Quantcast
Channel: Ορεινή Μέλισσα
Viewing all 18087 articles
Browse latest View live

Ήταν παραφυάδα που πήγαινε σφαίρα. H κυψέλη έμεινε άδεια μόνο με κηφήνες. Τι συμβαίνει;

$
0
0


Ερώτηση...
Παιδιά βρήκα αυτό σήμερα. Ήταν από παραφυάδα που πήγαινε σφαίρα. Δυστυχώς η κυψέλη έμεινε άδεια μόνο με κηφήνες. Τι συμβαίνει;

Απάντηση...
Στην παρακάτω εικόνα φίλε μου βλέπουμε ένα αρρενοτόκο μελίσσι και μάλιστα σε προχωρημένη κατάσταση. Βλέπεις οι κηφήνες εκκολάπτονται άρα έμεινε αρρενοτόκο πάνω από 24 ημέρες. Το μελίσσι ήταν μικρό και αφού έγινε αρρενοτόκο, δεν γεννιώνταν καινούργιες μέλισσες και κατέληξε. Γι αυτό φυσικά ευθύνεται μόνο μελισσοκόμος που δεν επιθεώρησε έγκαιρα τη κυψέλη προκειμένου να κάνει διάγνωση του προβλήματος.


Παρατήρηση
Το αρρενοτόκο μελίσσι το καταλαβαίνουμε απο τα πολλά αυγά που γεννάνε οι ψευδομάνες μέλισσες μέσα στη κηρήθρα. Συνήθως είναι πολλά 3 η ακόμα και 6-10 σε κάθε κελί. Και πολλά είναι κολλημένα στα πλάγια εφόσον οι μέλισσες δεν έχουν μακριά κοιλιά όπως η βασίλισσα. Αφού σφραγήσει ο γόνος ενός αρρενοτόκου έχει μια πολύ σκόρπια μορφή με εξογκώματα. Φαίνεται ακόμα και σε έναν αρχάριο ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά.

Αφού οι μέλισσες εκγατέλειψαν την κυψέλη ο κηροσκόρος (πεταλούδα) μπήκε ανενόχλητος στη κυψέλη γέννησε αυγά εκκολάφτηκαν, έπλεξαν τα κουκούλια τους και έτσι εξηγείτε η εικόνα που βλέπουμε παρακάτω. Σαν χειρισμό τώρα μπορείς να βάλεις αυτά τα πλαίσια σε δυνατά μελίσσια να τα καθαρήσουν χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα...




Αύξηση μελισσιών και παραγωγή μελιού ταυτόχρονα! Επαναστατική μέθοδος παλιού μελισσοκόμου!

$
0
0


Μια επανασττατική μέθοδο έχουμε σήμερα για να πολλαπλασιάσετε τα μελίσσια σε παραφυάδες και να μην θησιάσετε την παραγωγή μελιού. Μπορείτε να τα πετύχετε αυτά τα δύο ταυτόχρονα; Μα φυσικά! Η μέθοδος που θα σας γράψω στη συνέχεια αφορά μελισσοκόμους που βρίσκονται στη Νότια και Κέντρική Ελλάδα. Στη Βόρεια ισχύουν τελείως διαφορετικοί χειρισμοί και δεν μπορείτε ούτε κατά διάνοια να εφαρμόσετε τα όσα θα διαβάσετε παρακάτω. Πάμε λοιπόν να δούμε τη μέθοδο...

Πρώτιστος στόχος στην παραγωγή μελιού είναι να διατηρήσουμε δυνατά μελίσσια και να μην τα κόψουμε. Όμως δεν υπάρχει ούτε ένας μελισσοκόμος που να μην επιθυμεί αύξηση μελισσιών μέσα στην ίδια χρονιά. Όσοι μελισσοκόμοι δοκιμάζουν να κόψουν παραφυάδες απο τα παραγωγικά τους μελίσσια, και μετά με τους "ειδικούς"χειρισμούς να αναπληρώσουν τον πλυθησμό αυτό καθιστάται αδύνατο. Μελίσσια που κόπηκαν έστω και μια φορά θησιάζονται απο τη παραγωγή μελιού.

Και τώρα θα με ρωτήσετε, πως καταφέρνουμε να πετύχουμε και τα δύο ταυτόχρονα; Ταύτοχρονα δεν μπορούμε να τα επιτύχουμε, αλλά αν σκεφτούμε λίγο και είμαστε λίγο υπομονετικοί μπορούμε να τα καταφέρουμε. Ο επαγγελματίας μελισσοκόμος κυνηγάει τις ανθοφορίες μέχρι το Φθινόπωρο! Αν λοιπόν πάρει όσα μέλια είναι να πάρει, και τότε τον Σεπτέμβριο κόψει τις παραφυάδες του, τότε έχει πετύχει και τους δύο στόχους!

Ένα παλιό μελισσοκόμο και πολύ έμπειρο που είχα γνωρήσει εφάρμοζε μια πολύ αποτελεσματική μέθοδο για να αυξάνει τα μελίσσια και να παίρνει και το μέλι του απο τις νομές. Θα σας εξηγήσω λοιπόν τι ακριβώς έκανε. Προσπαθούσε μέσα στις νομές να διατηρεί δυνατά μελίσσια τα οποία ήταν δίπατα τρίπατα κλπ. Μέσα στο Καλοκαίρι έπεφταν οι πλυθησμοί, και τα μεγαλύτερα μελίσσια γινόταν μικρότερα απο 20άρια. Συνήθως 15άρια - 12άρια κλπ. Τον Σεπτέμβριο λοιπόν αυτά τα μελίσσια, τα έκοβε στη μέση, φτιάχνοντας παραφυάδες με τουλάχιστον 5 πλαίσια πλυθησμό. Έπαιρνε 2 γόνους τουλάχιστον, και αρκετό πλυθησμό. Φυσικά μιλάμε για παραφυάδες με έτοιμη βασίλισσα, προκειμένου να γίνει κατευθείαν γέννα, και τα μελίσσια μέχρι τον Νοέμβριο να είναι τουλάχιστον 6άρια 7άρια για να βγάλουν με ασφάλεια το Χειμώνα!

Με αυτό το τρόπο λοιπόν πετύχαινε το καλύτερο! Δηλαδή να αυξήσει αρκετά μελίσσια δίχως να θησιάσει τίποτα απο τη παραγωγή. Τα μελίσσια που έκοβε ήταν πάντα τα καλύτερα μελίσσια, δηλαδή αυτά που είχαν πολλούς γόνους και πάταγαν καλά τα πλαίσια. Φαινόταν μάλιστα ότι η βασίλισσα ήταν πολύ καλή και θα έπερναν τα πάνω τους πολύ σύντομα.

Όλες τις παραφυάδες των 5 πλαισίων τις μετέφερε μακριά, και τοποθετούσε τα κλουβάκια με τις έτοιμες βασίλισσες. Βανίλιες έπρεπε να μπούν τόσο στα μητρικά μελίσσια όσο και στις παραφυάδες προκειμένου να κάνουν γρήγορα γόνους, όσο περισσότερους τόσο πιο ασφαλές το ξεχειμώνιασμα.

Πολλοί επαγγελματίες μελισσοκόμοι απο τη Νότια Ελλάδα υποστηρίζουν ότι το ξεχειμώνιασμα πρέπει να γίνεται με μικρά μελίσσια, για να μην καταναλώνουν πολλές τροφές και ο μελισσοκόμος έχει επιπλέον έξοδα. Αρκετοί μάλιστα στο Αγρίνιο ξεχειμωνιάζουν παραφυάδες με 4 πλαίσια, και αυτές πάνε πολύ καλά και τη βγάζουν καθαρή όλο το Χειμώνα.

Μιλώντας με επαγγελματίες μελισσοκόμους απο τη Βόρεια Ελλάδα τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Όπως μου είπε ένας μεγάλος και έμπειρος μελισσοκόμος, εδώ στα μέρη μας ούτε κατα διάνοια δεν μπορείς να ξεχειμωνίασεις 2-3 πλαίσια. Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Εδώ πρέπει τα μελίσσια να είναι μεγάλα για να βγάλουν το Χειμώνα. Όπως μου είπε χαρακτηριστικά εδώ μια παραφυάδα των 2 πλαισίων με το ζόρι να γίνει 5 πλαίσια το Φθινόπωρο. Πράγμα που δεν είναι καθόλου ιδανικό για να επιβιώσει.

ΕΣΚΑΣΕ ΒΟΜΒΑ!!! Τέλος στην Ελληνική μελισσοκομία με το μέτρο που εγκρίθηκε....

$
0
0


Η είδηση έσκασε σαν βόμβα για τους μελισσοκόμους όλης της Ευρώπης. Πρόκειται για ένα νέο μέτρο το οποίο επιτρέπει στους εμπόρους και τα σούπερ μάρκετ να εμπορεύονται και να κυκλοφορούν όχι νοθευμένα μέλια, αλλά μέλια που παρασκευάζονται χημικώς σε εργαστήρια, με τεχνητά αρώματα. Η είδηση είναι πραγματικά σοκαριστική, όταν οι Έλληνες μελισσοκόμοι βρίσκονται σε ένα πραγματικό αδιέξοδο με όλα τα υπόλοιπα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και την μειωμένη παραγωγή μελιού.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές το μέτρο αυτό εγκρίθηκε από την Ευρωπαική Κοινοβουλευτική Επιτροπή και πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία πολύ σύντομα. Όπως μάλιστα αναφέρεται γίνεται πολυετή δουλειά πάνω στο συγκεκριμένο θέμα, προκειμένου τα εργαστήρια επεξεργασίας τροφίμων να θέσουν υπό μαζική παραγωγή το νέο αυτό "τεχνητό μέλι"και να κυκλοφορήσει στα σούπερ μάρκετ και στην λιανική, σε ανυποψίαστους πελάτες, οι οπόιοι θα νομίζουν ότι αγοράζουν κανονικό μέλι!

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά: "Επρεπε να πάρουμε την απόφαση, ήταν αναπόφευκτο. Βλέπουμε οτι η παραγωγή μελιού έχει πέσει κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια και η κύρια αιτία είναι οι μείωση του αριθμού των μελισσιών παγκοσμίως. Η κατάσταση μπορεί να αλλάξει διότι μεγάλο μέρος αυτής της ευθύνης φέρουν τα φυτοφάρμακα και οι κακοί χειρισμοί. Όσον αφορά το "τεχνητό μέλι"η ζήτηση υπερβαίνει την προσφορά, πράγμα που σημαίνει οτι οι τιμές θα είναι πολύ υψηλές. Είναι καθήκον μας να προστατεύγουμε την υγεία του καταναλωτή και την ποιότητα των τροφίμων"δήλωσε ο Renato Scarpia κοσμίτορας της επιτροπής!



Το "τεχνητό μέλι"όπως δηλώνει ο Dylan Argibo είναι η "χρυσή εποχή"και θα κάνει την παραγωγή της μέλισσας παρελθόν. Είναι λυπηρό, αλλά οι μελισσοκόμοι πρέπει να προσαρμοστούν στη νέα κατάσταση...Οι μελισσοκόμοι μπορεί να δυσαρεστηθούν στην αρχή, αλλά δεν υπάρχει άλλη λύση.

Όσον αφορά την παρασκευή του είναι πολύ απλή. Για την δημιουργία της γνωστής καραμέλας, χρησιμοποιούμε νερό ζάχαρη και θερμότητα. Το "τεχνητό μέλι"όμως είναι κάτι παραπάνω, με μερικές χημικές διεργασίες που το καθιστούν μοναδικό, και με τη σιγουριά ότι είναι απαλλαγμένο απο βλαβερές ουσίες και φυτοφάρμακα, με ασφάλεια για την υγεία του καταναλωτή δηλώνει επίσης Dylan Argibo



Το "τεχνητό μέλι"πρόκειται για κάτι πρωτόγνωρο στην Ευρώπη και την Ελληνική Μελισσοκομία. Μεχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι μόνο η Αμερική κυκλοφορεί τεχνητό μέλι στην αγορά απολύτως νόμιμα, όμως όπως φαίνεται τα συμφέροντα ακούμπησαν και την Ευρώπη. Το προϊόν όπως γίνεται και στην Αμερική θα είναι παραπλανητικό προς τον καταναλωτή με αποτέλεσμα να αγοράζει ένα χημικό προϊόν αντί για μέλι.

Οι συνέπειες που μπορεί να προκαλέσει ένα τέτοιο μέτρο στην Ευρώπη και την Ελληνική Μελισσοκομία θα είναι ολέθριες. Γι αυτό πρέπει επιτέλους στην Ελλάδα να ληφθούν μέτρα! Να ξυπνήσουν πρώτα οι μελισσοκόμοι μετά οι σύλλογοι αλλά και η ίδια η ΟΜΣΕ που μας εκπρόσωπεί. Διότι αν τα παραπάνω γίνουν πράξη τότε δεν υπάρχει κανένα μέλλον για τούτο τον τόπο και τους μελισσοκόμους....

Νέα από το Έλατο σήμερα 17 Ιουνίου 2016

$
0
0


Για τη σημερινή ημέρα δεν είχα καθόλου όρεξη να μιλήσω. Έχω πλέον απογοητευτεί πλήρως από την φετινή κατάσταση. Βρισκόμαστε μια περίοδο που τα μελίσσια έπρεπε να δείχνουν τρομερές ανόδους, και όμως τα αποτελέσματα που μας έστειλε η ζυγαριά συεχίζουν να είναι άσχημα. Τα μελίσσια έχουν μετατραπεί σε επιθετικά τόσο στο κάμπο όσο και στου βουνό. Δεν δουλεύει πουθενά τίποτα, και η ίδια κατάσταση επικρατεί σε όλη την Ελλάδα σχεδόν.

Όσον αφορά τα νέα της ζυγαριάς από όλη την Ελλάδα, οι περισσότεροι μελισσοκόμοι δεν λένε πλέον αλλά περιμένουν την κατάλληλη στιγμή για να κατεβάσουν τα μελίσσια τους. Όπως μου λένε αρκετοί έμπειροι τα μελίσσια στέγνωσαν, πεινάνε και προκειμένου να μην πέσουν οι πλυθησμοί χρειάζονται ταίσμα. Ταίσμα τέτοιο καιρό δεν ξανα έγινε στο βουνό. Πραγματικά απελπιστική η κατάσταση. Μερικά μελίσσια μάλιστα έκοψαν και τους κηφήνες απο την πείνα τους...

Μιλώντας με άλλους μελισσοκόμους, κάνουν λόγω για την πιο άσχημη χρονιά που έχει συναντήσει η Ελληνική Μελισσοκομία. Ωστόσο όπως δείχνουν τα δείγματα η Βόρεια Ελλάδα πάει αρκετά καλύτερα και πολλοί μελισσοκόμοι ήδη κάνουν τρύγους. Τόσο η Βελανιδιά όσο και η καστανιά πάνε απρόσμενα καλά, και οι μελισσοκόμοι ήδη άρχησαν να βλέπουν τα πρώτα μέλια να έρχονται...

Τη μελισσοκομική ζυγαριά την έχουμε προμηθευτεί από την εταιρία SAVEBEES. Δείτε παρακάτω τα τελευταία μηνύματα...

17 Ιουνίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
57.9% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
27.5°C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 35°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
-280
γραμμάρια


16 Ιουνίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
60% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
26.2°C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 35°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
-230
γραμμάρια


15 Ιουνίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
68% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
20.6°C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 35°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
-400
γραμμάρια


14 Ιουνίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
73.3% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
17.3°C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 35°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
-140
γραμμάρια


13 Ιουνίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
85.7% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
15.3°C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 35°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
+40
γραμμάρια


12 Ιουνίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
70.1% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
19.4°C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 35.5°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
-220
γραμμάρια


11 Ιουνίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
67.2% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
21.3°C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 35°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
-390
γραμμάρια


10 Ιουνίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
77.8% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
15.9°C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 35°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
-180
γραμμάρια


9 Ιουνίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
78.3% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
15.7°C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 35°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
-40
γραμμάρια


8 Ιουνίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
65.4% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
19.2°C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 35.5°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
-600
γραμμάρια


7 Ιουνίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
79.4% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
14.5°C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 35°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
+270     
γραμμάρια


6 Ιουνίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
56.4% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
22.5°C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 35.4°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
+250     
γραμμάρια


5 Ιουνίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
62.2% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
19.3°C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 35°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
+220     
γραμμάρια


4 Ιουνίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
56.2% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
20.5°C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 36°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
+70     
γραμμάρια


3 Ιουνίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
59.5% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
19.2°C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 34.5°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
+270     
γραμμάρια


2 Ιουνίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
57.3% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
22.1°C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 34.5°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
+590     
γραμμάρια


1 Ιουνίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
56.1% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
20°C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 34.5°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
+540     
γραμμάρια


31 Μαίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
56.6% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
21.6°C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 34.5°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
+860     
γραμμάρια


30 Μαίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
53.5% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
22.5°C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 35°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
+900     
γραμμάρια


29 Μαίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
60.4% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
22.4°C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 35°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
+1520     
γραμμάρια


28 Μαίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
58.6% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
23.4°C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 35°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
+1550     
γραμμάρια


27 Μαίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
64.7% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
19.9°C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 35°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
+1000     
γραμμάρια


26 Μαίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
63% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
19.5°C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 35°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
+1060     
γραμμάρια


25 Μαίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
61.2% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
18.1°C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 34.5°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
+540     
γραμμάρια


24 Μαίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
69.4% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
13.6°C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 34°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
+80     
γραμμάρια


23 Μαίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
67.1% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
18.6°C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 34.5°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
+270     
γραμμάρια


22 Μαίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
72.4% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
13.6°C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 34.5°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
-500     
γραμμάρια


21 Μαίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
85.4% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
10.7°C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 33.5°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
-30     
γραμμάρια


20 Μαίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
81.2% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
13°C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 34°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
+170      
γραμμάρια


19 Μαίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
67.3% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
13.9°C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 34.5°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
+440      
γραμμάρια


18 Μαίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
64.6% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
15.8°C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 35°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
+370      
γραμμάρια


17 Μαίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
52.5% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
18.7°C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 35°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
+280      
γραμμάρια


16 Μαίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
62% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
14.9 °C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 34.5°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
+140      
γραμμάρια


15 Μαίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
65.8% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
14.9 °C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 34°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
+160      
γραμμάρια


14 Μαίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
56% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
18.1 °C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 35°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
+360      
γραμμάρια


13 Μαίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
60.1% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
17.7 °C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 34.5°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
-160      
γραμμάρια


12 Μαίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
78.9% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
16.9 °C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 34.5°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
+50       
γραμμάρια


11 Μαίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
56.8% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
18.7 °C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 34.5°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
-110       
γραμμάρια


10 Μαίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
58.7% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
18.8 °C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 34.5°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
-90       
γραμμάρια


9 Μαίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
62.4% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
17.6 °C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 34°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
-290       
γραμμάρια


8 Μαίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
59.2% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
16.7 °C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 33.5°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
-450       
γραμμάρια

Άγνωστοι πήγαν στο μελισσοκομείο και «ξήλωσαν» την ηλεκτρική περίφραξη! Μη χειρότερα...

$
0
0


Ο συνάδελφος Χρήστος καταγγέλλει....
Την Τρίτη, 14/06/2016 ή την Τετάρτη, 15/06/2016, εκλάπη από μελισσοκομείο στην περιοχή του Αμάραντου Καρδίτσας  μηχανισμός (μπαταρία με πάνελ) ηλεκτροφόρας περίφραξης. Ο μηχανισμός είναι Easy Solaire 2W. ;Όποιος γνωρίζει κάτι ας επικοινωνήσει με το 6936793490. Δίνεται αμοιβή 100 Ευρώ.

H βασίλισσα επέστρεψε από τη γαμήλια πτήση της! Και η κάμερα την τσάκωσε...

$
0
0


Η πιο ιερή στιγμή, για την απαρχή μιας δυνατής αποικίας, ενός νέου μελισσιού είναι η γονιμοποίηση της βασίλισσας, δηλαδή η επιτυχής επιστροφή από το γαμήλιο ταξίδι. Λίγες φορές ο μελισσοκόμος έχει την τύχη να αντικρίσει ένα τέτοιο φαινόμενο, όμως σήμερα κάποιος πολύ τυχερός κατάφερε και έβγαλε φωτογραφίες, την στιγμή που η βασίλισσα επιστρέφει και την υποδέχονται οι εργάτριες. Νομίζω οτι οι εικόνες είναι απλά καταπληκτικές...








Πως επιθεωρούμε ένα μελίσσι

$
0
0

1ο Βήμα : Ανάβουμε το καπνιστήρι. Ως καύσιμο υλικό χρησιμοποιούνται πευκοβελόνες, πριονίδια, ίσκα, βουνιές αγελάδας κ.α.. Το καύσιμο υλικό δεν πρέπει να παράγει καπνό πολύ ζεστό, να καίγεται σιγά-σιγά και να μην διεγείρει επιθετικά τις μέλισσες.

2ο Βήμα :Ο μελισσοκόμος πρέπει να στέκεται πάντα στο πλάι ή πίσω από την κυψέλη, ποτέ μπροστά στην είσοδο, για να μην εμποδίζει την πτήση των μελισσών. Το μελίσσι καπνίζεται από την είσοδο. Μετά από ένα λεπτό περίπου αφαιρείται το εξωτερικό καπάκι, και τοποθετείται ανάποδα πίσω ή στην άλλη πλευρά της κυψέλης.

3ο Βήμα :Ανασηκώνεται το εσωτερικό καπάκι και το μελίσσι καπνίζεται. Στη συνέχεια αφαιρείται και τοποθετείται ανάποδα, μπροστά στην είσοδο, έτσι ώστε οι μέλισσες που βρίσκονται πάνω σ’ αυτό να μπορούν να μπουν χωρίς ενόχληση στην κυψέλη. Ελέγχεται εάν βρίσκεται η βασίλισσα στο καπάκι, και εάν ναι διευκολύνεται ώστε να επιστρέψει στο μελίσσι. Το μελίσσι καπνίζεται έτσι ώστε οι μέλισσες που βρίσκονται στους κηρηθροφορείς να κατέβουν προς τα κάτω. Ο μελισσοκόμος φροντίζει κατά τη διάρκεια της επιθεώρησης ώστε να μην βρίσκονται ποτέ πολλές μέλισσες πάνω στους κηρηθροφορείς.

4ο Βήμα :Αφαιρείται ένα από τα ακριανά πλαίσια, έτσι ώστε να διευκολυνθεί η εργασία. Το πλαίσιο αυτό τοποθετείται στην αντίθετη πλευρά, από αυτή που εργάζεται ο μελισσοκόμος.

5ο Βήμα :Τα πλαίσια αφαιρούνται προσεκτικά, χωρίς κραδασμούς, και ανασηκώνονται κατακόρυφα, έτσι ώστε να μην συνθλίβονται μέλισσες. Κάθε πλαίσιο επιθεωρείται ξεχωριστά και επανατοποθετείται στην κυψέλη, σε επαφή με το προηγούμενο, έτσι ώστε να μην δημιουργούνται κενά μεταξύ των πλαισίων. Το κάθε πλαίσιο επιθεωρείται σε οριζόντια θέση.

6ο Βήμα :Οι μελιτοθάλαμοι μετακινούνται σκεπασμένοι με το εσωτερικό καπάκι και τοποθετούνται διαγώνια επάνω στ εξωτερικό καπάκι, πίσω ή δίπλα στην κυψέλη. Στην περίπτωση που ένα μελίσσι έχει περισσότερα από ένα πατώματα, η επιθεώρηση ξεκινά από τη γονοφωλιά, το πρώτο από κάτω προς τα πάνω πάτωμα. Σε διαφορετική περίπτωση έως ότου φτάσουμε στον πρώτο πάτωμα, όλες οι μέλισσες από τους άλλους ορόφους θα έχουν μαζευτεί εκεί, γεγονός που θα κάνει την επιθεώρηση αδύνατη.

Τι ελέγχουμε σε μία επιθεώρηση;

Ανάλογα με την εποχή του έτους και το σύστημα εκμετάλλευσης των μελισσιών, που έχει επιλέξει ο κάθε μελισσοκόμος, οι επιθεωρήσεις έχουν ένα βασικό στόχο, π.χ. έλεγχος βασιλικών κελιών, χημειοθεραπεία κ.α. Εκτός όμως από αυτό το βασικό σκοπό σε κάθε επιθεώρηση ο μελισσοκόμος πρέπει να αποκτά μία γενικότερη εικόνα της κατάστασης που βρίσκονται τα μελίσσια του. Έτσι ελέγχεται :

  • η ύπαρξη βασίλισσας.Η ύπαρξη βασίλισσας μπορεί να πιστοποιηθεί από την εύρεση της ίδιας ή από την παρουσία ωού μιας ημέρας
  • η κατάσταση του γόνου.Ελέγχεται δηλαδή εάν υπάρχουν όλα τα στάδια του γόνου (ανοιχτός ή σφραγισμένος), εάν υπάρχουν κελιά γόνου με σημάδια ασθένειας, εάν ο γόνος είναι συμπαγής ή εάν παρατηρείται ‘μπλοκάρισμα’ του γόνου.
  • η ύπαρξη χώρου.Η ύπαρξη χώρου μπορεί να αναφέρεται στην ωοτοκία της βασίλισσας, στον πληθυσμό του μελισσιού ή και στις τροφές (μέλι ή γύρη)
  • η ύπαρξη τροφών, μελιού ή γύρης
  • η εμφάνιση ασθενειών, του γόνου ή των ενήλικων μελισσών
  • η ανάπτυξη του σμήνους.Ελέγχεται η τυχόν προετοιμασία του μελισσιού για σμηνουργία, καθώς και η γενικότερη ανάπτυξή του σε σχέση με τα υπόλοιπα μελίσσια του μελισσοκομείου.

Ο κάθε μελισσοκόμος πρέπει να έχει υπ’ όψιν του ότι συχνές επιθεωρήσεις :

  • αποδιοργανώνουν το σμήνος, προκαλούν διακοπή της εκτροφής του γόνου και της ωοτοκία της βασίλισσα
  • διεγείρουν επιθετικά τις μέλισσες
  • προκαλούν διακοπή της συλλογής τροφών για 10-30 λεπτά, μειώνοντας έτσι τις αποδόσεις σε ποσοστό που μπορεί να φτάσει και το 30%
  • έχουν σαν αποτέλεσμα απώλειες μελισσών
  • αυξάνουν, λόγω αναστάτωσης, την κατανάλωση τροφών, με ταυτόχρονη αύξηση της θερμοκρασίας της κυψέλης.
  • συχνές επιθεωρήσεις, ιδιαίτερα αργά το φθινόπωρο, ευνοούν την εμφάνιση ασθενειών και κυρίως νοσεμίασης.

Προφυλάξεις κατά τις επιθεωρήσεις
Παράγοντες που κάνουν τις μέλισσες επιθετικές :
  1. Ο καιρός.Οι επιθεωρήσεις πρέπει να γίνονται με αίθριο καιρό. Η συννεφιά, η αναμονή βροχής, ο δυνατός αέρας, κάνουν τις μέλισσες επιθετικές.
  2. Η ενδυμασία του μελισσοκόμου. Τα μάλλινα ή τα συνθετικά ρούχα, όπως και τα σκουρόχρωμα, διεγείρουν επιθετικά τις μέλισσες. Ο μελισσοκόμος πρέπει να φορά πάντα παντελόνι και να μην αναδύει έντονες μυρωδιές, όπως κολόνιες, ή αρώματα. Επίσης να φορά αντικείμενα που γυαλίζουν, όπως ρολόι, κοσμήματα, που προσελκύουν την προσοχή των μελισσών, ενώ τέλος πρέπει να φορά πάντα προσωπίδα. Η κίνηση των βλεφάρων διεγείρει τις μέλισσες, ενώ τα κεντρίσματα γενικότερα στο κεφάλι είναι οδυνηρά και επικίνδυνα.
  3. Οι μέλισσες θα πρέπει να καπνίζονται ελαφριά, διατηρώντας το καπνιστήρι σε κάποια απόσταση από το μελίσσι και να αποφεύγονται οι απότομες και νευρικές κινήσεις, τα χτυπήματα της κυψέλης και η θανάτωση μελισσών. Ο αδένας συναγερμού μιας θανατωμένης μέλισσας συνεχίζει για αρκετή ώρα να εκκρίνει φερομόνη συναγερμού, προκαλώντας τις άλλες μέλισσες να επιτεθούν
  4. Δεν πρέπει οι κυψέλες να παραμένουν ανοικτές για μεγάλο χρονικό διάστημα,ιδιαίτερα όταν οι καιρικές συνθήκες δεν είναι κατάλληλες.Εάν ο μελισσοκόμος δεχθεί κέντρισμα, θα πρέπει αμέσως να απομακρύνει το κεντρί, προσέχοντας όμως να μην σπάσει την κύστη του δηλητηρίου. Το σύστημα του κεντριού που μένει στο σώμα του μελισσοκόμου κινείται προς το εσωτερικό, απελευθερώνοντας συνέχεια δηλητήριο.
  5. Γι’ αυτό θα πρέπει να απομακρυνθεί το γρηγορότερο,χωρίς να σπάσει και η κύστη του δηλητηρίου, γιατί τότε θα προκληθεί έγχυση του δηλητηρίου στο σώμα. Μετά την απομάκρυνση του κεντριού, το σημείο που έχει κεντρισθεί πρέπει να καπνιστεί, ώστε να αλλοιωθούν οι φερομόνες επιθετικότητας, που έχουν μείνει και που θα προσελκύσουν και άλλες μέλισσες.

Σχόλιο από τον Γιάννη Κόλλια

Με δεδομένο ότι το μελίσσι είναι μια κοινωνία που χρησιμοποιεί τις οσμές, έχει μεγάλη σημασία η θέση μας κατά το άνοιγμα του μελισσιού σε σχέση με την κατεύθυνση του ανέμου.

Σχεδόν πάντα φυσά έστω και λίγο και μπορούμε εύκολα να καταλάβουμε την φορά του αέρα από την φορά του καπνού . Έτσι πρέπει να τοποθετούμε το σώμα μας έτσι ώστε ο αέρας να παρασέρνει την οσμή του σωματός μας μακριά από την κυψέλη και όχι να την φέρνει πάνω στις μέλισσες.

Έτσι μπορούμε να επιθεωρούμε με λιγότερο καπνό και λιγότερα κεντρίσματα. Σε συνδυασμό μάλιστα με πολύ ήπιες κινήσεις υπάρχει δυνατότητα να επιθεωρήσουμε χωρίς καπνό όπου αυτό επιβάλεται.
Μη ξεχνάμε ότι οι μέλισσες είναι"κουφές"αλλά 'εχουν αισθητήρες που αντιλαμβάνονται τους κραδασμούς και οι έντονες κινήσεις μας και οι κραδασμοί τις κάνουν επιθετικές.

Τέλος μη ξεχνάτε: Κανείς δεν γεννιέται ΑΛΕΡΓΙΚΟΣ όλοι είμαστε εν δυνάμοι αλεργικοί. ΤΟ ΜΟΝΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΠΟΥ ΣΩΖΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΞΕΙΑ ΑΛΕΡΓΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΕΊΝΑΙ Η ΑΔΡΕΝΑΛΙΝΗ η εύκολη λύση είναι η ένεση anapen.

πηγη http://rodbees.blogspot.gr

Πότε χρησιμοποιείται το βασιλικό διάφραγμα και για πόσο καιρό;

$
0
0


Το βασιλικό διάφραγμα μπορεί να έχει πολλές χρήσεις σε διάφορους μελισσοκομικούς χειρισμούς, αποτελεί βασικό μελισσοκομικό εργαλείο και θα πρέπει να βρίσκεται πάντα στο αυτοκίνητο ενός μελισσοκόμου προκειμένου να το χρησιμοποιήσει.

Η βασική αρχή λειτουργίας του είναι ότι τοποθετείται ανάμεσα σε δύο ορόφους και περιορίζει τη βασίλισσα (αλλά και τους κηφήνες) στον όροφο που βρίσκεται καθώς δε μπορεί να περάσει μέσα από αυτό. Οι διαστάσεις του επιτρέπουν την κίνηση των εργατριών μελισσών, μπορεί όμως να τις δυσκολέψει σε κάποιο βαθμό και να καθυστερήσει έτσι την ανάπτυξη του μελισσιού. Για το λόγο αυτό δε γίνεται άσκοπη χρήση αυτού. Έχει εφαρμογή τόσο στην παραγωγή μελιού, όσο και του βασιλικού πολτού, των βασιλισσών, τον έλεγχο σμηνουργίας και τη δημιουργία τράπεζας βασιλισσών.

Κατά την έντονη νεκταροέκκριση που στόχος είναι η συλλογή μελιού, αλλά επιδρά θετικά και στην έντονη ωοτοκία της βασίλισσας, το βασιλικό διάφραγμα τοποθετείται για να περιορίσει τη βασίλισσα στον κάτω όροφο (γονοφωλιά) και να ξεχωρίσουν τα μέλια στον επάνω όροφο (μελιτοθάλαμος) διευκολύνοντας έτσι τον τρύγο όταν το μέλι ωριμάσει. Συνήθως τέτοιες περιπτώσεις ανθοφοριών είναι το θυμάρι, το παλιούρι, η καστανιά αλλά και το ανοιξιάτικο πεύκο.




Σε περιπτώσεις μελιτωμάτων που λόγω έλλειψης γύρης, δεν υπάρχει γόνος (όπως συμβαίνει στο φθινοπωρινό πεύκο) δε χρησιμοποιείται βασιλικό διάφραγμα διότι καθυστερεί το μελίσσι στη συλλογή και αποθήκευση.

Κατά την παραγωγή βασιλικού πολτού και βασιλισσών το βασιλικό διάφραγμα χρησιμοποιείται στο διώροφο μελίσσι αποπεράτωσης προκειμένου να παραμείνει η βασίλισσα στον κάτω όροφο και να εκτρέφονται τα βασιλικά κελιά στον επάνω. Το βασιλικό διάφραγμα χρησιμοποιείται όλο το διάστημα που εφαρμόζεται η βασιλοτροφία και μπορεί να διαρκέσει ακόμα και πολλούς μήνες.

Για τον έλεγχο της σμηνουργίας το βασιλικό διάφραγμα χρησιμοποιείται κατά την εφαρμογή της μεθόδου Demaree κατά την οποία η βασίλισσα με αρκετές χτισμένες κηρήθρες περιορίζεται στον κάτω όροφο με τη χρήση βασιλικού διαφράγματος, ενώ οι περισσότερες κηρήθρες γόνου τοποθετούνται στον επάνω αφού καταστραφούν τα βασιλικά κελιά. Μετά την πάροδο 6 ημερών ξανα-ελέγχεται ο επάνω όροφος για την παρουσία βασιλικών κελιών και εφόσον η τάση για σμηνουργία έχει κατασταλεί, μπορεί να αφαιρεθεί το βασιλικό διάφραγμα.

Τέλος βασιλικό διάφραγμα χρησιμοποιείται για τη δημιουργία τράπεζας βασιλισσών οπότε σε ένα μελίσσι με βασίλισσα, τοποθετείται το διάφραγμα και πάνω σε αυτό κλουβιά με βασίλισσες (όχι περισσότερα από 15) χωρίς συνοδούς μέλισσες. Οι εργάτριες μέλισσες θα περάσουν από το διάφραγμα και θα φροντίσουν τις βασίλισσες για αρκετό χρονικό διάστημα εφόσον αυτές είναι συζευγμένες.

 Ένα ασφαλές χρονικό διάστημα διατήρησης βασιλισσών σε μία τράπεζα είναι μία εβδομάδα με δέκα ημέρες. Εάν πρέπει να παραμείνουν οι βασίλισσες για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, δημιουργείται μία νέα τράπεζα μελισσών σε διαφορετικό μελίσσι και μεταφέρονται εκεί τα βασιλικά κλουβιά.

Πηγή Ανδρέας Θρασυβούλου, Εργαστήριο Μελισσοκομίας ΑΠΘ

Πατέντα για πάγκο συρμάτωσης: Θα πάθετε πλάκα, φτιάξτε τον οικονομικά!

$
0
0


Ποίος ο λόγος να αγοράσετε πάγκο, όταν μπορείτε εύκολα να τον φτιάξετε μόνος σας στο σπίτι; Η πατέντα είναι απλά φοβερή. Δείτε το βίντεο όπου ο μελισσοκόμος θα μας εξηγήσει τα πάντα για την κατασκευή του και τον τρόπο που την έφτιαξε!


Μέθοδος ΜΠΑΜΠΙΛΗ: Έξυπνοι χειρισμοί και περισσότερα μέλια!

$
0
0


Συνεχίζοντας τη σειρά δημοσιευμάτων με τον βασικό τίτλο «Έξυπνοι χειρισμοί-Περισσότερα μέλια!», και επιλέγοντας συνειδητά να δίνουμε προβάδισμα στους Έλληνες πρωτοπόρους της μελισσοκομίας,  θα αναφερθούμε σήμερα στη μέθοδο ή για να είμαστε ποιο ακριβείς στην πρακτική Μπαμπίλη, αφού  στην πραγματικότητα αυτή δεν εμπεριέχει κάποια πρωτοτυπία, αλλά είναι ένας συνδυασμός δοκιμασμένων πρακτικών και μεθόδων που προϋπήρχαν.

Αυτό όμως σε τίποτα δεν μειώνει την αξία της, όπως θα δούμε στη συνέχεια, μα ούτε και την αίγλη του αείμνηστου Γιάννη Μπαμπίλη που υπήρξε ένα από τα ποιο μεθοδικά και παραγωγικά πνεύματα της ελληνικής μελισσοκομίας. 

Τη μέθοδό του την εφάρμοσε για πάνω από 15 χρόνια, κυρίως στα έλατα του βουνού Μαίναλου, με πολύ εντυπωσιακά πάντα αποτελέσματα.

Ο εμπνευστής της μεθόδου, τονίζει ιδιαίτερα τη φροντίδα για ασφαλή και βέβαιη διαχείμαση των μελισσιών μας. Βασική λοιπόν προϋπόθεση της μεθόδου αυτής είναι να έχουμε δυνατά  και υγιή μελίσσια. 






Θεωρώντας αυτή την προϋπόθεση δεδομένη, ξεκινάμε στα μέσα του Φλεβάρη τη διεγερτική τροφοδότηση με σιρόπι 1/1 (ένα μέρος νερό – ένα μέρος ζάχαρη), σε ποσότητες τέτοιες που οι μέλισσες να το καταναλώνουν σε λίγες μέρες προκειμένου να μην ξινίσει. 

Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο ανελλιπώς τις τροφοδοσίες, και έτσι τα μελίσσια μας θα ζητήσουν σύντομα πάτωμα και προς το τέλος του Μάρτη θα έχουν εξελιχθεί σε καλά διώροφα μελίσσια με πάνω από 16 πλαίσια πληθυσμού, και ανάλογα πλαίσια γόνου. 





Τότε λοιπόν ακριβώς κάνουμε τις εξής κινήσεις: Παίρνουμε από την αποθήκη μας ισάριθμες με τα αρχικά μας μελίσσια κυψέλες με διαιρούμενους πάτους(σ.σ.: τις οποίες φυσικά έχουμε φροντίσει και απολυμάνει αναλόγως από πριν) και αφού τις τοποθετήσουμε ανά μια δίπλα σε αυτά, προχωράμε στο κόψιμό τους, αφού προηγουμένως έχουμε αναζητήσει και απομονώσει την βασίλισσα.

 Το κόψιμο θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν ποιο ακριβοδίκαιο γίνεται και το μοίρασμα του πληθυσμού, του γόνου και των τροφών απόλυτα ισορροπημένο.




Τις κινήσεις αυτές τις κάνουμε για όλα τα μελίσσια που συμμετέχουν σε αυτό το πρόγραμμα. Είναι λοιπόν αυτονόητο πως αν, για παράδειγμα, έχουμε  αρχικά 10 διώροφα μελίσσια, με τις ενέργειες αυτές θα βρεθούμε με 20 μονά μελίσσια εκ των οποίων τα δέκα με μάνα (τη μάνα του αρχικού μελισσιού) και τα δέκα ορφανά. 

Αυτά τα τελευταία τα μεταφέρουμε σε μια απόσταση πέντε τουλάχιστον χιλιομέτρων και αφού τα παρατάξουμε στη θέση τους, τους εισάγουμε αμέσως βασίλισσες σε κλουβάκια που έχουμε φροντίσει να φτιάξουμε ή να προμηθευτούμε από κάποιο βασιλοτρόφο. 




Ο  εμπνευστής της μεθόδου ήταν κατηγορηματικός και απόλυτος σε αυτό το σημείο: Η εισαγωγή πρέπει να γίνει τις επόμενες λίγες ώρες από το κόψιμο και όχι την επόμενη μέρα, γιατί σε αυτή την περίπτωση θα υπάρξουν μεγάλες αστοχίες! Και σε ένα ακόμα θέμα ήταν απόλυτος ο αείμνηστος Γιάννης Μπαμπίλης:

Αφού εισάγουμε τις βασίλισσες δεν ξανανοίγουμε τα μελίσσια αυτά παρά μόνο μετά από 8-9 μέρες  και ποτέ νωρίτερα!!! Μας συμβούλευε ακόμα να έχουμε φροντίσει να δώσουμε και από ένα κιλό ζαχαροζύμαρο σε αυτά τα μελίσσια ..για παν ενδεχόμενο. 


Συνεχίζουμε να τροφοδοτούμε με σιρόπι και  τα 20 μελίσσια, με ποσότητες που εξαρτώνται από τις υπάρχουσες κάθε φορά ανθοφορίες.

 Είναι προφανές πως με όλους αυτούς τους χειρισμούς δεν θα εμφανιστούν φαινόμενα σμηνουργίας και επομένως το λογικό είναι τα μελίσσια αυτά να ζητήσουν σύντομα πάτωμα και δέκα μέρες περίπου πριν τελειώσει ο Μάης  να έχουμε αποκτήσει 20 δυνατά διώροφα μελίσσια. 





Τα μελίσσια αυτά τα μεταφέρουμε στο έλατο, που συνήθως τότε ξεκινάει, τα παρατάσσουμε σε δυάδες (ένα παλιό- ένα νέο) και τα ενώνουμε με τη μέθοδο της εφημερίδας, χωρίς να αναζητήσουμε τις μάνες. 

Στα 10 τετραώροφα συγκροτήματα που θα δημιουργηθούν και στα οποία, για προφανείς λόγους, έχουμε φροντίσει την ύπαρξη δεύτερης εναλλακτικής εισόδου στα καπάκια τους, θα επικρατήσει η πιο δυνατή μάνα (σ.σ.: Η οποία συνήθως θα είναι και η νεώτερη, δηλαδή αυτή της εισαγωγής, ιδιαίτερα αν έχουμε φροντίσει να την τοποθετήσουμε από κάτω!)




Ίσως σκεφτείτε: Καλά όλα αυτά, αλλά τι αποδίδει αυτή η κοπιαστική και  πολυέξοδη μέθοδος?
Σύμφωνα λοιπόν με τον εμπνευστή της, η παραγωγή του ποτέ δεν έπεσε κάτω από 60 κιλά ελατίσιου μελιού από κάθε τετραώροφο μελίσσι!! 

Σύμφωνα με μαρτυρίες νεώτερων μελισσοκόμων που εφαρμόζουν αυτή τη μέθοδο, αν η παραγωγή δεν ξεπεράσει τα 50 κιλά ανά τετραόροφο μελίσσι, δεν θεωρείτε ικανοποιητική!!!

Εκτός όμως από αυτό το αποτέλεσμα, ακολουθώντας αυτή τη μέθοδο, μετά το τέλος του έλατου θα βρεθούμε με 20 πανίσχυρα διώροφα μελίσσια με τα οποία μπορούμε να κυνηγήσουμε άλλες ανθοφορίες (σ.σ.: Ή να δημιουργήσουμε νέα μελίσσια, αυξάνοντας έτσι τη δύναμη του μελισσοκομείου μας.)



Αυτή λοιπόν είναι, με απλά λόγια, η περίφημη μέθοδος Μπαμπίλη και δεν γνωρίζω αν  θα σας ενθουσιάσει, λόγω μεγαλύτερης απόδοσης, περισσότερο από ότι η χθεσινή του μεγάλου Χαλκιά, αλλά, αν συμβεί αυτό, καλό θα είναι να μετρήσετε προηγουμένως όλες τις παραμέτρους που υπάρχουν. 

Σε κάθε περίπτωση φυσικά, εμείς θα ευχηθούμε και πάλι καλή τύχη, σε όποιον συνάδελφο αποφασίσει να την εφαρμόσει!

Επιμέλεια : Μανόλης Δερμάτης συγγραφέας του βιβλίου << ιστορία μιας βασίλισσας >> (Εκδόσεις μελισσοκομική επιθεώρηση).

Εξερευνώντας τον θαυμάσιο και εκπληκτικό κόσμο της μέλισσας.

Ορεινή Μέλισσα

Τι έπαθαν τα μελίσσια μου και επιτίθενται; Συμβαίνει και σε εσάς;

$
0
0


Καλησπέρα,θέλω να ενημερώσω τους συναδέλφους ότι για δεύτερη φόρα σε καθιερωμένη επιθεώρηση του μελισσοκομείου, οι μέλισσες ήταν ιδιαίτερα επιθετικές προτού ακόμη πλησιάσουμε πάνω από τις κυψέλες. Είναι ένα φαινόμενο που συνέβαινε σε μια-δυο κυψέλες συνήθως. Επί 7 ώρες και με διάλειμμα 2 ωρών,και ενώ τα μελίσσια φέρνανε νέκταρ,το φαινόμενο συνεχιζόταν μέχρι που φύγαμε.

Η στολή είχε επάνω τουλάχιστον 200 κεντρια. Παρακαλώ τους συναδέλφους εάν τους συμβαίνει κάτι παρόμοιο,πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας για το λόγο του προβλήματος μας,όπως πχ τυχών περιστασιακούς πιθανότατα ψεκασμούς.Ευχαριστώ.

21 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...
Αν ήταν ψεκασμοί δεν θα συνέβαινε σε μιά δυο κυψέλες μόνο...θα ήταν μαζικό το πρόβλημα. Αλλαξε βασίλισσα, αλλαξε τοποθεσία, άστα λόγο ύσηχα, δες αν ενοχλούνται απο καποιον εχθρο. Επίσης τη νύχτα μπορεί να τα πείραξε κανένα ζωντανο, ασβός κ.α. Αυτα να τα βλεπουν όσοι νέοι θέλουν να το παιξουν παλικαράδες χωρίς στολή κλπ... ΠΑΝΤΑ ΣΤΟΛΗ!!!!!
ΓΙΩΡΓΟΣ είπε...
Εννοω πως συνεβαινε παλαιοτερα σε φυσιολογικες συνθηκες σε μια δυο η και τρεις κυψελες,αλλα τωρα συμβαινει στο συνολο των κυψελων,ενω περσυ τα ιδια μελισσια ητανε πολυ ησυχα!Το ιδιο γεγονος συνεβει εχθες σε φιλο μελισσοκομο στα Γιαννενα,τον φαγανε στην κυριολεξια τα χερια,αναγκαστηκε ο ανθρωπος και πηγε πηρε γαντια.Απορω διοτι αυτο το φαινομενο μου φαινεται πολυ περιεργο.Κατα την ωρα της επιθεωρησης ηρθε ενας φιλος μελισσοκομος με το αυτοκινητο του σε αποσταση περιπου 60 μετρα απο τα μελισσια,δεν προλαβα να του πω να μην κατεβει...αλλα το καταλαβε μονος του.Αργοτερα μου ειπε και αυτος πως πρωτη φορα βλεπει κατι τετοιο.
Ανώνυμος είπε...
γιωργης απο μεγαρα .....αυξηση της επιθετικοτητας σε πολυ ηρεμα μελισσια συνεβει και σε μενα φετος,δεν πλησιαζει κανεις σε αποσταση 25 μετρων απο την κυψελη χωρις να δεκτει επιθεση,οταν ανοιξεις το καπακι γινεται χαμος.σε εμενα η επιθετικοτητα ξεκινησε πριν 45 ημερες οταν απο ξυλινες κυψελες αλλαξα σε πλαστικες...την μια μερα εκανα την αλλαγη και την επομενη τα μελισσια αλλαξαν συμπεριφορα........
Ανώνυμος είπε...
ΠΑΙΔΙΑ ΤΟ ΕΧΩ ΚΑΙ ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ ΧΙΟ.ΑΜΑ ΦΤΑΣΩ ΜΕ ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΣΤΑ 40-50 ΜΕΤΡΑ ΓΙΝΕΤΕ ΧΑΜΟΣ ΧΤΥΠΑΝΕ ΠΑΝΩ ΣΤΗ ΜΑΣΚΑ ΝΑ ΜΕ ΦΑΝΕ ΕΧΩ ΤΟ ΣΠΙΤΑΚΙ ΠΟΥ ΤΑ ΔΟΥΛΕΥΩ ΚΟΝΤΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΒΓΩ ΑΠΟ ΤΟ ΑΜΑΞΙ ΠΑΩ ΜΕ ΠΡΟΣΩΠΙΔΑ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΝΒΑΙΝΕΙ ΑΦΟΥ ΣΚΕΠΤΟΜΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΑΞΩ ΘΕΣΗ ΘΕΛΩ ΝΑ ΒΑΛΩ ΚΗΠΟΥΡΙΚΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΕ ΜΟΝΟ ΑΜΑ ΒΑΣΙΛΕΨΕΙ Ο ΗΛΙΟΣ ΑΣ ΠΟΥΜΕ ΟΤΙ ΗΣΥΧΑΖΟΥΝ.
ΓΙΩΡΓΟΣ είπε...
Εγώ έκανα τρία ταιζματα σιρόπι θυμολη...εσείς ?
Ανώνυμος είπε...
Έχω και εγώ ένα τρελό μελίσσι. Πέρυσι ήταν επιθετικό και μου χάριζε σχεδόν σε κάθε έλεγχο που του έκανα μία τσιμπιά . Πρέπει να σημειώσω ότι έκανα έλεγχο μόνο με μάσκα και κοντομάνικο μπλουζάκι και βερμούδα!!! Τώρα το ίδιο μελίσσι όταν απλά πλησιάσεις στο μελισσοκομείο σου δείχνει την παρουσία του. Την προηγούμενη εβδομάδα που έκανα έλεγχο στο μελισσοκομείο μου, ήμουν κατάλληλα προετοιμασμένος με γάντια μάσκα και μακρύ παντελόνι και παρά όλα αυτά κατάφεραν και μου έριξαν πάνω από 50 κεντρίσματα με αποτέλεσμα να μην ολοκληρώσω τον έλεγχο που ήθελα. Η απόφαση που πήρα είναι να το κόψω σε παραφυάδες και να βάλω ώριμα βασιλικά κελιά από γόνο άλλου μελισσιού. Για να το ανοίξω θα φορέσω χοντρά ρούχα ώστε να μην τα διαπεραστούν τα κεντριά .
Ανώνυμος είπε...
και εγω εβαλα θυμολη στο σιροπι και ολο το μελισσοκομειο μου ειναι αρκετα επιθετικο σε σχεση με περυσι.
Ανώνυμος είπε...
Μηνας....καλησπερα και απο μενα το ιδιο θεμα εχω και γω φετος τα μελισσια ειναι πολυ επιθετικα.πιστευω φταιει ο καιρος και στο οτι δν βρισκουν νεκταρ....
ΓΙΩΡΓΟΣ είπε...
Ειμαι πολυ κοντα στο συμπερασμα οτι τελικα για την επιθετικοτητα φταιει η θυμολη.Ευχαριστω τους φιλους....
Γεράσιμος είπε...
δεν εχει σχέση με θυμολη!εγω θυμόλη δεν εβαλα ποτέ!19/4/εκανα επιθεόρηση πρωτη φορά φέτος με κοντομανικο.αφου ηχε παισει ο ήλιος και ακόμα να γήνουν επιθετικές!!τον προιγούμενο καιρό ούτε με ολοσωμη φόρμα και γάντια δεν τα ανοιγες!!!σήμερα 20/4 μετά από λιγη ψιχάλα που εριξε το βραδυ και λιγο κρυαδακι παλι επιθετικοτητα!!!πρεπει να εχιε σχέση με τον καιρο και τις νεκταροεκρησεις!!!
Ανώνυμος είπε...
γεια στην ομαδα, το ιδιο προβλημα εχω και γω- με την επιθετικοτητα- περυσι εκανα επιθεωρηση και ουτε καν που ερχοταν μελισσα πανω μου και φετος με κυνηγανε στα 30 μετρα . ΑΣ ΜΑΣ ΠΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΜΠΕΙΡΟΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΣ ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΦΤΑΕΙ ΚΑΙ ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ.....
Ανώνυμος είπε...
xristos apo thesprotia.paromio provlima se 2 melisia exo me apotelesma na diskolevi i epitheorisi sto melisi.tha proxoriso se antikatastasi vasilisas apo alo melisi kai pithanon na lithi to provlima.alios nomizo oti epidi o keros ta pige piso fetos na exoun afti tin epithetikotita
Ανώνυμος είπε...
δεν ειναι ο καιρος.στην αττικη αναπτυχθηκαν απο νωρις.πρωτα το ειχα σε ενα μελισσι τωρα σε περισσοτερα οσο μεγαλωνει ο πλυθησμος, ενω πριν ηταν ηρεμα και ελεγα εχουν καλη μανα.
οι παραφυαδες ειναι παρα πολυ ηρεμες...οσο ομως αυξανονται δημιουργειται προβλημα
ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΙΔΗΣ είπε...
ΤΑ ΙΔΙΑ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΠΑΝΤΟΥ
ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΙΔΗΣ είπε...
ΜΕΛΙΣΣΙ ΔΥΝΑΤΟ ΑΠΟ ΧΕΙΜΩΝΑ ΧΩΡΙΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΨΕΚΑΣΜΟΥΣ ΣΜΥΝΟΥΡΓΙΑ Ι ΜΑΡΤΙΟΥ ΤΟ ΑΝΟΙΓΩ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΚΑΤΑΚΟΡΙΦΑ ΠΑΝΩ ΜΟΥ 1000 ΚΕΝΤΡΙΑ ΑΝΤΕ ΚΑΝΕ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΑΚΟΜΑ ΦΕΥΓΩΝΤΑΣ ΓΙΑ ΑΠΟΘΗΚΗ ΜΕ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΚΑΙ ΜΕ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΑΠΟ ΕΞΩ ΠΕΣΤΕ ΜΟΥ ΦΙΛΟΙ ΤΙ ΓΙΝΕΤΕ.ΑΠΟ ΓΥΡΕΣ ΜΕΛΙΑ ΓΕΜΑΤΟ
Ανώνυμος είπε...
Παιδια ψυχραιμια...μην ξεχνατε πως βρισκομαστε στο σημειο 0...!τα μελισσια ξεκινανε σιγα σιγα την νεκταροσυλλογη αλλα χωρις σταθερη ενταση αφου τωρα παιρνει η φυση μπροστα...λογικο να ειναι εκνευρισμενα τα κοριτσια ...αλλωστε το ιδιο συμβαινει και στο τρελορεικο...υπομονη και σε λιγο θα γινουν προβατακια απο την χορτασιλα...
Ανώνυμος είπε...
Βαλε ένα συρμα γύρω απο μια κυψελη που ξαφνικα εγινε επιθετικη και καρφωσε το στο εδαφος. Την επομενη εβδομαδα παρατηρησε την συμπεριφορα του. Φιλικα!
Ανώνυμος είπε...
Ασχολούμαι ερασιτεχνικά τα τελευταία χρόνια, δεν έχω συνηθίσει τα τσιμπήματα, και δεν μου έχει συμβεί κάτι παρόμοιο, μου είπαν ότι συνέβη σε κάποιον άλλο στην περιοχή μου (Κέρκυρα), αγρίεψαν τα μελίσσια , μπορεί να οφείλεται σε διασταύρωση? ή όχι?

Αυτό με το σύρμα που λέει το προηγούμενο σχόλιο πώς εξηγείται?

ευχαριστώ
Α.Α.
Ανώνυμος είπε...
Αυτο με συρμα ισχυει οπως και το αντιστροφο του με ηλεκτρομαγνητη
κατω απο την κυψελη.
Το συρμα ειναι μια καλη λυση αλλωστε
τι εχεις να χασης.?
(εξουδετερωνη τον υποηχο και τον
παλμο) θελει καρφωμα στην γη.
Εχεις ακουση για γειωση? ρευμα.?
αλεξικεραυνο? αυτα.-
Χαλκοσυρμα.Κανει και το διπολικο
καλωδιο φωτισμου ειναι και φθηνο.
Ανώνυμος είπε...
Το σύρμα, όσο κι αν φαίνεται παράξενο, εμποδίζει τα αγριογούρουνα ή άλλο ζούδι να πλησιάσει !!!
Ανώνυμος είπε...
Όσο πιο μικρά ειναι τα μελισσακια είναι κ λιγότερο επιθετικά. Όταν δεν δουλεύουν η πεινανε είναι παλι επιθετικά όπως και όταν κάτι τα έχει ενοχλήσει. Βέβαια τα πιο επιθετικά δίνουν κ περισσότερο μέλι αλλά άντε να τα δουλέψεις. Εγώ τους κόβω τον τσαμπούκα με αντικατασταση της μάνας. Φέτος το πρωτο μελίσσι στη σειρα που είχα σ ενα κοπάδι ηταν επιθετικό.του άλλαξαν μάνα και μετα απο λίγο έγινε κ αυτό επιθετικό. Ο λογος τελικά ηταν ενα μαντροσκυλο που πήγαινε και κατουρουσε μονο στο συγκεκριμένο μελίσσι.Τώρα αν ενα μελίσσι είναι επιθετικό πολύ λόγοι υπαρχουν.Ίσως φταίμε κ εμεις.

Νέα από το Έλατο σήμερα 18 Ιουνίου 2016

$
0
0


Κάθε μέρα έχουμε χειρότερα αποτελέσματα. Κανείς δεν περίμενε φέτος τέτοια εξέλιξη φέτος στα έλατα. Όλοι οι μελισσοκόμοι έχουν μείνει χωρίς παραγωγή απο μέλι ελάτου, ενώ πολλοί μελισσοκόμοι είναι στα πρόθυρα να χρεοκοπήσουν εφόσον τα έξοδα έχουν περάσει κατα πολύ τα έσοδα τα τελευταία χρόνια. Δεν είναι μόνο μια χρονιά το κακό που συμβαίνει στα μελίσσια μας αλλά τρία συνεχόμενα. Ο έλατος έπαψε να δίνει μέλι, όπως παλιά, και τα τελευταία 3 χρόνια έχουμε δραματική μείωση.
Ακούγοντας μελισσοκόμους απο άλλα μέρη της Ελλάδος μερικοί υποστηρίζουν οτι υπάρχει ακόμα κόμπος, ωστόσο αυτός αν ελέγξετε είναι σχεδόν ψώφιος χωρίς ζουμί. Αυτό δηλώνει οτι τελείωσε ο έλατος για φέτος. Οι καύσωνες άλλωστε δεν πρόκειται να άφηναν να γίνει κάτι διαφορετικό

Τα νέα απο ζυγαριές απο τη περιοχή μου μπορείτε να τα δείτε παρακάτω...

Τη μελισσοκομική ζυγαριά την έχουμε προμηθευτεί από την εταιρία SAVEBEES. Δείτε παρακάτω τα τελευταία μηνύματα...
18 Ιουνίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
56.1% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
27.5°C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 34.5°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
-340
γραμμάρια


17 Ιουνίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
57.9% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
27.5°C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 35°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
-280
γραμμάρια


16 Ιουνίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
60% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
26.2°C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 35°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
-230
γραμμάρια


15 Ιουνίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
68% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
20.6°C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 35°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
-400
γραμμάρια


14 Ιουνίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
73.3% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
17.3°C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 35°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
-140
γραμμάρια


13 Ιουνίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
85.7% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
15.3°C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 35°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
+40
γραμμάρια


12 Ιουνίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
70.1% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
19.4°C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 35.5°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
-220
γραμμάρια


11 Ιουνίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
67.2% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
21.3°C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 35°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
-390
γραμμάρια


10 Ιουνίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
77.8% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
15.9°C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 35°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
-180
γραμμάρια


9 Ιουνίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
78.3% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
15.7°C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 35°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
-40
γραμμάρια


8 Ιουνίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
65.4% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
19.2°C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 35.5°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
-600
γραμμάρια


7 Ιουνίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
79.4% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
14.5°C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 35°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
+270     
γραμμάρια


6 Ιουνίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
56.4% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
22.5°C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 35.4°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
+250     
γραμμάρια


5 Ιουνίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
62.2% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
19.3°C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 35°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
+220     
γραμμάρια


4 Ιουνίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
56.2% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
20.5°C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 36°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
+70     
γραμμάρια


3 Ιουνίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
59.5% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
19.2°C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 34.5°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
+270     
γραμμάρια


2 Ιουνίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
57.3% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
22.1°C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 34.5°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
+590     
γραμμάρια


1 Ιουνίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
56.1% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
20°C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 34.5°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
+540     
γραμμάρια


31 Μαίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
56.6% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
21.6°C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 34.5°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
+860     
γραμμάρια


30 Μαίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
53.5% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
22.5°C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 35°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
+900     
γραμμάρια


29 Μαίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
60.4% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
22.4°C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 35°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
+1520     
γραμμάρια


28 Μαίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
58.6% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
23.4°C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 35°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
+1550     
γραμμάρια


27 Μαίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
64.7% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
19.9°C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 35°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
+1000     
γραμμάρια


26 Μαίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
63% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
19.5°C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 35°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
+1060     
γραμμάρια


25 Μαίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
61.2% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
18.1°C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 34.5°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
+540     
γραμμάρια


24 Μαίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
69.4% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
13.6°C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 34°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
+80     
γραμμάρια


23 Μαίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
67.1% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
18.6°C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 34.5°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
+270     
γραμμάρια


22 Μαίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
72.4% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
13.6°C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 34.5°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
-500     
γραμμάρια


21 Μαίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
85.4% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
10.7°C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 33.5°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
-30     
γραμμάρια


20 Μαίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
81.2% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
13°C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 34°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
+170      
γραμμάρια


19 Μαίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
67.3% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
13.9°C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 34.5°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
+440      
γραμμάρια


18 Μαίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
64.6% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
15.8°C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 35°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
+370      
γραμμάρια


17 Μαίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
52.5% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
18.7°C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 35°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
+280      
γραμμάρια


16 Μαίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
62% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
14.9 °C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 34.5°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
+140      
γραμμάρια


15 Μαίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
65.8% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
14.9 °C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 34°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
+160      
γραμμάρια


14 Μαίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
56% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
18.1 °C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 35°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
+360      
γραμμάρια


13 Μαίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
60.1% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
17.7 °C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 34.5°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
-160      
γραμμάρια


12 Μαίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
78.9% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
16.9 °C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 34.5°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
+50       
γραμμάρια


11 Μαίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
56.8% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
18.7 °C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 34.5°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
-110       
γραμμάρια


10 Μαίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
58.7% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
18.8 °C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 34.5°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
-90       
γραμμάρια


9 Μαίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
62.4% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
17.6 °C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 34°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
-290       
γραμμάρια


8 Μαίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
59.2% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
16.7 °C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 33.5°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
-450       
γραμμάρια

Γρήγορη πατέντα για νε φτιάξετε ποτίστρα μελισσιών από τον μελισσοκόμο Φώτη Βέλλιο!!

$
0
0


Λέγομαι Βέλλιος Φώτης και είμαι νέος μελισσοκόμος από το Αγρίνιο. Θα  σας δείξω πως με εύκολα υλικά σχεδόν μηδαμινό κόστος έδωσα σε λίγα μελίσσια καθαρό νερό  χωρίς  πολύπλοκα συστήματα. Πήρα έναν κουβά και με έναν μικρό τροχό που είχε δίσκο κοπής για μέταλλο (cd)και έκοψα μια γραμμή οριζόντια   και στο πλαϊνό  πάνω μέρος του κουβά κυκλικά αλλά όχι όλο το γύρο του κουβά παρά  μόνο δυο ημικύκλια, δεν έκοψα   εκεί που πιάνουν τα  χερούλια για να μπορώ να μεταφέρω  τον κουβά να τον γεμίσω και να τον επιστρέψω σταθερά   χωρίς  δυσκολία. Έπειτα περνώ   ένα βιτεχ μέσα από το άνοιγμα  (κόψιμο ) που έκανα με τον τροχό βγάζοντας το έξω 1εκατοστο περίπου και το υπόλοιπο βιτεξ να  πέφτει μέχρι τον πάτο του κουβά.
 





Βάζουμε νερό στον κουβά κλείνουμε το καπάκι και η ποτίστρα είναι έτοιμη καλή επιτυχία.
Με εκτίμηση
Βέλλιος Φώτης

Η αγορά μελιού στη Γερμανία και η κατακόρυφη πτώση στις εισαγωγές από Ελλάδα

$
0
0


Επιμέλεια: Σπήλιος Καταφυγιώτης, Γεωπόνος Αγροτικής Οικονομίας, MSc
Στην Γερμανία όλο και περισσότεροι στρέφονται στον τομέα της μελισσοκομίας με αποτέλεσμα για πρώτη φορά να καταγράφονται πάνω από 110.000 μελισσοκόμοι.

Η γερμανική παραγωγή μελιού κυμαίνεται μεταξύ 15.000-25.000 τόνους ετησίως, ποσότητα πολύ χαμηλή για να καλύψει την υψηλή εγχώρια ζήτηση που ανέρχεται σε περίπου 80.000-90.000 τόνους. Ως αποτέλεσμα της αδυναμίας κάλυψης της ζήτησης από γερμανικό μέλι – καλύπτει μόνο το 20% της εγχώριας ζήτησης – η Γερμανία καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος (80%) από τις εισαγωγές.




Παρά την αύξηση των τιμών βασικών προϊόντων, η κατανάλωση μελιού στη Γερμανία διατηρήθηκε σταθερή.

Σύμφωνα με στοιχεία, στο Ανατολικό τμήμα της χώρας, το μέλι είναι πιο δημοφιλές απ’ ότι στο Δυτικό τμήμα, ενώ τα 2/3 των καταναλωτών στη Γερμανία καταναλώνουν σε τακτική βάση μέλι.

Οι περισσότεροι Γερμανοί (ποσοστό 78%) δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην προέλευση του μελιού από χώρες της Ε.Ε, ενώ προτίμηση για το γερμανικό μέλι δείχνει ποσοστό 67% των καταναλωτών. (Έρευνα του γερμανικού υπουργείου Γεωργίας, έτος 2013).

Στην απαιτητική Γερμανική αγορά η ολοένα και αυξανόμενη τάση προς την υγιεινή διατροφή έχει αρνητικό αντίκτυπο στην κατανάλωση άλλων γλυκαντικών ουσιών με εξαίρεση το μέλι και κάποιες άλλες ουσίες που θεωρούνται προϊόντα υγιεινής διατροφής.

Εισαγωγές μελιού 2010-2014

Το 2014 σημειώθηκε μείωση τόσο σε όρους αξίας – 4% (234,9 εκ €), όσο και σε όρους ποσότητας -8,5%, του εισαγόμενου μελιού σε σχέση με το 2013.


Η Γερμανία το 2014 εισήγαγε μέλι από περίπου 50 χώρες εντός και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η σημαντικότερη χώρα εισαγωγής είναι το Μεξικό (18,5% των συνολικών εξαγωγών) και ακολουθεί η Ουκρανία (9,1%).

Το 1/3 των συνολικών εισαγωγών μελιού προέρχεται από χώρες μέλη της Ε.Ε. Η Ε.Ε. αποτελεί άλλωστε τον κυριότερο προμηθευτή μελιού στη Γερμανία.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σημαντικό ποσοστό της ποσότητας μελιού που εισάγεται στη Γερμανία επανεξάγεται.






Γερμανικές εισαγωγές ελληνικού μελιού 2010 – 2014

Η πορεία των εξαγωγών μας την πενταετία 2010 – 2014 βαίνει φθίνουσα μετά την απότομη αύξηση που σημειώθηκε το 2012, με το 2014 να επανέρχεται σχεδόν στα χαμηλά επίπεδα του 2011 και να παρουσιάζει ισχυρή πτώση – 55,6%, τόσο σε όρους αξίας (11 εκατ. €) όσο και σε όρους ποσότητας – 64,7%.

Ελληνικό μέλι στην Γερμανία μπορεί να βρει κανείς ως επί το πλείστον σε καταστήματα εισαγωγέων ελληνικών τροφίμων/ποτών, είτε ως delicatessen προϊόν σε εξειδικευμένα καταστήματα διάθεσης gourmet προϊόντων και λιγότερο σε μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ ( οι ποσότητες είναι πού μικρές για να καλύψουν τα εν λόγω καταστήματα). Θα πρέπει να σημειωθεί και η επιτυχής τάση πώλησης μέσω διαδικτύου (internet sales).

Δυστυχώς οι ελληνικές εξαγωγές μελιού έχουν διαρκώς φθίνουσα τάση. Βασικό πρόβλημα παραμένει για την Ελλάδα η έλλειψη προγραμμάτων προώθησηςστις αγορές του εξωτερικού. Σημαντικός ανασταλτικός παράγοντας είναι και η υψηλή τιμή του προϊόντος.

Παρόλα αυτά οι προοπτικές για το ελληνικό μέλι στην γερμανική αγορά είναι πολλές. Καινοτομίες παραγωγής, όπως πχ. μέλι με βρώσιμο χρυσό, κρόκο Κοζάνης, μαστίχα Χίου κ.α. δείχνουν να τυγχάνουν καλής υποδοχής στις αγορές, αφορούν όμως το ανώτατο τμήμα της αγοράς.

Πως καταλαβαίνουμε την καλή και ποιοτική βασίλισσα από το μέγεθος της!

$
0
0


Με ποιους τρόπους ξεχωρίζουμε μια ποιοτική βασίλισσα στο μελίσσι; Τι κοιτάει πρώτα ένας παλιός μελισσοκόμος για να καταλάβει ότι θα γίνει μεγάλη και καλή αποικία; Όπως γνωρίζουμε όλα όσα συμβαίνουν στη κυψέλη είναι λόγω της βασίλισσας. Τα έχουμε πεί ενα προς ένα εδώ στο blog, όμως υπάρχουν και μερικά μυστικά για το πώς μπορούμε να την διακρίνουμε από την εμφάνιση της, το μέγεθος της, το μάκρος της κοιλιάς της, ακόμη και το χρώμα της!


Όταν επιθεωρούμε τη κυψέλη, η μια νέα παραφυάδα για παράδειγμα το πρώτο που θέλουμε να ελέγξουμε είναι ο γόνος και μετά η βασίλισσα. Απο τον γόνο άλλωστε μπορούμε να καταλάβουμε αμέσως την ποιότητα της βασίλισσα που έχει το μελίσσι. Πρέπει να είναι σφαιρικός, χωρίς κενά, απλωμένος κλπ. Αν όμως θέλουμε να ελέγξουμε την ίδια τη βασίλισσα, τι κοιτάμε και με ποιό τρόπο μπορούμε να την αξιολογήσουμε αν είναι καλή, μέτρια ή κακή;

Όταν η βασίλισσα είναι καλή, έχει μακριά ομοιόμορφη κοιλιά, είναι "φουσκωμένη"και φαίνεται εμφανώς μεγαλύτερη από τις συλλέκτριες. Στην κοιλιά είναι το μεγάλο μυστικό τις περισσότερες φορές. Δηλαδή σπάνια θα δούμε μικροκαμμωμένη βασίλισσα, να φτιάχνει καλό μελίσσι. Μερικοί παλιοί μελισσοκόμοι λένε ότι αν δούμε μια μικρή βασίλισσα και δεν προχωράει πρέπει αμέσως να την σκοτώσουμε. Μελίσσι με κακή βασίλισσα δεν κάνει για το μελίσσι. Μόνο τρώει και δεν παράγει. Αυτές οι κουβέντες φυσικά είναι απόλυτα σωστές, εφόσον είναι απόσταγμα εμπειρίας.

Το μέγεθος της βασίλισσας συνδέεται με τη διατροφή της βασίλισσας στη βρεφική της ηλικία (προνύμφη) και πόσο νωρίς ξεκίνησαν οι μέλισσες να την ταίζουν με πλούσιο βασιλικό πολτό βασίλισσας και όχι εργάτριας. Όσο πιο νωρίς γίνονται τα ταίσματα τόσο μεγαλύτερη κοιλιά γίνεται, δηλαδή τόσο μεγαλύτερη ανάπτυξη έχουμε. Συνεπώς όταν κάνουμε βασιλοτροφία, και ξέρουμε τι κάνουμε είναι δύσκολο να τύχουν κακές βασίλισσες στα μελίσσια. Ωστόσο επειδή κανείς δεν μπορεί να δαμάσει τη φύση πάντα θα υπάρχουν και μερικά μελίσσια που αποκλείνουν απο το στόχο μας!

Η κακή βασίλισσα συναντάται συνήθως στο μελισσοκομείο μας ώς κοντόχοντρη, δηλαδή η κοιλιά της δεν είναι μακρουλή όπως μιας καλής βασίλισσας. Μερικοί μελισσοκόμοι αναφέρουν μάλιστα ότι οι κακές βασίλισσες βγαίνουν πιο σκούρες, δηλαδή μαύρες, όμως επειδή οι βασίλισσες Χαλκιδικής είναι απο φυσικού τις σκούρες δεν μπορούμε να το λάβουμε ως κριτήριο επιλογής.

Δείτε πως επιλέξαμε μερικές καλές βασίλισσες με ωραίο στρωτό γόνο, για να καταλάβετε πότε είναι ποιοτικές και θα φτιάξουν μεγάλα δυνατά μελίσσια...









Ένα ακόμα μυστικό των μελισσιών μας που ελάχιστοι γνωρίζουμε!

$
0
0


Όλοι σχεδόν οι μελισσοκόμοι, πιστεύουμε πως οι μέλισσες μας για να διατηρήσουν, τις πολύ ζεστές μέρες του καλοκαιριού, σε ανεκτά επίπεδα τη θερμοκρασία μέσα στην κυψέλη τους, μεταφέρουν νερό, το απλώνουν πάνω στις κηρήθρες και, κουνώντας τα φτερά τους, προκαλούν την εξάτμιση του.
Έτσι καταφέρνουν να δροσίσουν τους χώρου τους. Υπάρχει όμως και κάτι άλλο που μας διαφεύγει....

Ο βασικός λόγος που το κάνουν αυτό, είναι για να διατηρηθεί η θερμοκρασία του γόνου του μελισσιού μέσα στα επιτρεπτά όρια, πέρα από τα οποία προκαλούνται επιπλοκές ή ακόμα και μεγάλες απώλειες των νεαρών μελισσών.


Ένα πείραμα όμως που έγινε το καλοκαίρι του 1998 στα περίχωρα της Νέας Υόρκης, από δυο αμερικανούς επιστήμονες, μας δίνει μια ακόμα αξιόλογη και ιδιαίτερα χρήσιμη πληροφορία.

Ποιο συγκεκριμένα, οι PhilipT. Starksκαι DavidC. Gilleyτου ΤμήματοςΝευροβιολογίαςκαιΣυμπεριφοράςτου Πανεπιστημίουτου Cornell, θέλησαν να επιβεβαιώσουν κάποια υποψία που είχαν.  σχετικά με το πως οι μέλισσες δροσίζουν το χώρο της κυψέλης τους. 

Για το σκοπό αυτό έβαλαν δέκα μελίσσια μέσα σε ειδικά σχεδιασμένες κυψέλες που είχαν από μια γυάλινη πλευρά παρατήρησης, πάνω στις οποίες προσάρμοσαν από μια μικρή αντίσταση 6 watt.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η θερμότητα που ακτινοβολούσε η αντίσταση, πέρναγε μέσα από το τζάμι παρατήρησης και ανέβαζε τη θερμοκρασία μέσα στη κυψέλη, δεδομένου ότι το πείραμα διεξαγόταν κατά τους καλοκαιρινούς μήνες με υψηλές σχετικά θερμοκρασίες. 

Οι επιστήμονες παρατήρησαν πως κάποιες μέλισσες συγκεντρώθηκαν πάνω στην περιοχή των κηρήθρων που υπήρχε μέλι, περισσότερες πάνω στην περιοχή των κηρήθρων που περιείχαν γόνο, μα ακόμα περισσότερες πάνω στην επιφάνεια της πλευράς που θερμαινόταν.

Και ενώ οι δυο πρώτες συγκεντρώσεις ήταν αναμενόμενες, αφού οι μέλισσες προσπαθούσαν να κρατήσουν σε ελεγχόμενα επίπεδα τη θερμοκρασία των δυο κρίσιμων περιοχών της κυψέλης τους, δηλαδή του γόνου και των εφοδίων τους, η τρίτη συγκέντρωση αποτέλεσε μια μικρή έκπληξη – κατ αρχάς.

Κάποιες υποθέσεις που έγιναν, ότι τάχα οι μέλισσες μπέρδεψαν τη θερμαινόμενη επιφάνεια με την επιφάνεια του γόνου, λόγω αυξημένης θερμοκρασίας, αποδείχθηκε θνησιγενής και απορρίφτηκε αμέσως, με βασικό επιχείρημα πως οι μέλισσες δεν θα μπορούσαν να κάνουν ένα τέτοιο λάθος και να μπερδέψουν τη λεία και στιλπνή  επιφάνεια του γυαλιού,  με την ανάγλυφη και τραχιά επιφάνεια του γόνου. 

Σαν μόνη λογική εξήγηση, απόμεινε η υπόθεση πως οι μέλισσες συγκεντρώθηκαν πάνω στη θερμαινόμενη επιφάνεια προκειμένου να δημιουργήσουν, με τα σώματά τους, μια μονωτική ασπίδα μεταξύ της πλευράς που εισέρεε η ζέστη μέσα στην κυψέλη και του χώρου της κυψέλης. 

Αυτή είναι και η ποιο αληθοφανής εξήγηση των ευρημάτων του πειράματος, δεδομένου ότι οι μέλισσες κάνουν ακριβώς το ίδιο πράγμα και τον χειμώνα, όταν δημιουργούν αλλεπάλληλα στρώματα γύρω από τη μελισσόσφαιρα, με σκοπό να εμποδίσουν την θερμότητα που παράγεται στο κέντρο της από τις άλλες μέλισσες να διαφύγει εκτός μελισσόσφαιρας.

Το φαινόμενο αυτό το έχουμε περιγράψει λεπτομερώς σε προηγούμενα άρθρα μας, στα οποία μπορούμε να ανατρέξουμε, όποιοι από εμάς θέλουμε να θυμηθούμε κάποιες λεπτομέρειες του. 

Κλείνοντας το σημερινό μας άρθρο, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι τελικά οι εργάτριες μέλισσες που δείχνουν να είναι ανενεργές και να περπατάνε αμέριμνες μέσα σε μια κυψέλη, παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της θερμοκρασίας της κυψέλης, όχι μόνο στις χαμηλές θερμοκρασίες, αλλά επίσης και στις υψηλές – και για το θέμα αυτό έχουμε αναφερθεί σχετικά, σε πρόσφατο άρθρο μας με τίτλο « Κατανομή εργασιών στο μελίσσι».

Από όλα δε αυτά, εμείς οι απλοί μελισσοκόμοι, μπορούμε να βγάλουμε ένα πολύ χρήσιμο συμπέρασμα:
Εκτός από το χειμώνα, όπου με κηρόπανα και άλλες πατέντες, προσπαθούμε προστατέψουμε τα μελίσσια μας, θα πρέπει να κάνουμε το ίδιο και το καλοκαίρι, όπου η έκθεση τους σε υψηλές θερμοκρασίες χωρίς κάποια  μέτρα προστασίας – σκίαση προτείνουν τα βιβλία, μόνωση καπακιού λέμε εμείς – έχει σαν αποτέλεσμα να απασχολούνται για θέματα δροσιάς της κυψέλης πολλές εργάτριες, αντί να «τρέχουν» έξω στους αγρούς για να συλλέξουν προμήθειες.

Με άλλα λόγια, το έργο που καταβάλουν οι εργάτριες μέλισσες για τη διατήρηση της εσωτερικής θερμοκρασίας της κυψέλης τους «εντός ορίων», στοιχίζει σε εμάς τους μελισσοκόμους σε κατανάλωση τροφών το χειμώνα και σε μικρότερη παραγωγή μελιού το καλοκαίρι.
Επιμέλεια: Μανόλης Δερμάτης, μελισσοκόμος, συγγραφέας, ερευνητής.
www.promelis.gr--- promelis@hotmail.gr

Περισσότερο μέλι και καταπολέμηση της βαρρόα ταυτόχρονα: Μια ανατρεπτική πρόταση!

$
0
0



ΜΙΑ ΑΝΑΤΡΕΠΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ!

Σήμερα θα σας παρουσιάσουμε ένα πείραμα που έγινε στην Αμερική για τρία συνεχόμενα χρόνια, με σκοπό να εξεταστεί αν η χειραγώγηση, από εμάς τους μελισσοκόμους, του πληθυσμού των κηφήνων, μέσα σε μια κυψέλη, μπορεί να επιτύχει μεγαλύτερες σοδιές μελιού, με την παράλληλη καταπολέμηση της βαρρόα.

Πιο συγκεκριμένα τα καλοκαίρια του 1998-1999 και 2000, έγιναν σχετικά πειράματα με αυτό το θέμα, από την ομάδα του Thomas D. SEELEY του τμήματοςΝευροβιολογίαςκαιΣυμπεριφοράςτου Πανεπιστημίουτου Cornellτης Νέας Υόρκης.
Προς το σκοπό αυτό, συγκεντρώθηκαν 10 μελίσσια σε διώροφες στάνταρ κυψέλες και στα πέντε από αυτά τοποθετήθηκαν από 4 πλαίσια με προτυπωμένο κερί κηφηνογόνου, ενώ οι υπόλοιπες άλλες πέντε έμειναν ως είχαν στη φυσική τους κατάσταση.

Η επιλογή αυτή, σύμφωνα με τον ερευνητή,  έγινε γιατί έχει παρατηρηθεί πως στη φύση τα «ελεύθερα» μελίσσια κατασκευάζουν περίπου τον ανάλογο αριθμό κελιών για τους κηφήνες, μέσα σε έναν μελισσοκομικό κύκλο. Με άλλα λόγια, ένα μελίσσι με συνολικό ετήσιο πληθυσμό 150,000 μελισσών, κατασκευάζει και παράγει γύρω στους 30,000 κηφήνες.




Μια ακόμα πληροφορία που μας δίνει ο Seeleyείναι πως κάθε άνοιξη και τα δέκα μελίσσια του πειράματος εξισώνονταν, η αποθήκη τους είχε ικανοποιητικά αποθέματα σε μέλι, και τους γινόταν μια προληπτική αντιβαρρόα θεραπεία, με ταινίες Apistan.

Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε πως και τα τρία χρόνια των πειραμάτων, οι πέντε κυψέλες στις οποίες τοποθετούσε τα τέσσερα πλαίσια κηφηνογόνου, έδιναν σταθερά πολύ μικρότερη παραγωγή από τις άλλες πέντε, στις οποίες δεν είχαν τοποθετηθεί παρόμοια πλαίσια.

Κατόπιν αυτών των ευρημάτων, τα ερωτήματα που ετέθησαν από την ίδια την ομάδα ήταν:

  1. Για ποιο λόγο συνέβη αυτό?
  2. Πως θα μπορούσε αυτό να φανεί χρήσιμο στους μελισσοκόμους?

Για το πρώτο ερώτημα, οι ίδιοι πάντα ερευνητές, κάνουν τρεις υποθέσεις.


Πρώτη υπόθεση:Ότι η τοποθέτηση κηρήθρων με κηφηνοκελιά, συντελεί, όπως είναι φυσικό, στην εκτροφήκηφήνωνκαι αυτό ίσως προκαλεί έντονα φαινόμενα σμηνουργίας.

«Η υπόθεση αυτή δεν επιβεβαιώθηκε από τα πειράματα και στα τρία χρόνια που διήρκεσαν αυτά, αφού από τις επτά σμηνουργίες που έγιναν στο σύνολο, οι τέσσερις ανήκαν σε αυτές που είχε τοποθετηθεί κηφηνογόνος και οι άλλες τρεις σε αυτές που δεν είχε τοποθετηθεί- άρα οι σμηνουργίας ήταν μοιρασμένες».

Δεύτερη υπόθεση:Η τοποθέτηση κηρήθραςμεκηφηνοκελία ευνοεί τηνεκτροφήμεγάλου αριθμού κηφήνων και  η συντήρησηόλων αυτών  είναιδαπανηρή.
Σε αυτή την υπόθεση, οι ερευνητές υποστηρίζουν:

«Όταν μια αποικία έχει πολλά διαθέσιμα κηφηνοκελία, θα προχωρήσει στην παραγωγή που θα κυμαίνεται μεταξύ5000και15000κηφήνεςανάέτος. (Weiss, 1962, Allen,1965, καιMetcalf, 1984).
Δεδομένουότι το βάροςενός ενήλικουκηφήναςείναιπερίπου220mg(Mitchell, 1970),εκτιμάται ότι τοετήσιο κόστοςσε μια αποικίαγια την εκτροφήκηφήνωνανέρχεται σε2.2 με 6.6κιλά μελιού.

Φυσικά, η εκτίμηση του κόστουςεκτροφήςτων κηφήνωνδεν λαμβάνειυπόψητο «κόστος ευκαιρίας» τηςεκτροφήςεργατριών στην θέση αυτών. Έναςκηφήναςείναιπερίπου3φορές πιο βαρύς από μια εργάτρια και ως εκ τούτου,η εκτροφή τωνπερίπου10000κηφήνων (κατά μέσο όρο)  μιαςαποικίαςαντιστοιχεί στην εκτροφή 30000εργατριών. Αυτό όμως είναι περίπουτο 20% του ετήσιου πληθυσμού μιας αποικίας, που όπως αναφέραμε είναι περίπου150000άτομα(Seeley, 1985).
Επομένως αν όλοι αυτοί οι κηφήνες ήταν εργάτριες, τότε το μελίσσι θα έδινε λογικά 20% περισσότερομέλι.

Αυτό το μέλι αντιστοιχεί στο «κόστος ευκαιρίας» και σε απόλυτους αριθμούς είναι περίπου 5 κιλά (το 20% των 25 κιλών). Συνολικά, λοιπόν, έναμελίσσι θυσιάζει από7έως12κιλά μέλιγιατους κηφήνες του.

Υπάρχει όμως καιτοκόστοςτης διατήρησης αυτών τωνκηφήνων, ειδικάτο κόστοςανεφοδιασμούτουςγια τις πτήσειςζευγάρωμος.Υποθέτοντας ότιμια αποικίαπαράγει10000κηφήνες, ότι ο κάθε κηφήναςζειγια 20 ημέρες,μετά την επίτευξητης σεξουαλικήςτου ωριμότητας, και ότι κάνει4πτήσειςζευγάρωμαανάημέρα(Winston, 1987), μπορούμε να υπολογίσουμεότιτο κόστοςτωνπερίπου 800000πτήσεωνζευγαρώματος όλων αυτών των κηφήνων, κοστίζει άλλα 8 κιλά περίπου!

Έτσι, φαίνεταιότιτο ετήσιο κόστοςανάαποικίαγια τηνεκτροφήκαι τη διατήρησητων κηφήνων του  είναιπερίπου15-20κιλά μέλιετησίως!



Το νούμερο αυτό είναι  κάπως λιγότεροαπότα23,6kgπου μετρήσαμε πως ήταν η μέση διαφορά στην παραγωγή μελιού των δυο ομάδων κυψελών του πειράματος.
Προφανώς, είτεοιδαπάνεςσυντήρησηςτωνκηφήνωνέχουνυποτιμηθεί, ήυπάρχεικάποια άλλοκόστος που συνδέεταιμε την ύπαρξή τους

Τρίτηυπόθεση:Η τοποθέτηση κηρήθραςμεκηφηνοκελία ευνοεί τηνεκτροφήκηφήνων και αυτό προάγει τηναναπαραγωγήτης Varroa.
«Από τα αποτελέσματα του πειράματος δεν βγαίνει κάποιο τέτοιο ανάλογο συμπέρασμα, αν και πράγματι όπου είχαν τοποθετηθεί πλαίσια κηφηνογόνου, η προσβολή της βαρρόα ήταν μεγαλύτερη».

Όσον αφορά τώρα το ερώτημα, « Πως θα μπορούσαν τα συμπεράσματα  αυτά να φανούν χρήσιμα στους μελισσοκόμους?», η απάντηση των ερευνητών είναι πως αυτά μπορεί να έχουν δυο πρακτικές εφαρμογές.

Η πρώτη εφαρμογήείναιότι η τοποθέτηση κηρήθρωνκηφηνογόνου, έχει ως αποτέλεσμαπιο "καθαρά"πλαίσια  κηρήθραςεργατριών,χωρίςενδιάμεσα μπαλώματαμε κηφηνογόνο.
Βρέθηκε,ότισε κυψέλες μεκηφηνογόνο, οι μέλισσεςπρόσθεσανμόνο4%  κηφηνοκελία, πάνω στα πλαίσια που είχαν γόνο εργατριών, ενώ σε κηψέλες χωρίς κηφηνογόνοοιμέλισσεςπροστίθενται23% κηφηνοκελία!

Αυτό τοαποτέλεσμα είναι σύμφωνο μετaευρήματατουAllen(1965), Free(1967), καιPratt(1998), που όλοιαναφέρουνότι το χτίσιμο κηρήθρων κηφήνων σε μια κυψέληελέγχεταιμεαρνητική ανάδραση- (είναι αντιστρόφως ανάλογη) απότακηφηνοκελιάπου ήδη υπάρχουν.

Η δεύτερηκαιπιοσημαντική, επίπτωση τωνευρημάτωναυτής της μελέτης,είναιότιτα μελίσσια με πολλούς κηφήνες, δίνουν μικρότερη παραγωγή μελιού.

Αυτό όμως θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με την τακτική και συστηματική αφαίρεση των πλαισίων που έχουν κηφηνογόνο, την τοποθέτησή τους στο ψυγείο και την επανατοποθέτησή τους στην κυψέλη.

Με το τρόπο αυτό μπορούμε να πετύχουμε δυο πολύ σημαντικά αποτελέσματα!
Από τη μια την καταπολέμηση της Βαρρόα και από την άλλη μεγαλύτερες παραγωγές μελιού!

Οι ερευνητές όμως αφήνουν ανοιχτό το θέμα της συχνότητας αυτού του χειρισμού και επομένως η απόφαση για κάτι τέτοιο βαραίνει τον κάθε ένα από εμάς που θα αποφασίσουμε τον εφαρμόσουμε.

Επιμέλεια: Μανόλης Δερμάτης, μελισσοκόμος, συγγραφέας, ερευνητής.

Εικόνες σοκ από το μελισσοκομείο του Γιώργου! Μεγάλη φωτιά έκαψε ζωντανά όλα τα μελίσσια...

$
0
0



Μακάρι να μην ζήσει κανένας συνάδελφος τέτοιες στιγμές! Να μην τύχει να δείτε πότε τον κόπο και την δουλειά τόσων χρόνων να γίνονται στάχτες μέσα σε μία στιγμή! Η ατυχία που έμελλε να ζήσει ο συνάδελφος Γιώργος απο την Θήβα θα του αφήσει αναμνήσεις για πάντα, στιγμές πραγματικής λύπης που δεν πρόκειται να ξεχάσει ποτέ. Δεν θα μπορούσα ποτέ να φανταστώ εμένα στην θέση αυτή, δηλαδή να βρω όλα μου τα μελίσσια απανθρακωμένα.

Κανείς όμως δεν μπορεί να δαμάσει την μητέρα φύση, αλλά και την ατυχία η οποία μπορεί να συμβεί στον καθένα μας, την λάθος ώρα. Ο Γιώργος μόλις πλησίασε στα μελίσσια του αντικριστέ πραγματικά σοκαριστικές εικόνες. Πολλές απο τις κυψέλες είχαν απανθρακωθεί πλήρως, με μόνο σημάδι ότι υπήρξαν εκεί, οι λαμαρίνες απο τα καπάκια που δεν μπόρεσε να εξαυλώσει η μεγάλη φωτιά. Όπως λέει ο συνάδελφος η φωτιά μπορεί να προκλήθηκε απο τις ράγες του τρένου, και απο τα ξερά χόρτα τουλάχιστον 500 μέτρα μακριά από το μελισσοκομείο.

Η τοποθεσία που έγινε η ζημιά είναι στη Θήβα πηγαίνοντας προς Λιβαδειά. Όσοι μπορείτε να βοηθήσετε τον συνάδελφο με οποιονδήποτε τρόπο μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο facebook εδώ η στο τηλέφωνο  6979138855 ...

Δείτε φωτογραφίες απο την καταστροφή....









Ήδη βρέθηκαν πολλοί μελισσοκόμοι να σταθούν στην δύσκολη αυτή στιγμή του Γιώργου, μέσα σε μια ομάδα μελισσοκόμων, με έντονο το αίσθημα της αλληλοβοήθειας και της αλληλεγγύης! Ένα μεγάλο μπράβο λοιπόν σε αυτούς τους μελισσοκόμους, που με τις πράξεις τους δείχνουν τι άνθρωποι είναι....



Νέα από το Έλατο σήμερα 19 Ιουνίου 2016

$
0
0


Καταστροφή και σήμερα στα έλατα! Άλλη μια άσχημη μέρα με μείωση! Πολλοί μελισσοκόμοι με συμβουλεύουν να αποχωριστώ τα έλατα, όμως ακόμη και αν τα πάρω τα δεδομένα της ζυγαριάς δεν θα σταματήσουν, για να δούμε και φέτος πως θα εξελιχθούν τα πράγματα μέχρι τέλους. Μερικοί μελισσοκόμοι ελπίζουν ακόμα, εγώ προσωπικά έχω χάσει κάθε ελπίδα, και οτι δεν πρόκειται φέτος να πάρω ούτε εγώ μέλι αλλά ούτε και οι συνάδελφοι!
Συνάδελφος μας έγραψε σε σχόλιο...
ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ,ΤΙ ΝΕΑ ΕΧΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΤΟΧΙ ΤΗΣ ΔΙΡΦΥΣ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ,ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΝΕΙ ΠΙΟ ΚΑΛΑ Ο ΚΟΜΠΟΣ?ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΠΟΥ ΕΙΧΑ ΠΑΕΙ ΝΑ ΔΩ ΤΑ ΜΕΛΙΣΣΙΑ ΜΟΥ,ΕΙΧΑΝ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΝΑ ΠΕΡΝΑΝ ΜΕΛΙΑ ΠΑΛΙ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ,ΗΤΑΝ ΑΣΠΡΙΣΜΕΝΑ,ΔΟΥΛΕΥΑΝ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΒΟΥΙΖΑΝ,ΣΤΑ ΕΛΑΤΑ ΠΟΥ ΕΙΔΑ ΥΠΗΡΧΕ ΠΟΛΥΣ ΚΟΜΠΟΣ ΚΑΙ ΗΤΑΝ ΓΕΜΑΤΑ ΜΕΛΙΣΣΑ,ΒΟΥΙΖΕ Ο ΤΟΠΟΣ,Ο ΚΟΜΠΟΣ ΠΑΝΩ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΑΡΧΙΣΕΙ ΝΑ ΔΑΚΡΥΖΕΙ,ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΝΕΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΑ ΕΛΑΤΑ.

ΤΩΡΑ ΘΑ ΣΑΣ ΠΩ ΚΑΙ ΔΥΟ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΟΥ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΔΙΝΟΥΝ,ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΛΙΚΩΝΑΣ ΚΑΙ Η ΔΙΡΦΥ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ.


Ακούγοντας μελισσοκόμους απο άλλα μέρη της Ελλάδος έχουν ήδη κατεβάσουν τα μελίσσια τους, και νέα απο ζυγαριές πλέον δεν υπάρχουν. Ωστόσο εμείς θα συνεχήσουμε να σας ενημερώνουμε.

Τα νέα απο ζυγαριές απο τη περιοχή μου μπορείτε να τα δείτε παρακάτω...

Τη μελισσοκομική ζυγαριά την έχουμε προμηθευτεί από την εταιρία SAVEBEES. Δείτε παρακάτω τα τελευταία μηνύματα...
19 Ιουνίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
53.1% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
25.7°C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 35°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
-270
γραμμάρια


18 Ιουνίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
56.1% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
27.5°C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 34.5°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
-340
γραμμάρια


17 Ιουνίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
57.9% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
27.5°C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 35°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
-280
γραμμάρια


16 Ιουνίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
60% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
26.2°C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 35°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
-230
γραμμάρια


15 Ιουνίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
68% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
20.6°C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 35°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
-400
γραμμάρια


14 Ιουνίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
73.3% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
17.3°C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 35°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
-140
γραμμάρια


13 Ιουνίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
85.7% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
15.3°C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 35°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
+40
γραμμάρια


12 Ιουνίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
70.1% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
19.4°C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 35.5°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
-220
γραμμάρια


11 Ιουνίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
67.2% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
21.3°C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 35°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
-390
γραμμάρια


10 Ιουνίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
77.8% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
15.9°C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 35°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
-180
γραμμάρια


9 Ιουνίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
78.3% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
15.7°C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 35°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
-40
γραμμάρια


8 Ιουνίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
65.4% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
19.2°C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 35.5°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
-600
γραμμάρια


7 Ιουνίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
79.4% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
14.5°C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 35°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
+270     
γραμμάρια


6 Ιουνίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
56.4% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
22.5°C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 35.4°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
+250     
γραμμάρια


5 Ιουνίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
62.2% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
19.3°C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 35°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
+220     
γραμμάρια


4 Ιουνίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
56.2% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
20.5°C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 36°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
+70     
γραμμάρια


3 Ιουνίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
59.5% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
19.2°C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 34.5°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
+270     
γραμμάρια


2 Ιουνίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
57.3% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
22.1°C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 34.5°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
+590     
γραμμάρια


1 Ιουνίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
56.1% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
20°C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 34.5°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
+540     
γραμμάρια


31 Μαίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
56.6% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
21.6°C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 34.5°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
+860     
γραμμάρια


30 Μαίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
53.5% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
22.5°C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 35°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
+900     
γραμμάρια


29 Μαίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
60.4% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
22.4°C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 35°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
+1520     
γραμμάρια


28 Μαίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
58.6% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
23.4°C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 35°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
+1550     
γραμμάρια


27 Μαίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
64.7% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
19.9°C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 35°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
+1000     
γραμμάρια


26 Μαίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
63% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
19.5°C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 35°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
+1060     
γραμμάρια


25 Μαίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
61.2% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
18.1°C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 34.5°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
+540     
γραμμάρια


24 Μαίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
69.4% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
13.6°C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 34°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
+80     
γραμμάρια


23 Μαίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
67.1% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
18.6°C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 34.5°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
+270     
γραμμάρια


22 Μαίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
72.4% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
13.6°C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 34.5°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
-500     
γραμμάρια


21 Μαίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
85.4% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
10.7°C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 33.5°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
-30     
γραμμάρια


20 Μαίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
81.2% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
13°C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 34°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
+170      
γραμμάρια


19 Μαίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
67.3% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
13.9°C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 34.5°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
+440      
γραμμάρια


18 Μαίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
64.6% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
15.8°C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 35°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
+370      
γραμμάρια


17 Μαίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
52.5% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
18.7°C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 35°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
+280      
γραμμάρια


16 Μαίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
62% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
14.9 °C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 34.5°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
+140      
γραμμάρια


15 Μαίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
65.8% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
14.9 °C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 34°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
+160      
γραμμάρια


14 Μαίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
56% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
18.1 °C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 35°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
+360      
γραμμάρια


13 Μαίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
60.1% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
17.7 °C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 34.5°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
-160      
γραμμάρια


12 Μαίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
78.9% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
16.9 °C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 34.5°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
+50       
γραμμάρια


11 Μαίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
56.8% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
18.7 °C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 34.5°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
-110       
γραμμάρια


10 Μαίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
58.7% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
18.8 °C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 34.5°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
-90       
γραμμάρια


9 Μαίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
62.4% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
17.6 °C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 34°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
-290       
γραμμάρια


8 Μαίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
59.2% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
16.7 °C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 33.5°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
-450       
γραμμάρια

Τι θα συμβεί στον πλανήτη εάν εξαφανιστούν οι μέλισσες; Κοινοποιήστε να μάθει ο κόσμος!

$
0
0


Ο Αϊνστάιν είχε πει: «Αν κάποτε οι μέλισσες εξαφανιστούν, δεν θα απομείνουν στον άνθρωπο παραπάνω από τέσσερα χρόνια ζωής».Μήπως ο διάσημος φυσικός είχε προβλέψει την αφάνιση των πιο σημαντικών εντόμων για τον πλανήτη;


Οι μέλισσες ίσως να μην θεωρούνται απο κάποιους απότα πιο σημαντικά ζώα αλλά έχουν τον κύριο ρόλο για τη ζωή των οικοσυστημάτων. Είναι γνωστές για το μέλι, το βασιλικό πολτό και το κερί. Aρκετοί είναι αυτοί που αγνοούν ότι είναι επικονιαστές. Τι σημαίνει αυτό; Εκείνες είναι υπεύθυνες για τη γονιμοποίηση των φυτών. Ταξιδεύουν από άνθος σε άνθος επικονιάζοντάς τα. Όχι μόνο τα απλά φυτά όπως τα αγριολούλουδα, αλλά και δέντρα, μελιτζάνες, καρπούζι και άλλα όπως το βαμβάκι. Καταλαβαίνουμε άρα, ότι οι μέλισσες είναι υπεύθυνες όχι μόνο για την τροφή του ανθρώπου αλλά και για το ρουχισμό του.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών σε έκδοση για τον ρόλο των μελισσών στα οικοσυστήματα δημοσίευσε πως σε μια κυψέλη με 25.000 συλλέκτριες μπορούν να γονιμοποιηθούν 250.000.000 άνθη. Με αυτό γίνεται κατανοητό ότι η εξαφάνισή τους θα είναι μοιραία για την ανθρωπότητα.

Εφόσον πλέον είναι αντιληπτό πόσο κρίσιμος είναι ο ρόλος τους στη φύση, ας εξετάσουμε γιατί κινδυνεύει η ύπαρξή τους. Η μεγαλύτερη απειλή είναι τα χημικά φυτοφάρμακα υψηλής τοξικότητας όπως τα νεονικοτινοειδή τα οποία χρησιμοποιούνται στις βιομηχανικές καλλιέργειες. Αυτά τα φυτοφάρμακα κυκλοφορούν σε όλα τα μέρη του φυτού, άρα όταν οι μέλισσες παίρνουν γύρη ή νέκταρ, τα προσλαμβάνουν, με αποτέλεσμα να βλάπτεται το νευρικό τους σύστημα και αργότερα να οδηγούνται σε θάνατο.
Viewing all 18087 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>