Quantcast
Channel: Ορεινή Μέλισσα
Viewing all 18087 articles
Browse latest View live

Μέθοδος Μπέκα: Για επιτυχημένη εισαγωγή γονιμοποιημένης βασίλισσας χτίσιμο κεριων και μεγαλες αποδοσεις σε μελια

$
0
0


Γράφει ο γεωπόνος Χρήστος Μπέκας
Προβαίνω ,στηριζόμενος πάντα στην μέθοδο, σε μια νεα τροποποιησή της για όσους θελήσουν να την εφαρμόσουν και να χτίσουν κεριά καθώς και να εισάγουν γονιμοποιημένη βασίλισσα στο ορφανό μελίσσι κερδίζοντας χρόνο ανάπτυξης .

Η διαφορά σε αυτήν την εφαρμογή είναι ότι τοποθετούμε την βασίλισσα με το πλαίσιο της στην κενή άδεια κυψέλη πριν δεχθεί τις συλλέκτριες ή και κατα την ώρα που δέχεται τις συλλέκτριες, φροντίζοντας πάντα οι γόνοι να έιναι 3 πλαίσια, 1 πλαίσιο προμήθειες και 1πλαίσιο χτισμένο . Μετά από 3 ημέρες φροντίζουμε με ταίσματα να τοποθετούμε κεριά για χτίσιμο και πλήρη ανάπτυξη .

Η αρχική κυψέλη που μετακινήθηκε λίγα μέτρα δεξιά ,αριστερά, διαγώνια ή πίσω χάνει τις συλλέκτριες, δεν έχει βασίλισσα λόγω αφαίρεσης της και ο πληθυσμός της αποτελείται μόνο απο μέλισσες μικρής ηλικίας (παραμάνες) .

Το σμήνος αυτό το αφήνουμε ορφανό για 24 ώρες και μετά κάνουμε εισαγωγή βασίλισσας με κλουβί. Την επόμενη ημέρα, σπάμε την τάπα του κλουβιού για να ελευθερωθεί το ζαχαροζύμαρο και χαλάμε όλα τα ανοιχτά κελιά. Αν θέλουμε να συλλέξουμε τον βασιλικό πολτό καθυστερούμε το σπάσιμο της τάπας του κλουβιού για άλλες 12 ώρες .
Κλείνουμε την κυψέλη και επιθεωρούμε μετά από 7 ημέρες για να διαπιστώσουμε την γέννα της νέας βασίλισσας .Με τον τρόπο αυτό η εισαγωγή νέας βασίλισσας έχει μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας λόγω μεγαλύτερης αποδοχής επειδή οι μέλισσες είναi μικρής ηλικίας .Το σμήνος αυτό αναπτύσσεται πολύ γρήγορα επειδή η νέα βασίλισσα γεννάει αμέσως .
Ταίσματα με σιρόπι ανά 2 ημέρες ή ένα κιλό ζαχαροζύμαρο είναι απαραίτητα μέχρι να φτιάξει τις δικές του συλλέκτριες περίπου 8 ημέρες.

Μόλις διαπιστώσουμε πτήσεις στην κυψέλη τοποθετούμε κεριά για χτίσιμο και πλήρη ανάπτυξη φροντίζοντας να ταίζουμε 2 με 3 φορές την εβδομάδα σιρόπι .
Στο άλλο σμήνος τώρα που έχει την βασίλισσα και έχει δεχθεί τις συλλέκτριες η ανάπτυξη συνεχίζεται.
Από την επόμενη ημέρα,αν θέλουμε να χτίσουμε κεριά, τοποθετούμε μετά από 3 ημέρες άχτιστα και ταίζουμε με σιρόπι . . Το μελίσσι που έχει δεχθεί τις συλλέκτριες και έχει την βασίλισσα είναι επιθετικό. Εχει μόνο συλλέκτριες γιαυτό φροντίζουμε να κάνουμε χειρισμούς χτισίματος και ανάπτυξης μετά από 3 ημέρες.
Οταν περάσει η εποχή της σμηνουργίας τα 2 σμήνη εχουν αναπτυχθεί πλήρως. Ενώνουμε στις ανθοφορίες τα 2 σμήνη έχοντας την επιλογή να αφαιρέσουμε την νέα η την παλιά βασίλισσα. Το ενωμένο μελίσσι έχει τουλάχιστον 14 πλαίσια γόνο. Αν υπάρχουν χτισμένα κεριά στην αποθήκη μας τοποθετούμε τρίτο πάτωμα με αυτά κάνοντας το μελίσσι τριώροφο για συλλογή μελιού .Σε ευνοικές συνθήκες οι αποδόσεις είναι πολυ μεγάλες ,τρυγάμε μετά από 21 ημέρες το 3 πάτωμα και μετά απο 4 ημέρες όλο το δεύτερο.

Έχουμε δε και την επιλογή να αφαιρέσουμε μόνο 2 η 3 πλαίσια μέλι απο το κάτω πάτωμα απο την μία πλευρά ,με την προυπόθεση να ταίσουμε .
Παραδίνω την μέθοδο με την τροποποίησή της στον Μελισσόκοσμο για κοινοποίηση στους μελισσοκόμους της επικρατειάς μας και εύχομαι απο καρδιάς σε όσους την εφαρμόσουν καλή επιτυχία στην ανάπτυξη των σμηνών και καλούς τρύγους

H ανάπτυξη των μελισσιών με μεταφορά θερμοκρασίας

$
0
0


Γράφει ο επαγγελματίας μελισσοκόμος Κώστας Παναγιωτίδης...
Φίλοι μου στη βόρεια Ελλάδα οι καιρικές συνθήκες είναι τέτοιες που χάνονται μερικές χρονιές πολλά μελίσσια. Το βίντεο αυτό θα μας βοηθήσει να προστατέψουμε τις μέλισσες μας και κυρίως αυτούς που είναι βόρεια, να κάνουν ανάπτυξη παρατείνοντας τη γέννα της βασίλισσας σε μία περιοχή με γύρη πριν το χειμώνα.

Πυκνωμένα με το νάιλον τα μελίσσια είναι ζεστά, τα αναπτύσσουμε νωρίτερα την άνοιξη, εφόσον έχουν φουσκωμένα πλαίσια με τροφές να τις γδάρουμε αποκαλύπτοντας μέλι και γύρη και με την αντιστροφή των πλαισίων μεταφέρουμε τη θερμοκρασία του γόνου στις ψυχρότερες περιοχές που υπάρχει το μέλι. Έτσι το πυκνό μελίσσι το ανοίγουμε σιγά σιγά, το καθένα ανάλογα με την πρόοδο του, ξοδεύοντας τις αποθηκευμένες τροφές με τη θυμόλη που δημιουργήσαμε πριν το χειμώνα. Έτσι διαδίδουμε τις γνώσεις και ο καθένας μας από την πλευρά του συμβάλλει παίζοντας το όργανο του, και όλοι μαζί συνθέτουμε την ορχήστρα που λέγεται ελληνική μελισσοκομία.

Μεταφορά και εγκατάσταση μελισσοκομείου

$
0
0


Στην χώρα μας αν και η χλωρίδα είναι πλούσια, δεν υπάρχουν πολλές περιοχές που οι ανθοφορίες μπορούν να συντηρήσουν καθ όλη την διάρκεια του έτους ένα μελισσοκομείο. Συνεπώς ο μελισσοκόμος θα πρέπει να αναζητήσει την κατάλληλη περιοχή-ανθοφορία για να μεταφέρει τα μελίσσια του.


Μελισσοκομεία που βρίσκονται σε κοντινές αποστάσεις μεταξύ τους κινδυνεύουν απο μετάδοση ασθενειών από τα γειτονικά μελισσοκομεία. Παρατηρούνται λεηλασίες και οι αποδόσεις μπορεί να μειωθούν αισθητά, ανάλογα και την περιοχή. Ξένοι συγγραφείς αναφέρουν ότι σε μία περιοχή ακτίνας ενός έως δύο χιλιομέτρων δεν μπορούν να συνυπάρξουν περισσότερα από 80 με 100 μελίσσια.

Μεταφορές σε μικρές αποστάσεις
Μετακινήσεις μελισσιών σε αποστάσεις μικρότερες των τριών χιλιομέτρων θεωρούνται μικρές γιατί οι συλλέκτριες μέλισσες θυμούνται την προηγούμενη θέση τις κυψέλης, επιστρέφοντας σε αυτήν με αποτέλεσμα να χαθούν.
Εάν θέλουμε να μετακινήσουμε τις κυψέλες μας σε μικρές αποστάσεις η καλύτερη λύση είναι να τις μετακινούμε καθημερινά από μισό μέτρο, μέχρι να φτάσουμε στην θέση που επιθυμούμε. Εάν το σημείο είναι σε μεγάλη απόσταση, θα τα μεταφέρουμε προσωρινά σε απόσταση μεγαλύτερη των 6 χιλιομέτρων, για περίπου μία εβδομάδα και μετά θα επιστρέψουμε στον τελικό προορισμό. Φροντίζουμε πίσω να αφήσουμε μια κυψέλη για να μαζέψει τις ξεχασμένες συλλέκτριες. Φυσικά μεγάλο ρόλο για τις αποστάσεις παίζει και η μορφολογία του εδάφους.

Μεταφορές σε μεγάλες αποστάσεις
Οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν οι κυψέλες πριν την μεταφορά είναι: να είναι σε καλή κατάσταση χωρίς ανοίγματα και ρωγμές, να συνδέονται και αποσυνδέονται με συνδετήρες γρήγορα και εύκολα. Οι κυψέλες που έχουν κενά πλαίσια θα πρέπει να καρφώνονται ή να μπαίνουν σφήνες ώστε να είναι πιο σταθερές.
Προσοχή στις μεταφορές το καλοκαίρι, απαιτείται καλός εξαερισμός στις κυψέλες.

Φόρτωμα και ταξίδι
Το φόρτωμα των κυψελών γίνεται πάντα το βράδυ όταν οι συλλέκτριες μέλισσες έχουν επιστρέψει. Καλό θα είναι οι μελισσοκόμοι να φορούν άρβυλα και γάντια γιατί υπάρχει κίνδυνος απο φίδια, σκορπιούς και αγκάθια κατα την διαδικασία φορτώματος.
Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να ξεπερνάμε το ωφέλιμο φορτίο και το επιτρεπόμενο ύψος.
Οι κυψέλες θα πρέπει να είναι καλά δεμένες χωρίς κενά και τοποθετημένες έτσι ώστε να υπάρχει άνεση στην κυκλοφορία του αέρα μεταξύ τους.
Η είσοδος των κυψελών θα πρέπει να είναι γυρισμένη προς την πίσω ή την μπροστά πλευρά της καρότσας.
Πάντα θα πρέπει να υπάρχουν δύο άτομα ειδικά σε μεγάλες διαδρομές για λόγους ξεκούρασης ή σε μια δύσκολη στιγμή.
Το μελισσοκομικό βαλιτσάκι με όλα τα απαραίτητα δεν θα πρέπει να λείπει σε καμοία περίπτωση και πάντα φροντίζουμε να ανανεώνουμε το παλιό υλικό.

Προϋποθέσεις για την επιλογή τοποθεσίας
– Να υπάρχει σε κοντινή απόσταση νέκταρ και γύρη
– Το νερό είναι απαραίτητο να υπάρχει ως φυσική πηγή σε απόσταση 500 μέτρων έως 1 χιλιομέτρου και αν δεν υπάρχει να έχουμε εξασφαλίσει εμείς πριν την εγκατάσταση να τρέχει κάποια βρύση, ποτίστρες κτλ.
– Το έδαφος θα πρέπει να είναι επίπεδο με μικρή κλήση
– Η πρόσβαση στο μελισσοκομείο να είναι εύκολη με το αυτοκίνητο
– Αποφεύγουμε την υγρασία και τον στάσιμο αέρα. Το μέρος που θα επιλέξουμε θα πρέπει να προστατεύεται απο ανέμους τον χειμώνα και το καλοκαίρι καλό θα είναι να έχουμε και λίγο σκίαση ανάλογα την περιοχή.
– Να μην είναι κοντά σε κατοικιμένες περιοχές
– Να προσφέρει προστασία απο κλοπές, πυρκαγιές κ.α
– Να απομακρύνονται τα χόρτα μπροστά απο την είσοδο και γενικότερα ο χώρος θα πρέπει να είναι καθαρός.

Απόσταση απο την ανθοφορία
Οι μέλισσες μπορούν να καλύψουν αποστάσεις μεγαλύτερες των 3-4 χιλιομέτρων για να συλλέξουν νέκταρ, γύρη ή νερό. Υπάρχουν περιπτώσεις που σε ευνοϊκή γεωγραφική τοποθεσία μέλισσες έχουν καλύψει πάνω απο 8 χιλιόμετρα απόσταση. Η μέση απόσταση για αναζήτηση τροφής είναι έως 1 χιλιόμετρο απο την κυψέλη, φυσικά όσο πιο κοντά βρίσκεται η ανθοφορία στα μελίσσια τόσο πιο αποδοτική θα είναι η μέλισσα με λιγότερη καταπόνηση. Εντός 500 μέτρων είναι η κατάλληλη απόσταση για ένα μελισσοκομείο.

Tips για τις μετακινήσεις των μελισσιών

– Καλό θα είναι η επιθεώρηση να γίνει μετά απο 2 με 3 μέρες.
– Εφόσον τελειώσει το ξεφόρτωμα ανοίγουμε τα πορτάκια μετά απο 15′ με 1 ώρα
– Ελάχιστη χρήση του φακού γιατί προσελκύει τις μέλισσες το βράδυ
– Σε περίπτωση που κάποιες μέλισσες παραμένουν έξω απο την κυψέλη, τις καπνίζουμε να μπουν μέσα.
– Πριν σηκώσουμε τις κυψέλες πρώτα φέγγουμε απο κάτω και μετά τις παίρνουμε.
– Προσοχή στις υψηλές θερμοκρασίες γιατί μπορεί να χάσουμε βασίλισσες και μέλισσες.
– Τα σφιχτά μελίσσια είναι πιο επικίνδυνα να σκάσουν.
– Στο κέντρο της καρότσας τοποθετούνται τα αδύνατα μελίσσια και περιφερειακά τα δυνατά.
– Μπορούμε να αφήσουμε πίσω στην αρχική τοποθεσία λίγα απο τα αδύνατα μελίσσια ώστε να ενισχυθούν απο τις ξεχασμένες συλλέκτριες.
– Σε κάθε μεταφορά χάνετε το 10% των συλλεκτριών μελισσών.

Πηγές: [ melissokomianet.gr, Πρακτική μελισσοκομία Α.Θρασυβούλου, Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών τμήμα Μελισσοκομίας ]

Παραγωγή Βασιλικού πολτού σε ορφανό μελίσσι

$
0
0

Ο Βασιλικός πολτός είναι ένα παχύρρευστο λευκό υγρό με κρεμώδη υφή που παράγεται από τους αδένες της μέλισσας. Είναι πλούσια πηγή από πρωτεΐνες, βιταμίνες, αμινοξέα, μεταλλικά στοιχεία, λιπαρά οξέα και σάκχαρα. Ο βασιλικός πολτός μετατρέπει την προνύμφη από εργάτρια σε βασίλισσα. Οι προνύμφες που προορίζονται για βασίλισσες τρέφονται μόνο με βασιλικό πολτό ενώ οι προνύμφες που προορίζονται για εργάτριες τρέφονται με ελάχιστο βασιλικό πολτό τις δύο – τρεις πρώτες ημέρες ενώ τις υπόλοιπες με μέλι και γύρη.

Παρακάτω θα αναλύσουμε μια εύκολη μέθοδο για παραγωγή βασιλικού πολτού από ένα δυνατό και σφιχτό μελίσσι.

Ημέρα 1η
Ορφανεύουμε το δυνατό μελίσσι μεταφέροντας την βασίλισσα σε άλλη κυψέλη και μαζί της μεταφέρουμε όλες τις κηρήθρες με ανοιχτό γόνο εκτός από μία, η οποία παραμένει στην αρχική της θέση, κεντρικά της κυψέλης.
Τώρα η κυψέλη μας έχει ένα πλαίσιο με ανοιχτό γόνο. Δεξιά και αριστερά του ανοιχτού έχουμε πλαίσια με κλειστό γόνο και ακολουθούν οι τροφές.


Ημέρα 2η
Αφαιρούμε το πλαίσιο με τον ανοιχτό γόνο.
Ελέγχουμε όλα τα πλαίσια αν έχουν σχηματιστεί φυσικά βασιλικά κελιά και τα αφαιρούμε προσεκτικά ώστε να μην ξεχάσουμε κάποιο.
Εισάγουμε στην κενή θέση (στο κέντρο), το πλαίσιο με τις βέργες ,γεμάτο βασιλικά κελιά αφού πρώτα τα έχουμε εμβολιάσει.
Τροφοδοτούμε με σιρόπι (1:1) και αν δεν έχουμε ικανοποιητικό αριθμό απο γύρες βάζουμε και plaisio-raga-vasilikos-poltosγυρεόπιτα.


.. 3είς ημέρες μετά τον εμβολιασμό
Ημέρα 5η
Αφαιρούμε το πλαίσιο με τις βέργες, βουρτσίζουμε με προσοχή να φύγουν οι μέλισσες που είναι πάνω και συλλέγουμε με ένα ξύλο τον βασιλικό πολτό.
Όσο μπορούμε αποφεύγουμε το κάπνισμα.
Εν συνεχεία ελέγχουμε για πιθανά φυσικά βασιλικά κελιά και τα καταστρέφουμε.
Επαναλαμβάνουμε τον εμβολιασμό στο πλαίσιο με τις βέργες και τροφοδοτούμε με σιρόπι.

Ημέρα 8η
Αφαιρούμε τις βέργες και συλλέγουμε τον πολτό.
Ελέγχουμε πάλι για φυσικά βασιλικά κελιά.
Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να προσθέσουμε δύο πλαίσια με σφραγισμένο γόνο από άλλο μελίσσι. Εμβολιάζουμε και προσθέτουμε το πλαίσιο με τις ράγες

Επαναλαμβάνουμε τα βήματα της 5ης και 8ης ημέρας

Η διαδικασία αυτή μπορεί να εφαρμοστεί άφοβα και με επιτυχία από Απρίλιο μέχρι αρχές καλοκαιριού και αργότερα ανάλογος τις κλιματολογικές συνθήκες.

Τι πρέπει να προσέξουμε:

– Η προνύμφη που θα εμβολιάσουμε θα πρέπει να είναι ηλικίας μικρότερης των 24 ωρών. Μεταφέρουμε την προνύμφη από το πλαίσιο που βρίσκεται, στην βέργα (τεχνικά βασιλικά κελιά) με ειδική βελόνα εμβολιασμού προσέχοντας να μην την τραυματίσουμε.

– Όταν αφαιρέσουμε το πλαίσιο με τις βέργες για να συλλέξουμε τον βασιλικό πολτό θα πρέπει να κόψουμε με ένα ζεστό αιχμηρό αντικείμενο την άκρη από το βασιλικό κελί και εν συνεχεία να αφαιρέσουμε την προνύμφη από το εσωτερικό.

– Δεν φέρνουμε σε επαφή μεταλλικά αντικείμενα με το κρεμώδες υγρό γιατί αλλοιώνονται τα συστατικά του.

– Ο βασιλικός πολτός επηρεάζεται από την θερμοκρασία του περιβάλλοντος και δεν πρέπει να έρχεται σε συχνή επαφή με τον ήλιο και το οξυγόνο. Γι αυτό αποθηκεύεται αμέσως την ώρα που συλλέγεται σε γυάλινα σκουρόχρωμα βαζάκια, σφραγίζεται και μεταφέρεται στην κατάψυξη όπου και διατηρείτε για πάνω από 1 χρόνο.

melissokomianet.gr

Μαρκάρισμα της βασίλισσας

$
0
0


Μαρκάρισμα της Βασίλισσας
Στην βιολογική μελισσοκομία δεν υπάρχει κάποια απαγόρευση όσο αναφορά το μαρκάρισμα τηςβασίλισσας.Πρέπει να έχουμε πάντα στον νου μας όμως ότι απαγορεύονται οι ακρωτηριασμοί όπως η κορυφοτομή των φτερών της. Δεν έχει παρατηρηθεί ποτέ ότι οι μαρκαρισμένες βασίλισσες ζούνε λιγότερο - αντικαθίστανται συχνότερα ή γεννούν λιγότερα αυγά σε σχέση με τις βασίλισσες που δεν έχουν μαρκαριστεί. Από την στιγμή λοιπόν που θα παράγουμε τις δικές μας βασίλισσες ίσως είναι καλή ιδέα να τις μαρκάρουμε.









Πλεονεκτήματα
  • Η βασίλισσα όταν είναι μαρκαρισμένη είναι πολύ εύκολο να την βρούμε. 
  • Αν μαρκάραμε την βασίλισσα και μέσα στο μελίσσι βρούμε μια χωρίς μαρκάρισμα τότε ξέρουμε ότι υπήρξε αντικατάσταση βασίλισσας ή σμηνουργία ή απλά η μαρκαρισμένη βασίλισσα πέθανε. 
  • Αν κάθε χρόνο χρησιμοποιούμε διαφορετικό χρώμα τότε είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε επακριβώς την ηλικία της βασίλισσας. 
  • Το μαρκάρισμα με αριθμημένα δισκάκια μπορούν να βοηθήσουν σε ερεύνα όπως διαχωρίζοντας κάποια χαρακτηρηστικά της φυλής. 


Μειονεκτήματα:
  • Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος τραυματισμού της βασίλισσας όπου και δεν θα γίνει αποδέκτη από το μελίσσι. 
  • Ένας πιθανώς τραυματισμός μπορεί να οδηγήσει σε αρρενοτόκο βασίλισσα ή και στο να περιορίσει την γέννα (αριθμό αυγών). 
  • Αρχίζει το μάτι του μελισσοκόμου να ψάχνει κουκκίδες και όχι βασίλισσες οπότε υπάρχει η δυνατότητα να του ξεφύγει κάποια παρθένα βασίλισσα που δεν είναι μαρκαρισμένη. Έτσι πιστεύοντας ότι δεν υπάρχει βασίλισσα μπορεί να παρθούν λάθος αποφάσεις!!! 


Την βασίλισσα μπορούμε να την πιάσουμε από τον θώρακα χωρίς να πιέσουμε την κοιλία της και με
έναν μαρκαδόρο πχ posca αφήνουμε μία κουκκίδα πάνω στην πλάτη. Αφού στεγνώσει την επιστρέφουμε πάνω στο πλαίσιο από όπου την πήραμε.Το μαρκάρισμα της βασίλισσας γίνεται σχετικά εύκολα και καλό βέβαια είναι να υπάρχει πρώτα μια μικρή εμπειρία πάνω σε κηφήνες. Εάν το δοκιμάσετε σε μέλισσες, θα τσούξει!!!!



Στην αγορά βέβαια υπάρχουν κλουβάκια όπου πιάνουμε την βασίλισσα πάνω στο πλαίσιο και είναι πολύ πιο ακίνδυνο στο να την τραυματίσουμε.
Οι μέλισσες μπορούν να διαφύγουν από το διάφραγμα ενώ η βασίλισσα όχι. Με έναν μαρκαδόρο χρωματίζουμε την πλάτη.
Αφού στεγνώσει την ελευθερώνουμε από το κλουβάκι πάνω στο πλαίσιο.



Υπάρχουν δε κλουβάκια όπου τοποθετούμε την βασίλισσα μέσα και με ένα έμβολο που έχει στην άκρη του σφουγγαράκι την
σπρώχνουμε προς το μέρος του διαφράγματος (για ακινητοποίηση) και την μαρκάρουμε.

Είναι πολύ χρήσιμο και κάνει τις επιθεωρήσεις πιο εύκολες και γρήγορες.

Τρόποι πολλαπλασιασμού μελισσιών: Οι πιο γνωστοί μέθοδοι που κόβουμε παραφυάδες

$
0
0



ΤΡΟΠΟΙ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟΥ ΜΕΛΙΣΣΩΝ

Γράφει ο μελισσοκόμος Παναγιώτης Ροδόπουλος...
Α. Μελίσσι από σμηνουργία
Βρίσκουμε τον αφεσμό (το σμήνος που έφυγε με την βασίλισσα από την μητρική κυψέλη και κρέμεται σε δέντρο ή άλλο αντικείμενο εκτός κυψέλης) και τον τοποθετούμε σε μία κυψέλη Προσθέτουμε κηρήθρες Τόσο το μητρικό όσο και το νέο μελίσσι αναπτύσσονται κανονικά

Β. Διαίρεση μονού μελισσιού στα δύο 
Βάζουμε μία κενή κυψέλη («νέα») δίπλα ακριβώς σε αυτή που θέλουμε να διαιρέσουμε («παλιά»). Καλό θα ήταν οι κυψέλες να είναι ίδιου χρώματος. Από την «παλιά» επιλέγουμε τα μισά πλαίσια (που όμως να έχουν 2-3 πλαίσια ανοιχτό και σφραγισμένο γόνο) και τα μεταφέρουμε στην «νέα», με διάταξη Μέλι-Γύρη-Γόνος (από έξω προς τα μέσα). Μεταφέρουμε το ένα από τα δύο αυτά μελίσσια 4-5 χιλιόμετρα μακριά. Μετά από 3 μέρες ανοίγουμε τα μελίσσια, και σε όποιο δούμε αυγά σημαίνει ότι έχει βασίλισσα, ενώ το άλλο θα είναι το ορφανό. Στο ορφανό τροφοδοτούμε με σιρόπι ζάχαρης 1:1. και το ανοίγουμε μετά από 30 ημέρες (ΠΡΟΣΟΧΗ: να μην ανοιχθεί νωρίτερα, γιατί τότε οι εργάτριες συνήθως σκοτώνουν την παρθένα βασίλισσα) και επιβεβαιώνουμε την ύπαρξη νέας βασίλισσας από την παρουσία εργατικού γόνου. Αυτό με τη βασίλισσα μπορούμε να το αναπτύξουμε κανονικά

Γ. Διαίρεση διώροφου μελισσιού στα δύο

Ακολουθούμε ακριβώς την ίδια διαδικασία. Διαιρούμε την «παλιά» κυψέλη στα δύο, επιλέγοντας πλαίσια με ανοιχτό και σφραγισμένο γόνο, τα βάζουμε στην «νέα» με διάταξη Μέλι-Γύρη-Γόνος και μεταφέρουμε μία από τις δύο κυψέλες 4-5 χιλιόμετρα μακριά. Ελέγχουμε μετά από 3 μέρες ποιο μελίσσι είναι ορφανό και τροφοδοτούμε με σιρόπι ζάχαρης 1:1. Μετά από 30 μέρες από την διαίρεση (ΠΡΟΣΟΧΗ: να μην ανοιχθεί νωρίτερα, γιατί τότε οι εργάτριες συνήθως σκοτώνουν την παρθένα βασίλισσα) ελέγχουμε την παρουσία και την ωοτοκία της νέας βασίλισσας. Στο άλλο με τη βασίλισσα μπορούμε να προσθέσουμε νέες κηρήθρες και να το αναπτύξουμε κανονικά.

Δ. Διαίρεση διώροφου δυνατού μελισσιού σε πάνω από 2 τμήματα
Από πολύ δυνατά μελίσσια, που διαθέτουν πάνω από 18 πλαίσια γόνο, μπορούμε να φτιάξουμε περισσότερα από ένα νέα μελίσσια. Τον Απρίλιο, όταν η ανθοφορία είναι πλούσια, διαιρούμε το μελίσσι στα δύο, όπως περιγράφηκε στην παράγραφο «Β» Βάζουμε τις κυψέλες τη μία πλάι στην άλλη Όταν, μετά από 2 μέρες ανοίγουμε τα μελίσσια και δούμε ποιο είναι το ορφανό, το βάζουμε στη θέση του «παλιού» μελισσιού (για να μαζέψει αρκετές συλλέκτριές του), μετακινώντας αυτό με τη βασίλισσα 2-3 μέτρα μπροστά του Δέκα μέρες αργότερα, το ορφανό μελίσσι θα περιέχει πολλά σφραγισμένα βασιλικά κελιά, και έτσι το χωρίζουμε εκ νέου σε 2-3 μέρη, στη θέση του «παλιού» μελισσιού Το μελίσσι που έχει βασίλισσα αναπτύσσεται κανονικά και επανέρχεται στη αρχική του κατάσταση μετά από 3-4 εβδομάδες Τα νέα μικρά μελίσσια τροφοδοτούνται για να αυξήσουν πληθυσμούς και να αναπτυχθούν και αυτά

κατέκτησαν τις καλύτερες αγορές του κόσμου αυτοί οι μελισσοκόμοι...

$
0
0


Μέσα σε τέσσερα χρόνια, και με όπλο την ποιότητα, κατέκτησαν τις καλύτερες αγορές του κόσμου βάζοντας την επιχειρηματικότητα σε άλλη διάσταση

Όταν βλέπεις νέους ανθρώπους να αφήνουν την επαγγελματική τους καριέρα ή το αντικείμενο των ακαδημαϊκών σπουδών τους και να στρέφονται σε δραστηριότητες της υπαίθρου, σίγουρα τα μηνύματα είναι θετικά. Ειδικά, όμως, όταν τα αποτελέσματα των επιλογών τους ξεπερνούν κάθε προσδοκία, τότε όλα αυτά είναι σαφή μηνύματα ότι πρέπει να αναθεωρηθούν όλες εκείνες οι απόψεις και πρακτικές της λογικής του «δεν γίνεται τίποτα».
Αυτήν τη θετική εικόνα σχηματίσαμε μετά την επικοινωνία μας με τους συντελεστές της STAYIA FARM. Η αγροτική αυτή επιχείρηση έχει την έδρα της στη Δροσιά Χαλκίδας. Σε σύντομο χρονικό διάστημα κατάφερε να απλώσει τα φτερά της και να προωθεί τα προϊόντα της σε όλον τον κόσμο (Ευρώπη, Καναδά, Αμερική, Ιαπωνία, αραβικές χώρες). Ο ιδρυτής και μέτοχος της εταιρείας, Γιάννης Καρυπίδης, περιγράφει στην «ΥΧ» τα αλματώδη βήματα ανάπτυξής της: «Ο στόχος από την αρχή του ξεκινήματος (πριν από τέσσερα χρόνια) ήταν η ποιοτική διαφοροποίηση του μελιού μας. Αξιολογώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής μας και πιστοποιώντας το μέλι ως βιολογικό, προσπαθήσαμε να το συνθέσουμε και με άλλες γεύσεις. Μία από αυτές ήταν και ο βρώσιμος χρυσός, τον οποίο συνδυάσαμε με θυμαρίσιο μέλι. Το προϊόν συσκευάστηκε με ιδιαίτερο τρόπο και η ανταπόκριση του κοινού ήταν πολύ θετική. Το εγχείρημα αυτό μάς έδειξε τον δρόμο για τις αγορές και σε σύντομο χρονικό διάστημα τα προϊόντα μας βρέθηκαν στα ράφια διάσημων καταστημάτων του εξωτερικού. Το άνοιγμα αυτών των αγορών είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της ζήτησης. Με τις δικές μας ποσότητες δεν μπορούσαμε να καλύψουμε τις παραγγελίες και για αυτόν τον σκοπό ξεκινήσαμε τη συνεργασία μας με 21 μελισσοκόμους από διάφορες περιοχές της χώρας μας. Η επιλογή αυτών των παραγωγών έγινε με βάση την ποιoτική υπεροχή και των δικών τους προϊόντων».



Ένα βήμα προς το μέλλον της μελισσοκομίας η Stayia FarmΒλέποντας τις δυνατότητες της ελληνικής μελισσοκομίας, η επιχείρηση στράφηκε στην έρευνα: «Σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης δημιουργήσαμε τρία νέα προϊόντα με βάση τον βασιλικό πολτό και με υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών. Εξετάσαμε, επίσης, όλες τις επιπτώσεις από τη μόλυνση του περιβάλλοντος και αξιοποιήσαμε το σχετικό πρόγραμμα Horizon 2020. Ξεκινήσαμε συνεργασία με το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο για τον έλεγχο της Εύβοιας από επιβλαβείς ρύπους».

Κλείνοντας, ο κ. Καριπίδης τόνισε «την αναγκαιότητα της καλύτερης στήριξης και προβολής του ελληνικού μελιού στις άλλες χώρες, διότι ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος και θα έχει άμεσες επιπτώσεις στην ελληνική μελισσοκομία».

Δεν φαντάζεστε που έχτισαν κηρήθρες αυτά τα μελίσσια: Ένα φανταστικό μουσείο μελισσών

$
0
0

Το Μουσείο των Μελισσών βρίσκεται στο Poyales del Hoyo της Ισπανίας και παρέχει μια μοναδική ευκαιρία στους επισκέπτες να παρακολουθήσουν με ασφάλεια αυτά τα έντομα σε δράση.

Το μουσείο έχει έξι τεράστιες κυψέλες που κρέμονται από την οροφή μέσα σε γυαλί, επιτρέποντας στον κόσμο να έρθει κοντά στις μέλισσες, χωρίς τον κίνδυνο να τους τσιμπήσουν.




Ο Gerardo Perez Gonzalez, διευθυντής του Μουσείου είναι και ο ίδιος μελισσοκόμος, αποκτώντας τις πρώτες του κυψέλες πριν από 34 χρόνια, ενώ ακόμα ήταν φοιτητής. Με τα χρόνια, η μελισσοκομία έγινε το πάθος του και βασική δραστηριότητά του.




Έχει δώσει ομιλίες και διαλέξεις σε σχολεία και κολέγια σε όλη την ισπανική επικράτεια, προσφέροντας παράλληλα κύκλους μαθημάτων μελισσοκομίας για ερασιτέχνες.




Το 1997, μετά από 20 χρόνια εργασίας και έρευνας, δημιούργησε το Μουσείο Μελισσών, προκειμένου να μεταδώσει τις γνώσεις του.










Παραφυάδες χωρίς μεταφορά

$
0
0


Γράφει ο μελισσοκόμος Βασίλης Καλαμιώτης...
εδώ και χρόνια εφαρμόζω κόψιμο παραφυάδων χωρίς μεταφορά . τα πράγματα ειναι απλά .
βημα 1ο:τινάζω ολο τον πληθυσμό στο κατω μερος της κυψελης (γονοφολια)
βημα 2ο : περνω ανοιχτο γονο και τον βαζω σε ενα αδειο πατωμα
βημα 3ο : τοποθετω βασιλικο διαφραγμα πανω απο την γονοφωλια και βαζω το πατωμα με τον ανοιχτο γονο επανω τα τελαρα με μελι και γυρες που περισσεψαν τα βαζω σε κενες κυψελες οπου θα κανω τις παραφυαδες και τα σκεπαζω φυσικα.

βημα 4ο :κλεινω το μελισσι για 30 λεπτακια και πινω καφε περιμενοντας
βημα 5ο : μετα απο μιση ωρα ανοιγω το μελισσι και περνω οσο γονο θελω και τον τοποθετω στις κυψελες που εχω βαλει μελι και γυρες. βαζω ενα ζυμαρι απο επανω και το κλουβακι με την νεα βασιλισσα χωρις να σπασω την ασφαλεια του. το τοποθετω οπου θελω και το ανοιγω. τελος βγαζω απο το μητρικο μελισσι το διαφραγμα προσθετω τελαρα και ολα ετοιμα
την αλλη μερα σπαω τις ασφαλειες απο τα κλουβακια και τα αφηνω να ηεμισουν μερικες μερες
οι μελισσες που πηγαν στον γονο ειναι κατα 90 % παραμανες και δεν ξερουν να φυγουν οι συλλεκτριες θα φυγουν αλλα ειναι πολυ λιγες. εγω αυτο το κανω πολλα χρονια με απολυτη επιτυχια.

ΠΗΓΉ basiliskalamiotisgr.blogspot.gr

Μελισσοκομικοί χειρισμοί Μαρτίου

$
0
0


Οι παλιοί μελισσοκόμοι λέγανε πως: «Τον Μάρτη μετράνε τα μελίσσια».
Πράγματι, ο μήνας αυτός μας βάζει στην ουσία στην «καρδιά» της νέας μελισσοκομικής περιόδου, αφού θα μετρήσουμε τα μελίσσια μας και θα διαπιστώσουμε πόσα τελικά τα κατάφεραν να ξεχειμωνιάσουν, και επομένως ποια είναι θα η δύναμη του μελισσοκομείου μας τη φετινή χρονιά, για να κυνηγήσουμε ανθοφορίες. Εκτός όμως απ αυτό, τούτο το μήνα θα εφαρμόσουμε σχεδόν το σύνολο των μελισσοκομικών εργασιών και χειρισμών, ανάλογα πάντα με την περιοχή, τις καιρικές συνθήκες και τις ανθοφορίες.

Για τους νέους κυρίως μελισσοκόμους ο Μάρτης είναι ο μήνας που θα χρειαστεί να εφαρμόσουν όλα όσα έχουν διαβάσει, διδαχτεί και μάθει, για τις μέλισσες και τα μελίσσια.
Και τι δεν περιέχει αυτός ο μήνας από πλευράς χειρισμών – πάντα σε συνάρτηση με την περιοχή και τον καιρό! Ανάπτυξη μελισσιών με προσθήκη πλαισίων και τροφοδοσία, πολλαπλασιασμό μελισσιών με κόψιμο παραφυάδων, αντιμετώπιση της πρώιμης σμηνουργίας, εξίσωση μελισσιών, ακόμα και μεταφορές και τρύγο μπορεί να περιέχει ο μήνας που τρέχει!

Ας τα πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά τους και ας τα δούμε ένα-ένα. Εκείνο που χρειάζεται να κάνουμε σε αυτή τη χρονική στιγμή, θα είναι να επανεξετάσουμε το πρόγραμμα εκμετάλλευσης, στο οποίο θα πρέπει να έχουμε ήδη καταλήξει από τους προηγούμενους μήνες, και να κάνουμε τις αναγκαίες αλλαγές και προσαρμογές, ανάλογα με τον καιρό.

Όπως έχουμε πολλές φορές αναφέρει στο παρελθόν, συστηματική μελισσοκομία χωρίς πλάνο και πρόγραμμα εκμετάλλευσης δεν υπάρχει!
Τώρα λοιπόν που γνωρίζουμε με τι δυνάμεις θα μπούμε στον πόλεμο, παίρνουμε χαρτί και μολύβι και προσαρμόζουμε το πλάνο μας με βάσει αυτό το δεδομένο!

Αν έχουμε σχεδιάσει να εφαρμόσουμε κάποια μέθοδο εντατικής εκμετάλλευσης που απαιτεί ειδικούς χειρισμούς, σε αυτή ακριβώς τη χρονική στιγμή θα αποφασίσουμε αν και σε ποια έκταση θα το κάνουμε. Αν πάλι πορευτούμε με την απλή και κλασική μέθοδο πρόσθεσης πατώματος, θα πρέπει να προσέξουμε αυτό να γίνει όταν πρέπει και όχι πιο νωρίς ή πιο αργά. Αν το κάνουμε πιο νωρίς, ενδέχεται το μελίσσι να μην ανέβει πάνω, αν αργήσουμε να το κάνουμε, ενδέχεται να σμηνουργίσει!

Προσοχή λοιπόν σε αυτό το σημείο και ας θυμόμαστε πως σε γενικές γραμμές σε μελίσσι που δεν έχει 6-7 πλαίσια γόνου και 9-10 πληθυσμό, δεν προσθέτουμε πάτωμα – σε συνάρτηση πάντα από τις υπάρχουσες συνθήκες. Όταν προσθέτουμε πάτωμα, καλό θα είναι να ανεβάσουμε πάνω ένα δυο πλαίσια με γόνο για να «αναγκάσουμε» τις εργάτριες να ανέβουν πάνω για να τον φροντίσουν!

Από πλευράς τροφοδοσίας τώρα ο καλύτερος τρόπος, όπως έχουμε γράψει και στο παρελθόν, θα ήταν να είχαμε τη δυνατότητα να τροφοδοτήσουμε τα μελίσσια μας με μέλι ή έστω με κάποιο παρασκεύασμα που να περιέχουν μέλι, όπως είναι το ζαχαροζύμαρο, για παράδειγμα, που είναι μια ανάμειξη μελιού και άχνης ζάχαρης. Αυτό όμως, για ένα σωρό λόγους, κυριότεροι από τους οποίους είναι το υψηλό κόστος, αλλά και ο κίνδυνος μεταφοράς ασθενειών, αν το μέλι δεν είναι δικό μας, σπάνια εφαρμόζεται στις μέρες μας.

Ο κλασικός, φτηνότερος και πιο δημοφιλής σήμερα, τρόπος τροφοδότησης είναι αυτός που γίνεται με παρασκευάσματα της ζάχαρης, όπως είναι το απλό γνωστό μας σιρόπι και η ζύμη τύπου βανίλιας.
Το σιρόπι ζάχαρης είναι ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος όταν πρόκειται για διεγερτική τροφοδότηση σε αναλογία 1/1 (ζάχαρη-νερό) και όχι 1/2 που πίστευαν και εφάρμοζαν παλαιότερα – μάλιστα κάποιες έρευνες μιλάνε ακόμα και για ακόμα πιο πυκνό σιρόπι (2/1). Αυτού του είδους η τροφοδότηση θα πρέπει να γίνεται σε μικρές καθημερινές δώσεις (150-250 γραμμάρια) και για περιορισμένο χρονικό διάστημα – έως 10 μέρες.

Αντίθετα, η υγρή τροφοδότηση μέσω σιροπιού οποιασδήποτε πυκνότητας, πρέπει να αποφεύγεται όταν οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές, κάτι που συμβαίνει κυρίως το χειμώνα. Σε αυτές τις περιπτώσεις η καλύτερη λύση είναι το ζαχαροζύμαρο ή αν αυτό δεν υπάρχει, το ζυμάρι τύπου βανίλιας.
Από την άλλη, για να εξισώσουμε τα μελίσσια μας θα πρέπει, όπως γνωρίζουμε, να βοηθήσουμε τα μέτρια και να συνενώσουμε τα μικρά. Ας θυμηθούμε μαζί πως το πετυχαίνουμε αυτό:
Παίρουμε «βοήθεια», δηλαδή γόνο ή πληθυσμό ή και τα δύο, από τα πιο δυνατά, όχι όμως σε βαθμό που τα δεύτερα θα οπισθοδρομήσουν.

Όπως έχουμε γράψει και παλιότερα σε άλλο μας άρθρο, υπάρχουν δυο-τρεις τεχνικές που μπορούμε να εφαρμόσουμε σε αυτές τις περιπτώσεις και θα μας οδηγήσουν στην πλέον κατάλληλη, οι συνθήκες που επικρατούν κάθε φορά.

Το πρώτο που μπορούμε να κάνουμε, και που είναι η πιο εύκολη λύση, είναι να αλλάξουμε θέσεις μεταξύ ενός δυνατού και ενός μέτριου μελισσιού. Σε μια τέτοια περίπτωση, το δυνατό θα οπισθοδρομήσει κάπως, αλλά το μέτριο θα ενισχυθεί πολύ από τον πληθυσμό όλων των εξωτερικών μελισσών του δυνατού.

Μια άλλη λύση είναι να μεταφέρουμε πλαίσια με γόνο από τα δυνατά στα μέτρια, με ή χωρίς τον πληθυσμό τους, ανάλογα πάντα με τις συνθήκες που επικρατούν και παίρνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας. Ακόμα μπορούμε να υποστηρίξουμε τα μέτρια μελίσσια μας δίνοντας τους πλαίσια με τροφές που θα πάρουμε από τα πολύ δυνατά.

Σχετικά τώρα με το τρόπο που θα πρέπει να συνενώσουμε κάποια μικρά μελίσσια μεταξύ τους, να θυμηθούμε, ότι υπάρχουν μερικές λεπτομέρειες που πρέπει να θυμόμαστε
Ο καλύτερος τρόπος είναι αυτός της εφημερίδας.
Μετακινούμε και βάζουμε από πάνω πάντα το αδύναμο μελίσσι, ενώ το δυνατό παραμένει στη θέση του και πάντα από κάτω.
Στο πάνω – αδύναμο – μελίσσι, δεν θα έχουμε αφήσει κανέναν άλλο τρόπο διαφυγής, εκτός εκείνον που θα δημιουργήσουν τα ίδια, σκίζοντας την εφημερίδα.

Οι συνενώσεις, είναι προτιμότερο να γίνονται αργά το απόγευμα, όταν θα έχουν επιστρέψει στις κυψέλες οι περισσότερες συλλέκτριες.
Είναι προτιμότερο να έχουμε βρει και «αποσύρει» τη μάνα του αδύνατου – αν φυσικά υπάρχει – πριν να κάνουμε την ένωση.
Καλό θα είναι να μην επιχειρήσουμε άνοιγμα της ενωμένης κυψέλης, πριν να περάσουν 2-3 μέρες.

Να υπενθυμίσουμε ακόμα πως αυτή ακριβώς την εποχή θα πρέπει να αρχίσουμε να αποσύρουμε σταδιακά τις παλιές σκουρόχρωμες κηρήθρες και να τις αντικαθιστούμε με τυπωμένα φύλα κεριού. Τα φύλα κεριού τοποθετούνται ανάμεσα σε πλαίσια με μέλια, ή δίπλα στο γόνο – ποτέ ενδιάμεσα σε αυτόν- πλην ειδικών εξαιρέσεων όπως έχουμε αναφέρει πολλές φορές.

Τέλος όσον αφορά το κόψιμο παραφυάδων, αυτό μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους, όπως με τη μέθοδο του φυτωρίου, με τη μέθοδο της βεντάλιας που έχουμε παρουσιάσει αναλυτικά σε προηγούμενες αναρτήσεις μας. Παραφυάδες όμως μπορούμε να δημιουργήσουμε και με την απλή μέθοδο που συνίσταται στην μετακίνηση του μελισσιού δέκα μέτρα μακριά και στην τοποθέτηση ενός νέου στη θέση του.

Το νέο αυτό μελίσσι-παραφυάδα, το προικίζουμε με ένα δυο πλαίσια φρέσκου γόνου και ένα δυο πλαίσια προμηθειών που «δανειζόμαστε» από το πρώτο. Καθώς όμως έχει καταλάβει την θέσει που είχε το αρχικό μας μελίσσι, η παραφυάδα μας αυτή θα ωφεληθεί και από το σύνολο των εξωτερικών μελισσών του πρώτου και με το τρόπο αυτό θα πορευτεί για τη δημιουργία μιας νέας μάνας!
Επιμέλεια: Μανόλης Δερμάτης, μελισσοκόμος, συγγραφέας, ερευνητής.
www.promelis.gr -- promelis@hotmail.gr

Θερμική ενίσχυση μελισσιού για ανάπτυξη όλο τον χρόνο: Δείτε το πείραμα που κάνει...

$
0
0


Το βίντεο το τράβηξε ο επαγγελματίας μελισσοκόμος Μόσχος Ντιώνιας. Παρακάτω μπορούμε να δούμε μια πατέντα για ενίσχυση της θερμοκρασίας της γονοφωλιάς η οποία έχει άμεση επίδραση στην αύξηση του γόνου ακόμα και στην αντιμετώπιση της βαρρόα. Δείτε το πείραμα το οποίο αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη. Ευχαριστούμε τον Μόσχο για την ευκαιρία που μας δίνει να το δούμε απο κοντά με κάθε λεπτομέρεια...

Πόσο χρόνο θέλει πάτωµα το µελίσσι τον Μάρτιο: Σημαντική συμβουλή για τον μήνα!

$
0
0


Ο Μάρτιος, πρώτος µήνας της άνοιξης, θεωρείται πολύ σηµαντικός για τους µελισσοκόµους, αφού από αυτόν εξαρτάται σε µεγάλο βαθµό η ανάπτυξη και η συγκοµιδή στα τέλη της άνοιξης.

Τώρα αυτό που πρέπει να προσέξουν οι µελισσοκόµοι είναι ο χρόνος που θα δώσουν πάτωµα στο µελίσσι. Αν αργήσουν να δώσουν πάτωµα, τότε το µελίσσι µπορεί να αρχίσει να φτιάχνει βασιλοκελιά σµηνουργίας, προκειµένου να ξαλαφρώσει ο πληθυσµός της κυψέλης.



Αν πάλι δώσουν νωρίς πάτωµα, δηλαδή αν δεν είναι σε θέση να ανέβει άµεσα επάνω το µελίσσι και να αρχίσει τη δραστηριότητα του εκεί, τότε υπάρχει µεγάλος κίνδυνος να κρυώσει ο γόνος. Θεωρητικά, ο σωστός χρόνος είναι όταν το µελίσσι είναι εννιάρι και έχει 7 πλαίσια γόνο. Επιπλέον, σύµφωνα µε τους ειδικούς, αν δώσεις πάτωµα καλό είναι να ανεβάσεις 2 πλαίσια µε σφραγισµένο γόνο στο πάτωµα στη µέση κοντά κοντά το ένα µε το άλλο, ενώ κάτω πρέπει να βάλεις δυο άδεια πλαίσια, χτισµένα η µη στις θέσεις 4 και 7 των πλαισίων.

Περισσότερα για την τοποθέτηση των πατωμάτων θα διαβάσετε σύντομα στην Ορεινή Μέλισσα...

Ξεκίνησε να σκάβει την είσοδο μιας τεράστιας σφηκοφωλιάς: Δεν φαντάζεστε τι έγινε μετά (video)

$
0
0


Φόρεσε τη μελισσοκομική του στολή και ξεκίνησε να σκάβει την είσοδο μιας σφηκοφωλιάς. Όταν φτάνει στον πυρήνας της αυτό που βλέπει είναι απίστευτό. Στο μεταξύ οι σφήκες προσπαθούν απεγνωσμένα να βρουν ψαχνό για να τρυπήσουν το δέρμα με δηλητήριο, όμως ο φίλος μας έχει ντυθεί τόσο καλά που τίποτα δεν τον πιάνει. Αν δείτε έδεσε ακόμα και τα γάντια με ταινία...


Πατέντα για λιώσιμο μαύρων κηρηθρών

$
0
0


Δείτε πως καθαρίζει τις μαύρες κηρήθρες με μια σούπερ πατέντα. Βάζοντας ζεστό ατμό μέσα στο πάτωμα οι κηρήθρες λιώνουν και βγαίνει έξω μόνο το πεντακάθαρο κίτρινο κερί...



Πως κανουμε μια καλή επιθεώρηση με βήματα

$
0
0


Χρήσιμες πληροφορίες και συμβουλές για μια καλή επιθεώρηση.



ΑΝΑΨΤΕ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΤΗΡΙ

Ένα καλά αναμμένο καπνιστήρι είναι η συνταγή της επιτυχίας για ελάχιστα τσιμπήματα.

Το καπνιστήρι το ανάβουμε με υλικά όπως πευκοβελόνες, κυπαρίσια, ή ίσκα και αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε συνθετικά, υφάσματα και πλαστικά.

Θα πρέπει να είμαστε αρκετά προσεκτικοί και ιδιαίτερα στις υψηλές θερμοκρασίες και σε αέρηδες γιατί ένα αναμμένο καπνιστήρι αν έρθει σε επαφή με το ξερό χορτάρι μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά.




ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΚΑΙ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΗΣ ΚΥΨΕΛΗΣ

Πλησιάζουμε την κυψέλη από το πίσω μέρος αποφεύγοντας να περνάτε μπροστά απο τις εισόδους.

Καπνίζουμε πρώτα ελαφρά την είσοδο της κυψέλης με επαναλαμβανόμενα φυσήματα προς το εσωτερικό της εισόδου της κυψέλης.

Αφού περάσουν μερικά δευτερόλεπτα ξεσφίγγουμε τα κλειδιά που ενδεχομένως υπάρχουν στα πλάγια με ελαφριές κινήσεις και ανοίγουμε το καπάκι της κυψέλης. Στο άνοιγμα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και το ξέστρο μας προσεκτικά να μην φθείρουμε το υλικό. Το καπάκι τοποθετείτε ανάποδα μπροστά ή δίπλα απο την κυψέλη.

Καπνίζουμε ελαφρός πάνω στους κηρηθροφορείς ώστε να κατέβουν οι μέλισσες που βρίσκονται επάνω και να μπορούμε να εργαστούμε με ευκολία.

Ποτέ μην υπερκαπνίσετε την αποικία γιατί δεν θα καταφέρεται τίποτε άλλο παρά να προκαλέσετε βλάβη στα μελίσσια σας, στον εαυτό σας και ειδικά σε περιόδους τρύγου υπάρχει κίνδυνος να αλλοιωθεί η γεύση του πολύτιμου μελιού σας.




ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΚΥΨΕΛΗΣ
Ανασηκώνουμε ελαφρός με το ξέστρο ή άλλο εργαλείο τα πλαίσια ξεκινώντας πάντα από το ακριανό ή το προτελευταίο. Το πλαίσιο που ανασηκώνετε θα πρέπει να είναι σε κάθετη θέση προσέχοντας να μην τρίψουμε την επιφάνεια του πλαισίου μας στα τοιχώματα της κυψέλης ή πάνω σε κάποιο άλλο πλαίσιο.

Επιθεωρούμε το πλαίσιο αποφεύγοντας απότομες κινήσεις και το τοποθετούμε προσεκτικά στα πλάγια της κυψέλης σε καθαρό δάπεδο, εδώ μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ως βάση που θα πατήσει το πλαίσιο μας το καπάκι της κυψέλης και σαν στήριγμα την ίδια μας την κυψέλη. Εδώ το ξέστρο θα μας βοηθήσει να αλλάζουμε θέση στα πλαίσια και να τα μετακινούμε μαζικά εντός της κυψέλης.

Εξετάζουμε προσεκτικά τα πλαίσια κάθε κυψέλης ιδιαίτερα την άνοιξη και το καλοκαίρι. Η δουλειά του μελισσοκόμου είναι να εκτιμήσει την αξία της βασίλισσας ανάλογα με τον γόνο της, να ελέγξει τον πληθυσμό του μελισσιού, την ύπαρξη τροφών καθώς και την υγεία τους.

 

ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΚΥΨΕΛΗΣ
Αφού έχουμε τοποθετήσει όλα τα πλαίσια στην κυψέλη μας, εφαρμόζουμε το καπάκι γλιστρώντας απαλά επάνω στην κυψέλη με προσοχή να μην συνθλίψουμε τις μέλισσες. Εφαρμόζουμε τα κλειδιά και σφίγγουμε ελαφρώς το καπάκι.

Φροντίζουμε οι επιθεωρήσεις μας να είναι σύντομες και η κάθε κυψέλη να μην μένει ανοιχτή για μεγάλο χρονικό διάστημα. Πάντα οι κινήσεις μας είναι ελαφριές αποφεύγοντας τα έντονα χτυπήματα και κουνήματα στην κυψέλη.


Προφυλάξεις:

  • Αποφεύγουμε τις επιθεωρήσεις σε υψηλές θερμοκρασίες γιατί υπάρχει ο κίνδυνος λεηλασίας.
  • Ο μελισσοκόμος θα πρέπει να έχει την κατάλληλη ενδυμασία αποφεύγοντας τα σκούρα χρώματα, αρώματα και άλλες μυρωδιές που κάνουν τις μέλισσες επιθετικές.
  • Αποφεύγουμε τσιμπήματα σε πρόσωπο ειδικά στον λαιμό γιατί μπορεί να προκαλέσουν επικίνδυνα πρηξίματα. Αν μια μέλισσα βρεθεί μέσα από την μάσκα φροντίζουμε να την σκοτώσουμε άμεσα.
  • Μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στην στάση του σώματος κατά την επιθεώρηση και στα συχνά σκυψίματα πάνω από την κυψέλη. Αν έχουμε σταθερό μελισσοκομείο μπορούμε να τοποθετήσουμε βάσεις στήριξης στα μελίσσια μας ώστε να ανασηκωθούν και να μην χρειάζεται να σκύβουμε πολύ.
  • Τα επιθετικά μελίσσια επιθεωρούνται πάντα τελευταία γιατί οι φερομόνες μεταφέρονται πολύ εύκολα από μελίσσι σε μελίσσι
  • Έχουμε πάντα μαζί μας ένα μικρό φαρμακείο με τα απαραίτητα φάρμακα κατά των τσιμπημάτων.
Πηγή melissokomianet.gr

Κτισμένες κηρήθρες, μια πολύτιμη περιουσία και πως να την αποκτήσουμε

$
0
0


Οι φρεσκοκτισμένες κηρήθρες είναι ίσως το πολυτιμότερο μελισσοκομικό μας κεφάλαιο - μετά από τα μελίσσια μας, φυσικά. Ιδιαίτερα για τους νέους μελισσοκόμους, η απόκτηση κτισμένων πλαισίων μπαίνει αναγκαστικά σε πρώτη προτεραιότητα, αφού η έλλειψη τους, τους δυσκολεύει πολύ στους διάφορους χειρισμούς που καλούνται να κάνουν, για την ανάπτυξη των παραφυάδων τους και την αύξηση του μελισσοκομείου τους. 


Σήμερα λοιπόν, θα ασχοληθούμε με αυτό ακριβώς το θέμα και θα αποκαλύψουμε κάποια μικρά μυστικά που, αν τα εφαρμόσουμε, θα επιταχύνουν την δημιουργία του πολύτιμου αυτού «υλικού» και θα μας βοηθήσουν να το αποκτήσουμε... σε χρόνο ρεκόρ.

Πριν όμως να προχωρήσουμε σε αυτό, θεωρούμε απαραίτητο να κάνουμε μια γρήγορη αναφορά σε κάποια χαρακτηριστικά αλλά και στις συνθήκες δημιουργίας, των κελιών μιας κτισμένης κηρήθρας, μα και ολόκληρης της κηρήθρας.

Να υπενθυμίσουμε, κατ αρχάς, πως σε κάθε κηρήθρα υπάρχουν και από τις δυο πλευρές 6900 εξάγωνα κελιά. Το εξάγωνο σχήμα είναι εκείνο που, με ακριβείς μαθηματικούς υπολογισμούς, εκμεταλλεύεται κατά τον ποιο αποδοτικό τρόπο μια επιφάνεια. Με άλλα λόγια μια συγκεκριμένη επιφάνεια χωράει περισσότερα εξάγωνα σχήματα από οποιαδήποτε άλλα - όπως τρίγωνα, τετράγωνα, κυκλικά κλπ, της ίδιας χωρητικότητας. Φαίνεται λοιπόν, πως αυτό το «γεωμεκτικό» μυστικό το γνωρίζει καλά η μέλισσα και με βάσει αυτό το μυστικό, έχει επιλέξει να χτίζει τα κελιά της για να εξοικονομεί χρόνο, χώρο και μέλια!

Από πλευράς χωρητικότητας, τα 6900 κελιά μιας κηρήθρας χωράνε:
6900 άτομα γόνου ή 3000 γραμμάρια μέλι ή 1100 γραμμάρια γύρης και 2000 μέλισσες.
Για να κτίσουν τη  κάθε κηρήθρα, οι μέλισσες παράγουν και χρησιμοποιούν 100 γραμμάρια κεριού, περίπου. Από την άλλη μεριά, για να γίνουν τα 100 αυτά γραμμάρια, οι μέλισσες καταναλώνουν γύρω στο ένα κιλό μέλι ή υποκατάστατο αυτού, όπως είναι το σιρόπι  της τροφοδοσίας.

Ας δούμε τώρα, κάτω από ποιες προϋποθέσεις παράγει η μέλισσα κερί  και ποιες συνθήκες πρέπει να επικρατούν για την έκκρισή του, και το κτίσιμο των κελιών.
  • Να υπάρχουν πολλές εργάτριες ηλικίας 12-18 ημερών – σε αυτή την ηλικία γίνονται κτίστριες, με βάση τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας τους!
  • Να μπορούν να δημιουργήσουν μια θερμοκρασία εργασιακού περιβάλλοντος από 33 έως 36 βαθμούς.
  • Να έχουν στη διάθεσή τους άφθονα αποθέματα τροφών, αφού όπως αναφέρουμε και πιο πάνω, για το κτίσιμο κάθε κηρήθρας, οι μέλισσες πρέπει να καταναλώσουν 1 ολόκληρο κιλό τροφής!
  • Τις πραγματικές ανάγκες του μελισσιού σε νέες κηρήθρες, όπως σε περίοδο έντονης ωοτοκίας της μάνας, έντονης συλλογής νέκταρος ή έντονης συλλογής μελιού – την άνοιξη δηλαδή, που συμβαίνουν όλα αυτά μαζί. Θα πρέπει να αναφερθεί πως σε περιόδους «φτωχών αγελάδων», οι μέλισσες καλύπτουν τις επιτακτικές ανάγκες του μελισσιού σε κερί – όπως είναι το σφράγισμα των κελιών του γόνου – επεξεργαζόμενες  και ανακυκλώνοντας το κερί που ήδη υπάρχει, πάνω στα πλαίσια.
Την άνοιξη λοιπόν δημιουργούνται όλες οι κατάλληλες συνθήκες για να χτίσουν οι μέλισσες μας κηρήθρες και αυτή την εποχή θα πρέπει και εμείς να εκμεταλλευτούμε για να τις βοηθήσουμε να επισπεύσουνε αυτό τους το έργο, και να μας δημιουργήσουμε αυτάρκεια αυτού του πολύτιμου υλικού!

Εξ άλλου, η άνοιξη είναι και η εποχή που συνήθως δεν κυνηγάμε κάποια συγκεκριμένη ανθοφορία, ούτε προσδοκάμε κάποια σοδιά. Αντίθετα, τότε είναι που αναπτύσσουμε τα μελίσσια μας και τα τροφοδοτούμε εντατικά για να δυναμώσουν και να είναι έτοιμα τη στιγμή της κυρίας ανθοφορίας-στόχο.


Επιλέγουμε λοιπόν αυτή ακριβώς την εποχή για να «εξαναγκάσουμε» τα δυνατά μας μελίσσια να κτίσουν πλαίσια που στη συνέχεια θα τοποθετήσουμε στα ποιο αδύνατα ή στις παραφυάδες που θα έχουμε κόψει, για να τα βοηθήσουμε.

Αυτό γίνεται με την αφαίρεση κτισμένων πλαισίων, την τοποθέτηση φύλλων κηρήθρας και την αφαίρεσή τους και πάλι μετά από 4-5 μέρες. Στη θέση αυτών που  αφαιρούμε συνεχίζουμε να βάζουμε άκτιστα φύλλα και επαναλαμβάνουμε τον κύκλο από την αρχή. Αν για κάποιο λόγο, ο ρυθμός αυτός κατασκευής κτισμένων κηρήθρων δεν μας ικανοποιεί, τότε υπάρχει λύση να πετύχουμε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα και μεγαλύτερη παραγωγή, με τον εξής τρόπο. 

Βρίσκουμε ένα πολύ δυνατό δεκάρι μελίσσι με νέα και δραστήρια μάνα, το απομακρύνουμε και στη θέση του βάζουμε μια άδεια κυψέλη.
Τινάζουμε όλο το πληθυσμό του μέσα σε αυτή την άδεια κυψέλη, στην οποία βάζουμε μόνο ένα πλαίσιο με ανοιχτό γόνο και άλλα 5-6 άκτιστα. Τροφοδοτούμε το μελίσσι αυτό μέρα παρά μέρα με σιρόπι, για όσο διάστημα κρίνουμε σκόπιμο. Η ποσότητα και ο χρόνος τροφοδοσίας, θα εξαρτηθούν από πολλά πράγματα όπως τις καιρικές συνθήκες, τη δύναμη του μελισσιού και κυρίως τις υπάρχουσες ανθοφορίες. 

Το μελίσσι αυτό, με την κατάλληλη φροντίδα, θα αποκτήσει γρήγορα τη ζωντάνια του και σε μερικές βδομάδες θα είναι και πάλι ένα δυνατό μελίσσι.
Τα εννέα κτισμένα και γεμάτα γόνο και προμήθειες πλαίσια που θα εξοικονομήσουμε από αυτό το χειρισμό, θα τα μοιράσουμε σε κάποια αδύνατα μελίσσια που με το τρόπο αυτό θα πάρουν γρήγορα τα πάνω τους. 

Όμως, η δημιουργία φρεσκοκτισμένων κηρήθρων δεν γίνεται μόνο για να βοηθήσουμε τα αδύνατα και νεαρά μας μελίσσια, μα πρέπει να γίνεται και για την περιοδική αντικατάσταση των παλαιών, μαυρισμένων και γερασμένων πλαισίων, που έχουν κλείσει τον κύκλο της ζωής τους και πρέπει να τις αποσύρουμε. 

Σύμφωνα με την άποψη πολλών ειδικών, οι κηρήθρες πρέπει να αντικαθιστώνται κάθε τρία χρόνια. Στην πράξη οι περισσότεροι μελισσοκόμοι προχωρούν στην αντικατάσταση των κηρήθρων τους κάθε έξι με επτά χρόνια, χρόνος εξαιρετικά μεγάλος που μπορεί να δημιουργήσει πολλά προβλήματα, όπως τη μετάδοση ασθενειών, το θόλωμα του μελιού και την μη κανονική ανάπτυξη των μελισσών που θα γεννηθούν και θα εκκολαφθούν μέσα σε αυτό. 

Ο καθένας από εμάς μπορεί να φανταστεί τις αιτίες που προκαλούν τους κινδύνους που αναφέρουμε ποιο πάνω, για αυτό το λόγο, θεωρούμε απαραίτητο, η αντικατάσταση των παλιών πλαισίων, να γίνεται κάθε πέντε χρόνια το αργότερο, για να έχουμε ο κεφάλι μας ήσυχο.
Επιμέλεια: Μανόλης Δερματης, ερευνητής μελισσοκόμος, συγγραφέας του βιβλίου "Η Ιστορία Μιας Βασίλισσας"


Οι μελισσοκόμοι Καρδίτσας έκοψαν την πίτα τους...

$
0
0


Την Κυριακή 5/3/2017 οι Καρδιτσιώτες μελισσοκόμοι έκοψαν την πίτα τους για την καινούρια χρονιά. Η όμορφη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στον χώρο του Παυσιλίπου στις 6.00 μμ. Το παρόν έδωσαν ο δήμαρχος της πόλης κ. Φώτης Aλεξάκος, ο πρόεδρος της ΟΜΣΕ(ομοσπονδίας μελισσοκομικών συλλόγων Ελλάδος) κ. Βασίλης Ντούρας , ο διευθυντής της ΑΝ.ΚΑ (αναπτυξιακή Καρδίτσας) κ. Βασίλης Μπέλλης και εκ μέρους της Μητρόπολης ο πατέρας Παναγιώτης Γιαννουσάς.
Ο τυχερός που κέρδισε το φλουρί Βασίλης Νταντάμης πήρε μία κυψέλη οριζόντιας ανάπτυξης 25 πλαισίων προσφορά του καταστήματος kipselesshop ,χορηγού της εκδήλωσης.Σύντομο χαιρετισμό απήυθηνε πρώτος ο δήμαρχος της πόλης, στην συνέχεια πήρε τον λόγο ο πρόεδρος της ΟΜΣΕ κ. Βασίλης Ντούρας μίλησε για την ενότητα και την ανάγκη για συμπόρευση των μελισσοκόμων για να αντιμετωπίσουν τα μεγάλα προβλήματα του χώρου και τέλος ο διευθυντής της ΑΝ. ​​​​ΚΑ κ. Βασίλης Μπέλλης τόνισε την ανάγκη για την δημιουργία ενός συνεταιρισμού που θα αγκαλιάσει και θα στηρίξει όλους τους μελισσοκόμους του νομού.





Συμβουλές Μαρτίου στα μελίσσια 2017: Γράφει ο Μελισσοκόμος Κώστας Μυγδανάλευρος

$
0
0

Γράφει ο Μελισσοκόμος Κώστας Μυγδανάλευρος...
Ιαουάριος και Φεβρουάριος από τους ποιο δύσκολους μήνες των τελευταίων δέκα ετών. Σαράντα οκτώ μερόνυχτα παγωνιάς δεν είναι και λίγα για τα μελισσάκια μας. Οι τελευταίες ημέρες του Φεβρουαρίου βέβαια είχαν νοτιάδες και αποτέλεσμα ήταν να ανεβούν και οι θερμοκρασίες.
Προβλήματα βγάλανε όσα μελίσσια δεν είχαν μεγάλους πληθυσμούς, τροφές και δεν τους έγινε αντιβαροϊκή καταπολέμηση Οκτώβρη ή Νοέμβρη.

Οι παλαιοί μελισσοκόμοι με την μεγάλη πείρα τους, λέγανε ... "Τον Μάρτη μετράνε τα μελίσσια...", σοφό γνωμικό, διότι, τον μήνα Μάρτη μετράνε τα μελίσσια και βλέπουν πόσα και ποια επέζησαν του χειμώνα.
Οι απώλειες φαίνονται και ο προγραμματισμός για την αναπλήρωση τους, γίνεται μέσα στον Μάρτη. Με την επιθεώρηση έχουμε και την τελική εκτίμηση κάθε μελισσιού για τις ανάγκες του.

Ο Μάρτης μακάρι να μην μας βγει γδάρτης. Είναι ο πρώτος μήνας της άνοιξης, ασταθής και δύσκολος στις καιρικές προβλέψεις.

Οι θερμοκρασίες κάποιες ημέρες είναι ιδανικές για επιθεωρήσεις και θεραπείες για καταπολέμηση ασθενειών.
Προσέχουμε χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο την ομοιόσταση και χωρίς απώλειες μελισσών.
Το καραγάτσι είναι η πεδινή φτελιά (Ulmus minor) συναντάται σχεδόν σ΄όλη την Ελληνική επικράτεια, άνοιξε φέτος το τελευταίο δεκαήμερο Φεβρουαρίου, έτσι βοηθήθηκαν τα μελίσσια με φρέσκια γύρη και ανέβασαν γόνους όσα ήταν καλά ταϊσμένα.

Δεν χρειαζόμαστε ακραία καιρικά φαινόμενα, με συνεχείς βροχοπτώσεις, χιόνια στα πεδινά, παγωνιές και ξεροβόρια που αναστέλλουν τις νεκταροεκρίσεις.

Τέτοια φαινόμενα δεν χρειάζονται και γενικότερα στην γεωργία. Ευχόμαστε ο καιρός να συνεχιστεί με ηλιοφάνεια και μερικές βροχές για να ευνοηθούν τα μελίσσια από τις ανθοφορίες της εποχής τόσο στις διάφορες καλλιέργειες αλλά και της χορτονομής.

Μελίσσια ήρεμα με μεγάλους πληθυσμούς που μας δώσανε καλά μέλια, μπορούμε να τα αναπαράγουμε

Σίγουρα όμως τα ελπιδοφόρα μηνύματα της επερχόμενης άνοιξης χαροποιούν τους συναδέλφους και ευελπιστούν για μια καλύτερη μελισσοκομική χρονιά.

Στις νότιες περιοχές βοήθησε να αναπτυχθούν τα μελίσσια. Όσο όμως ανεβαίνουμε προς Θεσσαλία, Ήπειρο, Μακεδονία και Θράκη η ανάπτυξή των έχει και εδώ αυξητική τάση με αποκορύφωμα τους επόμενους μήνες Απρίλιο και Μάιο.

Κατά την επιθεώρηση μεταφέρουμε τον γόνο στο κέντρο της γονοφωλιάς, τοποθετώντας δεξιά και αριστερά του, καλά κτισμένες σκουρόχρωμες κηρήθρες που προτιμά την άνοιξη η βασίλισσα για να γεννά τα αυγά της.
Αν υπάρχουν δίπλα από τον γόνο κηρήθρες με μέλια και γύρες θα μπλοκάρουν την γέννα της βασίλισσας, η οποία δεν θα μπορεί να περάσει για να γεννήσει στις άδειες που είναι απομακρυσμένες. Τις μεταφέρουμε λοιπόν ένα πλαίσιο πιο πίσω και δίνουμε, όπως αναφέραμε, χώρο στην βασίλισσα να γεννήσει στις καλοκτισμένες μαύρες κηρήθρες.

Σε περίπτωση που δεν έχουμε κηρήθρες να τοποθετήσουμε, απολεπίζουμε τα στεφανώματα πάνω από τον υπάρχοντα γόνο, έτσι οι εργάτριες θα μεταφέρουν τα μέλια στις ακριανές κηρήθρες και η βασίλισσα θα βρει τον χώρο να διπλασιάσει τον γόνο στις υπάρχουσες μεσαίες κηρήθρες.


Στήμονες ή γυρεοδότες ανθήρες Ανεμώνης (Anemone coronaria)

Κατά την διάρκεια των επιθεωρήσεων, μας δίνεται η ευκαιρία να απομακρύνουμε χαλασμένες και παλαιές κηρήθρες αλλά και να καθαρίσουμε τον πάτο των κυψελών μας. Καλό είναι να συντηρούμε τις όποιες κυψέλες έχουν φθαρεί, έχουν σχιστεί ή σαπίσει από την υγρασία. Μεταφέρουμε τα μελίσσια σε νέες ή καλά συντηρημένες κυψέλες και τις φθαρμένες τις οδηγούμε στην αποθήκη για την συντήρησή τους.

Ο προγραμματισμός έχει σαν σκοπό, πάντα βέβαια με τις δυνατότητες μας, να καθορίζει τον αριθμό των επιπλέον μελισσιών που μπορούμε να δημιουργήσουμε για να δουλέψουμε. Μελίσσια ήρεμα, με μεγάλους πληθυσμούς, που μας δώσανε καλά μέλια, μπορούμε να τα αναπαράγουμε. Μελίσσια με βασίλισσες ενός έτους, μπορούν με τους κατάλληλους χειρισμούς να δώσουν καλά μέλια σε πρώιμες ανθοφορίες.

Μελίσσια με βασίλισσες ενός έτους μπορούν με τους κατάλληλους χειρισμούς να δώσουν καλά μέλια σε πρώιμες ανθοφορίες

Ο Μάρτης είναι από τους αρκετά επικίνδυνους μήνες να χαθούν μελίσσια από πείνα. Για να μην έχουμε τέτοιες δυσάρεστες εκπλήξεις στο μελισσοκομείο μας, πρέπει πάντα να έχουμε κατά νου την τροφοδοσία των μελισσιών μας.

Το τάισμα αυτόν τον μήνα δίνει στα μελίσσια μας την δυνατότητα να αναπτυχθούν πολύ και γρήγορα, για να τα εκμεταλλευτούμε σε πρώιμες νεκταροέκκρισεις και μελιτοεκκρίσεις στο ανοιξιάτικο βάρεμα του πεύκου αλλά και στον έλατο του Μαΐου.

Τροφοδοτούμε με σχετικά μικρή ποσότητα, χλιαρό πυκνό σιρόπι (2 ζάχαρη 1 έως 1 ½ νερό) κατά τις απογευματινές ώρες για να το πάρουν αμέσως. Πέραν της διέγερσης που προκαλεί η τροφοδοσία αυτή, είναι και μελισσοπαθολογικά χρήσιμη, διότι σταματά τις επίμονες διάρροιες που εννοούν την εμφάνιση της νοζεμίασης.


Συλλέκτρια νέκταρος σε κίτρινη μαργαρίτα (Anthemis tinctoria)Οι νέοι μελισσοκόμοι να μην ανησυχούν πως οι μέλισσες θα αποθηκεύσουν το σιρόπι και θα ενσωματωθεί στα μέλια που θα τρυγήσουν το καλοκαίρι, το σίγουρο είναι πως δεν θα μείνει ούτε σταγόνα σιρόπι στις κηρήθρες, ο γόνος του Απρίλη θα φάει και τα ξύλα από τα πλαίσια.

Ανθοφορίες του Μάρτη δίνουν μεγάλες ποσότητες φρέσκιας γύρης με αποτέλεσμα να αρχίζει ο γόνος να μεγαλώνει ανάλογα. Το νέκταρ και αυτό ρέει τις ηλιόλουστες ημέρες γεμίζοντας τα κελιά και διεγείροντας την βασίλισσα να έχουμε αύξηση της ωοτοκίας της.

Η αμυγδαλιά, το ροδάκινο, το βερίκοκο από τις καλλιέργειες, η κρανιά, το ανοιξιάτικο ρείκι και τα φυτά της χορτονομής που αποτελούν την βάση της βοηθητικής ανθοφορίας (λάμιο, ασφόδελος, στελάρια, βερονίκη, καψέλα, αγριόβικος, ανεμώνη, κλπ) είναι αυτά που θα δώσουν την ώθηση στα μελίσσια μας για ανάπτυξη τον μήνα Μάρτιο. 

Υπενθύμιση για αυτούς που δεν μπόρεσαν ή λησμόνησαν να κάνουν καταπολέμηση της Βαρρόα μέσα στο Φεβρουάριο. Τους δίνεται ξανά αυτή η δυνατότητα μέχρι στις 20 Μάρτη, όμως ΜΟΝΟΝ με τα εγκεκριμένα σκευάσματα της Βιολογικής μελισσοκομίας

Επιμέλεια: Κώστας Μυγδανάλευρος - Μελισσοκόμος
Πηγή melissomania.gr

Απότομη αλλαγή του καιρού. Ταΐστε τα μελίσσια...

$
0
0


Όσο προλαβαίνεται μελισσοκόμοι ταίστε τα μελίσσια σας. Τώρα που έχουν μεγάλη ανάγκη τα μελίσσια για την εκτροφή του γόνου, χρειάζονται τροφές. Τοποθετήστε 1 ή 2 κιλά τροφή ζυμάρι σε όλα τα μελίσσια, για να αναπτυχθούν μέσα στη κακοκαιρία και να μη πεινάσουν.
Δείτε το δελτίο καιρού...

Σημαντική αλλαγή του καιρού τις επόμενες ημέρες στις περισσότερες περιοχές της χώρας, με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που δεν αποκλείεται να συνοδεύονται τοπικά από θυελλώδεις ανέμους και χαλαζοπτώσεις, προβλέπουν οι μετεωρολόγοι.

 Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με δελτίο επιδείνωσης καιρού της ΕΜΥ, θα επηρεαστούν: Σήμερα Τρίτη (07/03/2017) Από τις μεσημβρινές ώρες τα νησιά του Ιονίου, η Ήπειρος, η δυτική Στερεά, η δυτική και νότια Πελοπόννησος και από τις βραδινές ώρες η Μακεδονία, η Θράκη, τα νησιά του ανατολικου Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και πιθανώς πρόσκαιρα οι υπόλοιπες περιοχές. Την Τετάρτη (08/03/2017)

Οι περισσοτερες περιοχές της χώρας, βαθμιαία όμως τα φαινόμενα στα δυτικά θα εξασθενήσουν. Την Πεμπτη (09/03/2017) Τα νησιά του Αιγαίου, η Κρήτη, η κεντρική Μακεδονία, η ανατολική Θεσσαλία και πρόσκαιρα η ανατολική Στερεά, η Εύβοια, η ανατολική και νότια Πελοπόννησος. Τα φαινόμενα βαθμιαία την Παρασκευή (10/03/2017) θα εξασθενήσουν.

Πωλείται μέλι θυμάρι, κουμαριας, δρυς, πεύκο!!! Αποστολή σε όλη την Ελλάδα!!!

$
0
0
~ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ~
Πωλείται μέλι θυμάρι, κουμαριας, δρυς, πεύκο!!!
Αποστολή σε όλη την Ελλάδα!!!
Όνομα: Φίλιππος
Τηλέφωνο :6974589776
Viewing all 18087 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>