Quantcast
Channel: Ορεινή Μέλισσα
Viewing all 18087 articles
Browse latest View live

Ξεκίνησαν οι επιδοτήσεις για τις κυψέλες και τις μετακινήσεις των μελισσοκόμων: Αιτήσεις μέχρι 28 Απριλίου

$
0
0


Την Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία εγκρίνεται η πίστωση 2,9 εκατ. ευρώ (εθνική συμμετοχή) που αφορά τα προγράμματα μελισσοκομίας του 2016, συνολικής χρηματοδότησης 5,7 εκατ. ευρώ, όπως είναι η επιδότηση για την αγορά νέων κυψελών και η ενίσχυση μετακινούμενων μελισσοκόμων, υπέγραψαν οι αρμόδιοι αναπληρωτές υπουργοί Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης και Αγροτικής Ανάπτυξης Μάρκος Μπόλαρης. Μέχρι τη Μεγάλη Πέμπτη 28 Απριλίου οι αιτήσεις.

Αναλυτικ η ΚΥΑ αναφέρει τα εξής:
1.Εγκρίνεται πίστωση για το έτος 2016 ύψους δύο εκατομμυρίων εννιακοσίων χιλιάδων ευρώ (2.900.000 €) για την κάλυψη της εθνικής συμμετοχής για την εφαρμογή της αριθμ. 685/42702/31−3−2014 (ΦΕΚ Β΄ 837) απόφασης των Υπουργών Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Πρόγραμμα για τη βελτίωση των συνθηκών παραγωγής και εμπορίας των προϊόντων της μελισσοκομίας για τα έτη 2014−2016, σε εφαρμογή των ΚΑΝ(ΕΚ) 1234/2007, 797/2004 και 917/2004»

2. Στο παραπάνω ποσό περιλαμβάνεται και ποσό πενήντα χιλιάδων ευρώ (50.000 €) για την κάλυψη των εξόδων κίνησης (οδοιπορικών) του προσωπικού των αρμόδιων Υπηρεσιών των Περιφερειών της χώρας (Δ/νσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής), σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην ανωτέρω αναφερθείσα κοινή υπουργική απόφαση.

Μέχρι τις 28 Απριλίου οι αιτήσεις
Μέχρι τις 28 Απριλίου έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν τα δικαιολογητικά που απαιτούνται οι ενδιαφερόμενοι μελισσοκόμοι που θέλουν να συμμετάσχουν στις Δράσεις 3.1 «Εξοπλισμός για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων» (αντικατάσταση κυψελών) και 3.2 «Οικονομική στήριξη της νομαδικής μελισσοκομίας» (μετακινήσεις μελισσοσμηνών).

Οι ενδιαφερόμενοι μελισσοκόμοι για να ενταχθούν στο πρόγραμμα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση στο Κέντρο Μελισσοκομίας της περιοχής τους, το οποίο πρέπει να συνοδεύονται από τα παρακάτω δικαιολογητικά:

1. επικυρωμένο φωτοαντίγραφο μελισσοκομικού βιβλιαρίου, το οποίο πρέπει να είναι σε ισχύ (θεωρημένο) κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης

2.φωτοαντίγραφο του εντύπου Ε1 (ή Ε3 για επιτηδευματίες) της πιο πρόσφατης φορολογικής δήλωσης εισοδήματος

3. φωτοαντίγραφο της πρώτης σελίδας βιβλιαρίου τραπέζης, από την οποία προκύπτουν η επωνυμία της τράπεζας, ο αριθμός τραπεζικού λογαριασμού (IBAN), καθώς και ότι ο αιτών είναι δικαιούχος ή συνδικαιούχος του παραπάνω τραπεζικού λογαριασμού

4. υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/86

5. εξουσιοδότηση με θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής από δημόσια αρχή, στην περίπτωση υποβολής της αίτησης δια αντιπροσώπου

Μόνο για τη δράση αντικατάσταση κυψελών, ζητείται επιπλέον:

1. πρωτότυπα παραστατικά αγοράς κυψελών (ως 10% των κατεχόμενων κυψελών), εκδοθέντα σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον ΚΦΒ & Σ, με ημερομηνία έκδοσης από την 1η Σεπτεμβρίου 2015 ως την 30η Απριλίου 2016

Μόνο για τη δράση μετακινήσεις μελισσοσμηνών, απαιτούνται επιπλέον τα εξής:

1.φωτοαντίγραφο βιβλιαρίου ασθενείας του Ο.Γ.Α. που είναι σε ισχύ κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης με τα στοιχεία του δικαιούχου και τη σελίδα με τη θεώρηση (στην περίπτωση που δεν έχει θεωρηθεί το βιβλιάριο, απαιτείται ασφαλιστική ενημερότητα από τον ΟΓΑ)

2. φωτοαντίγραφο της άδειας κυκλοφορίας του ΦΙΧ (φορτηγό ιδιωτικής χρήσης), εφόσον αυτό χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά των μετακινούμενων κυψελών

3. δελτία αποστολής ή φορτωτική με ημερομηνία έκδοσης από 1-9-15 ως 30-6-16.

Για όσα από τα παραπάνω δικαιολογητικά προβλέπεται νόμιμη επικύρωση (π.χ. φωτοαντίγραφο μελισσοκομικού βιβλιαρίου κ.λπ.), αυτή δεν είναι απαραίτητη στην περίπτωση υποβολής της αίτησης αυτοπροσώπως από τον αιτούντα, υπό την προϋπόθεση ότι αυτός προσκομίζει κατά την υποβολή της αίτησης και τα πρωτότυπα έγγραφα, ούτως ώστε ο παραλαβών την αίτηση να μπορεί να επιβεβαιώσει τη γνησιότητα των φωτοαντιγράφων.

Σημειώνεται ότι οι αιτήσεις με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά μπορούν να υποβληθούν και ταχυδρομικά.

Συμβουλή για την τοποθέτηση του πατώματος: Μυστικό για μεγαλύτερη ανάπτυξη

$
0
0


Ο μελισσοκόμος Μιχάλης μας δίνει συμβουλές για την τοποθέτηση του πατώματος στα μελίσσια. Πρόκειται για έναν λίγο διαφορετικό τρόπο από τα καθιερωμένα όμως πολύ αποτελεσματικός στην ανάπτυξη του μελισσιού. Η μέθοδος έχει ως εξής. Παίρνουμε έναν γόνο, ένα άδειο πλαίσιο κτισμένο και δύο πλαίσια μέλι τα οποία τοποθετούμε στη μέση του πατώματος. Στο υπόλοιπο κενό συμπληρώνουμε με άκτιστα. Μόλις ανέβει η βασίλισσα για να γεννήσει εκεί που βρίσκεται ο γόνος θα βρεί άδειο και το διπλανό πλαίσιο, ενώ στην συνέχεια οι προμήθειες δεξιά και αριστερά θα αποτελέσουν πρώτης ποιότητας τροφή, θα καταναλώθούν και η βασίλισσα θα τις γεννήσει.


Δείτε το βίντεο...

Νέα από τη πορτοκαλιά και τις ανοιξιάτικες νομές: Τι λέει η ζυγαριά σήμερα στο Αγρίνιο - 30 Μαρτίου

$
0
0
Μόλις πριν λίγα λεπτά έστειλε μήνυμα η μελισσοκομική ζυγαριά της SAVEBEESπου είναι τοποθετημένη κοντά στη πόλη του Αγρινίου. Μετά απο συνεχώμενη πτώση τα μελίσσια έμειναν χωρίς τροφές και η τροφοδοσία ήταν πλέον αναγκαστική. Στο μελίσσι της ζυγαριάς μπήκε 1 κιλό παχυρευστο σιρόπι το οποίο αν κρίνουμε από την ένδειξη της ζυγαριάς καταναλώθηκε μέσα σε μια ημέρα. Για να δείτε πόσο μεγάλες ανάγκες έχουν τα μελίσσια σε τροφή αυτή τη περίοδο. Αν δεν ταίσουμε τα μελίσσια δεν ρίχνουν γόνους όπως πρέπει.

Η συμβουλή της ημέρας λοιπόν είναι να τοποθετήσετε τροφές στα μελίσσια ή σιρόπι ειδικά στις μικρές παραφυάδες που δεν έχουν μεγάλο πλυθησμό να συλλέγουν. Να ξέρετε ότι τώρα που έχει καλές θερμοκρασίες ο γόνος τρώει πιο γρήγορα, αναπτύσσεται πιο γρήγορα, εκκολάπτεται πιο γρήγορα το οποίο έχει ως συνέπεια να καταναλώνεται αμέσως η τροφή και να αναπτύσσεται το μελίσσι.

Όσον αφορά την ανθοφορία της πορτοκαλιάς ξεκίνησε να ανοίγει. Σε λίγες ημέρες θα βρίσκεται σε πλήρη άνθηση και τα διόροφα μελίσσια θα αρχίσουν να μας δείχνουν (+)

Δείτε το μήνυμα...


31 Μαρτίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
56% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
20.3 °C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 35.5°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
-930       
γραμμάρια



Περσινές άκτιστες κηρήθρες: Πως τις πιάνουν γρήγορα τα μελίσσια;

$
0
0


Πολλοί μελισσοκόμοι έχουν απόθεμα περσινές άκτιστες κηρήθρες. Πως όμως μπορούμε να τις τοποθετήσουμε στα μελίσσια για να τις πιάσουν γρήγορα; Όπως γνωρίζουμε οι παλιές κηρήθρες χάνουν το άρωμα τους και είναι λιγότερο ελκυστικές στις μέλισσες, πόσο μάλλον αν ήταν εκτεθειμένες πολύ καιρό χωρίς να τις έχουμε φυλαγμένες αεροστεγώς.

Συνάδελφοι το κόλπο είναι να τις βάλουμε στα μελίσσια την κατάλληλη στιγμή! Τότε που υπάρχει νέκταρ έξω, ψηλές ανοιξιάτικες θερμοκρασίες και το μελίσσι εχει δυνατό πλυθησμό. Υπο αυτές τις προυποθέσεις "πιάνουν"και χτίζουν με επιτυχία ότι και αν τους βάλουμε μέσα σε λίγο χρόνο. Αν δεν υπάρχει πολύ νέκταρ έξω μπορούμε να δώσουμε σιροπάκι αναλογίας 1 λίτρο νερό 1 κιλό ζάχαρη και το αποτέλεσμα έπειτα από 1-2 ημέρες είναι εκπληκτικό. Όχι μόνο χτίζεται η κηρήθρα αλλά γίνεται γόνος αφού το γεννήσει η βασίλισσα. Μόλις οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν η μεγαλειοτάτη εγκαταλείπει τις "παλιές"της συνήθειες και γεννάει το ίδιο καλά τις άχτιστες και τις χτισμένες κηρήθρες. Το χειμώνα και νωρίς την Άνοιξη γεννά περισσότερο τις μαύρες κηρήθρες.

Τις άκτιστες κηρήθρες μπορούμε να τις τοποθετήσουμε - στα δυνατά μας μελίσσια - και στο κέντρο του γόνου όπου εκεί χτίζονται και γεννιούνται ακόμη πιο γρήγορα. Συνάδελφοι η "σφήνα"μέσα στον γόνο είναι ενας χειρισμός που είναι στη κρίση του μελισσοκόμου πότε εφαρμόζεται. Δηλαδή θα σας πω ένα παράδειγμα. Βρίσκω ένα μελίσσι 7 πλαίσια σφιχτό σε πλυθησμό και έξω επικρατούν καλές ανοιξιάτικες θερμοκρασίες. Για να κερδίσω επιπλέον χτισμένα πλαίσια θα βάλω ένα άκτιστο στο κέντρο του γόνου, και μια βανίλια η σιρόπι για να το πιάσουν πιο γρήγορα. Το πλαίσιο εφόσον βρίσκεται στον πυρήνα του μελισσιού θα ετοιμαστεί πάρα πολύ γρήγορα.

Γενικά πάντως για να μη φεύγουμε απο το θέμα οι περσινές κηρήθρες δεν έχουν κάποιο πρόβλημα στα μελίσσια. Απλώς τις πιάνουν με λιγότερο όρεξη απο τις καινούργιες. Και θα σας πω ένα μυστικό. Τις δύσκολες και παλιές κηρήθρες αφήστε τες για τα δυνατά μελίσσια 10+ πλαίσια. Αυτά τα μελίσσια δεν καταλαβαίνουν δυσκολία στο χτίσιμο. Ενώ αν βάλουμε σε μια παραφυαδούλα θα έχει μεγαλύτερο θέμα. Γενικά πάντως τον Μάρτιο - Απρίλιο οι μέλισσες έχουν τέτοια όρεξη για χτίσιμο που σε συνδιασμό με μια καλή νεκταροέκκριση μπορούν να χτίσουν τα πάντα!

Στην παρακάτω φωτογραφία βλέπουμε ένα άκτιστο πλαίσιο της προηγούμενης χρονιάς. Αυτή η κηρήθρα πέρασε μεγάλη ταλαιπορία. Απο καύσωνα το καλοκαίρι μέχρι κρύα και αέριδες το Χειμώνα. Όπως μπορούμε να διακρίνουμε η επιφάνεια έχει σχηματίσει βαθουλώματα πράγμα που συνέβη στις ψηλές θερμοκρασίες - παραμορφώθηκε το κερί απο το καύσωνα πέριση τον Αύγουστο.

Και ένα τελευταίο μυστικό! Αν θέλουμε να διατηρήσουμε πολύ καιρό άκτιστα πλαίσια και είναι συρματωμένα τότε πρέπει οπωσδήποτε να τα κλείσουμε για να μην παίρνουν αέρα. Γενικά δεν υπάρχει πρόβλημα με το κηροσκόρο. Ποτέ δεν αγγίζει το φύλλο κηρήθρας. Αλλά σε περίπτωση που το γεννήσει η πεταλούδα δεν μπορούν να τραφούν η κηρήθρα είναι σαν έρημος για τις προνύμφες της. Μόνο μαύρες κηρήθρες οι οποίες έχουν υπολλείματα απο γύρη κουκούλια κλπ.

Δείτε παλιές κηρήθρες που ήταν στα μαύρα τους τα χάλια, και οι μέλισσες τις έχτισαν με επιτυχία...








Πωλούνται παραφυάδες 3ων και 5 πλαισίων

$
0
0


~ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ~
Πωλούνται παραφυάδες 3ων και 5 πλαισίων στην περιοχή της Αθηνας με επιλεγμένες βασίλισσες φυσικής γονιμοποίησης 2016.
τηλέφωνο...
6972197436
Με εκτίμηση,
Παναγιώτης

Πωλείται μελισσοκομικό φορτηγό που χωράει πολλά μελίσσια

$
0
0


Πωλείται μελισσοκομικό φορτηγό μοντέλο 2003. 389.000 χλμ.
Πληροφορίες: Γιάννης
Τηλέφωνο...

Τηλφωνο 6937033122



















Προετοιμασία και βάψιμο κυψελών: Δείτε αποτέλεσμα...

$
0
0

Δείτε πόσο ωραία έβαψε και προετοίμασε τις κυψέλες του ο Σάκης. Βρίσκεται στα πρώτα του βήματα ως μελισσοκόμος και έδωσε όλο του το βάρος στην σωστή προετοιμασία του "μελισσοκομικού στόλου"που θα φιλοξενήσει σύντομα τα νέα μελισσάκια. Δείτε το αποτέλεσμα, απο ένα μερακλή μελισσοκόμο με όρεξη για δουλειά... Το επάγγελμα του είναι ξυλουργός γι αυτό το τόσο καλό αποτέλεσμα...












Μελισσοκομικό αυτοκίνητο: Όλη η νομοθεσία

$
0
0

Όλη η μελισσοκομική νομοθεσία που αφορά τα μελισσοκομικά αυτοκίνητα. Δείτε και διαβάστε τα αρχεία όπως τα έχει αρχειοθέτησei η Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος.


  1. Απόφαση Α2/58553/2961/30-10-2015 για ταξινόμηση ΦΙΧ αγροτικών αυτοκινήτων

  2. Ταξινόμηση Φ.Ι.Χ. αυτοκινήτων μέχρι 15 τόνους σε μελισσοκόμους (ΦΕΚ 2965/Β/23-12-2011)

  3. Ταξινόμηση Φ.Ι.Χ. αυτοκινήτων μέχρι 12 τόνους σε μελισσοκόμους (ΦΕΚ 404/04-04-2006)

  4. Φ.Ι.Χ. αυτοκίνητα μέχρι 12 τόνους Μ.Β. σε μελισσοκόμους

  5. Ταξινόμηση Φ.Ι.Χ. αυτοκινήτου 12 τόνων σε μελισσοκόμους

  6. ΚΥΑ 32508/2512/2001 περί ταξινόμησης ΦΙΧ αυτοκινήτων σε μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες-μελισσοκόμους.

  7. Απόφαση Α2/16960/4389 του 1993 σχετικά με την ταξινόμηση Φ.Ι.Χ. αυτοκινήτων M.B. κάτω από 4 τόνους στους δημόσιους υπαλλήλους

  8. Απόφαση Α2/38650/2944 του 2004 σχετικά με την ταξινόμηση ΦΙΧ σε δημόσιους υπαλλήλους

  9. Νόμος 1959/91 για τις οδικές μεταφορές, τις επικοινωνίες και άλλες διατάξεις (ΦΕΚ123_Α)

  10. Απόφαση 258394/6485/25.7.03 περί Επιδότησης Μελισσοκομικών Αυτοκινήτων.

  11. ΦΕΚ1548/Β/2002- μεταφορά προσώπων και εμπορευμάτων με αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης

  12. ΦΕΚ661/Β/2013 - τροποποίηση της ΥΑ61512/2900/2002 για μεταφορά προσώπων και εμπορευμάτων με αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης

  13. Ν4313/2014: ρυθμίσεις θεμάτων μεταφορών -διάκριση φορτηγών ανάλογα με ΜΑΜΦΟ άνω ή κάτω των 3500χλγ και μεταφορά προσώπων σύμφωνα με την έγκριση τύπου οχήματος

  14. Παράταση κυκλοφορίας μέχρι το 2020 για φορτηγά παλιάς τεχνολογίας (χωρίς ABS) που κυκλοφόρησαν πριν το 1999

Κόλπο να κόβουμε το ζυμάρι για μεγάλα αποτελέσματα στα μελίσσια

$
0
0


Πως βάζουμε το ζυμάρι για να δούμε άμεσα αποτελέσματα στο κτίσιμο των κηρηθρών και την αύξηση της γέννας; Πολλοί συνάδελφοι κόβουν το ζυμάρι με τον πατροπαράδωτο τρόπο δηλαδή μια μικρή τρύπα στο κέντρο του, ωστόσο όταν τα μελίσσια έχουν πολύ μεγάλες ανάγκες σε κατανάλωση πρέπει να αλλάξουμε τρόπο. Δεν χρειάζεται να πω πολλά για να σας εξηγήσω τη μέθοδο!

Καθώς τοποθετούμε το ζυμάρι παίρνουμε το μαχαίρι και κόβουμε όλη την επιφάνεια της σακούλας στο κάτω μέρος. Σε ένα πολύ σφιχτό μελίσσι 10άρι και πάνω μπορούμε να ξετυλίξουμε ολόκληρο το ζυμάρι και να το βάλουμε χωρίς σακούλα. Η συγκεκριμένη μέθοδος προτείνετε να γίνει με το ζυμάρι του ενός κιλού, το οποίο μέσα σε 24-48 ώρες θα καταναλωθεί πλήρως. Επειδή είναι παχύρευστο βοηθάει πάρα πάρα πολύ να ταιστει ο γόνος με μπόλικη τροφή και επειδή ένα μέρος αποθηκεύεται οι μέλισσες μετά το χρησιμοποιούν επίσης για τον γόνο αλλά και το κτισιμο των κηρηθρών. Βάζοντας έτσι το ζυμάρι δίνουμε μεγάλη ποσότητα τροφής ξαφνικά και αυτό έχει άμεσο αποτέλεσμα.

Προσωπικά βρήκα μερικά μελίσσια που είχαν πραγματικά ανάγκη σε τροφή και εφάρμοσα τη μέθοδο αυτή. Για να δείτε πως το έκανα έβγαλα φωτογραφίες. Η τροφή που δοκιμάζω αυτή τη στιγμή είναι η ΜΕΛΟΖΥΜ EXTRA της Αρκαδικής Μελισσοκομίας. (Δείτε τη τροφή εδώ)








Τι συμβαίνει στα μελίσσια μου; Έγιναν τρομερα επιθετικα, ενω δουλεύουν φουλ...

$
0
0
 

Φέτος στη Κρητη οπως ισως θα γνωρίζετε οι περισσοτεροι. ολες οι νομες ξεκινησαν πολυ πρωιμα! Η πορτοκαλια π.χ. στην περιοχη μου εχει αρχισει να παιρνει την κατιουσα και το πιο πιθανο σε 15 μερες ακομη θα εχει ολοκληρωση την ανθοφορια της, αφηνοντας μας με ενα μεγαλο κενο μεχρι το θυμαρι! Αυτο ομως που με προβληματιζει περισσοτερο κ το παρατηρω πρωτη φορα φετος ειναι οτι τα μελισσια ειναι τρομερα επιθετικα, ενω δουλευουν φουλ και τα πλαισια εχουν ικανοποιητικες ποσοτητες μελιου κ ακομα περισσοτερο γυρης! Γνωριζει καποιος απο τους φιλους εδω τι μπορει να συμβαινει? Υπαρχει περιπτωση να οφειλεται στην ανθοφορια της πορτοκαλιας κ εχουν αφηνιασει? Υ.Γ (για να σας γλιτωσω απο τον κοπο περττων απαντησεων) Προβληματα ασθενειων ή αλλων ενοχλησεων (πχ μυρμηγκια, σφηγγες κτλ) δεν υπαρχουν στο μελισσοκομειο. Επισης τα μελισσια τροφοδοτουνται με νερο στα 10 μετρα. Η φυλη των μελισσιων ειναι Backfast k Kekropia, ολες σχεδον οι μανες ειναι φθινοπωρου 2015! Φιλικα Παπαδακης Λευτερης

Ο μελισσοκόμος Λεωνίδας Τσιαμήτρος απαντάει...
Συνηθως όταν φέρνουν νεκταρ τα μελίσσια άσχετα την προέλευση δεν είναι επιθετικά ειδικά αυτές οι φυλές που αναφέρει ο φίλος. Για να καταλάβεις εγώ σήμερα άνοιξα διώροφο μελίσι στις 8 το βράδυ κι αυτές δε με ενόχλησαν καθόλου. Φέρναν ακόμη μέλι, μάλλον πεύκο (Κεκρόπια). Το μόνο που μπορώ να σκεφτώ είναι κακοί χειρισμοί του μελισσοκόμου με πολύ καπνό ή σκοτωμένες όπως βγάζεις τελάρα. Ακόμη μήπως τροφοδοτεί με κάτι που τα ενοχλεί? Αυτή την εποχή βάζουν οι περισσότεροι θυμόλη.

Ο μελισσοκόμος Μόσχος Ντιώνιας απαντάει...
Μάλλον απο φυτοφάρμακα
ή Αρωματισμένα σιρόπια (πχ θυμόλη)

Πότε πήραν τα μελίσσια όροφο, πως αναπτύχθηκαν μέσα στον Μάρτιο και ποιοί χειρισμοί οδήγησαν σε μεγαλύτερη ανάπτυξη: Συμπεράσματα!!!

$
0
0

Γράφει η μελισσοκόμος Μαρία Βαλαβάνη...
Επιθεωρήσεις στα μελίσσια το Μάρτιο...
Ο Μάρτιος από θέμα καιρού ήταν μια στο καρφί...και μια στο πέταλο.
Τα μελίσσια ευνοημένα από τις ζέστες που έκανε το Φεβρουάριο, είχαν κάνει ανοίγματα σε γόνους και μερικές κυψέλες μάλιστα πήραν δεύτερο όροφο μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Μάρτη.
Λίγες όμως τα πήγαν πολύ καλά στη συνέχεια.
Η κυψέλη που φαίνεται στη φωτογραφία ξεχώρισε από την αρχή της χρονιάς, αν και έχω "κλέψει"πλαίσια με σφραγισμένο γόνο για να ενισχύσω πιο αδύναμα, αυτή εξακολουθεί να είναι με διαφορά η καλύτερη στο μελισσοκομείο.




Ο πρώτος όροφο όπως ήταν γύρω στις 20 Μαρτίου, όπου ξεχωρίζουν τα δυο άχτιστα πλαίσια δεξιά και αριστερά του γόνου...





μισοχτισμένα είναι ακόμα, ο καιρός δεν βοήθησε για πιο γρήγορη ανάπτυξη...





και ο δεύτερος όροφος...




αν και οι περισσότερες κυψέλες από τροφές ήταν...πάτος, αυτή είχε καταφέρει να μαζέψει φρέσκο μελάκι σε μερικά πλαίσια...





είχε ρίξει και αρκετούς γόνους...





ότι κελί άνοιγε στο κέντρο, η μεγαλειότατη φρόντιζε να το γεμίσει πάλι πολύ σύντομα με φρέσκο γόνο.




Τώρα όσο αναφορά τις διάφορες παραλλαγές που έκανα στο τρόπο τοποθέτησης δεύτερου ορόφου στη κυψέλη, παρατήρησα ότι η κυψέλη που είχε τα πλαίσια στο κέντρο του πατώματος με φελιζόλ δεξιά και αριστερά, είχε γεμίσει με γόνο σχεδόν όλα τα πλαίσια που ήταν στο επάνω όροφο, όπως λένε οι μελισσοκόμοι από ξύλο σε ξύλο ήταν η γέννα, στη προκειμένη περίπτωση, ήταν από φελιζόλ σε φελιζόλ !!!





Από τα 6 που υπήρχαν, τα 5 ήταν σχεδόν γεμάτα με γόνο και το έκτο είχε ακόμα και αυτό ελάχιστο γόνο ανάμεσα στα μέλια...





και ένα φρεσκοχτισμένο πλαίσιο είχε αυγά ακόμα και στα κελιά που πατούσε το σύρμα.





Μπορεί να είναι πολύ καλή η βασίλισσα στη συγκεκριμένη κυψέλη και να μην έχει σχέση με τη τοποθέτηση των πλαισίων, αν και πιστεύω ότι αυτή η διάταξη ευνοεί ώστε να είναι θερμότερος ο δεύτερος όροφος γιατί κρατά τη ζέστη στο κέντρο σαν "καμινάδα"του πρώτου...
Επίσης πληροφοριακά, ο κάτω όροφος δεν ήταν εξίσου καλά αναπτυγμένος στο σύνολο του όπως ο δεύτερος, ειδικά στα ακριανά πλαίσια.
Θα κρατήσω τη περίπτωση σαν παρατήρηση για περισσότερη έρευνα σε ανάλογες περιπτώσεις στο μέλλον.
Η κυψέλη με την μονόπλευρη ανάπτυξη δεν έκανε κάτι εντυπωσιακό...





αυξήθηκε σε όγκο, έχτισε ελάχιστα, αλλά μάλλον λόγω καιρού και γιατί σχεδόν είχε "ψοφήσει"στη πείνα...




Ότι μάζευαν 2-3 ημέρες που ο καιρός ήταν καλός, το έτρωγαν τις επόμενες, που αναγκαστικά έμεναν μέσα επειδή έβρεχε.

Η κυψέλη που είχα "βάψει"μπλε τη βασίλισσα, παραβάψει για να πούμε την αλήθεια,




είχε κατεβάσει ένα βασιλοκέλι και το βρήκα ανοικτό.



Προφανώς σύντομα θα έχουμε μάνα και κόρη μαζί, πάντως η μαμά - βασίλισσα εξακολουθεί και γεννάει κανονικά μέχρι τώρα.

Βρήκα και μια βασίλισσα σχεδόν την ώρα που γεννήθηκε σε μια κυψέλη που είχε χαθεί η βασίλισσα και είχε κατεβάσει βασιλοκέλια.






Κάποιες κυψέλες που ήταν με 9 πλαίσια είχαν απότομη ανάπτυξη και ζήτησαν και αυτές επειγόντως δεύτερο όροφο.



Σε μια από τις επισκέψεις που έγινε στο μελισσοκομείο γύρω στα τέλη του Μάρτη, είχα και παρέα, ένα νεαρό ζευγάρι που εκδήλωσε την επιθυμία να γνωρίσει το κόσμο των μελισσών.




Βρέθηκαν οι απαραίτητες στολές, αν και με τα μεγέθη υπήρχε ένα θέμα, έγινε η κατάλληλη προετοιμασία ώστε να είναι όσο το δυνατόν καλύτερα προστατευμένοι από τα ενδεχόμενα κεντρίσματα από τις μέλισσες...








έτοιμοι, φύγαμε για επιθεώρηση.

Εύχομαι η εμπειρία να τους άρεσε και σύντομα η οικογένεια των μελισσοκόμων να μεγαλώσει, γιατί δεν ήταν μια απλή επίσκεψη γνωριμίας, υπήρχε πρόθεση για απόκτηση κυψελών και ενασχόληση με τις μέλισσες.

Καλώς ορίσατε στο κόσμο των μελισσών, προσοχή είναι...μεταδοτικό.
Επίσης καλό μήνα για αύριο, κάντε καμιά πλάκα...είναι πρωταπριλιά!

Επιμέλεια κειμένου: Μαρία Βαλαβάνη - Έμπειρη μελισσοκόμος
Επισκεφτείτε το πολύ ωραίο blog της εδώ: 

Νέα από τη πορτοκαλιά και τις ανοιξιάτικες νομές: Τι λέει η ζυγαριά σήμερα στο Αγρίνιο - 1 Απριλίου

$
0
0

Μόλις πριν λίγα λεπτά έστειλε μήνυμα η μελισσοκομική ζυγαριά της SAVEBEESπου είναι τοποθετημένη κοντά στη πόλη του Αγρινίου. Οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν αισθητά, οι πορτοκαλιές φουσκώνουν τα μπουμπούκια τους και μερικές έχουν ανοίξει αρκετά άνθη. Η κουτσουπιά βρίσκεται σε πλήρη άνθηση. Οι χορτονομές επίσης ανοιγμένες. Δυστυχώς όμως οι ποσότητες που έρχονται δεν φτάνουν για να ταιστεί ο γόνος. Έτσι σήμερα έγινε διεγερτική τροφοδοσία με σιρόπι με 1 κιλό αναλογίας 1 μέρος νερό ένα μέρος ζάχαρη. Σε λίγες ημέρες μόλις ανοίξει η πορτοκαλιά, και δίνει και το πεύκο ταυτόχρονα, δεν θα έχουν καμία ανάγκη από τροφή, εκτός από τις παραφυάδες. Δείτε το μήνυμα...


1 Απριλίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
61.7% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
19.1 °C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 35°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
+1170  
γραμμάρια



Διέγερση της βασίλισσας και χτίσιμο νέων κηρηθρών: Τεχνικές ανάπτυξης για δυνατά μελίσσια και παραφυάδες

$
0
0


Μια μέθοδος για διέγερση της βασίλισσας και χτίσιμο κηρηθρών ταυτόχρονα! Πολλοί μελισσοκόμοι συμβουλεύουν τους νέους να ταίζουν με αραιό σιρόπι 2 προς 1 (δηλαδή 2 λίτρα νερό και 1 κιλό ζάχαρη) και να δίνουν 300 γραμμάρια κάθε κάθε 1-2 ημέρες. Ένα τέτοιο σιρόπι σε τόσο μικρή ποσότητα δεν μπορεί να επιφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, πόσο μάλλον αν έχουμε σκοπό να φτιάξουμε δυνατά τριόροφα μελίσσια και να κόψουμε πολλές παραφυάδες. Το αραιό σιρόπι δυσκολεύει πολύ ένα μικρό σμήνος στην εξάτμιση και είναι πολύ φτωχό σε θερμίδες. Ένα μελίσσι για να αυξήσει γόνο και να αναπτυχθεί χρειάζεται πολλές χιλιάδες θερμίδες σε ενέργεια, γύρη και μέλι.

Εκτός του ότι το αραιό σιρόπι δεν έχει μεγάλο αποτέλεσμα στο κτίσιμο των κηρηθρών και στην εκτροφή του γόνου, το κυριότερο πρόβλημα είναι ότι εμείς οι μελισσοκόμοι δεν μπορούμε να είμαστε κάθε 1-2 ημέρες στα μελίσσια. Ο μελισσοκόμος χρειάζεται να ταΐζει τα μελίσσια μια φορά κάθε 5-7 ημέρες και να βλέπει μέγιστο αποτέλεσμα! Αποτέλεσμα στο κτίσιμο των κηρηθρών και μεγάλη αύξηση γόνου στις μικρές παραφυάδες - αδύνατα μελίσσια έχει ο σημερινός χειρισμός με πυκνό σιρόπι αναλογίας 1 μέρος νερό 2 μέρη ζάχαρη.

Οι περισσότεροι μελισσοκόμοι ταίζουν με σιρόπι αναλογίας 1 προς 1 όμως με διπλή ζάχαρη έχουμε και διπλό αποτέλεσμα. Το συγκεκριμένο σιρόπι δηλαδή 2:1 (με πολύ ζάχαρη) το δίνουμε κυρίως το χειμώνα για το ξεχειμώνιασμα να φτιάξουν προμήθειες τα μελίσσια. Σαν πλεονέκτημα εκτός απο τα αποτελέσματα στα μελίσσια, το πυκνό σιρόπι δεν ξινίζει εύκολα διότι η ζάχαρη είναι φυσικό συντηριτικό. Τα μελίσσια εφόσον φέρνουν γύρη θα χρησιμοποιήσουν την ενέργεια που τους δίνουμε με καλύτερο τρόπο.

Δίνοντας πυκνό σιρόπι δίνουμε τροφή να ταϊστεί ο γόνος και άφθονη ενέργεια για να φτιάξουν νέες κηρήθρες. Ξέρετε ένα πλαίσιο γόνου χρειάζεται πολύ μέλι για να μεγαλώσει εφόσον οι μέλισσες εξαντλούνται να παράγουν βασιλικό πολτό, να τον θερμαίνουν και όλη τη περιποιήση που χρειάζεται. Επιπροσθέτως για ένα κιλό κερί χρειάζονται οκταπλάσια ποσότητα σε μέλι αλλά και γύρη. Για τις μικρές παραφυάδες μας λοιπόν αλλά και όσα μελίσσια δεν μπορούν να τροφοδοτηθούν για οποιαδήποτε λόγω απο μια ανθοφορία μελιτοφορία μπορούμε να εφαρμόσουμε τη μέθοδο...


Το συγκεκριμένο σιρόπι είναι αναλογίας 3 μέρη ζάχαρη 1 μέρος νερό. Το έφτιαξα τόσο πυκνό τελείως δοκιμαστικά, και είδα μεγάλη διαφορά στα μελίσσια. Συγκεκριμένα έλιωσα και κάποιες παλιές μελισσοτροφές που είχα αγοράσει παλαιότερα, και δεν είχα προλάβει να τις δώσω στα μελίσσια! 

Πωλούνται 10 δοχεία ανθόμελο παραγωγής Μαίου 2015 με 3.80 το κιλό

$
0
0


~ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ 10 ΔΟΧΕΙΑ ΑΝΘΟΜΕΛΟ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΜΑΙΟΥ 2015..ΣΕ ΤΙΜΗ ΧΟΝΔΡΙΚΗΣ  3.80/ΤΟ ΚΙΛΟ....ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΜΦΙΛΟΧΙΑ.. ΤΗΛΕΦΩΝΟ 6982141332... ΒΑΓΓΕΛΗΣ
Με εκτίμηση,
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΗΣ

Κάπνισμα μελισσιών για καταπολέμηση βαρρόα: Τελικά τι συμβαίνει με την επιθετικότητα; Ποιά φυτά νευριάζουν τις μέλισσες;

$
0
0

Θα ήθελα να κάνω μια αναφορά κι εγώ, ως μικρος και αμελητέος μελισσοκόμος και σχετικά με την ανάρτηση της Ορεινής Μέλισσας περί "τι συμβαίνει στα μελισσια μου έγιναν τρομερά επιθετικά"και με την αναφορά των μελισσοκόμων περι καπνίσματος, έχω να αναφέρω κάτι που παρατήρησα πριν λίγο καιρο στα μελισσια μου.

Διαβαζοντας καποια αρθρα στο ιντερνετ οτι καπνιζοντας τα μελισσια με ευκαλυπτο τακτικα καταπολεμαται η βαρροα, επισης σε σηζητησεις καφενειου με μεγαλυτερους (σε ηλικια) μελισσοκομους, ειπε καποιος οτι "εγω τα καπνιζω με κυπαρισσι και δεν εχω βαρροα"...Ειπα λοιπον να τα δοκιμασω και τα δυο, παρολα που χρησιμοποιω πευκοβελονα....Αποτελεσμα μετα απο μερικες χρησεις, να ερεθιζονται και να αναστατονωνται περισοτερο, ειδικα με το κυπαρισσι. Πηρα και τα τρια ευκαλυπτο, κυπαρισσι, πευκοβελονα και αρχισα να καπνιζω το καθε μελισσι με την σειρα, ευκαλυπτο, κυπαρισσι, πευκοβελονα. Με τον ευκαλυπτο μετρια αναστατωση, με το κυπαρισσι μεγαλυτερη, με την πευκοβελονα ηρεμια, αρνακια...Τωρα δεν ξερω αν αυτα δεν χριζουν ιδιαιτερης σημασιας και μπορει να ειναι ανουσια, αλλα απο τις λεπτομερειες βγαινει το συνολο .......
Φιλοι μου καλη συνεχεια...



Λίγες συμβουλές για τα μελίσσια τον Απρίλιο: Από τον μελισσοκόμο Κώστα Μυγδανάλευρο

$
0
0


Του Κώστα Μυγδανάλευρου...
Αν κάνει ο Μάρτης δυο νερά κι ο Απρίλης άλλο ένα, χαρά σε κείνο το ζευγά που έχει πολλά σπαρμένα. Όμως ο Μάρτης φέτος έριξε νερά αλλά και χιόνια στα ημιορεινά και πάνω σχεδόν σε όλη την Ελλάδα.

Απρίλης, ο μήνας του γόνου, ο μήνας που, από θέμα ανάπτυξης, κάνει τα μελίσσια να τινάζονται στα ύψη. Μιας και είναι και Πασχαλινός, να είναι ζεστός και φωτεινός και να μας αποζημιώσει.
Τον Απρίλη τα μελίσσια μοιάζουν σαν χείμαρρος που δεν μπορεί τίποτε να τα σταματήσει, ή έστω να τα φρενάρει λίγο. Η διάρκεια της ημέρας πλέον έχει μεγαλώσει και αυτό οι βασίλισσες το καταλαβαίνουν, όπως επίσης καταλαβαίνουν τις ποσότητες φρέσκιας γύρης και νέκταρος που μπαίνουν στις κυψέλες. Αυτό τις διεγείρει και τις κάνει να γεννούν ακατάπαυστα. Η διέγερσή τους είναι σε υψηλά επίπεδα.
Μέλημα των μελισσοκόμων είναι να προσπαθούν να ξεμπλοκάρουν τα μελίσσια να δίνουν χώρο με σκουρόχρωμες καλοκτισμένες κηρήθρες για να αυξηθεί ο γόνος

"Η γέννα κάθε καλής βασίλισσας ξεπερνά τα 1000 αυγά ημερησίως."

Ο Απρίλιος λοιπόν είναι ο μήνας του μελισσοκομικού έτους που παρουσιάζει τον υψηλότερο δείκτη εκτροφής γόνου σε κάθε κυψέλη των περιοχών της Κρήτης, Κύπρου, Δωδεκανήσων, Πελοποννήσου και στην νοητή γεωγραφική γραμμή που ορίζεται από το μέσον των Ιονίων νήσων, περνά από Στερεά Ελλάδα και καταλήγει στο μέσον περίπου των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Στις περιοχές της Θεσσαλίας, Ηπείρου, Μακεδονίας και Θράκης που η άνοιξη είναι πιο όψιμη, ο δείκτης εκτροφής του γόνου αγγίζει τον υψηλότερο βαθμό κατά τις αρχές με μέσα Μαΐου.


Συλλέκτρια σε άνθος του φυτού Κρέπις (Crepis-vesicaria), ή γλυκοσυρίδα, ή πικρούσα
Η γέννα κάθε καλής βασίλισσας ξεπερνά τα 1000 αυγά ημερησίως. Για να έχουμε ένα δυνατό μελίσσι πρέπει να έχουμε μια πολύ καλή βασίλισσα. Με λίγο σιρόπι τάισμα κάθε 2η ημέρα, τα μελίσσια μας χτίζουν πολλές κηρήθρες. Χρειαζόμαστε πάντα τις νέες κηρήθρες για να αλλάξουμε τις παλιές που είναι φορτωμένες με σπόρια ασθενειών. Επίσης έχει μικρύνει και η διάμετρος των κελιών, με αποτέλεσμα οι μέλισσες που γεννιούνται σ΄αυτά τα κελιά να είναι πολύ μικρές σε μέγεθος, συγκρινόμενες πάντα με τις μέλισσες που γεννιούνται σε καινούργιες κηρήθρες με κελιά κανονικού μεγέθους.
"Αν οι νέοι μελισσοκόμοι δεν έχουν κηρήθρες να αντικαταστήσουν αμέσως κάποιες παλιές που τους προκύψανε από τις αγορές μελισσοσμηνών, καλό είναι να τις βάζουν στις ακριανές θέσεις για μέλια και με τον πρώτο τρύγο να τις αντικαταστήσουν."
Κατά τις επιθεωρήσεις μας ελέγχουμε για:
1. Την ύπαρξη πολλών εργατριών και καλά κτισμένων κηρηθρών, χωρίς κηφηνοκέλια και χωρίς βασιλικά κελιά.
Οι καλά κτισμένες κηρήθρες και οι καλές βασίλισσες είναι η μαγική συνταγή για δυνατά μελίσσια. Τα δυνατά μελίσσια δίνουν μέλια ακόμη και σε φτωχές ανθοφορίες.

2. Ολόκληρα πλαίσια με αυγά, προνύμφες και σφραγισμένα κελιά.
 Ο γόνος είναι το μέλλον του μελισσιού μας, συμπαγής εργατικός γόνος χωρίς κενά σημαίνει υγιές και δυνατό μελίσσι. Ο διάσπαρτος γόνος θα πρέπει να μας προβληματίσει και να ψάξουμε την αιτία: κάποια ασθένεια του γόνου, ακόμη και έλλειψη νερού ή γύρης, ή παλαιά βασίλισσα. Αν συνεχίσει έτσι το μελίσσι θα αδυνατίσει σύντομα. Τροφές στα στεφανώματα των πλαισίων αλλά και στα ακριανά πλαίσια.

3. Αρτιμελείς βασίλισσες
Επιδιώκουμε να δούμε τις βασίλισσες αν είναι αρτιμελείς χωρίς να τους λείπουν κάποια φτερά ή πόδια. Αν δεν είναι αρτιμελείς σίγουρα οι μέλισσες θα τις αντικαταστήσουν, πρέπει να τις προλάβουμε να βάλουμε εμείς βασίλισσες επιλεγμένες με αγορά από βασιλισσοτρόφους ή να κάνουμε εμείς βασιλισσοτροφία από δοκιμασμένα δυνατά και παραγωγικά περσινά μελίσσια μας. Οι μήνες Απρίλιος Μάιος και Αύγουστος είναι οι μήνες που γίνονται βασιλισσοτροφίες.

4. Κατανομή τροφών
Ελέγχουμε επίσης για την ύπαρξη αρκετών τροφών και την σωστή κατανομή τους μέσα στις κυψέλες. Στις άκρες των κυψελών τα μέλια και μετά οι γύρες.

Άλλες εργασίες

Κόβουμε τα χόρτα που πιθανόν κλείνουν τις εισόδους των κυψελών εμποδίζοντας την είσοδο και έξοδο των μελισσών, βγάζουμε τις χειμωνιάτικες πόρτες και αφήνουμε τις εισόδους τελείως ανοικτές. Αφαιρούμε επίσης τις λινάτσες και τα χειμωνιάτικα προστατευτικά κερόπανα.

Τοποθετούμε βαρέλια με νερό μέσα στο μελισσοκομείο μας κατάλληλα κατασκευασμένα για να μην πνίγονται οι μέλισσες όταν παίρνουν το νερό αλλά και να μην τους τελειώνει γρήγορα. Τα βαρέλια πρέπει να είναι σκεπασμένα και τοποθετημένα στον ήλιο αυτόν τον μήνα. Στις μέλισσες αρέσει το νερό που παίρνουν να είναι προς το ζεστό.

Προσέχουμε για την δυναμικότητα των μελισσιών μας. Δεν θα πρέπει να έχουμε μελίσσια δυο ή τριών ταχυτήτων μέσα στο μελισσοκομείο μας, επαγγελματίες και μη. Ο Απρίλιος είναι ο κατάλληλος μήνας ενίσχυσης των μικρών μελισσιών μας με γόνο από δυνατότερα καθώς μας το επιτρέπουν οι ανεβασμένες θερμοκρασίες της εποχής. Ενισχύουμε τα αδύνατα μόνον από υγιή μελίσσια που έχουν πάνω από 6-7 πλαίσια γόνο και όχι από άρρωστα με ασκοσφαίρωση ή σηψηγονίες.

Τις παραφυάδες τις μεταφέρουμε σε απόσταση 3 χιλιομέτρων μακριά από το μελισσοκομείο μας
Κάνουμε αύξηση των μελισσιών μας κόβοντας παραφυάδες από τα δυνατά μας μελίσσια. Ακόμη, μπορούμε να δημιουργήσουμε μικρά μελισσάκια σε τριπλοκυψελίδια 3 χωρισμάτων, των τριών πλαισίων ή σε κυψέλες Αργώ των 4 χωρισμάτων, των 5 πλαισίων. Αυτές τις έχουμε για ενίσχυση ή αντικατάσταση βασιλισσών μέσα στο καλοκαίρι από τυχόν ατυχήματα κατά τις επιθεωρήσεις ή τις μεταφορές. 

"Τις παραφυάδες τις μεταφέρουμε σε απόσταση 3 χιλιομέτρων μακριά από το μελισσοκομείο μας."


Σφένδαμος (Acer sp), δίνει πάρα πολύ γύρη και νέκταρ

Έλεγχος για βαρρόα.Αν δεν μπορέσουμε να κάνουμε καταπολέμηση και το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου στην βαρρόα τότε το μελίσσι μας θα έχει μεγάλα προβλήματα κατά το φθινόπωρο. Η βαρρόα αυξάνεται μέσα στο μελίσσι όσο αυξάνεται και ο γόνος. Αν δεν την καταπολεμήσουμε και αυξηθεί, το μελίσσι μας θα κλονιστεί πολύ σύντομα και δεν θα μαζέψει το μέλι που επιθυμούμε.

Μπορούμε να συλλέξουμε γύρη με την τοποθέτηση γυρεοπαγίδων στα δυνατά μας μελίσσια. Η λαδανιά (κουνούκλα), ο ασφόδελος και το ανοιξιάτικο ρείκι μπορούν να μας δώσουν σημαντικές ποσότητες αλλά και καλής ποιότητας γύρη. Αν έχουμε 10 μελίσσια και θέλουμε να κάνουμε γυρεοσυλλογή τότε ή βάζουμε σε όλα γυρεοπαγίδες και τις αφαιρούμε κάθε 4η ημέρα και τις επανατοποθετούμε μετά 2 ημέρες, ή τοποθετούμε στις μισές εναλλάξ και μετά απο 4 ημέρες αλλάζουμε τις γυρεοπαγίδες και τις τοποθετούμε στις άλλες μισές.


Ταξιανθία αγριαχλαδιάς ή γκορτσιάς (Pyrus spinosa)

Ανθοφορίες
Κατάλληλες ακόμη και για τρύγο (αν έχετε δυνατά ξεχειμωνιασμένα μελίσσια) είναι το πεύκο στο ανοιξιάτικο "βάρεμα"και οι πορτοκαλιές, που έχουν πλούσια νεκταροέκκριση και δίνουν άριστης ποιότητας μέλι. Ακόμη και το δενδρολίβανο αυτόν τον μήνα δίνει πολύ νέκταρ και γύρη.

Τα αρμυρίκια έχουν την τιμητική τους τον Απρίλιο, δίνοντας γύρη και νέκταρ. Οι ασφόδελοι, οι λαδανιές, η άγρια λεβάντα, ή ελαιοκράμβη και οι ιτιές είναι φυτά που βρίσκονται επίσης παντού, από Κρήτη μέχρι Χαλκιδική και Έβρο και από Άρτα μέχρι την Κω και την Ρόδο δίνουν νέκταρ και γύρη. Οι παπαρούνες επίσης είναι μια αρκετά καλή και πλούσια πηγή γύρης σε χρώμα μαύρο.

Πολλές επίσης οι βοηθητικές ανθοφορίες: γεμάτα τα λιβάδια από Κρέπις (γλυκοσυρίδες), Ταραξάκους, Μουσκάρι, Ιτιές, Σφένδαμους κλπ.

Γενικά ο δεύτερος μήνας της Άνοιξης είναι καταπράσινος και λουλουδιασμένος, δίνοντας δουλειά πολύ στις μέλισσες και χαρά μεγάλη στους μελισσοκόμους.

Επιμέλεια: Κώστας Μυγδανάλευρος - Μελισσοκόμος
Πηγή κειμένου: melissomania.gr

Πως θα τοποθετήσετε παγίδα για να πιάσετε μελίσσια εύκολα: Βήματα φωτογραφίες και μερικά κόλπα

$
0
0


Δείτε με απλά βήματα πως θα τοποθετήσετε παγίδα για να πιάσετε τα μελίσσια κοντά στο μελισσοκομείο σας. Αυτός ο τρόπος που θα σας δείξω έχει μέγιστο αποτέλεσμα και όσο πιο κοντά βρίσκεται στα μελίσσια τόσες μεγαλύτερες πιθανότητες έχει να πετύχει.

Δύο είναι τα μυστικά επιτυχίας της παγίδας:
1. Μαύρη κηρήθρα:Η μαύρη κηρήθρα είναι μαύρη από τις δεκάδες εκδύσεις που γίνονται από το κουκούλι που πλέκει ο γόνος. Δηλαδή για να καταλάβετε τι γίνετε. Κάθε φορά που γεννιέται μια μέλισσα στο κελί μιας κηρήθρας καθώς μεγαλώνει πλέκει ένα κουκούλι στο οποίο μεταμορφώνεται απο σκουληκάκι σε νύμφη και στην συνέχεια σε μέλισσα. Το κουκούλι όμως δεν ξεκολλάει απο τη κηρήθρα και γίνεται ένα σώμα με το κερί. Το σκούρο χρώμα του κουκουλιού ενσωματώνετε λοιπόν στη κηρήθρα, και οι μέλισσες για να καθαρίσουν απο τα μικρόβια ρίχνουν ένα πολύ λεπτό στρώμα με πρόπολη. Απολυμαίνουν το κελί προκειμένου να γεννηθεί καινούργια μέλισσα και να επαναληφθεί η διαδικασία. Το αποτέλεσμα είναι κάθε φορά που ολοκληρώνεται ένα κύκλος αναπαραγωγής να σκουραίνει το πλαίσιο, μέχρι που μετά απο 2-3 χρόνια περίπου γίνεται σχεδόν κατάμαυρο.
Αυτό το πλαίσιο θεωρείτε επικίνδυνο για το μελίσσι μιας και φέρει στο εσωτερικό του πολλές ασθένειες οι οποίες συνήθως κρύβονται ανάμεσα απο τις στρώσεις των κουκουλιών που αναπαράχθηκε ο γόνος. Ένα λάθος λοιπόν και μπορεί να αποκαλυφθεί μια ασθένεια που είχε αντιμετωπιστεί στο παρελθόν απο το μελίσσι.

Το μυστικό με τη μαύρη κηρήθρα όμως είναι οι μυρωδιές που έχει επάνω της! Κάθε φορά που γεννήθηκε γόνος στο εσωτερικό της στιγματίστηκε με φερομόνες οι οποίες θα παραμείνουν ενεργές για χρόνια ολόκληρα! Αυτές οι φερομόνες αποτελούν πόλο έλξης για τις ανιχνεύτριες εργάτριες που ψάχνουν θέση για ένα νέο σπιτικό. Συνεπώς η μαύρη κηρήθρα αποτελεί τον βασικότερο παράγοντα έλξης μιας σμηνουργίας. 

2. Μαντηλάκι για αφεσμούς:Το μαντηλάκι για αφεσμούς κάνει τεράστια δουλειά. Σε συνδιασμό με τη μαύρη κηρήθρα έχει πολύ καλό αποτέλεσμα. Το μαντηλάκι έχει κάποια αρώματα που μιμούνται κάποιες φερομόνες του μελισσιού, πράγμα το οποίο εξαπατά τις μέλισσες. Το μαντηλάκι βοηθά να έχει πολύ μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα η παγίδα μας.

3. Επιλογή κατάλληλης κυψέλης και τοποθέτηση:Η κατάλληλη κυψέλη είναι μια που έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν από μελίσσι. Δεν έχει σημασία πόσο καιρό έζησε, αρκεί να υπήρξε ζωή στο εσωτερικό της. Για να λέμε την αλήθεια όμως όσα περισσότερα χρόνια ζούσε σμήνος τόσο καλύτερα έχει ποτιστεί το "ξύλο"με τις μυρωδιές και τις φερομόνες του μελισσιού. Προσπαθούμε η κυψέλη να είναι τοποθετημένη σε δροσερό μέρος όχι πολύ ήλιο ούτε αέριδες, και 3 μέτρα ψηλά απο το έδαφος. Ιδανικά είναι να κλαρώσουμε τη κυψέλη πάνω στα κλαριά δέντρου. Προτιμάται δέντρα όπως πορτοκαλιές λεμονιές νερατζιές. Έχουν μεγάλη αδυναμία οι μέλισσες.

Ένα μικρό μυστικό:Όταν βάζουμε παγίδα σε δέντρα όπως πορτοκαλιές οι εργάτριες που επισκέπτονται τα άνθη φαίνεται να γνωρίζουν ότι εκεί υπάρχει παγίδα και λόγω ότι το δέντρο έχει την αγαπημένη τους μυρωδιά - θυμίζει τη φερομόνη της βασίλισσας έχουμε μεγάλο αποτελεσμα.

Στις φωτογραφίες παρακάτω δείχνω αναλυτικά πως να βάλετε μια παγίφα σε ένα δέντρο. Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν για τις ανάγκες τις ανάρτησης γι αυτό η κηρήθρα δεν είναι τελείως μαύρη. Για να έχουμε μεγάλο αποτέλεσμα πρέπει η κηρήθρα να είναι όσο πιο σκούρα γίνεται.

Δείτε λοιπόν φωτογραφίες...







Μέθοδος για παραφυάδες και παραγωγής βασιλισσών: Δείτε τι κόλπο έκανε για να αυξήσει πολλά μελίσσια

$
0
0


Μια μέθοδος αλλιώτικη από της προηγούμενες για παραγωγή παραφυάδων και νέων καλών βασιλισσών. Η μέθοδος είναι απλή. Παίρνουμε ένα πλαίσιο με πολύ μικρά σκουληκάκια και το κόβουμε σε λωρίδες όπως στις παρακάτω φωτογραφίες. Στην συνέχεια ορφανεύουμε ένα δυνατό μελίσσι, και του αφαιρούμε όσα πλαίσια με ανοιχτό γόνο έχει μέσα. Τοποθετούμε αυτό το πλαίσιο ανάμεσα απο σφραγισμένους γόνους. Τροφοδοτούμε μπόλικο σιρόπι αναλογίας 1:1 και σε μια εβδομάδα ακριβώς έχουμε ποιοτικά σφραγισμένα κελιά με καλοταισμένες βασίλισσες. Κάθε λωρίδα όπως βλέπουμε και στις φωτογραφίες έχει σύρμα στο οποίο στηρίζεται η "βέργα". Μετά μπορούμε με εκμεταλλευτούμε τις βασίλισσες με όποιο τρόπο θέλουμε...















Νέα από τη πορτοκαλιά και τις ανοιξιάτικες νομές: Τι λέει η ζυγαριά σήμερα στο Αγρίνιο - 2 Απριλίου

$
0
0
Μόλις πριν λίγα λεπτά έστειλε μήνυμα η μελισσοκομική ζυγαριά της SAVEBEESπου είναι τοποθετημένη κοντά στη πόλη του Αγρινίου. Οι θερμοκρασίες παραμένουν υψηλές, και σήμερα τοποθετήθηκαν γυρεοπαγίδες έτσι ώστε να έχουμε διαθέσιμη γύρη όλο τον υπόλοιπο χρόνο. Η πορτοκαλιά στη πόλη του Αγρινίου έχει ανοίξει σε μικρό ποσοστό και οι μέλισσες βρίσκουν μπόλικη τροφή. Γι όσους δεν είδαν την χθεσινή ενημέρωση της ζυγαριάς υπήρξε αύξηση 1170 γρ λόγω σιροπιού και σήμερα υπήρξε μείωση 530 γραμμάρια, δηλαδή μέρος της τροφής αποθηκεύτηκε. Συνεπώς οι προμήθειες που έρχονται είναι μπόλικες. Δείτε το σημερινό μύνημα...


2 Απριλίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
66.3% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
19.9 °C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 35°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
-530  
γραμμάρια



Πως σώζουμε το αρρενοτόκο μελίσσι

$
0
0


Σήμερα θα μάθουμε πως να σώσουμε ένα μελίσσι που έγινε αρρενοτόκο. Ένας επαγγελματίας μελισσοκόμος δεν δίνει σημασία σε ένα τέτοιο μελίσσι. Αντιθέτως ένας που έχει λίγα μελίσσια προσπαθεί να βρεί τρόπους να το σώσει και αυτός είναι ο λόγος που γίνεται η σημερινή ανάρτηση. Ο επαγγελματίας μελισσοκόμος που θα τύχει ένα αρρενοτόκο μελίσσι δεν θα κάτσει να σκεφτεί πολύ. Παίρνει τη κυψέλη μακριά, και τινάζει ολόκληρο το πλυθησμό για να μοιραστεί σε όλο το μελισσοκομείο. Συνεπώς δεν νοιάζεται αν θα χαθεί ένα μελίσσι. Τι γίνεται όμως όταν θέλουμε να το σώσουμε; Ποιόν τρόπο πρέπει να ακολουθήσουμε;

Αρχικά πρέπει να μάθουμε να αναγνωρίζουμε ένα αρρενοτόκο μελίσσι. Τι συμβαίνει και ονομάζεται αρρενοτόκο; Ακούστε λοιπόν να δείτε τι έγινε και κατέληξε έτσι. Ένα μελίσσι που μείνει ορφανό χρειάζεται άμεσα νεαρές προνύμφες (δηλαδή ανοιχτό γόνο) για να τις θρέψει με βασιλικό πολτό και να δημιουργήσει νέα βασίλισσα. Μερικές φορές λόγω διαφόρων παραγόντων δεν είναι δυνατή η ανατροφή νέας βασίλισσας λόγω της μη ύπαρξης σκουληκιών και ανοιχτού γόνου. Εφόσον δεν είναι δυνατή η ανατροφή νέας βασίλισσας οι μέλισσες στην απόγνωση τους μετατρέπονται σε ψεύτηκες μάνες, ψευδομάνες που παριστάνουν ότι είναι βασίλισσες. Αυτές λοιπόν οι μάνες αρχίζουν και γεννάνε πολλά αυγά σε κάθε κελί, τα οποία κολλάνε στα πλάγια πολλά σε αριθμό μαζί λόγω ότι οι κοιλιές τους δεν φτάνουν να τα γεννήσουν στον πάτο του κελιού όπως η βασίλισα.

Για να μη τα πολυλογώ δείτε μερικές φωτογραφίες απο αρρενοτόκα και κανονικά μελίσσια...

Δείτε πόσα αυγά είναι γεννημένα σε κάθε κελί και πως είναι τοποθετημένα όπως να ναι. Πρόκειται για καθαρό δείγμα αρρενοτόκου μελισσιού

Αν αυτά τα αυγά εκκολαφθούν είναι κηφήνες και η εικόνα που βλέπουμε στο πλαίσιο είναι αυτή. Διάσπαρτος γόνος με κηφήνες. Φαίνεται ξεκάθαρα οτι δεν έγινε απο βασίλισσα. Πλαίσιο που γεννιέται απο αρρενοτόκο μελίσσι καταστρέφεται και γίνεται όλο κηφηνόγονο.


Γόνος ομοιόμορφος σε όλα τα στάδια που γεννήθηκε απο βασίλισσα

Όσον αφορά την θεραπεία που μπορούμε να εφαρμόσουμε σε ένα αρρενοτόκο μελίσσι θα σας δώσω οδηγίες με βήματα. Η μέθοδος έχει μεγάλη επιτυχία!
1ο Βήμα:
Παίρνουμε τη κυψέλη του αρρενοτόκου μελισσιού και τη μετακινούμε μακριά.
2ο Βήμα:
Τοποθετούμε στη θέση αυτή μια καινούργια κυψέλη με έναν ανοιχτό γόνο απο κάποιο άλλο μελίσσι που έχει βασίλισσα.
3ο Βήμα:
Τινάζουμε όλο το πλυθησμό του αρρενοτόκου μέτρα μακριά, και όλες οι συλλέκτριες θα γυρήσουν στην άδεια κυψέλη με το πλαίσιο ανοιχτού γόνου που βάλαμε. Οι ψευδομάνες λόγω ότι είναι χοντρές και βαριές δεν μπορούν να πετάξουν και να γυρήσουν στη κυψέλη.
4. Βήμα:
Τοποθετούμε κλουβάκι με γονιμοποιημένη βασίλισσα ή σφραγισμένο βασιλοκελί και το μελίσσι έπειτα απο λίγο διάστημα θα έχει γίνει πλέον κανονικό.

ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ:Απομακρυνουμε εσκεμένα όλα τα πλαίσια του αρρενοτόκου με τον κηφηνόγονο, και αλλάζουμε κυψέλη προκειμένου να διώξουμε όλες τις φερομόνες απο τις παραμάνες και να επικρατήσουν αυτές της βασίλισσας. Μια παραλλαγή για να έχουμε ακόμα μεγαλυτερη αποδοχή είναι στο 2ο βήμα αντί για σκέτο πλαίσιο με ανοιχτό γόνο να δώσουμε και τον πλυθησμό μαζί για να ανανεωθεί ο πλυθησμός με καινούργιες μέλισσες οι οποίες θα υποστηρίξουν τη βασίλισσα. Σε αρρενοτόκο μελίσσι δεν μπορούμε να βάλουμε γόνο να φτιάξει μόνο του βασίλισσα επειδή μας λείπει η κατάλληλη ηλικία εργατριών μελισσών που παράγουν πολύ βασιλικό πολτό. Ωστόσο αν δώσουμε και πλυθησμό στο αρρενοτόκο μπορούμε να το κάνουμε και αυτό.
Viewing all 18087 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>