Quantcast
Channel: Ορεινή Μέλισσα
Viewing all 18087 articles
Browse latest View live

Προετοιμασία τρυγιμένων και ξεμελιασμένων πλαισίων για αποθήκευση: Τρόπος που κάνουν πολλοί μελισσοκόμοι...

$
0
0

Σήμερα έχουμε ένα πολύ έξυπνο τρόπο για καθαρισμό και τακτοποίηση ξεμελιασμένων πλαίσιων. Ο μελισσοκόμος Νίκος Σπανός, ανέβασε άλλο ένα ωραίο βιντεάκι στο οποίο αποκαλύπτει τον τρόπο, που καθάρισε τις κηρήθρες χωρίς να τις βάλει για γλύψιμο στα μελίσσια. Όπως λέει στο βίντεο έβαλε τα πατώματα λίγα μέτρα πίσω απο τα μελίσσια σε κάθετη διάταξη, έτσι ώστε να παίρνουν το μέλι γρηγορότερα οι μέλισσες, και να μην υπάρχει κίνδυνος να βραχούν οι κηρήθρες. Δείτε το βίντεο...



Τι συμβαίνει με αυτή τη βασίλισσα;

$
0
0

Τι συμβαίνει με αυτή τη βασίλισσα; Ποίος μελισσοκόμος θα μας πει, τι ακριβώς γίνεται στο βίντεο; Γιατί η βασίλισσα κάθεται ακίνητη, και τι ακριβώς συμβαίνει με τις μέλισσες γύρω της;

Επιθεωρούσε τα μελίσσια, όταν ξαφνικά συνέβη κάτι πολύ παράξενο: Έκανε ένα τραγικό λάθος...

$
0
0


Ένας συνάδελφος μελισσοκόμος, καθώς επιθεωρούσε τις κυψέλες του, είδε κάτι πολύ παράξενο. Μια κυψέλη έβγαζε καπνό απο μόνη της, και όλες οι μέλισσες είχαν βγεί έξω. Όπως αποδείχτηκε μόλις πλησίασε και άνοιξε το καπάκι, είχε γίνει ένα τραγικό λάθος. Διαβάστε την εμπειρία του συναδέλφου, και να έχετε τα μάτια σας 14, να μην συμβεί σε κανέναν κάτι τέτοιο, διότι μπορεί να κοστίσει δεκάδες ζωές, σε μελίσσια και ανθρώπους...

Η εμπειρία ενός μελισσοκόμου...
Καλησπέρα. Θα ήθελα να σας κάνω μια ερώτηση σχετικά με κάτι που μου έτυχε σήμερα.
Ξεκίνησα λοιπόν να κάνω επιθεώρηση σε μια από τις κυψέλες, καθώς τελείωσα και πήγα να σκεπάσω με το κηροπανο τα πλαίσια , απο απερισκεψία ,κάποιες κλωστές που είχαν ξεχειλωθεί και τις έκοψα καίγοντας τες .χωρίς να πάρω χαμπάρι οτι το κηρόπανο άρχισε να καίγεται έκλεισα το καπάκι και προχώρησα στα επόμενα.

Μετά από 10 λεπτά εφόσον ,είχαν βγει πολλές μέλισσες έξω από τη κυψέλη , πλησίασα και είδα τον καπνό . Με το που άνοιξα είδα ότι το κηροπανο είχε καεί μέχρι την μέση. Ξαφνικά όλες οι μέλισσες βγήκαν έξω από την Κυψέλη και καθόντουσαν από την εξωτερική πλευρά της κυψέλης με ανασηκωμένα τα φτερά και τις κοιλιές τους (κάνοντας αέρα προφανώς, για να διώξουν τον καπνό) .

Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι δεν υπήρξε πυρκαγιά, σιγοκαίγονταν το κηρόπανο.
Και καταλήγω: υπάρχει περίπτωση να σκότωσαν την βασίλισσα αν υπήρξε κάποιος ''συναγερμός''στην προσπάθεια τους να την προστατέψουν;

Απάντηση...
Με το καπνηστήρι χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή! Αν ήταν Καλοκαίρι, ίσως είχες προκαλέσει μια ζημιά που ούτε ο ίδιος θα μπορούσες να φανταστείς. Όχι μόνο θα καιγόταν το δάσος, αλλά τα δικά σου μελίσσια, πιθανόν των συναδέλφων μελισσοκόμων γύρω σου, ίσως και να έμπαιναν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και σπίτια. Στο λέω με όλη την καλή διάθεση, εγώ κάθε φορά που ανάβω καπνηστήρι, τρέμω μη και γίνει καμία τέτοια στραβή και προκαλέσω αθελά μου την απόλυτη καταστροφή. Μόλις τελείωσουμε τις εργασίες, έχουμε ένα κλειστό δοχείο στο οποίο τοποθετούμε αεροστεγώς το καπνηστήρι για να σβήσει η φωτιά. Δεν αδειάζουμε το περιεχόμενο με τις στάχτες και τα καρβουνάκια όπου βρούμε.

Τώρα ας επανέλθουμε στην ερώτηση σου. Το μελίσσι καθώς πάθαινε ασφυξία απο τον καπνό, βγήκε έξω. Το ίδιο θα συναίβενε αν κάπνιζες υπερβολικά για πολύ ώρα το μελίσσι. Οι μέλισσες όταν υπάρχει καπνός ψάχνουν δίοδο για να πάρουν οξυγόνο. Και ο ευκολότερος τρόπος είναι να βγούν έξω απο τη κυψέλη.

Σχετικά με τη βασίλισσα, πάνω στο πανικό τους οι μέλισσες μπορεί να τη σκοτώσουν καμιά φορά. Όπως μου είχε περιγράψει ένας επαγγελματίας βασιλοτρόφος, που ειδικεύεται πάνω στις βασίλισσες, μου είχε πεί επι λέξη "Πολλές φορές οι μέλισσες προσπαθώντας να προστατεύσουν την βασίσσα την τυλίγουν την σφίγγουν και πεθαίνει απο ασφυξία. Το κάνουν απο την υπερβολική αγάπη που τις έχουν. Όταν τινάζουμε ξένο πλυθησμό, αλλάζουμε θέση με τις κυψέλες μεταξύ τους, οι μέλισσες προσπαθόντας να προστατέψουν την βασίλισσα τους την κουλουριάζουν, και απο τον υπερβολικό κλοιό που κάνουν για να τη σώσουν αυτή σκάει.

Τώρα με τη φωτιά είναι μια τελείως διαφορετική περίπτωση και δεν νομίζω να συνέβη κάτι τέτοιο. Σίγουρα όταν το μελίσσι πανικοβληθεί και στρεσσαριστεί έτσι, μπορεί να μείνει ορφανό, αλλά δε νομίζω. Πιστεύω πως στην επόμενη επιθεώρηση που θα κάνεις το μελισσάκι αυτό θα είναι μια χαρά. Με λίγο καπνιστές τις κηρήθρες, χα χα... 

Πως θα πουλήσω περισσότερο μέλι: Μερικές τεχνικές που πιάνουν πάντα...

$
0
0


Και φτάνει η στιγμή που ο μελισσοκόμος γεμίζει τα βαρέλια του με μέλι, και φτάνει η στιγμή μιας μεγάλης απόφασης. Πως μπορώ να διαθέσω αυτό το μέλι, έτσι ώστε να επιφέρει μεγαλύτερα κέρδη; Μα φυσικά η απάντηση είναι πουλώντας το στη λιανική, δίνοντας το σε πελάτες και ανθρώπους που λατρεύουν το μέλι. Και πόση ποσότητα μπορεί να δωθεί με αυτό το τρόπο; Σύμφωνα με τις μετρήσεις επαγγελματιών μελισσοκόμων, το maximum που μπορεί να πουλήσει ένας μελισσοκόμος μόνος του, είναι ένας τόνος περίπου. Και για να πουληθεί ένας τόνος, ο μελισσοκόμος πρέπει να έχει πάρα πολλές γνωριμίες, πολλούς κύκλους, και φανατικούς πελάτες που δεν αγοράζουν απλώς ένα κιλό μέλι, αλλά παίρνουν για όλο το χρόνο πχ 10,20 κιλά με τη μία.

Συνήθως οι πελάτες που αγοράζουν τόσο μεγάλες ποσότητες στη λιανική, και δίνουν μια σημαντική ανάσα ρευστότητας στο μελισσοκόμο, είναι οι άνθρωποι μεγάλης ηλικίας, οι νοικοκυρές, και πολύ σπάνια οι νέες ηλικιές. Επίσης τυχών γνωριμίες, με ανθρώπους που είναι σε καλή χρηματική κατάσταση, παίρνουν συνήθως πολλά κιλά μέλι. Μια άλλη καλή πηγή εισοδήματος είναι στο χωριό, εκεί που ο μελισσοκόμος γνωρίζει και έχει επαφές με όλο το κόσμο. Στη περίπτωση που είναι και ο "μελισσοκόμος"του χωριού, έχει περιθώρια να πουλήσει πολύ μέλι, ειδικά αν ξέρει τι ακριβώς ζητάνε οι πελάτες. Στο δικό μου το χωριό για παράδειγμα λατρεύουν το ελατίσιο μέλι.

Ένα βασικό λάθος που βλέπω να γίνεται πάμπολλες φορές απο μελισσοκόμους, είναι να λένε πράγματα τελείως αντιεπαγγελματικά που τους κάνουν να χάνουν συνεχώς πελάτες. Έχω ακούσει άπειρες φορές μελισσοκόμους να κάθονται να εξηγούν στον κόσμο, πότε ταίζουν ζάχαρη τα μελίσσια, πόσο τα ταίζουν, με τι τα ταίζουν και ένα κάρο άλλα πράγματα. Μα βρε παιδιά, δεν υπάρχει κάτι χειρότερο που μπορείτε να κάνετε στο προιόν σας. Ο πελάτης δεν πρέπει να ακούσει τη λέξη ζάχαρη! Είναι λέξη απαγορευμένη στο λεξιλόγιο! Αυτό που νοιάζει τον πελάτη είναι να πάρει στα χέρια του ένα πεντακάθαρο προιόν, το πως το πέτυχε αυτό ο μελισσοκόμος είναι αλλονού παπά ευαγγέλιο.

Άλλο τραγικό λάθος που έχω πει και άλλη φορά, είναι οι κατηγόριες στους συναδέλφους. Έχω ακούσει επίσης μελισσοκόμους να λένε, "αα αυτός βάζει ζάχαρη". Η και το αντίστροφο, ο πελάτης να κατηγορεί ένα άλλο μελισσοκόμο επειδή το μέλι ζαχάρωσε ή επειδή ήταν πολύ ρευστό, και αντί ο μελισσοκόμος να πέι μερικές αλήθειες και να υποστηρίξει το συνάδελφό  του τον κατηγορεί και αυτός, δίχως να προσπαθήσει να κρατήσει μια ουδέτερη στάση, λέγοντας απλώς την αλήθεια. Πχ στην περίπτωση της κρυστάλωσης ότι είναι κάτι απολύτως φυσιολογικό, η στην περίπτωση της ρευστότητας ότι εξαρτάται πλήρως απο την ανθοφορία.

Ο πελάτης ενδιαφέρεται πολύ να μάθει τον τρόπο που παράχθηκε το μέλι. Να μάθει πόσο αγνό ήταν το περιβάλλον, πόσο μεγάλο το δάδος, ότι τρυγήθηκε με το πιο αγνό - παραδοσιακό τρόπο, χωρίς θέρμανση επεξεργασία κλπ όπως δίνεται από την μητέρα φύση.

Ο μελισσοκόμος για να μπορέσει να πουλήσει περισσότερο μέλι, πρέπει να πιστεύει με όλο του το είναι για το προιόν που έχει στα χέρια του. Πρέπει να μπορεί να πείσει ακόμα και τον πιο δύσπιστο πελάτο, ότι το μέλι που έχει βγάλει είναι το καλύτερο και πιο νόστιμο μέλι, λόγω της πλούσιας χλωρίδας της περιοχής. Όλοι άλλωστε λατρεύουμε το μέλι της περιοχής μας, και το ίδιο ισχύει και για το κόσμο. Μπορούμε να ανεβάσουμε το προίον μας, χωρίς να χρειάζεται να θίξουμε κανένα μελισσοκόμο, και κανένα μέλι. Να το ξέρετε πάντα αυτό. Δεν χρειάζεται να χαμηλώσουμε τον διπλανό μας για να βγούμε απο πάνω, μπορούμε απλώς να ξεχωρίσουμε, με σκληρή δουλειά, και πραγματική αγάπη γι αυτό που κάνουμε!

Οι πελάτες πάντα θέλουν να ακούνε το μελισσοκόμο να λέει ότι φέτος "Δεν είχε παραγωγή". Η να ακούνε ότι ήταν "ελάχιστη η παραγωγή"κλπ. Ο πελάτης πάντα εκτιμάει περισσότερο όταν είναι λιγοστή η παραγωγή, και μέσα στο μυαλό του κατα βάθος σκέφτεται το εξής: Για να μην είχε παραγωγή φέτος σημαίνει ότι δεν βάζει ζάχαρη, και ότι αυτός ο μελισσοκόμος έχει καλό μέλι".  Με τον ένα η τον άλλο τρόπο αυτή η μέθοδος είναι πολύ αποτελεσματική, αρκεί φυσικά να είναι αλήθεια. Δεν είναι λίγες οι φορές άλλωστε που μένουμε απο μέλι και δεν έχουμε να δώσουμε. Σε μια τέτοια περίπτωση μην αγοράζετε από αλλού μέλι, διότι αν δεν αρέσει στο πελάτη δεν θα ξανά πάρει μέλι, το πιθανότερο.

Επίσης πρέπει να ξέρετε, ότι όταν έχετε καλό μέλι, και παλεύετε για το προιόν σας να είναι όσο πιο ποιοτικό γίνετε, οι πελάτες το εκτιμάνε, και ο ένας φέρνει τον άλλον. Μπορεί δηλαδή να πουλήσετε μέλι σε ένα πελάτη, και αυτός να δώσει το τηλέφωνο και σε συγγενείς φίλους και ξαφνικά να αυξηθούν κατακόρυφα οι πωλήσεις. Πρώτιστο ρόλο γι αυτό παίζει η ποιότητα του μελιού, και ο τρόπος που το προωθεί ο μελισσοκόμος, τι λέει για το προιόν του, και πόσο πιστεύει γι αυτό. Αυτά για σήμερα και καλές πωλήσεις στα μέλια σας!

Το μέλι που κάνει τους άνδρες «πραγματικές μηχανές του σeξ»

$
0
0

Κάποιοι άνδρες στην Τουρκία που ελπίζουν να τονώσουν τη σεξουαλική τους ζωή καταναλώνοντας το λεγόμενο «τρελό» μέλι που παράγεται στον Εύξεινο Πόντο κινδυνεύουν, αντί στον «έβδομο ουρανό», να βρεθούν στην εντατική, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Το μέλι αυτό, το οποίο παράγεται από το νέκταρ ενός συγκεκριμένου είδους ροδόδεντρου, έχει συνδεθεί από καιρό με τροφική δηλητηρίαση και τα περισσότερα περιστατικά έχουν καταγραφεί στην Τουρκία.

Στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, το τρελό μέλι χρησιμοποιείται ως εναλλακτικό φάρμακο για τα γαστρεντερικά προβλήματα και, συχνότερα, ως σεξουαλικό διεγερτικό.

Σε εργασία τους στο περιοδικό Annals of Emergency Medicine, Τούρκοι ερευνητές τεκμηριώνουν 21 περιστατικά δηλητηρίασης από τρελό μέλι τα οποία κατέληξαν στην εντατική, σε ένα διάστημα πέντε ετών.

Σχεδόν όλοι οι ασθενείς ήταν άνδρες μέσης ηλικίας ή γηραιότεροι - μια δημογραφική ομάδα που, σύμφωνα με τους τοπικούς μελισσοκόμους, συνήθως αγοράζει το τρελό μέλι ως μέσο ενίσχυσης των σεξουαλικών επιδόσεων.

Το πρόβλημα με το τρελό μέλι είναι ότι περιέχει υψηλή συγκέντρωση κάποιων ουσιών που ονομάζονται γκρεϊγιανοτοξίνες (grayanotoxins), ορισμένες από τις οποίες μπορεί να προκαλέσουν χαμηλή αρτηριακή πίεση, βραδεία καρδιακή συχνότητα, εμετό, ζάλη και λιποθυμία.

Στην Τουρκία, οι περισσότεροι αγοραστές τρελού μελιού γνωρίζουν ότι παίρνουν ένα «ειδικό μέλι» και συζητούν για τις πιθανές παρενέργειες με τους μελισσοκόμους, σύμφωνα με τον Dr. Ahmet Demircan, του Gazi University στην Άγκυρα, κύριου ερευνητή της μελέτης.

Η δηλητηρίαση κατά κανόνα συμβαίνει διότι ο καταναλωτής τρώει πολύ περισσότερο τρελό μέλι από όσο συνιστάται, δηλώνει ο Dr. Demircan.

Τα ευρήματα της μελέτης, σύμφωνα με τον Dr. Demircan, δείχνουν ότι οι γιατροί στα επείγοντα θα πρέπει να εξετάζουν το ενδεχόμενο δηλητηρίασης από τρελό μέλι σε περιστατικά κατά τα οποία η χαμηλή αρτηριακή πίεση και η βραδεία καρδιακή συχνότητα δεν μπορούν να αποδοθούν σε άλλα, συχνότερα αίτια, ιδίως σε μεσήλικες άνδρες.

Επίσης, παρόλο που τα περισσότερα περιστατικά σημειώθηκαν στην Τουρκία, ο ερευνητής αναφέρει ότι τα τμήματα επειγόντων άλλων χωρών θα πρέπει επίσης να είναι ενήμερα για τη δηλητηρίαση από τρελό μέλι.

Επισήμανε αναφορές περιστατικών από την Ευρώπη, κατά τα οποία άνδρες τουρκικής καταγωγής κατέληξαν στην εντατική με δηλητηρίαση από τρελό μέλι.

Μελισσοκομία σε κατοικημένη περιοχή

$
0
0


Στις μέρες μας δεν είναι λίγοι εκείνοι που ασκούν μελισσοκομία στις παρυφές των πόλεων και ακόμη, με μικρό ως επί το πλείστον αριθμό μελισσιών, εντός του οικιστικού ιστού, συνήθως κοντά σε πάρκα ή περιοχές όπου τα σπίτια διαθέτουν κήπους. Δεν λείπουν ωστόσο και οι περιπτώσεις όπου η μελισσοκομία ασκείται ακόμη και σε μεγαλουπόλεις με ιδιαίτερα πυκνή δόμηση (όπως φερ'ειπείν ο Πειραιάς, η Δάφνη, το Κερατσίνι ή το Νέο Φάληρο για να μιλήσουμε με όρους του μεγάλου μας κέντρου). Το φαινόμενο δεν είναι βέβαια μόνο ελληνικό αλλά παρατηρείται σε πολλές χώρες του αναπτυγμένου κόσμου.

Στη Νέα Υόρκη για παράδειγμα, υπάρχουν αρκετοί που διατηρούν μελίσσια στις ταράτσες των πολυκατοικιών τα οποία εκμεταλλεύονται τις ανθοφορίες στο Central Park. Μάλιστα έως σχετικά πρόσφατα δεν θεωρούνταν νόμιμο να ασκεί κανείς μελισσοκομία σε ένα τέτοιο περιβάλλον μέχρι που οι αρχές την επέτρεψαν επισήμως το 2010  και οι ταράτσες σε πολυκατοικίες και ουρανοξύστες άρχισαν να γεμίζουν με κυψέλες. Ακόμη και ξενοδοχεία, όπως το Waldorf Astoria Hotel στον 20° του όροφο, έχουν τοποθετήσει μελίσσια (ΕΙΚ. 1 & 2). Στη συγκεκριμένη δε περίπτωση στον τρύγο συμμετέχει και ο διευθυντής επί της μαγειρικής του ξενοδοχείου.

Εικονα 1 & 2

Το μέλι χρησιμοποιείται στη συνέχεια σε διάφορα πιάτα των τριών εστιατορίων του εν λόγω ξενοδοχείου. Η άσκηση όμως μελισσοκομίας εντός της μεγαλούπολης κρύβει ορισμένες φορές και εκπλήξεις.Έτσι, το 2010 έκανε την εμφάνισή του σε κυψέλες του Brooklyn ένα ιδιαίτερα έντονου κόκκινου χρώματος μέλι, μέχρι που αποδείχθηκε πως η μέλισσες επισκέπτονταν κοντινό εργοστάσιο παρασκευής λικέρ Βύσσινου. Το 2013 εμφανίστηκε ένα μέλι γαλάζιου χρώματος και αγνώστου προελεύσεως.

Στο Τορόντο όπως και στο Παρίσι οι τοπικές όπερες έχουν στην οροφή τους μελίσσια, το μέλι των οποίων συσκευάζεται (σε μικρές συσκευασίες) και πωλείται (σε υψηλές τιμές). Στη γαλλική πρωτεύουσα, πέραν της όπερας, στην οροφή τπς οποίας τοποθετήθηκαν κυψέλες εδώ και 20 περίπου χρόνια, μελίσσια υπάρχουν πλέον σε αρκετά γνωστά κτήρια (όπως στον καθεδρικό τπς Notre Dame de Paris και στο Grand Palais) καθώς και σε ξενοδοχεία (Madarin Oriental, Eiffel Park Hotel). 

Σύμφωνα μάλιστα με την άποψη του Guillaume Chariot, της Εταιρείας L'Abeille de Grand Paris (Η Μέλισσα του Μεγάλου Παρισιού) ένα μελίσσι εντός της πόλεως του Παρισιού παράγει περί τα 50 κιλά μέλι (!) σε μια μέτρια χρονιά και έως 80 κιλά (!!) σε μια καλή, ενώ ένας μελισσοκόμος της γαλλικής επαρχίας είναι ευτυχισμένος όταν π παραγωγή του ανέρχεται σε 30 κιλά ανά κυψέλη.

 Οι εξαιρετικές αποδόσεις στο κέντρο του Παρισιού επιβεβαιώνονται και από τον «μελισσοκόμο της όπερας» του Παρισού, Jean Pauctor (ΕΙΚ. 3), ο οποίος σε συνέντευξη που έδωσε πριν λίγα χρόνια στον Αλέξανδρο Παπαχριστοφόρου (2007), η οποία δημοσιεύθηκε στο ανά χείρας περιοδικό, κάνει λόγο ακόμη και για 100 κιλά ανά μελίσσι ετησίως Κατά τον Chariot, αναλύσεις γύρης φέρονται να εντόπισαν 250 διαφορετικά είδη στε μέλι της πόλης του Παρισιού, ενώ στα μέλια της γαλλικής επαρχίας τα διαφορετικά είδη είναι συνήθως 15 με 20 (Schofield, 2010).

Παρόμοια αστική άσκηση μελισσοκομίας λαμβάνει χώρα και στο Λονδίνο, σε πολλά μάλιστα σημεία, στο Σικάγο, τελευταία και στο Βερολίνο, καθώς και σε αρκετές ακόμη πόλεις και μεγαλουπόλεις (το διαδίκτυο βρίθει από σχετικές πληροφορίες και φωτογραφίες) με την τάση να δείχνει έντονα αυξητική.

Η αστική μελισσοκομία ωστόσο, δεν είναι ένα νέο φαινόμενο ή σημείο των καιρών, όπως ίσως θα νόμιζε κάποιος, αλλά γνωστή πρακτική εδώ και τρεις χιλιάδες χρόνια. Μπορούμε να δούμε τα σχετικά παραδείγματα από την αρχαιότητα.

Στο Tel Rehov του Ισραήλ, κατά τις ανασκαφές που διενεργεί εκεί το Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ υπό τον καθηγητή Amihai Mazar, έχει έρθει στο φως ένα ολόκληρο μελισσοκομείο χρονολογούμενο μεταξύ του δεύτερου μισού του 10ου και των αρχών του 9ου π.Χ. αιώνα. Το μελισσοκομείο υπολογίζεται πως διέθετε το ελάχιστο 75 και πιθανόν ακόμη και 200 οριζόντιες δίστομες κυλινδρικές κυψέλες (ΕΙΚ. 4), κατασκευασμένες από ξεραμένη στον ήλιο λάσπη και τοποθετημένες σε τρεις παράλληλες μεταξύ τους σειρές, με κάθε σειρά να διαθέτει τρεις το λιγότερο αράδες κυψελών.
Το ενδιαφέρον είναι πως το εν λόγω μελισσοκομείο βρίσκεται στο κέντρο του οικισμού του Tel Rehov (ΕΙΚ. 5), γεγονός που προβλημάτισε τους αρχαιολόγους, οι οποίοι κατέληξαν τελικά στο συμπέρασμα πως μόνο μια ισχυρή κεντρική εξουσία θα μπορούσε να ιδρύσει και διευθύνει ένα μεγάλο καλά σχεδιασμένο μελισσοκομείο στο κέντρο μιας πυκνά κατοικημένπς πόλης. 





Προσπαθώντας οι ανασκαφείς να εξηγήσουν πώς θα μπορούσε να ασκηθεί μελισσοκομία στο κέντρο μιας μεγάλης πόλης, έψαξαν για σχετικά παραδείγματα τα οποία και τελικά βρήκαν στα παραδοσιακά αραβικά χωριά της περιοχής, όπως και σε χωριά στην Αίγυπτο και γενικότερα στην Αφρική, όπου συχνά τα μελισσοκομεία βρίσκονται εντός των οικισμών. Ορθά όλα αυτά, πιστεύουμε όμως πως είναι λίγο διαφορετική η περίπτωση ενός χωριού με το κέντρο μιας πολύβουης πόλης.

Παρόμοιες περιπτώσεις με αυτή του Tel Rehov ωστόσο υπάρχουν και μάλιστα ανάγονται στην αρχαιότητα. Η σημαντικότερη μάλιστα αφορά στην Αθήνα και κοινοποιήθηκε από την αμερικανίδα αρχαιολόγο Susan Rotroff (2002). Διαπιστώνοντας η εν λόγω ερευνήτρια την ύπαρξη ενός εξαιρετικά μεγάλου αριθμού κυψελών που ανακαλύφθηκαν κατά τις ανασκαφές στο κέντρο της Αθήνας, Βάσιμα υποθέτει πως η μελισσοκομία ήταν κοινή πρακτική εντός της πόλης. 

Οι παλαιότερες κυψέλες που ανακαλύφθηκαν, στον χώρο της αρχαίας Αγοράς, χρονολογούνται στα τέλη του 5ου π.Χ. αιώνα, γεγονός που οδηγεί την Rotroff στη σκέψη πως η έναρξη της εκμετάλλευσης των μελισσιών εντός των Αθηνών ξεκίνησε κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου, όταν ο πληθυσμός της υπαίθρου αναγκάστηκε να καταφύγει πίσω από τα τείχη.Όταν διαπιστώθηκε ότι η μελισσοκομία μέσα στην πόλη ήταν εφικτή, η άσκησή της συνεχίστηκε και μετά τη λήξη του πολέμου.

Τίθεται όμως τώρα ένα άλλο ερώτημα. Που ήταν τοποθετημένες όλες αυτές οι κυψέλες; Η Rotroff πιστεύει πως οι κυψέλες βρίσκονταν στις αυλές, χτιστές στους τοίχους των σπιτιών ή «αναρτημένες από το γείσο της στέγης όπως συμβαίνει σε άλλα σημεία του κόσμου σήμερα». Η πρώτη πρόταση για τοποθέτηση στις αυλές φαντάζει λογική, ενώ η τοποθέτηση στους τοίχουςτων σπιτιών, χωρίς να μπορεί να αποκλειστεί (υπάρχουν άλλωστε σχετικά παραδείγματα από την παραδοσιακή μελισσοκομία της Κύπρου Μπίκος, 2013) νομίζουμε πως δεν είναι ιδιαίτερα πιθανό να συνέβαινε, τουλάχιστον σε μεγάλη κλίμακα. Για τοποθέτηση των κυψελών θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν Βέβαια και οι τοίχοι των αυλών ή και τοίχοι κατασκευασμένοι ειδικά για να χρησιμοποιηθούν ως μελισσοκομεία

όπως συνέβαινε στην κυπριακή παραδοσιακή μελισσοκομία (Μαυροφρύδης, 2009) και όπως θεωρεί ο J. Ε. Jones (1976) στην αναπαράσταση που σχεδίασε για το αρχαίο μελισσοκομείο της Βάρης.
Η τρίτη ωστόσο πρόταση της Rotroff για ανάρτηση των κυψελών από το γείσο των σπιτιών δεν μας βρίσκει καθόλου σύμφωνους. Παρόμοια τοποθέτηση κυψελών δεν έχει καταγραφεί ποτέ και πουθενά για τη δυτική λεγάμενη μέλισσα (Apis melliferdi παρά μόνο για άλλα ήδη μελισσών όπως οι μέλισσες της Λατινικής Αμερικής και αυτές του είδους Apis ceranaxης Άπω Ανατολής. Ιδιαίτερα όσον αφορά στις οριζόντιες πήλινες κυψέλες, τις οποίες έχει κατά vou π Rotroff, μπορεί να φανταστεί κάποιος τι θα γινόταν με τις μεγάλες και εύθραυστες αυτές κυψέλες σε περίπτωση πτώσης τους στο έδαφος δίπλα στο σπίτι (συνεπεία ατυχήματος, ανέμου, κ.α.).


Κατά την άποψή μας, υπήρχε και άλλη δυνατότητα τοποθέτησης των κυψελών στο αστικό περιβάλλον των Αθηνών, νομίζουμε περισσότερο λογική. Αυτή δεν είναι άλλη από την τοποθέτηση στις επίπεδες οροφές των σπιτιώντης εποχής, όπως περίπου δηλαδή συμβαίνει στις μέρες μας στις σύγχρονες μεγαλουπόλεις. Παρόμοια τοποθέτηση μελισσιών δεν είναι άγνωστη στην παραδοσιακή μελισσοκομία. Στην Κύπρο για παράδειγμα, και για πήλινες οριζόντιες κυψέλες, όπως αυτές των αρχαίων αλλά δίστομες, εφαρμοζόταν τουλάχιστον έως τα τέλη του 19ου αιώνα (Benton, 1882). Απαντούσε επίσης, ως σχετικά πρόσφατα, στη νήσο Ίμπιζα των Βαλεαριδών και στα χωριά της φυλής Aures, στην Αλγερία.  

Εκτός όμως από τα εθνογραφικά παράλληλα, ανάλογη περίπτωση τοποθέτησης μελισσιών στις οροφέςτων σπιτιών έχει καταγράφει και κατά την αρχαιότητα. Από αρχαιολογικές έρευνες σε οικισμό στην περιοχή τηςValencia, στην Ισπανία, τεκμαίρεται πως στην προρωμαϊκή Ιβηρία, από τον 3° π,Χ. αιώνα, οι κάτοικοι τοποθετούσαν τις κυψέλεςτους στις στέγεςτων οικιών τους (Bonet & Mata, 1997). Οι κυψέλες αυτές ήταν πήλινες, οριζόντιες, σε αντίθεση όμως με αυτές των Αθηνών, δίστομες.
Στην Αίγυπτο μια αναφορά σε ελληνικό πάπυρο του 6ου 7ου μ,Χ. αιώνα, που σχετίζεται με μισθωτήριο συμβόλαιο, εμφανίζει έναν μελισσοκόμο να έχει νοικιάσει μια «εξέδρα» (λέξη που την εποχή εκείνη σήμαινε ταράτσα, βεράντα ή εξώστη) στην Ηρακλεόπολη που έβλεπε προς τον Νότο (ChouliaraRaios, 1989:100101). Λόγω της ενοικίασης από μελισσοκόμο και του νότιου προσανατολισμού, πιθανολογείται, ορθά κατά τη γνώμη μας, πως ο ενοικιαστής σκόπευε να εγκαταστήσει εκεί τα μελίσσια του.

Στον οικισμό Ράχη τπς Ισθμιας, η ίδρυση του οποίου χρονολογείται στο δεύτερο μισό του 4ου πΧ. αιώνα, φαίνεται πως έχουμε άλλη μια περίπτωση μελισσοκομίας που ασκούνταν εντός κατοικημένης περιοχής. Πλήθος κυψελών βρέθηκαν ανάμεσα στα χαλάσματα των σπιτιών της Ράχης και πιθανώς αυτές ήταν τοποθετημένες στις οροφές ή ίσως στις αυλές τους. Πιστεύεται, πως η άσκηση της μελισσοκομίας εντός του οικοδομικού ιστού ξεκίνησε σε μια μεταγενέστερη φάση από την ίδρυση του οικισμού, όταν κάτοικοι από τη γύρω περιοχή εγκαταστάθηκαν σε αυτόν για λόγους ασφαλείας.

Στην ίδια περιοχή, στο φρούριο Εξαμιλίου, βρέθηκε ένας μεγάλος αριθμός κυψελών και υπάρχει η άποψη πως οι 1.700 περίπου στρατιώτες που υπολογίζεται πως διαβιούσαν εκεί, διατηρούσαν κατοικίδια ζώα και ασκούσαν μελισσοκομία. Πέραν όμως της ανάγκης κάλυψης πρακτικών αναγκών, μια νέα ερμηνευτική προσέγγιση της ύπαρξης κυψελών εντός του φρουρίου, προτείνει, η άσκηση της μελισσοκομίας εκεί να σχετίζεται και με στρατιωτικούς σκοπούς (Γερμανίδου, 2011:168).Όταν δηλαδή το απαιτούσε η ανάγκη, τα μελίσσια, που έωςτότε έδιναν τα προϊόντα τους στους στρατιώτες, μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως όπλα εκτοξευόμενα εναντίον του εχθρού που θα προέβαινε σε επίθεση.

Στη Θήβα του 7ου 9ου μ,Χ. αιώνα τέλος, διαφαίνεται πως η μελισσοκομία επίσης ελάμβανε χώρα εντός του κατοικημένου άστεως. Η αστική μελισσοκομία λοιπόν δεν είναι κάποιο «φρούτο» της εποχής μας, αλλά πανάρχαια πρακτική που εφαρμόστηκε σε αρκετές περιπτώσεις για μια σειρά από λόγους, όπως η ασφάλεια ανθρώπων και μελισσιών, ο έλεγχος της παραγωγής των μελισσοκομιών προϊόντων, η προστασία των μελισσών από κλοπές και πιθανώς η ενίσχυση της άμυνας σε περιπτώσεις πολιορκίας.

Πηγή Περιοδικό Μελισσοκομική Επιθεώρηση

Σύλληψη μεγάλου αφεσμού και μετάγγιση σε κυψέλη: Ανοιξιάτικες εικόνες (video)

$
0
0

Η σμηνουργία είναι αναμφίβολα ένας γλυκός πυρετός για τον μελισσοκόμο την άνοιξη. Η σύλληψη και η μετάγγιση τους σε κυψέλη είναι μια πολύ συχνή και επίπονη εργασία. Σήμερα σας έχουμε ένα βίντεο με όλη τη διαδικασία, και το συμβάν είναι από το εξωτερικό. Δεν χρειάζεται να γνωρίζετε τη γλώσσα, οι πράξεις μιλάνε από μόνες τους...

Ποια είναι η αγαπημένη σας Ελληνική μελισσοτροφή;

$
0
0


Νέα ψηφοφορία για όλους τους μελισσοκόμους! Σήμερα θα ψηφίσουμε την καλύτερη μελισσοτροφή που δοκιμάσαμε στα μελισσάκια μας και μείναμε ευχαριστημένοι. Στην ψηφοφορία μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε πολλές εταιρίες που διαθέτουν την τροφή τους πανελλαδικά, και τις γνωρίζουν οι περισσότεροι μελισσοκόμοι!

Ποια είναι η αγαπημένη σας μελισσοτροφή;

Μελισσοκομική Αθηνών
Μελοζύμ extra Αρκαδική Μελισσοκομία
Τροφομέλ Κύρκα
Apimel Ευαγγελόπουλος
Βανίλια Αγρια Μέλισσα
Τροφή BOOSTER ANEL
Άλλη έταιρια
Βανίλια τοπικής παραγωγής
Φτιάχνω δική μου τροφή
Other
Please Specify:
Poll Maker

Κάτι εντελώς περίεργο έγινε στα μελίσσια. Τι έπαθε και κατέληξε έτσι ο γόνος;

$
0
0


Πολλοί λόγοι μπορούν να οδηγήσουν το μελίσσι σε αυτή την εικόνα, με κυριότερο παράγοντα την ψύξη του γόνου. Δηλαδή τη μη ομοιόμορφη θέρμανση του πλαισίου. Επίσης οι μέλισσες όταν εκκολάπτονται χρειάζονται βοήθεια, και αν οι άλλες εργάτριες δεν είναι εκεί για να τις βοηθήσουν και να τις ζεστάνουν ο απεγκλωβισμός είναι σχεδόν αδύνατος. Συνεπώς το πρόβλημα προέρχεται απο έλλειψη πληθυσμού, και πολλοί λόγοι μπορεί να έπαιξαν ρόλο όπως βαρρόα, νοζεμίαση ή απότομη αλλαγή θερμοκρασίας. Όταν η θερμοκρασία πέφτει κατακόρυφα, οι μέλισσες μαζεύονται στο κέντρο της κυψέλης και παρατάνε όσο γόνο δεν μπορούν να ζεστάνουν. Επίσης άλλος ένας παράγοντας που μπορεί να συμβάλλει σε αυτή την εικόνα είναι η πείνα, δηλαδή πολύ αδύναμες μέλισσες.


Όπως είχε πεί και ένας μεγάλος μελισσοκόμος, για να είναι σωστό ένα μελίσσι και να θερμαίνει σωστά τον γόνο, πρέπει να έχει τουλάχιστον 2 πλαίσια παραπάνω πλυθησμό. Δηλαδή αν ένα μελίσσι έχει δύο πλαίσια γόνο, πρέπει να έχει 4 πλυθησμό. Είναι πολύ σημαντικό αυτό να συμβαίνει και στις παραφυάδες που φτιάχνουμε το φθινόπωρο, αλλά και νωρίς την Άνοιξη. Ο πλυθησμός είναι η δύναμη του μελισσιού, και δεν γίνεται τίποτα χωρίς αυτόν.

Τώρα σχετικά με το παρακάτω βίντεο η εικόνα είναι πραγματικά θλιβερή, και αυτά συμβαίνουν όταν εγκαταλείπετε ο γόνος απο τον πλυθησμό, και δεν φτάνει για να θερμανθεί σωστά...






Γιατί δεν αναπτύσσονται τα μελίσσια και δεν παράγουν μέλι; Οι αλήθεια όπως την ζουν οι παλιοί μελισσοκόμοι...

$
0
0


Η μελισσοκομία, δεν είναι πλέον όπως την γνώρισαν οι παλιοί μελισσοκόμοι, πριν λίγες δεκαετίες. Όπως μου λένε μερικοί παλιοί μελισσοκόμοι, που τώρα άσπρισαν τα μαλλιά τους, τα παλιά χρόνια δεν συνέβαιναν τέτοια πράγματα. Τα μελίσσια δεν αρρώσταιναν. Δεν πέθαιναν, και δεν χανόταν τόσο γρήγορα, με τόσες απώλειες το χειμώνα. Τότε ο μελισσοκόμος δεν χρειαζόταν σχεδόν καθόλου γνώσεις, πάρα μόνο λίγη εμπειρία, και μπορούσε ασκήσει το επάγγελμα βγάζοντας αρκετό μέλι". Άλλη μαρυρία που σοκάρει σχετικά με τα παλιά χρόνια, είναι ότι η παραγωγή μελιού ήταν αρκετά καλή, ενώ τα μελίσσια ήταν στατικά, χωρίς μεταφορά σε άλλο μέρος. Ξεχειμώνιαζαν μέσα στα βουνά, και όλα πήγαιναν μια χαρά, με μια καλή ενίσχυση με ζάχαρη το χειμώνα.

Ένας μελισσοκόμος θέτει στην Ορεινή Μέλισσα ένα πολύ εύστοχο ερώτημα: "Γιατί τα μελίσσια μας τα τελευταία χρόνια δεν αναπτύσσονται όπως παλιά και αν αναπτυχθούν δεν παράγουν μέλι και γύρη όπως πριν 10 χρόνια; Φταίει μόνο η βαρρόα; Η συμβαίνει κάτι χειρότερο;"

Κανείς δεν θα μπορούσε να απαντήσει με σιγουριά, τι είναι αυτό που έχει οδηγήσει τη μελισσοκομία, να γίνεται όλο και πιο δύσκολη παγκοσμίως, και ειδικότερα στη χώρα μας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η παραγωγή μειώνεται, και αυτό μπορεί να το αισθανθεί, μόνο ένας μελισσοκόμος που έχει εμπειρία 20ετίας και πάνω. Οι χρονιές αρχίζουν να γίνονται όλο και πιο δύσκολες, και το μέλι να μειώνεται σε μεγάλο βαθμό. Όπως είχε πεί ένας πεπειραμένος μελισσοκόμος, με βάθος εμπειρίας τουλάχιστον 40 χρόνια, παλαιότερα ο τρύγος του μελιού ήταν εύκολη υπόθεση. Ήξερες ότι θα πάρεις μέλι. Τώρα άλλαξαν τα πράγματα. Χρειάζεται να χαλάς πετρέλαιο, και να κυνηγάς ανθοφορίες. Και μπορεί να υπάρξει χρονιά να πάρεις πολύ λίγο μέλι".

Ωστόσο όπως δηλώνουν πολλοί μελισσοκόμοι, δεν είναι μόνο η παραγωγή μελιού που επηρεάστηκε, αλλά και η ανάπτυξη των μελισσιών. Όπως όλα δείχνουν η δυναμικότητα έχει επηρεαστεί σημαντικά. Λόγω της αστάθειας του καιρού, τα μελίσσια δεν μπορούν να αναπτυχθούν όπως παλαιότερα, στον σωστό χρόνο. Ο καιρός πολλές φορές τα μπερδεύει, με αποτέλεσμα να κάνουν άκαιρες γέννες, να πεθαίνει ο γόνος, να λιγοστεύουν οι προμήθειες και άλλα παρόμοια. Όπως καταλαβαίνουμε, οι αλλαγές του καιρού, αυτά τα σκαμπανεύασματα που είναι άμεσα εξαρτημένα με την ανθρώπινη δραστηριότητα, επηρεάζουν άμεσα και τα μελίσσια, τα οποία δεν πάνε τόσο καλά όπως παλαιότερα.

Ωστόσο δεν είναι μόνο ο καιρός. Πολλοί μελισσοκόμοι προσπαθούν με ιδιαίτερο σθένος, να διατηρήσουν τις ντόπιες φυλές, αλλά και τις παραδοσιακές κυψέλες, μάταια όμως. Συγκεκριμένα με το θέμα "ράτσες"οι μελισσοκόμοι συνεχίζουν μέχρι και σήμερα, να φέρνουν ξένο υλικό απο άλλες χώρες, που το μόνο αποτέλεσμα που έχει είναι να δημιουργούμε κατώτερες φυλές, και διασταυρώσεις που δεν είναι ανθεκτικές ούτε σε ασθένειες, ούτε στο κλίμα μας, ούτε στις ανθοφορίες ούτε τίποτα. Ποιά μέλισσα άλλωστε βρε συνάδελφοι, μπορεί να συλλέξει περισσότερο μέλι, και να αναπτυχθεί πιο γρήγορα; Μα φυσικά αυτή που έχει προσαρμοστεί τέλεια στο περιβάλλον για χιλιάδες χρόνια, αυτή που έχει μάθει πιθαμή προς πιθαμή όλες τις ανθοφορίες, όλα τα λουλούδια, και ξέρει να τα εκμεταλλεύεται στο σωστό χρόνο, με πολύ εργατικότητα, και ποτέ άσκοπα. Αυτή που έχει μάθει να ερμηνεύει τον καιρό της περιοχής, με κάθε σημάδι και λεπτομέρεια.

Τα τελευταία χρόνια η μελισσοκομία δέχεται πληγές, ανεπανόρθωτες. Οι μελισσοκόμοι αδυνατούν να συνεργαστούν, να γίνουν μια γροθιά, και αντί να βοηθήσουν ο ένας τον άλλον τρώγονται. Ένα μεγάλο πλήγμα είναι και η βαρρόα, που ολο γίνεται και δυνατότερη απέναντι στις θεραπείες που εφαρμόζουμε. Κανένας σύλλογος μεχρι στιγμής δεν μπορεί να ενώσει τους μελισσοκόμους να κάνουν μαζικές θεραπείες κατά της βαρρόα, έτσι ώστε να γίνεται συντονισμένα σε όλα τα μελίσσια της περιοχής, και να δίνεται ένα δυνατότερο χτύπημα.

Δυστυχώς η μελισσοκομία στις μέρες μας έχει αλλάξει, και αν δεν λάβουμε σοβαρά μέτρα εμείς οι μελισσοκόμοι, να προσπαθήσουμε να προσαρμοστούμε σε αυτές τις αλλαγές που γίνονται, δεν πρόκειται να πάμε ποτέ μπροστά. Το Κλειδί για μια μεγάλη ανατροπή να ξέρετε είναι η συνεργασία, πόσοι άραγε μπορείτε να το καταλάβετε αυτό; 

Πρόπολη μελισσιών: Διαδικασία παρασκευής βάμματος και φαρμακευτικές ιδιότητες

$
0
0


Με αφορμή την ερώτηση ενός φίλου σήμερα το πρωί αφενός και το γεγονός ότι αρχιζει σιγά σιγά να χειμωνιάζει (μικραίνει η ημέρα) γίνεται η σημερινή ανάρτηση για την Πρόπολη.

ΠΡΟΠΟΛΗ ΜΕΛΙΣΣΙΩΝ

Η πρόπολη είναι κολλώδης ουσία, που παράγουν οι μέλισσες, η οποία προκύπτει από την συλλογή ρητινωδών εκκρίσεων από τους φλοιούς φυτών, και την εμπλουτίζουν με κερί, γύρη, ένζυμα και άλλες ουσίες. Η πρόπολη χρησιμοποιείται από τις μέλισσες για να στεγανοποιήσουν και να απολυμαίνουν το εσωτερικό της κυψέλης.


Το χρώμα της πρόπολης ποικίλει από κίτρινο-πράσινο, πορτοκαλο-πράσινο μέχρι καστανό και σκούρο καφέ, και εξαρτάται από το φυτό προέλευσής της, από τις προσμείξεις κεριού και γύρης αλλά και από τον χρόνο παραμονής της στην κυψέλη. Σε χαμηλές θερμοκρασίες μικρότερες από 15° C η πρόπολη είναι υαλοποιημένη και άρα ιδιαίτερα σκληρή. Σε μεγαλύτερες θερμοκρασίες από 30° C αρχίζει και αποκτάει πλαστικότητα και μετατρέπεται αυξητικά σε κολλώδη ουσία. Τυπικά, η πρόπολη λιώνει στους 60-70° C και έχει πυκνότητα περίπου 1,12gr/ml. Είναι εντελώς αδιάλυτη στο νερό και διαλύεται στην αιθυλική αλκοόλη, στην γλυκόλη και σε άλλους οργανικούς διαλύτες.




Η χημική σύσταση της πρόπολης όπως και οι φυσικές της ιδιότητες εξαρτάται άμεσα από την χλωρίδα της κάθε περιοχής, καθώς διαφορετικά φυτά δίνουν και διαφορετικές δυνατότητες στις μέλισσες για συλλογή ρητινωδών εκκρίσεων. Η χημική της σύσταση είναι ιδιαίτερα πολύπλοκη καθώς σε αυτήν έχουν ανιχνευθεί περισσότερες από 300 χημικές ενώσεις. Αποτελείται κυρίως από ρητίνη (50%), κερί (30%), αιθέρια έλαια (10%), γύρη (5%). Τα υπόλοιπα συστατικά της είναι αρωματικές ουσίες, ζάχαρα, βάλσαμα, τερπένεια, αλειφατικά οξέα και οι εστέρες τους, φλαβόνες, ανόργανες ουσίες, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και άλλα γνωστά και άγνωστα συστατικά.

Οι θεραπευτικές ιδιότητες της πρόπολης ήταν γνωστές από την αρχαιότητα, κατά τη διάρκεια της οποίας αναφερόταν και ως «μαύρο κερί». Λαοί οι οποίοι ευδοκίμησαν στα παράλια της Μεσογείου χρησιμοποιούσαν την πρόπολη ως φάρμακο, καθώς είχαν διαπιστώσει την αντιφλεγμονώδη δράση της. Ο Ιπποκράτης την σύστηνε για την επάλειψη ελκών και εγκαυμάτων. Οι Ρωμαίοι στρατιώτες στις εκστρατείες τους είχαν πάντα στις αποσκευές τους πρόπολη, ενώ οι Αιγύπτιοι την χρησιμοποιούσαν για την ταρίχευση των νεκρών. Σήμερα η πρόπολη χρησιμοποιείται ευρέως ως φάρμακο, είτε ως αυτούσιο σκεύασμα, είτε ως συστατικό άλλων σκευασμάτων. Οι κυριότερες ερευνητικά τεκμηριωμένες ιδιότητες της πρόπολης είναι:

Αντιφλεγμονώδης δράση
Διεγείρει την κινητικότητα των μακροφάγων κυττάρων του ανοσοποιητικού και καταστέλλει κάποια ένζυμα, τα οποία επιτρέπουν σε μια φλεγμονή να αναπτυχθεί.

Αντι-ιικές ιδιότητες
Η πρόπολη έχει ευρύ αντί-ιικο φάσμα, ενώ η δραστικότητα της εναντίον των ιών ενισχύεται σημαντικά σε συνδυασμό με την γύρη και τον βασιλικό πολτό. Έχει πιστοποιημένη δράση κατά των ιών, συμπεριλαμβανομένου της γρίπης, του Η1Ν1 και Η1Ν3.

Αντιμυκητιακές ιδιότητες
Η αντιμυκητιακή δράση της πρόπολης έχει επιβεβαιωθεί και πρακτικά εναντίον της Candida albicans, Trichomonas vaginalis, κολοβακτηρίων και άλλων βακτηρίων, μυκήτων καιπαρασίτων. Παράλληλα, με όλα τα παραπάνω, έχει δειχτεί ότι η μακροχρόνια χρήση πρόπολης δεν οδηγεί στην δημιουργία ανθεκτικών στελεχών παθογόνων μικροοργανισμών, ενώ παράλληλα καταστρέφει το ίδιο εύκολα παθογόνους μικροοργανισμούς που έχουν γίνει ανθεκτικοί στα αντιβιοτικά.

Αντιοξειδωτική δράση
Η ιδιότητα αυτή της πρόπολης εκδηλώνεται με την σάρωση των ελεύθερων ριζών οξυγόνου. Παράλληλα, προστατεύει την βιταμίνη C από την οξείδωση.

Ανοσοποιητική δράση
Έχει αποδειχτεί ότι η πρόπολη διεγείρει και ενισχύει το γενικό και ειδικό ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ παράλληλα αυξάνει την ιντερφερόνη, προκαλώντας κυτταρική και χημική ανοσία.

Αντιισταμινική δράση
Η πρόπολη, και σε συνδυασμό με την γύρη, βοηθάει στην υποχώρηση των συμπτωμάτων των αλλεργιών και στην σταδιακή ανοσοποίηση.

Σκευάσματα πρόπολης
Η πρόπολη μπορεί να φτάσει στο εμπόριο υπό την μορφή ακατέργαστης στερεής πρόπολης ή με την μορφή σκευασμάτων πρόπολης. Τέτοια είναι η σκόνη πρόπολης, πάστες, αλοιφές, γαλακτώματα πρόπολης, αλκοολικά ή γλυκολικά βάμματα και εκχυλίσματα πρόπολης, σιρόπια πρόπολης, αλοιφές πρόπολης, έλαια πρόπολης, χάπια και ταμπλέτες πρόπολης. Επίσης, σκευάσματα πρόπολης μπορούν να συνδυαστούν με άλλα προϊόντα της μέλισσας, όπως η γύρη και το μέλι, ή ακόμη και με άλλα βοτανικά σκευάσματα.

Διαδικασία παρασκευής βάμματος:

Η τεχνική παρασκευής του βάμματος πρόπολης έχει ως εξής:
Α. βγάζουμε τις σήτες πρόπολης (σήτες όπου οι μέλισσες εναποθέτουν πρόπολη)
Β. καθαρίζεται από τα ξένα σώματα και θρυμματίζεται
Γ. αναμιγνύουμε με οινόπνευμα ποτοποιίας ή τσίπουρο σε αναλογία ένα προς δύο 1:2
Δ. συσκευάζουμε σε γυάλινο βάζο και αναδεύουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα για σαράντα μέρες περίπου
Ε. φιλτράρουμε και είναι έτοιμη για κατανάλωση.

Πηγές: Βικιπαίδια, melissotexniki.blogspot.gr

Βίντεο: Μαγευτικό! Δείτε την ανάπτυξης μιας Μέλισσας σε όλα τα στάδια…

$
0
0

Σε αυτό το βίντεο βλέπουμε ότι πιο εντυπωσιακό συμβαίνει μέσα στη κυψέλη. Την ανάπτυξη του γόνου, δηλαδή των προνυμφών, σε όλα τα στάδιο. Απο μικρό σκουληκάκι μέχρι την ενήλικη μεταμόρφωση.  Αν παρατηρήσετε κυκλοφορούν και βαρρόα, μέσα στο γόνο. Δείτε το μαγευτικό βίντεο...

Ανακατεύει γύρη με σιρόπι, και κάνει τούρμπο τα μελίσσια. Έξυπνη βασιλοτροφία!

$
0
0

Όπως αναφέρει ο μελισσοκόμος, είναι μια σούπερ δοκιμασμένη μέθοδος. Ανακατεύει σιρόπι ζάχαρης με γύρη, και τα αποτελέσματα είναι εκθαμβωτικά. Ότι πρέπει για βασιλοτροφία για να πάρουν μπρος τα μικρά μελισσάκια. Δείτε αναλυτικά φωτογραφίες...













Προσβολή κηροσκόρου στις κηρήθρες. Συμπτώματα και φυσική καταπολέμηση

$
0
0
 Ο κηροσκόρος μπορεί να καταστρέψει τις κηρήθρες μας, αν δεν προλάβουμε το φαινόμενο έγκαιρα. Οι περισσότεροι μελισσοκόμοι βάζουν τις κηρήθρες στη κατάψυξη και στη συνέχεια τις κλείνουν αεροστεγώς προκειμένου να γλιτώσουν από την προσβολή του. Ωστόσο αν δεν κάνουμε κάτι σωστά, τα πρώτα δείγματα της προσβολής μπορούμε να τα διακρίνουμε στις παρακάτω φωτογραφίες.

Αυτά τα πλαίσια αν τα βάλουμε στις μέλισσες θα τα καθαρίσουν με 100% επιτυχία. Όμως το χειμώνα δεν ενδείκνυται ένας τέτοιος χειρισμός διότι τα μελίσσια πρέπει να είναι σφιχτά. Έτσι μια λύση είναι να τα βάλουμε στη κατάψυξη η εναλλακτικά να χρησιμοποιήσουμε μια super 100% βιολογική μέθοδο που παρουσιάσαμε στο blog πριν λίγες ημέρες και μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ. Δείτε φωτογραφίες από κηρόσκορο στις κηρήθρες:







Αιθέρια έλαια κατά της βαρρόα: Μέθοδος με super αποτελέσματα!

$
0
0



Όλοι γνωρίζουμε για τη δράση των χημικών στα μελίσσια μας. Επιβαρύνουν τις κηρήθρες με αδιάσπαστες ουσίες, και η βαρρόα αποκτά διαρκώς ανθεκτικότητα. Όμως αυτό δεν συμβαίνει και στις βιολογικές μεθόδους. Η βαρρόα μπορεί να αποκτήσει μια είδους ανοσία στα χημικά, αλλά όχι σε βιολογικά σκευάσματα όπως τα αιθέρια έλαια, το οξαλικό οξύ κλπ που έχουν δημιουργηθεί απο την ίδια τη φύση ως όπλα προστασίας.

Πολλοί μελισσοκόμοι που ασκούν βιολογική μελισσοκομεία αποφεύγουν τα συνθετικά φάρμακα, και χρησιμοποιούν οξαλικό οξύ, θυμόλη ή αιθέρια έλαια. Όμως όσον αφορά το τελευταίο, επικρατεί μυστικοπάθεια και κανείς δεν αναφέρει τίποτα. Μάλιστα θυμάμαι ένα μελισσοκόμο που τον ρωτούσα τις αναλογίες που βάζει τα αιθέρια έλαια μέσα στο σιρόπι, και δεν μου απάντησε ποτέ.

Οι μελισσοκόμοι είναι ιδιότροποι άνθρωποι, και θεωρούν ότι κρατώντας κάτι μυστικό βοηθούν την μελισσοκομία, όμως αυτό είναι λάθος, διότι αν όλοι μοιραζόμασταν τις εμπειρίες και τις γνώσεις μας όλα θα ήταν πολύ διαφορετικά.

Ας μη βγαίνω όμως εκτός θέματος. Σήμερα έχω να σας δείξω μια έρευνα πάνω στα αιθέρια έλαια και την δράση τους απέναντι στη βαρρόα. Εγιναν λοιπόν πειραματικά tests πάνω σε 150 διαφορετικά αιθέρια έλαια φυτών, για να διαπιστώσουν πόσα από αυτά έχουν ακαρεοκτόνοδράση (η βαρρόα είναι ακάρι). Συνεχίζοντας τα πειράματα βγήκε το συμπέρασμα τα περισσότερα αιθέρια έλαια δεν έκαναν δουλειά σε σημείο που να λέμε ότι έγινε καταπολέμηση, και όχι ξελάφρωμα.

Ωστόσο από τα 150 διαφορετικά αιθέρια έλαια διακρίθηκαν αρκετά για τις αντι-βαρρόα ιδιότητες όπως:
  • Θυμόλη
  • Ευκάλυπτος
  • Λεβάντα
  • Ρίγανη
  • Σκόρδο
  • Κρεμμύδι 
  • Γεράνι
  • Κανέλα

Τα αιθέρια έλαια σκόρδου και κρευμμυδιού αποδείχτηκαν άκρως επικίνδυνακατά τη διάρκεια της εφαρμογής, δηλαδή σκότωσαν και μέλισσες σε μεγάλο ποσοστό. Το θυμάρι αποδείχτηκε και αυτό επικίνδυνο σε μικρότερο ποσοστό, ενώ ο ευκάλυπτος και η ρίγανη είχε ακόμη λιγότερη επιρροή στην απώλεια πλυθησμού. 

Ένας μελισσοκόμος που έκανε θεραπεία βαρρόα με αιθέρια έλαια μου είχε πεί οτι το καλύτερο αποτέλεσμα το πετυχαίνουμε ανακατεύοντας διαφορετικά αιθέρια έλαια μέσα στο σιρόπι. Ένα μοναχό του δεν κάνει δουλειά. 

Διαβάζοντας μια άλλη έρευνα από ένα επαγγελματία μελισσοκόμο, δοκίμασε αιθέρια έλαια με δοσολογία 1 ml σε κάθε λίτρο σιροπιού ζάχαρης και όπως υποστηρίζει είχε άριστα αποτελέσματα.

Παρακάτω δίνετε ο πίνακας με τα αιθέρια έλαια και τα πειράματα που έγιναν. Οι πρώτες τρεις στήλες δείχνουν την θνησιμότητα βαρρόα με τη μέθοδο της εξάχνωσης, οι επόμενες τρεις την τοπική εφάρμογή (ενστάλλαξη), και οι επόμενες τρεις την απώλεια πληθυσμού μελισσών. Μελετήστε τα αποτελέσματα και δείτε για κάθε φυτό ξεχωριστά τις ιδιότητες και την αντι-βαρρόα δράση!





Βρέθηκε νέος τρόπος καταπολέμησης βαρρόα! Δεν φαντάζεστε πως λειτουργεί...

$
0
0


Μια απίστευτη μέθοδο ανακάλυψαν στο εξωτερικό προκειμένου να σώσουν οι μέλισσες από τη Βαρρόα. Σχεδίασαν μια ειδική είσοδο, από την οποία όποια όταν περνούν οι μέλισσες, κολλάνε μικρή δόση θεραπευτικού υγρού στο θώρακα, το οποίο μετέπειτα θανατώνει οποιοδήποτε βαρρόα τις πλησιάσει για να πιεί αίμα.

Κάθε συλλέκτρια που βγαίνει για να πάρει, νέκταρ, γύρη, πρόπολη, νερό κλπ, όταν θα γυρίσει πίσω, θα εφοδιαστεί με μια μικρή δόση χημικού, την οποία θα μεταφέρει μέσα στη κυψέλη και θα την προστατεύσει από τα αιμοδιψή ακάρια.

Παρόμοιες ιδέες είχαν αρκετοί μελισσοκόμοι στην Ελλάδα οι οποίοι έβαζαν ταινίες εμποτισμένες με τακ τικ, η βαροστοπ στην είσοδο της κυψέλης. Αυτό το έκαναν κυρίως για λόγους ευκολίας, όμως το χημικό πέρναγε μόνο στις συλλέκτριες και δεν μεταδιδόταν στις υπόλοιπες μέλισσες εντός της κυψέλης.

Μάλιστα θυμάμαι ένα μελισσοκόμο που είχε βάλει ταινίες τακ τικ με ηλιέλαιο, στην είσοδο του μελισσιού, και μετά από λίγο καιρό όταν πήγε να δει τα αποτελέσματα τα μελίσσια ήταν φουλαρισμένα στη βαρρόα. Κόκκινα ακάρια πάνω στις εργάτριες, μασημένα φτερά στο γόνο και μια εικόνα που πραγματικά δεν περίμενε. Οπότε βγήκε σχεδόν καταστροφική αυτή η μέθοδος!

Στο θέμα μας τώρα!

Η πατέντα αυτή πρόκειται για μια νέα εφεύρεση από τη bayer που όπως αναφέρει στο διαφημιστικό της έντυπο έχει καλά αποτελέσματα, και υπόσχεται να γίνει μια νέα εναλλακτική λύση.

Αναφέρουν επίσης ότι τα μελίσσια έχουν ανάγκη απο εναλλακτικές θεραπείες, προκειμένου να μην γίνονται ανθεκτικα στα φάρμακα που χρησιμοποιούμε και ότι το μέλλον της μελισσοκομίας ξετυλίγεται γύρω από την ανάπτυξη ανθεκτικών στη βαρρόα μελισσιών. Δηλαδή σμήνη που μπορούν μόνα τους να αντιμετωπίσουν τη βαρρόα.

Κάτι άλλο πολύ ενδιαφέρον!
Χθες πήρε το αυτί μου για έγκριση ενός νέου σκευάσματος κατά της βαρρόα. Η πληροφορία έρχεται απο μελισσοκόμο που το άκουσε από το ίδιο καθηγητή του ΑΠΘ  να το λέει σε ένα μελισσοκομικό κατάστημα. Όπως μου ανέφερε ο μελισσοκόμος το πανεπιστήμιο χρειάζεται κάποια μελίσσια για να τεστάρει το φάρμακο και να δεί αν είναι αποτελεσματικό απέναντι στη βαρρόα. Αν δεν έχει αποτέλεσμα δεν θα δοθεί έγκριση. Αυτό μου είπε ένας μελισσοκόμος χθες στο facebook.

Όπως και να έχει δείτε μερικές πληροφορίες όσον αφορά την νέα εφεύρεση της bayer και τον τρόπο που λειτουργεί στο μελίσσι.





Τι σημαίνει όταν κρυσταλλώνει το μέλι; Όλη η κρυμμένη αλήθεια

$
0
0


Η κρυστάλλωση του μελιού είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείτε κυρίως το χειμώνα με το κρύο, και λίγοι γνωρίζουν την αλήθεια. Πολλοί καταναλωτές πιστεύουν ότι το μέλι τους προήλθε από νοθεία με ζάχαρη και ο μελισσοκόμος τους εξαπάτησε. Ωστόσο η αλήθεια απέχει πολύ από αυτές τις υποθέσεις!

Η κρυστάλλωση είναι ένα φυσικό φαινόμενο που συμβαίνει στο αγνό, ανεπεξέργαστο μέλι! Δεν σας έρχεται παράξενο που το μέλι από το σούπερ μαρκετ δεν κρυσταλλώνει ποτέ; Γιατί δεν κρυσταλλώνει; Είναι επεξεργασμένο, "βρασμένο", φιλτραρισμένο, και φυσικά μερικές φορές νοθευμένο. Έχουν βγει άλλωστε και σχετικές ανακοινώσεις από τον ΕΦΕΤ, όπου εντοπίστηκαν επικύνδινες ουσίες σε τυποποιημένα μέλια.

Η κρυστάλλωση του μελιού είναι φυσικό φαινόμενο, με την οποία το μέλι μετατρέπεται από υγρό (ρευστό), σε μία στερεά- ημιστερεά κατάσταση και είναι 100% φυσικό!.

Η κρυστάλλωση του μελιού είναι ελάχιστα κατανοητή από το καταναλωτικό κοινό. Πολλοί υποθέτουν ότι το μέλι που κρυσταλλώνει είναι νοθευμένο ή και το αντίθετο. Δεν είναι έτσι. Στην πραγματικότητα, η διαδικασία της κρυστάλλωση είναι φυσικό επακόλουθο. Η κρυστάλλωση δεν επηρεάζει την ποιότητα του μελιού, εκτός από το χρώμα και την υφή. Το κρυσταλλωμένο μέλι δεν είναι χαλασμένο και διατηρούνται τα ποιότητα χαρακτηριστικά του υγρού μελιού . Ορισμένοι καταναλωτές μελιού τους αρέσει να είναι σε αυτή την κατάσταση ( ιδίως στο εξωτερικό ), δεδομένου ότι είναι εύκολο να εξαπλωθεί σε ψωμί ή φρυγανιά χωρίς στάζει και η γεύση είναι πλουσιότερη.

Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η κρυστάλλωση του μελιού δεν έχει καμία σχέση με την ποιότητά της, αλλά είναι ένα χαρακτηριστικό των αγνού και φυσικού μελιού.


Έναρξη φαινομένου κρυστάλλωσης (ζαχάρωμα) μελιού.



Γιατί το μέλι κρυσταλλώνει;

Το μέλι είναι ένα ιδιαίτερα πυκνό διάλυμα φυσικής ζάχαρης (φυσική φρουκτόζη, γλυκόζη, μαλτόζη και σακχαρόζη) ). Περιέχει πάνω από 70% σάκχαρα και λιγότερο από 20% νερό ( υγρασία). Υπάρχουν πολλά σάκχαρα στο μέλι σε σχέση με την περιεκτικότητα σε νερό. Αυτό σημαίνει ότι το νερό στο μέλι, περιέχει επιπλέον ποσότητα ζάχαρης από ό,τι θα μπορούσε φυσικά να κατέχει. Η υπερα-φθονία των φυσικών σακχάρων κάνει το μέλι ασταθές Είναι φυσικό για το μέλι να κρυσταλλωθεί, δεδομένου ότι είναι ένα υπέρ κορεσμένο σε ζάχαρα προϊόν.

Τα δύο κύρια σάκχαρα του μελιού είναι η φρουκτόζη και η γλυκόζη. Το περιεχόμενο σε φρουκτόζη και γλυκόζη σε κάθε μέλι ποικίλλει ανάλογα από την πηγή συλλογής ( είδος ανθοφορίας) ή του μελιτώματος καθορίζοντας έτσι και το είδος κάθε μελιού. Γενικά, η φρουκτόζη κυμαίνετε από 25 έως 40%. και της γλυκόζης από 30- 44% . Η ισορροπία αυτών των δύο κύριων σακχάρων είναι η κύρια αιτία που θα οδηγήσει στην κρυστάλλωση του μελιού, και το σχετικό ποσοστό τους θα καθορίσει κατά πόσο θα κρυσταλλώνει γρήγορα ή αργά.

Η φρουκτόζη είναι πιο διαλυτή στο νερό από τη γλυκόζη και θα παραμείνει ρευστή.

Όταν η γλυκόζη κρυσταλλώνει, χωρίζετε από το νερό και παίρνει τη μορφή μικροσκοπικών κρυστάλλων. Καθώς η κρυστάλλωση προχωρά και περισσότερη γλυκόζη κρυσταλλώνει, οι κρύσταλλοι θα εξαπλωθούν σε όλο το μέλι. Τελικά, το μέλι γίνεται παχύ και κρυσταλλώνει.

Μερικά μέλια κρυσταλλώνουν ομοιόμορφα. Μερικά θα είναι εν μέρει κρυσταλλωμένο και παίρνει μορφή δύο στρωμάτων, με το κρυσταλλικό στρώμα στο κάτω μέρος του βάζου καθώς το άλλο σε υγρή μορφή στην κορυφή. Μέλια επίσης ποικίλλουν ως προς το μέγεθος των κρυστάλλων που σχηματίζουν. Το κρυσταλλωμένο μέλι τείνει να είναι ανοιχτόχρωμο απ 'ότι όταν στην υγρή του μορφή. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η γλυκόζη τείνει σε αφυδατωμένη κρυσταλλική μορφή, και ότι τα κρύσταλλα της γλυκόζη τείνουν στο φυσικό τους δηλ. το καθαρό λευκό. Πιο σκούρα μέλια διατηρούν καφετί εμφάνιση.


Τελικό στάδιο κρυστάλλωσης.

Πόσο γρήγορα θα κρυσταλλώσει το μέλι;

Διάφορα είδη μελιού θα κρυσταλλωθούν με διαφορετικούς ρυθμούς. Ορισμένοι μέλια θα κρυσταλλώνουν μέσα σε λίγες εβδομάδες μετά την εξαγωγή από τις κηρήθρες, ενώ άλλοι παραμένουν σε υγρή κατάσταση για μήνες ή χρόνια. Οι ακόλουθοι παράγοντες επηρεάζουν η ταχύτητα της κρυστάλλωσης:

(ι) η πηγή του νέκταρος που συλλέγουν οι μέλισσες (η σύνθεση των σακχάρων του μελιού),

(ii) ο τρόπος με τον οποίο έχει επεξεργαστεί και

(iii) η θερμοκρασία στη συντήρηση.

Ο χρόνος που θα πάρει το μέλι να κρυσταλλώσει εξαρτάται κυρίως από τη σχέση φρουκτόζης προς γλυκόζη και τη γλυκόζη προς την αναλογία της υγρασίας . Μέλι με υψηλή περιεκτικότητα σε γλυκόζη, με χαμηλή φρουκτόζη σε αναλογία προς την γλυκόζη θα κρυσταλλωθεί πιο γρήγορα, όπως το τριφύλλι, το βαμβάκι, πικραλίδα, μουστάρδα της ελαιοκράμβης κ.α. Μέλι με υψηλότερη φρουκτόζη σε αναλογία προς την γλυκόζη (που περιέχει λιγότερο από 30 % γλυκόζης) κρυσταλλώνει αρκετά αργά και μπορούν να μείνουν υγρά για πολλά χρόνια χωρίς ειδική επεξεργασία.

Για παράδειγμα το μέλι πορτοκαλιάς κρυσταλλώνει μόλις πιάσει ο Χειμώνας, το πεύκο κρυσταλλώνει σε 1-2 χρόνια, ενώ ο έλατος δεν κρυσταλλώνει ποτέ και είναι το μοναδικό μέλι που συμβαίνει αυτό.



Όσο υψηλότερη είναι η γλυκόζη και χαμηλότερη η περιεκτικότητα σε υγρασία στο μέλι, η κρυστάλλωση είναι πιο γρήγορη. Μέλι με λιγότερο γλυκόζης σε σχέση με την υγρασία άρα λιγότερο κορεσμένο διάλυμα γλυκόζης, αργεί να κρυσταλλώσει. Μέλι με αυξημένη περιεκτικότητα σε υγρασία συχνά κρυσταλλώνει άνισα (όχι δηλ. ως ομοιογενής μάζα) και χωρίζετε σε κρυσταλλική και υγρή μορφή.

Η ταχύτητα του μελιού να κρυσταλλώσει δεν εξαρτάται μόνο από τη σύνθεσή του, αλλά και από την σχετική παρουσία των καταλυτών, όπως κόκκων γύρης και κομμάτια του κεριού στο μέλι. Αυτά τα λεπτά σωματίδια χρησιμεύουν ως "πυρήνες"στην κρυστάλλωση του μελιού . Τα αρχικό προϊόν περιέχει κομμάτια από κερί, γύρη και πρόπολη, και κρυσταλλώνει γρήγορα. Το μέλι που έχει επεξεργαστεί (π.χ. με θέρμανση και μηχανικό φιλτράρισμα) θα παραμείνει σε υγρή μορφή λόγω της αποβολής του πυρήνων, που ενθαρρύνουν την ανάπτυξη των κρυστάλλων γλυκόζης ενώ το ίδιο ακατέργαστο μέλι με τα κοινά φίλτρα "κινδυνεύει"να κρυσταλλώσει. Μέλι που συσκευάζονται και διατίθενται στο ελεύθερο εμπόριο, συνήθως θερμαίνονται και φιλτράρονται σε υψηλή πίεση. Με την θέρμανση και την διήθηση του μελιού διαλύονται - παρακρατούνται οποιαδήποτε κρύσταλλοι και απομακρύνονται οι "πυρήνες"που θα μπορούσαν να είναι παρόντες. Ως εκ τούτου, η κρυστάλλωση παρεμποδίζεται.




Η θερμοκρασία αποθήκευσης

Η θερμοκρασία αποθήκευσης έχει μεγάλη επίδραση στην κατάσταση του μελιού. Η κρυστάλλωση του μελιού είναι πιο ταχεία περίπου στους 10 με 15 °C (50 έως 59ºF). Σε θερμοκρασία κάτω των 10ºC (52ºF) η κρυστάλλωση επιβραδύνεται. Η χαμηλή θερμοκρασία αυξάνει το ιξώδες του μελιού και αυτό επιβραδύνει την διαμόρφωση και την διάδοση των κρυστάλλων. Το μέλι αντιστέκεται στην κρυστάλλωση καλύτερα σε υψηλότερες θερμοκρασίες άνω των 25ºC (77ºF). Όταν η θερμοκρασία είναι 40ºC (104ºF) οι κρύσταλλοι διαλύονται. Θερμοκρασία άνω των 40ºC (104ºF) θα βλάψει τις ιδιότητες του μελιού.

Υγροποίησης κρυσταλλωμένου μελιού

Το κρυσταλλωμένο μέλι μπορεί να επανέλθει σε υγρή μορφή και συνοχή θερμαίνοντάς το ήπια σε υδατόλουτρο (Bain Marie). Η θέρμανση του μελιού πρέπει να εφαρμοστεί έμμεσα, και όχι με άμεση φλόγα σε ένα δοχείο.

Η θερμοκρασία στην κυψέλη είναι περίπου 35ºC (95ºF) και μπορεί να φθάσει και 40ºC (104ºF ) κατά την περίοδο του καλοκαιριού, όταν οι μέλισσες συλλέγουν και ωριμάζουν το μέλι. Άρα για να υγροποιηθεί το μέλι, η καλύτερη θερμοκρασία είναι οι 35-40°C (95-104°F). Η θερμοκρασία δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 40ºC (104°F) για να αποφευχθεί η υπερθέρμανση.

Η υπερθέρμανση του μελιού για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα θα μειώσει την ποιότητα θα καταστρέφει τα ένζυμα , θα απολέσει την λεπτή γεύση, το άρωμα και θα καταστρέψει τα ιχνοστοιχεία. Η θέρμανση, πρέπει να γίνονται με προσοχή έτσι ώστε η θρεπτική αξία του μελιού να μην χαθεί . Είναι δυνατή η εκ νέου υγροποίηση του κρυσταλλωμένου μελιού χωρίς να χαθεί η ποιότητα.

Αποφεύγοντας την κρυστάλλωση

- Φυλάξτε το μέλι σε θερμοκρασία δωματίου σε ερμητικά κλειστά δοχεία. Βέλτιστη θερμοκρασία για την αποθήκευση μελιού είναι 21 έως 27°C (70-80°F).
- Αποφύγετε την αποθήκευση μελιού σε ψυχρές θερμοκρασίες από 11 έως 18ºC (52-64ºF), η οποία είναι ιδανική για το σχηματισμό κρυστάλλων.
- Μην το αποθηκεύετε στο ψυγείο επιταχύνοντας τη διαδικασία της κρυστάλλωσης.

Ποιοτικές κυψέλες σε σούπερ τιμές

$
0
0

Πριν λίγες ημέρες έφτασαν οι κυψέλες από τον Αχιλλέα Μητσιάδη (Κυψέλες Shop) που μας έστειλε από τη Καρδίτσα, και είμαι ιδιαίτερα ενθουσιασμένος. Μπορώ να πω με σιγουριά, ότι ακόμα και στις μέρες μας μπορούμε να βρούμε ανθρώπους, που ασχολούνται με μεράκι για τη δουλειά τους, κοιτώντας όλες αυτές τις λεπτομέρειες, η οποίες κάνουν τη διαφορά. Μόλις έφτασαν οι κυψέλες και τις έπιασα στα χέρια μου, είδα την εξαιρετική δουλειά που είχε προηγηθεί. Το ξύλο έλαμπε, και μου θύμισε τις παλιές κυψέλες που παίρναν οι μελισσοκόμοι! Στιβαρό και με μεγάλη αντοχή!


Η προετοιμασία για την επόμενη Άνοιξη έχει ήδη ξεκινήσει, και επιλέξαμε τις καλύτερες κυψέλες για να μπούν τα μελισσάκια μας. Μόλις τις παραγγείλαμε, αμέσως  έφτασαν στο μέρος μας, και κατευθείαν ξεκίνησε η διαδικασία βαφής τους! Δεν χρειάστηκαν ούτε στοκάρισμα, εφόσον ήταν ήδη έτοιμες απο την Κυψελοποιία του Αχιλλέα, και την άριστη δουλειά που είχε κάνει. 

Προμηθεύτηκα 3 είδη κυψελών. Η πρώτη είναι η κλασσική, με τον σταθερό πάτο, όμως το εντυπωσιακό είναι μια άλλη πρωτοπορία που σκέφτηκε η εταιρία. Τα ποδαράκια δεν είναι όπως τα κλασσικά ξύλινα, αλλά πλαστικά για να μην έρχεται σε επαφή με το έδαφος.





Η δεύτερη κυψέλη είναι ειδικά κατασκευασμένη για περιοχές που υπάρχει πολύ σφήκα - σερσέκια. Είναι η λεγόμενη "Κρητική κυψέλη"μιας και στην Κρήτη οι μελισσοκόμοι αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα με αυτούς τους εχθρούς. Έχει ειδική μεταλλική είσοδο η οποία έχει μικρό μέγεθος και προσφέρει καλύ άμυνα στα μελίσσια. Φυσικά εκτός απο τις σφήκες κάνει δουλειά και στις αχερόντιες που ταλαιπορούν τα μελίσσια το φθινόπωρο. Δείτε...






Η τρίτη κυψέλη είναι με διαιρούμενο πάτο και μεταλλική σίτα κατάλληλη για θεραπείες κατά της βαρρόα και καλύτερη καταπολέμηση. Ο πάτος δεν είναι σαν αυτούς που έχουμε δει, αλλά πολύ πιο στιβαρός με αποσπόμενο κόντρα πλακέ στο κάτω μέρος, έτσι ώστε όταν κάνει κρύο να κλείνει και όταν κάνει ζέστη να βγαίνει...


Και οι 3 κατασκευές είναι απλά τέλειες! Ένα μεγάλο μπράβο λοιπόν για την εξαιρετική και πολύ λεπτομερή δουλειά που έχει κάνει ο Αχιλλέας!

Για περισσότερες πληροφορίες και παραγγελίες...

Κυψέλες Μητσιάδη - Κυψέλες Shop
Τηλέφωνα...
6984243221
2441080839
Δείτε τις κυψέλες στην ιστοσελίδα
Στο facebook...




Τηλέφωνα...
6984243221
2441080839

Tρύγος σε κυψέλες Dadant: Super μελίσσια με μεγάλη παραγωγή μελιού

$
0
0


Δείτε μέλια που έβαλαν αυτές οι κυψέλες στο πεύκο! Τις χαίρεσαι να τις βλέπεις...


Τράβηξαν με θερμική κάμερα το μελισσοκομείο νύχτα! Οι φωτογραφίες είναι απλά μαγικές...

$
0
0


Έξω μπορεί να χιονίζει, να έχει καύσωνα, όμως μέσα η θερμοκρασία παραμένει πάντα σταθερή! Οι μέλισσες έχουν ένα ιδιαίτερο σύστημα κλιματισμού με τον οποίο προσαρμόζουν τη θερμοκρασία στα μέτρα τους. Ο γόνος πρέπει να έχει πάντα σταθερή θερμοκρασία 32 βαθμούς, και αυτό με τις ακραίες θερμοκρασίες γίνεται μια δύσκολη επίπονη εργασία.
Οι μέλισσες το χειμώνα με ειδικές παλμικές κινήσεις του σώματος και των φτερών τους παράγουν θερμότητα. Έτσι κρατάνε ζεστή τη μελισσόσφαιρα το Χειμώνα. Ωστόσο το καλοκαίρι πάλι με τα φτερά τους δημιουργούν ρεύμα αέρα στην είσοδο και οδηγούν τον ζεστό αέρα έξω από τη κυψέλη. Έτσι δροσίζεται το σμήνος και ο γόνος.

Δείτε φωτογραφίες που δημοσίευσε μελισσοκόμος από την Αυστραλία σήμερα, όπου εκεί αυτή τη στιγμή έχουν Άνοιξη. Και τα μελισσάκια όπως ακούω πάνε σφαίρα. 







Στο κέντρο βλέπουμε μια σμηνουργία!!! Δείτε πόση θερμότητα παράγει ένας νεος αφεσμός!




Αυτό είναι ένα μελίσσι τοποθετημένο σε βαρέλι. Ο πληθυσμός έχει αυξηθεί πάρα πολύ και η ανάπτυξη είναι ταχύτατη. Δείτε πόσο ζεστό φαίνεται στη κάμερα...






Viewing all 18087 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>