Quantcast
Channel: Ορεινή Μέλισσα
Viewing all 18087 articles
Browse latest View live

Όλοι οι παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα των βασιλισσών!

$
0
0


Σε ένα μελίσσι η βασίλισσα παίζει τον πρωταρχικό ρόλο και η απόδοση του μελισσιού είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ποιότητά της. Κάθε προσπάθεια για την εκτροφή άριστων βασιλισσών αξίζει τον κόπο και οι προσπάθειες του μελισσοκόμου ανταμείβονται στο πολλαπλάσιο. Για να εξασφαλίσουμε ένα υγιές και παραγωγικό μελίσσι θα πρέπει να αντικαθιστούμε τη βασίλισσά του κάθε χρόνο ή στη χειρότερη περίπτωση, κάθε δύο χρόνια.Με τη σωστή γενετική βελτίωση και κατόπιν τη συστηματική βασιλοτροφία μπορούμε να παράγουμε πολλές και άριστες βασίλισσες.


ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΒΑΣΙΛΙΣΣΩΝ;

Α. ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΟΤΗΤΑ 
Τα γενετικά χαρακτηριστικά που έχει η βασίλισσα μεταδίδονται στους απογόνους και επηρεάζουν έτσι τη συμπεριφορά και την απόδοσή τους. Ο σκοπός κάθε προγράμματος βελτίωσης είναι να παράγει εξαιρετικό γενετικό υλικό και ανώτερο από εκείνο που ήδη υπάρχει. Η βελτίωση αυτή επιτυγχάνεται με τη δημιουργία άριστου περιβάλλοντος ανάπτυξης των βασιλισσών και οργανωμένο σύστημα καταγραφής των καλών χαρακτηριστικών που επιτεύχθηκαν στην επιλογή αυτή. Αυτές οι βελτιωμένες βασίλισσες θα αποτελέσουν την πηγή των νέων βασιλισσών και κηφήνων για κάθε γενεά.

Β. ΑΠΟ ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΚΑΙ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΚΕΛΙΟΥ 
Οι μέλισσες δεν δέχονται οποιοδήποτε βασιλικό κελί για την εκτροφή βασιλισσών. Κάθε ξένο υλικό που δεν έχει το κανονικό σχήμα και διαφέρει από το φυσικό της κυψέλης υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην γίνει αποδεκτό από τις μέλισσες. Γι’ αυτό κάθε υλικό και εργαλείο πρέπει να δοκιμάζεται πριν χρησιμοποιηθεί ευρέως. Πολλοί βασιλοτρόφοι προτιμούν να κατασκευάζουν τα κελιά με κερί γιατί αυτό είναι και το φυσικό της κυψέλης. Οι μέλισσες όμως δέχονται βασιλικά κελιά που είναι κατασκευασμένα και από άλλα υλικά, ειδικά από πλαστικά 2.
Το μέγεθος των κελιών. Τα φυσικά βασιλικά κύπελα έχουν εσωτερική διάμετρο στο χείλος τους 8-9 mm (χιλιοστά του μέτρου) και βάθος 8-10 mm. Οι μέλισσες δέχονται τα τεχνητά βασιλοκύτταρα που κυμαίνονται στο μέγεθος αυτό των φυσικών κελιών.



Γ. ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ ΤΗΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΕΝΗΣ ΠΡΟΝΥΜΦΗΣ 
Από τη στιγμή της εκκόλαψης του αυγού στο βασιλοκύτταρο η μικρή προνύμφη τρέφεται με μεγάλη ποσότητα βασιλικού πολτού που εφοδιάζουν οι παραμάνες εργάτριες. Η διάρκεια διατροφής της προνύμφης είναι μόνο 6 μέρες (από 3η μέχρι 9η μέρα) και η ανάπτυξή της είναι πολύ γρήγορη. Οι παραμάνες εργάτριες έχουν 4 μέρες περιθώριο, από την 3η μέχρι την 7η μέρα, να τροφοδοτήσουν την προνύμφη γιατί την 7η πλέον μέρα το βασιλοκύτταρο σφραγίζεται.. Αυτές οι 4 μέρες τροφοδότησης των βασιλοκυττάρων είναι οι πλέον κρίσιμες και όσο πιο μικρής ηλικίας προνύμφη εμβολιάζεται στα βασιλικά κελιά, τόσο πιο καλά θα τραφεί η προνύμφη και να δώσει βασίλισσα καλής ποιότητας.

Δ. ΑΠΟ ΤΗ ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Η ποσότητα αλλά και η ποιότητα της τροφής που καταναλώνει η βασίλισσα είναι υψίστης σημασίας. 'Οταν η τροφοδότηση με βασιλικό πολτό είναι ελλειπής, τότε όλες οι μετέπειτα τεχνικές προετοιμασίες είναι άχρηστες. Σύμφωνα με τον Haydak (1957) το μεγαλύτερο μέγεθος που έχουν οι υποφαρυγγικοί αδένες είναι στις εργάτριες ηλικίας 5 ημερών, όταν καταναλώνουν πολύ γύρη. Η άριστη φυσιολογική κατάσταση των εργατριών έχει άμεση επίδραση και στην καλή διατροφή των κηφήνων και των βασιλισσών. Την ημέρα του εμβολιασμού θα υπάρχουν στην κυψέλη πολλές παραμάνες μέλισσες 5-6 ημερών και καλά θρεμένες. Τα κελιά που εκτρέφονται με αυτές τις συνθήκες είναι μεγάλα και ομοιόμορφα σε μέγεθος, με εξαιρετικά αναπτυγμένο το ανάγλυφό τους, δείγμα ότι έχουν εκτραφεί καλά. (Εικ. 1).



Τις πρώτες ημέρες, μετά την έξοδό της από το κελί, η βασίλισσα δέχεται τη φροντίδα των εργατριών μέσα στο κυψελίδιο μέχρι να ωριμάσει αναπαραγωγικά. Είναι πολύ σημαντικό το κυψελίδιο να έχει αρκετή τροφή (μέλι και γύρη) καθώς και αρκετό πληθυσμό ώστε να έχουν τη δυνατότητα οι εργάτριες να ρυθμίζουν τη θερμοκρασία του και να τροφοδοτούν επαρκώς τη βασίλισσα

Ε. ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΛΗΘΥΣΜΟ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΙΩΝ ΕΚΤΡΟΦΗΣ ΒΑΣΙΛΙΚΩΝ ΚΕΛΙΩΝ ΚΑΙ ΚΥΨΕΛΙΔΙΩΝ ΣΥΖΕΥΞΗΣ 
Η δύναμη του μελισσιού χωρίς αμφιβολία έχει σημαντική επίδραση στο αποτέλεσμα της βασιλοτροφίας. Δεν φθάνει όμως μόνο ο αριθμός των εργατριών ενός μελισσιού, έχει σημασία και η αναλογία οικιακών και συλλεκτριών μελισσών. 'Ετσι με μια ισορροπημένη σύνθεση του πληθυσμού έχουμε έναν μεγάλο αριθμό παραμάνων εργατριών που θα είναι καθοριστικός για την ποιότητα των κηφήνων και των βασιλισσών που θα εκτραφούν (Εικ. 2).

Για την εκτροφή μιας βασίλισσας απαιτείται ένας ελάχιστος αριθμός μελισσών στο κυψελίδιο σύζευξης. Όσο πιο μεγάλος είναι ο αριθμός των εργατριών τόσο πιο σταθερή διατηρείται η θερμοκρασία μέσα στο κυψελίδιο ή στην κυψέλη ιδίως όταν οι καιρικές συνθήκες είναι αντίξοες (πολύ κρύο ή πολύ ζέστη). Για τις ελληνικές συνθήκες το τριπλοκυψελίδιο είναι το πιο κατάλληλο γιατί περιέχει 4.000- 5.000 μέλισσες, που είναι αρκετές για να εκθρέψουν άριστες βασίλισσες ακόμη και σε αντίξοες συνθήκες.



ΣΤ. ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΧΘΡΟΥΣ ΚΑΙ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ
Η πρώτη βασική προϋπόθεση για την καλή φροντίδα των βασιλισσών είναι η εξασφάλιση υγιών μελισσιών. 'Αρρωστα μελίσσια είναι ακατάλληλα για βασιλοτροφία γιατί μειώνεται η ζωτικότητά τους. και επειδή υπάρχει ο κίνδυνος να μεταδοθούν ασθένειες σε περισσότερα μελίσσια με τη δημιουργία κυψελιδίων. Τέτοιες ασθένειες είναι η νοζεμίαση, αμερικανική σηψιγονία, τραχειακή και βαρροϊκή ακαρίαση. Η κάθε μία με το δικό της τρόπο εξασθενεί το μελίσσι, οπότε δεν μπορεί να εξασφαλισθεί η παραγωγή βασιλισσών ποιότητας.

Ζ. ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΙΡΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ 
Η θερμοκρασία (35 oC ) και η σχετική υγρασία 40-60% είναι αρκετά σταθερή στη γονοφωλιά, ανεξάρτητα από τις συνεχείς αλλαγές που συμβαίνουν έξω στην ατμόσφαιρα. Το δυνατό μελίσσι είναι σε θέση να ρυθμίζει τη θερμοκρασία μέσα στην κυψέλη, χωρίς έτσι να επηρεάζεται η ποιότητα των παραγομένων βασιλισσών, βοηθούμενο βέβαια και από τους κατάλληλους χειρισμούς του μελισσοκόμου.

ΠΗΓΗ: Πασχάλης Χαριζάνης Εργαστήριο Σηροτροφίας & Μελισσοκομίας Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών 

Τροφοδοσία με σιρόπι για διέγερση

$
0
0

Σχόλιο Ο.Μ: Η διεγερτική τροφοδοσία το φθινόπωρο γίνεται όπως ακριβώς και την Άνοιξη, μόνο που την εφαρμόζουμε για λιγότερες μέρες, και βάζουμε σιρόπι αναλογίας 1 μέρος νερό 1 μέρος ζάχαρη. Η τροφοδοσία το φθινόπωρο είναι απαραίτητη μόνο αν τα μελίσσια μας δεν δουλεύουν κάποια ανθοφορία και δεν φέρνουν αρκετό μέλι προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες τους. Διαβάστε λοιπόν πως γίνεται η τροφοδοσία το φθινόπωρο...
Η διεγερτική τροφοδοσία με σιρόπι γίνεται για να ερεθίσουμε τη βασίλισσα, ώστε να γεννήσει περισσότερα αυγά. Κατά αυτό το τρόπο, χορηγώντας συνεχόμενα στο μελίσσι μικρές ποσότητες αραιού σιροπιού για καποιες μέρες, δίνουμε την ψευδαίσθηση στο σμήνος πως ξεκίνησε νεκταροέκκριση και η βασίλισσα έτσι αυξάνει τη γέννα της.


Εφαρμόζουμε διεγερτική τροφοδοσία αρχές της άνοιξης ώστε το μελίσσι να αυξήσει τον πληθυσμό του μετά το ξεχειμώνιασμα ή το φθινόπωρο μετα τον τρύγο για να ανανεωθούν οι πληθυσμοί στις κυψέλες μας.

Κατά την διεγερτική τροφοδοσία ετοιμάζουμε σιρόπι απο 1 μέρος ζάχαρη και 2 μέρη νερό. Τροφοδοτούμε και φροντίζουμε ώστε το μελίσσι να προσλαμβάνει καθημερινά 150-300ml σιροπιού. Δίνουμε δηλαδή καθημερινά μικρές ποσότητες σοροπιού και για περίπου 15 ημέρες. Συνολικά αυτές τις 15 ημέρες, δίνουμε στο κάθε μελίσσι περίπου 3 κιλά σιρόπι. Μια λεπτομέρεια για καλύτερα αποτελέσματα είναι να ξεκινήσουμε τη τροφοδοσία με την ελάχιστη ποσότητα και τις επόμενες ημέρες να αυξάνουμε σταδιακά τη ποσότητα που τροφοδοτούμε. Με αυτό το τρόπο δίνεται η αίσθηση στο μελίσσι πως έξω υπάρχει νεκταροέκκριση και συνεχώς αυξανόμενη εισροή απο νέκταρ στη κυψέλη....




τροφοδότης οροφής

Η διεγερτική τροφοδοσία για να είναι αποτελεσματική, πρέπει ταυτόχρονα να υπάρχει και άφθονη γύρη στις κυψέλες μας. Την άνοιξη η συλλογή γύρης είναι άφθονη και η διέγερση μας έχει επιτυχία, ενω σε άλλες περιπτώσεις που δεν υπάρχει έντονη συλλογή γύρης καλό είναι να τροφοδοτήσουμε επιπλέον με γύρη ή υποκατάστατο γύρης.

Επίσης κατα τη διέγερση αν δεν υπάρχουν προμήθειες σε μέλι στη κυψέλη, πρέπει να υπάρχει ζαχαροζύμαρο στη κυψέλη. Η διέγερτική τροφοδότηση αυξάνει το γόνο και το μελίσσι απαιτεί μεγάλες ποσότητες σε τροφή. Αν κάνουμε διέγερση χωρίς προμήθειες σε τροφές τα μελίσσια θα κινδυνεύσουν απο πείνα.

Ιδιαίτερη προσοχή επίσης χρειάζεται στις εξωτερικές θερμοκρασίες, γιατί αν είναι χαμηλές, οι μέλισσες δεν θα δέχονται το σιρόπι, θα πνίγονται ή θα παρουσιάσουν διάρροια. Εφαρμόζουμε διεγερτική τροφοδοσία αφου περάσει ο χειμώνας και δεν υπάρχει κίνδυνος για απότομες πτώσεις θερμοκρασίας τις επόμενες ημέρες.

Τροφοδότες για διέγερση:

1. Τοποθετούμε πιατάκι πάνω απο τα πλαίσια μεσα στη κυψέλη και εκει ρίχνουμε το σιρόπι. Μέσα τοποθετούμε ξυλαράκια ή πευκοβελόνες για μα μη πνίγονται οι μέλισσες στο σιρόπι. Το αρνητικό σε αυτη τη περίπτωση, είναι πως ενοχλούμε πολύ συχνά το μελίσσι, ανοίγοντας τη κυψέλη. Για να μην ενοχλούμε το μελίσσι, μπορούμε να βάλουμε στα καπάκια των κυψελών μας τάπες τροφοδοσίας και ετσι να ανοιγουμε τη τάπα και να ρίχνουμε σιρόπι στο πιατάκι.

2. Εξωτερικοί τροφοδότες. Τοποθετούνται στην είσοδο της κυψέλης και παρέχουν με αργό ρυθμό σιρόπι στα μελίσσια μας. Δεν χρειάζεται να τους γεμίζουμε καθημερινά, γιατι οι μέλισσες λαμβάνουν με αργό ρυθμό σιρόπι.

3. Σακούλα. Παίρνουμε σακούλες τροφίμων, σαν αυτές που βάζουν μέσα το ρύζι και τα όσπρια, την γεμίζουμε με ένα κιλό σιρόπι και κάνουμε ένα κόμπο ώστε να μη χύνεται. Ανοίγουμε τη κυψέλη και τοποθετούμε τη σακούλα με το σιρόπι πάνω απο τα τελάρα. Με μια βελόνα-καρφίτσα που έχουμε μαζί μας κάνουμε 2 τρύπες στο πάνω μέρος της σακούλας. Το σιρόπι δε χύνεται και οι μέλισσες το ρουφούν με πολύ αργό ρυθμό. Μεσα σε λίγες μέρες θα έχουν πάρει όλο το σιρόπι και τοποθετούμε καινούρια σακούλα σιροπιού. Αυτος ο τρόπος είναι απ τους καλύτερους μιας και δεν ανοίγουμε συχνά τη κυψέλη, το σιρόπι δε ξινίζει, δεν προκαλείται λεηλασία....αφου το σιρόπι δεν είναι εκτεθειμένο ώστε να το μυρίζονται οι ξένες μέλισσες.

4. Τροφοδότης μπουκάλι. Αντι για σακούλα μπορούμε να πάρουμε ένα πλαστικό μπουκάλι νερού του μισού λίτρου, να του ανοίξουμε μια τρύπα 2 mm και να το τοποθετήσουμε ανεστραμμένο πάνω απο τα τελάρα. Το σιρόπι δε χύνεται και οι μέλισσες ρουφούν με αργο ρυθμό το σιρόπι απ τη τρύπα.

5. Εσωτερικοί τροφοδότες οροφής, που μας δίνουν τη δυνατότητα να τροφοδοτούμε χωρίς να ενοχλούμε το μελίσσι. Καλύπτουν όλη την οροφή της κυψέλης. Το αρνητικό είναι το κόστος τους και ο χώρος που καταλαμβάνουν.





Τροφοδότης - σακούλα


Τροφοδότης εισόδου - εξωτερικός



Τέλος κάθε φορά που κάνουμε διέγερση μπορούμε να βάζουμε στο σιρόπι 1gr θυμόλη ανα 15 λίτρα σιροπιού. Τη θυμόλη τη διαλύουμε πρώτα σε 1ml οινόπνευμα και μετα τη ρίχνουμε στο σιρόπι. Με αυτο το τρόπο κάνουμε προληπτική θεραπεία για τη νοζεμίαση, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του ΑΠΘ. Προσωπικά όταν ξεκινώ διεγερτική τροφοδοσία την άνοιξη, δεν βαζω κατευθείαν θυμόλη, για να συνηθίσουν πρώτα τα μελίσσια την τροφοδοσία με σιρόπι και μετα απο λίγες μέρες όταν ξαναγεμίσω τους τροφοδότες βάζω στο σιρόπι και τη θυμόλη,

ΠΗΓΗ ΑΡΘΡΟΥ melissocomiko.blogspot.gr

Φουλ θερμομόνωση της κυψέλης και ανάπτυξη γόνου: Σούπερ πατέντα. Δείτε αποτελέσματα...

$
0
0


Ένα πολύ επίκαιρο θέμα για το οποίο γίνεται συζήτηση τον τελευταίο καιρό είναι πως μπορούμε να πετύχουμε καλύτερη θερμομόνωση στις κυψέλες χρησιμοποιώντας απλά και φτηνά υλικά. Μετά από τρία χρόνια χρήσης της πατέντας και μελετώντας τις θετικές επιδράσεις στο ξεχειμώνιασμα και τη γρήγορη-πρώιμη ανάπτυξη των μελισσιών στη Βόρεια Ελλάδα (Βέροια),αποφάσισα περίπου δύο μήνες πριν να προτείνω τη χρήση της ανακλαστικής μεμβράνης. Όπως έχω τονίσει πρέπει να καλύπτουμε πλήρως όλα τα πλαίσια για να πετύχουμε τη μέγιστη θερμομόνωση. Αν αφήσουμε κενό μαζί με τη διαφυγή της υγρασίας θα έχουμε και απώλεια θερμότητας.


Το άνοιγμα για τη μελισσοτροφή γίνεται ελαφρώς μπροστά (ή πίσω) διότι έχω παρατηρήσει ότι η μελισσόσφαιρα ακόμη και στα δυνατά μελίσσια μετακινείται συνήθως προς το πιο ζεστό σημείο της κυψέλης. Επίσης οι μέλισσες πρέπει να έχουν άμεση πρόσβαση στην τροφή από τρία πλαίσια γιατί όπως θα δείτε παρακάτω τόσοι είναι και πρώτοι γόνοι που έχουν τα μελίσσια στις αρχές Γενάρη.



Μετά τις χιονοπτώσεις και τις χαμηλές θερμοκρασίες στα τέλη Δεκέμβρη ανέβηκε η θερμοκρασία με αποτέλεσμα να έρθουν στις κυψέλες μας οι πρώτες γύρες. Έχοντας λοιπόν διαμορφώσει μια ζεστή φωλιά για τις μέλισσές μας με την χρήση της ανακλαστικής μεμβράνης και με τη φρέσκια γύρη, οι βασίλισσες ξεκίνησαν να ρίχνουν γόνους πολύ νωρίς για άλλη μια χρονιά.





Παρακάτω μπορείτε να δείτε φωτογραφίες (11/1/2016) με τις καλοταϊσμένες βασίλισσες και τους πρώτους σφραγισμένους γόνους της χρονιάς.
















Κι ένα βίντεο με τις βασίλισσες να περπατούν περήφανες πάνω στο πλαίσιο.


Τώρα οι ανάγκες του μελισσιού αυξάνονται διαρκώς με την εκτροφή του νέου γόνου, οπότε είναι η πιο κατάλληλη εποχή για την προσθήκη μιας ποιοτικής μελισσοτροφής που πρέπει να τοποθετείται πάνω από την ανακλαστική μεμβράνη όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα. Έτσι θα πετύχουμε ταχύτατη ανάπτυξη στα μελίσσια μας με τα αποτελέσματα να είναι ορατά πολύ νωρίς μες το Φλεβάρη. Βέβαια για να συμβεί αυτό θα πρέπει να έχουμε κάνει τους κατάλληλους χειρισμούς στο τέλος του φθινοπώρου.




Όπως γνωρίζουμε αν οι νεαρές μέλισσες (ο γόνος) τραφούν σωστά τότε παρατείνεται η διάρκεια ζωής τους και γίνονται πιο ανθεκτικές στις αντίξοες συνθήκες του χειμώνα γι’ αυτό μεταφέρω τα μελίσσια μου στην ανθοφορία της κουμαριάς και ταυτόχρονα τροφοδοτώ με γυρεόπιτα δικής μου παραγωγής κι όχι υποκατάστατο γύρης.



Στη συνέχεια παρακολουθείστε ένα βίντεο από το νεαρό μελισσοκόμο Αντώνη που χρησιμοποίησε για πρώτη φορά την πατέντα και είναι απόλυτα ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα.





Επιμέλεια κειμένου Λεωνίδας Τσιαμήτρος
Πηγή queenbeegr.blogspot.gr

Δείτε το πιο νοικοκυρεμένο μελισσοκομείο γεμάτο με πλαστικές κυψέλες της ANEL!!!

$
0
0


Είναι φανερό ότι τα τελευταία χρόνια οι πλαστικές κυψέλες της ANEL κάνουν θραύση και έχουν φτάσει σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, και όχι Μόνο. Μελισσοκόμοι από όλο το κόσμο δοκιμάζουν τις κυψέλες, και αυτό που έχουν να πουν είναι ότι είναι απλά τέλειες! Φούλ ανάπτυξη, άριστο ξεχειμώνιασμα, μέσα στο ιδανικό περιβάλλον, με ενισχυμένη μόνωση, για δροσιά το καλοκαίρι και ζέστη το χειμώνα! Δείτε ένα μελισσοκομείο, πολύ νοικοκυρεμένο, με πλαστικές κυψέλες της ANEL, όπου τα μελισσάκια δουλεύουν και πάνε σφαίρα. Οι εικόνες μιλάνε απο μόνες τους...



Περισσότερα για τις πλαστικές κυψέλες στο επίσημο site της ANEL...
http://anel.gr/el/products/1708/kupseles-anel-plereis

Σοβαρή ανακοίνωση για τις επιδοτήσεις μελισσοκομίας: Άλλαξαν οι προϋποθέσεις, μην κάνετε ακόμα αιτήσεις...

$
0
0
Μια πολύ σοβαρή ανακοίνωση δημοσίευσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος, Βασίλης Ντούρας, στην οποία προειδοποιεί κανένας μελισσοκόμος να μην καταθέσει τις αιτήσεις για τις επιδοτήσεις μελισσοκομίας. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του, φέτος έχουν αλλάξει οι διαδικασίες και οι προυποθέσεις, έτσι πρίν κάνουμε οτιδήποτε πρέπει να ενημερωθούμε πλήρως. Διαβάστε αυτούσια την άνακοίνωση του, η οποία αφορά τις τρέχουσες επιδοτήσεις μελισσοκομίας, για αντικατάσταση κυψελών 10% αλλά και στήριξη της νομαδικής μελισσοκομίας για πετρέλαιο...





Θέμα: Κυψέλες διαχείμανσης και δικαιούχοι ενίσχυσης των δράσεων 3.1 «εξοπλισμός για τη διευκόλυνση μετακινήσεων» και 3.2 «οικονομική στήριξη της νομαδικής μελισσοκομίας».

Συνάδελφοι,
σχετικά με το έγγραφο που στάλθηκε προς τις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής και την ΟΜΣΕ από το Τμήμα Μελισσοκομίας του Υπουργείου για τις αιτήσεις για τις μετακινήσεις κυψελών και τις κυψέλες διαχείμανσης, παρακαλώ ενημερώστε τους συναδέλφους μελισσοκόμους της περιοχής σας να μη βιαστούν να καταθέσουν αιτήσεις (άλλωστε οι καταληκτικές ημερομηνίες είναι η 20η Μάη και 31 Δεκεμβρίου, αντίστοιχα).  Έχουν αλλάξει πολλά τόσο στις διαδικασίες (χωρίς τα Κέντρα Μελισσοκομίας) όσο και στις προϋποθέσεις (ελάχιστο ακαθάριστης αξίας παραγωγής 8000€), που δημιουργούν τεράστια προβλήματα. Δεν υπάρχει αποδοχή αυτών των μεταβολών από την Ομοσπονδία και η θέση μας είναι πώς ότι τελικά γίνει να γίνεται μέσω των Κέντρων Μελισσοκομίας.

Μέχρι να υπάρξουν διευκρινήσεις και λύσεις στα προβλήματα, ας μην κάνουμε τα χαρτιά μας ακόμη. Για οτιδήποτε νεότερο θα σας ενημερώσουμε άμεσα.

Δωρεάν μαθήματα μελισσοκομίας κάθε βδομάδα από την ANEL στη Θεσσαλονίκη! Μια αξιέπαινη κίνηση...

$
0
0


Μελισσοκομικά Μαθήματα κάθε εβδομάδα, εντελώς δωρεάν από την ANEL στη Θεσσαλονίκη. Είναι μια ακόμα αξιέπαινη κίνηση της εταιρίας, να βοηθήσει τους μελισσοκόμους, νέους αλλά και πιο έμπειρους επιδεικνύοντας βασικούς μελισσοκομικούς χειρισμούς, ζωντανά στο μελισσοκομείο δίπλα στα μελίσσια. Έμπειροι μελισσοκόμοι είναι έτοιμοι να σας μεταφέρουν τις εμπειρίες τους, και να αποκομίσετε γνώσεις που άλλοι θα πλήρωναν για να τις μάθουν... Μπράβο και πάλι στην ANEL. Δείτε την Ανακοίνωση!

Μελισσοκομικές Εργασίες στην ANEL Θεσσαλονίκης!

Μία φορά το μήνα (Τετάρτες) επιδεικνύουμε και εφαρμόζουμε εποχιακές μελισσοκομικές εργασίες στο κατάστημα καθώς και στο μελισσοκομείο της ANEL έξω από την Θεσσαλονίκη.

Μια ευκαιρία για αρχάριους, και όχι μόνο, μελισσοκόμους να μάθουν, να εξασκηθούν αλλά και να ανταλλάξουν απόψεις και γνώσεις πάνω στους μελισσοκομικούς χειρισμούς.​​

Χωρίς κόστος συμμετοχής! Τηλεφωνήστε μας απλά στο 2392072786 για να δηλώσετε συμμετοχή και να ενημερωθείτε για το ραντεβού κάθε μήνα καθώς θα υπάρξουν εξορμήσεις στο μελισσοκομείο της ANEL! 

ΠΡΟΣΟΧΗ: Το πρόγραμμα εργασιών και τα ραντεβού υπόκεινται σε αλλαγές αναλόγως με τον καιρό!
Περιηγηθήτε στο νέο μας e-shop:
www.anel.gr
Ακολουθήστε μας στα social media:
  
ANEL - Τα πάντα για το μελισσοκόμο!
ANEL CO - Ε.Ε. ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ & ΣΙΑ Ε.Ε.
45η οδός, Νο6 - 13341 ΒΙΟ.ΠΑ. ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ, ΑΘΗΝΑ
Tel-FAX: (+30) 210 2483870, 210 2771180, 210 2771101
Email: info@anel.gr - sales@anel.gr - Website: www.anel.gr
Υποκατάστημα Θεσσαλονίκης:
17ο χλμ. Θεσσαλονίκης - Ν. Μουδανιών, 57001, Θέρμη - Νέο Ρύσιο
Tel: (+30) 23920 72786 - Email: info-thess@anel.gr

Το φθινοπωρινό - χειμωνιάτικο μελισσοκομικό φυτό που κάνει το θαύμα του στα μελίσσια...

$
0
0


Έχουμε διαβάσει κατά καιρούς για διάφορα μελισσοκομικά φυτά που μπορούμε να φυτέψουμε στο κήπο ή στο κτήμα μας, και να συλλέγουν οι μέλισσες νέκταρ και γύρη όλες τις εποχές. Πρόκειται για μια ιδανική λύση για όσους κρατάνε μελίσσια, στατικά, και όχι νομαδικά, δηλαδή δεν μεταφέρουν τις κυψέλες τους. Όλοι γνωρίζουμε την φακελωτή, που αποτελεί ένα απο τα πιο γνωστά μελισσοκομικά φυτά, καλλιέργειας, για ενίσχυση των μελισσιών Άνοιξη Καλοκαίρι και φθινόπωρο.


Ωστόσο σήμερα σας έχω ένα μελισσοκομικό φυτό, το οποίο έχει την πθιο συνεχόμενη ανθοφορία, την πιο κρίσιμη εποχή του χρόνου. Όλοι ξέρουμε πόσο ανάγκη έχουν τα μελίσσια μας, μια ανθοφορία το φθινόπωρο, αλλά τι γίνετε όταν αυτή η ανθοφορία συνεχίζεται μέχρι το χειμώνα και δίνει ακατάπαυστα μέλι και γύρη; Μια ανθοφορία που απο την φύτευση της, δεν χρειάζεται περιποίηση, ζεί για πολλά πολλά χρόνια, και τα μελίσσια την δουλεύουν ασταμάτητα κάθε χρόνο; Μπορείτε να φανταστείτε για ποιό μελισσοκομικό φυτό θα μιλήσουμε σήμερα;

Μα φυσικά το δεντρολίβανο! Ένα θαμνώδες δέντρο, το οποίο συναντάμε παντού στις έπαυλες, αλλά και τους φράχτες πολλών σπιτιών. Πρόκειται για ένα άριστο μελισσοκομικό φυτό το οποίο είναι πολύ αποδοτικό τους Μήνες Οκτώβριο - Νοέμβριο - Δεκέμβιο και όσο μεγαλύτερη η έκταση της φύτευσης, τόσο περισσότερο και το μέλι. Πολλοί μελισσοκόμοι μάλιστα επιλέγουν την θέση του μελισσοκομείου τους να είναι κοντά στα προάστια πόλεων, μιας και το δεντρολίβανι είναι στην φούρια του εντός τέτοιων περιοχών! Το δεντρολίβανο είναι ένας μόβ παράδεισος για τις μέλισσες.

Έχω δεί χρονιές που είναι ανθισμένη η κουμαριά, το ρείκι, η ακονιζιά και οι μέλισσες τρελαίνονται επάνω στο δεντρολίβανο! Το μελισσοκομείο μου είναι τοποθετημένο δίπλα σε δεντρολίβανο, όχι πολλά δέντρα, αλλά είναι πλέον αρκετά, για να συγκεντρώσω εμπειρία και πλέον να πιστέψω ότι πρόκειται για το καλύτερο μελισσοκομικό φυτό που φυτεύεται απο το μελισσοκόμο και βοηθάει πολύ τα μελίσσια.

Οι μέλισσες βουίζουν κάθε φορά που επισκέπτομαι το μέρος με τα δεντρολίβανα! Τόσο έντονο βουητό, που νιώθεις την χαρά και την μανία των μελισσών για συλλογή τροφής. Το βουητό θα θύμιζε σμηνουργία, μιλάμε για τόσες πολλές μέλισσες, πράγμα που δηλώνει την ποιότητα του νέκταρ και της γύρης που δίνει, για να δουλεύουν έτσι τα μελισσάκια.

Πάρτε μια γεύση λοιπόν...









Και αποτέλεσμα στα μελίσσια που είναι δίπλα...


Και ένα βιντεάκι... 

Σούπερ καταπολέμηση βαρρόα με ταινίες σε βαριά προσβεβλημένα μελίσσια: Τοποθέτηση και ένα κολπάκι

$
0
0


Μελίσσσια που ταλαιπωρούνται από βαρρόα δείχνουν σαν άρρωστα δεν αναπτύσσονται. δεν συλλέγουν μέλι γύρη, και φαίνονται καχεκτικά, σε πολύ χειρότερη κατάσταση απο οποιοδήποτε άλλο μελίσσι. Καθώς επιθεωρώ τα μελίσσια μου το φθινόπωρο, όσα δω και έχουν λίγο γόνο αμέσως στρέφω τη προσοχή μου τι έφταιξε και συμβαίνει αυτό! Η βαρρόα είναι ύπουλη και όσα μελίσσια μείνουν αθεράπευτα οι συνέπειες μπορεί να είναι ολέθριες. Ρωτώντας παλιούς μελισσοκόμους για την θεραπεία της βαρρόα, η συμβουλή τους είναι μια. Μην αμελήσετε τη θεραπεία για βαρρόα το φθινόπωρο, έστω και καθυστερημένα, γιατί τα μελίσσια δεν πάνε για χειμώνα μαζί με βαρρόα.

Πρίν λίγες ημέρες συνάντησα ένα παλιό μελισσοκόμο. Τον ρώτησα λοιπόν για ένα νέο που έχει βαρρόα στα μελίσσια για να δω τι συμβουλή θα μου έδινε. Το δύσκολο στην υπόθεση αυτή είναι ότι απο τον Οκτώβριο τα μελίσσια αυξάνουν την γέννα τους και ο γόνος είναι πολύς, πράγμα που δυσκολεύει κάθε επέμβαση και χειρισμό. Τα βαρρόα κρύβονται μέσα στον γόνο και δεν τα πιάνει η δραστική ουσία. Ο παλιός μελισσοκόμος μου είπε λοιπόν, να κάνει οπωσδήποτε θεραπεία για βαρρόα, διότι οι μέλισσες που θα γεννηθούν πρέπει να είναι γερές και δυνατές χωρίς βαρρόα επάνω τους. Δεν πάει κανένας μελισσοκόμος για χειμώνα αν δε καθαρίσει τα μελίσσια απο τη βαρρόα. Μάλιστα μου είπε ότι τα καταστήματα στο τόπο μου, φτιάχνουν και αυτοσχέδιες ταινίες, τις οποίες μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποιος και να έχει μέγιστη αποτελεσματικότητα. Μόλις 25 λεπτά η μια κοστίζει, μου είπε και δίνεται και απο τα δύο καταστήματα που υπάρχουν στη πόλη.

Το μυστικό στη καταπολέμηση της βαρρόα είναι ακόμα και με ύπαρξη γόνου να βάλουμε σωστά τις ταινίες. Οι ταινίες μπαίνουν πάντα εκεί που είναι ο περισσότερος γόνος. Εκεί που βρίσκεται ο πυρήνας του μελισσιού. Για μελίσσια που έχουν ήδη μεγάλη έκταση γόνου, και πάρουμε να βάλουμε αυτοσχέδιες ταινίες, η καλυτερη αποτελεσματικότητα υπάρχει αν τις βάλουμε εκεί που υπάρχει φρέσκος χειλωμένος γόνος και ασπρίζει. Δηλαδή 1-2 μέρες πριν γίνει η σφράγηση. Τα βαρρόα μαγνιτίζονται σε αυτό το μέρος της κυψέλης, και μόλις πλησιάσουν σκοτώνονται.

Αν πάρουμε αγοραστές σφραγιστές ταινίες, τότε μπορούμε να τις τοποθετήσουμε δίπλα στο σφραγισμένο γόνο που είναι έτοιμος να εκκολαφθεί. Εκεί βρίσκονται τα περισσότερα κρυμμένα βαρρόα. Οι αγοραστές ταινίες έχουν ένα χημικό που επιβραδύνει την απελευθέρωση της χημικής ουσίας, αυτός είναι ο λόγος που τις αφήνουμε για πάνω απο 30 μέρες μέσα στη κυψέλη.

Μερικοί μελισσοκόμοι λένε "Όταν υπάρχει γόνος, δεν κάνουμε θεραπείες για βαρρόα, δεν έχει αποτέλεσμα ότι και αν κάνουμε". Η αλήθεια είναι πως ισχύει αυτό το πράγμα. Αλλά όταν έχουμε τόσο βαριά προσβολή, πρέπει άμεσα να δράσουμε ακόμα και αν η αποτελεσματικότητα της επέμβασης μας είναι πολύ μικρή. Έστω ένα μικρό ξελάφρωμα μπορεί αν σώσει το μελίσσι μας όσο και δεν το πιστεύει κάποιος.

Παρακάτω σας δείχνω κάποιες ταινίες που μπήκαν σε μελίσσια και έπειτα από λίγες ημέρες απαλλάχτηκαν από τη πολύ βαρρόα και έριξαν γόνο. Η επέμβαση αποδείχτηκε σωτήρια... Οι ταινίες μπήκαν μια ανα μελίσσι, ίσα ίσα να γίνει ένα μικρό ξελάφρωμα, και να αντέξουν δυνατά μέχρι τον  Δεκέμωβριο όπου και θα γίνει η οριστική θεραπεία βαρρόα για τον υπόλοιπο χρόνο...




Πατέντα για αύξηση της γέννας της βασίλισσας: Πως θα κάνετε "θηρία"τα μελίσσια μέχρι τον επόμενο μήνα!

$
0
0


Αυτή τη περίοδο τα μελίσσια λόγω πτώσης της θερμοκρασίας και πιθανόν έλλειψης μελιού, δεν εκτρέφουν τόσο εκτεταμένα γόνο επάνω στο πλαίσιο. Δηλαδή ο γόνος δεν καλύπτει όλη την επιφάνεια της κηρήθρας, αλλά μπορεί να φτάνει μεχρι τη μέση, και να υπάρχουν 2-3 τέτοια πλαίσια μέσα στη κυψέλη. Εμείς όμως τώρα το φθινόπωρο θέλουμε μέγιστη ανάπτυξη, δηλαδή το μελίσσι να ταίσει όσο το δυνατόν περισσότερο γόνο, για να αποκτήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο πλυθησμό για το χειμώνα. Μην ξεχνάμε ότι σε 1-2 μήνες τα μελίσσια θα αρχίσουν να χάνουν πάλι πλυθησμό, κάτι το οποίο είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό ιδιαίτερα για τα μικρά μελίσσια 2-3 πλαίσιων. Ξέρετε με σωστούς χειρισμούς ακόμα και τα πιο μικρά μελίσσια μπορούν να αναπτυχθούν και να σωθούν. Αρκεί να ξέρουμε τον τρόπο.


Αυτή τη περίοδο χρειαζόμαστε να τηρούνται δύο πραγματάκια στα μελίσσια. Όλα μας τα μελίσσια να παίρνουν πλούσιο πρωινό και μεσημεριανό ήλιο, δηλαδή να είναι τοποθετημένα σε ένα ηλιόλουστο μέρος. Ξέρετε ότι ο ήλιος είναι το πάν στα μελισσάκια μας για την εκτροφή του γόνου. Αν κοιτάξετε προσεκτικά, θα δείτε ότι ο γόνος που αναπτύσσουν τα μελίσσια βρίσκεται πάντα κοντά στις πλευρές τις κυψέλης που χτυπάει ο ήλιος το πρωί αλλά και το μεσημέρι.

Οι απώλειες θερμότητας απο τον γόνο είναι εξίσου σημαντικό κομμάτι. Το μελίσσι χρειάζεται 35 βαθμούς μέσα στη κυψέλη. Αν η βασίλισσα δεν νιώθει αρκετά ζεστή τη κυψέλη της δεν επεκτείνει τον γόνο της, κάτι το οποίο είναι ζημειογόνο για εμάς τους μελισσοκόμους. Η βασίλισσα δεν αυξάνει πολύ τον γόνο το φθινόπωρο, λόγω ότι μπορεί να υπάρξει πτώση της θερμοκρασίας και να παγώσουν οι προνύμφες. Θα σας πω ένα τρίκ για να καταλάβετε πόσο ζεστή είναι η κυψέλη. Όταν πηγαίνετε μεσημέρι στα μελίσσια, καθώς ξεκολλάτε τα πλαίσια μεταξύ τους, πρέπει να ξεκολλάνε εύκολα και να μην δυσκολευόσαστε. Αν το μελίσσι έχει πολλές απώλειες θερμότητας, δεν το χτυπά ο ήλιος, και μένει κάτω απο 32 βαθμούς, τότε τα πλαίσια είναι κολλημένα σα τσιμέντο μεταξύ τους.

Επίσης ένα δείγμα υγείας και καλής θερμότητας του μελισσιού είναι οι συλλέκτριες που κάνουν αέρα έξω απο τη κυψέλη. Αν δούμε 1-10 συλλέκτριες να κάνουν αέρα έξω απο τη κυψέλη, αυτό σημαίνει ότι έχουμε περισσότερη θερμότητα απο αυτή που χρειάζεται ο γόνος πχ 36 βαθμούς. Και οι συλλέκτριες προσπαθούν να δροσίσουν λίγο τη κυψέλη. Σε όσα μελίσσια δείτε τέτοιο πράγμα και ανοίξετε μέσα, ο γόνος θα είναι πολύς και εκτεταμένος. Η βασίλισσα έχει την απαραίτητη ζεστασιά για να καλύψει πολλά πλαίσια γόνου και να έρθει ανάπτυξη.

Για να πετύχουμε άριστη θερμομόνωση στη κυψέλη, και ο γόνος να είναι πολύς στα μελίσσια χρειαζόμαστε λίγα πραγματάκια να τηρούνται. Το πρώτο είναι ύπαρξη τροφής και αποθεμάτων μελιού, το δεύτεο να σφίξουμε τα μελίσσια σε όσα πλαίσια πατάνε, και το τρίτο να βάλουμε κηρόπανο, και φελιζόλ στα πλάγια, για να ζεσταθούν τα μελίσσια μας. Άπαξ και τηρήσετε αυτά τα πράγματάκια να με θυμηθείτε τα μελίσσια αμέσως θα αυξήσουν την γέννα τους....

Τάισμα και θερμομόνωση των μελισσιών...







Γόνοι μετά τους χειρισμούς θερμομόνωσης και ταίσματος των μελισσιών...






Την πετσοκόβουν την τροφή...



Αυτά ήταν που ήθελα να σας πω σήμερα. Και μην τα παρατάτε. Όσα μελίσσια είναι μικρά, αν τα περιποιηθείτε σώζονται. Έχω σώσει πάρα πολλά έτσι...
Οι τροφές που ταίζουμε τα μελίσσια είναι απο την Αρκαδική Μελισσοκομία, το ΜΕΛΟΖΥΜ, και το ΜΕΛΟΖΥΜ EXTRA με βιταμίνες, και έχουν άριστα αποτελέσματα. Μπορείτε να επικοινωνήσετε με την εταιρία στα τηλ 2105551492η στο site arkadikimelissokomia.gr

Ένα εκπληκτικό βιντεάκι , κομμάτι του ντοκιμαντέρ SILENCE OF THE BEES

$
0
0


Δείτε ένα εκπληκτικό βιντεάκι , κομμάτι του ντοκιμαντέρ SILENCE OF THE BEES.
Η ζωή μέσα στην κυψέλη είναι απόλυτα ιεραρχημένη ενώ η βασίλισσα αποτελεί την "αναπαραγωγική μηχανή"του σμήνους. Αξίζει να το δείτε...


Πώς μπορούμε να αναγνωρίσουμε το καλό μέλι; τι πρέπει να ξέρουμε προτού το αγοράσουμε

$
0
0


Το αγνό ανεπεξέργαστο μέλι διαφέρει σε πολύ μεγάλο βαθμό από το φιλτραρισμένο μέλι που πωλείται στα σούπερ μάρκετ.

Πώς μπορούμε να αναγνωρίσουμε το καλό μέλι;

Δεν είναι όλα τα μέλια ίδια. Περίπου το 76% της συνολικής ποσότητας μελιού που πωλείται στις ΗΠΑ είναι νοθευμένο. Στις περισσότερες περιπτώσεις έχει υποστεί τέτοια επεξεργασία που τα θρεπτικά συστατικά που κάνουν το μέλι «υπερτροφή» έχουν χαθεί.


Διαβάστε μερικά χρήσιμα στοιχεία που πρέπει να γνωρίζετε προτού αγοράσετε μέλι.

1. Το αγνό μέλι περιέχει γύρη από τις μέλισσες, η οποία θεωρείται μια από τις πιο θρεπτικές φυσικές τροφές. Η γύρη περιέχει υψηλές ποσότητες πρωτεΐνης και χρησιμοποιείται στην κινέζικη ιατρική ως παράγοντας εξισορρόπησης της διατροφής που προσφέρει υγεία, μακροζωία, ζωντάνια και ενέργεια. Επίσης, έχει αποδειχθεί η αξία της στον έλεγχο βάρους, έχει αντιγηραντικές ιδιότητες και καταπολεμά τις αλλεργίες.

2. Όταν το μέλι έχει υποστεί φιλτράρισμα ή παστερίωση, η γύρη αφαιρείται και μαζί οι ωφέλειες από την κατανάλωσή της. Οι μελιτοπαραγωγικές εταιρείες ξεκίνησαν να φιλτράρουν το μέλι για να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής στο ράφι, αλλά στερούσαν το προϊόν από όλα τα θρεπτικά του συστατικά.

3. Πολλές εταιρείες προσθέτουν στο μέλι σιρόπι καλαμποκιού με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη (HFCS), το οποίο προέρχεται από γενετικά μεταλλαγμένο καλαμπόκι. Το HFCS συνδέεται με τον διαβήτη, την παχυσαρκία, την υπέρταση, ηπατικές παθήσεις και αρτηριακή στένωση.

4. Πολλά μέλια που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ εισάγονται από την Κίνα και την Ινδία. Στις ΗΠΑ συχνές είναι οι περιπτώσεις τέτοιων προϊόντων που έχουν αποσυρθεί διότι περιέχουν απαγορευμένες, ακόμα και καρκινογόνες ουσίες.

5. Στις ΗΠΑ είναι πολύ δύσκολο για κάποιον να βρει μέλι οργανικής παραγωγής. Δεδομένης της ευρείας χρήσης παρασιτοκτόνων στις καλλιέργειες είναι δύσκολο κανείς να εγγυηθεί ότι το μέλι που παράγουν οι μέλισσές του είναι «καθαρό». Σύμφωνα με το blog Ready Nutrition «μια κυψέλη θα πρέπει να βρίσκεται στο κέντρο μιας έκτασης 40 στρεμμάτων με οργανικές καλλιέργειες ώστε το μέλι να είναι βιολογικό».

Στην Ελλάδα -όπου ομολογουμένως παράγεται το ποιοτικότερο μέλι στον κόσμο- τα πράγματα είναι πιο εύκολα, αλλά και πάλι θέλει ψάξιμο και ενημέρωση.

6. Το αγνό, μη επεξεργασμένο μέλι διατηρείται για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Αν ζαχαρώσει μπορούμε να το επαναφέρουμε στην πρότερη κατάσταση με μπεν-μαρί.

Αγοράζουμε λοιπόν ντόπιο ελληνικό μέλι, από μικρούς παραγωγούς και προσθέτουμε έναν πραγματικό θησαυρό στη διατροφή μας.

—Η διατροφική αξία του μελιού

Το μέλι αποκαλείται και «τροφή των θεών» και όχι άδικα! Η βιολογική αξία του μελιού έγκειται τόσο στη διαιτητική αξία που έχει για τον ανθρώπινο οργανισμό καθώς και στην αντιβακτηριακή, στη μυκοστατική και την αντιοξειδωτική του δράση.

Το μέλι περιέχει μια πληθώρα συστατικών, όπως σάκχαρα, αμινοξέα, μεταλλικά στοιχεία, ένζυμα και βιταμίνες, που είναι ευεργετικάγια τον άνθρωπο.

Πιο αναλυτικά, η φρουκτόζη και η γλυκόζη, που είναι τα κυριότερα σάκχαρα του μελιού, αφομοιώνονται πιο εύκολα και γρήγορα από τον ανθρώπινο οργανισμό. Επιπλέον, η γλυκόζη είναι η μόνη μορφή σακχάρου που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους μυς, γι’ αυτό το μέλι αποτελεί μια άριστη πηγή ενέργειαςγια παιδιά και αθλητές.

Τα μεταλλικά στοιχεία (κάλιο, ασβέστιο, χλώριο και νάτριο) που περιέχει το μέλι βοηθούν στη λειτουργία των κυττάρων του οργανισμού, στη διατήρηση της υγείας των οστών και των δοντιών και στη πήξη του αίματος.

Τα ένζυμα του μελιού (διαστάση, καταλάση) είναι καταλύτες σε πολλές αντιδράσεις του οργανισμού που έχουν σαν αποτέλεσμα τη διάσπαση ελεύθερων ριζών που είναι επιβλαβείς για τον άνθρωπο.

Το μέλι τέλος περιέχει ένα μεγάλο αριθμό βιταμινών, όπως βιταμίνες Α, Β1, C, ριβοφλαβίνη κ.ά. που αν και βρίσκονται σε μικρή ποσότητα συμβάλλουν στην απορρόφηση των σακχάρων από τον οργανισμό και γενικότερα στην καλή λειτουργία του.

Όσον αφορά τη συμβολή του μελιού στην ανθρώπινη διατροφή, από μετρήσεις που έγιναν από το Υπουργείο Γεωργίας των Η.Π.Α. βρέθηκε ότι το μέλι έχει κατά μέσο όρο 300 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια.

Ένα τυπικό δείγμα μελιού αποτελείται από: φρουκτόζη: 38%, γλυκόζη: 31%, σουκρόζη: 1,3%, μαλτόζη: 7,1%, νερό: 17% και τέφρα:0,2%

Ο γλυκαιμικός δείκτης κυμαίνεται από 31 έως 78, ανάλογα με την ποικιλία

Διατροφική αξία ανά 100g
Ενέργεια1272kJ (304kcal)
Υδατάνθρακες82,4g
Σάκχαρα82,12g
Φυτικές ίνες0,2g
Λιπαρά0g
Πρωτεΐνες0,3g
Νερό17,1g
Ριβοφλαβίνη (Β2)0,038mg (3%)
Νιασίνη (Β3)0,121mg (1%)
Παντοθενικό οξύ (Β5)0,068mg (1%)
Βιταμίνη Β60,024mg (2%)
Φολικό οξύ2μg (1%)
Βιταμίνη C0,5 mg (1%)
Ασβέστιο6 mg (1%)
Σίδηρος0,42 mg (3%)
Μαγνήσιο2 mg (1%)
Φωσφόρος4 mg (1%)
Κάλιο52 mg (1%)
Νάτριο4 mg (0%)
Ψευδάργυρος0,22 mg (2%)
100g ισοδυναμούν περίπου με 5 κουταλιές της σούπας
Τα ποσοστό (%) της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας για ενήλικες σύμφωνα με το USDA
Πηγή:USDA

Η καλύτερη φυλή μέλισσας: Δείτε τα αποτελέσματα του μεγαλύτερου πειράματος με 597 μελίσσια...

$
0
0


Στο πείραμα αυτό συγκρίναμε 597 μελίσσια  σε 21 δια­φορετικές περιοχές, για 2,5 χρόνια!!!

Για εκατομμύρια χρόνια οι μέλισσες ζούσαν χωρίς την επέμβαση του ανθρώπου. Αυτός ήταν ο λόγος για να ξεκινήσει μια μεγάλη έρευνα. Οι επιστήμονες ξεκίνησαν να διερεύνουν την επι­βίωση των μελισσοσμηνών σε σχέση με την ΦΥΛΗκαι την προσαρμοστικότητάτους στους περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως είναι οι καιρικές συνθήκες, οι ασθένειες και η μελισσοκομική πρα­κτική.

Για να μελετήσουμε την πολύπλοκη αλληλεπίδραση των μελισσοσμηνών και του περιβάλλοντος, οργανώσαμε ένα πολύ μεγάλο πείραμα με συνεργάτες από 11 χώρες.

Στο πείραμα αυτό συγκρίναμε 597 μελίσσια  σε 21 δια­φορετικές περιοχές με διαφορετικό περιβάλλον, για 2,5 χρόνια. Οι πληθυσμοί μελισσών που χρησιμοποιήθηκαν ήταν από αυτούς που δια­τηρούνταν στα συμμετέχοντα Ινστιτούτα. Σε κάθε μία δε από τις 21 περιοχές ελέγχονταν ο ντόπιος πληθυσμός μελισσών μαζί 2 ή 3 μη ντόπιους πληθυσμούς. Οι 16 πληθυσμοί ανήκαν στα 5 βασικά Ευρωπαϊκά υπο-είδη:. Apis mellifera mellifera. A. m. carnica, A. m. ligustica. A. m. macedonica and A. m. siciliana.

Όλα τα μελίσσια ελέγχονταν και αξιολογούνταν σε τακτά χρονικά διαστή­ματα και με την ίδια ακριβώς μεθοδολογία από όλους τους συνεργάτες, σύμ­φωνα πάντα με τα διεθνή πρότυπα (Buchler et at., 2013) αλλά και τις συστάσεις της APIMΟNDIA.



ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

Καμία θεραπεία δεν εφαρμόστηκε για το Βαρρόαεκτός από την απομάκρυνση κλειστού γόνου. Μελίσσια στα οποία το επίπεδο του Βαρρόα ήταν υπερβολικά υψηλό για να επιζήσουν, απομακρύνονταν από το πείραμα για να μην γίνεται περεταίρω μετάδοση των ακάρεων και θεω­ρούνταν «νεκρά».

Ο υβριδισμός μειώνει την άμυνα του μελισσιού
Παρά το γεγονός ότι παρατηρήθηκε αισθητή διαφορά στη συμπεριφορά και στις επιδόσεις μεταξύ των πληθυσμών που προέρχονταν από προγράμματα βελτίωσης και αυτών που δεν είχαν υποστεί καμία στο παρελθόν, κανένας πληθυσμός δεν έδειξε ανώτερη απόδοση σε καμία περιοχή. Ωστόσο, σημαν­τικότερη ήταν η παρατήρηση ότι οι πληθυσμοί που βρέθηκαν με τη γενετική ανάλυση να έχουν έντονα σημάδια υβριδισμού σημεί­ωσαν σημαντικά χαμηλότερη πραότητα από τους μη υβριδισμένους πληθυ­σμούς,

Οι ντόπιοι πληθυσμοί επιβιώνουν περισσότερο
Από τα 597 μελίσσια που παρακολουθήσαμε, τα 94 (15,77.) επιβίωσαν μέχρι το τέλος του πειράματος. Παρατηρήσαμε μεγάλες διαφορές στο χρόνο επι­βίωσης και στο φορτίο των ασθενειών, τόσο μεταξύ των γεωγραφικών πε­ριοχών όσο και μεταξύ των πληθυσμών. Ο χρόνος επιβίωσης διέφερε επίσης αισθητά μεταξύ των πληθυσμών. Εδώ, παρατηρήσαμε μια σημαντική διαφορά στο χρόνο επιβίωσης μεταξύ των ντόπιων και των ξένων πληθυσμών. Ενώ σε κάθε δεδομένη περιοχή, τα ξένα μελίσσια επέζησαν κατά μέσο όρο 470 ημέρες, ο μέσος χρόνος επιβίωσης των ντόπιων μελισσών ήταν 553 ημέ­ρες. Οι ντόπιες δηλαδή μέλισσες επέζησαν κατά μέσο όρο Β3 ημέρες περισ­σότερο από τις ξένες.

Αιτίες για τις απώλειες μελισσιών
Οι πιο συχνές αιτίες για τις απώλειες των μελισσών ήταν το ακάρι Βαρρόα (38%) και η Νοσεμίαση . Όλοι οι άλλοι λόγοι (πείνα, λεηλασία, απώλεια του χει­μώνα, άλλες ασθένειες, άγνωστοι λόγοι) ήταν λιγότερο συχνές.

Η προσβολή από Βαρρόα επηρεάζεται από την περιοχή
Η προσβολή από Βαρρόα επηρεάζεται περισσότερο από τη θέση του μελισσοκομείου παρά από τη γενετική προέλευση των μελισσών. Σε ορισμένα μέρη παρατηρήσαμε μια γρήγορη αύξηση του πλη­θυσμού των ακάρεων, ενώ σε άλλες περιοχές τα ποσοστά προσβολής αυξά­νονταν πολύ πιο αργά. 



Η Nosema δεν ήταν ανάμεσα στις βασικές αιτίες για τις απώλειες
Το παράσιτο Nosema ήταν παρών σε όλες σχεδόν τις περιοχές, αλλά οι απώλειες των μελισσών που αποδίδεται στο Nosema ήταν χαμηλές και μόνον στις περιοχές εκείνες που είχαν τα υψηλότερα ποσοστά (Πολωνία και Ιταλία) παρατηρήθηκαν περιστασιακά. Στις περισσότερες περιπτώσεις παρατηρήσαμε μόνο το «νέο» Nosema ceranae. ενώ το Nosema apis περιορίστηκε αρκετά.

Ασθένειες
Η συχνότητα των λοιμώξεων από τον ιό της Οξείας Παράλυσης και τον ιό των παραμορφωμένων φτερών επίσης εμφανίστηκε να επηρεάζεται έντονα από την περιοχή του μελισσοκομείου. (υγρασία)

Οι ντόπιες μέλισσες έχουν πλεονεκτήματα
Τα αποτελέσματα μας δείχνουν καθαρά ότι η πε­ριοχή που βρίσκεται ένα μελισσοκομείο παίζει κυρίαρχο ρόλο στην εμφάνιση των ασθενειών. Αλλά ήταν επίσης χαρακτηριστικό το γεγονός ότι οι ντό­πιοι πληθυσμοί αναπτύχθηκαν καλύτερα, με περισ­σότερους γόνους και μεγαλύτερους πληθυσμούς. 

Οι ντόπιες φυλές συλλέγουν περισσότερο μέλι
Επίσης οι ντόπιοι πληθυσμοί συνέλεξαν περισσότερο μέλι και έδειξαν καλύτερη προσαρμοστικότητα σε όλους τους τομείς. 

Τέλος έγινε φα­νερό ότι ο αυξημένος αριθμός των Βαρρόα τους καλοκαιρινούς μήνες οδηγεί σε μειωμένο αριθμό ενήλικων μελισσών το φθινόπωρο και αντίστοιχα αυξημένος αριθμός των Βαρρόα το φθινόπωρο οδηγεί σε μειωμένους αριθμούς μελισσών την επόμενη άνοιξη και άρα μειώνει το ποσοστό επι­βίωσης των μελισσοσμηνών.

Η καλύτερη φυλή είναι η ΝΤΟΠΙΑ!!!
Εν κατακλείδι, το πείραμά μας απέδειξε ότι «η καλύτερη μέλισσα» η οποία να παρουσιάζει εξαι­ρετικές επιδόσεις και ανώτερη ανθεκτικότητα στα παθογόνα σε κάθε περιβάλλον δεν υπάρχει. Αντί 'αυτού, οι ντόπιες φυλές δεν ήταν μόνο οι πιο μακροβιότερες, αλλά στις περισσότερες περιπτώ­σεις, έδωσαν επίσης καλύτερα αποτελέσματα ως προς την πραότητα, την ανάπτυξη και την απόδοση σε μέλι. Το γεγονός επίσης ότι οι ντόπιες μέλισσες μπορούν να ελέγχουν καλύτερα τα παράσιτα και τις ασθένειες, οφείλεται στην καλύτερη προσαρ­μογή τους στο ντόπιο περιβάλλον, το κλίμα και τη βλάστηση, αλλά και στις επικρατούσες μεθόδους διαχείρισης.

Η ανεξέλεγκτη εισαγωγή των φυλών μελισσώναπό διάφορες περιοχές θέτει σε κίνδυνο τους καλά προσαρμοσμένους ντόπιους πληθυσμούς των μελισσών και συχνά δεν είναι καν προς όφε­λος του μελισσοκόμου, όπως τα πειραματικά απο­τελέσματα μας δείχνουν. Για τον κάθε μελισσοκόμο, η σύστασή μας θα ήταν να αγοράσει βασίλισσες από τον ντόπιο βασιλοτρόφο του οποίου το γενετικό υλικό έχει επιλεγεί μετά από μακρόχρονη περίοδο συγκρίσεων στην δική του περιοχή.

Xρήσιμoi μελισσοκομικοί χειρισμοί για την ανάπτυξη των μελισσιών και την επιθεώρηση!

$
0
0


Μάθετε χρήσιμους μελισσοκομικούς χειρισμούς για την ανάπτυξη των μελισσιών και την επιθεώρηση όπου μας μιλά ο έμπειρος μελισσοκόμος Βασίλης Ξεσφίγγης. 2 βιντεάκια αφιερωμένα σε όλους τους μελισσοκόμους και κυρίως τους νέους!



ΕΙΚΟΝΕΣ ΦΡΙΚΗΣ: Ένα γερό χτύπημα στους μελισσοκόμους...

$
0
0


Σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση είναι πολλοί από τους μελισσοκόμους της Μεσσηνίας ύστερα από την καταστροφική πλημμύρα που παρέσυρε σχεδόν 6.000 μελίσσια από παραποτάμιες περιοχές που επλήγησαν. Ο αριθμός θεωρείται αρκετά μεγάλος και η ζημιά που έχει προκληθεί πολλαπλή, καθώς δεν χάθηκαν μόνο τα μελίσσια αλλά και η παραγωγή σε πολλές περιπτώσεις, αφού οι μελισσοκόμοι σε μια ήδη δύσκολη χρονιά δεν είχαν ολοκληρώσει τη συλλογή του μελιού.


Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Μελισσοκόμων Μεσσηνίας, Λακωνίας και Αρκαδίας Γιώργο Λάγιο, πολλά μελίσσια χάθηκαν γιατί οι κυψέλες βρίσκονταν ακόμα χαμηλά σε περιοχές κοντά σε νερό, δηλαδή ποτάμια ή ρέματα που φούσκωσαν. Μέσα στις επόμενες ημέρες θα μεταφέρονταν σε πιο ορεινές περιοχές, ενώ μόνο λίγοι ήταν τυχεροί και είχαν κάνει έγκαιρα τη μεταφορά.

Επιπλέον, οι μελισσοκόμοι καλούνται να πληρώσουν 2 ευρώ ανά κυψέλη για την αναγγελία της ζημιάς προκαταβολικά, χωρίς να ξέρουν αν τελικά θα αποζημιωθούν. Ποσό ιδιαίτερα μεγάλο, αν λάβει κανείς υπόψη πως υπάρχουν μελισσοκόμοι που έχουν χάσει ακόμα και 150 κυψέλες. Πέραν όμως των ασφαλισμένων κυψελών που χάθηκαν, υπάρχουν και ανασφάλιστες, αφού οι παραγωγοί δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο υψηλό κόστος ασφάλισης. Σε αυτή την περίπτωση τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα, αφού ο ΕΛΓΑ αποζημιώνει μόνο τα ασφαλισμένα μελισσοσμήνη. Να σημειωθεί δε πως δεν υπάρχει πρόβλεψη για τις κυψέλες που χάθηκαν, παρότι αποτελούν ένα σημαντικό κεφάλαιο για τον παραγωγό.

Η φετινή χρονιά αποδεικνύεται από τις δυσκολότερες για τους μελισσοκόμους της Νότιας Πελοποννήσου, καθώς οι καιρικές συνθήκες δεν βοήθησαν και δεν τρύγησαν μέλι στις περισσότερες περιοχές. Τώρα ελπίζουν απ’ όσα μελίσσια σώθηκαν να πάρουν μέλι τις αμέσως επόμενες εβδομάδες. Διαφορετικά θα περιμένουν την επόμενη σεζόν, ελπίζοντας να βγάλουν τότε τα… σπασμένα, αφού το επάγγελμα έχει σημαντικό κόστος και ρίσκο, μιας και χρειάζονται συχνές μετακινήσεις σε μακρινές περιοχές.









Πηγή www.eleftheriaonline.gr

Προετοιμασία μελισσιών για το χειμώνα. Πατέντες και χειρισμοί

$
0
0


Γράφει ο μελισσοκόμος Βασίλης Καλαμιώτης...
Προετοιμασία για τον χειμώνα!
Σε λίγες μέρες ο χειμώνας θα μπει για τα καλά . Ειναι η εποχή που τα μελισσια αλλα και ο μελισσοκομος θα δοκιμαζονται τα μεν πρωτα για την αντοχη τους ο δε δευτερος για την προετοιμασια που τους εκανε το φθινοπωρο . Εδω θα φανει η σωστη προετημασια των μελισσιων μας ( ανανεωση πληθυσμων, τροφες , ελεγχος του βαρροα κλπ ) Η εικονα που επικρατει τον χειμωνα ειναι κρυο , και πολλες φορες παγωνια , χιονι και βροχες .




Τις αναγκες των μελισσιων μας σε τροφες θα πρεπει να τις εχουμε εξασφαλισει σε υπερθετικο βαθμο γιατι δεν γνωριζουμε απο τωρα το ποτε θα μπορεσουμε να κανουμε ελεγχο στα μελισσια.
Τα μετρα που πρεπει να λαβουμε κατα την γνωμη μου ειναι
1. Σωστη επιλογη τοποθεσιας που θα τοποθετησουμε τα μελισσια με γνωμονα παντα οτι θα μεινουν εκει τουλαχιστον 3 μηνες.
Η περιοχη πρεπει να πληρει τουλαχιστον τα παρακατω:
α. Να μην εχει υγρασια
β. Να μην την χτυπουν βορειοι ανεμοι
γ.Να μην κραταει νερα
δ.Να εχει την οσο δυνατον εκμεταλευση του ηλιου
ε. ΒΑΣΙΚΟ να εχει καλη προσβαση για εμας με ολες τις συνθηκες του χειμωνα
Θα μπορουσα να προσθεσω και πολλα ακομη αλλα θα σας κουρασω
2.Κοπη χορτων
3.Τοποθετηση απο πριν υποθεματων οπου επανω σε αυτα θα τοποθετησουμε τις κυψελες μας για να μην πατανε στο εδαφος
4. τοποθετηση υδατος ασχετα απο το εαν ειναι χειμωνας
5. Ανανεωση του πληθυσμου εαν εχουμε παει σε ρεικια η κισσο ολα καλα αν οχι να βαλουμε γυρεοπιτες οσο ακομη ειναι καιρος
6.Επαρκεια τροφων με εντατικη τροφοδοτηση ( 2 ζαχαρη 1 νερο) εαν στην περιοχη μας δεν εχει μελια.
7.Αντιμετωπιση του βαρροα
8.Ελεγχο των κυψελων και η αντικατασταση τους εαν υπαρχει κινδυνος να μπουν νερα απο οπες η σκισιματα.
9.Αφαιρεση των επιπλεων τελαρων που δεν πατουν οι μελισσες
10.Τοποθετηση δεξια και αριστερα φυλλου DOW 3cm

 

(εγω πηρα 6 cm και το εκοψα στην μεση μου βγηκε ποιο οικονομικα)
11. και απο επανω τοποθετηση σκεπασματος ( μεθοδος Ντιονα Μοσχου) που εφτιαξα με τα παρακατω υλικα
α. μεμβρανη ενσυρωσης κοστος 4,5 ευρω το κιλο
β.Φοαμ κοστος 3,5 ευρω τα 20 μετρα
γ.ορεξη κοστος..........
Η διαδικασια κατασκευης απλη κοβουμε την μεμβρανη οσο ειναι το καπακι της κυψελης φροντιζοντας να αφησουμε γυρο γυρο 2-3 εκατοστα αερα . Περνουμε δυο κοματια και τα βαζουμε το ενα επανω στο αλλο φροντιζοντας η μια μερια να ειναι η μαυρη και η αλλη η λευκη


μετα τα κολλαμε η με θερμοκολλητικο απο τις 3 μεριες φτιαχνονυας ουσιαστικα ενα φακελο



η με συραπτικο συραπτουμε τις 3 μεριες
κοβουμε δυο κοματια φοαμ οσο ο φακελος , τα βαζουμε μεσα




και μετα κολλαμε και την 4η πλευρα. Το αποτελεσμα ενας φακελος με μονωση μεσα και τον τοποθετουμε στην κυψελη μας.
Με αυτα τα μετρα ο χειμωνας θα ειναι σιγουρα καλυτερος και για τα μελισσια μας και για εμας .
ΚΑΛΟ ΧΕΙΜΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΟΣΟ ΤΟ ΔΥΝΑΤΩΝ ΛΙΓΟΤΕΡΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ

ΠΗΓΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: basiliskalamiotisgr.blogspot.gr

Το μεγάλο μυστήριο γύρω από τις μέλισσες... Αποκαλύπτεται και είναι απολύτως αληθινό!

$
0
0

Κανείς δεν μπορεί να πιστέψει τι μπορούν να κάνουν οι μέλισσες. Όσο πιο βαθειά μπαίνουμε στον μυστηριώδες κόσμο τους, τόσο πιο πολύ καταλαβαίνουμε ότι πρόκειται για ένα είδος, αντανάκλαση μιας ανώτερης νοημοσύνης, πολύ πιο εξελιγμένης ακόμα και απο του ανθρώπου.


Οι μέλισσες έχουν αναπτύξει μια πολύπλοκη γλώσσα για να ενημερώνουν η μία την άλλη, για το πού βρίσκεται το καλύτερο μέλι, και χρησιμοποιούν τον ήλιο ως σημείο αναφοράς. Το εκπληκτικό είναι ότι μπορούν να συνεννοούνται ακόμη και τις συννεφιασμένες μέρες ή τη νύχτα,υπολογίζοντας τη θέση του ήλιου στην άλλη πλευρά του κόσμου. Αυτό σημαίνει ότι είναι σε θέση να συλλέγουν και να αποθηκεύουν πληροφορίες παρά το γεγονός ότι ο εγκέφαλός τους είναι 1,5 εκατομμύρια φορές μικρότερος από τον δικό μας.



Ο εγκέφαλος της μέλισσας έχει περίπου 950.000 νευρώνες. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος έχει από 100 μέχρι 200 δισεκατομμύρια νευρώνες.

Οι μέλισσες διαθέτουν ενσωματωμένο ''χάρτη''των κινήσεων του ήλιου στον ουρανό σε εικοσιτετράωρη βάση και είναι σε θέση να προσαρμόζουν πολύ γρήγορα το χάρτη στις τοπικές συνθήκες-όλες οι αποφάσεις για την κατεύθυνση της πτήσης τους παίρνονται μέσα σε πέντε δευτερόλεπτα.



Η μέλισσα είναι επίσης το πιο ευαίσθητο από όλα τα πλάσματα όσον αφορά το μαγνητικό πεδίο της Γης.Το χρησιμοποιούν για να βρίσκουν τον προσανατολισμό τους και να φτιάχνουν τις κερήθρες στις κυψέλες τους.Αν τοποθετήσουμε έναν δυνατό μαγνήτη δίπλα σε μια κυψέλη που είναι υπό κατασκευή,θα προκύψει μια παράξενη κυλινδρική κερήθρα που όμοιά της δεν υπάρχει στη φύση. 
Η θερμοκρασία μιας κυψέλης είναι ίδια με εκείνη του ανθρώπινου σώματος. 
 
Οι μέλισσες έκαναν την εμφάνισή τους κατά τη διάρκεια
του Κρητιδικού πριν από 150 εκατομμύρια χρόνια,περίπου την ίδια εποχή με τα φυτά που φέρουν άνθη.Η οικογένεια μελισσών που παράγουν μέλι,Apis,εμφανίστηκε πριν 25 εκατομμύρια χρόνια.Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα είδος φυτοφάγου σφήκας.
Οι μέλισσες μυρίζουν με τις κεραίες τους. Η βασίλισσα εκκρίνει μια χημική ουσία που ονομάζεται ''βασιλική ούσια'',η οποία δεν επιτρέπει στις εργάτριες να αναπτύξουν ωοθήκες.
Το μέλι που παράγουν δώδεκα μέλισσες σε ολόκληρη τη ζωή τους γεμίζει ένα κουταλάκι του γλυκού.Οι μέλισσες μπορούν να διανύσουν απόσταση που φτάνει τα 12 χιλιόμετρα σε μία συνεχόμενη διαδρομή πολλές φορές την ημέρα.Μια μέλισσα θα έπρεπε να διανύσει 75.000 χιλιόμετρα για να φτιάξει λιγότερο από μισό κιλό μέλι,απόσταση που ισοδυναμεί με δύο φορές την περίμετρο της γης.

Νέα απο το πεύκο, το ρείκι και τη κουμαριά - Τι λένε τα μελίσσια σήμερα 15 Οκτωμβρίου 2016

$
0
0


Τέλος το ρείκι για τις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας. Ήταν μια πολλά υποσχόμενη ανθοφορία, όμως όπως προέβλεψαν αρκετοί έμπειροι μελισσοκόμοι, δεν έδωσε ούτε και φέτος. Σε όσες περιοχές υπήρξαν πολλές βροχές πριν να ανοίξει το ρείκι, τα μελίσσια φτιάχτηκαν αρκετά, όμως όχι τόσο που να μην χρειαστούν μια extra ενίσχυση με ζυμάρι. Σε όσες περιοχές έβρεξε και ήταν σε πλήρη άνθηση, κάηκε και δεν έδωσε τίποτα απο εκεί και έπειτα. Μελισσοκόμοι απο όλα τα μέρη της Ελλάδος με ενημερώνουν ότι το ρείκι τέλος για φέτος, και οι περισσότεροι δεν έμειναν καθόλου ευχαριστημένοι.


Όσον αφορά το πεύκο η περίοδος μελιτοέκκρισης αν και συνεχίζεται σε ορισμένες περιοχές, οι περισσότεροι μελισσοκόμοι φορτώνουν τα μελίσσια τους, και τα πηγαίνουν για ξεχειμώνιασμα, να δουλέψουν γύρες και νέκταρ και να ανανεώσουν πλυθησμούς. Όπως ακούω πάντως στις περισσότερες περιοχές έχει γίνει μεγάλη πτώση στο μέλι, και πολύ λίγες περιοχές δίνουν ακόμα μέλι. Λόγω της χρονίας όμως φέτος επειδή το πεύκο δεν είχε καθόλου διακοπή, έδινε μέλι σε μικροποσότητες ακόμα και την περίοδο που υπήρχε κενό. Το συμπέρασμα λοιπόν είναι ότι όσοι είστε ακόμα στο πεύκο, και δεν υπάρχει ανθοφορία, καλό είναι να μεταφέρετε τα μελίσσια προκειμένου να ρίξουν τους φθινοπωρινούς γόνους και να πάνε για χειμώνα με καλούς πλυθησμούς.

Η κουμαριά αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε κομβικό σημείο, οι πολύ ωραίες ηλιόλουστες μέρες βοήθησαν να πετάξει μπουμπούκια πολύ γρήγορα, και πολλά δέντρα είναι ήδη ανθισμένα. Ωστόσο δοκιμάζοντας μέλι απο τα μελίσσια μου, κανένα απο αυτά δεν φαίρνει πικρό μέλι, πράγμα που σημαίνει ότι μάλλον είναι πολύ νωρίς, η μήπως είναι ένα σημάδι, ότι η κουμαριά φέτος δεν θα δώσει; Να μην ξεχάσουμε ότι η περσινή χρονιά ήταν μια απο τις καλύτερες και η κουμαριά έδωσε τρελά μέλια. Και δεν είναι απο τα φυτά που δίνουν σε τόση αυθονία κάθε χρόνο. Μην ξεχνάμε ότι η κουμαριά θέλει ωραίο ζεστό καιρό, και πολλές βροχές για να δώσει μέλι. Αν πιάσουν κρύα η κουμαριά δεν δίνει μέλια και τα μελίσσια δεν πατάνε.

Τελειώνοντας λοιπόν οι τελευταίες ανθοφορίες, είμαστε σε αναμονή της κουμαριάς. Οι χειρισμοί που κάνουμε τώρα όσοι είμαστε σε πεύκα ρείκια κλπ, είναι να σφίξουμε τα μελίσσια, να πάρουμε όσα περιττά πατώματα και πλαίσια υπάρχουν, και να προετοιμάσουμε τα μελίσσια για το ξεχειμώνιασμα. Όλα παίζονται τώρα για το τί μελίσσια θα έχουμε του χρόνου την Άνοιξη. Αυτά για σήμερα!

Η μελισσοκομική χλωρίδα της Πελοποννήσου

$
0
0


Τα αποτελέσματα του διετούς προγράμματος του Ινστιτούτου Μελισσοκομίας "Καταγραφή της μελισσοκομικής χλωρίδας της Πελοποννήσου". Παρακάτω αναλύονται συνοπτικά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε νομού της Πελοποννήσου αναφορικά με τη μελισσοκομική χλωρίδα:

ΑΡΚΑΔΙΑ 
Έλατο, πεύκο, ρείκι κόκκινο και άσπρο, αμυγδαλιές, κερασιές, μηλιές, κολοκυθιές, αγκορτσιές, κουτζουπιά, πουρνάρι, καστανιές, κουμαριά.

ΑΧΑΪΑ 
Έλατο, πεύκο, ρείκι άσπρο και κόκκινο, κουμαριά, βελανιδιά, ευκάλυπτος, πορτοκάλι, αγριολούλουδα, μουσμουλιά, ιτιά, κουνούκλα, λεμόνι.

ΗΛΕΙΑ 
Ρείκια, πολύκομπος, κουμαριά, λυγαριά, καλαμπόκι, ιτιά, αμυγδαλιά, φασκόμηλο, πεύκο, ξυνόχορτο, ευκάλυπτος, καβαλαριά, σπαράγγι, τρικοκιά, ανεμώνες, λαψάνες.

ΜΕΣΣΗΝΙΑ 
Πρώιμη περιοχή με ρείκια ανοιξιάτικα, ασφόδελους, λαψάνες, ξυνόχορτο, φασκόμηλα, αμυγδαλιές, φλόμους, σμυρίδι, αγριολεβάντα, θρούπι, χαρουπιές.

ΛΑΚΩΝΙΑ
Θυμάρι, φασκόμηλο, πορτοκάλι, έλατο (Ταϋγετος και Πάρνωνας) ιτιές, αρμυρίκια, ρείκια, κουμαριές, ψίλυθρο (ακονιζιά), δενδρολίβανο, ραπανίδα, λαψάνα, αγριοτρίφυλλα, γλυστροκουμαριά και τσάι, ρίγανη, καστανιές κ.α Η Μάνη με το θυμαρίσιο μέλι της ιδιαίτερη περιοχή μεγάλης μελισσοκομικής σημασίας.

ΑΡΓΟΛΙΔΑ
Πορτοκάλι, θυμάρι, πεύκο, μανταρίνι, ρίγανη, ξυνόχορτο, ρείκι, κουμαριές κ.α Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό η σταθερή απόδοση της πορτοκαλιάς, του θυμαριού και της βερικοκιάς (λιγόστεψαν οι ψεκασμοί).

ΚΟΡΙΝΘΙΑ
Θυμάρι, πορτοκάλι, έλατο, πεύκο, ρείκι, ακακία, ευκάλυπτος, καστανιά, μουσμουλιά, λεμόνι, κουνούκλα, χαρουπιά. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό οι φυτεύσεις του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Ξυλοκάστρου (Ακακίας, Ευκαλύπτου, Χαρουπιάς).

Διαβάστε επίσης:
Όλα τα μελισσοκομικά φυτά της Ελλάδας! Πλήρης οδηγός για το μελισσοκόμο!

Απο το 2ο Επιστημονικό Συνέδριο Μελισσοκομίας-Σηροτροφίας
Δ.Τσέλλιος, Λ.Χαριστός, Φ.Χατζήνα, Μ.Κωσταρέλου-Δαμιανίδου, Μ. Δήμου, Ινστιτούτο Μελισσοκομίας (ΕΘΙΑΓΕ)

Δώστε σιρόπι 2 προς 1 και φτιάξτε προμήθειες για τα μελίσσια!

$
0
0


Είναι μια πολύ καλή εναλλακτική για όσους δεν έχουν την δυνατότητα να τροφοδοτήσουν με ζαχαζύμαρο τα μελίσσια τους. Το σιρόπι 2 προς 1 δηλαδή 2 κιλά ζάχαρη και 1 λίτρο νερό είναι κοντά στην σύνθεση του μελιού, έχει λίγη υγρασία και αποθηκεύεται γρήγορα στις κηρήθρες.
Όταν ο καιρός είναι βροχερός και οι θερμοκρασίες όχι υψηλές οι μέλισσες δυσκολεύονται πάρα πολύ να στεγνώσουν το μέλι τους. Δηλαδή αν βάλουμε σιρόπι με δύο μέρη νερό και ένα μέρος ζάχαρη είναι σαν να βομβαρδίζουμε την κυψέλη μας! Η υγρασία που θα βγαίνει απο το σιρόπι θα ευνοήσει την ανάπτυξη ασθενειών όπως η νοζεμίαση η αμερικάνικη σηψηγονία κλπ.


Επίσης να σας πώ οτι η υπερβολική τροφοδότηση των μελισσιών με ζάχαρη σε συνδιασμό με την έλλειψη νέκταρ μπορεί να προκαλέσει επίσης προβλήματα. Μέλισσες που τρέφονται μόνο με ζάχαρη είναι αδύναμες, ζούν λιγότερο και το κυριότερο είναι επιρρεπής σε ασθένειες. Πολλοί μελισσοκόμοι προκειμένου να εξασφαλίσουν πιο δυνατές μέλισσες προσθέτουν στο σιρόπι μέλι το οποίο περιέχει πολλές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία ειδικά για τον γόνο.

Προνύμφες 7 ημερών και γύρη


Οι μελισσοκόμοι το φθινόπωρο μετακινούν τις κυψέλες τους σε μέρη με ρείκι - κουμαριά, προκειμένου να γεννήσουν οι βασίλισσες και οι μέλισσες που θα προκύψουν να ζήσουν το μέγιστο δυνατό. Γνωρίζουμε οτι οι "χειμωνιάτικες"μέλισσες μπορούν να ζήσουν περίπου 4 μήνες ενώ οι ανοιξιάτικες μέλισσες σχεδόν 40 ημέρες. Αυτό συμβαίνει επειδή το χειμώνα δεν εργάζονται ενώ αντιθέτως την άνοιξη δεν κάνουν άλλη δουλειά από την συλλογή μελιού και την ανατροφή γόνου.

Στόχος μας πρίν το ξεχειμώνιασμα είναι να υπάρχουν αρκετές προμήθειες στα μελίσσια. Δίνοντας σιρόπι με 2 μέρη ζάχαρη και 1 λίτρο νερό πετυχαίνουμε την μεγαλύτερη αποθήκευση στις κηρήθρες. Οι μέλισσες θα το έχουν στην άκρη τους και μόλις το χρειαστούν θα το φάνε. Ουσιαστικά φτιάχνουμε μια τροφαποθήκη για τις μέλισσες.

Ένα ουσιαστικό ερώτημα είναι, όλη αυτή η ζάχαρη υπάρχει περίπτωση να επηρεάσει το μέλι που θα τρυγήσουμε; ΟΧΙ! Εκτός αν σκοπεύουμε να τρυγήσουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα. Αλλά υπο φυσιολογικές συνθήκες αν το σιρόπι αποθηκευτεί, την άνοιξη δεν θα έχει μείνει ούτε ίχνος μέσα. Τον φεβρουάριο μάρτιο είναι τόσο μεγάλες οι ανάγκες των μελισσιών που όλα τρώγονται και τίποτα δεν μένει για αργότερα.

Πως μπορούμε να τροφοδοτήσουμε τα μελίσσια με σιρόπι 2 προς 1; Διαβάστε τους τρόπους στις παρακάτω αναρτήσεις...



Εσείς βάζετε σωστά τα πλαίσια και τους ορόφους στα μελίσσια σας;

$
0
0



Η προσθήκη των πλαισίων είναι καθοριστικός μελισσοκομικός χειρισμός για την μετέπειτα ανάπτυξη του σμήνους. Πότε και πώς πρέπει να προσθέσουμε πλαίσια; Και τί είδους πλαίσια; παλιά, περσινά, ή φύλλα κηρήθρας; Σε τί διάταξη πρέπει να είναι τα πρώτα πλαίσια στον όροφο και πώς στον εμβρυοθάλαμο;

Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά: Το μελισσοσμήνος βγαίνει σιγά σιγά από το χειμώνα με λίγα πλαίσια. Αυτά μπορεί να είναι 4-5 (Β.Ελλάδα) μέχρι 7-8 (Ν.Ελλάδα). Για παράδειγμα ένα μελίσσι 6-7 πλαισίων, στη Ν.Ελλάδα, που βγαίνει από το χειμώνα αυτές τις ημέρες. Το μελίσσι έχει την εξής διάταξη (Σχήμα 1)


Σχήμα 1: Μελίσσι όπως βγαίνει από το χειμώνα

Όταν λοιπόν δούμε ότι οι μέλισσες καλύπτουν πλέον καλά όλα τα πλαίσια, θέλουμε να αυξήσουμε το χώρο στην κυψέληπροσθέτοντας πλαίσια. Τα πλαίσια αυτά είναι κηρήθρες παλαιότερων ετών, που έχουμε αποθηκεύσει το χειμώνα. Αυτάθα προστεθούν εκεί που τελειώνει ο γόνος και αρχίζει το μέλι, όπως φαίνεται στο Σχήμα 2. Σημ: Εάν δεν έχουμε περσινές κηρήθρες, αλλά μόνο νέα φύλλα κηρήθρας, η θέση που τα προσθέτουμε είναι η ίδια. Η διαφορά είναι ότι το μελίσσι θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο να αναπτυχθεί (προσθέτουμε μία μία τις κηρήθρες), περισσότερη πρόσθετη τροφή (σιρόπι 1:1), υψηλότερες θερμοκρασίες και καλή ανθοφορία.




Σχήμα 2: Προσθήκη κηρηθρών στο τέλος του γόνου

Έτσι τώρα το μελίσσι θα είναι μεγαλύτερο, η βασίλισσα θα αρχίσει να γεννάει στις περσινές κηρήθρες και να καταναλώνει μέλι και γύρη για την εκτροφή του γόνο. Μετά από μερικές εβδομάδες, και ανάλογα με την εποχή και τον καιρό, θα χρειαστεί να προσθέσουμε πάλι κάποιες περσινές κηρήθρες, πάλι με την ίδια λογική, εκεί που τελειώνει ο γόνος.

Προσθήκη ορόφου (2 τρόποι)

Κάποια στιγμή, όταν το μελίσσι έχει 10 πλαίσια, από τα οποία 7-8 είναι γόνος, και οι συνθήκες ευνοϊκές (αύξηση θερμοκρασίας, διάρκεια ηλιοφάνειας, ανθοφορίες, κτλ) προκύπτει η ανάγκη αύξησης χώρου στο μελίσσι. Τότε πρέπει ναπροσθέσουμε όροφο (πάτωμα) στο μελίσσι. Ανάλογα με το τι υλικό διαθέτουμε (φύλλα ή έτοιμες περσινές/παλιές κηρήθρες) και την δυνατότητα ανάπτυξης που κρίνουμε ότι μπορεί να έχει το μελίσσι, προσθέτουμε ανάλογο υλικό.

1. Προσθήκη ορόφου χωρίς να ανεβάσουμε γόνο από τον εμβρυοθάλαμο

Τοποθετούμε τις περσινές κηρήθρες στο κέντρο, μετά τα φύλλα κηρήθρας εκατέρωθεν, και τέλος, στις 2 άκρες, τις πιο παλιές (μαύρες) κηρήθρες που θα πάνε μετά τη φετινή χρονιά, για αντικατάσταση (Σχήμα 3)



Σχήμα 3: Προσθήκη ορόφου με 5 πλαίσια

Αν δεν έχουμε πολλές παλιές κηρήθρες, βάζουμε μόνο 2 στις άκρες και στη μέση άχτιστα φύλλα.



Σχήμα 4: Προσθήκη ορόφου με 10 πλαίσια

Προσωπικά προτιμώ να προσθέτω όλο τον όροφο απευθείας στο μελίσσι. (Σχήμα 4). Με τον τρόπο αυτό το μελίσσι αναπτύσσεται πολύ γρήγορα και χτίζει 5 κηρήθρες σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι ότι δεν χρειάζεται να επισκεφθούμε το μελισσοκομείο για 10-15 μέρες, αφού έχουμε ήδη προσθέσει και τα 10 πλαίσια του ορόφο.

2. Προσθήκη ορόφου και ταυτόχρονο ανέβασμα σφραγισμένου γόνου.
Πολλοί μελισσοκόμου, για να διευκολύνουν την ανάπτυξη, ανεβάζουν και 1-2 πλαίσια με σφραγισμένο γόνο, στον όροφο. Η υπόλοιπη διάταξη παταμένει ίδια, δηλαδή δίπλα στο γόνο περσινές κηρήθες, μετά φύλλα, και στις άκρες παλιά πλαίσια. Στις 2 θέσεις από τις οποίες αφαίρεσαν το γόνο στη γονοφωλιά, βάζουν είτε περσινές κηρήθρες είτε φύλλα κηρήθρας, τοποτετώντας τα στις θέσεις 2 και 8.

Θεωρώ ότι ένας τέτοιος μελισσοκομικός χειρισμός δεν είναι πάντα απαραίτητο, αλλά μπορούν να το δοκιμάσουν κυρίως οι αρχάριοι μελισσοκόμοι, καθώς είναι πιο σίγουρο ότι οι μέλισσες «θα πιάσουν» τον όροφο και θα χτίσουν τα φύλλα ευκολότερα.

ΠΗΓΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ www.melissopolis.com
Viewing all 18087 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>