Quantcast
Channel: Ορεινή Μέλισσα
Viewing all 18087 articles
Browse latest View live

Εποχιακοί χειρισμοί Ιουλίου - Αυγούστου

$
0
0


Οι δύο μήνες του καλοκαιριού, Ιούλιος και Αύγουστος, είναι η κρισιμότερη περίοδος για τη μελισσοκομία της Ελλάδας. Αυτό ισχύει για όλη τη χώρα, παρά τις διαφορές του εδάφους και τις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες, νησιά, ορεινές περιοχές, πεδιάδες, κ.α. δημιουργούν μικροκλίματα που επηρεάζουν διαφορετικά την εξέλιξη των μελισσιών.

Βροχές Μάρτιο και Απρίλιο με χαμηλές θερμοκρασίες και συνέχιση των βροχών, Μάιο και Ιούνιο, διαμορφώνουν ένα σκηνικό στη μελισσοκομία μας με απογοήτευση σε μεγάλα διαμερίσματα της χώρας. Ελάχιστα μέρη – περιοχές έχουν ικανοποιηθεί μελισσοκομικά ή ελπίζουν να ικανοποιηθούν αυτούς τους δύο μήνες ( η αναφορά είναι για το φετινό καλοκαίρι ).

Γενικά με τον φετινό βροχερό καιρό, πρέπει να είναι ικανοποιημένοι μόνο οι μελισσοκόμοι της Ανατολικής Ελλάδας, επειδή η ανατολική Ελλάδα διακρίνεται για το ξηρό - θερμό κλίμα και οι βροχές της άνοιξης ευνοούν τις ανοιξιάτικες ανθοφορίες για την ανάπτυξη των μελισσιών, αλλά και την πραγματοποίηση τρύγων, στο ανοιξιάτικο πεύκο τον Απρίλιο ή Μάιο και σε πρώιμες καλοκαιρινές ανθοφορίες , όπως παλιούρι, σμυρνιά, τριφύλλια και επίσης το πρώιμο θυμάρι στα νησιά έχει καλή ανάπτυξη και απόδοση, ενώ σ τα θυμάρια του Ιουλίου, ο κύριος όγκος του βασικού αυτού μελισσοκομικού φυτού, προετοιμασμένο καλά από τις βροχές που έχουν προηγηθεί πάει αρκετά καλά.

Αντίθετα η Δυτική Ελλάδα, Πελοπόννησος, περιοχές της Ηπείρου, Στερεάς Ελλάδας, δεν ευνοούνται από ανοιξιάτικες και πρώιμες καλοκαιρινές βροχές. Οι περιοχές αυτές συγκεντρώνοντας τις περισσότερες βροχοπτώσεις, έχουν και τις χαμηλότερες θερμοκρασίες. Αποτέλεσμα τα μελίσσια δεν δουλεύουν ικανοποιητικά τον Ιούνιο, ενώ ξεχνάμε τον Έλατο στην Στερεά και την Πελοπόννησο.

Άρα Ιούλιος και Αύγουστος ανεξάρτητα από την περιοχή μας και το ποσοστό ευνοϊκών ή μη, μελισσοκομικών συνθηκών είναι η κρισιμότερη περίοδος για τη μελισσοκομία της Ελλάδας. Στους μήνες αυτούς, οφείλουμε να γευτούμε τους καρπούς των κόπων μας αξιοποιώντας, την καλοκαιρινή ανθοφορία που αλλού είναι πλούσια και αλλού όχι.

Την περίοδο αυτή πρέπει στο μελισσοκομείο μας να εξασφαλίσουμε το νερό, το οποίο ειδικά τώρα είναι σωτήριο, σε πολλές περιπτώσεις.

Και το δεύτερο που πρέπει να εξασφαλίσουμε, είναι η προστασία των σμηνών από τον καύσωνα. Αυτό το κάνουμε προετοιμάζοντας το μελισσοκομείο μας με τα παρακάτω :

-ποτίστρα
-να καλύπτονται τα καπάκια από φελιζόλ, ξύλο, κλαδιά ή να είναι κάτω από δέντρα για σκιά.
-ανοιχτές οι είσοδοι των κυψελών σε όλο τους το μήκος.

Οι επιλογές μας για ανθοφορίες είναι:1.Ορεινά μέρη.
2.Πευκοδάση.
3.Κάμπος.

Τα βουνά διατηρούν έντονη βλάστηση και συντηρούν τα μελίσσια για ανθοφορίες βαμβακιού, όψιμου θυμαριού και πρώιμου πεύκου.

Ο κάμπος, πεδιάδες με βαμβάκι, μηδική, ηλίανθους ή καλαμπόκι μπορεί να δώσουν μεγάλες αποδόσεις, έχοντας όμως μεγάλο ρίσκο λόγω ψεκασμών.

Υπάρχει και η Καστανιά, που συνεχίζει την ανθοφορία της από τα μέσα του προηγούμενου μήνα. Ο Πολύκομπος, ευκάλυπτο όψιμο, λυγαριά, βάτος, κάππαρη, βελανιδιές, γλυκάνισος, τριφύλλι, είναι από τα φυτά που μας βοηθάνε πολλή αυτή την δύσκολη περίοδο.

Τον Αύγουστο στα μεγαλύτερα υψόμετρα, ξεκινά την ανθοφορία το φθινοπωρινό ρείκι, για να πετύχει όμως απαιτούνται καλοκαιρινές βροχές, που γενικώς σπανίζουν.

ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ
Την περίοδο του καλοκαιριού , για λόγους προστασίας του μελιού από τα κατάλοιπα των χημικών σκευασμάτων αποφεύγουμε οποιαδήποτε θεραπεία.

Οι ασθένειες που θα μας απασχολήσουν είναι η Α.Σ. ( Αμερικάνικη σηψηγονία ) και η Ασκοσφαίρωση - Κιμωλίαση.

Έλλειψη γύρης, Παρουσία βαρρόας σε μεγάλο βαθμό ( μεγάλη έλλειψη θρεπτικών συστατικών ) μπορεί να παρουσιάσουν σήψης στον γόνο.

Η αμερικάνικη σηψηγονία, που είναι ως γνωστόν δύσκολη και επίμονη αρρώστια του γόνου, όταν εμφανισθεί είναι προτιμότερο τα σμήνη να απομακρύνονται από το μελισσοκομείο και να εφαρμοσθεί διπλή μετάγγιση και εάν το σμήνος δεν έχει και μέλι εφαρμογή θεραπείας με τεραμυκίνη. Τακτικές, αλλά όχι συχνές και μακρόχρονες, επιθεωρήσεις των μελισσιών, μας επιτρέπουν στο γρήγορο εντοπισμό των άρρωστων σμηνών, προτού γενικευθεί το κακό σε όλο το μελισσοκομείο.

Η ασκοσφαίρωση αντιμετωπίζεται με καλό αερισμό, καθαριότητα, "σφίξιμο "των μελισσιών (λίγα πλαίσια), προπαντός όμως με τον αποκλεισμό των βασιλισσών από προγράμματα επιλογής για αύξηση ή μελλοντικό πολλαπλασιασμό των μελισσιών μας.

Πηγή: xmbeekeeping.eu

Οι άνεργοι της πόλης γίνονται μελισσοκόμοι!

$
0
0

Οι άνεργοι της πόλης γίνονται… μελισσοκόμοι! Το κόστος των σεμιναρίων και του νέου ξεκινήματος, ο κόπος και το άγχος!

Του Λευτέρη Ζαβλιάρη
Στη Θεσσαλονίκη το εργαστήριο Μελισσοκομίας και Σηροτροφίας του ΑΠΘ ανοίγει δρόμους και δουλειές σε εκατοντάδες άνεργους συμπολίτες μας. Αποκτούν την τεχνογνωσία για να κάνουν τη δική τους αρχή στη… μελισσοκομία. Λίγα χρόνια μετά την ίδρυση του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από τον Αλέξανδρο Παπαναστασίου, δημιουργείται εντός της Γεωπονικής Σχολής η έκτακτη έδρα Σηροτροφίας, Μελισσοκομίας και Πτηνολογίας. Από τότε βέβαια πέρασαν πολλά χρόνια και η μελισσοκομία πλέον διαθέτει ένα από τα αξιολογότερα εργαστήρια σε σύγχρονές εγκαταστάσεις που λειτουργούν εδώ και μια δεκαετία. Ο ομότιμος καθηγητής Μελισσοκομίας Ανδρέας Θρασυβούλου, έχει μιλήσει τα τελευταία χρόνια σε χιλιάδες νέους που θέλουν να στραφούν στη μελισσοκομία. «Απευθυνόμαστε σε νέους ανθρώπους, άνεργους, που έχουν χάσει τη δουλειά τους και η μελισσοκομία δίνει διέξοδο σε αυτά τα άτομα.


Σαν εργαστήριο μελισσοκομίας του ΑΠΘ εκπαιδεύουμε από 400 μέχρι 600 άτομα το χρόνο που είναι οι νέοι μελισσοκόμοι», εξηγεί στην Karfitsa ο κ. Θρασυβούλου. Αντίστοιχη εκπαίδευση γίνεται και στη Γεωπονική Σχολή της Αθήνας, αλλά και μέσω της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. «Έρχεται αρκετός κόσμος προκειμένου να παρακολουθήσει τις ταχύρυθμες εκπαιδεύσεις, είτε για αρχάριους είτε για προχωρημένους. Υπάρχει το λεγόμενο σχολείο μελισσοκομίας, οκτώ μήνες το χρόνο που προσφέρει τη δυνατότητα εκπαίδευσης στο αντικείμενο μέσα στο πανεπιστήμιο», αναφέρει ο κ. Θρασυβούλου. Σύμφωνα με τον ίδιο η πλειοψηφία των ενδιαφερόμενων είναι μη αγρότες που έρχονται να εντρυφήσουν στη μελισσοκομία. «Αυτό που πρέπει να έχει κάποιος είναι το μεράκι και η αγάπη για τις μέλισσες. Εάν παρουσιαστεί κάποιος και πει ότι θέλει να ασχοληθεί με τις μέλισσες γιατί έτσι θεωρεί ότι θα βιοπορίσει, του λέμε ότι δεν κάνει για τη μελισσοκομία.


Εάν όμως έρθει κάποιος και θέλει να ασχοληθεί με τις μέλισσες από αγάπη και μεράκι για τί έχει ενημερωθεί για αυτό, τότε πρόκειται για τον κατάλληλο άνθρωπο για μελισσοκομία. Πρόκειται δηλαδή για ένα ιδιόμορφο επάγγελμα», σημειώνει ο ομότιμος καθηγητής της Μελισσοκομίας. Το εργαστήριο μελισσοκομίας του ΑΠΘ είναι διαπιστευμένο σε μεθόδους ανάλυσης κατά ISO 17025. Οπότε οι μελισσοκόμοι, οι τυποποιητές και οι διακινητές όταν αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα με το μέλι και τα άλλα προϊόντα φέρνουν δείγματα προς ανάλυση. Υπάρχει μια στενή συνεργασία του εργαστηρίου με τους μελισσοκόμους και τους στηρίζει. Βασικός είναι ο ρόλος στις εξαγωγές, αφού στο εργαστήριο είναι γνωστές οι προδιαγραφές που θέτει η κάθε χώρα για μελισσοκομικά προϊόντα οπότε εάν υπάρχει μελισσοκόμος που θέλει να εξάγει τότε του παραθέτουμε τα δεδομένα που πρέπει να ισχύουν εργαστηριακά.

Το κόστος των σεμιναρίων και του νέου ξεκινήματος…


Η ενασχόληση με τη μελισσοκομία απαιτεί στην αρχή αρκετό διάβασμα και ενημέρωση. Στη συνέχεια χρειάζεται ο ενδιαφερόμενος να αποκτήσει εμπειρία με τις μέλισσες, και την χημεία με τα έντομα, να αντέχει ακόμα και τα κεντρίσματα, να γίνει δηλαδή μια ενασχόληση που τον χαροποιεί. «Αυτό μπορεί να ξεκινήσει με τέσσερα έως πέντε μελίσσια, που απαιτεί ενασχόληση έως πέντε ετών, μια περίοδο κατά την οποία πρέπει να κάνει λάθη, και να μάθει από αυτά και φυσικά να μάθει τη χλωρίδα που είναι βασικό. Μετά από αυτήν την περίοδο θα μπορέσει να βγάλει κάποια χρήματα και να ξεκινήσει η μελισσοκομία να γίνεται πηγή εισοδήματος. Δεν μπορεί από την πρώτη χρονιά να έχει σαν επάγγελμα τη μελισσοκομία και αυτή είναι και η ιδιομορφία της», εξηγεί ο Ανδρέας Θρασυβούλου. Τα πρώτα έξοδα για τα υλικά και τα μελίσσια αγγίζουν τα 500 ευρώ ενώ χρειάζονται και 200 ευρώ επιπλέον για τις κυψέλες. «Με 1.000 ευρώ περίπου μπορεί να κάνει όποιος επιθυμεί μια αρχή στη μελισσοκομία. Το κόστος είναι χαμηλό για να μάθει τη μελισσοκομία, αλλά σαφώς δεν πρόκειται για μια αρχή που θα κάνει κάποιον κατευθείαν επαγγελματία μελισσοκόμο και παραγωγό», τονίζει ο κ. Θρασυβούλου. Όπως επισημαίνει ο ίδιος όλα αυτά τα μελίσσια θα πολλαπλασιαστούν, αλλά το βασικό είναι να υπάρχει στη συνέχεια εμπειρία με τη χλωρίδα, αφού η βλάστηση και η ανθοφορία αποτελούν βασικούς πυλώνες για την εξέλιξη της μελισσοκομικής παραγωγής.

Κόπος και… άγχος


Μια από τις βασικότερες δυσκολίες στο επάγγελμα του μελισσοκόμου είναι η μεταφορά των μελισσιών. Το περιβάλλον της Ελλάδας είναι ξηροθερμικό, δεν έχει δηλαδή τη βλάστηση που να μπορεί να συντηρεί επαγγελματική μελισσοκομία σε μια περιοχή. «Εάν δηλαδή τα μελίσσια σε μια περιοχή είναι πάνω από 150, ο μελισσοκόμος θα πρέπει να μεταφέρει τα μελίσσια από περιοχή σε περιοχή. Είναι το λεγόμενο άγχος της ανθοφορίας. Οι ανθοφορίες εξαρτώνται από τις καιρικές συνθήκες, από το πότε θα βρέξει για παράδειγμα, ή πότε θα έχει ηλιοφάνεια, ή ακόμα και αν θα φυσάει. Ο μελισσοκόμος θα πρέπει να ελέγξει εάν θα υπάρχουν δηλητήρια στο περιβάλλον της μέλισσας που μπορεί να θανατώσουν τους πληθυσμούς των μελισσών», σημειώνει ο Ανδρέας Θρασυβούλου. 

Σύμφωνα με τον ομότιμο καθηγητή του ΑΠΘ, η συγκεκριμένη εμπειρία δυστυχώς δεν αποκτάται από τα βιβλία αλλά από μια πενταετία συνεχούς πρακτικής ενασχόλησης. Όσο για την περιοχή, η Θεσσαλονίκη έχει την τύχη να βρίσκεται κοντά σε μια περιοχή όπως η Χαλκιδική προκειμένου να μεταφέρονται τα μελίσσια το φθινόπωρο για την παραγωγή πευκόμελου. Μέχρι τότε βέβαια τα μελίσσια πρέπει να μεταφέρονται σε άλλες περιοχές για ενδυνάμωση. «Η μεταφορά των μελισσιών από περιοχή σε περιοχή έχει άγχος και κόπο και απαιτεί μεγάλη προσπάθεια. Το να ξεκινήσει κανείς μελισσοκομία με 100 μελίσσια για παράδειγμα επειδή άκουσε ότι οι μέλισσες παράγουν, αυτό που θα γίνει θα είναι να χάσει τα χρήματα του και να αποθαρρυνθεί», υποστηρίζει ο κ. Θρασυβούλου.

Πηγη www.karfitsa.gr

Το πύρινο δράμα των μελισσοκόμων και των αγροτών της Κρήτης...

$
0
0


Πριν καν προλάβουν να κλείσουν οι πληγές από την καταστροφική πυρκαγιά, που αποτέφρωσε με το πέρασμά της, πριν από δύο περίπου μήνες, δέκα χιλιάδες στρέμματα θερμοκηπιακών εκτάσεων αλλά και ελαιόδεντρα στην Ιεράπετρα, καταστροφή που μεταφράζεται σε ζημιά εκατομμυρίων ευρώ για την τοπική αγροτική οικονομία, η φωτιά που ξέσπασε την περασμένη Δευτέρα στο Σελάκανο ήρθε να προσθέσει νέα απογοήτευση.

Το μοναδικής ομορφιάς πευκοδάσος του Σελάκανου, στο κομμάτι που βρίσκεται στο βορειοανατολικό του τμήμα, εμφανίζει εικόνα καμένης γης, με τους κατοίκους να μην μπορούν να συγκρατήσουν τα δάκρυά τους αντικρίζοντας τα τέσσερις χιλιάδες στρέμματα στάχτης, εκεί που κάποτε υψώνονταν μεγάλα πεύκα.

Μεγάλες είναι οι ζημιές για τη μελισσοκομία αφού αρκετά μελίσσια παραδόθηκαν στις φλόγες, βυθίζοντας σε απόγνωση τους μελισσοκόμους. «Όσοι δεν πρόλαβαν να μετακινήσουν τα μελίσσια τους, γιατί η πυρκαγιά ξέσπασε και αναπτύχθηκε πολύ γρήγορα με τους ισχυρούς ανέμους που επικρατούσαν, δυστυχώς μετρούν απώλειες. Ήταν άνθρωποι που είχαν πάει αρκετά ψηλά στο δάσος τα μελίσσια τους για το πευκόμελο και δυστυχώς αυτή την ώρα μόνο στάχτες αντικρίζουν», τόνισε ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Λασιθίου, Μανώλης Μαυρουπλάκης. Και, βέβαια, αξίζει να σημειωθεί ότι οι μελισσοκόμοι δεν γνωρίζουν ακόμη το ακριβές μέγεθος της καταστροφής, αφού η Πυροσβεστική, φοβούμενη αναζωπυρώσεις, δεν επιτρέπει σε κανέναν να προσεγγίσει τα καμμένα.

Οι τοποθεσίες που παραδόθηκαν στις φλόγες και καταγράφουν και τις μεγαλύτερες απώλειες ήταν ο Πάνω Πλάτανος, η περιοχή Κοντοπού και Ρετικού, ενώ η φωτιά σταμάτησε στις θέσεις Σελί, Αμμούδι και Τεριά, απειλώντας τον Άγιο Ιωάννη και την Αγία Μαρίνα, μια ανάσα από τον οικισμό Μάλλες, που κινδύνεψε άμεσα. «Έχουν καεί δασικές εκτάσεις, καλλιέργειες και πολλά χιλιόμετρα αρδευτικών δικτύων, καθώς και ένα δίκτυο ύδρευσης», τόνισε ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Μαλλών, Γιώργος Τσακιράκης, με ένα μεγάλο μέρος των κατοίκων να μιλάει ανοιχτά για εμπρησμό. Η καταστροφή των αρδευτικών δικτύων δημιουργεί ένα ακόμη πρόβλημα –με δεδομένη και τη λειψυδρία–, αφού εκατοντάδες είναι πλέον τα στρέμματα που κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς άρδευση μέσα στο κατακαλόκαιρο.

Κάλια Πετσαλάκη
www.ypaithros.gr

Ένας εύκολος τρόπος για να ελέγχουμε τη Βαρρόα των μελισσιών μας!

$
0
0


Ο ιατρικός κόσμος πιστεύει πως για τις περισσότερες ασθένειες «η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία»!

Η διαπίστωση αυτή φυσικά δεν αφορά μόνο εμάς τους ανθρώπους, αλλά έχει  την ίδια ισχύ και για τα ζώα. Αφορά επομένως και τα μελίσσια μας, τα οποία, όπως γνωρίζουμε, ταλαιπωρούνται και αυτά από ένα σωρό ασθένειες. Τα μελίσσια όμως έχουν ένα δικό τους χαρακτηριστικό που τα κάνει να διαφέρουν από τα άλλα ζώα, όσον αφορά τις ασθένειες.
Το χαρακτηριστικό αυτό είναι πως αν νοσήσουν βαριά από μια συγκεκριμένη ασθένεια – μιλάμε φυσικά για την Βαρρόα – τότε ανάβει το πράσινο φως  να προσβληθούν και από άλλες  ασθένειες. Με άλλα λόγια, αν μπορούμε να προλάβουμε την προσβολή της βαρρόα στα μελίσσια μας, σε ελεγχόμενα επίπεδα, τότε απομακρύνουμε αισθητά  τον κίνδυνο, αυτά να προσβληθούν και από άλλες ασθένειες.

Και λέμε να «προλάβουμε την προσβολή της βαρρόα στα μελίσσια μας, σε ελεγχόμενα επίπεδα» και όχι να θεραπεύσουμε, γιατί είναι πια γνωστό στον κάθε μελισσοκόμο πως μελίσσια χωρίς βαρρόα δεν υπάρχουν!

Υπάρχουν όμως μελίσσια που με τη φροντίδα του μελισσοκόμου καταφέρνουν και διατηρούν τον πληθυσμό των ατόμων της Βαρρόα σε ελεγχόμενα επίπεδα ή για να είμαστε περισσότερο ακριβείς, καταφέρνουν να διατηρούν το ποσοστό προσβολής σε χαμηλά επίπεδα. Γιατί εκείνο που μετράει τελικά δεν είναι πόσα άτομα Βαρρόα έχει ένα μελίσσι, αλλά πιο είναι το ποσοστό αυτών των Βαρρόα σε σχέση με τον εκάστοτε πληθυσμό του μελισσιού.

Πριν λοιπόν αρχίσουμε τις προληπτικές θεραπείες των μελισσιών μας για τη Βαρρόα, χρησιμοποιώντας συνήθως ένα σωρό σκευάσματα ή και κάποιες άλλες λιγότερο τοξικές ουσίες, που και αυτές όμως επιμολύνουν το μέλι, καλό θα είναι να είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε την έκταση του προβλήματος, δηλαδή το ποσοστό ατόμων Βαρρόα/μελισσών που έχουν τα μελίσσια μας, προκειμένου να ενεργήσουμε αναλόγως και να μη προχωράμε σε υπερβολικές προληπτικές θεραπείες, αν δεν υπάρχει λόγος...

Το ποσοστό προσβολής λοιπόν, είναι εύκολο να μετρηθεί, αν την κατάλληλη εποχή που υπάρχει λίγος γόνος, συγκεντρώσουμε από τρία διαφορετικά πλαίσια, από ένα φλιτζανάκι μέλισσες, προσέχοντας να μην συμπεριλάβουμε και την βασίλισσα, ανάμεσά τους! Τις μέλισσες αυτές τις βαπτίζουμε σε μια κούπα σέϊκερ του φραπέ, στην οποία έχουμε βάλει, από πριν, τρία φλιτζανάκια οινόπνευμα και εννέα φλιτζανάκια νερό  (διάλυμα 25%).

Σφραγίζουμε το σέϊκερ, ανακινούμε ελαφρώς και την επόμενη μέρα, οπότε τα βαρρόα θα έχουν αποκολληθεί από τις μέλισσες, αδειάζουμε το διάλυμα του οινοπνεύματος πάνω σε μια πολύ ψιλή σήτα (ή ένα κομμάτι λεπτό ύφασμα, λευκού χρώματος). Οι μέλισσες θα συγκρατηθούν μέσα στο σέϊκερ ενώ τα Βαρρόα θα πέσουν και θα συγκρατηθούν πάνω στη σήτα. 

Έτσι, μπορούμε να μετρήσουμε ξεχωριστά πόσες ήταν οι μέλισσες και πόσα τα Βαρρόα και κάνοντας τους υπολογισμούς μας να βρούμε το ποσοστό προσβολής του μελισσιού μας.

 Για παράδειγμα, αν μετρήσουμε 150 μέλισσες και 9  βαρρόα, τότε η προσβολή είναι της τάξης του 6% (9:150 Χ100).

Αν τώρα κάποιος από εσάς μας ρωτήσει πιο είναι το όριο ασφαλείας ή για να το πούμε αλλιώς, πάνω από πιο ποσοστό πρέπει να αρχίσουμε να ανησυχούμε, θα του απαντήσουμε πως δυστυχώς μα δεν υπάρχουν συγκεκριμένες «προδιαγραφές». 

Η εμπειρία πάντως μας έχει δείξει πως μελίσσια με ποσοστό προσβολής γύρω στο 5%, μπορούν και λειτουργούν θαυμάσια χωρίς η Βαρρόα να τους δημιουργεί κάποια σοβαρά προβλήματα! 

Η μέτρηση αυτή δεν είναι απαραίτητο να γίνει σε όλα τα  μελίσσια του μελισσοκομείου μας. Μια δειγματοληπτική μέτρηση σε ένα ποσοστό 5-10% των μελισσιών μας, δυο φορές το χρόνο, μπορεί να μας δώσει αρκετά ασφαλή συμπεράσματα. 

Καλό σας βράδυ!

Επιμέλεια: Μανόλης Δερματης, ερευνητής μελισσοκόμος, συγγραφέας του βιβλίου "Η Ιστορία Μιας Βασίλισσας"

Ορεινή Μέλισσα

Μερικά μυστικά για τον γόνο του μελισσιού...

$
0
0



Ίσως το σοβαρότερο και μεγαλύτερο κεφάλαιο στη μελισσοκομία είναι η διαχείριση του γόνου. Όλες οι τεχνικές και μέθοδοι ανάπτυξης ενός μελισσιού έχουν σχέση με τον γόνο. Όσο καλύτερα κατανοήσει κανείς τον ρόλο του γόνου, τόσο καλύτερος μελισσοκόμος θα γίνει, διότι για να γίνεις μελισσοκόμος θα πρέπει πρώτα να γίνεις μελισσοτρόφος. Το πρώτο πράγμα που κοιτάζει ο μελισσοκόμος όταν κάνει επιθεώρηση μιας κυψέλης, είναι ο γόνος. Από την κατάσταση του γόνου θα καταλάβει ποια είναι η επόμενη κίνηση που πρέπει να κάνει στο συγκεκριμένο μελίσσι. Ο έμπειρος μελισσοκόμος "διαβάζει"στο γόνο τι χρειάζεται να κάνει στο μελίσσι. Γι αυτό, το κεφάλαιο αυτό είναι πάρα πολύ σοβαρό και αν δεν το κατανοήσετε, θα διαπιστώσετε τις ελλείψεις σας στα επόμενα κεφάλαια.


Αυγό μερικών ωρών, 
κολλημένο κατακόρυφα 
στον πάτο του κελιού.

Με την λέξη "γόνο"εννοούμε τα στάδια ωρίμανσης και μεταμόρφωσης ενός αυγού, από την στιγμή που θα το γεννήσει και εναποθέσει η βασίλισσα μέσα σε ένα άδειο κελί, μέχρι την στιγμή της εξόδου από το κελί μιας κανονικής μέλισσας. Τα αυγά γεννιούνται από την βασίλισσα που γι αυτό την ονομάζουμε και "Μάνα". (Υπάρχει περίπτωση να γεννηθούν αυγά και από τις εργάτριες αλλά σε αυτό θα αναφερθούμε αργότερα.)


Η μάνα, μπορεί να γεννήσει κατά βούληση δύο ειδών αυγά:
α) αυγά γονιμοποιημένα με σπέρμα από κηφήνες που έχει αποθηκεύσει μέσα σε σπερματοθήκη στο σώμα της. Από τα γονιμοποιημένα αυγά θα προκύψουν θηλυκές μέλισσες δηλαδή είτε εργάτριες είτε βασίλισσες.
β) αυγά αγονιμοποίητα, δηλαδή δίχως σπέρμα, από τα οποία θα προκύψουν μόνον κηφήνες.






Αυγό 2ης ημέρας. 
Έχει αρχίσει να γέρνει


Τα αυγά μόλις γεννηθούν είναι μακρόστενα, λευκού χρώματος (σαν διάφανα) και αποθέτονται στον πάτο του κελιού κολλημένα σε όρθια στάση. Την δεύτερη ημέρα βρίσκονται πάλι κολλημένα στον πάτο του κελιού αλλά έχουν γείρει σαν να προσπαθούν να ξαπλώσουν στον πάτο του κελιού. Την τρίτη ημέρα τα βλέπουμε να έχουν ξαπλώσει εντελώς κάτω και οι εργάτριες παραμάνες έχουν ξεκινήσει να εναποθέτουν μέσα στο κελί τροφή. Την τέταρτη ημέρα το αυγό έχει αποκτήσει δακτυλίους και φαίνεται πλέον ως σκουλήκι που κολυμπά μέσα στην υγρή τροφή.





Αριστερά βλέπουμε τις λάρβες (σκουλίκια) να κολυμπούν μέσα στην τροφή.
Δεξιά η βασίλισσα έχει επεκτείνει την γέννα της τοποθετόντας αυγά ημέρας.



 

 Αν το κελί προορίζεται να δώσει βασίλισσα, οι παραμάνες συνεχίζουν να το ταΐζουν μέχρι και την 7η ημέρα, και μετά το σφραγίζουν. Η βασίλισσα ανοίγει το κελί και εξέρχεται στο τέλος της 16ηςημέρας (εικοσιτετραώρου). Αν το κελί προορίζεται να δώσει εργάτρια, οι παραμάνες το σφραγίζουν την 9η ημέρα, και εξέρχεται την 21η, ενώ αν προορίζεται να δώσει κηφήνα το σφραγίζουν την 10η ημέρα και ο κηφήνας εξέρχεται την 24η. 

Ένα γονιμοποιημένο αυγό είναι ικανό να δώσει είτε εργάτρια είτε βασίλισσα. Αυτό θα εξαρτηθεί από το είδος της τροφής που θα τοποθετηθεί στο κελί για να τραφεί το αυγό και η προνύμφη. Γονιμοποιημένα αυγά που τρέφονται διαρκώς μέχρι το σφράγισμά τους με μεγάλη ποσότητα τροφής και βασιλικού πολτού δίνουν βασίλισσες.

Τα κελιά μελισσών είναι κατασκευασμένα και αυτά από κερί, και είναι τριών ειδών:
1) Βασιλικά κελιά ή βασιλοκέλια
2) Εργατικά κελιά,
3) Κελιά κηφήνων ή κηφηνοκέλια.

Τα βασιλοκέλια είναι μεγάλα, κατασκευάζονται ειδικά για τις βασίλισσες και μετά την εκκόλαψή τους καταστρέφονται από τις εργάτριες. Τα βασιλοκέλια διακρίνονται και αυτά σε τρία είδη: 

α.- Βασιλοκέλια Σμηνουργίας που κρέμονται συνήθως στο κάτω μέρος της κηρήθρας. Γίνονται την άνοιξη με τις δυνατές ανθοφορίες και είναι πάντα πολλά.


Τα Βασιλικά κελιά Σμηνουργίας βρίσκονται συνήθως στο κάτω μέρος της κηρήθρας.  Αυτό το μελίσσι είναι έτοιμο να σμηνουργήσει.

β.- Βασιλοκέλια Αντικατάστασης. Αυτά δημιουργούνται συνήθως στα πλάγια της κηρήθρας και σκοπό έχουν να δημιουργήσουν νέα βασίλισσα για αντικατάσταση της παλιάς, όταν η παλιά έχει γεράσει ή παρουσιάζει κάποιο άλλο πρόβλημα.




Βασιλικό κελί διάσωσης. Παρατηρήστε ότι βρίσκεται κολλημένο επάνω σε σφραγισμένα κελιά εργατριών.
Γ.- Βασιλοκέλια Διάσωσης. Αυτά δημιουργούνται όταν η κυψέλη αντιληφθεί ότι αιφνιδίως η βασίλισσα πέθανε η σταμάτησε να γεννά. Για να σωθεί το μελίσσι, πρέπει να φτιάξουν άλλη βασίλισσα, και επιλέγουν γρήγορα κάποια από τα αυγά που κρίνουν κατάλληλα για βασιλοτροφία. Όπου λοιπόν μπορεί να βρεθεί κατάλληλο αυγό, οι εργάτριες επεκτείνουν το κελί για να χωρέσει η εκκολαπτόμενη βασίλισσα, και γι αυτό τα βασιλικά κελιά διάσωσης μπορεί να τα βρούμε οπουδήποτε διάσπαρτα μέσα στην κυψέλη, οπουδήποτε βρεθεί δηλαδή το κατάλληλο αυγό.

Τα εργατικά κελιά βρίσκονται μέσα στα κανονικά εξάγωνα κελιά των κηρηθρών, αυτά δηλαδή που χρησιμοποιούνται και για την αποθήκευση μελιού και γύρης.

Τα κηφηνοκέλια που κατασκευάζουν οι μέλισσες είναι ελαφρώς μεγαλύτερα από τα εργατικά κελιά και το σφράγισμα προεξέχει προς τα έξω, δίνοντας έτσι μεγαλύτερο χώρο στο κελί. Όμως ως κηφηνοκέλια μπορούν κάλλιστα να χρησιμοποιηθούν και τα εργατικά κελιά, που όμως και εκείνα έχουν το χαρακτηριστικό σφράγισμα που προεξέχει και τα κάνει περισσότερο ευρύχωρα. Και αυτά επίσης τα κελιά, όπως και τα κελιά εργατριών, χρησιμοποιούνται από τις μέλισσες όχι μόνον για εκτροφή γόνου αλλά και για την αποθήκευση τροφών.




Ο γόνος ξεκινά να δημιουργείται αργά τον χειμώνα προς αρχές της άνοιξης, ανάλογα με τις κλιματικές συνθήκες της περιοχής. Τότε η μάνα ξεκινά να γεννά συνήθως στο κάτω μέρος των μεσαίων πλαισίων της κυψέλης ή στο κέντρο τους, και επεκτείνεται προς τα άκρα της κυψέλης. Δηλαδή ξεκινά από το 5ο πλαίσιο και εξαπλώνεται προς το 4ο και 6ο … κοκ. Το μέρος αυτό που το μελίσσι έχει τοποθετήσει το γόνο ονομάζεται "γονογφωλιά".

Όταν ο κάτω όροφος της κυψέλης σχεδόν γεμίσει από γόνο, τότε η γέννα επεκτείνεται και στον επάνω όροφο, και αφού φτάσει τα 10-12 πλαίσια τότε το μελίσσι κατά πάσα πιθανότητα θα προσπαθήσει να σμηνουργήσει (να χωριστεί σε ομάδες που θα φύγουν για να δημιουργήσουν νέες κυψέλες). Η σμηνουργία είναι ο φυσικός τρόπος πολλαπλασιασμού των μελισσιών, αλλά για αυτό θα μιλήσουμε στο επίσης πολύ ενδιαφέρον κεφάλαιο για την σμηνουργία.

Οι μέλισσες φροντίζουν ώστε η περιοχή της γονοφωλιάς να έχει πάντα την κατάλληλη υγρασία και θερμοκρασία που χρειάζεται ο γόνος. Η θερμοκρασία που κρατούν στον γόνο οι μέλισσες είναι περίπου 34-36,5 βαθμοί Κελσίου. Γι αυτό αν ανοίξετε κάποια κυψέλη μια κρύα μέρα της άνοιξης (πράγμα που δεν σας συνιστώ) θα διαπιστώσετε ότι μέσα από την γονοφωλιά βγαίνει ζέστη και άχνα.

Η εικόνα του γόνου πρέπει να είναι συμπαγής με συγκεκριμένη διάταξη. Όταν λέμε "συμπαγής"εννοούμε ότι η περιοχή που έχει τοποθετηθεί γόνος πρέπει να είναι ομοιόμορφα γεννημένη ώστε όλα τα κελιά να έχουν γόνο. Αν μέσα στον γόνο υπάρχουν πολλά διάσπαρτα άδεια κελιά (όψη μωσαϊκού), τότε πιθανόν να υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Σε αυτά τα προβλήματα θα αναφερθούμε στα σχετικά με τις ασθένειες κεφάλαια. Αν τα άδεια κελιά είναι λίγα, πιθανόν να εξυπηρετούν τον αερισμό για αποφυγή υπερθέρμανσης του γόνου, οπότε δεν υπάρχει πρόβλημα.
Η κανονική διάταξη του γόνου είναι κυκλική με τα εργατικά κελιά στο κέντρο και περιφερειακά τα κηφηνοκέλια.

Υγιείς γόνος εργατριών. Τα λίγα άδεια κελιά δεν είναι πρόβλημα.




Διάσπαρτος γόνος με όψη μωσαϊκού. 
Αυτή η όψη γόνου είναι ύποπτη για ασθένειες.




Εργάτρια που μόλις βγαίνει από το κελί της.Προσέξτε το πλούσιο τρίχωμά της.
Μέλισσες που έχουν χάσει το τρίχωμά τους και έχουν μαυρίσει,
είτε είναι γριές είτε πάσχουν από κάποια ασθένεια.
ΠΗΓΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: melissognosi.blogspot.gr

Δεύτερη είσοδος στα μελίσσια: Πως ακριβώς γίνεται; Πατέντες μελισσοκόμων

$
0
0


Διαβάζω ότι σε διάφορους χειρισμούς δίνουμε δεύτερη είσοδο στα μελίσσια, στον πάνω όροφο, μπορείτε να μου πείτε πως ακριβώς γίνεται αυτό; Μια φωτογραφία θα με βοηθούσε πολύ!

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να δημιουργήσετε δεύτερη είσοδο στα μελίσσια. Ένας είναι να έχετε ορισμένους ορόφους στους οποίους έχετε δημιουργήσει τρύπα και θα χρησιμοποιούνται ως δεύτερο πάτωμα. Θα βοηθήσει εάν έχετε προβλέψει να μπορεί να κλείνει η είσοδος αυτή για τις μεταφορές και η πόρτα να λειτουργεί και ως σανίδα προσγείωσης.






Άλλος τρόπος είναι η χρήση πλαισίου μεταξύ των ορόφων, στη μία πλευρά του οποίου υπάρχει άνοιγμα.




Τέλος, η πιο εύκολη και άμεση λύση είναι η τοποθέτηση μία μικρής πέτρας μεταξύ των ορόφων ώστε να δημιουργείται άνοιγμα για τις μέλισσες. Προσοχή να μην ξεχάσετε να την αφαιρέσετε πριν από τη μεταφορά!




Πηγή: Εργαστήριο Μελισσοκομίας ΑΠΘ

Παραδοσιακή παραγωγή κηρηθρών: Δείτε πως τις έφτιαχναν παλιά

$
0
0


Παραδοσιακή παραγωγή κηρηθρών με απλό τρόπο χωρίς τεχνολογία και μηχανήματα! Δείτε πως τις έφτιαχναν παλιά...


Κηροσκόρος Ολοκληρωτική καταστροφή μελισσιού (ΒΙΝΤΕΟ)

$
0
0


Δείτε την απόλυτη καταστροφή μιας κυψέλης που προκάλεσαν οι πεινασμένες προνύμφες του κηροσκόρου. Τρεφόμενες με υπολείμματα κεριού γόνου και γύρης πλέκουν τα κουκούλια τους και καταστρέφουν τα πάντα στο πέρασμα τους...



Μέθοδος Τροφαποθήκης ή Ντέμουθ... και τα μέλια πολλαπλά!!!

$
0
0

Η μέθοδος που θα σας παρουσιάσουμε σήμερα είναι η πιο επαναστατική και δυσκολοεφάρμοστη μέθοδος της παγκόσμιας μελισσοκομίας. Είναι επαναστατική, αλλά όμως δεν απαιτεί κάποιον έξτρα εξοπλισμό και δυσκολοεφάρμοστη, χωρίς να προτείνει κανέναν δύσκολο χειρισμό.
 Παρ όλα αυτά, η απόδοσή της (κατά τους θιασώτες της) είναι εγγυημένη και όποιος καταφέρει τελικά να υπερβεί τις «δυσκολίες» που παρουσιάζει... θα τρελαθεί στα μέλια. Θα πρέπει ακόμα να σας πούμε, σχετικά  με αυτή τη μέθοδο, ότι δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος εμπνευστής της, αλλά μια ολόκληρη γενεά μελισσοκόμων που την εφάρμοσαν και την εξέλιξαν, σε σημείο που να αποτελέσει μια ξεχωριστή σχολή στον κόσμο της μελισσοκομίας.

Ίσως σκεφτείτε πως σήμερα σας τα λέμε λίγο μυστήρια με πολλούς γρίφους και περίεργα υπονοούμενα... Πράγματι, σαν πρώτη εντύπωση, έτσι φαίνονται, αλλά στη συνέχεια που θα σας παραθέσουμε όλο το ιστορικό της μεθόδου αυτής, θα διαπιστώσετε ότι τα πράγματα είναι απλά!

Όλα ξεκίνησαν το σωτήριο έτος 1851, όταν ο πατέρας της σύγχρονης μελισσοκομίας, Λ Λάνγκστροθ ανακάλυψε τα κινητά πλαίσια κηρήθρων και τυποποίησε τις διαστάσεις της κυψέλης του, της γνωστής σε εμάς κυψέλης στάνταρ. Κατά τα επόμενα χρόνια, οι μελισσοκόμοι της εποχής βρήκαν την ευκαιρία να κάνουν οργανωμένες και πλούσιες συλλογές μελιών, εκμεταλλευόμενοι τις ευκολίες που τους έδινε η νέα εφεύρεση.

Η απληστία όμως που συχνά χαρακτηρίζει τους ανθρώπους, οδήγησε πολλούς από αυτούς στην ληστρική συλλογή μελιού, ακόμα και μέσα από τον εμβρυοθάλαμο των μελισσιών τους. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την σταδιακή εξασθένηση των σμηνών που, μη έχοντας επάρκεια τροφών, δεν ήταν σε θέση να αναπτυχθούν σωστά, την άνοιξη, για να προετοιμαστούν αποτελεσματικά για μια καινούργια σοδιά. 

Την κατάσταση αυτή ήρθαν να ανατρέψουν μια σειρά από νέες μεθόδους και εφαρμογές που έβαλαν τις βάσεις της σύγχρονης εντατικής εκμετάλλευσης των σμηνών, με κορυφαία αυτή του Ντεμαρί, που πρότεινε την λύση του διπλού εμβρυοθαλάμου με τις δυο βασίλισσες. 

Η μέθοδος της τροφαποθήκης, λοιπόν είναι μια πιο ριζοσπαστική εκδοχή του διπλού εμβρυοθαλάμου, με την διαφορά πως το πάνω μόνιμο πάτωμα, αντί για δεύτερη βασίλισσα, είναι γεμάτο μέλι!!!

Κάποιοι, με το δίκιο τους, θα αναρωτηθούν: Και που θα βρεθεί τόσο μέλι? Η απάντηση είναι εύκολο να γραφτεί, μα πολύ δύσκολο να γίνει αποδεχτή!! 

Θα το αφήσουμε εμείς οι μελισσοκόμοι, μέσα στα μελίσσια μας! Θα το «θυσιάσουμε» την μια χρονιά, για να έχουμε, για πολλές επόμενες χρονιές, δυνατά και πολυπληθή μελίσσια, με μεγάλες σοδιές, χωρίς ιδιαίτερη φροντίδα και με ελάχιστο χρόνο απασχόλησης.

Πόσοι όμως από εμάς διαθέτουμε την αυτοσυγκράτηση και το σθένος να αφήσουμε σήμερα ένα ολόκληρο πάτωμα γεμάτο μέλια στα μελίσσια μας, με την προσδοκία να πάρουμε στο μέλλον πολλαπλή ποσότητα? Στα πέτρινα χρόνια που περνά η μελισσοκομία, μάλλον ελάχιστοι. Όσοι όμως το αποτολμήσουν να γνωρίζουν πως ο τόκος που θα τους αποδώσει αυτή τους η επένδυση θα είναι πολύ μεγάλος και πως «την στιγμή που κάποιος αποφασίζει να κρατήσει, όλο το χρόνο, ένα πάτωμα γεμάτο μέλι, σε κάθε του μελίσσι, τότε ένας πραγματικός μελισσοκόμος γεννιέται!», όπως έχει πει παλαιότερα ένας από τους υποστηριχτές αυτής της μεθόδου.  

Δεν είναι όμως αυτό το μόνο πλεονέκτημα, της μεθόδου που εξετάζουμε. Σας παραθέτουμε και τα υπόλοιπα τα οποία σίγουρα θα προβληματίσουν ακόμα και τους πιο δύσπιστους από εμάς.

Μελίσσια μεγάλης δύναμης από νωρίς την άνοιξη, που θα μπορούν να συλλέξουν από οποιαδήποτε πρώιμη ανθοφορία. 

Δυνατότητα έγκαιρου διπλασιασμού των σμηνών.

Δημιουργία μελισσιών τρομερής δύναμης, για την εκμετάλλευση της κύριας καλοκαιρινής ανθοφορίας.

Πρόληψη σμηνουργίας.

Αυτόματη ανανέωση βασιλισσών.

Ασφαλής διαχείμαση  των μελισσιών.

Ελαχιστοποίηση του χρόνου επίβλεψης, με αποτέλεσμα να μπορεί ένας άνθρωπος να επιβλέπει μεγάλο αριθμό κυψελών.
Συνεχίζοντας την παρουσίαση  της πιο ριζοσπαστικής και «προκλητικής» μεθόδου της παγκόσμιας μελισσοκομίας, με την έννοια ότι αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση για τον μελισσοκόμο, αφού θέλει αποφασιστικότητα και γενναιότητα  για να εφαρμοστεί. Της μεθόδου της τροφαποθήκης, έτσι όπως την εξέλιξε και την εφάρμοσε για 20 συνεχόμενα χρόνια ο αμερικανός μελισσοκόμος Γ.
Ντέμουθ στο μελισσοκομείο του. Βρισκόταν σε τόσο μεγάλη απόσταση που μπορούσε να το επισκέπτεται μια φορά τον χρόνο και να ασχολείται με τα μελίσσια του μόνο για 30 ημέρες, πετυχαίνοντας πάντα  σοδιές πολύ μεγαλύτερες από αυτές που πετύχαινε προηγουμένως με άλλες μεθόδους εκμετάλλευσης. Αφήστε  που εφαρμόζοντας αυτές,έπρεπε να βρίσκεται συνεχώς... δίπλα στα μελίσσια του.
Υπάρχουν αρκετοί τρόποι χρησιμοποίησης της τροφαποθήκης, αλλά θεωρούμε πως δυο από αυτές είναι πιο κοντά στις ελληνικές συνθήκες ανθοφορίας και θα μπορούσαν να υιοθετηθούν από τους έλληνες μελισσοκόμους.

Πρώτος τρόπος.

Η τροφαποθήκη, όπως έχουμε εξηγήσει, παραμένει σαν δεύτερο πάτωμα πάνω στον εβρυοθάλαμο, γεμάτη μέλια, αποτελώντας στην ουσία ένα ενιαίο σύνολο με αυτόν, αφού δεν παρεμβάλεται κάποιο βασιλικό διάφραγμα μεταξύ των δυο. 
Με δυο πατώματα στη διάθεση του, το μελίσσι, τόσο το καλοκαίρι, όσο και το φθινόπωρο αποταμιεύει το μέλι που συλλέγει κυρίως στο πάνω πάτωμα. Έτσι η μάνα, την άνοιξη που επιταχύνει τις γέννες της, έχει στη διάθεσή της πολύ χώρο να εναποθέσει τα αυγά της, τόσο στο κάτω, όσο και στο πάνω πάτωμα, που έχει και αυτό αρχίσει να μισοαδειάζει, αφού οι μέλισσες έχουν καταναλώσει ένα μεγάλο μέρος από τα αποθέματα μελιού που είχε. 
Αυτός ο μεγάλος και άνετος χώρος των δυο πατωμάτων, από την άλλη μεριά, προσφέρει άνεση κινήσεων και άπλα στις μέλισσες της κυψέλης, και με τον τρόπο αυτόν απομακρύνονται οι πιθανές τάσεις για σμηνουργία του μελισσιού.(Σχήμα1)

Σαν φτάσει το καλοκαίρι και αρχίσει να δίνει η μεγάλη ανθοφορία-στόχος, τοποθετούμε ένα βασιλικό διάφραγμα πάνω από το διώροφο μελίσσι μας και από πάνω βάζουμε ένα ή δυο πατώματα ακόμα αν οι συνθήκες το απαιτούν. 
Το μεγάλο, σε δύναμη και απόδοση, αυτό μελίσσι μας, θα μπορέσει να ξαναγεμίσει την τροφοαποθήκη και να συμπληρώσει επί πλέον και ένα ή δυο ακόμα πατώματα, ανάλογα με την ανθοφορία.(Σχήμα 2)



 Όταν τελειώσει η ανθοφορία αυτή αφαιρούμε τα επί πλέον πατώματα που προσθέσαμε και έτσι το μελίσσι μας παραμένει και πάλι όπως ήταν στην αρχή, δηλαδή διώροφο, χωρίς ενδιάμεσο διάφραγμα. 
Αν τώρα οι συνθήκες είναι ευνοϊκές και υπάρξει κάποια καλή φθινοπωρινή ανθοφορία, μπορούμε να προσθέσουμε και πάλι ένα πάτωμα, αφού φυσικά παρεμβάλουμε βασιλικό διάφραγμα, και να κάνουμε έναν δεύτερο τρύγο, όταν η ανθοφορία αυτή θα έχει τελειώσει.(Σχήμα 3)

Στην περίπτωση αυτή μάλιστα, έχουμε τη δυνατότητα να αφαιρέσουμε και κάποια πλαίσια με καλοκαιρινό μέλι που έχουμε αφήσει στην τροφαποθήκη, αν κρίνουμε πως το μέλι αυτό είναι μεγαλύτερης εμπορικής αξίας από το φθινοπωρινό μέλι (θυμάρι και ρείκι για παράδειγμα).
Είναι αυτονόητο, βέβαια, πως σε μια τέτοια περίπτωση θα συμπληρώσουμε τα κενά με άδειες κτισμένες κηρήθρες. Το μελίσσι μας θα συμπληρώσει τα πλαίσια αυτά με μέλι και έτσι η τροφαποθήκη θα ξαναγεμίσει και θα είναι έτοιμη να προσφέρει τις «υπηρεσίες» στις μέλισσές μας, το χειμώνα που έρχεται, αλλά και την επόμενη άνοιξη. Με τον τρόπο αυτόν ο κύκλος θα επαναληφθεί.

Δεύτερος τρόπος.

Ο δεύτερο τρόπος με τον οποίον μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την τροφαποθήκη, έχει το πλεονέκτημα πως μας δίνει την ευκαιρία να κάνουμε και μια αυτόματη ανανέωση της βασίλισσάς του μελισσιού μας. 

Όπως περιγράψαμε πιο πάνω, την άνοιξη και το καλοκαίρι, η μάνα επεκτείνει το γόνο της και στα δυο πατώματα, δηλαδή και στον εμβρυοθάλαμο και στην τροφαποθήκη. Μόλις λοιπόν, αρχίσει η βασική καλοκαιρινή ανθοφορία, αφαιρούμε την τροφαποθήκη και την τοποθετούμε δίπλα ακριβώς από τον εμβρυοθάλαμο, πάνω σε δική της φυσικά βάση.

 Φροντίζουμε όμως η μάνα να παραμείνει στον εμβρυοθάλαμο και η είσοδός των δυο αυτών κυψελών να έχει την ίδια κατεύθυνση. Επειδή η τροφαποθήκη μας έχει πολλά μέλια, της μικραίνουμε την είσοδο για να προλάβουμε τυχόν λεηλασίες και όπως θα περίμενε κανείς, αυτή τώρα έχει γίνει παραφυάδα και μπορεί άνετα να φτιάξει μια δική της βασίλισσα.
 Αν όμως αφήσουμε να συμβεί αυτό, οι βασίλισσες που θα προκύψουν θα είναι ορφάνιας και όχι τόσο καλές, όσο άλλες που θα μπορούσαμε να έχουμε δημιουργήσει, μετά από επιλογή εμείς, από τις προηγούμενες ημέρες.
 Ένας καλός τρόπος θα ήταν να δώσουμε στην παραφυάδα αυτή εκλεκτά  βασιλικά κελιά, πιο ώριμα από αυτά που θα δημιουργήσει η ίδια. Έτσι, οι βασίλισσες που θα προκύψουν από αυτά, θα καταστρέψουν όσα βασιλικά κελιά ορφάνιας τυχόν έχουν δημιουργηθεί.

Επιστρέφοντας, τώρα, στον εμβρυοθάλαμο, μετά τον χωρισμό, του τοποθετούμε ένα βασιλικό διάφραγμα και πάνω σε αυτό ένα ή δυο πατώματα. (Σχήμα 4)
Όταν θα έχει τελειώσει η καλοκαιρινή ανθοφορία, αφαιρούμε τα όποια πατώματα έχουμε βάλει στον εμβρυοθάλαμο και τον ξαναενώνουμε με την παραφυάδα που έχει νέα βασίλισσα. Η ένωση γίνεται με όλες τις ενδεδειγμένες προφυλάξεις (μέθοδος εφημερίδας) και οι δυο βασίλισσες θα ρυθμίσουν τα μεταξύ τους θέματα, επικρατώντας η καλύτερη, που συνήθως τυχαίνει να είναι και η νεώτερη.

Ολοκληρώνοντας την παρουσίαση αυτής της μεθόδου, έχουμε την πεποίθηση πως θα συμφωνήσετε μαζί μας πως, από πλευράς χειρισμών, είναι η πιο εύκολη μέθοδος που σας έχουμε περιγράψει μέχρι σήμερα. Έχει όμως και μια τεράστια δυσκολία! Όχι στους χειρισμούς, μα στον ίδια την ανθρώπινη φύση, που συνήθως χαρακτηρίζεται από πλεονεξία και απληστία!
Επιμέλεια: Μανόλης Δερμάτης, μελισσοκόμος, συγγραφέας, ερευνητής.
www.promelis.gr--- promelis@hotmail.gr

Στόχος να πατενταριστεί το ελληνικό μέλι ως ΠΟΠ και ΠΓΕ

$
0
0


Από 1η Αυγούστου ξεκινάει το τριετές πρόγραμμα της Κομισιόν για τη βελτίωση της παραγωγής και εμπορίας των προϊόντων της μελισσοκομίας, όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος κ. Βασίλειος Ντούρας. Όπως εξήγησε ο ίδιος το πρόγραμμα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων δράσεις που διευκολύνουν το έργο των μελισσοκόμων, δράσεις προώθησης μελιού, στήριξη εργαστηρίων ανάλυσης μελιού για την προώθηση προϊόντων ΠΟΠ / ΠΓΕ κ.ά. Ο κ. Ντούρας δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο εκκρεμές ζήτημα με την ένταξη του βασιλικού πολτού στον κώδικα Τροφίμων και Ποτών που βρίσκεται σε τελικό στάδιο όπως ανέφερε.


Φέτος με απόφαση της Κομισιόν το πρόγραμμα πήγε έναν μήνα νωρίτερα, το παλιό ολοκληρώνεται δηλαδή στις 31/7 και ξεκινάει το νέο τριετές από 1η Αυγούστου. Ο προϋπολογισμός του σε σχέση με το προηγούμενο πρόγραμμα θα είναι αυξημένος (σ.σ το προηγούνο πρόγραμμα είχε προϋπολογισμό 17.150.000 ευρώ για την τριετία 2014-2016). Πρόκειται για το μοναδικό πρόγραμμα που υλοποιείται για τη μελισσοκομία και χρηματοδοτείται 50% από το κράτος και 50% από την ΕΕ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων δράσεις που διευκολύνουν το έργο των μελισσοκόμων, δράσεις προώθησης μελιού, στήριξη εργαστηρίων ανάλυσης μελιού κ.ά. Έχουμε πει ότι πρέπει να φροντίσουμε να πατεντάρουμε κάποια μέλια είτε ως ΠΟΠ είτε ως ΠΓΕ. Έτσι είχε χρηματοδοτηθεί τα προηγούμενα χρόνια η διαδικασία καταχώρησης του βασιλικού πολτού στον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών, χωρίς να έχει προχωρήσει από το 2014 μέχρι σήμερα το ζήτημα. Με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας έχει καταταθεί εδώ και πάνω από δύο χρόνια ο φάκελος με τη μελέτη για τα standards του βασιλικού πολτού και βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο ώστε να ενσωματωθεί ο ελληνικός βασιλικός πολτός στον κώδικα τροφίμων και ποτών. Έτσι θα υπάρχει ένα θεσμικό πλαίσιο αναφορικά με τον βασιλικό πολτό -κάτι που υπάρχει σε πολύ λίγες χώες- ούτως ώστε να μην έχουμε φαινόμενα νοθείας και παραπλάνησης και θα προστατεύεται και ο παραγωγός.

Οι πιο απαραίτητοι μελισσοκομικοί χειρισμοί της επόμενης περιόδου...

$
0
0


Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα είναι η επιλογή της τοποθεσίας τον μελισσιών μας και η μεταφορά τους εκεί… πρέπει το μέρος που θα εγκαταστήσουμε τα μελίσσια μας να έχει κοντά του νερό η αν δεν έχει να φτιάξουμε μια ποτίστρα για να παίρνουν τα μελίσσια το νερό που χρειάζονται ( αρκεί να στάζει ένα μπιτόνι αργά πάνω σε κάποιο ξύλο και έτοιμη η ποτίστρα μας , αν δεν υπάρχει νερό κοντά …) .

 Ιδιαίτερα το καλοκαίρι η ανάγκες σε νερό είναι αυξημένες σε σχέση με τους υπολοίπους μήνες … τους καλοκαιρινούς μήνες πάνω από το καπάκι της κυψέλης μπορούμε να βάλουμε κάποιο κομμάτι φελιζολ ώστε να μην ζεσταίνετε υπερβολικά η κυψέλη… μπορείτε να βρείτε φελιζολ ακόμα και στης λαϊκές (τα πετάνε συνήθως στο τέλος σε μεγάλες ποσότητες, συνήθως εκεί που πουλάνε ψάρια) της κυψέλες θα πρέπει να της βάλουμε με κατεύθυνση νοτιανατολικά και με μια μικρή κλίση προς τα μπροστά ώστε όταν βρέχει να φεύγει το νερό μπροστά από την κυψέλη και να μην μπαίνει μέσα… η κυψέλη δεν πρέπει να ακουμπήσει στο χώμα αλλά πάνω σε κάποια τσιμεντογονία η παλέτα κατά προτίμηση… στο καπάκι τις κυψέλης μπορείτε να βάλετε κάποιο νάιλον τσουβάλι για να βρέχετε όσο γίνετε πιο λίγο ι κυψέλη… τα πορτάκια πρέπει να είναι βαμμένα αν είναι μεταλλικά για να μην αντανακλούν το φως και ενοχλούν της μέλισσες κατά την είσοδο τους στην κυψέλη…

Πρέπει να ελέγχουμε τα μελίσσια μας ώστε να έχουν τον απαραίτητο χώρο για να ανατηχθούν, να μην ασφυκτιάν αλλά και να μην υπάρχουν πάρα πάνω πλαίσια από όσα χρειάζονται… πρέπει όλα τα πλαίσια να καλύπτονται από μέλισσες ώστε να μην μπορεί να εγκατασταθεί σκόρος στα μελίσσια… θέλουμε δυνατά μελίσσια και ισοδύναμα… ισοδύναμο σε γόνο πληθυσμό και τροφές…

Να έχουμε μαζί μας νερό για να σβήσουμε το καπνιστήρι για αποφυγή πρόκλησης κόπιας φωτιάς
το κάπνισμα με το καπνιστήρια πρέπει να γειώνετε με μετρό ώστε να μην ενοχλούνται η μέλισσες και να τα επιθεωρούμε με ήρεμες κινήσεις… .χωρίς να αφήνουμε νευρικά τα πλαίσια η βιαστικά κάνοντας θορύβους. Δεν πρέπει να στεκόμαστε μπροστά στην γραμμή πτήσης(μπροστά από την κυψέλη) αλλά από πίσω η από το πλάι…

Ποτέ δεν μεταφέρουμε μελίσσια πριν τα τρυγήσουμε! Γιατί τα μελίσσια σε κατάσταση στρες κατά την μεταφορά ανεβάζουν την θερμοκρασία της κυψέλης και μπορεί να μας λιώσουν η κηρήθρες και να τρέξουν μέλια μέσα στην κυψέλη κάτι που δεν το θέλουμε γιατί μπορεί να χάσουμε το μελίσσι μας.

Όταν τα μεταφέρουμε σιγουρευόμαστε ότι κλίσαμε καλά τα πορτάκια και ότι όλα τα κλειδιά τον κύψελων είναι κλισμένα καλά… εγώ καρφώνω και 2 καρφάκια στο πλάι ανάμεσα στην γιοφύλλια και τον μελιτοθαλαμο και δένω ένα σηματάκι ώστε να μην ανοίξει με τίποτα ο όροφος κατά την μεταφορά…

Υπάρχουν και χερούλια που μπορούν να μπουν στην κυψέλη πάνω και να κάνουν πιο εύκολη την μεταφορά. Τα μελίσσια τα δένουμε καλά με ιμάντες μεταξύ τους και ενοοιτε η μεταφορά γίνετε πάντα βραδύ με τήρηση όλον τον μέτρων ασφάλειας.

Πρέπει να έχουμε τα πάντα μαζί μας, όσο πιο οργανωμένοι είμαστε τόσο λιγότερα προβλήματα θα έχουμε… (στολές καπνιστήρι, ξέστρο, γάντια , βιδολόγο ) και ότι είναι απαραίτητο να έχουμε σε περίπτωση που ακινητοποιηθεί στον δρόμο το όχημα μας) και ενοοιτε πάντα τηλ μαζί μας σε περίπτωση που γίνει κατή να ειδοποιήσουμε άμεσα οπίων χριαστή.

Αφού εγκατασταθούν τα μελίσσια μας όλα στην νέα τοποθεσία… περιμένουμε κάνα δεκάλεπτο και μετά ανοίγουμε τα πορτάκια… (τα πορτάκια καλό είναι να τα πάρουμε μαζί μας και για να μην είναι εύκολο σε άπιον να το πάρει από κη αλλά και για να μην χαλάνε αν είναι ξύλινα…

Τροφοδοσία μόνο αν είναι ανάγκη γιατί υπάρχει αυξημένος κίνδυνος λεηλασίας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και κατά προτίμηση με την μέθοδο του μπουκαλιού.(κάνουμε μια μικρή τρύπα με μια βελόνα και βάζουμε το μπουκάλι ανάμεσα στα πλαίσια με την τρύπα προς τα κάτω… (ελέγχουμε μετά 3 μέρες αν πήραν όλο το σιρόπι , όχι υπερβολική τροφοδοσία ώστε να μην νοθευτή το μελί μας και σε καμιά περίπτωση θεραπείες με φάρμακα που αφήνουν υπολείμματα…)

Καλά μέλια σε όλους...

Ειδικό Χρώμα Κυψελών ΝΕΡΟΥ

$
0
0


ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΟ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΠΡΟΪΟΝ

Δημιουργήσαμε το Ειδικό Χρώμα Κυψελών ΝΕΡΟΥ για να σας παρέχουμε καλύτερα αποτελέσματα. Το χρώμα είναι οικολογικό και άοσμο με μεγαλύτερη καλυπτικότητα.

Ο τρόπος βαφής με Ειδικό Χρώμα Κυψελών ΝΕΡΟΥ
Το Ειδικό Χρώμα Κυψελών Νερού είναι χρώμα ενός συστατικού από 100% ακρυλικό πολυμερές 3ης γενιάς διεισδύει βαθιά στο ξύλο και δεν απαιτεί την επίστρωση κανενός άλλου υποστρώματος. Έτσι, όταν απλώνεται πάνω σε γυμνό ξύλο λειτουργεί σαν αστάρι και χρώμα μαζί.

Έχει μεγάλη αντοχή στις καιρικές μεταβολές, στην υπεριώδη ακτινοβολία και απωθεί βρωμιά και νερό, χωρίς αρνητικές επιπτώσεις στην αποικία των μελισσών. Ρυθμίζει την υγρασία του ξύλου αφήνοντάς το να αναπνέει, σε αντίθεση με τις κοινές λαδομπογιές, αστάρια μετάλλου και βελατούρα.

Μπορούν να γίνουν 2 εφαρμογές του χρώματος την ίδια μέρα με διαφορά 8 ωρών.

Αποτέλεσμα αυτών των ιδιοτήτων του Ειδικού Χρώματος Κυψελών Νερού είναι ο σχηματισμός ενός σκληρού αλλά και ελαστικού τελειώματος με μεγάλη αντοχή στο χρόνο.

Διατίθεται σε λευκό, κροκί, παπαρούνα, πράσινο και μπλε. Επίσης, μπορεί να αναπαραχθεί ποικιλία άλλων αποχρώσεων, είτε κάνοντας πρόσμιξη του προϊόντος έως 15% με βασικά πλαστικά , είτε χρωματίζοντάς το με ένα από τα συνήθη συστήματα χρωματισμού.

Διαβάστε περισσότερα: www.excel-xromata.gr

Aς είναι η αρχή του τέλους για τις μαζικές δολοφονίες μελισσιών... Κοινοποιήστε!

$
0
0


Σε βαμβακοφυτείες του νομού Πέλλας και Ημαθίας έχει ξεκινήσει μια αξιέπαινη δράση! Μια δράση που μπορεί να αλλάξει πολλά πράγματα! Τοποθετούνται ειδικές πινακίδες οι οποίες προειδοποιούν τους αγρότες για τα ραντίσματα τα οποία είναι η αιτία που χάνονται οι περιουσίες των μελισσοκόμων. Σύμφωνα με τον νόμο το ράντισμα υπό τέτοιες συνθήκες, δηλαδή πάνω σε ανθοφορία και μέρα αποτελεί ποινικό αδίκημα και υπάρχουν επιπτώσεις. Κάτι το οποίο δυστυχώς δεν γνωρίζουν ούτε οι αγρότες, αλλά ούτε οι μελισσοκόμοι οι οποίοι θα έπρεπε να επικαλούνται αυτούς τους νόμους όταν χρειάζεται. Δείτε τις πινακίδες, και την ενημέρωση που είχαμε απο τον συνάδελφο μελισσοκόμο Λεωνίδα Τσιαμήτρο απο τη Βέροια...



Πωλείται μεταχειρισμένος χειροκίνητος μελιτοεξαγωγέας και μαχαίρι απολέπισης

$
0
0


~ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ~
Πώληση ηλεκτρικού μαχαιριού απολεπισης καινούργιο αχρησιμοποίητο 35 ευρώ και μελιτοεξαγωγεα 4 πλαισίων χειροκίνητο inox 220 ευρώ περιοχή Aττικη αφιδνες. Τηλέφωνο επικοινωνίας...
Τηλέφωνο 6972449122
Στέλιος

Γιατί μερικά μελίσσια φαίνονται σαν άρρωστα το Καλοκαίρι;

$
0
0

Το Καλοκαίρι είναι μια παράξενη περίοδος για τα μελίσσια. Με τη ζέστη φουντώνουν διάφορες ασθένειες των μελισσιών όπως ασκοσφαίρωση, σηψηγονίες, βαρρόα κλπ. Πολλοί μελισσοκόμοι αναρωτιούνται το γιατί και σήμερα θα το εξηγήσουμε σύμφωνα με την εμπειρία μας. Άλλο φαινόμενο του Καλοκαιριού είναι μερικοί μελισσοκόμοι να βλέπουν προβληματικά μελίσσια ή άρρωστα το οποίο φυσικά μπορεί να οφείλετε στη περίοδο και τη ζέστη και όχι στην υγεία του μελισσιού. Δηλαδη αν παίρναμε αυτά τα μελίσσια και αντιστρέφαμε τις συνθήκες που ζούν, αμέσως θα έπαιρναν τα πάνω τους και θα φαινόταν πολύ πιο υγιή!!


Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή τα πράγματα. Το καλοκαίρι εκτός από την ζέστη έχουμε τρομερές ελλείψεις. Δηλαδή τα μελίσσια δεν έχουν τροφές να φέρουν από έξω. Συνήθως η γύρη έχει τρομερή έλλειψη, και χωρίς γύρη τα μελίσσια δεν μπορούν να θρέψουν τους γόνους ούτε τη βασίλισσα. Συνεπώς αρχίζουμε να έχουμε πολύ λίγο γόνο, και πολλές φορές αυτός μπορεί να γίνει και λίγο διάσπαρτος, λόγω του ότι όταν η βασίλισσα δεν τρέφεται καλά δεν γεννά ποιοτικά αυγά, άρα πολλά αυγά δεν μετατρέπονται ποτέ σε σκουληκάκια! Η εικόνα στα δικά μας μάτια είναι σαν να έχουμε προβληματικό μελίσσι, όμως στην αλήθεια φταίει πάρα πολύ η φτώχεια της φύσης και η πολύ έντονη ζέστη. Μελίσσια υπο την επίρεια θερμοπληξίας φαίνονται επίσης έτσι και εννοείτε πως είναι εντελώς αντιπαραγωγικά.

Για τον καύσωνα ο μελισσοκόμος πρέπει να παίρνει μέτρα, όπως βάψιμο με άσπρο χρώμα τα καπάκια ή φελιζόλ πάνω απο κάθε καπάκι, ή ακόμα και κηρόπανο μέσα στο μελίσσι το οποίο όπως έχω δεί με την εμπειρία μου βοηθά πάρα πολύ. Άλλη σίγουρη και αποτελεσματική λύση είναι να αγοράσουμε πλαστικά καπάκια με μόνωση απο την ANEL. Κάνουν επίσης πάρα πολύ καλή δουλειά.

Γιατί οι ασθένειες φουντώνουν το Καλοκαίρι;
Μελισσοκόμοι γνωρίζετε ότι ένα μελίσσι μπορεί να νοσεί και η ασθένεια να μην φαίνεται επειδή το μελίσσι την πολεμά πάρα πολύ καλά; Για παράδειγμα έχουμε ένα σφιχτο μελίσσι την Άνοιξη και επειδή υπάρχει έντονη νεκταροέκκριση η ασκοσφαίρωση δεν εμφανίζεται, δεν μπορεί να προσβάλλει τον γόνο επειδή θερμαίνεται και ταίζετε σωστά! Αντιθέτως μόλις έρθει το Καλοκαίρι ο γόνος υποσιτίζεται δεν τρώει σωστή και πλήρης τροφή, και έτσι, μέσα σε λίγες ημέρες εμφανίζονται κρούσματα της ασθένειας τα οποία στη συνέχεια πολλαπλασιάζονται! Όσο και να ταίσουμε με σιρόπι και γυρεόπιτα μαζί δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε παρόμοιες συνθήκες με μια ανθοφορία!

Ποτέ μα ποτέ δεν μπορούμε να αξιολογίσουμε μια βασίλισσα το Καλοκαίρι, το φθινόπωρο και το Χειμώνα. Η καλή βασίλισσα αξιολογείτε σωστά μόνο την άνοιξη.  Και ξέρετε γιατί; Γιατί τα μελίσσια μόνο την Άνοιξη φτάνουν στο απόγειο της ανάπτυξης τους. Τότε δείχνουν τις δυνατότητες τους. Πως μπορούμε να αξιολογήσουμε ένα μελίσσι αμα δεν μας δείξει τι μπορεί να κάνει;

Ένα μεγάλο πρόβλημα το Καλοκαίρι που μπορεί να οδηγήσει σε έντονη επιθετικότητα και διάσπαρτο γόνο μέσα στο Καλοκαίρι είναι η βαρρόα. Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο ύπουλη είναι. Μόλις αρχήσει το Καλοκαίρι να λιγοστεύει ο γόνος, η βαρρόα αυξάνεται σε αναλογία με τον γόνο που υπάρχει, έτσι αναγκάζονται να μπαίνουν περισσότερες απο μια σε κάθε κελί. Οι προνύμφες δεν αντέχουν να χάνουν τόσο αίμα, πεθαίνουν, οι μέλισσες αδειάζουν το νεκρό κελί, και στη συνέχεια βλέπουμε μετά απο μέρες ένα διάσπαρτο γόνο. Μελίσσι που έχει προσβολή απο βαρρόα βλέπουμε μέλισσες με βαρρόα στη πλάτη και μασημένα φτερά σε εργάτριες. Η εικόνα της βαρρόα δηλαδή σε ένα μελίσσι μας είναι ευδιάκριτη.

Πολλοί μελισσοκόμοι αφήνουν χωρίς επέμβαση για τη βαρρόα τα μελίσσια τους και κάνουν μόνο μια φορά τον Χειμώνα. Αυτό έχει μια σημαντική συνέπεια. Τα μελίσσια το φθινόπωρο δεν μεγαλώνουν σωστά, δεν αναπτύσσουν τόσο δυνατές μέλισσες όσο χρειάζονται. Οπότε αυτό είναι ένα μικρό πρόβλημα. Όσοι μελισσοκόμοι κάνουν θεραπεία με οξαλικό οξύ το χειμώνα επιβάλλεται να κάνουν κάτι ανάλογο και το φθινόπωρο.







Φτιάχνοντας ποιοτικές βασίλισσες το Καλοκαίρι! Γίνετε; Η λένε ψέματα οι παλιοί μελισσοκόμοι;

$
0
0


Γίνετε να φτιάξουμε ποιοτικές βασίλισσες το Καλοκαίρι; Υπάρχει κάποιος εύκολος χειρισμός για να το καταφέρουμε; Μιλώντας με παλιούς μελισσοκόμους μου έχουν πει ότι το Καλοκαίρι δεν γίνονται καλές οι βασίλισσες. Αληθεύει αυτό; Δηλαδή αν κόψω τα μελίσσια μου τώρα το Καλοκαίρι, του χρόνου αυτά τα μελίσσια δεν θα είναι καλά. Επίσης μια τελευταία ερώτηση. Μου είπαν ότι την Άνοιξη βγαίνουν οι καλύτερες βασίλισσες. Οι φθινοπωρινές δεν είναι και αυτές καλές; Τι ισχύει τελικά με όλα αυτά; Ρίξτε λίγο φως με τις γνώσεις σας...

Απάντηση...
Αν ρωτήσεις έναν επαγγελματία βασιλοτρόφο που πουλάει βασίλισσες "πότε είναι καλύτερες", δεν μπορεί να μη παραδεχτεί ότι η άνοιξη είναι η Ιδανική περίοδος για να παραχθούν οι ποιοτικότερες βασίλισσες. Μην ξεχνάμε την βασική αρχή. Ότι τα μελίσσια παράγουν τις καλύτερες βασίλισσες την περίοδο της σμηνουργίας, δηλαδή τότε που τα ίδια επιλέγουν να αναπαραχθούν. Για να παραχθούν καλές βασίλισσες, οι μέλισσες πρέπει να δουλεύουν και να βρίσκουν πολύ τροφή απο πολλά διαφορετικά λουλούδια. Όταν έρχεται γύρη απο πολλά διαφορετικά άνθη τόσο πιο πλήρες τροφή είναι, και όταν τρέφονται με τέτοια οι μέλισσες αποδίδουν πολύ ποιοτικό βασιλικό πολτό.

Είναι απολύτως λογικό, ότι αν οι μέλισσες τραφούν με πλούσια ανοιξιάτικη πολύχρωμη γύρη, και αυθονο νέκταρ, θα αποδώσουν πολύ θρεπτικό βασιλικό πολτό, σε σχέση με τις μέλισσες που ταίζονται μόνο με σιρόπι, η βρίσκονται σε μια φτωχή καλοκαιρινή ανθοφορία ή μελιτοφορία. Δεν έχετε παραξενευτεί γιατί ποτέ δεν έχετε ακούσει για βασίλισσες σε πεύκο - έλατο - βελανιδιά; Τα μελίσσια που συλλέγουν απο μελιτώματα δεν είναι τόσο αποδοτικά σε βασιλικό πολτό όπως σε μια ανθοφορία που έχει μεγάλη επάρκεια τόσο σε νέκταρ όσο και σε γύρη.

Οι επαγγελματίες μελισσοκόμοι που παράγουν βασιλικό πολτό βλέπουν ότι ενώ την Άνοιξη υπάρχει μέγιστη απόδοση, και τα βασιλικά κελιά γεμίζουν όλα με πολτό, το Καλοκαίρι αρχίζει να πέφτει η παραγωγή. Δηλαδή τα κελιά δεν γεμίζουν σωστά με πολτό. Ένα σύμπτωμα είναι τα ακρινά κελιά να μένουν με ελάχιστο πολτό, κάτι που σημαίνει ότι η παραγωγή βασιλικού πολτού απο τους αδένες δεν επαρκεί για να ταΐσει όλα τα εκτρεφόμενα κελιά. Αυτό συμβαίνει με την πολτό. Με τη παραγωγή βασιλισσών γίνεται αλλιώς και όποιος βάζει μπολιασμένα κελιά, φροντίζει να είναι τόσα που οι μέλισσες να μπορούν να τα ταίσουν. Αλλα ο πολτός δεν είναι ποιοτικός όπως ο ανοιξιάτικος!

Εκτός απο τη διατροφή μεγάλο ρόλο στις βασίλισσες παίζουν οι θερμοκρασίες, δηλαδή ούτε χαμηλές ούτε υψηλές και επίσης η επάρκεια σε κηφήνες. Οι ιδανικές συνθήκες γι αυτά όπως και να το κάνουμε είναι στη Καρδιά της Άνοιξης, δηλαδή Απρίλιο - Μάιο και σε ορισμένες περιοχές μέχρι και Ιούνιο.

Μερικοί έμπειροι επίσης μελισσοκόμοι υποστηρίζουν ότι οι καλύτερες βασίλισσες είναι οι Φθινοπωρινές του ρεικιού, άλλοι λένε για το θυμάρι άλλοι για την καστανιά κλπ. Όσον αφορά αυτούς τους μελισσοκόμους, κανείς δεν μπορεί να τους διαψεύσει, γιατί πράγματι οι βασίλισσες αυτές είναι πολύ καλές. Έχω δεί μάνες που έγιναν το φθινόπωρο στη σουσούρα - ρείκι, και έπαθα τα πλάκα μου απο την απόδοση. Μάλιστα είναι και μια φήμη για τις βασίλισσες αυτές ότι ζούν περισσότερο, και ότι δεν παίζει ρόλο μόνο η ανθοφορία, αλλά και το νεαρό της ηλικίας εφόσον θα φτάσουν την πρώτη άνοιξη νεότερες σε σχέση με τις υπόλοιπες!

Αν λοιπόν το Καλοκαίρι δεν έχουμε ανθοφορία, και αποπειραθούμε να κάνουμε βασίλισσες δίνοντας σιρόπι και γυρεόπιτα, δεν θα έχουμε καλό αποτέλεσμα. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί ο μελισσοκόμος να αντικαταστήσει μια ανθοφορία. Κανένα σιρόπι και καμία έτοιμη τροφή δεν μπορεί να αντικαταστήσει το μέλι και τη γύρη των λουλουδιών. Οπότε όποιος πάρει την απόφαση να δημιουργήσει τέλειες βασίλισσες πρέπει πρώτα να φροντίσει να έχει μια καλή ανθοφορία, και το μυστικό ξέρετε ποιό είναι; Όσες ανθοφορίες είναι ταυτόχρονα τόσο καλύτερες θα γίνουν και οι μάνες!

Τσιμπήματα μελισσών: Αποτελεσματικοί τρόποι αποφυγής τους

$
0
0


Ένα νέο άρθρο και σήμερα αφιερωμένο σε όλους τους μελισσοκόμους που διαβάζουν το blog μας. Σήμερα θα μιλήσουμε για τα τσιμπήματα των μελισσών οπως και τους τρόπους που μπορούμε αποτελεσματικά να τα αποφύγουμε.

Πως μπορούμε να "εναρμονιστούμε"με το μελισσοκομείο μας , χωρίς να ερεθίζουμε τα ευαίσθητα "νεύρα"των κοριτσιών μας!!!

Κάποια μικρά αλλά τόσο σημαντικά μυστικά θα σας αποκαλύψουμε στην σημερινή μας ανάρτηση!!!!


Είναι πράγματι λίγο περίεργο, από τη μια πλευρά να λέμε πόσο ωφέλιμο είναι το δηλητήριο της μέλισσας και να μιλάμε για παραγωγές δηλητηρίου και για μελισσοθεραπείες, και από την άλλη να παρουσιάζουμε άρθρο που να μας δίνει οδηγίες για το πως μπορούμε να ελαττώσουμε τα τσιμπήματα των μελισσών.

Όμως αυτά έχει η ζωή: Είναι άλλο πράγμα να κάνουμε κάτι με δική μας επιλογή, όποτε και όπως εμείς επιθυμούμε, και άλλο πράγμα να μας το επιβάλουν δια της βίας!

Εξ άλλου, μην ξεχνάμε πως υπάρχουν άνθρωποι, ακόμα και στις τάξεις των μελισσοκόμων, που ενοχλούνται ιδιαίτερα από ένα και μόνο απλό τσίμπημα, για να μην μιλήσουμε για τους νέους αυτής της ενασχόλησης οι οποίοι, όπως είναι φυσικό, εκδηλώνουν κάποια αυξημένη φοβία μέχρις ότου εξοικειωθούν με τις μέλισσες και τα τσιμπήματα τους.

Θα πρέπει, πριν μπούμε στο κυρίως θέμα, να θυμηθούμε πως οι μέλισσες έχουν αυτό το πανίσχυρο όπλο για προστασία και μόνο. Είναι δηλαδή ένα όπλο αμυντικό που χρησιμοποιείται μόνο όταν αυτές νοιώσουν πως απειλούνται - οι ίδιες ή η αποικία τους.

Αυτό σημαίνει πως σπάνια μια μέλισσα θα μας τσιμπήσει όταν βρίσκεται έξω στους αγρούς, μακριά από την κυψέλη της. Επειδή τώρα, το κεντρί της είναι πριονωτό και συνδέεται απ ευθείας πάνω στους αδένες δηλητηρίου, παραμένει και αυτό και ο σάκος που περιέχει δηλητήριο, στο σημείο του τσιμπήματος, όπου κάνοντας παλμικές κινήσεις ( ο σάκος), το εκχύνει σταδιακά, πετυχαίνοντας καλύτερα αποτελέσματα – εις βάρος του θύματος, φυσικά!

Παράλληλα, ο σάκος δηλητηρίου εκπέμπει κάποιες «επιθετικές» φερομόνες που σταμπάρουν το θύμα και αυτή ακριβώς είναι η αιτία που τα τσιμπήματα στο ίδιο σημείο είναι συνήθως πολλαπλά.

Αυτός είναι και ο λόγος που το πρώτο πράγμα που έχουμε να κάνουμε σαν μας τσιμπήσει μια μέλισσα, θα είναι να απομακρύνουμε άμεσα το κεντρί και τον σάκο με το δηλητήριο και να μην προσπαθήσουμε να το βγάλουμε τραβώντας το, αλλά ξύνοντάς το με το νύχι μας, από κάτω προς τα πάνω.

Ας δούμε όμως πως μπορούμε να περιορίσουμε τα τσιμπήματα που δεχόμαστε μέσα στο μελισσοκομείο μας εμείς οι ίδιοι οι μελισσοκόμοι.

Κατ αρχάς δεν θα πρέπει να φοράμε έντονα αρώματα, μα ούτε και να έχουμε έρθει σε επαφή με κάτι που να έχει αφήσει πάνω μας κάποια έντονη μυρωδιά. Δεν θα πρέπει να φοράμε σκουρόχρωμα ρούχα, ούτε αυτά να είναι μάλλινα, γιατί αυτές οι δυο ιδιότητες εξιτάρουν τις μέλισσες.

Οι κινήσεις μας θα πρέπει να είναι ήρεμες και μαλακές, και σε καμιά περίπτωση να μην είναι αποτέλεσμα νευρικότητας ή βιασύνης. Δεν θα πρέπει να είμαστε ούτε ιδιαίτερα εκνευρισμένοι, μα ούτε και φοβισμένοι όταν πάμε να δουλέψουμε στο μελισσοκομείο μας, γιατί δεν έχουν μόνο οι μέλισσες φερομόνες, έχουμε και εμείς, και αν συμβαίνει ένα από τα δυο προαναφερόμενα... μας παίρνουν αμέσως μυρωδιά – στην κυριολεξία!

Δεν θα πρέπει να στεκόμαστε ποτέ μπροστά στην είσοδο μιας κυψέλης και να εμποδίζουμε την κίνηση των μελισσών, γιατί μοιραία θα μας τσιμπήσουν. Όταν κάνουμε επιθεωρήσεις, θα πρέπει να φοράμε πάντα προστατευτική μάσκα, γιατί τα τσιμπήματα στο πρόσωπο είναι τα πιο επώδυνα και τα πιο «επεισοδιακά».

Θα πρέπει ακόμα, ιδιαίτερα οι νέοι μελισσοκόμοι, να φοράνε και προστατευτικά γάντια, γιατί αν δεχτούνε τσίμπημα στα χέρια την ώρα που περιεργάζονται ένα πλαίσιο γεμάτο μέλισσες... τα αποτελέσματα μπορεί να είναι ολέθρια.

Αν τύχει και κάποια μέλισσα μπει μέσα στη μάσκα μας ή στα ρούχα μας ή μπλεχτεί στα μαλλιά μας – για όσους έχουν μαλλιά, φυσικά- η λύση είναι μόνο μια. Την συνθλίβουμε αμέσως, χωρίς αναστολές και συναισθηματισμούς... εκτώς και αν θέλουμε να μας τσιμπίσει!

Αν τώρα, παρ όλες αυτές τις προφυλάξεις, δεχτούμε κάποιο τσίμπημα, κρατάμε τη ψυχραιμία μας, απομακρύνουμε το κεντρί, βάζουμε λίγη αμμωνία – τέτοια σκευάσματα υπάρχουν σχεδόν παντού - και συνεχίσουμε ατάραχοι την εργασία μας.

Αν, από αμέλεια, δεν έχουμε μαζί μας αμμωνία, μπορούμε να τρίψουμε το σημείο που δεχτήκαμε το τσίμπημα με πολτό μαγειρικής σόδας, ή με τζελ από αλόη ή με ένα φύλλο μολόχας ή με το άνθος καλέντουλας (κατιφέ).

Επίσης αν, για οποιανδήποτε λόγο, δεχτούμε μαζική επίθεση από πολλές μέλισσες τότε, αν φοράμε μάσκα, απλά απομακρυνόμαστε, χωρίς να τρέχουμε.

Αν όμως αυτό συμβεί όταν δεν φοράμε μάσκα, τότε απομακρυνόμαστε, όσο γίνεται πιο ήρεμα και κρύβουμε το πρόσωπό μας στον πρώτο πυκνό θάμνο που θα βρούμε στο δρόμο μας. Αν δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, πέφτουμε στο έδαφος μπρούμυτα και καλύπτουμε το κεφάλι μας με κάποιο ρούχο, όπως σακάκι ή και πουκάμισο στην ανάγκη. Θα πρέπει να μείνουμε ακίνητοι, όσο δύσκολο και αν φαίνεται αυτό, και σε λίγη ώρα οι μέλισσες θα έχουν απομακρυνθεί.

Πάντως, με την προϋπόθεση φυσικά πως δεν είμαστε αλλεργικοί – για τις αλλεργίες θα μιλήσουμε σε κάποιο άλλο άρθρο μας – θα πρέπει όχι μόνο να αποφεύγουμε τα τσιμπήματα, μα να μάθουμε να τα αποδεχόμαστε – λίγα κάθε φορά - ευχάριστα γιατί τα οφέλη που θα εισπράξουμε θα είναι πάρα πολλά και σε σωματικό και σε ψυχολογικό επίπεδο.

Αυτό δεν σημαίνει πως θα πρέπει να προκαλούμε τις μέλισσες, ούτε να τις βάζουμε να μας τσιμπήσουν με το στανιό.

Εκείνο που θέλουμε να πούμε, στους νέους κυρίως μελισσοκόμους, είναι πως θα πρέπει να μάθουν να ζουν, όχι μόνο με τις μέλισσες, μα και με τα τσιμπήματα τους που, κάποιες φορές αναπόφευκτα, θα υποστούν.

Επιμέλεια: Μανόλης Δερματης, ερευνητής μελισσοκόμος, συγγραφέας του βιβλίου "Η Ιστορία Μιας Βασίλισσας"

Ορεινή Μέλισσα

Οι μέλισσες με έσωσαν! Η από καρδιάς εξομολόγηση ενός συναδέλφου...

$
0
0


Η περίπτωση του συνάδελφου-μελισσοκόμου Αλέξανδρου από το Βόλο είναι ξεχωριστή και .. πολύ-πολύ ενδιαφέρουσα. Σας την παραθέτουμε, προσπαθώντας να παραμείνουμε όσο πιο πιστοί μπορούμε στην αφήγηση που μας έκανε ο ίδιος και στην οποία μας αποκάλυψε την προσωπική του οδύσσεια και τον καθοριστικό ρόλο που έπαιξαν οι μέλισσες στη ζωή του!


"Ήμουν από τους πρώτους εργαζόμενους αυτής της χώρας που τους χτύπησε η κρίση. Εργαζόμουν σαν παραγωγός σε μια διαφημιστική εταιρεία με πολύ καλό μισθό, όταν, γυρίζοντας από τις καλοκαιρινές διακοπές του 2009, μου ανακοινώθηκε η απόλυσή μου... λόγω περικοπών, όπως μου είπαν.

Επειδή ήμουν χρόνια διαφημιστής και έχοντας αποκτήσει ένα καλό όνομα στην αγορά, στην αρχή πίστεψα πως θα ήταν εύκολο να βρω δουλειά σε κάποια άλλη διαφημιστή. Όμως ο κλάδος της διαφήμισης ήταν από εκείνους που είχαν πληγεί πρώτος από την κρίση και όποια πόρτα και να χτύπησα, έπαιρνα μόνο υποσχέσεις...

Είδα και απόειδα και στην αρχή του επόμενου χρόνου αποφάσισα να ανοίξω μόνος μου ένα μικρό διαφημιστικό γραφείο. Αν και προσπάθησα πολύ και έτρεξα παντού, οι δουλειές ήταν πια τόσο λίγες και τόσο χτυπημένες, λόγω της κρίσης που στο μεταξύ είχε εκδηλωθεί σχεδόν σε όλους τους κλάδους, που δεν έβγαιναν ούτε τα έξοδα του γραφείου...

Στο μεταξύ άρχισαν να εξαντλούνται όλες μου οι οικονομίες που είχα δημιουργήσει όλα αυτά τα χρόνια. Τα οικονομικά προβλήματα, το άγχος, οι στεναχώριες και η αβεβαιότητα, σύντομα άρχισαν να επιδρούν και στις σχέσεις μου με την οικογένειά μου... αλλά και στην υγειά μου.
Μου εκδηλώθηκαν ψωρίαση στα χέρια και κατάθλιψη, ενώ οι αρρυθμίες και οι πάσης φύσεως πόνοι έγιναν μόνιμοι φίλοι μου...

Στα τέλη του 2010 χώρισα με τη γυναίκα μου, έπειτα από 22 χρόνια γάμου. Ήμουν ήδη 55 χρονών και έβλεπα τη ζωή μου να γκρεμίζεται! Η παρότρυνση του αδερφού μου να επιστρέψω στα πάτρια εδάφη και να μου παραχωρήσει δυο δωμάτια από το πατρικό μας σπίτι στο οποίο κατοικούσε ο ίδιος και η οικογένειά του, με έπεισαν να πάρω τη μεγάλη απόφαση. Στις αρχές ρου 2011 επέστρεψα στο Βόλο από τον οποίο είχα φύγει όταν ήμουν 18 χρονών, για σπουδές στην Αθήνα, που όμως τελικά με κράτησε κοντά της.

Τους πρώτους μήνες βοήθαγα τον αδελφό μου στις αγροτικές του δουλειές και στα κτήματα που μας είχαν αφήσει οι γονείς μας. Μια από τις δραστηριότητες που είχε ο αδελφός μου και που την είχε και αυτή κληρονομήσει από τον πατέρα μας, ήταν και τα λίγα μελίσσια που διατηρούσε, ίσα για να βγαίνει το μέλι της οικογένειας και να δίνει σε πέντε έξι φίλους και συγγενείς.
Εγώ με τα μελίσσια είχα να ασχοληθώ από την εποχή που έμενα στο πατρικό μου και πήγαινα σχολείο. Μπορώ μάλιστα να σας αποκαλύψω πως δεν ήταν και από τις ποιο αγαπημένες δουλειές που μου έβαζε ο πατέρας μου να κάνω και ότι τότε τα αντιμετώπιζα κάπως σαν αγγαρεία...

Τώρα όμως τα πράγματα και οι συνθήκες είχαν αλλάξει. Είχα μεγαλώσει αρκετά, βρισκόμουν σε ανάγκη και δεν είχα την πολυτέλεια να διαλέγω τις δουλειές που θα έκανα.
Έτσι άρχισα να φροντίζω και πάλι τα μελίσσια μας, μα αυτή τη φορά με άλλο πνεύμα... Άρχισα να παρατηρώ τη ζωή τους και τις συνήθειές του. Να παρακολουθώ τη δουλειά τους και να καταγράφω τις συνήθειές τους

Η ενασχόλησή μου μαζί τους έφεραν και πολλά κεντρίσματα, όπως ήταν αναμενόμενο. Έτσι δεν άργησα να δω μια αισθητή βελτίωση της ψωρίασης που είχα στα χέρια, αλλά και μια σταδιακή βελτίωση της αρρυθμίας που ένοιωθα. Οι διάφοροι σωματικοί πόνοι σιγά-σιγά άρχισαν να υποχωρούν και γενικά η σωματική μου υγεία να αποκαθίσταται!

Όσα ένοιωθα πως οι μέλισσες με βοηθούσαν να θεραπευτώ, τόσο εγώ «κόλλαγα» και περισσότερο πάνω τους. Άρχισα να διαβάζω διάφορα μελισσοκομικά βιβλία, να ψάχνω στο internetκαι να μελετάω ότι έβρισκα για τις μέλισσες. Τον επόμενο χρόνο διπλασίασα τα μελίσσια μας και άρχισα να εφαρμόζω πιο σύγχρονες μεθόδους εκμετάλλευσης, σε σχέση με τον απλοϊκό τρόπο που μου είχε δείξει ο πατέρας μου.

Σήμερα έχουμε μαζί με τον αδελφό μου αρκετά μελίσσια που από μόνα τους μπορούν να μας εξασφαλίσουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα. Η ζωή μου έχει βρει και πάλι τον φυσιολογικό της ρυθμό, η υγεία μου είναι εξαιρετική και το σπουδαιότερο από όλα... κατάφερα να ξεπεράσω την κατάθλιψη και να σταματήσω εντελώς την φαρμακευτική αγωγή που ακολουθούσα για χρόνια.

Ο ψυχίατρος που με παρακολουθούσε, αποδίδει την ίαση μου στη φυσική ζωή και στην υποστήριξη που είχα από τον αδελφό μου και την οικογένειά του. Εγώ όμως, χωρίς να υποτιμώ αυτούς τους παράγοντες, γνωρίζω ότι το πραγματικό φάρμακο για να ξεπεράσω την κατάθλιψη που είχα, ήταν η στενή ενασχόληση μου με τις μέλισσες.
Η παρακολούθηση από κοντά της τέλειας κοινωνίας της, με έκαναν να δω με διαφορετικό μάτι τις ατυχίες μου, τα προβλήματα που είχα και εν τέλει και αυτή την ίδια τη ζωή!"

Έπειτα από όλα αυτά εμείς δεν έχουμε να πούμε τίποτα. Υποκλινόμαστε μόνο στη δύναμη του συνάδελφου Αλέξανδρου και φυσικά στη «δύναμη» της μέλισσας.
Κλείνοντας να σας υπενθυμίσουμε πως περιμένουμε να μας στείλετε και τη δική σας ιστορία για να τη δημοσιεύσουμε.
Επιμέλεια: Μανόλης Δερμάτης, μελισσοκόμος, συγγραφέας, ερευνητής.
www.promelis.gr--- promelis@hotmail.gr

Κεραλοιφή τρόπος παρασκευής και ιδιότητες

$
0
0

Η κεραλοιφή είναι μια θεραπευτική κρέμα φτιαγμένη με 100% αγνά υλικά. Τα κύρια συστατικά της είναι κερί μέλισσας και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.Και τα δύο συστατικά της είναι γνωστά από την αρχαιότητα για τις θεραπευτικές και επουλωτικές ιδιότητές τους. Υπάρχουν αρκετές παραλαγές κεραλοιφής και είναι κατάλληλες ακόμα και για βρέφη λίγων μερών.Είναι κατάλληλη για σχεδόν όλες τις δερματικές παθήσεις χωρίς να δημιουργεί παρενέργειες.Συγκάματα, ξηροδερμίες, έκζεμα, σκασμένες θηλές από θηλασμό, αιμορροίδες, σκασμένα χείλη, πληγές, καψίματα, ρυτίδες, σπυράκια ακμής και άλλα πολλά, είναι τα προβλήματα που μπορεί να ανακουφήσει.


Το μελισσοκέρι αποτελείται από 300 περίπου ουσίες και σε συνδυασμό με το ελαιόλαδο δίνουν μια αλοιφή πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, υδρογονάνθρακες και αντιοξειδωτικά που τρέφει το δέρμα, τονώνει την ελαστικότητά του και έχει καταπραϋντική,αντιφλογιστική, αντιμυκητησιακή, αντιβιοτική, επουλωτική, μαλακτική και αντιγηραντική δράση.

Η παρασκευή της είναι απλή. Η βασική αναλογία είναι 100γρ. κερί και 500γρ. ελαιόλαδο. Το λάδι ζεσταίνεται σε μπεν μαρί στους 65-70 βαθμούς. Όχι παραπάνω γιατί χάνει κάποια από τα συστατικά του. Σβήνουμε το μπεν μαρί και τρίβουμε μέσα το κερί με το χοντρό ξύστρο του τυριού, για να διαλύεται πιο εύκολα μέσα στο λάδι. Το μελισσοκέρι θα πρέπει απλώς να λιώσει  και όχι να καεί γιατί θα χάσει τις ιδιότητες του.Αν θέλουμε μείγμα ποιο ρευστό προσθέτουμε περισσότερο έλαιο.Το βάζουμε σε βαζάκια όσο είναι υγρό και αφήνουμε να κρυώσει.

Υπάρχουν αρκετές παραλλαγές ανάλογα την χρήση και το άρωμα που θα δώσει. Αν δεν σας αρέσει το άρωμα του ελαιόλαδου μπορείτε να βάλετε σπαθόλαδο που είναι εξίσου θεραπευτικό και με πιο διακριτικό άρωμα. Επίσης μπορείτε στην βασική συνταγή να προσθέσετε μαστίχα, ή αιθέρια έλαια. Αν το κάνετε δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε βρέφη κάτω των 6 μηνών και άτομα που έχουν αλεργία στο αιθέριο έλαιο που θα βάλετε.(Πάντα προσθέτουμε στο τέλος τα αιθέρια έλαια αφού έχει κρυώσει λίγο το μίγμα για να μην εξατμιστούν).

Κηραλοιφή για κρυολόγημα:
• 3 κουταλιές της σούπας κερί μέλισσας
• 5 κουταλιές της σούπας αγνό παρθένο ελαιόλαδο
• 5 σταγόνες αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου
• 3 σταγόνες αιθέριο έλαιο μέντας
• 3 σταγόνες αιθέριο έλαιο πεύκου

Κηραλοιφή για χαλαρωτικό μασάζ:
• 3 κουταλιές της σούπας κερί μέλισσας
• 5 κουταλιές της σούπας αγνό παρθένο ελαιόλαδο
        5 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας 
• 3 σταγόνες αιθέριο σανταλόξυλου

Κηραλοιφή για εγκαύματα, συγκάματα μικροεκδορές, ανάπλαση δέρματος:
• 3 κουταλιές της σούπας κερί μέλισσας
• 5 κουταλιές της σούπας αγνό παρθένο ελαιόλαδο ή αμυγδαλέλαιο
• 1 κουταλιά της σούπας λάδι καλέντουλας.
• 3 σταγόνες αιθέριο έλαιο χαμομηλιού
• 3 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας
• 3 σταγόνες αιθέριο έλαιο γερανιού

Κηραλοιφή για εξανθήματα και σπυράκια:
• 3 κουταλιές της σούπας κερί μέλισσας
• 5 κουταλιές της σούπας αγνό παρθένο ελαιόλαδο
• λίγη μαστίχα κοπανισμένη
• λίγη βανίλια
• λίγο άσπρο λιβάνι κοπανισμένο

Κηραλοιφή για πόνους των μυών:
• 3 κουταλιές της σούπας κερί μέλισσας
• 5 κουταλιές της σούπας αγνό παρθένο ελαιόλαδο
• 3 σταγόνες αιθέριο έλαιο μαντζουράνας
• 3 σταγόνες αιθέριο έλαιο δάφνης
• 3 σταγόνες αιθέριο έλαιο πεύκου

Σημειώσεις
Το προϊόν σας έχει διάρκεια ζωής περίπου 3 μήνες, αν το αποθηκεύσετε σε δροσερό και σκιερό μέρος.
Αν πρόκειται να τη χρησιμοποιήσετε στο πρόσωπο να ξέρετε πως δεν ενδείκνυται τόσο για λιπαρές επιδερμίδες, μιας και από τη φύση της είναι μια λιπαρή κρέμα.
Αν πρόκειται να τη χρησιμοποιήσετε σε βρέφη αποφύγετε να προσθέσετε αιθέρια έλαια.
Λίγη βιταμίνη Ε είναι πάντα επιθυμητή, για τις αντιοξειδωτικές της ιδιότητες και για τη "παράταση"ζωής που δίνει στο προϊόν.

Πηγή

Αξίζει να ασχοληθώ με τη μελισσοκομία; Πόσο μέλι βγάζει μια κυψέλη; Η ομιλία της Σοφίας Γούναρη!

$
0
0


Αξίζει να ασχοληθώ με τη μελισσοκομία; Είναι κερδοφόρο επάγγελμα; Πόσα κιλά μέλι μπορώ να βγάλω από μια κυψέλη; Στην αγορά πόσο πουλιέται ένα κιλό μέλι; Μπορεί να ζήσει μια οικογένεια με αξιοπρέπεια; Η ομιλία της Σοφίας Γούναρη σήμερα στην Ορεινή Μέλισσα. Η πλέον διακεκριμένη ερευνήτρια στο χώρο της μελισσοκομίας μιλά για πράγματα που όλοι πρέπει να ακούσουμε....

Viewing all 18087 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>