Quantcast
Channel: Ορεινή Μέλισσα
Viewing all 18087 articles
Browse latest View live

Αντικλεπτικό «σύστημα» για κυψέλες χωρίς Κόστος: Δείτε τι έκανε αυτός ο μελισσοκόμος...

$
0
0


Όλοι σκεφτόμαστε ότι το τέλειο σύστημα για να μην μας κλέψουν τα μελίσσια είναι να τα ασφαλήσουμε με gps κάμερες η ακόμα και ψηλούς φτάχτες! Ωστόσο ένας πανέξυπνος μελισσοκόμος επέλεξε ένα τελείως διαφορετικό τρόπο. Όλοι θα αναρωτιέστε πως γίνετε να τα κατάφερε χωρίς κόστος, γι αυτό θα σας το αποκαλύψω! Στην επίσκεψη του στην Ανθοφορία του Ηλίανθου, δεν έβαλε τα μελίσσια του σε κάποια εμφανή θέση, αλλά τα έκρυψε μέσα στο ηλιοτρόπιο, μέσα στη πρασινάδα! Κάπου μέσα σε αυτό το δάσος απο λουλούδια κρύβεται ολόκληρο μελισσοκομείο! Και αν κάποιος περάσει για να τα ψάξει δεν πρόκειται να τα βρεί ποτε, γιατί πολύ απλά δεν φαίνονται...

Κυψέλες τοποθετημένες μέσα στο ηλιοτρόπιο




Και δεν φαίνεται απολύτως τίποτα, πλήρως καμουφλαρισμένες

Εσύ μελισσοκόμε το γνώριζες αυτό;

$
0
0


Όλοι οι μελισσοκόμοι γνωρίζουμε ότι οι μέλισσες χρησιμοποιούν τα καλαθάκια της γύρης που έχουν στα πόδια τους για να μεταφέρουν τη γύρη κομμάτια απο κερί η ακόμα και διάφορα σκουπιδάκια που πρέπει να καθαρίσουν στη κυψέλη τους. Ωστόσο υπάρχει και ένα άλλο υλικό που μεταφέρουν και αυτό είναι οι ριτίνες απο διάφορα φυτά! Δηλαδή η πρώτη ύλη της πρόπολης.


Οι μέλισσες πάνε σε διάφορα φυτά και συλλέγουν ριτινόδες ουσίες. Θα έχετε παρατηρήσει πολλές φορές ότι όταν πιάνετε διάφορα χόρτα η ακόμη και δέντρα, έχουν μια ουσία που κολλάει στα χέρια και δεν φεύγει. Αυτή είναι η ριτίνη που μαζεύουν οι μέλισσες και συγκεντρώνοντας την στα ποδαράκια γίνεται μια μικρή σταγόνα. Στην συνέχεια η συλλέκτρια την παραδίδει σε άλλες μέλισσες οι οποίες την ανακατεύουν με κερί, και γίνεται η γνωστή σε όλους μας πρόπολη. Το κερί προστίθεται μέσα στη ριτίνη για να αποκτάει πλαστική ικανότητα, δηλαδή οι μέλισσες να μπορούν να την κάνουν σχήματα, να φράζουν εισόδους, τρύπες χαραμάδες, ακόμα και να ταριχεύουν νεκρά έντομα η μικρά ζώα όπως ποντίκια σαύρες κλπ.

Αν για παράδειγμα μπεί ένα ποντίκι μέσα στη κυψέλη, οι μέλισσες θα το σκοτώσουν με τα τσιμπήματα αλλά μετά δεν θα μπορέσουν να το βγάλουν απο τη κυψέλη επειδή είναι βαρύ. Έτσι ότι δεν μπορούν να μετακινήσουν το κουκουλώνουν με πρόπολη και γίνεται σαν μούμια εφόσον η πρόπολη έχει αντιμικροβιακές, αντιβακρυτιακές ιδιότητες, ως το πιο ισχυρό αντισυπτηικό αντιμικροβιακό στη φύση! Τα γνώριζες εσύ αυτά;

Μας στέλνει μια μελισσοκόμος από το εξωτερικό και την ευχαριστούμε για το υλικό...
γεια σας!! ειμαι Ελληνίδα μελισσοκόμος (23)  μεταναστρια στη γερμανια και θελω να μοιραστω μαζι σας μια φωτογραφία μου... απεικονίζει μια συλλέκτρια πρόπολης... κατι τέτοιο δεν είχα ξαναδεί και το βρήκα πολυ ενδιαφέρον!

Έφτασαν οι βασίλισσες από τον Στέργιο: Φύγαμε κατευθείαν για τα μελίσσια...

$
0
0

Κόπηκαν νέες καλοκαιρινές παραφυάδες, με έτοιμες βασίλισσες από τον Βασιλοτρόφο Στέργιο Στεργάτο!
Οι βασίλισσες που παράγγειλα από τον πολύ γνωστό βασιλοτρόφο Στέργιο Στεργάτο ήρθαν μέσα σε μια ημέρα από την αποστολή! Μόλις έλαβα το δέμα άνοιξα με ανυπομονησία έτσι ώστε να δώ τις βασιλοπούλες που μου έστειλε. Όλες ζωηρές, με πολύ παχουλή κοιλιά και καλοθρεμμένες. Για να διασφαλίσω την ασφάλεια τους και την αποδοχή από τα μελίσσια, έδωσα αμέσως μετά το άνοιγμα λίγο νεράκι, μια σταγονίτσα με το δάχτυλο, προκειμένου να δροσιστούν από το μακρινό ταξίδι που έκαναν από τον Έβρο. Τρομερή εντύπωση μου έχει κάνει ότι πάντα όλες τις φορές που πήρα από τον φίλο μου τον Στέργιο Βασίλισσες, όλες τις φορές έφτασαν μέσα σε μια ημέρα, μπαμ στην ώρα τους!

Σπάνια στις μέρες μας συναντάμε τόσο καλούς και υπεύθυνους επαγγελματίες, και δεν είναι μόνο η γρήγορη αποστολή, η τέλεια συσκευασία, αλλά η δουλειά που κάνει αυτός ο άνθρωπος με τις βασίλισσες, και γαζώνουν πραγματικά τα πλαίσια! Όλες τις φορές που πήρα βασίλισσες από τον Στέργιο, οι βασίλισσες έγιναν πραγματικά διαμάντια στο μελισσοκομείο μου. Πρόσφατα μάλιστα ένας νέος μελισσοκόμος με ρωτούσε πως κατάφερα και απέκτησα τέτοιες βασίλισσες, που γεννάνε τόσο καλά, και δεν μπόρεσα να μην αποκαλύψω ότι ο Στέργιος κρύβεται πίσω απο αυτό!

Ο Στέργιος πάντα σημαδεύει τις βασίλισσες που στέλνει, και επειδή στα δικά μου μελίσσια δεν έχω σημαδεμένες βασίλισσες, οι βασίλισσες του Στέργιου αξιολογούνται δίχως να χάνονται για χρόνια. Πριν λίγες ημέρες μάλιστα επιθεωρώντας μια κυψέλη εντόπισα μια 3 χρονών βασίλισσα, η οποία κρατά δυναμικά έως και σήμερα. Και αυτό σημαίνει καλή βασιλοτροφία, καλή ανατροφή με πολύ βασιλικό πολτό, καλό αίμα και μια πολύχρονη δουλειά απο επαγγελματία βασιλοτρόφο!

Αν έχω να πω κάτι εξίσου σημαντικό για τον Στέργιο είναι η τηλεφωνική υποστήρηξη για οποιαδήποτε απορία και αν έχετε. Είναι ένας πολύ έξυπνος άνθρωπος, και πρίν καν του θέσετε μια ερώτηση αυτός είναι έτοιμος να την απαντήσει. Όσες φορές έχουμε μιλήσει, μου έχει δώσει πολύτιμες συμβουλές, και αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό, δηλαδή να υπάρχει ένας άνθρωπος που είναι σε θέση να σας κάνει να καταλάβετε όλα τα βήματα αναλυτικα για να γίνει σωστά η αποδοχή της μάνας απο το μελίσσι σίγουρη!

Μπορώ να πω οτι ο Στέργιος είναι ένας απο τους καλύτερους βασιλοτρόφους στην Ελλάδα, και δεν το λέω μόνο εγώ αλλά και δεκάδες μελισσοκόμοι που συνομιλώ καθημερινά και έχουν αγοράσει επίσης απο τον Στέργιο. Και τη φήμη δεν την έχει κερδίσει άδικα, γιατι η καλή δουλειά πάντα ανταμοίβεται!

Δείτε ένα μικρό δείγμα απο τις καινούργιες παραφυάδες, και μερικούς γόνους που κάνουν πραγματικά θράυση! Ντόπιες Μάνες Χαλκιδιικής που σπανίζουν στις μέρες μας, μόνο by Στέργιος Στεργάτος για την Μελισσοκομία Πάρνηθας.

Το τηλέφωνο του είναι: 6937217654
Φωτογραφίες απο τα μελίσσια:








 =

Ξαφνικό αλλεργικό σοκ από τσίμπημα μέλισσας: Μερικές αλήθειες που λίγοι γνωρίζουν...

$
0
0


Ο μελισσοκόμος Χρήστος γράφει στην Ορεινή Μέλισσα...
Ο οποιοσδήποτε μπορεί να πάθει αλλεργικό σοκ και ειδικότερα εμείς οι μελισσοκόμοι που δεχόμαστε που και που τσιμπήματα. Όταν κάποιος δεχθεί τσίμπημα ο οργανισμός μας αντιδρά στο δηλητήριο παράγοντας αντισώματα και μετά από πολλά τσιμπήματα τα αντισώματα αυξάνονται. Δυστυχώς αυτά τα αντισώματα που φτιάχνει ο οργανισμός μας για να μας προστατέψει, σε ένα ατυχές τσίμπημα λειτουργούν πολλαπλασιαστικά με το δηλητήριο και έχουμε αλλεργικό επεισόδιο ή αναφυλακτικο σοκ.

Τα συμπτώματα ποικίλλουν ενώ αυτά που οδηγούν στο μοιραίο είναι το πρήξιμο της αναπνευστικής οδού και τον θάνατο από ασφυξία. Η μόνη θεραπεία σε τέτοιο συμβάν είναι η άμεση χορήγηση επινεφρινης ή αδρεναλίνης. Υπάρχει σύριγγα στα φαρμακεία με την ονομασία Αναπεν σε συσκευασία έτοιμη για χρήση άμεσα κάνοντας την στο μπούτι ακόμη και πάνω από τα ρούχα.

Κοστίζει γύρω στα 40€ και συντηρείται σε θερμοκρασία περιβάλλοντος για περίπου ένα χρόνο. Αχρείαστη να είναι και πιστεύω ότι δεν είναι τρομερό έξοδο για μια φορά τον χρόνο. Το μόνο επικίνδυνο με αυτή την σύριγγα είναι αν κάποιος έχει καρδιακά προβλήματα γιατί τότε αν την κάνει στον εαυτό του μπορεί να σωθεί από το αλλεργικό σοκ αλλά να φύγει από καρδιά.

Και κάτι άσχετο και σχετικό μαζί, για να αποκτήσει κανείς πλήρη ανοσία στο δηλητήριο της μέλισσας θα πρέπει να δέχεται πάνω από 200 τσιμπήματα το χρόνο και πάλι αυτό μπορεί να διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Οπότε κλείνοντας παροτρύνω σε όλους να έχουν αυτή την σύριγγα πάντα μαζί τους και πάντα να χρησιμοποιείται μάσκα και γάντια αν είναι εφικτό. Χρήστος από Καβάλα - έργον -

Πωλούνται 40 κιλά καθαρό άσπρο κερί από απολεπίσματα τρύγου!

$
0
0


~ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ~
Πωλούνται  40 κιλά  καθαρό άσπρο κερί  από  απολεπίσματα στο τρύγο. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου στο τηλέφωνο...

Τηλέφωνο 6973827622
Όνομα Γιώργος

Πωλείται μέλι ανθέων σε τιμές χονδρικής για μελισσοκόμους

$
0
0


~ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ~
Πωλειται ανθομελο Α΄ποιοτητας
σε δοχεία των 27.5 κιλων.
τιμη:125 ευρώ
ποσοτητα: 30 δοχεία
Όνομα Γιαννης
Περιοχή Χαλκιδικη
Τηλέφωνο επικοινωνίας...

Τηλέφωνο 6944 929076

Περίεργη κηρήθρα μέσα στη κυψέλη: Απο τι έγινε ετσι;

$
0
0

Σας στέλνω μια φωτογραφία ενός πλαισίου που βρήκα σε ένα 10αρι μελίσσι μου. Το μελίσσι προέκυψε ως παραφυαδα ενός δίπατου που είχε βασιλικά κελιά και τα μοίρασε σε τρεις παραφυάδες. Πρόκειται για το πρώτο από αριστερά πλαίσιο. Όλα τα υπόλοιπα πλαισια δείχνουν φυσιολογικά.
Μπορείτε να μου πείτε τι μπορεί να συνέβη και τι  να το κάνω;  Προς το παρόν το ξαναέβαλα στη θέση του. Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Δείτε τη φωτογραφία και την απάντηση πιο κάτω...



Απάντηση...
Τέτοια εικόνα έχουμε συνήθως σε λιωμένες κηρήθρες από την έντονη ζέστη του Καλοκαιριού. 
Παρόμοια εικόνα με τέτοια κενά θα μπορούσαμε να έχουμε σε ένα κομμένο φύλο κηρήθρας το οποίο στη συνέχεια έχτισαν οι μέλισσες. σε όσα σημεία δεν ξεκόλλησε. Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως πρώτα χτίστικε και μετά έλιωσε, προφανώς το μεσημέρι με τον έντονο ήλιο μέσα σε μια καυτή ημέρα του Καλοκαιριού... 

Γι αυτό το λόγο οι μελισσοκόμοι παίρνουν μέτρα, βάφουν άσπρα τα καπάκια στο πάνω μέρος, βάζουν μόνωση με φελιζόλ πάνω απο το καπάκι, τοποθετούν κηρόπανα κλπ. Γιατί η ζέστη μπορεί να δημιουργήσει πολλά προβλήματα...

Τοποθέτηση κυψελών για να χωρέσουν πολλά μελίσσια!!!

$
0
0


Δείτε μια διάταξη κυψελών για να εξοικονομήσετε πολύ χώρο και να γλιτώσετε από το φαινόμενο της παραπλάνησης. Σύμφωνα με πολλές πηγές, όταν τα μελίσσια είναι τοποθετημένα με διαφορετική γωνία, οι μέλισσες διευκολύνονται πάρα πολύ να βρούν την κυψέλη τους και δεν μπερδεύονται να μπούν σε ξένες. Συνεπώς μια τέτοια τοποθέτηση φτιάχνει πιο υγιή μελίσσια που δεν χάνουν συλλέκτριες και μένουν πιο δυνατά. Και επιπροσθέτως κάνουμε μεγάλη εξοικονόμηση στο χώρο!


Ένα μεγάλο μυστικό για να βάλουμε δεύτερο κύκλο μελισσιών μέσα στον κύκλο και να μην έχουμε παραπλάνηση, είναι να τοποθετήσουμε τις εισόδους των μελισσιών σε αντίθετη κατεύθυνση απο αυτή που κοιτάνε οι μπροστινές κυψέλες. Διότι οι μέλισσες έχουν την τάση να μπαίνουν στην πιο μπροστινή κυψέλη...

Η φωτογραφία ανέβηκε απο το Τσακώνικο Μέλι Πουτσελάς στον κάμπο...






Πήγε στα μελίσσια και δεν πίστευε στα μάτια της με αυτό που βρήκε...

$
0
0


Μερικοί μελισσοκόμοι αναρωτιόμαστε πόσο τυχεροί είμαστε μερικές φορές. Όπως και να το κάνουμε όμως η μελισσοκόμος Ευελίνα απο την Λάρισα κερδίζει το βραβείο εφόσον έζησε μια ιδιαίτερη στιγμή με πολύ μα πολύ τύχη. Καθώς πήγαινε λοιπόν στα μελίσσια είδε κάτι να "ξεχωρίζει"στο έδαφος μέσα στα χόρτα ακριβώς δίπλα απο τα μελίσσια. Καθώς προχώρησε για να δει τι είναι, νόμισε ότι ο ήλιος την είχε "χτυπήσει"στο κεφάλι, καθώς δούλευε πολύ ώρα στα μελίσσια. Μόλις πλησίασε διαπίστωσε ότι έβλεπε πολύ καλά, και ήταν πραγματικά απίστευτο!

Ένα κουλουριασμένο και κανονικότατο πενηντάευρο (50 ευρώ)πεταμένο μέσα στη μέση του πουθενά! Το γεγονός ότι δεν υπήρχαν μελίσσια ούτε άνθρωποι εκεί την προηγούμενη περίοδο μας κάνει να διαπιστώσουμε ότι αν σε θέλει η τύχη, μπορεί να σε βρει όπου και αν βρίσκεσαι ακόμα και στη μέση του πουθενά....



Νέα μέθοδος για κόψιμο παραφυάδων το Καλοκαίρι χωρίς μετακινήσεις και εγγυημένη 100% επιτυχία!

$
0
0


Σήμερα θα σας αποκαλύψουμε μια μέθοδο για  να κόβετε παραφυάδες το Καλοκαίρι, με τεράστια επιτυχία και δίχως να χρειάζεται να κάνετε μετακινήσεις η κάποιο δύσκολο χειρισμό. Η μέθοδος βασίζεται σε μεγάλη εμπειρία και είναι δοκιμασμένη από έμπειρους μελισσοκόμους, και είναι ιδανική θα έλεγα για όσους θέλουν να κάνουν πολλά μελίσσια όποτε θέλουν, χωρίς όχημα, μετακινήσεις, η κάποιο πρόβλημα.

Όλοι έχουμε ακούσει τους παλιούς μελισσοκόμους να λένε ότι για να γίνουν σωστές παραφυάδες πρέπει να τις μετακινήσουμε 3 χιλιόμετρα τουλάχιστον, έτσι ώστε να μην χαθούν οι συλλέκτριες και να έχουν επιτυχία. Δεν είναι λίγες οι φορές όπου μας προειδοποίησαν ότι αν κόψουμε παραφυάδες επι τόπου, πολλές θα αποτύχουν, γιατί είτε μπορεί να προκύψει λεηλασία η κάποιο άλλο πρόβλημα. Εφόσον χάνονται οι συλλέκτριες χάνεται η προστασία που έχει η κυψέλη.

Σήμερα όμως θα αναλύσουμε μια μέθοδο που κάνει παρελθόν αυτά τα προβλήματα, και οι παραφυάδες πετυχαίνουν στο 100%. Ακούστε λοιπόν πως έχει η μέθοδος.

Πρώτο βήμα
Τώρα το Καλοκαίρι όσο προχωράνε οι μέρες τα μελίσσια αρχίζουν να μπαίνουν σε μια φάση, που δεν πρέπει να τα μικραίνουμε πολύ. Δηλαδή σε καμία περίπτωση δεν ρίχνουμε τα μελίσσια μας κάτω απο 3 πλαίσια πλυθησμό. Προσπαθούμε αυτή τη περίοδο όλα τα μελίσσια να ξεπερνούν τα 5 πλαίσια, και σε αυτό συμπεριλαμβάνονται και οι παραφυάδες που θα κόψουμε. Ο μελισσοκόμος μετά τον Ιούλιο δεν πρέπει να ριψοκινδυνεύει να μικρίνει τόσο πολύ τα μελίσσια με 1-2-3 πλαίσια πλυθησμό διότι αργότερα με μια έντονη κακοκαιρία όλα αυτά τα μελίσσια θα χαιρετήσουν! Με ένα κρύο δεν θα καταφέρουν να ξεχειμωνιάσουν. Και είναι πολύ σοβαρό να το προσέξουμε αυτό. Συνεπώς τοπρώτο βήμαείναι να επιλέξουμε ποιά μελίσσια θα γίνουν παραφυάδες. Προτιμούμε τα 10άρια +, δηλαδή όσα είναι 10 η παραπάνω πλαίσια με πλυθησμό, και έχουν πάνω απο 4 γόνους.

Δεύτερο βήμα
Το δεύτερο βήμα είναι να βρούμε τη βασίλισσα. Στα μελίσσια που επιλέξαμε να κόψουμε παραφυάδες πρέπει οπωσδήποτε να βρούμε την βασίλισσα. Ο εντοπισμός της γίνεται παρατηρώντας την γλώσσα των μελισσών. Συνήθως το πλαίσιο που βρίσκεται η βασίλισσα οι μέλισσες είναι πιο νευρικές, και υπάρχουν αυγά ημέρας. Εφόσον βρούμε τη βασίλισσα, τότε όλα τα υπόλοιπα είναι πολύ εύκολα. Όλοι οι μελισσοκόμοι ακόμα και οι πιο έμπειροι έχουν δυσκολίες στην εύρεση μερικών βασιλισσών, οπότε αν δεν την βρείτε μέσα σε λίγα λεπτά, κλειστε το καπάκι και ξανα επιθεωρήστε σε λίγη ώρα, γιατί πιθανόν η βασίλισσα να φοβήθηκηκε και γι αυτό να μην τη βρίσκετε.

Τρίτο βήμα
Εφόσον βρέθηκε το πλαίσιο με τη βασίλισσα, το αφήνουμε 2 μέτρα πιο πέρα (για λίγα λεπτά), και πλέον μπορούμε να πάρουμε πλαίσια γόνου και πλυθησμό απο το μητρικό μας μελίσσι. Την βασίλισσα την αφαιρέσαμε για να γνωρίζουμε ότι η νέα μας παραφυάδα είναι ορφανή και δεν έχει βασίλισσα. Για να κάνουμε την παραφυάδα, επιλέγουμε 2 πλαίσια γόνου μαζί με τον πλυθησμό, και ένα πλαίσιο με γύρη η μέλι. Επίσης προσθέτουμε και 1-2 άκριστα στις δύο άκρες της κυψέλης.

Τέταρτο βήμα
Αλλάζουμε θέση στη μητρική κυψέλη και τη βάζουμε σε μια νέα άκυρη θέση δίπλα στα μελίσσια, και στην θέση της βάζουμε την παραφυάδα έτσι ώστε η παραφυάδα να κερδίσει τις συλλέκτριες. Όσον αφορά τους γόνους και τον πλυθησμό που παίρνουμε για την παραφυάδα, παίρνουμε περίπου το 1/3 του πλυθησμού, διότι η μητρική κυψέλη θα χάσει ένα μέρος απο συλλέκτριες. Εμείς θέλουμε στο περίπου να κάνουμε δύο ίσα μελίσσια. Η μητρική κυψέλη μέσα σε 2-3 ημέρες θα έχει αποκτήσει νέες συλλέκτριες, ενώ η παραφυάδα θα έχει ένα μεγάλο μέρος απο τις παλιές.

Πέμπτο βήμα
Είναι να βγάλει βασίλισσα η παραφυάδα μας. Πρώτος και καλύτερος τρόπος είναι να πάρουμε έτοιμες βασίλισσες απο κάποιο γνωστό βασιλοτρόφο, πχ τον Στέργιο Στεργάτο (6937217654) ή τον Γιάννη Λεπίδα (6977249090) κλπ που είναι δύο απο τους καλύτερους βασιλοτρόφους στην Ελλάδα. Η μάνα θα γεννά κανονικά μέσα σε 5 μέρες. Άλλος τρόπος είναι να βάλουμε έτοιμο βασιλοκελί αλλά αυτός ο τρόπος προυποθέτει δυνατά μελίσσια πχ αν κόψουμε μελίσσι σφιχτό δεκάρι.

Πωλούνται βιολογικά φύλα κηρήθρας απο μελισσοκόμο

$
0
0

~ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΕΣΕ ΑΓΓΕΛΙΕΣ~
Ονομάζομαι Μαρκος και θα ήθελα να μου βάλετε μια αγγελία για πώληση βιολογικών φύλλων κηρήθρας. Τιμή φύλλου 1€. Είμαι από ηράκλειο Κρήτης και το τηλέφωνο μου είναι...

Τηλέφωνο 6946253672

Αποκαλύψη για τους ψευδοσκορπιούς και τη βιολογική καταπολέμησης της βαρρόα. Νέο πείραμα και αποτελέσματα που κανείς δε περίμενε...

$
0
0


Είναι οι ψευδοσκορπιοί η τέλεια βιολογική θεραπεία για τη καταπολέμηση της βαρρόα στα μελίσσια; Η μήπως όχι; Πειράματα διεξήχθησαν στην Νέα Ζηλανδία και απέδειξαν πράγματα που κανείς δεν μπορούσε να πιστέψει στο παρελθόν. Οι ψευδοσκορπιοί όπως είχαμε μιλήσει πριν κάποια χρόνια εδώ στην Όρεινή Μέλισσα, είναι κάποια μικρά εντομάκια, τα οποία μπαίνουν μέσα στις κυψέλες και κυνηγάνε τα βαρρόα για να τα φάνε. Δηλαδή είναι οι φυσικοί θηρευτές της βαρρόα μέσα στη κυψέλη. Οι ερευνητές πίστευαν πριν λίγα χρόνια ότι αν αφήσουμε τους ψευδοσκορπιούς να αυξησουν τους πλυθησμούς μέσα στη κυψέλη θα μπορούσαμε να καταφέρουμε μια βιολογική καταπολέμηση βαρρόα, εφόσον κάθε ενήλικος ψευδοσκορπιός τρώει 1-9 βαρρόα κάθε μέρα!

Δεν άργησε λοιπόν η ώρα που η θεωρία έγινε πράξη και οι ερευνητές αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν κανονικά πειράματα σε ζωντανές κυψέλες! Τα πειράματα λοιπόν ξεκίνησαν απο το ερευνητικό κέντρο Plant and food research με υπεύθυνο τον James Pinfold στο οποίο χρησιμοποίησαν 10 διαφορετικές κυψέλες στις οποίες εισήγαγαν ζωντανούς ψευδοσκορπιούς! Σκοπός του πειράματος ήταν να δουν, πόσο ποσοστό ήταν ικανοί να καταπολεμήσουν οι ψευδοσκορπιοί, και αν τελικά είναι τόσο ωφέλιμοι όσο νομίζαμε.

Το πείραμα ήταν σχεδόν απίστευτο. Κανείς δεν το περίμενε. Έπειτα απο 5 μήνες οι κυψέλες με τους ψευδοσκορπιούς δεν είχαν την παραμικρή διαφορά σε προσβολή βαρρόα. Δηλαδή με απλά λόγια οι ψευδοσκορπιοί δεν έδειξαν κανένα απολύτως αποτέλεσμα, και στην τελική δεν ήταν ικανοί να καθαρίσουν τα μελίσσια από τα παράσιτα. Μάλιστα τα αποτελέσματα της έρευνας συγκεντρώθηκαν στον παρακάτω πίνακα...


* Numbers of varroa/100 bees = Αριθμός βαρρόα/100 μέλισσες
Untreated = Μελίσσια που έμειναν χωρίς θεραπεία
   Chelifers = Ψευδοσκορπιοί
   Miticide = Θεραπεία με ταινίες bayvarol


Στο πείραμα που έγινε το test dna πάνω στους ψευδοσκορπιούς, απέδειξε ότι δεν κατανάλωναν βαρρόα! Δηλαδή παρόλο που η τροφή τους στηρίζεται στα βαρρόα και είναι φυσικοί θηρευτές, μέσα στη κυψέλη προτίμησαν να κυνηγούν άλλα έντομα, και να βρίσκουν απο αλλού πηγή τροφής!

Σε 201 ψευδοσκορπιούς που τοποθετήθηκαν στον πάτο απο 6 κυψέλες, στη διάρκεια 13 ολόκληρων εβδομάδων τα αποτελέσματα ήταν:
1. Απέμειναν μόνο 88 ψευδοσκορπιοί ανά κυψέλη, ενώ τα βαρρόα διατήρησαν πληθησμό 46 ανά 100 μέλισσες
2. Σε 3 κυψέλες μπήκαν χημικές ταινίες bayvarol και μετά απο 9 εβδομάδες απέμειναν 0.8 βαρρόα ανα 100 μέλισσες.

Το συμπέρασμα λοιπόν της έρευνας είναι οτι οι ψευδοσκορπιοί δεν μπορούν να καταπολεμήσουν τη βαρρόα, και σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσαμε να τους χρησιμοποιήσουμε για μια βιολογική καταπολέμηση όπως νομίζαμε στο παρελθόν.

Το εισόδημα και τα κέρδη ενός μελισσοκόμου

$
0
0


Σε προχθεσινό μας  άρθρο με τίτλο «Επαγγελματίας μελισσοκόμος», προσεγγίσαμε κυρίως το χρονοδιάγραμμα μιας επαγγελματικής μελισσοκομικής καριέρας, χωρίς να αναφερθούμε σε νούμερα και σε αριθμούς.

Με αφορμή αυτό το άρθρο, πολλοί συνάδελφοι, νέοι κυρίως, μας ζήτησαν να γράψουμε ένα ακόμα άρθρο με συγκεκριμένα στοιχεία και υπολογισμούς, σχετικά με τη πορεία που θα έχει το μελισσοκομικό τους εισόδημά, σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα «ωρίμανσης τους» σε αυτό το επάγγελμα.

Αν και μια τέτοια ανάλυση εμπεριέχει κινδύνους αστοχίας και υποκειμενικής εμπλοκής, παρ όλα αυτά θα προσπαθήσω να προσεγγίσω το θέμα όσο ποιο ρεαλιστικά και αντικειμενικά γίνεται.
Είναι αυτονόητο πως τους πρώτους 12-18 μήνες δεν θα πρέπει να προσδοκούμε σε κανένα εισόδημα και το καλύτερο που μπορούμε να καταφέρουμε, θα είναι να εξασφαλίσουμε αρκετό μέλι για εμάς, την οικογένειά μας...άντε και για κάνα δυο φίλους. Το σπουδαιότερο κέρδος μας όμως, θα είναι πως θα έχουμε αποκτήσει πολλές γνώσεις και αρκετή εμπειρία, προκειμένου να κάνουμε το επόμενο μεγάλο βήμα που θα μας φέρει πιο κοντά στην επαγγελματική μελισσοκομία.

Αυτό θα συμβεί από τη στιγμή που θα αποκτήσουμε τα πρώτα 50-60 μελίσσια μας.
Προηγουμένως όμως θα πρέπει να έχουμε πάρει μια σειρά από αποφάσεις που θα καθορίσουν το ύψος του εισοδήματος που μπορεί να προκύψει από αυτά τα «λίγα» μελίσσια, αλλά και το ύψος της επένδυσης που θα πρέπει να κάνουμε προηγουμένως, για να υποστηρίξουμε αυτές μας τις αποφάσεις. 

Το πρώτο που θα πρέπει να μας απασχολήσει και για το οποίο θα πρέπει να έχουμε αποφασίσει εκ των προτέρων, είναι αν θα κάνουμε στατική η νομαδική μελισσοκομία. Αυτό είναι καθοριστικής σημασίας γιατί από αυτό θα κριθεί αν θα χρειαστεί να αγοράσουμε ή να νοικιάσουμε ένα κτήμα, στην πρώτη περίπτωση ή να αγοράσουμε ένα ελαφρύ φορτηγό αυτοκίνητο, στη δεύτερη. Ακόμα όμως και στη περίπτωση που θα κάνουμε νομαδική μελισσοκομία, θα πρέπει να εξασφαλίσουμε ένα κατάλληλο μέρος για τη διαχείμαση των μελισσιών μας, οπότε για να έχουμε ήσυχο το  κεφάλι μας, προτείνουμε και σε αυτή την περίπτωση, να καταλήξουμε στη λύση της ενοικίασης ενός κτήματος.

Το πρώτο αυτό χρόνο που θα ξεκινήσουμε, στην ουσία, την επαγγελματική μας σταδιοδρομία σαν μελισσοκόμοι, θεωρούμε πρώιμο να μας απασχολήσει το είδος της εκμετάλλευσης που θα κάνουμε και  τις μεθόδους που θα ακολουθήσουμε. Αυτό είναι κάτι που, κατά τη γνώμη μας, θα πρέπει να το αποφασίσουμε αφού περάσουμε και αυτό το στάδιο «ολοκλήρωσης» μας, εκτός και αν έχουμε από δίπλα μας κάποιον έμπειρο και διαθέσιμο μελισσοκόμο που θα είναι πρόθυμος να μας καθοδηγεί βήμα-βήμα!

Με άλλα λόγια, τη χρονιά αυτή που θα βρεθούμε με τα πρώτα μας 50-60 σμήνη, καλό θα είναι να αρκεστούμε στην κλασική μέθοδο της τοποθέτησης πατώματος στα μελίσσια μας και να αφήσουμε τα ...δύσκολα για τον επόμενο χρόνο.
Με αυτά τα δεδομένα και λαμβάνοντας υπ όψη τις τρέχουσες τιμές της αγοράς, μπορούμε να «διακινδυνεύσουμε» τους ακόλουθους υπολογισμούς.

Κεφάλαιο:
50 παραγωγικά μελίσσια:  προς 100 ευρώ = 5,000 ευρώ.
50 διώροφες κυψέλες με πλαίσια : προς 50 ευρώ = 2,500 ευρώ
Βασικός μελισσοκομικός εξοπλισμός, ένας χειροκίνητος μελιτοεξαγωγέας, μια συσκευή συρμάτωσης, και κάποια βασικά εργαλεία και αναλώσιμα περίπου 1000 ευρώ.
Ένα ελαφρύ φορτηγάκι 2-2,5 τόνων, μεταχειρισμένο, μα σε καλή κατάσταση 6,000 ευρώ.
Αγορά ενός κτήματος 2-3 στρεμμάτων, γύρω στα 3,000 ευρώ.
Ενοικίαση ενός κτήματος 1-2 στρεμμάτων 100 ευρώ/έτος.

Συνολικό κεφάλαιο:
Για 50 σμήνη στατικής μελισσοκομίας: 11,500 ευρώ.
Για 50 σμήνη νομαδικής μελισσοκομίας:14,500 ευρώ.
Έξοδα εκμετάλλευσης:
Για 50 σμήνη στατικής μελισσοκομίας: 10 ευρώ/μελίσσι = 500 ευρώ.
Για 50 σμήνη νομαδικής μελισσοκομίας: 20 ευρώ/μελίσσι = 1000 ευρώ.

Προσδοκώμενο εισόδημα:
Από 50 σμήνη στατικής μελισσοκομίας:  50 σμήνη Χ 8 κιλά = 400 κιλά μέλι Χ 12 ευρώ/κιλό = 4,800 ευρώ.
Από 50 σμήνη νομαδικής μελισσοκομίας: 50 σμήνη Χ 15 κιλά = 750 κιλά μέλι Χ 8 ευρώ/κιλο = 6,000 ευρώ
Καθαρό εισόδημα για το μελισσοκόμο:
Από 50 σμήνη στατικής μελισσοκομίας: 4,800- 500= 4,300 ευρώ
Από 50 σμήνη νομαδικής μελισσοκομίας : 6,000-1,000=5,000 ευρώ.
Τα αντίστοιχα αποτελέσματα για την επόμενη χρονιά που θα βρεθούμε με 100 μελίσσια, με βάση το αρχικό μας πλάνο, θα είναι περίπου ανάλογα. Δηλαδή 8,600 ευρώ για τη στατική και 10,000 ευρώ για τη νομαδική μελισσοκομία.

Τα αποτελέσματα όμως αυτά μπορούν να βελτιωθούν αισθητά αν αποφασίσουμε τον δεύτερο αυτό χρόνο επαγγελματικής μας μελισσοκομίας, να εφαρμόσουμε κάποια μορφή εντατικής εκμετάλλευσης ή να στοχεύσουμε και στην παραγωγή και/ή άλλων προϊόντων της κυψέλης. Ένας άλλος παράγοντας που μπορεί να λειτουργήσει υπέρ ενός αισθητά μεγαλύτερου αποτελέσματος, είναι η επίτευξη προστιθέμενης αξίας στα προϊόντα που θα βγάλουμε. Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε είτε  μέσα από μια έξυπνη συσκευασία που θα δώσει ώθηση στα προϊόντα μας, είτε από την μεταποίησή τους σε κάποια δευτερογενή προϊόντα, όπως είναι το παστέλι για παράδειγμα.
Κάτι το οποίο θα πρέπει επίσης να αναφερθεί, είναι το γεγονός ότι από τα 100 μελίσσια και πάνω τα αποτελέσματα δεν είναι αναλογικά, γιατί υπεισέρχονται νέοι παράγοντες, όπως η ύπαρξη εργατικών για παράδειγμα.

Θα πρέπει ακόμα να τονιστεί πως η προσέγγιση που δίνουμε πάρα πάνω είναι ενδεικτική και πως τα νούμερα και τα αποτελέσματα διαφέρουν αρκετά, και από περιοχή σε περιοχή, και από χρονιά σε χρονιά.
Σκοπός όλης αυτής της ανάλυσης είναι να δώσει έναν μπούσουλα στους νέους κυρίως μελισσοκόμους, οι οποίοι πολλές φορές πέφτουν στην πλάνη της παραπληροφόρησης και της υπερβολής, τόσο για τον χρόνο και τα οικονομικά μέσα που χρειάζονται για να γίνουν επαγγελματίες μελισσοκόμοι, όσο και για τις προσδοκίες που μπορεί να έχουν, σχετικά με τα οικονομικά αποτελέσματα αυτής τους της ενασχόλησης.

Διαβάστε επίσης : Επαγγελματίας Μελισσοκόμος - Οι τρεις σημαντικότερες προϋποθέσεις για να πετύχουμε!

Επιμέλεια: Μανόλης Δερματης, ερευνητής μελισσοκόμος, συγγραφέας του βιβλίου "Η Ιστορία Μιας Βασίλισσας"

Φτιάχνοντας βασίλισσες χωρίς εμβολιασμό: Η πιο γρήγορη μέθοδος που έγινε γνωστή στους μελισσοκόμους...

$
0
0


Φτιάχνοντας τις δικές μας βασίλισσες χωρίς εμβολιασμό: Ο πιο εύκολος - γρήγορος τρόπος (ΒΙΝΤΕΟ). Δείτε στο παρακάτω βιντεάκι έναν εξαιρετικά γρήγορο και εύκολο τρόπο βασιλοτροφίας χωρίς εμβολιασμό. Αυστηρά για "πατεντιάρηδες"μελισσοκόμους...


Η Ασκοσφαίρωση και η θεραπεία της!

$
0
0


Η γνωστή σε όλους Ασκοσφαίρωση πρόκειται για μια συνεχώς αυξανόμενη ασθένεια που προκαλείται από τον μύκητα Ascosphaera apis και αναπτύσσεται αποκλειστικά και μόνο στο γόνο των μελισσών , μετατρέποντας τις προνύμφες των μελισσών , σε ''απολιθώματα''δηλαδή μούμιες που η εικόνα τους μοιάζει με γύψο ή κιμωλία, εξού και η ονομασίες γυψόγονος ή κιμωλίαση. Οι εργάτριες μέλισσες δεν δείχνουν να επηρεάζονται από τον μύκητα , παρα μόνο να τον μεταφέρουν μέσω της τροφής στις προνύμφες.


Η εμφάνιση της ασθένειας δείχνει να εμφανίζεται τόσο σε σφραγισμένο όσο και σε ασφράγιστο γόνο, τον οποίο τα μελίσσια από ένστικτο καθαριότητας απομακρύνουν έπειτα από 10 μέρες περίπου βγάζοντας τον αρχικά έξω από τα κελιά και έπειτα από τον πάτο της κυψέλης έξω από την είσοδο..  Η ασκοσφαιρωση δείχνει να εξαπλώνεται σε Μελίσσια που αδυνατούν να θερμάνουν σωστά το γόνο. Δηλαδή οι προνύμφες που παθαίνουν ψύξη είναι εστία ανάπτυξης του Μύκητα... χαρακτηριστικό παράδειγμα ειναι οι κηφήνες που συνήθως θερμαίνονται πιο δύσκολα λόγω μεγέθους όταν βρίσκονται περιμετρικά ενός πλαισίου και η θερμοκρασία σε σχέση με αυτήν που έχουν ανάγκη παρουσιάζει απόκλιση.

Τα σπόρια του μύκητα , μόλις εισέρχονται στην αναπτυσσόμενη προνύμφη μέσω της μολυσμένης τροφής πχ γύρης, τότε αρχίζει η διαδικασία εξάπλωσης της ασθένειας στην καταδικασμένη προνύμφη...Τα σπόρια περνάνε μέσα στο έντερο , διαπερνούν τα τοιχώματα και αποκτούν ανάπτυξη εισβάλλοντας καταστροφικά  στα κύτταρα της προνύμφης νεκρώνοντας την. Η προσβολή αρχικά θυμίζει την εικόνα μιας άσπρης μούχλας η κάποιας βαμβακερής κάλυψης.


Η προνύμφη μετά την προσβολή αρχίζει να γίνεται ένα γύψινο κομμάτι γεμάτο από μύκητες. Στην αρχή ο μύκητας στο δικός μας μάτι φαίνεται σαν άσπρος γύψος... Καθώς όμως οι μέρες περνούν όλο και περισσότερα μικκύλια ενώνονται , και τότε δημιουργούνται οι μεταδοτικοί και εξαιρετικά ανθεκτικοί σπόροι της ασθένειας. Η προνύμφη όταν δημιουργούνται οι σπόροι αρχίζει να παίρνει σκούρο χρώμα μέχρι να πάρει το χαρακτηριστικό μαύρο χρώμα όντας ικανή να απελευθερώσει χιλιάδες σπόρους παντου γυρω τους...

Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα η προνύμφη θα αποβάλλει την υγρασία της και θα μεταμορφωθεί σε μια μαύρη μούμια το οποίο και είναι το τελικό στάδιο ανάπτυξης της ασθένειας. Αν η εξάπλωση είναι μεγάλη στις κηρήθρες τότε καθίσταται αδύνατο από τις μέλισσες να αποβάλλουν όλες τις μούμιες από τα κελιά και φαίνεται ως γενική εικόνα στην κηρήθρα μια διάσπαρτη γέννα όπως της φωτογραφίας.



Πρόκειται για μια ασθένεια που έχει εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο και δείχνει να συμβάλλει αρκετά στην εξάπλωση της η αυξημένη υγρασία ενός τόπου.

Γι αυτό η θέση του Μελισσοκομείου μας ΔΕΝ πρέπει να είναι σε μέρη με αυξημένη υγρασία, ή να έχει κοντά ρεματιές, λίμνες, και ποτάμια...
Επίσης δείχνει να εμφανίζεται σε ένα μελίσσι όταν στρεσάρεται. Το στρες μπορεί να προκληθεί από διάφορες περιβαλλοντολογικές και καιρικές συνθήκες, όπως οι απότομες αλλαγές θερμοκρασίας ή και νεκταρροέκκρισης.

Με το στρες οι μέλισσες αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις θερμοκρασιακές ανάγκες του γόνου , και έτσι η νόσος εμφανίζεται αρχικά στις άκρες μιας κηρήθρας όπου η θερμοκρασία παρουσιάζει μια απόκλιση σύμφωνα με αυτή που έχει ανάγκη ο γόνος για να επωασθεί.

Άλλος παράγοντας που μπορεί να αποτελέσει αίτιο προσβολής ενός μελισσιού είναι η μολυσμένη γύρη όπως είπαμε και πιο πάνω, που μπορεί να μετέφεραν τα ενήλικα άτομα της κυψέλης.

Επιπροσθέτως προσέχουμε ένα μελίσσι να έχει αρκετές τροφές μέσα. Eχει παρατηρηθεί ότι στα δυνατά μελίσσια δεν μπορεί να εξαπλωθεί εύκολα ο μύκητας όπως και σε μελίσσια με δυνατό το ένστικτο της καθαριότητας , διότι αν οι μέλισσες απομακρύνουν γρήγορα τον προσβεβλημένο γόνο από την κυψέλη τότε ο μύκητας αδυνατεί να εξαπλωθεί.



Επίσης αξίζει να αναφερθεί πως η κάθε μούμια μπορεί να απελευθερώσει στο περιβάλλον εκατομμύρια σπόρους, οι οποίοι μπορούν να προσκολληθούν στα κελιά της κηρήθρας αλλά και στις ενήλικες μέλισσες οι οποίες θα διασκορπίσουν τον μυκητα και στο περιβάλλον άλλα και στις άλλες μέλισσες με τις οποίες θα έρθουν σε επαφή, και μπορεί να προέρχονται ακόμα και από άλλες κυψέλες...

Αυτοί οι σπόροι εφόσον απελευθερωθούν στο περιβάλλον μπορούν να ζήσουν έως και 15 χρόνια.

Μέτρα πρόληψης κατά της Ασκοσφαίρωσης !!!

Ο μεγαλύτερος εχθρός της ασκοσφαιρωσης είναι ο καλός εξαερισμός τους σμήνους. Φροντίζουμε η Κυψέλη να αερίζεται σωστά , οι θήρες να είναι πάντα ανοιχτές και το κερόπανο να έχει τα σωστά κενά περιμετρικά γύρω του έτσι ώστε να αποβάλλεται η υγρασία γρήγορα. Κηροπανα φτιαγμένα από πλαστικό πχ νάιλον είναι εξαιρετικά επικίνδυνα για την προσβολή από τον μύκητα.
Επίσης πρέπει οι κυψέλες μα να ειναι είτε βαμμένες με διαφορετικά χρώματα είτε να έχουν διάφορα γεωμετρικά σχήματα επάνω τους , έτσι ώστε οι μέλισσες να μην μπορούν να παραπλανηθούν , και αν τυχών έρθει η ασθένεια σε κάποιο μελίσσι να μην μεταδοθεί.
Διατήρηση δυνατών μελισσοσμηνων , που ο πληθυσμός να υπερβαίνει αναλογικά τον γόνο έτσι ώστε να μην έχουμε ακάλυπτο γόνο που θα ειναι εκτεθειμένος σε χαμηλές η υψηλές θερμοκρασίες. Αντικατάσταση μαύρων κηρηθρων με νέα φύλλα.
Μετρα καταπολεμησης της ασθενειας
Αφαίρεση του μουμιοποιημένου γόνου από τον πάτο της κυψέλης αλλά και από την είσοδο, καταστροφή κηρηθρών που έχουν αρκετά κρούσματα γυψόγονου επάνω τους, πρόσθεση ψημένου (σφραγισμένου) γόνου από άλλα μελίσσια για την ανανέωση του πληθυσμού, καλός εξαερισμός του σμήνους (πχ αεριζόμενοι πάτοι με σήτα), τροφοδότηση με σιρόπι και γύρη μη μολυσμένη για την διατροφή του γόνου, διατήρηση δυνατού σμήνους, αντικατάσταση βασιλισσών με νέες ανθεκτικές στην ασθένεια, αποφυγή λεηλασίας μεταξύ των μελισσιών, προσοχή στις εργασίες του μελισσοκόμου , απολύμανση εξοπλισμού σε περίπτωση επαφής με μολυσμένο μελίσσι, αλλαγή στην θέση του μελισσοκομείου έστω και μικρές μετακινήσεις κάθε χρόνο, αφήνουμε η προσθέτουμε στα ασθενή μελίσσια ώστε να έχουν μπόλικες προμήθειες, αποφυγή παραπλάνησης (ακανόνιστη διάταξη κυψελών), αποφυγή άσκοπων επιθεωρήσεων νωρίς την άνοιξη, χορήγηση τροφών γνωστής προέλευσης.
Θεραπεία της Ασκοσφαίρωσης!!!

Σύμφωνα με έρευνες που έχουν διεξαχθεί , φαίνεται ότι σημαντικός παράγοντας στην εξάπλωση τoυ μύκητα Ascosphaera apis είναι και η Βαρρόα η οποία απορροφά από την αιμολέμφο των νεαρών εργατριών το 33% της συνολικής πρωτεΐνης και το 17% της λυσοζύμης.

Έτσι τελικά η προνύμφη έχει κατακόρυφη μείωση της λυσοζύμης 33% εξαιτίας της Βαρρόα. Η λυσοζύμη είναι μια ουσία που δείχνει να έχει ιδιαίτερα αποτελεσματική δράση απέναντι στην Ασκοσφαίρωση , πράγμα που ανατρέπει πολλά δεδομένα. Η Λυσοζύμη είναι ένα αμινοξύ (πρωτεΐνη) με αντιβακτηριακές και αντιμικροβιακές ιδιότητες που δείχνει να περιορίζει τον μύκητα αποτελεσματικά.

Η λυσοζύμη η οποία υπάρχει σαν ουσία και στις μέλισσες δείχνει να υπάρχει σε αυξημένη συγκέντρωση στο ασπράδι του αυγού σε αριθμό περίπου 3,4% από τα συνολικά 6 γραμμάρια πρωτεΐνης που περιέχει (το υπολοιπα συστατικά είναι νερό). Επίσης είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η λυσοζύμη λειτουργεί στο αυγό , σαν φράχτης προστασίας εισχώρησης των βακτηριδίων και μικροβίων στο εσωτερικό του. Η λυσοζύμη υπάρχει σε μεγάλη περιεκτικότητα και στις ενήλικες μέλισσες αλλά και στις προνύμφες και κυμαίνεται από 5 εως 25 μg.

Πειράματα πραγματοποιήθηκαν με λυσοζύμη η οποία εκχειλίστηκε από ασπράδια αυγών και χορηγήθηκε με σιρόπι ζάχαρης σε μελίσσια προσβεβλημένα από τον ιο. Οι Έρευνες έδειξαν ότι όσο μεγαλύτερη ήταν η συγκέντρωση της λυσοζύμης στο σιρόπι , τόσο ο ιός έδειχνε να αντιμετωπίζεται και να συρρικνώνεται. Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι μετά από την χορήγηση , τα μελίσσια έμοιαζαν σαν να μην είχαν νοσήσει από τον ιό.

Επίσης αναφέρεται ότι η λυσοζύμη είναι μια εντελώς ακίνδυνη ουσία που δεν έχει καμία επίπτωση ούτε στις ενήλικες μέλισσες αλλά ούτε και στον γόνο.
Το πόρισμα αυτής της έρευνας είναι ότι η λυσοζύμη είναι μια ασφαλής θεραπευτική ουσία πολλά υποσχόμενη για τον έλεγχο του ιού της ασκοσφαίρωσης των μελισσιών μας! Η δοσολογία για να το φτιάξουμε σιρόπι με λυσοζύμη είναι 0.75 - 1,5 % (μg/ml) δηλαδή σε 500 ml μπουκαλάκι σιροπιού χορηγούμε 5mg λυσοζύμης (Lysozyme-HCl).

Δυο φάρμακα για ανθρώπους που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά με αυτή την δραστική ουσία είναι το lysoril και το lisosix τα οποία εκτός από λυσοζύμη περιέχουν και βιταμίνη 6 όμως, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι δεν γίνεται η δουλειά μας, και η τιμή τους είναι 5 και 2.40 ευρώ αντίστοιχα. Η δοσολογία για να σας διευκολύνουμε είναι μισό χάπι στα 500ml σιροπιού. Επίσης εκτός από την λυσοζύμη , υπάρχουν και άλλα σκευάσματα ή φυσικά προϊόντα που πολλοί αμφισβητούν την δράση τους.

Ωστόσο η διάδοση τους έχει πλέον εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο και αυτά είναι: Η κρυσταλλική θυμόλη  που δείχνει να είναι στην κορυφή , καταπολέμησης του μυκητα. Είναι ένα φυσικό προϊόν που δείχνει να έχει δράση καταπολέμησης εξαιρετικά αποτελεσματική έναντι της ασκοσφαιρωσης. Ωστόσο δεν είναι το μονο η θυμολη που έχει εξαιρετικά αποτελέσματα αλλά και διάφορα αιθέρια έλαια ή και συνδυασμοί αυτών , αναφέρονται κάποια όπως το λεμόνι , ο ευκάλυπτος κ.α τα οποία χορηγούνται στο σιρόπι φαίνεται ότι καταπολεμούν την ασθένεια.

η μπανάνα σύμφωνα με έρευνες , δεν δείχνει να έχει κάποια αποτελεσματική καταπολέμηση του μύκητα , ίσως όμως λόγω προτείνων και βιταμινών που περιέχει να βοηθά ένα μελίσσι να αντιμετωπίσει τον μύκητα. Δηλαδή είναι άμεση θεραπεία και όχι άμεση..!!!!!

Θεραπεια της ασκοφαιρωσης με προπολη..!!!
Άλλη μια μέθοδος καταπολέμησης με την οποία έχει οπλίσει η φύση τη μέλισσα είναι και η πρόπολη. Εχει παρατηρηθεί ότι κατά τη διάρκεια εξάπλωσης του ιού οι μέλισσες κουβαλούν περισσότερη πρόπολη.

Επιστημονικές μελέτες έδειξαν πως όταν ένα μελίσσι προσβαλλόταν από τον μύκητα οι εργάτριες που κουβαλούσαν ρητινώδεις και κολλωδεις ουσιες αυξανόταν. Οι επιστήμονες πραγματοποίησαν πειράματα που έδειξαν ότι η πρόπολη σε συνδυασμό με το μυρμηκικό οξύ , συρρικνώνει τον ιό σε αρκετά υψηλά επίπεδα. 

Πωλούνται μελίσσια καινούργιες μεταχειρισμένες κυψέλες και εξοπλισμός

$
0
0
~ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ~
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕΛΙΣΣΙΑ
6 παραφυάδες 30 ευρώ κυψέλες διπλές πλήρες συρματωμένες φρεσκοβαμμένες 30 ευρώ μελιτοεξαγωγέας 4 πλαισίων 220 ευρώ στολές ξέστρα
Στέλιος Μεταξάς
Για επικοινωνία:
Τηλέφωνο 6972449122
Στείλτε μύνημα στο facebook
www.facebook.com/stelios.metaxas

Εικόνες πραγματικής λύπης: Πάρτε μια γεύση απο την καταστροφή που έπαθαν τα μελίσσια στη Κρήτη...

$
0
0


Μιλώντας με το συνάδελφο μελισσοκόμο Νίκο από την Ιεράπετρα, μου μίλησε για τη τεράστια καταστροφή όπου χάθηκαν πάνω από 400 κυψέλες. Όπως θα δείτε στις φωτογραφίεςε, τα απομεινάρια σου ραγίζουν την καρδιά. Μετά το πέρας της μεγάλης φωτιάς, άρχισαν οι μελισσοκόμοι να μετράνε πτώματα....






2 πατέντες μελισσοκόμων για καθαρό μελισσοκομείο χωρίς χόρτα και γρήγορη επιθεώρηση...

$
0
0


Σήμερα έχουμε μια πολύ ενδιαφέρον ανάρτηση. Όλοι θα αναρωτιέστε πως μερικοί μελισσοκόμοι καταφέρνουν να έχουν πάντα καθαρό το μελισσοκομείο τους χωρίς να κόβουν τα χόρτα. Και όμως είναι εφικτό, αρκεί να βάλετε κάτω απο τις κυψέλες ένα καλό ανθεκτικό υπόστρωμα! Και δεν βολεύει μόνο για είστε καθαροί απο χόρτα, αλλά για να μην υπάρχει λάσπη, να μην υπάρχει υγρασία και φυσικά να μην έρχονται και ενοχλούν διάφορα έντομα όπως πχ μυρμίγκια!!!

Η πιο διαδεδομένη μέθοδος στους μελισσοκόμους είναι το γαιοφασμα. Είναι ένα ειδικό συνθετικό ύφασμα το οποίο στρώνουμε κάτω απο τα μελίσσια στο έδαφος και δεν επιτρέπει να φυτρώσει τίποτα! Προστατεύει απο την υγρασία, το νερό περνά κανονικά, και τα μελίσσια δείχνουν να πηγαίνουν καλύτερα με αυτό το τρόπο.

Ωστόσο οι μελισσοκόμοι ανακαλύπτουν διάφορους ευρηματικούς τρόπους για να έχουν τα μελίσσια τους "τζιτζι"που λέμε. Δείτε μερικές πατέντες λοιπόν. Ο πρώτος μελισσοκόμος έβαλε χαλιά, και νομίζω είναι ένας αρκετά οικονομικός τρόπος για το Καλοκαίρι ...

Φωτό απο Κώστας Σεραφείμ...





Φωτό απο Δημήτρης Σαλβάνος...







Πως θα κάνετε πανεύκολο τρύγο στα μελίσσια

$
0
0


Ο τρύγος του μελιού είναι η πιο ευχάριστη στιγμή του μελισσοκόμου. Είναι η στιγμή που οι κόποι ολόκληρης της χρονιάς αποδίδουν καρπούς. Πως μπορούμε λοιπόν να τον κάνουμε μια πιο εύκολη και ευχάριστη υπόθεση δίχως κόπο και ιδρώτα; Γίνετε άραγε; Η αλήθεια είναι πως καμία δουλειά δεν γίνετε χωρίς κόπο και δουλειά. Ωστόσο πάντα υπάρχουν τρόποι να κάνουμε τη δουλειά μας πιο εύκολη. Δεν αναρωτιέστε γιατί οι περισσότεροι μελισσοκόμοι επιλέγουν εγκαταλελειμένους δρόμους , δασικούς, χωμαρόδρουμους ασφάλτινους, ακόμα και δικούς τους που έχουν ανοίξει με δικά τους έξοδα προκειμένου για να εγκαταστήσουν τα μελίσσια σε πολύ προσιτή μεριά!


Όταν τα μελίσσια βρίσκονται πάνω στο δρόμο όλοι οι χειρισμοί γίνονται πολύ εύκολοι! Το φόρτωμα ξεφόρτωμα είναι πανεύκολο εφόσον το αμάξι μπορεί να αφήνει και να παίρνει μελίσσια χωρίς να χρειάζεται να κουβαλήσουμε! Δουλειά τσακ μπάμ! Το ακόμα καλύτερο όμως είναι τη περίοδο του τρύγου! Δεν ξέρω αν έχετε δοκιμάσει ποτέ να κάνετε τρύγο σε μελίσσια που το αμάξι δεν έχει άμεση πρόσβαση. Αν το δοκιμάσετε σίγουρα θα το μετανιώσετε επειδή ο κόπος είναι τεράστιος. Πόσο μάλλον το Καλοκαίρι με ο τσουχτερός ήλιο να βαράει στο κεφάλι, και ο ιδρώτας τρέχει σα νερό στο διψασμένο έδαφος.

Ο τρύγος δίπλα στο δρόμο είναι πολύ εύκολος, και βολεύει απίστευτα ειδικά με ένα μελισσοκομικό καροτσάκι για να μεταφέρουμε τα πατώματα κατευθείαν στο αμάξι. Ουσιαστικά επιθεωρούμε, διαλέγουμε τα πλαίσια με το μέλι, τα τοποθετούμε σε μια άδεια κυψέλη, και αφού γεμήσει τη μεταφέρουμε στο μελισσοκομικό αμάξι με το καροτσάκι. Η εργασία μάλιστα είναι τόσο εύκολη που μπορεί να την κάνει κάποιος και μόνος του, δίχως βοήθεια απο δεύτερο άτομο. Εννοείτε πάντως ότι με δεύτερο άτομο γίνετε πιο εύκολη αλλά κυρίως πιο γρήγορη!

Θα έχετε παρατηρήσει ότι οι περισσότεροι μελισσοκόμοι στη χώρα μας, τοποθετούν μελίσσια πάνω σε δρόμους με έντονη κυκλοφορία, χωρίς τα μέτρα προφύλαξης που προβλέπει ο νόμος (δίχτυ δύο μέτρα στη πλευρά του δρόμου). Τέτοιοι συνοστισμοί μελισσιών γίνονται κυρίως στο πεύκο το έλατο και κάποιες άλλες νομές, και το δασαρχείο επιβάλλει πρόστιμα δίχως να προσπαθεί να βοηθήσει όλους αυτούς τους μελισσοκόμους. Και με ποιό τρόπο θα μπορούσε; Ανοίγοντας ειδικούς δρόμους μόνο για τους μελισσοκόμους. Μην ξεχνάμε άλλωστε το ρόλο που επιτελεί η μέλισσα στην επικονίαση και το δάσος.

Καταλαβαίνουμε λοιπόν την αξία που έχει ένας καλός δρόμος όταν πηγαίνουμε τα μελίσσια.

Ένα καλό κόλπο που εφαρμόζουν πολλοί επαγγελματίες μελισσοκόμοι για να κάνουν εύκολο τρύγο είναι η χρήση βασιλικού διαφράγματος. Δηλαδή αφήνουν την βασίλισσα στη γονοφωλιά και πάνω τα μέλια. Έτσι ο μελισσοκόμος ξέρει ακριβώς τι θα τρυγήσει και πού. Ένας που δεν βάζει διάφραγμα ψάχνει στα "τυφλά"παίρνει και γόνους μαζί με μέλι, και σίγουρα κάνει την ζωή του πιο δύσκολη. Το διάφραγμα θεωρείτε απο πολλούς επαγγελματίες η επανάσταση στην εντατική εκμετάλλευση των μελισσιών.

Επίσης έχουμε σκοπό να τρυγήσουμε τον πάνω όροφο του μελισσιού, αν καπνίσουμε καλά, μπορούμε να διώξουμε σχεδόν άμεσα τις περισσότερες συλλέκτριες και έτσι η εργασία να γίνει πιο εύκολη. Αυτό όμως θα μπορούσαμε να το κάνουμε μόνο σε εντελώς σφραγισμένα μέλια, διότι ο καπνός επηρεάζει σημαντικά το ασφράγιστο μέλι το οποίο απορροφά τις μυρωδιές.

Τέλος πριν κλείσουμε και για σήμερα, δείτε το μελισσοκόμο Βασίλη σε ένα πολύ ωραίο τρύγο δίπλα σε ένα παρατημένο δρόμο που δεν κυκλοφορείτε από αμάξια...










Δείτε άρρωστο μελίσσι με αμερικάνικη σηψηγονία: Πως το καταλαβαίνουμε κατευθείαν...

$
0
0

Η πιο σοβαρή ασθένεια των μελισσιών είναι η αμερικάνικη σηωηγονία. Μια νόσος του γόνου που αν δεν την προλάβουμε νωρίς μπορεί να μεταδοθεί σε ολόκληρο το μελισσοκομείο. Τα κρούσματα της ασθένειας είναι καθαρά στον κλειστό γόνο ο οποίος σαπίζει, μυρίζει σαν ψάρι, και παίρνει μια κολλώδη μορφή σαν "μύξα". Η μυρωδιά είναι έντονη. Η ασθένεια παρατηρήται κυρίως το Καλοκαίρι σε αδύναμα υποσιτισμένα μελίσσια, και ο μόνος εγγυημένος τρόπος αντιμετώπισης της είναι η ολική καύση της κυψέλης μαζί με το μελίσσι. Ένας μελισσοκόμος δεν θέλει ποτέ να ρισκάρει να έχει τέτοια ασθένεια στο μελισσοκομείο του. Στο παρακάτω βίντεο δείτε ένα μελίσσι που πάσχει απο αμερικάνικη σηψηγονία. Δείτε το χρώμα που έχει ο γόνος, δείτε όταν πατάει με το ξέστρο πως πετάγεται αυτή η καφέ κόλλα με την έντονη μυρωδιά...

Viewing all 18087 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>