Quantcast
Channel: Ορεινή Μέλισσα
Viewing all 18087 articles
Browse latest View live

Νέες αποκαλύψεις για τις πλαστικές κυψέλες της ANEL: Τι δείχνουν μετά από 2.5 χρόνια συνεχούς χρήσης!

$
0
0


Μετά από 2.5 χρόνια χρήσης των πλαστικών κυψελών της ANEL μπορώ με σιγουριά να σας πω ότι είναι με διαφορά οι καλύτερες! Όπως θα δείτε και στις φωτογραφίες είναι σαν καινούργιες, σαν να τις αγόρασα χθές! Τα μελίσσια όλες τις χρονιές  ξεχειμώνιασαν με ποσοστό επιτυχίας 100%  και αναπτύχθηκαν με ταχύτατους ρυθμούς. Έγιναν 10άρια μελίσσια πολύ νωρίς την Άνοιξη και αυτό γιατί οι κυψέλες αυτές προσφέρουν άριστη θερμομόνωση. Το χειμώνα οι βασίλισσες ξεκινάνε νωρίτερα την γέννα και η ανάπτυξη είναι πολύ πιο γρήγορη.


Εγώ παιδιά είδα τα μελίσσια μου σε αυτές τις κυψέλες να γίνονται τριόροφα στο άψε σβήσε. Οι κυψέλες σε όλο αυτό το διάστημα δεν έβαλαν νερό δεν πετσικάρησαν και δεν συγκράτησαν υγρασία. Επίσης μη σας πω ότι οι ξύλινες περισσότερη υγρασία είχαν. Μην κοιτάτε που το ξύλο την ρουφά σα σφουγγάρι!

Απο τις πλαστικές κυψέλες πέρα από όλα τα υπόλοιπα παρατήρησα μια αυξημένη παραγωγή γύρης. Λόγω εκτροφής γόνου σε μεγάλη έκταση! Τα μελίσσια φέρναν πολύ γύρη και σκέφτηκα να το εκμεταλλευτώ. Δοκίμασα την πατενταρισμένη γυρεοπαγίδα που έχουν και οι συλλέκτες γέμιζαν κάθε μέρα!




Επίσης τι πιο βολικό να παίρνεις μια κυψέλη και να την χρησιμοποιείς κατευθείαν; Ούτε βάψιμο ούτε λινέλαιο ούτε καμία επεξεργασία. Η εγκατάσταση των μελισσιών είναι άμεση! Και όταν αρχίσει να γεννάει η βασίλισσα ποιος την πιάνει!

Δείτε στο μελισσοκομείο μου στο έλατο, οι κυψέλες που είναι τριόροφες είναι όλες πλαστικές!



Πλαστικη κυψέλη ANEL: Οι δυνατότητες της!





Πριν λίγους μήνες έλαβα στα χεριά μου τις πρώτες πλαστικές μου κυψέλες και οφείλω να ομολογήσω ότι πριν τις αποκτήσω ήμουν αρκετά διστακτικός έως αρνητικός.  Μέτα από παρότρυνση φίλων και συναδέλφων μου όμως αποφάσισα και εγώ να δοκιμάσω τις πλαστικές κυψέλες της ANEL ,  και για αυτές θα σας μιλήσω σήμερα.

Είπα στο παρελθόν πολλά πράγματα καλά και κακά , και νομίζω πως ήμουν πολύ άδικος εφόσον δεν τις είχα δοκιμάσει. Έτσι έκανα την μεγάλη κίνηση και σήμερα έχω την τύχη να κρατώ στα χέρια μου αυτές τις κυψέλες τις οποίες και θα σας αναλύσω.

Αναρωτιόμουν εδώ και καιρό το πως γίνεται να έχουν κερδίσει τόσους φανατικούς θαυμαστές με μερικούς να έχουν ''χτίσει''ακόμη και ολόκληρα μελισσοκομία με αυτές τις κυψέλες δίχως δεύτερη σκέψη. Μόλις τις πήρα στα χεριά μου όμως κατάλαβα όλους αυτούς τους ανθρώπους!!!

Χωρίς καμιά υπερβολή οι κυψέλες της ANEL δεν παίζονται , και με έχουν ενθουσιάσει πραγματικά πάρα πολύ , τόσο όσο κανένα άλλο μελισσοκομικό προϊόν που έχω αγοράσει.  Δίνουν επιλογές και χειρισμούς που καμιά άλλη κυψέλη δεν θα μπορούσε να μας δώσει , και πιστεύω για τον μελισσοκόμο είναι κάτι παραπάνω από χρήσιμες.

Ένα εύστοχο ερώτημα που ίσως σε κάποιους ήδη να δημιουργήθηκε είναι το  ''αν οι μέλισσες θα διάλεγαν ποτέ ένα συνθετικό υλικό για κατοικία τους''.   Η επιλογή για τις μέλισσες όμως δεν έχει καμιά σχέση με τον τρόπο που εμείς την σκεφτόμαστε. Οι μέλισσες δεν επιλεγούν την κατοικία τους βάση του υλικού κατασκευής αλλά πολύ διαφορετικών παραμέτρων.

Έχουμε δει πολλές φορές μελίσσια να χτίζουν μέσα σε παλιά ψυγεία , εγκαταλελειμμένα σπίτια , καμινάδες , τηλεοράσεις , αμάξια  , και κάποιος θα αναρωτιέται γιατί οι μέλισσες επέλεξαν τόσο ακατάλληλα υλικά για να ζήσουν μέσα?

Όμως οι μέλισσες δεν επιλεγούν την κατοικία τους με γνώμονα το υλικό κατασκευής , σε αντίθεση στηρίζονται μόνο στις κηρήθρες που οι ίδιες θα χτίσουν. Η κατοικία τους τα μόνα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να τους προσφέρει είναι προστασία από : άνεμους , βροχές , υψηλές-χαμηλές θερμοκρασίες και τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Όλα τα υπόλοιπα είναι στην σφαίρα της δικής μας φαντασίας και αυτό-ικανοποίησης. Τον τρόπο σκέψης των μελισσών πολυ λίγοι άνθρωποι ίσως κάποτε μπορέσουν να τον αποκωδικοποιήσουν διότι είναι πολύ διαφορετικός από τον δικό μας.

 Ας επανέλθουμε στο θέμα μας όμως!!!

Οι πλαστικές κυψέλες της ANEL προσφέρουν άριστη μόνωση στα μελισσάκια μας , όσο κανένα άλλο υλικό της φύσης δεν θα μπορούσε να έχει ανα μονάδα όγκου-πάχους. Επενδυμένη με πολυουρεθάνη στο κέντρο της εξοπλίζει την κυψέλη με την καλύτερη δυνατή μόνωση που θα μπορούσε να παρέχει.

Οι μέλισσες μέσα σε αυτήν την κυψέλη δεν θα χρειαστεί να σπαταλούν άσκοπη ενεργεία , κάνοντας μουστάκια στην σανιδά πτήσης ,  εφόσον η θερμοκρασία θα είναι με διαφορά πολύ πιο σταθερή.

Για όσους δεν γνωρίζουν , τα δικά μας σπίτια στην εξωτερική πλευρά τους φέρουν μόνωση αρκετών εκατοστών αντίστοιχη με αυτήν των πλαστικών κυψελών της ANEL!!

Εφόσον μας δίνετε η δυνατότητα να προσφέρουμε ενα καλύτερο περιβάλλον για τις μέλισσες μας ,  δεν θα πρέπει να το εκμεταλλευτούμε η έστω να το δοκιμάσουμε?

Η πλαστική κυψέλη εκτός από την απίστευτη μόνωση που προσφέρει λόγω υλικού κατασκευής , διαθέτει και άλλο ένα  σημαντικό προτέρημα. Δεν σαπίζει ποτέ. Κανένας μικροοργανισμός , κανένας μύκητας , κανένα μικρόβιο δεν την αναγνωρίζει , και δεν αποσυντίθεται ποτέ!!!

Το επικρατέστερο όμως πλεονέκτημα που πιστεύω είναι και το σημαντικότερο για τον μελισσοκόμο είναι ότι η πλαστική δεν χρειάζεται καμιά απολύτως επεξεργασία-συντήρηση. Τις κυψέλες αυτες τις αγοράζουμε και είναι έτοιμες για χρήση σε αντίθεση με τις ξύλινες που χρειάζονται κόπο πολλών ημερών , λινέλαια , βαφές , στοκαρίσματα , αστάρια  και διαδικασίες που απλά φαίνονται Βουνό για τους περισσότερους.

Η πλαστική κυψέλη λοιπόν φέρνει στο φως κάποια σειρά δυνατοτήτων και ''τεχνασμάτων''που μέχρι τώρα ήταν άγνωστες. Δυνατότητες που στο παρελθόν ήταν απλώς στην φαντασία μας. Ήρθε η μέρα που ο μελισσοκόμος θα μπορέσει  να απαλλαχθεί από την δαπανηρή , χρονοβόρα και κουραστική συντήρηση και προετοιμασία του ξύλου!!!

Πάμε να δούμε λοιπόν τις δυνατότητες που μας δίνει η Νέα πλαστική κυψέλη ANEL!!!!!!!

Αρχικά οι κυψέλες αυτές διατίθενται σε 5 βασικά χρώματα με κύριο παράγοντα μελέτης την όραση των μελισσών μας.

Σχεδιασμένα για την εύκολη διακριτικότητα τους από μακριά , αλλά και για αποφυγή οποιαδήποτε είδους παραπλάνηση των συλλεκτριών μελισσών. Πέντε βασικά χρώματα λοιπόν ....

                                  1. Άσπρο



                                    2.Κίτρινο



                                     3. Γκρι



                                  4. Μπλε




                                5. Πράσινο



Εννοείτε πως εμείς μπορούμε να δημιουργήσουμε και συνδυασμούς χρωμάτων μεταξύ αυτών των ορόφων ,  σχηματίζοντας διχρωμίες ....

Ένα άλλο κομμάτι που πρέπει να αναλύσουμε είναι η στεγανότητα αυτών των κυψελών από υγρασία και νερό. Οι έξυπνες πατέντες που διαθέτουν λοιπόν τις κάνουν αδιαπέρατες από νερό όσο δυνατή και αν είναι η βροχή εξωτερικά. Πάμε να δούμε πως γίνεται αυτό.

Το καπάκι είναι ειδικά σχεδιασμένο έτσι ώστε το βρόχινο νερό να πέφτει περιμετρικά γύρω από την κυψέλη (να στάζει κάτω) χωρίς να περνά από ολόκληρο το σώμα της κυψέλης. Απίστευτο?? Τα δικα μας σπίτια λειτουργούν με παρόμοιο τρόπο. Το νερό στις ταράτσες το συλλέγουν κάποιοι αγωγοί συλλέκτες (υδρορροές) , και το διοχετεύουν στο αποχετευτικό , χωρίς να ενοχλεί την ίδια την κατοικία.

Οι κυψέλες αυτές λοιπόν δεν αφήνουν το νερό να τρέχει γύρω γύρω αλλά το διοχετεύουν στις άκρες από οπού και στάζει κατευθείαν στο χώμα. Σαν σκεπή ένα πράγμα...




Επίσης οι θήρες αερισμού ανοιγοκλείνουν όποτε θέλουμε εμείς , οπότε αν τα καιρικά φαινόμενα είναι ακραία μπορούμε να κινηθούμε ανάλογα...





Επιπροσθέτως το κάθε πάτωμα στο κάτω μέρος του είναι "τυφλό" , δηλαδή ο κάθε όροφος έχει επάνω και κάτω μέρος σε αντίθεση με άλλες  κυψέλες της αγοράς.  Αυτό προφυλάσσει την κατασκευή από νερά σε πολύ μεγάλο βαθμό. Για να καταλάβετε τι σας λέω δείτε την παρακάτω εικόνα. Βλέπουμε ότι το κάτω μέρος του πατώματος έχει μια τραχεία επίπεδη επιφάνειά η οποία και στεγανοποιεί το σώμα της κυψέλης μας ... Τα πατώματα κουμπώνουν τέλεια μεταξύ τους!!!




Άλλο ένα πολύ σημαντικό κομμάτι είναι ο σωστός αερισμός της κυψέλης. Έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι η διέλευση φρέσκου αέρα καταπολεμά πολλές ασθένειες ενώ ταυτόχρονα βοηθά και να παραμείνει η υγρασία σε πολύ χαμηλά επίπεδα. νΗ Πλαστική κυψέλη ANEL λοιπόν , μας δίνει την δυνατότητα να κάνουμε θήρες αερισμού , και στα πλάγια της γονοφωλιάς , η των ορόφων κατ'όπως επιθυμούμε εμείς.

Σκεφτείτε , αερισμός από την διάτρητη βάση , αερισμός από το καπάκι , αερισμός και από τα πλάγια του σώματος , τι καλύτερο για τις μελισσούλες μας??? (Σε αυτο έτσι και αλλιώς συμβάλει και η μόνωση). Το καλύτερο είναι ότι όλες τις θήρες τις ανοιγοκλείνουμε εμείς όπως θέλουμε και όποτε θέλουμε.




Αναφέραμε την προστασία από κρύο-ζέστη , υγρασία , τώρα μένει και μία πατέντα για προστασία από έντομα!!!

Η Εταιρία ANEL έχει δημιουργήσει κάποια ιβριδικά ποδαράκια τα οποία βιδώνονται πολύ ευκολα στην διάτρητη βάση μας....




Γεμίζοντας λοιπον αυτά τα ποδαράκια με νερό η κυψέλης μας γίνεται φρούριο χωρις είσοδο για απρόσμενους επισκέπτες οπως μυρμήγκια κλπ. Επίσης είναι ένα τρόπος πρόληψης για το σκαθάρι των μελισσών που ήδη χτύπησε την κοντινή μας Ιταλία.

Οπότε οποίος επίγειος εχθρός αποφασίσει να επισκεφτεί την κυψέλη μας , θα πρέπει να ξέρει και καλό κολύμπι!!!




Να αναφέρω ότι αυτά τα ποδαράκια είναι σχεδιασμένα με τετοιο τρόπο έτσι ωστε να μπορούν να τοποθετηθούν και οι γυρεοπαγίδες ταυτόχρονα...




Ο Διάτρητος πάτος της ANEL είναι ένα προϊόν που κυκλοφορεί 10 χρόνια στην ελληνική αγορά. Άριστης κατασκευής , εξαιρετική ανθεκτικότητα - αντοχή ,  που μόνο καλά λόγια έχουν να πουν οι μελισσοκόμοι που τους χρησιμοποιούν.

Επιπλέον λειτουργεί και ως αντιβαρρόα....

Οσον αφορά την διστακτικότητα μερικών για την αντοχή των κυψελών , αυτος ο πάτος είναι ένα περίτρανο παράδειγμα για την ποιότητα και την αντοχή των πλαστικών της εταιρίας ANEL.




Τώρα αν θέλουμε να χωρίσουμε την κυψέλη μας σε δύο κομμάτια , υπάρχει ένα ειδικό ευπροσάρμοστο εργαλείο σχεδιασμένο για αυτήν ακριβώς την δουλειά...







Χωρίζει την κυψέλη σε δύο ίσα κομμάτια , και προσαρμόζεται σε όλες τις διαστάσεις κυψελών χαρη στην τεχνική του σχεδίαση....





Επίσης υπάρχει και ένα μικρό ρυθμιζόμενο παραθυράκι το οποίο είναι κατάλληλο οταν επιθυμούμε κάποια συνέννοση... Εφόσον οι μυρωδιές των μελισσών περνάνε και στα δύο μέρη.





 Σίτα συλλογής πρόπολης...





Διάφραγμα βασίλισσας...





Τροφοδότης οροφής ΑΝΕL ...




Και αν επιθυμούμε μπορουμε να προσθέσουμε και τάπα τροφοδοσίας στο καπάκι για άμεση τροφοδότηση....






Επίσης αποφάσησα να δοκιμάσω και τα νέα πλαστικά πλαίσια της ANEL , τα οποία είναι απαλλαγμένα από προβλήματα του παρελθόντος οπως σκέβρωμα , πετσικαρισμα κλπ. Οι μέλισσες τα χτίζουν , η βασίλισσα τα γεννά και βολεύουν πάρα πολύ..





Άλλο ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα που μας δίνουν αυτές οι κυψέλες και έρχεται να αλλάξει ριζικά την παραγωγή και την συλλογή της γύρης είναι οι υψηλής τεχνολογίας- ευερετικότητας γυρεοπαγίδες που διαθέτει. Είναι μια κατοχυρωμένη πατέντα από την ANEL και δεν παρατηρείτε σε καμιά άλλη εταιρία που κατασκευάζει αντίστοιχα προιόντα.

Η πατέντα αυτή έρχεται για να αλλάξει ριζικά την παράγωγη και την συλλογή της γύρης στην Ελλάδα , μεταβιβάζοντας την πολλά επίπεδα μπροστά!!!!

Οι γυρεοπαγίδες που μας παρέχει αυτή η κυψέλη είναι τόσο απλές στην τοποθέτηση τους που πραγματικά εντυπωσιάστηκα.  Μικρές , εύκολες στην τοποθέτηση , και το κυριότερο? Οι μέλισσες δεν θα χρειαστεί να ''συνηθίσουν''την νέα είσοδο , όπως συμβαίνει με τις γυρεοπαγίδες στις ξύλινες κυψέλες. Ειδική υποδοχή και για τους κηφήνες είναι ένα ακόμη επιπλέον θετικό χαρακτηριστικό αυτής της παγίδας.

Δειτε πόσο απλή είναι η διαδικασία τοποθέτησης τους με φωτογραφίες.

Ειδικά σχεδιασμένο πορτάκι για την αποφυγή , απρόσμενων επισκεπτών όπως σκούρκοι-σερσέκια αχερόντιες νυχτοπεταλούδες κλπ......




Και εδώ το νέο πορτάκι για τον γυρεοσυλλέκτη.....




Εδώ έτοιμες οι δυο γυρεοπαγίδες στην κυψέλη κατευθείαν για χρήση. Οπως παρατηρούμε έπειτα από την τοποθέτηση τους μπορούμε κατευθείαν να έχουμε παράγωγη!!!!
 


Τα μελισσάκια αναπτύσσονται με πολύ πιο γοργούς ρυθμούς μιας και το περιβάλλον της κυψέλης τις βοηθά να διατηρούν πιο σταθερές θερμοκρασίες , με ότι συνέπεια χει αυτό στην διατήρηση του γόνου.

Πριν λίγες εβδομάδες επιθεωρήσαμε κάποια από τα μελισσάκια μας , και είδαμε διώροφα με βασίλισσες που γεννούσαν πάνω αλλά και κάτω ταυτόχρονα!! Γόνους που συγκριτικά με τις ξύλινες , είχαν πολύ περισσότερη έκταση...

Δείτε μερικές εικόνες ...









Έχω εντυπωσιαστεί πραγματικά από την καταπληκτική και άριστη κατασκευή αυτών  των κυψελών και  έχω μείνει χωρίς λογία. Νομίζω ότι οι παραπάνω δυνατότητες που σας προανέφερα αρκούν για να συντελέσουν την δημιουργία μιας Άριστης κατασκευαστικά κυψέλης!!!!!!!!!!!

Για να δείτε το προιόν πατήστε το σύνδεσμο...
www.anel.gr
Εmail επικοινωνίας : info@anel.gr
 Tηλ  210 2483 870 

Δείτε τι άφησε η πλημμύρα πίσω στους μελισσοκόμους...

$
0
0



Γράφει ο μελισσοκόμος Βασίλης Καλαμιώτης...
κατα την διαρκεια των προσφατων βροχοπτωσεων στην περιοχη της λαρισας σε πολλα σημεια τα νερα ανεβηκαν και παρεσυραν κυψελες , σε ορισμενες περιπτωσεις η ζημια αγγιξε το 100%. τα σμηνοι πνιγηκαν τα δε μελια που υπηρχαν εντος των κυψελων καταστραφηκαν και φυσικα τα ξυλα των κυψελων φουσκωσαν με ολες τις παρενεργειες. Οι εικονες σοκαριστικες απο το μελισσοκομειο του Κ.Π.. γνωριζω και αλλους συναδελφους που επαθαν ζημια αλλα δεν εχω φωτογραφικο υλικο










ελπιζω οι αγαπητοι συναδελφοι να βρουν την δυναμη να ξαναφτιαξουν τα μελισσια τους και ευελπιστω στην βοηθεια και των εδω συναδελφων.
Ευχη ολων πιστευω ειναι τετοιο κακο και το κακο που εγινε στην Θασο να μην ξανασυμβει σε κανεναν.

Θάσος: Τα "πτώματα"που άφησε πίσω η μεγάλη φωτιά...

$
0
0


Γράφει η μελισσοκόμος Ιωάννα Σαράκογλου στην ομάδα του Melissocosmouστο facebook...
έμενα οι κυψέλες μου που είναι;;;; αυτό το θέαμα αντικρίσαμε σήμερα το πρωί στην Θάσ, η κατάσταση τραγική...παντού κυψέλες φαντάσματα...μόνο η λαμαρίνα από τα καπάκια,τα κλειδιά κ τα σύρματα..όλα τα άλλα παχύ στρώμα στάχτης πέτρες κ δέντρα κούτσουρα...καλό κουράγιο σε όλους τους συναδέλφους του κλάδου...

Σύμφωνα με τα νέα που φτάνουν από τους μελισσοκόμους της Θάσου, η καταστροφή είναι ανυπολόγιστη. Παντού κυψέλες φαντάσματα, και πάνω απο 140.000 δάσους έγιναν πλέον στάχτη. Μαζί με τα δάση κάηκαν και σπίτια και ότι βρισκόνταν μπροστά απο τη πύρινη λέλαπα. Οι φωτιές σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, προκλήθηκαν από κεραυνούς που προκλήθηκαν μαζικά, το βράδυ που ξεκίνησαν οι φωτιές, και το ενδεχόμενο εμπρυσμού απορρίφθηκε, πράγμα το οποίο θα βοηθήσει σημαντικά τους μελισσοκόμους!Ο ΕΛΓΑ για όσους είναι εγγεγραμμένοι αγρότες - μελισσοκόμοι αποζημειώνει τις φυσικές καταστροφές, και η φωτιά αυτή εφόσον προκλήθηκε απο κεραυνούς είναι φυσικό φαινόμενο. Άρα οι μελισσοκόμοι θα αποζημειωθούν για τις κυψέλες τους.

Δυστυχώς όμως ακόμα και αυτά τα χρήματα είναι μηδαμινά μπροστά στην καταστροφή που υπέστη το νησί! Θα κάνουν να δώσουν μέλι αυτά τα δάση πολλές δεκαετίες λένε οι κάτοικοι του νησιού. Καταστραφήκαμε!

















Κηφηνογόνο - Αρενοτόκο - Παρθενογόνο - Ωοτόκο ΜΕΛΙΣΣΙ

$
0
0



Διαβάζοντας κάποιος τρίτος αυτόν τον τίτλο, μάλλον θα πάθει σύγχυση και δεν θα μπορέσει να καταλάβει τι ακριβώς υπονοεί. Αντίθετα όταν τον διαβάσουμε εμείς οι μελισσοκόμοι το πιθανότερο είναι να θεωρήσουμε πως και οι τέσσερις πρώτες λέξεις υπονοούν το ίδιο ακριβώς πράγμα - έχουν την ίδια σημασία. Ότι δηλαδή εννοούν ένα μελίσσι, όπου υπάρχουν μόνο κηφηνοκελιά και ενδεχομένως και ένας μεγάλος πληθυσμός από κηφήνες. Και ενώ αυτό είναι μια σωστή άποψη, εν τούτοις δεν είναι πλήρης με την έννοια πως η εξήγηση αυτή δεν προσδιορίζει και την αιτία αυτού του φαινομένου.

Επειδή όμως ίσως να μπερδευτήκαμε με όλα αυτά, ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
Όπως γνωρίζουμε, υπό κανονικές συνθήκες, σε ένα μελίσσι υπάρχει μια μόνο μάνα! Είναι η βασίλισσα του μελισσιού και είναι αυτή που έχει την αποκλειστική ευθύνη για την ανανέωση του πληθυσμού – με άλλα λόγια αυτή που έχει την δυνατότητα να γεννά και τα δυο φύλα, δηλαδή και αρσενικά και θηλυκά άτομα, από τα οποία προκύπτουν,  με τους τρόπους που γνωρίζουμε, και οι τρεις κάστες μελισσών, δηλαδή οι εργάτριες, οι κηφήνες και οι βασίλισσες.

Να υπενθυμίσουμε πως αυτό γίνεται με τη διαδοχή κάποιων βιολογικών φάσεων της βασίλισσας που με τη σειρά τους είναι: η δημιουργία της από τις εργάτριες, η γονιμοποίηση της από τους κηφήνες, η κατακράτηση ενός ανάμεικτου μέρους των αρχικών σπερματοζωαρίων που έλαβε από αυτούς μέσα στη σπερματοθήκη της και η έναρξη της ωοτοκίας της λίγες μέρες αργότερα.

Αρχίζοντας την ωοτοκία της η βασίλισσα, έχει την ικανότητα να επιλέγει με κάποιον τρόπο που ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί πλήρως, πότε θα γεννήσει γονιμοποιημένο αυγό, οπότε προκύπτει θηλυκό άτομο, δηλαδή εργάτρια ή βασίλισσα και πότε αγονιμοποίητο, οπότε προκύπτει αρσενικό άτομο, δηλαδή κηφήνας.

Μετά από την υπενθύμιση αυτών όλων των πραγμάτων, που ασφαλώς κάθε μελισσοκόμος γνωρίζει, θα πρέπει να πάμε και λίγο στην βιολογία για να θυμηθούμε πως άλλη είναι η έννοια του ωαρίου και άλλη του αβγού. Το πρώτο δεν είναι γονιμοποιημένο, ενώ το δεύτερο είναι. Συνυπάρχει δηλαδή μέσα στην μάζα του και το ωάριο της μάνας βασίλισσας και το σπερματοζωάριο κάποιου κηφήνα, από όλους αυτός που ήρθε σε σύζευξη.

Σε κανονικές συνθήκες η βασίλισσα εναποθέτει από ένα αυγό ή από ένα ωάριο – γονιμοποιημένο το πρώτο και αγονιμοποίητο το δεύτερο, όπως είπαμε – σε κάθε κελί, στο βάθος αυτού και σε όρθια θέση. Το μακρόστενο σχήμα της κοιλιάς της και ο μηχανισμός ελέγχου που έχει στην σπερματοθήκη της, την βοηθούν σε αυτό της το έργο.

Θα πρέπει να θυμηθούμε ακόμα πως οι εργάτριες μέλισσες δεν έρχονται ποτέ σε συνεύρεση με τους κηφήνες, δεν έχουν σπερματοθήκη, έχουν ατροφικές ωοθήκες και όταν συμβεί κάποτε να αναλάβουν καθήκοντα μάνας, λόγω απώλειας της βασίλισσας, τότε τα εκτελούν πλημμελώς, αφού γεννούν μόνο ωάρια (δηλαδή αγονομοποίητα αυγά χωρίς σπέρμα, όπως εξηγήσαμε ήδη) από τα οποία προκύπτουν μόνο κηφήνες. Τα αυγά αυτά τα εναποθέτουν ακατάστατα μέσα στο κελί, συνήθως είναι περισσότερα από ένα και πολλές φορές τα βρίσκουμε προσκολλημένα στα τοιχώματα των κελιών.

Να διευκρινίσουμε στο σημείο αυτό πως πολλά αυγά σε ένα κελί παρατηρούνται και όταν μια νέα μάνα ξεκινάει τις γέννες της συνήθως σε κάποια παραφυάδα. Αυτό οφείλετε είτε στην αρχική της απειρία, είτε στην φούρια της να γεννάει ακατάπαυστα, είτε στην έλλειψη διαθέσιμου χώρου για τις γέννες της, με υπαιτιότητα του μελισσοκόμου που δεν φρόντισε εγκαίρως να της παραχωρήσει χώρο, είτε από ανικανότητα των εργατριών  που δεν προλαβαίνουν να της ετοιμάζουν κελιά ωοτοκίας.

Τώρα είμαστε έτοιμοι να μπούμε στο κυρίως θέμα του σημερινού μας άρθρου και να δούμε μαζί τι σημαίνουν εννοιολογικά οι τέσσερις πρώτες λέξεις του σημερινού μας τίτλου και πότε πρέπει να τις χρησιμοποιούμε.

Κηφηνογόνο:Ονομάζουμε ένα μελίσσι το οποίο έχει μόνο κηφηνοκελιά και σε προχωρημένη κατάσταση πολλούς κηφήνες, και για το οποίο δεν ενδιαφερόμαστε να προσδιορίσουμε τα αίτια του φαινομένου – είναι δηλαδή μια έννοια γενικής χρήσεως.

Αρενοτόκο/Παρθενογόνο:Έννοιες ταυτόσημες που προσδιορίζουν την αιτία του φαινομένου (δηλαδή πολλά κηφηνοκελιά και σε προχωρημένη κατάσταση πολλούς κηφήνες), που είναι οι εργάτριες μέλισσες που έχουν αναλάβει χρέη βασίλισσας-μάνας... Σε προηγούμενο άρθρο μας με τίτλο «Αρενοτόκο μελίσσι» αναφερθήκαμε διεξοδικά για αυτό το φαινόμενο και περιγράψαμε επακριβώς τις μελισσοκομικές επιλογές που έχουμε και τους χειρισμούς που μπορούμε να κάνουμε.

Ωοτόκο:Ονομάζεται το μελίσσι του οποίου η βασίλισσα-μάνα, γεννοβολάει μόνο ωάρια, δηλαδή αγονιμοποίητα αυγά από τα οποία φυσικά προκύπτουν μόνο κηφήνες.
Οι αιτίες που μπορεί να συμβεί αυτό είναι πάντα παθολογικής φύσεως, αν η βασίλισσα είναι νέα, ή η εξάντληση του αποθέματος των σπερματοζωαρίων που έχει αποθηκευμένα στην σπερματοθήκη της, αν είναι προχωρημένης ηλικίας.

Όταν αρχίζει να  εμφανίζεται αυτό το φαινόμενο, οι εργάτριες μέλισσες το αντιλαμβάνονται και κατασκευάζουν κελιά αντικατάστασης προκειμένου να αλλάξουν βασίλισσα, με τις γνωστές σε όλους  μας διαδικασίες.

Κλείνοντας να αναφέρουμε ακόμα, πως ακόμα και ένας νέος μελισσοκόμος μπορεί με τη πρώτη ματιά να ξεχωρίσει αν ένα Κηφηνογόνο μελίσσι είναι Αρενοτόκο/παρθενογόνο ή Ωοτόκο.
Αν δηλαδή σε ένα μελίσσι που βρίσκουμε μόνο κηφηνοκελιά, αυτά προέρχονται από εργάτριες-ψευδοβασίλισσες ή από νέα άπειρη και φουριόζα βασίλισσα.
Στη πρώτη περίπτωση ο κηφηνογόνος είναι διάσπαρτος και τα ωά μέσα στα κελιά είναι ακατάστατα και προσκολλημένα στα τοιχώματα, ενώ στη δεύτερη περίπτωση ο κηφηνογόνος είναι στρωτός και τα ωά ανά ένα μέσα σε κάθε κελί.

Επιμέλεια: Μανόλης Δερματης, ερευνητής μελισσοκόμος, συγγραφέας του βιβλίου "Η Ιστορία Μιας Βασίλισσας"


Τροφοδοσία με μπουκάλι: Οδηγίες και βήματα αναλυτικά

$
0
0


Η τροφοδοσία με μπουκάλι είναι μια πολύ απλή και έξυπνη μέθοδος τροφοδοσίας σιροπιού , μιας και έχει πολύ μικρές πιθανότητες λεηλασίας μεταξύ των μελισσιών μας. Οι μέλισσες το περνούν αργά και σταθερά και θα έλεγα είναι η κατάλληλη μέθοδος για να βοηθάμε τις παραφυάδες μας. Όπως πάντα όμως ακόμη και μια τόσο εύκολη μέθοδος έχει κάποιες πτυχές που πρέπει να γνωρίζουμε και να προσέχουμε.


Η τροφοδοσία με μπουκάλι είναι απλή στην εφαρμογή της , και με απλά βήματα και οδηγίες θα δείτε πως μπορείτε και εσείς να φτιάξετε τον μικρο τροφοδότη των μελισσών σας εύκολα και άπλα. Το μόνο που χρειάζεστε είναι ενα μπουκαλάκι των 500ml και κάτι αιχμηρό για να κάνετε μια μικρή τρυπούλα στο σημείο που θα σας δείξω.

Πρώτο βήμα ειναι να κρατήσουμε σωστά το μπουκαλάκι μας.......


Δεύτερο βήμα είναι να βάλουμε το δάχτυλο μας στο σημείο που βλέπουμε παρακάτω....


Και έπειτα να πιέσουμε με λίγη δύναμη για να κάνουμε μια μικρή λακουβίτσα στο μπουκαλάκι μας...


Μετά αφού βρούμε ενα αιχμηρό αντικείμενο , η πρόγκα η ένα μικρο κατσαβιδάκι......


Κάνουμε μια μικρή τρυπούλα........


Και είναι έτοιμος ο μικρός τροφοδότης μας  ,  κατευθείαν για να τον γεμίσουμε με σιρόπι και να τον τοποθετήσουμε στα μελίσσια μας!!!

Αξίζει να σας αναφέρω οτι μια παραφυάδα των 5 πλαισίων κάνει περίπου 24 ώρες να καταναλώσει όλο το σιρόπι ενώ όσο μεγαλύτερο σε πληθυσμό ειναι το μελίσσι τόσο πιο γρήγορα καταναλώνεται το σιρόπι.






Επίσης να σας πω οτι το μπουκαλάκι το τοποθετούμε πάντα στο κέντρο του γόνου , και αν θέλουμε να χτίσουν οι μέλισσες μας πιο γρήγορα κάποιο πλαίσιο μπορούμε να το τοποθετήσουμε ακριβός απο πάνω του.

Πάντα τοποθετούμε το μπουκαλάκι μας με κλίση προς τα κάτω έτσι ώστε καμιά σταγόνα να μην πάει χαμένη. Οι μελισσούλες απο την μικρή τρυπούλα θα αρχίσουν να ''δουλεύουν''απο την πρώτη στιγμή που θα το τοποθετήσουμε. Δείτε στο βιντεακι παρακάτω πως οι μέλισσες ''ρουφούν''το σιρόπι απο το μπουκαλάκι απο την πρώτη στιγμή.....







Για την τροφοδοσία των μελισσών φτιάχνουμε σιρόπι στις εξής αναλογίες :

1 Λίτρο νερό + 500 γρ ζάχαρη για διέγερση της βασίλισσας και περισσότερο γόνο

1 Λίτρο νερό + 1 Κιλό ζάχαρη για να χτίσουν νέα πλαίσια οι μέλισσες μας

Απαραίτητη προϋπόθεση να έρχεται γύρη στις κυψέλες μας!!!

Επίσης αν κάποιος θέλει να τροφοδοτήσει ένα μεγάλο μελίσσι με περισσότερο σιρόπι μπορει να προσθέσει παραπάνω από ένα μπουκαλάκια πάνω από τους κηρηθροφορείς.

Αν πάλι επιθυμεί να χρησιμοποιήσει μεγαλύτερο μπουκάλι (χωρητικότητας 1.5 λίτρου) θα πρέπει να τοποθετήσει και όροφο στο συγκεκριμένο μελίσσι έτσι ώστε να χωρέσει το μπουκάλι.

Να τονίσω ότι στο μπουκάλι είτε είναι μικρο είτε είναι μεγάλο κάνουμε πάντα μόνο ΜΙΑ μικρή τρυπούλα ειδάλλως θα χυθεί όλο το σιρόπι μέσα σε λίγα λεπτά και ίσως από λάθος μας προκαλέσουμε λεηλασία. Οπότε πολύ προσοχή συνάδελφοι!!

Έχω δοκιμάσει την μέθοδο αυτή στα μελισσάκια μου και την συστήνω ανεπιφύλακτα σε όλους τους συναδέλφους!

Εύχομαι καλή επιτυχία σε όλους!

Κηφήνες: Τι παράξενο γινεται με τα μελίσσια το φθινόπωρο!

$
0
0


Σήμερα θα μιλήσουμε για ένα φαινόμενο πολύ επίκαιρο, το οποίο όλοι μας, λίγο πολύ, θα παρατηρήσουμε να συμβαίνει στα μελίσσια μας μέσα στο Νοέμβρη. Είναι μια πρακτική της κοινωνίας των μελισσών, που για εμάς τους ανθρώπους φαίνεται αδιανόητη, μα που αν την δούμε με τα μάτια των ίδιων των δίπτερων φιλενάδων μας, είναι όχι μόνο αποδεκτή, μα επί πλέον κρύβει μέσα της ηρωισμό και αυτοθυσία... 

Αναφερόμαστε στην εκδίωξη των κηφήνων από τις κυψέλες και 
ας «ακούσουμε» τη βασίλισσα-μάνα ενός σμήνους, να μας εξιστορεί το δραματικό αυτό γεγονός, έτσι όπως το βλέπει και το ερμηνεύει αυτή η ίδια.

... «Ο Νοέμβρης λοιπόν είχε μπει για τα καλά, και εγώ δεν γεννούσα πια παρά ελάχιστα αυγά, έτσι για τη τιμή των όπλων. Αλλά και οι εργάτριες είχαν αρχίσει να περιορίζουν αισθητά τις πτήσεις τους, γιατί και ο καιρός είχε κρυώσει και η μέρα είχε μικρύνει, αλλά και γιατί το κισούρι, μα και τα άλλα φθινοπωρινά φυτά είχαν αρχίσει να κλείνουν. 

Όσο για τους κηφήνες, αυτοί απλά χαρακτηρίστηκαν ανεπιθύμητοι και τέθηκαν υπό διωγμό. Ο λόγος που το μελίσσι επιφυλάσσει ένα τόσο άδοξο τέλος για αυτούς, δεν έχει να κάνει με τίποτα προσωπικές διαφορές. Οι κηφήνες. όπως έχουμε πει, δεν συλλέγουν τροφή, ενώ τρώνε του σκασμού. 

Καθώς λοιπόν η συλλογή των τροφών είχε αρχίσει να ελαττώνεται, η διατήρηση  τους θα ήταν μεγάλο βάρος για το σύνολο, μπροστά μάλιστα στον επερχόμενο χειμώνα, όπου ακόμα και το ένα κελί με μέλι θα είχε μεγάλη αξία. Εξ άλλου η κύρια αποστολή τους, που ήταν η γονιμοποίηση της βασίλισσας, είχε εκτελεστεί. 

Την ερχόμενη άνοιξη νέοι κηφήνες, ρωμαλέοι και ακμαίοι θα αναλάμβαναν να συνεχίσουν το έργο των προηγουμένων. 
Η απόφαση λοιπόν του μελισσιού ήταν αμετάκλητη, και συνέβη αυτό που συμβαίνει εδώ και εκατομμύρια χρόνια. 

Όσοι κηφήνες βρισκόντουσαν μέσα στη κυψέλη αποβλήθηκαν βίαια, και όσοι δεν συμμορφώθηκαν, απλά θανατώθηκαν. Πολλοί από αυτούς που διωχτήκανε σχημάτισαν μια μπάλα πάνω στο χώμα, μπροστά από τη κυψέλη, και περίμεναν το μοιραίο. 

Σε όσους τώρα από εσάς αρχίσετε τη μουρμούρα, για δήθεν άδικη και σκληρή συμπεριφορά των «θηλέων» εργατριών, απέναντι στους «αρσενικούς» κηφήνες, 
θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι, η κοινωνία μας δεν θα πρέπει να ερμηνεύεται με ανθρώπινους όρους. 

Εμείς οι μέλισσες έχουμε τους δικούς μας κανόνες λειτουργίας, και τους έχουμε διαμορφώσει εδώ και εκατομμύρια χρόνια. Λειτουργούμε με βάση το ένστικτό μας και όχι με βάση το συναίσθημα, και όλες μας οι ενέργειες γίνονται με σκοπό την επιβίωσή μας, και την διαιώνιση του είδους μας. 

Ιδιαίτερα οι εργάτριες, δείχνουν μεγάλη αλληλεγγύη προς τα άλλα μέλη της ομάδας τους, και θυσιάζουν ακόμα και τη ζωή τους, αν αυτό απαιτεί το καλό του συνόλου. Ο αλτρουισμός όμως αυτός δεν πηγάζει  από κάποια συναισθηματική εμπλοκή, αλλά είναι μια ενστικτώδης αντίδραση. 

Αν κάποιος προσεγγίσει κάτω από αυτό το πρίσμα τις συμπεριφορές των μελισσών, θα μπορέσει να δώσει απαντήσεις, στο γιατί όλες οι κάστες θυσιάζονται, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, για το καλό του συνόλου, που είναι ολόκληρο το μελίσσι.  

Πιο συγκεκριμένα, εμείς οι βασίλισσες θυσιαζόμαστε από το μελίσσι, όταν η παραγωγικότητα μας περιοριστεί. Οι εργάτριες θυσιάζουν τη ζωή τους, κεντρίζοντας όσους απειλούν το μελίσσι τους. Οι κηφήνες τέλος προσφέρουν τη ζωή τους κατά τη διαδικασία γονιμοποίησης της βασίλισσας, και όσοι δεν λάβουν μέρος σε αυτή και επιζήσουν, θυσιάζονται  από το μελίσσι στο βωμό της επιβίωσης του.
Ακόμα και ο γόνος όμως θυσιάζεται για την επιβίωση του μελισσιού, όταν αυτό λιμοκτονήσει και κινδυνεύσει η ίδια του η ύπαρξη. Σε μια τέτοια περίπτωση οι εργάτριες κανιβαλίζουν το γόνο, πετυχαίνοντας δυο πράγματα συγχρόνως. Πρώτον περιορίζουν τα στόματα που θέλουν φαΐ, και δεύτερον εξασφαλίζουν, έστω και πρόσκαιρα, τη δική τους επιβίωση, ελπίζοντας σε καλύτερες μέρες»....

Σημείωση συντάκτη: Το κείμενο αυτό αποτελεί μέρος του βιβλίου «Η Ιστορία Μιας Βασίλισσας» που έχει εκδοθεί και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ - ΕΙΡΗΝΗ ΠΑΠΠΑ»

Επιμέλεια: Μανόλης Δερματης, ερευνητής μελισσοκόμος, συγγραφέας του βιβλίου "Η Ιστορία Μιας Βασίλισσας"

Ορεινή Μέλισσα

Κυψέλη το σπίτι των μελισσιών μας

$
0
0


Λίγες πληροφορίες για την Κυψέλη - το σπίτι της μέλισσας. Η ανάρτηση αυτή απευθύνεται κυρίως στους νέους μελισσοκόμους αλλά και σε όσους θέλουν να μάθουν λίγα πράγματα παραπάνω , για τον θαυμαστό κόσμο της μέλισσας.

Ο ΘΑΥΜΑΣΤΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ του ΣΠΥΡΟΥ ΣΚΑΡΕΑ, Γεωπόνου-Εντομολόγου

Όλοι μας έχουμε δει μέλισσες να πετούν από λουλούδι σε λουλούδι. Όλοι μας έχουμε απολαύσει το μέλι, τη μοναδική αυτή θρεπτική τροφή που οι μέλισσες μας προσφέρουν εδώ και χιλιάδες χρόνια. Ο κόσμος των μελισσιών είναι ο κόσμος της συνεργασίας, της εργατικότητας και της ομαδικότητας. Θα μάθουμε, λοιπόν, πώς ζουν αυτά τα όμορφα έντομα, πως εργάζονται για να μας δώσουν το μέλι άλλα και τα μυστικά της καθημερινής τους ζωής.

Οι μέλισσες είναι κοινωνικά έντομα, όπως τα μυρμήγκια, οι σφήκες, οι τερμίτες. Τα μέλη δηλαδή του ίδιου είδους παρουσιάζουν διαφορετικές «ομάδες» με ξεχωριστά καθήκοντα και ρόλους μέσα στην κυψέλη. Έτσι, στις μέλισσες έχουμε τρεις διαφορετικές ομάδες: τις εργάτριες, τους κηφήνες και τη βασίλισσα.

Η Βασίλισσα

Σε κάθε κυψέλη υπάρχει πάντα μια βασίλισσα ή «μάνα», όπως την αποκαλούν οι μελισσοκόμοι. Αυτή τρέφεται με βασιλικό πολτό (μια ειδική τροφή που την παράγουν οι εργάτριες ηλικίας 7-13 ημερών) από την αρχή μέχρι το τέλος της ζωής της. Γι'αυτό και ζει μέχρι 3-4 χρόνια και είναι το μόνο μέλος στην κυψέλη που γεννάει αυγά. Τα αυγά τα τοποθετεί στο κέντρο του εξάγωνου κελιού, που θα αποτελέσει την θερμοκοιτίδα των πρώτων σταδίων ανάπτυξης της μέλισσας (αυγό, προνύμφη, νύμφη).

Η βασίλισσα εκπέμπει κάποιες ουσίες, τις φερομόνες, οι οποίες αποτελούν τις διαταγές προς τις εργάτριες μέλισσες για τις εργασίες που πρέπει να κάνουν. Οι υπόλοιπες μέλισσες δεν βλέπουν τη βασίλισσα (μέσα στην κυψέλη όλα είναι σκοτεινά), και έτσι την αντιλαμβάνονται μόνο από τις μυρωδιές που εκπέμπει.

Οι εργάτριες κατασκευάζουν τα βασιλικά κελιά, όπου θα εκτραφούν οι εργάτριες. Η βασίλισσα, όταν είναι ακόμα προνύμφη τρέφεται με βασιλικό πολτό που τις δίνουν οι εργάτριες. Καθ'όλη τη διάρκεια της ζωής της, οι εργάτριες την ταΐζουν, την καθαρίζουν, παίρνουν τα κόπρανά της έξω από την κυψέλη και γενικά την φροντίζουν συνέχεια και ευλαβικά. Είναι θα λέγαμε βασίλισσα με όλη τη σημασία της λέξης! Μετά την έξοδό της από το κελί (σε 16 μέρες από τότε που ήταν αυγό), η βασίλισσα ψάχνει να βρει άλλα βασιλικά κελιά, τα οποία καταστρέφει για να παραμείνει μόνο εκείνη.

Περίπου 1 εβδομάδα μετά τη γέννησή της, η βασίλισσα πετά για πρώτη φορά έξω από την κυψέλη, για να συζευχθεί με 8-10 κηφήνες. Η πτήση γίνεται τις πρώτες απογευματινές ώρες και μόνο όταν ο καιρός είναι καλός, αλλιώς αναβάλλεται. Το γαμήλιο ταξίδι διαρκεί έως 20 λεπτά μέχρι η βασίλισσα να πάρει λίγο σπέρμα από τον κάθε κηφήνα, το οποίο αποθηκεύει για όλη την υπόλοιπη ζωή της. Επιστρέφει στην κυψέλη και αναλαμβάνει έργο μετά από 3 μέρες: γεννά συνεχώς, ως και 1.500 αυγά την ημέρα. Τότε οι εργάτριες αρχίζουν να την περιποιούνται και να την προσέχουν. Όταν η βασίλισσα γεννάει, τοποθετεί πρώτα το κεφάλι της σε κάθε κελί (πιθανόν να το εξετάσει) και, αν το κελί είναι άδειο, γυρίζει τοποθετεί την κοιλιά της μέσα και εναποθέτει ένα αυγό.

Το αυγό μπορεί να εξελιχθεί σε κηφήνα ή σε εργάτρια μέλισσα, ανάλογα με το αν έχει γονιμοποιηθεί ή όχι. Αν είναι να εξελιχθεί σε εργάτρια οι υπόλοιπες θα του δώσουν μέλι για να μεγαλώσει. Αν όμως ταϊστεί με άφθονο βασιλικό πολτό, θα γίνει βασίλισσα.

Οι Εργάτριες

Είναι οι ακούραστες μηχανές της κυψέλης. Ανάλογα με την ηλικία τους, μπορούν να επιτελούν διάφορες εργασίες.

Καθαρίστρια κελιών
Παραμάνες (τάισμα - περιποίηση βασίλισσας και αυγών)
Επεξεργάζονται νέκταρ από συλλέκτριες και το μετατρέπουν σε μέλι
Πακετάρουν γύρη μέσα στα κελιά
Χτίζουν κηρήθρες
Καθαρίζουν τη φωλιά από άχρηστα υλικά
Κάνουν αέρα με τα φτερά τους
Φρουρούν την είσοδο της κυψέλης
Πετούν έξω για συλλογή γύρης και νέκταρος
Η διάρκεια από το στάδιο του αυγού μέχρι να εκκολαφθεί η εργάτρια είναι 21 μέρες. Τις πρώτες ταΐζεται με μέλι και γύρη από τις υπόλοιπες εργάτριες.

Οι εργάτριες ζουν κατά μέσο όρο 15-40 μέρες το καλοκαίρι, 30-60 μέρες την άνοιξη και το φθινόπωρο και το χειμώνα μέχρι 140 μέρες. Οι χειμερινές εργάτριες διαθέτουν μεγάλα αποθέματα τροφής σε μορφή λιπωδών σωμάτων, που συμβάλλουν στην αύξηση της διάρκειας της ζωής τους.

Κατά μέσο όρο, μια εργάτρια-συλλέκτρια κάνει ημερησίως 10 ταξίδια νεκταροσυλλογής, δηλαδή μεταφέρει 1/3 του γραμμαρίου νέκταρ στην κυψέλη. Επίσης, οι γυρεοσυλλέκτριες - εργάτριες κάνουν 10 ταξίδια την ημέρα, μεταφέροντας την γύρη στην κυψέλη. Πιο συγκεκριμένα, πιάνονται από τους ανθήρες των λουλουδιών, και με την προβοσκίδα τους καταβρέχουν μια ποσότητα νέκταρος, σχηματίζοντας με τα πόδια τους ένα μπαλάκι γύρης. Το μπαλάκι αυτό μεταφέρεται με το πίσω ζευγάρι ποδιών στην κυψέλη, πάνω σε ένα εξάρτημα του ποδιού που λέγεται ''καλαθάκι γύρης''.

Οι Κηφήνες

Οι κηφήνες δεν συλλέγουν τροφή (έχουν μικρή προβοσκίδα), δεν παράγουν κερί, ούτε ταΐζουν άλλες μέλισσες. Σε ένα μελίσσι, όπου υπάρχουν περίπου 30.000 - 40.000 μέλισσες, υπάρχουν μερικές εκατοντάδες κηφήνες, που ζουν 20 - 30 μέρες. Τις πρώτες μέρες της ζωής τους τρέφονται εξολοκλήρου από τις νεαρές εργάτριες, ενώ στη συνέχεια αρχίζουν να τρέφονται μόνοι τους με αποθηκευμένο μέλι και γύρη. Όταν πετούν, συγκεντρώνονται σε συγκεκριμένες περιοχές, που λέγονται «περιοχές συγκέντρωσης κηφήνων» και περιμένουν την βασίλισσα για να ερωτοτροπήσουν και να ζευγαρώσουν μαζί της.

Πώς βγαίνει το μέλι: Οι μέλισσες πετούν από λουλούδι σε λουλούδι και μαζεύουν το νέκταρ από αυτά. Με την προβοσκίδα τους ρουφούν μια μικρή σταγόνα από νέκταρ και την μεταφέρουν στη κυψέλη. Εκεί, την ανταλλάσσουν πάρα πολλές φορές μαζί με άλλες μέλισσες και αφού προσθέσουν κάποιες ουσίες για τη σωστή διατήρησή του, την αποθηκεύουν στην κηρήθρα. Εκεί, αφού γεμίσουν κάθε κελί της κηρήθρας, βάζουν κερί για να διατηρηθεί το μέλι όσο πιο πολύ γίνεται, για τις κρύες μέρες του χειμώνα που θα ακολουθήσουν.

Μαθήματα που μας διδάσκουν οι μέλισσες

Σεβασμός στον αρχηγό αλλά και δημοκρατία. Οι εργάτριες ακολουθούν κατά γράμμα τις εντολές της βασίλισσας, τη σέβονται, την προστατεύουν, την περιποιούνται και τη φροντίζουν μέχρι την τελευταία μέρα της ζωής της. Μάλιστα, αν αυτή πρέπει να εγκαταλείψει την κυψέλη, της κάνουν ειδικό πρόγραμμα γυμναστικής (την παρενοχλούν για να κινείται περισσότερο), ώστε να χάσει περιττό βάρος για να μπορέσει να πετάξει! Συγχρόνως όμως, οι εργάτριες είναι αυτές που θα αποφασίσουν αν την άνοιξη η παλιά βασίλισσα πρέπει να φύγει και να αντικατασταθεί με μια πιο νέα και δυνατή αρχηγό.

Αυτοθυσία για τους άλλους. Κάθε μέλισσα θα χρησιμοποιήσει το κεντρί της για να υπερασπιστεί τον εαυτό της ή την κυψέλη της, θα θυσιαστεί, αφού με το κεντρί της, θα φύγει ένα μέρος από το σώμα της με αποτέλεσμα μετά από λίγη ώρα να πεθάνει. Για το καλό του συνόλου, οι μέλισσες δίνουν ακόμα και τη ζωή τους.

Οργάνωση. Κάθε μέλισσα, από τις 50.000 που μπορεί να έχει μια κυψέλη, έχει μια συγκεκριμένη αποστολή και πρόγραμμα. Ξέρει ανά πάσα στιγμή τι πρέπει να κάνει και τίποτα δεν γίνεται τυχαία.

Συνεργασία. Οι μέλισσες χτίζουν όλες μαζί τις κηρήθρες, φροντίζουν μαζί τα μικρά αυγά, καθαρίζουν και φρουρούν την κυψέλη ομαδικά. Έτσι, κάθε δουλειά γίνεται πιο γρήγορα και πιο σωστά.

.attiki-pittas.gr

Μερικά ακόμα μυστικά για την αντιμετώπιση Κηρόσκορου: Πατέντα επαγγελματία μελισσοκόμου

$
0
0


Ο κηρόσκωρος είναι η πεταλουδίτσα που κάθε μελισσοκόμος θέλει μακριά από την αποθήκη του, η οποία όμως κατά διαβολικό τρόπο καταφέρνει να βρει όπου και αν έχουμε βάλει, τις τρυγημένες μας κηρήθρες.

Οι λύσεις για την καταπολέμιση (καλύτερα πρόληψη) του κηρόσκωρου, είναι πολλές και με διαφορετικό κόστος η καθεμία:

1. Καύση με θειάφι:
Τα πατώματα ή οι κηρήθρες (όπως στη φωτογραφία) στοιβάζονται, ο χώρος κλείνει αεροστεγώς, και καίγεται σκόνη θειάφι σε τενεκέ μακριά από τις κηρήρθες.
Πλεονεκτήματα:
α. φθηνή μέθοδος, το θειάφι κοστίζει πολύ φθηνά και το βρίσκει κανείς εύκολα, όσοι έχουν αμπέλια θα το ξέρουν.
β. είναι οικολογική μέθοδος, το θειάφι επιτρέπεται στην οικολογική μελισσοκομία (και αμπελουργία ως μυκητοκτόνο)
γ. είναι παλιά και δοκιμασμένη μέθοδος



Μειονεκτήματα
α. Οι καπνοί από την καύση του θειαφιού είναι τοξικοί και μπορεί να προκαλέσουν ακόμα και θάνατο κατά την εισπονή. Πρέπει να φεύγουμε αμέσως μόλις βάλουμε φωτιά στο θειάφι, και όταν ξαναμπούμε στο χώρο, να ανοίξουμε καλά την πόρτα. Εννοείται πως τέτοιος θάλαμος δεν πρέπει να υπάρχει σε υπόγειο σπιτιού, μόνο σε ξεχωριστό χώρο
β. Το θειάφι ενδέχεται να οξειδώσει τα σύρματα και οτιδήποτε μεταλλικό στο χώρο
γ. Ο καπνός σκοτώνει μόνο τις κάμπιες, επομένως πρέπει κάθε 15 μέρες να ξανακάνουμε καύση

Β. Ψυκτικός θάλαμος.
Τα πατώματα μένουν στον θάλαμο 2-3 μέρες σε κατάψυξη (-15βαθμούς Κελσίου) και στη συνέχεια μπορεί να σταματήσει η λειτουργία του, αφού έχον σκοτωθεί όλα τα στάδια του κηρόσκωρου
Πλεονεκτήματα:
α. Πλήρη, ολοκληρωτική και μόνιμη (για όσο διάστημα είναι στο θάλαμο) καταστροφή όλων των σταδίων του κηρόσκωρου
β. Απολυτα ασφαλής μέθοδος, χωρίς οσμές ή άλλη επικινδυνότητα




Μειονεκτήματα
α. Κόστος κατασκευής και κόστος χρήσης

3. Αεριζόμενες κρεμάστρες πλαισίων, 

Παλαιότερα είχα αναφερθεί σε μια ¨κρεμάστρα¨ πλαισίων που είχα αντιγράψει από έναν γείτονά μας, προκειμένου να μην καταψύξω ή να βάλω φάρμακα στις κερήθρες για να διατηρηθούν . Η κατασκευή αυτή είχε πολύ επιτυχία για μένα (παρά τα όσα άκουσα) και φέτος που οι ¨κρεμάστρες ¨έγιναν περισσότερες , απέκτησαν και το δικό τους διαμέρισμα στον εξωτερικό χώρο του εργαστηρίου .




Ο χώρος αυτός έχει στέγη από ελλενίτ και στα πλαϊνά του έχω βάλει το πλαστικό πανί σκίασης που βάζουμε και στου χώρους στάθμευσης , για τις υγρασίες όμως , το έχω όλο τυλίξει με νάιλον σαν αυτό που βάζουνε στα θερμοκήπια ,που αφαιρείτε και εύκολα। Μια φτηνή κατασκευή ( που θέλει χώρο ) σωτήρια για μένα.










Πλεονεκτήματα
α. φθηνός τρόπος, ουσιαστικό έχει μόνο ένα μικρό κόστος κατασκευής
β. χωρίς χημικά ή κανατάλωση ενέργειας

Μειονεκτήματα
α. απαιτείται χώρος στην ύπαιθρο, κοντά στην αποθήκη μας
β. πρέπει να κατασκευαστεί σωστά, ώστε να εξασφαλίζεται ο επαρκής αερισμός και φωτισμός των κηρηθρών, αλλιώς η καταστροφή μπορεί να είναι ολοκληρωτική.

ΠΗΓΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟΥ

Η επιθεώρηση του μελισσιού και τα πιο σημαντικά λάθη που γίνονται

$
0
0


Πολλοί νέοι μελισσοκόμοι βάζουν στο πρόγραμμά τους ότι κάθε Κυριακή πρέπει να πηγαίνουν για επιθεώρηση στα μελίσσια. Ανοίγουν την κυψέλη κοιτάζουν για μέλια, γύρες, γόνο, αρρώστιες, νερό, που είναι η βασίλισσα, μήπως να την σημαδέψουν για να την βρίσκουν πιο εύκολα, να προσθέσουν και πλαίσια και άλλα που μπορεί να έχουν στο μυαλό τους.


ΛΑΘΟΣ!!!
Η επιθεώρηση δεν έχει στάνταρ μέρες. Οι πολλές επιθεωρήσεις καθυστερούν τα μελίσσια και τα αγριεύουν. Η μέλισσα έχει μνήμη για 10 μέρες περίπου. Στην επιθεώρηση σας βλέπει σαν εχθρό που ήρθατε να την ενοχλήσετε. Αν ξαναπάτε σε λιγότερο από 10 μέρες θα σας θυμάται. Και το πιθανότερο είναι να σας επιτεθεί πριν ακόμα ανοίξετε τις κυψέλες. Επίσης οι συχνές επιθεωρήσεις είναι ο κύριος λόγος απώλειας μελισσιών σε νέους μελισσοκόμους.

Την άνοιξη όταν υπάρχει η έκρηξη πληθυσμού η επιθεώρηση αναγκαστικά γίνεται τακτικά. Ο έλεγχος που γίνεται ανά περίπου 4-5 μέρες είναι για χώρο, συμπληρώνουμε πλαίσια ανάλογα με την ανάπτυξη. Όχι πάνω από 2 στα μικρά μελίσσια. Ή βάζουμε όροφο στα δυνατά. Για να μπει όροφος πρέπει οι μέλισσες να ξεχειλίζουν από την κυψέλη και να υπάρχουν τουλάχιστον 7 πλαίσια με γόνο. Ή τουλάχιστον 15 πλαίσια γόνο για τρίτο όροφο. Ψάχνουμε για κελιά σμηνουργίας. Χαλάμε με προσοχή όλα τα κελιά αν δεν θέλουμε να κόψουμε παραφυάδες. Αν μείνει έστω και ένα το χάσαμε το μελίσσι. Θα σμηνουργήσει και θα πάει αρκετά πίσω. Αν θέλουμε να κόψουμε παραφυάδες χωρίς να κάνουμε βασιλοτροφία χαλάμε βασιλοκέλια μέχρι να έχει 20 πλαίσια πληθυσμό. Ελέγχουμε τους γόνους. Ο γόνος πρέπει να είναι συμπαγής. Αν όχι πιθανόν να υπάρχει πρόβλημα με βαρρόα ή σηψιγονίες. Πιθανόν να χρειάζεται διεγερτική τροφοδοσία.

Το καλοκαίρι ειναι η εποχή των τρύγων. Η σμηνουργία έχει περάσει και οι επιθεωρήσεις μειώνονται. Κάθε τρεις βδομάδες καλά είναι. Όχι λιγότερο από δύο εβδομάδες αν περιμένετε για να σφραγίσουν κελιά και να τρυγίσετε. Τέλη Ιουλίου έως Αύγουστο ψάχνετε για γύρες. Μπορεί να χρειάζοντε γυρεόπιττα λόγω ξηρασίας.

Το φθινόπωρο μετά την ξηρασία του καλοκαιριού και την έλειψη κυρίως γύρης ακολουθούν καλές ανθοφορίες. Ανθίζει η ακονιζιά και αρχίζουν τα μελίσσια να αναπτύσοντε. Μπορεί να γίνει διεγερτική τροφοδοσία. Ακολουθεί το ρείκι για μέλια και προμήθειες για τον χειμώνα. Η επιθεώρηση γίνεται περίπου κάθε τρεις εβδομάδες. Ελέγχουμε κυρίως τροφές και γόνους.

Τον χειμώνα βάζουμε ζαχαροζύμαρα και ο έλεγχος γίνεται κάθε μήνα. Η θερμοκρασία για να γίνει επιθεώρηση πρέπει να είναι πάνω από 15 βαθμούς.

Στην επιθεώρηση τα μελίσσια αποσυντονίζονται και παίρνει χρόνο για να βρουν τους ρυθμούς τους. Σκεφτείτε ότι τους παιρνει μια βδομάδα για να προπολιάσουν και να κολλήσουν τα πλαίσια κι εσείς τους τα ξεκολλάτε. Γι αυτό η επιθεώρηση πρέπει να είναι σύντομη. Καπνίζουμε λίγο και ανοίγουμε προσεκτικά χωρίς πολύ θόρυβο και απότομες κινήσεις. Βγάζουμε και βλέπουμε μόνο τα 2 τελευταία πλαίσια. Συνήθως το ένα έχει τροφές και το άλλο έχει γόνο.

 Αν δεν έχουν αρκετό πληθυσμό αφαιρούμε πλαίσιο-α. Τα μελίσσια πρέπει να είναι πάντα σφιχτά εκτός από την άνοιξη που δίνουμε ένα - δύο έξτρα πλαίσια. Σ'αυτά τα δύο πλαίσια μπορούμε να δούμε για τροφές και γόνο. Δεν χρειάζεται να σκαλίσουμε όλα τα πλαίσια εκτός αν είναι απαραίτητο. Απαραίτητο είναι αν πρέπει για κάποιο λόγο να βρούμε την βασίλισσα, αν θέλουμε να βγάλουμε γόνο και να τον προσθέσουμε σε άλλα πιο αδύναμα, αν χρειαζόμαστε ανοικτό γόνο για βασιλοτροφία ή δημιουργία παραφυάδων αν υπάρχει υποψία για αρρώστιες. Στα 2 πλαίσια που βγάλαμε βλέπουμε αν έχουν μέλια και γύρες και αν υπάρχει σωστός γόνος. 

Ο σωστός γόνος απλώνεται σε σχεδόν όλα τα κελιά και δεν είναι διάσπαρτος. Αν αυτά τα 2 πλαίσια είναι εντάξει η κυψέλη πάει καλά και δεν χρειάζεται τίποτα άλλο. Στις διόροφες ή τριόροφες βλέπουμε 2 πλαίσια από κάθε όροφο. Με τα χρόνια και την πείρα που θα αποκτήσετε μόνο με ένα άνοιγμα θα καταλαβαίνετε αν όλα μέσα στην κυψέλη είναι εντάξει. 

ΠΗΓΗ melissokomiarodou.blogspot.gr,   από Φώτης Καστρουνής

Διαθλασιόμετρο ένα χρήσιμο εργαλείο για τον τρύγο του μελιού

$
0
0


Μεταξύ των μαθημάτων μελισσοκομίας που είχα παρακολουθήσει στο κτήμα Συγγρού , ήταν και ένα μάθημα που αναφερόταν στην σχετική υγρασία που πρέπει να έχει το μέλι .

Αν θυμάμαι καλά , ο καθηγητής τότε , μας είχε πει ότι οι μέλισσες με σκοπό την απομάκρυνση της υγρασίας από το νέκταρ ( για τα ανθόμελα ), προβαίνουν σε μια διαδικασία αερισμού . Στο κλειστό περιβάλλον της κυψέλης κρατούν την θερμοκρασία όσο γίνεται σταθερή , δημιουργώντας ένα συνεχές ρεύμα αέρα ,κτυπώντας τα φτερά τους συγκρατημένες , ενώ κάποιες από αυτές κρατούν τα σταγονίδια νέκταρος στο στόμα τους με τέτοιο τρόπο ώστε το παραγόμενο ρεύμα αέρος να απομακρύνει την υγρασία από αυτό.

Με αυτόν τον τρόπο μεταφέρεται το σταγονίδιο νέκταρος από μέλισσα σε μέλισσα μέχρι την τελική εναπόθεση στην κηρύθρα και την εκεί σταδιακή αποβολή της επιπλέον υγρασίας .
Αυτό γίνεται γιατί η επιπλέον υγρασία θα προκαλούσε ζυμώσεις στο νέκταρ με αποτέλεσμα το παραγόμενο στη συνέχεια μέλι να ξίνιζε .
Όταν είναι σίγουρες πως έχει αποβληθεί όλη η υγρασία τότε το σφραγίζουν .

Όμως καμιά φορά και για διαφόρους λόγους το νέκταρ μπορεί να έχει φτάσει στην ιδανική υγρασία ( ειδικά σε ξηρά και θερμά μέρη της πατρίδας μας ) είναι έτοιμο προς τρύγο αλλά οι μέλισσες δεν το έχουν σφραγίσει και επειδή ο μελισσοκόμος το βλέπει ασφράγιστο εκτιμά πως δεν πρέπει ακόμα να το τρυγήσει .

Όταν ένας μελισσοκόμος έχει τα μελίσσια του σε σημεία ανθοφοριών με περιορισμένο χρόνο ανθοφορίας ( π.χ θυμάρι ) και βλέπει πως οι μέλισσες του , φορτώνουν γρήγορα τα πλαίσια και δεν έχει να προσθέσει έτοιμες χτισμένες κηρήθρες πρέπει να ελέγξει την υγρασία του μελιού και να το τρυγήσει , απελευθερώνοντας χώρο στις κυψέλες του και δίνοντας την δυνατότητα στις μέλισσες να μην ασχοληθούν με το σφράγισμα αλλά περισσότερο με το κουβάλημα .

Στον αντίποδα μπορεί να έχουν αρχίσει το σφράγισμα και να έχουν αφήσει μια ποσότητα πάνω στο πλαίσιο ασφράγιστη επειδή η υγρασία του μελιού στο συγκεκριμένο σημείο ήταν μεγαλύτερη .
Εκεί μπορεί να γίνει επιλεκτικός τρύγος . Δηλαδή αν το μέλι των ασφράγιστων πλαισίων έχει υψηλότερη υγρασία , αλλά πρέπει να το τρυγήσουμε και αυτό ,καλό θα ήταν να μαρκάραμε με κάποιο τρόπο τα πλαίσια αυτά και το μέλι τους ώστε αργότερα κατά την μελιτοεξαγωγή να το κρατούσαμε χωριστά.

Το μέλι αυτό , με τον ανεβασμένο δείκτη υγρασίας πρέπει να αερισθεί σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους και με κατάλληλο τρόπο να του απομακρύνουμε την επιπλέον υγρασία (υπάρχουν αφυγραντές ακόμα και οικιακοί !! που απομακρύνουν την υγρασία από έναν χώρο σε συνδυασμό με ρεύμα θερμού αέρα ) .

Η υγρασία (δηλαδή το νερό που περιέχει το μέλι) δεν πρέπει να βρίσκεται πάνω από ένα ποσοστό (αναλόγως την χώρα και την ανθοφορία ) .
Στην Ευρώπη δεν πρέπει να υπερβαίνει το 17% .

Ο συνήθης τρόπος ελέγχου και μέτρησης υγρασίας , μπορεί να πραγματοποιηθεί με ένα όργανο που κατ εμέ πρέπει να είναι από τα πρώτα εργαλεία που θα πρέπει να έχει ο παραγωγός μελισσοκόμος .
Το εργαλείο ονομάζεται διαθλασιόμετρο ή διαθλασίμετρο (βασίζεται στην διάθλαση του φωτός όταν αυτό περνά μέσα από ένα πρίσμα ) και είναι πολύ απλό στην χρήση του .
Απλά τοποθετούμε μια - δυό σταγόνες μέλι στην επιφάνεια μέτρησης του και κατεβάζουμε επάνω του το τζαμάκι .
Στρέφοντας τον προσοφθάλμιο φακό προς την φυσική πηγή φωτός (τον Ήλιο ) βλέπουμε την αλλαγή του χρώματος και την ένδειξη που αναγράφεται .

Υπάρχουν πολλών ειδών και τύπων διαθλασιόμετρα με διαφορετικά κόστη.

Στην περίπτωση μας χρειαζόμαστε ένα που οι κλίμακες μέτρησης να είναι
σε βαθμούς BAUME ή (BE ) 38 έως 43
σε κλίμακα BRIX να μετρά από 58 έως 90%
και σε WATER (H2O ) από 10 έως 33% .
όπως και στην επισυναπτόμενη φωτογραφία .




Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί κατά την αγορά του , καθώς εκτός των ειδικών που είναι για μέλι και ίσως είναι ακριβότερα ,υπάρχουν επί το πλείστον αυτά που μετρούν αλκοόλ στο νερό και συνήθως υπάρχουν σε καταστήματα εργαλείων συνεργείου (με αυτά μετράται η αντιπηκτική ικανότητα του αντιψυκτικού ) και τα οποία είναι εκτός των μετρήσεων που εμείς θέλουμε .

Να είστε καλά
Χρήστος, 

ΠΗΓΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ explorebees.blogspot.gr

Ο Δωδεκάλογος το Μελισσοκόμου: Παραγωγή γόνου, Ξεχειμώνιασμα, αντιμετώπιση βαρρόα &χειρισμοί!

$
0
0



Παραγωγή γόνου το φθινόπωρο - Ξεχειμώνιασμα δυνατών ή αδύνατων μελισσιών ??? - Δύσκολες χρονιές, μικρής διάρκειας ανθοφορίες - Ανανέωση κηρηθρών - Ανανέωση-παραγωγή βασιλισσών - Αντιμετώπιση του Βαρρόα!


























Το χρυσό σύγγραμα της μεγάλης ερευνήτριας Σοφίας Γούναρη

Νέα πόρτα ανοίγει για τους μελισσοκόμους στη Καρδίτσα

$
0
0


Μετά από κάποια χρόνια απραξίας στο νομό Καρδίτσας (861 μελισσοκόμοι με βιβλιάριο), μιά νέα προσπάθεια γεννιέται απο μιά ομάδα νέων μελισσοκόμων και κάποιων παλιών με ανοιχτό μυαλό που με πολλά όνειρα και πολλή όρεξη ξεκίνησαν φέτος την δημιουργία ενός συλλόγου στην αρχή με προοπτική δημιουργίας συνεταιρισμού και ένωσης παραγωγών στην συνέχεια. Στόχος του συλλόγου είναι η θωράκιση των συμφερόντων των μελών του μέσω συνεχών και αλλεπάλληλων δράσεων όπως:


1 .Αφισσοκόληση την περίοδο των ψεκασμών στα χωριά του νομού,ενημέρωση των αγροτών για τα πρόστιμα(το κάναμε φέτος)και περιφρούρηση με αυτοκίνητο του συλλόγου (με     φάρο)
2. Ομαδικές αγορές μελισσοεφοδίων πετυχαίνοντας χαμηλότερες τιμές.
3. Εύρεση χορηγών για μελιτοεξαγωγέα και άλλων εργαλείων για μελισσοκόμους που δυσκολεύονται να αγοράσουν.
4. Ιδρυση ενώσεων παραγωγών προϊόντων κυψέλης(συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής δηλητηρίου μέλισσας)
5. Δημιουργία πυρήνα για ίδρυση συνεταιρισμού από μέλη του συλλόγου
6. Διοργάνωση ετήσιας γιορτής μελιού και συναφών προϊόντων στην Καρδίτσα
7. Εκδηλώσεις γευσιγνωσίας,ενημερώσεις μέσω ημερίδων για την ωφέλεια του μελιού.της πρόπολης,της γύρης κλπ.
8. Παραστάσεις στο υπουργείο αγρ. ανάπτυξης για την φύτευση μελισσοκομικών φυτών και μελισσοκομικών πάρκων π.χ το πάρκο Σοφάδων που ήδη συζητιέται με την              ΑΝ.ΚΑ(αναπτυξιακή Καρδίτσας) και ιδιαίτερα του μοναδικού μελισσοκομικού φυτού στον πλανήτη που βρίσκεται στην περιοχή του Μεσσενικόλα Καρδίτσας, ονομάζεται    centurea messenicoliana(κενταύρεια του Μεσσενικόλα) και διασώζονται λίγα μόλις στελέχη και που εάν φυτευτεί συστηματικά θα δώσει εξαιρετικό μέλι κενταύρειας με ονομασία    Π.Ο.Π!
9.Δημιουργία μητρώου κλεμμένων μελισσιών και συνεργασία με την λέσχη αυτοκινήτου 4Χ4,καθώς και την ραδιολέσχη Καρδίτσας για εποπτεία των μελισσοσμηνών στα βουνά.
10.Διοργάνωση σεμιναρίων και πρακτικής μελισσοκομίας για νέους μελισσοκόμους.
11.Δημιουργία βιβλιοθήκης με πάσης φύσεως βιβλία και εποπτικά μέσα(πχ. dvd) μελισσοκομικού ενδιαφέροντος.
12. Συνεργασία με πανεπιστημιακές σχολές για την αντιμετώπιση πάσης φύσεως μελισσοκομικών προβλήματων και ενημέρωση για νέες πρακτικές π.χ μέλι σκόνη.
13. Δημιουργία μελισσοκομικών ζωνών στα βουνά για την αντιμετώπιση του συνωστισμού και της άναρχης τοποθέτησης κυψελών με παράλληλη επιτήρηση.

Τέλος κάθε μορφή πρότασης αλληλοβοήθειας μεταξύ των μελισσοκόμων,συνεργασίας με άλλους συλλόγους,ενώσεις,σωματεία ανά την χώρα είναι δεκτή πρός συζήτηση.

Η σελίδα μας στο facebook είναι: Μελισσοκόμοι Καρδίτσας

Αρης Γαλιατσάτος (πρόεδρος) 6994428689

Απολογισμός μελισσοκόμων για τα μελίσσια τους τελευταίους μήνες: Τι πραγματικά συμβαίνει

$
0
0


Δραματικά μειωμένη είναι η φετινή παραγωγή μελιού στον Έβρο και τη Ροδόπη, λόγω παρατεταμένης ξηρασίας και ισχυρών βοριάδων που ξέραναν τα φυτά και δεν έδωσαν γύρη. Τα μελίσσια συμπεριφέρονταν περίεργα εξαιτίας των καιρικών συνθηκών. Ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Ροδόπης «Το Κεντρί», Νίκος Καρακωστίδης, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «οι βασίλισσες απέφευγαν να γεννούν στο κάτω μέρος της κυψέλης κι επέλεγαν τον πάνω όροφο». Στον καύσωνα του Ιουλίου, μελίσσια έβγαιναν από την κυψέλη να προστατευθούν από την ζέστη.


Η θερμοκρασία το απόγευμα ξεπερνούσε τους 40ο. Φυτά που μπορούσαν να δώσουν γύρη άργησαν ή δεν έδωσαν ή ορισμένα, όπως η λυγαριά, έγιναν τοξικά για τις μέλισσες. Ακολούθησαν παρατεταμένοι βοριάδες επί 34 μέρες που κράτησαν τα μελίσσια καθηλωμένα στις κυψέλες. «Η έλλειψη γύρης προκάλεσε έλλειψη γονιμότητας, γιατί οι βασίλισσες όταν δεν έχουν γύρη στην κυψέλη δεν οδηγούνται στη γέννα». Η φετινή παραγωγή μελιού θα είναι μειωμένη τουλάχιστον κατά 40%. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Μελισσοκομικού Συλλόγου Κεντρικού Έβρου «Κυψέλη», Πασχάλη Χριστοδούλου, «οι ανθοφορίες την άνοιξη ήταν οι αναμενόμενες, αλλά ανά 2-3 μέρες είχε βροχή, άρα ξεπλένονταν τα άνθη και οι μέλισσες δεν έβρισκαν νέκταρ».

Τον Μάιο έπεσαν οι θερμοκρασίες και οι μέλισσες κατανάλωναν το μέλι που είχαν συγκεντρώσει στην κυψέλη. «Πήραμε ελάχιστο μέλι στην αρχή του καλοκαιριού. Ακολούθησε παρατεταμένη ξηρασία. Στο Σουφλί δεν έβρεξε από τις 14 Ιουνίου και η παραγωγή είναι στο 1/3 προηγούμενων ετών». Ελάχιστο μέλι πήραν και από το έντομο metfalca που δίνει εξαιρετικό μέλι κι εντοπίστηκε μελισσοκομικά στο Σουφλί.

Οι επαγγελματίες μελισσοκόμοι θα περάσουν δύσκολο χειμώνα και μόνη διέξοδος είναι ν’ ανθίσει το φθινοπωρινό ρείκι (σουσούρα), που δίνει γύρη και νέκταρ, και να βγει νέος γόνος. Τα μελίσσια είναι ιδιαίτερα εξασθενημένα και θα είναι δύσκολο να διαχειμάσουν. Οι 120 μελισσοκόμοι, μέλη της Κυψέλης, δεν θα βγάλουν φέτος τα έξοδά τους και δυστυχώς δεν είναι ορατή η δυνατότητα αποζημίωσης.

Μαρία Αμπατζή
Πηγή www.ypaithros.gr

Επιθεώρηση μελισσιών: Χειρισμοί και κάρφωμα πριν τη μεταφορά στα ρείκια!!!

$
0
0


Επιθεώρηση μελισσιών στις 13 Σεπτεμβρίου. Ο μελισσοκόμος μας δείχνει πως προετοιμάζει τις κυψέλες του για μεταφορά στο ρείκι, και μας δείχνει πολλούς σημαντικότατους χειρισμούς. Δείτε το βίντεο, και ειδικά οι νέοι θα μάθετε πολλά. Το βίντεο αναρτήθηκε απο το μελισσοκόμο Νίκο Σπανό. Η τροφές που έχουν ταιστεί τα μελίσσια και θα δούμε στο βίντεο είναι απο την Αρκαδική Μελισσοκομία η Μελοζύμ extra με τις βιταμίνες...


Έχω πολλά επιθετικά μελίσσια: Ο λόγος που δεν ξέρουν οι περισσότεροι μελισσοκόμοι

$
0
0

Πήγα να ταΐσω τα μελίσσια και διαπίστωσα ότι ήταν αγριεμένα. Μόλις άνοιγα το καπάκι οι μέλισσες πετάγοταν σαν στούκας επάνω στη μάσκα στο καπνηστήρι παντού επάνω στο σώμα μου. Καθώς προσπαθούσα να τις ηρεμήσω με τον καπνό, αυτές γινόταν ακόμα πιο νευρικές και έτρεχαν επάνω στο πλαίσια. Ήταν εμφανώς αναστατωμένες αλλά δεν μπορούσα να φανταστώ το λόγο. Μόλις έλεγξα τον γόνο είδα μερικά ανογμένα κελιά, τον λεγόμενο φαινόμενο του "καραφλου γόνου". Τότε υποπτεύτηκα ότι δεν έφταιγα εγώ αλλά ούτε και ο καιρός, εφόσον δούλευαν το πεύκο, αλλά συνέβαινε κάτι πολύ πιο παράξενο! Στην αρχή υποπτεύτηκα τη βαρρόα λοιπόν. Γιατί οι μέλισσες όντως όταν έχουν πολύ βαρρόα ξεσφραγίζουν τον γόνο για να σκοτώσουν τα παράσιτα.

Και λοιπόν φίλοι μελισσοκόμοι, μόλις "έβαλα τα γυαλιά"και κοίταξα προσεκτικά τις μέλισσες είδα όντως πάρα πολλά βαρρόα. Ηταν στη πλάτη τους, στην κοιλιά ακόμα και χωμένες απο κάτω δίπλα απο τα πόδια. Προσπαθούσαν να τις διώξουν απο το σώμα τους. Το θέαμα του πόση βαρρόα είχαν αυτά τα μελίσσια με τρέλανε κυριολεκτικά. Στο μεταξύ είχε προηγηθεί μια απολύτως αποτελεσματική θεραπεία καταπολέμησης, όμως λόγω του ότι τη προηγούμενη περίοδο τα μελίσσια μου ήταν με πολλά άλλα μελίσσια μαζί κόλλησαν πάλι βαρρόα. Έτσι συμβαίνει με τη βαρρόα, όταν γίνεται συνοστισμός απο μελίσσια κολλάς πάλι το ακάρι. Όσα μελίσσια άφησα σταθερά 

Θυμάμαι παλιά τι μου είχε πεί ένας παλιός μελισσοκόμος. Τότε ήταν η πρώτη φορά που είδα τόσο επιθετικά τα μελίσσια μου. Τον είχα πάρει τηλέφωνο για να τον ρωτήσω τι μου συμβαίνει. Γιατί αγρίεψαν τόσο μέσα στο Καλοκαίρι. Η απάντηση του ξέρετε ποιά ήταν; Έχεις βαρρόα! Πολύ βαρρόα! Τα μελίσσια γίνονται πολύ επιθετικά όταν έχουν βαρρόα μου είπε. Ταλαιπορούν τα μελίσσια, δεν ξέρουν τι τους φταίει και επιτίθονται όπου βρούν ευκαιρία. Η μόνη λύση σε μια τέτοια περίπτωση είναι μια καλή θεραπεία με ταινίες! Να ξελαφρώσουν τα μελίσσια!

Ο λόγος που ξαφνικά γίνονται τόσο επιθετικά τα μελίσσια είναι η έκρηξη του πλυθησμού των βαρρόα, και η μεταπήδηση απο τον γόνο πάνω στις ίδιες τις μέλισσες. Το Καλοκαίρι καθώς λιγοστεύει ο γόνος εκκολάπονται οι μέλισσες και βγαίνουν πολλά βαρρόα τα οποία δεν έχουν χώρο να εισχωρήσουν στον γόνο και παραμονεύουν πάνω στις μέλισσες. Το αποτέλεσμα είναι οι μέλισσες να υποφέρουν απο φρικτούς πόνους ,φανταστείτε μια σιδερόβεργα οικοδομής, να σας τρυπάει πολλές φορές κάθε μέρα, και να σας ρουφάει το αίμα. Οι μέλισσες περνάνε ένα πραγματικό μαρτύριο, και έχουν δίκιο που γίνονται επιθετικές, εφόσον η επιθετικότητα για εμάς σημαίνει επιθετικότητα και στα βαρρόα! 

Όταν είναι η χρονιά της βαρρόα... Χάνονται μελίσσια σε όλη την Ελλάδα. Μαρτυρία συναδέλφου

$
0
0


Φέτος είναι η χρονιά της βαρρόα...Πολλά μελίσσια "έφυγαν"ή βρίσκονται σε τραγική κατάσταση.... Εδώ στην Β.Εύβοια κ συγκεκριμένα στο Μαντούδι, άνοιξα ένα σημάδι για να δω τι γίνεται με το "βάρεμα"του πεύκου και είδα περισσότερα βαρρόα απ ότι οι μέλισσες...2 κ 3 βαρρόα σε κάθε μέλισσα....τραγικό!!!!!! Άλλος συνάδελφος απο Πελοπόννησο έχασε 11 μελίσσια απο βαρρόα...του έφυγαν απο την κυψέλη και έμειναν μια χούφτα μέλισσες... τι ξελαφρώματα τι θεραπείες δεν έγεινε τπτ μου είπε... Προσοχή συνάδελφοι κ κάντε ότι μπορείτε για την βαρρόα στα μελίσσια σας....Μην τα αφήνετε έτσι τα μελίσσια....Εάν έχει ένας μελισσοκόμος μεγάλη προσβολή απο βαρρόα, θα κολλήσουν κ αυτοι που δεν έχουν..


Σχόλιο...
Ακριβώς το ίδιο παρατήρησα και εγώ φίλε μου στα δικά μου μελίσσια. Παρότι έκανα θεραπεία με υψηλή αποτελεσματικότητα, μόλις επισκέφτηκα το έλατο μαζί με πολλούς άλλους μελισσοκόμους τα μελίσσια μου γέμησαν πάλι βαρρόα. Αυτό δεν το λέω τυχαία. Όσα μελίσσια άφησα στο σταθερό μελισσοκομείο μου όπου έμειναν μοναχά τους χωρίς άλλους μελισσοκόμους γύρω γύρω ήταν μια χαρά. Φέτος πράγματι η βαρρόα κάνει πάρτυ και ειδικά σε μέρη όπως το πεύκο, όπου τα μελίσσια είναι περισσότερα απο τα δέντρα. Η λύση είναι μια. Ξελάφρωμα με ένα φάρμακο και απομάκρυνση απο άλλους μελισσοκόμους. Τώρα τα μελίσσια πρέπει να μπαίνουν σε μια σειρά για το ξεχειμώνιασμα. Και η βαρρόα αρκεί για να μας τα χαλάσει όλα...

Για να διαγνώσετε ότι έχουν τα μελίσσια βαρρόα αρκεί να παρατηρήσετε προσεκτικά τις μέλισσες. Αν παρατηρήσετε μέλισσες με ακάρι επάνω στη πλάτη, πολλές και όχι μια σε κάθε πλαίσιο, πάει να πεί ότι το μελίσσι είναι βαριά προσβεβλημένο, και πρέπει άμεσα να γίνει κάτι για θεραπεία. Δείτε σε φωτογραφία ένα μελίσσι με πολύ βαρρόα...

Τα δυνατότερα μελισσοκομικά Φυτά του Σεπτεμβρίου: Δίνουν πολύ γύρη και μέλι στα μελίσσια!!!

$
0
0


Ο μελισσοκόμος Λεωνίδας Τσιαμήτρος έβγαλε φωτογραφίες στα μελίσσια του, και μας δείχνει αναλυτικά τα δυνατότερα μελισσοκομικά φυτά του Σεπτεμβρίου. Ο σεπτέμβριος και ο Οκτώμβριος για πολλές περιοχές είναι μια σύντομη Άνοιξη, όπου τα μελίσσια ρίχνουν γόνους, συλλέγουν μέλια γύρες, αναπτύσσονται, αναπληρώνουν τους γέρικους πλυθησμούς και προετοιμάζονται για τη μεγάλη τους δοκιμασία το Χειμώνα. Όλοι οι μελισσοκόμοι πρέπει να φροντίσουν να έχουν τουλάχιστον μια απο αυτές τις ανθοφορίες για να δημιουργήσουν αθάνατα μελίσσια! Όμως ποιές είναι οι ανθοφορίες που δυναμώνουν τα μελίσσια μας το Σεπτέμβριο; Ας τις δούμε αναλυτικά...




Φθινοπωρινή ερείκι!
Η σημαντικότερη ανθοφορία του φθινοπώρου. Ανθίζει αρχές Σεπτεμβρίου στα Νησιά και τα παραθαλάσσια μέρη, και απο μέσα σεπτεμβρίου στις υπόλοιπες περιοχές. Το συναντάμε μαζί με την κουμαριά, η οποία δίνει μέλι ένα μήνα μετά περίπου.  Η φθινοπωρινή ερείκη ή σουσούρα ή ρείκι όπως ονομάζεται συναντάται σε ημιορεινά κυρίως μέρη, σε εδάφη κυρίως ασβεστώδη. Για τους μελισσοκόμους η αξία του είναι ανεκτίμητη! Είναι μια "πλήρης"ανθοφορία δηλαδή δίνει γύρη και νέκταρ και τα μελίσσια συλλέγουν με μεγάλη τρέλα επάνω κατ απάνω!

Το ρείκι βοηθάει τα μελίσσια να ανανεώσουν τους γέρικους πλυθησμούς, και να γεννηθούν δυνατές μέλισσες με πολύ λίπος στη κοιλιά τους οι οποίες θα αντέξουν μέχρι και τις αρχές της Άνοιξης. Δηλαδή είναι μια βασική ανθοφορία για να ξεχειμωνιάσουν σωστά τα μελίσσια. Οι παλιοί μελισσοκόμοι λένε ότι στο ρείκι οι μέλισσες ζούν περισσότερο, και οι βασίλισσες που παράγονται εκείνη τη περίοδο είναι πιο ποιοτικές. Το μέλι του ρεικιού είναι πολύ αρωματικό, δεν πικρίζει, και κρυσταλλώνει γρήγορα. Το χρώμα της γύρης που συλλέγουν είναι μπέζ.




Κισσός!
Πρώτος ο κισσός έρχεται να βοηθήσει τους μελισσοκόμους όλης της Χώρας. Ανθίζει αρχές Σεπτεμβρίου, μετά τις πρώτες βροχές. Πρόκειται για το γνωστό αναριχχητικό φυτό που βλέπουμε να σκαρφαλώνει πάνω στα πλαστάνια, δίπλα σε ποτάμια, βράχους ακόμα και σπίτια. Τον συναντάμε παντού, απο τα πιο Ορεινά, τα ημιορεινά μέχρι και τα πιο πεδινά. Δίνει λιγότερο μέλι απο το ρείκι, όπως επίσης και γύρη πλούσια κιτρινωπή και απο πολλούς παλιούς θεωρείτε μια δεύτερη επιλογή μετά το ρείκι. Ωστόσο για να μην λέμε ψέματα το ρείκι είναι ο βασιλιάς του φθινοπώρου!



Πολύκομπος!
Ένα πολύ αποδοτικό σε μέλι φυτό το οποίο ανθίζει τον Σεπτέμβριο. Δίνει μέλι για τρύγο, και γύρη και φτιάχνει πολύ δυνατά μελίσσια. Ανενεώνουν τους πλυθησμούς και απο τους μελισσοκόμους η αξία του είναι μεγάλη. Το βρίσκουμε σε πεδινές αλλά και ημιορεινές περιοχές!



Αγριοσουσαμιά!
Για τους μελισσοκόμους θεωρείτε μια πολύ καλή ανθοφορία που δυναμώνει τα μελίσσια μετά το πεύκο. Ωστόσο σαν ανθοφορία δεν μπορεί να θεωρηθεί τόσο δυνατή, και δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή ανάμεσα στους μελισσοκόμους. Ανθίζει τον Σεπτέμβριο και φύεται κυρίως σε παρατημένες καλλιέργειες, στα πεδινά αλλά και στα ημιορεινά. Η γύρη της είναι χρώματος κίτρινου.



Ακονιζιά
Η ακονιζιά μπορεί να μην δίνει πολύ μέλι, αλλά η κατακίτρινη γύρη είναι πλούσια και δυναμώνει πολύ τα μελίσσια. Όσοι μελισσοκόμοι επισκέπτονται αυτή την ανθοφορία βάζουν και ένα κιλό ζυμαράκι επάνω ταυτόχρονα και τα μελίσσια αναπτύσσονται πολύ γρήγορα. Αυτή η ανθοφορία συναντάται σχεδόν παντού, κυρίως όμως σε πεδινά αλλά και ημιορεινά, στις άκρες δρόμων. Για να αναγνωρίσετε το φυτό αρκεί να ακουμπήσετε τα κολλώδες φύλλα του. Οι παλιοί μελισσοκόμοι λένε ότι η ρητίνη που έχει σκοτώνει και τα βαρρόα, και καθαρίζουν τα μελίσσια.

Μερικά αποτελέσματα απο τις ανθοφορίες του Σεπτεμβρίου απο τον μελισσοκόμο Λεωνίδα Τσιαμήτρο...





Δυνάμωμα παραφυάδων και μικρών μελισσιών για το χειμώνα!!! Μια πολύ αποτελεσματική μέθοδος

$
0
0


Τώρα το φθινόπωρο όλοι οι μελισσοκόμοι έχουμε κάποια μικρά μελίσσια και παραφυάδες. Όταν λέω μικρά εννοώ 2 και 3 πλαίσια πλυθησμό με λίγο γόνο. Ωστόσο όπως όλοι ξέρουμε αυτά τα μικρά μελίσσια είναι απολύτως αβέβαιο αν θα καταφέρουν να βγάλουν το χειμώνα. Σύμφωνα με την εμπειρία ενός παλιού μελισσοκόμου τα μελίσσια τον Νοέμβριο θα πρέπει να ξεπερνούν τα 4-5 πλαίσια για τη Νότια Ελλάδα και τα 7 πλαίσια στη Βόρεια. Αλλιώς αν υπάρχουν πολλά μικρά μελίσσια, οι απώλειες με τα μεγάλα κρύα θα είναι πολύ μεγάλες. Και ποιός μελισσοκόμος θέλει να χάσει τα μελίσσια που με τόσο κόπο έφτιαξε!


Σήμερα λοιπόν θα μάθουμε ένα παν-γρήγορο τρόπο για να δυναμώσουμε τα μικρά μελίσσια! Πολλοί μελισσοκόμοι παίρνουν γόνους απο τα δυνατά και βάζουν απο στα αδύνατα. Αυτός είναι ένας καλός τρόπος, που σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να απορρίψουμε. Εγώ φυσικά έχω να σας δώσω ένα ακόμα πιο γρήγορο τρόπο, που έχει άμεσα αποτελέσματα στα μελίσσια. Δηλαδή μια παραφυάδα των 2 πλαισίων να γίνει μέσα σε 3 ημέρες 4 ακόμα και 5 πλαίσια, χωρίς να χρησιμοποιήσετε ούτε κάποιο άρωμα για να δώσετε πλυθησμό ούτε κάποιο δύσκολο χειρισμό. Πως λοιπόν θα δυναμώσετε τα μικρά μελίσσια τόσο γρήγορα;

Ανταλλαγή θέσεων κυψελών. Η αδύνατη στη θέση της δυνατής, και η δυνατή στη θέση της αδύνατης. Όμως η μέθοδος δεν πρέπει να γίνει τυχαία, όποια ώρα της ημέρας θέλουμε, και με όποια μελίσσια μας καπνίσει. Πρέπει κάποιος να γνωρίζει την τεχνική. Γι αυτό γίνεται η σημερινή ανάρτηση για να σας δώσω ιδέες πως θα κάνετε την μέθοδο να έχει 100% επιτυχία, με άμεση αύξηση του πλυθησμού και χωρίς κανένα ρίσκο να χαθεί η βασίλισσα.

Αυτό είναι ένα πολύ αδύνατο δυαράκι μελισσάκι που έγινε αλλαγή θέσης με δυνατό. Τώρα έγινε 4 πλαίσια και ρίχνει φούλ γόνους, δυνάμωσε σημαντικά...





Αρχικά να πούμε τι ακριβώς θα πετύχουμε με την "ανταλλαγή θέσεων". Οι συλλέκτριες έχουν μνήμη περίπου 3 ημέρες. Δηλαδή αν πάρουμε μια κυψέλη απο την θέση της και βάλουμε μια άλλη, οι συλλέκτριες θα μπαίνουν στην καινούργια κυψέλη και όχι στη παλιά. Ένα 20-40% του πλυθησμού θα μεταφερθεί στο αδύναμο μας μελίσσι, και αυτό θα γίνει κυρίως τη πρώτη ημέρα, και λιγότερο τη δεύτερη τρίτη. Μέσα σε 3 ημέρες έχουμε κάνει δύο ισότιμα μελίσσια. Δηλαδή για παράδειγμα έχουμε ένα 8άρι μελίσσι και ένα 2άρι. Αλλάζουμε τις θέσεις τους. Το δυάρι θα γίνει 4άρι περίπου και το 8άρι 6άρι. Έτσι έχουμε δύο μελίσσια με άριστες συνθήκες να ζήσουν το χειμώνα. Αν παρότι τους δώσουμε αυτή την ευκαιρία δεν πάρουν μπροστά οι παραφυάδες και δεν κάνουν γόνο, σημαίνει ότι κάποιο πρόβλημα υπάρχει με τη βασίλισσα. Εμείς έχουμε χρέος να βάλουμε το χειρισμό αυτό, λίγη τροφούλα και όλα θα γίνουν μόνα τους μετά!

Την ανταλλαγή των θέσεων την κάνουμε μετά το μεσημέρι, το απογευματάκι, 1-2 ώρες πρίν πέσει ο ήλιος. Θέλουμε η κυψέλη να πάρει μια δόση συλλεκριών αυτές τις 2 ώρες, και οι υπόλοιπες να μπούν αύριο. Με λίγα λόγια θέλουμε να μην πέσει μαζεμένο όλο το φόρτο συλλεκτριών σε 1 μέρα! Γιατί αν πέσουν τόσες συλλέκτριες μαζεμένα μπορεί να ρισκάρουμε να χάσουμε τη βασίλισσα. Πάντως να ξέρετε ότι και πολλές συλλέκτριες να μπούν, οι υπάρχων εσωτερικές μέλισσες θα προστατεύσουν τη βασίλισσα τους. Ένας επαγγελματίας μελισσοκόμος μου είπε "Εφαρμόζω χρόνια τη μέθοδο αλλαγής θέσεων των μελισσιών, και δεν χάθηκε ποτέ ούτε ένα μελίσσι. Ακόμα και τα πιο μικρά που έκανα δεν έπαθαν τίποτα. Και αν χάθηκε κάποιο ήταν απο άλλο λόγο και όχι απο αυτό. Η μέθοδος έχει επιτυχία".

Πλέον λοιπόν συνάδελφοι κοιτάμε να εξισώσουμε τα μελίσσια μας, να δυναμώσουμε τα μικρά με όποιο τρόπο μπορούμε. Βανίλια, θερμομόνωση με νταού στο πλάι, κηρόπανο και είναι έτοιμα να βγάλουν το χειμώνα τους. Νέα ανάρτηση για πατέντα θερμομόνωσης των μελισσιών πολύ σύντομα. Μείνετε συντονισμένοι!


Φτιάχνοντας μόνωση για τα μελίσσια

$
0
0


Σήμερα ξεκίνησε η διαδικασία θερμομόνωσης των μελισσιών μου! Όπως καταλάβατε συνάδελφοι οι διαδικασίες ξεκίνησαν λίγο νωρίτερα φέτος, αλλά οι παραφυάδες το έχουν απολύτως ανάγκη. Ο χειμώνας βρίσκεται μπροστά, και το να παραμείνει η ζέστη μέσα στη κυψέλη είναι το σημαντικότερο! Ο γόνος χρειάζεται ζέστη, και εμείς πρέπει να το φροντίσουμε αυτό!


Το πρώτο και το κυριότερο κόλπο για να αποκτήσει ζέστη το μελίσσι μας, και να αναπτυχθεί γρήγορα είναι να βάλουμε τα πλαίσια του μελισσιού, κολλητά στη πλευρά της κυψέλης που χτυπά το μεσημέρι ο ήλιος. Εφόσον έχουμε αφαιρέσει τα περιττά πλαίσια, το μελίσσι είναι μικρότερο απο 10 πλαίσια, άρα περισσεύει κάποιος χώρος, ο οποίος δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μείνει έτσι. Το κόλπο που έχουμε να κάνουμε είναι να απομωνώσουμε αυτό τον άδειο χώρο, και να "κλείσουμε"το μελίσσι απο το να χάνει τη θερμότητα του.

Αυτό το πετυχαίνουν οι μελισσοκόμοι βάζοντας ένα κομμάτι φελιζόλ λίγο μεγαλύτερο από μέγεθος πλαισίου, το οποίο σφραγίζει το μελίσσι, κρατάει τη θερμότητα και η ανάπτυξη του γόνου γίνεται με διαφορά καλύτερα. Το κομμάτι που θα μονώσουμε τη κυψέλη μας πρέπει να το φτιάξουμε εμείς! Και εδώ είναι που θα σας δώσω αναλυτικά οδηγίες και βήματα πως θα φτιάξετε τη πατέντα!

Πρώτο βήμα
Πηγαίνετε στο κοντινότερο κατάστημα με οικοδομικά υλικά, και θα ζητήσετε το γνωστό "φελιζόλ"ντάου, το οποίο ονομάζεται FIBRAN. Θα ζητήσετε αυτό με τους τρεις πόντους πάχος, για να πετύχετε τη καλύτερη δυνατή μόνωση στο μελίσσι. Στο κατάστημα που θα πάτε, δίνουν το φελιζόλ σε φύλλα των λίγων μέτρων, 5 περίπου αν το υπολόγισα σωστά με το μάτι, και εγώ έβγαλα 11 περίπου απο το κάθε φύλλο. Πλήρωσα 5 ευρώ το φύλλο των 5 μέτρων, δηλαδή περίπου κοστίζει 45 λεπτά το κάθε "μονωτικό πλαίσιο"που θα φτιάξουμε.

Δεύτερο βήμα
Μετά παίρνουμε ένα μεγάλο χάρακα, ή μέτρο και με όποιο τρόπο μας βολεύει κόβουμε σε κομμάτια το φελιζόλ. Οι διαστάσεις είναι 46cmX25.5cm. Αυτή η διάσταση ταιριάζει στις περισσότερες κυψέλες. Αλλά επειδή πολλοί κατασκευαστές έχουν μικρές διαφορές στις διαστάσεις των κυψελών τους καλό είναι να κάνουμε και τις δικές μας μετρήσεις. Εγώ σας δίνω έτοιμο το νούμερο για να ξέρετε πόσο περίπου πρέπει να κόψετε τα φύλλα σας. Το αποτέλεσμα αφού κόψετε το φελιζόλ είναι αυτό...





Έπειτα γίνετε η τοποθέτηση στα μελίσσια! Η ανάρτηση συνεχίζεται...

Νέος ομιχλοποιητής ANEL: Ο πιο γρήγορος και αποτελεσματικός τρόπος καταπολέμησης της βαρρόα! Έτσι δουλεύει ένας επαγγελματίας μελισσοκόμος!

$
0
0


Νέος ομιχλοποιητής ANEL: Ο πιο γρήγορος και αποτελεσματικός τρόπος καταπολέμησης της βαρρόα! Με αυτή τη συσκευή μπορεί ο μελισσοκόμος χωρίς να ανοίγει τις κυψέλες του να εφαρμόζει θεραπεία για τη βαρρόα. Μιλάμε για μια άκρως αποτελεσματική και γρήγορη λύση, όπου μπορεί ένας επαγγελματίας να βγάλει δεκάδες κυψέλες μέσα σε μια ημέρα. Ο καπνός εισχωρεί παντού, και κανένα βαρρόα δεν μπορεί να ξεφύγει απο την καταπολέμηση. Η συσκευή αυτή διατίθεται μόνο απο την ANEL και είναι εγγυημένη στη καλύτερη τιμή!!





Καταπολεμήστε τη βαρρόα με το νέο ομιχλοποιητή της ANEL!

Η εποχή των θεραπειών στα μελίσσια πλησιάζει. Ο νέος ομιχλοποιητής της ANEL είναι ο πιο γρήγορος και αποτελεσματικός τρόπος εφαρμογής!

Η δραστική ουσία σε μορφή ομίχλης έχει σαν αποτέλεσμα την εισχώρηση του φαρμάκου σε όλα τα μέρη του εσωτερικού της κυψέλης για διάστημα τέτοιο το οποίο αφήνει τα ελάχιστα δυνατά κατάλοιπα.

Η διάρκεια εφαρμογής ανά κυψέλη είναι περίπου 4” που σημαίνει ότι είναι με μεγάλη διαφορά ο γρηγορότερος τρόπος εφαρμογής από οποιαδήποτε άλλη σχετική μέθοδο εφαρμογής.
Δείτε τον σε δράση!

Πλεονεκτήματα:

- Δεν χρειάζεται ρεύμα καθώς λειτουργεί
  με υγραέριο (φιάλη βουτανίου –
  προπανίου)
- Ελαφρύς και μικρός σε μέγεθος
- Εύχρηστος
- Επαναχρησιμοποιείται
- Χρήση απλών φορέων ομιχλοποίησης
  (γλυκερίνη, παραφινέλαιο ή έλαιο)
- Αξιοποιεί στα μέγιστα την δραστική
  ουσία
- Ασύγκριτη διεισδυτικότητα
Συνδυάστε τον με:


Φιάλη Προπανο-Βουτανίου


Μάσκα Full Face A2B2


Παραφινέλαιο 4lt


Γλυκερίνη 4lt


Θυμόλη Κρυσταλλική 300gr
Λόγω του ότι κατά την λειτουργία του απελευθερώνονται ατμοί φαρμάκων συνίσταται η χρήση μάσκας συγκράτησης ατμών!

Η χρήση της συσκευής πρέπει να γίνεται από υπεύθυνα άτομα λόγω της χρήσης του υγραερίου.
Παραγγείλτε τον στο νέο μας e-shop:
www.anel.gr

Ακολουθήστε μας στα social media:
  
ANEL - Τα πάντα για το μελισσοκόμο!
ANEL CO - Ε.Ε. ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ & ΣΙΑ Ε.Ε.
45η οδός, Νο6 - 13341 ΒΙΟ.ΠΑ. ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ, ΑΘΗΝΑ
Tel-FAX: (+30) 210 2483870, 210 2771180, 210 2771101
Email: info@anel.gr - sales@anel.gr - Website: www.anel.gr
Υποκατάστημα Θεσσαλονίκης:
17ο χλμ. Θεσσαλονίκης - Ν. Μουδανιών, 57001, Θέρμη - Νέο Ρύσιο
Tel: (+30) 23920 72786 - Email: info-thess@anel.gr
Viewing all 18087 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>