Quantcast
Channel: Ορεινή Μέλισσα
Viewing all 18087 articles
Browse latest View live

Μια επιχειρηματική κίνηση μελισσοκόμων που δημιούργησε η κρίση...

$
0
0

Με νέους ανθρώπους που αποφάσισαν να στραφούν στον πρωτογενή τομέα και να ασχοληθούν με κάτι που αγαπούν συνομιλεί και σήμερα το «Θάρρος». Αυτή τη φορά με τον Γιάννη και τη Χρύσα.
Εκείνος ήταν δημοτικός αστυνόμος και εκείνη νοσοκόμα, εργαζόμενη με συμβάσεις σε νοσοκομεία. Αφού, λοιπόν, η Δημοτική Αστυνομία καταργήθηκε και η Χρύσα δεν ανανέωσε τη σύμβαση, έμειναν άνεργοι και άρχισαν να αναζητούν απογοητευμένοι δουλειά. Τότε αποφάσισαν να ασχοληθούν με το αγαπημένο τους χόμπι, που ήταν τα μελίσσια, και να το κάνουν επάγγελμα. Το αποτέλεσμα ήταν το «Χρυσόμελο», που μέσα σε δύο χρόνια λειτουργίας εξάγει σε 10 ευρωπαϊκές χώρες, στην Ιαπωνία και τη Νέα Υόρκη!

Η καταγωγή και των δύο είναι από το Πλατύ, όπου, μάλιστα, είναι η μελισσοκομική τους βάση, ενώ η έδρα της εταιρείας καθώς και το τυποποιητήριο βρίσκονται στο Ρέντη. Όπως μας εξήγησαν, τους βολεύει, αφού εκεί βρίσκονται οι μεταφορικές εταιρείες, ειδικά για τις εξαγωγές.

-Πώς και πότε αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τα μελίσσια; Ποιοι είστε και τι κάνατε πριν από αυτό;
Είχαμε τη Μελισσοκομία ως χόμπι μαζί με τη γυναίκα μου, Χρύσα, γιατί μας άρεσε η κοινωνία της μέλισσας, οι αποδράσεις στην ελληνική φύση και, φυσικά, τα θαυματουργά μελισσοκομικά προϊόντα της κυψέλης, τα οποία καταναλώνουμε φανατικά. Ασκούσαμε και οι δύο άλλα επαγγέλματα, εγώ ήμουν στη Δημοτική Αστυνομία Αθηναίων και η Χρύσα ήταν νοσοκόμα με stage. Το καλοκαίρι του 2013 καταργήθηκε η Δημοτική Αστυνομία, ενώ της Χρύσας τελείωσε η σύμβαση και μείναμε άνεργοι, σε μια πολύ δύσκολη οικονομική περίοδο για τη χώρα. Νιώθαμε πολύ απογοητευμένοι και σκεφτόμασταν ποιο θα ήταν το μέλλον μας και τι θα κάναμε επαγγελματικά. Το μόνο που είχαμε ως ασχολία ήταν τα μελίσσια, έτσι πήραμε τη μεγάλη απόφαση να πάμε κόντρα στο ρεύμα της παρακμιακής εποχής, να ρισκάρουμε, να δημιουργήσουμε και να κάνουμε το χόμπι μας επάγγελμα! Επενδύσαμε όλες μας τις οικονομίες για να δημιουργήσουμε ένα μικρής κατηγορίας τυποποιητήριο και να δημιουργήσουμε ένα ανταγωνιστικό brand, το οποίο να μπορεί να σταθεί στα ράφια του εξωτερικού. Έτσι, ιδρύσαμε το «Χρυσόμελο» και ξεκινήσαμε τον αγώνα...

-Ποια τα προϊόντα που παράγετε;
Τα μελισσοκομικά προϊόντα είναι πασίγνωστα σε όλο τον κόσμο εδώ και χιλιάδες χρόνια. Η περισσότερη παραγωγή μας είναι σε μέλι και η αλήθεια είναι ότι εκεί έχουμε δώσει μεγαλύτερη βαρύτητα αυτή την περίοδο. Σε βασιλικό πολτό και γύρη έχουμε μια πολύ μικρή παραγωγή για προσωπική χρήση, για γνωστούς και φίλους. Βέβαια, στα μελλοντικά μας σχέδια είναι να αυξήσουμε κι εκεί την παραγωγή.
Αυτό που πιστεύω ότι μας διαφοροποιεί και τραβά το ενδιαφέρον των καταναλωτών είναι οι πιο σπάνιες ποικιλίες που παράγουμε, όπως το πολύ ιδιαίτερο μέλι βελανιδιάς, το σπάνιο μέλι ασφάκας, το μέλι ερείκης, που έχει ακουστεί τα τελευταία χρόνια για τις φοβερές ιδιότητές του, και πολλά άλλα.
Είμαστε μια χώρα με μεγάλη ποικιλία σε φυτά, δέντρα, και φανταστείτε ότι τα περισσότερα έχουν νέκταρ ή μελιτώματα, τα οποία με σωστούς χειρισμούς η μέλισσα μπορεί να μετατρέψει σε μέλι! Αυτό κυνηγάμε εμείς, τη διαφορετικότητα μέσω της μέλισσας… Εξάλλου, το διαφορετικό είναι αυτό που μας τοποθετεί στα ράφια των καταστημάτων τόσο στο εξωτερικό όσο και στη χώρα μας.
Από εκεί και πέρα, έχουμε μπει σε μια διαδικασία να «παντρεύουμε» το μέλι μας με άλλα εξαιρετικά ελληνικά προϊόντα. Έχουμε δημιουργήσει το θυμαρίσιο μέλι με ελληνικό μύρτιλο (blueberry) και το ανθέων με αμύγδαλο. Εννοείται ότι θα ακολουθήσουν κι άλλα σύντομα.

-Γιατί επιλέξατε να ασχοληθείτε με το μέλι και όχι με κάποιο άλλο προϊόν;
Είχαμε την τύχη πριν από χρόνια να γνωρίσουμε έναν ηλικιωμένο μελισσοκόμο στη Μεσσηνία, ο οποίος πρότεινε να μας δείξει το μελισσοκομείο του. Μόλις άνοιξε την πρώτη κυψέλη, μαγευτήκαμε. Επιλέξαμε, λοιπόν, να ασχοληθούμε με τη Μελισσοκομία, γιατί αγαπήσαμε τη μέλισσα. Είναι η πιο οργανωμένη και σωστά δομημένη κοινωνία στον πλανήτη μας.

-Πόσο δύσκολη είναι η παραγωγή του μελιού και γενικότερα η συναναστροφή με αυτά τα έντομα;
Η Μελισσοκομία είναι πολύ δύσκολη. Θέλει μεγάλη υπομονή, έχει πολλή κούραση, έχει ξενύχτια στις μεταφορές, ενώ εκτός από τις χαρές του τρύγου, έχει και αρκετές στενοχώριες, όπως ασθένειες, κλοπές, πυρκαγιές. Όλες οι δουλειές είναι δύσκολες, αλλά εάν αγαπάς αυτό που κάνεις, τότε είσαι ευτυχισμένος!
Όσον αφορά στη μέλισσα, η συναναστροφή μαζί της είναι μαγική, μαθαίνουμε συνεχώς πράγματα γι’ αυτή και συνεχώς μας εκπλήσσει ευχάριστα.

-Συχνά ακούμε κόσμο να λέει θα γυρίσω στα χωράφια ή θα ασχοληθώ με την κτηνοτροφία. Πόσο εφικτό είναι αυτό; Τι έχετε να πείτε σε έναν νέο άνθρωπο;
Πιστεύω ακράδαντα ότι, για να γίνει ένα νέο ξεκίνημα στη χώρα μας, αυτό θα έρθει μέσα από τον πρωτογενή τομέα, τον τουρισμό, την ενέργεια, γενικά την παραγωγή και τη δημιουργία. Η χώρα μας είναι προικισμένη με τόσο καλές κλιματολογικές συνθήκες, με ηλιοφάνεια, και μπορούν να φυτρώσουν τα πάντα. Πραγματικά πρέπει να καταλάβουμε ότι κατοικούμε πάνω σε ένα κομμάτι «χρυσού», που ονομάζεται μάνα γη. Αυτό πρέπει κάποια στιγμή να το εκμεταλλευτούμε για το καλό της χώρας μας και σε συνδυασμό με τη γεωγραφική μας θέση, τη θάλασσα, να αναπτύξουμε το εμπόριο και να εξάγουμε παντού. Υπάρχει μεγάλη ζήτηση για τα ελληνικά προϊόντα και οι αγορές έξω είναι τεράστιες. Πιστεύω ότι αυτό σιγά σιγά η δική μου γενιά το βλέπει και στρέφεται στον πρωτογενή τομέα. Γνωρίζω πολλούς που τα έχουν καταφέρει με μεγάλη επιτυχία. Οπότε, κατά τη γνώμη μου, οι νέοι μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά μέσα στην κρίση, μέσα από την παραγωγή και τη δημιουργία.

-Το δίκτυο πωλήσεών σας πού έχει φθάσει σήμερα;
Μέσα σε δύο χρόνια λειτουργίας έχουμε καταφέρει να εξάγουμε σε 10 ευρωπαϊκές χώρες, στην Ιαπωνία και τη Νέα Υόρκη. Στην Ελλάδα τα προϊόντα μας βρίσκονται σε 105 συνεργαζόμενα καταστήματα, ενώ στην πόλη της Καλαμάτας έχουμε αποκλειστική συνεργασία με τα καταστήματα Αθανασίου!

-Ποιο το μυστικό για να μπει μια νέα εταιρεία σε τόσα πολλά ράφια;
Πιστεύω, είναι να αγαπάς αυτό που κάνεις. Να κάνεις κάτι δημιουργικό, να δουλεύεις πολύ πάνω σε αυτό και συνεχώς να θέτεις μεγαλύτερους στόχους. Εχθρός του καλού είναι πάντα το καλύτερο, γι’ αυτό και θα πρέπει να προσπαθούμε πάντα.

-Τα επόμενα σχέδιά σας;
Στα μελλοντικά μας σχέδια είναι να παραμείνουμε σε μια σταθερή ανοδική πορεία, να εξάγουμε τα προϊόντα μας σε όσες περισσότερες χώρες μπορούμε, με μεγάλο στόχο τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που είμαστε σε συζητήσεις αυτό το διάστημα!

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση

Ανελέητη επίθεση αρκούδας σε μελίσσια - Είναι όλα κομματιασμένα. Σοβαρή ανακοίνωση μελισσοκόμου... (φωτογραφίες)

$
0
0

Ανελέητα χτυπήματα απο αρκούδα δέχονται οι μελισσοκόμοι στην περιοχή Κρήνη Παρανεστίου. Όπως προειδοποιεί ο μελισσοκόμος Βασίλης, έχασε πολλα μελίσσια και η κατάσταση είναι πλέον εκτός ελέγχου. Προειδοποιούνται όλοι οι μελισσοκόμοι που έχουν τοποθετημένα μελίσσια η δείκτες στη περιοχή να τα απομακρύνουν άμεσα, γιατί είναι όλα κομματιασμένα... Δείτε φωτογραφικό υλικό απο τον Βασίλη και τα μελίσσια που έχασε...









Η λύση στη καταπολέμηση του κηρόσκορου ήρθε απο το Μελισσόπολις! Πατέντα

$
0
0

Ένα νέο προϊόν έβγαλε στην αγορά το ΜΕΛΙΣΣΟΠΟΛΙΣ, και πραγματικά τα σπάει! Όλοι οι μελισσοκόμοι έχουν πρόβλημα με το κηρόσκορο, ποιός θα φανταζόταν ότι υπάρχει μια τέτοια λύση και δεν την γνωρίζαμε; Υπάρχουν πολλοί παλιοί μελισσοκόμοι που πληρώνουν χρήματα για να αποθηκεύσουν τα πλαίσια μέσα σε ψυγεία, ωστόσο η παρακάτω λύση είναι η ιδανική... Πάρτε μια ιδέα λοιπόν...


Κρεμάστρα Πλαισίων ΜΕΛΙΣΣΟΠΟΛΙΣ:

Ιδανική λύση για την οργάνωση του χώρου της μελισσοκομικής σας αποθήκης, αλλά και βιολογικής καταπολέμισης του Κηρόσκωρου.

Κάθε κρεμάστρα χωρά 25 πλαίσια κυψέλης (πυκνή διάταξη) ή 20 πλαίσια με απόσταση 3εκ μεταξύ τους (αραιή διάταξη)

Από γαλβανιζέ σίδηρο, 20Χ30mm στραντζαριστό, για μέγιστη αντοχή στο χρόνο αλλά και στο βάρος των πλαισίων

Μπορεί να εκτεθεί χωρίς πρόβλημα σε εξωτερικό χώρο με οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες ή σε συνθήκες ψήξης/κατάψυξης σε θάλαμο-ψυγείο


Αερισμός και φωτεινότητα καταπολεμούν φυσικά τον Κηρόσκωρο

1. Οργάνωση Μελισσοκομικής αποθήκης

Με ύψος 37 εκ, μπορούμε να τοποθετήσουμε εώς και 4-5 κρεμάστρες, η μία πάνω στην άλλη, και να χειριζόμαστε άνετα τα πλαίσια στην αποθήκη μας

Δέχεται ροδάκια, για εύκολη μεταφορά και οικονομία χώρου στην αποθήκη μας


Κρεμάστρα πλαισίων στην ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΜΑΡΑΘΩΝΑ (www.marathon-honey.blogspot.com)

2. Καταπολέμιση Κηρόσκωρου:

Τοποθετούμε τα πλαίσια σε απόσταση 3εκ μεταξύ τους, χωρίς να έχουν μέλια ή γύρη. Σε ένα στεγανό υπόστεγο που δέχεται ημερήσιο φώς (όχι άμεση ηλιακή ακτινοβολία), τα πλαίσια αποθηκεύονται χωρίς προσθήκη χημικών ή καύση θειαφού, αφού ο αέρας και το φώς δεν επιτρέπουν την ανάπτυξη και την αναπαραγωγή του Κηρόσκωρου


Καταπολέμιση Κηρόσκωρου με κρεμάστρες πλαισίων σε αραιή διάταξη (www.marathon-honey.blogspot.com)

Για όσους ήδη διαθέτουν θάλαμο συντήρησης, η Κρεμάστρα Πλαισίων βοηθά στην εξοικονόμηση ρεύματος, αφού δεν υπάρχουν οι κυψέλες πυ λειτουργούν ως μονωτικά και εμποδίζουν την άμεση είσοδο και κυκλοφορία του αέρα ανάμεσα στα πλαίσια

Δείτε περισσότερα: 

Το μελισσοκομείο της ANEL στο ρείκι: Δείτε εικόνες από τα μελίσσια...

$
0
0


Οι κυψέλες της ΑΝΕL και τα πλαστικά πλαίσια μιλάνε από μόνα τους! Όταν μια εταιρία κάνει απίστευτα καλή δουλειά, μετά το μόνο που έχουμε να δούμε είναι τα ίδια τα μελίσσια. Αυτές είναι κάποιες όμορφες εικόνες από το μελισσοκομείο της ANEL Θεσσαλονίκης το οποίο βρίσκεται σε ανθοφορία ερείκης αυτή τη στιγμή! Οι εικόνες μιλάνε από μόνες τους... Σύντομα εικόνες και από το δικό μας μελισσοκομείο, όπου οι κυψέλες της ANEL κάνουν πραγματικά το θαύμα τους!!!








Κόλπο να βάφουμε τις κυψέλες: Δεν θα σαπίζουν ούτε μετά από χρόνια...

$
0
0


Σήμερα έχουμε ένα κόλπο, για να αυξήσουμε την αντοχή την κυψελών στο βάψιμο τους. Όλοι μάθαμε από ένα παλιό μελισσοκόμο πως να βάφουμε τις κυψέλες μας, και οι περισσότεροι το κάνουμε με το γνωστό πατροπαράδωτο τρόπο. Δηλαδή περνάμε μια στρώση με λινέλαιο, περιμένουμε να στεγνώσει, μετά στοκάρουμε γωνίες χαραμάδες, και στη συνέχεια περνάμε μια κοινή λαδομπογιά. Όλο το βάψημο γίνετε στην εξωτερική πλευρά, και όχι εσωτερικά. Σήμερα θα κάνουμε μια παραλλαγή αυτής της μεθόδου, και θα μάθουμε ένα κόλπο για να κάνουμε την δουλειά μας πιο εύκολη! Θα σας μάθω ένα τρόπο λοιπόν χωρίς να χρησιμοποιήσετε λινέλαιο, βάζωντας μια βαφή κυψελών νερού - οικολογική, χωρίς καμία δυσκολία!

Ακούστε λοιπόν τι έχετε να κάνετε. Παίρνετε τις κυψέλες όπως τις αγοράσατε. Τις στήνετε στη σειρά και ξεκινάτε με ένα ρολό να τις βάφετε. Το πρώτο στρώμα βαφής γίνετε γρήγορα, και δεν μας νοιάζει αν μείνουν μερικά σημεία που δεν πήγε πολύ βαφή. Όπως γνωρίζουμε το ξύλο απορροφά τη βαφή, έτσι μόλις στεγνώσει βλέπουμε το ξύλο να απογυμνώνεται και να μην έχει βαφτεί καλά. Αυτός είναι και ο λόγος που στη συνέχεια θα περάσουμε και δεύτερη στρώση βαφής. Απλώς θα πρέπει να περιμένουμε μια ημέρα για να στεγνώσει καλά, και να μπεί το δεύτερο στρώμα βαφής. Εγώ ακολουθώ την εξής διαδικασία με σούπερ αποτελέσματα: Παίρνω το ρολό και περνάω τις κυψέλες με μια γρήγορη στρώση λευκού χρώματος. Συνήθως χρειάζεται περίπου 4 κιλά ανα 10 διπλές κυψέλες. Περιμένουμε να στεγνώσει καλά και την επόμενη ημέρα, περνάμε την δεύτερη στρώση βαφής, η οποία φυσικά περνάει πολύ πιο εύκολα και δεν χρειάζεται πολύ χρώμα. Συνήθως χρειάζονται 2-3 κιλά.

Το αποτέλεσμα είναι να έχουμε βάψει τέλεια όλες τις κυψέλες, με διπλή στρώση βαφής. Το δεύτερο στρώμα βαφής καλό είναι να έχει ένα ανοιχτό χρώμα, πχ πορτοκαλί, πράσινο, κίτρινο, μπλέ ανοιχτό, άσπρο η ότι άλλο επιθυμείτε, αρκεί να είναι ανοιχτό. Δίνουμε μεγάλη προσοχή να μην αφήσουμε κανένα κενό με γυμνό ξύλο. Για παράδειγμα η περίμετρος που έρχεται σε επαφή με το καπάκι, πρέπει να βάφετε επίσης, με μεγάλη λεπτομέρεια. Βοηθάει πολύ την υγρασία να μην μπαίνει μέσα.

Επίσης το βασικό για εμένα. Εφόσον είναι οικολογική η βαφή, μπορούμε να περάσουμε και εσωτερικά, αλλά μόνο στον πάτο της γονοφωλιάς και όχι κάποιο άλλο σημείο. Εδώ λοιπόν είναι το κόλπο που σας έλεγα. Ο πάτος της κυψέλης είναι το σημείο που εισέρχεται με την υγρασία, και σαπίζει. Πρέπει λοιπόν να δώσουμε μεγάλη προσοχή όσο στο πάνω μέρος του όσο και το κάτω. Ξέρουμε ότι με τις βροχές πολλές φορές μπαίνει νερό μέσα στη κυψέλη. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ο πάτος να ρουφά νερό σα σφουγγάρι και μετά να σαπίζει. Δεν έχετε αναρωτηθεί ότι πάντα σηκώνουμε την κυψέλη ελαφριά προς τα εμπρός για να μην παίρνει νερό;

Το κόλπο λοιπόν είναι να βάψουμε την κάτω επιφάνεια της γονοφωλιάς, στον πάτο με μια οικολογική βαφή, και έτσι θα εμποδίσουμε σημαντικά την διαδικασία σαπίσματος, κάτι που είναι εξαιρετικά σημαντικό για την μελισσοκομική μας επιχείρηση. Αυτή η τεχνική χρειάζεται μόνο στη γονοφωλιά στον πάτο. Οι όροφου δεν έχουν ανάγκη σαπίσματος, μιας και τους κρατάμε στα μελίσσια την Άνοιξη και το Καλοκαίρι που δεν έχει βροχές και υγρασία. Στο σάπισμα των κυψελών ο χειμώνας είναι η χειρότερη περίοδος!






Τοποθέτηση κλειδιών στις κυψέλες εύκολα και γρήγορα

$
0
0


Πως τοποθετούμε τα κλειδιά στις κυψέλες μας; Σήμερα θα μάθετε την πιο εύκολη διαδικασία, για να γίνει γρήγορα η δουλειά και σωστά. Καταρχήν να πούμε ότι το πιο σημαντικό εργαλείο που θα χρειαστούμε είναι ένα ηλεκτρικό κατσαβίδι ή black decker, το οποίο διευκολύνει πολύ την εργασία μας. Η δουλειά γίνετε και με ένα απλό κατσαβίδι, αλλά παίρνει πολύ χρόνο και είναι μόνο για λίγες κυψέλες. Ωστόσο στις μέρες που ζούμε με την κρίση που βιώνουμε πολλοί μελισσοκόμοι δεν έχουν τα χρήματα, οπότε δουλεύουν με απλά εργαλεία. Αν δουλέψετε με απλό κατσαβίδι, πρώτα πιέζετε να βυθιστεί η βίδα στο ξύλο, και μετά αρχίζετε να βιδώνετε πιέζοντας προς τα μέσα.
Το δυσκολότερο κομμάτι στην τοποθέτηση κλειδιών είναι η θέση που θα τα βάλουμε. Όπως γνωρίζουμε πρέπει να είναι σε συγκεκριμένη θέση για να κλειδώνουν οι κυψέλες μεταξύ τους. Το πρώτο μυστικό είναι να πάρουμε ένα χάρακα, και να μετρήσουμε την απόσταση έτσι ώστε να το βάλουμε ακριβώς στη μέση. Άλλη λύση είναι να πάρουμε ένα παλιό καπάκι, που έχει τοποθετημένο το κλειδί και να κάνουμε τη δουλειά μας χωρίς να μετρήσουμε τίποτα.

Η θέση που βάζουμε τα κλειδιά στις κυψέλες μας γίνετε όπως στις φωτογραφίες, που σας τα δείχνω όλα αναλυτικά. Πρώτα παίρνω το καπάκι και παίρνω τα μέτρα για να βάλω το κλειδί στο πάτωμα και στη συνέχεια το αντίστροφο. Έτσι τοποθετούνται κλειδιά σε όλες τις κυψέλες γρήγορα...

Πιο κάτω παίρνω ένα έτοιμο καπάκι έτσι ώστε να βάλω κλειδί στη γονοφωλιά. Γίνετε πολύ εύκολα...



Το κλείστρο του κλειδιού είναι βιδωμένο περίπου στη μέση, και το τοποθετώ στη κυψέλη για να δώ που θα μπούν περίπου οι βίδες...



Εδώ είναι η θέση που θα μπεί λοιπόν...












Τώρα όσον αφορά το καπάκι υπάρχει ένα μυστικό. Πρώτα βιδώνουμε τις πάνω βίδες...





Αλλά την τελευταία βίδα την βάζουμε με κλίση προς τα επάνω, έτσι ώστε να χωθεί πλαγιαστά στο ξύλο... Αυτό το κόλπο φαίνεται απλό αλλά στη τελική θα μας βοηθάει να ανοικλείνουμε πανεύκολα τα κλειδιά στις κυψέλες μας. Δεν θα κολλάει καθόλου το κλειδί...







Το ξεχειμώνιασμα και οι σημαντικότεροι παράγοντες για πολλά μελίσσια

$
0
0


Οι πιο σημαντικές προϋποθέσεις για το καλό ξεχειμώνιασμα είναι :

1.Τοποθεσία μελισσοκομείου:
Εξετάζονται με λεπτομέρεια οι κατωτέρω παράγοντες :

α. Υγρασία
Επιλέγουμε το έδαφος να είναι χαλικώδες ,επικλινές και να μην φυτρώνουν πολλά χορτάρια .Γενικά η περιοχή να μην έχει πολύ υγρασία (πολύ δροσιά την νύκτα ή θέσεις στις οποίες να εγκλωβίζεται η υγρασία και παγωμένος αέρας ). Καλό είναι αρχές Νοεμβρίου ο χώρος του μελισσοκομείου να ραντίζεται με ζιζανιοκτόνο ώστε να μην φυτρώνουν χορτάρια.

β. Θερμοκρασία
Στην περιοχή αν είναι δυνατόν τις περισσότερες ημέρες του χειμώνα να μην κατέρχεται η θερμοκρασία κάτω των 14οC . Επί πλέον η θερμοκρασία κατά την διάρκεια του εικοσιτετραώρου να μην έχει μεγάλη διακύμανση Δηλαδή προτιμώνται περιοχές με χαμηλά υψόμετρα και νότιες .Αυτό έχει μεγάλη σημασία γιατί όπως είναι γνωστό σε αυτή την θερμοκρασία και μικρότερη το μελίσσι σχηματίζει την μελισσόσφαιρα και οι μέλισσες σταματούν να πετούνε με άνεση εκτός της κυψέλης άρα δεν έχουν την δυνατότητα να αδειάζουν το έντερό τους που είναι και η κυριότερη αιτία προσβολής του μελισσιού από νοζεμίαση.

γ. Άνεμος
Προφύλαξη του μελισσοκομείου από τους βοριάδες και τοπικά ρεύματα με φυσικούς ή τεχνητούς φράχτες.

δ. Προσηλιακό
Αν είναι δυνατόν με την ανατολή του ήλιου οι πρώτες ακτίνες να πίπτουν επί των κυψελών και αυτό να συνεχίζεται στην μεγαλύτερη διάρκεια της ημέρας .

ε. Μελιτοέκριση – γύρη
Καλό είναι να υπάρχει στην περιοχή μελιτοέκριση και γύρη ώστε οι μέλισσες να αξιοποιούν τις ημέρες που μπορούν να πετάξουν . Η ύπαρξη πεύκου με εργάτη , φθινοπωρινής κουμαριάς ,δενδρολίβανου κλπ είναι νομές με εξαιρετικά καλά αποτελέσματα.



στ. Νερό ύδρευσης των μελισσών
Το νερό είναι απαραίτητο στις μέλισσες και τους χειμερινούς μήνες .Για λόγους οικονομίας πτήσεων και καταπονήσεων των μελισσών πρέπει το νερό να είναι κοντά στο μελισσοκομείο και αν είναι δυνατόν σε θερμοκρασία μεγαλύτερη του υπάρχοντος στην φύση . Πρέπει να τοποθετούνται κατάλληλες ποτίστριες και να εφοδιάζονται με καθαρό νερό από τον μελισσοκόμο. Το νερό είναι αναγκαίο και απαραίτητο πολύ περισσότερο τους καλοκαιρινούς μήνες και επιβάλλεται ο μελισσοκόμος να φροντίζει για την εξασφάλιση του ( φυσικές πηγές – ποτίστριες )σε αντίθετη περίπτωση ελάχιστη θα είναι η συλλογή μελιού και τα μελίσσια λιμοκτονούν.

2. Εποπτεία – φροντίδα
Πρέπει να είναι προσβάσιμο όλο τον χειμώνα και σχετικά κοντά στην οικία του μελισσοκόμου ώστε να ασκείται εποπτεία και η σχετική φροντίδα με το μικρότερο δυνατό οικονομικό κόστος μεταφοράς . Οι επιθεωρήσεις του χειμώνα πρέπει να είναι ελάχιστες ,γρήγορες και χωρίς να προκαλούν διαταραχή στις μέλισσες.

3. Συμμάζεμα των μελισσών
Αφήνουμε τόσα τελάρα όσα ‘’ πατάει’’ ο πληθυσμός . Τα Μελίσσια με πληθυσμούς κάτω από έξι τελάρα τοποθετούνται για ξεχειμώνιασμα σε πεντακυψελίδια ή τρικυψελίδια .Αυτό έχει πολύ καλά αποτελέσματα γιατί τα μικρά μελισσοσμήνη εκμεταλλεύονται την θερμοκρασία του ενός το άλλο.

4. Τροφές
Ανάλογα με τον πληθυσμό του μελισσιού αφήνουμε και πλαίσια με μέλι τόσα όσα θα σκεπάζει ο πληθυσμός τα άδεια τελάρα απομακρύνονται .
Την ύπαρξη ζαχαροζύμαρου πάνω από την μελισσόσφαιρα την θεωρούμε αναγκαία .Έτσι μπορεί να αποφευχθεί η νέκρωση του σμήνους λόγω ασιτίας . Γιατί μέλια μπορεί να υπάρχουν αλλά λόγω του κρύου οι μέλισσες να μην τα φθάνουν . Εξ άλλου οι μέλισσες το χειμώνα χρησιμοποιούν από το ζαχαροζύμαρο όση ποσότητα χρειάζονται. Το άριστο είναι να δίδουμε τουλάχιστον και ένα τελάρο με γύρη στο κέντρο της μελισσοφωλιάς δηλαδή μετά τον γόνο αν υπάρχει.



5. Κερόπανο – πιάτο – ταΐστρα
Τους μήνες από Νοέμβριο μέχρι και Απρίλιο τα τελάρα που θα υπάρχουν εντός των κυψελών πρέπει να σκεπάζονται με κερόπανο . Δηλαδή με βαμβακερό ύφασμα διαστάσεων του εμβρυοθαλάμου .
Το πιάτο είναι το σύνηθες πιάτο που χρησιμοποιείται στο τάϊσμα των μελισσών με σιρόπι ζάχαρης . Κατά την διάρκεια του χειμώνα τοποθετείται ανάποδα επάνω από την μελισσόσφαιρα και κατά αυτόν τον τρόπο δημιουργεί άριστες συνθήκες από άποψη θερμοκρασίας αφού εγκλωβίζει την θερμότητα που παράγουν οι μέλισσες .

Η ταΐστρα είναι τύπου πλαισίου (πλαστική ή ξύλινη ) και τοποθετείται μετά το τέλος των τελάρων και με το εγκλωβισμό λόγω του κερόπανου του αέρα στο κενό της δρα ως θερμομονωτικός φράκτης .
Έτσι διαδοχικά επάνω από την μελισσόσφαιρα τοποθετούνται : Ζαχαροζύμαρο – πιάτο ανάποδα – κερόπανο .

Οι θυρίδες του καπακιού παραμένουν ανοικτές για την κυκλοφορία του αέρα και την αποφυγή υγρασίας . Για καλύτερο αποτέλεσμα οι πάτοι των εμβρυοθαλάμων πρέπει να φέρουν σίτα ανοιχτή χειμώνα καλοκαίρι ώστε να δημιουργείται ρεύμα αέρος με συνέπεια αποφυγή υγρασίας αλλά έχουμε και πτώση της θερμοκρασίας το καλοκαίρι . Επί πλέον κατά την καταπολέμηση του βαρρόα αυτή πέφτει έξω από την κυψέλη και είναι βέβαιος ο θάνατό της λόγω ψύχους αφού η χημική ή βιολογική καταπολέμηση της γίνεται το χειμώνα .

6. Διάταξη κυψελών –τελάρων
Οι κυψέλες τοποθετούνται κατά μήκος του τεχνητού ή φυσικού φράχτη σε απόσταση ενός έως ενάμιση μέτρου η μια από την άλλη με τις χειμερινές θυρίδες και να βλέπουν νοτιοανατολικά . Πρέπει να μην σκιάζονται από δένδρα ή άλλα αντικείμενα .
Καλό είναι να τοποθετούνται σε υπόβαθρα (πέτρινα κλπ ) και σε ύψος περίπου 30 cm για την αποφυγή της υγρασίας και του σαπίσματος των κυψελών και εύκολου χειρισμού –εκτέλεσης εργασιών επισκέψεων .
Τα τελάρα αρχίζουν να τοποθετούνται από την ανατολική πλευρά του εμβρυοθαλάμου αφού λόγω της πτώσης των αχτίνων του ήλιου είναι και το πλέον ζεστό σημείο του κατά την διάρκεια του χειμώνα .




7. Καταπολέμηση του ακάρεος βαρρόα
Η καταπολέμηση του βαρρόα πρέπει υποχρεωτικά να γίνεται την περίοδο από Νοέμβριο – Ιανουάριο για τους εξής λόγους :
— Αυτή την περίοδο τα μελίσσια έχουν τους μικρότερους πληθυσμούς ,ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα είναι χωρίς γόνο ,άρα όλα τα άτομα του βαρρόα είναι επάνω στις μέλισσες και εφ όσον καταπολεμηθούν με οποιοδήποτε φάρμακο αυτό δρα αποτελεσματικά με βαθμό εξόντωσης 95-100%.
— Τα μελίσσια έχουν τα λιγότερα τελάρα άρα το φάρμακο θα ‘’ επιμολύνει’’ ελάχιστα από αυτά σε σχέση με το σύνολο του μελισσοκομείου .
— Ο χρόνος από την εποχή της θεραπείας μέχρι τον τρύγο είναι μεγάλος τα ‘’επιμολυσμένα’’ τελάρα λίγα με συνέπεια το μέλι να είναι απαλλαγμένο από άξιο λόγου ίχνος φαρμάκου.
— Έχει παρατηρηθεί ότι εφ όσον γίνει σωστή καταπολέμηση αυτή την περίοδο τα μελίσσια είναι απαλλαγμένα από το άκαρι βαρρόα σχεδόν παντελώς μέχρι τέλους Σεπτεμβρίου. Τον μήνα Οκτώβριο ελάχιστα βαρρόα μπορεί να βρεθούν σε κηφηνογόνο και αυτό προκαλείται από επιμόλυνση από γειτονικά μελισσοκομεία . Άρα επιτακτική προβάλει η ανάγκη της γενικής και από όλους τους μελισσοκόμους καταπολέμησης του βαρρόα αυτή την περίοδο. Το μέτρο αυτό επιβάλλεται να λαμβάνεται υποχρεωτικά με ποινή προστίμου από όλους τους μελισσοκόμους.

Υπάρχει η πεποίθηση εφ όσον γίνει συστηματική και επί σειρά ετών καταπολέμηση του βαρρόα από όλους του μελισσοκόμους στα μελίσσια μιας απομονωμένης περιοχής πχ ενός νησιού και απαγορευθεί και τηρηθεί η εισαγωγή μελισσοσμηνών είναι δυνατόν τα μελίσσια αυτής της περιοχής να απαλλαγούν από το βαρρόα . Αν δε εφαρμοστεί και κατάλληλο πρόγραμμα γενετικής επιλογής για την δημιουργία ανθεκτικής στο βαρρόα ράτσας μελισσών ακόμα καλύτερα .

Επιλογή του ακαρεοκτόνου πρέπει να γίνεται από τα νομίμως κυκλοφορούντα στην χώρα μας και εγκεκριμένα αρμοδίως . Μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σκευάσματα που έχουν έγκριση σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες . Σκευάσματα με βάση τις δραστικές ουσίες οξαλικό οξύ, το κουμαφός, το φλουβαλινέιτ ,το φλουμεθρίν κρίνονται ότι είναι αποτελεσματικά χωρίς να αποκλείονται και βιολογικά . Πρέπει να αποφεύγονται οι συσκευασίες από τις οποίες το φάρμακο κατά την χρήση έρχεται σε επαφή με τα ξύλινα μέρη της κυψέλης .Καλά είναι τα φάρμακα σε μορφή ταινίας ώστε να έρχονται σε διαδοχική επαφή οι μέλισσες με το φάρμακο. Αν υπάρχουν στην μορφή εμποτισμένης χάρτινης ταινίας τα αποτελέσματα είναι ακόμα καλύτερα γιατί οι μέλισσες αναγκάζονται να θρυμματίζουν το χαρτόνι με συνέπεια συνεχώς να ανανεώνεται το φάρμακο και να έχουμε συνεχή δράση. Πρέπει να τηρούνται οι οδηγίες χρήσης των φαρμάκων .

Κομμάτι της Ανάρτησης "Μέθοδος Καπράλου"

Απολύμανση πλαισίων - Κάθε δουλειά στην εποχή της!

$
0
0


~Η διαδικάσια απολύμανσης των πλαισίων από τον συνάδελφο και μελισσοκόμο Γιάννη~

Κόβουμε ένα βαρέλι περίπου 10 πόντους κάτω από το καπάκι. Στην συνέχεια ξεπλένουμε μια φορά με νερό το βαρέλι άλλη μια μετά με χλωρίνη. Ανάβουμε φωτιά βάζουμε το βαρέλι πάνω και βάζουμε 50 λίτρα νερό και ένα 1 κιλό καυστική σόδα για να απολυμανθεί μόνο το βαρέλι καλά. Στην συνέχεια το αδειάζουμε κάπου που δεν υπάρχει τίποτα από δέντρα φυτά διότι η καυστική σόδα είναι δηλητήριο. Στην συνέχεια ξανά βάζουμε το βαρέλι επάνω στην φωτιά. Γεμιζουμε 100 λίτρα νερό και ρίχνουμε 1 κιλό καυστική σόδα. Και είναι η ώρα να απολυμάνουμε τα πλαίσια. Μεγάλη προϋπόθεση για να γίνουν τα πλαίσια σαν καινούργια να έχουν καθαριστεί πολύ καλά από τα κεριά και την πρόπολη που έχουν επάνω. Ο καθαρισμός των πλαισίων γίνεται με κάποιο μαχαίρι η ξεστρο η ότι άλλο βολεύει στον καθένα μας.


Καλό είναι τα πλαίσια να μπαίνουν λίγα λίγα στο βαρέλι για να γίνεται καλύτερη δουλειά.Οταν βγάζουμε τα πλαίσια από το βαρέλι τα ξεπλενουμε πολύ καλά με νερο και είναι έτοιμα για την επόμενη τους χρήση.

Επίσης να προσθέσω ότι επειδή τα πλαίσια ανέβουν προς τα πάνω την ώρα της βρασης μπορούμε να τοποθετήσουμε κάτι από επάνω. Μεγάλη προσοχή στις αναθυμιάσεις και για λόγους ασφαλείας προτείνω την χρήση μάσκας στην μύτη.





Η βαρρόα και η καταστροφή που προκαλεί στο μελίσσι

$
0
0


"Ένα μελίσσι που μείνει χωρίς καμία θεραπεία κατά της βαρρόα, μπορεί να επιβιώσει λιγότερο από 2 χρόνια. Η βαρρόα χτυπά στο αναπαραγωγικό σύστημα των μελισσών, στον ΓΟΝΟ και ο θάνατος είναι αργός και επώδυνος."


Ένα τόσο μικρό ακάρι , που στο πέρασμα του τις τελευταίες δεκαετίες έσπειρε την καταστροφή σε ολόκληρες  ηπείρους. Χιλιάδες μελισσοκομεία εξαφανίστηκαν , οι αυτόχθονες φυλές μελισσών ξεκληρίστηκαν και τα μελίσσια των τότε μελισσοκόμων καταστράφηκαν. Η μελισσοκομία έζησε αδιαμφισβήτητα μια πολύ μεγάλη πληθυσμιακή κατάρρευση , η οποία έμεινε ως μια κακή ανάμνηση για όλους όσους την έζησαν. Για την ιστορία η Ελλάδα έζησε αυτόν τον εφιάλτη την δεκαετία του ογδόντα και όλοι οι μελισσοκόμοι (τότε) ήταν εντελώς άοπλοι απέναντι στον νέο εχθρό. Όλα αυτά όμως ανήκουν στο ΠΑΡΕΛΘΟΝ!


Πλέον η Ελλάδα , η Ευρώπη η Αμερική και άλλες χώρες έμαθαν να αντιμετωπίζουν αυτόν τον εχθρό με πολλούς και διαφόρους τρόπους. Υπάρχουν βιολογικά , χημικά σκευάσματα που μπορούν να σκοτώσουν το ακάρι με συντριπτικά ποσοστά θνησιμότητας. Επιπροσθέτως αρκετό ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι βιοτεχνικές μέθοδοι καταπολέμησης βαρρόα (άχνη ζάχαρη, ειδικοί χειρισμοί πχ κόψιμο παραφυάδων) , όπου ο μελισσοκόμος ακολουθώντας μια ακολουθία μελισσοκομικών χειρισμών μπορεί με φυσικά μέσα να απαλλαχθεί από τα παράσιτα αρκετά αποτελεσματικά.

Ο εχθρός μας, για να τον μάθουμε καλύτερα , ονομάζεται Βαρρόα (Varroa destructor) και πρόκειται για ένα ακάρι το οποίο απομυζεί  στο σώμα της μέλισσας από τον θώρακα , αιμολέμφο βυθίζοντας στο εσωτερικό του την προβοσκίδα της. Δείτε τι μέγεθος έχει η βαρρόα στις αναλογίες του ανθρώπινου σώματος. Φανταστείτε να είχατε ένα τέτοιο πράγμα να σας ρουφάει το αίμα συνέχεια...

Η βαρρόα στις αναλογίες του ανθρώπινου σώματος.



Τα τραύματα ρίχνουν την άμυνα του οργανισμού ο οποίος γίνεται ιδιαίτερα ευάλωτος σε ασθένειες. Τα βαρρόα εκτός των άλλως είναι φορείς πολλών ιώσεων , μικροβίων τα οποία μεταδίδονται στο σμήνος μας. Αξιοσημείωτο παράδειγμα αποτελεί ο ιός των παραμορφωμένων φτερών ο οποίος έχει ως σύμπτωμα , αδύναμες μέλισσες με "ξεφτισμένα" , παραμορφωμένα φτερά.


Ο ιός των παραμορφωμένων φτερών λόγω βαρρόα.



Οι μέλισσες απομακρύνουν όλες τις μέλισσες που έχουν πρόβλημα και όταν μια μέλισσα έχει παραμορφωμένα τα φτερά της διώκεται έξω απο την κυψέλη. Γι αυτό εμείς οι μελισσοκόμοι βλέπουμε πολλές φορές να στέκονται στις εισόδους αυτές οι μέλισες. Ο ιός αυτός δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχουμε βαριά προσβολή απο βαρρόα, όμως τις περισσότερες φορές συνδέεται άμεσα. Για την καταπολέμηση αυτού του "παράπλευρού"ιού κάνουμε θεραπεία για τη βαρρόα και ξεμπερδεύουμε.

Η βαρρόα κατάγεται από τις ανατολικές χώρες , οπου έμαθε να παρασιτεί απο την μέλισσα της ανατολής apis cerana. Αυτή η μέλισσα σε αντίθεση με τις δικές μας , έμαθε να συμβιώνει και να αντιμετοπίζει την βαρρόα με έναν πολύ αποτελεσματικό τρόπο χωρίς καμία ανθρώπινη παρέμβαση.

Βαρρόα πάνω στη βασίλισσα

Επίσης ιδιαίτερα αυξημένη αντίστασης στη βαρρόα παρουσιάζει και η αφρικανοποιημένη μέλισσα που απαντάται κυρίως στην Νότια Αμερική και την Βραζιλία. Πυρήνες ανθεκτικών μελισσών έχουν εμφανιστεί και σε άλλες φυλές όπως πχ η φυλή buckfast.

Πως καταπολεμούν αυτές οι "ξένες"οι μέλισσες την βαρρόα; Εμποδίζουν την ολοκλήρωση του βιολογικού της κύκλου , ξεσφραγίζοντας τις προσβεβλημένες από βαρρόα προνύμφες. Ουσιαστικά τα βαρρόα δεν πολλαπλασιάζονται και το πρόβλημα σταματάει να υπάρχει μέχρι να ψωφήσει και το τελευταίο ακάρι.




Δηλαδή όταν η βαρρόα εισέλθει μέσα στο κελί με την νεαρή προνύμφη , και αρχίσει την αναπαραγωγή της, οι μέλισσες θα διακόψουν την διαδικασία ξεσφραγίζοντας το κελί. Οπως γνωρίζουμε από ένα εργατικό κελί προκύπτουν περίπου 3-4 βαρρόα , αν όμως διακοπεί η αναπαραγωγή δεν θα προκύψει τίποτα...




Επίσης έχει παρατηρηθεί μεμονωμένα ,  μέλισσες να σκοτώνουν απευθείας τα βαρρόα. Δείτε μια μέλισσα τι έχει στο στόμα της...





Αναλύοντας όλες τις παραπάνω περιπτώσεις θέλω να καταλήξω στο εξής. Η φύση προσπαθεί να βρεί την δική της ισορροπία την οποία ισως εμείς εμποδίζουμε να "αναπτυχθεί". Σίγουρα μέσα στις επόμενες δεκαετίες - χιλιετίες θα αναπτυχθούν νέοι πυρήνες φυλών που θα είναι ανίκιτοι μπροστά σε οποιαδήποτε βαρρόα εισβάλλει στη κυψέλη!

Συχνά λάθη που εμποδίζουν την επιτυχία ενός μελισσοκόμου

$
0
0

Γράφει ο μελισσοκόμος Κώστας Μυγδανάλευρος...
Δε μπορούμε να συνεχίζουμε τα λάθη και τις παραλείψεις ασκώντας την τέχνη της Μελισσοκομίας, δεδομένου ότι πρέπει να δοκιμάζουμε και να εξετάζουμε με προσοχή όλες τις υπάρχουσες μεθόδους και τεχνικές. Τα λάθη μπορούν να αποφευχθούν όταν τα πάντα γίνονται με προσοχή και μελέτη. Οι νέοι μελισσοκόμοι πρέπει να κάνουν κατανοητό ότι η Μελισσοκομία είναι μια πολυσύνθετη διαδικασία που χρειάζεται συνέπεια, φροντίδα, μεράκι, και θέληση για μάθηση, αφού οι βασικοί κανόνες διατήρησης και ανάπτυξης ενός σμήνους μελισσών, δεν τους είναι ακόμη γνωστοί.


Τρεις είναι οι σοβαρότερες αιτίες απώλειας των μελισσών μας. Η πείνα, η υγρασία και οι κακοί χειρισμοί του μελισσοκόμου.

Τροφή:Οι ελάχιστες ποσότητες και όχι αρκετές τροφές μέσα στην κυψέλη είναι από τα σοβαρότερα λάθη. Οι μέλισσες δεν καταναλώνουν ποτέ περισσότερα τρόφιμα από αυτά που ακριβώς χρειάζονται.

Γύρη: Η σημασία της ποσότητας γύρης σε μια κυψέλη υποτιμάται συχνά. Η απουσία γύρης είναι πολύ κακή για την ανάπτυξη ενός μελισσιού το φθινόπωρο ή νωρίς την άνοιξη.

Ηλικία βασίλισσας: Οι παλαιές βασίλισσες, πέρα των δυο ετών, μπορούν κάνουν ένα μελίσσι αδύνατο και μη παραγωγικό, και να το οδηγήσουν στην εξαφάνιση του το φθινόπωρο, το χειμώνα, ή νωρίς την άνοιξη.

Μέθοδος: Η επιλογή κάποιας περίπλοκης μεθόδου, με τις βασίλισσες, πατώματα, κηρήθρες, εμφύτευση προνυμφών. Παρόλο που η βασίλισσα μας είναι αποδεδειγμένα πολύ καλή, τις περισσότερες φορές μια παράλειψη, σε μια φάση εργασίας, μπορεί να αποβεί αρνητική και να καταστρέψει ολόκληρη τη διαδικασία.

Τα φύλλα κεριούπου είναι για κτίσιμο τοποθετούνται τυχαία ανάμεσα στον γόνο ή ανάμεσα στα μέλια, αυτό επίσης είναι από τα λάθη που κάνουν πολλοί νέοι μελισσοκόμοι.

Τοποθεσία βασίλισσας:Ο μελισσοκόμος κάνει μεγάλο λάθος αν αφήνει την βασίλισσα να γεννά στον όροφο και όχι στην γονοφωλιά.

Παλιές κηρήθρες: Μην αφήνετε με παλαιές κηρήθρες και χωρίς τρόφιμα τις παραφυάδες που κάνετε. Προτιμάτε νέες κηρήθρες και ταΐστε καλά για να σας κτίσουν νέες κηρήθρες. Είναι λανθασμένο να περιμένετε ότι η νέα βασίλισσα θα σας κάνει καλό μελίσσι σε παλαιές κηρήθρες. Σίγουρα θα υπάρξουν στο εγγύς μέλλον ασθένειες που θα ταλαιπωρήσουν και το μελίσσι και τον μελισσοκόμο με την προσπάθεια εξυγίανσης του.

Η διατήρηση μιας αδύνατης αποικίας είναι αντιοικονομική και οι δαπάνες είναι περισσότερες από το κέρδος που θα μας αποφέρει. Προσοχή όμως, τα σμήνη με νέες βασίλισσες δεν θεωρούνται αδύνατα.

Η κακής κατασκευής κηρήθρα είναι κοινό λάθος στην μελισσοκομία. Τέτοιες κηρήθρες είναι αυτές που έχουν πολλά κηφηνοκέλια, στραβά κτισμένες, κλπ. Τέτοιες κηρήθρες δεν επιτρέπουν στο σμήνος να αναπτυχθεί γρήγορα, όπως σε μια καλοκτισμένη κηρήθρα. Τα λάθη με τις προσθήκες τέτοιων πλαισίων είναι συνηθισμένα.


Τυχαία τοποθέτηση φύλλων κεριού: Πολλοί νέοι μελισσοκόμοι τοποθετούν τα φύλλα κεριού που είναι για κτίσιμο τυχαία ανάμεσα στον γόνο, ή ανάμεσα στα μέλια. Αυτά τα φύλλα κεριού πολλές φορές παίζουν τον ρόλο διαχωριστικού όπου δεν μπορούν να τα περάσουν οι βασίλισσες. Έτσι, μειώνουν τη γέννα τους λόγω έλλειψης χώρου, ή σμηνουργούν ακόμη και με 5 ή 6 πλαίσια γόνου.

Στιγμή τοποθέτησης φύλλων κεριού: Η τοποθέτηση φύλλων κεριού για κτίσιμο, την στιγμή που δεν υπάρχει μελιτοέκκριση, ο καιρός είναι κρύος ή δεν ταΐζουμε εμείς σιρόπι, σίγουρα θα δημιουργήσει κακοκτισμένη κηρήθρα.

Ο ανεπαρκής αριθμός πατωμάτωνείναι επίσης ένα συχνό λάθος. Τα μεγάλα μελίσσια φρενάρονται από την μεγάλη παραγωγή μελιού που έτσι μειώνει άμεσα το πιθανό εισόδημα του μελισσοκόμου.

Αντιβαρροϊκή θεραπεία:Στα μελίσσια δεν γίνεται η προγραμματισμένη αντιβαρροϊκή θεραπεία την εποχή που πρέπει, έτσι γίνεται πολύ σοβαρή ζημιά. Είναι επίσης λάθος να μην ελεγχθεί η απόδοση και η αποτελεσματικότητα μιας ιδιαίτερης θεραπείας.

Παλαιές κυψέλες: Οι υπερβολικά παλαιές και πολύ μεταχειρισμένες κυψέλες εγκυμονούν κινδύνους επιμολύνσεων διαφόρων ασθενειών σε νέα σμήνη που θα τοποθετούν μέσα για να αναπτυχθούν.

Η κακή επιλογή θέσης για ένα μελισσοκομείο είναι σημαντικό εμπόδιο για πετυχημένη μελισσοκομία

Τοποθεσία:Ο δυνατός και συνεχής αέρας, η υγρασία και λιγοστό φως του ηλίου στην τοποθεσία, ή όπου οι μέλισσες συνήθως ενοχλούνται: μεγάλα εργοστάσια που εκλύουν χημικά (έστω και σε μικρή ποσότητα) ή όταν δεν υπάρχει πλούσια νεκταροέκκριση εκεί κοντά.

Βιαστική/συχνή επιθεώρηση:Τα λάθη με την επιθεώρηση των κυψελών είναι τα συχνότερα δεδομένου του ότι οι μέλισσες ενοχλούνται όταν ανοίγουν οι κυψέλες πολύ συχνά και ιδιαίτερα όταν δεν υπάρχει νεκταροέκκριση στην περιοχή. Ο χειρισμός των πλαισίων πολλές φορές γίνεται βιαστικά και απρόσεκτα από τους νέους μελισσοκόμους, με αποτελέσματα όχι ευχάριστα για κάποιες μέλισσες ή βασίλισσες που συνθλίβονται ανάμεσα στις κηρήθρες.

Εφεδρικά σμήνη: Μπορεί επίσης να θεωρηθεί λάθος εάν ένας μελισσοκόμος δεν έχει κάποια εφεδρικά σμήνη, που θα μπορούσε να του ήταν χρήσιμα από πολλές απόψεις.

Το κείμενο είναι γραμμένο από τον μελισσοκόμο Κ. Μυγδανάλευρο και αναρτήθηκε για πρώτη φορά στις 11 Μαι 2006 στο site melissokomos.com
ΠΗΓΗ melissomania.gr

Η τοποθέτηση του ζαχαροζύμαρου - Πόσα κιλά βάζουμε σε κάθε μελίσσι

$
0
0


Η τροφοδότηση των μελισσιών μας με ζαχαροζύμαρο είναι πολύ σημαντική ειδικά όταν οι μέλισσες βρίσκονται χωρίς προμήθειες με μέλι. Πόλλοι μελισσοκόμοι κάνοντας ληστρικούς τρύγους ακόμα και το φθινόπωρο, αφήνουν την κυψέλη χωρίς τροφές και οι μέλισσες δεν μπορούν να επιβιώσουν χωρίς μια σημαντική ενίσχυση. Τη χειμερινή περίοδο όπως και νωρίς την Άνοιξη το ζυμαράκι κάνει απίστευτη δουλειά, και οι μέλισσες τρέφονται επαρκώς για να ξεχειμωνιάσουν και να παράγουν θερμότητα για τη μελισσόσφαιρα.




Το ζαχαροζύμαρο το παίρνουν αργά οι μέλισσες, εκτός αν υπάρχει μεγάλη έκταση γόνου και έλλειψη νέκταρ που τότε η τροφή καταναλώνεται ραγδαία. Το καλύτερο ζυμάρι που μπορεί να δώσει ο μελισσοκόμος στα μελίσσια του είναι αυτό που φτιάχνει ο ίδιος και περιέχει γνήσιο μέλι παραγωγής του. Αυτή η τροφή δεν συγκρίνεται με καμία του εμπορίου. Στο εμπόριο κυκλοφορούν πολλές τροφές, και για τα μελίσσια πρέπει να προσέξουμε πολύ καλά ποια θα αγοράσουμε.

Μπορεί ένα μελίσσι να ξεχειμωνιάσει χωρίς ζαχαροζύμαρο;
Μέλι σφραγισμένο
Μα φυσικά και μπορεί αρκεί να υπάρχουν αρκετά πλαίσια γεμάτα με μέλι! Και αυτά τα πλαίσια να βρίσκονται μέσα στη μελισσόσφαιρα, δηλαδή στον γονοθάλαμο. Αυτό πρέπει να γίνεται επειδή οι μέλισσες όταν κάνει κρύο δεν μπορούν να διανύουν μεγάλες αποστάσεις για να ξεσφραγίσουν το μέλι. Έχει συμβεί μάλιστα σε μελισσοκόμους να χάσουν μελίσσια επειδή οι προμήθειες βρισκόταν στον μελιτοθάλαμο, (δεύτερο όροφο) η στις άκρες της γονοφωλιάς.

Που τοποθετούμε το ζαχαροζύμαρο στην κυψέλη;
1ος Τρόπος:Το τοποθετούμε εκεί που βρίσκονται οι περισσότερες μέλισσες, εκεί που υπάρχει ο γόνος. Στην ουσία θέλουμε να είναι ακριβώς πάνω απο τη μελισσόσφαιρα, (εκεί που αναπνέει το σμήνος) για να πέρνουν οι μέλισσες κατευθείαν την τροφή τους. Κάνουμε μια τρυπούλα στο σακουλάκι στο κάτω μέρος (η τρύπα να έχει μέγεθος όσο μεγάλο κέρμα) και το αφήνουμε πάνω απο τα πλαίσια. Κοιτάμε προσεκτικά να μην βρίσκει πάνω στο ξύλινο μέρος των πλαισίων, και να μπορούν οι μέλισσες εύκολα να μπαινοβγαίνουν.

Αν στο ζαχαροζύμαρο κάνουμε μεγαλύτερη τρύπα, τότε αν αυτό μπορεί να ξεραθεί και να δυσκολέψει τις μέλισσες. Παρ όλα αυτά υπάρχουν αρκετά ζαχαροζύμαρα στην αγορά που δεν ξεραίνονται ακόμα και αν η τρύπα είναι πολύ μεγάλη. Αν σε ένα μελίσσι με μεγάλη έκταση σε γόνο ανοίξουμε μεγάλη τρύπα τότε η τροφή θα καταναλωθεί πολύ γρήγορα και θα αποθηκευτεί. Εμείς δεν το θέλουμε αυτό. Πάντα αποσκοπούμε στο να καταναλωθεί η ζάχαρη και όχι να αποθηκευτεί.









2ος Τρόπος:Επίσης ένα άλλο τέχνασμα των μελισσοκόμων για εξοικονόμιση χρημάτων είναι να κόβουν την δίκιλη τροφή στη μέση με ένα μαχαίρι ετσι ώστε να ταίσουν δύο μελίσσια αντί για ένα. Αυτή η τεχνική οδηγεί πολλές φορές σε πέτρωμα της τροφής, γι αυτό αποφεύγεται. Καλύτερα δηλαδή να αγοράσουμε 1κιλές τροφές, και να κάνουμε την τρυπούλα απο κάτω όπως εξηγήθηκε στην προηγούμενη παράγραφο.






Κάτι πολύ σημαντικό!Η τροφή που θα επιλέξουμε για τα μελίσσια μας πρέπει να είναι μαλακή και η υφή να έχει την ιδανική υγρασία έτσι ώστε να μην τραυματίζονται οι μέλισσες καθώς την γλύφουν.

Πόσα κιλά μπορούμε να βάλουμε σε ένα μελίσσι;
Εδώ εξαρτάται απο την τοποθεσία του μελισσοκομείο, το μέγεθος του μελισσιού αλλα και το πόσες προμήθειες έχει μέσα. Εμπειρικά όμως, μια δίκιλη το μήνα για ένα δεκάρι μελίσσι σε μια κρύα περιοχή είναι μια χαρά. Πολλοί μελισσοκόμοι έμπειροι κυρίως, προκειμένου να εξασφαλίσουν την επάρκεια σε τροφή όλο το χειμώνα βάζουν και 5-10 κιλά τροφή ανα μελίσσι. Αυτοί οι μελισσοκόμοι καλύπτουν όλο την επιφάνεια των πλαισιών με τροφή, η οποία λειτουργεί και σαν μόνωση απέναντι στο τσουχτερό κρύο. Δείτε μερικές φωτογραφίες του τι σας λέω.





Μια πολύ ποιοτική τροφή για τα μελίσσια σας...

ΒΑΝΙΛΙΑ ΤΡΟΦΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ




Ενίσχυση με μόνωση στις κυψέλες! Ξεχειμώνιασμα σε κρύα μέρη με χιόνια και λιγότερες τροφές

$
0
0


Πολλοί μελισσοκόμοι διατηρούν μελίσσια σε μεγάλα υψόμετρα, και το κρύο πολλές φορές οδηγεί σε απώλειες ειδικά αν τα μελίσσια είναι μικρά σε πληθυσμό πχ κάτω απο 5 πλαίσια. Ο μελισσοκόμος προκειμένου να εξασφαλίσει ένα καλύτερο ξεχειμώνιασμα μπορεί να ενισχύσει τις ξύλινες κυψέλες με μόνωση και αυτό έχει τρομερά αποτελέσματα, μιας και γλιτώνει απο απώλειες και κατανάλωση τροφής.

Θα γνωρίζετε ότι τα μεγάλα μελίσσια ξεχειμωνιάζουν με περισσότερη ασφάλεια και έχουν πολύ πιο γρήγορη ανάπτυξη την άνοιξη. Γενικά στόχος ενός μελισσοκόμου είναι να ξεχειμωνιάζει όσο το δυνατόν μεγαλύτερα μελίσσια (πχ 10άρια) με πολλές προμήθειες για καλύτερη επιτυχία. Ένα 10αρι μελίσσι την άνοιξη παίρνει ταχύτατα δύο πατώματα και γίνετε παραγωγικό σε χρόνο dt για την πορτοκαλιά και τις νομές της ανοιξης (τα γνωστά ανθόμελα).




Επίσης ένα μεγάλο μελίσσι συμφέρει να το κρατήσουμε "μεγάλο", μέχρι να έρθει η άνοιξη όπου τότε μπορούμε να κόβουμε άφοβα παραφυάδες. Τι καταλαβαίνει άλλωστε ένα 30άρι μελίσσι αν του πάρουμε 2 ή 4 πλαίσια πλυθησμό; Και αυτό μπορεί να γίνεται συνεχώς εφόσον αναπληρώνεται γρήγορα ο χαμένος πλυθησμός.

Ακόμη όμως και τα μεγάλα μελίσσια αν βρίσκονται σε κρύες περιοχές χρειάζονται extra βοήθεια και σε τροφές αλλά και σε μόνωση. Ένα υλικό που μας επιτρέπει άριστη μόνωση χρησιμοποιώντας λίγο υλικό είναι το γνωστό πράσινο φελιζόλ! Αυτό χρησιμοποιείτε για θερμομόνωση και στις πολυκατοικίες, οικοδομές (βάση της Ελληνικής νομοθεσίας). Έτσι λοιπόν αποτελεί εξίσου καλό και για τις πολυκατοικίες των μελισσιών μας, και αυτές οι πολυκατοικίες σε αντίθεση με τις άλλες φιλοξενούν δεκάδες χιλιάδες κατοίκους!




Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να προμηθευτούμε το φελιζόλ (πωλείται σε είδη με οικοδομικά υλικά), να πάρουμε τα μέτρα απο την κυψέλη μας και να τα τοποθετήσουμε. Για μελίσσια που είναι φούλ 10 πλαίσια δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε αυτή τη μέθοδο. Για ένα μελίσσι 9 πλαισίων μπορούμε να προσθέσουμε τη μόνωση μόνο στη βορινή πλευρά. Για μελίσσια μικρότερα απο 8 πλαίσια μπορούμε και απο τις δύο πλευρές. Παρακάτω σας δίνω τις διαστάσεις του πλαισίου. Αλλά καλύτερα να τα μετρήσετε οι ίδιοι διότι απο κατασκευαστή σε κατασκευαστή διαφέρουν οι αποστάσεις μερικές φορές.



Ένα κερόπανο λίγη τροφή  πάνω και έτοιμο για ξεχειμώνιασμα!!!




Αξεπέραστη μέθοδος καταπολέμησης κηρόσκορου, χρησιμοποιούνταν τα παλιά χρόνια!

$
0
0


ΜΙΑ ΝΕΑ 100% ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΜΈΘΟΔΟ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΣΗΜΕΡΑ!

Λίγα λόγια πριν μπούμε στο "ψητό"...

Συμπτώματα-Διάγνωση-Βιολογία του κηρόσκορου
Πρόκειται για τις προνύμφες των λεπιδοπτέρων Galleria mellonela (μεγάλος κηρόσκορος) και Achroia grisella (μικρός κηρόσκορος). Τα ενήλικα θηλυκά αποθέτουν τα αυγά τους σε χαραμάδες ή σχισμές αδύνατων μελισσιών, από τον Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο.

Οι προνύμφες που βγαίνουν διασκορπίζονται μέσα στη κυψέλη ανοίγοντας στοές στις κηρήθρες. Χαρακτηριστικό είναι ότι αφήνουν πίσω τους ένα μεταξένιο νήμα (Εικ.13). Τρέφονται με μέλι, κερί, αλλά κυρίως με γύρη και υπολείμματα του γόνου μέσα στο κελί (επιδερμίδες νυμφών), ενώ αγαπημένα μέρη των εντόμων είναι οι αποθηκευμένες κηρήθρες και μέσα στην κυψέλη αυτές οι κηρήθρες που δεν καλύπτονται από μέλισσες (συνηθισμένο φαινόμενο σε αδύνατα μελίσσια). Η ανησυχία που προκαλείται μέσα στις κυψέλες μπορεί να οδηγήσει και σε λιποταξία.

Να σημειωθεί ότι ο μικρός κηρόσκορος εκτός των παραπάνω, συγκρατεί με τα μεταξένια νήματα τις χρυσαλίδες της μέλισσας, οι οποίες κατά την ενηλικίωσή τους δεν μπορούν να βγουν από τα κελιά τους. Οι μέλισσες μοιάζουν σαν πνιγμένες με το κεφάλι τεντωμένο προς τα εμπρός και με την προβοσκίδα προς τα έξω.

ΕΙΚΟΝΑ 13 Τουνελ που δημιουργησε ο κηρόσκοροσ μεσα στην κηρήθρα.


Η πιο διαδεδομένες μέθοδοι Αντιμετώπισης
Για την καταπολέμηση του κηρόσκορου το πρώτο που πρέπει να γίνει ώστε να προφυλαχθεί το μελισσοκομείο είναι να διατηρούνται δυνατά μελίσσια.
Καλός καθαρισμός των τμημάτων της κυψέλης και η αποθήκευση των κηρήθρων σε ψυχρά μέρη με θερμοκρασίες μικρότερες των 10οC, ολοκληρώνουν τα μέτρα προφύλαξης.
Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι συνθήκες ψύξης (θερμοκρασία μικρότερη απο 5οc κατάψυξης για 24 ώρες ή -7οC για 4 ώρες), καταστρέφουν τον κηρόσκορο. Στο ίδιο αποτέλεσμα φτάνουμε με υψηλές θερμοκρασίες (46οC για 80 λεπτά).
Κατασταλτικά μέτρα είναι ο υποκαπνισμός με θειάφι (Ανά 3 σκεπασμένους ορόφους με κηρήθρες καίγονται 50-70gr θειαφιού. Ακολουθεί δεύτερη εφαρμογή μετά 10 ημέρες και τρίτη μετά 15-20 ημέρες), εξάτμιση οξικού οξέος (Με τον ίδιο τρόπο αφήνουμε να εξατμιστούν 250ml οξικού οξέος 80%) και τα σκευάσματα του βακτηρίου Bacillus thurigiensis.
Απόσπασμα της Πτυχιακής Εργασίας : Βιολογική Μελισσοκομία του Στέφανου Κακαμούκα. ΤΕΙ ΚρήτηςΣχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας





ΑΞΕΠΕΡΑΣΤΗ ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΣΑΝ ΠΑΛΙΑ
Συμπληρωματικά στα παραπάνω, υπάρχει η εμπειρία ενός φίλου και εδώ και 20 χρόνια επαγγελματία μελισσοκόμου. Ο ¨ θείος Βησσαρίων ¨ μου είπε ότι όταν ρώτησε τυχαία διάφορες γιαγιάδες για το τί χρησιμοποιούσαν ενάντια στο σκόρο που έτρωγε τα ρούχα παλιά όταν δεν είχαν ναφθαλίνη, όλες του απαντούσαν ¨καρόφλα μάναμ¨. Και σε νέα ελληνικά: ¨καρυδόφυλλα¨.

 Βάζανε δηλαδή ανάμεσα στις κουβέρτες και τα ρούχα φύλλα καρυδιάς και ποτέ , κατα τα λεγόμενα τους, δεν είχανε πρόβλημα με το σκόρο. Δοκίμασε κι αυτός πέρυσι σε μια κυψέλη , στην οποία έβαλε από κάτω μπόλικα φύλλα καρυδιάς , δύο πατώματα κηρύθρες, και φύλλα καρυδιάς από πάνω. Δίπλα άφησε μια κυψέλη με κηρύθρες μέσα χωρίς φύλλα καρυδιάς. Το αποτέλεσμα αφού πέρσε το καλοκαίρι ήταν στην κυψέλη χωρίς φύλλα καρυδιάς ¨φάγανε και τα ξύλα¨ όπως χαρακτηριστικά μου είπε, ενώ στην άλλη ούτε γρατζουνιά!

Αν κάποιος γνωρίζει κάτι πάνω στο θέμα, ή έχει διαπιστώσει κάτι άλλο, ας το αναφέρει για να κάνουμε μια κουβέντα απ΄ την οποία μπορεί να βγει κάτι που θα ωφελήσει όλους μας!!!

Η πρώτη δοκιμή θα είναι πάνω στην καταπολέμηση του κηρόσκορου. Αν όντως τα φύλλα καρυδιάς κάνουν δουλειά, θα πειραματιστώ με απόσταγμα φύλλων καρυδιάς σε πάτωμα με κηρήθρες.

ΠΗΓΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ  patentiaris.blogspot.gr

Η Ακονυζιά και η πλούσια ανθοφορία της: Για πολύ γύρη και φουλ ανάπτυξη στη καρδιά του φθινοπώρου!

$
0
0


Πρόκειται για το πασίγνωστο μελισσοκομικό φυτό του φθινοπώρου! Αυτά τα λουλούδια ευθύνονται που τα μελίσσια αρχίζουν την ανάπτυξη τους και απλώνουν τους γόνους. Είναι η λεγόμενη ακονυζιά, το φυτό που ανθίζει από Σεπτέμβριο μέχρι και Οκτώμβριο, και το συναντάμε σχεδόν παντού, σε όλα τα μέρη της Ελλάδας, κυρίως στα ημιορεινα αλλά και στα πεδινά τμήματα της Ελλάδας. Αν και δεν το βλέπουμε ποτέ να είναι "τεράστια"η ανθοφορία του, αυτά τα λίγα ανθάκια γύρω απο τα μελίσσια σε όλες τις εκτάσεις αρκούν, για να συλλέξουν οι μέλισσες μας αύθονες ποσότητες γύρης!


Όταν ανοίξει η ακονυζιά, τα μελίσσια φέρνουν σαν τρελά γύρη. Και πως καταλαβαίνει ο μελισσοκόμος ότι όντως τη δουλεύουν αυτή την ανθοφορία; Οι μέλισσες κουβουλούν στα ποδαράκια τους μια ζωντανή πορτοκαλί γύρη, τόσο που τη καταλαβαίνουμε κατευθείαν απο το έντονο χρώμα της. Η ακονιζιά λόγω του μεγέθους του άνθους της, και της απόδοσης της, βοηθάει τα μελισσάκια να γεμίζουν πλούσια γύρη άκοπα. Δίνεται αύθονη, πόσο μάλλον αν έχουν προηγηθεί και κάποιες καλές βροχές. Οι μέλισσες έχουν γεμισμένα τα καλαθάκια απο γύρη, προεξέχει αισθητά στα πόδια.

Μικρό μυστικό!Όταν έχουμε μελίσσια σε ακονυζιά, και ταίσουμε με σιρόπι, η ζαχαροζύμαρο η κάποια τροφή τα μελίσσια μας, η ανάπτυξη τους είναι πολύ μεγαλύτερη. Αυτή είναι μια τεχνική που ακολουθούν πολλοί παλιοί μελισσοκόμοι. Η γύρη της ακονυζιάς είναι πολύ θρεπτική και γι αυτό έχει τόσο καλό αποτέλεσμα. Η ακονυζιά δεν φημίζεται για το μέλι της, δίνει ελάχιστο.

Τα μελισσοκομεία που είναι τοποθετημένα σε μέρη με ελάχιστες ανθοφορίες, η ακονυζιά σηματοδοτεί την αρχή της ανάπτυξης και της ανανέωσης του πλυθησμού για τον χειμώνα. Δεν περιγράψαμε όμως πως είναι αυτό το φυτό; Έχετε παρατηρήσει απο μέσα Σεπτεμβρίου μέχρι και τα μέσα του Οκτωβρίου, κάποια κατακίτρινα λουλούδια, φυτά ύψους περίπου 1 μέτρου, να είναι γεμάτα απο μέλισσες; Ε αυτά είναι οι γνωστές σε όλους μας ακονιζιές.

Μόλις τις δείτε ανθισμένες να είστε σίγουροι πως τα μελισσάκια έχουν υπεραρκετή γύρη για να ξεκινήσουν την προτετοιμασία και το χειμώνα.

Δείτε φωτογραφίες απο ακονιζιές και αποτελέσματα απο τα μελίσσια που τις δουλεύουν...





















Ποιοτικές βασίλισσες Γιάννη Λεπίδα: Δυναμική παραγωγή μέχρι και τέλη Νοεμβρίου! Ένας άριστος επαγγελματίας!

$
0
0



Τώρα το φθινόπωρο αγοράζουμε βασίλισσες για να φτιάξουμε παραφυάδες μόνο απο τα πιο δυνατά μας μελίσσια, και να αντικαταστήσουμε όσες μάνες γέρασαν η δεν είναι τόσο καλές. Μην ξεχνάμε ότι μάνες που ξεπερνούν τα 2 χρόνια ζωής χρειάζονται αντικατάσταση. Σήμερα προμηθεύτηκα 12 γονιμοποιημένες μάνες από τον Βασιλοτρόφο Γιάννη Λεπίδα ο οποίος παράγει μάνες ασταμάτητα και φέτος! Το δέμα έφτασε μέσα σε 3 ώρες στο Αγρίνιο μέσω Κτελ, κατευθείαν από το βασιλοτροφείο του κ. Γιάννη Λεπίδα που βρίσκεται στη Νέα Μανολάδα του Νομού Ηλείας!

Μόλις παρέλαβα τις μάνες η συσκευασία τους ήταν άψογη. Οι βασίλισσες ζωηρές και καλοθρεμμένες, τα κλουβάκια τους απόλυτα στερεωμένα στο κουτί, και αύθονες τρύπες για να παίρνουν καθαρό αέρα κατα τη διαδρομή. Άψογη δουλειά θα έλεγα και νομίζω ένα μπράβο είναι λίγο για αυτόν τον εξαίρετο επαγγελματία που σέβεται τις βασίλισσες και φροντίζει να φτάνουν στον αποστολέα λές και βγήκαν εκείνο το λεπτό από το μελίσσι!

Για τον κ Γιάννη Λεπίδα ακούσαμε τα καλύτερα λόγια, για τη δουλειά που κάνει και τις βασίλισσες που βγάζει όλα αυτά τα χρόνια ατελείωτης δουλειάς. Όταν μίλησα με τον ίδιο για να μου πει τα "μυστικά"παραγωγής τόσο καλών βασιλισσών η απάντηση που έλαβα ήταν:

"Κάνουμε μακροχρόνια και επιμελή προσπάθεια να είναι οι μάνες παραγωγικές, να μην έχουν τάση να σμηνουργούν, να γεννούν πολλές δυνατές και εργατικές μέλισσες ανθεκτικές στις ασθένειες. Από την πλευρά των εργατριών κοιτάμε να μην είναι επιθετικές, να μαζεύουν γύρη, να μη γεμίζουν την κυψέλη με πρόπολη, να μην "κόβουν"και να μη "μπλοκάρουν"τη μάνα με μέλι στη γονοφωλιά και γενικότερα να έχουν όλα τα χαρακτηριστικά που θέλει ένας μελισσοκόμος από το μελίσσι του".

Για να παραγγείλετε έτοιμες μάνες από τον Βασιλοτρόφο Γιάννη Λεπίδα μπορείτε να επικοινωνήσετε στα τηλέφωνα: 6977249090, 6974666558

Αναλυτικά φωτογραφίες από τα μελίσσια...


Οι βασίλισσες ήταν τοποθετημένες σε 12άδα όλες μαζί στη γωνία του κουτσιού. Απο τις τρύπες ανέπνεαν και δεν ταλαιπωρήθηκαν καθόλου κατά τη διαδρομή


Όλα τα κλουβάκια ηταν τελείως στερεωμένα και το υπόλοιπο κουτί γεμισμένο με εφημερίδα για να μην μπορούν να κουνηθούν τα κλουβάκια και χτυπήσουν οι βασίλισσες.

Έτοιμες οι μάνες για να μπούν στις παραφυάδες!!


Στις 12 κυψέλες, στις δύο πρώτες σειρές δημιουργήθηκαν τα νέα μελισσάκια με τις βασίλισσες του Γιάννη Λεπίδα. Οι κυψέλες είναι πλαστικές από την εταιρία ANEL

Βάλαμε μπόλικους γόνους και οι περισσότεροι είναι έτοιμοι να εκκολαφθούν. 
Οι μάνες ζωηρές και έτοιμες να τις υποδεχτούν τα νέα μελισσάκια






Τοποθετούμε το κλουβάκι μέσα στο κηρηθροφορέα για γρήγορη διάδοση της φερομόνης και προφύλαξη απο τυχών αυξημένες θερμοκρασίες.


Επικοινωνήστε στα τηλέφωνα:
6977249090
και 6974666558
Και η επίσημη σελίδα του στο facebook...


Πως να μην πιάνουν κηρόσκορο τα πλαίσια. Μέθοδος χωρίς έξοδα

$
0
0


Αν κλείσουμε σε κουτί με χαρτοταινία αεροστεγώς τα πλαίσια - κατευθείαν μόλις βγουν από την κυψέλη - θα τα πιάσει η πεταλούδα - κηρόσκορος; Αυτό είναι ένα ερώτημα που έχουν πολλοί μελισσοκόμοι σχετικά με το πρόβλημα της αποθήκευσης των κηρηθρών. Όλοι ψάχνουν τον πιο εύκολο οικονομικό τρόπο να απαλλαχθούν απο αυτό το βάρος, και να έχουν καθαρές τις κηρήθρες για νωρίς την Άνοιξη. Σήμερα λοιπόν σας έχουμε μερικές εμπειρίες παλιών μελισσοκόμων, που θα σας αφήσουν με το στόμα ανοιχτό, γιατί πολλές φορές δεν θέλει κόπο αλλά τρόπο!


Όταν τα πλαίσια είναι μέσα στη κυψέλη, βρίσκονται υπο την προστασία των μελισσών. Ο κηρόσκορος όμως ψάχνει ένα τρωτό σημείο του μελισσιού, ένα σημείο της κηρήθρας που είναι άδειο απο μέλισσες για να γεννήσει τα αυγά του. Αν αυτό συμβεί λοιπόν, και ο κηροσκόρος καταφέρει να γεννήσει τα μικρά σποράκια, τότε το πρόβλημα ξεκινάει. Όμως και πάλι ένα δυνατό σφιχτό μελίσσι, έχει τον τρόπο, με το στρατό του να καθαρίζει αυτά τα αυγά και να αφήνει πεντακάθαρη τη κυψέλη. Έτσι λοιπόν δημιουργείτε το πρώτο συμπέρασμα. Τα δύνατά σφιχτά μελίσσιαπου έχουν μεγάλη δύναμη πλυθησμού, έχουν καθαρές τις κηρήθρες τους. Αντιθέτως τα μικρά αδύναμα μελισσάκια, που έχουν πάρα πολλές περιττές κηρήθρες μέσα, βρίσκω πάντα αυγά απο κηρόσκορο.

Όσον αφορά τα διόροφα μελίσσια, που έχουν δυνατούς πλυθησμούς, και έχουν τον γόνο, πάνω η κάτω στη κυψέλη, τις περισσότερες φορές είναι πεντακάθαρα απο κηρόσκορο. Σπάνια μπορεί να δείς αυγά του κηρόσκορου πάνω. Τώρα θα με ρωτήσετε πως βλέπουμε τα αυγά απο τον κηρόσκορο στην κηρήθρα; Είναι πολύ εύκολο. Κοιτάμε προσεκτικά, πάνω στο κερί και αν δούμε κάποια μικρά σποράκια, σημαίνει οτι ο κηροσκόρος ήδη τα γέννησε. Στην φωτογραφίες βλέπουμε στο κέντρο τα αυγά που έχει γεννήσει η πεταλούδα. Η κηρήθρα αυτή ήταν παρατημένη, και ο κηροσκόρος έχει βαριά προσβολή. Όταν δούμε τα κουκούλια και τους ιστούς, το σκουλήκι ήδη έχει γεννηθεί.




Η μέθοδος που έχουμε σήμερα είναι η εξής. Αν πάρουμε τα πλαίσια από ένα μελίσσι που δεν έχει προσβολή απο κηρόσκορο, και τα κλείσουμε αεροστεγώς με χαρτοταινία, θα έχουμε πρόβλημα η όχι; Αν τα πλαίσια είναι από καλά μελίσσια και καθαρισμένα, απο την εμπειρία των περισσότερων μελισσοκόμων θα τα βρούμε πεντακάθαρα! Χωρίς ίχνος απο κηρόσκορο. Ο κηρόσκορος θερίζει τα μελισσοκομεία κυρίως το Καλοκαίρι. Και όσο πιο ορεινή είναι η περιοχή τόσο μικρότερο πρόβλημα υπάρχει. Για παράδειγμα στο χωριό μου στην Ευρυτανία στο Έλατο, ο κηροσκόρος υπάρχει μόνο το κατακαλόκαιρο μετά τον Ιούλιο, και μόλις αρχίσουν τα κρύα του Οκτωμβρίου εξαφανίζεται οριστικά, και λόγω χαμηλών θερμοκρασιών δεν αναπτύσσεται. Το χειμώνα δηλαδή ο κηροσκόρος δεν μπορεί να προσβάλλει τις κηρήθρες μας, ότι έγινε έγινε.

Συνεπώς η μέθοδος είναι η εξής. Παίρνουμε όλα τα πλαίσια κατευθείαν απο τα μελίσσια και τα αποθηκεύουμε το ένα πάνω απο τα άλλα αεροστεγώς. Μην κάνουμε λάθος και παρατήσουμε τα πλαίσια εκτεθημένα ούτε μια ημέρα και ειδικά νύχτα. Η πεταλούδα θα τα βρεί γρήγορα και θα τα γεννήσει. Οπότε λοιπόν τα αφαιρούμε απο τα μελίσσια και τα κλείνουμε κατευθείαν.

Πολλοί μελισσοκόμοι κάνουν και το εξής κόλπο. Κλείνουν τα πατώματα με μαύρη σακούλα, και τυλίγουν γύρω γύρω για να μην οξυγώνωνεται η κηρήθρα, και να είναι πολύ σκοτεινά. Δηλαδή εντελώς ακατάλληλες συνθήκες για να αναπτυχθούν τα αυγά του κηρόσκορου. Αν θέλουμε πριν κλείσουμε τη κυψέλη, ρίχνουμε και ένα δυνατό καπνό με το καπνηστήρι, ο οποίος απολυμαίνει και διώχνει την υγρασία. Δεν σκοτώνει τόσο καλά, αλλά πιστέψτε με κάνει δουλειά. Αυτά λοιπόν για σήμερα. Και πιστεύω είναι αρκετά για να καταπολεμήσετε το πρόβλημα εντελώς τσάμπα!

Πόσους γόνους πρέπει να έχουν τα μελισσια για να βγάλουν χειμώνα

$
0
0


Πόσους γόνους πρέπει να έχουν τα μελίσσια για να βγάλουν χειμώνα; Ξέρετε ότι αυτό που παίζει ρόλο δεν είναι πόσο πλυθησμό έχουν τα μελίσσια αλλά πόσους γόνους. Για παράδειγμα αν έχετε ένα διόροφο μελίσσι και έχει λίγους γόνους, τότε μέσα στο χειμώνα ο πλυθησμός του θα έχει μειωθεί δραματικά. Αντίθετα μια παραφυάδα που εκτρέφει πάρα πολύ γόνο, θα ξεχειμωνιάσει με περισσότερο πλυθησμό απο αυτόν που είναι τώρα. Το μυστικό του ξεχειμωνιάσματος των μελισσιών βρίσκεται στους γόνους. Οι γόνοι είναι οι λεγόμενες χειμερινές μέλισσες, ο δείκτης υγείας του μελισσιού, η ποιότητα της βασίλισσας και του σμήνους ολόκληρου.


Ας πούμε ένα απλό παράδειγμα λοιπόν. Έχουμε μια παραφυάδα 5 πλαίσια τον Οκτώμβριο. Τα μελίσσια μας δουλεύουν μέτρια, δηλαδή έρχονται και μελάκια και γύρες. Πως πρέπει να είναι περίπου αυτό το μελίσσι για να βγάλει τέλεια το χειμώνα. Το πρώτο είναι να έχει μπόλικο, και καλοθρεμμένο γόνο. Δηλαδή δεν αρκεί να υπάρχει γόνος, αλλά αυτός να δημιουργηθεί σε συνθήκες που έρχεται ικανοποιητική ποσότητα τροφής. Το μελίσσι αυτό πρέπει σίγουρα να έχει 2 πλαίσια γόνου, σε σχεδόν πλήρη κάλυψη του πλαισίου. Αν έχει 3 πλαίσια και έχει μικρότερη έκταση ο γόνος, μας κάνει πάλι το ίδιο. Σε γενικές γραμμές τα μελισσάκια πρέπει να έχουν 2-3 γόνους αυτή τη περίοδο. Και ένα καλό πλαίσιο γόνου αποδίδει 1.5 πλαίσιο περίπου πλυθησμό. Και τι πλυθησμό; Ο πλυθησμός του ξεχειμωνιάσματος.

Αλλο παράδειγμα. Έχουμε ένα 7άρι καλό μελίσσι. Αυτό το μελίσσι χρειάζεται οπωσδήποτε 4 γόνους για να διατηρήσει τον πλυθησμό του και να μην πέσει κατα τη διάρκεια του χειμώνα. Και ο γόνος σε αυτά τα πλαίσια πρέπει να είναι καλυμμένη όλη η επιφάνεια, εκτός απο το στεφάνι γύρω γύρω.

Όταν λέμε ότι ο γόνος πρέπει να είναι καλοθρεμμένος, τι σημαίνει; Θα σας πω άλλο ένα κόλπο για να καταλαβαίνετε την κατάσταση των μελισσιών σας. Για να ελέγξετε αν ταίζετε καλά ο γόνος, δείτε αν σε κάθε πλαίσιο γόνου βρίσκεται διαθέσιμη γύρη και μέλι. Ένα μελίσσι που περιποιείτε σωστά τον γόνο του έχει πλούσιο μέλι, νέκταρ και γύρη μέσα στον γόνο. Σε περίπτωση που δείτε στεγνωμένο το στεφάνι γύρω γύρω, με λίγα έως καθόλου μέλια, ταίστε. Μην τσιγγουνευτείτε, και αφήσετε νηστικά μελίσσια, διότι αυτό το λάθος θα κοστίσει ακριβά, και θα χάσετε μελίσσια το χειμώνα.

Οι μέλισσες που τρέφονται φτωχικά και γεννιουνται σε κατάσταση πείνας, δεν ζούν όσο πρέπει. Ζούν λιγότερο. Όσο πιο καλοταισμένος είναι ο γόνος, τόσο πιο χοντρές μελισσούλες γεννιούνται, και επειδή το λιπόσωμα που έχουν στη κοιλιά τους μεταφράζεται σε μήνες ζωής, καταλαβαίνετε πόσο μεγάλη σημασία έχει. Δώστε την κατάλληλη φροντίδα στα μελίσσια σας και θα το βρείτε μπροστά..

Στις παρακάτω φωτογραφίες βλέπουμε κάποιους φθινοπωρινούς γόνους. Οι γόνοι αυτοί δεν βρίσκονται σε πλήρη έκταση του πλαισίου. Ένα 5άρι μελίσσι χρειάζεται 3 τέτοιους γόνους για να μπεί δυνατά στο χειμώνα. Η υγεία του μελισσιού το φθινόπωρο φαίνεται στις γύρες και τα μέλια. Πρέπει να δούμε στα πλαίσια πολύχρωμες γύρες, ειδικά στο τελευταίο πλαίσιο μετά τον γόνο. Αν δούμε πολλές παρδαλές γύρες σημαίνει ότι γίνεται τέλεια η δουλειά! Δείτε...










Πως εσωσα ένα αδυναμο μου μελίσσι

$
0
0


Πριν μια μέρα στα μελίσσια και είχε πολύ καλό καιρό. Οι μέλισσες πετούσαν με μεγάλη όρεξη, έτσι γέμισα το καπνιστήρι, έβαλα φωτιά και ξεκίνησα τις επιθεωρήσεις. Το μυστικό όταν κάνω επιθεώρηση και δεν προλαβαίνω να ελέγξω όλα τα μελίσσια, είναι να να κοιτώ την είσοδο του μελισσιού, και όσα δεν έχουν καθόλου δραστηριότητα αμέσως καταλαβαίνω ότι κάτι δε πάει καλά. Ξέρετε όταν έχει ντάλα ήλιο, και όλα τα μελίσσια τρελαίνονται να πετάνε, είναι πολύ ανησυχητικό να μην βλέπεις καθόλου κίνηση. Το άλλο σημάδι είναι η γύρη! Αν οι μέλισσες έχουν φορτωμένα στα ποδαράκια τους πολύ γύρη σημαίνει ότι το μελίσσι εκτρέφει πολύ γόνο.

Με αυτό το τρόπο λοιπόν, καθώς κοιτούσα τις εισόδους στα μελίσσια βλέπω 2 μελισσάκια τα οποία δεν είχαν καθόλου κίνηση. Το ένα φαινόταν κάποιες ελάχιστες μελισσούλες να μπαινοβγαίνουν, και το άλλο νέκτα τελείως. Ανοίγω το καπάκι απο το μελίσσι που είχε νέκρα και δεν κινούταν καμία μέλισσα, και βλέπω όρφανο με ένα πλαίσιο πλυθησμό. Αμέσως το τίναξα και τα πλαίσια πήγαν στην αποθήκη. Το δεύτερο μελίσσι όμως όταν το άνοιξα, είδα κάτι που με στεναχώρεσε πολύ. Ήταν η βασίλισσα με ένα πλαίσιο μέλισσες. Μόλις είδα παχουλή και καλή βασίλισσα, που την Άνοιξη γάζωνε τα πλαίσια, κατάλαβα ότι κάτι κακό συνέβη σε αυτό το μελίσσι και έχασε το πλυθησμό του. Το πιο παράξενο πάντως ήταν, ότι πρίν ένα μήνα αυτό το μελίσσι ήταν πολύ δυνατό. Παραμένει άγνωστο πως κατέληξε έτσι αδύναμο τόσο γρήγορα.

Και τι σκέφτηκα αμέσως την ίδια στιγμή; Αυτό το μελίσσι χρειάζεται πλυθησμό για να υποστηρήξει τη βασίλισσα να κάνει γόνους. Πλυθησμό τουλάχιστον 2 πλαίσιων extra, έτσι ώστε να γίνει 3 πλαίσια. Το πρώτο που σκέφτηκα ήταν να τινάξω 2 πλαίσια μέλισσες έξω στην είσοδο, και να του δώσω άμεσα πλυθησμό. Ωστόσο μέσα απο την εμπειρία μου έχω δεί ότι αυτή η μέθοδος δεν είναι και τόσο αποτελεσματική. Έτσι επέλεξα την πλέον σίγουρη και αποτελεσματική μέθοδο ανταλλαγής θέσεων κυψελών. Και ποιό είναι το σκεπτικό; Παίρνω μια δυνατή κυψέλη και βάζω σε αυτή την θέση την αδύνατη. Και αμέσως αμέσως θα συγκεντρώσει πολύ πλυθησμό.

Το μυστικό στη μέθοδο αυτή ξέρετε ποιό είναι; Οι κυψέλες που θα ανταλλάξουμε να είναι ίδιες ακριβώς. Ίδιο χρώμα, ίδια είσοδο, ίδιο πάτο κλπ. Γιατί έτσι θα εξαπατήσουμε πολλές πολλές συλλέκτριες. Επίσης η επιλογή της δυνατής κυψέλης γίνεται με βάση το πλυθησμό αλλά και τους γόνους. Πρέπει να υπάρχουν αρκετοί γόνου έτσι ώστε να αναπληρωθούν γρήγορα οι απώλειες σε συλλέκτριες. Για να καταλάβετε το σκεπτικό μου θα σας πω ακριβώς τι εφάρμοσα στα μελίσσια μου, δείχνοντας μια εικόνα του μελισσοκομείου μου...

Μπορούμε άνετα να αλλάξουμε τις κυψέλες, μόνο να έχουν ίδιο ακριβώς χρώμα, ίδιο καπάκι, αλλά το κυριότερο ίδια είσοδο. Για παράδειγμα στις γκρι πλαστικές κυψέλες μπροστά μπροστά, αν τις αλλάξουμε θέση, πρέπει να αλλάξουμε το χρώμα και απο τα πορτάκια. Κιτρινό μπλέ, κίτρινο μπλέ για να μην δυσκολέψουμε τον χειρισμό μας. Δείτε ακριβώς παρακάτω...

Αφού εφάρμοσα αυτή τη μέθοδο πρίν λίγες ημέρες, είδα εκπληκτικά αποτελέσματα σε μόλις 5 μέρες. Το συγκεκριμένο μελίσσι έγινε 3 πλαισίων και άπλωσε αμέσως γόνο, σώθηκε! Η βασίλισσα γεννάει κανονικά, και έτσι κερδίσαμε ένα μελισσάκι, που είναι σημαντικό να βγάλει και αυτό το χειμώνα...

Δείτε μερικές πιθανές αλλαγές θέσεων...




Επιθεώρηση μελισσιών, Χειρισμοί εν όψει χειμώνα!

$
0
0


Μια γρήγορη επιθεώρηση μελισσιών. Ο πραγματικός σκοπός των επιθεωρήσεων αυτή την περίοδο είναι έλεγχος των γόνων, των αποθεμάτων σε γύρη και μέλι, το ταίσμα με ζυμάρι σε όλα τα μελίσσια που το έχουν ανάγκη, το σφίξιμο, αλλά και η προσθήκη πλαισίων σε όσα μελίσσια το χρειάζονται. Δείτε το βίντεο του μελισσοκόμου Νίκου Σπανού...


Βαρρόα και νοζεμίαση: Τι κάνουν οι μελισσοκόμοι σήμερα στην Ελλάδα VIDEO

$
0
0


Πρακτικές συμβουλές αντιμετώπισης της βαρρόας και της νοζεμίασης. Η ερευνήτρια μελισσοκόμος Σοφία Γούναρη μεταδίδει στους μελισσοκόμους τις πολύτιμες γνώσεις τις αλλά και τους τρόπους που μπορούν οι μελισσοκόμοι να αντιμετωπίσουν τις σοβαρότερες ασθένειες που μαστίζουν τη μελισσοκομία σήμερα. Μια ομιλία που πρέπει να ακούσετε μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο. Διότι είναι μια άξια μελισσοκόμος και ερευνήτρια που προσφέρει σημαντικό έργο...




Viewing all 18087 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>