Quantcast
Channel: Ορεινή Μέλισσα
Viewing all 18087 articles
Browse latest View live

Πάρτε μέλι κατευθείαν από μελισσοκόμους και όχι από το σουπερ μαρκετ. 5 μυστικά που ξεσκεπάζουν...

$
0
0


Η απάτη των σούπερ μάρκετ, με τις χαμηλές τιμές και τα επεξεργασμένα - πολλές φορές και νοθευμένα - μέλια είναι πλέον γνωστή σε όλο το κόσμο. Έρευνες τον τελευταίο καιρό έχουν αποδείξει και με το παραπάνω την αξία του ελληνικού ανεπεξέργαστου μελιού και τον τρόπο που επιδρά στην ίαση ασθενειών όπως ο καρκίνος, η παχυσαρκία, η υπερκόπωση κλπ.

Το μέλι έχει μια φοβερή ικανότητα να δημιουργεί ένα θαύμα στον οργανισμό, αλλά νομίζω πως αυτα τα έχουμε πει και τα καταλάβατε. Σήμερα θα αλλάξουμε θέμα και θα μιλήσουμε για κάποια μεγάλα μυστικά που συμβαίνουν από τις μεγάλες εταιρίες, και δυστυχώς μένουν κρυφά στο ευρύ κοινό.

Αρχικά έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί το μέλι από τα σούπερ μάρκετ δεν κρυσταλλώνει. Φυσικά έχει υποστεί επεξεργασία, αλλά τι επεξεργασία; Πάμε να δούμε μερικές εκδοχές της...

1. Θέρμανση
Μια μορφή αλλοίωσης και επεξεργασίας στο μέλι είναι η θέρμανση. Διαδικασία κατά την οποία χάνει μεγάλο μέρος από τη θρεπτική του αξία. Ξέρετε μέσα στο μέλι υπάρχουν κάποια ένζυμα που βάζει επίτηδες η μέλισσα για να γίνει πιο πλούσια τροφή, Αν το μέλι θερμανθεί όλα αυτά τα ένζυμα καταστρέφονται, μαζί με τις πολύτιμες βιταμίνες  και τα ιχνοστοιχεία που περιέχει. Η μέλισσα όταν συλλέγει από τα λουλούδια παίρνει "νεράκι" (μικρή περιεκτικότητα σε σάκχαρα) και το συμπυκνώνει για να γίνει μέλι. Η όλη διαδικασία γίνεται στη κοιλιά της μέλισσας, αλλά και με τα φτερά και όλα αυτά καταστρέφονται όταν το μέλι ανεβάσει θερμοκρασία κατά την επεξεργασία.

Η θέρμανση παίζει σημαντικό ρόλο στη κρυστάλλωση του μελιού. Αν το μέλι θερμανθεί δεν κρυσταλλώνει. Στα εργοστάσια που επεξεργάζονται το μέλι έχουν ειδικές μηχανές με τις οποίες περνάνε από "σοκ"το μέλι,  χωρίς όμως να μπορεί να εντοπιστεί από το χημείο εφόσον είναι μικρός ο χρόνος επεξεργασίας και η HMF (η τοξική ουσία αυτή αναπτύσσεται με τη θέρμανση) δεν προλαβαίνει να ανέβει.

2. Φιλτράρισμα
Οι μεγάλες επιχειρήσεις μελιού, στα εργοστάσια τους διαθέτουν υπερσύγχρονα φίλτρα τα οποία συγκρατούν μικροκόκκους γύρης, τους πυρήνες κρυστάλλωσης και άλλα φυσικά πρόσθετα στο μέλι. Με αυτό τον τρόπο αποτρέπουν την κρυστάλλωση, και το μέλι πάβει να έχει τις αρχικές του ιδιότητες, εφόσον οι γυρεόκοκκοι είναι πάρα μα πάρα πολύ σημαντικοί. Δεν μπορεί να φανταστεί κάποιος τις ιδιότητες που έχει μια κουταλιά γύρης, που περιέχει από μέταλλα και ιχνοστοιχεία μέχρι βιταμίνες και ένζυμα.

3. Νοθεία 
Ξέρουμε ότι κατά καιρούς αρκετές εταιρίες βρέθηκαν με μέλι ακατάλληλο προς κατανάλωση. Η χειρότερη μορφή νοθείας είναι αυτή που γίνεται μέσα στα εργαστήρια, όπου προσθέτουν ισογλυκόζη, μελάσα και δεν ξέρω και εγώ τι άλλο, και το ανακατέβουν με χρώμα καραμέλας, άρωμα μελιού κλπ. Φυσικά η τιμή αυτού του μελιού θα είναι εξευτελιστική, και εκεί είναι που χτυπάνε τον κοσμάκη, αφού δεν έχει χρήματα να πάρει κάτι καλύτερο. Όμως δεν ξέρει ότι είναι προτιμότερο να μη πάρει τίποτα διότι καταστρέφει την υγεία του.

4. Εισαγωγές και ελληνοποιήσεις
Εισαγωγές μελιών από κίνα βουλγαρία κλπ. Τα μέλια που έρχονται από εξωτερικό εκτός από νοθευμένα μπορεί να περιέχουν εξαιρετικά επικίνδυνες ουσίες. Για παράδειγμα η Κίνα όπως έχουμε εμείς καιρό για βροχή, θερμοκρασία κλπ, έχει πρόγνωση για ραδιενέργεια. Το χειρότερο όμως είναι ο τρόπος που συμπεριφέρονται εκεί στις μέλισσες και η μεταφορά που κάνουν στο μέλι ακόμη και σε σκουριασμένα βαρέλια. Ποιος έχει το θάρρος να βάλει στο στόμα του ένα τέτοιο μέλι όταν ξέρει όλα αυτά τα πράγματα;

5. Υπολοίματα φαρμάκων
Στην Ελλάδα η νομοθεσία είναι πολύ αυστηρή σχετικά με αυτό το θέμα. Σε άλλες χώρες όμως οι μελισσοκόμοι μπορούν άφοβα να χρησιμοποιούν διάφορα χημικά χωρίς να τους το απαγορεύει κάποια νομοθεσία. Συνεπώς αυτό αντιτίθεται στους δικούς μας νόμους αλλά πολύ περισσότερο στην υγεία μας.

Όπως καταλαβαίνουμε μετά από όλα αυτά, το μέλι θέλει πολύ προσοχή από που το αγοράζουμε. Οι βιομηχανίες θυσιάζουν πολλά στο βωμό του κέρδους και ο καταναλωτής πρέπει να γνωρίζει. Η καλύτερη επιλογή που έχει να κάνει είναι να προμηθευτεί μέλι από ένα τοπικό μελισσοκόμο παραγωγό και να αποφύγει τυχών αγορές απο πολυκατάστημα η αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Είναι πολύ απλό!

Έξυπνη πατέντα για φουλ θερμομόνωση το Χειμώνα. Τα μελίσσια πάνε σφαίρα (video)

$
0
0


Δείτε τι τρόπο έχει βρει ένας μελισσοκόμος για να ξεχειμωνιάζει τα μελίσσια του με πολύ χαμηλά έξοδα και μικρή κατανάλωση σε τροφή. Όπως γνωρίζουμε η απώλεια σε θερμότητα το Χειμώνα είναι πολύ κρίσιμη, και πρέπει ο μελισσοκόμος να λαμβάνει μέτρα, ειδικά αν το μελισσοκομείο βρίσκεται σε μια κρύα περιοχή πχ Βόρεια Ελλάδα. Δείτε το βίντεο και πάρτε ιδέες...

Ιδιοκατασκευή τρέιλερ για μελίσσια

$
0
0


Βλέπουμε πως γίνεται ένα τρέιλερ βήμα - βήμα. Στην πορεία των εργασιών ο κάθε ένας μπορεί να το προσαρμόσει ανάλογα με τις ανάγκες του. Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν κόστισαν περίπου 600 ευρώ, αντίστοιχα ένα έτοιμο τρέιλερ στις συγκεκριμένες διαστάσεις, θα κόστιζε περίπου1200 ευρώ..

Σφίξιμο μελισσιών και τα χειρότερα λάθη: Πως γίνεται πιο αποτελεσματικά ο χειρισμός το χειμώνα;

$
0
0


Έναν απο τους κυριότερους χειρισμούς που πρέπει να εφαρμόσουμε πριν μας χτυπήσει το κρύο, είναι το σωστό σφίξιμο των μελισσιών. Δηλαδή η αφαίρεση των πλαισίων που δεν έχουν μέλισσες επάνω. Επίσης τώρα αυτή τη περίοδο αφαιρούμε εκτός των άδειων πλαισίων, και όσα πλαίσια έχουν λίγες μελισσούλες, περίπου 100. Δεν αφήνουμε τέτοια πλαίσια, είναι περιττά για το μελίσσι. Επειδή υπάρχουν αρκετοί μελισσοκόμοι, που ρωτούν πανικόβλητοι, πως ακριβώς θα εφαρμόσουν αυτό το χειρισμό, σήμερα κάνουμε αυτή την ανάρτηση. Καταρχήν να πούμε ότι με το σφίξιμο των μελισσιών, υπάρχουν μερικά μυστικά. Μερικοί μελισσοκόμοι νομίζουν ότι αν ένα πλαίσιο έχει μια χούφτα πλυθησμό πρέπει να το αφήσουν. Όχι. Πρέπει να αφαιρεθεί. Πρέπει μέχρι και το τελευταίο πλαίσιο που θα αφήσουμε να υπάρχουν φούλ μέλισσες, και όσα πλαίσια παίρνουμε την άνοιξη θα τα δώσουμε πάλι πίσω.

Όσα λιγότερα πλαίσια αφήσουμε, όσο περισσότερο στριμωγμένος είναι ο πλυθησμός, τόσο δυνατότερα μελίσσια θα κρατήσουμε. Τώρα τα μελίσσια δεν εχουν γόνους για να μπλοκάρουμε τη βασίλισσα. Ίσα ίσα που αυτό είναι που θέλουμε να πετύχουμε τα μελίσσια να ξεγονιάσουν έτσι ώστε να εφαρμόσουμε όσο πιο αποτελεσματικά τη θεραπεία μας.

Σήμερα λοιπόν θα σας δείξω με φωτογραφίες πως γίνετε το σωστό σφίξιμο του μελισσιού, για να μην κάνετε λάθος κινήσεις που μπορεί να κοστίσουν την ζωή των μελισσιών σας. Αρχικά να σας πω ένα παράδειγμα. Έχουμε ένα 10άρι μελίσσι και τα μελίσσια πατάνε μόνο τα 5 πλαίσια. Αυτή τη περίοδο είναι εντελώς φυσιολογικό τα περισσότερα μελίσσια μας να είναι 5-6 πλαίσια άντε 7, και πολύ σπάνιο μεγαλύτερα. Έτσι λοιπόν σε ένα 5άρι μελίσσι, πρέπει να αφαιρέσουμε όσες κηρήθρες δεν έχουν μέλισσες. Και αν υπάρχει ένα πλαίσιο που θα βρείτε ελάχιστες μέλισσες, το τινάζετε και το παίρνετε και αυτό. Αν έχει λίγα μελάκια δεν πειράζει, τα αφαιρείτε τα αποθηκεύετε έτσι απλά σε μια αεροστεγώς κλεισμένη κυψέλη, η στην αποθήκη και δεν θα χαλάσει. Τώρα δεν υπάρχει ούτε κηρόσκορος αλλά ούτε και μπορεί αν πάθει κάτι άλλο.

Δείτε με φωτογραφίες λοιπόν, πλαίσια με πλυθησμό, που αφήνουμε στο σφίξιμο μας, και πλαίσια που δεν αφήνουμε....

Αυτό το πλαίσιο έχει ικανοποιητικό πλυθησμό, και εννοείτε πως δεν πρέπει να το πάρουμε. Ο πλυθησμός καλύπτει το μήκος του πλαισίου, και θεωρούμε πως είναι ένα καλό πλαίσιο με πλυθησμό.


Αυτό το πλαίσιο όπως βλέπουμε έχει πιο πυκνό πλυθησμό. Αυτό το πλαίσιο χαιρόμαστε να το βλέπουμε το χειμώνα. Μελίσσια που έχουν πυκνό πλύθησμο στα πλαίσια τους δείχνουν υγεία.

Ένα πλαίσιο που τινάζουμε κατευθείαν χωρίς δεύτερη σκέψη είναι αυτό. Μια χούφτα μέλισσες τι να τις κάνουμε σε ενα πλαίσιο μόνες τους; Το πλαίσιο είναι άσπρο, κρύο δεν το χρειάζεται το μελίσσι μας. Το τινάζουμε κατευθείαν μέσα, και αφού απαλλαχτεί απο τις μέλισσες το αποθηκεύουμε όπου θέλουμε. Ο κηροσκόρος δεν ακουμπά ποτέ άσπρες κηρήθρες, ούτε καν το καλοκαίρι.

Ας πούμε σφίξαμε αυτό το μελίσσι. Βλέπετε κάτι λάθος; Το μελίσσι έχει στην άκρη γόνο. Ποτέ δεν αφήνουμε εκτεθειμένο γόνο στην άκρη. Έτσι μπορούμε να πάρουμε ένα πλαίσιο που δεν έχει γόνο, και να το βάλουμε στην άκρη, έτσι ώστε όσος γόνος υπάρχει να συγκεντρωθεί στο κέντρο. Όσον αφορά το πλυθησμό βλέπουμε ότι στο τελευταίο πλαίσιο υπάρχουν αρκετές μέλισσες, οπότε δεν χρειάζεται να σφίξουμε άλλο.

Κάλεσμα απο την Αρκαδική Μελισσοκομία σε όλους τους μελισσοκόμους

$
0
0


Νέος εξοπλισμός, νέα προϊόντα αλλά και την ευκαιρία να γνωρίσετε απο κοντά τους ανθρώπους της Αρκαδικής Μελισσοκομίας, θα έχετε και φέτος στο 8o Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού στις 2-3-4 Δεκεμβρίου. Η Αρκαδική Μελισσοκομία, σε επικοινωνία που ήρθε με την Ορεινή Μέλισσα, προσκαλεί όλους τους μελισσοκόμους να την επισκεφτούν, και θα ειπωθούν πολλά και ενδιαφέροντα! Μια απο τις μεγαλύτερες εταιρίες λοιπόν, και η επίσημη αντιπρόσωπος της LYSON πάνω στα μελισσοκομικά μηχανήματα, θα είναι δίπλα σας, στα περίπτερα 121-123 και 130-132!






Προσφορά στις κυψέλες απο την Αρκαδική Μελισσοκομία

$
0
0


Μια νέα προσφορά τρέχει στις κυψέλες απο την Αρκαδική Μελισσοκομία η οποία θα παραμείνει ενεργή μέχρι και τέλος Ιανουαρίου, δηλαδή για δύο μήνες. Η αρκαδική μελισσοκομία αποτελεί μια εταιρία κολοσσό, πάνω στις κυψέλες, έχοντας δικό της εργοστάσιο, όπου τις παράγει. Αυτό τις επιτρέπει να έχει μεγάλη κατανάλωση, άρα να μπορεί να κάνει και καλύτερες τιμές στους μελισσοκόμους.


Για να επωφεληθείτε των προσφορών πατήστε ένα like στην Επίσημη σελίδα της Αρκαδικής Μελισσοκομίας στο facebook...


Δείτε τα προιόντα που τρέχει η προσφορά...




Πάτωμα με πλαίσια 11,50+φπα



Κυψέλη μονή σταθερή βάση 22+φπα


Διπλή με σταθερή βάση 32+φπα



Καπάκι 6+φπα

Η προσφορά ισχύει για τηλεφωνικές αλλά και ηλεκτρονικές παραγγελίες
ΤΗΛ 2105551492
http://arkadikimelissokomia.gr/product

Σούπερ συνταγή για κηραλοιφή! Θεραπεύει τα πάντα απο εγκαύματα μέχρι δερματικές παθήσεις

$
0
0


Άλλο ένα απίστευτο προϊών της μέλισσας είναι το κερί, το οποίο σε συνδυασμό με το αγνό λάδι ελιάς μπορεί να θεραπεύσει πραγματικά τα πάντα. Είναι η γνωστή σε όλους μας κεραλοιφή!Πρόκειται για ένα εξαιρετικό προϊόν που κάνει για εγκαύματα, πόνους, τραυματισμούς και ένα σωρό άλλες παθήσεις του δέρματος. Φτιάχνεται κυρίως από μελισσοκόμους που έχουν στη διάθεσή τους τα αγνά προϊόντα της μέλισσας, όμως ακόμη και αν δεν έχετε δικό σας κερί μπορείτε να αγοράσετε και να την φτιάξετε μόνοι σας στο σπίτι. Πριν σας πούμε τη συνταγή ας μάθουμε λίγα χρήσιμα πράγματα.


Τι είναι το κερί και πως παράγεται;
Το κερί παράγεται από τους αδένες της μέλισσας που βρίσκονται στο κάτω μέρος της κοιλιά. Για να παραχθεί ένα κιλό κερί οι μέλισσες καταναλώνουν περίπου 8 κιλά μέλι, αλλά επιπροσθέτως και πρωτεΐνες (γύρη) που τους δίνει πολύ δύναμη. Το φρέσκο κεράκι βγαίνει σαν λέπια μέσα από τη κοιλιά, και στην συνέχεια όλες μαζί σε συνεργασία το θερμαίνουν για να το πλάσουν και να κάνουν κηρήθρα. Μετά από τη χρήση το κερί αρχίζει να παίρνει πιο σκούρο χρώμα, και αυτό οφείλετε στη πρόπολη που είναι άλλο ένα θεραπευτικό προϊόν της κυψέλης.

ΕΙΚΟΝΑ: Μέλισσα βγάζει κερί από τους αδένες

Οι μελισσοκόμοι για να ξεχωρίσουν το κερί από τη πρόπολη, χρειάζεται να λιώσουν τις κηρήθρες, και υπάρχουν ειδικές πατέντες που χρησιμοποιούν με βάση τον ήλιο (ηλιακός κηροτήκτης). Τοποθετούν μέσα σε ένα τέτοιο τις κηρήθρες (που έχουν πρόπολη), και το κεράκι που βγαίνει από κάτω είναι κατακίτρινο γεμάτο θεραπευτικές ιδιότητες.

ΕΙΚΟΝΑ: Κερί που βγαίνει πεντακάθαρο και κατακίτρινο μέσα από τον ηλιακό κηροτήκτη


Η παρασκευή κηραλοιφής από τους μελισσοκόμους, είναι μια παράδοση που κρατιέται εδώ και πάρα πολλά χρόνια και στο χωριό μου έχω ακούσει πολλές ιστορίες αλλά και θαυματουργές συνταγές. Ξέρετε σήμερα υπάρχουν πολλές επιλογές για ενίσχυση μιας κεραλοιφής όπως αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου, γερανιού, πεύκου κλπ κλπ. Οι μελισσοκόμοι όμως παλιά δεν είχαν τέτοιες επιλογές. Έβαζαν στη κεραλοιφή ρετσίνι από τα έλατα. Το ρετσίνι είναι μια ρητινώδης ουσία που παράγεται όταν τραυματίζεται το έλατο και οι ιδιότητες που έχει είναι πολλαπλές.

Ένας παλιός μελισσοκόμος στο χωριό μου είχε μια "παλιά"συνταγή, στην οποία έβαζε κερί, ελαιόλαδο, ρετσίνι απο τα έλατα, λίγο ασβέστη (καθαρό) και διάφορα άλλα βότανα και όπως υποστήριζε μπορούσε να σώσει ακόμα και από εγκαύματα τρίτου βαθμού. Μόλις άκουσα ασβέστη μου ήρθε πολύ παράξενο. Αλλά μετά άκουσα μια ιστορία που πραγματικά με συγκλόνισε.

Μια μέρα ένας γείτονας είχε πρόβλημα με το αμάξι του, και άνοιξε τη μηχανή για να το διορθώσει. Κάπου έκανε λάθος και εκτινάσσεται όλος ο καυτός ατμός στο πρόσωπο. (δεν φαντάζεστε το πόνο, και στο πρόσωπο μάλιστα). Τα εγκαύματα ήταν βαθιά και γρήγορα προχώρησαν σε πολύ άσχημη μορφή και πήγε στο νοσοκομείο. Ε λοιπόν εκείνος ο μελισσοκόμος που σας έλεγα ήταν πολύ κοντινός συγγενής με αυτόν τον γείτονα και του έδωσε τη μαγική κεραλοιφή να βάζει, με πρόγραμμα δύο φορές κάθε μέρα. Μετά από λίγο καιρό το δέρμα έπλασε νέους ιστούς. Είδα πρόσφατα αυτόν τον άνθρωπο και δε μπορούσα ποτέ να πιστέψω στα μάτια μου. Τέροια βελτίωση!

Όπως καταλαβαίνουμε η κεραλοιφή έχει απίστευτες ιδιότητε και αν σας ακούγεται αστείο μπορείτε να το δοκιμάσετε και μόνοι σας σε ένα απλό τραύμα η έγκαυμα.

Μια κηραλοιφή μπορεί κάποιος να την φτιάξει εύκολα στο σπίτι του. Τα υλικά που χρειάζονται είναι τρία:

  • Κερί Μέλισσας
  • Ελαιόλαδο
  • Αιθέριο έλαιο


Η σωστή αναλογία για μια καλή κεραλοιφή είναι σε 1 μέρος κερί να βάλουμε 7 μέρη ελαιόλαδο.
Δηλαδή για 50 γραμμάρια κερί χρειαζόμαστε 350 γραμμάρια λάδι. Όσον αφορά τα αιθέρια 20 σταγόνες αρκούν για 400 γραμμάρια κηραλοιφής.


ΕΙΚΟΝΑ: Κερί που λιώνουμε σε μπέν μαρί


Στα καταστήματα με βιολογικά προϊόντα μπορεί κάποιος να βρει διάφορα αιθέρια έλαια. και το κάθε ένα έχει τις δικές του ιδιότητες. Για παράδειγμα: Το αιθ. έλαιο πεύκουκάνει πολύ καλό στα εγκαύματα, χαμομήλι για ευαίσθητα δέρματα και μικρά παιδιά, λιβάνι το οποίο είναι ιδανικό για κουρασμένο δέρμα, γεράνι αντιφλεγμονώδες, εξαιρετικό στο ξηρό για κουρασμένο δέρμα που δρα εξισορροπητικά ανάμεσα στην λιπαρότητα και την ξηροδερμία, λεβάντα με εξαιρετικό άρωμα, χαλαρωτικό για το δέρμα, δεντρολίβανο Επίσης ευεργετικό για την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας, ευκάλυπτος για ψύξεις κρυώματα, έχει και αντιμικροβιακές ιδιότητες. Και πολλά άλλα...

Η παρασκευή της κηραλοιφής έχει ως εξής. Βάζουμε το κερί να λιώσει μαζί με τα λάδια σε μπέν μαρί και αφού ομογενοποιηθεί περιμένουμε να χαμηλώσει η θερμοκρασία, για να ρίξουμε τα αιθέρια έλαια. Τα αιθέρια έλαια είναι ευαίσθητα στις υψηλές θερμοκρασίες και μπορεί να εξατμιστούν οπότε μεγάλη προσοχή. Ρίχνουμε στα βαζάκια μας το μίγμα και αφού κρυώσει τελείως είναι έτοιμη η κεραλοιφή. Αν θέλουμε να πάρει πιο κρεμώδη υφή μπορούμε να χτυπήσουμε στο μπλέντερ για λίγα λεπτά. Επίσης αν δεν θέλουμε να βάλουμε αιθέρια δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Η κεραλοιφή και πάλι θα είναι θεραπευτική!

Αποκάλυψη για τις πλαστικές κυψέλες. Μετά από χρόνια χρήσης και κόπωσης δείχνουν ότι....

$
0
0


Μετά από χρόνια χρήσης των πλαστικών κυψελών, θέλω να καταθέσω και εγώ με τη σειρά μου όλα όσα έχω δει μέχρι σήμερα. Οι πλαστικές κυψέλες τον τελευταίο καιρό έχουν κατακλύσει την αγορά και όλο και περισσότεροι μελισσοκόμοι τις εμπιστεύονται αφού έχουν αποδείξει μετά από τόσα χρόνια χρήσης την αξία τους. Γιατί οι πλαστικές κυψέλες θεωρούνται καλύτερες, πως αυξάνουν την ανάπτυξη, γιατί τα μελίσσια ξεχειμωνιάζουν καλύτερα και πως γίνεται τα σμήνη να καταναλώνουν λιγότερη τροφή;
Στην αρχή από πολλούς μελισσοκόμους είχα δεχθεί αρκετές αμφιβολίες. Όμως μήνα με το μήνα και χρόνο με το χρόνο οι αντιλήψεις άλλαξαν, και αυτό που βλέπω εγώ σε κάθε μελισσοκομική διαδρομή που κάνω είναι πλαστικές κυψέλες ανάμεσα από τις ξύλινες στα μελισσοκομεία, ακόμη και από μεγάλους επαγγελματίες μελισσοκόμους που αποφάσισαν να ρισκάρουν και να δοκιμάσουν.

Ένα παράδειγμα τέτοιο είναι όταν πήγαινα στο έλατο το Καλοκαίρι. Στο δρόμο μου πάντα παρατηρώ τα μελισσοκομεία των συναδέλφων, πολλές φορές φωτογραφίζω κιόλας για να το αναρτήσω εδώ στο blog. Τελευταία λοιπόν ακόμη και σε απομακρισμένα μέρη, όπως το χωριό μου έβλεπα κυψέλες της ANEL, αλλά και συνδυασμούς ξύλου - πλαστικού όπως πχ πάτος anel, με πάτωμα ξύλινο αλλά και το αντίστροφο. Η αλήθεια είναι ότι οι μελισσοκόμοι είναι πρώτοι στους πειραματισμούς.

Στο χωριό μου όσοι ερχόταν στο μελισσοκομείο μου και έβλεπαν τις κυψέλες με ρώταγαν κατευθείαν: "Τι κυψέλες είναι αυτές, πλαστικές;". Ναι πλαστικές απάνταγα. Και η αμέσως επόμενη ερώτηση ήταν "είναι καλές, βολεύουν;". Θέλει και ερώτημα, απάνταγα. Για να βλέπεις τόσες πλαστικές σίγουρα βολεύουν και πολύ μάλιστα.

Κανένας μελισσοκόμος από το χωριό, αλλά και πελάτες μελιού δεν δίσταζαν να με ρωτήσουν πόσο κάνουν, και αν είναι ακριβές. Η απάντηση μου ήταν ότι δεν είναι ακριβές. Εφόσον συγκριτικά με τις ξύλινες έρχονται στα ίσα τα έξοδα, αν φυσικά προσθέσουμε βαψίματα, λινέλαια και όλη αυτή τη χρονοβόρα διαδικασία συντήρησης του ξύλου που πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε 5 χρόνια!

Μια μέρα ήρθε ένας γείτονας για καφέ στο σπίτι. Και είχα μερικές πλαστικές κυψέλες έξω στην αυλή. Μόλις τις είδε έπαθε τι πλάκα του, δεν είχε ξανά δει τέτοια κατασκευή. Αφού παρά λίγο να φύγει μαζί με τη κυψέλη από το σπίτι. Δεν ήταν ο πρώτος ούτε ο τελευταίος όμως που εντυπωσιάστηκε. Μια άλλη μέρα, είχαμε ανοίξει μια ωραία συζήτηση με έναν άλλο μελισσοκόμο το βράδυ στη πλατεία του χωριού, και συζητάγαμε για το ξεχειμώνιασμα των μελισσιών.

Μου έλεγε χαρακτηριστικά ότι ήθελε να δοκιμάσει κάτι πολύ παρακινδυνευμένο. Ήθελε να αφήσει δοκιμαστικά ένα σμήνος το χειμώνα στο βουνό, και αν αυτό θα καταφέρει να επιβιώσει ξεχειμωνιάσει. Ξέρετε στο χωριό μου έχει πολύ κρύο (είναι κοντά στο Καρπενήσι) και το χιόνι που πιάνει μπορεί να είναι και ένα μέτρο. Του είπα να κάνουμε δοκιμή να αφήσουμε μια ξύλινη και μια πλαστική, να δούμε ποιά θα επιζήσει. Προσωπικά πιστεύω η πλαστική υπερτερεί κατά πολύ σε όλα!

Επίσης όσον αφορά τις πλαστικές να αναφέρω οτι βολεύουν πολύ στο τρύγο. Ξέρετε πόσες φορές έβρεχε και το μυαλό μου ερχόταν μήπως τυχών έχω ξεχάσει καμιά ξύλινη κυψέλη έξώ και πάρει νερό. Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από αυτό το άγχος. Με τις πλαστικές είτε στον ήλιο τις παρατήσεις είτε στη βροχή δεν καταλαβαίνουν τίποτα. Τις έχω τόσα χρόνια και είναι όλες λες και τις αγόρασα χθές. Η εταιρία δίνει εγγύηση 10 χρόνια, εγώ πιστεύω είναι πολύ παραπάνω. Ίσως σε 10 χρόνια να φθαρεί το χρώμα αλλά η κατασκευή θα είναι σούπερ.










Στην αγορά κυκλοφορούν πλαστικές από δύο εταιρίες. Εγώ προσωπικά έχω δοκιμάσει μόνο από την εταιρία ANEL. Για οποιαδήποτε ερώτηση όσον αφορά τις κυψέλες την τιμή τους και τα σχετικά μπορείτε να μιλήσετε με τους υπεύθυνους της εταιρίας. Η ANEL έχει ανοίξει πλέον υποκατάστημα και στη Θεσσαλονίκη οπότε προστίθεται άλλο ένα σημείο για εξυπηρέτηση των μελισσοκόμων. Τα τηλέφωνα και τα στοιχεία μπορείτε να τα δείτε παρακάτω:

Κατάστημα Αθήνα 
ANEL CO - E.E. ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ & ΣΙΑ Ε.Ε. 
45ης No6 - 13341
ΒΙΟΠΑ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ, ΑΘΗΝΑ
Τηλ: 210 2483870, 210 2771180, 210 2771101
Ωράριο Λειτουργίας:
Δευτέρα-Παρασκευή: 08:00 - 17:00
Σάββατο: 09:00 - 15:00
Κατάστημα Θεσσαλονίκη
ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ - ΝΕΟ ΣΗΜΕΙΟ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ANEL
17οΧΛΜ Θεσσαλονίκης - Ν. Μουδανιών
570 01 Θέρμη - Νέο Ρύσιο (500μ. πριν τη γέφυρα του Ρυσίου, στο δεξί σας χέρι - πριν τα έπιπλα Τσιμαχίδης)
Τηλ: 23920 72786

Ωράριο Λειτουργίας:
Δευτέρα-Τρίτη-Τετάρτη: 09:00 - 18:00
Πέμπτη-Παρασκευή: 08:00 - 18:00
Σάββατο: 09:00 - 16:00


Μελισσοκομικοί χειρισμοί Δεκεμβρίου!

$
0
0


Να που πέρασε ένας ακόμα μήνας και φτάσαμε αισίως στον δωδέκατο και τελευταίο του κύκλου.
Συνεχίζοντας την... παράδοση που ξεκινήσαμε στις αρχές Νοεμβρίου, θα σας ευχηθούμε καλό μήνα και θα σας κάνουμε μια παρουσίαση των μελισσοκομικών χειρισμών που έχουμε να κάνουμε τις τριάντα μία αυτές τελευταίες μέρες του έτους.
Σήμερα όμως θα πρωτοτυπήσουμε και δεν θα σας αναφέρουμε κανέναν συγκεκριμένο χειρισμό, για τρεις λόγους.

Πρώτον, γιατί αυτός είναι ο πιο ήρεμος μελισσοκομικός μήνας και δικαίως τον θεωρούμε σαν τον «Αύγουστο του μελισσοκόμου», δηλαδή μήνα χαλάρωσης, περίσκεψης και γιατί όχι ίσως και ολιγοήμερων διακοπών, για όσους έχουν την δυνατότητα...

Δεύτερον γιατί ο μήνας αυτός έχει τόσες γιορτές και αργίες που έτσι και αλλιώς είναι μισός από πλευράς εργασίμου χρόνου. Με την ευκαιρία αυτή να υπενθυμίσουμε σε όσους δεν θυμούνται πως σήμερα γιορτάζουμε τον Άγιο Φιλάρετο, προστάτη της μελισσοκομίας.

Και τρίτον γιατί, αν τον προηγούμενο μήνα έχουμε κάνει τους σωστούς χειρισμούς, ούτε τα μελισσάκια μας δεν μας χρειάζονται.
Από την άλλη μεριά, ο μήνας αυτός μας προσφέρει τις περισσότερες ευκαιρίες, προκειμένου να κάνουμε τον απολογισμό μας για το χρόνο που τελειώνει και τον προγραμματισμό μας για αυτόν που έρχεται.

Ακόμα μας δίνει την ευκαιρία να φρεσκάρουμε τις γνώσεις μας διαβάζοντας... τι άλλο... μελισσοκομικά θέματα.
Εμείς από τη πλευρά μας, θα σας βοηθήσουμε σε αυτό το κομμάτι, υπενθυμίζοντάς σας τα πιο αντιπροσωπευτικά θέματα που έχουμε αναλύσει και παρουσιάσει αυτούς τους τελευταίους μήνες του χρόνου, οπότε και ξεκινήσαμε να αρθρογραφούμε σχεδόν σε καθημερινή βάση πάνω σε ζητήματα μελισσοκομικού ενδιαφέροντος.

1- Μελισσοκομικοί χειρισμοί


2- Μέθοδοι εντατικής εκμετάλλευσης


3- Ασθένειες - Καταπολέμηση


4- Ειδικός εξοπλισμός


5- Κοινωνία μελισσών - Συνήθειες.


6- Μελισσοκομική επιχειρηματικότητα.


7- Γενικού ενδιαφέροντος.


Τα θέματα φυσικά που έχουμε παρουσιάσει είναι πολύ περισσότερα και όποιος ενδιαφέρετε δεν έχει παρά να τα αναζητήσει σε προηγούμενες αναρτήσεις μας.
Σας ευχόμαστε καλή ανάγνωση και μη ξεχνάτε πως είμαστε πάντα πρόθυμοι να σας λύσουμε τυχόν απορίες σας, σχετικά με όλα αυτά τα θέματα που αναφέρουμε πιο πάνω.

Επιμέλεια: Μανόλης Δερματης, ερευνητής μελισσοκόμος, συγγραφέας του βιβλίου "Η Ιστορία Μιας Βασίλισσας"

Ορεινή Μέλισσα

Φτιάξτε βάμμα πρόπολης με μια πανεύκολη συνταγή! Γίνεται φάρμακο με απίστευτες ιδιότητες...

$
0
0


Νέα πανεύκολη συνταγή για να φτιάξετε βάμμα πρόπολης στο σπίτι! Είναι τόσο απλή που χρειάζονται μόνο δύο υλικά, πρόπολη και τσίπουρο. Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό, εφόσον μπορεί να χρησιμοποιηθεί για χίλιους δυο σκοπούς και πιστέψτε με δεν είμαι καθόλου υπερβολικός. Δεν θέλω να σας κουράσω γράφοντας για όλες τις ιδιότητες που έχει η πρόπολη γι αυτό θα σας αναφέρω επιγραμματικά τις σημαντικότερες πριν μπούμε στο ψητό!

Η πρόπολη είναι μια ρητίνη που παράγουν διάφορα φυτά και δέντρα (πχ το ρετσίνι του ελάτου) την οποία παίρνουν οι μέλισσες στα ποδαράκια τους και απολυμαίνουν την κυψέλη. Μάλιστα σύμφωνα με ειδικούς μια κυψέλη θεωρείτε πιο αποστειρωμένη και από ένα νοσοκομείο. Κάθε πιθανή χαραμάδα σφραγίζεται με πρόπολη ( για να μην μπορούν να κρυφτούν έντομα όπως ψαλίδες μυρμήγκια μέσα) και έτσι η κυψέλη επιβιώνει παντού και πάντα από εχθρούς και μικρόβια.

Η πρόπολη σύμφωνα με έρευνες καταπολεμά πάσης φύσεως μικρόβια βακτήρια μικροοργανισμός για αυτό φημίζεται για τις αντισηπτικές της ιδιότητες. Για να καταλάβετε τη δύναμη που έχει θα σας πω ένα απλό παράδειγμα. Στη κυψέλη μερικές φορές μπαίνει μια τεράστια πεταλούδα (ονομάζεται αχερόντια) για να κλέψει μέλι. Πάμπολλες φορές οι μέλισσες την τσακώνουν στα πράσα και της επιτίθενται. Όταν ψοφήσει είναι τόσο μεγάλη που αδυνατούν να τη βγάλουν έξω, έτσι την τυλίγουν με πρόπολη και απαλλάσσονται από τα μικρόβια που δημιουργεί το νεκρό σώμα. Απίστευτο;

Αρκετά όμως με τις "γενικούρες". Ας μπούμε στο ζουμί της υπόθεσης. Το βάμμα που θα φτιάξουμε γίνεται είτε με τσίπουρο είτε με καθαρό οινόπνευμα που πωλείτε σε φαρμακεία και καταστήματα με χημικά. Εμείς θα σταθούμε στο απλό τσίπουρο που βρίσκεται σε όλα τα σπίτια, χωρίς να κάνουμε περιττά έξοδα. Απλώς να γνωρίζουμε ότι όσο πιο δυνατό είναι τόσο καλύτερη δουλειά θα κάνουμε. Στόχος μας να διαλυθεί η πρόπολη και να γίνει σα "χυμός".

ΕΙΚΟΝΑ:  Έτοιμο βάμμα πρόπολης μετά από 4 εβδομάδες ωρίμανσης


Η διαδικασία παρασκευής ξεκινάει με την προμήθεια και τη συλλογή της πρόπολης. Αν κάποιος είναι μελισσοκόμος μπορεί να πάει με το ξέστρο του και να συλλέξει πρόπολη πάνω από τους κηρηθροφορείς πανεύκολα. Επίσης υπάρχουν και ειδικές σίτες στην αγορά, που κάνουν πολύ καλύτερη δουλειά, αλλά αν κάποιος θέλει λίγη πρόπολη για το σπίτι δεν υπάρχει ανάγκη να κάνει περιττά έξοδα!

Επίσης αν κάποιος δεν είναι μελισσοκόμος μπορεί να την βρει κατευθείαν από παραγωγό μελισσοκόμο ή μερικές φορές και από τη λαϊκή. Η τιμή της δεν είναι ακριβή αν κρίνουμε από τον κόπο που κάνει κάποιος για να τη βγάλει, και κυμαίνεται στα 15 ευρώ περίπου τα 250 γραμμάρια.

Αφού λοιπόν την προμηθευτούμε ξεκινάει η διαδικασία παρασκευής. Παίρνουμε 250 γραμμάρια πρόπολης, και 750 γραμμάρια τσίπουρο. Κόβουμε με το μαχαίρι τη πρόπολη σε μικρά κομματάκια, τη βάζουμε στη κατάψυξη για να σκληρύνει και μετά την τρίβουμε στο γουδί. Πρέπει να γίνει σα σκόνη. Παίρνουμε ένα άδειο βάζο και ρίχνουμε μέσα τη τριμμένη πρόπολη και το τσίπουρο. Για να λιώσει η πρόπολη χρειάζονται 30-40 ημέρες, και θα καταλάβουμε ότι είναι έτοιμο το μείγμα όταν η πρόπολη μέσα γίνει σα λάσπη και το τσίπουρο πάρει χρώμα. Το βαζάκι το ανακινούμε συνέχεια αν μπορούμε καθημερινά. Για να επιταχύνουμε τη διαδικασία μπορούμε να βάλουμε το βάζο πάνω στο καλοριφέρ, η κοντά στο τζάκι για να τραβά θερμοκρασία και να λιώνει πιο γρήγορα.

ΕΙΚΟΝΑ: Όταν η πρόπολη είναι σε χοντρά κομμάτια κόβουμε με το μαχαίρι

Μόλις είναι έτοιμο μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε παντού. Για μολύνσεις, για εγκαύματα, για παθήσεις του δέρματος αλλά και λίγες σταγόνες για τον πονόλαιμο, το στομάχι και τον οργανισμό κλπ. Θεωρείτε ιδανικό για όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα πόδια τα νύχια, και πάσης φύσεως ασθένεια που προκαλείτε από μύκητες η μικρόβια. Και πιστέψτε με γίνονται θαύματα!



Όποιος μελισσοκόμος δεν είδε αυτές τις φωτογραφίες, πρέπει να τις δει σήμερα...

$
0
0


Βλέποντας τέτοιες εικόνες πραγματικά ξεχειλίζεις από ενέργεια και αγάπη για το μέλλον του κλάδου! Μπράβο και πάλι μπράβο όποιοι και αν ήταν οι άνθρωποι που δίδαξαν αυτούς τους μικρούς μπόμπιρες τη μελισσοκομία, διότι μέσα από αυτές τις δράσεις μπορούν να αλλάξουν πολλά πράγματα. Μπορεί να αλλάξει ολόκληρος ο κόσμος! Χαζέψτε τις εικόνες και χαρείτε τα αξιολάτρευτα παιδιά! Είναι το μέλλον της μελισσοκομίας!







Ένα πραγματικό θαύμα της μελισσοκομίας...

$
0
0


Πόσο μα πόσο χαίρομαι, όταν βλέπω να συμβαίνουν τόσο περίεργα φαινόμενα, που ούτε ο ίδιος ο μελισσοκόμος δεν θα μπορούσε. Έχοντας ακούσει εμπειρίες απο πολλούς μελισσοκόμους, είμε πεπειρσμένος πλέον ότι είναι αδύνατο να συμβαίνουν τυχαίο. Μα πως είναι δυνατό, μετά απο μια πλυμμήρα, τα μελίσσια να μπάινουν ολόκληρα στο νερό για ώρες, και στη συνέχεια μετά την αυτοψία τα μελίσσια να είναι ολοζώντανα χωρίς να συνέβη τίποτα, μα πως γίνετε μετά απο μια φωτιά, να καίγονται οι κυψέλες, και οι μέλισσες που είναι μέσα στο εσωτερικό τους να μην επηρεάζονται σχεδόν καθόλου;

Αφορμή για τη σημερινή ανάρτηση είναι άλλη μια φωτογραφία, όπου μας έστειλε μελισσοκόμος, και είναι απο μια μεγάλη πυρκαγιά που πέρασε απο το μελισσοκομείο του. Ο μελισσοκόμος γράφει χαρακτηριστικά:
Σε αυτή τη ξύλινη κυψέλη κάηκε από την πυρκαγιά όλη η πλάτη της, κι έσβησε από μόνη της. Το σμήνος των μελισσών που ήταν μέσα δεν έπαθε τίποτα!



Όπως βλέπουμε τη φωτογραφία και μας πιάνει δέος, όλα γύρω απο τα μελίσσια έχουν καεί. Τι τύχερο είχε αυτός ο μελισσοκόμος, που βρήκε ζωντανά όλα τα μελίσσια του. Είναι άραγε τυχαίο που συνέβη κάτι τέτοιο;

H λιμοκτονία του μελισσιού, όλοι οι απαραίτητοι χειρισμοί για να μην συμβεί ποτέ στα δικά μας μελίσσια

$
0
0



Η λιμοκτονία του μελισσιού είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείτε κυρίως το χειμώνα, η νωρίς την Άνοιξη. Όταν ένα μελίσσι ξεμείνει τελείως από τροφή, και δεν έχει τρόπο ή δύναμη να φέρει από έξω προμήθειες για να καλύψει τις ανάγκες του και η συνέχεια είναι ο αργός θάνατος. Στην αρχή οι μέλισσες καταναλώνουν όλο το μέλι, και λόγω έντονης πείνας αναγκάζονται να φάνε το βασιλικό πολτό μέσα από το γόνο αλλά και την γύρη που έχουν αποθηκευμένη επίσης για τάισμα του γόνου.
΄Οι συνέπειες μόλις αρχίσουν να τρώνε σκέτη - ωμή γύρη, είναι έντονες δυσεντερίες (κίτρινου χρώματος) αφού ο οργανισμός τους είναι συνηθισμένος να καταναλώνει κυρίως υδατάνθρακες δηλαδή μέλι.  Στόχος της κοινωνίας είναι να κερδίσει όσο περισσότερο χρόνο μπορεί, μη τυχών αλλάξει το περιβάλλον και οι συλλέκτριες καταφέρουν να βρουν νέκταρ. 

Αλλά το μυστικό πριν καταρρεύσει η κοινωνία και πεθάνει το μελίσσι είναι το εξής! Οι μέλισσες προσπαθούν με κάθε δυνατό τρόπο να κρατήσουν την βασίλισσα ζωντανή. Την περιποιούνται και την ταΐζουν μέχρι την τελευταία στιγμή. Μέχρι να πεθάνει και η τελευταία μέλισσα. Γνωρίζουν ότι αν χαθεί αυτή, τότε τελείωσαν όλα. Ξέρετε μόλις τελειώνουν οι προμήθειες σε ένα μελίσσι, η βασίλισσα σταματά να γεννά, και αυτό συμβαίνει επειδή το μελίσσι προσπαθεί να διαχειριστεί τη κατάσταση και να μην φτάσει σε στάδιο λιμοκτονίας.

Οι μέλισσες με κάποιο τρόπο έχουν πλήρη αίσθηση για τις προμήθειες που είναι διαθέσιμες, και αν τα πλαίσια με το μέλι είναι πολλά και βαριά, τότε η βασίλισσα διατηρεί πολύ περισσότερο γόνο. Δοκιμάστε να δείτε ότι όταν ένα μελίσσι έχει πολύ μέλι μέσα διατηρεί  και πολλά πλαίσια με γόνο.

ΕΙΚΟΝΑ: Πάνω αριστερά βλέπουμε το σσφραγισμένο μέλι.
Ένα μελίσσι που λιμοκτονεί δεν έχει ποτέ μέλι στα φρύδια.
Το μελίσσι αυτό δεν κινδυνεύειάμεσα από πείνα.


Ποιά περίοδος είναι η πιο επικίνδυνη για λιμοκτονία;
Λίγο η πολύ το χειμώνα όλοι επισκεπτόμαστε τα μελίσσια μας και ελέγχουμε για επάρκεια τροφίμων. Και φυσικά είναι μια πολύ επικίνδυνη περίοδος. Εκείνο που παραβλέπουν οι περισσότεροι μελισσοκόμοι είναι νωρίς την Άνοιξη (τέλη του χειμώνα). Θα σας αναφέρω ένα παράδειγμα για να καταλάβετε τη σημαντικότητα αυτής της εποχής. Δεν βγήκε αδίκως η έκφραση το Μάρτη μετράμε τα μελίσσια μας!

Τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο είναι πολύ συχνό το φαινόμενο να κάνει σκαμπανευάσματα ο καιρός. Θυμάμαι την άνοιξη του 2014 ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα όπου είχε 20 βαθμούς και άνθισαν οι γκορτσίες, οι πορτοκαλιές και όλα τα φυτά 1 μήνα νωρίτερα. Έτσι λοιπόν μετά την καλοκαιρία, οι μέλισσες έριξαν γόνους, πολλούς γόνους. Ξαφνικά όμως (επειδή ήταν χειμώνας ακόμα) ο καιρός το γυρίζει αλλιώς με κρύο βροχές κλπ. Τα μελίσσια έχουν ήδη ρίξει γόνους και έπρεπε να τους ταίσουν. Τότε είναι που ο χρόνος αρχίσει να κυλά αντίστροφα. Αν το μελίσσι καταναλώσει στο γόνο το μέλι μπορεί εύκολα να ξεμείνει και να λιμοκτονήσει.

ΕΙΚΟΝΑ: Μελίσσι που έχει ξεμείνει τελείως απο μέλι. Δείτε  στο πάνω μέρος (στο φρύδι) δεν υπάρχει ούτε μια σταγόνα για να φάνε. Αυτό το μελίσσι κινδυνεύει από λιμοκτονία 


Θυμάμαι πριν μικρό διάστημα που είχαμε πάει με ένα μελισσοκόμο στο μελισσοκομείο του, και βρήκαμε ένα μελίσσι τελείως νεκρό από λιμοκτονία. Ήταν Φεβρουάριος, και ήταν όλες οι μέλισσες στο πάτο και τις κηρήθρες νεκρές. Μερικές αργοπέθαιναν. Μόλις είδαμε αυτό το πράγμα γρήγορα πήραμε ένα μπουκάλι, ρίξαμε νερό και λίγη βανίλλια (ζυμάρι) ανακαινίσαμε καλά και βρέξαμε με το σιρόπι όλες τις νεκρές μέλισσες. Με την ελπίδα ότι θα ζωντανέψουν μερικές, και ίσως "αναστηθεί"και η βασίλισσα που δεν τη βλέπαμε πουθενά. Που να την βρεις μέσα σε τόσες χιλιάδες πτώματα άλλωστε. Πάντως οι νεκρές μέλισσες ήταν τόσες που είχε φράξει τελείως η είσοδος. 

Αφού μουσκέψαμε όλο τις νεκρές μέλισσες με σιρόπι, συνεχίσαμε ελέγχους στα διπλανά μελίσσια να περάσει λίγη ώρα για να δούμε κατά πόσο θα είχε αποτέλεσμα η μέθοδος. Πέρασε λοιπόν η ώρα και λέμε , "δεν πάμε να δούμε". Μόλις ανοίγουμε πάλι το καπάκι, βλέπουμε μια χούφτα μέλισσες οι οποίες είχαν ζωντανέψει. Και προς καλή μας τύχη ήταν και η βασίλισσα ανάμεσα τους.

Χαρήκαμε πάρα πολύ, δώσαμε λίγο γόνο από άλλο μελίσσι, 1 κιλό ζυμάρι κηρόπανο και κλείσαμε το καπάκι. Μετά από λίγους μήνες το μελίσσι αναπτύχθηκε πολύ γρήγορα και τελικά σώθηκε. Αυτά σας τα λέω συνάδελφοι για να έχετε το νου σας και να ξέρετε πως να πράξετε σε μια περίπτωση λιμοκτονίας. Τώρα θα σας δείξω με φωτογραφίες πως είναι ένα σμήνος όταν πεθαίνει από λιμοκτονία. Οι μέλισσες χώνουν όλο τους το σώμα μέ το κεφάλι μέσα στη κηρήθρα μήπως υπάρχει καμία τελευταία σταγόνα και δεν την φτάνουν. Και πεθαίνουν στη προσπάθεια. Πραγματικά κρίμα, αλλά δυστυχώς συμβαίνουν και αυτά.

Δείτε στις φωτογραφίες χαρακτηριστικά παραδείγματα λιμοκτονίας...






Είστε κατάλληλα προετοιμασμένοι; Ο χειμώνας τώρα ξεκινά!

$
0
0


Ήρθε ο χειμώνας! Είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι;
Αυτό το ερώτημα θέτει ο έμπειρος μελισσοκόμος Λεωνίδας Τσιαμήτρος μέσα απο τη σελίδα του QueenBee, εφόσον ήδη μπήκε δυναμικά ο Χειμώνας. Αλήθεια όμως το ερώτημα παραμένει, είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι; Τι χρειάζονται τα μελίσσια αν χιονίσει, και καλύψει τις κυψέλες μεχρι επάνω και το κρύο είναι πολύ έντονο; Το σημαντικότερο λοιπόν είναι να έχουμε προλάβει να βάλουμε τροφές σε όλα μας τα μελίσσια. Η τροφή είναι το σημαντικότερο. Αν τα μελίσσια έχουν προμήθειες δεν έχουν καμία ανάγκη, ακόμα και αν έξω έχει 1 μέτρο χιόνι.

Όπως λένε πολλοί μελισσοκόμοι πάντα όταν ξεκινά η κακοκαιρία "Ευτυχώς πρόλαβα να ανοίξω τα μελίσσια και να τους βάλω στα γρήγορα το ζαχαροζύμαρο, γιατί τώρα που χάλασε ο καιρός δεν μπορώ να τα ενοχλήσω". Όπως είναι φυσικό λοιπόν ένα απο τα βασικότερα πράγματα όταν πιάνει ο χειμώνας, και το τσουχτερό κρύο τα μελίσσια έχουν ανάγκη μόνο τη τροφή τους, τα άλλα αντιμετωπίζονται.

Και αν αναρωτηθεί κάποιος, αν πρέπει να επέμβει στις κυψέλες, μέσα στο χιόνι και το κρύο, δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Μόνο ένας μπορεί, και αυτός φαίνεται στη τελευταία εικόνα, (χαχα)




Θεραπεία της νοζεμίασης στα μελίσσια: Τι κάνουμε τώρα το Χειμώνα;

$
0
0


Η νοζεμίαση κάθε χειμώνα θερίζει τα μελισσοκομεία, και όπως αναφέρουν τόσο οι επαγγελματίες όσο και οι ερευνητές της μελισσοκομίας, ο χειρότερος σύμμαχος της νοζεμίασης είναι η αδιαφορία απο μεριάς του μελισσοκόμου. Η εμπειρία λέει, ότι όταν ο μελισσοκόμος αφήνει απεριποιητα τα μελίσσια του, δηλαδή δεν τα ταίζει τακτικά, δεν παίρνει μέτρα για την υγρασία, δεν αφαιρεί τις περιττές κηρήθρες, και γενικά δεν ασχολείτε όσο πρέπει, η νοζεμίαση μπορεί να προκαλέσει σοβαρή καταστροφή. Αν πάλι ο μελισσοκόμος φροντίζει τα μελίσσια του, ακόμη και αν χτυπηθεί απο νοζεμίαση, τα μελίσσια θα έχουν δυνάμεις για να αντιμετωπίσουν και μόνα τους την ασθένεια.


Η νοζεμίαση είναι χειρότερη ασθένεια, και ξεκινά απο το φθινόπωρο, ενώ κορυφώνεται το χειμώνα και γενικά όση περίοδο τα μελίσσια δεν πετάνε. Σύμφωνα με τους μελισσοκόμους απο όλη την Ελλάδα, η νοζεμίαση είναι ο νούμερο ένα παράγοντες που έχουμε απώλειες σε πλυθησμό, αλλά και σε ολόκληρα μελίσσια το χειμώνα, και το χειρότερο ξέρετε ποιό είναι; Ότι πολλές φορές ο μελισσοκόμος έχει πλήρη άγνοια για την ασθένεια που αποδεκατίζει τα μελίσσια του.

Όπως έχουμε πεί σύμφωνα με το μεγάλο καθηγητή του ΑΠΘ, η σίγουρη λύση για να θεραπευτούν τα μελίσσια μας, είναι βάζωντας σιρόπι με θυμόλη με τη γνωστή συνταγή, δηλαδή 1 γραμμάριο θυμόλη σε 15 λίτρα σιρόπι. Ωστόσο αυτή τη θεραπεία μπορούμε να την εφαρμόσουμε μόνο συγκεκριμένες περιόδους όπως είναι πχ η Άνοιξη το Φθινόπωρο που έχουμε καλό καιρό. Το χειμώνα που απαγορεύεται τι μπορούμε να κάνουμε στα μελίσσια;

Η λύση το χειμώνα είναι μόνο με ζαχαροζύμαρο. Αφορμή για την σημερινή μου ανάρτηση ήταν η συνταγή που έφτιαξε ο αγαπητός μελισσοκόμος Ασημάκη, όπου έδωσε ζαχαροζύμαρο με NOZEVIT, ένα φάρμακο πολύ αποτελεσματικό στη νοζεμίαση. Όπως μου είπε μιλώντας με την Ορεινή Μέλισσα, το NOZEVIT του το πρότεινε το πανεπιστήμιο, και του έδωσαν και συνταγή μάλιστα, κάτι το οποίο είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό για όλους τους μελισσοκόμους που θέλουν πρόληψη κατά της νοζεμίασης, ταίζοντας μόνο ένα ζυμάρι!

Η δοσολογία λοιπόν είναι η εξής.
Έδωσα στα μελίσσια μου ζαχαροζύμαρο με nozevit και διαβάζοντας τον κ. Θρασυβούλου η δόση που έβαλα ήταν 3 ml σε ένα κιλό και έδωσα στο κάθε μελίσσι μισό κιλό. Δηλαδή σε κάθε μελίσσι 1.5μλ Nozevit. Ακούγωντας και διαβάζοντας για αυτό το σκεύασμα, είναι αρκετά αποτελεσματικό και προέρχεται απο φυσικά εκχυλίσματα, δηλαδή είναι βιολογικό. Μπορούμε να το προμηθευτούμε απο μελισσοκομικά καταστήματα.

Κάποιοι ίσως αναρωτιούνται τη χρήση της θυμόλης στο ζαχαροζύμαρο αντί του NOZEVIT. O μεγάλος καθηγήτής όμως του ΑΠΘ, διαφωνεί και μας λέει τα εξής:
Η χρήση της θυμόλης εναντίον της Νοσεμίασης είναι ίσως ο αποτελεσματικότερος τρόπος περιορισμού των σπορίων της ασθένειας. Καλύτερα αποτελέσματα επιτυγχάνονται με τη χρήση της θυμόλης σε σιρόπι (1 γραμμάριο σε 15 λίτρα αφού πρώτα διαλυθεί σε λίγο οινόπνευμα) για μεγάλο χρονικό διάστημα όποτε αυτό χρησιμοποιείται. Η θυμόλη σε ζαχαροζύμαρο έχει μελετηθεί ερευνητικά σε εγκλωβισμένες μέλισσες σε συνθήκες εργαστηρίου και όχι σε μελισσοκομεία, με μέγιστη συγκέντρωση 0,012%. Τα αποτελέσματα σε αυτές τις συνθήκες ήταν θετικά. Είναι όμως πιθανό η χρήση ζαχαροζύμαρου που περιέχει θυμόλη, όταν χρησιμοποιείται στο μελίσσι να προκαλέσει αναστάτωση στις μέλισσες λόγω της συνεχούς παρουσίας έντονης οσμής. Για το λόγο αυτό, αποφύγετε τη χρήση θυμόλης στο ζαχαροζύμαρο, παρασκευάστε ζυμάρια με μέλι και άχνη ζάχαρη και την άνοιξη, ή το φθινόπωρο, όποτε τροφοδοτείτε με σιρόπι χρησιμοποιείστε εκεί τη θυμόλη. Επαναλάβετε τη διαδικασία αυτή κάθε χρόνο ανεξάρτητα με την παρουσία ή όχι σπορίων της Νοσεμίασης. Η ασθένεια αυτή επιμένει, γι’ αυτό και οι μελισσοκόμοι προτρέπονται να εφαρμόζουν θεραπευτικές επεμβάσεις κάθε φθινόπωρο και άνοιξη για τουλάχιστον μία πενταετία.

Τέλος να αναφέρουμε ότι υπάρχουν και έτοιμα στο εμπόριο ζυμάρια με ΝΟΖΕVIT, απο μεγάλες εταιρίες και σε πολύ καλές τιμές. Το έχει η Αρκαδική Μελισσοκομία στο παρακάτω σύνδεσμο:
http://arkadikimelissokomia.gr/product/nozevit


Πωλούνται 130 μελίσσια όλος ο εξοπλισμός και το μελισσοκομικό αυτοκίνητο

$
0
0


~ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ~
Πωλούνται  130  μελίσσια υγιέστατα
-Μελισσοκομικός εξοπλισμός
-Φορτηγό  μελισσοκομικό  με  μικτό  βάρος  8  τόνων, μάρκας  ΜΕΡΣΕΝΤΕΣ 811, μοντέλο  του  1975  σε  άριστη  λειτουργική  κατάσταση, με  επισκευασμένη  μηχανή  με  35.000 χιλιόμετρα, με  καινούρια  λάστιχα (διαστάσεις καρότσας 4,50 x 2,20).

ΔΕΚΤΟΣ  ΚΑΘΕ  ΕΛΕΓΧΟΣ

επικοινωνία:  κ. Αγαπητός
Λαγκαδίκια Θεσσαλονίκης
Τηλέφωνο επικοινωνίας...

Τηλέφωνο  23930 – 23154
από  τις  8  το  βράδυ και  μετά

Βασιλοτροφία Βασίλη Καναβάκη στη Κρήτη: Ποιοτικές βασίλισσες απο φέτος την Άνοιξη!

$
0
0


Δυναμικό ξεκίνημα θα κάνει φέτος την Άνοιξη ο βασιλοτρόφος Βασίλης Καναβάκης, με ποιοτικές βασίλισσες σε ασυναγώνιστες τιμές! Η Κρήτη αποτελεί ένα μέρος με ιδιαίτερα πρώιμη Άνοιξη, κάτι που θα επιτρέψει και στο Βασιλοτρόφο, να βγάλει απο νωρίς καλές βασίλισσες και να μπορούν οι μελισσοκόμοι να φτιάξουν τις παραφυάδες τους απο νωρίς! Σύντομα λοιπόν θα έχουμε και Κρητικές Βασίλισσες με ένα δυναμικό ξεκίνημα, απο την πολυαγαπημένη μας Κρήτη!
Επικοινωνήστε κατευθείαν με το βασιλοτρόφο...
Τηλέφωνο 6984893703
Βασίλης Καναβάκης
Επαγγελματίας Βασιλοτρόφος

Δείτε τι πατέντα έφτιαξε και έχει «γκαβάτσα» βασίλισσες όλο το Χειμώνα σε μια κυψέλη...

$
0
0


Μια πατέντα που έρχεται από πολύ μακριά και είναι πολύ ενδιαφέρον. Δείτε τι έφτιαξε αυτός ο μελισσοκόμος για να έχει γκαβάτσα δικές του βασίλισσες όλο το χρόνο μέσα σε μια κυψέλη. Όλα αυτά τα κλουβάκια έχουν γονιμοποιημένες βασίλισσες, οι οποίες ταΐζονται από τις μέλισσες. Δεν μπορούν να αλληλοσκοτωθούν και μπορούν να παραμείνουν στα κλουβάκια για αρκετό διάστημα.







GPS ειδικό για μελίσσια! Νέας τεχνολογίας συσκευή που κάνει την κλοπή μελισσιών παρελθόν...

$
0
0


Ανεξέλεγκτη έχει γίνει πλέον η κατάστασή με της μελισσο-κλοπές. Καθημερινά ακούω συναδέλφους να χάνουν τα μελίσσια τους. Σε μία χώρα όπου κανένας νόμος δεν εφαρμόζεται , στην Ελλάδα της κρίσης , η κλοπή κυψελών έχει γίνει μία νέα μόδα για την μελισσοκομία.

Απροστάτευτες περιουσίες , χαραγμένος ο φόβος σε όλους τους μελισσοκόμους , για το ποιός θα είναι ο επόμενος που θα χάσει τα μελίσσια του. Ναι , δυστυχώς αυτή είναι η πραγματικότητα η οποία  μας δείχνει το πιο άσχημο πρόσωπο της.
Τα μελίσσια είναι η πιο εκτεθειμένη - απροστάτευτη περιουσία , τι μπορούμε όμως εμείς να κάνουμε για να αντιστρέψουμε αυτήν την κατάσταση;  Οι κλέφτες στηρίζονται στην υπόθεση ότι ο μελισσοκόμος έχει παρατημένα τα μελίσσια του χωρίς καμία ασφάλεια.

Μήπως θα πρέπει να κάνουμε κάτι για να το αλλάξουμε αυτό; Σήμερα θα σας παρουσιάσω ένα νέο ελληνικό προϊόν, το οποίο σχεδιάστηκε για να οπλίσει τα χέρια το μελισσοκόμο με δύναμη ενάντια στη μάστιγα των μελισσοκλοπών.

Μια συσκευή αποκλειστικά σχεδιασμένη για μελισσοκόμους , για την ασφάλεια και την προστασία των μελισσοσμηνών. Φέρει την επωνυμία APISAFE GPS και πρόκειται για κάτι πολύ ξεχωριστό για την μεχρι τώρα μελισσοκομία.

Ποιος θα φανταζόταν ότι μια μέρα θα μπορούμε να ελέγχουμε δορυφορικά τα μελισσάκια μας;

Το APISAFE είναι μια υψηλής εφευρετικότητας αντικλεπτική συσκευή (GPS) , και είναι κατασκευασμένη εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα. Δυο νέα παιδιά αποφάσισαν να βάλουν ένα τέλος στά χέρια των επίδοξων μελισσοκλεφτών. Ένωσαν τις εξειδικευμένες γνώσεις τους και τα κατάφεραν!!!

Ο Νικήτας Γκρίτζαλης, απόφοιτος στη σχολή Διοίκηση επιχειρήσεων και ο Σταύρος Λαμπρόπουλος απόφοιτος Ηλεκτρολόγων και μηχανικών υπολογιστών είναι οι εφευρέτες του APISAFE GPS. Πάλεψαν , προσπάθησαν και το αποτελεσμα ήταν κάτι πέρα απο το αναμενόμενο!!!!

Μία ελληνική κατασκευή που αντίστοιχη δεν έχει υπάρξει στο παρελθόν!!!

                             
               Τεχνικά χαρακτηριστικά APISAFE GPS 


Πρόκειται για μια συσκευή η οποία είναι σχεδιασμένη με βασική παράμετρο την ευζωία των μελισσών μας. Σε περιόδους αναμονής η συσκευή παράγει μηδενικές εκπομπές , είναι αποσυνδεδεμένη εξ ολοκλήρου από το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην επηρεάζει το σύστημα πλοήγησης των μελισσών αλλά και την ζωή μέσα στην κυψέλη. Ουσιαστικά είναι σαν να μην υπάρχει!!!!




Επίσης χάρη στην κατάσταση αναμόνης εξοικονομεί ενέργεια και η μπαταρία διαρκεί πολύ περισσότερο. Ένα άλλο σημαντικό πλεονέκτημα αυτής της συσκευής είναι η εξαιρετική της αντοχη στις περιβαλλοντικές συνθήκες εντός της κυψέλης. Δεν προσβάλλεται απο υγρασία , σκόνη κλπ.

Αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι δεν φέρει καθόλου κουμπιά επάνω της. Διαθέτει προσωπικό τηλεχειριστήριο με το οποίο μπορει ο μελισσοκομος να την ενεργοποιεί / απενεργοποιεί όποτε αυτός επιθυμεί (επιθεώρηση , μεταφορά κλπ).

Το πακέτο περιλαμβάνει:

1. Αντικλεπτικό GPS APISAFE
2.Τηλεχειριστήριο APISAFE
3. 2 x Mπαταρίες Li-ion
4. Φορτιστής
5. Εγχειρίδιο Χρήσης




Είναι τόσο μικρή , που χωρά άνετα σε οποιαδήποτε  μέρος της κυψέλης χωρίς να φαίνεται.




Αξίζει να αναφερθεί ότι με ένα τηλεχειριστήριο , ο μελισσοκόμος μπορεί να διαχειρίζεται έως και 60 συσκευές APISAFE GPS. Δηλαδή από την στιγμή αγοράς ενός τηλεχειριστηριου ο μελισσοκόμος δεν θα ξανά χρειαστεί να πάρει άλλο. Με ένα θα μπορεί να κάνει την δουλειά του σε όλες τις συσκευές!!!


                         Σε περίπτωση κλοπής τι γίνεται?


Και ναι ο κλέφτης την πάτησε!!!
Από την στιγμή που η κυψέλη  κουνηθεί αυτόματα ενεργοποιείτε η συσκευή!!!!!
Αμέσως συνδέεται με το δορυφορικό δίκτυο ,  και στέλνει μήνυμα στον μελισσοκόμο με τις συντεταγμένες θέσης της κλεμμένης κυψέλης. Εκπληκτικό?
Όσο ο ανυποψίαστος κλέφτης απομακρύνεται η συσκευή στέλνει διαρκώς μηνύματα με την πορεία που ακολουθεί το αυτοκίνητο. Η συσκευή στέλνει μήνυμα με την ακριβή θέση (συντεταγμένες) αλλά και σύνδεσμο για άμεση εμφάνιση στους χάρτες της google.
Έτσι όπου και αν πάει ελέγχεται δορυφορικά!!!
Αφου ξεφορτώσει τα μελισσάκια μας εμείς ξέρουμε την ακριβή τους θέση καλύτερα και απο τον ίδιο!!!






         Πρέπει να προστατεύσουμε τις περιουσίες μας


Παιδιά πρέπει κάτι να κάνουμε για να λύσουμε το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε. Δεν μπορούμε να καθόμαστε με σταυρωμένα χέρια περιμένοντας πότε θα είμαστε οι επόμενοι. Το GPS είναι η πιο ασφαλής μέθοδος για να  προστατευτούμε.

Πρέπει όλοι να πάρουμε μια τέτοια συσκευή. Όλοι όμως μηδενός εξαιρουμένου. Όλοι οι κλέφτες που πιάστηκαν μέχρι στιγμής ήταν χάρη αυτής της ''θαυματουργής''συσκευής.  Επενδύστε συνάδελφοι για να κόψουμε απο την ρίζα τα χέρια των μελισσοκλεφτών.

Φτάνει πια. Κλέβουν τον κόπο μας , τον ιδρώτα μας και τον πουλούν κοψοχρονιά. Πετούν και καταστρέφουν τις κυψέλες μας λες και είναι σκουπίδια. Και εμείς τι κάνουμε? Απλά περιμένουμε τη σειρά μας.....

Η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο , το ποτήρι ξεχείλισε....   Επενδύστε σε 2-5 gps η τιμή τους είναι πολύ μικρή σε σχέση με την προστασία και την ασφάλεια που μας προσφέρουν.

Σας προτείνω ανεπιφύλακτα να αγοράσετε το ΑPISAFE GPS και από σήμερα βρίσκεται και στα δικά μου μελισσάκια. Αν όλοι το κάναμε αυτό , όλα θα ήταν πολύ διαφορετικά . Ο εκφοβισμός ή η σκέψη   << λες να έχει gps μέσα? >> ίσως είναι η σωτηρία μας...

Ήρθε η ώρα να μάθουν οι επίδοξοι κλέφτες οτι τα μελισσάκια μας δεν είναι πλέον απροστάτευτα!!!
Ας τους μεταφέρουμε λοιπόν το μήνυμα μας ...
Η τιμή του είναι στα 99 ευρώ χωρίς τον φπα.
Πατήστε στον σύνδεσμο παρακάτω για να δείτε το προιόν...
http://arkadikimelissokomia.gr/product/apisafe-beehive-gps
Το site είναι απόλυτα αξιόπιστο
Τηλέφωνο:  2105551492
Email: arkmel@otenet.gr

3 πανέξυπνα τέστ νοθείας στο μέλι: Δείτε τρόπους για να το καταλάβετε πριν να είναι αργά...

$
0
0

Δείτε δύο από τους πιο έξυπνους - εύκολους τρόπους για να καταλάβετε αν το μέλι σας είναι νοθευμένο. Το τελευταίο καιρό έχει παρατηρηθεί σωρεία από πλανόδιους πωλητές, οι οποίοι πηγαίνουν πόρτα πόρτα και δίνουν μέλια στον κόσμο των οποίων η ποιότητα είναι άγνωστη και μπορεί να θεωρηθεί ακόμα και επικίνδυνη για την υγεία.

Ευτυχώς για τον κόσμο υπάρχουν απλές τεχνικές για να καταλάβουμε κατά πόσο το μέλι είναι πειραγμένο, και αν διαγνωσθεί νοθεία δεν πρέπει να το καταναλώσουμε. Πολλοί καταναλωτές έχουν μπερδευτεί και νομίζουν ότι όταν το μέλι κρυσταλλώνει είναι νοθευμένο. Και έτσι εξηγείτε πως βγήκε και ο όρος "ζαχάρωσε"και όχι κρυστάλλωσε, διότι έχουν συνδέσει με το μυαλό τους ότι αποκαλύφθηκε η ζάχαρη με την οποία έγινε η νοθεία. ΜΕΓΑ ΛΑΘΟΣ! Φυσικά δεν ισχύει τίποτα από όλα αυτά! Το αγνό μέλι πρέπει να κρυσταλλώνει! Εν αντίθεση όταν δεν κρυσταλλώνει είναι αμφιβόλου ποιότητας. (Εξαιρούνται το μέλι ελάτου που δεν κρυσταλλώνει ποτέ αλλά και το μέλι πεύκου, βελανιδιάς που κρυσταλλώνουν μετά από χρόνια).

Συνεπώς το κρυσταλλωμένο μέλι ΔΕΝ είναι νοθευμένο και είναι μια απολύτως φυσική διαδικασία που συμβαίνει λόγω των σακχάρων που περιέχει. Οσο περισσότερη η γλυκόζη τόσο πιο γρήγορη και η κρυστάλλωση.  Μπορούμε εύκολα σε ένα μπεν μαρί να το λιώσουμε και να γίνει όπως και πριν. Επίσης το κρυσταλλωμένο μέλι δεν χάνει καθόλου την θρεπτική του αξία, ίσα ίσα που διατηρείτε καλύτερα.

ΕΙΚΟΝΑ: Ξεκρυστάλλωμα μελιού μέσα σε ζεστό νερό. Το αφήνουμε
μέχρι να λιώσει, και το μέλι δεν αλλοιώνεται καθόλου

Τώρα ας μπούμε στο ζουμί της υπόθεσης. Πως καταλαβαίνουμε ότι το μέλι μας είναι νοθευμένο; Υπάρχουν δύο πολύ εύκολοι τρόποι, ο ένας με ένα ποτήρι νερό, και ο άλλος με χρήση αναπτήρα. Το αγνό μέλι είναι αδιάλυτο στο νερό, και όταν καίγεται δεν τσιτσιρίζει καθόλου. Αντιθέτως ένα νοθευμένο μέλι όταν εισέλθει στο νερό θολώνει και διαλύεται, ενώ όταν πάμε να του βάλουμε φωτιά αυτό αντιδρά, τσιτσιρίζει και δεν καίγεται με τίποτα. Αυτό οφείλετε στο γεγονός ότι μόνο η μέλισσα μπορεί να αφαιρέσει τόση υγρασία από τη σύνθεση του. Η μέλισσα με τα φτερά της και τον πρόλοβο της κάνει το μέλι όσο πιο παχύρρευστο γίνεται και το αποτέλεσμα είναι να μην διαλύεται στο νερό, και να καίγεται όταν αυτό εμποτιστεί πάνω σε βαμβάκι η μπατονέτα η σπίρτο.

Πάμε να δούμε με περισσότερες λεπτομέρειες τις δύο αυτές μεθόδους.
1. Test με χαρτοπετσέτα
Το καθαρό μέλι δεν απορροφάται απο τη χαρτοπετσέτα. Αριστερά το αγνό δεξιά το νοθευμένο.


2. Test σε ποτήρι με νερό
Το αγνό μέλι είναι αδιάλυτο στο νερό. Βάζουμε ένα ποτήρι και ρίχνουμε το μέλι από ψηλά. Αν είναι αγνό στέκεται στο πάτο, αν είναι νοθευμένο διαλύεται μέσα στο ποτήρι.



3. Test με σπίρτο
Όταν το μέλι είναι νοθευμένο το μέλι τσιτσιρίζει έντονα και η φωτιά σβήνει αμέσως. Αν αντι για σπίρτο βάλουμε ένα βαμβάκι η μπατονέτα εμποτισμένη το μέλι καίγεται. Αν το μέλι είναι αγνό το σπίρτο σβήνει πιο αργά και δεν τσιτσιρίζει. Αν πάλι βάλουμε βαμβάκι δεν παίρνει με τίποτα φωτιά και τσιτσιρίζει.



Δείτε και ένα βίντεο...

Viewing all 18087 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>