκαδική Μελισσοκομία

$
0
0


Πρόκειται για μια εξαιρετική τροφή της Αρκαδικής Μελισσοκομίας. Μέσα απο τη μεγάλη γκάμα μελισσοτροφών της εταιρίας ο μελισσοκόμος Κώστας επέλεξε την μελισσοτροφή με θυμόλη, η οποία όπως διαπίστωσε τα δύο τελευταία χρόνια είναι άριστη για ξεχειμώνιασμα, αλλά και για πρόληψη της νοζεμίασης και άλλων ασθενειών. Ξέρουμε άλλωστε από τους μεγάλους ερευνητές τις θεραπευτικές ιδιότητες της θυμόλης.

Η Αρκαδική Μελισσοκομία είναι μια απο τις μεγαλύτερες εταιρίες στον χώρο της μελισσοκομίας. Παράγει και διαθέτει τόνους μελισσοτροφής κάθε χρόνο και οι μελισσοκόμοι μένουν πολύ ευχαριστημένοι. Προσωπικά χρησιμοποιώ το μελοζύμ extra που έχει πολλές βιταμίνες και βοηθάει τα αδύναμα και μικρά μελίσσια. Οι τροφές είναι πολύ μαλακές μόλις μπουν στα μελίσσια και τις παίρνουν πολύ καλά. Με μια δίκιλη και τα μελίσσια αναπτύσσονται ταχύτατα στη συνέχεια...

Όπως μας είπε ο ίδιος ο συνάδελφος:
"Η τροφή είναι για μένα πολύ καλή. Είναι της αρκαδικής μαλισσοκομίας και σε καλή τιμή. Δεν προκαλεί καμιά αναστάτωση στα μελισσια μου λόγω της θυμόλης

Δείτε τις φωτογραφίες του συναδέλφου Κώστα:















Για να δείτε τη τροφή πατήστε εδώ:
http://arkadikimelissokomia.gr/product
Τηλ επικοινωνίας: 2105551492

Τα αδύνατα μελίσσια μπορούν να γίνουν δυνατά και να βγάλουν μέλι; Πως αναπτύσσονται γρήγορα;

$
0
0

Όλοι οι μελισσοκόμοι έχουμε μικρά και αδύνατα μελίσσια. Και όταν λέω μικρά εννοώ από 2 πλαίσια εως 3, 4 ή 5. Το ερώτημα που δημιουργείτε σε όλους γι αυτά τα μελίσσια είναι, έχουν μέλλον; Θα προλάβουν να αναπτυχθούν; Είναι δυνατό να καταφέρουμε να βγάλουμε μέλι από αυτά τα μελίσσια αργότερα; Στην μελισσοκομία συνάδελφοι όλα είναι δυνατά. Αυτά τα μελίσσια που βλέπεται μικρά τώρα μέχρι το τέλος της Άνοιξης θα γίνουν θηρία, και το λέω εκ πείρας μιας και το έχω δει δεκάδες φορές να συμβαίνει. Πως όμως αυτά τα μελίσσια καταφέρνουν κάτι τέτοιο τόσο γρήγορα; Χρειάζεται κάτι από μέρους μας; Υπάρχει πιθανότητα να μείνουν πάντα μικρά; Σήμερα έχουμε να πούμε πολλά πράγματα λοιπόν.


Αρχικά. Παρακολουθώντας κανείς τα μελίσσια συναδέλφων εδώ στο ίντερνετ, συμπεραίνει ότι πολλοί έχουν πρώιμη ανάπτυξη με πολλούς γόνους από πολύ νωρίς. Ωστόσο αυτό εξαρτάται απο την περιοχή του καθενός, τις κλιματολογικές συνθήκες και φυσικά τα γονίδια κάθε βασίλισσας. Κύριως έχει να κάνει πόση ζέστη έχει τη μέρα, και πόσο πέφτει η θερμοκρασία το βράδυ. Για παράδειγμα μια βασίλισσα που προέρχεται από τη Βόρειο Ελλάδα, ρίχνει γόνους πιο αργά απο μια βασίλισσα που είναι απο τη Καλαμάτα. Τα μελίσσια ανοίγουν εκτεταμένους γόνους συνήθως μέσα στον Μάρτιο, όμως όταν είναι μικρά αυτό είναι αδύνατο. Ξέρουμε ότι όσο λιγότερος ο πλυθησμός τόσο πιο δύσκολη η εκτροφή γόνου και η παραγωγή θερμότητας. Όμως όταν έχουμε μικρά μελίσσια νωρίς την Άνοιξη, έχουν πάρα πολλές προοπτικές να αναπτυχθούν αρκεί να τα σπρώξουμε....

Ο πεπειραμένος μελισσοκόμος δεν συνεννώνει ποτέ τα μικρά μελίσσια, αλλά τους δίνει μπόλικη τροφή - ζυμάρι ή σιρόπι ή και τα δύο μαζί προκειμένου να αναπτυχθούν. Αν οι θερμοκρασίες δεν πέφτουν πολύ το βράδυ δεν υπάρχει πρόβλημα να βάλουμε μόνο σιρόπι. Ένα καλό πρόγραμμα τροφοδοσίας μόνο με σιρόπι είναι μισό κιλό 1:1 αναλογία (1 κιλό ζάχαρη - 1 λίτρο νερό) ανα 4άρι μελίσσι κάθε 3-4 ημέρες. Αν θέλουμε να μη πηγαίνουμε τόσο συχνά στα μελίσσια μπορούμε να βάλουμε και μια δίκιλη βανίλια, την οποία μπορεί να κάνουν αρκετές μέρες να τη πάρουν όλη. Το σιρόπι πάντως το ρουφάνε σα τρελές, όταν υπάρχει εκτρεφόμενος γόνος!

ΕΙΚΟΝΑ: Γόνος μικρού μελισσιού μετά από τροφοδοσία με ζυμάρι και σιρόπι. Βλέπουμε πως πήρε τα πάνω του και αναπτύσσεται γρήγορα


Το μυστικό με το αδύνατο μελίσσι είναι να το φτάσουμε πάνω απο 4-5 πλαίσια. Εφόσον ξεπεράσει αυτό το οριακό σημείο το μελίσσι θα αρχίσει να αναπτύσσεται με εκθετικό ρυθμό. Δηλαδή ενώ πριν έκανε 1 μήνα να γίνει απο 2άρι, 5άρι, μετά από ένα μήνα θα γίνει 10άρι μπορεί και παραπάνω. Έμπειρος μελισσοκόμος μου είπε οτι τα αδύνατα μελίσσια τον Φεβρουάριο Μάρτιο γίνονται αργότερα τα μεγαλύτερα και πιο παραγωγικά. Και μου εξήγησε ακριβώς το λόγο. Μου είπε οτι αν έχεις ένα 10άρι μελίσσι τον Φεβρουάριο τον Απρίλιο τι θα το κάνεις που θα τρελαθεί να φτιάχνει κελιά να σμηνουργήσει; Η μόνη λύση για να μη μας φύγει είναι να το αποδυναμώσουμε κόβωντας παραφυάδες.

ΕΙΚΟΝΑ: Στα μικρά μελίσσια προτιμούμε να βάζουμε μαύρες κτισμένες κηρήθρες για να τις γεννήσει πιο εύκολα η βασίλισσα. Αν σε ένα μικρό μελίσσι βάλουμε άκτιστα πλαίσια θα αργήσει περισσότερο η ανάπτυξη. Η βασίλισσα προτιμά πάντα τη μαύρη κηρήθρα για τη γέννα της


Ενώ το αδύνατο μελίσσι έχει πιο "ΣΤΡΩΤΗ"ανάπτυξη και δεν θα έχει τάση για σμηνουργία. Φυσικά αυτό έχει σχέση και με την ύπαρξη ανθοφορίας. Δηλαδή αν για παράδειγμα η πορτοκαλιά τρελαθεί να δίνει μέλι τον Απρίλιο τα μελίσσια θα έχουν έντονη τάση για σμηνουργία.

Αυτό που θέλω να καταλήξω στη σημερινή ανάρτηση είναι οτι τα αδύνατα μελίσσια νωρίς την άνοιξη, αργότερα μπορούν να γίνουν τα καλύτερα δυνατότερα μελίσσια τα οποία φυσικά μπορούν να αποδόσουν πάρα πολύ μέλι. Πολλοί μελισσοκόμοι επιλέγουν επίτηδες να ξεχειμωνιάζουν με μικρά μελίσσια προκειμένου να γλιτώνουν τροφές το χειμώνα, αλλά και να έχουν αυτό το πλεονέκτημα της στρωτής, ομαλής ανάπτυξης χωρίς σμηνουργίες την Άνοιξη.

Συνεπώς λοιπόν αν το αδύνατο μας μελίσσι έχει καλή βασίλισσα δεν υπάρχει ούτε μια πιθανότητα να πάει σκάρτο. Με λίγο σπρώξιμο από μέρους μας θα γίνει τεράστιο. Όσο και αν φαίνεται απίστευτο. Οπότε σώστε όσα περισσότερα μελίσσια μπορείτε. Και μη ξεχνάτε, ότι πολλά μελίσσια που θεωρείτε τώρα "σιγουρα"ότι θα βγάλουν μέλι, αργότερα μπορεί να ανατραπούν τα δεδομένα.

Μελισσοκομικοί Χειρισμοί Μαρτίου

$
0
0


«Τον Μάρτη μετράνε τα μελίσσια»

Η σοφή αυτή κουβέντα που λέγεται στο Βάβδο, το όμορφο χωριό της ορεινής Χαλκιδικής, δείχνει ότι ο μήνας Μάρτιος είναι σημείο καμπής στην εξέλιξη ενός μελισσοκομείου μέσα στο έτος. Ο Μάρτιος είναι ένας μήνας με μεγάλη αστάθεια, όσον αφορά τα κλιματολογικά φαινόμενα. Σχεδόν κάθε χρόνο στη διάρκεια αυτού του μήνα σημειώνονται σε πολλά μέρη της χώρας μας, θερμοκρασίες κάτω του μηδενός, μερικές φορές ισχυροί παγετοί, που έχουν καταστρεπτική επίδραση στα ήδη ανθισμένα οπωροφόρα δένδρα. Ταυτόχρονα στη διάρκεια της ημέρας οι ανώτερες θερμοκρασίες φθάνουν και ξεπερνούν τους 20ο C, ιδιαίτερα στις νότιες ζεστές περιοχές, όπου τα διαστήματα με ευνοϊκές θερμοκρασίες για την εργασία των μελισσών, είναι μεγάλα.
Παρά τις μεγάλες αυτές διακυμάνσεις και την διαφοροποίηση όσον αφορά τις συνθήκες ανάπτυξης των μελισσιών, ο Μάρτιος θεωρείται για τη μελισσοκομία όλης της χώρας μας, ο πρώτος μήνας του έτους με σταθερή άνοδο της δυναμικότητας του μελισσιού, που δύσκολα ανακόπτεται μέχρι να πλησιάσουμε στη περίοδο εκμετάλλευσης της πρώτης κύριας ανθοφορίας. 

Οι απώλειες του χειμώνα τελειώνουν με τον προηγούμενο μήνα και από τώρα και ύστερα, αφού μετρήσουμε τα μελίσσια, μπορούμε να υπολογίσουμε την αύξηση του αριθμού στην οποία θα προχωρήσουμε τον επόμενο μήνα. Ανάλογη περίπου είναι και η εξέλιξη του πληθυσμού των μελισσιών κάθε σμήνους. Στα τέλη Φεβρουαρίου αρχές Μαρτίου βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο, μια κρίσιμη περίοδος για το μελίσσι, στη συνέχεια όμως αυξάνει εντυπωσιακά, μέχρι τα μέσα Μαΐου, οπότε και φθάνει στην υψηλότερη τιμή του.

Οι επισκέψεις του μελισσοκόμου στο μελισσοκομείο, γίνονται πιο τακτικές.
• Πρέπει να είναι έτοιμος και ενήμερος για την κατάσταση κάθε μελισσιού και να προσθέτει κηρήθρες έγκαιρα, να προλαμβάνει τη γρήγορη ανάπτυξη των σμηνών.
• Να ελέγχει τακτικά για την εκδήλωση συμπτωμάτων ασθενειών. Εκτός από τη Βαρρόα και τη Νοσεμίαση, αυτόν τον μήνα προσέχουμε για την εμφάνιση της ευρωπαϊκής σηψηγονίας καθώς και της ασκοσφαίρωσης. Τα μελίσσια που θα παρουσιάσουν ασθένειες του γόνου τα απομονώνουμε και φυσικά τα αποκλείουμε από οποιοδήποτε πρόγραμμα αύξησης, βασιλοτροφίας κλπ.
• Εάν σκοπεύουμε να κάνουμε βασιλοτροφία τον Απρίλιο, πρέπει από τον Μάρτιο να διαλέξουμε τα μελίσσια, στα οποία θα δώσουμε πλαίσια χωρίς φύλλο κηρήθρας, για την εκτροφή κηφήνων. Υπενθυμίζεται ότι, οι κηφήνες πρέπει να προηγηθούν κατά 20 περίπου μέρες των βασιλισσών (με αφετηρία τη γέννηση του αυγού) ώστε να συμπέσει χρονικά η ωριμότητά τους για γονιμοποίηση. Τα πλαίσια αυτά με κηφηνοκελιά το Μάιο μπορεί να χρησιμοποιηθούν σαν παγίδες της Βαρρόα, να καταστραφούν. Είναι μια καλή μέθοδος ελέγχου τη Βαρρόα, χωρίς φάρμακα.
• Η πρόληψη της σμηνουργίας σε ορισμένα πρώιμα μέρη της χώρας μας ξεκινά από το Μάρτιο. Νέα βασίλισσα, καινούργιες κηρήθρες, διαθέσιμος χώρος για την ανάπτυξη σμήνους, καλός αερισμός περιορίζουν την εκδήλωση του φυσικού αυτού φαινομένου.

• Από τον Μάρτιο ξεκινά η συρμάτωση των πλαισίων και η εισαγωγή φύλλων κηρήθρας στα μελίσσια.

ΣΥΡΜΑΤΩΣΗ ΤΩΝ ΠΛΑΙΣΙΩΝ ΚΑΙ ΦΥΛΛΑ ΚΗΡΗΘΡΑΣ

Η συρμάτωση των πλαισίων, το δέσιμο και το πέρασμα των φύλλων κηρήθρας δεν είναι δύσκολη δουλειά, μπορεί να γίνει απ’ όλα τα μέλη της οικογένειας του μελισσοκόμου, εκτός ίσως του δεσίματος που απαιτεί σχετική μυϊκή δύναμη, συνήθως στο σπίτι ή στην αποθήκη, με σχετική άνεση και γίνεται κατά κανόνα την άνοιξη ή αρχές καλοκαιριού, τότε που τα μελίσσια «δουλεύουν», αυξάνονται, ο «μελισσοκομικός πυρετός» του μελισσοκόμου είναι στα ύψη του, γεγονός που την καθιστά ευχάριστη εργασία. Στην νομαδική επαγγελματική μελισσοκομία δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που ο μελισσοκόμος αιφνιδιάζεται, επισκεπτόμενος μετά από μέρες τα μελίσσια και ανακαλύπτει ότι, τα περισσότερα έχουν αρχίζει να κτίζουν κεριά πέρα από το τελευταίο τελάρο (σφήνες, γλώσσες, καλοπορέματα κλπ), υποχρεώνεται εκ των πραγμάτων να δέσει και να περάσει φύλλα στην ύπαιθρο σε μεγάλους αριθμούς ημερησίως. Η εργασία α’ αυτή την περίπτωση γίνεται πολύ κοπιαστική, η ανταμοιβή όμως είναι μεγαλύτερη, μέσα σε μια μέρα τα φύλλα κηρήθρας διαμορφώνονται σε κτισμένες κηρήθρες , οι πρώτες σταγόνες από φρεσκοκομιζόμενο νέκταρ κάνουν την εμφάνισή τους και η βασίλισσα έχει γεννήσει αυγά στα περισσότερα κελιά. Η εμπειρία, η ταχύτητα εργασίας (γιατί πάντα υπάρχει κίνδυνος να σταματήσει η ανθοφορία και να χαθεί η ευκαιρία), αλλά προπαντός η προετοιμασία, βοηθούν τον επαγγελματία μελισσοκόμο, ν’ αντεπεξέλθει στην επιτακτική αυτή βασική εργασία.

Για τους νεότερους μελισσοκόμους, αλλά και γι’ αυτούς από τους έμπειρους, αναφέρονται τα παρακάτω σχετικά:
Α) απαραίτητα υλικά
Β) προετοιμασία
Γ) δέσιμο
Δ) πέρασμα των φύλλων κηρήθρας
Ε) σωστή τοποθέτηση των φύλλων

Υλικά και εργαλεία
Πλαίσια ή τελάρα.Το πλαίσιο της κυψέλης Langstroth (Λάνγκστροθ) φέρει αυλάκι στο κάτω μέρος του κηρηθροφορέα (επάνω οριζόντιο ξύλο) και ορθοστάτες (τα δύο κάθετα ξύλα) με τέσσαρες τρύπες ισομετρικές, (αν φέρουμε κοντά τους δύο ορθοστάτες θα συμπέσουν οι τρύπες από όπου θα περάσει το σύρμα). Γίνεται από ξύλο καλής ποιότητας, συνήθως πεύκο, για ν’ αντέχουν, να μη παραμορφώνονται (σκεβρώνουν) και να μην είναι τόσο μαλακό ώστε να σκίζεται όταν θα τεντώσουμε το σύρμα.

Σύρμα. Το σύρμα πρέπει να είναι ανοξείδωτο, ανθεκτικό και ιδιαίτερα μαλακό. Κατάλληλο σύρμα είναι το Νο 60. Πιο λεπτό έχει μικρότερη αντοχή και πληγώνει τα χέρια, ενώ πιο χονδρό είναι εμπόδιο στο κτίσιμο των κηρήθρων. Ατσαλόσυρμα, έστω και σε κάποιο βαθμό, είναι ακατάλληλο.
Φύλλα κηρήθρας. Τα φύλλα κηρήθρας να κατασκευάζονται από φυσικό κερί μέλισσας και να ζυγίζουν από 60 – 80 γραμμάρια. Φυσικά τα βαρύτερα είναι ακριβότερα, αλλά καταλληλότερα γιατί έχουν μεγαλύτερο πάχος και τα σύρματα ενσωματώνονται μέσα στο κερί.

Εργαλεία. Μία πένσα και κόφτης για να κόβουμε τις άκρες του σύρματος ώστε να μην πληγώνουν το κερί και τα χέρια, είναι αρκετά για το συρμάτωμα. Για το πέρασμα των φύλλων κηρήθρας χρησιμοποιούμε ηλεκτρικό ρεύμα με τη βοήθεια 2 καλωδίων που είτε ενώνονται με τους πόλους της μπαταρίας του αυτοκινήτου (στην ύπαιθρο) είτε βγαίνουν από μετασχηματιστή που δίνει ρεύμα 15 – 25 Volt (είσοδος 220 Volt – έξοδος 15 – 25 Volt ).

Προετοιμασία.Η προετοιμασία είναι σκόπιμη και χρήσιμη σε όλους τους μελισσοκόμους, για όσους όμως διατηρούν μεγάλο αριθμό μελισσιών, είναι απαραίτητη. Η προμήθεια σύρματος και φύλλων κηρήθρας γίνεται νωρίς όταν ακόμη δεν τα χρειαζόμαστε. Το σύρμα ξετυλίγεται από την «κουλούρα» όπως την αγοράζουμε και κόβεται σε κομμάτια κατάλληλου μήκους που ταιριάζει στο δέσιμο που κάνει κάθε μελισσοκόμος. Ένας πρακτικός τρόπος ξετυλίγματος και κοπής είναι να τοποθετήσουμε δύο σίδερα ή καρφιά στο πάτωμα ή στον τοίχο της αποθήκης σε απόσταση, όση θέλουμε να είναι το σύρμα για κάθε πλαίσιο και ξετυλίγουμε το σύρμα περιφέροντας το από το ένα σίδερο στο άλλο, με προσοχή να μη «στρίψει», γιατί σ’ εκείνο το σημείο θα κοπεί στο συρμάτωμα. 

Στη συνέχεια δένουμε τη δέσμη σύρματος που έχει δημιουργηθεί σε 3 – 4 σημεία σφιχτά και κόβουμε τα σύρματα στα σημεία που γυρίζουν στα καρφιά. Με αυτόν τον τρόπο τραβώντας τη μια άκρη ενός σύρματος βγαίνει χωρίς να μπλεχτεί με τα υπόλοιπα. Τα σύρματα περνιούνται στα πλαίσια χωρίς να τα δέσουμε. Τα πλαίσια, εάν χρησιμοποιούνται πρώτη φορά ελέγχονται να είναι σωστά καρφωμένα και ίσια. Εάν ο κηρηθροφορέας είναι σκεβρωμένος (συμβαίνει κι αυτό), αντικαθίσταται ή δεν χρησιμοποιείται καθόλου το πλαίσιο, διαφορετικά αργότερα θα μας είναι συνεχώς εμπόδιο μέσα στο μελίσσι. Πλαίσια που έχουν χρησιμοποιηθεί βράζονται και καθαρίζονται καλά, ιδιαίτερα στο αυλάκι και στις γωνίες.

Το δέσιμο του σύρματος. Στο δέσιμο πρέπει να προσέξουμε μερικά σημεία:
1. εάν κοπεί το σύρμα δεν το ενώνουμε, το αντικαθιστούμε.
2. στην πλευρά που αρχίζουμε το δέσιμο, στην ίδια πλευρά τελειώνουμε και δένουμε την άλλη άκρη.
3. τα σύρματα πρέπει να είναι καλά τεντωμένα, «τεζαρισμένα». Ιδιαίτερα το πρώτο σύρμα, από πάνω, που δέχεται και τη μεγαλύτερη πίεση από το βάρος του μελιού στα «στεφανώματα». Χαλαρό σύρμα έχει ως συνέπεια την παραμόρφωση της κηρήθρας και κελιά ακατάλληλα για την εκτροφή εργατικού γόνου. 

Ο κάθε μελισσοκόμος έχει το δικό του τρόπο δεσίματος, ένα πολύ καλό όμως δέσιμο είναι αυτό που, εκτός των άλλων, δένει μεταξύ τους τα ξύλα του τελάρου στις τέσσαρες γωνίες. Με αυτόν τον τρόπο το πλαίσιο γίνεται στερεό, αντέχει στη δύναμη που απαιτείται για να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα ή τον πυθμένα της κυψέλης καθώς και στις συνήθεις ταλαιπωρίες από τους μελισσοκομικούς χειρισμούς για αρκετά χρόνια. Το μήκος του σύρματος που απαιτείται είναι 2,80 μέτρα για ένα πλαίσιο.

Το πέρασμα των φύλλων κηρήθρας. Η εφαρμογή των φύλλων κηρήθρας στο έτοιμο συρματωμένο και δεμένο πλαίσιο γίνεται την ίδια μέρα. Αν το καθυστερήσουμε μπορεί τα σύρματα να χαλαρώσουν, ενώ εάν εφαρμοσθεί σωστά (όλα τα σύρματα να «χαθούν» μέσα στο κερί) αφ’ ενός το κερί κρατά τεζαρισμένο το σύρμα, αφ’ ετέρου η χρησιμοποίησή του στο μελίσσι μπορεί να καθυστερήσει αρκετό καιρό, αρκεί να το διατηρήσουμε σε σκιερό και δροσερό μέρος. Η τεχνική είναι απλή, (την αναφέρουμε για τους νέους μελισσοκόμους). Ακουμπάμε για ελάχιστα δευτερόλεπτα τους ακροδέκτες των καλωδίων (από μετασχηματιστή ή μπαταρία) στις δύο άκρες του σύρματος στα σημεία όπου αυτό τυλίγεται γύρω από τον ορθοστάτη για να δεθεί. Προηγουμένως έχουμε τοποθετήσει καλά το φύλλο μέσα στο αυλάκι του κηρηθροφορέα και φροντίζουμε το κερί να έρχεται σ’ επαφή σε όλο το μήκος των 4 συρμάτων. Κάποια προσοχή χρειάζεται να μην ακουμπήσουν μεταξύ τους ή πολύ κοντά στο σύρμα οι ακροδέκτες, γιατί θα γίνει «σώμα» και μπορεί να πάθει βλάβη ο μετασχηματιστής.

Σωστή τοποθέτηση των φύλλων κηρήθρας στο μελίσσι

• Πρωταρχικής σημασίας είναι η τοποθέτηση (εισαγωγή) του φύλλου στο μελίσσι, στην ώρα του, τότε που κτίζουν, πλέκουν οι μέλισσες κεριά. Το φύλλο σ’ αυτήν την περίπτωση κτίζεται μονομιάς, ομοιόμορφα, ενώ αν τοποθετηθεί μερικές μέρες πιο μπροστά οι μέλισσες το «γυαλίζουν», τα’ αποτυπώματα δηλαδή των εξαγωνικών κελιών μόλις διακρίνονται, μ αποτέλεσμα το ακανόνιστο κτίσιμο.
• Δεύτερος κανόνας, χωρίς εξαιρέσεις, δεν τοποθετούμε ποτέ φύλλο στη μέση της γονοφωλιάς. Κάτι τέτοιο μερικές φορές το μελίσσι το ξεπερνάει ανώδυνα, όμως αυτό δεν το γνωρίζουμε εκ των προτέρων και δεν διακινδυνεύουμε την πιθανότητα να μείνει εμπόδιο στην συνοχή του σμήνους ένα άκτιστο φύλλο.
• Η σωστή θέση του φύλλου είναι μετά το τελευταίο πλαίσιο του γόνου που συνήθως έχει αυγά και γύρη, εάν πέρα απ’ αυτό υπάρχει κι άλλο πλαίσιο (με μέλι) που καλύπτουν οι μέλισσες, τόσο το καλύτερο, το φύλλο θα κτισθεί κι από τις δύο πλευρές κανονικά.
• Εάν το μελίσσι είναι συμπληρωμένο και τα κεράκια επάνω στα πλαίσια, τα «ξασπρίσματα», μας δείχνουν ότι η ανθοφορία είναι πετυχημένη και η φωλιά δεν χωρά άλλο το μελίσσι, που αναπτύσσεται πολύ γρήγορα, τότε εφ’ όσον έχουμε, τοποθετούμε ορόφους με κτισμένες κηρήθρες. Στην περίπτωση που δεν έχουμε ή δε θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε κτισμένες κηρήθρες, σπάνια (πρέπει να είναι πολύ καλή η ανθοφορία) χρησιμοποιούμε ολόκληρο όροφο με φύλλα. Συχνά είναι πιο πρακτικό να τοποθετούμε δύο φύλλα στις θέσεις 2 και 9 της φωλιάς τις κτισμένες κηρήθρες (που έχουν στις περισσότερες περιπτώσεις μέλι και γύρη) τις ανεβάζουμε στον όροφο (σε μια πλευρά) και ανάμεσά τους τοποθετούμε ένα τρίτο φύλλο. Σε μερικές μέρες που θα κτισθούν οι κηρήθρες, τοποθετούμε άλλες δύο στον όροφο πλέον και ούτω καθ’ εξής, μέχρις όταν συμπληρωθεί.

Αντικατάσταση των προβληματικών κυψελών
Τον προηγούμενο μήνα, στην αποθήκη, είχαμε επισκευάσει τις άδειες κυψέλες ή βάψαμε και εξοπλίσαμε τις καινούργιες που προμηθευτήκαμε. Τώρα με την άνοδο της θερμοκρασίας, ήρθε η ώρα να αντικαταστήσουμε όσες έχουν φθαρεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο. Διαλέγουμε μέρες ηλιόλουστες και ζεστές ώρες της ημέρας γι’ αυτή τη δουλειά, που πρέπει να γίνεται με προσεκτικές αλλά γρήγορες κινήσεις, για το φόβο να μην κρυώσει ο γόνος, να μη τραυματισθεί η βασίλισσα, να μη προκληθεί λεηλασία.

Ανθοφορίες του Μαρτίου

Ο Μάρτης είναι σχετικά πλούσιος σε ανθοφορίες. Αρκετά οπωροφόρα δένδρα ξεκινούν την άνθιση τον μήνα αυτόν, όπως η ροδακινιά, ενώ άλλα συνεχίζουν την άνθισή τους από τον προηγούμενο μήνα, όπως η βερικοκιά και η αμυγδαλιά. Το δενδρολίβανο, το φασκόμηλο, η άγρια λεβάντα, από τα αρωματικά φυτά, είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για το νέκταρ τους, όπως και η κουτσουπιά, η λαψάνα, η μολόχα, η ξυνίδα, ο ασφόδελος. Σημαντικό φυτό, όπου υπάρχει, είναι η ανοιξιάτικη κουμαριά. Η δάφνη προσφέρει στις μέλισσες γύρη όπως και τα όψιμα κυπαρίσσια. Η μελιτοέκκριση του πεύκου, όμως, αυτόν το μήνα είναι πολύ εντυπωσιακή. Το ευμετάβλητο του κλίματος και οι μικρές ακόμη δυνατότητες των μελισσιών, δεν επιτρέπουν την αξιοποίησή της, με αποτέλεσμα μεγάλες ποσότητες μελιού να μένουν ανεκμετάλλευτες. Στην περίπτωση που ένας μελισσοκόμος έχει δυνατά μελίσσια, με ανανεωμένο πληθυσμό μελισσών, συνιστάται να μεταφερθεί στο πεύκο από τα μέσα Φεβρουαρίου ακόμη. Υπάρχει η δυνατότητα παραγωγής μελικηριδίων (σεξιόν) τον Μάρτιο και το πρώτο 15ήμερο του Απριλίου.

Δημήτρης Τσέλλιος
Γεωπόνος Αναπληρωτής Ερευνητής ΕΘΙΑΓΕ
Διευθυντής Ινστιτούτου Μελισσοκομίας

Ξεσφραγίστε τα μέλια για αύξηση γέννας και ανάπτυξη: Εύκολη τεχνική για τρίπατα μελίσσια

$
0
0



Πολλά μελίσσια φτάνουν στην Άνοιξη με σφραγισμένα μέλια. Μελισσοκόμοι που έχουν ταΐσει καλά τα μελίσσια τους και δεν έκαναν ληστρικούς τρύγους το φθινόπωρο είναι φυσικό να διατηρούν σμήνη με αποθηκευμένα μέλια. Πως μπορούμε όμως να βοηθήσουμε τα μελίσσια να αξιοποιήσουν όλη την ποσότητα για να αναπτυχθούν πρώιμα; Όσο και αν φαίνεται παράξενο αυτό το μέλι είναι "νίτρο"για να αναπτυχθούν τα μελίσσια. Κανένα ζαχαροζύμαρο και κανένα σιρόπι δεν είναι σαν το μέλι.


Εδώ θέλω να σας εξηγήσω το γιατί. Όταν μια προνύμφη (γόνος) τρέφεται με μέλι γύρη και βασιλικό γίνεται πολύ δυνατή ανεπηρέαστη από ασθένειες κάτι που σημαίνει περισσότερη ενέργεια και μακροζωία. Αν εμείς αντικαταστήσουμε το μέλι με ζάχαρη οι μέλισσες που θα βγούν είναι πιο αδύναμες, ζουν λιγότερο όχι βέβαια ότι δεν πρέπει να τροφοδοτήσουμε. Αλλά πρέπει να καταλάβουμε ότι σαν το μέλι δεν υπάρχει. Είναι σαν το πρωτόγαλα που πίνουν τα ζώα τις πρώτες ημέρες της ζωής τους. Σαν το μητρικό γάλα έναντι του σκονόγαλου. Κάπως έτσι είναι και για τις μέλισσες. Το μέλι περιέχει πληθώρα απο σάκχαρα όπως φρουκτόζη γλυκόζη μαλτόζη και βιταμίνες στην πιο εύπεπτη τους μορφή. Η ζάχαρη απο την άλλη είναι σα να δίνουμε άχυρο. Μηδέν θρεπτική αξία. Δίνει μονάχα την απαιτούμενη ενέργεια.

Γι αυτό όσοι μελισσοκόμοι έχουν μέλια στις κυψέλες τους μπορούν να κάνουν κάτι πολύ απλό για να έρθει φουλ εκτροφή γόνου. Χειρισμός για να εκμεταλλευτούν στο έπακρο όλο το μέλι που υπάρχει στη κυψέλη. Ξέρετε είναι πολύ σημαντικό οι πρώτοι γόνοι που θα σκάσουν να θραφούν με μέλι. Ο λόγος είναι απλός. Νωρίς την Άνοιξη δεν υπάρχει πολύ νέκταρ ούτε πολύς πλυθησμός να το συλλέξει. Έτσι ο υπάρχων γόνος εξαρτάται ως επι τον πλείστον απο τις υπάρχων προμήθειες και την τροφοδοσία σε συνδυασμό με την ποσότητα γύρης που φέρνουν οι συλλέκτριες. Νωρίς την άνοιξη αν ταΐσουμε ζάχαρη ο γόνος θα έχει πολύ φτωχή τροφή. Καλό είναι λοιπόν να φάει και όσο μέλι υπάρχει.

Ο χειρισμός έχει ως εξής. Εκεί που βρίσκεται η σφαίρα του γόνου, πάμε με το ξέστρο μας και χαλάμε ελάχιστα σε πολλά σημεία τη σφράγιση. Δεν χρειάζεται να βάλουμε δύναμη. Λιγάκι να χαλάσει το κερί χωρίς να τρέξει πολύ μέλι κάτω. Οι μέλισσες αυτόν τον χειρισμό τον εκλαμβάνουν σα σημάδι οτι χρειάζεται χώρο η βασίλισσα. Αμέσως θα πάνε και θα ρουφήξουν όλο το μέλι, το οποίο απο τη στιγμή που θα μπεί στο στόμα τους θα γίνει τροφή για τον γόνο. Με αυτό το τρόπο βοηθάμε τη βασίλισσα να επεκτείνει τη γέννα κατα μήκος ολόκληρου του πλαισίου πιο γρήγορα.

ΕΙΚΟΝΑ: Έχω σημαδέψει τη περιοχή που μπορούμε να σπάσουμε τη σφράγιση για αύξηση της γέννας της βασίλισσας κατα μήκος ολόκληρου του πλαισίου

ΕΙΚΟΝΑ: Ολόκληρο το πλαίσιο έχει ανοιχτό γόνο εκτός απο τη πάνω πλευρά. Σπάμε τη σφράγιση για να το γεννήσει και αυτό η βασίλισσα


Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε και με το μέλι στα στεφανώματα δηλαδή πάνω απο τη σφαίρα του γόνου - που σίγουρα υπάρχει στα περισσότερα μελίσσια. Σπάζοντας τη σφράγιση τα μελίσσια θα καταναλώσουν το μέλι και θα αναπτυχθούν όπως πρέπει. Το χειρισμό αυτόν μπορούμε να τον κάνουμε μαζί με την τροφοδοσία νωρίς την Άνοιξη. Τονίζω την Άνοιξη γιατί αν κάποιος τρέξει μέλια στη κυψέλη το καλοκαίρι το πιο πιθανό είναι να προκαλέσει λεηλάσία και όχι βοήθεια.

Τώρα όσον αφορά τα πλαίσια με το σφραγισμένο μέλι. Σε αυτά καλό είναι να μην σπάσουμε τη σφράγιση. Ειδικά τα βαριά πλαίσια μπορούμε να τα αφήσουμε έτσι στο μελίσσι και αυτό ξέρει πότε θα τα χρησιμοποιήσει. Αν θέλουμε να τα χρησιμοποιήσεί άμεσα μπορούμε και πάλι να σπάσουμε τη σφραγιση στο πλαίσιο και να το τοποθετήσουμε στην άκρη του γόνου απο τη μεριά που υπάρχει λιγότερη γύρη. Ποτέ δεν σπάμε τον γόνο με τέτοια πλαίσια. Η τροφή και πάλι θα διατεθεί για την ανατροφή του γόνου.

Πάντως πρέπει να ξέρετε το εξής. Όταν έρθει η Άνοιξη τα μελίσσια καταναλώνουν τα πάντα στο πέρασμα τους. Ασφράγιστα και σφραγισμένα μέλια, γύρες βανίλιες καταναλώνονται όλα με ταχύτατους ρυθμούς. Με το σπάσιμο της σφράγησης ωθούμε τα μελίσσια να καταναλώσουντο μέλι τους πιο νωρίς απο το κανονικό. Και φυσικά το αποτέλεσμα είναι πιο πρώιμη ανάπτυξη...


Δημιουργία νέων μελισσιών χωρίς την μετακίνηση της παραφυάδας

$
0
0


Δημιουργία νέων μελισσιών χωρίς την μετακίνηση της παραφυάδας

Κύριος σκοπός μας είναι η αποφυγή της σμηνουργίας των μελισσιών του μελισσοκομείου και για το λόγο αυτό, επινόησα μια μέθοδο την οποία εφαρμόζω με απόλυτη επιτυχία εδώ και τέσσερα χρόνια. Είναι μια πρωτοποριακή μέθοδος η οποία με έχει βοηθήσει και με έχει απαλλάξει από την κοπιαστική εργασία να εντοπίσω ποια μελίσσια πρόκειται να σμηνουργήσουν και να προβώ σε μέτρα καταστολής της σμηνουργίας (χάλασμα βασιλικών κελιών) καθώς και να δημιουργήσω νέα μελίσσια με καλές βασίλισσες. Την παραδίνω σε όλους τους μελισσοκόμους της επικράτειας και εύχομαι να την κάνουν πράξη .

Όταν το μελίσσι αναπτύσσεται την άνοιξη και ο πληθυσμός του αυξηθεί στο σημείο του να πατήσει το ένατο με δέκατο πλαίσιο και να έχει επτά με οκτώ πλαίσια γόνο, δε βάζουμε πάτωμα αλλά παίρνουμε μια νέα άδεια κυψέλη και την τοποθετούμε δίπλα στο μελίσσι που πρόκειται να εφαρμόσουμε την μέθοδο.

Αφαιρούμε από το μελίσσι τη μία πλευρά των πλαισίων στην κυψέλη, την ποιο δυνατή σε πληθυσμούς, παίρνοντας δύο η τρία πλαίσια γόνο ανάλογα μαζί με τον πληθυσμό του, φροντίζοντας να υπάρχει ένα πλαίσιο με σφραγισμένο γόνο και ένα πλαίσιο με γόνο νεαρής ηλικίας καθώς και ένα τελάρο με προμήθειες (μέλι) αφού πρώτα τινάξουμε όλα τα πλαίσια που αφαιρούμε μέσα στην κυψέλη για να μην πάρουμε την βασίλισσα.

Τοποθετούμε τα πλαίσια που έχουμε τινάξει και που δεν έχουν μέλισσες στην νέα άδεια κυψέλη που έχουμε δίπλα μας φροντίζοντας να προσθέσουμε ένα πλαίσιο κατά προτίμηση χτισμένο στην πλευρά του ξύλου της κυψέλης. Έτσι στην άδεια από μέλισσες κυψέλη έχουμε συνολικά πέντε πλαίσια: τρία πλαίσια γόνο (ανοιχτό και σφραγισμένο), ένα πλαίσιο με μέλι και ακόμη ένα πλαίσιο που τοποθετήσαμε.



Στην συνέχεια παίρνουμε την κυψέλη με τις μέλισσες που έχει τη βασίλισσα και τη μετακινούμε δέκα μέτρα αριστερά ή δεξιά ή πίσω από την αρχική της θέση, τοποθετούμε μετά αριστερά και δεξιά του γόνου νέα χτισμένα πλαίσια για να τα γεννήσει η βασίλισσα και ταΐζουμε το μελίσσι κατά προτίμηση με δύο κιλά ζαχαροζύμαρο επειδή χάνει τις συλλέκτριες του. Στην θέση ακριβώς που ήταν η αρχική κυψέλη τοποθετούμε την νέα κυψέλη των πέντε πλαισίων που είναι άδεια από μέλισσες με τους γόνους (πέντε πλαίσια) και πάνω στα πλαίσια βάζουμε ένα κιλό ζαχαροζύμαρο, καλό θα είναι η νέα κυψέλη που τοποθετήσαμε στην θέση της αρχικής να έχει ίδιο χρώμα με την αρχική της κυψέλης που μετακινήσαμε για να αποφύγουμε την παραπλάνηση.

Η νέα ορφανή από βασίλισσα κυψέλη παίρνει σε λίγες ώρες όλες τις συλλέκτριες από την αρχική που μετακινήσαμε και γεμίζουν από μέλισσες και τα πέντε πλαίσια που είχαμε τοποθετήσει . Οι μέλισσες αυτές είναι συλλέκτριες, αλλάζουν εργασία, γίνονται παραμάνες και περιποιούνται τον γόνο κάνοντας ωραία βασιλικά κελιά. Μετά δέκα ημέρες από την ενέργεια αυτή πηγαίνουμε στην ορφανή από βασίλισσα κυψέλη και χαλάμε τα βασιλικά κελιά αφήνοντας το καλύτερο, εάν όμως θέλουμε μπορούμε να φτιάξουμε δύο νέα μελίσσια καθώς το νέο μελίσσι είναι δυνατό, αφήνοντας άλλο ένα κελί και χωρίζοντας το νέο ορφανό μελίσσι στα δύο, με την προϋπόθεση να πάρουμε το ένα από τα δύο και να απομακρυνθούμε στα πέντε χιλιόμετρα.

Με τον τρόπο αυτό δύο νέες βασίλισσες γονιμοποιούνται και δημιουργούμε δύο νέα μελίσσια. Εάν θέλουμε να πάρουμε μέλια το φθινόπωρο από το πεύκο δε χωρίζουμε το νέο μελίσσι στα δύο. Το μελίσσι αυτό αναπτύσσεται γρήγορα και το φθινόπωρο έχει οκτώ με εννέα πλαίσια πληθυσμό.



Το αρχικό μελίσσι που μετακινήσαμε με την βασίλισσα μέσα σε δεκαπέντε με είκοσι ημέρες έχει φτιάξει τους πληθυσμούς του και έχει γίνει δεκάρι, αν δεν έχει περάσει η εποχή της σμηνουργίας και η άνοιξη με τις ανθοφορίες είναι πολύ καλή και θέλουμε να αποφύγουμε τον κίνδυνο της σμηνουργίας κάνουμε πάλι τις ίδιες ενέργειες που κάναμε την πρώτη φορά αφαιρώντας αυτήν την φορά μόνο δύο πλαίσια γόνο και ένα με προμήθειες. Με τον τρόπο αυτό φτιάχνουμε πάλι ένα νέο μελίσσι και μόλις περάσει η περίοδος της σμηνουργίας τοποθετούμε πάτωμα στο αρχικό και πηγαίνουμε στις ανθοφορίες με την παλαιά βασίλισσα ή το ενώνουμε με το πρώτο μελίσσι που έχει γίνει έξι με επτά πλαίσια και πάμε στις ανθοφορίες με πολύ δυνατούς πληθυσμούς. Με την μέθοδο αυτή επιτυγχάνουμε τα εξής :

1. Είναι πολύ γρήγορη μέθοδος και καθόλου κοπιαστική διότι δεν καθυστερούμε στην αναζήτηση βασίλισσας.

2. Γνωρίζουμε που είναι η βασίλισσα και που είναι το ορφανό μελίσσι επειδή δεν κόβουμε το μελίσσι στην μέση.

3. Αποφεύγουμε τη σμηνουργία αποφορτίζοντας το αρχικό μελίσσι από πληθυσμούς και αποφεύγουμε την κοπιαστική εργασία του χαλάσματος κάθε εβδομάδα βασιλικών κελιών στα μελίσσια που πρόκειται να σμηνουργήσουν.

4. Δημιουργούμε δύο ή τρία νέα μελίσσια.

5. Έχουμε επιλογές να κρατήσουμε τα νέα μελίσσια η να τα ενώσουμε και να πάμε στις ανθοφορίες με πολύ δυνατά μελίσσια.

6. Αποφεύγουμε την εύρεση νέας τοποθεσίας και τη μετακίνηση στα πέντε χιλιόμετρα στα νέα μελίσσια που δημιουργήσαμε.

Η μέθοδος που περιγράφω είναι δοκιμασμένη τέσσερα χρόνια και έχει μόνο πλεονεκτήματα, ως μοναδικό περιοριστικό παράγοντα αναφέρω το ότι δεν πρέπει να εφαρμόζεται όταν δεν έχει καλό καιρό δηλαδή α) κρύο, βροχές και γ) δυνατούς ανέμους για να μπορούν να πετούν οι συλλέκτριες. Στην Μακεδονική μέλισσα η μέθοδος αυτή πρέπει να εφαρμόζεται όταν οι πληθυσμοί είναι στα επτά πλαίσια για την αποφυγή της σμηνουργίας.

Γνωρίζοντας το μόχθο του Έλληνα Μελισσοκόμου μιας και προέρχομαι από αγροτική οικογένεια αποφάσισα να κοινοποιήσω την μέθοδο αυτή στους μελισσοκόμους της επικράτειας για να τους απαλλάξω : 1)από την κοπιαστική εργασία και 2) να έχουν την δυνατότητα της επιλογής : ή να ενώσουν τα νέα μελίσσια με το αρχικό και να πάνε στις ανθοφορίες με πολύ δυνατά μελίσσια ή να φτιάξουν νέα μελίσσια με καλές βασίλισσες.

Επιμέλεια Κειμένου: ΜΠΕΚΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΕΩΠΟΝΟΣ Τ.Ε ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΣ

Τα σπάει η μελισσοτροφή vitamin plus της ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ: Για γρήγορη ανάπτυξη και άμεσα αποτελέσματα!

$
0
0

Η ΝΈΑ μελισσοτροφή της Μελισσοκομικής Αθηνών φέρνει την επανάσταση στον χώρο της μελισσοκομίας. Ειδική για αύξηση του γόνου και διέγερση της βασίλισσας για έκρηξη ανάπτυξης. Από τις πρώτες κιόλας ημέρες που μπαίνει στο μελίσσι τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά. Εμπλουτισμένη με πληθώρα βιταμινών αμινοξέων και μετάλλων έρχεται να ξεπεράσει όλες τις υπόλοιπες τροφές και να γίνει ένα ελληνικό προϊόν που παρόμοιο δεν έχει υπάρξει στο παρελθόν. Η ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ, πρώτη σε πωλήσεις, καινοτομεί για άλλη μια φορά, και φέρνει μια πραγματική επανάσταση, για άλλη μια φορά
Η τροφή Vitamin Plusτης
Μελισσοκομικής Αθηνών
Δείτε το προιόν »

Πριν κάποιους μέρες έβαλα δοκιμαστικά τη τροφή σε κάποια μελίσσια και είδα κατακόρυφη αύξηση στον γόνο τους. Και όταν μιλάμε για αύξηση εννοώ άνω του 50%. Για κάποιον που θέλει πρώιμα μελίσσια, πολλές παραφυάδες, ενδυνάμωση - γρήγορη ανάπτυξη ακόμα και των μικρότερων μελισσιών, η τροφή αυτή είναι η ιδανική. Είδα τα αποτελέσματα και έβαλα σε όλα μου τα μελίσσια τη νέα τροφή vitamin plus, και η "επίδραση"στην ωοτοκία της βασίλισσας ήταν εντυπωσιακή. Δεν μπορεί να επιτύχει κάποιος τέτοια αποτελέσματα με τα απλά ζαχαροζύμαρα. Δοκιμάζοντας την τροφή VITAMIN PLUS η ανάπτυξη των μελισσιών ήταν κάτι πολύ περισσότερο απο καλή!

Στην αρχή νόμιζα ότι πήρα μια "απλή τροφή"με βιταμίνες. Ωστόσο μετά τη δοκιμή της είδα την ανάπτυξη και κατάλαβα ότι επρόκειτο για κάτι πολύ ανώτερο. Τα αμινοξέα όπως γνωρίζουμε συνθέτουν τις πρωτεΐνες. Όταν η τροφή περιέχει πληθώρα από αμινοξέα οι μέλισσες συνθέτουν και καταναλώνουν πρωτείνες οι οποίες σε συνδυασμό με τις βιταμίνες και τα μέταλλα ενισχύουν το αμυντικό σύστημα όπως επίσης και τους αδένες που παράγουν βασιλικό πολτό κερί κλπ. Συνεπώς το αποτέλεσμα είναι εκτεταμένος γόνος, διέγερση της βασίλισσας, και γρηγορότερο κτίσιμο κεριών.

Το ότι η τροφή τρελαίνει τα μελίσσια φανερώνεται από τις ίδιες τις μέλισσες οι οποίες εκτός των άλλων έχτισαν και το σακουλάκι. Πρόκειται για μια καθαρή περίπτωση ΠΟΙΟΤΙΚΗΣ ΤΡΟΦΗΣ! Οι μέλισσες νιώθουν οτι το σακουλάκι αποτελεί πηγή δύναμης και προσπαθούν να προσεγγίσουν τις κηρήθρες τους όσο πιο κοντά γίνεται. Στις παρακάτω φωτογραφίες από συνάδελφο μελισσοκόμο βλέπουμε οτι δεν έχτισαν απλώς το σακουλάκι, αλλά έφτιαξαν κανονικές κηρήθρες.
Η μελισσοτροφή VITAMIN PLUS της ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ είναι η μοναδική τροφή που διεγείρει τη γέννα της βασίλισσας με τόσο καλά αποτελέσματα, και οι μέλισσες χτίζουν με μανία

Δείτε πόσες κηρήθρες έχτισαν μέσα στο σακουλάκι. Τυχαίνει να έχω δοκιμάσει πολλές τροφές, αλλά αυτή η εικόνα είναι σπάνια
Εμένα δεν μου έφτασαν όλα τα αποτελέσματα που είδα από τα μελίσσια και έκανα κάποια δικά μου πειράματα. Το πρώτο ήταν να ξετυλίξω όλη την τροφή και να την βάλω ολόκληρη μέσα σε 10άρια μελίσσια. Είχα περιέργεια να δω αποτελέσματα όταν μπεί 1 κιλό τέτοιας τροφής με τη μια μέσα στο μελίσσι. Μετά απο 2 ημέρες που πήγα δεν υπήρχε ούτε γραμμάριο, και τα μελίσσια έκαναν ραγδαία αύξηση στον γόνο τους. Αλλά το αξιοσημείωτο ήταν ότι έφτιαξαν ασπρίσματα στις κηρήθρες, λες και δουλεύει ανθοφορία. Ο καιρός δεν ήταν και ο καλύτερος, άρα ότι συνέβη ήταν λόγω της τροφής.

Επίσης στην συνέχεια δοκίμασα να λιώσω τη τροφή μέσα στο σιρόπι διέγερσης. Δηλαδή εκεί που έβαλα νερό ζάχαρη στα 10 κιλά σιροπιού πρόσθετα και ένα κιλό τέτοιας τροφής. Έβαλα απο ένα κιλό στο κάθε μελίσσι και είδα τους γόνους να αυξάνονται ραγδαία. Έτσι και αλλιώς το σιρόπι απο μόνο του το σιρόπι κάνει καλή δουλειά αλλά με αυτή τη τροφή πάει ακόμα παραπάνω. Πρόσφατα έμαθα οτι η συγκεκριμένη τροφή κυκλοφορεί και σε μορφή σιροπιού, και έχω σκοπό να τη δοκιμάσω να σας πω αποτελέσματα. Σκεφτείτε ένα κιλό έβαλα στα 10 λίτρα και είχε αποτέλεσμα, τι θα γίνει αν το σιρόπι έχει τόσα θρεπτικά συστατικά απο μόνο του; Φαντάζομαι θα γίνει έκρηξη απο ανάπτυξη!!
Για το ιμβερτοποιημένο σιρόπι ελπίζω σύντομα να έχω το προιόν στα χέρια μου για να σας δείξω πως δουλεύει στα μελίσσια και τα αποτελέσματα.

Κατάλληλη για ανάπτυξη μικρών μελισσιών - παραφυάδων. Κατακόρυφη αύξηση του γόνου & Διέγερση της γέννας της βασίλισσας

Διαβάστε και λίγα λόγια απο την ίδια την Εταιρία για τη τροφή:

Η Vitamin Plus είναι μία από τις πιο δημοφιλείς τροφές. Είναι φτιαγμένη από λευκή κρυσταλλική ζάχαρη από ζαχαρότευτλο, φρουκτόζη, δεξτρόζη, αμινοξέα, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Η μοναδική της σύσταση συμβάλλει στην ανάπτυξη ενός υγειούς και δυνατού μελισσιού. Η συγκεκριμένη τροφή είναι κατάλληλη για το ξεκίνημα του χειμώνα καθώς και πριν και μετά από τις μεγάλες ανθοφορίες. Η Vitamin Plus χαρίζει στις μέλισσες εξαιρετική ενέργεια, λόγω των 16 βιταμινών και 11 αμινοξέων, κάτι που δίνει μεγάλη ώθηση στην αύξηση της γονιμοποίησης και στην παραγωγή βασιλικού πολτού. Είναι ιδανική τροφή για επαγγελματίες μελισσοκόμους

Όσον αφορά την τροφή μπορείτε να την παραγγείλετε με 0.94+φπα κατευθείαν απο το site της ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ:
http://www.melissokomiki.com/index

Δείτε πως θεραπεύτηκαν όταν τους χορήγησαν μέλι αντί φαρμάκου: Κανείς δε περίμενε αποτελέσματα...

$
0
0


Κοινοποιήστε όλοι για να μάθει ο κόσμος πως το μέλι για τα παιδιά δεν είναι τρόφιμο αλλά φάρμακο! Σύμφωνα με τους επιστήμονες κάνει ένα πραγματικό θαύμα στον οργανισμό και δεν προλαμβάνει ασθένειες αλλά τις θεραπεύει κιόλας. Κάντε το θέμα να φτάσει παντού...

Οι θεραπευτικές ιδιότητες του μελιού είναι γνωστές πριν ακόμα μπουν στο μικροσκόπιο των επιστημόνων. Εμπειρικά χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα, όταν -εκτός από τρόφιμο σαν αυτούσιο υλικό, είχε περίοπτη θέση στην κατασκευή φαρμάκων, αλοιφών, αρωμάτων, ποτών και αφεψημάτων.
Ωστόσο, μελέτες που έγιναν αργότερα έδειξαν ότι οι θεραπευτικές του ιδιότητες είναι πολλές και για διάφορες ασθένειες. Μία τέτοια νέα μελέτη είδε το φως της δημοσιότητας, η οποία έγινε στο πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια για να ελεγχθεί η αντιβηχική ιδιότητα του μελιού, ειδικά στα παιδιά.
Στη μελέτη συμμετείχαν 105 παιδιά από δύο έως 18 ετών. Οι γονείς κλήθηκαν να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο αναφορικά με τον βήχα και την ποιότητα του ύπνου που είχαν τα παιδιά τους και κατ'επέκαστη και τη δική τους ποιότητα ύπνου.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα παιδιά στα οποία οι γονείς είχαν δώσει μέλι για αντιβηχικό είχαν ανακουφιστεί πολύ καλύτερα από όταν τους είχαν χορηγήσει δεξτρομεθορφάνη. Όπως ανέφεραν οι γονείς, δίνοντας μια μικρή ποσότητα μέλι στα παιδιά πριν κοιμηθούν είδαν ότι ανακουφίστηκαν από το νυχτερινό βήχα και δεν δυσκολευτήκαν να κοιμηθούν όπως άλλα βράδια. Παρατήρησαν μάλιστα ότι τα παιδιά τους ανακουφίστηκαν περισσότερο με το μέλι από ότι με το κατασταλτικό φάρμακο που τους έδιναν πριν, τη δεξτρομεθορφάνη.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, τα παιδιά που λάμβαναν το μέλι είχαν σημαντική μείωση του βήχα τους, ο οποίος τους προκαλούσε άνω αναπνευστική λοίμωξη και δεν χρειάστηκαν άλλη θεραπεία. Οι ειδικοί ανέτρεξαν και σε κάποιες παλαιότερες μελέτες που είχαν κάνει οι ίδιοι και διαπίστωσαν, ότι ούτε η δεξτρομεθορφάνη και ούτε η διφαινυδραμίνη, ένα ακόμα φάρμακο που χρησιμοποιείται ευρέως για την καταστολή του βήχα, είχαν καλύτερα αποτελέσματα από ένα εικονικό φάρμακο που είχαν δώσει τότε για τη μείωση του νυχτερινού βήχα ή για τη βελτίωση του ύπνου των παιδιών.

Όπως λένε, τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν αδιαμφισβήτητα την αποτελεσματικότητα του μελιού σε αυτές τις καταστάσεις, ενώ συμπλήρωσαν ότι είναι και ασφαλές για τα παιδιά. Το μέλι, όπως ανέφεραν είναι ασφαλές για παιδιά άνω των 12 μηνών ενώ, σημείωσαν ότι έχει αντιοξειδωτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες που θεωρούνται ως πιθανές αιτίες της επουλωτικής δράσης του.
Συμπλήρωσαν επίσης, ότι το μέλι καταπραΰνει, γεγονός που θα μπορούσε να εξηγήσει την αντιβηχική του δράση, όπως εξάλλου το εισηγείται και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι και η Διεύθυνση Τροφίμων και Φαρμάκων των Ηνωμένων Πολιτειών (FDA, Food and Drug Administration), έχει συστήσει τα φάρμακα κατά του βήχα και του κρυολογήματος που πωλούνται χωρίς ιατρική συνταγή να μη χορηγούνται σε παιδιά κάτω των 6 ετών λόγω απουσίας αποτελεσματικότητας και λόγω πιθανών παρενεργειών τους.

Κρατήστε τα μελίσσια σφιχτά.Ο κίνδυνος των χαμηλών θερμοκρασιών δε πέρασε

$
0
0


Μεγάλος επαγγελματίας μελισσοκόμος, με πολύ εμπειρία συμβουλεύει τους μελισσοκόμους:
Κρατήστε τα μελίσσια σφιχτά.Ο κίνδυνος των χαμηλών θερμοκρασιών δεν έχει περάσει τουλάχιστον στα κεντρικά και βόρεια. Η σμηνουργία είναι μακριά. Καλύτερα να μειωθεί η γέννα της βασίλισσας λόγω έλλειψης χώρου παρά να έχουμε ψύξη του γόνου σε ενδεχόμενο απότομης πτώσης της θερμοκρασίας.

Σχόλιο Ο.Μ:
Η ψύξη του γόνου είναι ένα συχνό φαινόμενο κυρίως στις αρχές της Άνοιξης που οι θερμοκρασίες είναι ασταθής. Συμβαίνει όταν τα μελίσσια αυξήσουν την έκταση του γόνου και πέσει ξαφνικά η θερμοκρασία. Η ψύξη του γόνου σε μικρά μελίσσια μπορεί να γίνει και σε ολόκληρα πλαίσια ή σε τμήματα αυτών πχ στα άκρα.

Ο γόνος επωάζεται σωστά σε θερμοκρασίες πάνω απο 30 βαθμούς. Αν οι μέλισσες αδυνατούν να παράξουν αυτή τη θερμοκρασία ο γόνος αργεί να εκκολαφθεί, είναι πιο αδύναμος και αυτό έχει συνέπειες στην επιβίωση του μελισσιού. Σύμφωνα με τους ερευνητές γόνος που δεν επωάζεται σωστά, δεν μπορεί να απορροφήσει σωστά τα θρεπτικά συστατικά, είναι πιο αδύναμος και αυτό έχει ως συνέπεια να είναι πιο ευάλωτος σε ασθένειες και συγκεκριμένα στην ασκοσφαίρωση.

Διαβάζοντας ολόκληρες έρευνες για αυτή την ύπουλη ασθένεια και βλέποντας στην πράξη τα μελίσσια διαπίστωσα πως ο κύριος παράγοντας εμφάνισης της είναι η χαμηλή θερμοκρασία στον γόνο. Δηλαδή η μη επαρκής θερμοκρασία που παράγεται από τις μέλισσες. Σύμφωνα με τις έρευνες όταν μια προνύμφη κρυώνει είναι πολύ επιρρεπής στο μύκητα ο οποίος διεισδύοντας με τη τροφή στο σώμα εισχωρεί στα κύτταρα μετατρέποντα τη σε "γύψο" - γι αυτό λέγεται και γυψόγονος.

Άλλη μια παράπλευρη απώλεια είναι η ταχύτερη αναπαραγωγή βαρρόα. Κάποιος σκέφτεται μα πως έχει σχέση αυτό με τη θερμοκρασία; Η βαρρόα όταν κρύβεται μέσα στον εργατικό γόνο έχει λίγες μέρες για να αναπαραχθεί. Πρέπει πρώτα να γεννήσει ένα αρσενικό, να ζευγαρώσει μαζί του και στη συνέχεια να γεννήσει καινούργια βαρροάκια. Μέχρι να συμβεί όλο αυτό η μέλισσα εκκολάπτεται και η ζημιά δεν προλαβαίνει να συμβεί εφόσον μπορεί να γεννήσει το πολύ 3 μικρά. Ωστόσο όταν μια μέλισσα δεν επωάζεται καλά, και κρυώνει, αργεί περισσότερο να εκκολαφτεί και μπορεί αντί για 21 ημέρες να κάνει 22 η σπάνια και 23. Για τη βαρρόα αυτές είναι χρυσές μέρες εφόσον θα μπορέσει να γεννήσει περισσότερα μικρά. Γι αυτό λέμε οτι η βαρρόα προτιμά τα κηφηνοκελιά, επειδή οι κηφήνες κάνουν παραπάνω μέρες να εκκολαφθούν και αυτό σημαίνει πολλά περισσότερα γεννητούρια.

Συνεπώς λοιπόν τα μελίσσια πρέπει να έχουν ομαλή ανάπτυξη και να μην ανοίγονται πολύ. Εμείς πρέπει να τα κρατάμε σφιχτά έως ότου γνωρίζουμε ότι δεν πρόκειται να έχουμε απότομες αλλαγές θερμοκρασίας. Διότι ακόμη και αν δε ψωφήσει ο γόνος απο το κρύο εγκυμονούν άλλοι κίνδυνοι...

Δεν γεννάει η βασίλισσα στο μελίσσι, έχει λίγο γόνο. Τι με συμβουλεύετε να κάνω;

$
0
0


Συμβαίνει μερικά μελίσσια παρόλη την φροντίδα που τους δίνουμε να μην έχουν καθόλου η πολύ λίγο γόνο. Φυσικά αν ο γόνος είναι λίγος και το μελίσσι είναι πολύ μικρό πχ 1-2 πλαίσια μελίσσι με μισό πλαίσιο γόνο τότε τα πράγματα θεωρούνται φυσιολογικά. Η βασίλισσα αν αποκτήσει περισσότερο πληθυσμό θα πάρει μπρος γρήγορα. Αν όμως το μελίσσι δεν είναι μικρό, αλλά μεγαλύτερο απο 5άρι και έχει λίγο η καθόλου γόνο, τότε τι πρέπει να κάνουμε; Σύμφωνα με την εμπειρία όλων των χρόνων που ασχολούμαστε έχουμε να δώσουμε κάποιες σημαντικές συμβουλές.


Αρχικά μπορούμε να διαπιστώσουμε το πρόβλημα ενός μελισσιού, όταν αυτό απέχει πολύ απο τα υπόλοιπα μελίσσια. Δηλαδή για παράδειγμα όλα τα μελίσσια στο μελισσοκομείο μας να έχουν 3 πλαίσια γόνο και ένα μελίσσι που έχει την ίδια δυναμικότητα σε μέλισσες να έχει 1 γόνο. Τότε καταλαβαίνουμε ότι κάτι δεν πάει καλά με το μελίσσι μας. Τα μελίσσια ξεγονιάζουν μόνο τον χειμώνα και σπανίως το καλοκαίρι. Μόνο τότε δεν υπάρχει καθόλου γόνος.

Η μοναδική περίπτωση να ξεγονιάσει το μελίσσι την άνοιξη η το φθινόπωρο είναι να έχει νέα - φρεσκογονιμοποιημένη βασίλισσα. Εδώ είναι που μπερδεύονται πολλοί μελισσοκόμοι. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση που βλέπουν μελίσσι χωρίς γόνο και ανησυχούν οτι είναι άρρωστό, ενώ αυτό έχει αποκτήσει νέα βασίλισσα η οποία προήλθε από αντικατάσταση. Συχνά τα μελίσσια αντικαθιστούν τις βασίλισσες τους όταν είναι γέρικες και δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Αυτό γίνεται όλες τις εποχές του χρόνου. Ο μελισσοκόμος μπορεί να ξεχωρίσει την νέα βασίλισσα από το μέγεθος της, και από τον τρόπο που κινείτε στο πλαίσιο. Η παλιά βασίλισσα είναι ήρεμη και έχει μακριά κοιλιά, ενώ η καινούργια είναι φοβιτσιάρα, κινείτε γρήγορα και έχει μικρή κοιλιά. Στη περίπτωση αντικατάστασης πιθανόν να βρούμε και τα κελιά που έφτιαξαν οι μέλισσες, αν και τα καταστρέφουν όταν αργούμε πολλές μέρες να κάνουμε την επιθεώρηση.

ΕΙΚΟΝΑ Πλαίσιο με σφραγισμένο γόνο και φρεσκο-συλλεγμένο ανθόμελο
Αν η βασίλισσα είναι "παλιά"δηλαδή περσινή, η προπερσινή και παρόλο που έχει τροφοδοσία αλλά και πλυθησμό δεν ρίχνει γόνο υπάρχει άλλο ένα κόλπο για να τις δώσουμε μια δεύτερη ευκαιρία. Μπορούμε να πάρουμε ανοιχτό γόνο απο ένα καλό μας μελίσσι και να του το βάλουμε  - φυσικά χωρίς τις μέλισσες. Πιστεύετε πως οι φερομόνες του γόνου θα ξυπνήσουν το ένστικτο της για ανάπτυξη, και αυτή θα ξεκινήσει να γεννά με τους γνωστούς ρυθμούς. Αν δεν συμβεί αυτό και η εποχή είναι που πρέπει οπωσδήποτε να ρίξει γόνο τότε καλύτερα να τη σκοτώσουμε για να βγάλει καινούργια το μελίσσι μας. Είναι κρίμα να μένει στάσιμο με μια κακή βασίλισσα. Εννοείτε οτι όταν τη σκοτώσουμε πρέπει το μελίσσι να έχει ανοιχτό γόνο για να φτιάξει βασιλικά κελιά.

Ένας άλλος λόγος που μπορεί το μελίσσι να έχει λίγο γόνο σε σχέση με τα άλλα μελίσσια είναι να βρίσκεται πολύ κοντά σε δέντρο με πολύ ίσκιο. Έχω παρατηρήσει ότι μελίσσια που δεν τα χτυπά καθόλου ο ήλιος είναι πιο "νωχελικά"δεν πετάνε καλά οι μέλισσες και φυσικά δεν εκτρέφουν πολύ γόνο. Ο πεπειραμένος μελισσοκόμος πρέπει να φροντίζει να έχει όλα τα μελίσσια του έτσι που να τα χτυπά ο ήλιος πολλές ώρες κάθε μέρα.

Και άλλο ένα μικρό μυστικό για να πέρνουν ανάπτυξη γρηγορότερα. Η πλευρά της κυψέλης που χτυπιέται απο τον πρωινό και μεσημεριανό ήλιο, πρέπει να έχει κολλημένα τα πλαίσια επάνω της και ποτέ να μην υπάρχει κενό. Οι μέλισσες εκμεταλλεύονται τη ζέστη του ήλιου και ρίχνουν σε αυτή τη μεριά τον γόνο τους. Ξέρουν άλλωστε οτι η πηγή θερμότητας είναι απολύτως αναγκαία...


Τρόπος να χτίζουν πολλές κηρήθρες τα μελίσσια

$
0
0


Πως βάζουμε πολλές κηρήθρες στα μελίσσια και με ποιο τρόπο τις "πιάνουν"καλύτερα. Κύριος στόχος των μελισσοκόμων είναι να χτίσουν όσο το δυνατό περισσότερες κηρήθρες το συντομότερο δυνατό εφόσον αυτές είναι το μέλλον του μελισσιού. Εκεί μεγαλώνει ο γόνος και εκεί αποθηκεύεται το μέλι. Όπως γνωρίζουμε οι μέλισσες δεν χτίζουν όλες τις περιόδους και σε οποιαδήποτε συνθήκες. Έχουν κάποιες βασικές αρχές που αν δεν τηρούνται καμία μέλισσα δεν πρόκειται να φτιάξει κερί. Και πάνω σε αυτές βασίζονται όλοι οι χειρισμοί που πρέπει να κάνουμε στα μελίσσια.
Πότε οι μέλισσες χτίζουν κερί λοιπόν; Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες οι μέλισσες χτίζουν καλύτερα όταν έχει θερμοκρασίες 13 και πάνω, υπάρχει τροφή, νέκταρ γύρη ή σιρόπι αλλα το κυριότερο είναι να υπάρχει ανοιχτός γόνος. Η ύπαρξη ανοιχτού γόνου εκπέμπει φερομόνες τις οποίες οσμίζονται οι μέλισσες και διαισθάνονται ότι μελλοντικά θα χρειαστεί και άλλος χώρος. Δηλαδή οι μέλισσες "προνοούν"ότι θα αυξηθεί ο πληθυσμός τους και χτίζουν νέες κηρήθρες. Συμπέρασμα λοιπόν! Όσος περισσότερος γόνος υπάρχει εντός της κυψέλης τόσο πιο ορεξάτες μέλισσες έχουμε που θα φτιάξουν πολύ κερί. Ο πρώτος χειρισμός λοιπόν βασίζεται πάνω σε αυτό το κομμάτι.
Ο χειρισμός έχει ως εξής. Για να χτίσουν γρήγορα οι μέλισσες ένα άκτιστο πλαίσιο πρέπει να το τοποθετήσουμε δίπλα στον γόνο και όχι σε κάποιο ακρινό σημείο πχ μετά την γύρη η το μέλι. Το άκτιστο πλαίσιο πρέπει να μπεί λοιπόν ανάμεσα στην γύρη και στον γόνο κατά προτίμηση. Η πλευρά που βρίσκεται κοντά στον γόνο θα κτιστεί πιο γρήγορα, μιας και τους χρειάζεται άμεσα χώρος. Έχουμε ένα κόλπο όμως εδώ. Εκεί που τοποθετήσατε το άκτιστο πλαίσιο μπορούμε να τοποθετήσουμε μπουκαλάκι (μισού λίτρου) και να το γεμήσουμε με σιρόπι αναλογίας 1 προς 1 (1 κιλό ζάχαρη - 1 λίτρο νερό. Βοηθάει πολύ η αναλογία αυτή στο χτίσιμο). Το μπουκαλάκι πρέπει να το τοποθετήσουμε στη τρυπούλα που κοιτάει ανάμεσα από το πλαίσιο του γόνου - άκτιστου.

Μόλις περάσουν 2-3 ημέρες θα διαπιστώσετε πως εκεί που κοιτάζει το μπουκαλάκι με το σιρόπι οι μέλισσες έχουν χτίσει την περισσότερη κηρήθρα. Είναι γνωστό οτι οι μέλισσες δεν χτίζουν με την ίδια όρεξη όταν έχουν "τεχνητή"τροφή, όμως δεν παύει να έχει αποτελέσματα, τα οποία είναι σημαντικά για την ανάπτυξη των μελισσιών μας. Εκτός απο το μπουκαλάκι μπορούμε να βάλουμε και ζυμάρι πάλι πάνω απο την άκτιστη κηρήθρα και θα δείτε οτι έχει πάλι αποτέλεσμα.

ΕΙΚΟΝΑ Πλαίσιο χτισμένο από δυνατό μελίσσι


Μερικοί μελισσοκόμοι για πιο γρήγορο χτίσιμο κάνουν κάτι άλλο, το οποίο δεν σας το εγκρίνω διότι είναι ριψοκίνδυνο. Τοποθετούν το άκτιστο πλαίσιο μέσα στον γόνο χωρίζοντας τον στα δύο. Οι μελισσοκόμοι που τοποθετούν έτσι το κερί, επιλέγουν να είναι πάντα ανάμεσα απο σφραγισμένους γόνους οι οποίοι είναι πιο δυνατοί και ανθεκτικοί σε διάφορες κακουχίες όπως πτώση θερμοκρασίας. Η μέθοδος πετυχαίνει μόνο σε όσους έχουν εμπειρία και ξέρουν σε ποιά μελίσσια πρέπει να το βάλουν, διότι νέοι μελισσοκόμοι άλλες χρονιές μας είπαν ότι εφαρμόζοντας την ίδια τεχνική χώρισαν το μελίσσι στα δύο και η μια πλευρά έχτισε βασιλοκελιά. Δηλαδή το άχτιστο πλαίσιο αντί για επιπλέον χώρο λειτούργησε σαν διάφραγμα.

Τη μέθοδο με το άκριστο πλαίσιο μέσα στο κέντρο του γόνου την εχω εφαρμόσει πολλές φορές στα μελίσσια μου και το κάνω μόνο σε όσα είναι δυνατά και φυσικά υπάρχει ανθοφορία έξω. Ένας τέτοιος χειρισμός άλλωστε επιβάλλει δυνατά μελίσσια που χτίζουν γρήγορα το πολύ σε 2 ημέρες.

Συμπερασματικά συνάδελφοι θέλω να τονίσω κάτι σημαντικό. Όσες φορές τροφοδότησα με πολύ σιρόπι τα μελίσσια πχ 1 λίτρο είδα οτι οι μέλισσες έχτιζαν με περισσότερη ταχύτητα. Και πιστεύω οτι αυτός είναι ένας απο τους βασικότερους παράγοντες. Επίσης πρέπει να γνωρίζετε οτι για να χτίσουν οι μέλισσες, και να βγάλουν πολύ κερί οι αδένες τους, πρέπει να καταναλώνουν πρωτείνες δηλαδή γύρη. Συνεπώς οι μέλισσες για να αποδόσουν πολύ κερί πρέπει να βρίσκουν γύρη. Γι αυτό λέμε οτι όταν δεν δίνει έξω οι μέλισσες δεν χτίζουν.

Και κάτι τελευταίο. Λέω παραπάνω οτι για να χτίσουν χρειάζονται πολύ σιρόπι. Είναι αλήθεια και ξέρετε γιατί; 1 κιλό κερί χρειάζεται πάνω απο 8 κιλά μέλι για να χτιστεί. Συνεπώς καταλαβαίνετε οτι μισό λίτρο σιρόπι δεν επαρκεί για να χτίσουν ολόκληρο το πλαίσιο. Οπότε είτε θα τροφοδοτήσετε είτε θα περιμένετε μια καλή ανθοφορία για να χτίσουν γρήγορα πολλές κηρήθρες τα μελίσσια σας..

Μελίσσι με νοζεμίαση: Πως καταλαβαίνουμε οτι κόλλησε την ασθένεια. συμπτώματα (video)

$
0
0


Στο παρακάτω βίντεο βλέπουμε μελίσσι προσβεβλημένο από νοζεμίαση. Όπως βλέπουμε οι μέλισσες παρουσιάζουν μια περίεργη συμπεριφορά η οποία μας δείχνει ότι κάτι δεν πάει καλά με αυτό το μελίσσι. Ο μελισσοκόμος πρέπει να πονηρεύεται κάθε φορά που βλέπει κάτι τέτοιο. Μέλισσες που πάσχουν απο νοζεμίαση ζούν λιγότερο έχουν έντονη διάροια και είναι πιο επιθετικές. Το γεγονός ότι κόβονται τα εσωτερικά τους όργανα σε συνδυασμό με τον πόνο οδηγεί σε μια περίεργη συμπεριφορά το μελίσσι δεν ξέρει τι του φταίει.
Το κύριο σύμπτωμα της νοζεμίασης είναι νεκρές μέλισσες - περισσότερες απο το φυσιολογικό, στον πάτο και μπροστά απο την είσοδο. Όπως είπαμε οι προσβεβλημένες μέλισσες ζούν λιγότερο και αυτό έχει ως συνέπεια την μείωση του πλυθησμού. Επειδή είναι ύπουλη η ασθένεια ο πλυθησμός δεν πέφτε απότομα για να κάνει μπαμ αλλά σιγά σιγά σχεδόν αθόρυβα. Άλλο σύμπτωμα της ασθένεια είναι η διάροια στα πλαίσια και μπροστά στην είσοδο - ΠΡΟΣΟΧΗ αν βρείτε κόκκινα σημάδια είναι απο την πρόπολη και όχι απο τη διάροια. Διάροια βρίσκουμε σε πολύ βαριά προσβεβλημένα μελίσσια κυρίως λόγω της nosema apis και όχι της nosema cerana που είναι η νέα νοζεμίαση.

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες με συμπτώματα ενός μελισσιού...





Πώς γίνεται η κυψέλη με δύο βασίλισσες και ποιες είναι οι εφαρμογές της

$
0
0


Πώς γίνεται η κυψέλη με δύο βασίλισσες και ποιες είναι οι εφαρμογές της
Nωρίς το Μάρτιο τοποθετείται ανάμεσα στα δύο πατώματα ενός δυόροφου μελισσιού κοντραπλακέ ή εσωτερικό καπάκι ώστε να χωριστούν εντελώς τα δύο πατώματα. Στο κάτω πάτωμα τοποθετείται ο φρέσκος γόνος, η βασίλισσα και περίπου ο μισός πληθυσμός ενώ στον επάνω τοποθετείται ο σφραγισμένος γόνος και ο υπόλοιπος πληθυσμός. Στο πάνω πάτωμα δημιουργείται μια δεύτερη είσοδος.

Μια με δύο ημέρες μετά τον χωρισμό του μελισσιού, καταστρέφονται τυχών βασιλικά κελιά στο πάνω πάτωμα και εισάγεται μια βασίλισσα. Δύο έως τρεις εβδομάδες μετά την εισαγωγή της δεύτερης βασίλισσας, το χώρισμα αντικαθίσταται με βασιλικό διάφραγμα. Πάνω από το διάφραγμα τοποθετείται εφημερίδα με μικρές τρύπες ώστε η συνένωση των δύο μελισσιών να μην παρουσιάσει προβλήματα. Το διπλό βασιλικό διάφραγμα δεν θεωρείται πλέον αναγκαίο.

Το μελίσσι τροφοδοτείται με σιρόπι, ζαχαροζύμαρο ή ακόμα και υποκατάστατο όταν δεν υπάρχει διαθέσιμη γύρη. Όταν χρειαστεί τοποθετούνται όροφοι με νέες κηρήθρες κτισμένες ή άκτιστες πάνω από κάθε πάτωμα με βασίλισσα. Το απλό βασιλικό διάφραγμα παραμένει. Στις περιπτώσεις που η βασίλισσα μετακινείται και ωοτοκεί στο δεύτερο πάτωμα γίνονται αναστροφές των πατωμάτων

Η μια από τις δύο βασίλισσες αφαιρείται στα μέσα της νεκταροέκκρισης. Στις περιπτώσεις εκείνες που ο μελισσοκόμος θα αφαιρέσει το διάφραγμα και θα αφήσει τις μέλισσες να «επιλέξουν» μια από τις δύο βασίλισσες, συχνά παραμένουν «αρμονικά» και οι δυο βασίλισσες για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η προετοιμασία των μελισσιών με δύο βασίλισσες ξεκινά 2 μήνες πριν από την ανθοφορία.
Τα μελίσσια με δύο βασίλισσες έχουν τη συνήθη τάση σμηνουργίας, γι’αυτό και θα πρέπει τα φτερά των βασιλισσών να κοπούν. Εάν εκδηλωθεί τάση σμηνουργίας πιθανό να βρεθούν και οι δύο βασίλισσες στο κάτω όροφο (η βασίλισσα συρρικνώνεται και χωρά από το βασιλικό διάφραγμα). Στις περιπτώσεις αυτές η μια βασίλισσα με όλα τα πλαίσια γόνου και τον πληθυσμό τους τοποθετούνται σε μικρή απόσταση από την αρχική θέση. Στην αρχική θέση τοποθετείται η δεύτερη βασίλισσα με το υπόλοιπο μέρος του πληθυσμού και με άκτιστες κηρήθρες. Το μελίσσι αυτό τροφοδοτείται για να κτίσει. Όταν ο «πυρετός της σμηνουργίας» ξεπεραστεί, τα δύο μελίσσια συνενώνονται και επαναφέρονται στην αρχική τους κατάσταση.

Εφαρμογές του μελισσιού με τις δυο βασίλισσες. Στις κυψέλες με δύο βασίλισσες, τα μελίσσια αναπτύσσονται γρήγορα πριν από μια αναμενόμενη ανθοφορία και φτάνουν σε μεγάλους πληθυσμούς οι οποίοι δίνουν μεγάλες αποδόσεις. Είναι γνωστό ότι τα μελίσσια με περισσότερο πληθυσμό παράγουν και περισσότερο μέλι ανά μέλισσα.

Στον πίνακα 1 δίνονται τα αποτελέσματα από πειράματα που έγιναν από τον Moeller (1976) για έξι χρονιές με μελίσσια που είχαν δύο ή μια βασίλισσα. Όλες οι βασίλισσες προέρχονταν από το ίδιο γενετικό υλικό και δέχτηκαν παρόμοιους χειρισμούς. Τα μελίσσια με τις δύο βασίλισσες υπερείχαν όλες τις χρονιές και έδωσαν κατά μέσο όρο 51 κιλά περισσότερο μέλι.

Πίνακας 1. Σύγκριση στις αποδόσεις μελισσιών με δύο και μια βασίλισσα

Χρονιά
Μελίσσια με δυο βασίλισσες
Μελίσσια με μια βασίλισσα

Αριθμός μελισσιών
Απόδοση σε κιλά μέλι
Αριθμός μελισσιών
Απόδοση σε κιλά μέλι
1967
9
131
11
106
1968
12
179
12
76
1971
12
133
12
72
1972
2
111
8
37
1973
11
143
9
92
1974
8
101
11
62
Μέσος όρος
126

75
Οι νέοι όροφοι τοποθετούνται πάνω από τα πατώματα με τις βασίλισσες

Περιγραφή της μεθόδου και παραλλαγές θα βρείτε σχεδόν σ΄ όλα τα ελληνικά μελισσοκομικά βιβλία. Οι κυριότερες όμως αναφορές στηρίζονται σε πειράματα και παρατηρήσεις απο διεθνή βιβλιογραφία

Εργαστήριο Μελισσοκομίας ΑΠΘ

Πωλούνται μελίσσια παραφυάδες 10 ευρώ το πλαίσιο

$
0
0

~ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ~
Πωλούνται παραφυάδες 5 πλαισίων προς 10 Ευρώ το πλαίσιο απο τέλος Απριλίου .Περιοχη Ιωαννινα Κ. Λευτερης τηλ. 6937816169

Προσφορά στα ξύλινα πλαίσια απο την ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ: Απο 45 λεπτά+φπα!!

$
0
0


ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ
Ξύλινα πλαίσια άριστης κατασκευής με διπλό κάρφωμα για πολύ καλές αντοχές μόνο 0.50+φπα. Για αγορά παλέτας (μεγαλύτερη ποσότητα) η τιμή είναι 0.45+φπα!

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2262059447
Ιστοσελίδα: www.melissokomiki.com
Φωτογραφίες:








Ήρθε το HIVE CLEAN για καταπολέμηση βαρρόα όλες τις εποχές, εντελώς βιολογικά!! Επαναστατικό προϊόν από την BEE VITAL

$
0
0


ΓΙΑ 100% ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΒΑΡΡΟΑ ΕΝΤΕΛΩΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ, ΉΡΘΕ ΤΟ HIVE CLEANΤΗΣ ΒΕΕ VITAL
Νέο σκεύασμα για την καταπολέμηση της βαρρόα, με άριστα αποτελέσματα όλες τις εποχές του χρόνου, ακόμη και την Άνοιξη ή το Καλοκαίρι, που τα μελίσσια διατηρούν αρκετούς γόνους, και η αντιμετώπιση της βαρρόα αποτελεί σημαντικό πρόβλημα για τους περισσότερους μελισσοκόμους. Το HIVE CLEAN αφήνει πίσω όλα τα προβλήματα, και κάνει την καταπολέμηση της βαρρόα, παρελθόν! Πρόκειται για ένα εντελώς βιολογικό σκεύασμα, το οποίο περιέχει αιθέρια έλαια και άλλα φυσικά συστατικά, που σκοτώνουν τη βαρρόα με υψηλή αποτελεσματικότητα!
Όλοι γνωρίζουμε την ευεργετική δράση που έχουν αιθέρια ελαια, το οξαλικό οξύ, το μυρμηκικό οξύ, το κιτρικό οξύ, η πρόπολη, στη καταπολέμηση της βαρρόα! Μια εταιρία όμως κατάφερε το απροσδόκητο! Ένας συνδυασμός όλων αυτών των συστατικών, οδήγησε στη δημιουργία ενός σκευάσματατος με τη μεγαλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα, ακόμη και με την ύπαρξη γόνου, που η βαρρόα παραμένει κρυμμένη!

Το HIVE CLEAN ένα 100% βιολογικό -  αγνό σκεύασμα, φτιαγμένο απο φυσικά συστατικά φέρνει μια αληθινή επανάσταση στη βιολογική μελισσοκομία, και σε όσους μελισσοκόμους θέλουν να έχουν πεντακάθαρα μελίσσια εντελώς βιολογικά! Ποιος μελισσοκόμος άραγε δεν θέλει να παράγει άριστα μελισσοκομικά προϊόντα χωρίς να χρησιμοποιεί χημικά και άλλες χημικές ουσίες στα μελίσσια του; Το HIVE CLEAN λοιπόν δίνει λοιπόν μια νέα δυνατότητα στους μελισσοκόμους. Ανοίγει δρόμους στους επαγγελματίες μελισσοκόμους, με όπλα που κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί στο παρελθόν!

Η εταιρία BEE VITAL που παράγει το HIVE CLEAN διαθέτει τα προϊόντα της σε παγκόσμια εμβέλεια, και πλέον πάρα πολλοί μελισσοκόμοι, απο ολόκληρο τον κόσμο γίνονται φανατικοί υποστηρικτές του προϊόντος, Ποιος άλλωστε θα δοκίμαζε ένα τέτοιο βιολογικό σκεύασμα και θα γύριζε μετά στις παλιές τεχνικές, με τα αμφίβολα αποτελέσματα; Η εταιρία μάλιστα είναι τόσο σίγουρη για τα αποτελέσματα στα μελίσσια μας, που δίνει τη δυνατότητα αγοράς "δοκιμαστικού προϊόντος"μόνο 15ml "φακελάκι"για εφαρμογή της θεραπείας μόνο σε ένα μελίσσι. Και όταν ο μελισσοκόμος τσεκάρει τον πάτο της κυψέλης μπορεί να δει πόσο υψηλά αποτελέσματα έχει...

TO HIVE CLEAN ΔΟΚΙΜΑΣΤΗΚΕ ΚΑΙ ΣΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΜΕΛΙΣΣΙΑ


Η BEEVITAL εκτός απο το HIVE CLEAN για την καταπολέμηση της βαρρόα, παράγει και το CHALK BROODγια την καταπολέμηση της ασκοσφαίρωσης, όπως επίσης και το BEE STRONGγια την κατακόρυφη αύξηση της γέννας της βασίλισσας, για μελίσσια με υψηλές προοπτικές! Σύντομα, μέσα απο την Ορεινή Μέλισσα θα τα δοκιμάσουμε και θα σας τα δείξουμε, με κάθε λεπτομέρεια, μέσα απο τα δικά μας μελίσσια!!

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ: www.beevital.gr
FACEBOOK: beevitalgreece
ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 22310-39228

Διαβάστε και λίγα λόγια απο την ίδια την εταιρία για τα αποτελέσματα και την εφαρμογή της θεραπείας...








ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ: www.beevital.gr
FACEBOOK: beevitalgreece
ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 22310-39228

Οδηγίες εφαρμογής σε βίντεο

Συμπεράσματα απο τον χειμώνα 2017: Το κόλπο ξεχειμωνιάσματος επαγγελματία μελισσοκόμου...

$
0
0



Γράφει ο επαγγελματίας μελισσοκόμος Βασίλης Καλαμιώτης...
ο χειμωμας παει προς το τελος του και συμφωνα με την σοφια του λαου μας (πολυ αμφιβαλω εαν εχει ακομη) λεει "ο φλεβαρης κι αν φλεβισει , καλoκαιρι θα μυρισει "φυσικα υπαρχει και ο αντιλογος "μα και αν τυχει και θυμωσει , μες στα χιονια θα μας χωσει"και η αλλη που λεει "μα και αν τυχει και χιονισει , παλι η ανοιξη θα αρχισει". με αυτα και αυτα ο χειμωνας παει να μπει και αυτος στην ιστορια και θα τον θυμομαστε για το πολυ κρυο που εκανε -20 c .


πολλα μελισσια χαθηκαν απο την παρατεταμενη παγωνια . Εγω δοξα το θεο εχασα μονο ενα και αυτο οχι απο το κρυο αλλα απο τους βομβινους που για να προφυλαχθουν απο την παγωνια εφραξαν την εισοδο της κυψελης .

Η κ αθε χρονια μας δινει μαθηματα τα οποια πρεπει να τα βαζουμε μεσα στο μυαλο μας και να μην κανουμε τα ιδια λαθη. Δεν θα σας κουρασω περισσοτερο . Η μελισσοκομικη χρονια αρχιζει κατα τους παλαιους μελισσοκομους τον σεπτεμβριο οπου πρεπει τα μελισσια να τα παμε σε γυρες να ανανεωσουν τον πληθυσμο τους μια και οι μελισσες αυτες ειναι που θα βγαλουν τον χειμωνα και θα δωσουν στο μελισσι την ωθηση που χρειαζεται για να αρχισει παλι την ανοδικη πορεια με στοχο την συλλογη μελιου και οχι μονο. 

 Θα πρεπει μα φροντησουμε να αφησουμε αρκετα μελια μεσα μια και οι τροφες που βαζουμε απο επανω τους πρεπει να εχουν επικουρικο σκοπο και οχι να αποτελουν την κυρια πηγη τροφης , Να παρεχουμε στο μελισσι την απαραιτητη προστασια απο το κρυο με υλικα που θα του δωσουν δυνατοτητα να εκμεταλλευτεί στον μεγιστο βαθμο την θερμοκρασια που θα παραγει. Φετος τον χειμωνα εφερα στην βεραντα μου δυο μελισσια πολυ μικρα το 1 με 1-1 1/2 τελαρα πληθυσμο και το αλλο με 3 . Τους τοποθετησα μεσα μονωτικο τοιχων εβαλα απο πανω απο τα τελαρα τους τις μεμβρανες που κατασκευασα τους προσθεσα μελια και 1 τροφη , τελος τα σκεπασα με πανια








. Ολον τον χειμωνα ειχα μεσα αισθητηρα που μετρουσα την θερμοκρασια τους .
με εξωτερικη θερμοκρασια -20 η εσωτερικη ηταν + 25 +26 .
τα μελισσια αυτα οχι μονο εβγαλαν χειμωνα αλλα σημερα ειναι και τα δυο πενταρακια με 2-3 πλαισια γονο. συμπερασμα τα μελισσια ΠΡΕΠΕΙ να τα κραταμε ζεστα και με μπολικο μελι μεσα . του χρονου οσα μικρα θα εχω θα τα φτιαξω ετσι και θα τα βαλω σε στεγασμενο χωρο. Νομιζω οτι οσοι εχουν λιγα μελισσια μπορουν να τα φτιαξουν ετσι και σιγουρα θα εχουν ισος και μηδενικες απωλειες

Επιμέλεια: Βασίλης Καλαμιώτης, επαγγελματίας μελισσοκόμος

Διάταξη πλαισίων στα μελίσσια την Άνοιξη: Πως θα αυξήσουμε την ανάπτυξη

$
0
0


Η διάταξη του μελισσιού είναι η εξής: Στο κέντρο βρίσκεται ο γόνος, ακριβώς δίπλα από τον γόνο (ενδιάμεσα) η γύρη και εξωτερικά το μέλι. Η βασίλισσα ξεκινάει τη γέννα της συνήθως από τη πλευρά της κυψέλης που χτυπά ο ήλιος και επεκτείνετε κατα μήκος της άλλης πλευράς. Οι μέλισσες αποθηκεύουν την γύρη εκεί που βρίσκεται πιο κοντά στον γόνο δηλαδή ακριβώς δίπλα. Βρίσκεται τόσο κοντά γιατί αποτελεί τη βασική τροφή της "κρέμας", δηλαδή της τροφής που παρασκευάζουν οι παραμάνες μέλισσες για να αναπτυχθεί η προνύμφη σε νύμφη και τέλος σε μέλισσα.



Ήξερες ότι: Η τροφή του γόνου αποτελείτε από βασιλικό πολτό, νέκταρ, γύρη και αν χρειαστεί νερό. Καθώς αναπτύσσεται η προνύμφη οι μέλισσες φτιάχνουν κρέμα με τα παραπάνω συστατικά και όσο μεγαλώνει μειώνουν το βασιλικό πολτό και προσθέτουν γύρη νέκταρ.

Το νέκταρ που έρχεται από τις συλλέκτριες αποθηκεύεται μέσα στον γόνο προκειμένου να διατίθεται κατευθείαν στην τροφή του, ενώ η γύρη έχει καθορισμένη θέση μέσα στη κυψέλη. Φυσικά όταν η συλλογή υπερβαίνει την κατανάλωση αποθηκεύεται παντού, και τότε παρατηρείτε το φαινόμενο μπλοκαρίσματος της βασίλισσας. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με το μέλι. Και στις δύο περιπτώσεις λοιπόν η βασίλισσα δεν έχει χώρο να γεννήσει διότι πρόλαβαν οι μέλισσες και έβαλαν γύρη μέλι. Η εικόνα που βλέπουμε σε μια τέτοια περίπτωση είναι πολλές διάσπαρτες γύρες ή μέλι μέσα στον γόνο. Όταν συμβεί κάτι τέτοιο σημαίνει οτι το μελίσσι μας χρειάζεται επιπλέον χώρο.

Η εμπειρία των μελισσοκόμων λέει ότι δεν πρέπει ποτέ να χαλάμε τη διάταξη του μελισσιού. Το μελίσσι συντονίζει τις εργασίες του βάση της διάταξης που έχει στη κυψέλη. Για παράδειγμα δεν μπορούμε να ανακατέψουμε τα πλαίσια γόνου. Όσο και αν φαίνεται απλό στα δικά μας μάτια, για τις μέλισσες είναι πολύπλοκο. Σκεφτείτε να έχετε μια σειρά στο σπίτι σας, να ανοίξετε τη πόρτα και να τα βρείτε όλα μετακινημένα. Θα ψάχνετε και δεν θα βρίσκετε τίποτα. Έτσι ακριβώς είναι και για τις μέλισσες. Έχουν μνήμη και ξέρουν με ακρίβεια πως κινούνται μέσα στα σκοτεινά μέρη της κυψέλης τους. Γι αυτό λοιπόν στην επιθεώρηση όπως τα βρίσκουμε έτσι και τα αφήνουμε. Μετακινήσεις πλαισίων κάνουμε μόνο όταν είναι αναγκαίες πχ όταν σηκώνουμε όροφο.

Εφόσον γνωρίζουμε τη διάταξη των πλαισίων των μελισσιών μας μπορούμε να ακολουθήσουμε κάποιους χειρισμούς για να αυξήσουμε την ανάπτυξη. Θα σας πώ ένα παράδειγμα που εφαρμόζουν οι μεγάλοι μελισσοκόμοι. Όπως είπαμε εκεί που τελειώνει ο γόνος αρχίζει η γύρη. Εκεί ανάμεσα αν θέλουμε να σπρώξουμε το μελίσσι να ρίξει περισσότερο γόνο (χωρίς κανένα κίνδυνο), πρέπει να τοποθετήσουμε μια μαύρη χτισμένη κηρήθρα από τον περσινό τρύγο ή απο ένα άλλο μελίσσι που δεν χρησιμοποιείτε. Φυσικά η κηρήθρα δεν πρέπει να είναι με μέλι η με γύρη αλλά άδεια- αν έχει λιγάκι γύρη δεν πειράζει. Αυτό το πλαίσιο στα μάτια μας φαίνεται σαν ένα "παλιοκερί"για τη βασίλισσα όμως σημαίνει "βρεφοκομείο"και αυθονος χώρος για να μεγαλώσουν πολλά πολλά μικρά "μελισσόπουλα". Πολλά πράγματα άλλωστε στα μάτια των μελισσών φαίνονται διαφορετικά.

Ο πιο άτσαλος χειρισμός που θα έσπαγε την διάταξη του μελισσιού είναι η τοποθέτηση άκριστης κηρήθρας μέσα στον γόνο. Αποφεύγουμε όσο μπορούμε αυτόν τον χειρισμό. Το άκριστο μπορούμε να το βάλουμε εκεί που τελειώνει ο γόνος και όταν οι μέλισσες θελήσουν χώρο θα το κρίσουν

Μελισσοκομικός θερμοθάλαμος ξύλινος και οικονομικός για ξεπάγωμα μελιού (πατέντα)

$
0
0

Ο Επαγγελματίας μελισσοκόμος Κώστας Παναγιώτιδης γράφει...
Όποιος θέλει να βελτιώσει τον θερμοθάλαμο μπορεί να ντύσει το κάτω τμήμα εσωτερικά με λαμαρίνα κυρίως για να καθαρίζει ευκολότερα. Οι θερμοκρασίες των 40 βαθμών είναι ακίνδυνες, τα χέρια μας αντέχουν τη θερμοκρασία αυτή αν αγγίξουμε ένα δοχείο, εξάλλου, γιατί να μην αυξήσουμε τον χρόνο παραμονής των δοχείων στον Θερμοθάλαμο. Όταν σιγουρευτώ για το σημείο του διακόπτη, των ακινητοποιώ με χαρτοταινία και μεγαλώνω ή μικραίνω το διάστημα παραμονής των δοχείων στο θερμοθάλαμο.
Στον ξυλουργό θα κόψουμε το νοβοπάν, οι διαστάσεις του άνω τμήματος είναι:
Μήκος 60 εκατοστά, πλάτος 40 εκατοστά, και ύψος 48 εκατοστά.
Το κάτω τμήμα είναι: Μήκος 60 εκατοστά, πλάτος 40 εκατοστά, και ύψος 18 εκατοστά.
Το θερμόμετρο θα το βρούμε στα ηλεκτρονικά καταστήματα γιατί είναι φθηνότερο, τοποθετήστε το στο άνω τμήμα.

Στα ανταλλακτικά ηλεκτρικών συσκευών θα πάρουμε τα υπόληπτα:
Μια αντίσταση 1200 βατ, έναν θερμοστάτη 0,250, το κουμπί ρύθμισης της θερμοκρασίας,
και το λαμπάκι ένδειξης λειτουργίας. Από το σιδηρουργό θα προμηθευτούμε 6 μπετόβεργες πάχους 10 χιλιοστών και μήκους 37 εκατοστών.

www.melissokomiakozanis.com

Viewing all 18087 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>