Quantcast
Channel: Ορεινή Μέλισσα
Viewing all 18087 articles
Browse latest View live

Όλοι οι τροφοδότες για τάισμα των μελισσιών: Οι πιο καινοτόμες λύσεις απο την ANEL

$
0
0


Όλοι οι τροφοδότες, από την ANEL για τάισμα των μελισσιών. Η μεγαλύτερη γκάμα σε εξοπλισμό και εργαλεία, με τρομερή ποιότητα και χαμηλές τιμές!


Τροφοδότες ANEL για όλα τα γούστα και τις απαιτήσεις! 

Από καινοτόμες λύσεις όπως ο τροφοδότης πλαισίου με πλωτήρες (βραβευμένη από την Apimondia ευρεσιτεχνία του Εμμανουήλ Παντελάκη, ιδρυτή της ANEL) που γεμίζει χωρίς να χρειάζεται να τον αφαιρέσετε από την κυψέλη και χωρίς να υπάρχει φόβος πνιγμού για τις μέλισσες, στον διάσημο τροφοδότη οροφής πλήρης κάλυψης ο οποίος σας επιτρέπει να τροφοδοτείτε χωρίς να ενοχλείτε καθόλου το σμήνος (ή αυτό εσάς) μέχρι σε άλλες βολικές και πιο οικονομικές λύσεις όπως οι τροφοδότες εισόδου και οι οροφής eco, στην ANEL θα βρείτε σίγουρα τον τροφοδότη που θα εξυπηρετήσει τις ανάγκες και τις απαιτήσεις σας!

Δείτε τους στο νέo μας website:

Τροφοδότες Οροφής

Τροφοδότες Εισόδου

Τροφοδότες Πλαισίου
Συνδιάστε τους με έξυπνες λύσεις για πιο εύκολη και γρήγορη τροφοδοσία όπως οι τάπες τροφοφοσίας μας, κατάλληλες για κάθε καπάκι:

Θύρα Εισόδου και Τροφοδοσίας Κλασική (Μαύρη) ANEL

Θύρα Αερισμού και Τροφοδοσίας Νέου Τύπου ANEL

Θύρα Εισόδου και Τροφοδοσίας Νέου Τύπου ANEL
Περιηγηθείτε στο νέο μας e-shop:
www.anel.gr
Ακολουθήστε μας στα social media:
  
ANEL - Τα πάντα για το μελισσοκόμο!
ANEL CO - Ε.Ε. ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ & ΣΙΑ Ε.Ε.
45η οδός, Νο6 - 13341 ΒΙΟ.ΠΑ. ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ, ΑΘΗΝΑ
Tel-FAX: (+30) 210 2483870, 210 2771180, 210 2771101
Email: info@anel.gr - sales@anel.gr - Website: www.anel.gr
Υποκατάστημα Θεσσαλονίκης:
17ο χλμ. Θεσσαλονίκης - Ν. Μουδανιών, 57001, Θέρμη - Νέο Ρύσιο
Tel: (+30) 23920 72786 - Email: info-thess@anel.gr

Θάσος: Ανυπολόγιστη η καταστροφή για τους μελισσοκόμους. Ένα καλά οργανωμένο έγκλημα

$
0
0


Άλλο ένα σοβαρό χτύπημα στη μελισσοκομία. Η πολυφημισμένη Θάσος, με τα πευκοδάση της, παραδόθηκε και αυτή στις φλόγες, με εστίες φωτιάς σε πολλά σημεία του Νησιού. Κάηκαν δεκάδες στρέμματα! Οι φωτιές στο πέρασμα τους έκαψαν ζώα, σπίτια, ακόμα και τραυμάτησαν κατοίκους ακόμα και ένα πυροσβέστη στα πόδια. Λόγω των δυνατών ανέμων η φωτιά εξαπλώθηκε γρήγορα και ήταν αδύνατο να σβήσει, εφόσον υπήρχαν αναζοπυρώσεις παντού!


Το παράδοξο της υπόθεσης είναι ότι φέτος χτυπήθηκαν τα πιο δυνατά σημεία της Ελλάδας παραγωγής πευκόμελου όπως είναι η Βόρεια Εύβοια, η Θάσσος, αλλά και άλλα νησιά όπως η Χίος, Η Κρήτη κλπ. Συμπαιρένουμε λοιπόν ότι δεν είναι καθόλου τυχαίες αυτές οι φωτιές, και αν δείτε στη Θάσο, τα μέτωπα είναι διασκορπισμένα με τέτοιο τρόπο που θα ήταν αδύνατο, αν κάποιος δεν τις έβαζε εξεπίτηδες...

Θάσος 2016 - Μέτωπα φωτιάς σε όλο το νησί


Βίντεο απο τα καμμένα...

Πως μεταφέρουμε τα μελίσσσια μας

$
0
0


Γίνεται το βράδυ όταν σουρουπώσει και οι μέλισσες δεν κινούνται έξω. Με πολύ προσοχή καπνίζουμε την είσοδο για να ηρεμήσουν και να υποχωρήσουν όλες μέσα στην κυψέλη. Στη συνέχεια αφου περιμένουμε λίγα λεπτά και μπούν όλες μέσα τοποθετούμε τα πορτάκια όσο πιο ήρεμα γίνεται για να μην αναστατωθούν.


Ποτέ μα ποτέ δεν κλείνουμε τα πορτάκια όταν δεν έχουμε σκοπό να μεταφέρουμε κατευθείαν τα μελίσσια. Οι μέλισσες στρεσάρονται πολύ γρήγορα όταν νιώσουν οτι είναι εγκλωβισμένες και μπορεί να πεθάνουν. H ιδανικές ώρες για μεταφορά είναι το σούρουπο μόλις πέσει ο ήλιος ή νωρίς πριν το χάραμα!

Στην διαδρομή για τη νέα τοποθεσία προσπαθούμε να φτάσουμε γρήγορα και να μην ταλαιπορήσουμε τα μελίσσια με τυχών στάσεις στο δρόμο. Εξαιρετικά επικίνδυνη θα ήταν η περίπτωση αναμονής μελισσιών μέσα στον ήλιο. Έχουν χαθεί μελίσσια με αυτό τον τρόπο.

Πριν ξεκινήσουμε τη μεταφορά έχουμε ήδη επιλέξει και "κατοχυρώσει"τη θέση του μελισσοκομείου μας. Ένας άγραφος νόμος ανάμεσα στους μελισσοκόμους είναι η τοποθέτηση ενός μελισσιού - δείκτη στην θέση του οποίου δηλώνουμε ότι θα φέρουμε και τα υπόλοιπα μελίσσια μας.

Τα τελευταία χρόνια οι  μελισσοκόμοι καταχράστηκαν αυτό τον νόμο με αποτέλεσμα να γεμήσει ο τόπος άδειες παρατημένες κυψέλες. Δηλαδή αντί για ζωντανά μελίσσια οι μελισσοκόμοι αφήνουν άδειες κυψέλες η πατώματα.

Έτσι αυτός ο άγραφος νόμος άλλαξε και πλέον οι περισσότεροι μελισσοκόμοι αφήνουν μια άδεια κυψέλη, με ένα κλαρί (χλωρό) επάνω στη κυψέλη πατημένο με μια πέτρα για να μην το πάρει ο αέρας που δηλώνει οτι ο μελισσοκόμος πέρασε πρόσφατα απο εκεί. Επίσης η κυψέλη είτε είναι αδεια είτε γεμάτη πρέπει να γράφει το τηλ του μελισσοκόμου έτσι ώστε να μπορεί κάποιος να επικοινωνήσει αμα συμβεί κάτι.

Όταν φτάσουμε τα μελίσσια στον προορισμό τους τα τοποθετούμε προσεκτικά χωρίς κραδασμούς με μια ελαφρια κλίση προς τα εμπρός για να μην μπορεί να σταθεί το νερό στον πάτο των κυψελών. Αφαιρούμε τα πορτάκια με ελαφρύ κάπνισμα γιατι τα μελίσσια είναι αγριεμένα. Δεν τα ξανα βάζουμε και αφήνουμε τις κυψέλες έτσι. Την επόμενη φορά που θα πάμε εκ νέου για επιθεώρηση μπορούμε με ασφάλεια να τα ξανα τοποθετήσουμε.




Όλοι σχεδόν οι μελισσοκόμοι στην Ελλάδα ασκούν νομαδική μελισσοκομία δηλαδή μεταφέρουν τις κυψέλες τους ανάλογα με την ανθοφορία που δίνει μέλι. Είναι μια τεχνική που αυξάνει σημαντικά την απόδοση των μελισσιώ. Μπορείτε να διαβάσετε επίσης: Επιλογή θέσης μελισσοκομείου: Για παραγωγικά υγιή μελίσσια!

Δείτε ένα βίντεο με μεταφορά μελισσιών!

Τι πρέπει να γράφει η ετικέτα στο μέλι μας; Όλα όσα ορίζει ο νόμος

$
0
0


Τι πρέπει να γράφει το βαζάκι με το μέλι προκειμένου να μην παραπλανάτε ο καταναλωτής; Ποιά είναι τα απαραίτητα στοιχεία που πρέπει να αναγράφονται; Διαβάστε σήμερα στην Ορεινή Μέλισσα.

Η επισήμανση του μελιού γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 67, 67Α & 11 του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών και την υπ’ αριθμ. 183/2011 (ΦΕΚ 19/Β/2012) Απόφαση του Ανώτατου Χημικού Συμβουλίου. Σύμφωνα με αυτές στη συσκευασία του μελιού υποχρεωτικά αναγράφονται σε ορατό σημείο της συσκευασίας, με ευδιάκριτα, ευανάγνωστα, ανεξίτηλα και στην ελληνική γλώσσα γράμματα οι παρακάτω ενδείξεις:


1. Η ονομασία: «μέλι»
Η ονομασία του προϊόντος, εκτός αν πρόκειται για διηθηµένο μέλι και μέλι ζαχαροπλαστικής, μπορεί να συμπληρώνεται µε πληροφορίες που αφορούν:
- τη φυτική προέλευση εάν το προϊόν προέρχεται εξολοκλήρου ή κυρίως από την αναφερόµενη πηγή προέλευσης και αν διαθέτει τα οργανοληπτικά, φυσικοχηµικά και μικροσκοπικά χαρακτηριστικά της πηγής,
- την προέλευση από µια συγκεκριμένη περιοχή, έδαφος ή τοποθεσία, αν το προϊόν προέρχεται εξ ολοκλήρου από την αναφερόµενη πηγή προέλευσης,
- ειδικά ποιοτικά κριτήρια·

Η αναγραφή της φυτικής προέλευσης των αμιγών τύπων ελληνικών μελιών «Πεύκου, Ελάτης, Καστανιάς, Ερείκης, Θυμαριού, Πορτοκαλιάς, Βαμβακιού, Ηλίανθου μπορεί να γίνει μόνο εφόσον αυτά ανταποκρίνονται στις φυσικοχημικές παραμέτρους που ορίζονται από την ΚΥΑ αριθμ.127/2004 (ΦΕΚ 239/Β/23-2-2005)
Οι ονοµασίες «μέλι κηρήθρας», «μέλι µε τεµάχια κηρήθρας», ή «τεµάχια κηρήθρας µε μέλι», «διηθηµένο μέλι», και «μέλι ζαχαροπλαστικής», υποχρεωτικά αναφέρονται αυτούσιες και απαγορεύεται να αντικαθίστανται από την απλή ονομασία «μέλι». Στην περίπτωση του μελιού ζαχαροπλαστικής, αναγράφονται στην ετικέτα, πολύ κοντά στην ονοµασία του προϊόντος, οι λέξεις «µόνο για μαγειρική».

2. Το ονοματεπώνυμο ή η εμπορική επωνυμία και η διεύθυνση του παρασκευαστή ή του συσκευαστή ή ενός πωλητή εγκατεστημένου σε κράτος μέλος της Ε.Ε.

3. Το καθαρό βάρος σε gr

4. Η χρονολογία ελάχιστης διατηρησιμότητας είτε με την ένδειξη «ανάλωση κατά προτίμηση πριν από ….» όταν αναφέρεται η ακριβής ημερομηνία είτε «ανάλωση κατά προτίμηση πριν από το τέλος…» στις περιπτώσεις που αναφέρεται ο μήνας και το έτος ή μόνο το έτος.

5. Οι ιδιαίτερες συνθήκες συντήρησης και χρήσης του μελιού

6. Η αναγραφή της παρτίδας του μελιού σε περίπτωση που η χρονολογία ελάχιστης διατηρησιμότητας δεν περιλαμβάνει την ημέρα και το μήνα.

7. Η χώρα ή οι χώρες προέλευσης που έγινε η συγκομιδή του μελιού. Με τη χρήση της φράσης «ΧΩΡΑ ΣΥΓΚΟΜΙΔΗΣ ΜΕΛΙΟΥ ……». Προκειμένου για 100% εγχώριας προέλευσης μέλι, μπορεί να αναγράφεται η ένδειξη «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΛΙ».

8. Σε περίπτωση που είναι εισαγώμενο το ονοματεπώνυμο, η έδρα και η διεύθυνση του εισαγωγέα

Η ένδειξη «ΣΥΣΚΕΥΑΣΜΕΝΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ» εφόσον το μέλι έχει εισαχθεί στην Ελλάδα από το εξωτερικό σε συσκευασίες μεγαλύτερες του ενός κιλού και ανασυσκευάσθηκε σε συσκευασίες μέχρι 1 κιλό από επιχειρήσεις που διαθέτουν νόμιμη άδεια λειτουργίας.

 agrotypos.gr

Χτίζουν τα μελίσσια αυτή την εποχή; Πρέπει να τροφοδοτήσω με σιρόπι;

$
0
0

Καλησπέρα , Γνωρίζει κάποιος να μου πει αν το μελίσσι κτίζει αυτή την εποχή? Αν έχει αυτή την δυνατότητα, πρέπει να το τροφοδοτήσω με σιρόπι (1/1) ..?
Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων!


Απάντηση...
Αυτή την εποχή τα μελίσσια δεν χτίζουν και τόσο καλά. Προτιμούν να πιάνουν τις άλλες κηρήθρες και κυρίως τις μαύρες. Πολλοί μελισσοκόμοι αυτή τη περίοδο αφαιρούν όλες τις άκτιστες κηρήθρες και αφήνουν τα μελίσσια σφιγμένα για να αναπτυχθούν. Προσπαθούμε να τοποθετούμε τα μαύρα πλαίσια απο τη πλευρά που χτυπά ο ήλιος, για να ρίξουν γόνους! Το ότι δεν χτίζουν καλά τις κηρήθρες δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να τα τροφοδοτήσουμε, για να αναπτυχθούν. Το καλύτερο είναι να αφήσουμε μόνο 1-2 πλαίσια το πολύ πάνω απο τον πλυθησμό, εφόσον τώρα με τα ρείκια και όσες ανθοφορίες υπάρχουν μπορεί να πάρουν λίγη ανάπτυξη ακόμα. Σηκώνουμε τις κυψέλες 10-20 εκατοστά απο το έδαφος, και δίνουμε σιροπάκι 1 προς 1, κάθε 3-4 μέρες για ένα μήνα περίπου! Και αν αποθηκευτεί και λίγο σιρόπι θα γίνει προμήθειες για το χειμώνα!

Όσον αφορά τη μέθοδο που ταίζουμε αυτή την εποχή, προτιμούμε με πιατάκι, και το σούρουπο για να μην προκύψει καμία λεηλασία. Άλλη καλή μέθοδος είναι με μπουκαλάκι, όπως επίσης εξίσου καλά αποτελέσματα θα δούμε και με εξωτερικούς τροφοδότες, τροφοδότες οροφής, τροφοδότες πλαισίου κλπ. Και μην ξεχνάμε ότι τώρα είναι η σημαντικότερη περίοδος για να φτιάξουμε δυνατά μελίσσια που θα ξεχειμωνιάσουν το χειμώνα. Και όσον αφορά το ξεχειμώνιασμα και την επιτυχία του έχουμε να πούμε πάρα πολλά ακόμα!!!

Δυο εβδομάδων κηρήθρες δείτε πως έγιναν!

$
0
0


Είναι η περίοδος που ο κηρόσκοροςρος κάνει πάρτυ! Άφησε τις κηρήθρες έξω από τα μελίσσια για 2 εβδομάδες και όταν είδε πως έγιναν δεν το πίστευε. Όπως μας γράφει ο μελισσοκόμος Γιώργος από τη Θεσσαλονίκη, πρίν δύο εβδομάδες πραγματοποίησε ένα μικρό τρύγο, και όσες κηρήθρες έμειναν έξω απο τα μελίσσια, χωρίς την προστασία των μελισσών, προσβλήθηκαν απο το κηρόσκορο, και μάλιστα σε βαριά μορφή! Αρκούν λίγες εβδομάδες ακόμα για να είναι ανεπανόρθωτη η ζημιά!


<1-- --="" adsense="">Αυτά τα πλαίσια αν θέλουμε να τα σώσουμε, πρέπει να τα βάλουμε στη κατάψυξη για τουλάχιστον 2 ημέρες, η εναλλακτικά μπορούμε να τα προσθέσουμε μέσα στα δυνατά μας μελίσσια για να τα καθαρίσουν. Σε κάθε περίπτωση πάντως δεν πρέπει να τα αφήσουμε έτσι γιατί ο κηροσκόρος μπορεί να μετατρέψει την κηρήθρα σε ένα τεράστιο ιστό, πολπύ γρήγορα. Μάλιστα σε πολύ βαριές προσβολές τρώει ακόμα και το ξύλο απο τα πλαίσια. Οπότε να έχετε τη προσοχήν σας, πάντα!

Παρακάτω βλέπουμε τα πλαίσια 2 εβδομάδων που χτύπησε ο κηρόσκορος...







1-->

Ελάτε να τρυγήσετε δωρεάν στην ANEL στη Θεσσαλονίκη: Κάλεσμα από την εταιρία προς όλους τους μελισσοκόμους!

$
0
0


Ένα μεγάλο μπράβο στην ANEL για αυτή την αξιέπαινη κίνηση. Όλοι οι μελισσοκόμοι μπορούν πλέον να τρυγάνε εντελώς δωρεάν τις κηρήθρες τους με τα υπερσύγχρωνα μηχανήματα της ANEL χωρίς κανένα κόστος. Μόνη προϋπόθεση είναι να έχει προηγηθεί τηλεφώνημα, έτσι ώστε η εταιρία να μπορεί να διαθέσει το χώρο και τα μηχανήματα. Η περιοχή όπου μπορούν όλοι οι μελισσοκόμοι να βγάζουν το μέλι τους, είναι στη Θεσσαλονίκη στο Νέο Ρύσιο στο νέο υποκατάστημα που άνοιξε πριν λίγα χρόνια, και έχει κερδίσει τις εντυπώσεις των μελισσοκόμων απ όλη την Ελλάδα. Προλάβετε λοιπόν και δοκιμάστε μηχανήματα, είτε είστε ερασιτέχνες είτε επαγγελματίες μελισσοκόμοι!


ΚΑΛΕΣΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ANEL
Τρύγος στο υποκατάστημα της ANEL στο Νέο Ρύσιο Θεσσαλονίκης! Ελάτε να τρυγήσετε δωρεάν, μικροί και μεγάλοι μελισσοκόμοι! Παρέχεται ηλεκτρικό μαχαίρι απολεπισμού, 10ρης μελιτοεξαγωγέας με αναστροφή, στίφτης απολεπισμάτων και φίλτρο μελιού τύπου δοχείου!
Διαθέσιμες μέρες: Τρίτη με Πέμπτη 8.00 με 17.00. Κλείστε ραντεβού στο 23920 72786.

12χρονος μελισσοκόμος τρυγάει το μέλι του: Δείτε βιντεάκι να μαθαίνεται

$
0
0


12χρονος μελισσοκόμος τρυγάει το μέλι από τις κυψέλες. Μπορεί να μην έχει μεγάλη εμπειρία όμως βλέπουμε πόσο ήρεμος και απλός είναι στις κινήσεις του. Σίγουρα θα γίνει μεγάλος μελισσοκόμος κάποια μέρα. Δείτε το βιντεάκι...



Η εκμετάλλευση της σουσούρας: Συμβουλή απο τον επαγγελματία μελισσοκόμο Μόσχο Ντιώνια

$
0
0


Γράφει ο επαγγελματίας μελισσοκόμος Μόσχος Ντιώνιας:
Η εκμετάλλευση της σουσούρας:
Το Σεπτέμβριο αν είναι καλά βρεγμένη τα 10αρια πάνε με πατώματα
γιατί με καλές συνθήκες γεμίζει το πάτωμα σε 15 μέρες αν και έχει συμβεί να το κάνει και σε 7.
Όταν όμως πάμε αργά και με χαμηλές θερμοκρασίες τότε όχι μόνο
δεν πρέπει να έχουμε πατώματα αλλά και με λιγότερες κηρήθρες
στη γονοφωλιά ούτως ώστε το μελίσσι να μπορεί να ωριμάσει το
φτωχό σε σάκχαρα νέκταρ.


Μας λέει με λίγα λόγια λοιπόν...
Το ρείκι για να δώσει πολύ μέλι πρέπει να είναι καλά βρεγμένο, δηλαδή να έχουν προηγηθεί καλές και συνεχόμενες ποτιστικές βροχές. Δηλαδή να βρέχει για μέρες και να έχει καλές ζεστές θερμοκρασίες. Θυμάμαι τη τελευταία χρονιά που είχε δώσει το ρείκι, πόσες βροχές είχε κάνει πρίν ανθήσει, και κατα τη διάρκεια είχε βάλει μια ζέστη που τα δέντρα "ίδρωναν". Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι ο πρώτος σύμμαχος μας για καλή παραγωγή είναι ο καιρός!

Όσον αφορά την δυναμικότητα των μελισσιών μας! Τον Σεπτέμβριο όπως έχουμε πει ξεκινά το σφίξιμο των μελισσιών. Ωστόσο τα δυνατά μας μελίσσια που πάνε στο ρείκι, και έχουμε ελπίδες για μια καλή παραγωγή μπορούμε να τα αφήσουμε με το πάτωμα, για να το δουλέψουν και να γεμίσουν μέλια! Φυσικά αυτό μπορεί να γίνει όταν επικρατούν καλές θερμοκρασίες, Αν κάνει κρύο, έχει δυνατούς αέριδες κλπ, τότε πρέπει να αφαιρέσουμε και το πάτωμα αλλά και τα πλαίσια απο τη γονοφωλιά, για να μπορέσουν οι μέλισσες να συμπυκνώσουν το μέλι τους.

Το μεγαλύτερο μυστικό για τις μέλισσες που δε γνώριζες: Διέδωσε το παντού!!

$
0
0


"Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί 100 χρόνια πριν, ότι οι μέλισσες βλέπουν πράγματα που δεν βλέπουμε και αισθάνονται εικόνες που ούτε καν μπορούμε να φανταστούμε!"

Όλοι οι άνθρωποι κοιτώντας ένα λιβάδι, νιώθουμε όμορφα! Όταν βλέπουμε όλο αυτό το πράσινο να αναυλίζει μέσα άπω τα μάτια μας, αυτό το μεγαλείο της φύσης μας μαγεύει κυριολεκτικά. Το ανθρώπινο μάτι μπορεί να δει με μεγάλη λεπτομέρεια πολλά πράγματα, όμως για τις μέλισσες όλα αυτά είναι ένα τίποτα! Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί 100 χρόνια πριν, ότι οι μέλισσες βλέπουν πράγματα που δεν βλέπουμε και αισθάνονται εικόνες που ούτε καν μπορούμε να φανταστούμε! Και όλα αυτά συμβαίνουν μπροστά στα μάτια μας, ακριβώς δίπλα μας πίσω από τον κήπο του σπιτιού μας μέχρι την άλλη άκρη του κόσμου!

Σε αυτό το πλανήτη που ζούμε, μέσα σε πορεία εκατομμυρίων χρόνων έχει αναπτυχθεί μια σχέση μεταξύ φυτών και μελισσών που εντυπωσιάζει! Οι μέλισσες δεν βλέπουν με τον ίδιο τρόπο όπως ο άνθρωπος, αλλά τελείως διαφορετικά. Για παράδειγμα όταν εμείς έχουμε μπροστά μας ένα λιβάδι, βλέπουμε ένα απέραντο πράσινο. Οι μέλισσες όμως βλέπουν ένα τεράστιο δίκτυο, σαν μια τεράστια πόλη, με το κάθε λουλούδι χωριστά να έχει ένα διαφορετικό μύνημα να τους δώσει. Το οποίο δεν είναι μόνο οπτικό αλλά και οσφρητικό! Οι μέλισσες "βλέπουν"και με τις κεραίες, εφόσον είναι εξοπλισμένες με 6000 διαφορετικούς αισθητήρες!! Κάθε ανθος που είναι ανοιχτό, για τις μέλισσες είναι σαν ένα μικρό αεροδρόμιο, που εκπέμπει ένα κάλεσμα για να εξασφαλίσει το "τρυγητό"του!

Τα λουλούδια, τα δέντρα, τα φυτά δεν έχουν αισθήσεις. Δεν έχουν μάτια ούτε αυτιά για να αντιλαμβάνονται το περιβάλλον γύρω τους. Η μήπως έχουν; Όλες αυτές οι μέλισσες που επισκέπτονται τα άνθη μήπως είναι ένας πληροφοριοδότης για τα φυτά. Όπως γνωρίζουμε η μέλισσα όταν τρυγάει ένα λουλούδι, κάνει κάποιες παλμικές κινήσεις τις οποίες το φυτό αναγνωρίζει. Όταν ένα δέντρο λοιπόν δέχεται πάρα μα πάρα πολλές επισκέψεις, αντιλαμβάνεται ότι κάτι καλό συμβαίνει. Πολλές μέλισσες σημαίνει καλή άνοιξη, οπότε και τα δέντρα με τη σειρά τους αυξάνουν την παραγωγή τους. Βλέπουν ότι έρχεται μια καλή πλούσια χρονιά! Εξάλλου οι μέλισσες έχουν αναπτύξει αισθήσεις να προβλέπουν το μέλλον, τη βροχή πριν συμβεί, μια παραγωγική χρονιά!

Έτσι βλέπουν οι μέλισσες τα λουλούδια. Είναι μια πολύ "μικρή"προσέγγιση για να καταλάβετε τον τρόπο που αντιλαμβάνονται τον κόσμο γύρω τους

Ο μεγαλύτερος ρόλος όμως της μέλισσας είναι η επικονίαση που προσφέρει. Κάτι που ο άνθρωπος θα καταλάβει όταν είναι πλέον αργά! Όλοι έχουμε διαβάσει ότι χωρίς τις μέλισσες ο άνθρωπος δεν έχει ζωή, γιατί όμως; Οι μέλισσες μεταφέρουν την γύρη από λουλούδι σε λουλούδι, και έτσι "ζευγαρώνουν"τα άνθη μεταξύ τους. Οι μέλισσες είναι κατασκεασμένες να ζευγαρώνουν δεκάδες χιλιάδες άνθη μέσα στην μικρή ζωή που τους δίνεται, και όσο και αν φαίνεται παράξενο αυτό είναι μεγαλειώδες! Διότι αν πάψει να συμβαίνει η γονιμοποίηση, τα φυτά δεν μπορούν να δημιουργήσουν καρπούς (φαγητό) και κατά συνέπεια να διαιωνίσουν το είδος τους (σπόρους). Δηλαδή χωρίς τις μέλισσες δεν θα υπάρχει φαγητό, δηλαδή ένα αργό τέλος για όλους μας!

Σήμερα ο μεγαλύτερος εχθρός των μελισσών είναι τα φυτοφάρμακα. Παράνομα ραντίσματα γίνονται παντού και σκοτώνουν τις μέλισσες. Και αν δεν κάνουμε κάτι όλοι μαζί για να σταματήσει αυτό το έγκλημα, δεν ξέρω αν θα υπάρχει μέλλον για πολύ ακόμα. Ας συσπειρωθούμε όλοι λοιπόν, για ένα καλύτερο αύριο!

Ένα κόλπο για μεγαλύτερη θερμομόνωση - ανάπτυξη στα μελίσσια το φθινόπωρο!

$
0
0


Είπαμε πως το φθινόπωρο είναι μια μικρή Άνοιξη για τα μελίσσια μας. Υπάρχει όμως ένα μικρό κόλπο, που αν το εφαρμόσουμε τα μελίσσια μας θα έχουν ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη. Όλοι θα αναρωτιέστε ποιό είναι αυτό, και πως μπορείτε να το εφαρμόσετε στα μελίσσια. Χίλιες φορές έχουμε αναφέρει την σημαντικότητα της ανθοφορίας και του καιρού, στα μελίσσια μας, όμως δεν μιλήσαμε για την θερμομόνωση. Τι κάνουν οι παλιοί μελισσοκόμοι για να έχουν ζεστά τα μελίσσια τους, και να ρίχνουν γόνους περισσότερο; Τοποθετούν κηρόπανα, τα οποία τοποθετούνται απο τον Σεπτέμβριο μέχρι και τον Μάιο, και σύμφωνα με την εμπειρία κάνουν απίστευτη δουλειά στην ανάπτυξη!


Και ποιο είναι το κόλπο της σημερινής μας ανάρτησης; Μα φυσικά να βάλουμε κηρόπανα σε όλα μας τα μελίσσια. Δεν χρειάζεται να ξοδευτούμε με χρήματα, ότι παλιά σκληρά υφάσματα υπάρχουν στο σπίτι, απο τζιν μέχρι και κάποια λεπτή μοκέτα, μπορεί να μετατραπεί σε κηρόπανο. Για να πάρουμε τις διαστάσεις, χρειαζόμαστε μόνο μια κυψέλη με 10 πλαίσια μέσα, έτσι ώστε να αφήσουμε 3-4 cm κενό περιμετρικά, έτσι ώστε να βγαίνει ο αέρας! Μην αμελήσει κανένας να κάνει κηρόπανο. Ακόμα και τώρα το φθινόπωρο είναι εμφανής τα αποτελέσματα μέσα σε ένα μήνα. Στην περίπτωση των πλαστικών κυψελών δεν χρειάζεται να βάλουμε κηρόπανο, είναι ήδη μονωμένες οι κυψέλες.

Το κηρόπανο κάνει το εξής καλό. Καθώς τα μελίσσια ζεσταίνουν τον γόνο, η θερμοκρασία ανεβαίνει προς τα επάνω. Το κηρόπανο εμποδίζει την ζέστη να φύγει έτσι οι μέλισσες χρειάζονται λιγότερη θερμότητα για να διατηρήσουν τον γόνο, πράγμα που σημαίνει μεγαλύτερη ευκολία, περισσότερη ανάπτυξη κατανάλωση λιγότερης τροφής κλπ.

Μερικοί μελισσοκόμοι χρησιμοποιούν και άλλες πατέντες για τη θερμομόνωση της κυψέλης. Γι αυτό θα σας δώσω ιδέες. Κάποιοι τοποθετούν εφημερίδες η διαφημιστικά φυλλάδια αντί για κηρόπανο. Οι εφημερίδες απορροφούν κατευθείαν υγρασία και χαλάνε γρήγορα, ενώ τα διαφημιστικά λόγω ότι είναι πλαστικοποιημένα κρατάνε περισσότερο. Ωστόσο μιας και δεν είναι υλικό κατάλληλο δεν σας το συνιστώ σε καμία περίπτωση να το χρησιμοποιήσετε. Μόνο αναφορες για να ξέρουμε τι κάνουν μερικοί μελισσοκόμοι.

Άλλη καλή λύση είναι το μαξιλαράκι!! Δεν έχετε ακούσει για το μαξυλαράκι; Παίρνουμε μια σακούλα πολιπάκ, μεγάλη σε μέγεθος, τη γεμίζουμε πριονίδι, την κλείνουμε και την τοποθετούμε πάνω απο το μελίσσι. Είναι ότι πιο ζεστό μπορούμε να προσφέρουμε στο σμήνος, επειδή το πριονίδι είναι απο ξύλο και ο αέρας που έχει ανάμεσα προσφέρει καλή μόνωση. Ένα πρόβλημα όμως είναι η υγρασία για αυτό όσου κάνουν τη συγκεκριμένη πατέντα καλό είναι να το συνδυάσουν με ανοιχτό αεριζόμενο πάτο.

Άλλοι πάνε σε ξηλουργείο και κόβουν ένα κομμάτι ξύλο, σαν μεσοκάπακο με μια τρύπα στη μέση για το ζαχαροζύμαρο. Και αυτό είναι μια καλή λύση, μόνο όμως για όσους έχουν λίγα μελισσάκια. Μέσα στους μελισσοκόμους θα δούμε πολλές πατέντες. Ακόμα και με χαρτόνια διάφορα κόλπο. Για ότι όμως δοκιμαστεί και έχει επιτυχία να είστε σίγουροι ότι θα το μάθετε πρώτοι! Διότι εδώ δεν μένει τίποτα μυστικό!

Σφίξιμο μελισσιών: Ο πρώτος σύμμαχος του φθινοπώρου για δυνατά μελίσσια. Μερικές extra συμβουλές!!!

$
0
0

Σφίξιμο μελισσιών, ο σημαντικότερος χειρισμός για δυνατά μελίσσια και 100% επιτυχία στο ξεχειμώνιασμα. Με αυτό το τρόπο οι μελισσοκόμοι που έχουν βαθιά γνώση, πετυχαίνουν τους στόχους τους και εκμηδενίζουν τις απώλειες. Θυμάμαι που ένας επαγγελματίας μελισσοκόμος μου έλεγε, ότι αν σφίξεις μια δυάρα παραφυάδα, τις βάλεις ζυμαράκι, και τοποθετήσεις κηρόπανο, και μόνωση στο πλάι ξεχειμωνιάζει με τεράστια επιτυχία μέσα στο χειμώνα! Αυτό το λέω για να σας δείξω πόσο σημαντικό είναι το σφίξιμο αυτή τη περίοδο!


Μου αρέσει που εδώ στο blog μιλάμε τόσο απλά, που όλοι καταλαβαίνετε αυτά που γράφονται. Ας εξηγήσουμε λοιπόν πως γίνετε το "σφίξιμο"στα μελίσσια. Για παράδειγμα έχουμε μια παραφυάδα με 6 πλαίσια πλυθησμό, και οι μέλισσες καλύπτουν - περπατάνε μόνο τα 4. Δηλαδή τα δύο ακρινά πλαίσια του μελισσιού είναι παρατημένα και δεν έχουν καθόλου μέλισσες επάνω τους. Και που είναι το κακό θα ρωτήσει κάποιος;

Όταν ένα μελίσσι έχει περισσότερες κηρήθρες απο αυτές που μπορεί να πατήσει δεν αναπτύσσεται σωστά, καταναλώνει περισσότερη τροφή, δεν θερμαίνεται σωστά ο γόνος, και γενικότερα ο μελισσοκόμος βλέπει μια πιο άσχημη εικόνα στο μελίσσι. Η διάταξη στη κυψέλη παίζει σημαντικότατο ρόλο. Για παράδειγμα έχουμε 10 μελίσσια τα οποία έχουμε περιποιημένα με φελιζόλ στο πλαί (στο τελευταίο πλαίσιο) να μην παίρνει αέρα το μελίσσι, κηρόπανο επάνω, και σφιγμένο τέρμα, δηλαδή 4 πλαίσια πλυθησμό φούλ χωρίς καμία άδεια κηρήθρα. Και έχουμε και άλλα 10 μελίσσια χωρίς κανένα μέτρο με χύμα πλαίσια μέσα. Η εικόνα των 10 πρώτων μελισσιών θα είναι με διαφορά καλύτερη και τα αποτελέσματα αρχίζουν να φαίνονται απο τον Νοέμρβιο Δεκέμβριο, εφόσον όσα μελίσσια δεν ζεσταίνονται καλά, χάνουν γρηγορότερα πλυθησμό, δεν αναπτύσσονται καλά στο τέλος του χειμώνα κλπ.

Παρακάτω βλέπουμε ένα μελίσσι απο τον επαγγελματία μελισσοκόμο Αλέξανδρο Νταλαμπέκα. Το κερόπανο που χρησιμοποιεί είναι από λεπτό και σκληρό ύφασμα, και όπως βλέπετε απο τα χρόνια χρήσης έχει κεφτύσει. Εκτός απο το κηρόπανο άλλο μέτρο για να ωθήσουμε την επιτυχία στα μελίσσια είναι να βάλουμε εκεί που δείχνουν τα κόκκινα βελάκια ένα κομμάτι φελιζόλ για μόνωση.


ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΔΕΝ ΒΑΖΟΥΜΕ ΑΚΤΙΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΣΤΟ ΠΛΑΙ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΓΟΝΟ. ΣΦΙΓΓΟΥΜΕ ΤΑ ΜΕΛΙΣΣΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥΣ. ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ ΟΠΩΣ ΟΙ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΟΔΗΓΗΣΟΥΝ ΣΕ ΘΑΝΑΤΟ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΙΩΝ ΤΟ ΧΕΙΜΩΝΑ. 



Ποιοτικές κυψέλες σε χαμηλές τιμές

$
0
0
Πήρα κυψέλες από τη βιοτεχνία και πραγματικά θέλω να τους πω ένα μεγάλο μπράβο για την αξιέπαινη δουλειά τους. Ποιοτικές κυψέλες από στιβαρά και ανθεκτικά ξύλα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι οι μελισσοκόμοι αγοράζουν από εκεί τόσες κυψέλες. Η βιοτεχνία στέλνει όλων των ειδών τις κυψέλες σε όλη την Ελλάδα, στα νησιά αλλά και στην μακρινή Κύπρο. Έτσι έφτασαν και σε μένα στο Αγρίνιο με μεταφορική πολύ γρήγορα.

Δείτε την καταπληκτική δουλειά και τις κυψέλες που φτιάχνουν οι αδερφοί Ζορμπά. Δέχονται παραγγελίες για να φτιάξουν ότι κυψέλη εσείς θέλετε. Σταθερούς κινητούς πάτους μισά πατώματα, τριπλοκυψελίδια πενταράκια και ότι άλλο σας πάει στο νού. Κάνουν πολύ καλή δουλειά και αξίζουν ένα μεγάλο μπράβο!!!

Η εταιρία εξυπηρετεί τους μελισσοκόμους στα παρακάτω τηλέφωνα:
6978797703 
6939287905. 
Email kipseleszorbas@hotmail.com
Κώστας Ζορμπάς - Τρίκαλα

NYX




 







NYX

Σημαντικοί χειρισμοί πάνω στις κυψέλες Dadant!

$
0
0

«Δουλεύω τις Dadant 3 χρόνια και είμαι κάτι παραπάνω από ευχαριστημένος. Βγάζω ίδιες και παραπάνω ποσότητες σε μέλι ακόμα και σε κακές χρονιές».

Καταρχάς θα ήθελα να σας συγχαρώ για το υπέροχο blog και τις πολύ χρήσιμες πληροφορίες και συμβουλές που δίνεται σε όλους εμάς.


Ονομάζομαι Μάρκος και είμαι από Κρήτη. Είμαι νέος μελισσοκόμος αλλά πολύ ανήσυχος και με συνεχή αναζήτηση και γνώση πάνω στην μέλισσα.

Κατά καιρούς σας στέλνω φωτογραφίες από μελίσσια σε κυψέλες Dadant αλλά νομίζω ήρθε η ώρα να πω κάποιες εμπειρίες μου πάνω σε αυτήν την κυψέλη, να ακούσω γνώμες άλλων συναδέλφων και φυσικά διαφωνίες ως προς την χρήση της.

Ασχολούμαι 4 χρόνια με την μελισσοκομία.Τον πρώτο χρόνο ξεκίνησα με την κλασσική κυψέλη όμως δεν μου πήρε πολύ χρόνο να καταλάβω ότι πολλά πράγματα στην μελισσοκομία είναι μύθος.

Δουλεύω τις Dadant 3 χρόνια και είμαι κάτι παραπάνω από ευχαριστημένος.Με τα μισά μελίσσια σε σχέση με άλλους παραγωγούς βγάζω ίδιες και παραπάνω ποσότητες σε μέλι ακόμα και σε κακές χρονιές.

Χρησιμοποιώ κυψέλες dadant 10 πλαισίων και όχι 12.Νομίζω είναι ιδανική για την Ελλάδα και τις φυλές που έχουμε.Η βασίλισσα γεννάει κυκλικά πάνω στο πλαίσιο χωρίς να χρειάζεται να πηδάει από το ένα στο άλλο.Ένα πλαίσιο dadant μπρος πίσω είναι όσο μπορεί να γεννήσει μια καλή βασίλισσα την μια μέρα.Δεκάδες έρευνες αποδεικνύουν άλλωστε ότι υπάρχει καλύτερη γέννα σε βαθύ πλαίσιο.Την άνοιξη υπάρχει τρομερή ανάπτυξη και λιγότερο τάση για σμηνουργία λόγω του ότι υπάρχει αρκετός χώρος στην κυψέλη.

Όσο αναφορά τον μελισσοκόμο η δουλεία του είναι πιο εύκολη.Καταρχάς δεν σηκώνουμε ορόφους.Ο γονοθάλαμος είναι ένας.Μια dadant με 10 πλαίσια είναι όσο μια καλή διόρωφη langstroth.Ποια είναι όμως η βασική διαφορά?Στην dadant το μελίσσι είναι σφιχτό και δεν πέφτει σε πληθυσμό.Αυτός είναι κατά την γνώμη μου ο νούμερο ένα κανόνας στην μελισσοκομία.Υπερπληθυσμός και συνωστισμός μας δίνουν μέλι.

Στις ανθοφορίες δουλεύουμε μισά πατώματα τα οποία γεμίζουν πολύ γρήγορα.Προσωπικά χρησιμοποιώ μισά των 9 πλαισίων και όχι 10.Αυτό γίνεται για 2 λόγους.Το κενό μεταξύ τους είναι μεγαλύτερο και δεν θα ανέβει η μάνα να τα γεννήσει.Δεύτερον δημιουργούν μεγαλύτερες πίτες που σημαίνει παραπάνω μέλι και πιο εύκολο απολέπισμα. Το μισοπάτωμα όταν γεμίσει είναι 20 κιλά μέλι καθαρό.Χωρίς γόνους και γύρες.Μόλις γεμίσει βάζεις και άλλο κενό.Αφού το γεμίσουν και αυτό κάνεις ανταλλαγή για να το σφραγίσουν γιατί τα πιάνουν από πάνω προς τα κάτω.

Μια dadant σε μια καλή ανθοφορία δίνει 40-60 κιλά μέλι.Πόσους ορόφους χρειάζεται μια συμβατική για σου δώσει τόσο?Εκτός αυτού δεν τρυγάμε ποτέ γονοφωλιά.Έτσι η μάννα συνεχίζει την γέννα όλο τον χρόνο χωρίς να κόβεται.

Έρχομαι τέλος στον χειμώνα.Σε αυτές τις κυψέλες τα μελίσσια ξεχειμωνιάζουν 10 πλαίσια dadant πληθυσμό.Αν τους αφήσουμε 20 κιλά τροφές τον Σεπτέμβρη δεν χρειάζεται ούτε ζυμάρια ούτε τίποτε.Τώρα θα μου πείτε 20 κιλά?Τα πλαίσια είναι μεγάλα και τα στεφάνια των πλαισίων βάζουν πολύ μέλι.Αφήνοντας λίγο μέλι από τρύγους και μια μικρή τροφοδότηση δεν τα ενοχλούμε το χειμώνα.

Αν θέλετε κάντε δημοσίευση αυτό το άρθρο γιατί είναι καλό να τα βλέπουμε όλα και θα ήταν ενδιαφέρουσα μια συζήτηση πάνω σε αυτό το θέμα.

Με εκτίμηση, Μάρκος

Νέοι τρόποι απολέπισης

$
0
0


Σερφάροντας στο διαδίκτυο , διάβασα αυτήν την "μαρτυρία"συνάδελφοι. Δεν γνωρίζω κατά πόσο αυτή η μέθοδος (απολέπιση με πιστολάκι θερμού αέρα) είναι αποτελεσματική , ούτε αν είναι σε θέση να αντικαταστήσει τα καλοπληρωμένα μαχαίρια και τους πάγκους απολεπισμού. Όμως σύμφωνα με την εμπειρία κάποιων συναδέλφων μας όλα μπορούν να ανατραπούν κάποιες φορές...


Αρκετές φορές το έχω σκεφτεί ... Γιατί να μην γίνεται η απολέπιση με κάποιον τέτοιου είδους τρόπο και το μόνο συμπέρασμα που έχω καταλήξει είναι πως κάποιοι έχουν επενδύσει σε πάγκους απολέπισης χτενάκια μαχαίρια ατμού ή ηλεκτρικά κλπ κλπ κι επίσης στην κατεστημένη νοοτροπία του "εγώ έτσι έμαθα και κάνω τη δουλειά μου". Βέβαια επειδή πιστεύω πως η μελισσοκομία είναι ένα συνεχές πείραμα χωρίς τέλος, και σαν νέος μελισσοκόμος μη δεσμευμένος από καμιά νοοτροπία παρελθόντος, όλα για εμένα είναι καλοδεχούμενα μέχρι τεκμηρίωσης της αντίθεσης του οποιουδήποτε.

Βέβαια αντί για πιστολάκι μαλλιών θα μπορούσε να υπάρξει ένα επαγγελματικό μπιστόλι θερμού αέρα με ένα πλατύ στόμιο για πιο επαγγελματικό αποτέλεσμα. Όμως για ιδέα το βρίσκω αρκετά προχωρημένη αφού: 1) Επιστρέφουμε στα μελισσάκια μας και το κερί της απολέπισης για να να το χρησιμοποιήσουν 2) Δεν χρειαζόμαστε εργαλεία απολεπισμού, ούτε σκάφες, ούτε στίφτες, ούτε περιττό χρόνο Τα συμπεράσματα δικά σας. Όπως και οι παρατηρήσεις..


Τι φάρμακα υπάρχουν σε περίπτωση αλλεργικού σοκ;

$
0
0


Τι φάρμακα υπάρχουν για την περίπτωση αλλεργικού σοκ από κέντρισμα μέλισσας ώστε να τα έχουμε μαζί μας σε περίπτωση ανάγκης;

Απάντηση...
Σκευάσματα που προτείνεται να έχετε μαζί σας για περιπτώσεις εμφάνισης αλλεργικής αντίδρασης είναι τα παρακάτω. Σε κάθε περίπτωση είναι καλό να συμβουλευτείτε το γιατρό και φαρμακοποιό σας για περισσότερες λεπτομέρειες αλλά και ειδικές συνθήκες διατήρησης.


ANAPEN
Περιγραφή : Ενέσιμο διάλυμα. Προγεμισμένη σύριγγα επινεφρίνης
Ενδείξεις: Θεραπεία διάσωσης σε οξείες αλλεργικές αντιδράσεις (αναφυλαξία)
Δραστική ουσία : Επινεφρίνη
Χορήγηση : Ενδομυϊκά
Συσκευασία : 1 κουτί, 1 σύριγγα, 0,3ml
Συγκέντρωση : Μία δόση 0,3ml περιέχει 150μg επινεφρίνης
Τιμή (κατά προσέγγιση) : 45€
Διάρκεια ζωής : 21 μήνες
Φύλαξη : Σε θερμοκρασίες όχι μεγαλύτερες από 25°C

XOZAL
Περιγραφή: Δισκία επικαλυμμένα με υμένιο. Αντιισταμινικό για συστηματική χρήση, παράγωγο της πιπεραζίνης. Φάρμακο παθήσεων αναπνευστικού συστήματος.
Ενδείξεις: Θεραπεία συμπτωμάτων που σχετίζονται με αλλεργικές καταστάσεις.
Δραστική ουσία: Λεβοσετιριζίνη
Χορήγηση: Από το στόμα
Συσκευασία: 1 κουτί, 10 δισκία
Συγκέντρωση: 5mg/δισκίο
Τιμή (κατά προσέγγιση) : 6€

ZIRTEK (αντί του XOZAL, παρόμοια δράση)
Περιγραφή: Δισκία επικαλυμμένα με υμένιο. Αντιισταμινικό για συστηματική χορήγηση, παράγωγο της πιπεραζίνης που διαθέτει και in vivo αντιαλλεργική δράση . Φάρμακο παθήσεων αναπνευστικού συστήματος.
Ενδείξεις: Συμπτωματική αγωγή της εποχιακής αλλεργικής ρινίτιδας, αλλεργικής επιπεφυκίτιδας κ.α.
Δραστική ουσία: Σετιριζίνη
Χορήγηση: Από το στόμα
Συσκευασία: 1 κουτί, 10 δισκία
Συγκέντρωση: 10mg ανά δισκίο
Τιμή (κατά προσέγγιση) : 5€
Φύλαξη: Σε θερμοκρασία δωματίου

MEDROL
Περιγραφή: Δισκία φλοιοεπινεφριδικής ορμόνης. Δρουν ως παράγοντας μεταγραφής για την ενεργοποίηση ή απενεργοποίηση γονιδίων ανάλογα με τον ιστό.
Ενδείξεις : Αντιμετώπιση ποικίλων παθολογικών καταστάσεων
Δραστική ουσία : Μεθυλπρεδνιζολόνη
Χορήγηση : Από το στόμα
Συσκευασία : 1 κουτί, 14 δισκία
Συγκέντρωση : 16mg/δισκίο
Τιμή (κατά προσέγγιση) : 3€
Φύλαξη : Σε θερμοκρασία 15 – 30°C

AEROLIN
Περιγραφή  Αερόλυμα για εισπνοή, σταθερών δόσεων. Εκλεκτικός διεγέρτης των βήτα-2 αδρενεργικών υποδοχέων. Για το αναπνευστικό σύστημα, φάρμακο για τις αποφρακτικές παθήσεις των αεροφόρων οδών.
Ενδείξεις : Ανακούφιση από το βρογχόσπασμο σε βρογχικό άσθμα κάθε μορφής. Βρογχοδιασταλτικό φάρμακο για την αντιμετώπιση βρογχικού άσθματος και χρόνιων αποφρακτικών πνευμονοπαθειών.
Δραστική ουσία : Σαλβουταμόλη
Χορήγηση : Δια εισπνοής
Συσκευασία : Μεταλλική δοσιμετρική συσκευή η οποία περιέχει 200 εισπνοές
Τιμή (κατά προσέγγιση) : 3€
Φύλαξη : Σε θερμοκρασία όχι μεγαλύτερη των 30°C

FUCICORT
Περιγραφή: Κρέμα εξωτερικής χρήσης (δερματολογικό φάρμακο) με ισχυρή τοπική αντιβακτηριακή, αντιφλεγμονώδη και αντικνησμώδη δράση.
Ενδείξεις : Φλεγμονώδεις δερματίτιδες με παρουσία βακτηριακής λοίμωξης
Δραστικές ουσίες : α) Βηταμεθαζόνη : Ισχυρό τοπικό κορτικοστεροειδές με αντιφλεγμονώδη δράση
β) Φουσιδικό οξύ : Δρα παρεμβαίνοντας στη σύνθεση βακτηριακών πρωτεϊνών.
Χορήγηση : Δερματική
Συσκευασία : Σωληνάριο αλουμινίου των 15g
Συγκέντρωση : Φουσιδικό οξύ : 20mg/gr
Βηταμεθαζόνη : 1 mg/gr
Τιμή (κατά προσέγγιση) : 6€
Φύλαξη : Σε θερμοκρασία δωματίου

πηγή: Εργαστήριο Μελισσοκομίας ΑΠΘ

Πυροσφράγιση Κυψελών! Όλοι οι τρόποι!

$
0
0

Σήμερα θα μιλήσουμε για την πυροσφράγιση των κυψελών, αλλά και των πλαισίων τους. 

Είναι μια «παράπλευρη» μελισσοκομική εργασία, που κάποιες φορές αποτελεί πονοκέφαλο, στους νέους κυρίως μελισσοκόμους, οι οποίοι ξεκινούν με λίγα μελίσσια και τους είναι δύσκολο να εκταμιεύσουν εκατό και πλέον ευρώ, για να αγοράσουν έναν εξοπλισμό που θα τον χρησιμοποιήσουν μια μόνο φορά και για ελάχιστο χρόνο – όταν βρίσκονται στο ξεκίνημα της μελισσοκομικής τους καριέρας.

Πριν όμως να περιγράψουμε αυτή-καθαυτή τη διαδικασία της πυροσφράγισης και τους εναλλακτικούς τρόπους που μπορούμε να την εφαρμόσουμε, καλό θα είναι να δούμε τη σκοπιμότητα αυτής όλης της διαδικασίας.

Πρώτα από όλα να επισημάνουμε πως η πυροσφράγιση των κυψελών μας είναι υποχρεωτική, για την έκδοση μελισσοκομικού βιβλιαρίου, που και αυτή με τη σειρά της είναι υποχρεωτική αν έχουμε από 10 μελίσσια και πάνω. Η πυροσφράγιση έχει δυο σκοπιμότητες! Η μια είναι για να μπορεί να αναγνωριστεί ο ιδιοκτήτης των κυψελών και ο άλλος είναι για να μπορεί να γίνει ταυτοποίηση των κυψελών σε περίπτωση κλοπής τους.

Τι σημαίνουν όλα αυτά! Πως όποιος έχει από δέκα μελίσσια και πάνω, οφείλει - εκτός των άλλων - να πυροσφραγίσει και τις κυψέλες του. Όλοι οι άλλοι που έχουν λιγότερα από δέκα μελίσσια, δεν έχουν καμιά υποχρέωση απέναντι στο νόμο, για να κάνουν κάτι τέτοιο. Έχουν όμως υποχρέωση απέναντι στους εαυτούς τους να βρουν κάποιο τρόπο για τη σήμανση-ταυτοποίηση και εν τέλη προστασίας, της περιουσία τους.
Στη συνέχεια θα αναφερθούμε στους τρεις πιο γνωστούς τρόπους πυροσφράγισης, αλλά και κάποιους άλλους τρόπους σήμανσης των κυψελών, πιο εύκολους και πιο φτηνούς, για όσους έχουν λιγότερα από δέκα μελίσσια. 

Ο πρώτος, ο πιο διαδεδομένος και αυτός που θεωρείται κλασικός και χρησιμοποιούν όλοι σχεδόν οι παλιοί μελισσοκόμοι, είναι η πυροσφράγιση με την κατάλληλη συσκευή και μια μπουκάλα υγραερίου, εφοδιασμένη απαραίτητα με έναν ρυθμιστή πίεσης.
Οι παλιές συσκευές αποτελούντο από μια μεταλλική πλάκα πάνω στην οποία κούμπωναν εφαπτόμενα τα στοιχεία του μελισσοκομικού μας αριθμού. Η φλόγα του υγραερίου ζέσταινε την πλάκα και αυτή με τη σειρά της τα μπρούτζινα στοιχεία και έτσι γινόταν η πυροσφράγιση ... δια πιέσεως!
Το μειονέκτημα αυτών των συσκευών, ήταν πως χρειαζόντουσαν πολύ χρόνο για να ζεσταθούν τα στοιχεία – έπρεπε να ζεσταθεί πρώτα η πλάκα και αυτή με τη σειρά της να ζεστάνει τα μπρούτζινα στοιχεία...

Στη συνέχεια εμφανίσθηκαν παρόμοιες συσκευές χωρίς όμως τη παρεμβολή της μεταλλικής πλάκας, όπου η φλόγα του υγραερίου χτυπά κατ ευθείαν τα μπρούτζινα στοιχεία. Η υπεροχή αυτής της μεθόδου, έναντι της πρώτης, είναι προφανής, αφού η θέρμανση των στοιχείων είναι σχεδόν άμεση!
Και οι δυο αυτοί τύπου συσκευών, έχουν το χαρακτηριστικό πως τα στοιχεία που παίρνουν, είναι ανεξάρτητα και μπορούν να αλλάξουν. Αυτό σημαίνει πως την ίδια συσκευή μπορούν να την χρησιμοποιήσουν πολλοί μελισσοκόμοι, προσαρμόζοντας μόνο τα δικά τους στοιχεία. Αυτό ακριβώς το πλεονέκτημα κάνει τις συσκευές αυτές ιδανικές για συλλόγους, συνεταιρισμούς ή και άτυπες ομάδες μελισσοκόμων που μπορούν να αγοράσουν από κοινού τη συσκευή, και ο καθένας να την χρησιμοποιεί, όποτε το έχει ανάγκη!

Μια νεώτερη, φτηνότεροι και πιο ευκολόχρηστη συσκευή που έχει εμφανιστεί τελευταία, προσαρμόζεται σε μικρή κίτρινη μπουκάλα προπανίου και είναι αποκλειστικά ατομικής χρήσεως, αφού τα στοιχεία του μελισσοκομικού μας αριθμού είναι χαραγμένα όλα μαζί πάνω σε μασίφ πλάκα από ορείχαλκο, από τη πίσω μεριά της οποίας  χτυπά η φλόγα  του προπανίου και τη ζεσταίνει. Το μειονέκτημα αυτής της λύσης είναι πως η πλάκα των στοιχείων του καθενός μας κατασκευάζεται κατόπιν παραγγελίας και παίρνει 3-4 βδομάδες.

Τελευταία έχουν κάνει την εμφάνιση τους και ηλεκτρικές πυροσφραγίδες που έχουν το ασύγκριτο πλεονέκτημα της μη ύπαρξης φλόγας – κάτι πολύ σημαντικό για τους νέους και άπειρους μελισσοκόμους.

Όπως έχουμε αναφερθεί σχετικά και στο άρθρο μας για την απολύμανση των κυψελών με φλόγιστρο, η χρήση φλόγας, τόσο σε εσωτερικούς χώρους, όσο και στην ύπαιθρο, εγκυμονεί πολλούς κινδύνους και πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τις οδηγίες  των κατασκευαστών, τους κανόνες ασφαλείας μα και τη κοινή λογική του καθενός μας! Πρέπει να γνωρίζουμε πως οι κίνδυνοι που κρύβονται από τη χρήση φλόγας δεν έχουν να κάνουν μόνο με τη δική μας σωματική ακεραιότητα, μα επίσης έχουν να κάνουν με την ασφάλεια της  περιουσίας μας, αλλά – και αυτό είναι το σπουδαιότερο – με την ασφάλεια της περιουσίας των άλλων, μα και την προστασία του περιβάλλοντος.

Βέβαια η λύση αυτή έχει και κάποια μειονεκτήματα, όπως το γεγονός αποτελεί ατομική λύση για τον καθένα  μας, αλλά και το ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε χώρους που δεν υπάρχει ηλεκτρική παροχή.

Να γράψουμε ακόμα δυο λόγια  για στη σήμανση χωρίς πυροσφράγισμα που, όπως ήδη επισημάναμε, αποτελεί μια απλή, εύκολη και πάμφτηνη λύση για τους νέους μελισσοκόμους που έχουν λίγα μελίσσια και δεν έχουν την υποχρέωση να εκδώσουν μελισσοκομικό βιβλιάριο.
Η λύση σε αυτή την περίπτωση είναι η αγορά αρνητικών στοιχείων και η προσαρμογή τους εν σειρά,  σε ένα αυτοσχέδιο πλαίσιο, έτσι ώστε να αποτελέσουν ένα ενιαίο σύνολο. 

Θα πρέπει ίσως να διευκρινίσουμε πως αρνητικά ονομάζουμε τα στοιχεία εκείνα, το σχήμα των οποίων είναι χαραγμένο (έχει γίνει αφαίρεση, δηλαδή) πάνω σε τετράγωνα  πλαστικά ή μεταλλικά πλαίσια. Τα στοιχεία αυτά μπορούμε να τα προμηθευτούμε από κάποια ειδικά καταστήματα βιομηχανικών ειδών. Ακόμα καλύτερη, μα λίγο ακριβότερη λύση, είναι να παραγγείλουμε μια μικρή ενιαία αρνητική πινακίδα με κάποιον δικό μας (αυθαίρετο) κωδικό ή και το όνομά μας, από κάποιο ανάλογο μαγαζί κατασκευής πινακίδων.

Και στη μια και στη μια άλλη λύση, τοποθετούμε εφαπτόμενη πάνω στην επιφάνια που θέλουμε να μαρκάρουμε την πινακίδα αυτή και βάφουμε με μια απλή φιάλη σπρέι. Με τον εύκολο αυτό  τρόπο σήμανσης, μπορούμε να μαρκάρουμε όλα τα μέρη της κυψέλης, αλλά και τα πλαίσια. Σε αυτή τη περίπτωση θα πρέπει να φροντίσουμε, το χρώμα που θα επιλέξουμε να είναι υδατικής βάσης - οικολογικό, για ευνόητους λόγους.

Κλείνοντας να σημειώσουμε πως η πυροσφράγιση των κυψελών και των πλαισίων, δεν αποτελεί από μόνη της προστασία κατά των κλοπών. Βλέπετε, οι «συνάδελφοι» που επιδίδονται σε αυτό το σπόρ, τις περισσότερες φορές ενδιαφέρονται για το περιεχόμενο των κυψελών και φροντίζουν να αποσύρουν αυτές τις ίδιες τις κυψέλες. Μα και στην περίπτωση που τις κρατήσουν για ίδια χρήση ή τις «μεταπουλήσουν» σε κάποιους τρίτους, έχουν τους τρόπους να εξαφανίζουν τα ίχνη της πυροσφράγισης! Στο σχετικό μας άρθρο περί κλοπών μελισσιών, που αναρτήσαμε πριν λίγε βδομάδες, κάνουμε πλήρη αναφορά στο θέμα αυτό και ο κάθε νέος αναγνώστης μας θα μπορούσε να ανατρέξει για περισσότερες πληροφορίες.

Να είμαστε όλοι καλά και να επαναλάβουμε την ευχή που κάνουμε στο ξεκίνημα του σημερινού πρώτου μας άρθρου του 2015.
Ας ελπίσουμε πως ο καινούργιος χρόνος θα είναι πιο καλός από τον προηγούμενο σε όλα τα θέματα – και στις σοδιές μας, φυσικά.!!!
 Επιμέλεια: Μανόλης Δερματης, ερευνητής μελισσοκόμος, συγγραφέας του βιβλίου "Η Ιστορία Μιας Βασίλισσας"


Να πως χάνονται μελίσσια

$
0
0

Αυτή τη στιγμή διανύουμε μια σοβαρότατη περίοδο, όπου ο μελισσοκόμος μπορεί να χάσει σημαντικό πλυθησμό από τα μελίσσια του χωρίς να το καταλάβει. Και απο τι μπορεί να συμβεί αυτό; Από τα χελιδόνια φυσικά! Ποιός θα φανταζόταν ότι αυτά τα τόσο όμορφα και οφέλιμα πτηνά μπορούν να κάνουν ζημειά στα μελισσάκια μας. Αλλά όπως και να έχει σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τα πειράξουμε, αλλά να φροντίσουμε να προστατεύσουμε εμείς οι ίδιοι την περιουσία μας.

Ένας μελισσοκόμος μου έλεγε πριν χρόνια για τα χελιδόνια που αποδειμούσαν το φθινόπωρο, και επειδή είχαν πέρασμα πάνω απο το μελισσοκομείου του, θέριζαν τα μελίσσια! Τα χελιδόνια πετούσαν κατα χιλιάδες, και οι μέλισσες φοβόταν να πετάξουν. Μάλιστα όπως μου είχε πεί, οι φρουροί ήταν στην είσοδο, και δεν πέταγε φύλλο! Τα χελιδόνια πέρναγαν σαν στούκας μέσα απο τις κυψέλες για να αρπάξουν ότι προλάβουν πρίν το μεγάλο ταξίδι τους στην Αφρική. Δηλαδή για να καταλάβετε. Τα χελιδόνια πριν φύγουν απο την Ελλάδα προσπαθούν να φάνε και να δημιουργήσουν λίπος στην κοιλιά τους. Έτσι λοιπόν βάζουν χέρι και στις μελισσούλες, που εκ φύσεως δεν είναι το ιδανικό γεύμα! Όμως έτσι είναι η φύση...

Οπότε αν δείτε πάνω απο τα μελίσσια σας κανένα σμήνος απο χελιδόνια, και μυρηστείτε ότι πράγματι κατι τέτοιο συμβαίνει, μετακινήστε τα μελίσσια, διότι θα χάσουν σημαντικούς για την εποχή πλυθησμούς. Όπως μου είχε πεί ο μελισσοκόμος που βίωσε αυτό το πρόβλημα, πήγε διόροφα μελίσσια, και στο τέλος έμειναν κάτι μικρά μελισσάκια που πολλά ήταν λιγότερο απο 5 πλαίσια!





Τάισμα μελισσιών το φθινόπωρο: Πότε, πόσο, με τι τροφή και πόσες μέρες;

$
0
0

Τώρα είναι η κατάλληλη περίοδος για τάισμα. Πρέπει να επενδύσουμε λίγα χρήματα, ακόμη και αν δυσκολευόμαστε, να ταίσουμε τα μελισσάκια μας, για να μπορέσουν να κάνουν γόνους, καινούργιους δυνατούς πλυθησμούς που θα βγάλουν το χειμώνα. Αν δεν παραχθούν παχιές και δυνατές καλοταισμένες μέλισσες τώρα, το χειμώνα θα δημιουργηθούν προβλήματα! Έρευνες λένε ότι όταν οι μέλισσες δεν θρέφονται σωστά στο στάδιο της ανάπτυξης τους, προσβάλλονται εύκολα απο νοζεμίαση, βαρρόα και ιούς που κουβαλάει, και ζούν πολύ λιγότερα. Συνεπώς αυτό σημαίνει ότι όσο περισσότερο τις ταίσουμε τις μελισσούλες μας, και τιγκάρουν τον γόνο με φαγητό, τόσο πιο δυνατά μελίσσια θα φτιάξουμε, όχι τώρα, αλλά και το επόμενο έτος που έρχεται!

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν να μοιραζόμαστε τις πιο πολύτιμες πληροφορίες. Τι τροφή να βάλουμε στα μελίσσια; Προσωπικά σαν μελισσοκόμος που βρίσκεται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, σας προτείνω να αγοράσετε κάτι εξίσου οικονομικό, που να αντέχει η τσέπη σας, και να μπορείτε να ανταποκριθείτε σε όλα τα μελίσσια και να μην μείνει κανένα νηστικό. Κάποιες τροφές που είναι πολύ οικονομικές, και δοκιμασμένες στα δικά μου μελίσσια είναι αυτές, και όπως θα δείτε κοστίζουν λιγότερο απο 1 ευρώ το κιλό: τροφή μελισσοκομικής αθηνών, τροφή αρκαδικής μελισσοκομίας

Όσον αφορά τις βανίλιες, και τις άλλες τροφές του εμπορίου, υπάρχουν πολλές που είναι πολύ καλές, οπότε μπορείτε να κάνετε και τις δοκιμές μόνοι σας να δείτε ποιά σας φαίνεται καλύτερα. Δυστυχώς μακάρι να μπορούσα να κάνω μια λίστα με τις τροφές που θα αγόραζα και δεν θα αγόραζα για τα μελίσσια μου, επειδή πετρώνουν, η λιώνουν κλπ κλπ, αλλά δυστυχώς έτσι μόνο προβλήματα θα μπορούσα να δημιουργήσω, εφόσον καμία εταιρία δεν θέλει να ακούει κακά πράγματα για το προιόν της! Το μόνο που μπορώ να σας λέω, είναι τι δοκίμασα και έμεινα ευχαριστημένος!

Πόση τροφή να βάλω στα μελίσσια; Αυτή είναι μια καλή ερώτηση! Και εξαρτάται απο την κατάσταση που βρίσκονται τα μελίσσια, πχ είναι 10άρια η 5άρια; Έχουν καθόλου προμήθειες μέσα, και πόσους γόνους; Αν για παράδειγμα έχουμε μια παραφυάδα 4 πλαισίων με δύο γόνους και ελάχιστες προμήθειες, τότε πρέπει οπωσδήποτε να βάλουμε 1 κιλό τροφή και μετά απο ένα μήνα ίσως χρειαστεί άλλο ένα κιλό. Αν ένα μελίσσι είναι μεγαλύτερο, τότε ίσως έχει τη δυνατότητα να συλλέγει περισσότερες τροφές και να μην έχει τόσο ανάγκη. Γενικά μιλώντας πάντως ένας επαγγελματίας μελισσοκόμος βάζει 1 κιλό σε κάθε μελίσσι αυτή την εποχή, και το επόμενο ταίσμα γίνεται μετά απο δύο μήνες. Φυσικά αυτά τα νούμερα είναι για μελίσσια που δουλεύουν και κάτι λίγα απο έξω, δεν έχουν μικρίνει πολύ απο κοψίματα παραφυάδων, και έχουν λίγες προμήθειες μέσα! Το χειμώνα οι μεγάλοι μελισσοκόμοι βάζουν δύο κιλά βανίλια ανα μελίσσι, για να κρατήσει όλη την επόμενη περίοδο.

Για να γίνω πιο συγκεκριμένος. Για παράδειγμα είναι ένας μεγάλος μελισσοκόμος και έχει τα μελίσσια του σε ένα μέρος που τα μελίσσια δεν δουλεύουν πολύ καλά (πχ στο ρείκι σε μια μέτρια χρονιά). Ο μελισσοκόμος αν δεί ότι τα μελίσσια έχουν πολλούς γόνους, μπορεί να βοηθήσει με 1 κιλό βανίλια σε κάθε μελίσσι, για να μεγαλώσουν καλοταισμένες και παχιές μέλισσες. Μετά αφού μεταφέρει τα μελίσσια πιο χαμηλά για το ξεχειμώνιασμα, και δεί ότι δεν υπάρχουν αρκετά μέλια χρειάζεται άλλη μια δίκιλη τροφή.

Την τροφή συνήθως οι μέλισσες το φθινόπωρο την καταναλώνουν σε 7-10 μέρες περίπου, αλλά αυτό εξαρτάται και απο τα μελίσσια. Στο ζυμάρι κάνουμε μια τρυπούλα όσο ένας μεγάλος αναπτήρας σε μήκος και πλάτος και να κοιτάζει κάθετα στους κηρηθροφορείς. Αυτές οι συμβουλές για σήμερα. Ελπίζω να γίνουν χρήσιμες!

Πέθανε μέσα στα μελίσσια: Φυλακίζεται ο μελισσοκόμος! Τραγικό περιστατικό που συγκλονίζει...

$
0
0


Της επιτέθηκαν μέλισσες από 150 κυψέλες!

Σε 10 μήνες φυλάκισης, όπως και πρωτοδίκως, καταδικάστηκε χθες από το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων ένας μελισσοκόμος από την Αργολίδα, καθώς κρίθηκε ένοχος ότι από αμέλειά του έχασε τη ζωή της μια 65χρονη γυναίκα στη Λακωνία, όταν της επιτέθηκαν τα μελίσσια του.
Το τραγικό περιστατικό συνέβη τον Απρίλιο του 2009, στη Λάγια του Δήμου Ανατολικής Μάνης, με τη γυναίκα να μην προλαβαίνει να απομακρυνθεί και να καταλήγει στο σημείο που δέχθηκε την επίθεση.


Της επιτέθηκαν
Σύμφωνα με το ιστορικό της υπόθεσης, η άτυχη γυναίκα βρισκόταν στο εξοχικό της σπίτι μαζί με την οικογένειά της, όταν το μεσημέρι της 1ης Απριλίου του 2009 αποφάσισε να περπατήσει μέχρι ένα κτήμα ιδιοκτησίας της, προκειμένου να μαζέψει χόρτα.
Περίπου 300 μέτρα, όμως, από τον οικισμό δέχθηκε επίθεση από σμήνος μελισσών, τις οποίες, όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια, εκμεταλλευόταν ο κατηγορούμενος μελισσοκόμος μαζί με συγγενικά του πρόσωπα.
Ειδικότερα, είχε μεταφέρει από την Αργολίδα και είχε εγκαταστήσει σε ιδιόκτητο περιφραγμένο κτήμα 150 κυψέλες.

Οδυνηρός θάνατος
Η γυναίκα δέχτηκε χιλιάδες τσιμπήματα σε διάφορα σημεία του σώματός της και, κυρίως, στην τραχηλική χώρα. Μάλιστα, στην αγωνία της να απαλλαγεί από τις μέλισσες είχε βγάλει τα μισά της ρούχα. Δυστυχώς, όμως, δεν μπόρεσε να γλυτώσει, με αποτέλεσμα να βρει οδυνηρό θάνατο.
Η εισαγγελέας Έδρας κα Νικολοπούλου πρότεινε την ενοχή του κατηγορουμένου για ανθρωποκτονία από αμέλεια, τονίζοντας ότι είχε τοποθετήσει παράνομα τα μελίσσια του στο συγκεκριμένο σημείο και χωρίς να τηρήσει τις αποστάσεις που προέβλεπε τότε η νομοθεσία, ενώ βρίσκονταν σε επαφή με κοινόχρηστο αγροτικό δρόμο. Παρατήρησε, επίσης, πως είναι αδιάφορη η αιτία που προκάλεσε την επίθεση των μελισσών, καθώς ο μελισσοκόμος θα έπρεπε να έχει λάβει υπόψη του την απρόβλεπτη συμπεριφορά των μελισσών από 150 κυψέλες.

Πηγή
Viewing all 18087 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>