Quantcast
Channel: Ορεινή Μέλισσα
Viewing all 18087 articles
Browse latest View live

Πολλαπλασιαμός των μελισσιών με παραφυάδες: Νέα επαναστατική μέθοδος χωρίς μεταφορές!!!

$
0
0


Άλλη μια καινούργια μέθοδο για κόψιμο παραφυάδων θα πούμε σήμερα! Όπως θα έχετε παρατηρήσει καθημερινά ψάχνουμε να σας μεταδώσουμε καινούργιες γνώσεις καινούργιους χειρισμούς. Για τους έμπειρους μελισσοκόμους ίσως αποτελούν κεκτημένο έδαφος, όμως ποιος ο λόγος να έχουμε τις γνώσεις στο κεφάλι μας, αν δεν μπορούμε να τις μεταδώσουμε στους διπλανούς μας; Ο λόγος που έχει φτάσει τόσο ψηλά η Ορεινή Μέλισσα, είναι οι αύθονη μετάδοση μελισσοκομικής γνώσης, με τον πιο απλο λόγο, όμως μιλάμε εμείς οι μελισσοκόμοι στα μελίσσια μας! Είναι πολύ σημαντικό πράγμα, αυτό που έχεις μέσα στο μυαλό σου, να μπορείς να το μεταδώσεις και να το καταλάβει ο άλλος. Ας μην ξεφέυγουμε όμως απο το θέμα. Σήμερα θα μιλήσουμε για παραφυάδες, και έχουμε να πούμε πολλά ενδιαφέροντα!


Έχουμε μιλήσει αρκετές φορές για κόψιμο παραφυάδων χωρίς μεταφορές, και έχουμε αναφέρει οτι μπορεί να προκύψουν αρκετά προβλήματα και το μελίσσια να μην αποκτήσει γονιμοποιημένη βασίλισσα. Τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν είναι πολλά, και όλα πηγάζουν κυρίως απο την έλλειψη συλλεκτριών. Για παράδειγμα αν πάρουμε 3 πλαίσια πλυθησμό απο ενα μελίσσι και φτιάξουμε μια παραφυάδα 10 μέτρα δίπλα, όλες οι συλλέκτριες που έχει θα πάνε στη μητρική κυψέλη. Συνεπώς απο τα 3 πλαίσια μπορεί να απομείνει 1 ή 1.5 πλαίσιο πλυθησμός. Και απο αυτό τον πλυθησμό σχεδόν καθόλου συλλέκτριες. Χωρίς συλλέκτριες δεν φρουρείτε η κυψέλη, δεν έρχονται προμήθειες και γενικά το μελίσσι δεν λειτουργεί σωστά. Πως μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα;

Η σημερινή μέθοδος λοιπόν βασίζεται στην αλλαγή θέσης των μητρικών μελισσιών με τις καινούργιες παραφυάδες. Ακούστε πως θα την εφαρμόσετε και υπο ποιές προυποθέσεις. Καταρχήν τα μητρικά μελίσσια που θα κόψουμε παραφυάδες δεν πρέπει να είναι μεγάλα. Η ιδανικότερη περίπτωση είναι να έχουν 5 πλυθησμό περίπου, δηλαδή ουσιαστικά να είναι είτε παραφυάδες που κόψαμε νωρίς την Άνοιξη η άλλα μελίσσια που μείνανε μικρά. Αν είναι μεγαλύτερα βάζουμε δύο κυψέλες κολλημένες για να μοιραστούν οι συλλέκτριες. Τα βασιλικά κελιά που θα χρησιμοποιήσουμε πρέπει να είναι έτοιμα σφραγισμένα απο επιλεγμένα μελίσσια, δικής μας βασιλοτροφίας, είτε αγορασμένα απο βασιλοτρόφο. Δεν είναι τίποτα. Μιλάμε με ένα βασιλοτρόφο και μας τα πουλά μόνο με λίγα ευρώ το καθένα και κάνουμε τη δουλειά μας.

Για να καταλάβετε πως θα την εφαρμόσετε θα σας πω ένα παράδειγμα. Έχουμε 10 μελίσσια παραφυάδες 5-6 πλαίσια η καθε μια. Πριν κάνουμε το οτιδήποτε στήνουμε τις άδειες κυψέλες (10 σε αριθμό και αυτές) που θα κοπούν οι παραφυάδες για να τις έχουμε έτοιμες. Μετά παίρνουμε ένα ένα τα μελίσσια και αφού βρούμε τη βασίλισσα κρατάμε έναν γόνο κλειστό μαζί με τον πλυθησμό του και το τοποθετούμε στην άδεια κυψέλη. Συνεπώς έχουν προκείψει άλλες 10 κυψέλες που έχουν έναν γόνο μαζί με πλυθησμό και χωρίς βασίλισσα. Μετακινούμε τα 10 μελίσσια που έχουν βασιλισσα, και βάζουμε στη θέση τους τις παραφυάδες με τον 1 γόνο. Προσπαθούμε το χρώμα της αρχικής κυψέλης να είναι ίδιο με τις παραφυάδας, όσο αυτό είναι εφικτό. Στην συνέχεια βάζουμε μέσα στη κάθε παραφυάδα ένα βασιλοκελί και είμαστε έτοιμοι. Κλείνουμε το καπάκι. Έπειτα απο λίγες ώρες το μελίσσι θα κερδίζει συνέχεια συλλέκτριες και θα γίνει 2 πλαίσια. Μπορεί και παραπάνω ανάλογα το πλυθησμό του μητρικού μελισσιού.

Το αρχικό - μητρικό μελίσσι, έχει βασίλισσα και μερικές συλλέκτριες θα εντοπίσουν κατευθείαν οτι άλλαξε η θέση ενώ πολλές θα αντικατασταθούν με καινούργιες συλλέκτριες. Οι παραφυάδες μας θα είναι πολύ σούπερ και θα έχουν όλες τις προδιαγραφές για να γίνουν σωστά μελίσσια με επιτυχημένες μάνες. Το μοναδικό που θέλω να τονίσω είναι οτι ο συγκεκριμένος τρόπος δεν γίνεται το ίδιο καλά με έτοιμες μάνες. Ξέρετε όταν βάζουμε κλουβάκι με έτοιμη μάνα δεν θέλουμε να υπάρχουν πολλές συλλέκτριες γιατι αυτές κόβουν τη βασίλισσα. Αν λοιπόν θέλετε να εφαρμόσετε τη συγκεκριμένη μέθοδο καλό είναι να βάλετε τη μάνα σε κλουβάκι, και να την απελευθερώσετε την 3η ημέρα και όχι τη 2η για να υπάρχει περισσότερη σιγουριά.


ΔΕΥΤΕΡΟ ΒΗΜΑ - ΑΛΛΑΓΗ ΘΕΣΗΣ


Αυστηρή προειδοποίηση απο το Δασαρχείο: Μελισσοκόμοι που εγκαθιστούν κυψέλες σε δρόμους...

$
0
0


ΣΟΒΑΡΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ:
Αυστηρή προειδοποίηση απευθύνει ο δασάρχης Καλαμάτας Σπύρος Κατσίποδας προς τους μελισσοκόμους που εγκαθιστούν κυψέλες σε δρόμους. Όπως τόνισε, έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο κάποιοι μελισσοκόμοι, να βάζουν τις κυψέλες τους πολύ κοντά ή και επάνω σε δρόμους, κάτι που δεν επιτρέπεται και αποτελεί παράβαση.

 Ο κ. Κατσίποδας, επισήμανε ότι κυψέλες μπορούν να τοποθετηθούν σε απόσταση άνω των 30 μέτρων από δρόμο. Μάλιστα υπάλληλοι του Δασαρχείου έχουν αρχίσει να κάνουν ελέγχους. «Έχει διαπιστωθεί ότι ορισμένοι μελισσοκόμοι τοποθετούν κυψέλες επάνω σε δρόμους και όχι στην προβλεπόμενη απόσταση που πρέπει να υπάρχει. Τους ενημερώνουμε ότι γίνονται έλεγχοι και θα αρχίσουν να επιβάλλονται πρόστιμα και να υποβάλλονται μηνύσεις», τόνισε ο κ. Κατσίποδας.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΣΧΟΛΙΟ
Ωραιος ο Δασαρχης και συμφωνω μαζι του...αλλα για τους μελισσοκομους τι εκανε σαν δασαρχειο ;εχει ανοιξει καποια σημεια;πως θα βοηθησει το δασος που ειναι φυσικος πλουτος;κανοντας μυνησεις; Μηπως θα πρεπει να αναλαβουν ποιο ενεργο ρολο τα δασαρχεια και να μην κρυβονται πισω απο μυνησεις και καταγγελιες;

Δύο βασίλισσες γεννούν μαζί στο ίδιο πλαίσιο: Πειράζει να τις χωρίσω σε παραφυάδες;

$
0
0


Μελισσοκόμος ρωτάει...
Μαμά και κόρη γεννούσαν μαζί στο ιδιο πλαίσιο. Ποσο σωστό ειναι που πήρα την μαμά με ένα πλαίσιο (ψημένο αλλά και λαρβες) γόνο 2 μέλι 1 γυρη και έφτιαξα παραφυάδα;

Απάντηση...
Το φαινόμενο αυτό προέκυψε απο την διαδικασία αντικατάστασης της παλιάς βασίλισσας. Το μελίσσι αποφάσισε ότι η μάνα έχει πρόβλημα, και έτσι ξεκίνησε να χτίζει βασιλικό κελί αντικατάστασης. Η παλιά βασίλισσα δέχεται την απόφαση των μελισσών, και δεν χαλάει αυτό το βασιλικό κελί, μέχρι να εκκολαφθεί και να έρθει στη ζωή η καινούργια μάνα, που θα αναλάβει την κυριαρχία στην κυψέλη.

Τώρα ένα ερώτημα που μας έρχεται στο μυαλό, είναι πως οι μέλισσες καταλαβαίνουν μια κακή βασίλισσα, που δεν έχει μέλλον; Μα φυσικά απο τις φερομόνες της. Μια νεαρή καλή βασίλισσα εκπέμπει ισχυρές φερομόνες που διατηρούν σε συνοχή ακόμα και 4 πατώματα μέλισσες. Αντιθέτως μια κακή βασίλισσα έχει αδύναμες φερομόνες πολλές φορές σχεδόν εξασθενημένες, που οι μέλισσες τις αισθάνονται και καταλαβαίνουν το πρόβλημα της έγκαιρα. Αμέσως μόλις νιώσουν αυτό το πρόβλημα προχωρούν στην ανατροφή νέας βασίλισσας, και αν η παλιά βασίλισσα είναι όντως κακή, το αποδέχεται, είναι αδύναμη άλλωστε για να μπεί στη διαδικασία να χαλάσει βασιλικά κελιά. Ουσιαστικά ο θάνατος της είναι προδιαγεγραμμένος.

Το φαινόμενο αυτό δεν συμβαίνει τυχαία, και συμβαίνει πολλύ περισσότερες φορές απο όσο το βλέπουμε. Οι μέλισσες θέλουν να εξασφαλίσουν ένα πράγμα. Την επιβίωση τους με 100% σιγουριά. Δηλαδή να μην υπάρξει περίπτωση να μείνει το μελίσσι χωρίς βασίλισσα για κανένα λόγο. Μόλις το κελί αντικατάστασης οριμάσει, η νέα μάνα εκκολάπτεται, τρέφεται απο τις μέλισσες και βγαίνει για τη γαμήλια πτήση. Αν για κάποιο λόγο δεν γυρήσει, η παλιά μάνα γεννάει μέσα στο μελίσσι και έτσι θα ξεκινήσει πάλι η διαδικασία δημιουργίας βασίλισσας. Αν γυρήσει κανονικά και αρχήσει να γεννά, τότε όλα καλά.

Πως γίνεται όμως να συμβιώνουν δύο βασίλισσες μαζί; Δεν τσακώνονται; Όπως είπαμε για να γίνει αντικατάσταση στο μελίσσι πρέπει να υπάρχουν εξασθενημένες φερομόνες, η γενικότερα ένα τέτοιου είδους πρόβλημα. Όπως οι μέλισσες λοιπόν δεν εντοπίζουν σωστά τις φερομόνες της, το ίδιο συμβαίνει και με την νέα βασίλισσα, δηλαδή στα μάτια της περνά σχεδόν σαν αόρατη. Μπορεί να πάρει ακόμα και μήνες μέχρι να την "εντοπίσει"μούρη με μούρη, και να προκύψει κατευθείαν μάχη, απο την οποία η καινούργια θα επιβιώσει στα σίγουρα.

Τώρα αφού σου έδωσα τις παραπάνω πληροφορίες θα απαντήσω στο ερώτημα σου. Αυτό που έκανες έχει μια δόση λάθους, εφόσον έδωσες παράταση ζωής σε μια κακή βασίλισσα. Οι μέλισσες το πιθανότερο είναι να προχωρήσουν σε δεύτερη αντικατάσταση, και με αυτόν τον τρόπο θα γίνει και ένα δεύτερο μελισσάκι. Αυτό που θα πρέπει να προσέξεις όμως, είναι να έχει παραμάνες το μελίσσι με την παλιά μάνα, έτσι ώστε να μπορεί να θρέψει σωστά το βασιλικό κελί αντικατάστασης. Για να δώσεις παραμάνες στο μελίσσι μπορείς να τινάξεις ένα πλαίσιο με γόνο, μέσα στο μελίσσι. Προσοχή μην πάρεις και τη βασίλισσα μαζί.

Σε γενικές γραμμές απο την εμπειρία, όταν συμβιώνουν δύο βασίλισσες μαζί κρατάει για λίγο διάστημα και πολύ σπάνια μερικούς μήνες. 

Βασίλισσα γεννά μόνο στον όροφο και κάτω έχει λίγες γύρες με μέλι: Τι χειρισμό κάνω για να μεγαλώσει πιο γρήγορα;

$
0
0


Μελισσοκόμος ρωτάει...
Θέλω να κάνω μια ερώτηση, έχω ένα μελίσσι το οποίο είναι 17πλαισια πληθυσμό η βασίλισσα γεννάει μόνο στον όροφο έχει περίπου 6 πλαίσιά γόνο και τα υπόλοιπα με μέλι και λίγες γύρες. Η γονοφωλια κάτω είναι με λίγες γύρες και λίγα μέλια και τα υπόλοιπα πλαίσια κενά, αν δεν κάνω εναλλαγή ορόφων και τα αφήσω όπως είναι τι πρόβλημα θα υπάρχει;

Απάντηση...
Αν δεν κάνεις εναλλαγή ορόφου, δεν θα έχεις τόσο μεγάλη ανάπτυξη! Η βασίλισσα από ένστικτο την Άνοιξη ανεβαίνει και γεννά στον υψηλότερο όροφο. Για παράδειγμα αν το μελίσσι είναι διόροφο γεννά στον δεύτερο όροφο, αν είναι τριόροφο γεννά στον τρίτο όροφο. Αυτό το κάνει λόγω της ζέστης που έχει το καπάκι, και το γεγονός ότι οι μέλισσες έχουν την τάση να αναπτύσσονται προς τα επάνω. Ο χειρισμός εναλλαγής των ορόφων γίνεται ως εξής: Αν το μελίσσι είναι διόροφο, κατεβάζουμε το δεύτερο πάτωμα κάτω και βάζουμε την άδεια γονοφωλιά επάνω η οποία το πιθανότερο είναι να έχει γύρες. Στο τριόροφο μελίσσι βάζουμε τον τρίτο όροφο στην θέση του δεύτερου και τον δεύτερο στου τρίτου. Ουσιαστικά κατεβάζουμε κάτω τους γόνους και αφήνουμε ελεύθερο χώρο επάνω, για να έρθει και να γεννήσει η βασίλισσα. Μόλις κάνουμε αυτό τον χειρισμό, γίνεται έκρηξη ανάπτυξης, διότι δίνουμε στη βασίλισσα άπλετο χώρο για να γεννήσει.

Απο την εμπειρία μου μιας και εφαρμόζω συνέχεια αυτό τον χειρισμό, έχω δεί οτι σε όσα μελίσσια αντιστρέφω έτσι τους ορόφους πριν την νομή, αναπτύσσονται περισσότερο και βγάζουν περισσότερο μέλι. Ξέρεις είναι πολύ σημαντικό να γίνονται δυνατά τα μελίσσια. Αν στη διόροφη - τριόροφη κυψέλη κάνουμε αντιστροφή θα υπάρξει ένα σημείο όπου η βασίλισσα γεννά σα τρελή για να καλύψει το κενό που δημιουργήσαμε στον όροφο. Και αφού αρχήσουν να σκάνε αυτές οι χιλιάδες μέλισσες θα γίνουν συλλέκτριες και θα φέρουν μέλι.

Τώρα θέλω να αναφέρω ένα μυστικό που δεν έχει ξαναγραφεί στο παρελθόν. Έχουμε για παράδειγμα μια διόροφη κυψέλη, όμως στον δεύτερο όροφο τα τελευταία πλαίσια είναι άχτιστα. Με την αντιστροφή αν τα κατεβάσουμε κάτω, το πιθανότερο είναι να μείνουν άκτιστα, και χωρίς μέλι. Γιατί όπως είπαμε οι μέλισσες αναπτύσσονται προς τα πάνω. Αν ταυτόχρονα με την αντιστροφή ανταλλάξουμε αυτά τα πλαίσια και τα βάλουμε πάλι επάνω (τα άχτιστα), τότε μόλις έρθουν μέλια θα τα κτίσουν και θα τα δουλέψουν μια χαρά. Έτσι θα έχουμε τη καλύτερη δυνατή ανάπτυξη με τα περισσότερα χτισμένα πλαίσια.


Πωλούνται ξύλινες κυψέλες διόροφες κομπλέ με σταθερό ή κινητό πάτο σε πολύ καλές τιμές!!

$
0
0


~ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ~
Διατίθενται ξύλινες κυψέλες άριστης ποιότητας με σταθερό η κινητό πάτο , στοκαρισμένες και ξημένες σε πολύ καλές τιμές. Τριπλοκυψελίδια, πενταράκια και όλες οι ξύλινες κατασκευές.
Περιοχή Τρίκαλα.
Τηλέφωνα επικοινωνίας : 6978797703 , 6939287905.
Email kipseleszorbas@hotmail.com
Κώστας Ζορμπάς


Πρόβλημα με παραφυάδα και αποδοχή βασίλισσας

$
0
0


Έβαλα έτοιμη Βασίλισσα που αγόρασα από γνωστό βασιλοτροφο σε μελισσακι 3 πλαισίων και τη δέχτηκαν μια χαρά. Τώρα πέρασαν 15 μέρες δεν έχει καθόλου γόνο και έκανε μόλις 5 6 αυγουλακια και οι μελισσουλες κάνανε βασιλοκελι αντικατάστασης. τι να κάνω να την τελειώσω η να αφήσω το μελισσάκι να κάνει μόνο του ότι αυτό ξέρει ευχαριστώ!

Απάντηση...
Μου έτυχε και εμένα ακριβώς το ίδιο πριν λίγες ημέρες φίλε μου. Αυτό που έκανα; Άφησα το μελίσσι να προχωρήσει σε αντικατάσταση μόνο του. Η βασίλισσα του βασιλοτρόφου που κατέληξε έτσι όπως κατέληξε, πολλά μπορεί να έφταιξαν ακόμα και κάποιο πρόβλημα κατά την αποστολή του δέματος. Πάντως όσες φορές έχω αφήσει τα μελίσσια να προχωρήσουν σε αντικατάσταση στη πλειονότητα των περιπτώσεων, οι μάνες ήταν σούπερ. Μερικοί μελισσοκόμοι λένε ότι εφόσον ήταν κακή μάνα, δεν πρέπει να την αφήσουμε να διαιωνήσει το είδος της, και έχουν δίκιο. Αν λοιπόν υπάρχει πρόβλημα γονιδιακό στη βασίλισσα, καλό είναι να δώσεις έτοιμο βασιλοκελί ή εναλλακτικά να προσθέσεις ανοιχτό γόνο με αυγά και σκουληκάκια απο ένα καλό μελίσσι. Φυσικά ότι κελιά έχουν οι μέλισσες στο άλλο πλαίσιο τα χαλάς κατευθείαν.

Δείτε και την αρχική δημοσιεύση και μερικές απαντήσεις που δόθηκαν απο μελισσοκόμους...


Νέα από τις ανθοφορίες του κάμπου: Τι λέει η ζυγαριά - Σήμερα 15 Μαΐου 2016

$
0
0

Μόλις πριν λίγα λεπτά έστειλε μήνυμα η ζυγαριά SAVEBEES του μελισσοκόμου Λευτέρη Τηλεμάχου από το Μεσολόγγι. Μικρή άνοδος σήμερα. Αναμένουμε το αυριανό αποτέλεσμα...



15 Μαίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
 55.7% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
20°C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)

+11
γραμμάρια


14 Μαίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
 51.3% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
21.7°C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)

-46
γραμμάρια


13 Μαίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
 49.5% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
21.4°C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)

-228
γραμμάρια


12 Μαίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
 79.1% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
20.2°C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)

+1206
γραμμάρια


11 Μαίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
 47.7% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
24.2°C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)

+2
γραμμάρια



10 Μαίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
 51.9% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
21.6°C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)

-11
γραμμάρια


9 Μαίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
 43.4% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
22.1°C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)

-65
γραμμάρια


Νέα από τα Έλατα σήμερα 15 Μαίου - Νεότερες εξελίξεις από τη ζυγαριά στα Δάση της Ευρυτανίας

$
0
0


Πτώση θερμοκρασίας σήμερα, το οποίο όπως φαίνεται επηρέασε και τη θερμοκρασία του γόνου. Τα μελίσσια δεν δούλεψαν τόσο καλά σήμερα. Ο έλατος πάντως έχει ξεκινήσει να ψιλο-δίνει, και όσο περνάνε οι μέρες, τόσο θα αυξάνει η ποσότητα που έρχεται στα μελίσσια. Τώρα δουλεύει φούλ χορτονομή και μαζί με λίγο μελίτωμα βλέπουμε το παρακάτω αποτέλεσμα.

Τη μελισσοκομική ζυγαριά την έχουμε προμηθευτεί από την εταιρία SAVEBEES. Δείτε παρακάτω τα τελευταία μηνύματα...

15 Μαίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
65.8% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
14.9 °C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 34°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
+160      
γραμμάρια


14 Μαίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
56% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
18.1 °C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 35°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
+360      
γραμμάρια


13 Μαίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
60.1% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
17.7 °C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 34.5°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
-160      
γραμμάρια


12 Μαίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
78.9% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
16.9 °C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 34.5°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
+50       
γραμμάρια


11 Μαίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
56.8% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
18.7 °C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 34.5°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
-110       
γραμμάρια


10 Μαίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
58.7% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
18.8 °C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 34.5°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
-90       
γραμμάρια


9 Μαίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
62.4% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
17.6 °C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 34°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
-290       
γραμμάρια


8 Μαίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
59.2% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
16.7 °C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 33.5°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
-450       
γραμμάρια


Πως διαλέγω καλή μεριά να βάλω τα μελίσσια: Πως βρίσκω το καλύτερο μέρος; Ποια τα μυστικά του επαγγέλματος;

$
0
0


Η θέση των μελισσιών μας, και η περιοχή που θα τα τοποθετήσουμε παίζει τον βασικότερο ρόλο για την επιτυχία μας ως μελισσοκόμοι. Και από τι κρίνετε η επιτυχία; Από το πολύ μέλι! Υπάρχουν μεριές που δίνουν λίγο μέλι, μεριές που δίνουν μέτρια παραγωγή, και περιοχές που πάνε εξίσου καλά κάθε χρόνο, ανεξαρτήτως καιρικών φαινομένων, και της όλης κατάστασης που επικρατεί. Σήμερα έχω σκοπό να σας δώσω πληροφορίες που δεν έχετε διαβάσει ποτέ ξανά στο παρελθόν, και αποτελούν έναν ανεκτίμητο πλούτο στην πορεία της μελισσοκομικής γνώσης που έχουν αποκτηθεί με πολύ εμπειρία. Γιατί τίποτα δεν μένει κρυφό εδώ στην Ορεινή Μέλισσα!


Όπως είπαμε η θέση των μελισσιών μας είναι το σημαντικότερο πράγμα. Χωρίς καλή θέση ακόμα και τεράστια μελίσσια να έχουμε είναι σχεδόν αμφίβολο αν θα καταφέρουμε να πάρουμε μέλι. Γνωρίζουμε την μυστικοπάθεια που επικρατεί στον κλάδο, και το γεγονός ότι η θέση πολλές φορές φυλάται σαν επτασφράγιστο μυστικό. Γιατί όμως οι μελισσοκόμοι δεν αποκαλύπτουν ποτέ τη θέση των μελισσιών τους; Το κάνουν απο πείσμα, η μήπως έχουν κάποιο άλλο λόγο; Τον όρο "μελισσοχωριτικότητα"τον γνωρίζετε; Θα σας τον εξηγήσω.

Υπάρχουν μεριές κυρίως με ανθοφορίες που έχουν συγκεκριμένη μελισσοχωριτικότητα. Θα σα πω ένα παράδειγμα για να το καταλάβετε. Πάμε τα μελίσσια στη πορτοκαλιά. Και υπάρχουν 30 στρέμματα ανθισμένα δέντρα. Αυτά τα στρέμματα μπορούν να θρέψουν σωστά 100 μελίσσια το maximum, δηλαδή 10 μελίσσια ανα στρέμμα. Αν έρθουν όμως περισσότεροι μελισσοκόμοι, και γεμήσει ο τόπος μελίσσια 1000 σε αριθμό, τότε τι θα γίνει; Το αποτέλεσμα θα είναι να μην πάρει κανένας μέλι και τα μελίσσια να μην δουλέψουν σωστά.

Μελισσοκομία Καλαβρύτω Καραγκούνη - Μελιτοφορία πεύκου στην Εύβοια

Το ίδιο ακριβώς πράγμα μπορεί να συμβεί σε όλες τις ανθοφορίες, ακόμη και στις φτωχές μελιτοφορίες. Θα μιλήσω συγκεκριμένα όμως γι αυτό. Άλλο ένα παράδειγμα. Έχουμε 200 μελίσσια στον Έλατο, η χρονιά είναι φτωχή, για διάφορους λόγους, και γύρω απο τα δικά μας μελίσσια βρίσκοντα δεκάδες άλλοι μελισσοκόμοι με δεκάδες μελίσσια. Τι θα συμβεί; Τα μελίσσια θα πάνε τόσο χάλια που δεν θα έχουν ούτε να θρέψουν τον γόνο. Τώρα πάμε στο αντίθετο. Αν δώσει καλά ο έλατος; Όταν δίνει ο έλατος έχει τόσο αύθονο μέλι που μπορεί να θρέψει χιλιάδες μελίσσια ανα τετραγωνικό χιλιόμετρο. Συνεπώς θα πάνε όλοι οι μελισσοκόμοι καλά.

Ένα μεγάλο λάθος των επαγγελματιών κυρίως μελισσοκόμων είναι το πείσμα! Τι θέλω να πω με αυτό; Είναι ένας μελισσοκόμος που επισκέπτεται μια συγκεκριμένη θέση τα τελευταία χρόνια, και ενώ η παραγωγή είναι το ίδιο χάλια κάθε χρόνο, ο συγκεκριμένος μελισσοκόμος συνεχίζει να επισκέπτεται αυτή τη μεριά. Φίλες και φίλοι, τα δεδομένα κάθε δεκαετία που περνάει αλλάζουν. Συνεπώς ο μελισσοκόμος πρέπει να είναι απαλλαγμένος απο τέτοιες δεσμεύσεις και να ψάχνει συνεχώς για νέα μέρη, εγκαθιστώντας μελίσσια σημάδια με ζυγαριά για να προβλέπει την επερχόμενη μελιτοφορία. Αν η ζυγαριά αρχήσει να δίνει άνοδο απο αρχές Μαίου σημαίνει οτι θα υπάρξει μέλι κατα τη διάρκεια και της υπόλοιπης μελιτοφορίας του Ελάτου!

Ο βασικότερος "πυλώνας"για να επιλέξουμε τη θέση του μελισσοκομείου μας είναι να βρισκόμαστε ότο το δυνατόν κοντίτερα στην ανθοφορία η τη μελιτοφορία. Ακόμα και αν υπάρχουν δεκάδες μελισσοκόμοι γύρω μας, αν εμείς είμαστε πιο κοντά, τότε θα έχουμε μεγάλο προβάδισμα στη συλλογή νέκταρ η μελιτώματος. Η μέλισσες προλαβαίνουν γρηγορότερα και τραβάνε το μέλι, και οι άλλες μέλισσες όταν έρχονται δεν βρίσκουν τίποτα. Επειδή αυτό είναι πολύ σημαντικό να το καταλάβετε θα σας δώσω ένα πολύ κατατοπιστικό παράδειγμα.

Έχουμε 30 μελίσσια και τα υπόλοιπα μελισσοκομεία απέχουν τουλάχιστον 500μέτρα - 1χλμ απο τα δικά μας. Ξεσκεπάζουμε μια κυψέλη χωρίς μέλισσες με μέλι, και αφήνουμε τις μέλισσες να το λεηλατήσουν. Ποιά μελίσσια θα προλάβουν και θα τραβήξουν το μέλι; Γιατί όταν δίνει ο έλατος οι μέλισσες λεηλατούν το δάσος! Τρέχουν σαν μανιακές να προλάβουν το μέλι. Τι απαντάμε λοιπόν στην ερώτηση; Φυσικά και θα είναι τα δικά μας μελίσσια, ακόμη και χιλιάδες να είναι τα υπόλοιπα γύρω μας, οι μέλισσες έχουν τέτοιο σύστημα που ειδοποιούνται σχεδόν άμεσα και έρχονται κατα χιλιάδες.

Όταν επιλέγουμε μελισσοκομείο για το έλατο, το πεύκο, τη βελανιδιά και γενικά όλα τα μελιτώματα, δεν πρέπει να πηγαίνουμε ούτε πολύ ψηλά, αλλά ούτε και πολύ χαμηλά. Πρέπει να είμαστε στη μέση περίπου της πλαγιάς, έτσι ώστε τα μελίσσια να έχουν πρόσβαση παντού πολύ γρήγορα. Το μελίτωμα ξεκινά συνήθως απο τα χαμηλά και προεκτείνεται προς τα ψηλά. Όπως ακριβώς ανθίζουν και τα λουλούδια. Καλό είναι να έχουν θέα σε πολλά βουνά τα μελίσσια για να συλλέγουν απο πολλά διαφορετικά μέρη.

Ένα πράγμα που παραλλείπουν οι μελισσοκόμοι είναι η πηγή νερού. Προσπαθούμε πάντα να βρίσκουμε μέρος που να υπάρχει φυσική πηγή να πίνουν τα μελίσσια, εναλλακτικά τοποθετούμε δική μας πατέντα με βαρέλι για να μην τα ταλαιπορούμε τσάμπα. Τα μελίσσια πρέπει να είναι επικεντρωμένα στη συλλογή μελιού και όχι άλλων υλικών όπως το νερό, που είναι κάτι πολύ βασικό όταν κάνει ζέστη. Απασχολούμαι χωρίς λόγω τις συλλέκτριες.

Ελπίζω να σας φανούν χρήσιμες οι σημερινές πληροφορίες!

Έπιασε αφεσμό από πολύ μακριά και η παγίδα γέμισε μέλισσες. Δείτε το βίντεο...

$
0
0


Δεν είναι λίγες οι φορές που ένας αφεσμός αποφασίζει να ταξιδέψει ακόμα και χιλιόμετρα για να επισκεφτεί μια παλιά κυψέλη μας, ακόμα και μέσα στην μελισσοκομική μας αποθήκη αν έχει ανοιχτό χώρο. Θεωρώ ότι είναι μια μεγάλη ευλογία να έρθει να μας βρεί έτσι ένα μελίσσι. Όλοι οι μελισσοκόμοι πρέπει να τοποθετούμε παγίδες στο μελισσοκομείο μας, διότι έτσι σώζουμε τα μελίσσια απο βέβαιο θάνατο. Τα περισσότερα σμήνη που φεύγουν δεν μπορούν να επιζήσουν, κυρίως λόγω της βαρρόα πο ταλαιπορεί όλα τα σμήνη παγκοσμίως.

Στο παρακάτω βίντεο θα δούμε έναν αφεσμό που πιάστηκε με παγίδα. Δείτε το τσαμπάκι που έγινε μπροστά στην είσοδο, και οι μέλισσες μπαίνουν κατά δεκάδες μέσα στη κυψέλη...



Ένας μεγάλος κίνδυνος για τις παραφυάδες και τις νέες βασίλισσες...

$
0
0


Ένας μεγάλος κίνδυνος εγκυμονεί αυτή τη περίοδο για τα μελίσσια μας. Όλοι κόβουμε παραφυάδες και καθώς περιμένουμε να ελέγξουμε αν γεννάνε και αν γονιμοποιήθηκαν σωστά, αυτές απλώς δεν υπάρχουν. Τι μπορεί να έχει συμβεί; Θα σας το εξηγήσω. Μια βασίλισσα μένει για ολόκληρη τη ζωή της μέσα στη κυψέλη. Η μόνη στιγμή που είναι ευάλωτη και πετά μοναχή της στον αέρα είναι όταν πρέπει να ζευγαρώσει, η λεγόμενη γαμήλια πτήση. Η βασίλισσα μετά απο 5 ημέρες απο την εκκόλαψη της θα πετάξει σε μια απόσταση από τη κυψέλη, σε συγκεκριμένο ύψος - ανάλογα με την εποχή - και σε συγκεκριμένο μέρος το οποίο παραμένει σταθερό ανά τους αιώνες. Το πως συμβαίνει αυτό παραμένει άγνωστο!

Η στιγμή που η βασίλισσα εγκαταλείπει τη κυψέλη, είναι και η μοναδική που η ζωή της τίθεται σε τέτοιο σοβαρό κίνδυνο. Εφόσον πάντα έχει στη διάθεσή της ένα ολόκληρο στράτευμα να την προστατέψει. Τώρα βρίσκεται στον αέρα, είναι μόνη της, και όλα τα εντομοφάγα πτηνά την βλέπουν σαν ένα ζουμερό μεζέ όλο πρωτείνες. Η βασίλισσα αποτελεί εκλεκτό μεζέ για τα εντομοφάγα πουλιά, όπως επίσης και οι κηφήνες που είναι ένα καλός αντιπαρισπασμός για να γλιτώσει η βασίλισσα απο τους εχθρούς της.

Όπως καταλαβαίνουμε λοιπόν τα πουλιά αποτελούν ένα πολύ σοβαρό κίνδυνο. Τα πουλιά όμως υπάρχουν πάντα στη φύση. Γιατί αυτή η εποχή είναι η πιο επικίνδυνη; Μα φυσικά γιατί τα πουλιά τώρα έχουν χτίσει τις φωλιές τους, έχουν εκκολαφτεί τα πτηνά τους, και πρέπει να τρώνε καθημερινά πολλά έντομα. Εντομοφάγα πουλιά που τρέφονται ειδικά με μέλισσες είναι μόνο οι μελισσοφάγοι, οι οποίοι είναι απλοί επισκέπτες στην Ελλάδα, αλλά παρόλα αυτά δημιουργούν πολύ έντονο πρόβλημα. Άλλα πουλιά που τρέφονται με μέλισσες είναι τα χελιδόνια! Και όχι τόσο τα κοινά χελιδόνια που βλέπουμε στις πόλεις αλλά τα "σταβλοχελίδονα"που όπως έχουμε δεί σε πολλές φωτογραφίες τρώνε αποδεδειγμένα τις μέλισσες.

Μελισσοφάφος. Ένα πτηνό σχεδιασμένο για να τρώει μέλισσες. Έχει μακρύ ράμφος για να αφαιρεί το κεντρί της μέλισσας. Τρώει πολλές εργάτριες κηφήνες και βασίλισσες. Είναι μεταναστευτικό πτηνό. Ιδιαίτερο πρόβλημα έχουν νησιά όπως η Ρόδος η Κρήτη αλλά και η πελοπόνησσος

Απο την εμπειρία έχω παρατηρήσει οτι τα χελιδόνια δημιουργούν πρόβλημα μετά τον Μάιο - Ιούνιο - Ιούλιο, και στη συνέχεια τον σεπτέμβριο που προετοιμάζονται για να μεταναστέυσουν και πρέπει να φτιάξουν λίπος για το ταξίδι. Ένας μελισσοκόμος μου έλεγε για μια χρονιά που δεν ξανα έζησε στο παρελθόν. Τα μελίσσια δεν πετούσαν καθόλου, και τα μεταναστευτικά σμήνη των χελιδονιών θέριζαν ότι μέλισσα πετούσε στον αέρα. Δεν ξέρω αν μπορείτε να φανταστείτε αυτά τα σμήνη πάνω απο το μελισσοκομείο σας.

Για να μην λέω πολλά, το αποτέλεσμα είναι ότι εμείς οι μελισσοκόμοι χάνουμε τις βασίλισσες, και βγαίνουν πολλές οι "τζούφιες"παραφυάδες. Δηλαδή ενώ τον Μάρτιο Απρίλιο έχουμε επιτυχία 10 στα 10 η 9 στα 10, καθώς τα πουλιά φτιάχνουν φωλιές έχουμε επιτυχία 7 στα 10 περίπου, μπορεί και χαμηλότερη αν έχουμε έντονο πρόβλημα με πουλιά.

Λύση στο πρόβλημα δεν υπάρχει. Χελιδόνια και πουλιά υπάρχουν παντού. Δεν μπορούμε ούτε να τα εξαφανήσουμε, αλλά ούτε και να τα προσπεράσουμε χωρίς να προστατέψουμε τις μέλισσες μας. Αν κάποιος δεν θέλει να βλέπει βασίλισσες να χάνονται τζάμπα μπορεί γνωρίζοντας το πρόβλημα να κόβει παραφυάδες τους μήνες της Άνοιξης που τα χελιδόνια δεν τρώνε με τέτοια μανία έντομα. Και με αυτό το τρόπο οι παραφυάδες έχουν μεγαλύτερη επιτυχία.

Χελιδόνι φέρνει τροφή για τα μικρά του. Δεν ξέρω αν ξεχωρίζετε το έντομο που έχει στο στόμα του αλλά αν κρίνω απο το μέγεθος μια χαρά καταφέρνει και τις βασίλισσες που πετάνε απροστάτευτες

Μεταφορά μελισσιών σε μικρή απόσταση κάτω του χιλιομέτρου. Προτάσεις και λύσεις

$
0
0


Ένα θέμα που απασχολεί τους περισσότερους μελισσοκόμους και κυρίως τους νέους είναι η μεταφορά των μελισσιών σε μικρές αποστάσεις για παράδειγμα 500μέτρα. Το ερώτημα που δημιουργείτε είναι αν υπάρχει κίνδυνος να χαθούν οι συλλέκτριες, και γενικά τι μέθοδος υπάρχει για να κάνουμε τη μεταφορά χωρίς πρόβλημα. Τι εφαρμόζουν αλήθεια οι έμπειροι μελισσοκόμοι;

Ο κανόνας πάνω στη μεταφορά μελισσιών είναι η απόσταση μεταφοράς να ξεπερνά τα 2-3 χιλιόμετρα ακτίνα για τον κάμπο! Αν υπάρχουν βουνά με μεγάλο υψόμετρο τότε η απόσταση αυτή μικραίνει κατακόρυφα στα 1-2 χιλιόμετρα μπορεί και λιγότερο. Οι μέλισσες αποφεύγουν να περνούν βουνά και αυτός είναι ο λόγος που δεν γυρίζουν πίσω στη κυψέλη. Όσον αφορά τον κάμπο, υπάρχουν πολλές συλλέκτριες που γυρίζουν πίσω αν η απόσταση είναι μικρή κάτω των 2χλμ.

Τώρα όσον αφορά τα 500 μέτρα απόσταση. Αν ρωτήσετε έναν επαγγελματία μελισσοκόμο πως μπορεί να γίνει μια τόσο κοντινη μεταφορά θα σας πεί το εξής: "Πάρτε τα μελίσσια πρώτα σε απόσταση άνω των 3-5km, και μετά απο 7 ημέρες μπορείτε να ξανα μετακινήσετε τα μελίσσια στη καινούργια θέση". Το συγκεκριμένο όμως δεν θα σας το πεί τυχαία. Η μέλισσα έχει μνήμη περίπου 7 ημέρες. Άρα αν μεσολαβήσει ένα τέτοιο κενό οι μέλισσες έχουν ξεχάσει την θέση που βρισκόταν  πριν, και η μεταφορά θα γίνει μια χαρά χωρίς κανένα πρόβλημα.

Άλλοι μέθοδοι που ακούγονται είναι οι εξής:
1. Κάπνισμα των μελισσιών με νιτρικό αμμώνιο για να χάσουν την μνήμη, αλλά είναι επικίνδυνο γιατί μπορεί να προκαλέσει πολλούς θανάτους στο σμήνος. Μόνο θεωρητικά έχει ακουστεί και δεν το έχει εφαρμόσει κάποιος μελισσοκόμος.
2.Κλείσιμο τα πορτάκια για 2 ημέρες τοποθετώντας βρεγμένη πετσέτα μέσα στις κυψέλες για να μην σκάσουν από τη ζέστη, και μετά μεταφέρω σε ότι απόσταση θέλω γιατί διαγράφεται η μνήμη τους. Αυτό αποτελεί μύθο! Οι μέλισσες θυμούνται τη θέση τους για πολλές ημέρες τουλάχιστον εβδομάδα.

Προσωπικά είχα κάνει πριν λίγα χρόνια μια δοκιμή. Είχα ένα μελισσοκομείο και ήθελα να το μεταφέρω λίγα μέτρα μακριά. Υπήρχε σοβαρός λόγος. Έτσι ένα βράδυ πήρα όλες τις κυψέλες και τις μετέφερα στη καινούργια θέση. Μόλις ξημέρωσε στη παλιά θέση επικρατούσε ένας ψιλός χαμός, παντού μέλισσες οι οποίες στριφογύριζαν για να βρουν το μελίσσι τους. Για να μη τα πολυλογώ μέσα σε μια εβδομάδα συνήθισαν όλες την καινούργια θέση και βρήκαν το μελίσσι τους. Ο χαμός επικράτησε τις 3 πρώτες ημέρες και μετά οι μέλισσες που έψαχναν μειώθηκαν πάρα πολύ. Οι μέλισσες ξέρετε αναγνωρίζουν τις φερομόνες από το μελίσσι τους περισσότερο απο κάθε άλλο πράγμα και βρίσκουν την ταυτότητα του σπιτιού τους πολύ γρήγορα απο όσο νομίζετε.

Κάποιος μελισσοκόμος με είχε ρωτήσει, τι θα γίνει αν μεταφέρουμε τα μελίσσια στα 500 μέτρα; Ήθελε να μάθει το αποτέλεσμα μιας τέτοιας κίνησης. Του απάντησα οτι θα βρεί τσαμπάκια με μέλισσες, απο τις συλλέκτριες που θα μαζευτούν έξω απο τις κυψέλες. Μικρές χουφτούλες με μέλισσες οι οπόιες περνόντας οι μέρες θα χαθούν. Συγκεκριμένα κάθε ημέρα που θα περνά θα ψάχνουν να βρούν το μελίσσι τους στη γύρω περιοχή, άρα θα πάνε σε ξένα μελίσσια πιθανότατα και όχι σε κάποιο δικό μας.

Το συμπέρασμα λοιπόν είναι ότι αν θέλουμε να κάνουμε μεταφορά μελισσιών σε κοντινή απόσταση πρέπει σίγουρα να εφαρμόσουμε την τεχνική με τη διπλή μεταφορά που εξηγήσαμε πιο πάνω. Ελπίζω να βοηθήσαν οι σημερινές πληροφορίες



Νέα από τις ανθοφορίες του κάμπου: Τι λέει η ζυγαριά - Σήμερα 16 Μαΐου 2016

$
0
0

Μόλις πριν λίγα λεπτά έστειλε μήνυμα η ζυγαριά SAVEBEES του μελισσοκόμου Λευτέρη Τηλεμάχου από το Μεσολόγγι. Κατακόρυφη πτώση πάλι σήμερα. Τελικά αυτά τα μελίσσια στον κάμπο δεν ξέρω αν θα μπορέσουν να δουλέψουν ούτε μια ημέρα σωστά. Όπως μαθαίνουμε απο μελισσοκόμους το παλιούρι δεν πηγαίνει καθόλου καλά, η τουλάχιστον όχι τόσο καλά όσο περίμεναν οι μελισσοκόμοι. Μεγάλες αρνητικές πτώσεις σε όλη την Ελλάδα. Αντιθέτως στο βουνό έχουμε πολύ πιο ενθαρρυντικά μυνήματα. Σε λίγα λεπτά θα δημοσιευτούν τα αποτελέσματα και στο βουνό...


16 Μαίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
 55.6% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
19.1°C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)

-196
γραμμάρια


15 Μαίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
 55.7% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
20°C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)

+11
γραμμάρια


14 Μαίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
 51.3% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
21.7°C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)

-46
γραμμάρια


13 Μαίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
 49.5% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
21.4°C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)

-228
γραμμάρια


12 Μαίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
 79.1% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
20.2°C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)

+1206
γραμμάρια


11 Μαίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
 47.7% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
24.2°C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)

+2
γραμμάρια



10 Μαίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
 51.9% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
21.6°C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)

-11
γραμμάρια


9 Μαίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
 43.4% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
22.1°C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)

-65
γραμμάρια


Νέα απο το Έλατο σε όλη την Ελλάδα σήμερα 16 Μαΐου 2016

$
0
0


Τα μελίσσια μας βρίσκονται 8 ημέρες στα έλατα, κοντά στο χωριό Δομνίστα - δεν μπορώ να πω την ακριβή τοποθεσία για ευνόητους λόγους - και οι μέρες που άρχησαν να δουλεύουν είναι οι 3 τελευταίες. Κάθε χρόνο όπως και να είναι οι καιρικές συνθήκες βάζουν μέλι, και αυτό οφείλετε κυρίως στη περιοχή, η οποία έχει να προσφέρει στις μέλισσες. Ωστόσο και εμείς απο την μεριά μας ετοιμάζουμε δυνατά μελίσσια με τουλάχιστον 2-3 ορόφους για να μπορέσουμε να πάρουμε καλές ποσότητες μελιού.


Στην υπόλοιπη Ελλάδα τα νέα δεν είναι και τόσο ενθαρρυντικά. Στον προυσσό η ζυγαριά του αγαπητού φίλου Παντελή έστειλε πτώση -600 γραμμάρια, και όπως ακούω όλες οι γύρω περιοχές βρίσκονται στην ίδια κατάσταση. Πληροφορίες μας λένε ότι στην Ευρυτανία στο Μικρό και Μεγάλο χωριό τα μελίσσια ξεκίνησαν να βάζουν μέλι και πάνε πολύ καλά.

Τα νέα που φτάνουν απο κάθε γωνιά της Ελλάδας είναι θετικά, εφόσον και κοριός υπάρχει, και κόμπος και η φούντα έχει ξεκινήσει ήδη να δίνει μέλι. Ωστόσο ο κόμπος είναι αυτός που μπορεί να μας δώσει το περισσότερο μέλι, και αυτό είναι που έρχεται στις κυψέλες, εφόσον είναι το πιο ανθεκτικό και αποδοτικό για τα μελίσσια έντομο στον έλατο.

Τη μελισσοκομική ζυγαριά την έχουμε προμηθευτεί από την εταιρία SAVEBEES. Δείτε παρακάτω τα τελευταία μηνύματα...


16 Μαίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
62% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
14.9 °C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 34.5°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
+140      
γραμμάρια


15 Μαίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
65.8% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
14.9 °C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 34°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
+160      
γραμμάρια


14 Μαίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
56% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
18.1 °C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 35°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
+360      
γραμμάρια


13 Μαίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
60.1% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
17.7 °C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 34.5°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
-160      
γραμμάρια


12 Μαίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
78.9% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
16.9 °C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 34.5°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
+50       
γραμμάρια


11 Μαίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
56.8% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
18.7 °C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 34.5°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
-110       
γραμμάρια


10 Μαίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
58.7% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
18.8 °C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 34.5°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
-90       
γραμμάρια


9 Μαίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
62.4% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
17.6 °C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 34°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
-290       
γραμμάρια


8 Μαίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
59.2% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
16.7 °C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 33.5°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
-450       
γραμμάρια

Τι χρώματα βλέπουν οι μέλισσες και πως βάφουμε τις κυψέλες μας: Μυστικά που δεν γνωρίζαμε μεχρι τώρα

$
0
0


Σήμερα μαθαίνουμε τα χρώματα που βλέπουν οι μέλισσες και μερικά μυστικά για τις αποχρώσεις που πρέπει να βάφουμε τις κυψέλες μας. Όπως γνωρίζετε η μέλισσα δεν βλέπει σαν εμάς! Η μέλισσα έχει τελειως διαφορετική όραση απο την δική μας, δηλαδή ενώ εμείς βλέπουμε κόκκινοη μέλισσα το βλέπει μαύρο, ενώ το άσπροτο βλέπει σαν πράσινο-μπλέ. Συνεπώς όταν βάφουμε τις κυψέλες μας, πρέπει να λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη μας αυτές τις μικρές λεπτομέρειες, για να μην γίνεται καθόλου παραπλάνηση και να έχουμε υγιέστατα παραγωγικά μελίσσια.


Τρία είναι τα βασικά χρώματα που πρέπει να βάφουμε τις κυψέλες μας. Πρώτο το πράσινο, μετά το άσπρο, και μετά το μπλέ. Γενικά για τα δεδομένα της Ελλάδας προτιμούμε ανοιχτόχρωμες κυψέλες που αποβάλλουν τη θερμότητα. Αλλά αυτά τα χρώματα τα ξεχωρίζουν και εύκολα οι μέλισσες. 

Όταν τοποθετούμε τις κυψέλες πρέπει να μην βάζουμε ίδια χρώματα δίπλα δίπλα. Για παράδειγμα η μια κυψέλη άσπρη, η διπλανή της πράσινη, η άλλη δίπλα μπλέ και πάει λέγοντας. Έτσι εμποδίζουμε τις μέλισσες να μπερδευτούν και να μπούν σε ξένη κυψέλη. Αλλά πολύ περισσότερο βοηθάμε τις νεαρές βασίλισσες που γονιμοποιούνται να έχουν επιτυχία κατα την επιστροφή τους!

Παρακάτω έφτιαξα μερικά σχεδιάκια για να καταλάβετε ακριβώς πως βλέπει η μέλισσα. Ελπίζω να σας φανούν χρήσιμα...











Μέθοδος MILLER για παραγωγή βασιλισσών και δημιουργία παραφυάδων με καλές μάνες

$
0
0


Μια απο τις πιο απλές μεθόδους για βασιλοτροφία και δημιουργία παραφυάδων είναι αυτή του Δρ. Μίλερ. Εφαρμόζεται απο μελισσοκόμους για να καλύψουν τις ανάγκες του μελισσοκομείου τους και μόνο. Είναι κατάλληλη για αρχάριους καθώς δεν απαιτεί τεχνητό εμβολιασμό των κελιών.
Το χαρακτηριστικό γνώρισμα αυτής της μεθόδου είναι το σχήμα που παίρνει η κηρήθρα στο πλαίσια με γόνο που εισάγουμε για την εκτροφή των Βασιλικών Κελιών.

Το μυστικό της επιτυχίας είναι να έχουμε επιλέξει μια καλή βασίλισσα. Αυτή είναι που θα μας δώσει το γενετικό υλικό προς αναπαραγωγή.

Ο Δρ. Μίλερ αυτό που κάνει είναι να παρακολουθεί επί 2 χρόνια τις υποψήφιες παραφυάδες, χωρίς να τους στερεί την τροφή καθ΄ όλη την διάρκεια του έτους. Ο ίδιος τονίζει οτι η κατάλληλη εποχή για να εφαρμοστεί η μέθοδος είναι η εποχή της φυσικής σμηνουργίας. Θα πρέπει να είμαστε υπομονετικοί περιμένοντας να σταθεροποιηθεί η θερμοκρασία του περιβάλλοντος την Άνοιξη.

Κατά τον Morse, δεν αναφέρεται απο τον Miller καμία τροφοδότηση. Απο τα γραπτά του γνωρίζουμε ότι υπήρχε αφθονία τροφών στην περιοχή που εφαρμόστηκε.

Ο Νικολαϊδης μας δίνει την αναλογία που θα εφαρμόσουμε κατά την μέθοδο, μιας και την θεωρεί απαραίτητη ιδικά σε αυτούς που η περιοχή τους στερείτε απο ανθοφορίες. Η αναλογία που εφαρμόζει είναι 2:1 (2 μέρη ζάχαρη : 1 μέρος νερό). Άλλοι μελισσοκόμοι προσαρμόζουν την αναλογία ανάλογα με τις συνθήκες περιβάλλοντος στην περιοχή που βρίσκονται, συχνά θα ακούσουμε να εφαρμόζεται η αναλογία 1:1.


Εκτός της παραφυάδας που θα χρησιμοποιήσουμε θα χρειαστούμε επίσης μια δυνατή και υγιής κυψέλη που θα έχει άφθονες τροφές και γόνους. Αυτό το δυνατό μελίσσι θα χρησιμοποιηθεί για την εκτροφή του πλαισίου με τα Βασιλικά Κελιά που θα εισάγουμε αργότερα.

Ας δούμε τώρα την διαδικασία βήμα-βήμα
Την 1η ημέρα τροφοδοτούμε την παραφυάδα και την δυνατή μας κυψέλη.
Την 2η ημέρααφαιρούμε απο την παραφυάδα όσα πλαίσια με γόνο έχει εκτός απο αυτό που γεννάει η βασίλισσα, τινάζοντας μέσα όλον τον πληθυσμό που βρίσκεται επάνω στα πλαίσια. Προσοχή μην χαθεί η βασίλισσα.
Αντικαθιστούμε το-τα πλαίσια που πήραμε απο την παραφυάδα με ένα νέο πλαίσιο, στο οποίο το φύλο της κηρήθρας θα κοπεί με τους τρόπους που δείχνει η Eικόνα.1



Εικόνα 1. (Δύο τρόποι που μπορούμε να κόψουμε την κηρήθρα)


Την 3η ημέρα οι μέλισσες θα έχουν ξεκινήσει να χτίζουν φύλλα κηρύθρας στο πλαίσιο που εισάγαμε, γεφυρώνοντας τα κενά, παίρνοντας έτσι ένα ακανόνιστο σχήμα. Η βασίλισσα επειδή δεν έχει χώρο γεννάει πάνω σε αυτό το πλαίσιο ακατάπαυστα.
Την 5η με 6η ημέρα θα παρατηρήσουμε να έχει γεμίσει την κηρήθρα αυγά και προνύμφες.. Τότε αφαιρούμε το πλαίσιο τινάζοντας ελαφρά να φύγουν όλες οι μέλισσες, προσέχοντας την βασίλισσα.

Κόβουμε το κάτω μέρος της κηρήθρας όπως βλέπουμε παραπάνω, τα κελιά που περιέχουν αβγά 1-3 ημερών ή προνύμφες μεγαλής ηλικίας και κρατάμε τα κελιά με προνύμφες 12-24 ωρών οι οποίες θα δούμε να πλέουν μέσα σε Βασιλικό Πολτό όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα.



Ο αρχάριος μπορεί να χρησιμοποιήσει μεγεθυντικό φακό για να τις διακρίνει ευκολότερα.
Πλέον είμαστε έτοιμοι να τοποθετήσουμε το πλαίσιο αυτό στο κέντρο της γονοφωλιάς απο το δυνατό μελίσσι. Όταν θα αρχίσουν να εκκολάπτονται αυτές οι προνύμφες απο το κάτω μέρος της κηρήθρας, οι μέλισσες θα χρειαστούν χώρο για να χτίσουν τα κελιά, γι αυτό δεξιά και αριστερά απο κάθε υποψήφια προνύμφη-βασίλισσα αφήνουμε ένα με δύο κελιά κενό.

«Δέκα ημέρες μετά την τοποθέτηση στο δυνατό μελίσσι τα Βασιλικά Κελιά θα είναι καλοαναθρεμμένα και έτοιμα για να τα εισάγουμε σε παραφυάδες για να γονιμοποιηθούν οι νέες μας βασίλισσες.»

Το δυνατό μελίσσι, που θα υποδεχτεί το πλαίσιο με τις υποψήφιες βασίλισσες, θα πρέπει να πρέπει να προετοιμαστεί καταλλήλως.
Τρεις μέρες πριναφαιρούμε την βασίλισσα και τροφοδοτούμε.
Τοποθετούμε το πλαίσιο με την κηρήθρα μέσα σε αυτό το δυνατό και ορφανό μελίσσι. Δεν έχει άλλη επιλογή απο το να αρχίζει να χτίζει συνέχεια Βασιλικά Κελιά. Δεν σταματάει η τροφοδότηση για ακόμη τέσσερις ημέρες μέχρι να σφραγιστούν τα κελιά.


Την 8η ημέραμετά την τοποθέτηση του πλαισίου στο ορφανό μελίσσι, ανοίγουμε την κυψέλη και επιθεωρούμε όλα τα πλαίσια μήπως έχουν βγει Βασιλικά Κελιά όπου και καταστρέφονται – Εδώ θέλει προσοχή να μην μας διαφύγει κάποιο. Το πλαίσιο με την κηρήθρα γεμάτη Βασιλικά Κελιά δεν το πειράζουμε.
Δέκα ήμέρεςμετά την τοποθέτηση του πλαισίου στην δυνατή ορφανή κυψέλη τα Βασιλικά Κελιά είναι έτοιμα να τα μοιράσουμε στις παραφυάδες μας όπου θα βγούν οι νέες μας βασίλισσες και αργότερα θα γονιμοποιηθούν.
Το καλό με την μέθοδο Μίλερ είναι ότι μπορούμε να επιλέξουμε μόνοι μας το γονιδιακό υλικό που θα πολλαπλασιάσουμε, οι νέες βασίλισσες εκτρέφονται υπο άριστες συνθήκες περιβάλλοντος την πιο κατάλληλη εποχή. Είναι ιδανική μέθοδος για όλους τους αρχάριους αλλά και για παραγωγούς που έχουν απο 50 μέχρι 100 μελίσσια.


Πηγές: MelissokomiaNet.gr via ΝΙΚ.Ι.ΝΙΚΟΛΑΪΔΗ, ROGER A. MORSE, ROGGER PATTERSON, MARK SWEATMAN

Καταπολέμηση βαρρόα και μυστικά για καλύτερες παραγωγές

$
0
0


Καταπολέμηση του βαρρόα ισούται με καλύτερες παραγωγές!!!

Λοιπόν, αν το καλοσκεφτείς, ουσιαστικά με αυτά που κάνουμε, όλοι μας, είτε βάζουμε τακτικ είτε βάζουμε το πιο φιλικό βιολογικό σκεύασμα είναι επιλεκτική βαρροτροφία.

Σκεψου το εξής, ας υποθέσουμε ότι κάνουμε μια σούπερ επιτιχυμένη καταπολέμιση και μετά έχουμε κάτω από 1% βαρρόα και είμαστε ευτυχισμένοι. Στην ουσία όμως το 1% που επέζησε είναι τα πιο δυνατά τα πιο "καλά", τα πιο ανθεκτικά βαρρόα και εμείς χωρίς να το θέλουμε, ουσιαστικά «επιλέγουμε» να κρατάμε αυτά, τα καλύτερα βαρρόα τα πιο ανθεκτικά, και είναι αυτά που θα αναπαρχθούν μέσα στην χρονια...


Επίσης τα σκευάσματα που αφήνουν κατάλoιπα στο κερί τι καταφέρνουν; Τα νέα βαρρόα θα αναπαρχθούν σε κάποιο κελί του οποίου κελιού το κερί έχει ρουφίξει και το χημικό (ή γενικά την δραστική ουσία κάποιου σκευάσματος, αν υποθέσουμε ότι το σκεύασμα ανήκει στην κατηγορία αυτών των σκευασμάτων που μένουν στο κερί για μεγάλο διάστημα) που βάλαμε. Αφού κάποια βαρρόα θα αναπαρχθούν σ αυτές τις ποτισμένες κηρήθρες, γενιέται το νέο βαρρόα προσαρμοσμένο στη δραστική ουσία του σκευάσματος. Για το βαρρόα αυτής της γενιάς είναι πια το φυσικό του περιβάλλον, και αυτό «γράφεται» στο DNA του και μεταφέρεται στις επόμενες γεννεές.
Είναι γνωστή εξ’άλλου η γρήγορη μετάλλαξη και προσαρμοστικότητα του βαρρόα. Έτσι φτάσαμε κάποτε και τα βαρρόα σκαρφαλώνανε πανω στις ταινίες του κουμαφός...

Επίσης ούτε η αφαίρεση κηφηνογόνου είναι λύση. Πάλι κάνουμε ουσιαστικά επιλεκτική βαρροτροφία! Δηλαδή τι κάνουμε; Επιλέγουμε να κρατήσουμε βαρρόα που αναπαράγοντε επιτυχώς σε εργατικά κελιά... Παρένθεση εδώ, τον κηφηνογόνο δεν πρέπει να τον απομακρύνουμε από το κέντρο της γονοφωλιάς, εκεί τα μελίσσια έχουν καλύτερο έλεγχο και οι πιθανότητες να τον καθαρίσουν είναι αυξημένες. Αν όχι όλα τα μελίσσια τουλάχιστον αυτά που έχουν μεγαλύτερο ενστικτό καθαρισμού... Αν τον πάμε στην άκρη ή οπουδήποτε αλλού θα το χάσουν το παιχνίδι... ή γενικά, επηρρεάζουμε την ανάδειξη μελισσιών με μεγαλύτερο ένστικτο καθαρισμού (που σχετίζεται με την ανθεκτικότητα στο βαρρόα). Ούτως ή αλλιώς, μετά από αυτά τα μελίσσια θα επιλέξουμε να κάνουμε βασσιλοτροφία, αυτά που έχουν το λιγότερο βαρρόα, και αυτά είναι –αναμέσα σε άλλους παράγοντες- αυτά που καθάρισαν και κηφηνογόνο από μόνα τους. Μπορεί να μην το είδαμε με τα μάτια μας, αλλά εως ένα βαθμό, έγινε και αυτό. Το ότι τα μελίσσια το κάνουν (καθαρίζουν προβληματικό γόνο) το γνωρίζουμε. Το θέμα είναι να βρούμε το καλύτερο από αυτά, σωρίς να αλλοιώσουμε τις συνθήκες.

Και τί να κάνουμε;
Το καλύτερο λοιπόν που έχουμε να κάνουμε είναι να χρησιμοποιούμε σκευάσματα που δεν αφήνουν κανένα κατάλοιπο στο κερί και μετά κάθε χρόνο να κάνουμε εμείς βασιλοτροφία από τα μελίσσια μας με το λιγότερο βαρρόα.

Αυτό πρέπει να είναι το νο1 κριτήριο και μετά το πόσο ήρεμες (άρα έυκολες στην διαχείριση) είναι οι μέλισσες. Την παραγωγικότητα δεν την αναφέρω, πάω στοίχημα ότι αυτά τα μελίσσια με το λιγότερο βαρρόα ήταν και τα πιο παραγωγικά... Έτσι θα καταφέρουμε μετά από κάμποσες γενιές μελισσών να έχουμε μάνες -δηλαδή μελίσσια- πιο ανθεκτικά στο βαρρόα.

Και το πιο σημαντικό, πάντα μα πάντα κόβουμε τα μελίσσια μας, για να σπάσουμε τον κύκλο του βαρρόα, να μειώσουμε την αυξητική του πορεία... Και όταν κάνουμε βασιλοτροφία, πρέπει να σκεφτούμε πότε είναι αυτές οι 2-3 μέρες που θα έχουμε μόνο ανοιχτό γόνο το πολύ 4-5 ημερών (7-8 από αυγό) όπου τότε όλα τα βαρρόα θα είναι πάνω στις μέλισσες.

Μελίσσι έμεινε χωρίς θεραπεία, και παλεύει να θεραπεύσει τη βαρρόα. Ανοίγει τα κελιά και σκοτώνει τις προνύμφες για να αφαιρέσει τα παράσιτα απο τον γόνο


Και πότε είναι αυτό;
Αυτό είναι 19 περίπου μέρες από την ημέρα που βάλαμε το κελί (12-13 ημερών από αυγό) με την νέα μάνα στην παραφυάδα μας. Οι 19 ημέρες «παίζουν», ανάλογα την περιοχή και την εποχή, τον καιρό... Δες το σκεπτικό...

Όλος ο γόνος που βάλαμε κατα το σχηματισμό της παραφυάδας πρέπει να είναι σφραγισμένος. Θα εκολαφθούν όλες οι μέλισσες τις επόμενες ημέρες (το πολύ 10-11 ημέρες) και μέχρι να γονιμοποιηθεί η νέα μάνα και ο γόνος της να φτάσει στην 7η ημέρα του (από αυγό) δεν θα υπάρχει γόνος ώστε να κρυφτεί το βαρρόα. Πως;
Πρέπει να είμαστε καλοί στους υπολογισμούς μας και να πάμε να ελέγξουμε αν γεννάει η νέα μάνα "Στην ώρα που πρέπει".

Και ποια είναι η ώρα που πρέπει;
Έιναι τότε που η μάνα έχει γεννήσει και ο γόνος της δεν είναι ακόμα τέτοιας ηλικίας που το βαρρόα θα πάει να κρυφτεί μέσα. Δηλαδή ο γόνος της είναι μικρότερος από 7 ημερών.

Αυτό πάνω κάτω θα συμβεί 20 ημέρες αφότου κόψαμε την παραφυάδα υπό την προυπόθεση ότι την παραφυάδα την κόψαμε μια μέρα πριν βάλουμε το κελί και το κελί όταν το βάλαμε ήταν στην 10η ημέρα του (άρα και 3 ημέρες που ήταν αυγό μας κάνει 13). Αρα από την ημέρα που βάλαμε το (13ων ημερών από αυγό) κελί στην παραφυάδα, σε 3 ημέρες θα βγεί η μάνα (16η μέρα εκολλάπτεται η βασίλισσα) και 1 ημέρα που κόψαμε την παραφυάδα = 4. και 5 για να γοννιμοποιηθεί η μάνα και άλλες 5 για να αρχίσει να γεννάει (αν όλα πάνε καλά); 14 ημέρες. Υπολογίστε και μια-δυο μέρες αβάντζο γιατί σχεδόν ποτέ δεν πάνε όλα ακριβώς, έχουμε 16 ημέρες. Αν πάμε την 19η ημέρα λοιπόν θα βρούμε αυγά (αν άργησε να γονιμοποιηθεί η μάνα) ή το πολύ γόνο 5-6-7 ημερών (ασφράγιστο και ακόμα ανώριμο για να μπει μέσα το βαρρόα) αν πήγαν όλα ρολόι (η μάνα γονιμοποιήθηκε νωρίς) και δεν χρειαστήκαμε τις 2 ημέρες αβάντζο που είπα, αν δεν πήγανε καλά και καθυστέρησε η γέννα και χρειαστήκαμε αυτές τις 1-2 μέρες παραπάνω τότε ακόμα καλύτερα γιατί δεν θα βρούμε γόνο μεγαλύτερο από 3 ημερών, δηλαδή αυγά.

Και τι άλλο θα βρούμε εκείνη την ημέρα;
Θα βρούμε όλα τα βαρρόα πάνω στις μέλισσες. Τότε λοιπόν κάνουμε μια καταπολέμιση με κάτι που δεν αφήνει κατάλοιπα στο μέλι και στο κερί. Οξαλικό; Άχνη; Θυμόλη; Λικίσκο; Κάτι βιολογικό πάντως. Αν δεν προλάβαμε κ πήγαν όλα πολύ γρήγορα και τελικά έχουμε γόνο > 7 ημερών -πράγμα που σημαίνει ότι ίσως έχει μπει βαρρόα μέσα- τότε μπορούμε να αφαιρέσουμε το πλαίσιο με αυτό το γόνο (βάλε το στην κατάψυξη για 2-3 μέρες και μετά δώσε το σε ένα δυνατό μελίσσι να το καθαρίσει ή απλά λιώσε το κερί, ή πέτα το κερί στην τελικη!). Το θέμα είναι να φτιάξουμε ένα καθαρό μελίσσι, απαλλαγμένο από βαρρόα. Αν έχετε πλαίσιο με μόνο αυγά ή πάρα πολύ φρέσκο γόνο (μικρότερο των 5 ημερών) σε άλλο μελίσσι τότε μπορούμε άφοβα να το δώσουμε σε αυτό το μελισσάκι αφού πρώτα τινάξουμε απαλά (ή καλύτερα βουρτσίσουμε γιατί αν τινάξουμε ίσως τραυματίσουμε και σκοτώσουμε το γόνο) όλες τις μέλισσες που είναι πάνω του.

Εννοείτε ότι τροφοδοτούμε την παραφυάδα (ζυμάρι-βανίλια και λίγο γύρη αν δεν υπάρχει άφθονη έξω, καλύτερα να υπάρχει άφθονη στην φύση την εποχή εκείνη, θα παίξει σημαντικό ρόλο στην ποιότητα της μάνας) από την ημέρα που την κόψαμε.

Δηλαδή:Ότι είναι να κάνουμε το κάνουμε τις ημέρες 19-20-21 από την ημέρα που κόψαμε την παραφυάδα.

Όσες μάνες αποτύχανε μοιράζουμε τα πλαίσια στα υπόλοιπα μελίσσια και αν δεν προλάβουμε να τα κάνουμε παραγωγικά στην ανθοφορία στόχο τα εννώνουμε με τις περσινές μας μάνες, ή όποιο άλλο χηρισμό θέλουμε.

Αυτό για εμένα και κατα την υποκειμενική μου κρίση, είναι το κλείδι με την μέχρι τώρα κατάσταση. Τίποτα δεν είναι απόλυτο στην μελισσοκομία κάποιος μπορεί να σκεφτεί κάτι άλλο που να δουλεύει καλύτερα... Μέχρι να καταφέρουμε να ξεφορτωθούμε το βαρρόα όμως δεν έχω σκεφτεί κάτι καλύτερο...


Αυτό και βασιλοτροφία κάθε χρόνο από τα μελίσσια μας με το λιγότερο βαρρόα είναι η αρχή (η αρχή και όχι το μοναδικό κλειδί, αφού χρειάζονται κι άλλα πράγματα –βλέπε συννενώσεις, καιρός- για καλή παραγωγή) για καλύτερες παραγωγές...

Κατ’εμε, το να κόβουμε όλα μας τα μελίσσια κάθε χρόνο πρέπει να αποτελεί «νόμο» στην μελισσοκομική πρακτική.

Επιμέλεια κειμένου: Αντρέας - Μελισσοκόμος
Επικοινωνία:  eddie183@hotmail.com

Σχόλιο Ο.Μ: Μπράβο Αντρέα. Σε ευχαριστώ πολύ για το άρθρο που μας έστειλες. Πολύ χρήσιμο και κατατοπιστικό!

Δύο νέοι πήραν τη μεγάλη απόφαση και έγιναν μελισσοκόμοι: Δείτε πως ξεκίνησαν, και πέτυχαν μέσα στην οικονομική κρίση...

$
0
0


Η οικογένεια Χαλιμούρδα ακολουθεί τον χορό των μελισσών περισσότερο από μισό αιώνα. Τα δύο νεότερα μέλη της, η Ισμήνη και ο Γιώργος, διηγούνται στην εφημερίδα «ΑΝΑΓΓΕΛΙΑ» μια ιστορία γλυκιά σαν μέλι που δεν είναι άλλη από την ιστορία της οικογένειάς τους στην μελισσοκομία. Η παράδοση πέρασε με επιτυχία και διεθνείς διακρίσεις στην 4η γενιά.

Συνέντευξη στη Ρούλα Φλώρου

Η Ισμήνη είχε τελειώσει τις σπουδές της στη Νοσηλευτική με μεταπτυχιακή ειδίκευση και ο Γιώργος μόλις είχε ολοκληρώσει τις σπουδές του ως Πολιτικός Μηχανικός όταν πήραν την απόφαση ν’ ακολουθήσουν τα καραβάνια των συνομήλικων τους στο εξωτερικό αναζητώντας επαγγελματική καταξίωση. Την τελευταία στιγμή όμως τα σχέδια ακυρώθηκαν και τα δύο παιδιά κόλλησαν στο μέλι της οικογενειακής παράδοσης. Πήραν την σκυτάλη στα χέρια τους για να συνεχίσουν μια διαδρομή 65 ετών στην μελισσοκομία.



Οι τρεις πρώτες κυψέλες της οικογένειας τοποθετήθηκαν το 1950 από τον Λάμπρο Χαλιμούρδα που, μαγεμένος από τον κόσμο των μελισσών, ένιωσε την ανάγκη να μεταδώσει την αγάπη του στον γιο Γεώργιο που με την σειρά του παρέδωσε στον νεότερο Λάμπρο και την σύζυγό του Χρυσούλα Τσιακανίκα. Λίγα χρόνια αργότερα κάνουν όλοι μαζί το βήμα του εκσυγχρονισμού στον τρόπο επεξεργασίας και τυποποίησης του μελιού με την δημιουργία εργαστηρίου στην Σπολάιτα. Όταν πριν από τρία χρόνια τα δύο τους παιδιά αποφάσισαν ν’ ασχοληθούν αποκλειστικά με την επιχείρηση, από το μέλι Χαλιμούρδα γεννήθηκε το The Honey Hive σε νέα συσκευασία σχεδιασμένη από τον Γιώργο και την Ισμήνη.

H Ισμήνη Χαλιμούρδα

Ισμήνη Χαλιμούρδα: «Έχουμε μεγαλώσει μέσα στο μέλι και ξέραμε από πολύ μικροί πότε ήταν η περίοδος της συγκομιδής, πότε έβγαινε το έλατο, πότε πηγαίναμε το μέλι στο βουνό, πότε έβγαινε το μέλι άνθεων. Πάντα στην παραγωγή ήμασταν εκεί και βάζαμε το δάχτυλο στο μέλι, χορταίναμε τις μυρωδιές. Είναι οι ίδιες εικόνες που είχε και ο πατέρας μας από μικρό παιδί. Ο μπαμπάς θυμάται τον τρόπο με τον οποίο ο παππούς έκανε την διανομή με την κουτάλα από σπίτι σε σπίτι. Με ακολουθεί πάντα η μυρωδιά του μελισσιού όταν το ανοίγαμε. Πριν από τρία χρόνια βρεθήκαμε με το ένα πόδι στο αεροπλάνο για να φύγουμε, μας κράτησε όμως η αγάπη για τον τόπο μας. Και το σημαντικότερο δεν θέλαμε να χαθεί όλη αυτή η παράδοση στο μέλι. Την αγαπώ την Νοσηλευτική θέλω να προσφέρω στον συνάνθρωπό μου όμως η κρίση με ανάγκασε να την βάλω στην άκρη και αποφασίσαμε με τον αδερφό μου να παλέψουμε να προωθήσουμε την οικογενειακή επιχείρηση. Βέβαια οι σπουδές μου με βοήθησαν να κατανοήσω περισσότερο τα οφέλη του μελιού στον ανθρώπινο οργανισμό».

Αυτή η γνώση αλλά και η ανάγκη προσαρμογής στα σύγχρονα πρότυπα ώθησαν την οικογένεια Χαλιμούρδα στην βιολογική παραγωγή ελέγχοντας όλα τα στάδια της αγροδιατροφικής αλυσίδας, από την κυψέλη έως το ράφι των καταστημάτων. Η μέθοδος παραγωγής που ακολουθούν σέβεται τις μέλισσες, την ελληνική ύπαιθρο και τον καταναλωτή.

Ισμήνη Χαλιμούρδα: «Υπάρχει μια ολόκληρη φιλοσοφία. Η βαφή που χρησιμοποιούμε στην κυψέλη είναι βιολογική και την ίδια τακτική ακολουθούμε σε όλα τα στάδια. Χρησιμοποιούμε υλικά φιλικά στο περιβάλλον ώστε να μην επηρεάζεται ο υδροφόρος ορίζοντας. Κυρίως δεν μετακινούμε τις κυψέλες δίπλα σε καλλιέργειες που ραντίζονται με φυτοφάρμακα. Γι’ αυτό η σύγχρονη μονάδα επεξεργασίας, αποθήκευσης και τυποποίησης μελιού εφαρμόζει σύστημα διαχείρισης και ασφάλειας τροφίμων ISO 22000:2005 και πιστοποιείται από το ινστιτούτο BIOHELLAS».

Ο 25χρονος Γιώργος δεν έχασε ποτέ την επαφή με τα μελίσσια και τον θαυμαστό κόσμο τους. Από μικρός είχε εντυπωσιαστεί από τα ξεχωριστά καθήκοντα των μελισσών. Η βασίλισσα έχει χρέος να γεννάει αυγά, οι κηφήνες γονιμοποιούν τη βασίλισσα ενώ οι εργάτριες ασχολούνται με ότι είναι αναγκαίο για την καλή λειτουργία της αποικίας. Πιο πολύ όμως είχε μαγευτεί από τον «χορό» των μελισσών όταν ψάχνουν να βρουν νέα φυτά για τη τροφή τους. Μόλις το καταφέρουν γυρίζουν πίσω στην κυψέλη κι αρχίζουν να «χορεύουν» πάνω στις κερήθρες.

O Γιώργος Χαλιμούρδας

Γιώργος Χαλιμούρδας: «Αν δεν ήταν τόσο οργανωμένες δεν θα είχαν επιβιώσει. Αστειευόμενοι λέμε ότι έχουν gps στο κεφάλι όταν δίνουν οδηγίες για την ανθοφορία τριγύρω τους και το δείχνουν με έναν χορό. Κάνουν οχτάρια για να προσανατολιστούν. Μένουν όλες ενωμένες κάτω από την βασίλισσα κι αυτή με τις φερορμόνες που έχει τις κρατά κοντά της. Αν λείψει μια βασίλισσα τότε είναι αποσυντονισμένο το μελίσσι. Ο προπάππους μας τα έμαθε όλα αυτά στην πράξη. Ο παππούς Γιώργος μας δίνει καθημερινά συμβουλές κυρίως για τα μέρη που θα μετακινήσουμε τα μελίσσια. Είναι ήρεμος. Φροντίζει τις μέλισσες και ξέρει ότι κάνουν την δουλειά τους. Μάλιστα έχει ανακαλύψει δικές του θεραπείες με συστατικό το μέλι και τις εφαρμόζει πάνω του. Είναι ζωντανό παράδειγμα της διατροφικής αξίας του μελιού».

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία στην χώρα μας υπάρχουν 1,8 εκατ. μελίσσια και έχουν καταγραφεί περίπου 21.600 μελισσοκόμοι από αυτούς οι 7.300 είναι επαγγελματίες. Οι Έλληνες καταναλώνουν κατά μ.ο.1.700 γρ. το χρόνο. Πόσοι από εμάς γνωρίζουμε όμως πόσο επίπονη είναι η νομαδική μελισσοκομία, που θεωρείται ασύγκριτα πιο αποτελεσματική και αποδοτική.

Γιώργος Χαλιμούρδας: «Ρώτησα κάποτε έναν φίλο μου πως νομίζει ότι βγαίνει το μέλι. Μου απάντησε ότι πηγαίνεις στα μελίσσια ανοίγεις την κάνουλα στην κυψέλη και βγάζεις μέλι. Δεν είναι τόσο απλό. Χρειάζεται συντήρηση όλο τον χρόνο. Παλιά φορτώνανε ένα ένα τα μελίσσια, τώρα η μεταφορά γίνεται με γερανό. Έτσι είναι η νομαδική μελισσοκομία. Εμείς παράγουμε μέλι άνθεων, θυμάρι στην Λευκάδα, το έλατο στην Ευρυτανία και ερείκη – κουμαριά το φθινόπωρο. Το μέλι σου δίνει ενέργεια ενώ αφομοιώνεται εξ ολοκλήρου από τον οργανισμό. Το μέλι κουμαριάς ενδείκνυται ακόμη και για διαβητικούς, η γύρη είναι φυτική πρωτεΐνη βοηθά σε αλλεργίες, νευρολογικά προβλήματα, αλλά και στην εξισορρόπηση μεταβολισμού.

Οι συχνές βροχοπτώσεις βοηθούν τους Αιτωλοακαρνάνες να παράγουν μέλι καλής ποιότητας. Αυτό που τώρα χρειάζεται είναι να οργανωθούμε και να το κάνουμε ΠΟΠ. Πρέπει να επιδείξουμε ομόνοια».

Η προσπάθεια απέδωσε τους πρώτους καρπούς και την διεθνή αναγνώριση. Στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Βιολογικού Μελιού Biolmiel 2015 όπου αξιολογήθηκαν περισσότερα από 170 προϊόντα, το Τhe Honey Hive απέσπασε δύο βραβεία και για τα δύο δείγματα μελιού που απέστειλε. Το Χρυσό Μετάλλιο για το Βιολογικό Μέλι Ελάτης και το Ασημένιο για το Βιολογικό μέλι Άνθεων.

Ισμήνη Χαλιμούρδα: «Η διάκριση αυτή μας επιβραβεύει για την πίστη στις ορθές πρακτικές βιολογικής μελισσοκομίας που ακολουθούμε αλλά και για το πάθος και το σεβασμό για την κοινωνία των μελισσών. Ιδανικά θα ήθελα οι καταναλωτές να γίνουν πιο συνειδητοποιημένοι και να διαβάζουν τις ετικέτες. Να προτιμούν τα πιστοποιημένα προϊόντα και να ενημερώνονται. Δεν καταλαβαίνεις μόνο από την γεύση ένα καλό μέλι».

Η αγορά του Καναδά έχει ήδη ανοίξει για το Honey Hive ενώ όπως λέει ο βενιαμίν της οικογένειας Γιώργος Χαλιμούρδας, στόχος είναι να ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο και να διαφημιστεί ο τόπος μέσα από το προϊόν. Για την ώρα ακολουθεί πιστά στις οδηγίες του πατέρα του Λάμπρου και του παππού Γιώργου και όλοι μαζί ακολουθώντας το παράδειγμα των μελισσών εργάζονται σκληρά και μεθοδικά για τα επόμενα βήματά τους. Όταν βέβαια δεν ακολουθούν τις μέλισσες στον χορό τους.H Ισμήνη και o Γιώργος Χαλιμούρδας


Κλοπή μελισσiών που δεν είχε προηγούμενο: Δείτε τι έκανε ο θρασύτατος κλέφτης, και νόμιζε ότι θα γλιτώσει...

$
0
0


Ένα θλιβερό γεγονός φέρνει στην επιφάνεια η Ορεινή Μέλισσα με μια κλεψιά που δεν έχει προηγούμενο. Τα μόνα συναισθήματα που σου προκαλούν οι εικόνες παρακάτω είναι μίσος, πόνο, λύπη, και οίκτο για τον άνθρωπο που κατάφερε και κάνει μια τόσο άσχημη πράξη.

Ο κλέφτης όχι μόνο έκλεψε τις κυψέλες, αλλά τις κατακρεούργησε προκειμένου να αφαιρέσει τους κωδικούς και την πυροσφράγιση. Ντροπή και αισχός! Οι κυψέλες είναι του μελισσοκόμου Σάκη απο το blog melisakis.blogspot.gr και το περιστατικό συνέβη πριν κάποια χρόνια. Οι φωτογραφίες είναι αφού κατασχέθηκαν τα κλοπιμαία, και βρέθηκε ο κλέφτης. Ο μόνος λόγος που δημοσιεύεται σήμερα αυτό το θέμα, είναι για να έχουν όλοι το νού τους και να μην επαναπάβονται επειδή οι κυψέλες τους είναι πυροσφραγισμένες. Δυστυχώς η χειρότερη μάστιγα στις μέρες μας είναι οι κλοπές. Και όσο περνάνε τα χρόνια όλο και αυξάνονται...

Αυτό ήταν το νούμερο 60 ,δεν του άρεσε το αυτοκόλητο στο καπάκι. Το ξέστρο έκανε δουλειά!
ούτε οι πυροσφραγίδες στα τελάρα .

γιαυτό τα κατακρεούργησε

Το θράσος ,τόσο μεγάλο που επί τόπου αφαίρεσαν με σκαρπέλο τον κωδικό μου από την πρόσοψη των κυψελών ,αφήνοντας τα πειστήρια του εγκλήματος. "




και τώρα προκύπτει το θέμα!
Πώς να βγώ μ'αυτές τις κυψέλες στο αυτοκίνητο? Όποιος τις δεί ,η πρώτη σκέψη που θα κάνει ,ξέρετε ποια θα είναι!
Ούτε να το σκέφτομαι θέλω. Από την άλλη ,αν επιχειρήσω να τις στοκάρω, πάλι θα φαίνεται και θα θεωρείται παραποίηση στοιχείων αναγνώρισης.
Δεν ξέρω τι να κάνω.
Από τη μια χάρηκα που τις ξαναβρήκα σε όποια κατάσταση και αν είναι ,από την άλλη προβληματίζομαι πως να χειριστώ το θέμα.

Υπάρχει και πιο εύκολος να σώσουμε το αρρενοτόκο μελίσσι

$
0
0

Υπάρχει και πιο εύκολος για να δώσουμε γονιμοποιημένη βασίλισσες σε αρρενοτόκο μελίσσι. (δεν χρειάζεται να μεταφέρουμε την κυψέλη, ούτε να ετοιμάσουμε κάποια άλλη που θα βάλουμε στην θέση της) τρόπος που δουλεύει 100%.
1. Αφαιρούμε όλα τα πλαίσια από την κυψέλη τινάζοντας τις μέλισσες μέσα στην κυψέλη. Τα πλαίσια με τον κηφηνογόνο τα βάζουμε στην κατάψυξη και τα δίνουμε αργότερα σε πολύ δυνατά μελίσσια, ή τα καταστρέφουμε, δεν βρίσκω το λόγο να επιβαρύνω με βαρρόα τα άλλα μου μελίσσια με αντάλλαγμα κηφήνες... Τα πλαίσια με μέλι-γύρη τα βάζουμε σε άλλο μελίσσι και θα τα επιστρέψουμε στο πρώην αρρενοτόκο αργότερα.

2.Τοποθετούμε 2 πλαίσια με φύλλο, άχτιστα (σημαντικό να είναι άχτιστα, αλλιώς οι ψευδομάνες εργάτριες θα συνεχίσουν το έργο τους...)

3. Πάνω στα πλαίσια βάζουμε την μάνα με κλουβάκι και σπάμε το πορτάκι κατευθείαν, δεν χρειάζεται να περιμένουμε...

4.Δεν τροφοδοτούμε! Καλά διαβάσατε, ΔΕΝ τροφοδοτούμε αμέσως, δεν θέλουμε οι μέλισσες να χτίσουν τα φύλλα γρήγορα (βλέπε 2).

5. Δεν ενοχλούμε για μια εβδομάδα.

Έτοιμο!
Αν θέλουμε να είμαστε άριστοι, τότε αφού έχει γίνει αποδοχή, τροφοδοτούμε (προαιρετικό) και επιστρέφουμε τα πλαίσια με μέλι-γύρη που πήραμε από το μελίσσι αρχικά. αν θέλουμε προσθέτουμε και άδειες χτισμένες κερήθρες, ή και 1 πλαίσιο γόνο ανοιχτό, όσο πιο νέας ηλικία γίνεται, αν βρούμε γόνο ηλικίας κάτω των 7 ημερών (από αυγό, να μην έχει μπει το βαρρόα μέσα) τόσο το καλύτερο, το μελίσσι προφανώς να έχει τροφές αλλά και τον απαραίτητο πληθυσμό να φροντίσει το γόνο...
Δεν χάνουμε την ευκαιρία, πριν ο γόνος της νέας μάνας φτάσει τις 7 ημέρες να κάνουμε μια θεραπεία για βαρρόα με κάποιο οργανικό οξύ. Προσωπικά πάντα κάνω θεραπεία με οξαλικό όταν ελέγχω τις νέες μου παραφυάδες για γονιμοποίηση της νέας μάνας, τότε που αν κόψουμε με μόνο σφραγισμένο γόνο θα βρούμε μόνο αυγά (ή γόνο 5-6 ημερών) και το βαρρόα όλο πάνω στις μέλισσες. Δεν έχω χάσει ποτέ καμία νέα μάνα και οι παραφυάδες αυτές με σχεδόν μηδενικό φορτίο βαρρόα ξεκινάνε με τις καλύτερες προυποθέσεις.
Αυτά.
Viewing all 18087 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>