Quantcast
Channel: Ορεινή Μέλισσα
Viewing all 18087 articles
Browse latest View live

Βρέθηκε το Ελληνικό μέλι με την περισσότερο ευεργετική δράση. Μάθετε τώρα το μυστικό...

$
0
0



Έρευνα από το ΑΠΘ εξέτασε 48 διαφορετικά ελληνικά μέλια και το αποτέλεσμα ήταν εκπληκτικό!

Νέα έρευνα από το ΑΠΘ αποδεικνύει την ευεργετική δράση των ελληνικών μελιών στο ανθρώπινο οργανισμό. Συλλέχθηκαν 48 διαφορετικά δείγματα μελιού από όλη την Ελλάδα και από όλες τις ανθοφορίες, και κανείς δεν περίμενε ότι η σύνθεση τους κρύβει τόσες ιδιότητες καλύτερες ακόμα και από τα πολυδιαφημισμένα μέλια του εξωτερικού όπως πχ το manuka!
Στην έρευνα συμμετείχαν μέλι βελανιδιάς, πεύκου, ελάτου, καστανιάς, πορτοκαλιάς, θυμαριού και για όλα υπήρχε κάτι ξεχωριστό, που σύμφωνα με την καθηγήτρια Χρυσούλα Τανανάκη είχαν τρομερή αντιοξειοδοτική δράση και μπορούσαν με απίστευτη αποτελεσματικότητα να καταπολεμήσουν τις ελεύθερες ρίζες και τον εκφυλισμό των κυττάρων που προκαλούν το καρκίνο. Σπάνια ευρήματα λοιπόν για το ελληνικό μέλι! Επίσης αυτές οι αντιοξειοδοτικές ιδιότητες δημιουργούσαν στον οργανισμό τη δυνατότητα να τον "υπερφορτώσουν"με αμυντικούς μηχανισμούς για όλες τις ασθένειες.

Η γλυκόζη και η φρουκτόζη στο μέλι είναι στην πιο απλή τους μορφή. Τόσο εύπεπτες για τον οργανισμό που μπορούν να κάνουν ένα πραγματικό θαύμα. Δεν υπάρχει ουδεμία σχέση με τη ζάχαρη που καταστρέφει τα όργανα και την εύρυθμη λειτουργία τους. Το μέλι όταν μπαίνει στον οργανισμό, αναγνωρίζεται ως "βιολογικό προϊόν"και η γλυκόζη που απορροφάται στο αίμα γίνεται με μέτρο (παίρνει όση έχει ανάγκη ο οργανισμός) και όχι ανεξέλεγκτη όπως συμβαίνει με τη ζάχαρη. 

Αυτές πρόκειται για πολύ σημαντικές ανακαλύψεις που μας θυμίζουν για άλλη μια φορά την ανεκτίμητη αξία που έχει το ελληνικό μέλι και οτι πρέπει να καταναλώνεται οπωσδήποτε δύο φορές κάθε ημέρα. Ακόμη και για όποιον έχει προβλήματα με το ζάχαρο το μέλι μπορεί να γίνει φάρμακο, και ιδανικό θεωρείτε αυτό της κουμαριάς (πικρό) που έχει τη χαμηλότερη περιεκτικότητα σε σάκχαρα.

Το μέλι είναι από τα λίγα προϊόντα σήμερα που δεν έχει επηρεαστεί από την εξέλιξη του ανθρώπου, τη βιομηχανική δραστηριότητα, τα φυτοφάρμακα κλπ. Η μέλισσα έχει τον τρόπο της να συλλέγει μόνο τα καθαρά λουλούδια, και να παράγει "θησαυρό"σε όποιο μέρος και αν βρίσκεται. Το μόνο που θα πρέπει να προσέξουμε στην αγορά του, είναι να το πάρουμε κατευθείαν απο κάποιο παραγωγό, και όχι τυποποιημένο από κάποιο σουπερ μάρκετ διότι εκεί αλλάζουν τα πράγματα.

Στην έρευνα που έκανε το ΑΠΘ, έγινε αλλη μια τρομερή ανακάλυψη. Πήραν δείγμα απο μέλι manuka (το μέλι του εξωτερικού που διαφημίζεται παγκοσμίως ως το καλύτερο για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες) και σύγκριναν την σύνθεση του με τα δικά μας. Το αποτέλεσμα ήταν απρόσμενο. Το πολυδιαφημισμένο μέλι manuka δεν είχε τέτοια αντιοξειοδοτική δράση όπως το ελληνικό μέλι. Συγκεκριμένα η έρευνα έδειξε ότι το μέλι με την περισσότερο αντ. δράση ήταν το μέλι βελανιδιάς και ακολουθούσαν το έλατο, το ερείκι, η καστανιά το πεύκο το θυμάρι και η πορτοκαλιά.

Συμπεραίνοντας, η Ελλάδα έχει ένα θησαυρό στα χέρια της. Μέλι που δεν παράγεται πουθενά αλλού σε ολόκληρο το κόσμο. Και αν πρέπει να γίνει κάτι στο μέλλον αυτό είναι να αναδείξουμε το πλούτο μας και να κάνουμε μια προώθηση που θα φτάσει σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Να φτάσουμε την Ελλάδα μας στη κορυφή. Γιατί το αξίζει!

Έλεγχος αποθεμάτων τροφής χωρίς να ανοίξουμε τη κυψέλη. Πρακτική μέθοδος στα μελίσσια!

$
0
0


Υπάρχουν εποχές που ο μελισσοκόμος πρέπει να αποφεύγει τις άσκοπες επιθεωρήσεις και αυτό συμβαίνει κυρίως το χειμώνα που κάνει κρύο και ο καιρός δεν το επιτρέπει. Όταν ανοίγουμε το καπάκι από το σμήνος ακόμη και για μια απλή ενίσχυση με τροφή πρέπει η θερμοκρασία να είναι πάνω από 13 βαθμούς. Ιδανικά θεωρείτε να είναι πάνω από 16. Όταν ανοίγουμε το καπάκι της κυψέλης το σμήνος αναστατώνεται, αποδιοργανώνεται και αν έχει κάνει μελισσόσφαιρα τότε η επιθεώρηση θα την σπάσει και οι μέλισσες θα βρεθούν σε δύσκολη κατάσταση.

Σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει, έπειτα από μια πλήρη επιθεώρηση (κάπνισμα, επιθεώρηση πλαισίων ένα προς ένα) το σμήνος κάνει αρκετές ώρες να επανέλθει πλήρως στην αρχική του κατάσταση και στις εργασίες. Ο καπνός δίνει ένα σήμα στις μέλισσες "να ρουφήξουν όσο περισσότερο μέλι μπορούν"διότι έξω υπάρχει φωτιά. Ενστικτωδώς όταν μυρίσουν καπνό ρουφούν μέλι δήθεν για να σωθούν σε κατάσταση πυρκαγιάς.

Λέγεται μάλιστα απο αρκετούς παλιούς μελισσοκόμους οτι ο καπνός ηρεμεί τις μέλισσες, επειδή γεμίζουν τις κοιλιές τους με μέλι και είναι χορτάτες. Μια χορτάτη μέλισσα ποτέ δεν επιτίθεται, ενώ μια πεινασμένη και στρεσσαρισμένη κάνει το ακριβώς αντίθετο.

Εφόσον μια άσκοπη επιθεώρηση ασκεί τέτοια επιρροή στο σμήνος τι μπορούμε να κάνουμε για να την αποφύγουμε; Πως μπορούμε να μάθουμε αν η κυψέλη μας έχει μέλι μέσα χωρίς να την ανοίξουμε; Όχι με το μάτι, αλλά με έναν πολύ απλό χειρισμό!

Ο έμπειρος μελισσοκόμος όταν θέλει να ελέγξει στα γρήγορα τις κυψέλες του, πηγαίνει με το χέρι και σηκώνει λίγο την κυψέλη προς τα εμπρός, για να νιώσει το βάρος. Φυσικά ο μελισσοκόμος που έχει σηκώσει χιλιάδες κυψέλες δεκάδες φορές μπορεί να καταλάβει το βάρος και το μέλι που έχει μέσα με ακρίβεια δεκαδικού, όμως τι γίνεται με τους νέους που δεν έχουν εμπειρία;

Ένας νέος μελισσοκόμος μπορεί εύκολα να κάνει αυτό το test απλώς δεν θα καταλάβει με μεγάλη ακρίβεια τι γίνεται μέσα. Αν είναι πολύ βαριά έχει μέλι, αρα δεν εχει ανάγκη απο τροφή ενώ αν είναι πολύ ελαφριά μπορεί να βρίσκεται σε κίνδυνο από έλλειψη αποθεμάτων. Σε μια τέτοια περίπτωση (λιμοκτονίας) δεν λογαριάζουμε τίποτα ακόμα και αν χιονίζει έξω. Ανοίγουμε το καπάκι και βάζουμε ζυμάρι.

Επίσης άλλη μια τεχνική για να δούμε αν το σμήνος μας είναι ζωντανό και χαίρει άκρας υγείας είναι να πάμε βράδυ, να στήσουμε αυτί στη θήρα του καπακιού, και να χτυπήσουμε μια δύο φορές τη κυψέλη με το δάχτυλο (σα να χτυπάμε τη πόρτα ένα πράγμα). Ένα ζωντανό σμήνος μόλις νιώσει την δόνηση να διαπερνά το ξύλο θα κάνει ένα απότομο "βουυυυυ"και θα σταματήσει, ενώ αν είναι ορφανό το βουιτό θα είναι πολύ πιο έντονο και συνεχόμενο για πολλά δευτερόλεπτα.

Φυσικά το βράδυ μόνο αυτό μπορούμε να κάνουμε και τίποτα άλλο. Οι μέλισσες το βράδυ είναι πολύ επιθετικές και καχύποπτες. Ίσως μέσα στα χιλιάδες χρόνια που επιβίωσαν έμαθαν ότι οι θανάσιμοι εχθροί τους αρκούδες, επιτίθενται το βράδυ που έχουν πλεονέκτημα για να μην τρώνε πολλά τσιμπήματα.

Φτιάχνοντας μόνωση για τα μελίσσια το χειμώνα!!

$
0
0

Παρακάτω ο μελισσοκόμος Μιχάλης μας δείχνει με τον πιο εύκολο τρόπο πως να φτιάξουμε μόνωση για τα μελίσσια απο φελιζόλ ή φιμπράν, όπως ονομάζεται στη γλώσσα των οικοδομικών υλικών. Είναι μια αποτελεσματική μέθοδος με την οποία διατηρούμε χαμηλές τις απώλειες θερμότητας των μελισσιών μας, και έτσι πετυχαίνουμε άριστο ξεχειμώνιασμα, με δυνατότερα μελίσσια, περισσότερους γόνους λίγη κατανάλωση τροφών κλπ. Προσωπικά η γνώμη μου είναι ότι το φελιζόλ παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στα μελίσσια, και πρέπει να τοποθετείτε ακόμα και σε μέρη που ο χειμώνας δεν είναι τόσο βαρύς όπως για παράδειγμα στη Νότια Ελλάδα.

Το φελιζόλ το τοποθετούμε μετά το τελευταίο πλαίσιο, αφού φυσικά πρώτα σφίξουμε όσο περισσότερο μπορούμε το πλυθησμό. Δηλαδή όσες κηρήθρες είναι άδειες χωρίς μέλισσες, η έχουν λίγα μελάκια χωρίς μέλισσες, τα αφαιρούμε χωρίς δεύτερη σκέψη. Βάζουμε το φελιζόλ μας, ένα κηρόπανο, την τροφούλα και έχουμε άριστο ξεχειμώνιασμα. Δείε τη διαδικασία λοιπόν πως φτιάχνουμε μονωτικά πλαίσια απο φελιζόλ...

Το σοβαρότερο λάθος που κάνουν οι μελισσοκόμοι πριν τη καταπολέμηση της βαρρόα...

$
0
0

Έφτασαν σχεδόν οι μέρες που ο μελισσοκόμος θα κάνει το βασικότερο χειρισμό ολόκληρου του έτους. Ένας χειρισμός που θα καθορίσει τα πάντα, απο την ανάπτυξη των μελισσιών την άνοιξη, την παραγωγή μελιού, τις παραφυάδες, την υγεία του μελισσιού, και ότι άλλο σχετίζεται με το να γίνει επικερδής η μελισσοκομική μας ενασχόληση. Και ποιος είναι ο βασικός αυτός χειρισμός; Μα φυσικά η καταπολέμηση της βαρρόα, που γίνεται υποχρεωτικά δύο φορές το χρόνο, μια φορά αργά το Καλοκαίρι (15 Αυγούστου - 15 Σεπτεμβρίου), και μια φορά στις αρχές του Χειμώνα (Δεκέμρβιος - Ιανουάριος). Σύμφωνα με την εμπειρία που έχει ένας παλιός μελισσοκόμος, η έγκαιρη και αποτελεσματική καταπολέμηση της βαρρόα, γίνεται μόνο αν ο μελισσοκόμος γνωρίζει τι και πως το κάνει. Επειδή γίνονται πολλά λάθη. που δυστυχώς κοστίζουν πολλές ζωές μελισσιών θα πούμε μερικά απο τα βασικότερα που δεν πρέπει να κάνετε σε καμία περίπτωση.

Πολλοί μελισσοκόμοι ταίζουν! Ταίζουν μεγάλες ποσότητες είτε σιροπιού είτε βανίλιας, είτε οποιαδήποτε ζαχαροζύμαρου, πρίν την καταπολέμηση της βαρρόα. Και είναι ένα τραγικό λάθος! Όταν έχουμε προγραμματίσει να καταπολεμήσουμε τη βαρρόα με ένα φάρμακο, πρέπει τουλάχιστον ένα μήνα πρίν να μην έχουμε ταίσει. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να διεγείρουμε την βασίλισσα, να γεννήσει, έστω και λίγα αυγά, διότι αυτό σημαίνει ότι τα μελίσσια μας δεν θα ξεγονιάσουν 100%, άρα η καταπολέμηση της βαρρόα δεν θα είναι αποτελεσματική, εφόσον όλα τα φάρμακα που υπάρχουν σκοτώνουν βαρρόα που δεν είναι κρυμμένη μέσα στον γόνο.

Πολλοί μελισσοκόμοι λοιπόν, πάνε και βάζουν ένα κάρο τροφές, και μετά κάνουν θεραπεία κατά της βαρρόα. Έτσι λοιπόν, καταφέρνουν να έχουν έξοδα θεραπείας, με μικρό αποτέλεσμα, και βαρρόα η οποία θα τους ακολουθεί για όλο το επόμενο έτος. Δυστυχώς η ευτυχώς όσοι διαβάζετε αυτή την ανάρτηση σήμερα, νομίζετε ότι όλα θα τα κάνετε όλα σωστά, και ότι δεν υπάρχει πιθανότητα να κάνετε το ίδιο λάθος, όμως πολλοί μελισσοκόμοι κάθε χρόνο, απο την άνοιξη αρχίζουν να ψάχνουν λύση για να πολεμήσουν τη βαρρόα, που τότε είναι ήδη αργά.

Προσωπικά σαν μελισσοκόμος ένα μήνα πρίν εφαρμόσω θεραπεία, δεν ταίζω τα μελίσσια, και η περίοδος εξαρτάται πότε τα μελίσσια θα ξεγονιάζουν. Υπάρχουν χρονιές που τα μελίσσια ξεγονιάζουν απο τέλη Νοεμβρίου, υπάρχουν και χρονιές που τα μελίσσια ξεγονιάζουν τέλη Δεκεμβρίου, τα Χριστούγεννα. Ανάλογα λοιπόν με τη περιοχή μας και το χειμώνα, προσέχουμε πρίν εφαρμόσουμε τη θεραπεία μας, να μην σπαταλήσουμε άσκοπα τις πολύτιμες τροφές μας, τις οποίες θα χρειαστούμε να ταίσουμε έπειτα απο λίγες μέρες αφού εφαρμόσουμε τη θεραπεία.

Τώρα θα με ρωτήσει κάποιος, αν τα μελίσσια μου λιμοκτονούν και δεν έχουν καθόλου μέλι μέσα, να τα αφήσω έτσι, η να τα ταίσω; Μα φυσικά αυτά τα μελίσσια τα ταίζουμε, όμως στο σημειωματάριο μας, τα γράφουμε ποιά έχουμε ταίσει, για να τα θυμώμαστε, και να εφαρμόσουμε τη θεραπεία κατά της βαρρόα, λίγο αργότερα.

Επίσης ένα τελευταίο λάθος που γίνεται. Όλες οι θεραπείες, μηδενός εξερουμένου, γίνονται σε μελίσσια που έχουν ξεγονιάσει πλήρως, και δεν επιτρέπονται τέτοια λάθη. Πρίν τη καταπολέμηση της βαρρόα ελέγχουμε να δούμε αν τα μελίσσια ξεγόνιασαν, επιθεωρώντας τα κεντρικά πλαίσια μόνο. Αν ένα μελίσσι έχει λίγο γόνο, πρέπει να περιμένουμε μέχρι να εκκολαφθεί και αυτός. Αν είμαστε σε περιοχή που τα μελίσσια κρατάνε λίγο γόνο ακόμα και το χειμώνα, τότε μέσα στις μέρες που έχουμε το λιγότερο δυνατό γόνο, δηλαδή Δεκέμβριο, αφαιρούμε αυτούς τους λίγους γόνους και τους συγκεντρώνουμε σε λίγα μελίσσια, τα οποία σημειώνουμε, και θα επαναλάβουμε τη θεραπεία κάθε 1 εβδομάδα, και επανάληψη 3 φορές, αν βάλουμε ταινίες. 

Επίσης με το οξαλικό οξύ προσέχετε πάρα πολύ τις δοσολογίες, τηρήστε αυστηρά τις ποσότητες που αναφέρονται, και προς θεού μην επαναλάβετε τέτοια θεραπεία δύο φορές. Εδώ με τη μια φορά και χάνουμε το πλυθησμό απο τα μελίσσια, με δύο επαναλήψεις είναι αυτοκτονία. Αυτά είχα να πω για σήμερα και να προσέχετε πάρα πολύ πως θα εφαρμόσετε την καταπολέμηση σας κατά της βαρρόα.

Τρομερή λεηλασία σε κυψέλη (video)

$
0
0

Τρομερή λεηλασία σε πλαστική κυψέλη. Προσπαθούν να μπούν από κάθε χαραμάδα και να κλέψουν ότι προλάβουν. Το φαινόμενο αντιμετωπίζεται με περιορισμό της εισόδου (τόσο που να χωρά να μπει μόνο μια μέλισσα) ή απομάκρυνση της κυψέλης χιλιόμετρα μακριά.

Την εποχή αυτή (Οκτώβρης - Νοέμβρης) τα μελίσσια αναζητούν μανιωδώς μέλι εν όψει του δύσκολου χειμώνα. Τα πλούσια αρώματα των μελιών της εποχής (ρείκι, χαρουπιά) προσελκύουν τις μέλισσες να λεηλατήσουν γειτονικές κυψέλες προκειμένου να βρουν εύκολη πηγή τροφής. Ο μελισσοκόμος πρέπει να είναι γρήγορος και προσεκτικός στις επιθεωρήσεις του και να μην προκαλεί τις μέλισσες να ξεκινήσουν λεηλασίες...

Νέος τρόπος βαφής κυψελών με στεγανωτικό ταρατσών

$
0
0


Καλησπέρα ελπίζω να συνεχίσεις την όμορφη δουλειά μέσα από αυτήν την σελίδα και να περνάμε και εμείς καλά!!! Θέλω την γνώμη σου σε παρακαλώ πήρα κάποιες κυψέλες μεταχειρισμένες και θέλω να τις φρεσκάρω μετά το τρίψιμο ρώτησα και μου είπαν πως πλέον τα λινέλαια οι βελατουρες κλπ έχουν αντικατασταθεί με συντηρητικά εμποτισμού ξύλου (ultraxyl) και απ'εξω ελαστομερες ταρατσών τύπου (isoflex) ποια είναι η γνώμη σου;

Εγώ δεν έχω μεγάλη εμπειρία ωστόσο στην πράξη είχα κάνει 2 κυψέλες με τον παραδοσιακό τρόπο (στοκάρισμα, λινέλαιο, κοινή λαδομπογιά) και 2 με τον καινούργιο και μετά από ένα χρόνο χρήσης υπάρχουν διαφορές κατ'εμε υπέρ τον ελαστομερών σταγανωτικών. Δεν ξέρω αν έκανα καλά, εγώ από τις γνώμες που μάζεψα τις έτριψα καλά τις πέρασα με ultraxyl νερού βιολογικό μέσα εξω, στοκάρισμα, τις βάσεις τις έκανα με ένα σταγανωτικο τις alcymika με βάση πολιουρεθανης και γίνετε σαν τσιμέντο απέθαντο και τις κυψέλες και τους ορόφους με ελαστομερές σταγανωτικό ταρατσών isoflex νερού είναι όλα βιολογικό και ψαγμένα εκτός από το alkymika μπορείς να κάνεις μια δοκιμή!!! Στέλνω και φωτό!!!


Πατέντα για τάισμα αδύνατων μελισσιών. Δείτε τι έφτιαξε ο μελισσοκόμος...

$
0
0


Δείτε πως αυτός μελισσοκόμος ταΐζει τα μελίσσια του όταν είναι μικρά η αδύναμα. Υποστηρίζει πως αυτή η μέθοδος διευκολύνει απίστευτα τα μελίσσια. Η συνταγή της τροφής είναι χωρίς μέλι. ιμβερτοποιημένη. και μπορείτε να τη φτιάξετε μόνοι σας διαβάζοντας περισσότερα εδώ. Δείτε φωτογραφίες:









Απίστευτη παγίδα για σκούρκους. Δείτε τι έχει πιάσει μέχρι τώρα...

$
0
0

Αδίστακτοι εχθροί της κυψέλης και αντιμετώπιση.
Οι σκούρκοι και οι σφήκες αποτελούν έντονο πρόβλημα για τα μελίσσια και το μελισσοκόμο. Όλοι προσπαθούν να βρουν τρόπους αντιμετώπισης άλλες φορές με παγίδες και άλλες με δολώματα. Σήμερα θα δούμε μια σούπερ παγίδα που έχει τσακώσει μεγάλο αριθμό σκούρκων και σύμφωνα με το μελισσοκόμο σώθηκε από τα σερσέκια! Οτι μπαίνει δεν ξανά βγαίνει. Δείτε το βίντεο...


Μελισσοκόμος λέει αλήθειες «έξω από τα δόντια» για τη μυστικοπάθεια των παλιών που φοβούνται...

$
0
0


Ευχαρίστως να σε βοηθήσω φίλε μου μελισσοκόμε, μη φοβάσαι δε θα σου πάρω την τέχνη. Είναι καλύτερο να σε βοηθήσει ένας πατριώτης σου παρά ένας Αλβανός η Βούλγαρος, όχι ότι έχω τίποτα με του ανθρώπους αυτούς. Ελα μη φοβάσαι κάλεσε με, μη φοβάσαι ότι θα σου πάρω την τέχνη, ότι θα δω τις τοποθεσίες, ότι θα δω και θα πάρω κι εγώ μερικά απ τα μυστικά σου, ίσα ίσα, δίδαξε με, για να μείνει η τέχνη στην Ελλάδα, στον τόπο σου. Αύριο ο Αλβανός η ο Βούλγαρος που έχεις και σε βοηθάει θα στήσει μελισσοκομείο δίπλα σε σένα. Γι αυτό λοιπόν έλα να γίνουμε ένα μη φοβάσαι φώναξε με να σε βοηθήσω, στο δρόμο θα ανταλλάξουμε απόψεις για τα Μελίσσια, μη στέκεσαι στους παλιούς, (μην αφήσεις κανέναν να έρθει κοντά στα Μελίσσια θα στα μάτιασε!). Σήμερα θα βοηθήσω εγώ εσένα αύριο εσύ εμένα κι έτσι θα προχωρήσουμε αδερφικά συναδελφικά. και κάτι άλλο, δεν θα το κάνω αγγαρεία.....

Σχόλιο Ο.Μ...
Πόσο δίκιο έχεις φίλε μου για όλα όσα είπες. Στο ξεκίνημα μου και εγώ αντιμετώπισα δυσκολίες, μάλιστα το πρώτο μελίσσι που πήρα ήταν άρρωστο με ασκοσφαίρωση. Φυσικά με πολύ προσπάθεια και ψάξιμο βρήκα αρκετούς μελισσοκόμους, που προσφέρθηκαν να με βοηθήσουν και ανιδιοτελώς μάλιστα. Μελισσοκόμους που με έκαναν αυτό που είμαι σήμερα! Και τους ευχαριστώ μέσα από τη καρδιά μου.

Λέγοντας σου όλα αυτά θέλω να σου πω το εξής. Ότι παντού υπάρχουν σωστοί άνθρωποι, αρκεί να ψάξεις να τους βρεις. Άλλοι κρατάνε μυστικά και άλλοι θέλουν να μεταδώσουν ότι έχουν μάθει στη ζωή τους. Η μυστικοπάθεια που βγαίνει σε μερικούς δεν είναι τυχαία. Ξέρεις πόσες κλοπές μελισσιών γίνονται τα τελευταία χρόνια; Ξέρεις οτι όλοι πηγαίνουμε στα μελίσσια, τα μετράμε ένα ένα και φοβόμαστε ότι πάλι θα λείπουν κυψέλες;

Ξέρεις πόσες κλοπές γίνονται σχεδόν κάθε εβδομάδα; Το ξέρω ότι αυτό για μερικούς φαίνεται ως δικαιολογία αλλά δυστυχώς είναι η σκληρή πραγματικότητα.

Ήταν πριν λίγα χρόνια ένας μελισσοκόμος που ζήταγε συνέχεια να τον πάρει μαζί του ένας φίλος μου στα ρείκια. Εκεί στο αγρίνιο έχουμε πολλές μεριές με ρείκια και κουμαριές. Μια μέρα τον πήρε τηλέφωνο και του είπε έλα να πάμε βόλτα να δείς τα μελίσσια μου. Ξεκίνησαν λοιπόν, φτάσανε, επιθεώρησαν τις κυψέλες και μόλις φεύγανε ο "επισκέπτης"μελισσοκόμος αποκαλύπτει οτι δεν ήρθε για μια απλή βόλτα αλλά για να δεί το μέρος και να φέρει άλλους μελισσοκόμους. Είπε μάλιστα χαρακτηριστικά, να μην κάνει τέτοια λάθη σα το σημερινό, διότι θα καταστραφεί ως μελισσοκόμος. Ο "επισκπέπτης"πήρε της πληροφορίες του και από τότε δεν ξανα μιλήσαν...

Τι κακό έχει σκέφτεται κάποιος να έρθουν και άλλα μελίσσια στην μεριά; Αν είναι ένας μελισσοκόμος μηδέν το κακό, αν όμως έρθουν περισσότεροι και κοντά μάλιστα τότε εγκυμονούν πολλοί κίνδυνοι, βαρρόα ασθένειες, λεηλασίες και εννοείτε μικρότερη παραγωγή. Το κάθε μέρος έχει συγκεκριμένη μελισσοχωριτικότητα και δεν μπορεί να θρέψει τόσα πολλά μελίσσια. Τέτοια γίνονται και λέγονται συνέχεια ανάμεσα στη κοινότητα των μελισσοκόμων, εξού και όλη η μυστικοπάθεια που επικρατεί. Ελπίζω κάποια στιγμή να αλλάξει!

Πως ξεχειμωνιάζουμε τα μικρότερα και αδύναμα μελίσσια: Πρακτικοί τρόποι διάσωσης και ανάπτυξης!

$
0
0


Ο χειμώνας είναι μια πολύ δύσκολη περίοδος για τους μελισσοκόμους. Είναι μια περίοδος που σημειώνονται μόνο απώλειες και καμία αύξηση. Δηλαδή ένας μελισσοκόμος που έχει 100 μελίσσια, είναι απολύτως φυσιολογικό να χάσει περίπου 5 μελίσσια, ενώ αν είναι περισσότερα 10 πχ, τότε οι απώλειες θεωρούνται επικίνδυνες, και μπορεί να συμβαίνει κάτι άλλο όπως πχ κάποια ασθένεια. Μέσα σε αυτά τα μελίσσια που χάνουν οι μελισσοκόμοι, βρίσκονται αυτά που έχουν μικρό πλυθησμό, δηλαδή 2-3 πλαίσια, που σύμφωνα με πολλούς μελισσοκόμους δεν αξίζει να σωθούν, η είναι χαμένη υπόθεση. Ωστόσο δεν κάνουμε αυτή την ανάρτηση για να σας απογοητεύσουμε, θα πούμε πως αξίζει να τα σώσουμε, και θα μάθουμε τρόπους πως να το κάνουμε αυτό.

Καταρχήν, το χειμώνα, τα μικρότερα μας μελίσσια ασκούν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να διατηρήσουν έστω και λίγο γόνο, μέσα σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, προκειμένου να διατηρήσουν τον πλυθησμό τους. Ένα μικρό μελίσσι, ξέρει ότι είναι μικρό, ξέρει ότι έχει ανάγκη πλυθησμό, και γι αυτό ξεγονιάζει δυσκολότερα. Σύμφωνα με τη πολύχρονη εμπειρία, τα μεγαλύτερα μελίσσια είναι αυτά που σταματούν τους γόνους περισσότερο το χειμώνα, ενώ με τα αδύναμα μελισσάκια συμβαίνει εντελώς το αντίθετο, δηλαδή μπορεί να μην ξεγονιάσουν και καθόλου. Βάση αυτού λοιπόν πρέπει να προσφέρουμε στα μικρά μας μελίσσια κάτι πολύ βασικό!

ΜΟΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΥΟ
Ένα μικρό μελισσάκι έχει τεράστια ανάγκη για μόνωση απο το κρύο. Δεν φαντάζεστε πόσο σημαντικός είναι αυτός ο παράγοντας για να εξασφαλίσουμε τις χαμηλότερες απώλειες πλυθησμού όλη την επόμενη περίοδο. Όπως ξέρουμε το μελίσσι το χειμώνα έχει πτωτική πορεία στο πλυθησμό. πχ το Νοέμβριο είναι 10άρι, και μέχρι τις αρχές της Άνοιξης μπορεί να είναι 5 πλαίσια. Είναι απολύτως φυσικό να συμβαίνει κάτι τέτοιο, γι αυτό εκτρέφουν τόσο πλυθησμό το φθινόπωρο γιατί επρόκειται να χαθεί μεγάλο μέρος αυτού. Με τα μικρά μελίσσια όμως με 2-3 πλαίσια, δεν υπάρχει περιθώριο να χάνεται τσάμπα πλυθησμός.

Η μόνωση εξασφαλίζει στο μελίσσι ελάχιστη απώλεια θερμότητας απο τον γόνο. Όταν το μελίσσι είναι στριμωγμένο, μαζεμένο, νιώθει ζεστασιά, είναι φυσικό να εκτρέφει και γόνο, έστω και λίγον, σε ένα πλαίσιο ο οποίος είναι πολύ σημαντικός για να μην πέσει επικίνδυνα η δυναμικότητα του μελισσιού. Καταλαβαίνουμε λοιπόν πόσο βασική είναι η μόνωση του μελισσιού για να μην βρεθεί νεκρό μέσα σε 1-2 μήνες.

Όσον αφορά την μόνωση σε ένα μικρό μας μελισσάκι, μπορούμε να εφαρμόσουμε το εξής κόλπο. Πάιρνουμε φελιζόλ (φιμπράν) σε κατάστημα με οικοδομικά υλικά. Το κάθε φύλο κοστίζει περίπου 5 ευρώ και βγάζει μόνωση για 10 μικρά μελίσσια περίπου. Μπορείτε να κόψετε τα φύλα έτσι ώστε να σφραγίσετε το μελισσάκι με αυτό το τρόπο όπως στην παρακάτω εικόνα...





Άλλος τρόπος είναι να βάλουμε φελιζόλ απο τη μια μεριά, και διπλό κηρόπανο στο επάνω μέρος. Πάντα αφήνουμε ένα κενό σε κάποια μεριά έτσι ώστε να αερίζεται το μελίσσι. Επιλέγουμε η μεριά αυτή να είναι όσο πιο μακριά γίνεται απο τον γόνο. Ο γόνος ανεβάζει θερμότητα προς τα πάνω, εμείς θέλουμε να την εγκλοβίσουμε εκεί. Δεν ξεχνάμε να προσθέσουμε και μια τροφούλα η οποία είναι πολύ βασική επίσης. Διαλέγουμε μια ποιοτική τροφή, για να πάρει δυνάμεις το μελισσάκι.

Το τελευταίο βήμα, είναι μετά απο αρκετό καιρό 1 μήνα περίπου, η όποτε τέλως πάντων το μελίσσι πέσει σε πλυθησμό, να το ενισχύσουμε απο κάποιο άλλο μελίσσι. Ο τρόπος που θα επιλέξουμε πρέπει να γίνει με ιδιαίτερη προσοχή μιας και ο χειμώνας είναι δύσκολη περίοδος για τινάγματα πλυθησμών στην είσοδο κλπ. Εγώ όταν δώ ότι το χρειάζεται, προσθέτω πλαίσιο με γόνο, με εκκολαπτόμενες μέλισσες (αυτές που σκάνε εκείνη την ώρα) και το βάζω μόνο υπο την προυπόθεση ότι το μελίσσι έχει επαρκή πλυθησμό για να το καλύψει. Μεγάλη προσοχή πάνω σε αυτό λοιπόν.

Αυτά λοιπόν για σήμερα!

Ειδικό Χρώμα Κυψελών ΝΕΡΟΥ απο την EXCEL

$
0
0


Σήμερα θα δούμε ένα ακόμη μελισσοκομικό προϊόν από την εταιρία EXCEL.
Μετά την 14χρονη επιτυχημένη πορεία του Ειδικού Χρώματος Κυψελών και μετά από απαίτηση των Μελισσοκόμων πελατών της και των απαιτήσεων των καιρών για χρώματα νερού προχώρησε στην παραγωγή ενός νέου Ειδικού Χρώματος Κυψελών ΝΕΡΟΥ, ειδικά κατασκευασμένο για να βάφουμε τις κυψέλες με τεράστια αντοχή (τα τεστ γήρανσης της Excel έδειξαν 7 έτη αντοχής) και χωρίς να χρειάζεται να περάσουμε τίποτα άλλο την κυψέλη όπως λινέλαιο ή βελατούρα, πράγμα που μας μειώνει κατά πολύ, το κόπο και τα έξοδα.

Είναι πρωτοποριακό προϊόν επειδή είναι το μοναδικό που έχει εγγύηση για τουλάχιστον 5 έτη αντοχής στις κυψέλες και δεν έχει σχέση με πλαστικά-ακρυλικά-μονωτικά σύμφωνα με την εταιρία. Είναι ένα εντελώς φιλικό προς τον χρήστη χρώμα ΝΕΡΟΥ, το οποίο προσφέρει άριστο αποτέλεσμα, χωρίς μυρωδιές και με άριστο άπλωμα στην κυψέλη.

Όπως καταλαβαίνεται αποτελεί την ιδανική επιλογή για το βάψιμο των κυψελών μας. Η νέα εποχή στα χρώματα κυψελών ήρθε και είναι από την EXCEL. Δείτε τι γράφει η ίδια η εταιρία…

ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΟ ΠΡΟΪΟΝ

Δημιουργήσαμε το Ειδικό Χρώμα Κυψελών ΝΕΡΟΥ για να σας παρέχουμε καλύτερα αποτελέσματα. Το χρώμα είναι άοσμο και με μεγαλύτερη καλυπτικότητα.

ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΧΕΣΗ ΜΕ: ΠΛΑΣΤΙΚΑ – ΑΚΡΥΛΙΚΑ – ΜΟΝΩΤΙΚΑ

Ο τρόπος βαφής με Ειδικό Χρώμα Κυψελών ΝΕΡΟΥ

Το ΕΙΔΙΚΟ ΧΡΩΜΑ ΚΥΨΕΛΩΝ ΝΕΡΟΥ είναι χρώμα ενός συστατικού από 100% ακρυλικό πολυμερές 3ης γενιάς διεισδύει βαθιά στο ξύλο και δεν απαιτεί την επίστρωση κανενός άλλου υποστρώματος. Έτσι, όταν απλώνεται πάνω σε γυμνό ξύλο λειτουργεί σαν αστάρι και χρώμα μαζί.

Έχει μεγάλη αντοχή στις καιρικές μεταβολές, στην υπεριώδη ακτινοβολία και απωθεί βρωμιά και νερό, χωρίς αρνητικές επιπτώσεις στην αποικία των μελισσών. Ρυθμίζει την υγρασία του ξύλου αφήνοντάς το να αναπνέει, σε αντίθεση με τις κοινές λαδομπογιές, αστάρια μετάλλου και βελατούρα.

Μπορούν να γίνουν 2 εφαρμογές του χρώματος την ίδια μέρα με διαφορά 8 ωρών.

Αποτέλεσμα αυτών των ιδιοτήτων του Ειδικού Χρώματος Κυψελών Νερού είναι ο σχηματισμός ενός σκληρού αλλά και ελαστικού τελειώματος με μεγάλη αντοχή στο χρόνο.

ΑΠΟΧΡΩΣΕΙΣ: Διατίθεται σε Λευκό, Κροκί, Παπαρούνα, Πράσινο και Μπλε. Επίσης, μπορεί να αναπαραχθεί ποικιλία άλλων αποχρώσεων, είτε κάνοντας πρόσμιξη του προϊόντος έως 15% με βασικά πλαστικά , είτε χρωματίζοντάς το με ένα από τα συνήθη συστήματα χρωματισμού.
Ο παλιός τρόπος βαφής κυψελών

Η κυψέλη των μελισσών κατασκευάζεται από ξύλο, το οποίο έχει πόρους. Πάνω σε αυτό πολλοί εφαρμόζουν λινέλαιο, χωρίς όμως κάποιο ουσιαστικό πλεονέκτημα. Επιπλέον, το στεγνωτικό που συνήθως προστίθεται για την επιτάχυνση του στεγνώματος είναι επιβλαβές για την αποικία των μελισσών, καθώς περιέχει μεταλλικά άλατα του μαγγανίου, του κοβαλτίου και του μολύβδου.

Η δεύτερη φάση απαιτεί εφαρμογή με αστάρι μετάλλων ή βελατούρα και κατόπιν χρειάζεται και επίστρωση με αλκυδική λαδομπογιά ή ντουκόχρωμα. Όμως, η λαδομπογιά που εφαρμόζεται αφομοιώνει τη βελατούρα, η οποία έχει ενσωματωθεί κατά 50% στο ξύλο και κατά 50% στο λινέλαιο. Ως αποτέλεσμα, το χρώμα αποκολλάται σε μικρό χρονικό διάστημα από την επιφάνεια. Αυτό συμβαίνει διότι με την πάροδο του χρόνου και την ηλιακή ακτινοβολία, τα αλκυδικά χρώματα σε ξύλινες επιφάνειες ξεραίνονται και σπάνε, αρχικά στους αρμούς και σιγά σιγά σε ολόκληρη την επιφάνεια. Επίσης, όλα τα εποξειδικά χρώματα 2 συστατικών είναι ακατάλληλα για εξωτερικές εφαρμογές και έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ-ΕΦΑΡΜΟΓΗ: Απομακρύνετε την κυψέλη από τον ήλιο για τουλάχιστον 24 ώρες πριν τη βαφή. Διατηρήστε τη στη σκιά, έτσι ώστε η επιφάνεια κατά την ώρα της εφαρμογής να έχει την κατάλληλη θερμοκρασία. Σε καινούργια κυψέλη καθαρίστε καλά από σκόνες και λάδια και στη συνέχεια, αν απαιτούνται στοκαρίσματα, χρησιμοποιείστε ξυλόκολλα κρυσταλιζέ ανακατεμένη με ψιλό πριονίδι, αλλά αποφύγετε τον ακρυλικό στόκο καθώς αυτός διαβρώνεται από την υγρασία. Εφόσον στεγνώσουν τα στοκαρίσματα εφαρμόζετε το 1ο χέρι ΕΙΔΙΚΟ ΧΡΩΜΑ ΚΥΨΕΛΩΝ ΝΕΡΟΥ και αφού στεγνώσει πλήρως ανάλογα των καιρικών συνθηκών σε 6-18 ώρες τότε εφαρμόζετε και το 2ο χέρι.

Στις γωνίες, οι οποίες είναι επιρρεπείς στην υγρασία, περάστε κι ένα 3ο χέρι με πινέλο. Στα μεταλλικά καπάκια των κυψελών εφαρμόστε το ίδιο χρώμα, καθώς έχει μεγάλη πρόσφυση και δεν ξεκολλάει. Στις παλιές κυψέλες που έχει εφαρμοστεί λινέλαιο, πρέπει να μεσολαβήσει ένα χρονικό διάστημα 4 μηνών, έτσι ώστε να εξατμιστεί το λινέλαιο και μετά να περάσουμε το ΕΙΔΙΚΟ ΧΡΩΜΑ ΚΥΨΕΛΩΝ ΝΕΡΟΥ. Θα πρέπει όμως να απαλλάξουμε την κυψέλη από τα παλιά χρώματα, τρίβοντάς την όσο το δυνατόν περισσότερο, έτσι ώστε να επιτύχουμε την κατάλληλη πρόσφυση πάνω στο ξύλο και όχι στα παλιά χρώματα. Η μέθοδος με τεστ γήρανσης έχει δείξει ότι η κυψέλη θα χρειαστεί επαναβαφή μετά από 4-5 χρόνια.



Περισσότερα:
http://excel-xromata.gr
Τηλ 2441025999, 2441074526

Σούπερ προσφορά στις μελισσοτροφές από τη Μελισσοκομική Αθηνών! Απομένουν 4 μέρες!

$
0
0

ΝΕΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΓΙΑ 15 ΗΜΕΡΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΉ ΑΘΗΝΩΝ.
ΣΤΗ ΝΕΑ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΟΤΡΟΦΗ BEE FOOD
Η Μελισσοκομική Αθηνών στην προσπάθειά της να προωθήσει τη μελισσοτροφή BEE FOOD την οποία οι μέλισσες την παίρνουν στο 100% χωρίς να τη θρυμματίζουν ή χωρίς να λιώνει κι όλα αυτά λόγω της νέας της σύστασης.
Για τον λόγο αυτό λοιπόν η Μελισσοκομική Αθηνών για 15 συνεχόμενες ημέρες (μέχρι 31 Νοεμβρίου) θα πουλάει τη συγκεκριμένη τροφή στο κόστος 0,72 + ΦΠΑ ανά κιλό ανεξαρτήτου ποσότητας. Η μελισσοτροφή BEE FOOD αποτελείται από διασπασμένα ινβερτοσάκχαρα φρουκτόζης – δεξτρόζης. Η συγκεκριμένη σύνθεση διευκολύνει τη μέλισσα προς την γρηγορότερη πέψη κι αφομοίωση της, χωρίς να σπαταλάει η μέλισσα χρόνο και ενέργεια στο να τη διασπάσει από μόνη της.

Αυστηρά η παράδοση από το εργοστάσιο στο Σχηματάρι.
Διεύθυνση Κεντρικού Καταστήματος 63,5 χλμ. Ε.Ο. Αθηνών - Λαμίας Σχηματάρι
Τηλέφωνο επικοινωνίας:
2262056726 
www.melissokomiki.com

Ξύλινες κυψέλες στις καλύτερες τιμές: Μόνο 32 ευρώ η διπλή κομπλέ!!!

$
0
0


~ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ~
Αποκτήστε καινούργιες κυψέλες στις καλύτερες τιμές της αγοράς κατευθείαν από τον παραγωγό.
Νέα σχεδίαση με μεταλλική πόρτα, και αντιβαρρόα αποσπόμενο πάτο!
Διπλή κυψέλη μόνο με 32 ευρώ!
Αποστολή πανελλαδικά!
Κόστος μεταφοράς για Αθήνα και Θεσσαλονίκη μόνο 30 ευρώ / 24 διπλές κυψέλες!
Όλες οι κυψέλες είναι ξυμένες και στοκαρισμένες, με ξύλα μεγάλης αντοχής
Δείτε τις κυψέλες που κατασκευάζουμε και κάντε την παραγγελία σας on-line!

Τηλέφωνα
2441080839
6984243221
Περισσότερα kipselesshop.gr
Και η ΝΕΑ ΚΥΨΕΛΗ






Ιαπωνία: «έμεινε» μόλις είδε αυτές τις τεράστιες σφήκες να τρώνε ζωντανό το μελίσσι του...

$
0
0


Έβαλε ένα σωρό παγίδες (με ποντικόκολα) μπας και σώσει το καημένο το μελισσάκι του, όμως όλα αποδείχθηκαν μάταια. Στην Ιαπωνία αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρό πρόβλημα με αυτές τις τεράστιες σφήκες και δεν κινδυνεύουν μόνο τα μελίσσια αλλά και οι ζωές των μελισσοκόμων. Αν τσιμπηθεί κάποιος κατά λάθος μπορεί να χάσει τη ζωή του εφόσον το δηλητήριο είναι δεκάδες φορές πιο τοξικό από μια κοινή σφήκα.

Οι μελισσοκόμοι εκεί προσπαθούν να σώσουν τις περιουσίες τους βάζοντας παγίδες, δηλητηριασμένα δολώματα, ακόμη και χαρτόνια γεμάτα ποντικόκολα πάνω απο κάθε κυψέλη. Δυστυχώς όμως πολλές φορές δεν αρκούν. Αν αυτές οι σφήκες εισβάλλουν στη κυψέλη δεν μένει τίποτα ζωντανό, τρώνε ακόμη και τα σκουλήκια μέσα από το γόνο...

Το μοναδικό στην Ελλάδα επισκέψιμο πάρκο για την μέλισσα

$
0
0


Το πρώτο μελισσοκομικό πάρκο στην Ελλάδα είναι γεγονός! 
Το μοναδικό στην Ελλάδα επισκέψιμο πάρκογια την μέλισσα, τα προϊόντα της και την μελισσοκομική πρακτική θέλει να προσελκύσει τους επισκέπτες σε μία βιωματική-διερευνητική εμπειρία. Ο επισκέπτης χρησιμοποιώντας τις αισθήσεις του θα αποκτήσει ενδιαφέρον για την μέλισσα!

Σκοπός του πάρκουείναι ο επισκέπτης «να γνωρίσει τον θαυμαστό κόσμο της μέλισσας, της μελισσοκομίας και των προϊόντων της καθώς και να επιμορφωθεί σχετικά με την σημαντικότητα των μελισσών για το περιβάλλον και τον άνθρωπο βοηθώντας έτσι στην διάσωση και στην διατήρηση τους».




Μπορεί η εταιρία ANELνα δραστηριοποιείται στην κατασκευή και εμπορία μελισσοκομικών εφοδίωναπό το 1968, αλλά η καινοτόμα για τα Ελληνικά δεδομένα ιδέα του πάρκουπροέκυψε πρόσφατα από την δημιουργία του παραρτήματος της εταιρίας στο Ν. Ρύσιο Θεσσαλονίκης πριν από δύο περίπου χρόνια. Έχοντας στην διάθεση μας ένα χώρο με «ζωηρά» μελίσσια και μελισσοτροφικά φυτά, δημιουργήσαμε το πάρκο. Σκεπτόμενοι πάντα την «ευτυχία της μέλισσας» χρησιμοποιήσαμε όσο το δυνατόν περισσότερο υλικά και κατασκευές που «νιώθει σας το σπίτι της»: κηρήθρες, κυψέλες, κοφίνια, ξύλα και πέτρα διακοσμούν τον χώρο. Η φύση μας μαθαίνει να χρησιμοποιούμε ότι είναι διαθέσιμο και να το χρησιμοποιούμε κατάλληλα.



Στην ξενάγηση μας ανακαλύπτουμε τα «μυστικά» της μέλισσας σε θεματικούς σταθμούς, όσο αφορά την αναπαραγωγή των φυτών, την οργάνωση και την ανατομία των μελισσών και την μελισσοκομία. Στις ειδικές κυψέλες παρατήρησης, βλέπουμε τις μέλισσες από κοντά να πραγματοποιούν τις καθημερινές εργασίες τους. Δοκιμάζουμε διάφορα είδη μελιών, γύρης και βασιλικού πολτού και μαθαίνουμε να αναγνωρίζουμε τα αρωματικά-φαρμακευτικά φυτά μέσω των αισθήσεων μας. Βλέπουμε τους μελισσοκόμους να συλλέγουνε τα προϊόντα της μέλισσας.

Πως μπορώ να επισκεφθώ το πάρκο;
Το πάρκο είναι ανοιχτό στο κοινό Δευτέρα-Σάββατο 9.00-18.00. Βρίσκεται στον δρόμο προς Χαλικδική, 17 km από το κέντρο τις Θεσσαλονίκης. Για τις ομάδες ατόμων (σχολεία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, παιδικούς σταθμούς, ΚΑΠΗ, συλλόγους, τουρίστες κτλ) πραγματοποιείται ξενάγηση και δραστηριότητες στους χώρους μας κατόπιν συνεννόησης. Για να κλείσετε ραντεβού καλέστε στο 2392072786 ή στείλτε μας μήνυμα στο info@honeypark.gr. Αναλυτικές πληροφορίες για το πάρκο και τις δράσεις του επισκεφθείτε την σελίδα μας www.honeypark.gr.

Φωτογραφίες από το πάρκο που όλοι θα ζηλέψετε...










Γιατί σφίγγουμε τα μελίσσια και πότε αφαιρούμε τα πατώματα; Σε τι διάταξη βάζουμε τα πλαίσια;

$
0
0


Το χειμώνα όλοι ακούμε για σφίξιμο μελισσιών και αφαίρεση πατωμάτων. Πολλοί αναρωτιούνται γιατί είναι τόσο σημαντικό να γίνουν οι παραπάνω χειρισμοί, και να μην αφήνουμε τα μελίσσια στην ησυχία τους. Όταν ένας νέος μελισσοκόμος ακούει για σφίξιμο μελισσιού αγχώνεται και μερικές φορές δεν καταλαβαίνει πλήρως πως πρέπει να γίνει και σε ποια περίοδο.

Αρχικά να αναφέρω τι σημαίνει ο όρος "σφίξιμο"με ένα παράδειγμα. Έχουμε ένα μελίσσι την άνοιξη που είναι διώροφο. Όταν περάσει αρκετός καιρός και έρθει το καλοκαίρι ο πληθυσμός μειώνεται και εύκολα γίνεται πάλι δεκάρι. Μέχρι το χειμώνα λοιπόν ο δεύτερος όροφος είναι παρατημένος και το μελίσσι δουλεύει μόνο κάτω. Όμως τα πλαίσια επάνω έχουν και λίγο μέλι η γύρη. Εμείς πρέπει να πάρουμε όσα πλαίσια δεν έχουν μέλισσες, και όσα από αυτά έχουν μέλι η γύρη πρέπει να τα βάλουμε στη κατάψυξη για να μην μουχλιάσουν. Ο χειρισμός αυτός γίνεται κυρίως το χειμώνα και το καλοκαίρι δεν υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα να αφήσουμε παραπάνω πλαίσια στα μελίσσια.

Ουσιαστικά λοιπόν για να μιλάμε όσο πιο απλά γίνεται, το διόροφο μελίσσι δεν είναι πραγματικά διόροφο αλλά 10άρι διότι δεν υπάρχουν μέλισσες επάνω. Ωστόσο μερικοί μελισσοκόμοι που δεν έχουν μεγάλη εμπειρία μπερδεύονται και επειδή βλέπουν μια χούφτα μέλισσες σε κάθε πλαίσιο επάνω, νομίζουν ότι το μελίσσι "τα πατάει". Μέγα λάθος! Αυτές τις λίγες μέλισσες που υπάρχουν πρέπει να τις τινάξουμε, και να πάρουμε άμεσα όλα αυτά τα πλαίσια. Μια φορά στη κατάψυξη και μετά κλείσιμο αεροστεγώς σε ασφαλές μέρος.

Τα μελίσσια το χειμώνα πρέπει να είναι σφιχτά και να μην έχουν κενά πλαίσια. Όσο πιο κρύα είναι μια περιοχή τόσο πιο σημαντικός είναι αυτός ο χειρισμός. Τα μελίσσια το χειμώνα κάνουν μια ζεστή μπάλα, και μαζεύονται όλες για να ζεσταθούν στο κέντρο. Θέλουμε να είναι συμπαγής αυτή η μπάλα και να μην αναγκάζουμε τις μέλισσες να σκορπάνε από δω και απο κεί σε άδεια πλαίσια. Καταλαβαίνετε τώρα γιατί είναι τόσο σημαντικός αυτός ο χειρισμός;

Όταν ο μελισσοκόμος θέλει να έχει μεγάλη επιτυχία στο ξεχειμώνιασμα φροντίζει να σφίξει όλα τα μελίσσια και να αφαιρέσει όλα τα κενά πλαίσια. Επίσης κάτι άλλο πολύ σημαντικό είναι η σωστή διάταξη των πλαισίων. Οι μέλισσες τοποθετούν τις προμήθειες, τη γύρη το μέλι, και αφήνουν την βασίλισσα να γεννάει με μια απίστευτα ιεραρχημένη θέση. Η διάταξη έχει ως εξής. Το μέλι βρίσκεται στα άκρα, πιο μέσα η γύρη, και μετά ο γόνος. Συνήθως εκεί που τελειώνει η γύρη αρχίζει ο γόνος.

Μερικές φορές στην επιθεώρηση μπορεί να χρειαστεί να αλλάξουμε αυτή τη διάταξη, και να φροντίσουμε να περιστρέψουμε το πλαίσιο με τη γύρη, για να γεννήσει και την άλλη πλευρά η βασίλισσα ή να πάρουμε ένα κενό μαύρο πλαίσιο και να το τοποθετήσουμε στο κέντρο για να αυξήσει τη γέννα της η βασίλισσα. Φυσικά τέτοιους χειρισμούς τους κάνουμε μονο την άνοιξη όταν η θερμοκρασία είναι αυξημένη και τα μελίσσια δεν κρυώνουν. Δείτε μια φωτογραφία με τη διάταξη των πλαισίων σε ένα μελίσσι:

Νάιλον για κηρόπανο: Είναι τόσο αποτελεσματικό; τι γίνεται με την υγρασία και το ξεχειμώνιασμα

$
0
0


Μελισσοκόμοι τοποθετούν νάιλον πάνω από τα μελίσσια και ισχυρίζονται ότι τα αποτελέσματα είναι εκπληκτικά. Τα μελίσσια δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα με την υγρασία και το ξεχειμώνιασμα είναι επιτυχημένο. Το συνηθισμένο από τους μελισσοκόμους εδώ στην Ελλάδα είναι να βάζουν βαμβακερό κηρόπανο, που φτιάχνουν από παλιά ρούχα, παντελόνια, και άλλα ανθεκτικά υφάσματα. Γενικά το μυαλό μερικές φορές οργιάζει και έχω δει πολλούς να βάζουν ακόμη και διαφημιστικά φυλλάδια η εφημερίδες για extra μόνωση πάνω από τα πλαίσια.

Ποιά όμως είναι η καλύτερη επιλογή; Μπορεί ένα πλαστικό νάιλον να αντικαταστήσει το γνωστό πατροπαράδοτο τρόπο; Η αλήθεια είναι πως ναι. Γίνεται, αλλά χρειάζεται να τηρούνται κάποιες προϋποθέσεις.

Το σμήνος το χειμώνα κάνει μια ζεστή μπάλα στο κέντρο της κυψέλης. Η διαφορά θερμοκρασίας γύρω από αυτή τη μπάλα και η αναπνοή του σμήνος δημιουργεί υγρασία, και σταγόνες νερού. Αν το σμήνος είναι κλειστό με νάιλον επάνω δεν θα μπορεί να διώξει αυτή την υγρασία. Όμως οι έμπειροι μελισσοκόμοι που βάζουν νάιλον στα μελίσσια, υποστηρίζουν ότι αυτό το νερό που μαζεύεται οι μέλισσες το πίνουν και μάλιστα το χρησιμοποιούν και για να λιώσουν το ζυμάρι που τρώνε. Όσον αφορά αυτό το επιχείρημα η αλήθεια είναι πως στέκει, όμως μήπως μέσα από όλη αυτή τη διαδικασία εγκυμονούν και άλλοι κίνδυνοι;

Η νοζεμίαση είναι ένας θανάσιμος εχθρός που παραμονεύει για μια καλή ευκαιρία, και ο τρόπος για να συμβεί αυτό είναι ένα μελίσσι με έχει πολύ υγρασία. Συνεπώς αν η κυψέλη είναι κλειστή, η τοποθεσία του μελισσοκομείου έχει υγρασία, και βάλουμε και νάιλον για κερόπανο δημιουργούνται οι ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη ασθενειών.

Σε συζήτηση που είχα με πανεπιστημιακό καθηγητή του ΑΠΘ πριν λίγο καιρό, πήρα το θάρρος να τον ρωτήσω πάνω στο θέμα. Τον ρώτησα λοιπόν αν οι μελισσοκόμοι μπορούν να βάλουν κηρόπανο στα μελίσσια, και αν αυτό μπορεί να δημιουργήσει άλλα προβλήματα όπως ασθένειες. Η απάντηση που μου έδωσε ήταν οτι αν το μελίσσι έχει κλειστό πάτο, και επικρατεί υγρασία στο μελισσοκομείο τότε ναι μπορεί να δημιουργηθούν προβλήματα. Ωστόσο αν ο πάτος είναι ανοικτός (αεριζόμενος) τότε τα μελίσσια αερίζονται εσωτερικά και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα αν αντί για βαμβάκι μπεί πλαστικό νάιλον επάνω.

Πριν καιρό ένας μελισσοκόμος με πολλά μελίσσια αντιμετώπιζε πρόβλημα και είχε πάρει πλαστικές κυψέλες. Για κάποιο λόγο σε μερικές έμπαινε νερό (δεν μπορώ να αναφέρω την εταιρία) και αποφάσισε να βάλει κερόπανο για να λύσει το πρόβλημα του. Τα αποτελέσματα ήταν εκπληκτικά. Το πρόβλημα λύθηκε και επειδή οι κυψέλες είχαν αεριζόμενο πάτο δεν δημιουργήθηκε κανένα άλλο πρόβλημα. Έπειτα από λίγο καιρό η εταιρία κατασκευής πλαστικών κυψελών διόρθωσε το πρόβλημα. Το περιστατικό που σας λέω έχει κάποια χρόνια που έγινε.

Επίσης να μην ξεχάσω να αναφέρω ότι μερικές φορές το βαμβακερό κερόπανο μουχλιάζει. Μετά απο βροχές είναι πολύ συχνό αυτό το φαινόμενο. Στις πλαστικές κυψέλες που δουλεύω τα τελευταία χρόνια δεν βάζω κηρόπανο, ούτε βαμβακερό ούτε πλαστικό, και τα μελίσσια πάνε σούπερ. Ξέρετε οι πλαστικές λόγω ενισχυμένης μόνωσης δεν έχουν ανάγκη από κάτι επιπλέον.

Επίσης πριν κλείσω την ανάρτηση να αναφέρω οτι ένα επιπλέον πρόβλημα που μπορεί να δημιουργήσει το νάιλον με κλειστό πάτο στη κυψέλη,  είναι η μη ωρίμανση του μελιού στο σωστό χρόνο. Οι μέλισσες λόγω εγκλωβισμού της υγρασίας δεν θα μπορούν να αποβάλλουν την υγρασία απο το μέλι, και σε μια ανθοφορία όπως της κουμαριά οι συνέπειες θα μπορούσαν να είναι πολύ σοβαρές. (ξίνισμα εντός της κυψέλης, δυσεντερίες στις μέλισσες)  Γι αυτό μελισσοκόμοι αν θέλετε να πειραματιστείτε με νάιλον βάλτε το μόνο με σε κυψέλες με αποσπόμενο αεριζόμενο πάτο!

Δείτε και ένα βίντεο όπου μελισσοκόμος χρησιμοποιεί ναύλον για να αντιμετωπίσει τον βαρύ και κρύο χειμώνα....

Τόπος ξεχειμωνιάσματος: Μυστικά για μεγαλύτερη ανάπτυξη απο την εμπειρία...

$
0
0


Ο τόπος που ξεχειμωνιάζουμε τα μελίσσια είναι ότι βασικό μυστικό της επιτυχία!! Μην ακούσετε κανέναν που θα σας πει το αντίθετο. Ξέρετε πόσο μακριά ταξιδεύουν οι παλιοί μελισσοκόμοι, προκειμένου να βρούν το κατάλληλο μέρος; Πολλοί βορινοί μελισσοκόμοι, απο Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Αθήνα, κατεβαίνουν στην πελοπόνησσο σε ιδανικές μεριές ξεχειμωνιάσματος, και ξέρουν ότι αυτό είναι το μυστικό της επιτυχίας. Έχουμε μιλήσει πολλές φορές για τους τρόπους επιλογής της θέσης του μελισσοκομείου μας, όμως σήμερα θα σας πω την δική μου άποψη, η οποία διαφέρει λιγάκι απο αυτά που διαβάζουμε στη θεωρία.
Το βασικό μυστικό για να βρούμε το καλύτερο μέρος είναι η θερμοκρασία! Ναι μελισσοκόμοι η θερμοκρασία. Ξέρετε όταν είμαστε σε μια περιοχή πχ σε μια πόλη, η θερμοκρασία μέσα στο κέντρο της πόλης είναι πχ 20, στα προάστια 17, και σε όσο ανεβαίνουμε το υψόμετρο σε μια περιοχή έξω απο την πόλη η θερμοκρασία ανεβαίνει. Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο μεγάλο ρόλο παίζει για τα μελίσσια αυτοί οι 1-2 βαθμοί πιο κάτω! Είναι τεράστιας σημασίας για την επιβίωση των μελισσιών, την ανάπτυξη, την κατανάλωση τροφών και τα πάντα!

Έχουμε διαβάσει για την επιλογή θέσης του μελισσοκομείου μας, και αυτές τις προυποθέσεις που μας λένε, για να τις βρούμε στην Ελλάδα, μάλλον πρέπει να πάμε σε άλλη χώρα, η να ταξιδέψουμε πολλά χιλιόμετρα. Η Ελλάδα έχει ανάγλυφο έδαφος και πολλούς αστάθμητους παράγοντες που δεν μπορούμε πάντα όλα να τα έχουμε έτσι όπως τα θέλουμς. Για εμένα το βασικότερο πράγμα για να βρούμε το κατάλληλο μέρος για τα μελισσάκια μας, είναιτο υψόμετρο, δηλαδή να είναι όσο το δυνατόν χαμηλότερα γίνεται, η θερμοκρασία, δηλαδή να έχουν πολύ ήλιο, και αν είναι δυνατό να βρίσκονται έξω απο πόλη, που έχει πάντα πιο καλές θερμοκρασίες, και το τρίτο να μην έχει υγρασία.

Ένα τραγικό λάθος είναι τα απομερησμένα μέρη, που δεν τα παίρνει ο ήλιος. Μα δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα για τα μελίσσια μας. Ο ήλιος τα τροφοδοτεί με ενέργεια, δύναμη. Αν τους την στερήσουμε δεν θα έχουμε τα ίδια αποτελέσματα. Πολλοί μελισσοκόμοι βάζουν τα μελίσσια τους μέσα στις ελιές. Και ξέρεται ότι το χειμώνα, που ο ήλιος "πλαγιάζει"τα κλαριά κλέβουν την λιγοστή ενέργεια που τους δίνετε, και στα μελίσσια δεν φτάνει καθόλου φώς. Έτσι σαν λύση αποφεύγουμε να βάζουμε τα μελίσσια μέσα στα δέντρα! Μπορούμε όμως κάλλιστα να τα τοποθετήσουμε σε ένα άνοιγμα στο κτήμα, που δεν έχει τόσο ίσκιο, η κοντά στη περίφραξη, και επιπροσθέτως να κάνουμε και ένα καλό κλάδεμα, στα δέντρα που βρίσκονται δίπλα στα μελίσσια μας.

Άλλο τραγικό λάθος είναι η τοποθέτηση μελισσιών κοντά σε ποτάμια, ρυάκια, η μέρη με αυξημένη υγρασία. Όσον αφορά τα ποτάμια και τους χειμάρρους, φουσκώνουν, και μπορεί να γίνει τεράστια καταστροφή. Να γεμίσει νερό ο τόπος και να μας παρασύρει και τα μελίσσια. Ποτέ μελίσσια δίπλα σε χειμάρους και ποταμούς. Το δεύτερο είναι η υγρασία. Η υγρασία τροφοδοτεί τις ασθένειες. Εξού και σας είπα πρίν ότι θέλουμε πολύ ήλιο! Ο ήλιος σε όποιο μέρος και να βρισκόμαστε, σημαίνει ότι δεν υπάρχει υγρασία. Ένα πολύ ηλιόλουστο μέρος είναι μια χαρά για τα μελισσάκια μας, αρκεί να μην είναι σε ύψωμα με πολλούς αέριδες.

Άλλο ένα πράγμα που πρέπει να προσέξουμε είναι τα χόρτα, στο κτήμα. Τα μελίσσια πρέπει να έχουν γυμνό χώμα απο κάτω, για να μην συγκρατεί υγρασία. Οπότε καλό είναι, είτε με τα χέρια χρησιμοποιώντας γάντια, είτε με ένα μηχάνημα για περισσότερα μελίσσια, να καθαριστούν όλες οι πρασινάδες γύρω γύρω. Τυχών πράσινο που καλύπτει τις κυψέλες γύρω γύρω κλέβει ήλιο και αυτό είναι που θέλουμε να αποφύγουμε σε κάθε περίπτωση.

Να ξέρετε ότι το μυστικό για να έχουμε όσο το δυνατόν περισσότερη ανάπτυξη στα μελίσσια μας, είναι η θερμοκρασία και ο ήλιος. Για το ξεχειμώνιασμα δεν κοιτάμε τόσο τις ανθοφορίες, μέσα στο χειμώνα, αλλά τις ανθοφορίες νωρίς την Άνοιξη, αυτές είναι άλλωστε που θα μας δώσουν την κατάλληλη ώθηση για μια μεγαλύτερη ανάπτυξη. Πολλοί μελισσοκόμοι πάνε για ξεχειμώνιασμα στα πεδινά, δίπλα σε πορτοκαλιές, τις οποίες και θα περιμένουν μέχρι την Άνοιξη. Όπως και να έχει ο καθένας έχει τον προορισμό του, και αυτά ήταν τα σημαντικότερα που ήθελα να σας πω σήμερα!

Νέα ιμβερτοποιημένη μελισσοτροφή BEEFONDA για υψηλές αποδόσεις! Από τη Μελισσοκομική Θεσσαλίας!

$
0
0


Αυτή τη φορά η επανάσταση, έρχεται απο τη Μελισσοκομική Θεσσαλία, με τη νέα της μελισσοτροφή, η οποία κάνει θραύση στην τροφοδοσία των μελισσιών. Πρόκειται για μια νέα τροφή, με νέα ιμβερτοποιημένη σύνθεση, ειδικά φτιαγμένη για να καταναλώνεται πλήρως απο τα μελίσσια , με μαλακή υφή χωρίς να τρίβεται. Προμηθεύτηκα και εγώ αυτή τη τροφή και νομίζω ότι έχουμε πολλά να πούμε, εφόσον έμεινα με τις καλύτερες εντυπώσεις! Η τιμή της είναι στο 1 ευρώ το κιλό, συμπεριλαμβανομένου και του φπά, κάτι που νομίζω μας ωθεί ακόμα περισσότερο να δοκιμάσουμε! Εξαιρετική ποιότητα λοιπόν, στη καλύτερη τιμή, απο την ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ.

Λίγες πληροφορίες και απο την εταιρία:

Σύνθεση: Ζάχαρη, Ιμβερτοποιημένο Σιρόπι Ζάχαρης
Συστατικά:92-95% Υδατάνθρακες,5-8% Υγρασία
Χρησιμοποιείται:
  • για το ξεχειμώνιασμα του μελισσιούτην 
  • αύξηση του γόνου
  • παραγωγή βασιλισσών- παραφυάδων
  • μετά από τον τρύγο
  • όταν λείπει το μέλι από την κυψέλη
  • Τοποθετήστε την Μελισσοτροφή πάνω από τις κηρήθρες του γόνου του μελισσιού.

Μελισσοκομική Θεσσαλίας
Φαρσάλων 229
Λάρισα, Ελλάδα
Τηλέφωνο
2413017749

Δείτε το προιόν: 

Απίστευτη ανακάλυψη για τις μέλισσες. Δεν θα πιστέψετε τι βρήκαν σε αυτά τα χωράφια όταν...

$
0
0


Ειλικρινά είναι απίστευτο αυτό που συνέβη. Στο εξωτερικό έκαναν μια τρομερή ανακάλυψη για τις μέλισσες και τον τρόπο που επιδρούν στην αύξηση της αγροτικής παραγωγής και των καρπών των φυτών, όταν επισκέπτονται τα άνθη. Η λειτουργία αυτή ονομάζεται επικονίαση και είναι ο τρόπος που αναπαράγονται τα άνθη. Η μέλισσα φαίνεται να διαδραματίζει το σημαντικότερο ρόλο σε αυτή τη διαδικασία και αυτό επειδή ενστικτωδώς επισκέπτεται το ίδιο είδος λουλουδιού σε κάθε πτήση. Πχ όταν μια μέλισσα βγει για ταξίδι, θα πάει μόνο σε ροδακινιές, η αμυγδαλιές, και αυτό για να μάθει το μυστικό που κρύβεται το νέκταρ και να κάνει μετά αυτοματοποιημένα την διαδικασία.

Στην έρευνα που αναφέρω έγινε ένα εκπληκτικό πείραμα, που ενδιαφέρει όλους τους μελισσοκόμους αλλά πολύ περισσότερο τους αγρότες. Ποιός θα φανταζόταν οτι οι μέλισσες ασκούν τόσο μεγάλη επιροή στη παραγωγή τους, και αυτοί ως αντάλλαγμα τις δηλητηριάζουν. Όμως με μαθηματική ακρίβεια δεν κάνουν κακό στις μέλισσες αλλά στο ίδιο τους το "ψωμί", και κάποια στιγμή θα γυρίσει μπούμερανγκ πίσω. 

Πως σκοτώνουν τις μέλισσες οι αγρότες;
Πάνε μέρα μεσημέρι με ήλιο και ραντίζουν πάνω στις ανθισμένες καλλιέργειες. Οι μέλισσες δεν έχουν την νοητική αντίληψη να το καταλάβουν και καθώς πάνε να πάρουν το νέκταρ τους ανταμοίβονται με ισχυρό νευροτοξικό δηλητήριο ή μυκητοκτόνο. Φυσικά ο θάνατος είναι σίγουρος και γίνεται είτε στην είσοδο τις κυψέλης (οι άλλες μέλισσες δεν επιτρέπουν την είσοδο σε δηλητηριασμένες μέλισσες) είτε μακριά απο τη κυψέλη στους αγρούς.

Το σωστό ράντισμα γίνετε το σούρουπο, και ποτέ πάνω σε ανθισμένες καλλιέργειες!

Το αποτέλεσμα είναι τα τελευταία χρόνια να έχει γίνει μια τραγική μείωση στους πληθυσμούς των μελισσών αλλά και μείωση της παραγωγής μελιού σε μεγάλο ποσοστό. Ωστόσο αυτό είναι μόνο η αρχή, διότι αν δεν βάλουν μυαλό σύντομα οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές για την ανθρωπότητα και για ολόκληρο το πλανήτη. Μεγάλο μέρος της διατροφής μας εξαρτάται από τις μέλισσες! Στην Αμερική ήδη οι αγρότες έβαλαν μυαλό και χρυσοπληρώνουν τους μελισσοκόμους για να τους φέρουν "μια χούφτα"μέλισσες στις καλλιέργειες τους.

Η σημερινή έρευνα έχει να κάνει με ένα πολύ περίεργο πείραμα, όπου ερευνητές σε συνεργασία με αγρότες τοποθέτησαν ειδικά "κλουβιά"στα οποία φυλάκισαν κομμάτια από τις καλλιέργειες ή κλαδιά. Κάποιος σκέφτεται, μα τρελοί είναι αυτοί άνθρωποι, σε τι αποσκοπεί αυτό; Όχι φίλες και φίλοι, δεν είναι τρελοί. Αυτοί οι άνθρωποι ήθελαν να διαχωρίσουν κομμάτια της καλλιέργειας, τοποθετόντας δεκάδες κυψέλες γύρω γύρω. 

Συμπερασματικά για να καταλάβετε όλοι τι έκαναν, διαχώρισαν τα φυτά που θα πάνε οι μέλισσες και τα φυτά που δε θα πάνε οι μέλισσες και στη συνέχεια αφού αυτά δέσουν και μεγαλώσουν τους καρπούς τους να μετρήσουν το ποσοστό αύξησης της παραγωγής εξαιτίας των μελισσών και της επικονίασης. Μαγικό;

Συγκεκριμένα στο πείραμα τοποθετήθηκαν κυψέλες γύρω από κάθε ανθοφορία, και ξεκίνησαν να καταγράφουν. Τα αποτελέσματα ήταν κάτι παραπάνω από απίστευτα! Στις αμυγδαλιές που πήγαν οι μέλισσες η παραγωγή αυξήθηκε 17 φορές πάνω, στις κερασιές 22 φορές, στις μηλιές 8 φορές και στα δαμάσκηνα 11 φορές! Ωστόσο οι βαμβακοκαλλιέργειες πέρα από την αύξηση της παραγωγής παρουσίασαν κάποιες πολύ σημαντικές διαφορές στο βάρος των σπόρων, την περιεκτικότητα τους σε λίπος και τις βαμβακερές ίνες που ήταν πιο ποιοτικές κλπ.

Δείτε φωτογραφίες από τα πειράματα και και στο τέλος το πίνακα με τα απίστευτα αποτελέσματα:










Δείτε τον πίνακα με την αύξηση της παραγωγής...



Φυτά - Δέντρα
έλεγχος
ωοθηκών%
επιρροή
ωοθηκών%
Πόσες φορές αυξήθηκε η παραγωγή μετά από την επικονίαση των μελισσών
Ροδάκινο
35,8
30.2
1.19
Χουρμάς
18,9
4.7
4.1
Βερίκοκα
5.9
1
5.9
Μήλο
10.5
1.3
8.3
Δαμάσκηνο
42,2
3.8
11.2
Αμύγδαλα
7.3
0.4
16,9
Κερασιά
37,5
1.7
22,5




Viewing all 18087 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>