Quantcast
Channel: Ορεινή Μέλισσα
Viewing all 18087 articles
Browse latest View live

Η Αμυγδαλιά είναι το πιο σημαντικό μελισσοκομικό φυτό του Φεβρουαρίου

$
0
0


Βιντεάκι από το melissopolis αφιερωμένο στην αμυγδαλιά!!!
Η Αμυγδαλιά είναι το πιο σημαντικό μελισσοκομικό φυτό του Φεβρουαρίου. Σε αυτό το βίντεο θα δείτε πληροφορίες για το πώς οι μέλισσες εκμετταλλεύονται αυτή την ανθοφορία, και άλλες χρήσιμες μελισσοκομικες πληροφορίες.

ΣΟΚ: Εγκληματική ενέργεια σε βάρος μελισσοκόμων: Κλέφτες ρίμαξαν ολόκληρο το μελισσοκομείο και άφησαν συντρίμμια πίσω τους

$
0
0

Πέριση ίδια ημέρα, βίωσαν ένα φλιβερό περιστατικό δύο φίλοι μας μελισσοκόμοι. Επειδή ποτέ δεν μπορούμε να ξεχάσουμε αυτά που έγιναν αναδημοσιεύουμε την ανάρτηση! Να έχετε όλοι την προσοχή σας, και κανένας μα κανένας να μην έχει απροστάτευτα τα μελίσσια του! Κάμερες, gps ακόμα και σκυλιά, η φράκτες μπορούν να αποτρέψουν τα δίποδα ζώα, η αλλιώς κλέφτες μελισσιών!

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΙΔΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΟ 2016
ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΩΝ - ΒΙΩΣΑΝ ΤΗΝ ΑΠΟΛΥΤΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ.
Τεράστια καταστροφή από κλέφτες οι οποίοι ρήμαξαν ολόκληρο μελισσοκομείο χωρίς κανένα δισταγμό και τύψεις. Άνοιξαν πέταξαν πληθυσμούς και πήραν ότι πρόλαβαν. Κατέστρεψαν τους ανθρώπους. Δείτε τα σμήνη που κείτονται- πεταμένα λες και είναι σκουπίδια. Οι εικόνες που αντίκρισαν οι μελισσοκόμοι ήταν απλά σοκαρίστηκες. Αυτές είναι οι εικόνες θλίψης για τη κακία και το μίσος που κρύβουν άνθρωποι μέσα τους, και που το κράτος δεν κάνει τίποτα για να αποδώσει δικαιοσύνη! Τίποτα! Αυτό δεν είναι κλοπή, είναι εγκληματική ενέργεια!


ΘΛΙΒΕΡΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΚΙΣΣΑΒΟΥ
Το σημερινό θέμα είναι :
50% μελισσοκομικό – 50% ανθρώπινο
Ξεκινήσαμε για καλή μελισσοκομική ημέρα όταν μας ζήτησαν να ΣΥΜΜΑΖΕΨΟΥΜΕ ένα μελισσοκομείο 60 μελισσοσμηνών στους Νερόμυλους Αγιάς. Ιδιοκτήτες του :
1) Τάσος Ζούρας με ΑΜ 1174 τηλ. 6945949868
2) Τάσος Φούντας με ΑΜ 1173 τηλ. 6908524302
Όπως θα δείτε από τις φώτο που ακολουθούν ΠΡΩΗΝ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΕΙΟ. Εικόνες σοκαριστικές. Προκαλούν ρίγη – θλίψη – δάκρυα!!!
Κάποιος ΕΞΥΠΝΟΣ θεώρησε ότι μπορούσε να αυξήσει τον πληθυσμό των μελισσιών του ΚΛΕΒΟΝΤΑΣ ξένους πληθυσμούς χθες βράδυ. Κλοπή + ασέβεια = Αηδία . Μόνο αυτό μας προκαλεί το ποιόν του.
Με έμπειρο ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟ ΜΑΤΙ και όπως θα δείτε και από τις φώτο, ΜΙΛΑΜΕ για προσεγμένο - πρώιμο Μελισσοκομείο. (θέση – υλικό – σμήνη – γόνοι)

Σχετικά με τον κλέφτη θέλουμε να πούμε:
1) Δεν υπάρχει ΚΑΜΙΑ περίπτωση να γίνει ποτέ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΣ, όσα βιβλία και αν διαβάσει, όσα σεμινάρια και αν παρακολουθήσει, όσες γνώσεις και αν του μεταδώσουν άλλοι μελισσοκόμοι, ΓΙΑΤΙ του λείπει το πιο βασικό χαρακτηριστικό ενός μελισσοκόμου : ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΛΙΣΣΑ
2) Ευχόμαστε να τον συναντήσουμε κάποτε για να εκμεταλλευτούμε το μοναδικό προνόμιο ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ που μας έχει απομείνει : ΑΣΥΛΙΑ ΑΥΤΟΦΩΡΟΥ!!!!
3) Στον συγκεκριμένο δίνουμε την ευχή που δίνουμε σε όλους του ΑΓΑΜΗΤΟΥΣ. (ΝΑΙ, αυτό που καταλάβατε!!!!!!)

Ας δούμε τώρα και την πραγματικότητα.
- Πως μπορούν να αποζημιωθούν; (σταματήστε να με γαργαλάτε Ελλάδα είμαστε!!!)
- Πόσο κοστολογείτε αυτήν η κλοπή. Δεν έχω εύκαιρο κομπιουτεράκι για να σας τα υπολογίσω, αλλά δεν χρειάζεται κιόλας. ΔΕΝ ΚΟΣΤΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ!!!!
Ήρθε η ώρα να δείξουμε την ανθρω – ποια μας. (όχι δεν κάνω ορθογραφικά!!!!)
Ας κοιταχτούμε όλοι στον καθρέφτη.
Όσοι δουν ΑΝΘΡΩΠΟ ας συλλυπηθούν.
Όσοι δουν ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟ ας συνδράμουν. Αμαρτία να κόβονται φτερά σε ανθρώπους με μεράκι.
- Ως Μελισσοκομική Κισσάβου:
Όσες βασίλισσες χρειαστούν φέτος να ξαναχτίσουν τα όνειρα, ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΜΑΣ.
- Ως Περικλής Τρέχας :
Από 5 παραφυάδες στον καθένα για να συνεχίσουν να ζουν τα όνειρα!
ΕΛΠΙΖΩ!!!!!!














Διέγερση με σιρόπι: Πως το ιμβερτοποιούμε και τι βάζουμε μέσα για να γίνει πολύς γόνος (συνταγή)

$
0
0


Όσοι μελισσοκόμοι επιθυμούν πρώιμη ανάπτυξη στα μελίσσια πρέπει να κάνουν διέγερση στα μελίσσια τους βάζοντας σιρόπι. Πολλοί μελισσοκόμοι κάνουν δοκιμές βάζοντας ταυτόχρονα με τη ζάχαρη πορτοκάλι χυμό λεμονιού ασπράδι αυγού κλπ. Εχω δοκιμάσει πολλές μεθόδους και θέλω σήμερα να σας αναφέρω τη καλύτερη μέθοδο που εφάρμοσα και είδα αποτελέσματα.
Το λεμόνι μέσα στο σιρόπι, σύμφωνα με πηγές του εξωτερικού βοηθάει κατά το βρασμό στην ιμβερτοποίηση, δηλαδή στη διάσπαση της σουκρόζης σε φρουκτόζη και γλυκόζη. Αυτό είναι πιο εύπεπτο για τις μέλισσες. Μιλώντας παλαιότερα με τον κ Ανδρέα Θρασυβούλου μου είχε πει ότι μια τέτοιου είδους διαδικασία δεν εξυπηρετεί καθόλου τις μέλισσες, γιατί πρώτον δεν θέλουμε να βράσει το σιρόπι. Όταν βράζεται η ζάχαρη παράγεται μια ουσία hmf η οποία είναι τοξική για τις μέλισσες. Αλλά πέρα από αυτό σύμφωνα με εργαστηριακές δοκιμές στο ΑΠΘ οι μέλισσες δυσκολευόταν περισσότερο στη διάσπαση μετά την προσθήκη του λεμονιού. Όπως μου είχε πει ο καθηγητής μπορεί το λεμόνι να διασπούσε ένα μικρό ποσοστό στο σιρόπι, όμως το υπόλοιπο μέρος που εμενε αδιάσπαστο οι μέλισσες δυσκολευόταν περισσότερο να το ιμβερτοποιήσουν.

Για να μην σας ταλαιπωρώ με επιστημονικούς όρους με λίγα λόγια ο καθηγητής μου είπε να μην βάζω λεμόνι μέσα στο σιρόπι διέγερσης. Οι μέλισσες μπορούν να κάνουν μια χαρά μόνες τους την ιμβερτοποιήση, πολύ καλύτερα. Απο προσωπικές δοκιμές στα μελίσσια μου να πω την αλήθεια δεν είχα δει καμία διαφορά, αλλα σαν ιδέα σκεφτόμουν ποιός ο λόγος να προσθέσω κάτι όξινο μέσα στο σιρόπι, που θα αλλάξει το ph του μίγματος και ίσως επηρεάσει με κάποιο άλλο τρόπο τις μέλισσες.

Μια πρόταση που κυκλοφορεί ανάμεσα στους μελισσοκόμους είναι και η προσθήκη από ασπράδι αυγού. Σε επικοινωνία με το πανεπιστήμιο μου είχαν πει να αποφεύγω την προσθήκη ζωικής πρωτεΐνης στα μελίσσια και αυτό έκανα, όχι όμως ότι υπάρχουν αρνητικές συνέπειες. Εδώ θέλω να αναφέρω κάποιες εμπειρίες που έχω ακούσει όχι από έναν ή δύο μελισσοκόμους αλλά πολύ περισσότερους. Μελισσοκόμοι που δοκίμασαν προσθήκη ασπραδιού είδαν μεγαλύτερα αποτελέσματα στη γέννα της βασίλισσας, και αυτό λόγω του ότι το ασπράδι αυγού έχει πρωτεΐνες μέσα. Οι μέλισσες όταν τρώνε τόσο ποιοτικές πρωτεΐνες αποδίδουν περισσότερο βασιλικό πολτό τον οποίο προορίζουν για τη βασίλισσα η οποία με τη σειρά της παίρνει το μήνυμα και αυξάνει τη γέννα.

Προσωπικά έχω βρεί άλλη μέθοδο - συνταγή για να φτιάχνω ποιοτικό σιρόπι χωρίς τοξικές ουσίες πλήρως αφομοιώσιμο από τις μέλισσες. Την μέθοδο την εφαρμόζω χρόνια και έχει πολύ καλά αποτελέσματα. Αρχικά προτιμώ να δίνω σιρόπι 1 προς 1 και αν φτάσουν τα μελίσσια να πάρουν πάτωμα βάζω αναλογία 2 μέρη νερό και 1 ζάχαρη. Αυτό γιατι τα μικρά μελίσσια δεν μπορούν να διαχειριστούν εύκολα το αραιό σιρόπι. Κατά τη διαδικασία παρασκευής του σιροπιού βάζουμε σε μια κατσαρόλα πολύ ζεστό νερό - όχι βραστό. Θέλουμε μέσα σε αυτό να λιώσουμε τη ζάχαρη. Σε ένα λίτρο νερό βάζουμε 1 κιλό ζάχαρη. Έπειτα κάνουμε το εξής κόλπο. Προσθέτουμε στο σιρόπι μια δύο κουταλιές μέλι παραγωγής μας. Πρέπει να είναι δικό μας για να μην έχει ασθένειες μέσα.

Με το μέλι το σιρόπι γίνεται ανάρπαστο και πολύ ποιοτικό! Μόλις το βάλουμε οι μέλισσες τρελαίνονται και πετάγονται έξω απο τη κυψέλη να δούν απο που έρχεται αυτή η τροφή. Βάζοντας μέλι προκύπτει ένα μιγμα που κατα ένα μέρος είναι ιμβερτοποιημένο - εφόσον το μέλι ειναι ήδη διασπασμένο απο τις μέλισσες. Έπειδη το σιρόπι έχει μέλι μέσα οι μέλισσες εξαπατώνται περισσότερο οτι πρόκειται για νέκταρ με ότι συνεπάγεται αυτό. Οπότε συνάδελφοι αν θέλετε ανάπτυξη μπορείτε να εφαρμόσετε και αυτή τη μέθοδο. Αν δεν είστε σίγουροι για το μέλι μπορείτε να το βάλετε σε ένα μπρικάκι και να το αφήσετε για ελάχιστο χρόνο να φτάσει τους 100 βαθμούς. 'Εστω και βρασμένο παραμένει μια πολύ ανώτερη τροφή της ζάχαρης. Απλώς με το βρασμό χάνονται πολλά στοιχεία οπότε καλύτερα να έχετε δικό σας μέλι. Καλή επιτυχία!

Ποιά κηρήθρα γεννά γρήγορα η βασίλισσα;

$
0
0


Η βασίλισσα είναι το Α και το Ω στη κυψέλη. Αυτή καθορίζει πότε και πόσο θα αναπτυχθεί στο μελίσσι. Μια καλή βασίλισσα μπορεί με τις φερομόνες της να διατηρήσει τεράστιους στρατούς μελισσών και να γεννάει ακατάπαυστα όλο το 24ωρο. Ωστόσο μέσα στα εκατομμύρια χρόνια ζωής που αριθμεί η μέλισσα στον πλανήτη έχουν αναπτυχθεί κάποια ένστικτα τα οποία είναι χαραγμένα μέσα στο dna τους. Για παράδειγμα η βασίλισσα έχει τρελή αδυναμία στις σκούρες - μαύρες κηρήθρες. Όταν λέμε μαύρες εννοούμε όχι μόνο τις "παλιές"κηρήθρες αλλά και αυτές που έχει γεννηθεί ήδη μια δύο φορές γόνος. Κατα την εκκόλαψη του γόνου οι μέλισσες απολυμαίνουν με πρόπολη. τα κουκούλια που πλέκουν οι προνύμφες μέσα στη κηρήθρα μαζί με τη πρόπολη γίνονται ένα σώμα και εκεί οφείλεται το σκούρο χρώμα της κηρήθρας.
Μικρό μυστικό: Εκτός από τη βασίλισσα ιδιαίτερη αδυναμία στις σκούρες κηρήθρες έχει και ο κηροσκόρος. Η πεταλούδα γεννά πάνω στις μαύρες κηρήθρες και μόλις σκάσουν τα αυγά γεννιούνται αδηφάγα σκουλήκια που καταπίνουν το κερί μαζί με υπολείμματα πρόπολης, γύρης και γόνου. Για τον κηροσκόρο είναι απαραίτητα αυτά τα υπολείματα ως θρεπτικά συστατικά για να μεγαλώσει η προνύμφη και να πλέξει το κουκούλι. Ο κηροσκόρος κάνει τούνελ με άσπρα κουκούλια σα κλωστές πάνω στο πλαίσιο και διαλύει οριστικά την κηρήθρα. Οι μελισσοκόμοι προφυλλάσονται απο τον κηροσκόρο βάζοντας τη κηρήθρα στη κατάψυξη η ψεκάζοντας με βιολογικό χημικό σκεύασμα. Ο κηροσκόρος δεν πειράζει τις άσπρες κηρήθρες ή τα φύλλα κεριού που αγοράζουμε.

ΕΙΚΟΝΑ Βλέπετε πως στο κέντρο εκεί που γεννάει η βασίλισσα είναι σκούρο ενώ στις άκρες που δε το γέννησε είναι κίτρινο.

Όσος περισσότερος γόνος εκκολάπτεται τόσο σκουραίνει η κηρήθρα. Μια φρεσκοκτισμένη κηρήθρα όταν γεννηθεί απο τη βασίλισσα σε 21 μέρες - πρώτη εκκόλαψη - παίρνει χρώμα ανοιχτό καφέ. Στην δεύτερη γεννεά γόνου το χρώμα γίνεται πιο σκούρο καφέ. Καθώς περνούν μήνες χρόνια η κηρήθρα γίνεται μαύρη και μικραίνουν τα κελιά με όλα αυτά τα κουκούλια που μαζεύονται στα τοιχώματα. Ο μελισσοκόμος πρέπει μετά απο 2-3 χρόνια να αντικαθιστά τις μαύρες κηρήθρες. Τις λιώνουμε και παίρνουμε καθαρό κερί, ή τις δίνουμε σε κάποια εταιρία και μας επιστρέφει καθαρό κερί. Πρέπει να τις αντικαθιστούμε γιατι μαζεύουν κολλητικές ασθένειες που ενοχλούν το σμήνος.

Όμως ακόμη δεν απαντήσαμε στο ερώτημα "Γιατί η βασίλισσα προτιμάει τη μαύρη κηρήθρα". Αλήθεια το μελετήσει κανείς γιατί συμπεριφέρεται έτσι; Το κάνει λόγω χρώματος, λόγω "κεκτημένου εδάφους", λόγω εποχής; Τι πιστεύετε εσείς ότι συμβαίνει; Η αλήθεια είναι λίγο περίπλοκη. Πολλοί πιστεύουν πως η βασίλισσα γεννάει τη μαύρη κηρήθρα επειδή έχει σκούρο χρώμα, για να απορροφά θερμότητα κ.α. Όμως η βασίλισσα προτιμά την μαύρη κηρήθρα διότι την θεωρεί "κατακτημένο έδαφος". Το σκούρο χρώμα της κηρήθρας τα κουκούλια εκπέμπουν μια φερομόνη η βασίλισσα το αναγνωρίζει ως μέρος όπου γεννιούνται τα μωρά. Είναι η φωλιά της.

Η άσπρη κηρήθρα θεωρείτε από τη βασίλισσα επέκταση της γονοφωλιάς και γεννιέται κυρίως την Άνοιξη όπου οι ρυθμοί ανάπτυξης αυξάνονται ταχύρρυθμα. Τότε που η βασίλισσα γεννάει τα πάντα! Όμως όλες τις άλλες περιόδους η βασίλισσα περιορίζεται στις μαύρες κηρήθρες της στη φωλιά της τη σιγουριά της! Επίσης μια βασίλισσα που έχει συνηθίσει όλο το χρόνο να γεννάει μαύρες κηρήθρες δύσκολα βγαίνει από τις συνήθειες της. Έχει συνηθίσει η κοιλιά της στην συγκεκριμένη υφή της μαύρης κηρήθρας. Εκτός της Άνοιξης που η ορμή του ενστίκτου για γέννηση χιλιάδων αυγών υπερβαίνει κάθε άλλο ένστικτο.

Επίσης κατά την εποχή της σμηνουργίας όπου ο αφεσμός χτίζει νέες κηρήθρες η βασίλισσα τις γεννά κατευθείαν. Όπως είπαμε η άνοιξη είναι ένας παράδεισος για τα μελίσσια. Οι μέλισσες βλέπουν την άνοιξη σαν έναν απέραντο τόπο με αύθονη τροφή. Αρκεί να υπάρχει πλυθησμός να τη μαζέψει. Φυσικά η βασίλισσα δεν λογαριάζει τίποτα τότε, γεννά και και τη τελευταία γωνία που υπάρχει...

ΕΙΚΟΝΑ Φρεσκοκτισμένες κηρήθρες από αφεσμό. Η βασίλισσα στο κέντρο γεννάει φουλ.


Παγίδες για αφεσμούς

$
0
0

Γράφει ο μελισσοκόμος Κώστας Μυγδανάλευρος...
Οι παγίδες των αφεσμών είναι μια παλιά ιστορία, ξεκίνησε από την ανάγκη των μελισσοκόμων να συλλάβουν τα μελίσσια όταν αυτά σμηνουργούσαν, δεν μπορούσαν λόγω κατασκευής των τότε κυψελών (κοφίνια, κουβέλια, κλπ) να τα επιθεωρούν τακτικά για να προλαμβάνουν τους αφεσμούς και ήταν αναγκασμένοι να θεραπεύουν αυτές τις καταστάσεις όταν αυτές συνέβαιναν. Η πρόληψη και η καταστολή σμηνουργίας ήταν λέξεις άγνωστες στο μελισσοκομικό λεξικό της πλειονότητας των μελισσοκόμων, μέχρι την δεκαετία του 1960 στην Ελλάδα.

Με την ευρεία διάδοση των κυψελών κινητών πλαισίων το 1970 (τότε τις ονόμαζαν Ευρωπαϊκές) άλλαξαν τα δεδομένα. Μπορούμε εύκολα πλέον να γνωρίζουμε ακόμα και την ώρα που θα σμηνουργήσει ένα μελίσσι και να προλάβουμε ή να καταστείλουμε αυτή την κίνηση του.



Τεχνητή, λίθινη υποδοχή αφεσμού στο έδαφος δίπλα σε μελισσοκομείο.Η ανάγκη λοιπόν έκανε τους μελισσοκόμους να ψάξουν βότανα και ουσίες από την φύση, όπως έκαναν αιώνες τώρα, για να προσελκύουν τα σμηνουργημένα μελίσσια. Για παράδειγμα το κηρόζωμο (βλέπε στο τέλος), που από μέρος σε μέρος της χώρας μας έχει και μερικές αλλαγές ως προς την κατασκευαστική του συνταγή. Στα νησιά μας, πιο σύνθετο, για πιο δυνατή μυρωδιά λόγω των αέρηδων που την παρασύρουν μακριά, στην ενδοχώρα πιο "λάιτ", για να χρησιμοποιήσω έκφραση επίκαιρα νεοελληνική.

Μπορούμε να τοποθετήσουμε γύρω από το μελισσοκομείο μας και σε ύψος περίπου 2 μέτρων από το έδαφος, μικρά κυψελίδια, 5αράκια, ακόμη και ξύλινες δικές μας κατασκευές, χωρητικότητας δυο τριών πλαισίων και να τα αλείψουμε εσωτερικά με το κηρόζωμο. Τα αφήνουμε κατά την περίοδο της σμηνουργίας, σαν παγίδες προσέλκυσης μελλοντικών αφεσμών. Οι είσοδοι να έχουν νοτιανατολικό προσανατολισμό και να είναι καλά στερεωμένες, για να μην πέσουν π.χ. από κάποιο ξαφνικό αεράκι.

Σε μέρη που δεν υπάρχουν θάμνοι και δέντρα, μπορούμε να κατασκευάσουμε στο έδαφος, γύρω από το μελισσοκομείο μας, με μεγάλες πέτρες και πλάκες, κάποιους τεχνητούς υποδοχείς αφεσμών.

Για να προσελκύσουμε και να εγκατασταθούν σε αυτές τις πρόχειρες θέσεις τους αφεσμούς, πρέπει να κάνουμε χρήση κηρόζωμου ή μείγματα σύγχρονων συσκευασιών που είναι ειδικά κατασκευασμένα για τον σκοπό αυτό, δηλαδή την προσέλκυση αφεσμών.

Μίγματα, εκχυλίσματα και άλλα αιθέρια έλαια
Η σύγχρονη μελισσοκομία επιτάσσει κάποιες φορές και άλλα κόλπα, πιο μοντέρνα και δοκιμασμένα σ'όλον τον κόσμο, μερικά από αυτά παραθέτω δια πάσα χρήση:

Το εκχύλισμα του μελισσόχορτου ανάμεικτο με κερί αλείφεται στις κυψέλες-παγίδες των αφεσμών. Περιέχει τις ουσίες γερανιόλη, και κιτράλη.

Το εκχύλισμα αλλά και το αιθέριο έλαιο από τον ευκάλυπτο επίσης προσελκύει αφεσμούς. Περιέχει την ουσία κιτράλη.

Το εκχύλισμα και το αιθέριο έλαιο από τα φλούδα του λεμονιού, άριστο στην προσέλκυση αφεσμών, γίνεται χρήση μέσα στην παγίδα επίσης με κερί. Περιέχει την ουσία κιτράλη.

Μείγμα γερανιόλης και κιτράλης (1 προς 1)

Η ουσία κιτράλη ευρίσκεται σε μεγάλη περιεκτικότητα στα λεμόνια και χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία. Οι ουσίες γερανιόλη, νερόλη και κιτράλη είναι από τα κύρια συστατικά τηςφερομόνης που απελευθερώνεται από τον οσμητικό αδέναNassanoff των μελισσών.
Στο κερί της παλαιάς μαύρης κηρήθρας παραμένει για καιρό η μυρωδιά τηςφερομόνης από τις εκδερματώσεις του γόνου, αν δεν υποστεί θερμική ή χημική κατεργασία.

Καλό και θεμιτό είναι να μην ταλαιπωρούμαστε και παθαίνουμε και κάποια μικροατυχήματα την πιο κρίσιμη μελισσοκομική περίοδο (κατάγματα, βγαλσίματα ραγίσματα σε χέρια και πόδια), να έχουμε τον νου μας κατά τις ανοιξιάτικες επιθεωρήσεις, στην πρόληψη και όχι στην καταστολή, χειρότερα δε στην σύλληψη των σμηνουργημένων αφεσμών. Εφόσον όμως μας προκύψουν, σίγουρα θα το παλέψουμε όπως ξέρουμε να κάνουμε τόσα και τόσα χρόνια, τραγουδώντας το δίστιχο του αφεσμού, "από κλαδί σε κορυφή και από δεντρί σε βράχο...".

Γράφει ο μελισσοκόμος Κώστας Κονταξής...
Κηρόζωμο 

Υλικά
100 γρ. κερί από παλαιά μαύρη κηρήθρα
150 γρ. μαύρο γλυκό κρασί
30 γρ. μέλι
Άνθη από τριανταφυλλιά και μελισσόχορτο (Melissa officinalis)

Παρασκευή συνταγής
Τα ζεσταίνουμε στους 60 ως 80 βαθμούς περίπου ανακατεύοντας τα συνεχώς. Το προϊόν που θα πάρουμε από το στράγγισμα με σουρωτήρι, το τοποθετούμε σε βάζο με ανοικτό στόμιο, κάθε φορά που θέλουμε να κάνουμε χρήση, παίρνουμε με ένα πινέλο και αλείφουμε την κυψέλη εσωτερικά και την πάμε κοντά στο σημείο του αφεσμού, με μερικές κηρήθρες μέσα. Έχει καλά αποτελέσματα.
Στα νησιά μας προσθέτουν επιπλέον άνθη λεμονιάς, λεβάντας, δενδρολίβανου και φύλλα από γεράνι (Pelargonium) μέσα στον κηρόζωμο ή τα τρίβουν με τα δάκτυλα τους στα εσωτερικά τοιχώματα και τον πάτο της κυψέλης που χρησιμοποιούσαν για την σύλληψη του αφεσμού.

Στην Κρήτη κάνουν και χρήση του γλυκάνισου (Pimpinella anisum) επίσης έχει καλά αποτελέσματα.
Η ποσότητα της συνταγής είναι αρκετή, για πολλές χρήσεις και για πολύ καιρό δεν αλλοιώνεται αν την διατηρείται καλά κλεισμένη σε σκοτεινό και δροσερό μέρος. Καλό είναι πριν κάνετε χρήση να την ζεσταίνετε λίγο.

Πηγή: melissomania.gr

Πρώτη επιθεώρηση σε κυψέλη Dadant: 5 γόνοι σφραγισμένοι. Τα μελίσσια αναπτύσσονται

Τελευταίες έρευνες πάνω στη μελισσοκομία: Εργαστήριο μελισσοκομίας ΑΠΘ

$
0
0


Στο βίντεο μιλάει κ. Ανδρέας Θρασυβούλου όπου παρουσιάζει τις τελευταίες έρευνες που έχουν γίνει από το Εργαστήριο Μελισσοκομίας ΑΠΘ πάνω σε διάφορα θέματα που αφορούν τον κλάδο. Το ΑΠΘ είναι το πιο ενεργό τμήμα που δουλεύει εντατικά πάνω στη μελισσοκομία και αυτό φαίνεται απο τις διάφορες έρευνες που δημοσιεύει κατα διαστήματα όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Ακούστε τις τελευταίες εξελίξεις πάνω στις ασθένειες και άλλα θέματα...

Ασφόδελος: Άριστο μελισσοκομικό φυτό που δίνει νέκταρ και κόκκινη γύρη. Για φουλ ανάπτυξη

$
0
0


Πρόκειται για ένα όχι πολύ γνωστό μελισσοκομικό φυτό που όμως είναι πολύ σημαντικό για τα μελίσσια. Δίνει θρεπτικό νέκταρ και πορτοκαλοκόκκινη γύρη που συλλέγουν οι μέλισσες για να θρέψουν τις μεγάλες διατροφικές ανάγκες του γόνου. Θεωρείτε σημαντικό φυτό επειδή Ανοίγει τον Φεβρουάριο Μάρτιο όπου τα μελίσσια έχουν μεγάλες ανάγκες σε τροφή και θρεπτικά συστατικά.

Τον ασφόδελο τον συναντάμε σε πολλά μέρη της Ελλάδας, σε ελαιώνες, σε άκρες δρόμων και γενικά παντού. Όταν βγαίνει ήλιος και ανεβαίνει λίγο η θερμοκρασία τα άνθη του γεμίζουν απο πεινασμένες μέλισσες οι οποίες ρουφούν το νέκταρ και τη γύρη σα τρελές. Ο ασφόδελος εκτός απο μέλισσες λόγω οτι έχει γλυκό νέκταρ ελκύει και άλλα έντομα όπως βομβίνους άγριες μέλισσες κλπ.

Όταν ένας μελισσοκόμος θέλει να μάθει αν άνοιξε ο ασφόδελος και αν συλλέγουν απο αυτόν οι μέλισσες δεν χρειάζεται να ψάξει τη γύρω περιοχή η να επιθεωρήσει τα μελίσσια. Αρκεί να κοιτάξει στην είσοδο καθώς έρχονται οι μέλισσες αν τα καλαθάκια εκεί που κουβαλούν αν η γύρη είναι πορτοκαλί - κόκκινη. Μπορεί κάποιος αν θέλει να δεί πόσο καλά πήγε ο ασφόδελος να κοιτάξει τα αποθέματα γύρης μέσα στις κηρήθρες. Τα πορτοκαλί κόκκινα σημάδια είναι όλα δικά του. Την εποχή φεβρουάριο μάρτιο δεν υπάρχει άλλο φυτό με τέτοιο χρώμα γύρη οπότε το καταλαβαίνουμε.

Η παρουσία του ασφόδελου και της πλούσιας γύρης του ταυτόχρονα με τη διεγερτική τροφοδοσία έχουν πολύ καλά αποτελέσματα στην ανάπτυξη των μελισσιών. Ξέρετε η γύρη είναι απαραίτητο δομικό συστατικό της τροφής του γόνου και όταν αυτή είναι πολύ θρεπτική τότε έχουμε μεγαλύτερη ανάπτυξη. Παρακάτω μπορείτε να δείτε φωτογραφίες...










Τι να κάνω σε περίπτωση που διαπιστώσω κλοπή των μελισσιών μου;

$
0
0

Τι να κάνω σε περίπτωση που διαπιστώσω κλοπή των μελισσιών μου;
Αν πάτε στο μελισσοκομείο σας και διαπιστώσετε κλοπή, τότε κάντε τα εξής:

1. Προσπαθήστε να καταλάβετε τον ακριβή αριθμό των μελισσιών που εκλάπησαν και θυμηθείτε τα χαρακτηριστικά τους.

2. Δηλώστε την κλοπή αμέσως στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής σας, με όσον το δυνατόν περισσότερες λεπτομέρειες για τον τον τόπο και χρόνο που μπορεί να έγινε η κλοπή, το χρώμα και τον τύπο κυψέλης. Μπορεί να σας φαίνεται περίεργο αλλά είστε υποχρεωμένος από το νόμο να δηλώσετε την κλοπή. Ακόμα, σε περίπτωση που τα βρείτε, η αστυνομία δεν θα σας υποστηρίξει αν δεν είχατε κάνει πριν την καταγγελία κλοπής, και θα πρέπει να την κάνετε ετεροχρονισμένα.
3. Αν υποψιάζεστε κάποιον, αναφέρετέ το στην αστυνομία. Οι αστυνομικοί γνωρίζουν τι θα κάνουν.


4. Δηλώστε την κλοπή (αν είναι δυνατόν και με φωτογραφία) στο Αρχείο Κλεμμένων Κυψελών. Εκεί θα δείτε ότι στη φωτογραφία που στείλατε με την αγγελία σας, έχει προστεθεί λεζάντα που αναφέρει την κλοπή και το τηλέφωνό σας. Κοινοποιήστε – διασπείρετε αυτή την εικόνα οπουδήποτε νομίζετε ότι μπορεί να βοηθήσει (γνωστοί και φίλοι μελισσοκόμοι, ομάδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κλπ).

5. Δηλώστε την κλοπή στο μελισσοκομικό σύλλογο της περιοχής σας καθώς και στους συλλόγους των κοντινών περιοχών και νομών (ελπίζω ότι οι σύλλογοι είναι ενεργοί, όχι μόνον στο κόψιμο της πίτας).

6. Δηλώστε την κλοπή στα μελισσοκομικά περιοδικά ως αγγελία.

7. ΜΗΝ αμελήσετε να τα δηλώσετε στην αστυνομία.

8. ΜΗΝ πάτε να τσακωθείτε με όποιον υποψιάζεστε ότι μπορεί να σας τα έκλεψε. Απλά αναφέρετέ τον στην αστυνομία ως ύποπτο. Οι αστυνομικοί είναι νομικά καταρτισμένοι και εκπαιδευμένοι, εσείς όχι!

8. ΜΗΝ πάτε και ανοίγετε ξένες κυψέλες ψάχνοντας μήπως βρείτε πυροσφραγισμένα πλαίσια με τον κωδικό σας. Μπορεί να έρθετε σε χειροδικία με τον μελισσοκόμο που θα νομίζει ότι τον κλέβετε. Αν έχετε τέτοιες υποψίες ή πληροφορίες, αναφέρετέ το στην αστυνομία, και πηγαίνετε για έλεγχο με την αστυνομία και μέλη του μελισσοκομικού συλλόγου της περιοχής σας.

Τι να κάνω σε περίπτωση που βρω τα κλεμμένα μου μελίσσια;
  • Ειδοποιήστε αμέσως την αστυνομία και κάντε ακριβώς ότι σας πουν, και μόνον αυτό!
  • ΜΗΝ πάτε μόνος σας να τα ανοίξετε ή να τα πάρετε! Αν το κάνετε αυτό, δεν θα μπορείτε να κατηγορήσετε τον κλέφτη, και μπορεί να κατηγορηθείτε εσείς για ότι δε φαντάζεστε.
  • ΜΗΝ προσπαθήσετε σε καμία περίπτωση να βριστείτε ή να τσακωθείτε με τον κλέφτη. Ούτε καν να μιλήσετε μαζί του, ούτε καν τηλεφωνικά! Οποιαδήποτε επαφή μαζί του θα είναι εις βάρος σας διότι θα κατηγορηθείτε για αυτοδικία, και η αυτοδικία είναι εξίσου σοβαρό αδίκημα με την κλοπή!
  • Αν επικοινωνήσει μαζί σας και σας προτείνει δωροδοκία για να μη τον καταγγείλετε, αναφέρετέ το στην αστυνομία και κάντε ότι σας πούν. Μπορεί τα χρήματα να σας δελεάσουν, αλλά εκτός του ότι αυτό είναι παράνομο, δεν ξέρετε και με ποιας ποιότητας ανθρώπους έχετε να κάνετε….
  • Το παραπάνω κείμενο είναι απλά η άποψή μου βάση των ελαχίστων νομικών γνώσεων που έχω. Αν βρείτε κάπου κάποιο λάθος ή κάποια παράληψη, ευχαρίστως να το βελτιώσουμε όλοι μαζί.

Μέθοδοι τροφοδοσίας μελισσιών

$
0
0


ΓΕΝΙΚΑ:Οι μέλισσες συλλέγουν νέκταρ,γύρη,νερό και πρόπολη.  Το νέκταρ το  μετατρέπουν σε μέλι,που γίνεται πολύτιμη πηγή ενέργειας  για τις δραστηριότητές της,η γύρη τους  προσφέρει απαραίτητες  πρωτεϊνες ανάπτυξης και συντήρησης του  οργανισμού τους,με το νερό ρυθμίζει  τη θερμοκρασία της  φωλιάς  τους και με την πρόπολη απολυμαίνει και στεγανοποιεί  τη φωλιά τους ,αλλά και ταριχεύει νεκρούς οργανισμους ,που  δεν μπορεί να τους  σύρει έξω από  τη φωλιά τους.
Στο φυσικό περιβάλλον υπάρχουν όλα αυτά τα  χρήσιμα στοιχεία για τη  ζωή των μελισσιών,αλλά  για  πολλούς λόγους  δεν μπορούν πάντα να  καλύπτονται οι  ανάγκες τους και πρέπει να να  συμπληρώσει ο  μελισσοκόμος τους τις ελλείψεις τους.,που  αυτή η επέμβαση  λέγεται «τροφοδοσία»,και είναι απαραίτητη  στις  εξής περιπτώσεις::Όταν δεν υπάρχουν  τα αποθέματα  για το ξεχειμώνιασμα των μελισσιών,όταν εγκαθίσταται ένας  νέος αφεσμός μελισσών,,όταν γίνονται επεμβάσεις  στο μελίσσι όπως η βασιλοτροφία,οι συνενώσεις  αδύνατων μελισσιών  για  ενδυνάμωση και επιβίωση,όταν προκύπτει απώλεια μελισσών από  εντομοκτόνα και άλλες αιτίες,όταν  δεν υπάρχει  καλή νεκταροέκκριση στη φύση και διαθέσιμη γύρη στην περιοχή,που περιορίζει την εκτροφή  γόνου,όταν  εφαρμόζεται θεραπευτική αγωγή και  όταν τα μελίσσια μεταφέρονται για να  συμβάλλουν  στην επικονίαση καλλιεργειών που  δίνουν μόνο γύρη ,όπως τα ακτινίδια.

ΕΙΔΗ ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑΣ: Είναι,το μέλι,το σιρόπι της ζάχαρης,η κρυσταλλική  ζάχαρη,το ζαχαροζύμαρο,η γύρη και τα  υποκατάστατα της γύρης,που ανάλογα με το σκοπό που γίνεται διεγερτική τροφοδοσία,συμπληρωματική αποθεμάτων τροφής και ο μελισσοκόμος μπορεί και πρέπει  να  παρασκευάζει μόνος του  αυτές  τις τροφές ,παρά να τις επιλέγει  από  το εμπόριο και να μην το αναλύσσουμε,γιατί θα μπλέξουμε σε ένα έγκριτα χαρακτηρισμένο «ΑΛΑΛΟΥΜ».που άλλωστε  θεμελιωμένα  το έχουμε  αναρτήσει  βλ.  > 16/12/2ο13  «Μελισσοτροφές αυτοπαρασκευής και εμπορίου»

ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑ ΜΕ ΜΕΛΙ: Γίνεται  το  χειμώνα ή και νωρίς την άνοιξη,που το μέλι δίνεται σε σφραγισμένη κηρήθρα που όμως την απολεπίζουμε,για να μη  χαθεί το μελίσσι από πείνα.Αλλά μπορεί να δοθεί και  ρευστό  σε κοινούς τροφοδότες  αραιωμένο  με  νερό,αναλογίας  1 μέλι και 3 νερό, πριν δοθεί  στις μέλισσες.Και το  ομοιόμορφα κρυσταλλωνένο μέλι τοποθετείται ανάποδα πάνω από  τη μελισσόσφαιρα,αλλά  οι μέλισσες πρέπει να  έχουν  διαθέσιμο  νερό για  να  διαλύσουν  τους  κρυστάλλους.Τά ανομοιόμορφα όμως κρυσταλλωμένα μέλια  πρέπει να  ρευστοποιύνται με νερό  και να δίνονται όπως και  το σιρόπι της  ζάχαρης,που θα  αναφερθεί  πιο κάτω στα επόμενα..Το μέλι  βέβαια είναι  η  καλύτερη φυσική τροφή για  τις μέλισσες και σώζει τα μελίσσια από  λιμοκτονία (πείνα).Το μειονέκτημα του μελιού είναι ότι προκαλεί λεηλασίες,που με αυτές μεταδίδονται  ασθένειες και δυσεντερίες.Οι μέλισσες χρησιμοποιούν τη  ρευστή φάση και  τους κρυστάλλους  τους ρίχνουν έξω από  την  κυψέλη (πρόκληση λεηλασιών).Όμως το μέλι  πριν  δοθεί  στις μέλισσες θερμαίνεται στους 70 βαθμούς κελσίου αλλά  για 5 λεπτά,για να  μειωθεί η πιθανότητα μετάδοσης ασθενιών  ,ενώ  για αποφυγή λεηλασίας  η  τροφοδότηση γίνεται αργά το  βράδυ που  μαζεύονται οι  μέλισσες,

ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑ ΜΕ ΣΙΡΟΠΙ:Γίνεται  όταν μειωθούν σημαντικά  τα αποθέματα τροφής  των μελισσιών, όταν  χρειάζεται να αυξηθεί  η  πιθανότητα  επιτυχίας μιας επέμβασης, ας  πούμε  εισαγωγής βασίλισσας,συνένωση μικρών μελισσιών ,,βασιλοτροφία και  σε κάθε περίπτωση που  πρέπει να  διεγερθεί το μελίσσι,για να θρέψει  πρερισσότερο γόνο,να χτίσει κηρήθρες.

Το σιρόπι  πρέπει να έχει  περιεκτικότητα σε ζάχαρη 60%.Όμως να  προσθέσουμε ,  ότι η  ζάχαρη να  μην  προέρχεται από χώρες που τα ζαχαρότευτλα καλλιεργούνται  με  νεονικοτινοειδή σκευάσματα   των πολυεθνικών αγροχημικών  εταιρειών.αλλά ελληνική της ΕΛΛΗΝΙΚΉς ΒΙΟΜΗΧΑΝΊΑς  ΖΆΧΑΡΗς, ΠΟΥ  ΣΤΟ ΠΑΚΈΤΟ ΤΗΣ  ΑΝΑΓΡΆΦΕΙ ΌΤΙ ΕΊΝΑΙ ελληνικλης παραγωγής.ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΊΑ ΥΠΆΡΧΕΙ ΚΑΙ   ΣΤΑ  ΚΑΤΑΣΤΉΜΑΤΑ  ΛΙΝΤΛ..ι

Για να  έχει  την περιεκτικότητα  6ο%  ζάχραρη,σε ένα δοχείο  ρίχνουμε  ζάχαρη μέχρι τα  7 όγδοά του και  προσθέτουμε  ζεστό νερό συμπληρώνοντας μέχρι  η ποσότητα του  νερού που διαλεύει τη  ζάχαρη  να  φθάσει τα  χείλη του  δοχείου.

Αλλά και  άλλος  διαφορετικός τρόπος είναι:Βάζουμε τη ζάχαρη  σε ένα  δοχείο και σημαδεύουμε το ύψος  που έφθασε και στη συνέχεια  ρίχνουμε ζεστό νερό αναδευοντας  το νερό  να διαλύεται  η ζάχαρη συνέχεια  μέχρι το  σιρόπι να  φθάσει το ύψος του σημαδιού του μαρκαδόρου.

Είναι αποτελεσματική ,με μόνο μειονέκτημα  ότι ξυνίζει, άν  δεν  το πάρει το μελίσσι και  πρέπει να γίνεται έλεγχος . Και  άλλο  μειονέκτημα είναι ότι  προκαλεί  λεηλασίες,  αν δεν  υπάρχουν ανθοφορίες,ενώ  αν  υπάρχουν  δεν  παίρνουν το σιρόπι.Να μη χρησιμοποποείται  καφέ  ζάχαρη που περιέχει τοξικές ουσίες ,και η τροφοδότηση να  γίνεται σούρουπο και να είναι  χλιαρό.Τέλος να  μήν προστίθεται ξύδι  ,κιτρικό  και ταταρικό  η όποιοδήποτε άλλο οξύ,γιατί προκαλούν  δυσεντερίες.

ΤΡΟΦΟΔΟΤΗΣΗ ΜΕ ΚΡΥΣΤΑΛΙΚΗ ΖΑΧΑΡΗ:Γίνεται όταν χρειάζεται να  διεγερθεί η ωοτοκία της βασίλισσας για μεγάλο χρονικό διάστημα και τοποθετείται η κρυσταλλική  ζάχαρη  πάνω  στους  κηρηθροφορείς ή σε ρηχά πιάτα τροφοδοσίας μέσα στην κυψέλη μεταξύ  εσωτερικού καπακιού και εξωτερικού ,που να  υπάρχει άνοιγμα   να περνούν  οι  μέλισσες και να πάίρνουν τη  ζάχαρη.Είναι γρήγορη  η  μέθοδος,δεν προκαλεί λεηλασίες,αλλά απαιτεί επιπρόσθετη εργασία από τις μέλισσες για να  πάρουν τη ζάχαρη και  να τη διαλύσουν  στους σιελογόνους αδένες,αλλά  και  το 20%  της ζάχαρης καταναλώνεται  για ενέργεια,στην προσπάθεια των μελισσιών  να  μετατρέψουν  τη  ζάχαρη σε μέλι και ενέργεια,όπως και αρκετή ζάχαρη πετιέται μακρυά από τις μέλισσες  και την κυψέλη  και προσοχή  πρέπει να  υπάρχει και διαθέσιμο νερό και  ότι σε νεκταροέκκριση οι μέλισσες » αγνοούν» τη  ζάχαρη.

ΤΡΟΦΟΔΟΤΗΣΗ ΜΕ ΓΥΡΗ: Η εξασφάλιση  γύρης  για  τις μέλισσες είναι  η  βασικη  προυπόθεση  της  μελισσοκομικής  επιτυχίας, αφού  η γύρη είναι πηγή προτεϊνών,βιταμινών , ιχνοστοιχείων,και πρέπει να  υπάρχει σε απόθεμα,για  τις διάφορες  δρασρηριότητες του  μελισσιού, ,όπως  εκτροφής γόνου,έκκρισης βασιλικού πολτού,συλλογής  γύρης ,το κτίσιμο των  κηρηθρών και άλλα.Όταν το μελίσσι στερείται γύρης,περιορίζεται η ωοτοκία και  ο γόνος  καταβροχθίζεται από τις μέλισσες.

Η  γύρη είναι  η καλύτερη τροφή  για  τις μέλισσες, μπορεί όμως  σε  έλλειψη να αντικατασταθεί με πρωτεϊνικές  τροφές , σαν  υποκατάστατα  ή συμπληρώματα  της  γύρης.Και αυτό γίνεται  όταν  δεν υπάρχει διαθέσιμη  γύρη στη  φύση και αποθηκευμένη.Το φθινόπωρο που προετοιμάζεται η διαχείμαση των μελισσιών,συμετέχει κκαι  ο μελισσοκόμος   στην  προσπάθεια  συλλογής  γύρης  για τη  βοήθεια της διαχείμασης των μελισσιών του , χρησιμοποιώντα   δύο  τρόπους που είναι οι εξής :Α) Μεταφέρεται  η βασίλισσα  στο δέύτερο  όροφο και μεταξύ των  δύο ορόφων τοποθρτείται  βασιλικό  διάφραγμα και  οι μέλισσες  σε αυτή την  περίπτωση  θα  αποθηκεύσουν τη  γύρη στα  πλαίσια  του  κάτω ορόφου.  Β)η  βασίλισσα περιορίζεται με  βασιλικό διάφραγμα  στον κάτω όροφο και κλείνεται  η είσοδος ,αλλά  ανοίγεται  άλλη  είσοδος στον πάνω όροφο και  εκεί  οι μέλισσες θα  αποθηκεύσουν  τη γύρη της  διαχείμασης

Τα πλαίσια της γήρης  μπορούν να  δατηρηθούν  στις άκρες  των  κυψελών.,όμως γύρες  που είναι μακρυά από  το γόνο  δεν  χρησιμοποιούνται από τις μέλισσες.

Υπάρχει τεχνική τοποθέτηση της  γύρης στα  κελιά  των κηρηθρών και σε ολόκληρες τις κηρήθρες με  το  χέρι και με ελαφρά χτυπήματα  στην κηρήθρα,ενώ ακολουθεί ένας ελαφρύς  ψεκασμός  με  σιρόπι   στη  γύρη, για να τη συγκρατήσει στο  πλαίσιο.

Όμως ,, μπορεί να γινει και γυρεόπιτα: 6 κιλά γύρης ανααναμιγνύονται σε  1,3 λίτρα νερού χλιαρού κάπου  στους 40  βαθμούς κελσίου για  15-30 λεπτά της ώρας και προστίθεται και 6 κιλά  ζάχαρης (είπαμε  ελληνικής).Αυτή η γυρεόπιτα  δεν ξηραίνεται και  δεν μουχλιάζει, για  κάποιο  λογικό χρονικό  διάστημα.

Γύρη στο σιρόπι:10  με  20  γραμμάρια  σε  ένα λίτρο  σιροπιού και δίνεται  στο μελίσσι  με τους συνηθισμένους τροφοφότες,όμως σε μικρές ποσότητες που να καταναλώνονται χωρίς καθυστέρηση.

Προφυλάξεις: Να χρησιμοποιείται γύρη ξενα μελίσσια για αποφυγή μολύνσεων.

Διεγερτική τροφοδότηση εφαρμόζεται , όταν σε περίοδο εκτροφής γόνου  δεν  υπάρχει γύρη και γίνεται με υποκατάστατα,.

Όταν σταματήσει η νεκταροέκκριση,μειωθεί η  ωοτοκία της βασίλισσας,όταν περιοριστεί ο γόνος,επιδιώκεται   και η εκμετάλλευση  μιας κύριας ανθοφορίας για  ανανέωση   πληθυσμών ,για ανανέωση όταν  γίνονται διάφορες επεμβάσεις,παραλληλίζονται με  διεγερτική τροφοδοσία αύξηση στους πληθυσμούς,και  εφαρμόζεται καθημερινά με 1/8 μέχρι 1.4 του  λίτρου σιρόπι 1:1 για   15  περίπου συνεχείς ημέρε, ενώ μεταλύτερη ποσότητα  ελάχιστα προσφέρει ,αφού προκαλεί μπλοκάρισμα του γόνου.

ΠΗΓΗ :Πρακτική Μελισσοκομία Ανδρέα  Θρρασυβούλου 2012,σελ.73-8ο

Ψύξη στον γόνο λόγω πτώσης θερμοκρασίας και μεγάλη γέννα: Πότε συμβαίνει και πως αποφεύγεται

$
0
0


Είναι δυνατό να παγώσει ο γόνος και το μελίσσι να ψοφήσει μέσα στην Άνοιξη; Ποιός είναι ο πιο επικίνδυνος μήνας για τα μελίσσια μας; Η λαϊκή φαντασία έδωσε στο Μάρτιο ένα σωρό παρατσούκλια, όπως Ανοιξιάτης (γιατί είναι ο πρώτος μήνας της Άνοιξης), Γδάρτης, Παλουκοκάφτης Κλαψομάρτης, Πεντάγνωμος (για το ευμετάβλητο του καιρού) κ.α. Φυσικά όλα τα παρατσούκλια συνδέονται με την πραγματικότητα μιας και ο Μάρτιος είναι ένας μήνας με μεγάλη αύξηση γόνου και ταυτόχρονα τεράστια σκαμπανευάσματα στις θερμοκρασίες με βροχή κρύο ζέστη ταυτόχρονα. Για τις μέλισσες αυτό δεν είναι καθόλου καλό, γι αυτό τον Μάρτιο πολλά μελίσσια παθαίνουν ψύξη στον γόνο, το οποίο έχει και άλλες συνέπειες όπως ασθένειες μικρόβια κλπ.


Αρχικά ας εξηγήσουμε το φαινόμενο της ψύξης του γόνου. Πως συμβαίνει; Θα σας πώ ένα απλό παράδειγμα. Έχουμε ένα μελίσσι 6 πλαίσια. Τα 4 πλαίσια είναι καθαρός γόνος και τα υπόλοιπα δύο στις άκρες μέλι και γύρη. Αυτό το μελίσσι που βρίσκεται με τόσο εκτεταμένο γόνο αν δεν έχει πλυθησμό επαρκή να καλύψει υπερπλήρως το παραμικρό κενό μέσα στον γόνο, τότε δεν μπορεί να παραχθεί η αναγκαία θερμότητα. Οι μέλισσες όταν πέσει η θερμοκρασία είναι αναγκασμένες να παράγουν σταθερά 32 βαθμούς, και αν δεν μπορούν να το κάνουν για όλο τον γόνο τότε θα παρατήσουν - εγκαταλλείψουν όσον δεν μπορούν να ζεστάνουν. Μια κρύα νύχτα αρκεί για να ψωφήσει ο γόνος, είτε είναι σε μορφή νύμφης, προνύμφης εκκολαπτόμενης μέλισσας. Φυσικά όσο μεγαλύτερη η μέλισσα τόσο περισσότερο αντέχει το κρύο πριν εκκολαφθεί.

EIKONA Γνώριζες ότι η βασίλισσα γεννά κυκλικά από το κέντρο του πλαισίου προς τα έξω; 


Οι μέλισσες όταν κάνει κρύο κάνουν ένα πολύ καλό κόλπο για να ζεστάνουν τον γόνο. Δένονται όλες οι αδελφές μέλισσες μεταξύ τους και δημιουργούν ένα αδιαπέραστο σύμπλεγμα. Όσος περισσότερος γόνος υπάρχει τόσο πιο "αραιό"είναι αυτό το σύμπλεγμα. Στην ουσία πρόκειται για μελισσόσφαιρα - όμως μοιρασμένη σε όσα πλαίσια βρίσκεται γόνος. Για να πούμε ότι ο γόνος ζεσταίνεται πολύ καλά πρέπει οι μέλισσες να καλύπτουν κάθε γωνιά του πλαισίου μέχρι το ξύλο κάτω. Φυσικά στο κέντρο του πλαισίου είναι πιο ζεστός ο γόνος και οι μέλισσες είναι πιο δυνατές εκκολάπτονται πιο γρήγορα. Όσο προχωράμε στα άκρα του πλαισίου οι μέλισσες δεν ζεσταίνονται τόσο καλά, και αυτό είναι κακό, μπορεί να προκύψει ασκοσφαίρωση η άλλη ασθένεια. Γι αυτό λέμε οτι χρειάζεται πλυθησμός να καλύπτει μέχρι το τέλος του ξύλου.

Οι μέλισσες νωρίς την Άνοιξη δυσκολεύονται πολύ να επωάσουν σωστά τον γόνο. Γι αυτό όταν έρχεται το βράδυ αλλάζουν τελείως τη δομή του πλυθησμού. Κάποιος νομίζει οτι οι μέλισσες είναι διάσπαρτες τη νύχτα σε όλα τα πλαίσια. Λάθος! Οι μέλισσες μαζεύονται όλες στα πλαίσια με το γόνο και καταβάλλουν προσπάθειες να τον ζεστάνουν όσο περισσότερο μπορούν. Όσος περισσότερος ο πληθυσμός του μελισσιού τόσες λιγότερες πιθανότητες να παγώσει ο γόνος. Οι μέλισσες τη νύχτα παρατάνε τα πλαίσια με το μέλι και τη γύρη και συγκεντρώνονται κυρίως στον γόνο.

ΕΙΚΟΝΑ Γόνος έτοιμος να σφραγιστεί απο τις μέλισσες. Το στάδιο του γόνου που είναι σκουλήκι ακόμα είναι το πιο επικίνδυνο για ψύξη.


Έχω δει πολλές περιπτώσεις μελισσιών που πάγωσε ο γόνος. Το έχω δεί να συμβαίνει κυρίως το Μάρτιο με μεγάλες αλλαγές στη θερμοκρασία. Ξέρετε πως το καταλαβαίνουμε; Ο γόνος είναι νεκρός και απο το κάτασπρο χρώμα παίρνει ένα πιο σκούρο χρώμα. Σαν να μπήκε σε κατάψυξη. Πολλές φορές οι μέλισσες τον αφαιρούν και τον πετούν έξω απο την είσοδο. Αν δούμε κάτι τέτοιο ξέρουμε σίγουρα τι συνέβη στο μελίσσι μας.

Για να αποφύγουμε το πάγωμα του γόνου δεν υπάρχουν πολλά που μπορούμε να κάνουμε. Υπάρχουν πράγματα που δεν πρέπει να κάνουμε. Ο μελισσοκόμος πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός πότε δίνει άδεια πλαίσια στα μελίσσια και πότε κάνει τροφοδοσία. Σε γενικές γραμμές πολλοί μελισσοκόμοι ξεκινάνε τροφοδοσίες απο τον Φεβρουάριο όμως σε δυνατά μελίσσια που δεν διατρέχουν κανένα κίνδυνο. Οπότε μελισσοκόμοι δείξτε προσοχή γιατί δεν φταίνε σε τίποτα τα μελισσάκια.

ΕΙΚΟΝΑ Βλέπουμε ένα πλαίσιο που έχτισαν μόνες τους οι μέλισσες χωρίς φύλλο κηρήθρας. Στο κέντρο υπάρχει γόνος απο κηφήνες ενώ στα πλάγια γόνος απο εργάτριες. Ο γόνος του κηφήνα είναι πιο δύσκολος στην επώαση λόγω ότι έχει μεγαλύτερο πάχος η κηρήθρα.

Διαγωνισμός φωτογραφίας με μοναδικά δώρα απο την ANEL

$
0
0


Η ANEL διοργανώνει ένα σούπερ διαγωνισμό φωτογραφίας, για όλους τους μελισσοκόμους. Διαβάστε την Ανακοίνωση της εταιρίας και συμμετάσχετε στέλνοντας τις δικές σας φωτογραφίες...

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ANEL
1.  Κάντε Like στην σελίδα του Facebook της ANEL
2 Κάντε Like στο άλμπουμ του διαγωνισμού στο Facebook
3. Αποστείλετε μία φωτογραφία με προϊόν της ANEL από το μελισσοκομείο σας στο marketing1@anel.gr (πλαστική κυψέληή πλαστικό πλαίσιοήσήτα πρόποληςή γυρεοσυλλέκτηςή σύστημα βασιλοτροφίας ANEL).

Στις 30 Απριλίου θα ανεβούν όλες οι φωτογραφίες μαζί σε φάκελο της σελίδας Facebook ΑΝΕL Co, ώστε να ξεκινήσει σε όλους ταυτόχρονα η ψηφοφορία μέσω Like στην φωτογραφία. Στις 31 Μαΐου (ημέρα Τετάρτη και ώρα 12.00) λήγει η ψηφοφορία με Likes. Οι 3 φωτογραφίες με τα περισσότερα Like είναι οι νικητές του διαγωνισμού. Πέμπτη 1η Ιουνίου θα ανακοινωθούν οι νικητές στο Facebook page της ANEL.
https://www.facebook.com/anel.beekeeping

Περισσότερα για το διαγωνισμό και τα δώρα εδώ...
http://anel.gr/el/pages/1/nea-anakoin%CE%BFseis/1052/diagonismos-facebook-anel-co-beekeeping

Ξελάφρωμα βαρρόα με βιολογικό τρόπο και μεγάλα αποτελέσματα. Μυστικά!

$
0
0

Συμβαίνει μερικοί μελισσοκόμοι να έχουν βαρρόα την Άνοιξη. Και πως μπορεί να το καταλάβει κάποιος; Αρκεί να δει σε μια και μόνο μέλισσα το κόκκινο σημάδι βαρρόα στη πλάτη. Σύμφωνα με την εμπειρία αλλά και τις ανάλογες έρευνες όταν ο μελισσοκόμος δεί βαρρόα με το μάτι σημαίνει ότι είναι αργά και το μελίσσι είναι βαριά προσβεβλημένο. Η βαρρόα κρύβεται πάντα  στον γόνο και ένα μικρό ποσοστό 5% περίπου είναι έξω για να το δούμε. Το υπόλοιπο αναπαράγεται απόλυτα προστατευμένο στον γόνο. Όταν το μελίσσι ξεχειμωνιάζει οι βαρρόες πέφτουν και πεθαίνουν. Ταλαιπορούνται χωρίς μέρος να αναπαραχθούν. Όταν το μελίσσι νωρίς την άνοιξη ξεκινάει τον γόνο του πέφτουν σα λυσσασμένες μέσα στις προνύμφες πέντε πέντε και ξεζουμίζουν όσο αίμα υπάρχει μέσα τους. Φυσικά αυτές οι μέλισσες δεν θα έρθουν ποτέ στη ζωή.
Συμβαίνει πολλές φορές από μελισσοκόμους να μην κάνουν σωστά τη θεραπεία το χειμώνα - όταν είναι ξεγονιασμένα τα μελίσσια - η καμιά φορά και καθόλου. Οι περισσότεροι μελισσοκόμοι που αντιμετωπίζουν πρόβλημα βαρρόα την Άνοιξη είναι αυτοί που έκαναν μια μόνο θεραπεία με οξαλικό οξύ, και πιθανόν να μην την έκαναν και σωστά. Απο εμπειρίες αρκετών μελισσοκόμων - συμπεριλαμβάνομένου και εμένα - έχουμε δεί οτι το οξαλικό οξύ δεν φτάνει για να εξολοθρεύσει τελείως τη βαρρόα. Χρειάζεται και κάτι άλλο για να κάνουμε δουλειά. Φυσικά οι διάφορες έρευνες που έχουν γίνει έρχονται στην αντίπερα όχθη απο αυτά που λέω, όμως αυτή είναι η εμπειρία μου.

Όσοι μελισσοκόμοι έχουν βαρρόα την Άνοιξη δεν είναι τελειωμένοι. Μπορούν με βιοτεχνικές μεθόδους ακόμη και μέσα σε μια μελιτοφορία να θεραπεύσουν σε μεγάλο βαθμό τα μελίσσια. Μια εγγυημένη μέθοδος καταπολέμησης είναι με τον κηφηνόγονο. Δηλαδή να ωθήσουμε τις μέλισσες να φτιάξουν κηφήνες - μισό ή ένα πλαίσιο - και μετά να τους θανατώσουμε. Σύμφωνα με τους ερευνητές το μεγαλύτερο ποσοστό βαρρόα πάει στους κηφήνες. Δηλαδή αν ένα μελίσσι έχει 8 πλαίσια γόνο και 1 πλαίσιο κηφήνες τα βαρρόα ακόμη και 40% μπορεί να εγκλοβιστούν στον κηφηνόγονο. Φυσικά όσο περισσότερος ο εργατικός γόνος τόσο πιο κακή θεραπεία θα κάνουμε. Στο παραπάνω παράδειγμα είναι η χειρότερη των περιπτώσεων. Για να θεραπεύσει ένας μελισσοκόμος σε ποσοστό 80% τα μελίσσια πρέπει να επαναλάβει δύο φορές απο αυτή τη μέθοδο. Συνήθως έχει εκπληκτικά αποτελέσματα.

Για να ωθήσουμε τις μέλισσες να φτιπάξουν κηφήνες υπάρχει πολύ εύκολος τρόπος. Μπορούμε να πάρουμε ένα πλαίσιο χωρίς σύρμα (προεραιτικό) και κερί και να το βάλουμε μέσα στο κέντρο του γόνου. Οι μέλισσες θα το χτίσουν σχεδόν όλο κηφήνες επειδή πάντα έχουν έλλειψη με τα πλαίσια που τις αναγκάζουμε να χτίζουν. Μερικές φορές το χτίζουν μισο μισό δηλαδή απο τη μια μεριά κηφήνες και απο την άλλη κανονικό. Καμιά φορά αν είναι μικρό μελίσσι το κάνει ολόκληρο με εργατικό γόνο. Φυσικά μια τέτοια θεραπεία δεν την κάνουμε σε μικρά μελίσσια επειδή θα τα γονατίσουμε σε θέμα πλυθησμού.

ΕΙΚΟΝΑ Δείτε πόσα βαρρόα μαζεύτηκαν μέσα στο κηφηνόγονο


Ένα καλό κόλπο για να μην χαραμίσουμε την ανάπτυξη του μελισσιού μπορούμε στο πλαίσιο που θα βάλουμε για κηφήνες να το συρματώσουμε και να τοποθετήσουμε φύλλο κεριού που έχουμε κόψει στη μέση. Με απλά λόγια να ωθήσουμε τις μέλισσες να χτίσουν μόνες τους μόνο τη μισή μεριά την οποία θα κάνουν όλο κηφήνες. Καλό είναι να κόψουμε το φύλλο κεριού κάθετα γιατί φαίνεται να εξυπηρετεί καλύτερα τις μέλισσες. Δεν χάνουμε και το πλαίσιο διότι το φθινόπωρο η βασίλισσα θα γεννά μόνο τη πλευρά με τον εργατικό γόνο. Επίσης για να χτίζουν πλαίσιο χωρίς κερί οι μέλισσες πρέπει με ένα πινελάκι να περάσουμε το σύρμα με κερί. Ειδάλλως θα κάνει ζικ ζακ η κηρήθρα όταν θα τη φτιάξουν. Θα πούμε και άλλα πράγματα για τη συγκεκριμένη μέθοδο, δηλαδή πως βάζουμε να χτίσουν συρματωμένα πλαίσια χωρίς φύλλο κεριού.

ΕΙΚΟΝΑ Μελίσσι που έχει μεγάλη ανάγκη σε κηφήνες έκανε προέκταση κάτω απο τη κηρήθρα. Είναι συχνό φαινόμενο την Άνοιξη


Ξέχασα να αναφέρω πως σκοτώνουμε τη βαρρόα απο το κηφηνόγονο. Αφού τοποθετήσουμε το πλαίσιο, το χτίσουν οι μέλισσες, το γεννήσει βασίλισσα και σφραγιστεί - μετά απο 10 μέρες τότε το παίρνουμε και το αφήνουμε 24 ώρες μέσα στη κατάψυξη. Αφού περάσει αυτό το διάστημα το επιστρέφουμε πίσω στις μέλισσες για να το καθαρίσουν και να αφαιρέσουν το νεκρό γόνο και τη νεκρή βαρρόα. Φυσικά η μέθοδος χρειάζεται να γίνει σε σφιχτά και δυνατά μελίσσια.

Ένας εναλλακτικός τρόπος λιγότερο αποτελεσματικός είναι να ξύσουμε με το ξέστρο όσα σημεία βλέπουμε με κηφήνες και φυσικά να αφήσουμε να πέσουν οι προνύμφες και τα βαρρόα κάτω στο χώμα. Η μέθοδος αυτή είναι ελάχιστα αποτελεσματική, αλλά ίσως κάνει και αυτή μια μικρή καταπολέμηση για όσους μελισσοκόμους δεν θέλουν να ασχοληθούν περισσότερο.

Κάτω τα χοντρά κελιά είναι κηφηνόγονος. Στο πάνω μέρος εργατικός γόνος

Εδώ βλέπουμε λίγα κηφηνοκελιά στο πάνω μέρος.

Εδώ βλέπουμε κηφηνόγονο με βαριά προσβολή απο βαρρόα. Οι μέλισσες ξεσφράγισαν τα κελιά για να τα σκοτώσουν



Επιθεώρηση φεβρουαρίου απο το βασιλοτρόφο Στέργιο Στεργάτο: Δείτε γόνους και γύρες (video)

$
0
0


Δείτε πόσους γόνους γύρες και μέλια έχουν τα μελίσσια του Βασιλοτρόφου Στέργιου Στεργάτο. Όπως βλέπουμε τα μελίσσια πάνε σφαίρα, αναπτύσσονται ταχύτατα και οι βασίλισσες έχουν πάρει τρομερούς ρυθμούς γέννας. Φυσικά για να γίνει κάτι τέτοιο προηγήθηκαν τροφοδοσίες αλλά και προεργασία χρόνων με επιλογή ποιοτικών βασιλισσών για μεγάλη ανάπτυξη και δυνατά μελίσσια...

3 χειρισμοί για κατακόρυφη ανάπτυξη των μελισσιών. Απο τους πιο έμπειρους μελισσοκομόυς!

$
0
0


3 χειρισμοί για κατακόρυφη ανάπτυξη των μελισσιών. Μέθοδοι που εφαρμόζονται απο τους πιο έμπειρους μελισσοκομόυς! Αυτή τη στιγμή διανύουμε την πιο κρίσιμη περίοδο, όλα εξαρτώνται απο τώρα, για το τι επακολουθήσει μετά και τι μέλια θα πάρουμε. Τώρα είναι που ο μελισσοκόμος πρέπει να βάλει τα δυνατά του και να ασχοληθεί με τα μελίσσια. Μην απογοητεύεστε αν τα βλέπετε με μικρά και αδύναμα! Ο χειμώνας τα έχει ταλαιπορήσει και πολύ γρήγορα θα πάρουν την άνω βόλτα, με γόνους που ούτε θα το πιστεύετε. Ξέρετε ένα μικρό μυστικό; Οι βασίλισσες παίρνουν καλά μπρός να γεννάνε, όταν σκάσουν οι πρώτες ανοιξιάτικες μέλισσες, δηλαδή η κυψέλη αποκτήσει νεαρό πλυθησμό, που σημαίνει πολύς βασιλικός πολτός για ταίσμα. Όμως υπάρχουν μερικά μυστικά που πρέπει να εφαρμόσουμε αν θέλουμε να επιτύχουμε κατακόρυφη ανάπτυξη των μελισσιών μας.
1ος χειρισμός!
Το σωστό ταίμινγκ! Δηλαδή να ξεκινήσουμε την τροφοδοσία, τότε που τα μελίσσια μας το χρειάζονται περισσότερο. Για τη Νότια Ελλάδα ξεκινάει αυτή η περίοδος στις αρχές Φεβρουαρίου, στη Κεντρική Ελλάδα μετά τα μέσα του Φεβρουαρίου, και στη Βόρεια Ελλάδα περίπου στις αρχές Μαρτίου. Υπάρχουν πολλοί μελισσοκόμοι που λένε "εγώ δεν ταίζω ποτέ", και άλλα πολύ παράξενα. Δυστυχώς όσοι δεν ταίζουν ποτέ τα μελίσσια τους, η λένε ψέματα που είναι και το πιο συχνό, η είναι πολύ καλοί γνώστες της περιοχής τους, με αποτέλεσμα να πηγαίνουν τα μελίσσια σε καλές νομές. Όπως και να έχει πάντως τα μελίσσια χρειάζονται τα ταίσματα τους νωρίς την Άνοιξη, και όποιος το αρνηθεί δεν θα λέει αλήθεια.
Μικρό μυστικό: Η καλύτερη περίοδος για να ταίσουμε σιρόπι τα μελίσσια είναι, όταν η θερμοκρασία αρχήσει να σκαρφαλώνει πάνω απο 14 βαθμούς την ημέρα, και δεν έχουμε τσουχτερές θερμοκρασίες κάτω απο 5 βαθμούς το βράδυ. Στην αρχή δίνουμε λίγο σιρόπι στα μελίσσακια. Πχ 200-300 ml ανα μελίσσι, και καθώς αυξάνονται οι γόνοι αυξάνουμε και την ποσότητα του σιροπιού.

2ος χειρισμός
Καθώς αυξάνει η θερμοκρασία, οι γόνοι αυξάνονται και αυτοί. Όσο και να φαίνεται παράξενο, τα μελίσσια τώρα χρειάζονται περισσότερο την καλή μόνωση και τη ζεστασιά της κυψέλης. Πολλοί μελισσοκόμοι δε, υποστηρίζουν με μεγάλο μένος, ότι στις Αρχές της Άνοιξης μπορούμε να κλείσουμε εντελώς την κυψέλη στο επάνω μέρος, με όποιο τρόπο μπορούμε, προκειμένου να εγκλοβίσουμε την θερμότητα του γόνου. Αυτή τη περίοδος είναι κρίσιμη, και όση περισσότερη ζεστασιά εξασφαλίσουμε στις κυψέλες. Τόσο περισσότερη ανάπτυξη θα έχουμε. Και ξέρετε πόσο σημαντική είναι η πρώιμη ανάπτυξη για τα μελίσσια μας! Για την μόνωση δεν χρειάζονται έξοδα! Εγώ να φανταστείτε έκοψα χοντρή μοκέτα, έβαλα πάνω απο το μελίσσι, και μιλάμε είδα τεράστια αποτελέσματα. Όλοι οι γόνοι του μελισσιού συγκεντρώθηκαν κοντά στη μοκέτα που είναι ζεστή. Όποτε η δεύτερη συμβουλή είναι σκεπάστε καλά τα μελίσσια σας!

3ος χειρισμός
Μαύρες κηρήθρες η περιουσία του μελισσοκόμου. Και όμως, όσο και να φαίνεται παράξενο, οι μαύρες κηρήθρες είναι αυτές που γεννάει νωρίς η βασίλισσα! Θα σας πω ένα παράδειγμα. Αν έχουμε ένα μελίσσι 2 πλαισίων, βάζουμε μαύρες κηρήθρες για να γεννήσει η βασίλισσα και όχι άσπρες. Έχει αποδειχθεί ότι για κάποιο μυστήριο λόγω η μαύρη κηρήθρα προσφέρει μεγαλύτερη ανάπτυξη στο μελίσσι. Κάποιοι λένε ότι το σκούρο χρώμα εγκλωβίζει καλύτερα τη θερμότητα, αλλά ίσως ο λόγος είναι πιο σύνθετος. Η μαύρη κηρήθρα είναι γεμάτη φερομόνες, αλλά λόγω των κουκουλιών ο γόνος που μεγαλώνει μέσα είναι πιο ζεστός. Ίσως να ειναι και αυτός ο λόγος, ποιός ξέρει...






Πατέντα ταϊσμάτος μελισσιών με κορυφαία αποτελέσματα και χωρίς κόστος. Ιδανικό για τα μικρότερα μας μελίσσια!!!

$
0
0



Βάζουμε κάθετα την κηρήθρα και ρίχνουμε μέσα το σιρόπι. Όσο άδεια είναι η κηρήθρα τόσο περισσότερο σιρόπι θα χωρέσει. Να φανταστείτε ότι μια κηρήθρα χωράει έως πάνω απο 1.5 λίτρο σιρόπι και εύκολα μάλιστα χωρίς να χυθεί. Το κόλπο είναι να ρίχνουμε με δύναμη το σιρόπι και να προσπαθούμε να το κάνουμε να γεμίσει όλη. Συνήθως 500ml αρκούν ανα μελίσσι και έχει μέγιστα αποτελέσματα ειδικά στα μικρά μελίσσια!
Πατέντα για τη τροφοδοσία των μελισσιών μας χωρίς καθόλου έξοδα. Ο τρόπος εξελίχθηκε αρχικά για την τροφοδότηση των μικρών μελισσιών, που αδυνατούν να πάρουν το σιρόπι απο τους τροφοδότες που βάζουμε. Ξέρετε είναι πολλά μελίσσια που χρειάζονται μόνο 200-300 ml, και αυτός ο τρόπος είναι ο πλέον ασφαλέστερος και ιδανικότερος! Ένας τροφοδότης όταν τον βάζουμε πάνω απο το μελίσσι εμποδίζει την καλή μόνωση του μελισσιού. Πχ αν έχουμε κηρόπανο πάνω απο το μελίσσι, και βάλουμε πιατάκι, ο ζεστός αέρας βγαίνει απο τη κυψέλη.

Ποιός τρόπος είναι αυτός λοιπόν που μπορεί να μας επιτρέψει μέγιστη ανάπτυξη χωρίς καθόλου έξοδα για τροφοδότες; Ας τον δούμε λοιπόν...

Το μόνο που έχουμε να χρησιμοποιήσουμε ένα μπουκάλι του λίτρου, με μια μικρή τρύπα στο καπάκι. Για να κάνουμε μια τρύπα στο καπάκι, ζεσταίνουμε μια μεταλλιική βίδα με έναν αναπτύρα και το τρυπάμε στο κέντρο. Σκοπός μας λοιπόν είναι με αυτό το μπουκάλι να αδειάζουμε τις άδειες κηρήθρες με σιρόπι! Και η ποσότητα εξαρτάται απο το πόσο μεγάλο είναι το μελίσσι και πόσο γόνο έχει. Μόνη προυπόθεση για να έχει αποτελέσματα η μέθοδος είναι το σιρόπι μας να είναι ζεστό για να μπαίνει εύκολα μέσα στη κηρήθρα. Προτιμούμε πυκνό σιρόπι με παραπάνω απο 1 προς 1 ζάχαρη.

Ας δούμε με φωτογραφίες τι κάνουμε και πως....

Παίρνουμε ένα κλασσικό μπουκάλι και το γεμίζουμε με σιρόπι.

Κάνουμε μια τρύπα στο καπάκι του όχι πολύ μεγάλη, για να ρίχνουμε το σιρόπι κατευθείαν μέσα στη κηρήθρα

Διαλέγουμε απο τα μελίσσια μας τις κηρήθρες που είναι άδειες στην άκρη, και όσες δεν έχουν γόνο. Ξέρετε αν ρίξουμε σιρόπι σε πλαίσιο με ανοιχτό γόνο, θα τον πνίξουμε και θα κάνουμε ζημειά. Το σιρόπι το ρίχνουμε μόνο σε μέρη της κηρήθρας που δεν υπάρχει γόνος.

Βάζουμε κάθετα την κηρήθρα και ρίχνουμε μέσα το σιρόπι. Όσο άδεια είναι η κηρήθρα τόσο περισσότερο σιρόπι θα χωρέσει. Να φανταστείτε ότι μια κηρήθρα χωράει έως πάνω απο 1.5 λίτρο σιρόπι και εύκολα μάλιστα χωρίς να χυθεί. Το κόλπο είναι να ρίχνουμε με δύναμη το σιρόπι και να προσπαθούμε να το κάνουμε να γεμίσει όλη. Συνήθως 500ml αρκούν ανα μελίσσι και έχει μέγιστα αποτελέσματα ειδικά στα μικρά μελίσσια!



Σιγά σιγά τη γεμίζουμε

και είναι έτοιμη

έτοιμη να την ρουφίξουν οι μελισσούλες για να ταίσουν τον γόνο τους

Κλείνουμε με μόνωση τα μελίσσια, βάζουμε κηρόπανο...


Και οι γόνοι αρχίζουν να πέφτουν με πολύ γρήγορους ρυθμούς...

Εύκολη θεραπεία για βαρρόα νοζεμίαση και παγίδα για κηρόσκορο: Τι κάνουν οι έμπειροι μελισσοκόμοι

$
0
0

Ασθένειες και Θεραπείες:
Κηρόσκωρος: Πεταλούδα σκόρου που γεννά στις κερήθρες. Το σκουλήκι που βγαίνει τρέφεται με κερί, μέλι, καταστρέφει την δομή των κερήθρων και κάνει τρύπες σε όλα τα ξύλινα μέρη της κυψέλης.
Παγίδα για κηρόσκωρο: Σε ένα πλαστικό μπουκάλι κοκακόλας 2 λίτρων, ανοίγουμε μια τρύπα 2 εκ. κοντά στον λαιμό. Μετά ρίχνουμε μέσα στο μπουκάλι 1 φλυντζάνι νερό, 1 φλυντζάνι ζάχαρι, μισό (1/2) φλυντζάνι ξύδι και τέλος μια αποφλοιωμένη μπανάνα. Περιμένουμε λίγες ημέρες ώστε το μίγμα να αρχίσει να μυρίζει, (ζύμωση) και μετά δένουμε το μπουκάλι (κρεμάμε) σε κάποιο δέντρο κοντά στο μελισσοκομείο.


Βαρρόα:Αιτία της ασθένειας είναι το άκαρι Varroa jacobsoni
Θεραπεία
Μυρμιγκικό οξύ: Σε ένα χαρτόνι διαστάσεων περίπου 20 χ20 cm το οποίο τοποθετούμε επάνω στά πλαίσια βάζουμε από μία σύριγγα 2.5 ml μυρμιγκικό οξύ και κλείνουμε την κυψέλη. Eπαναλαμβάνουμε μετά από 4 μέρες και γιά τέσσερεις φορές. Κάνουμε μία επέμβαση την ¨Ανοιξη και μία το φθινόπωρο εννοείτε πολύ πρίν και μετά τον τρυγητό.

ΘΥΜΟΛΗ ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΚΗ:
Α-ΤΡΟΠΟΣ:Τοποθετούμε 15 γραμμάρια κρυσταλλικής θυμόλης, πάνω στους κηρηθροφορείς στο κέντρο της κυψέλης μέσα σε ένα πλαστικό μπώλ ύψους 3 εκατοστών, σκεπασμένο με ένα τούλι για να μην πετάξουν οι μέλισσες την θυμόλη έξω από την κυψέλη και για διάρκεια τουλάχιστον 21 ημερών (3 επταήμερα), προτιμούμε 28 ημέρες (4 επταήμερα). Η ιδανική θερμοκρασία είναι 12-32 C. Η πρώτη εφαρμογή γίνεται την άνοιξη πριν την έντονη νεκταροέκρριση και η δεύτερη το φθινόπωρο μετά τον τρύγο.
Β-ΤΡΟΠΟΣ: Παίρνουμε 30 γραμμάρια κρυσταλλικής θυμόλης και τα λιώνουμε σε 150 κυβικά εκατοστά καθαρό οινόπνευμα. Από το μίγμα αυτό, παίρνουμε 5-20 κυβικά εκατοστά και τα βάζουμε σε 13,5 λίτρα σιρόπι και ταίζουμε το μελίσσι κατά τακτά χρονικά διαστήματα για 21-28 ημέρες. Η χρήση αυτή μπορεί να επεκταθεί και στην διαδικασία παρασκευής του ζαχαροζύμαρου. Η χρήση της θυμόλης ,σύμφωνα με πληροφορίες, ΄΄κόβει΄΄ τον βιολογικό κύκλο της βαρρόας, με συνέπεια την έμμεση ΄΄στείρωση΄΄ της θηλυκιάς βαρρόας. Δεν επηρεάζει την βασίλισσα και τον γόνο. Δεν αφήνει υπολλείματα στο κερί και στο μέλι. Είναι εγκεκριμένο στην Βιολογική Μελισσοκομία. Aποτελεσματικότητα πάνω από 95%.

Νοζεμίαση:
Σε 25 κιλά μέλι και 75 κιλά ζάχαρη (μίγμα 3 ζάχαρι +1 μέλι) ρίχνουμε 9-10 κεφάλια καθαρισμένες σκελίδες σκόρδο, αφού πρώτα, τα λειώσουμε στο μπλέντερ με 3-4 ποτήρια νερό ή με χυμό πορτοκαλιών. Το μείγμα που θα προκύψει τοποθετείτε σε νάιλον σακούλες ανά 2-3 ή 4 κιλά, το αφήνουμε να ΄΄παγώσει΄΄ και κατόπιν κόβοντας την σακούλα στο κάτω μέρος την τοποθετούμε πάνω στους κηρηθροφορείς, μέσα στις κυψέλες του.
-Να έχουμε ανοικτά τα παράθυρα των καπακιών των κυψελών του για να φεύγει η υγρασία.
-Και καθαρό τον πάτο τους.
-Το ζαχαροζύμαρο αυτό να μην λείπει από τα μελίσσια από τον Νοέμβριο μέχρι και τέλος Μαρτίου.
πηγή 

Τοποθέτηση μελισσιών δίπλα σε ηλεκτρική κεραία &χορήγηση δωρεάν ηλεκτρικού φράχτη | Ερωτήση

$
0
0


~Ερωτήσεις - Απαντήσεις μελισσοκόμων~
Καλησπέρα, είμαι νέος μελισσοκόμος και έχω δύο ερωτήματα για εσάς.  Το πρώτο έχει να κάνει να κάνει με την τοποθεσία του χώρου που έχω επιλέξει να τοποθετήσω φέτος τα μελίσσια μου. Πληρεί όλες τις προϋποθέσεις, αλλά δυστυχώς στα 200 περίπου μέτρα από τον χώρο, υπάρχει κεραία για τους τηλεοπτικούς σταθμούς. Γνωρίζετε αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα;
Το δεύτερο αφορά μια παλαιότερη ανάρτηση σας, σχετικά με την χορήγηση δωρεάν ηλεκτροφόρων φρακτών, γνωρίζετε κάτι περισσότερο; π.χ. πότε θα ξεκινήσει;

Απάντηση...
Καλησπέρα φίλε μου. Το γεγονός οτι έχεις κοντά στα μελίσσια σου κεραία τηλεοπτικού σταθμού δεν νομίζω οτι μπορεί να τα επηρεάσει σε βαθμό που να μπορείς να διαπιστώσεις ο ίδιος προβλήματα. Πολλοί μελισσοκόμοι τοποθετούν μελίσσια κοντά σε κεραίες τηλεοπτικών σταθμών, προσωπικά έχω εμπειρία από μελίσσια που ήταν τοποθετημένα ακριβώς δίπλα από πυλώνα της ΔΕΗ και δεν υπήρχε κανένα απολύτως πρόβλημα. Όσοι μελισσοκόμοι είχαν μελίσσια δίπλα απο κεραία τηλεφωνικής επικοινωνίας - θυμάμαι χαρακτηριστικά μια της vodafone - δεν αντιμετώπισαν πρόβλημα και η ανάπτυξη ήταν μια χαρά - σύμφωνα πάντα με την εμπειρία και τις παρατηρήσεις των ίδιων των μελισσοκόμων. 


Εσένα τα μελίσσια δεν είναι ακριβώς δίπλα, είναι 200 μέτρα άρα για εμένα δεν έχεις πρόβλημα. Το σήμα που εκπέμπει η κεραία φυσικά ενοχλέι τις μέλισσες - αλλά μόνο αν είναι κοντά. Ακόμη και τότε όμως το σύστημα πλοήγησης/gps των μελισσών είναι τόσο ισχυρό, που δεν μπορεί να παρεμβάλει τίποτα για να το διαλύσει. Η μέλισσα δεν είναι ένα απλό έντομο αλλά ένας μικρός υπεροργανισμός με τρομερές δυνατότητες. Στην πτήση λαμβάνει πολλές πληροφορίες όπως η γωνία της γής με τον ήλιο η απομνημόνευση ενός μελισσοκομικού χάρτη με ανθοφορίε ςγ

Όσον αφορά την επιστημονική τεκμηρίωση είχα διαβάσει πρόσφατα μια έρευνα. Επειδή με τις κεραίες τηλεφωνικής επικοινωνίας δεν μπορούσαν να δούν "εμφανή"απώλειες στο πλυθησμό δοκίμασαν τοποθετώντας κινητά με υψηλή ακτινοβολία μέσα στη κυψέλη. Σε μερικές κυψέλες έβαλαν 1 κινητό και σε άλλες 2 ή 3 αν θυμάμαι καλά. Οι απώλειες των συλλεκτριών αυξανόταν επικίνδυνα όπου υπήρχαν πολλά κινητά. Σύμφωνα με τους επιστήμονες οι μέλισσες λόγω της ακτινοβολίας πάθαιναν ζημιά στο σύστημα πλοήγης και δεν μπορούσαν να ξανα επιστρέψουν. Ωστόσο δεν είναι το ίδιο να έχεις  ακτινοβολία μέσα στη κυψέλη και 200 μέτρα μακριά.

Αυτά για τις ηλεκτρικές κεραίες. Όσον αφορά την χορήγηση ηλεκτρικών φραχτών είναι ενεργό το μέτρο για όλους τους μελισσοκόμους. Εγώ δυστυχώς προς το παρόν δεν έχω να σας πω πολλά. Σύντομα θα έρθω με επικοινωνία με τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ να μάθουμε όσα χρειαζόμαστε. Επειδή μου ήρθε μήνυμα στο blog απο άνθρωπο που ίσως ξέρει περισσότερα μπορείτε να επικοινωνήσετε:

***Πρόγραμμα Δωρεάν Χρηματοδότησης Ηλεκτρικής Περίφραξης για Μελισσοκόμους, Κτηνοτρόφους, Γεωργούς. Μελισσοκόμους 100% Επιδότηση ***
Περισσότερες πληροφορίες Ippos-Shop
Τηλ. 2651003618 ή 6974227096
Υπεύθυνος : Λάμπρος Κασκάνης

Θεραπεία της ασκοσφαίρωσης με τον πιο απλό τρόπο: Πως δεν το σκέφτηκε κανείς μέχρι τώρα;

$
0
0


Του μελισσοκόμου Κώστα Κουτσούκου απο το www.bees.gr...
Η ασκοσφαίρωση είναι μια πάθηση του γόνου των μελισσών στην οποία έχω αναφερθεί και παλιότερα. Πέρσι αντιμετώπισα σχετικά έντονη προσβολή σε ένα δυνατό μελίσσι στο οποίο εφάρμοσα φαινομενικά επιτυχώς μια πρακτική που μου είχαν προτείνει παλιά.

Ξεπάτωσα το μελίσσι…

Οι νεκροί και μολυσματικοί γόνοι που έχουν προσβληθεί από τον μύκητα Ascosphaera apis συσσωρεύονται στον πυθμένα της κυψέλης ανακυκλώνοντας την ασθένεια. Αφού το μελίσσι ήταν ικανοποιητικά δυνατό και δεν έμοιαζε ευάλωτο σε λεηλασίες και αφού η εποχή ήταν ικανή να θρέψει τα γειτονικά μελίσσια, ρίσκαρα και αφαίρεσα εντελώς την κινητή βάση της κυψέλης.


ΑΣΚΟΣΦΑΙΡΩΣΗ (CHALK BROOD) (ΚΙΜΩΛΙΑΣΗ Η ΑΣΒΕΣΤΩΔΗΣ ΓΟΝΟΣ Η ΓΥΨΙΑΣΗ) Κυψέλη χωρίς βάση για την αντιμετώπιση ασκοσφαίρωσης

Στηρίζοντας την σε τούβλα και τροφοδοτόντας συνεχώς με σιρόπι, ήλπιζα ότι αφενός η μάνα θα γεννά διαρκώς, ευτυχισμένη από την υπερπληθώρα τροφών, εφετέρου οι νεκροί γόνοι θα οδηγούνται αμέσως εκτός κυψέλης από τον αμείλικτο νόμο της βαρύτητας.




Το χώμα κάτω από την κυψέλη γεμάτο νεκρούς γόνους, μολυσμένους από ακσοσφαίρωση

Πράγματι το χώμα κάτω από την κυψέλη έγινε ένας μικρός Καιάδας που ανέλαβαν να καθαρίσουν τα μερμήγκια και η βασίλισσα συνέχισε να γεννά με ικανοποιητικούς ρυθμούς.




Η βάση ορθάνοιχτη και τροφοδότης οροφής με διακρή ανανέωση του σιροπιού

Ένα μήνα μετά, ενώ στα γύρω μελίσσια είχα σηκώσει πατώματα, το μελίσσι έμοιαζε υγειές και του ξαναέβαλα τον πυθμένα στην κυψέλη. Ο μόνος λόγος που το έκανα αυτό ήταν οτι φοβήθηκα πως επειδή μπαίναμε σιγά σιγά στο καλοκαίρι, ίσως τα γύρω μελίσσια αποφάσιζαν να το λεηλατήσουν.

Παρόλα αυτά η εντελώς ανοιχτή βάση, έκανε το μελίσσι να μοιάζει ευτυχισμένο και ζωηρό. Οι μέλισσες πετούσαν από και προς την κυψέλη προς όλες τις κατευθύνσεις χωρίς κανένα συνωστισμό και πραγαματικά χαιρόσουν να το βλέπεις και να το ακούς. Όταν η βάση επανατοποθετήθηκε, δημιουργήθηκε για αρκετές ώρες πανικός, αφού οι μέλισσες προσπαθούσαν αν μπουν από άσχετα σημεία στην κυψέλη κι όχι μόνο από την μικρή νέα είσοδο.




Οι μέλισσες μπερδεμένες μετά την επανατοποθέτηση της βάσης, προσπαθούν να μπουν από λάθος σημείο




Οι μέλισσες μπερδεμένες μετά την επανατοποθέτηση της βάσης, προσπαθούν να μπουν από λάθος σημείο


Οι μέλισσες μπερδεμένες μετά την επανατοποθέτηση της βάσης, προσπαθούν να μπουν από λάθος σημείο

Το μελίσσι επιβίωσε, δεν πήρε ποτέ πάτωμα, παρόλα αυτά έδωσε και λίγο μέλι. Φέτος βλέπω ότι έχει ξεχειμωνιάσει πολύ καλά και ανυπομονώ να δω αν θα ξαναπαρουσιάσει πρόβλημα και τι ανάπτυξη θα έχει την άνοιξη. Δεν λέω ότι αυτή είναι μια πρακτική που ακολουθώ παντού. Αντίστοιχα ένα άλλο μελίσσι που πέρσι παρουσίασε πρόβλημα «απολύθηκε άνευ αποζημίωσης». Το συγκεκριμένο μελίσσι ήταν αρκετά δυνατό όταν κατάλαβα το πρόβλημα και οι συνθήκες έμοιαζαν ικανοποιητικές για τέτοιο εγχείρημα.

Η ανάρτηση αυτή αποτελεί αναδημοσίευση απο το blog www.bees.gr. Για να δείτε την πρωτότυπη ανάρτηση πατήστε τον σύνδεσμο: http://www.bees.gr/ένας-χειρισμός-για-την-ασκοσφαίρωση

Πως παράγουμε τόνους μέλι από λίγα μελίσσια

$
0
0


Πολλοί μελισσοκόμοι παράγουν τόνους μέλι με λίγα μελίσσια και σε μερικούς ακούγεται σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Ένας μελισσοκόμος που βγάζει 20 κιλά από κάθε κυψέλη - ίσως και λιγότερο - είναι αδύνατο να πιστέψει ότι κάποιος άλλος βγάζει 50 κιλά ή ακόμη και 100 κιλά απο κάθε μελίσσι. Πολλοί αναρωτιούνται πως είναι δυνατό να βγάζουν τόσο μέλι τα μελίσσια, ποιό είναι το μυστικό; Οπως γνωρίζουμε ο μελισσοκόμος δεν χρειάζεται μόνο σωστούς χειρισμούς και δυνατά μελίσσια αλλά και μια καλή περιοχή που να δίνει πολύ μέλι. Σήμερα έχουμε να πούμε κάποια χρήσιμα πράγματα και μυστικά που εφαρμόζουν οι πιο επιτυχημένοι μελισσοκόμοι.


Όσον αφορά το μέρος που θα τοποθετήσουμε τα μελίσσια, είναι το σημαντικότερο πράγμα και υπάρχουν αρκετά μυστικά. Η μεριά μας θα πρέπει να είναι σε ηλιόλουστη μεριά όμως το κυριότερο είναι τα μελίσσια μας να έχουν εμβέλεια σε πολλές πλαγιές. Δηλαδή τα μελίσσια να είναι τοποθετημένα έτσι που να έχουν θέα να βλέπουν πολλά μέρη. Μελισσοκόμοι που τοποθετούν μελίσσια κλεισμένα μέσα απο βουνά και αυτά δεν δίνουν μέλι είναι περιορισμένα απο άποψη συλλογής μελιού.

ΕΙΚΟΝΑ Τοποθετημένα μελίσσια με θέα στον έλατο


Το ερώτημα που δημιουργείτε στους περισσότερους μελισσοκόμους είναι, μα πως θα μάθω ποιά περιοχή δίνει μέλι στο μέρος μου; Εδώ είναι το δύσκολο κομμάτι. Δυστυχώς δεν υπάρχει κάποιος εύκολος τρόπος πχ να ρωτήσουμε τον διπλανό μας. Πολύ λίγοι μελισσοκόμοι θα σας αποκαλύψουν ποιά μεριά δίνει μέλι. Το πιο πιθανό είναι νας σας προτρέψουν να πάτε σε άλλο μέρος που δεν έμειναν ευχαριστημένοι απο τα μελίσσια τους. Αυτό δε συμβαίνει τυχαία και οι μελισσοκόμοι έχουν αρκετούς λόγους. Αν μια περιοχή έχει μεγάλη συσσώρευση σε μελισσοκόμους εγκυμονούν ασθένειες, λιγότερο μέλι λόγω μελισσοχωρητικότητας, λεηλασίες κλπ. Το χειρότερο όμως είναι ότι όπου υπάρχουν πολλά μελίσσια έλκονται και οι κλέφτες και αυτοί είναι οι χειρότεροι.

Ένας μελισσοκόμος που θέλει να μάθει ποια περιοχή δίνει μέλι θα πρέπει να είναι παρατηρητικός σε κάθε ταξίδι που κάνει. Γενικά να παίζει το ματάκι, ακόμη και στο περπάτημα οπουδήποτε. Γενικά όπου βλέπετε πολλά μελίσσια σημαίνει ότι η περιοχή δίνει μέλι - τις περισσότερες φορές. Θα σας πω μερικά παραδείγματα από την περιοχή μου στο Αγρίνιο. Κάθε χρόνο χιλιάδες κυψέλες μαζεύονται στον Προυσσό κατα μήκος των δρόμων. Όταν λέω στον Προυσσό εννοώ μετά το χωριό Λαμπίρι. Εκεί μαζεύονται πάρα πολλοί επαγγελματίες αλλά και ερασιτέχνες μελισσοκόμοι. Εγώ προσωπικά για το έλατο οδεύω προς άλλη πλευρά διότι έχω χωριό εκεί. Είναι κοντά στο χωριό Κόνισκα Ευρυτανίας.
Πολύ μέλι στο έλατο έχουν επίσης και οι περιοχές κοντά στη Δομνίστα. Ακόμη το ίδιο και χειρότερος συνοστισμός γίνεται στο ρείκι το φθινόπωρο. Προχωρώντας προς το χωριό Μπαμπαλιό κοντά στην γέφυρα του αχελώου έχει απέραντες εκτάσεις. Πάλι εκεί μαζεύονται πολλοί μελισσοκόμοι. Όσοι μελισσοκόμοι στοχεύουν μέλι πορτοκαλιάς καλό είναι να αποφεύγουν όπου καλλιεργούνται πολλά στρέμματα συστηματικά διότι πέφτουν ραντίσματα. Στο Αγρίνιο για παράδειγμα προς τα Καλύβια έχει πολλές περιοχές με παρατημένα κτήματα που δεν ραντίζονται, και μάλιστα δίνουν πολύ μέλι.

Ένα μεγάλο ερώτημα που έχουν οι περισσότεροι μελισσοκόμοι είναι που δίνει μέλι το Πεύκο. Ένας νέος μελισσοκόμος πιστεύει οτι όλα τα πεύκα δίνουν μέλι. Όμως δεν είναι αλήθεια. Το πεύκο για να δώσει μέλι πρέπει να είναι "εμβολιασμένο"να έχεις εργάτες - τα εντομάκια που βγάζουν το μέλι. Οι εργάτες αυτοί δεν ευδοκιμούν σε όλα τα είδη πεύκων και επιζούν μόνο σε συγκεκριμένα μέρη διότι θέλουν υγρασία και όχι πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Μέλι πεύκου υπάρχει αύθονο στην Έυβοια, στη Θάσο, ακόμη και σε νησιά όπως η Λευκάδα,, η Κρήτη η Ρόδος κλπ. Εμβολιασμένα δάση που δίνουν μέλι υπάρχουν σε όλες τις περιοχές, ακόμη και μικρά δασήλια βοηθούν αρκετά τα μελίσσια νωρίς την Άνοιξη. Για να καταλάβουμε οτι τα πεύκα δίνουν μέλι αρκεί να κοιτάξουμε αν έχουν βαμβακάδα, είναι κάτι άσπρα σα βαμβάκια πάνω στον κορμό και τα κλαριά. Απο εκεί στάζει το μέλι.

Ακόμη ένα μεγάλο μυστικό για να παίρνει κάποιος πολύ μέλι είναι να μην τοποθετεί πάρα πολλά μελίσσια μαζεμένα. Αν πχ κάποιος έχει 100+ μελίσσια καλύτερα θα ήταν να τα χωρίσει σε 50 και 50 με απόσταση κάποια χιλιόμετρα. Φυσικά αυτό το λέω και για τους "νέους"οι οποίοι τοποθετούν μελίσσια κοντά σε άλλους μελισσοκόμους. Αυτό δεν είναι σωστό. Τα μελισσοκομεία πρέπει να απέχουν μεταξύ τους για να δουλεύουν σωστά και να παράγουν περισσότερο μέλι. Όπως δεν θέλετε να έρθει κάποιος ακριβώς δίπλα σας, καλό θα είναι να μην το κάνετε ούτε εσείς. Έχω ακούσει περιπτώσεις με πολλές λεηλασίες μελισσοκομείων που βρίσκονταν δίπλα δίπλα.

Όταν ένας μελισσοκόμος στοχεύει μια ανθοφορία μελιτοφορία δεν αρκεί μόνο να είναι καλό το μέρος δηλαδή να υπάρχει μέλι. Πρέπει και τα μελίσσια από μέρος τους να έχουν δυνατούς πλυθησμούς να το συλλέξουν. Όσον αφορά τα διαφράγματα και όλα αυτά που ακούμε κατα περιόδους, η ταπεινή μου γνώμη είναι οτι δεν χρειάζονται - εκτός απο το θυμάρι που είναι αναγκαίο. Ο μελισσοκόμος που θέλει να φτιάξει δυνατά μελίσσια πρέπει να πέσει επάνω κατά πάνω για να τα κάνει δυνατά. Το πρώτο μέρος είναι η τροφοδοσία με μια δίκιλη βανίλια και 1 κιλό σιρόπι την εβδομάδα, το δεύτερο μέρος οι χειρισμοί όπως η σφήνα στον γόνο, η προσθήκη πατωμάτων έγκαιρα, και η εναλλαγή ορόφων. Αυτά είναι μερικά κόλπα για αύξηση της γέννας, και έχουμε πολλά να πούμε τις μέρες που έρχονται.

Και άλλο ένα σημαντικό πριν κλείσω. Οι μεγάλοι μελισσοκόμοι που παράγουν πολύ μέλι κρατούν σημειώσεις απο τα πολύ παραγωγικά μελίσσια και φτιάχνουν παραφυάδες μόνο από αυτά. Είναι πολύ σημαντικό να έχουν γονίδια υψηλής παραγωγικότητας τα μελίσσια. Έχω δεί κακά μελίσσια που ενώ βρισκόταν μέσα στο μέλι δεν τα πήγαιναν καλά. Η επιλογή σωστών γονιδίων λοιπόν εξίσου σημαντική!
Viewing all 18087 articles
Browse latest View live