Quantcast
Channel: Ορεινή Μέλισσα
Viewing all 18087 articles
Browse latest View live

Εγκληματική ενέργεια σε μελισσοκόμο: Μόλις πλησίασε τα μελίσσια είδε κάτι πολύ περίεργο...

$
0
0


Μια τρομερή εγκληματική πράξη σημειώθηκε πριν λίγες ημέρες στο μελισσοκομείο του Σταύρου Κοντοκώστα που είχε τοποθετημένες μερικές κυψέλες σε ελατοδάσος, σε ιδιόκτηρο χώρο στο Όρος Οίτη. Όταν πήγε να επισκεφτεί τα μελίσσια του μετά απο μέρες διαπίστωσε κάτι πολύ περίεργο. Η τελευταία κυψέλη στην άκρη, ήταν αναποδογυρησμένη, και η είσοδος ασφυκτικά κλειστή. Μόλις πλησίασε κατάλαβε οτι επρόκειτο για εγκληματική πράξη και οτι το σμήνος δεν ήταν ζωντανό.

Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει μια τέτοια πράξη. Έχουν συμβεί και στο παρελθόν, με το αναποδογύρησμα της κυψέλης να δηλώνει ότι ο μελισσοκόμος είναι "ανεπιθύμητος"στην περιοχή και οτι δημιουργούν πρόβλημα οι κυψέλες. Ωστόσο στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο μελισσοκόμος τα είχε σε ιδιόκτητη περιοχή, και η είσοδος ήταν κλειστή, πράγμα που δεν έχει συμβεί σε άλλα παρόμοια περιστατικά.

Όπως λέει ο ίδιος ο μελισσοκόμος, έχει επικοινωνήσει με τις αρχές, και αυτές θα αναλάβουν την υπόθεση. Ας ελπίσουμε οτι θα δώσουν την δέουσα σημασία, εφόσον δεν πρόκειται για μια "τυχαία"πράξη, αυτός που το έκανε πιθανόν να συνδέεται και με άλλα περιστατικά, πολύ σοβαρότερα, ακόμη και κλοπές μελισσιών μιας και έχουν πάρει τεράστιες διαστάσεις τον τελευταίο καιρό.

Δείτε τις φωτογραφίες που ανάρτησε ο Σταύρος στο melissocomiko.blogspot.gr, και τις αναδημοσιεύω για να τις δείτε...







Υποχρεωτική η έκδοση μελισσοκομικού βιβλιαρίου από 10 μελίσσια και πάνω

$
0
0


Όσοι μελισσοκόμοι κατέχουν 10 μελίσσια και άνω υποχρεούνται να έχουν μελισσοκομικό βιβλιάριο. Με την κατάθεση των δικαιολογητικών σας (2 φωτογραφίες, φωτοτυπία ταυτότητας, ΑΦΜ, βεβαίωση συλλόγου, έγγραφα που θα πάρετε από τον σύλλογο) η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης σας δίνει έναν αριθμό που θα πρέπει να πυροσφραγιστεί στις κυψέλες σας.

Ο αρμόδιος γεωπόνος της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης θα ελέγξει τις πυροσφραγισμένες κυψέλες και στη συνέχεια θα εκδοθεί το μελισσοκομικό σας βιβλιάριο.

Τα 16 Κέντρα Μελισσοκομίας αποτελούν αυτόνομες μονάδες διοικητικής, επιστημονικής και τεχνικής υποστήριξης των μελισσοκόμων και καλύπτουν όλα τα διαμερίσματα της Ελλάδας.

Οι κυριότερες αρμοδιότητες των Κέντρων Μελισσοκομίας είναι:
– Παροχή συμβουλών και τεχνικής – πρακτικής και επιστημονικής υποστήριξης στους μελισσοκόμους.
– Ενημέρωση των μελισσοκόμων για τα ισχύοντα προγράμματα στον τομέα της μελισσοκομίας.
– Οργάνωση ενημερωτικών ημερίδων και εκδηλώσεων.
– Οργάνωση προγραμμάτων εκπαίδευσης για αρχάριους ή προχωρημένους μελισσοκόμους.
– Παραλαβή αιτήσεων, συγκέντρωση δικαιολογητικών, ενημέρωση και γενικά η εφαρμογή όλων των αναγκαίων διαδικασιών για την υλοποίηση Εθνικών και Κοινοτικών Προγραμμάτων.
– Δειγματοληψία και εξέταση ή αποστολή δειγμάτων για εξέταση (πχ νεκρών ή ζωντανών μελισσών, γόνου, μελιού, βασιλικού πολτού, κεριού, γύρης, πρόπολης, κλπ).
– Καταγραφή μελισσοκόμων, μελισσοσμηνών, παγίων εγκαταστάσεων και μηχανολογικού εξοπλισμού.

Τα γραφεία των Κέντρων Μελισσοκομίας έχουν έδρα σε Αγροτικούς – Μελισσοκομικούς Φορείς και την Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος (ΟΜΣΕ).

Τα Κέντρα Μελισσοκομίας




Περιγραφή:
Τα βήματα για την διεκπεραίωση της διαδικασίας είναι τα εξής:

1. Χορήγηση κωδικού αριθμού.

2. Επιτόπιος έλεγχος.

3. Χορήγηση μελισσοκομικού βιβλιαρίου.

Δικαιολογητικά:
Χορήγηση κωδικού αριθμού:

1. Ο ενδιαφερόμενος προσέρχεται στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής του τόπου κατοικίας του και υποβάλλει Αίτηση – Δήλωση.

2. Χορηγείται ο Κωδικός Αριθμός.

Απαιτούμενα Δικαιολογητικά:

A. Νέοι μελισσοκόμοι:

1. Αίτηση-Δήλωση, εις διπλούν στη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής του τόπου μόνιμης κατοικίας.

2. Υπεύθυνη Δήλωση του Ν.1599/86 για την ακρίβεια των δηλουμένων στην Αίτηση- Δήλωση στοιχείων (Με θεώρηση του γνησίου της υπογραφής όταν δεν υπογράφεται ενώπιόν μας από τον αιτούντα).

3. Δύο (2) πρόσφατες φωτογραφίες.

4. Αποδεικτικά στοιχεία απόκτησης μελισσοσμηνών.

5. Βεβαίωση περί κατοχής μελισσοσμηνών, από Μελισσοκομικό Σύλλογο ή εφόσον δεν υπάρχει από Αγροτικό Σύλλογο της περιοχής μόνιμης κατοικίας του ενδιαφερόμενου. Εάν στην περιοχή μόνιμης κατοικίας του μελισσοκόμου δεν υπάρχει Μελισσοκομικός ή Αγροτικός Σύλλογος, τότε αυτό δηλώνεται από τον μελισσοκόμο στην προαναφερθείσα Δήλωση του Ν.1599/86.

B. Κάτοχοι παλαιών μελισσοκομικών βιβλιαρίων:

1. Τα 1,2 και 3 της προηγούμενης περίπτωσης. (Στην Υπεύθυνη Δήλωση δηλώνεται και ο Κωδικός Αριθμός οτυ παλαιού Μελισσοκομικού Βιβλιαρίου).

2. Μετά την κατάθεση όλων των παραπάνω δικαιολογητικών και τον έλεγχο αυτών από την Υπηρεσία μας, χορηγείται στους Μελισσοκόμους ο Κωδικός τους Aριθμός.

Επιτόπιος έλεγχος:

Ο ενδιαφερόμενος πυροσφραγίζει και υποβάλλει Αίτηση Χορήγησης Βεβαίωσης Επιτοπίου Ελέγχου για τη Διαπίστωση Σήμανσης των Κυψελών (βλ. σχετικό λήμμα) στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής του τόπου όπου βρίσκονται τα μελισσοσμήνη.
Διενεργείται Επιτόπιος Έλεγχος.
Εκδίδεται η Βεβαίωση.
Απαιτούμενα Δικαιολογητικά:

Α. Νέοι μελισσοκόμοι:

Βεβαίωση Επιτόπιου Ελέγχου από τη Δ/νση Αγροτικής Οικομομίας και Κτηνιατρικής της περιοχής όπου βρίσκονται οι κυψέλες τους, για τη διαπίστωση της σήμανσης των κυψελών τους.

Β. Κάτοχοι παλαιών μελισσοκομικών βιβλιαρίων:

1. Βεβαίωση Επιτόπιου Ελέγχου από τη Δ/νση Αγροτικής Οικομομίας και Κτηνιατρικής της περιοχής όπου βρίσκονται οι κυψέλες τους, για τη διαπίστωση της σήμανσης των κυψελών τους.

2. Το παλαιό Μελισσοκομικό τους Βιβλιάριο θεωρείται ή κατατίθεται για έκδοση νέου στη Δ/νση Αγροτικής Οικομομίας και Κτηνιατρικής που το είχε εκδώσει.

Χορήγηση μελισσοκομικού βιβλιαρίου:

Αφού προσκομισθούν τα προαναφερθέντα δικαιολογητικά και αιτήσεις, χορηγείται το Μελισσοκομικό Βιβλιάριο από την αρμόδια Δ/νση Αγροτικής Οικομομίας και Κτηνιατρικής του τόπου μόνιμης κατοικίας.

Νομικό πλαίσιο:
Απόφαση Υπουργού 370910/14-05-2001.

Κόστος:
Μηδέν (0).

Χρόνος διεκπεραίωσης:
Ένας (1) μήνας.

Παραγόμενα έγγραφα: Έκδοση μελισσακομικού βιβλιαρίου.
Χρόνος ισχύος: Δύο (2) χρόνια.
Διαδικασία ανανέωσης: Υποβολή αίτησης.
Αρμόδια Υπηρεσία:

Γ.Δ. Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής | Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Π.Ε. Άρτας Φλέμινγκ 6, 471 00 Άρτα, τηλ: 26813 64401 | Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Π.Ε. Θεσπρωτίας Π.Τσαλδάρη 18, 461 00 Ηγουμενίτσα, τηλ: 26653 60164 | Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Π.Ε. Ιωαννίνων Διοικητήριο Πλατεία Πύρρου 1, 45 221 Ιωάννινα, τηλ: 26513 64109 | Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Π.Ε. Πρέβεζας Λ. Ειρήνης 65, 481 00 Πρέβεζα, τηλ: 26820 22307

πηγή www.ellinikigeorgia.gr
melissokomianet.gr

Φτιάξτε μόνοι σας την αυτοτροφοδοτούμενη ποτίστρα της ANEL: Οδηγίες και βήματα αναλυτικά!

$
0
0

Η πιο έξυπνη ποτίστρα μελισσών για να μην κολλάνε ασθένειες τα μελίσσια μας. Η ANEL πρωτοπορεί για άλλη μια φορά και μας δίνει αναλυτικές οδηγίες πως θα την φτιάξουμε μόνοι μας! Δείτε πόσο εύκολο είναι. Η εταιρία δίνει επίσης και την επιλογή να την αγοράσετε κατευθείαν απο το κατάστημα. Σύνδεσμος για να επισκεφτείτε! το κατάστημα δίνετε στο τέλος μετά την παρουσίαση. Δείτε πως θα κατασκευάσετε μόνοι σας την αυτοτροφοδοτούμενη ποτίστρα...












Επικοινωνήστε με την ANEL στο:  2102483870 
Επισκεφτείτε το site: www.anel.gr

Δέκα βήματα για να γίνετε μελισσοκόμοι

$
0
0


Απαραίτητη προϋπόθεση για να αποβεί αποτελεσματική η χρήση του μελιού στη θεραπεία διαφόρων παθήσεων είναι η καλή ποιότητα του προϊόντος που θα καταναλώσουμε. Οι ειδικοί εξηγούν ότι μπορείτε να διασφαλίσετε την ποιότητα μόνο αν αγοράζετε μέλι από γνωστό σας παραγωγό ή αν αποφασίσετε να το παράγετε οι ίδιοι. Η Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας συμβουλεύει ποια βήματα θα πρέπει να ακολουθήσετε για να φτιάξετε το δικό σας μέλι:

1 Μάθετε αν είστε εντομόφοβος ή αλλεργικός.Στην τελευταία περίπτωση θα πρέπει να ακολουθήσετε θεραπείες απευαισθητοποίησης και να έχετε πάντα μαζί σας ενέσεις κορτιζόνης ή αδρεναλίνης. Τέτοιες ενέσεις θα πρέπει να έχουν μαζί τους όλοι οι μελισσοκόμοι, ακόμη κι αν δεν είναι αλλεργικοί, γιατί μπορεί να χρειαστεί σε εργάτες ή συναδέλφους τους.

2 Απαντήστε στο ερώτημα «Γιατί θέλω να γίνω μελισσοκόμος;»
. Ο υποψήφιος μελισσοκόμος θα πρέπει να αγαπάει τη μέλισσα και τα προϊόντά της και ο καλύτερος τρόπος για να το διαπιστώσει είναι να ασκηθεί πλάι σε κάποιον έμπειρο μελισσοκόμο. Αν το κάνετε για να βγάλετε χρήματα, να μπείτε σε πρόγραμμα νέων αγροτών ή να βρείτε την επαφή με τη φύση, υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να τα καταφέρετε.

3 Διαβάστε μελισσοκομικά βιβλία και παρακολουθήστε σελίδες στο internet όπως και μελισσοκομικά περιοδικά. Θα εντοπίσετε ενδιαφέρουσες δημοσιεύσεις σχετικές με το μέλι και τη μελισσοκομία, αλλά και παραπομπές σε προσωπικές σελίδες μερακλήδων μελισσοκόμων, οι αφηγήσεις και οι φωτογραφίες των οποίων λειτουργούν ως σχολείο για τους αρχάριους.

4 Παρακολουθήστε σεμινάριαώστε να μάθετε να παράγετε όλα τα προϊόντα της κυψέλης. Η ζήτηση για γύρη, βασιλικό πολτό και πρόπολη αυξάνεται διαρκώς, η τιμή τους είναι υψηλότερη από του μελιού και η παραγωγή τους εξαρτάται λιγότερο από τις καιρικές συνθήκες. Μπορείτε, επίσης, να τα παράγετε για προσωπική χρήση, αφού τα θεραπευτικά τους οφέλη είναι εντυπωσιακά.

5 Αποφασίστε αν θα ασχοληθείτε ερασιτεχνικά ή επαγγελματικά με τη μελισσοκομία. Πριν επενδύσετε έστω και 1 ευρώ για κυψέλες, υλικό και εξοπλισμό, αποφασίστε αν θα ακολουθήσετε τη μελισσοκομία ως κύριο επάγγελμα, ως συμπληρωματική πηγή εισοδήματος ή απλώς ως χόμπι. Τα 15.000 ευρώ αντιστοιχούν σε 10 κιλά βασιλικό πολτό προς 1,5 ευρώ το γραμμάριο σε τιμή χονδρικής. Στο κόστος υπολογίστε το πετρέλαιο, τις τροφές, τον εξοπλισμό, τα φάρμακα για τη βαρρόα, τα εργατικά, το ενοίκιο της αποθήκης, βάζα, ετικέτες. Υπολογίστε, επίσης, τι πελατολόγιο πρέπει να έχετε για να βγάλετε τα έξοδά σας και σε ποια τιμή χονδρικής και λιανικής θα πρέπει να πουλάτε. Στη φάση αυτή είναι πολύ χρήσιμα τα σεμινάρια αγροτικής οικονομίας.

6 Αγοράστε τον μελισσοκο­μικό εξοπλισμό σας. Θα χρειαστείτε: ρούχα εργασίας που να προστατεύουν το πρόσωπο, το σώμα και τα χέρια από τα τσιμπήματα. Ξέστρο - το εργαλείο που ανοίγει το κολλημένο καπάκι, ξεσφηνώνει και εξάγει το πλαίσιο, ξύνει κερί και πρόπολη, σκοτώνει σφήκες. Καπνιστήρι, αναπτήρα και το κατάλληλο καύσιμο, βούρτσα για να απομακρύνονται οι μέλισσες από το πλαίσιο και κυψέλες, δηλαδή κινητή βάση, ορόφους, πλαίσια, καπάκια, πόρτες, συνδετήρες, σύρμα, καψούλια, τεντωτήρα, βάσεις κηρηθρών, το μηχάνημα που ζεσταίνει τα σύρματα για να κάτσει η βάση της κηρήθρας, λινέλαιο και ριπολίνη νερού για την προστασία του εξωτερικού της κυψέλης.

7 Επιλέξτε μελισσοκομείο.
Βεβαιωθείτε ότι το χωράφι που διαλέξατε δεν είναι ιδιόκτητο. Τηρήστε τις αποστάσεις που προβλέπει ο νόμος σε σχέση με τους δρόμους και τα σπίτια. Αποφύγετε περιοχές όπου σε κοντινή απόσταση υπάρχουν άλλα μελίσσια, γιατί θα έχετε πρόβλημα με τους άλλους μελισσοκόμους.

8 Επιλέξτε μέλισσες. Μην κάνετε το λάθος να ξεκινήσετε από την αρχή με τα 100 μελίσσια που έχετε υπολογίσει ότι θα σας δώσουν το εισόδημα που επιθυμείτε. Οι περισσότεροι ξεκινούν με 4 και στη συνέχεια τα πολλαπλασιάζουν ακολουθώντας το ρυθμό 4-10-20-30-50-70-100. Διαβάστε αγγελίες σε μελισσοκομικά περιοδικά και διαφημίσεις όσων πωλούν βασίλισσες και παραφυάδες. Ζητήστε από τον προμηθευτή σας υγειονομικό πιστοποιητικό από κτηνίατρο για τα μελίσσια του κάθε φορά που αγοράζετε.

9 Εγγραφείτε στον σύλλογο μελισσοκόμωντης περιοχής σας και εκδώστε μελισσοκομικό βιβλιάριο. Οι σύλλογοι αναπτύσσουν πλούσια δράση σε φυτεύσεις, δασοπροστασία, ημερίδες, εκπαιδεύσεις, γιορτές μελιού κ.λπ. Παράλληλα αναζητήστε το πλησιέστερο σε εσάς Μελισσοκομικό Κέντρο. Τα κέντρα αυτά διαθέτουν επόπτες μελισσοκόμους, δηλαδή επιστήμονες που ειδικεύονται στη μελισσοκομία και θα σας στηρίξουν ποικιλοτρόπως. Βιβλιάριο εκδίδετε εάν έχετε από 10 μελίσσια και άνω.

10 Αγοράστε μελισσοκομικό αυτοκίνητο (1,5 τόνο ωφέλιμο φορτίο). Είναι το τελευταίο βήμα και το ακολουθούν όσοι έχουν τουλάχιστον 30 μελίσσια, τα οποία και δηλώνουν στο Ε1 της εφορίας. Απευθυνθείτε στη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης, έχοντας μαζί σας μία βεβαίωση από τον σύλλογο στον οποίο ανήκετε. Οι μελισσοκομικοί σας ορίζοντες είναι πλέον ανοιχτοί και η αγάπη σας για τη μελισσοκομία έχει αρχίσει να λαμβάνει επαγγελματικό χαρακτήρα.

Γι αυτο η μελισσοκομία δεν πρόκειται να πάει ποτέ μπροστά...

$
0
0


Γι αυτό η μελισσοκομία δεν πρόκειται ποτέ να πάει μπροστά στην Ελλάδα γιατί ο ένας βγάζει το μάτι του άλλου και κανείς δεν σέβεται τον κόπο και τον μόχθο του άλλου! Κανείς δεν σκέφτεται ότι αν πάω εγώ καλά θα παει και ο διπλανός μου. Όλοι λένε αφού πάω εγώ χάλια τότε δεν δικαιούσαι να πας και εσύ καλά!!!! Κρίμας, ποτέ δεν θα γίνουμε άνθρωποι σε αυτόν τον τόπο, για ποιον μελισσοκόμοι μιλάμε όταν κάνει κακό στις μέλισσες!!


Εγώ έμαθα να αγαπώ τη μέλισσα και μετά έγινα μελισσοκόμος. Πως μπορείς να κάνεις κάτι απλά και μόνο απο βίτσιο; Η μελισσοκομία είναι τρόπος ζωής αν δεν αγαπήσεις τη μέλισσα τότε απλά πήγαινε σπίτι σου. Άσε όμως τους άλλους να δουλέωουν επάνω σε ένα πλάγμα της φύσης απόλυτα εργατικό και άκακο που εργάζεται ακούραστα για εμάς για να επιβιώσουμαι. Θλίβομαι και νιώθω ντροπή που υπάρχουν δήθεν μελισσοκόμοι νταήδες ανάμεσα μας, και επειδή τρώνε προφανώς παντόφλα στο σπίτι τους ξεσπάνε πάνω στα μελισσάκια κάποιου φουκαρά για να επιβεβαιώσουν το ανδρισμό τους. Ντροπή και πάλι ντροπή!!!

Ο μελισσοκόμος Μάκης έγραψε τα παραπάνω σχόλιο με αφορμή το παρακάτω άρθρο...


Εγκληματική ενέργεια σε μελισσοκόμο: Μόλις πλησίασε τα μελίσσια είδε κάτι πολύ περίεργο...



Μια τρομερή εγκληματική πράξη σημειώθηκε πριν λίγες ημέρες στο μελισσοκομείο του Σταύρου Κοντοκώστα που είχε τοποθετημένες μερικές κυψέλες σε ελατοδάσος, σε ιδιόκτηρο χώρο στο Όρος Οίτη. Όταν πήγε να επισκεφτεί τα μελίσσια του μετά απο μέρες διαπίστωσε κάτι πολύ περίεργο. Η τελευταία κυψέλη στην άκρη, ήταν αναποδογυρησμένη, και η είσοδος ασφυκτικά κλειστή. Μόλις πλησίασε κατάλαβε οτι επρόκειτο για εγκληματική πράξη και οτι το σμήνος δεν ήταν ζωντανό.

Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει μια τέτοια πράξη. Έχουν συμβεί και στο παρελθόν, με το αναποδογύρησμα της κυψέλης να δηλώνει ότι ο μελισσοκόμος είναι "ανεπιθύμητος"στην περιοχή και οτι δημιουργούν πρόβλημα οι κυψέλες. Ωστόσο στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο μελισσοκόμος τα είχε σε ιδιόκτητη περιοχή, και η είσοδος ήταν κλειστή, πράγμα που δεν έχει συμβεί σε άλλα παρόμοια περιστατικά.

Όπως λέει ο ίδιος ο μελισσοκόμος, έχει επικοινωνήσει με τις αρχές, και αυτές θα αναλάβουν την υπόθεση. Ας ελπίσουμε οτι θα δώσουν την δέουσα σημασία, εφόσον δεν πρόκειται για μια "τυχαία"πράξη, αυτός που το έκανε πιθανόν να συνδέεται και με άλλα περιστατικά, πολύ σοβαρότερα, ακόμη και κλοπές μελισσιών μιας και έχουν πάρει τεράστιες διαστάσεις τον τελευταίο καιρό.

Δείτε τις φωτογραφίες που ανάρτησε ο Σταύρος στοmelissocomiko.blogspot.gr, και τις αναδημοσιεύω για να τις δείτε...





Οι προοπτικές και το μέλλον της μελισσοκομίας στην Ελλάδα

$
0
0

Αφορμή για την ανάλυση και παρουσίαση αυτού του θέματος, μας έδωσαν τα πολλά απαισιόδοξα μηνύματα που μας φτάνουν καθημερινά από συναδέλφους μελισσοκόμους. Καθώς φαίνεται, η φετινή κακή σοδιά, από όλες σχεδόν τις ανθοφορίες και σε όλες σχεδόν τις περιοχές της χώρας μας, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της αγανάκτησης που, έτσι και αλλιώς, είχε φτάσει στα όριά της, από τα  φτωχά μελισσοκομικά αποτελέσματα των τελευταίων χρόνων.

Οι στρατιωτικοί λένε πως αν σε  κάποια επιχείρηση σκοτωθούν 2-3 στρατιώτες, αυτό είναι τραγωδία, μα αν σε κάποια πολεμική σύγκρουση σκοτωθούν  500 στρατιώτες, τότε αυτό είναι στατιστική!

Να λοιπόν που ήρθε η στιγμή κατά την οποία και εμείς οι μελισσοκόμοι, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τι ακριβώς θεωρούμε πως είναι οι κακές σοδιές των τελευταίων χρόνων: Τραγωδία ή στατιστική;

Και για να θέσουμε με πιο κατανοητό τρόπο το δίλημμα αυτό, θα πρέπει να απαντήσουμε, κυρίως στον εαυτό μας, αν βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο ή μισοάδειο!

Η απάντηση δεν είναι εύκολο να δοθεί, μα και αν δοθεί θα έχει να κάνει με την ιδιοσυγκρασία του καθενός μας. Όπως είναι φυσικό αυτοί που βλέπουν κάπως αισιόδοξα τη ζωή, θα δώσουν διαφορετική απάντηση από αυτούς που την βλέπουν μαύρη και άραχνη!

Ας προσπαθήσουμε λοιπόν να ξετυλίξουμε μαζί το κουβάρι των δεδομένων και να αναλύσουμε όλες εκείνες τις παραμέτρους που θα μας οδηγήσουν σε κάποιο ρεαλιστικό συμπέρασμα.

Ξεκινάμε λοιπόν, σκιαγραφώντας το προφίλ μιας μέσου μεγέθους μελισσοκομικής επιχείρησης. 

Αυτή έχει εκατό έως τριακόσια μελίσσια, συνήθως είναι οικογενειακή επιχείρηση που προσφέρει στην οικογένεια το  βασικό της εισόδημα ή κάποιο συμπλήρωμα αυτού, και βέβαια ασκεί νομαδική μελισσοκομία. 

Μέχρι τώρα αυτή η επιχείρηση είχε σαν κυρίαρχο στόχο την ποσότητα – την μεγαλύτερη δυνατή σοδιά- δηλαδή, θεωρώντας την ποιότητα δεδομένη... αφού έβγαζε μέλι που κατά τεκμήριο θεωρείται πως είναι ένα αγνό και φυσικό προϊόν. 

Και τι έκανε στη συνέχεια με αυτούς τους τόνους του «αγνού» μελιού  που έβγαζε? Εκτός λίγων περιπτώσεων το έδινε στους εμπόρους με ελάχιστα ευρώ το κιλό – το λάδι μερικές χρονιές πουλιόταν σε ακριβότερες τιμές!!! 

Αυτό όμως το αλισβερίσι είχε και μεγάλες δαπάνες! Πολλές μετακινήσεις, πετρέλαια, εισιτήρια, εξοπλισμούς, φάρμακα, τροφές και πάει κορδόνι. Όσο βέβαια τα πράγματα ήταν ρόδινα... οι μεγάλες παραγωγές αποζημίωναν, μερικές φορές και με το πάρα πάνω, αυτή τη πρακτική. 

Τώρα όμως που τα πάντα δυσκόλεψαν και που, καθώς φαίνεται,  οι σοδιές έχουν πάρει τον κατήφορο?  Τι γίνεται τώρα?

Την απάντηση μπορούν να μας την δώσουν οι φίλοι μελισσοκόμοι κάποιων νησιών μας που πουλούσαν φέτος το καλοκαίρι τα 750 γραμμάρια θυμαρίσιου μελιού  από 20 έως και 28 ευρώ!!! 

Όταν μάλιστα οι έκπληκτοι αγοραστές τους έκαναν παράπονα για την τιμή, αυτοί το δικαιολογούσαν προτάσσοντας την «αγνότητά» του και την πολύ μικρή παραγωγή! 

Και να σκεφτεί κανείς πως οι περισσότεροι από αυτούς τους συναδέλφους μελισσοκόμους δεν μετακινούν καθόλου ή μετακινούν ελάχιστα τα μελίσσια τους, με ότι σημαίνει αυτό σε κόστος παραγωγής. 

Δεν γνωρίζω αν τα κατάφεραν οι μελισσοκόμοι μας αυτοί να ξεπουλήσουν τα λίγα και εκλεκτά, είναι η αλήθεια, μέλια τους,  μα εκείνο που μπορούμε όλοι μας να εισπράξουμε από αυτή την ιστορία, είναι πως οι πλούσιες παραγωγές που προσφέρουν μεγάλες ποσότητες μελιού στην αγορά, δεν είναι πάντα και οι πιο αποδοτικές οικονομικά. 

Εδώ επαληθεύεται πανηγυρικά το αρχαίο ρητό που λέει: 

«Ουκ εν τω πολλώ το ευ αλλ'εν τω ευ το πολύ», δηλαδή: Το καλό δεν βρίσκεται στο πολύ, αλλά το πολύ στο καλό ! Ή με άλλα λόγια: Η ποσότητα δεν εξασφαλίζει την ποιότητα, αλλά η ποιότητα αντισταθμίζει την ποσότητα!!!

Κάποιοι ίσως να σκεφτούν πως, καλές είναι οι φιλοσοφίες αλλά καλύτερα να μπούμε στο «δια ταύτα»! Να δούμε δηλαδή τι πρέπει να κάνουμε εμείς οι μελισσοκόμοι, για να αντιμετωπίσουμε αυτή τη κρίση της παραγωγής που παρατηρούμε τα τελευταία χρόνια?

Οι απάντηση μας σε αυτό το ερώτημα, αγαπητοί συνάδελφοι είναι μία! Να αλλάξουμε πλεύση! Να σταματήσουμε να κυνηγάμε αλλόφρονες τις, αμφιβόλου απόδοσης ανθοφορίες, κάνοντας άσκοπες και πολυδάπανες μετακινήσεις.  

Να καταστρώσουμε ένα πλάνο, να το κοστολογήσουμε, και να δράσουμε με βάση αυτό. Να σταματήσουμε να οδηγούμε τα μελίσσια μας στα όριά τους, να επικεντρωθούμε σε μια δυο ανθοφορίες και να μαζέψουμε λίγο μα καλό μέλι! 

Μέλι που θα μπορεί να πιάσει τιμές σαν και αυτές που σας αναφέραμε πιο πάνω και όχι πενταροδεκάρες! Και αν κάποιος σκεφτεί: Μα που θα βρεθούν πελάτες που θα μπορούν να πληρώσουν 20 ή ακόμα και 25 ευρώ το κιλό? 
Η απάντηση είναι μια και περικλείεται στο τρίπτυχο! Συνεργασία – οργάνωση - επαναπροσδιορισμός!
Αν καταφέρουμε να εφαρμόσουμε στην πράξη αυτές τις τρεις έννοιες, να είστε σίγουροι πως όχι μόνο θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε αυτή την κρίση, μα επί πλέον πως θα μας ανοιχτούν ορίζοντες που ούτε τους είχαμε φανταστεί!

Υ.Γ. Οι αιτήσεις που λαμβάνουμε από το εξωτερικό για εξαγωγές μελιού, δεν αναφέρουν καν το θέμα της τιμής. Αν είναι χωρίς φάρμακα και προσμίξεις μας ρωτούν, και τι εγγυήσεις-πιστοποιήσεις υπάρχουν γι αυτό!

Καλό σας βράδυ και καλή δύναμη!

Επιμέλεια: Μανόλης Δερματης, ερευνητής μελισσοκόμος, συγγραφέας του βιβλίου "Η Ιστορία Μιας Βασίλισσας"

Ορεινή Μέλισσα

Νομοθεσία για το καπνιστήρι το Καλοκαίρι

$
0
0


Όλα όσα προβλέπει η ελληνική νομοθεσία για το καπνιστήρι! Η διεύθυνση αγροτικής ανάπτυξης ενημερώνει τους μελισσοκόμους, και σας παραθέτουμε τα προτώτυπα χαρτιά όπως ακριβώς τα έστειλαν στους μελισσοκόμους. Στο τέλος της ανάρτησης παραθέτω και εγγράπτως τον νόμο:




Άρθρο 9 Κάπνισμα μελισσών

1. Το κάπνισμα κυψελών που είναι μέσα σε δάση και δασικές εκτάσεις και σε απόσταση μικρότερη των 300 μέτρων από τις παρυφές των δασών, επιτρέπεται μόνον εφόσον :
α. Γίνει αποψίλωση της βλάστησης του χώρου εγκατάστασης των κυψελών και σε απόσταση τουλάχιστον 5 μέτρων γύρω από τις κυψέλες.
β. Η ελάχιστη απόσταση του χώρου εγκατάστασης των κυψελών από τα δένδρα και θάμνους, είναι τουλάχιστον 10 μέτρων.
γ. Στο χώρο των κυψελών διατηρείται ικανή ποσότητα νερού (τουλάχιστον 200 λίτρα νερού).
δ. Στις κυψέλες και σε εμφανή σημείο αναγράφεται το ονοματεπώνυμο, η διεύθυνση και το τηλέφωνο του ιδιοκτήτη.

Ειδικά κατά την αντιπυρική περίοδο επιτρέπεται το κάπνισμα κυψελών, μόνο μέχρι τη 12η μεσημβρινή και εφόσον ο δείκτης επικινδυνότητας της περιοχής είναι 1 (μικρή) ή 2 (μέση).

2. Το κάπνισμα μελισσών που είναι σε κορμούς δένδρων επιτρέπεται εκτός αντιπυρικής περιόδου, μόνον εφόσον επικρατούν κατάλληλες καιρικές συνθήκες, έχουν ληφθεί τα προληπτικά μέτρα της προηγουμένης παραγράφου και έχει ενημερωθεί η αρμόδια Πυροσβεστική Υπηρεσία για το χρόνο της ενέργειας του καπνίσματος.

Νέα από το Έλατο σήμερα 15 Ιουνίου 2016

$
0
0


ΚΟΡΥΦΩΣΗ ΕΙΧΑΜΕ ΣΉΜΕΡΑ ΣΤΑ ΕΛΑΤΑ!
Κατακόρυφη πτώση σήμερα στις ζυγαριές λόγω οτι οι κυψέλες αποβάλλουν όλο το νερό που τράβηξαν τις προηγούμενες ημέρες. Τα νούμερα είναι πραγματικά εξωπραγματικά, αν δεν είχαν προμήθειες μέσα οι κυψέλες μου, θα ήθελαν επειγόντως τροφοδότηση για να μην χαθούν. Καταλαβαίνετε τι σημαίνει συνάδελφοι να έχετε κάνει ένα σωρό έξοδα να φτιάξετε τα μελίσσια, να περιμένετε να πάρετε μέλι, και αυτά αντί να βάζουν, να τρώνε και τα ξύλα που έχει μέσα η κυψέλη; Τροφοδότηση μέσα στην ανθοφορία δεν έχει συμβεί στα χρονικά εφόσον υπήρχαν μεν μέτριες χρονιές αλλά η φετινή κατάσταση δεν έχει ξανα καταγραφεί στο παρελθόν.


Στην Πελοπόνησσο κλαίνε οι μελισσοκόμοι, και όπως μου είπε και ένας έμπειρος μελισσοκόμος "δεν υπάρχει ούτε ένας να πάρει μέλι φέτος. Ούρε δράμι που λέμε και στο χωριό μου"έτσι μου είπε, και όπως καταλαβαίνετε τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Το φαινόμενο αποδίδουν οι μελισσοκόμοι στους ήπιους χειμώνες που δεν αφήνουν το έντομο να πέσει σε νάρκη, με αποτέλεσμα να μην δίνει όπως τα παλαιότερα χρόνια.

Όσον αφορά τα νέα της ζυγαριάς απο όλη την Ελλάδα, έχουμε μείωση, κατακόρυφη μείωση που ξεπερνά τα -700 σε πολλές περιοχές. Όσοι μελισσοκόμοι βλέπουν αυτή την εικόνα κατεβάζουν χωρίς δεύτερη σκέψη τα μελίσσια τους. Ωστόσο όσοι βλέπουν πολύ μικρότερη μείωση περιμένουν με μεγάλη αγωνία μπας και γίνει κάποια αλλαγή στην κατάσταση.

Μιλώντας με άλλους μελισσοκόμους, κάνουν λόγω για την πιο άσχημη χρονιά που έχει συναντήσει η Ελληνική Μελισσοκομία. Ωστόσο όπως δείχνουν τα δείγματα η Βόρεια Ελλάδα πάει αρκετά καλύτερα και πολλοί μελισσοκόμοι ήδη κάνουν τρύγους. Τόσο η Βελανιδιά όσο και η καστανιά πάνε απρόσμενα καλά, και οι μελισσοκόμοι ήδη άρχησαν να βλέπουν τα πρώτα μέλια να έρχονται...

Τη μελισσοκομική ζυγαριά την έχουμε προμηθευτεί από την εταιρία SAVEBEES. Δείτε παρακάτω τα τελευταία μηνύματα...

15 Ιουνίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
68% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
20.6°C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 35°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
-400
γραμμάρια


14 Ιουνίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
73.3% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
17.3°C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 35°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
-140
γραμμάρια


13 Ιουνίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
85.7% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
15.3°C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 35°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
+40
γραμμάρια


12 Ιουνίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
70.1% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
19.4°C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 35.5°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
-220
γραμμάρια


11 Ιουνίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
67.2% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
21.3°C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 35°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
-390
γραμμάρια


10 Ιουνίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
77.8% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
15.9°C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 35°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
-180
γραμμάρια


9 Ιουνίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
78.3% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
15.7°C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 35°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
-40
γραμμάρια


8 Ιουνίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
65.4% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
19.2°C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 35.5°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
-600
γραμμάρια


7 Ιουνίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
79.4% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
14.5°C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 35°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
+270     
γραμμάρια


6 Ιουνίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
56.4% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
22.5°C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 35.4°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
+250     
γραμμάρια


5 Ιουνίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
62.2% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
19.3°C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 35°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
+220     
γραμμάρια


4 Ιουνίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
56.2% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
20.5°C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 36°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
+70     
γραμμάρια


3 Ιουνίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
59.5% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
19.2°C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 34.5°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
+270     
γραμμάρια


2 Ιουνίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
57.3% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
22.1°C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 34.5°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
+590     
γραμμάρια


1 Ιουνίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
56.1% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
20°C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 34.5°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
+540     
γραμμάρια


31 Μαίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
56.6% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
21.6°C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 34.5°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
+860     
γραμμάρια


30 Μαίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
53.5% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
22.5°C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 35°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
+900     
γραμμάρια


29 Μαίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
60.4% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
22.4°C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 35°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
+1520     
γραμμάρια


28 Μαίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
58.6% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
23.4°C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 35°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
+1550     
γραμμάρια


27 Μαίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
64.7% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
19.9°C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 35°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
+1000     
γραμμάρια


26 Μαίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
63% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
19.5°C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 35°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
+1060     
γραμμάρια


25 Μαίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
61.2% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
18.1°C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 34.5°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
+540     
γραμμάρια


24 Μαίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
69.4% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
13.6°C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 34°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
+80     
γραμμάρια


23 Μαίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
67.1% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
18.6°C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 34.5°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
+270     
γραμμάρια


22 Μαίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
72.4% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
13.6°C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 34.5°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
-500     
γραμμάρια


21 Μαίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
85.4% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
10.7°C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 33.5°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
-30     
γραμμάρια


20 Μαίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
81.2% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
13°C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 34°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
+170      
γραμμάρια


19 Μαίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
67.3% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
13.9°C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 34.5°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
+440      
γραμμάρια


18 Μαίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
64.6% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
15.8°C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 35°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
+370      
γραμμάρια


17 Μαίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
52.5% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
18.7°C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 35°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
+280      
γραμμάρια


16 Μαίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
62% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
14.9 °C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 34.5°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
+140      
γραμμάρια


15 Μαίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
65.8% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
14.9 °C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 34°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
+160      
γραμμάρια


14 Μαίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
56% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
18.1 °C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 35°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
+360      
γραμμάρια


13 Μαίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
60.1% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
17.7 °C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 34.5°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
-160      
γραμμάρια


12 Μαίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
78.9% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
16.9 °C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 34.5°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
+50       
γραμμάρια


11 Μαίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
56.8% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
18.7 °C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 34.5°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
-110       
γραμμάρια


10 Μαίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
58.7% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
18.8 °C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 34.5°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
-90       
γραμμάρια


9 Μαίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
62.4% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
17.6 °C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 34°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
-290       
γραμμάρια


8 Μαίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
59.2% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
16.7 °C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 33.5°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
-450       
γραμμάρια


Τρύγος στα έλατα: Όταν η περιοχή δίνει μέλι...

$
0
0


Παρότι οι περισσότερες περιοχές δεν δίνουν μέλι μερικοί μελισσοκόμοι  πηγαίνουν απρόσμενα καλά, και φυσικά δεν έλειψαν και οι πλούσιοι τρύγοι με μπόλικα μελάκια. Μιλώντας με ένα επαγγελματία μελισσοκόμο που κάνει τρύγο στα έλατα, μου είπε ότι το μυστικό για να έχεις καλή παραγωγή μελιού κάθε χρόνο, είναι να μην πηγαίνεις εκεί που πηγαίνουν πολλοί μελισσοκόμοι, και να είσαι απομακρυσμένος απο τα υπόλοιπα μελισσοκομία.


Ωστόσο υπάρχουν μερικές περιοχές που δίνουν μέλι ανεξαρτήτως χρονιάς. Δεν είναι λίγες η χρονιές που η μια πλευρά του βουνού δίνει μέλι, και η άλλη πλευρά τίποτα. Αυτό ίσως οφείλεται στο μικροκλίμα της κάθε πλευράς, της υγρασίας του αέρα που χτυπάει το προηγούμενο διάστημα κλπ. Οπότε ακόμα και σε δύσκολες χρονιές όπως η φετινή, υπάρχουν μέρη που δούλεψαν τέλεια! Και αν ο μελισσοκόμος έχει κάνει μια καλή δουλειά στο να φτιάξει τα μελίσσια του τότε τα αποτελέσματα είναι πολύ καλά....

Τρύγος στο έλατο απο το μελισσοκόμο Γιώργο...













Εικόνες απο προηγούμενες χρονιές στον έλατο από το μελισσοκόμο Κώστα... Δείτε και θαυμάστε!!!



Πωλείται μέλι βελανιδιάς 2016 σε τιμές χονδρικής

$
0
0

~ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ~
ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΜΕΛΙ ΒΕΛΑΝΙΔΙΑΣ(ΔΡΥΣ) ΕΣΟΔΕΙΑΣ 2016 ΣΕ ΔΟΧΕΙΑ ΤΩΝ 27 ΚΙΛΩΝ ΠΡΟΣ 135 ΕΥΡΩ ΤΟ ΔΟΧΕΙΟ.ΔΕΚΤΟΣ ΚΑΘΕ ΠΟΙΟΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ.ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΡΔΙΤΣΑ.ΕΙΡΗΝΗ, ΤΗΛΕΦΩΝΟ...
Τηλέφωνο 6985888468


O μεγάλος θρύλος για τη μέλισσα που έμεινε στην Ιστορία...

$
0
0


Υπάρχει ένας νεοελληνικός θρύλος από την περιοχή της Θράκης που μας πληροφορεί για τον τρόπο που με τον οποίο ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός βρήκε το σχέδιο για το χτίσιμο της Αγίας Σοφίας.

Ο θρύλος λοιπόν αυτός μας περιγράφει και μας εξηγεί ότι το σχέδιο για να κτισθεί η Αγία Σοφία, έγινε γνωστό στον αυτοκράτορα με έναν τελείως διαφορετικό τρόπο απ΄αυτόν που μάθαμε από το μάθημα της Ιστορίας.
Αξίζει ιδιαίτερης προσοχής αυτή η παράδοση γιατί δεν είναι γνωστή από άλλους τόπους παρά μόνο από τη Θράκη. Τη διηγιόντουσαν στη Βιζύη της Θράκης κατά τον 20 αιώνα, και εκεί, στην ιδιαίτερη στην ιδιαίτερη του πατρίδα την έμαθε μικρό παιδί ο ποιητής Γεώργιος Βιζυηνός. Μάλιστα θέλοντας να σώσει από την λησμονιά αυτή την παράδοση-θρύλο την περιέγραψε έμμετρα μέσα στην ποιητική του συλλογή «Ατθίδες αύραι».

Ας δούμε λοιπόν τι λέει αυτός ο θρακικός θρύλος.
«Ήταν ο καιρός που ο αυτοκράτορας στην Πόλη είχε αποφασίσει να χτίσει την Αγία Σοφία. Είχε καλέσει τον πρωτομάστορα, και ο τελευταίος είχε κάνει ένα σχέδιο και ύστερα και άλλο και ύστερα και άλλα σχέδια, πώς να χτιστεί η μεγάλη εκκλησία . Κανένα όμως από αυτά τα σχέδια δεν ευχαριστούσε το βασιλιά. Ήθελε κάτι άλλο, πολύ πιο σπουδαίο. Και ο πρωτομάστορας κάθε μέρα προβληματιζόταν και πιο πολύ και σκεφτόταν τι νέο σχέδιο να φτιάξει.
Μια Κυριακή, την ώρα που τελείωνε η λειτουργία, ζύγωσε πρώτος ο αυτοκράτορας να πάρει το αντίδωρο, εκείνο όμως του ξεφεύγει από το χέρι και πέφτει κάτω. Μια στιγμή αργότερα παρουσιάζεται μια μέλισσα που φτεροκοπούσε προς το ανοιχτό παράθυρο, κρατώντας το πεσμένο αντίδωρο του αυτοκράτορα. Βγάζει αμέσως διαταγή ο βασιλιάς ότι όσοι έχουνε μελίσσια να τ΄ανοίξουνε και να ψάξουν, για να βρεθεί το αντίδωρο. Ψάχνει και ο πρωτομάστορας στα δικά του μελίσσια και τι βλέπει; Είχανε κάτσει οι μέλισσες μέρες πριν και είχανε φτιάξει με το κερί μέσα στην κυψέλη μιαν εκκλησία πανέμορφη και σκαλιστή και μεγαλοπρεπή, που δεν είχε όμοιά της σ΄ολόκληρη την Οικουμένη. Όλες οι λεπτομέρειες είχανε γίνει στην εντέλεια μέσα κι έξω στην εκκλησία. Η πόρτα της ανοιχτή, ο τρούλος έτοιμος οι κολώνες στη θέση τους, ως και η Αγία Τράπεζα τελειωμένη. Την είχαν αποτελειώσει σ΄όλα της την εκκλησία, και επάνω στην Αγία Τράπεζα της είχε φέρει εκείνη η μέλισσα και είχε αποθέσει το αντίδωρο του βασιλιά.
Είδε την εκκλησιά ο πρωτομάστορας και θαύμασε το τέλειο σχέδιό της. Την είδε κατόπιν και ο αυτοκράτορας και ήταν όλος χαρά. Το σχέδιο που είχανε φτιάξει οι μέλισσες, έγινε το σχέδιο που χτίστηκε η Αγία Σοφία!!!

Απόσπασμα απο την εκπομπή, Η Μηχανή του Χρόνου: Αγία Σοφία


Πηγή: melissokomianet.gr

Βγάλτε μελισσοκομικό βιβλιάριο εντελώς δωρεάν!!! Αποκαλυπτικά σχόλια για όσα πληρώνουν οι μελισσοκόμοι...

$
0
0


Σήμερα γράφουν οι ίδιοι οι μελισσοκόμοι είτε ανώνυμα είτε με το όνομα τους, και λένε σοβαρά στοιχεία όσον αφορά τους συλλόγους και την έκδοση μελισσοκομικού βιβλιαρίου χωρίς να πληρώσουν. Διαβάστε αναλυτικά τις εμπειρίες τους:

13 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...
και εγώ εδώ στη Σέρρες έβγαλα κωδικό χωρίς εγγραφή σε σύλλογο, δεν μου ζητήθηκε. μόνο βεβαίωση που την πήρα από αγροτικό σύλλογο
Ανώνυμος είπε...
Εγω Αθηνα προσφατα εβγαλα βιβλιαριο χωρις τιποτα απο τα δυο....Απλη υπευθυνησ δηλωση οτι στο τοπο κατοικιας μου δεν υπαρχει ουτε συλλογος ουτε αγροτικος.
Ανώνυμος είπε...
ΣΑΝ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΙΣΑΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΕ ΛΟΓΑΡΙΑΖΟΥΝ ΟΛΟΙ.. ΛΕΓΕΤΑΙ ΚΡΑΤΟΣ,ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ,ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ,ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ...

ΣΑΝ ΜΟΝΑΔΑ ΕΙΣΑΙ ΕΝΑ ΤΙΠΟΤΑ...

ΕΡΩΤΗΜΑ ΠΡΟΧΘΕΣ... ΤΙ ΘΑ ΜΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ?
ΑΠΑΝΤΗΣΗ... ΤΙ ΘΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙΣ ΕΣΥ ΣΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΣΕ ΣΕΝΑ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ...

ΜΗΝΤΣΙΓΚΟΥΝΕΥΕΣΤΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΑς ΣΕ ΣΥΛΛΟΓΟ...ΘΕΛΕΤΕ ΑΛΛΑΓΗ ...ΓΙΝΕ ΕΣΥ Η ΑΛΛΑΓΗ!!!
Ανώνυμος είπε...
50 ευρω σε εμας και υποχρεωτικη εγγραφη και συνδρομη, αλλιως δεν παιρνεις βεβαιωση.
PANAGIOTIS είπε...
ο συλογοσ πρεπη να υπαρχη και να κανη ελεχο αν ειναι κλεμενα οχι να χρηματηζετε μεχρη δεκα οχι να εχεισ εκατο και να ζητασ απο το συλογο να σου βεβαιωση οτι ειναι απο σμηνουργιεσ
Ανώνυμος είπε...
Εγω πληρωσα την 200αρα μου στην Ναυπακτο για την εγγραφη!!!!
Ανώνυμος είπε...
ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ ΣΥΛΛΟΓΟ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΕΙΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟ ΒΙΒΛΙΑΡΙΟ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΠΑΓΑΝΤΕΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ.ΣΤΟΥΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΙ ΠΟΥ ΔΙΑΤΗΡΟΥΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΜΕ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ,ΚΑΙ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΟΧΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΣΤΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΑΛΛΑ ΝΑ ΚΥΤΤΑΞΟΥΝ ΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΟΥΣ.ΑΝ ΟΜΩΣ ΕΝΑΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΙΝΑΙ ΥΓΕΙΗΣ ΝΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ Ο ΚΑΘΕ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΣ ΚΑΙ Ο ΝΕΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΟΜΩΣ ΤΗΝ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ.ΕΧΟΥΜΕ ΖΩΝΤΑΝΑ ΠΑΡΑΔΔΕΙΓΜΑΤΑ ΟΠΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΚΑΙ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΙ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΙ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟ [Ε/Ε]
Γιώργος Τζας είπε...
Ναι τι να πω για αυτό το θέμα τώρα, μου ζητήθηκε βεβαίωση από μελισσοκομικό σύλλογο, είχα φτιάξει όλα τα υπόλοιπα χαρτιά και είχα φάει το τόπο να ψάχνω για σύλλογο, έψαχναν στο ίντερνετ, ρώταγα γύρω γύρω, τίποτα, είχα βρει στο ίντερνετ ένα σύλλογο και όταν κατάφερα μετά από 2 μέρες να βρω κάποιον, μου λέει ότι ο σύλλογος δε λειτουργεί επίσημα, το αστείο είναι ότι υπάρχει και στα αρχεία της ΟΣΜΕ, αφού είδα και απόειδα πήγα με όλα τα υπόλοιπα χαρτιά στη νομαρχία και λέω στη γεωπόνο, αυτά μάζεψα, δε κατάφερα να βρω σύλλογο και μου λέει δεν υπάρχει πρόβλημα, θα γράψεις στο υπόδειγμα του 1159 ότι στη περιοχή μου δεν υπάρχει σύλλογος. Οπότε καταλαβαίνετε. Απτή μία καλύτερα γιατί τελείωσα ποιο γρηγορα, απτην άλλη αν υπήρχε σύλλογος θα μπορούσα να είχα δανειστεί και τη πυροσφραγίδα, δε θα καθόμουν να τη φτιάξω για να γλιτώσει τα 100 ευρώ που τη πουλάνε!
Ανώνυμος είπε...
Φίλε μη μιλας καθόλου, γλίτωσες τα λεφτα στο σύλλογο. Εμας ζητανε ενα σωσρο λεφτα για μια βεβαιωση, ούτε πυροσφραγιδα δίνουν , ούτε τίποτα. Και μια φορα που χρειαστηκα τον σύλλογο δεν με εξυπηρετησαν και δειξαν αδιαφορία. Τουλαχιστον σου μεινε η πυροσφραγίδα.....
Ανώνυμος είπε...
Χάρη αν μπορεις γραψε μας τι συμβαινει φορολογικά, για να γνωριζει ενας νεος που επιθυμει να γινει μελισσοκομος τι θα αντιμετωπισει. Δηλαδή. Αν κάποιος π.χ. με 5-6 μελισσια και χωρις μελισσοκομικο βιβλιαριο, αγορασει 15 και τα κανει 20 για παραδειγμα. Αρχικά σιγουρα βγαζει μελ/κο βιβλιαριο. Μετα τα δηλωνει στην εφορια και πως? Τα μελισσοσμηνη αποτελουν τεκμηριο? πρεπει να δηλωνει ελαχιστο εισοδημα και εσοδα απο πωλησεις γι αυτα τα 20 σμηνη? Ευχαριστω.
Ορεινή Μέλισσα είπε...
Φίλε μου το μελισσοκομικό βιβλιάριο δεν εχει καμία σχέση με την φορολογία
Ανώνυμος είπε...
Εγώ πριν μερικές μέρες έβγαλα μελισσοκομικό βιβλιάριο στη Σέρρες. Έπρεπε να πάρω βεβαίωση από τον πρόεδρο του μελισσοκομικου συλλόγου αλλιώς δεν σου βγάζουν βιβλιάριο. Και το ποσό που έδωσα ήταν 5€.
ΦΩΤΗΣ είπε...
ΕΒΓΑΛΑ ΒΙΒΛΙΑΡΙΟ ΣΤΟ ΑΙΓΑΛΕΩ.
ΔΕΝ ΜΟΥ ΖΗΤΗΣΑΝ ΤΙΠΟΤΑ

Τα σχόλια έγιναν με αφορμή την παρακάτω ανάρτηση...


ΕΙΔΗΣΗ ΦΩΤΙΑ: Έκδοση μελισσοκομικού βιβλιαρίου χωρίς εγγραφή σε σύλλογο; Γίνεται;



Είδηση φωτιά σκάει από μελισσοκόμους που επικοινώνησαν με την Ορεινή Μέλισσα και μας είπαν νέα που πραγματικά σοκάρουν! Και βάζουν φωτιά στα θεμέλια της μελισσοκομίας! Όλοι γνωρίζουμε την χρονοβόρα και επίπονη διαδικάσια έκδοσης μελισσοκομικού βιβλιαρίου! Αυτό που δεν ξεχνούν όμως οι περισσότεροι μελισσοκόμοι είναι η εγγραφή στον σύλλογο, που ακούγεται ως απολύτως απαραίτητη, και κοστίζει πολύ ακριβά. Συγκεκριμένα απο επισκέψεις νέων μελισσοκόμων στα γραφεία συλλόγων έχουν ακουστεί τιμές "εξωφρενικές"για 50 αλλά και 150 ευρώ συμμετοχή το χρόνο, όταν στις περισσότερες περιοχές δεν κάνουν απολύτως τίποτα! Αλλά αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα και δεν είναι η ώρα να το πιάσουμε.
Μελισσοκόμος που επικοινώνησε μαζί μας, μας είπε ότι έκανε κανονικά τα χαρτιά του για έκδοση μελισσοκομικού βιβλιαρίου, χωρίς βέβαια να προσθέσει αυτό της εγγραφής σε σύλλογο. Το άφησε τελευταίο όπως μας είπε. Μόλις παρέδωσε τα χαρτιά στη νομαρχία, δεν του είπαν απολύτως τίποτα και του τα έφτιαξαν κανονικά.

Όπως μου είπε ο ίδιος ο μελισσοκόμος πίστευει οτι αυτή η διαδικασία εγγραφής σε σύλλογο δεν έχει λόγω ύπαρξης, πόσο μάλλον για την περιοχή μας που δεν γίνεται καμία ενημέρωση, καμία δράση και ο σκοπός είναι μόνο τα χρήματα. Ωστόσο απο όσο παρακολουθούμε τους συλλόγους σε όλη την Ελλάδα, υπάρχουν αρκετοί πλέον που κάνουν εξαιρετική δουλειά, βοηθάνε και ενημερώνουν τον κόσμο και έχουν λόγο ύπαρξης. Όμως οι εποχές που ζούμε είναι δύσκολες και οι μελισσοκόμοι δεν έχουν πιά τόσα χρήματα, πόσο μάλλον αν πρόκειται να τα δώσουν τελείως άσκοπα...

Η Ορεινή Μέλισσα έψαξε την νομοθεσία και είδε ότι ο νόμος αναφέρεται ξεκάθαρα οτι για την έκδοση μελισσοκομικού βιβλιαρίου απαιτείτε η εγγραφή σε σύλλογο. Ωστόσο πολλές νομαρχίες ίσως δεν γνωρίζουν αυτή την αλλαγή στον καινούργιο νόμο, η είναι ελαστικοί στο συγκεκριμένο θέμα, και δεν πιέζουν τους μελισσοκόμους. Δεν ξέρω πόσοι άλλοι μελισσοκόμοι έβγαλαν κωδικό χωρίς εγγραφή σε σύλλογο, όμως σίγουρα θα είναι αρκετοί!

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΣΧΟΛΙΟ:
Μέλι Βενέτη είπε: Η νομοθεσία δεν αναφέρει εγγραφή σε Σύλλογο, αναφέρει ότι: ¨Βεβαίωση περί κατοχής μελισσοσμηνών, από Μελισσοκομικό Σύλλογο ή εφόσον δεν υπάρχει από Αγροτικό Σύλλογο της περιοχής μόνιμης κατοικίας του ενδιαφερόμενου. Εάν στην περιοχή μόνιμης κατοικίας του μελισσοκόμου δεν υπάρχει Μελισσοκομικός ή Αγροτικός Σύλλογος, τότε αυτό δηλώνεται από τον μελισσοκόμο στην προαναφερθείσα Δήλωση του Ν.1599/86. Δεν υποχρεώνει κανείς τον μελισσοκόμο να εγγραφεί σε Σύλλογο. Τώρα άν ο Σύλλογος δεν σου δίνει την βεβαίωση αν δεν γίνει μέλος του, είναι άλλο θέμα.

Λεηλασία: Πως θα σώσουμε τα μελίσσια μας!

$
0
0


Λεηλασία. Ένα φαινόμενο αλληλοσκοτωμού μελισσιών! Συμβαίνει όταν δεν δουλεύουν τα μελίσσια και επειδεινώνεται όταν δεν υπάρχει καθόλου τροφή! Τι πρέπει να κάνει ο μελισσοκόμος όταν το δεί, πως θα το καταλάβει και τι μέτρα πρόληψης πρέπει να πάρει;

Σήμερα θα μιλήσουμε για ένα θέμα που, λίγο –πολύ, όλοι οι παλιοί μελισσοκόμοι είχαν την «τύχη» να αντιμετωπίσουν αρκετές φορές στη μελισσοκομική τους πορεία, ιδιαίτερα όταν ήταν νέοι στο επάγγελμα. Αναφερόμαστε, όπως προδίδει και ο τίτλος του σημερινού μας άρθρου, στο φαινόμενο της λεηλασίας, που είναι μια εμπειρία που αν κάποιος την ζήση σε όλο της το «μεγαλείο», έστω και μια φορά, μάλλον θα την θυμάται για πάντα!

Μη φαντάζεστε, εσείς οι νέοι μελισσοκόμοι κυρίως, πως μιλάμε για κάποια γλυκιά ανάμνηση, γιατί η λεηλασία μπορεί να είναι ένα πολύ «εντυπωσιακό» φαινόμενο, αλλά δεν είναι καθόλου ευχάριστο ούτε  για  τον μελισσοκόμο, μα ούτε και για το άτυχο μελίσσι στο οποίο θα εκδηλωθεί.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή!


Οι μέλισσες, όπως όλοι γνωρίζουμε, ανήκουν στη οικογένεια των κοινωνικών εντόμων. Αυτό σημαίνει πως ζουν σε κοινότητες, που τις έχουν οργανώσει με συγκεκριμένους κανόνες και απαράβατους νόμους. Ένα από τα χαρακτηριστικά που έχουν οι μέλισσές, λόγω αυτής τους της ιδιότητας, είναι και η λεγόμενη «κοινωνική ευφυΐα». Με αυτό τον όρο αυτό, ο κλάδος της ζωολογίας που ονομάζεται «ηθολογία», εννοεί την αντίδραση ενός κοινωνικού συνόλου σε διάφορες αλλαγές του περιβάλλοντος του.

Ανήκοντας λοιπόν και οι μέλισσες στα κοινωνικώς ευφυή ζώα, έχουν αναπτύξει ένα οργανωμένο σύστημα επικοινωνίας – φερομόνες, χοροί της κοιλιάς κλπ – για την ανταλλαγή πληροφοριών, που έχουν να κάνουν με τη συλλογή των τροφών τους.
Το σύστημα αυτό όμως δεν λειτουργεί κάτω από τον συντονισμό μιας «διοικούσας αρχής» ή μιας ηγετικής ομάδας, αλλά αυτορυθμίζεται αυτόματα με το τρόπο που μόλις εξηγήσαμε.

Αυτή ακριβώς είναι και η βασική αιτία που κλιμακώνεται ένα επεισόδιο λεηλασίας. Η πληροφορία της «εύκολης» τροφής, μεταδίδεται κλιμακωτά, μα σχεδόν αστραπιαία, από μέλισσα σε μέλισσα, χωρίς να υπάρχει κάποιο σύστημα ελέγχου για την «νομιμότητα» ή όχι αυτής τους της ενέργειας – οι μέλισσες, βλέπετε, όπως και τα περισσότερα ζώα, δεν έχουν ανεπτυγμένη την έννοια της ηθικής, όπως την αντιλαμβανόμαστε εμείς οι άνθρωποι.

Με βάση τα όσα μόλις αναπτύξαμε, σαν λεηλασία, μπορούμε να θεωρήσουμε την «έκρυθμη» συμπεριφορά των μελισσών για την ευκαιριακή συλλογή τροφής, που όμως είναι έτοιμο μέλι ή και  σιρόπι  και όχι νέκταρ, όπως συνήθως.
Μέλι «διαθέσιμο» για λεηλασία – δηλαδή ελλιπώς φυλασσόμενο – μπορούν οι μικρές μας φίλες να βρουν ή μέσα σε κάποια άλλη κυψέλη, ή σε παρατημένα πλαίσια, τροφοδότες, σιρόπια, μέλια κλπ που ο μελισσοκόμος από αμέλεια έχει «ακουμπήσει» σε κάποιο σημείο του μελισσοκομείου του.

Η λεηλασία εμφανίζεται σαν φαινόμενο σε περιόδους ξηρασίας ή φτωχής ανθοφορίας και για το λόγο αυτό, την συναντάμε συχνότερα προς το τέλος του καλοκαιριού και σπανιότερα την άνοιξη.
Το μελίσσι που δέχεται την επίθεση είναι συνήθως ένα αδύνατο ή ένα ορφανό μελίσσι ή ακόμα και μια μικρή παραφυάδα. 

Η επίθεση στην αρχή είναι πολύ μικρής κλίμακας και συνήθως δεν μπορεί να την αντιληφθεί ούτε η ομάδα περιφρούρησης της εισόδου της κυψέλης που δέχεται την επίθεση, ούτε, πολύ περισσότερο, και ο μελισσοκόμος, ακόμα και αν αυτός βρίσκεται δίπλα ακριβώς από την κυψέλη-στόχο και την παρατηρεί. 

Συνήθως, ξεκινάει με την διείσδυση μιας και μόνο, λεηλάτριας στην κυψέλη-στόχο, η οποία καταφέρνοντας να παρακάμψει τον «μηχανισμό» ελέγχου της εισόδου, κλέβει μέλι, το κρύβει στον 
πρόλοβο της και καταφέρνει να φύγει σαν «κυρία», χωρίς και πάλι να γίνει αντιληπτή από τις μέλισσες φρουρούς.
Επιστρέφοντας στη  δική της κυψέλη, διαμοιράζει το μέλι στις συντρόφισσες της και χρησιμοποιώντας τους κώδικες επικοινωνίας των μελισσών, τις παρακινεί να την ακολουθήσουν σε μια νέα της επιδρομή. 




Στην αρχή υποκύπτουν στον πειρασμό λίγες συντρόφισσες της, που όμως, κατά την επιστροφή τους επιδίδονται και αυτές στην παρακίνηση άλλων μελισσών και έτσι σε λίγα λεπτά το φαινόμενο εξελίσσεται με εκθετικό ρυθμό. 

Το μελίσσι που δέχεται την επίθεση της λεηλασίας προσπαθεί να αμυνθεί, αλλά επειδή, όπως είπαμε, είναι αδύνατο με μικρό πληθυσμό, γρήγορα υποκύπτει και παραδίδεται στην λυσσαλέα ορμή των επιτιθέμενων. Έτσι, αν δεν μπορέσει ο μελισσοκόμος να επέμβει άμεσα και αποτελεσματικά, το μελίσσι αυτό θα συνεχίσει να λεηλατείται για μέρες, έως ότου στερέψει εντελώς από τροφές. Παράλληλα θα έχει χάσει ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού του που έπεσε, στην προσπάθειά του να υπερασπιστεί τη φωλιά του.
   
 Όπως όμως είπαμε, η λεηλασία μπορεί να προέλθει και από αμέλεια του μελισσοκόμου ή από κάποιο λάθος του, όπως είναι μια παρατεταμένη επιθεώρηση σε περίοδο που έξω δεν υπάρχει τροφή, από την μυρωδιά του σιροπιού κατά την τροφοδοσία ή ακόμα και από την πλημμελή προστασία κηρυθρών που έχουν μέλι κλπ.

Από όσα αναφέραμε έως τώρα, βγαίνει εύκολα το συμπέρασμα πως υπάρχουν τρόποι πρόληψης και αποφυγής του φαινομένου της λεηλασίας, τους οποίους και παραθέτουμε:
Να φροντίζουμε να διατηρούμε πάντα ισοδύναμα μελίσσια με παρόμοιους πληθυσμούς.
Να κάνουμε τις επιθεωρήσεις γρήγορα και προσεκτικά, όταν επικρατούν συνθήκες ξηρασίας.
Να κάνουμε τη τροφοδότηση με σιρόπι αργά το απόγευμα, λίγο πριν πέσει το σκοτάδι, να κάνουμε τροφοδότηση με βανίλια.
Να μην αφήνουμε εκτεθειμένες κηρήθρες με μέλι, μα ούτε και άλλες «πηγές» μελιού. 
Τις «ύποπτες» για λεηλασία  περιόδους, να περιορίζουμε αισθητά τις πόρτες των μελισσιών μας.

Παρά, όμως, τα προληπτικά αυτά μέτρα που αναφέρουμε ποιο πάνω, το «ατύχημα» μπορεί να συμβεί κάθε στιγμή – αν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές γι αυτό - και στον καθένα μας.
Αν συμβεί, πρέπει να είμαστε έτοιμοι να το αντιμετωπίσουμε άμεσα, γιατί αν δεν το κάνουμε αυτό, το φαινόμενο της λεηλασίας μπορεί να πάρει τεράστιες διαστάσεις και να καταστραφεί ακόμα και ολόκληρο το μελισσοκομείο μας.

Σε μια τέτοια ανεξέλεγκτη κατάσταση, λαμβάνουν μέρος στη λεηλασία και άλλα μελίσσια, ακόμα και από γειτονικά μελισσοκομεία και στόχοι γίνονται όλα τα αδύνατα- κάποιες φορές και τα δυνατά – μελίσσια μας. 

Αν λοιπόν τύχει να συμβεί και σε εμάς ένα φαινόμενο λεηλασίας, πρέπει να κάνουμε τις εξής ενέργειες:
Κλείνουμε με όποιο τρόπο μπορούμε – ταινία, πανιά, χαρτί, λάσπη κλπ - όλες τις τρύπες και τις ρωγμές που τυχόν υπάρχουν στην κυψέλη.
Σκεπάζουμε με ένα μάτσο ξερά χόρτα την είσοδο της κυψέλης, αφήνοντας μόνο ένα πολύ μικρό άνοιγμα ελεύθερο..
Σκεπάζουμε όλες τις «πηγές» μελιού που έχουμε εκτεθειμένες, όπως πλαίσια κλπ
Καπνίζουμε εντατικά τη λεηλατούμενη κυψέλη.


Κλείνοντας το σημερινό μας θέμα, να αναφέρουμε πως δεν έχουν τάση λεηλασίας όλες οι μέλισσες και όσες τις έχουν, δεν τις έχουν στο ίδιο βαθμό. Από ότι φαίνεται, υπάρχει μια κληρονομική προδιάθεση «παραβατικότητας» που κάποια μελίσσια την έχουν περισσότερο ανεπτυγμένη από κάποια άλλα. 
Διαφορές όμως στην συμπεριφορά υπάρχουν και μεταξύ των μελισσών του ίδιου μελισσιού, για λόγους που δεν είναι απόλυτα προφανείς.

Ίσως κάποιος αναρωτηθεί: 
Μα καλά αφού δεν έχουν τάσεις λεηλασίας όλες οι μέλισσες, τότε πως γίνεται να γενικεύεται το φαινόμενο και να παίρνουν μέρος σε αυτό όλες οι μέλισσες του μελισσοκομείου μας?
Την απάντηση μπορεί να την δώσει και πάλι η επιστήμη της «ηθολογίας» που αναφέρουμε στην αρχή, αλλά και εμείς οι ίδιοι, αν αναλογιστούμε με ποιο τρόπο αντιδρά ο «πολιτισμένος» άνθρωπος… όταν γίνεται όχλος!!!

Όπως και να έχει όμως το θέμα, εμείς οι μελισσοκόμοι οφείλουμε να έχουμε το νου μας και αν διαπιστώσουμε πως κάποιο από τα μελίσσια μας έχει έκδηλες τάσεις λεηλασίας, τότε να δράσουμε ανάλογα, όπως να το απομακρύνουμε ή να του αλλάξουμε μάνα.

Επιμέλεια: Μανόλης Δερματης, ερευνητής μελισσοκόμος, συγγραφέας του βιβλίου "Η Ιστορία Μιας Βασίλισσας"

Ορεινή Μέλισσα

Τρύγος πλαισίων με γόνο

$
0
0

Πολύ ενδιαφέρον θέμα πιάνουμε σήμερα για το τρύγο του μελιού και την επιλογή των κατάλληλων πλαισίων. Κάποιοι με ρωτάνε, αν ένας επαγγελματίας μελισσοκόμος συμπεριλαμβάνει και τα πλαίσια με τον γόνο στον τρύγο του, και με ποιά κριτήρια τα επιλέγει, προκειμένου να μη δημιουργηθούν προβλήματα, δηλαδή ψύξη γόνου αλλίωση μελιού κλπ.

Ένας μεγάλος επαγγελματίας μελισσοκόμος με τεράστια πείρα, κάθε φορά που έκανε τρύγο μελιού, και τα πλαίσια είχαν μικρή σφαίρα με σφραγησμένο γόνο - όταν λέω μικρή εννοώ όσο ένα κινητό περίπου, και μικρότερη - τα τρυγούσε κανονικά! Μου έκανε τρομερή εντύπωση όταν μου είπε ότι σε μερικούς πλούσιους τρύγους τύχαινε να υπάρχει τόσος γόνος που έφτιαχνε μια η δύο παραφυάδες! Φυσικά όταν παίρνουμε ένα πλαίσιο με μέλι και λίγο γόνο ψημένο, αυτός ίσως αρχήσει να σκάει κατα τη διαδικασία μεταφοράς τρύγου, και το πλαίσιο να αποκτήσει μερικές μέλισσες. Ο επαγγελματίας μελισσοκόμος τίναζε αυτές τις μέλισσες, τις μάζευε κατα τη διαδικασία του τρύγου και έκανε τις παραφυάδες του.
Μερικοί νέοι μελισσοκόμοι νομίζουν οτι ο κλειστός γόνος παθαίνει εύκολα ψύξη. Η αλήθεια όμως είναι ότι είναι πολύ περισσότερο ανθεκτικός, πόσο μάλλον αν οι θερμοκρασίες έξω είναι πολύ ανεβασμένες, πράγμα που τον κάνει ακόμα περισσότερο ανθεκτικό. Για παράδειγμα αν αφήσουμε ένα πλαίσιο με κλειστό γόνο τον Μάιο για 3-4 ημέρες, είναι πολύ πιθανό να σωθεί το 70% του γόνου, αν τον επαναφέρουμε στη θερμοκρασία του μελισσιού. Αν ο γόνος είναι έκκολαπτόμενος, έξω έχει καύσωνα, είναι φυσικό και επόμενο ότι όλες οι μέλισσες θα βγούν κανονικά. 

Σαν κριτήριο λοιπόν για τρύγο πλαισίων που έχουν και γόνο, είναι να είναι σφραγισμένος και λίγος! Αν είναι ανοιχτός με τις στροφές στον μελιτοεξαγωγέα τα σκουληκάκια αποκολλούνται απο την κηρήθρα, όμως θα τα κρατήσει το φίλτρο και δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να αλλιωθεί το μέλι. Όσον αφορά τα αυγά που έχει γεννήσει η βασίλισσα, αυτά δεν ξεκολλάνε σε καμία περίπτωση. Είναι λες και τα κόλλησες με κόλλα! Φυσικά όμως είναι πολύ ευαίσθητα και αν τα πάρουμε μαζί για τρύγο δεν θα εκκολαφθούν το πιθανότερο. Το ίδιο και οι προνύμφες οι οποίες χρειάζονται και ταίσμα. 

Πολλοί νέοι μελισσοκόμοι μπαίνουν στον πειρασμό να τρυγήσουν και ανοιχτούς γόνους αλλά αυτό μπρούμε να το κάνουμε μόνο αν έχουμε σκοπό να επιστρέψουμε άμεσα το πλαίσιο, και να προσέξουμε δύο βασικά πράγματα. Το πρώτο είναι να μην υπάρχει η βασίλισσα επάνω, και το δεύτερο να μην φέρουμε μεγάλες στροφές στον μελιτοεξαγωα. 

Με τους κλειστούς γόνους πάντως ακόμη και το 1/3 να έχει γόνο, μπορούμε να τρυγήσουμε αλλά πρέπει αν να το επιστρέψουμε άμεσα, όσο πιο γρήγορα γίνεται, πχ μεσα σε μια ημέρα. Τώρα για τις μικρούλες σφαίρες με 50-100 κελιά με κλειστό γόνο πάνω στο πλαίσιο. κανένας δεν τα λογαριάζει.

Γρηγορη ανάπτυξη και αύξηση παραγωγής στα μελίσσια!

$
0
0


Αυξήστε τον γόνο στα μελίσσια και διατηρήστε δυνατούς πλυθησμούς για συλλογή μελιού όλη την περίοδο των τρύγων. Ο βασικός στόχος ενός μελισσοκόμου είναι να διατηρεί δυνατά τα μελίσσια του ακόμα και αν μια ανθοφορία πήγε σχεδόν χάλια. Για παράδειγμα αν έχουμε τα μελίσσια στη πορτοκαλιά, και αυτή δεν πάει καθόλου καλά, δεν αφήνουμε σε καμία περίπτωση τα μελισσάκια στο έλεος του θεού. Προσπαθούμε με κάθε τρόπο να τα διατηρήσουμε δυνατά, ο γόνος να συνεχήσει να αυξάνεται και το μελίσσι να είναι σε μια κατάσταση που μπορεί να θεωρηθεί παραγωγικό.

Μια συμβουλή απο ένα παλιό μελισσοκόμο λέει το εξής "Ποτέ μην αφήνετε τα μελίσσια να στεγνώνουν απο μέλι. Αν θέλετε να διατηρήσετε μέλισσες που παράγουν, δώστε φαγητό, ενισχύστε τη περίοδο που το χρειάζονται, νηστικός γόνος και νηστικές μέλισσες πεθαίνουν γρήγορα, δεν έχουν λιπόσωμα να κάνουν μεγάλα ταξίδια, και δεν μπορούν να συλλέξουν μέλι".

΄
Η παραπάνω συμβουλη είναι πολύ σοφή εφόσον αυτό το λάθος γίνεται απο πολλούς μελισσοκόμους. Όταν λέμε ότι το μελίσσι στεγνώνει απο μέλια εννοούμε όταν φαγωθούν όλες οι προμήθειες απο τα φρίδια - στεφάνια γύρω απο τον γόνο, και το μελίσσι προσπαθεί να ανταπεξέλθει στις ανάγκες του με πολύ λιγότερες τροφές. Μετά απο λίγες ημέρες οι μέλισσες σταματούν να παράγουν βασιλικό πολτό, οι προνύμφες ταίζονται με φτωχή τροφή, για να φτάσει, και η βασίλισσα κόβει τη γέννα της. Φυσικά αυτό μπορεί να το καταλάβει ένας έμπειρος μελισσοκόμος και να δεί ότι τα μελίσσια χρειάζονται άμεσα τροφή! Τα αποτελέσματα δεν είναι άμεσα, αλλά σε λίγο καιρό που ίσως αρχήσει μια μελιτοφορία τα μελίσσια αυτά θα είναι ανίκανα να συλλέξουν μέλι.

Τα μελίσσια τα προετοιμάζουμε απο μήνες, για την παραγωγή μελιού. Ένα πρίν την στοχευμένη νομή μελιού, προσπαθούμε να κάνουμε το μελίσσι να απλώσει όσο το δυνατόν περισσότερο γόνο. Θέλουμε η βασίλισσα να αυξήσει τον γόνο της στο μέγιστο. Πως μπορούμε να πετύχουμε κάτι τέτοιο; Μα φυσικά πηγαίνοντας σε μια ανθοφορία αλλιώς ταίσμα. Και φυσικά εφαρμόζοντας χειρισμούς που επεκτείνουν την γονοφωλιά, όπως προσθήκη άδειας κτισμένης κηρήθρας κατευθείαν μέσα στον γόνο, αντιστροφή πατωμάτων κλπ. 

Το Καλοκαίρι για παράδειγμα αν θέλουμε να φτιάξουμε μελίσσια για το πεύκο πρέπει να δώσουμε γυρεόπιτα προκειμένου να διατηρήσουμε δυνατούς τους πλυθησμούς των μελισσιών μας. Πολλοί μελισσοκόμοι εφαρμόζουν και συνεννώσεις προκειμένου να κάνουν παραγωγικά τα μελίσσια.

Το μεγάλο μυστικό λοιπόν για να συνδιάσουμε τη γρήγορη ανάπτυξη με την μέγιστη παραγωγή μελιού είναι το εξής: Θέλουμε την στιγμή που θα αρχήσει η μελιτοφορία, το μελίσσι μας να έχει πάρα μα παρα πολλές συλλέκτριες. Και εδώ είναι το μυστικό... Δεν θέλουμε ότι να ναι συλλέκτριες, αλλά νεαρές νεαρές που έχουν μετατραπεί το τελευταίο διάστημα. Οι καινούργιες συλλέκτριες είναι γεμάτες ενέργεια κουβαλλούν μεγάλο βάρος και κάνουν πολλαπλά ταξίδια προκειμένου να αποθηκευτεί το μέλι στη κυψέλη μας. Έχουν έτοιμο λιπόσωμα στη κοιλιά τους το οποίο τους επιτρέπει να συλλέγουν ακατάπαυστα! 

Δεν θέλουμε όταν μπαίνει το μέλι, οι μέλισσες μας να είναι γερασμένες, και να υπάρχει πτώση του πλυθησμού. Γιατί τέτοια μελίσσια αρχίζουν να μετατρέπονται απο παραγωγικά σε μη παραγωγικά. Όπως είπαμε πιο πάνω, το μελίσσι γίνεται 


Νέα από το Έλατο σήμερα 16 Ιουνίου 2016

$
0
0


Η εξέλιξη που είχαμε σήμερα στα έλατα δεν ήταν καλή!
Τα μελίσσια φαίνονται οτι πετάνε, η θερμοκρασία σκαρφάλωσε κατακόρυφα όμως μέλι δεν έρχεται ακόμα στις κυψέλες. Όλοι οι μελισσοκόμοι που βρίσκονται στη περιοχή μου (Κοντά στη Δομνίστα) είναι πλήρως απογοητευμένοι, για την κατάσταση που επικρατεί φέτος. Δεν είναι μόνο αυτοί όμως που πάνε απο το κακό στο χειρότερο, αλλά το φαινόμενο έχει προεκταθεί και σε άλλες νομές σε όλη την Ελλάδα. Σήμερα ένας επαγγελματίας μελισσοκόμος απο την Κρήτη δήλωσε οτι ήρθε το τέλος για το θυμάρι 2016 εφόσον ήταν πολύ έντονη η ξηρασία και η ανθοφορία δεν έδωσε.

Στην Πελοπόνησσο, στην Άρτα και γενικά προς τα Νότια κλαίνε οι μελισσοκόμοι, και όπως μου είπε και ένας έμπειρος μελισσοκόμος "δεν υπάρχει ούτε ένας να πάρει μέλι φέτος. Ούρε δράμι που λέμε και στο χωριό μου"έτσι μου είπε, και όπως καταλαβαίνετε τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Το φαινόμενο αποδίδουν οι μελισσοκόμοι στους ήπιους χειμώνες που δεν αφήνουν το έντομο να πέσει σε νάρκη, με αποτέλεσμα να μην δίνει όπως τα παλαιότερα χρόνια.

Όσον αφορά τα νέα της ζυγαριάς από όλη την Ελλάδα, σήμερα έχουμε λιγότερη μείωση σε μερικές περιοχές (όπως η δική μου για παράδειγμα) ενώ σε άλλες συνεχίζει να πηγαίνει ακόμα χειρότερα . Όσοι μελισσοκόμοι βλέπουν αυτή την εικόνα κατεβάζουν χωρίς δεύτερη σκέψη τα μελίσσια τους. Για ένα περίεργο ρόλο πολλοί επαγγελματίες δεν κατεβάζουν τα μελίσσια τους, αλλά στην ουσία δεν είναι καθόλου περίεργος. Οι περισσότεροι περιμένουν και την καστανιά, η οποία πολλές φορές συνυπάρχει με τα έλατα. Στη πεδιάδα είναι ξερά τα πάντα οπότε προτιμούν το βουνό.

Μιλώντας με άλλους μελισσοκόμους, κάνουν λόγω για την πιο άσχημη χρονιά που έχει συναντήσει η Ελληνική Μελισσοκομία. Ωστόσο όπως δείχνουν τα δείγματα η Βόρεια Ελλάδα πάει αρκετά καλύτερα και πολλοί μελισσοκόμοι ήδη κάνουν τρύγους. Τόσο η Βελανιδιά όσο και η καστανιά πάνε απρόσμενα καλά, και οι μελισσοκόμοι ήδη άρχησαν να βλέπουν τα πρώτα μέλια να έρχονται...

Τη μελισσοκομική ζυγαριά την έχουμε προμηθευτεί από την εταιρία SAVEBEES. Δείτε παρακάτω τα τελευταία μηνύματα...
16 Ιουνίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
60% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
26.2°C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 35°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
-230
γραμμάρια


15 Ιουνίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
68% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
20.6°C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 35°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
-400
γραμμάρια


14 Ιουνίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
73.3% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
17.3°C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 35°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
-140
γραμμάρια


13 Ιουνίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
85.7% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
15.3°C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 35°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
+40
γραμμάρια


12 Ιουνίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
70.1% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
19.4°C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 35.5°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
-220
γραμμάρια


11 Ιουνίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
67.2% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
21.3°C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 35°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
-390
γραμμάρια


10 Ιουνίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
77.8% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
15.9°C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 35°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
-180
γραμμάρια


9 Ιουνίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
78.3% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
15.7°C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 35°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
-40
γραμμάρια


8 Ιουνίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
65.4% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
19.2°C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 35.5°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
-600
γραμμάρια


7 Ιουνίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
79.4% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
14.5°C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 35°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
+270     
γραμμάρια


6 Ιουνίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
56.4% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
22.5°C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 35.4°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
+250     
γραμμάρια


5 Ιουνίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
62.2% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
19.3°C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 35°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
+220     
γραμμάρια


4 Ιουνίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
56.2% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
20.5°C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 36°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
+70     
γραμμάρια


3 Ιουνίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
59.5% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
19.2°C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 34.5°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
+270     
γραμμάρια


2 Ιουνίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
57.3% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
22.1°C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 34.5°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
+590     
γραμμάρια


1 Ιουνίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
56.1% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
20°C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 34.5°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
+540     
γραμμάρια


31 Μαίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
56.6% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
21.6°C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 34.5°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
+860     
γραμμάρια


30 Μαίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
53.5% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
22.5°C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 35°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
+900     
γραμμάρια


29 Μαίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
60.4% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
22.4°C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 35°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
+1520     
γραμμάρια


28 Μαίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
58.6% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
23.4°C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 35°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
+1550     
γραμμάρια


27 Μαίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
64.7% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
19.9°C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 35°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
+1000     
γραμμάρια


26 Μαίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
63% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
19.5°C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 35°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
+1060     
γραμμάρια


25 Μαίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
61.2% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
18.1°C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 34.5°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
+540     
γραμμάρια


24 Μαίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
69.4% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
13.6°C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 34°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
+80     
γραμμάρια


23 Μαίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
67.1% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
18.6°C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 34.5°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
+270     
γραμμάρια


22 Μαίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
72.4% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
13.6°C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 34.5°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
-500     
γραμμάρια


21 Μαίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
85.4% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
10.7°C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 33.5°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
-30     
γραμμάρια


20 Μαίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
81.2% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
13°C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 34°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
+170      
γραμμάρια


19 Μαίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
67.3% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
13.9°C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 34.5°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
+440      
γραμμάρια


18 Μαίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
64.6% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
15.8°C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 35°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
+370      
γραμμάρια


17 Μαίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
52.5% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
18.7°C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 35°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
+280      
γραμμάρια


16 Μαίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
62% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
14.9 °C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 34.5°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
+140      
γραμμάρια


15 Μαίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
65.8% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
14.9 °C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 34°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
+160      
γραμμάρια


14 Μαίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
56% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
18.1 °C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 35°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
+360      
γραμμάρια


13 Μαίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
60.1% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
17.7 °C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 34.5°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
-160      
γραμμάρια


12 Μαίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
78.9% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
16.9 °C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 34.5°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
+50       
γραμμάρια


11 Μαίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
56.8% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
18.7 °C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 34.5°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
-110       
γραμμάρια


10 Μαίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
58.7% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
18.8 °C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 34.5°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
-90       
γραμμάρια


9 Μαίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
62.4% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
17.6 °C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 34°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
-290       
γραμμάρια


8 Μαίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
59.2% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
16.7 °C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 33.5°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
-450       
γραμμάρια

Η μέλισσα είναι κάτι πολύ παραπάνω από έντομο που κάνει μέλι (+ντοκιμαντέρ)

$
0
0


Εάν οι μέλισσες εξαφανιστούν από τον πλανήτη, η ανθρωπότητα θα έχει μόνο τέσσερα χρόνια ζωής ακόμα», ειπώθηκε κάποτε, δήλωση που -ίσως εσφαλμένα αποδίδεται στον Άλμπερτ Αϊνστάιν.

Το πόσο μακρυά είμαστε από ένα τέτοιο γεγονός είναι το θέμα του ντοκιμαντέρ, «More than Honey» το οποίο παρουσιάζει τις μέλισσες ως κάτι περισσότερο από έντομα που κάνουν μέλι. Το ντοκιμαντέρ είναι του Ελβετού σκηνοθέτη, Markus Imhoof και είναι παραγωγής 2012.

Με αυτό ως αφορμή, ρίχνουμε μια ματιά στο τί συμβαίνει με την παγκόσμια επιδημία που παρατηρείται στα μελίσσια, τι φαίνεται να φταίει, και τι αντίκτυπο έχει στην οικονομία και τα οικοσυστήματα.

Τί συμβαίνει με τις μέλισσες;
Ουσιαστικά μιλάμε για το φαινόμενο της μείωσης του παγκόσμιου πληθυσμού των μελισσών, του οποίου η πλήρης κατανόηση παραμένει πονοκέφαλος για την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα. Για πάνω από μία δεκαετία, πολλές αποικίες μελισσών αποδεκατίζονται σε όλο τον κόσμο, ενώ σε μερικές περιοχές το 50-90% των μελισσών έχουν εξαφανιστεί. Η επιδημία φαίνεται να εξαπλώνεται από κυψέλη σε κυψέλη λαμβάνοντας παγκόσμια διάσταση. Μια τυπική παρατήρηση είναι ότι οι μέλισσες αφήνουν τις κυψέλες τους, και δεν επιστρέφουν ποτέ!

Σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες η δραματική μείωση του πληθυσμού των μελισσών οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα νεονικοτινοειδή φυτοφάρμακα (παρασιτοκτόνα, μυκητοκτόνα, κλπ.), ενώ σημαντικό αντίκτυπο έχουν επίσης η καταστροφή του περιβάλλοντος και η κλιματική αλλαγή. Αυτά επηρεάζουν τις ήμερες και τις άγριες μέλισσες που, μαζί με άλλα έντομα, βοηθάνε στην επικονίαση μεγάλης μερίδας φυτών (φώσιμων ή λουλουδιών).

Τα νεονικοτινοειδή είναι μια μια κατηγορία χημικών ουσιών που έχουν εισαχθεί στην γεωργική πρακτική τα τελευταία χρόνια και έχουν συνδεθεί με τους θανάτους των μελισσών. Παρότι η επαφή των μελισσών με αυτά τα χημικά δεν τις σκοτώνει ακαριαία, υπάρχουν ενδείξεις ότι η μακροχρόνια έκθεσή τους σε αυτά, τους προκαλεί μια σειρά από αρνητικά συμπτώματα. Συγκεκριμένα, μπορεί να επηρεάσει τις διατροφικές συνήθειες της μέλισσας, την παραγωγική της δραστηριότητα (σσ. η μείωση της παραγωγής μιας αποικίας φέρνει μεγάλο στρες στα μέλη της και μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στην διάλυσή της), τον προσανατολισμό και πλοήγηση (σσ. γιαυτό ίσως χάνονται και δεν επιστρέφουν στις φωλιές τους) και, τέλος, το ανοσοποιητικό σύστημά της κάνοντάς τη πιο ευάλωτη σε ασθένειες που υπό κανονικές συνθήκες δε θα ήταν αρκετά πιθανό να την προσβάλουν.

Το μέγεθος του προβλήματος έχει διαπιστωθεί εδώ και χρόνια, τέθηκαν μάλιστα περιορισμοί στην χρήση τέτοιων φυτοφαρμάκων για δύο χρόνια στην Ευρώπη (από τον Απρίλη του 2015). Οι επιστήμονες πιθανολογούν ότι το πρόβλημα μπορεί να ξεπερνάει τη βλαπτικότητα ενός και μόνο φυτοφαρμάκου, αλλά να εντείνεται από κάποια κοκτέιλ τέτοιων, πράγμα που κάνει ακόμα πιο δύσκολο να εξακριβωθεί τί ακριβώς συμβαίνει. Επιπλέον της επίδρασης των φυτοφαρμάκων, όπως αναφέραμε, η Διεθνής Ένωση για την Προστασία της Φύσης (IUCN) εκτιμά ότι θα εξαφανιστούν άλλα 20.000 ανθοφόρα φυτά τις επόμενες δεκαετίες, κάτι που θα επηρεάσει τις μέλισσες που ζουν σε μελίσσια και ακόμα περισσότερο τις άγριες μέλισσες που χρειάζονται αδιατάρακτους βιότοπους για να χτίσουν τις φωλιές τους.

Μυρμήγκια περικυκλώνουν μία στάλα μέλι


Φυσικά το να εξαφανιστούν εντελώς οι μέλισσες από τη μία μέρα στην άλλη, όπως τέθηκε ως υπόθεση στην αρχή του άρθρου, είναι πραγματικά απίθανο. Η διατάραξη, όμως, των πληθυσμών μπορεί να φέρει ασύλληπτου μεγέθους καταστροφικά αποτελέσματα. Χωρίς τις μέλισσες κινδυνεύουν ολόκληρα οικοσυστήματα, κινδυνεύει η ίδια η γεωργία και η παραγωγή τροφής για τον άνθρωπο.

Το πρόβλημα στην πράξη θα είναι αρκετά μεγαλύτερο και θα επηρεάσει ιδίως τους φτωχότερους αγρότες και καταναλωτές. Καταρχάς, για να επιτελείται τεχνητά η επικονίαση, δηλαδή να αναπληρώνεται -αν όχι να υποκαθίσταται πλήρως- κάτι που οι μέλισσες και άλλα έντομα κάνουν «δωρεάν» για τον άνθρωπο, θα απαιτείται τεράστια ανθρώπινη χειρωνακτική προσπάθεια και εκτροφή μελισσών με πολύ κοστοβόρες διαδικασίες. Για να καταλάβουμε τις ακριβείς διαστάσεις, μιλάμε για το πως μπορεί να υποστηριχθεί η γονιμοποίηση των φυτών σε πραγματικά μεγάλη κλίμακα. Σαφέστατα, στο τέλος της ημέρας, αυτό το κόστος θα περάσει στον καταναλωτή εντείνοντας το επισιτιστικό πρόβλημα του ανθρώπου. Ας μη ξεχνάμε ακόμα ότι η επικονίαση και τα έντομα που την επιτελούν βοηθάνε γενικότερα την γεωργική παραγωγή (υπολογίζεται ότι μπορεί να αυξηθεί κατά 1/4 από την παρουσία αυτών των εντόμων). Όπως γίνεται αντιληπτό, κάτι τέτοιο θέτει ζήτημα επιβίωσης για τους φτωχούς αγρότες που συνήθως καλλιεργούν μικρές εκτάσεις και δεν διαθέτουν κεφάλαιο και ακριβό ειδικό εξοπλισμό για την αύξηση της παραγωγής τους.




Το ντοκιμαντέρ «More than Honey» παρακολουθεί τις μέλισσες προσπαθώντας, μέσα από υπέροχες εικόνες υψηλής ευκρίνειας, να καταγράψει τί μπορεί να πηγαίνει στραβά στον πολύπλοκο κόσμος τους.

Πέρα όμως από σύνδρομο κατάρρευσης των αποικιών των μελισσών, το φιλμ εστιάζει και στους τρόπους εκμετάλλευσης των μελισσών από τους ανθρώπους. Μας συστήνει από τη μία σε μελισσοκόμους των ΗΠΑ που διαθέτουν 20.000 και πλέον μελισσοσμήνη, οι οποίοι συμπεριφέρονται σαν σκληροί καπιταλιστές που «θέλουν να κατακτήσουν τον κόσμο», χαρακτηρίζοντας μάλιστα τον ήχο των μελισσών ως τον ήχο του χρήματος. Από την άλλη, μας γνωρίζει με έναν παππού μελισσοκόμο στην βόρεια Ευρώπη, ο οποίος παρακολουθεί την ευθανασία που γίνεται σε ένα μελίσσι του με θλιμμένο ύφος. Γνωρίζουμε επίσης ανθρώπους από την Κίνα οι οποίοι σκαρφαλωμένοι πάνω σε δέντρα προσπαθούν να κάνουν τη δουλειά των μελισσών, δηλαδή την «επικονίαση σε ένα-ένα λουλουδάκι» …

«Κάτι παραπάνω από μέλι» ή «More than Honey», Markus Imhoof (2012)



Υ.Γ. Μια γεύση από αστική παραγωγή μελιού στο υπερ-πυκνοκατοικημένο Hong Kong.



Φτιάχνω νέα μελίσσια χωρίς μεταφορά πολύ εύκολα...

$
0
0



Μια πανεύκολη μέθοδο θα σας γράψω σήμερα, που έχει τεράστια επιτυχία στο κόψιμο παραφυάδων και δεν χρειάζεται να κάνουμε μεταφορά. Πολλοί παλιοί μελισσοκόμοι υποστηρίζουν οτι η μεταφορά των παραφυάδων είναι απαραίτητη να γίνει τουλάχιστον 3 χιλιόμετρα μακριά, όμως εγώ σήμερα θα σας δώσω μια γρήγορη μέθοδο για να αποφύγετε αυτή τη ταλαιπορία. Εφαρμόζοντας την η επιτυχία είναι τεράστια και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με λεηλασίες και τέτοια. Η βασίλισσα που θα βγεί θα είναι άριστη. Ας δούμε λοιπόν τον τρόπο.

Έχουμε το μητρικό μελίσσι το οποίο είναι για παράδειγμα 7άρι σε πλυθησμό. Παίρνουμε την κυψέλη την μετακινούμε σε όποια θέση επιθυμούμε στο μελισσοκομείο μας, είτε είναι 10 είτε 50 μέτρα, και τοποθετούμε στην ίδια θέση μια άδεια κυψέλη με το ίδιο ακριβώς χρώμα αλλά και είσοδο. Να ξέρετε ότι όσο πιο πολύ μοιάζει η κυψέλη με την μητρική τόσο πιο θα κερδίσουμε περισσότερες συλλέκτριες οι οποίες θα πιάσουν δουλειά κατευθείαν. Οι συλλέκτριες είναι το μεγάλο μυστικό για να έχει επιτυχία η παραφυάδας μας και να μην λεηλατηθεί απο κάποια άλλη κυψέλη.

Στην άδεια κυψέλη τώρα τοποθετούμε 1 κλειστό γόνο μαζί με τον πλυθησμό, βάζουμε άλλο ένα πλαίσιο με μελάκι και γύρη μαζί με μέλισσες, και άλλο ένα άδειο πλαίσιο. Σύνολο τρία πλαίσια! Το άδειο πλαίσιο που βάζουμε θα το καλύψουν οι συλλέκτριες που θα πάρει της επόμενες μέρες. Οι συλλέκτριες της μητρικής σε μεγάλο ποσοστό θα μπούν στην παραφυάδα μας. Να ξέρετε ότι πάνω σε αυτό τον τρόπο είναι πολύ σημαντικό να τοποθετήσουμε τον γόνο! Αν δεν βάλουμε γόνο οι συλλέκτριες θα καταλάβουν οτι κάτι παράξενο συμβαίνει και πολλές απο αυτές θα φύγουν για να ψάξουν την βασίλισσα τους.

Το επόμενο βήμα για να έχουμε μεγάλη επιτυχία στην καινούργια παραφυάδα είναι να τοποθετήσουμε μέσα στον γόνο ένα σφραγισμένο κελί απο βασιλοτροφία. Είτε απο δική μας, είτε να αγοράσουμε απο ένα βασιλοτρόφο τοπικά. Τα βασιλικά κελιά κοστίζουν περίπου 3 ευρώ το ένα. Αν δεν θέλουμε να βάλουμε κελί, τότε πρέπει όπωσδήποτε να προσθέσουμε στη κυψέλη και έναν ανοιχτό γόνο μαζί με τον πλυθησμό, και να αφήσουμε το μελίσσι να κάνει μόνο του βασίλισσα. Να ξέρετε όμως πως ένα τόσο μικρό μελίσσι δεν μπορεί να κάνει καλή βασίλισσα, δηλαδή τζάμπα δουλειά.

Το επόμενο βήμα είναι να τοποθετήσουμε μια δίκιλη βανίλια πάνω απο το μητρικό μας μελίσσι, αλλά και απο την παραφυάδα και να τις αφήσουμε στην ησυχία τους. Η μητρική κυψέλη θα χάσει συλλέκτριες και χρειάζεται τροφή για να ανακάμψει. Ενώ η παραφυάδα δεν πρέπει να ενοχληθεί για τουλάχιστον 20-25 ημέρες μέχρι να γεννήσει καλά η βασίλισσα.

Με τον παραπάνω τρόπο αν τον εφαρμόσουμε την Άνοιξη μπορούμε να περιορίσουμε και το φαινόμενο της σμηνουργίας και ταυτόχρονα να κόψουμε παραφυάδες. Δηλαδή με ένα σμπάρο δυό τριγώνια. Τη μέθοδο εφαρμόζω συνέχεια με κελιά βασιλοτροφίας και έχει τεράστια αποτελεσματικότητα. Ελπίζω να σας φανεί χρήσιμη...

SUPER ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Κηρήθρες μόνο 0.53€ από την Μελισσοκομική Αθηνών!!! Προλάβετε πριν εξαντληθούν...

$
0
0

Σπάει τα κοντέρ η ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ και κάνει μια σούπερ προσφορά για όλους τους μελισσοκόμους με τις νέες κηρήθρες φτιαγμένες απο κερί εισαγωγής και εξαιρετική ποιότητα σε super τιμή μόλις 53λεπτά συν φπα!

Η εταιρία μόλις δημοσίευσε την προσφορά και δίνει τις εξής πληροφορίες...
ΚΗΡΗΘΡΑ ΧΥΤΗ 78ΓΡ ΑΠΟ ΚΕΡΙ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ
ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ: 30 ΤΕΜΑΧΙΑ/ΠΑΚΕΤΟ
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ(ΕΚ): 41,5 * 19,5
ΒΑΡΟΣ: 78 ΓΡ
ΤΙΜΗ: 0.53 ΕΥΡΩ / ΦΥΛΛΟ +ΦΠΑ.
Επικοινωνήστε με την Μελισσοκομική Αθηνών:  2262059447
Παραγγείλετε τις κηρήθρες: 

Πως θα προστατέψουμε τα μελίσσια απο το καύσωνα: Πατέντες μελισσοκόμων!

$
0
0


Σήμερα θα σας απαριθμήσουμε τις σημαντικότερες πατέντες που εφαρμόζουν οι μελισσοκόμοι το Καλοκαίρι για να έχουν μόνωση τα μελίσσια τους. Όπως γνωρίζουμε είναι ένα απο τα σημαντικότερα θέματα το Καλοκαίρι, και πολλά μελίσσια ζεσταίνονται τόσο πολύ, που κάνουν μούσια (τσαμπιά) έξω απο την είσοδο, λιώνουν οι κηρήθρες, οι μικρές παραφυάδες παθαίνουν πλήξη απο τη πολύ ζέστη. Ακόμα και τα παραγωγικά μας μελίσσια μπορούν να γίνουν αντιπαραγωγικά σε ένα τέτοιο περιβάλλον.

Ο λόγος που κάνω τη σημερινή ανάρτηση δεν είναι για να σας δώσω κάποιες απλές συμβουλές. Ο μελισσοκόμος υποχρεούται να κάνει κάτι από τα παρακάτω προκειμένου να μην βασανίζονται τα μελισσάκια του. Θα σας πω λοιπόν τους τρόπους που δοκιμάζω τόσο ο ίδιος στα μελίσσια μου, όσο και μέθοδους και απο άλλους επαγγελματίες μελισσοκόμους!

Ο πρώτος τρόπος που εφαρμόζουν πολλοί μελισσοκόμοι με τεράστιο αποτέλσμα πολύ γρήγορα και μεγάλη διάρκεια για όλο το Καλοκαίρι, είναι το βάψιμο του καπακιού με άσπρο χρώμα. Ο επαγγελματίας μελισσοκόμος πηγαίνει με ένα ρολό, τις ώρες που δεν πετούν οι μέλισσες, και περνά στα γρήγορα απο μια στρώση βαφής σε όλες τις κυψέλες του. Μέσα σε λίγες ώρες η βαφή ξερένεται και οι μέλισσες δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα.

Όπως μου είπε επι λέξη επαγγελματίας μελισσοκόμος "δεν μπορείς να φανταστείς πόσο μεγάλη διαφορά βλέπω στα καπάκια που είναι βαμμένα και σε αυτά που δεν είναι". Αυτό όμως είναι απολύτως φυσικό εφόσον το άσπρο χρώμα αντανακλά πίσω στο περιβάλλον την θερμότητα και δεν την απορροφά όπως συμβαίνει με μια σκέτη λαμαρίνα.

Το πρόβλημα με τα απλά ξύλινα καπάκια είναι οτι δεν έχουν μόνωση στο εσωτερικό τους, άρα όλο το άναμα που απορροφά το αλουμίνιο αντανακλάται μέσα στο σμήνος και το μελίσσι μπαίνει σε μια άσχημη κατάσταση. Αυξάνονται οι συλλέκτριες νερού, γίνονται μούσια έξω στην είσοδο με αερίστριες μέλισσες, το μελίσσι γίνεται τελείως αντιπαραγωγικό.

Άλλο κόλπο που εφαρμόζεται επίσης απο μελισσοκόμους είναι ένα καλό κηρόπανο κάτω απο το καπάκι. Πολλοί μελισσοκόμοι αφήνουν επίτηδες το κηρόπανο μέσα στο μελίσσι το Καλοκαίρι, για να μην χτυπά η θερμότητα της κηρήθρες και οι μέλισσες να ρυθμίζουν καλύτερα τη θερμοκρασία στη κυψέλη τους. Για παράδειγμα ο επαγγελματίας μελισσοκόμος Μόσχος Ντιώνιας εφαρμόζει το εξής κόλπο το Καλοκαίρι χωρίς να κάνει τίποτα άλλο. Δείτε εδώ

Μεγάλη προσοχή πρέπει να δώσουν οι μελισσοκόμοι στα πορτάκια των κυψελών τους. Για παράδειγμα η μεταλλική είσοδος είναι απολύτως απαγορευτική το Καλοκαίρι. Καίει τόσο πολύ απο τον ήλιο που κυριολεκτικά μπορεί να κάψει τις μέλισσες. Γενικά το Καλοκαίρι έχουμε φροντίσει τα μελίσσια μας να μην έχουν πορτάκια, να αερίζονται σωστά.

Άλλη διαδεδομένη πατέντα ανάμεσα στους μελισσοκόμους είναι ένα κομμάτι φελιζόλ με μια πέτρα πάνω απο τη κυψέλη. Δεν θα δείτε πάρα πολλούς μελισσοκόμος να εφαρμόζουν αυτό το κόλπο, όμως είναι ένα απο τα πιο αποτελεσματικά για μόνωση στο μελίσσι. Ο τρόπος αυτός έχει αρκετό κόπο όμως μέγιστο αποτέλεσμα στο μελίσσι. Για να εφαρμόσουμε αυτή τη πατέντα είναι πανεύκολο. Κόβουμε ένα κομμάτι φενιζόλ, να προεξέχει 2 πόντους απο κάθε πλευρά, και το στηρίζουμε στο μελίσσι αφήνοντας μια πέτρα η ένα τούβλο επάνω. Τίποτα δύσκολο λοιπόν.

Τέλος υπάρχει μια μεγάλη μερίδα μελισσοκόμων που αγοράζουν επίτηδες πλαστικά καπάκια με ενσωματωμένη μόνωση. Δηλαδή μπορεί να έχουν σώμα ξύλινο, πάτο ξύλινο και καπάκι πλαστικό προκειμένου να κερδίσουν μεγάλο μέρος σε μόνωση.

Αυτούς τους τρόπους είχαμε να πούμε σήμερα, αν κάνετε κάτι διαφορετικό απο αυτά με καλό αποτέλεσμα μην διστάσετε να μας το στείλετε και εμείς θα το δημοσιεύσουμε! 
Viewing all 18087 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>