Quantcast
Channel: Ορεινή Μέλισσα
Viewing all 18087 articles
Browse latest View live

Πωλούνται μελίσσια λόγω προβλήματος υγείας

$
0
0


Πωλούνται λόγω προβλήματος υγείας 3 πολύ δυνατά μελίσσια ( τα δυο διώροφα)  με καινούριες φετινές ξύλινες κυψέλες με πλαστικό διάτρητο πάτο , καθώς και ο παρακάτω εξοπλισμός:
2 καινούριες κυψέλες με πλαστικό πάτο Anel + όροφο
Στολή πλήρης ( μπλούζα - παντελόνι -γάντια)
Καπνιστήρι , ξέστρο  , γυρεοπαγίδα , κηρόπανα κτλ
Πλαίσια κτισμένα

Δίνονται όλα μαζί 400€
Παραλαβή από Σαλαμίνα
Τηλέφωνο...

Τηλεφωνο επικοινωνίας 6953016842
Γιάννης

Αλματώδης αύξηση της ζήτησης για μέλι στο εξωτερικό...

$
0
0

Μεγάλη αύξηση παρουσιάζεται στο εξωτερικό η ζήτηση για το γνήσιο μέλι των μελισσοκόμων, πράγμα που ανοίγει νέες πόρτες και περισσότερο εισόδημα για τους παραγωγούς. Το μέλι παρουσιάζει παγκοσμίως αξιοσημείωτη δυναμική, με τη συνολική αξία εισαγωγών του το 2014 να έχει πενταπλασιαστεί, στα 2,19 δισ. δολάρια, από 400 εκατ. δολάρια το 1995.

Μετά το 2002 σημειώθηκε αλματώδης αύξηση της αξίας εισαγωγών μελιού παγκοσμίως, της τάξης του 54% ετησίως, με την αξία εισαγωγών το 2003 να διπλασιάζεται, από 453 εκατ. δολάρια το 2001, στα 965 εκατ. δολ. και σχεδόν να τριπλασιάζεται το 2009, στο 1,240 δισ. δολάρια.

Μετά το 2009, η παγκόσμια αξία εισαγωγών μελιού καταγράφει ετήσιους ρυθμούς αύξησης της τάξης του 14,5%, δηλαδή η αξία των εισαγωγών μελιού παγκοσμίως αυξάνεται κατά 200 εκατ. δολ. ετησίως. Η συνολική αξία εισαγωγών μελιού παγκοσμίως ανήλθε στα 2,19 δισ. δολ. το 2014.

Μέσα σε μία δεκαετία η συνολική αξία εισαγωγών του μελιού σχεδόν τριπλασιάστηκε, ενώ μετά το 2005 η συνολική αξία διεθνών συναλλαγών του καταγράφει συνεχή αύξηση, και μάλιστα με ρυθμούς πάνω από 10%.

Μειώνεται το μερίδιο της Ευρώπης – Σταθερή αύξηση των εισαγωγών στη Β. Αμερική
Η Ευρώπη αποτελεί τον σημαντικότερο σε αξία γεωγραφικό προορισμό εισαγόμενου μελιού, με μερίδιο πάνω από 50% επί της συνολικής αξίας προϊόντοςπαγκοσμίως. Η συνολική αξία εισαγόμενου μελιού στη Ευρώπη το 2014 ανήλθε σε 1,120 δισ. δολ. ΗΠΑ, από 527 εκατ. δολ. το 2007.

Ωστόσο, το μερίδιο της Ευρώπης βαίνει συνεχώς μειούμενο, από σχεδόν 62% μετά το 2008 σε 51% το 2014. Το ποσοστό αυτό συνιστά τη μικρότερη τιμή του μεριδίου της Ευρώπης επί της παγκόσμιας αξίας εισαγωγών μελιού μετά το 1995.

Το μερίδιο της Βορείου Αμερικής, της δεύτερης αγοράς μελιού παγκοσμίως, αντιθέτως προς εκείνο της Ευρώπης, αυξάνεται σταθερά μετά το 2009, από 18,51% τη συγκεκριμένη χρονιά σε 25,62% το 2014.

Η αγορά της Β. Αμερικής μαζί με εκείνη της Ευρώπης έλκουν περίπου τα 4/5 της παγκόσμιας παραγωγής «μελιού για εξαγωγή», από το 2003 μέχρι σήμερα, γεγονός που ενισχύει την άποψη ότι η κατανάλωση μελιού ταυτίζεται, τουλάχιστον όσον αφορά στην εικόνα του προϊόντος αυτού, με τον δυτικό τρόπο διατροφής και καταναλωτικών συνηθειών. Ο ρυθμός αύξησης εισαγωγών μελιού στην Β. Αμερική είναι ανάλογος εκείνου της συνολικής αξίας εισαγωγών παγκοσμίως, γεγονός που σημαίνει ότι η αγορά μελιού της Β. Αμερικής είναι δυναμική και σταθερή.

Ασία: Μια ελκυστική αγορά με δύσκολη «είσοδο»
Η συνολική αξία εισαγωγών μελιού στην Ασία καταγράφει συνεχή αύξηση μετά το 2005, με σταθερό ρυθμό της τάξης του 11%. Η αξιοσημείωτη σταθερότητα της αγοράς εισαγόμενου μελιού στην Ασία, με μερίδιο της τάξης περίπου του 20% επί της παγκόσμιας αξίας εισαγωγών μελιού, καθιστά μεν την Ασία αγορά ελκυστική, αλλά ταυτόχρονα και πολύ δύσκολη στην «είσοδο», αφού η σταθερότητα των μεριδίων δηλώνει παγιωμένα δίκτυα διανομής και σταθερούς προμηθευτές, όπως επίσης δεδομένη την τιμή.

Τέλος, στην Αφρική, η αγορά εισαγόμενου μελιού παρουσιάζεται ιδιαίτερα δυναμική, παρά το μικρό της μέγεθος. Η αξία εισαγωγών μελιού στη Μαύρη Ηπειρο πενταπλασιάστηκε, από 5,7 εκατ. δολάρια το 2005 σε 27,5 εκατ. δολ. το 2014. Η αγορά αυτή παρουσιάζει αξιοσημείωτη δυναμική και ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το ελληνικό μέλι, αφού περίπου το 40% των εισαγωγών αφορά χώρες της Β. Αφρικής, δηλαδή χώρες με γεωγραφική εγγύτητα στην Ελλάδα και, επομένως, χαμηλό μεταφορικό κόστος.

Ποσοστά εισαγωγών ανά χώρα
Η πρώτη χώρα σε αξία εισαγωγών μελιού είναι οι ΗΠΑ, η οποία το 2014 εισήγαγε το 24% επί της συνολικής αξίας εισαγόμενου μελιού παγκοσμίως, και ακολουθούν οι εξής:
Γερμανία με 14%
Γαλλία με 7%
Ηνωμένο Βασίλειο με 6%
Ιαπωνία με μερίδιο 5%
Ιταλία με 4%
Βέλγιο με 3%
Σ. Αραβία με 3%
Κίνα με 3%
Ισπανία με 3%
Ολλανδία με 3%
Πολωνία με 2%
Αυστραλία με 2%
Χονγκ Κονγκ με 2%
Αυστρία με 1%
Ελβετία με 1%
Καναδάς με 1% κ.λπ.

Έτρεχαν τα κεριά και τα μέλια από τον καύσωνα: Τα μετρά που πήρε ο μελισσοκόμος...

$
0
0

Γράφει ο μελισσοκόμος Βασίλης Καλαμιώτης...
Μέτρα προστασίας των μελισσιών για το καύσωνα
Μετρα προστασιας απο τον καυσωνα στα μελισσια μας με μηδαμινο κοστος ( χαρτοκουτα απο τα μαρκετ) δινουμε ενα πραγματικα μεγαλο χερι βοηθειας στα μελισσια μας για να ξεπερασουν την υπερβολικη ζεστη που ανεβαζουν τα καπακια των κυψελων ως γνωστον τα μελισσια για να κατεβασουν την θερμοκρασια απο την κυψελη κουβαλανε πολυ νερο μεχρι και 6 λιτρα με αποτελεσμα να μην δουλευουν. δινοντας τους σκια τα βοηθαμε αλλα και κερδιζουμε εμεις απο την εργασια τους

 Τι ακριβώς εκανα  για να προστετεύσω τα μελίσσια μου?
Απλα πραγματα !

 Εκοψα  ένα κομμάτι χαρτόκουτο, και με μια πέτρα η ταινία το στερεώσα ακριβώς πάνω απο το καπάκι. Σε καποια εβαλα ενα  κενο πατώμα ακριβώς πάνω απο το καπάκι και το χαρτόκουτο και σε καποια αλλα καπακι επανω απο το καπακι Θα ηθελα να αναφερω οτι  το 2006 στην κωπαιδα με καυσωνα 47 βαθμους κελσιου υπο σκιαν ,ετρεχαν τα κερια και τα μελια , αμμεσα εβαλα επανω στα καπακια χωμα και ετσι σωθηκαν τα μελισσια απο την καταστροφη . την αλλη μερα εβαλα χαρτοκουτα απο επανω

Η μέθοδος με το χαρτόκουτο είναι πολύ εύκολη, μας βγαίνει σχεδόν τσάμπα, και βοηθά τα μελίσσια σημαντικά απο τη ζέστη... Μπορουμε να παμε και στην λαικη της γειτονιας μας και να παρουμε απο τους ψαραδες τα κενα φελιζολ απο τα ψαρια αφου τα ριξουμε λιγο νερακι τα τοποθετουμε απο επανω απο τις κυψελες μας , η να βαψουμε τις κυψελες μας με ασβεστη οπως εκαναν οι παλαιοι.
μια ακομη συμβουλη που φετος δεν την εκανα ειναι να σκεπαζει το χαρτοκουτο οσο δυνατον περισσοτερο την κυψελη μια και απο τα ξυλα περναει μεσα αρκετη θερμοκρασια

ΦΥΣΙΚΑ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ ΤΟ ΚΑΘΑΡΟ ΝΕΡΟ ΕΝΑ ΔΥΝΑΤΟ ΜΕΛΙΣΣΙ  ΣΕ ΜΕΡΕΣ ΚΑΥΣΩΝΑ ΠΕΡΝΕΙ ΜΕΧΡΙ 6 ΛΙΤΡΑ ΝΕΡΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ









Δείτε πως ντύθηκαν και κλέβουν το μέλι! Γλιτώνουν χιλιάδες τσιμπήματα

$
0
0


Μιλάμε για μια χώρα όπου οι μέλισσες είναι οι πιο επιθετικές στον κόσμο. Έτσι οι ιθαγενείς του τόπου έχουν αναπτύξει διάφορες τεχνικές για να τρυγήσουν το μέλι χωρίς να τσιμπηθούν από τις μέλισσες. Ένας από αυτούς είναι η μεταμφίεση σε "αρκούδες". Αν και τα τσιμπήματα είναι άπειρα δεν διαπερνούν την αλεξίσφαιρη στολή που είναι φτιαγμένη με ξερά χόρτα και μαλλί!








Κόψιμο παραφυάδων χωρίς μετακινήσεις: Η πιο εύκολη μέθοδος

$
0
0

Σήμερα θα ασχοληθούμε με μια ακόμα μελισσοκομική μέθοδο που έχει εκτιμηθεί, εφαρμοστεί και συνεχίζει να εφαρμόζεται, τόσο από ξένους, όσο και από Έλληνες μελισσοκόμους, τουλάχιστον όσον αφορά το ένα της μέρος. Εκείνον που αναφέρεται στην αύξηση του μελισσοκομείου μας με τη δημιουργία παραφυάδων, χωρίς όμως τη μεταφορά τους. Αυτός είναι ο κύριος λόγος που θεωρείτε μια από τις καλύτερες και ευκολότερες μεθόδους ταχείας αύξησης του αριθμού των μελισσιών μας.


Η μέθοδος όμως αυτή δεν σταματάει μόνο εδώ, αλλά προχωράει ακόμα πάρα πέρα και εφαρμόζει μια σειρά από χειρισμούς που σκοπό έχουν την εντατική παραγωγή μελιού.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή και ας δούμε πως κατέληξε ο P.J.Prost, ο μεγάλος αυτός Γάλλος ερευνητής μελισσοκομίας,  στην σύλληψη και εφαρμογή της μεθόδου του.
Ο Prost λοιπόν, πριν μερικές δεκαετίες, αφού μελέτησε τους προκατόχους του, έκανε τα δικά του πειράματα και κατέληξε σε μια σειρά από συμπεράσματα – νόμους με βάση τα οποία διατύπωσε τη δική του μέθοδο. Τα βασικότερα από αυτά τα συμπεράσματα ήταν:

Το μέλι που συλλέγει ένα μελίσσι δεν είναι ανάλογο του πληθυσμού του, αλλά πολλαπλάσιο αυτού. Με απλά λόγια, αυτός ο νόμος, που πρώτος είχε διατυπώσει ο Farrar, μας λέει πως αν, για παράδειγμα, σε κάποια συγκεκριμένη ανθοφορία, ένα μελίσσι με 20,000 μέλισσες συλλέξει 10 κιλά μέλι, το ίδιο μελίσσι με 40,000 μέλισσες δεν θα συλλέξει 20 κιλά, όπως μας λέει η κοινή λογική, μα πολύ περισσότερα, όπως 30 κιλά ή και περισσότερα ακόμα!

Τα μικρά μελίσσια εκτρέφουν αναλογικά περισσότερο γόνο από ότι τα μεγάλα μελίσσια. Ποιο συγκεκριμένα σε ένα μικρό μελίσσι , για παράδειγμα, με 10,000 μέλισσες, αντιστοιχούν 3,8 γόνοι σε κάθε μέλισσα, ενώ σε ένα μεγάλο μελίσσι με 40,000 μέλισσες, αντιστοιχεί μόλις 1 γόνος σε κάθε μέλισσα.

Ο αριθμός των μελισσών μεγαλώνει, αν η μια σειρά εργατριών διαδέχεται την άλλη και η πρώτη είναι μεγαλύτερη της δεύτερης. Με άλλα λόγια, πρέπει να υπάρχει μια διαρκής και σταθερή αύξηση του πληθυσμού των μελισσών, από τότε που θα ξεκινήσει την ωοτοκία της η βασίλισσα, μέχρις ότου ξεκινήσει η βασική ανθοφορία στόχος.

Αν επιθεωρήσουμε κάποιο μελίσσι που έχει ορφανέψει  πριν 3 μέρες και του χαλάσουμε τα βασιλικά κελιά, τότε αυτό θα δημιουργήσει εκ νέου τρεις φορές περισσότερα και μάλιστα αυτά θα περιέχουν μεγαλύτερη ποσότητα βασιλικού πολτού!

Οι μέλισσες παραπλανούνται αν οι κυψέλες τους είναι η μια κοντά στην άλλη και αν αυτές δεν έχουν κάποια σημαντική διάκριση, όπως χρώμα, σχήμα κλπ.

Οι μέλισσες ενός  μελισσιού, που λόγω  παραπλάνησης εισέρχονται μέσα σε ένα άλλο μελίσσι, γίνονται εύκολα αποδεκτές από τις εργάτριες φύλακες του τελευταίου, αν είναι περίοδος ανθοφορίας και ιδιαίτερα αν είναι φορτωμένες δώρα, δηλαδή αν κουβαλάνε νέκταρ ή γύρη.

Ο μελισσοκόμος που θέλει να συλλέξει πολύ μέλι, πρέπει να έχει μελίσσια με μεγάλο πληθυσμό. Εκείνος που θέλει να τρυγήσει πολύ μέλι, πρέπει να μείνει με λίγα πεινασμένα στόματα – δηλαδή γόνο – και λίγες εσωτερικές μέλισσες. Με άλλα λόγια, πρέπει να βρει τρόπο στη διάρκεια της ανθοφορίας όλες σχεδόν οι εργάτριες του μελισσιού να μετατραπούν αναγκαστικά σε συλλέκτριες.

Τώρα που διατυπώσαμε τις βασικές αρχές πάνω στις οποίες στηρίχτηκε ο Prost για να θεμελιώσει τη μέθοδό του, ας δούμε πως μας συμβουλεύει να ενεργήσουμε προκειμένου να δημιουργήσουμε, σε πρώτη φάση πολλά μελίσσια από ένα αρχικό και μάλιστα χωρίς να είμαστε υποχρεωμένοι να τα μεταφέρουμε 3, 4 ή και 5 χιλιόμετρα μακριά, όπως συνιστούν οι άλλες μέθοδοι..
Νωρίς λοιπόν την άνοιξη, επιθεωρούμε ένα δυνατό μελίσσι Α1, που έχουμε φροντίσει να έχει γίνει παραγωγικό εγκαίρως και κάνουμε τους εξής χειρισμούς.

Βρίσκουμε τη μάνα του Α1 και τη βάζουμε σε μια νέα κυψέλη Α!, μαζί με το πλαίσιο γόνου πάνω στο οποίο είναι, αλλά και τις μέλισσες που αυτό έχει. Ακόμα, παίρνουμε από το Α1 και βάζουμε στο Α! ένα πλαίσιο με τροφές και όλες τις μέλισσες που αυτό περιέχει. Τέλος, τοποθετούμε 1-2 άδεια, κτισμένα ή άκτιστα πλαίσια, τροφοδοτούμε και απομακρύνουμε την κυψέλη αυτή (Α!) 1,5 έως 2 μέτρα πίσω από την Α1. (Σχήμα 1).




Για ευκολία στους υπολογισμούς, ας υποθέσουμε πως την ενέργεια αυτή την κάνουμε 10 Μαρτίου.
Σε τρεις μέρες από την πρώτη μας ενέργεια, δηλαδή στο παράδειγμά μας στις 13 Μαρτίου, επιθεωρούμε το ορφανό μελίσσι και χαλάμε όλα τα βασιλικά κελιά. Αν θέλουμε μπορούμε να τα μαζέψουμε για να πάρουμε το βασιλικό πολτό που περιέχουν.

Σε 12 μέρες από τον πρώτο χειρισμό, δηλαδή σε 9 από τον δεύτερο – στο παράδειγμα μας στις 22 Μαρτίου -  επιθεωρούμε το ορφανό μας μελίσσι Α1 και ισομοιράζουμε το περιεχόμενο του σε τόσες παραφυάδες όσες θέλουμε να δημιουργήσουμε.
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να προσέξουμε δυο πράγματα. Η κάθε νέα παραφυάδα που θα δημιουργηθεί, θα πρέπει να έχει απαραίτητα, τουλάχιστον ένα πλαίσιο γόνου, με ένα βασιλικό κελί και δυο πλαίσια πληθυσμό. Ας υποθέσουμε ότι από τα 8 πλαίσια που έχει το Α1 ( τα δυο τα έχουμε ήδη αφαιρέσει κατά τον αρχικό χειρισμό), αποφασίσουμε να δημιουργήσουμε τρεις παραφυάδες. Μοιράζουμε λοιπόν τα πλαίσια με τον γόνο, αλλά και τα πλαίσια με τις τροφές και τις μέλισσες, σε τρία ισοδύναμα μέρη, και αφήνουμε το ένα μέσα στη κυψέλη Α1, ενώ μεταφέρουμε τα δυο άλλα  μέρη σε δυο νέες κυψέλες Α2 και Α3, ίδιου χρώματος με την Α1 .
Αφού τελειώσουμε με αυτούς τους χειρισμούς τροφοδοτούμε τα τρία αυτά μελισσάκια με σιρόπι, τους περιορίζουμε την είσοδο και τα παρατάσσουμε σε μια ημικυκλική διάταξη, γύρω από την θέση που είχε αρχικά το μελίσσι . (Σχήμα 2, με σκούρο χρώμα φαίνεται η αρχική θέση του μελισσιού).



Τις επόμενες ώρες, παρατηρώντας τις πτύσεις των συλλεκτριών μπορούμε να μετακινήσουμε ελαφρώς τις τρεις αυτές κυψέλες, η ακόμα και να αλλάξουμε προσανατολισμό στις εισόδους τους, έτσι ώστε να μοιραστούν ισόποσα και οι εξωτερικές μέλισσες.

Σε 20 μέρες από τον αρχικό χειρισμό, δηλαδή στις 30 Μαρτίου, επιθεωρούμε τα τρία μελίσσια και προσθέτουμε πλαίσια κηρήθρας για να μπορέσει να φιλοξενηθεί ο νέος πληθυσμός που θα προκύψει από τον πλαίσιο του γόνου που έχει το καθένα από αυτά. Αν κρίνουμε πως χρειάζεται, τροφοδοτούμε.

Σε 30 μέρες μετά το αρχικό χειρισμό, δηλαδή στις 10 Απριλίου, επιθεωρούμε για να διαπιστώσουμε πως όλα πάνε καλά, οι μάνες έχουν αρχίσει να ωοτοκούν και τα μελίσσια μας έχουν αρχίσει να ζητάνε πλαίσια και ίσως τροφοδότηση, ανάλογα με τις υπάρχουσες ανθοφορίες.

Στο σημείο αυτό έχει τελειώσει το πρώτο μέρος της μεθόδου και από εδώ και πέρα έχουμε δυο επιλογές :
Η πρώτη είναι να διατηρήσουμε ανεξάρτητα τα τέσσερα μελίσσια μας, δηλαδή το αρχικό που αν το φροντίσουμε ανάλογα θα ανακάμψει και θα ζητήσει πάτωμα και τα τρία νέα που έχουμε δημιουργήσει, προκειμένου να κάνουμε αύξηση του μελισσοκομείου μας.

Η δεύτερη επιλογή είναι να συνενώσουμε τα τέσσερα μελίσσια μας για να δημιουργήσουμε όλες εκείνες τις προϋποθέσεις που θα μας επιτρέψει να πετύχουμε μεγάλη σοδιά.
Σε αυτή τη περίπτωση λίγες μέρες πριν την έναρξη της βασικής ανθοφορίας- στόχο, μεταφέρουμε τα τέσσερα μελίσσια μας Α1/Α1, Α1,Α2,Α3 στο τόπο ανθοφορίας και τα συνενώνουμε με τη μέθοδο της εφημερίδας, χωρίς να αναζητήσουμε τις μάνες και χωρίς να παρεμβάλουμε βασιλικά διαφράγματα. 

Φροντίζουμε μόνο να βάλουμε πρώτα στο κάτω μέρος τα νέα μελίσσια και τελευταίο το μελίσσι με την παλιά μάνα. Η επιλογή αυτή μας δίνει τις περισσότερες πιθανότητες να επικρατήσει μια νέα μάνα, από τις μονομαχίες για την επικράτηση βασίλισσας, που μοιραία θα γίνουν. Ακόμα φροντίζουμε να ανοίξουμε διάπλατα την κάτω είσοδο (μοναδική) για να εξυπηρετείται ο τεράστιος αυτός πληθυσμός. (Σχήμα 3)





Σύμφωνα με μετρήσεις που έκανε ο ίδιος ο εμπνευστής αυτής της μεθόδου, οι σοδιές που πέτυχε για τρία συνεχόμενα χρόνια, από πολλά μελίσσια μάρτυρες, ήταν εντυπωσιακές και πολύ-πολύ μεγαλύτερες από τις σοδιές των απλών διώροφων μελισσιών που δεν είχαν χωριστεί.
Εκτός όμως από αυτό, εφαρμόζοντας τη μέθοδό του, πετύχαινε και αυτόματη ανανέωση της μάνας κάθε χρόνο.

Κλείνοντας, να αναφέρουμε πως η μέθοδος του Prost μπορεί να προσαρμοστεί στις υπηρεσιακές ανάγκες του καθενός από εμάς και μπορεί να δεχτεί πολλές βελτιώσεις. Η πιο χαρακτηριστική, είναι αυτή που επιλέγουν κάποιοι μελισσοκόμοι, οι οποίοι προτιμούν να εισάγουν γονιμοποιημένες βασίλισσες στις παραφυάδες Α1,Α2,Α3, αμέσως μετά την ορφάνια τους, κερδίζοντας έτσι ένα ολόκληρο μήνα ανάπτυξης, σε σχέση με αυτό που εφαρμόζει η μέθοδος του Prost, δηλαδή την φυσική δημιουργία  βασιλισσών από τις παραφυάδες αυτές.

Επιμέλεια: Μανόλης Δερματης, ερευνητής μελισσοκόμος, συγγραφέας του βιβλίου "Η Ιστορία Μιας Βασίλισσας"

Ορεινή Μέλισσα

Δείτε τι βρέθηκε για το μέλι της περιοχής του Ολύμπου...

$
0
0

Στη διερεύνηση των μηχανισμών της αντιβακτηριακής δράσης μελιών της περιοχής του Ολύμπου έναντι παθογόνων βακτηριών προχωρά η Περιφέρεια Θεσσαλίας, μετά την προγραμματική σύμβαση που υπέγραψε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας την εκτέλεση του εν λόγω ερευνητικού έργου.

Με δεδομένο ότι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα στην αντιμετώπιση λοιμώξεων, ιδιαίτερα των νοσοκομειακών είναι η αυξανόμενη ανθεκτικότητα των βακτηρίων στα αντιβιοτικά, γεγονός που απαιτεί εναλλακτικούς τρόπους θεραπευτικής αγωγής, το μέλι έχει χρησιμοποιηθεί ως φάρμακο (π.χ. επούλωση πληγών) από την αρχαιότητα, την τελευταία δεκαετία ιδιαίτερα, έχει αναζωπυρωθεί το επιστημονικό ενδιαφέρον όσον αφορά τις αντιμικροβιακές ιδιότητες του μελιού και τους μηχανισμούς που αυτή επιτυγχάνεται.
Όπως ανέφερε κ. Κ. Αγοραστός: «Η έρευνα αυτή φιλοδοξεί όχι μόνο να δώσει καινούρια επιστημονικά ευρήματα αλλά και να θέσει την επιστημονική βάση της αναβάθμισης του μελιού της περιοχής του Ολύμπου και του Θεσσαλικού εν γένει μελιού ως ένα προϊόν υψηλής προστιθέμενης αξίας με χρήση στην ιατρική και την βιομηχανία τροφίμων (φυσικό συντηρητικό)». 

Στον ελληνικό χώρο λόγω της πλούσιας ενδημικής χλωρίδας, των κλιματολογικών συνθηκών και της γεωγραφίας παράγονται μέλια εξαιρετικής ποιότητας όμως η αντιβακτηριακή δράση των Ελληνικών μελιών δεν έχει μελετηθεί λεπτομερώς. Το παρόν ερευνητικό έργο αποσκοπεί στην ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των μελιών της περιοχής του Ολύμπου και πιο συγκεκριμένα στη διερεύνηση των μηχανισμών της αντιβακτηριακής τους δράσης συγκριτικά με το μέλι manuka. Δεδομένου του ελλείμματος γνώσης τόσο του εύρους όσο και των μηχανισμών της αντιβακτηριακής δράσης των Ελληνικών μελιών και ιδιαίτερα για τα μέλια της περιοχής του Ολύμπου δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία αντίστοιχη μελέτη έως σήμερα. 

Η παρούσα μελέτη πραγματοποιείται από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και συγκεκριμένα από τον επίκουρο Καθηγητή κ. Δημήτριο Μόσιαλο, ο οποίος θα υλοποιήσει και το ερευνητικό έργο. Τα επιστημονικά ευρήματα της προτεινομένης μελέτης μπορούν να αξιοποιηθούν ώστε, μελλοντικά, να υπάρξει ισχυρισμός υγείας όσον αφορά τα μέλια της περιοχής του Ολύμπου.

Η αντιμικροβιακή δράση του μελιού οφείλεται σε διάφορους παράγοντες όπως το χαμηλό pH και η υψηλή συγκέντρωση Η2Ο2. Η χημική ένωση μεθυλγλυοξάλη και το αντιμικροβιακό πεπτίδιο bee defensin-1 ταυτοποιήθηκαν πρόσφατα ως σημαντικοί παράγοντες της αντιβακτηριακής δράσης συγκεκριμένων τύπων μελιού . Η αντιμικροβιακή δράση ποικίλει ανάμεσα στους διάφορους τύπους μελιού και εξαρτάται κυρίως από την βοτανική προέλευση, την γεωγραφική περιοχή και κλιματολογικούς παράγοντες.

Νυκτερινή μεταφορά κυψελών και μερικά κόλπα για γρήγορη δουλειά...

$
0
0



Γράφει η μελισσοκόμος Μαρία Βαλαβάνη...
Νυκτερινή μεταφορά κυψελών με φακό...στο μπράτσο...
Όταν μεταφέρουμε κυψέλες τη νύκτα, είναι δύσκολο να έχουμε σωστό φωτισμό σε κάθε βήμα μας γιατί τα χέρια μας είναι απασχολημένα με τις κυψέλες και δεν μπορούμε να κρατάμε ταυτόχρονα και φακό στο χέρι...


Μπορεί να χρησιμοποιούμε τα φώτα του αυτοκινήτου ή κάποιο μεγάλο προβολέα με μπαταρία για γενικό φωτισμό του χώρου, αλλά και πάλι δεν θα καταφέρουμε να φωτίσουμε επαρκώς τα σημεία που πατούν τα ποδαράκια μας.

Μια λύση είναι ο φακός κεφαλής, αλλά φορώντας μελισσοκομική μάσκα, είναι κομματάκι δύσκολο να στερεωθεί σωστά στο κεφάλι μας.

Έτσι όταν πρόσφατα βρήκα ένα μικρό πλακέ φακό, σκέφτηκα ότι αντί για φακό κεφαλής θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω ένα φακό...στο χέρι και συγκεκριμένα πάνω στο μπράτσο, ώστε τα χέρια να μένουν ελεύθερα για το κουβάλημα κυψελών.



Είναι ένα πολύ ελαφρύ φακουδάκι με λάμπες led γεγονός που του επιτρέπει να έχει πολύ δυνατό φωτισμό με ελάχιστη κατανάλωση ενέργειας.

Επίσης το ότι είναι πλακέ, το κάνει πολύ εύχρηστο στο να στερεωθεί στο χέρι μας με ένα απλό λάστιχο.





Έχει και ένα γατζάκι ενσωματωμένο που επιτρέπει να το κρεμάσουμε όπου αλλού είναι εφικτό...




δύο πηγές φωτισμού για χρήση στο χέρι...






ως και μαγνητάκι ενσωματωμένο !



Στο μπράτσο πάντως, που είναι και το ζητούμενο, εφαρμόζει καλύτερα με ένα απλό φαρδύ λάστιχο όπως αυτά που βάζουμε στις πυτζάμες...




(προσπάθησα με το δεξί μου χέρι να φωτογραφίσω ...το αριστερό εν ώρα "υπηρεσίας"κατά τη διάρκεια της τελευταίας νυκτερινής μεταφοράς κυψελών)

Το βολεύτηκα αρκετά, έβλεπα που πατούσα μέσα στη νύκτα έχοντας και τα δυο μου χέρια εντελώς ελεύθερα...οπότε το συστήνω ανεπιφύλακτα αν σας αρέσει σαν ιδέα και θέλετε να το δοκιμάσετε στην επόμενη νυκτερινή μεταφορά.

Καλά κουβαλήματα ...με φως επί μπράτσου.

Επιμέλεια: Μαρία Βαλαβάνη - Μελισσοκόμος
Πηγή: olameliladistimani.blogspot.gr

Το Βάψιμο της βασίλισσας: Δείτε πως γίνεται, τόσο απλά!

$
0
0


Σήμερα θα δούμε το βάψιμο της βασίλισσας. Πολύ απλή μέθοδος με τη χρήση ειδικού εργαλείου για 100% επιτυχία. Ιδανικό θα έλεγα για όσους φοβούνται να την πιάσουν στο χέρι η να την βάψουν επι τόπου καθώς κινείται πάνω στο πλαίσιο.


Η διαδικασία έχει ως εξής. Βάζουμε τη βασίλισσα μέσα στο κλουβάκι και αφού τη βάψουμε περιμένουμε λίγα λεπτά να στεγνώσει το χρώμα, έτσι ώστε να μην αναστατωθούν οι μέλισσες και την σκοτώσουν.

Το βάψιμο της βασίλισσας εξυπηρετεί πολύ το μελισσοκόμο και τους χειρισμούς στα μελίσσια του. Μια "σημαδεμένη"βασίλισσα εντοπίζεται πολύ γρήγορα στις επιθεωρήσεις και η δουλειά γίνεται γρήγορα. Μια βασίλισσα που είναι βαμμένη κάνει μπαμ από "μακριά". Κάθε χρόνο βάφουμε με συγκεκριμένο χρώμα τις βασίλισσες για να ξέρουμε ποιας χρονιάς είναι. Φέτος είναι το μπλέ, ενώ πέρυσι το πράσινο!
Δείτε πιο αναλυτικά τα χρώματα της βασίλισσας κάθε χρόνο!
2010, 2020 και 2015ΜΠΛΕ
2011, 2021 και 2016ΑΣΠΡΟ
2012, 2022 και 2017 ΚΙΤΡΙΝΟ
2013, 2023 και 2018ΚΟΚΚΙΝΟ
2014 και 2019ΠΡΑΣΙΝΟ
Δείτε το βίντεο...




Δεύτερος τρόπος - Πιάνοντας την στο χέρι!







Πώς μπορώ να απομακρύνω τις μέλισσες από μια πηγή νερού

$
0
0


Πώς μπορώ να απομακρύνω τις μέλισσες από μια πηγή νερού π.χ. από μια πισίνα;

Απάντηση...
Σ’ αυτή την περίπτωση η πρόληψη είναι η προτιμότερη λύση. Δηλαδή φροντίσετε να δώσετε  στα μελίσσια νερό ώστε να μην αναγκαστούν να πάνε στην πισίνα ή την βρύση κάποιου γειτονικού σπιτιού.


Για να απομακρύνετε τις μέλισσες από μια συγκεκριμένη πηγή όπως γράψαμε και σε παλαιότερα τεύχη της Μελ. Επιθεώρησης μια λύση είναι να μεταφέρετε τα μελίσσια σε απόσταση τουλάχιστον 6 χιλμ. μακριά για 2 εβδομάδες, έτσι ώστε να χάσουν την μνήμη τους και όταν τα επαναφέρετε να φροντίσετε να τους εξασφαλίσετε μια καθαρή και προσιτή πηγή νερού.

Μια δεύτερη λύση, είναι να χρησιμοποιήσετε απωθητικές ουσίες οι οποίες θα διώξουν τις μέλισσες. Η ουσία που συνήθως χρησιμοποιείται ως απωθητικό των μελισσών είναι η φαινόλη γνωστή και ως καρβολικό οξύ ή φαινικό οξύ. Το καρβολικό οξύ  είναι άχρωμο κρυσταλλικό στερεό, είναι δηλητηριώδες και προκαλεί εγκαύματα  στο δέρμα γι’ αυτό και η χρήση του απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή (γάντια, μάσκα και άλλες προφυλάξεις).

Το καρβολικό οξύ χρησιμοποιήθηκε για την αποστείρωση χειρουργικών εργαλείων  και για τον αρωματισμό των υπονόμων και των αποχετεύσεων.  Στην μελισσοκομία χρησιμοποιήθηκε πριν από αρκετά χρόνια  για την απομάκρυνση των μελισσών από τον μελιτοθάλαμο την εισαγωγή βασιλισσών και την μεταφορά του μελισσιού από την παλιά του κυψέλη σε νέα με φύλλα κηρήθρας (αντί τινάγματος). Η χρήση του εγκαταλείφθηκε γιατί αφήνει οσμή στο μέλι η οποία είναι ιδιαίτερα έντονη όταν το μέλι θερμαίνεται.

Το καρβολικό οξύ το αγοράζει κανείς από φαρμακεία ή καταστήματα χημικών προϊόντων. Η κρυσταλλική αυτή ουσία διαλύεται σε χλιαρό νερό 25% με ιδιαίτερη προσοχή γιατί είναι έντονο διαβρωτικό και εάν πέσει στα χέρια προκαλεί εγκαύματα ενώ δύσκολα απομακρύνεται από τα ρούχα. Με ένα ψεκαστήρα χειρός ψεκάζετε στην εξωτερική επιφάνεια της περιοχής που θέλετε να απομακρύνετε τις μέλισσες. Καλό θα είναι να κατασκευάσετε λωρίδες από κόντραπλακέ τις οποίες θα ψεκάσετε με το διάλυμα και τις οποίες μπορείτε  αργότερα να απομακρύνετε.

Την λύση των απωθητικών ουσιών και ιδιαίτερα του καρβολικού οξέος δεν την συνιστούμε αλλά την αναφέρουμε γιατί γράφτηκε παλαιότερα στην Μελισσοκομική Επιθεώρηση (1987-1988) και μεταφέρθηκε αυτούσια σε κάποια μελισσοκομικά ιστολόγια. Τονίζουμε ιδιαίτερα την επικινδυνότητα του καρβολικού οξέος ως δηλητήριο και διαβρωτικού μέσου.  

Πηγή: Εργαστήριο Μελισσοκομίας ΑΠΘ

ΜΑΘΗΜΑΤΑ μελισσοκομίας - Τρύγος (ΒΙΝΤΕΟ)

$
0
0


Ένα πολύ όμορφο βίντεο θα δούμε και σήμερα. Ο τρύγος του μελιού και μικρά μυστικά από τον μελισσοκόμο Ν. ΠΑΛΑΙΟΚΩΣΤΑ.  Πρόκειται για πνευματική ιδιοκτησία του Ιωσήφ Παπαδόπουλος. Το βίντεο κοινοποιήθηκε στις 16 Οκτωβρίου 2013. Απολαύστε το .....





Ο 10λογος του μελιού: Για εύκολες και καλές πωλήσεις!

$
0
0

Σήμερα θα σας αποκαλύψουμε δέκα «μυστικά» που αν τα γνωρίζουμε και τα εφαρμόζουμε πιστά, θα εξασφαλίσουμε μέλια άριστης ποιότητας, που θα πουληθούνε εύκολα και σε καλές τιμές, βελτιώνοντας έτσι το μελισσοκομικό μας εισόδημα.

Στο χθεσινό μας άρθρο, αναφερθήκαμε στις βασικές έννοιες της ποιότητας του μελιού και επισημάναμε πόσο σημαντικό είναι, εμείς οι έλληνες μελισσοκόμοι, να προασπίσουμε, με νύχια και με δόντια, την καλή φήμη που έχει το ντόπιο ελληνικό μέλι, και να κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να διατηρήσουμε τη θετική εικόνα που υπάρχει μέσα στη συνείδηση του έλληνα καταναλωτή, γι αυτό το υπέροχο προϊόν!

Με νουθεσίες όμως και ευχολόγια, δεν προκύπτουν αποτελέσματα. Για να γίνει αυτό, για να κάνουμε πράξη την καλή και αδιαμφισβήτητη ποιότητα του μελιού που παράγουμε, θα πρέπει να ακολουθήσουμε κάποιους συγκεκριμένους κανόνες, χωρίς παρεκκλίσεις και χωρίς «εκπτώσεις».

ΠΡΩΤΟ: Σταματάμε κάθε είδους τροφοδοσία, είκοσι τουλάχιστον μέρες πριν την έναρξη της ανθοφορίας κατά την οποία προσδοκάμε να συλλέξουν και αποθηκεύσουν μέλι τα μελίσσια μας – βασική ανθοφορία. Σε καμιά περίπτωση δεν τροφοδοτούμε κατά τη διάρκεια της βασικής ανθοφορίας.

ΔΕΥΤΕΡΟ: Προσανατολιζόμαστε σε αφάρμακες-βιοτεχνικές μεθόδους αντιμετώπισης των ασθενειών. Αν αυτό δεν είναι αρκετό (?), επιλέγουμε σκευάσματα πιο ήπια και περισσότερο φιλικά προς το περιβάλλον, όπως οργανικά οξέα – τα επονομαζόμενα και βιολογικά!
Όλες οι θεραπευτικές μας παρεμβάσεις, μέσω σκευασμάτων, εφαρμόζονται μετά τον τρύγο ή τρεις τουλάχιστον μήνες πριν απ αυτόν.
Σε καμιά περίπτωση δεν εφαρμόζουμε θεραπευτικές αγωγές κατά τη φάση της βασικής ανθοφορίας. Αν, λόγω απόλυτης ανάγκης, γίνει κάτι τέτοιο, δεν τρυγάμε το μέλι αυτό.

ΤΡΙΤΟ: Αν για την αντιμετώπιση των ασθενειών καταφύγουμε σε φαρμακευτικές αγωγές, τότε χρησιμοποιούμε μόνο εγκεκριμένα σκευάσματα, ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες του κατασκευαστή τους. Τα φάρμακα τοποθετούνται πάντα στον εμβρυοθάλαμο  και ποτέ στα πατώματα. Σε καμιά περίπτωση δεν χρησιμοποιούμε αντιβιοτικά σκευάσματα για να αντιμετωπίσουμε-προλάβουμε  τυχόν ασθένειες των μελισσιών μας.

ΤΕΤΑΡΤΟ: Απολυμαίνουμε κάθε χρόνο συστηματικά τις κυψέλες μας και αλλάζουμε κάθε 3 ή το αργότερο 4 χρόνια τις παλιές μαύρες κηρήθρες.

ΠΕΜΠΤΟ: Δεν κάνουμε καταχρηστική χρήση του καπνίσματος, κατά τον τρύγο. Εναλλακτικά, αντί για καπνιστήρι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ψεκαστήρι νερού.

ΕΚΤΟ: Τρυγάμε κηρήθρες που έχουν τουλάχιστον κατά τα ¾  της επιφανείας τους σφραγισμένα μέλια. Δεν τρυγάμε κηρήθρες που περιέχουν γόνο και μέλια που βρίσκονται κοντά σε γόνο.

ΕΒΔΟΜΟ: Οι χώροι του πραγματοποιείται ο τρύγος, πρέπει να είναι προσεγμένοι, να μην έχουν οσμές, σκόνες, καπνούς και υπερβολική υγρασία. Τα μηχανήματα και τα σκεύη που χρησιμοποιούνται για τον τρύγο πρέπει να έχουν πλυθεί και ξεπλυθεί με απορρυπαντικό και άφθονο ζεστό νερό.

ΟΓΔΟΟ: Το μέλι που έχει τρυγηθεί να φιλτράρεται αποτελεσματικά μέσα από λεπτά φίλτρα να γίνεται αφαίρεση του αφρού και τα δοχεία αποθήκευσης να γεμίζονται μέχρι πάνω, για την αποβολή όλου του υπάρχοντος αέρα.

ΕΝΑΤΟ: Το μέλι χρειάζεται να θερμανθεί για να γίνει πιο εύκολη η επεξεργασία του. Η θέρμανση του γίνεται σε δοχεία διπλού τοιχώματος και σε καμιά περίπτωση η θερμοκρασία του δεν πρέπει να ξεπεράσει τους 45οC.
Τα βάζα και τα δοχεία της συσκευασίας πρέπει να είναι κατάλληλα για τρόφιμα και να έχουν πλυθεί, ξεπλυθεί και στεγνώσει καλά, πριν από τη χρήση τους, ενώ θα πρέπει να σφραγίζονται ερμητικά, για να μη μπορεί να εισχωρήσει αέρας. Τα γυάλινα και διάφανα πλαστικά βάζα δεν θα πρέπει να μένουν εκτεθειμένα για μεγάλο χρονικό διάστημα στην ηλιακή ακτινοβολία.

ΔΕΚΑΤΟ: Αποφεύγουμε τις άσκοπες αναμείξεις μελιών και ενημερώνουμε τους καταναλωτές πως η κρυστάλλωση του μελιού είναι ένα απολύτως φυσικό φαινόμενο. Ακόμα του δίνουμε οδηγίες για την ασφαλή αποθήκευση και διατήρησή του, ενώ δεν σταματάμε να «προπαγανδίζουμε» όπου βρεθούμε και όπου σταθούμε τις ευεργετικέ ιδιότητες του μελιού και την υπεροχή της ντόπιας παραγωγής έναντι των εισαγόμενων  αντίστοιχων προϊόντων.

Κλίνοντας, να επισημάνουμε πως σήμερα, αποφύγαμε τις εκτενείς περιγραφές στα επί μέρους θέματα. Κάναμε αυτή την επιλογή σκόπιμα, για να δώσουμε στο άρθρο μας την μορφή ενός πραγματικού δεκάλογου, που θα μπορεί ο κάθε ενδιαφερόμενος, μελισσοκόμος αναγνώστης να εκτυπώσει και αναρτήσει σε κάποιο χώρο του, για να του θυμίζει ανά πάστα στιγμή ποιες είναι οι «υποχρεώσεις» του, απέναντι στον εαυτό του, στην οικογένειά του και στον έλληνα καταναλωτή!

Επιμέλεια: Μανόλης Δερματης, ερευνητής μελισσοκόμος, συγγραφέας του βιβλίου "Η Ιστορία Μιας Βασίλισσας"



Μετκάλφα: Μια μελιτοφορία με πλούσιο μέλι εξαπλώνεται σε όλη την Ελλάδα...

$
0
0


Του μελισσοκόμου Κώστα Μυγδανάλευρου...
Το πολυφάγο αυτό μικρό έντομο, είναι μια μικρή πεταλούδα της οικογένειας Φλατίδαι (Flatidae)
Από πολλούς μελισσοκόμους θεωρείται ευλογία για την Ελληνική μελισσοκομία, οι αγρότες και γενικότερα αυτοί που ασχολούνται με την δενδροκομία το θεωρούν κατάρα για τις παραγωγές τους.

Η άμεση βλάβη στα καρποφόρα φυτά δεν φαίνεται, όμως η έμμεση ζημιά γίνεται αντιληπτή κατά την συλλογή των καρπών και φρούτων, αφού έχουμε νανισμό των βλαστών, νέκρωση των φύλλων, δυσπλασία και ξήρανση των σπόρων, με αποτέλεσμα την μείωση της παραγωγής και συνεκδοχικά της οικονομικής ζημίας των καλλιεργητών.

Μικρά μελισσοκομεία, νέων συναδέλφων μελισσοκόμων, που φοβούνται μην χάσουν τα μελίσσια τους από τα ραντίσματα και δεν τα πάνε στα βαμβάκια, μετά τις λυγαριές η συλλογή μελιού μετκάλφα είναι η πιο ενδεδειγμένη.

Πατρίδα του θεωρείται η Αμερικανική ήπειρος, όμως στα τέλη της δεκαετίας του 1970 γίνεται αντιληπτή η παρουσία του στην Ιταλία, στην επόμενη εικοσαετία είχε διαδοθεί σε όλα τα κράτη της νότιας Ευρώπης και η εξάπλωσή του αυξάνεται συνεχώς.


Εκκολαπτώμενες μικρές προνύμφες Μετκάλφα (Metcalfa pruinosa) σε πρώτο στάδιο ανάπτυξης τους

Στην Ελλάδα την πρώτη του εμφάνιση την έκανε αρχές του 2000 στην Ήπειρο και μέχρι σήμερα έχει εξαπλωθεί σε όλη την χώρα, λόγω της μεγάλης κινητικότητας των ενηλίκων εντόμων και ελλείψει φυσικών εχθρών του. Η διασπορά του υπολογίστηκε σε 3 έως 4 χιλιόμετρα κατ'έτος.

Παρασιτεί σε όλα σχεδόν τα άγρια και ήμερα δένδρα και θάμνους. Χώνοντας την μικρή αλλά ισχυρή προβοσκίδα τους στον κορμό των τρυφερών νεαρών βλαστών, μία διαδικασία περίπου 5 λεπτών. Απομυζούν τους χυμούς και αποβάλουν υγρά πλούσια σε ζάχαρα, τα μελιτώματα, σε σημαντικές ποσότητες. Έτσι γίνεται ένα εξαιρετικά ευνοϊκό υπόστρωμα για να αναπτυχθούν μύκητες (saprophyte) που θα προσβάλουν φρούτα και καρπούς (φωτο 2).


Αποικία με προνύμφες Μετκάλφα (Μetcalfa pruinosa), πάνω σε κλαδί Σφενδάμου (Acer)

Το μελίτωμα του μετκάλφα είναι μια καλή τροφή για πολλά είδη εντόμων αλλά και πολύ ελκυστικό για τις μέλισσες, ειδικά κατά τις 3-4 ημέρες μετά από μια καλοκαιρινή βροχή. Όμως η δυνατή και σε διάρκεια καλοκαιρινή βροχή ξεπλένει τις αποικίες των νεαρών μετκάλφα με αποτέλεσμα να έχουμε μείωση της παραγωγής μελιτώματος τόσο σε ποσότητα όσο και διάρκειας ημερών. Κακό επίσης κάνει η πολύ μεγάλη ζέστη, ο καύσωνας, σταματά την μεγάλη ποσότητα παραγωγής μελιτώματος. Η ευρεία χρήση φυτοπροστατευτικών φαρμάκων μειώνει τους πληθυσμούς του μετκάλφα, έτσι έχουμε ακόμη περισσότερη μείωση μελιτώματος.


Δεν πρέπει να συγχέουμε το Μετκάλφα, με αυτό το έντομο που φέρει την διεθνή ονομασία Αγαλμάτιο (Agalmatium sp.)

Τα ενήλικα άτομα έχουν μήκος με τα φτερά από 6 έως 9 εκατοστά, τα μάτια τους είναι κίτρινα και οι κεραίες τους ευρίσκονται ακριβώς κάτω από τα μάτια τους στις πλευρές του κεφαλιού. Τα θηλυκά είναι μεγαλύτερα σε μέγεθος από τα αρσενικά. Σαν ενήλικα περνούν 3 φάσεις χρωματικής ανάπτυξης, πρώτα λευκό, μετά καφέ και τέλος γκρι.

Περίοδος ζευγαρώματος των Μετκάλφα είναι σχεδόν ένας μήνας, από τέλος Αυγούστου έως τέλος Σεπτεμβρίου κατά την διάρκεια της νύκτας. Το θηλυκό γεννά από 80 έως 100 αυγά τα οποία αποθέτει στον ξυλώδη ιστό δένδρων, σε σχισμές κορμών και κάτω από φλοιούς οπωροφόρων και καρποφόρων δένδρων και φυτών. Μένουν εκεί ξεπερνώντας την κρίσιμη και δύσκολη εποχή του χειμώνα, επωάζουν τον Μάιο, μέχρι να δημιουργηθούν δηλαδή οι κατάλληλες συνθήκες υγρασίας και θερμοκρασίας στην περιοχή τους.


Σταγόνες μελιτώματος σε αποικία Μετκάλφα (Metcalfa pruinosa) πάνω σε κορμό φτελιάς (Ulmus minor)

Οι προνύμφες έχουν χρώμα λευκό που στο φως του ήλιου κάποιες ιριδίζουν, η διάρκεια ανάπτυξης τους είναι περί τις 42 ημέρες και περνούν από πέντε διαδοχικά στάδια ανάπτυξης. Καλύπτονται από μακριά κηρώδη νήματα που εκκρίνουν από αδένες στο τέλος της κοιλιάς και των πόρων όλου του σώματός τους. Αυτή η κέρινη ουσία, τις προστατεύει κατά την παραγωγή άφθονου μελιτώματος από φυσικούς εχθρούς (Neodryinus typhlocybae) και διάφορους θηρευτές. Είναι πολύ κινητικές και πηδούν σαν μικρές ακρίδες μόλις ενοχληθούν. Το μέγεθός τους δεν ξεπερνά τα 6 χιλιοστά.


Οι πρώτες 3 εκδερματώσεις προνύμφης μετκάλφα (Metcalfa pruinosa)

Σαν νεαρές προνύμφες ζούνε ομαδικά στο κάτω μέρος των φύλλων όπου και τρέφονται, στην συνέχεια αφού κάνουν την πέμπτη εκδερμάτωση τους (ένα υπόλευκο ημιδιαφανές πουκάμισο), αποικίζουν σε νεαρά κλαδιά δημιουργώντας την βαμβακάδα όπως εμείς την ξέρουμε. Μετά το στάδιο ανάπτυξης σαν προνύμφη, μετατρέπεται σε ανώριμη νύμφη και κατόπιν στο τελικό στάδιο σαν νύμφη, ενήλικας από τέλος Ιουνίου έως αρχές Οκτωβρίου.

Η διάρκεια παραγωγής μελιτώματος είναι πάνω από 45 ημέρες, από αρχές Ιουλίου έως και το δεύτερο δεκαήμερο του Αυγούστου. Αν ευνοήσει η χρονιά γίνονται δύο πολύ αποδοτικοί τρύγοι σε δυνατά μελίσσια.

Περιοχές που τους μήνες του καλοκαιριού δεν υπάρχουν ανθοφορίες, αλλά αποικίζει το έντομο μετκάλφα και είναι δύσκολη η μετακίνηση σε απομακρυσμένες περιοχές για συλλογή, προτιμάμε την κοντινή μετακίνηση κοντά σε παραποτάμια ή δασικά μέρη (πάνω από τρία χιλιόμετρα από το μελισσοκομείο μας) για συλλογή μελιού μετκάλφα. Μικρά μελισσοκομεία, νέων συναδέλφων μελισσοκόμων, που φοβούνται μην χάσουν τα μελίσσια τους από τα ραντίσματα και δεν τα πάνε στα βαμβάκια, μετά τις λυγαριές η συλλογή μελιού μετκάλφα είναι η πιο ενδεδειγμένη.

Επιμέλεια κειμένου: Κώστας Μυγδανάλευρος
Πηγή: melissomania.gr

Τι κρύβεται πίσω από τη μεγάλη φωτιά στην Εύβοια: Καταστρέφουν την Ελλάδα μας...

$
0
0


Για άλλη μια φορά, συμφέροντα κρύβονται πίσω από την Μεγάλη φωτιά στην Εύβοια, και αυτή τη φορά κανείς δεν μπορούσε να τα φανταστεί. Κάηκαν πάνω από 50.000 στρέμματα πυκνού δάσους από πεύκα, των οποίων η αξία ήταν ένας σκέτος θησαυρός, όχι μόνο για τους ντόπιους, τους κτηνοτρόφους κλπ αλλά για τους μελισσοκόμους που πήγαιναν στο δάσος απο δεκάδες χιλιόμετρα μακριά, για να βγάλουν πευκόμελο. Το δάσος της Βόρειας Εύβοιας είναι το πιο γνωστό μέρος παραγωγής πευκόμελου, όχι μονο στην Ελλάδα αλλά παγκοσμίως. Το πευκόμελο και ο εργάτης που παράγει το μελίτωμα δεν συναντάται πουθενά αλλού στο κόσμο εκτός απο την Ελλάδα και κάποιες συγκεκριμένες περιοχές στη Τουρκία.

Συνεπώς καταλαβαίνετε την αξία της Βόρειας Εύβοιας για τους μελισσοκόμους. Απο ειδήσεις που παρακολουθήσαμε τις τελευταίες ώρες, κάνουν λόγω, για 18 ανεμογεννήτριες ύψους 85 μέτρων και διαμέτρου 82 μέτρων. οι οποίες ήταν σχεδιασμένο να τοποθετηθούν στην Βόρεια Εύβοια, όμως λόγω της αυστηρής νομοθεσίας και του Δάσους, απαγορεύτηκε να προχωρήσουν οι εταιρίες κάθε ενέργεια. Δεν είναι καθόλου απίθανο λοιπόν αυτοί να ευθύνονται για την τεράστια καταστροφή και να ήταν ένας καλοσχεδιασμένος εμπρυσμός. Ποιός όμως ασχολείται άραγε για να διαλευκάνει την υπόθεση; Διότι όπως ξέρουμε, όταν τα χρήματα που παίζονται είναι πολλά, δεν αποδίδεται δικαιοσύνη!

Για τους μελισσοκόμους της Βόρειας Εύβοιας και όσους ήταν "νομάδες μελισσοκόμοι"στο μεγάλο νησί η κατάσταση ήταν δραματική, εφόσον οι περισσότεροι από τον φόβο τους φόρτωσαν όλα τα μελίσσια και τα μετέφεραν σε άλλη περιοχή άρων άρων. Μέσα σε λίγες ώρες τα φορτηγά ήταν γεμάτα μελίσσια και έφευγαν το ένα μετά το άλλο. Τέλος ερήμωσε ο τόπος και δεν έμειναν μελίσσια, τόσο που δεν έχουμε εικόνα τι συμβαίνει εκεί πέρα πλέον!

Όλοι μα όλοι θέλουμε να βρούμε ποιός το έκανε αυτό, και να τιμωρηθεί ο ένοχος. Είναι όμως ένας; Κοιτάζουμε τη χώρα μας να καταστρέφεται, και περιμένουμε κάποιον άλλον να δράσει για εμάς, ενώ εμείς καθόμαστε στο καναπέ αραχτοί και βλέπουμε τηλεόραση. Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε την Ελλάδα μας να βιάζεται, να καίγεται, να λεηλατείτε και κανένας να μην τιμωρείτε, αλλά και κανένας να μην κάνει απολύτως τίποτα για να τους σταματήσει. Η περίπτωση της Χαλκιδικής είναι άλλη μια τεράστια οικολογική καταστρογφή που βιώνει η χώρας μας, αλλά δεν είναι μόνο αυτή. Δεκάδες φωτιές κατα μήκος όλης της Χώρας, αφήνουν χιλιάδες στρέμματα Ελληνικής γής, σε στάχτη. Και αυτό είναι που θέλουν πολύ να βλέπουν μερικοί, αλλά πρέπει να πάρουμε άμεσα μέτρα! Εμείς οι ίδιοι!!! Γιατί όλα μπορούν να αλλάξουν, αρκεί να υπάρχει ΔΥΝΑΜΗ ΨΥΧΗΣ και ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΗ ΜΑΣ!!!

Ποιο μέλι είναι το καλύτερο;

$
0
0


Tο μέλι που παράγεται στη χώρα μας διαφέρει από περιοχή σε περιοχή τόσο πολύ, ώστε να ικανοποιεί εντελώς διαφορετικές γευστικές απαιτήσεις. Eμείς σας παρουσιάζουμε τις κυριότερες ποικιλίες και σας δίνουμε τα χαρακτηριστικά τους, ώστε την επόμενη φορά που θα αγοράσετε μέλι, να διαλέξετε αυτό που σας αρέσει περισσότερο.

Tο μέλι δεν είναι απλώς μια γλυκαντική ύλη όπως η ζάχαρη, πρόκειται για κάτι πολύ περισσότερο. Eίναι ένα μοναδικό στο είδος του προϊόν, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, άρωμα και γεύση. Oι διαφορές μεταξύ των ανθόμελων και αυτών που προέρχονται από κωνοφόρα δέντρα είναι σημαντικές. Tα ανθόμελα, για παράδειγμα, περιέχουν υπολείμματα γύρης. Tα μέλια από κωνοφόρα δέντρα είναι πλούσια σε μεταλλικά άλατα. Tα μέλια που προέρχονται από νέκταρ είναι ανοιχτόχρωμα, ελαφρύτερα και κρυσταλλώνουν, ενώ τα μέλια από μελίτωμα είναι σκουρόχρωμα και κρυσταλλοποιούνται λιγότερο. Yπάρχουν, επίσης, αρκετές διαφορές μεταξύ όλων των μελιών όσον αφορά τη χημική τους σύσταση. Έτσι, τα ανθόμελα έχουν μεγαλύτερο ποσοστό γλυκόζης και φρουκτόζης (μεγαλύτερο από 65%), ενώ τα μέλια από κωνοφόρα δέντρα έχουν μικρότερο ποσοστό (από 38-65%).



Πευκόμελο
Tο 65% περίπου της συνολικής παραγωγής μελιού στην Eλλάδα προέρχεται από τα πεύκα. Tο πεύκο, μάλιστα, θεωρείται το σημαντικότερο μελισσοκομικό φυτό της χώρας μας. Oι κυριότερες περιοχές παραγωγής πευκόμελου είναι η βόρεια Eύβοια, η Xαλκιδική, η Θάσος, η Σκόπελος, η Zάκυνθος και η Pόδος.
Γεύση: Λόγω της χαμηλής συγκέντρωσης σακχάρων, δεν είναι πάρα πολύ γλυκό.
Άρωμα: Iδιαίτερο. Kάποιοι το παρομοιάζουν με το άρωμα ιωδίου.
Xρώμα: Tο πευκόμελο είναι πιο σκούρο από το θυμαρίσιο. Eκείνο μάλιστα που παράγεται την άνοιξη είναι πιο ανοιχτόχρωμο και πιο διαυγές από εκείνο που παράγεται το φθινόπωρο.
Kρυστάλλωση: Tο πευκόμελο ζαχαρώνει σχετικά αργά, αφού η φυσική περιεκτικότητά του σε γλυκόζη είναι χαμηλή. Συγκεκριμένα, τα αμιγή πευκόμελα παραμένουν ρευστά, δηλαδή χωρίς να κρυσταλλώσουν, για περισσότερο από ενάμιση χρόνο.
Θρεπτική αξία: Tο πευκόμελο θεωρείται μέλι υψηλής θρεπτικής αξίας και αυτό οφείλεται κυρίως στο μεγάλο αριθμό διαφορετικών ουσιών που υπάρχουν στη σύστασή του. Aπό τις ουσίες αυτές επικρατούν τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία (το ασβέστιο, το μαγνήσιο, ο ψευδάργυρος, ο σίδηρος, ο χαλκός κλπ.), τα οποία βρίσκονται σε μεγάλες συγκεντρώσεις στα ελληνικά πευκόμελα.

Mέλι ελάτης
Mία από τις καλύτερες και ακριβότερες κατηγορίες μελιού. Ξεχωρίζει για τη χαρακτηριστική του εμφάνιση. Eίναι ιδιαίτερα πυκνόρρευστο. Yπολογίζεται ότι το 5-10% περίπου του μελιού που παράγεται στην Eλλάδα είναι ελατήσιο. Προέρχεται κυρίως από τις ορεινές περιοχές της Eυρυτανίας, της Πίνδου, του Oλύμπου, από τα βουνά Mαίναλο, Πάρνωνα και Xελμό στην Πελοπόννησο και από την Πάρνηθα στην Aττική.
Γεύση: Tο συγκεκριμένο είδος μελιού διακρίνεται για την ιδιαίτερα καλή του γεύση.
Άρωμα: Δεν παρουσιάζει έντονο άρωμα.
Xρώμα: Ποικίλλει ανάλογα με την περιοχή προέλευσής του. Έτσι, το μέλι ελάτης από τη Bυτίνα Aρκαδίας ξεχωρίζει λόγω των κρεμ ανταυγειών που δημιουργούνται στο εσωτερικό του και λέγεται «Bανίλια ελάτης». Γενικά, το μέλι ελάτης έχει έντονα μελί χρώμα, σε άλλες περιοχές πιο σκούρο και σε άλλες πιο ανοιχτό.
Kρυστάλλωση: Λόγω του χαμηλού ποσοστού γλυκόζης, δεν κρυσταλλώνει.
Θρεπτική αξία: Eίναι πλούσιο σε ιχνοστοιχεία (κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο, σίδηρο κλπ.). Περιέχει βιταμίνες σε πολύ μικρές ποσότητες, αλλά ακόμα και αυτή η μικρή ποσότητα βοηθάει στην καλύτερη αφομοίωση των σακχάρων από τον ανθρώπινο οργανισμό.

Mέλι καστανιάς
Παράγεται από το νέκταρ και τις μελιτώδεις εκκρίσεις της καστανιάς, που θεωρείται καλό μελισσοκομικό φυτό και αρκετά διαδεδομένο στα ορεινά της Eλλάδας. Στη Mακεδονία, μέλι καστανιάς συλλέγεται κυρίως στη χερσόνησο του Αγίου Όρους.
Γεύση: Δυνατή, ελαφρώς πικρή και διαρκείας. H γεύση του καστανόμελου είναι τόσο έντονη, που μια μικρή αναλογία μπορεί να υπερκαλύψει τη γεύση άλλων μελιών.
Άρωμα: Έντονα αρωματικό μέλι.
Xρώμα: Ποικίλλει ανάλογα με την προέλευσή του από ανοιχτό καφέ μέχρι σκούρο καφέ και μαύρο, αν πρόκειται για μελίτωμα.
Kρυστάλλωση: Kρυσταλλώνει αργά μετά από 1-2 χρόνια.
Θρεπτική αξία: Πλούσιο σε ιχνοστοιχεία.



Mέλι εσπεριδοειδών
Tα εσπεριδοειδή (πορτοκαλιά, λεμονιά) αποτελούν μια σημαντική πηγή νέκταρος για την παραγωγή μελιού. Tο μέλι εσπεριδοειδών (κυρίως το μέλι πορτοκαλιάς) είναι ιδιαίτερα αρωματικό. Παράγεται κυρίως στα νησιά (Xανιά, Πόρο κλπ.), στην Πελοπόννησο και στην Ήπειρο.
Γεύση: Eξαιρετικά ιδιαίτερη γεύση.
Άρωμα: Έντονο, υπέροχο άρωμα.
Xρώμα: Aνοιχτό κίτρινο.
Kρυστάλλωση: Kρυσταλλώνει πολύ γρήγορα, γι’ αυτό καλό είναι να καταναλώνεται σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Θρεπτική αξία: Για να διατηρηθεί η θρεπτική αξία αυτού του τύπου μελιού, θα πρέπει να καταναλώνεται σε σύντομο χρονικό διάστημα και να προφυλάσσεται από υψηλές θερμοκρασίες.

Θυμαρίσιο
Θεωρείται αρίστης ποιότητας μέλι. Aνήκει στα ανθόμελα, αλλά στην πραγματικότητα αποτελεί ξεχωριστή κατηγορία λόγω των έντονων αρωματικών και γευστικών χαρακτηριστικών του. H όψη του είναι ιδιαίτερα ελκυστική, γι’ αυτό και το προτιμούν συνήθως οι καταναλωτές. H μεγάλη του όμως ζήτηση οφείλεται και στο γεγονός ότι, αν αναμειχθεί με άλλους τύπους μελιών (ακόμα και σε μικρές ποσότητες), επηρεάζει καθοριστικά το άρωμά τους. H παραγωγή του ανέρχεται περίπου στο 10% της συνολικής παραγωγής μελιού της Eλλάδας. Oι καλύτερες περιοχές παραγωγής θυμαρίσιου μελιού θεωρούνται τα ελληνικά νησιά και ιδιαίτερα η Kρήτη και τα Kύθηρα.
Γεύση: Tο θυμαρίσιο μέλι έχει ευχάριστη γεύση, αλλά ορισμένες φορές, λόγω υψηλής συγκέντρωσης σε φρουκτόζη, αφήνει μια αίσθηση καψίματος στο στόμα.
Άρωμα: Έντονα αρωματικό μέλι.
Xρώμα: Συνήθως ανοιχτό κεχριμπαρένιο. (Tο θυμαρίσιο μέλι της Aττικής και των Kυκλάδων είναι πιο ανοιχτό από το θυμαρίσιο μέλι της Kρήτης, που είναι σκούρο πορτοκαλί.)
Kρυστάλλωση: Tο συγκεκριμένο είδος μελιού ζαχαρώνει σε διάστημα 6-18 μηνών.
Θρεπτική αξία: Tο θυμαρίσιο μέλι θεωρείται ότι έχει τονωτικές και αντισηπτικές ιδιότητες.

Eρεικόμελο
Yπάρχουν δύο τύποι ερεικόμελου, με διαφορετικές ιδιότητες το καθένα. Έτσι, έχουμε το μέλι της φθινοπωρινής ερείκης και το ανοιξιάτικο μέλι ερείκης. H ανοιξιάτικη και η φθινοπωρινή ερείκη (ή σουσούρα) είναι από τα πιο σημαντικά μελισσοκομικά φυτά της Eλλάδας. Παράγεται σχεδόν σε όλη τη χώρα.

Φθινοπωρινό ερεικόμελο 
Γεύση: Είναι πιο γευστικό από αυτό της ανοιξιάτικης ερείκης και διακρίνεται για τη δυνατή γεύση του.
Άρωμα: Xαρακτηριστικό, λεπτό άρωμα.
Xρώμα: Kοκκινωπό.
Kρυστάλλωση: Λόγω της υψηλής φυσικής περιεκτικότητάς του σε γλυκόζη, κρυσταλλώνει πολύ γρήγορα (περίπου μέσα σε 1-3 μήνες) και γι’ αυτό δεν προσφέρεται για ανάμειξη με άλλα μέλια και για δημιουργία εμπορικών τύπων (χαρμάνια). Tο μέλι αυτό ξινίζει επίσης πιο εύκολα από τα άλλα είδη μελιού, γιατί έχει υψηλή υγρασία και μεγάλη περιεκτικότητα σε σακχαρομύκητες.
Θρεπτική αξία: Tο ερεικόμελο (κυρίως το φθινοπωρινό) θεωρείται ένα πολύ θρεπτικό είδος μελιού και ιδιαίτερα τονωτικό για τον ανθρώπινο οργανισμό, γι’ αυτό και πωλείται κυρίως σε καταστήματα υγιεινής διατροφής.

Aνοιξιάτικο ερεικόμελο
Tο μέλι αυτό, συγκριτικά με το φθινοπωρινό, είναι πιο ανοιχτόχρωμο και έχει διαφορετική γεύση. Xαρακτηρίζεται από υψηλή συγκέντρωση γλυκόζης.

Πως γίνεται το μέλι
Tο μέλι είναι ένα φυσικό προϊόν με γλυκιά γεύση που παράγεται από τις μέλισσες με τη φυσική επεξεργασία του νέκταρος που μαζεύουν από τα λουλούδια. Tο νέκταρ είναι ένα υδατικό διάλυμα διαφόρων σακχάρων, τα οποία η μέλισσα μετατρέπει με φυσική επεξεργασία σε μια γλυκαντική ύλη που ονομάζουμε μέλι. Oι μέλισσες, επίσης, παράγουν μέλι και από τα μελιτώματα που μαζεύουν από τα ζωντανά μέρη του φυτού και από τις εκκρίσεις εντόμων που ζουν σε αυτά. Oι τύποι του μελιού καθορίζονται από την ποικιλία των φυτών ή των δέντρων από τα οποία οι μέλισσες απορρόφησαν το νέκταρ ή το μελίτωμα. Aυτό μπορεί να προέρχεται από ένα μόνο φυτό ή δέντρο ή από μείγμα φυτών και δέντρων.

Aνθόμελα ποικίλης ανθοφορίας 
Πρόκειται για μια μεγάλη κατηγορία στην οποία ανήκουν πολλά είδη μελιού. O κύριος όγκος αυτής της παραγωγής στηρίζεται κυρίως στην ανοιξιάτικη ανθοφορία. Tα ανθόμελα έχουν ανοιχτό χρώμα και κρυσταλλώνουν πολύ εύκολα. 

Παραγωγή μελισσιών

$
0
0


Το μέλι δεν παράγεται: Συλλέγεται!

Και για να συλλεχθεί, πρέπει να αυξηθεί ο γόνος σε συλλέκτριες, με την επιδίωξη και του μελισσοκόμου. Αλλά οι  συλλέκτριες που θα γεννηθούν, ζουν μερικές καλοκαιρινές εβδομάδες και μερικούς μήνες το χειμώνα και ακόμη πρέπει αυτή η ολοκληρωμένη ανάπτυξη σε συλλέκτριες να συμπέσει χρονικά με την αρχή της μεγάλης ανθοφορίας, για συλλογή εισοδήματος.

Βέβαια, αυτή η επιδίωξη επηρεάζεται και από το κλίμα της περιοχής, τις μελισσοβοσκές που υπάρχουν σ’ αυτήν, τις καιρικές συνθήκες, όπως και από τη φυλή (ράτσα) των μελισσών, αν είναι ντόπια (εγχώρια) ή εισαγόμενη.

Στην Ελλάδα η αύξηση των μελισσών (ωοτοκία) αρχίζει την Άνοιξη και συνεχόμενα αυξάνεται μέχρι την αρχή ή το τέλος του Καλοκαιριού.

Στη συνέχεια όμως προοδευτικά μειώνεται, για να αρχίσει πάλι συγκρατημένη όμως ανάπτυξη, τόση, όση χρειάζεται για το ξεχειμώνιασμα, δηλαδή μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου και συνεχίζεται συγκρατημένα μέχρι και τον Απρίλη.

Αυτή η τελευταία χρονική περίοδος είναι η πιο επικίνδυνη, γιατί γεννιούνται λίγες μέλισσες, αλλά πεθαίνουν περισσότερες, οι παλιές μέλισσες και ακόμη μειώνονται και οι τροφές από την τροφοδότηση του νεογέννητου πληθυσμού, οπότε πλησιάζει ο κίνδυνος έλλειψης πείνας και λιμοκτονίας.

Αυτός ο φόβος μας πιέζει να επιθεωρήσουμε τα μελίσσια στις αρχές του Μάρτη και να διαπιστώσουμε ότι:

Δυνατά μελίσσια

Μελίσσια που διαχείμασαν σωστά έχουν 10 – 15.000 μέλισσες και είναι κανονικά. Αυτά θα επιταχύνουν την ανάπτυξή τους, μετά τα μέσα του Μάρτη και περί τα μέσα του Απρίλη θα έχουν αβγογέννα 1.000 – 1.500 την ημέρα, για να ακολουθήσει διάστημα 40 περίπου ημερών που τότε συντρέχει και η έκρηξη της ανοιξιάτικης ανθοφορίας, την οποία θα εκμεταλλευτεί  επάξια με τον δυναμικό πληθυσμό του των 30 – 40.000 μελισσών

Σε τέτοια δυνατά μελίσσια θα επισπεύδεται η διαδικασία της «σμηνουργίας» αν δεν ληφθούν κατάλληλα μέτρα για να μην μας φύγουν αφεσμοί. Αυτές οι μέλισσες λέγονται «καλοκαιρινές» με μικρά όρια ζωής, 5 – 6 εβδομάδων, έργου (αποστολής) να συλλέξουν προμήθειες για τις αδελφές τους, τον χειμώνα και της επιβίωσης του μελισσιού τους.

Στα μισά του Ιουλίου μειώνεται πολύ η ωοτοκία και ο πληθυσμός πέφτει στις 15 – 20.000 μέλισσες, για να αυξηθεί ξανά από τα μέσα του Σεπτέμβρη ο ρυθμός της ωοτοκίας, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες και την ανθοφορία, που θα δώσει μέλισσες φθινοπωρινής εκτροφής, τις λεγόμενες «χειμωνιάτικες».

Αυτές οι χειμωνιάτικες εκτρέφονται καλύτερα και έχουν μεγαλύτερο μήκος ζωής, επιβιώνοντας το Χειμώνα, για να αρχίσουν την εκτροφή του γόνου της νέας περιόδου.

Μετά τις 20 του Οκτώβρη και τις αρχές του Νοέμβρη γίνεται πάλι μείωση της εκτροφής του γόνου, που διακόπτεται τελείως στα τέλη του Νοέμβρη ή συντηρείται ένας πολύ μικρός αριθμός κελιών μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου, που αρχίζει ο νέος κύκλος.

Στα τέλη του ίδιου μήνα (Νοέμβρη) μέχρι τις αρχές του Μάρτη παρατηρούμε θάνατο μελισσών πολύ μεγαλύτερο από όσες εκτρέφονται και από τις 15 – 20.000 μέλισσες που εκτρέφονται τον Νοέμβρη, ο πληθυσμός πέφτει στις αρχές του Μάρτη στις 10 – 12.000.

Αδύνατα μελίσσια

Συμβαίνουν όμως και λανθασμένοι μελισσοκομικοί χειρισμοί ή κακές καιρικές συνθήκες, που τα μελίσσια δεν ανανεώνουν τον πληθυσμό τους το Φθινόπωρο και έτσι δεν διαχειμάζουν σωστά.

Βλέπουμε λοιπόν στην αρχή της Άνοιξης αυτά να είναι αδύνατα με μερικές 100δες μέλισσες και αυτά χρειάζονται χρόνο για να αναπτυχθούν στο τέλος της Άνοιξης αξιοποιώντας τη μεγάλη ανθοφορία, για ανάπτυξη του μελισσιού, αλλά όχι για αποθήκευση τροφών.

Σύμφωνα λοιπόν με τα προηγούμενα μπορούμε να κάνουμε παραδοχές, περιληπτικά, όπως πιο κάτω:


  • Οι συλλέκτριες είναι ενήλικες μέλισσες και παραγωγικά είναι τα μελίσσια που φτάσανε στο μέγιστο της ανάπτυξής τους.
  • Ο μελισσοκόμος πρέπει να κανονίσει, όσο μπορεί, να έχει περισσότερα δυνατά μελίσσια, όταν αρχίζει μια μελισσοβοσκή, που θέλει να εκμεταλλευτεί.
  • Η προηγούμενη παράγραφος (2), απαιτεί να έχει κατανοηθεί η σχέση μεταξύ πληθυσμού και προμηθειών, βασίλισσας και κοινωνίας, εκτροφής γόνου και χρόνου που το μελίσσι γίνεται παραγωγικό.
  • Παραγωγή, με μικρότερο κόστος, μεγάλου αριθμού συλλεκτριών την περίοδο που χρειάζεται.
  • Παραγωγή μελισσών και μελισσιών με μεγάλο αριθμό συλλεκτριών την Άνοιξη είναι εύκολη διαδικασία. Όμως η παραγωγή μελισσιών με μεγάλο αριθμό συλλεκτριών, για αξιοποίηση στοχευμένης βοσκής, είναι δύσκολη υπόθεση.
  • Πρέπει να γνωρίζει: Πότε, πώς και με ποιες συνθήκες, μπορεί το μελισσοκομείο του να γίνει «εργοστάσιο» παραγωγής φθηνών μελισσών:
  • Άνοιξη με διαδοχικές ανθοφορίες και κατάλληλη θερμοκρασία
  • Βασίλισσα νέα – παραγωγική και παραμάνες νέες
  • Προμήθεια σε επάρκεια
  • Νομές (βοσκές) ή τροφοδότηση σε δύσκολες καιρικές συνθήκες
  • Καθαρή γονοφωλιά
  • Έλεγχος ασθενειών
  • Μέθοδος ανάπτυξης μελισσιού: ελεύθερης βασίλισσας ή περιορισμένης σε καθαρή γονοφωλιά, κάτω από τα αποθηκευμένα μέλια
  • Αναστροφές πλαισίων για την αξιοποίηση και της άλλης πλευράς και μετακίνηση πλαισίων προς το κέντρο για αξιοποίηση
  • Προσθήκη ορόφων και μεταφορά σ’ αυτά πλαισίων με μέλια
  • Απομάκρυνση πλαισίων με σφραγισμένο γόνο για ενίσχυση αδυνάτων (καθυστερημένων)
  • Αντικατάσταση της βασίλισσας: με ορφάνεμα, για λίγο χρόνο, ώστε να προκύψει «νέα» και ταυτόχρονα διαχείριση των καλύτερων κελιών για συγκρότηση νέων παραφυάδων.
  • Τέλος, διαίρεση των δυνατών μελισσιών, για νέα μελίσσια και αύξηση του μελισσοκομικού κεφαλαίου.

Πηγές:

* Από το άρθρο του κ. Βασιλείου Λιάκου, Καθηγητή Τμήματος Κτηνιατρικής του Α.Π.Θ.
Μελισσοκομική Επιθεώρηση, Μάιου – Ιουνίου 2003, σελ. 138-145 (επιλεκτική απόδοση)
Το είδα: tomelissi.wordpress.com

Πως κατοχυρώνουμε το μελισσοκομείο μας; Οι άγραφοι νόμοι της μελισσοκομίας

$
0
0


Μια πολύ συνηθισμένη εικόνα στις περιοχές της χώρας με έντονο μελισσοκομικό ενδιαφέρον, είναι οι παρατημένες σάπιες και άδειες κυψέλες.

Η εικόνα αυτή προκύπτει κυρίως από μία αιτία. Την ελαφρά συνειδησιακή αντιμετώπιση της σχέσης μελισσοκόμου – περιβάλλοντος και μελισσοκόμου – συναδέλφου μελισσοκόμου.

Περιγράφεται δε, μέσα από δύο εξίσου γνωστές εικόνες:


– Κατά τη διάρκεια του τρύγου ή μιας μεταφοράς ανακαλύπτει ο μελισσοκόμος μια ή περισσότερες σάπιες κυψέλες, τις οποίες αλλάζει και τις παλιές εγκαταλείπει εκεί, αντί να τις μεταφέρει στο εργαστήριό του για επισκευή ή καταστροφή.

– Αφήνει εξ” επί τούτου τις σάπιες και άδειες κυψέλες για να τις χρησιμοποιεί σαν «σημάδια» για την επόμενη χρονιά.

Χαρακτηρισμένη επιεικώς απαράδεκτη συμπεριφορά και στις δύο περιπτώσεις.

Για την πρώτη εικόνα και στο επιχείρημα ότι η κυψέλη είναι από φυσικό υλικό και θα ενσωματωθεί σύντομα στο φυσικό περιβάλλον, ο αντίλογος είναι ότι, η κυψέλη έχει και χρώματα και συνδετήρες και πιθανά μολυσμένη πρόπολη, την οποία θα συλλέξουν μέλισσες από άλλα κοπάδια. Το ίδιο επιχείρημα χαμηλόφωνα ψελλίζουν και οι διάφοροι εκδρομείς, όταν παρατάνε τα λογιών λογιών σκουπίδια τους στο τέλος μιας ηλιόλουστης ημέρας στην εξοχή.

Οφείλουμε να αφήνουμε τον τόπο που φιλοξενεί τα μελίσσια μας, όπως ακριβώς τον βρήκαμε. Οφείλουμε η συμπεριφορά μας να είναι τέτοια που να μην αφήνει περιθώρια στους επισκέπτες να νιώθουν «συνεχιστές», αλλά δημιουργοί της όποιας εικόνας. Οφείλουμε στον τόπο που με τη βοήθεια των μελισσών μας χαρίζει τα αγαθά του, να του χαρίσουμε την όσο δυνατόν λιγότερη αναστάτωση. Οφείλουμε την ίδια συμπεριφορά καθαρισμού που επιδιώκουμε να έχουν τα μελίσσια μας, να έχουμε και εμείς απέναντι στον τόπο που μας φιλοξενεί.

Για τη δεύτερη εικόνα ο προφανής δόλος του μελισσοκόμου φέρνει στην επιφάνεια γυμνό το έντονο ανταγωνιστικό πλαίσιο που καλύπτει τις μελισσοκομικές μας σχέσεις. Δεν μας φτάνουν τα προβλήματα με τους ενοίκους παραθεριστικών κατοικιών καταμεσής στα δάση, δεν μας φτάνουν τα προβλήματα με τις αποστάσεις των μελισσών από τους δρόμους, δεν μας φτάνουν τα προβλήματα με τους βοσκούς που θεωρούν ότι όλη η οικουμένη ανήκει στα (νοστιμότατα κατά τα άλλα) αμνοερίφιά τους, έχουμε να παλέψουμε και την επεκτατικότητα και ασυνειδησία κάποιων μελισσοκόμων που θεωρούν ότι, μπορούν να σκορπίζουν άδειες και σάπιες κυψέλες σαν να πρόκειται για μολυβδοσφράγιστα έγγραφα τίτλων ιδιοκτησίας.

Συνήθως πολύ πριν την αρχή των ανθοφοριών και κυρίως των μελιτοεκρίσεων επισκέπτονται τις άδειες και σάπιες κυψέλες τους και τοποθετούν πάνω τους φρέσκα κομμένα κλαδιά από τα γύρω δέντρα με μια πέτρα πάνω για να εκδηλώσουν έτσι το «ενδιαφέρον» τους για το συγκεκριμένο τόπο. Πέρυσι, για πρώτη φορά είδαμε και μια πιο εξελιγμένη μορφή αυτού του «ενδιαφέροντος». Γράφανε με μαρκαδόρο στα χιλιοτρυπημένα καπάκια ή στο πλάι της κυψέλης το έτος που διανύαμε, δηλαδή 2009.

Η απορία μας είναι αν το κάνουνε από ενδιαφέρον προς τα άμοιρα κομμένα κλαδιά ή αν βαριόντουσαν να κάνουνε ακόμη και αυτό. Είδαμε δε και το ανεπανάληπτο σε πρώην μελισσοκομείο στην περιοχή της Βυτίνας (Ιούλιος του 2009) να έχει γραφτεί με λαδομπογιά 2010. Ο καλός ο νοικοκύρης πριν πεινάσει μαγειρεύει. Ίσως φέτος δούμε γραμμένο 2011 και 2012 μαζί ή κάτι που να δηλώνει το ενδιαφέρον για ολόκληρη την επόμενη δεκαετία π.χ. «δεκαετία 2010». Αν είναι δυνατόν!!

Και όμως είναι.

Η εικόνα που έχουμε για τους μελισσοκόμους, που πράττουν κατ” αυτόν τον τρόπο, είναι η εξής: Είναι μελισσοκόμοι που αντιμετωπίζουν τα μελίσσια τους καθαρά ανταγωνιστικά και απρόσωπα, δεν αναπτύσσουν δηλαδή καμιά απολύτως σχέση με τις μέλισσες και το περιβάλλον τους, αλλά και ούτε με άλλους συναδέλφους. Επισκέπτονται τα πιθανά μελισσοκομικά μέρη και επιθεωρούν κυψέλες άλλων, αφού οι δικές τους, άδειες και σάπιες έχουν αποικιστεί από σφήκες, αράχνες και στην καλύτερη περίπτωση από οικογένειες ποντικιών. Όπως ξέρουμε, επιστημονικά αποδεδειγμένα, οι παραπάνω αποικίες δεν «ασπρίζουν» όταν δίνει μέλι ο τόπος.

Πριν πολλά χρόνια και από έλλειψη μελισσοκομικής πείρας και μελισσοκομικών παραστάσεων, αφήσαμε μια άδεια, αλλά όχι σάπια κυψέλη σε ένα πευκότοπο στην Εύβοια. Όταν μετά από αρκετές ημέρες πήγαμε να ξεφορτώσουμε τα μελίσσια μας, το μέρος ήτανε γεμάτο από μελίσσια και η δικιά μας άδεια κυψέλη ήτανε τοποθετημένη στην άκρη με ένα ευγενέστατο σημείωμα που δήλωνε ότι, στην Εύβοια «πιασμένος τόπος» είναι ο τόπος που έχει «πιαστεί» από κυψέλες με μελίσσια. Αυτό που μας κοινοποιήθηκε δηλαδή, ήταν η ύπαρξη ενός Άγραφου Νόμου που αγνοούσαμε και που έκτοτε τηρούμε ευλαβικά, χωρίς να αντιμετωπίσουμε από τότε κανενός είδους πρόβλημα τέτοιας φύσης.

Σ” όλη την Ελλάδα υπάρχουν μελισσοκόμοι που εφαρμόζουν τον εν” λόγω Άγραφο Νόμο και το θέμα συζητιέται σε πηγαδάκια και παρέες, αφήνοντάς μας την αίσθηση ότι η Εύβοια και η Χαλκιδική μας δείχνουν το δρόμο.

Σε λίγο έρχεται ο έλατος, μετά ο πεύκος, η σουσούρα… Ας μη βγούμε στα βουνά με μαρκαδόρους, λαδομπογιές και κλαδευτήρια.

Ας βρούμε τους μελισσότοπους μαζί με τα μελίσσια μας. Ο καθένας με τα δικά του μελίσσια. Αυτά θα δείξουν αν και πότε θα κάνουμε μεταφορά, όχι τα μελίσσια άλλων για τα οποία δεν ξέρουμε τίποτε για το παρελθόν τους.

Ας τηρήσουμε ένα Άγραφο Νόμο χωρίς να φορτίσουμε το όλο εγχείρημα με ηθικά βάρη, αλλά με γνώμονα μόνο την ιστορική του δράση και την συναδελφική μας συνύπαρξη.

Ανεξαγόρας Σκιδούρης

Πηγή:melissokomos.gr

Έβαλε τις κυψέλες του στο μέρος μου ενώ υπήρχε ζωντανό σημάδι

$
0
0



Αν και δεν γράφω συχνά μου κεντρίσατε το ενδιαφέρον και θα σας γράψω και εγώ την δική μου εμπειρία!!

Κάτοχος λοιπόν μιας περιοχής 7 στρεμμάτων η οποία δίνει θυμάρια στην ανθοφορία της, έχω φτιάξει εκεί τον μελισσόκηπό μου και επειδή είναι αμφιθεατρικό μέρος ψηλά έχω κάνει μια ""πεζούλα""ένα σκαλοπάτι στο βουνό δηλαδή και ακριβώς από κάτω σε απόσταση 50-60 μέτρων διατηρώ και ένα μικρό οίκημα που το χρησιμοποιώ για τις διάφορες καλιεργητικές μου ανησυχίες!


Να μην σας τα πολυλογώ εδώ και 14-15 χρόνια έχω μόνιμα μια top bar (για όσους δεν ξέρουν τι είναι αυτό δείτε εδώ) μόνιμα εγκατεστημένη στον μελισσόκηπό μου την οποία και χρησιμοποιώ ώς δεξαμενή αν χρειαστεί και εκεί δίπλα τοποθετώ και τις κυψέλες μου τις κανονικές για ξεχειμώνιασμα και για τις όποιες μεθόδους αποφασίσω να ακολουθήσω μέχρι να ανοίξει το θυμάρι!

Γενικά μου αρέσει η νομαδική μελισσοκομία και κυνηγάω τις ανθοφορίες αλλά πάντα έχω και την δεξαμενή μου σταθερή εκεί (Top bar), στην οποία πάντα έχω πάνω πλαστικοποιημένη την φωτογραφία του μελισσόκηπού μου από δορυφόρο όπως είναι όταν είναι γεμάτος, το όνομά μου, τον κωδικό μου αλλά και το τηλέφωνό μου.

Παρ'όλα αυτά κάποτε κάποιος ήρθε και σε απόσταση 10 μέτρων από την Top bar έβαλε κυψέλες, μέσα σε δικό μου χώρο που κατ'επιλογή μου δεν ήταν περιφραγμένος ούτε και τώρα τον έχω περιφράξει, αλλά πίστευα ότι τα σημάδια θα ήταν αρκετά σε κάποιον ώστε να μην εγκαταστήσει εκεί κυψέλες.

Όταν εγώ πάω σε κάποια περιοχή πάντα ζητάω την άδεια του ιδιοκτήτη του οικοπέδου-χωραφιού 1ον και 2ον πάω πάντα μέρα την πρώτη φορά ώστε να δώ που θα τις αφήσω μην σκοτωθώ και σε καμιά χαράδρα στην τελική!!! Τώρα για το τι σημάδια λέμε εδώ, παλιές, νέες, σπασμένες ή δεν ξέρω και εγώ τι κυψέλες όταν ο άλλος είναι ανίδεος ή ακόμα και ανήθικος θα στην κάνει και χέ!@#$%^&στηκε, οπότε εκεί πρέπει να παίρνεις άλλα μέτρα.

 Σίγουρα δεν είναι σωστό να πλακωνόμαστε σαν μωρά παιδιά στο ξύλο και σίγουρα δεν είναι σωστό να κάνουμε κακό ο ένας στον άλλον με "διάφορους"τρόπους!! Οπότε καλό είναι να υπάρχει παιδεία!! Έστω κι αν αυτή η παιδία διαμοιράζεται μέσα από αυτά τα blogs όπως αυτό εδώ που είναι του φίλου μου του Χάρη. (Χάρη μου ο Γιώργος από Κρήτη είμαι, Καιρό έχουμε να μιλήσουμε!!! :0) )! Λύσεις για τα παραπάνω που συνέβησαν δόθηκαν άμεσες και μάλιστα 2 φορές αφού αυτό μου ξανασυνέβη και 2η φορά!! Θα ήθελα όμως να μάθω μέσα από αυτό εδώ το post πώς ακριβώς πρέπει να είναι τα σημάδια για να μάθω εγώ και να βάζω τα σωστά σημάδια αλλά να τα μάθουν και οι νέοι πιθανοί μελισσοκόμοι ώστε όταν τα βλέπουν να τα αναγνωρίζουν και να μην αφήνουν όπου νά'ναι τις κυψέλες τους!!!

Ευχαριστώ και συγνώμη αν σας κούρασα!
Γιώργος από Κρήτη!!

Πως να πετύχουμε τους μελισσοκομικούς στόχους μας

$
0
0


Σήμερα θα αναπτύξουμε ένα ιδιαίτερα σημαντικό θέμα της μελισσοκομίας. Θα προσπαθήσουμε να επισημάνουμε και να σκιαγραφήσουμε ποιοι είναι οι παράγοντες εκείνοι, που θα μας βοηθήσουν να πετύχουμε τους στόχους μας. Πριν όμως προσεγγίσουμε αυτό το θέμα, καλό θα ήταν να προσδιορίσουμε ποιοι είναι  οι στόχοι ενός επαγγελματία μελισσοκόμου.

Κατά τη γνώμη μας, τρεις είναι ή θα πρέπει να είναι, οι βασικοί του στόχοι:

1.Η αύξηση των εσόδων του μέσα από την παραγωγή μεγαλύτερων ποσοτήτων μελιού.
2.Η αύξηση των εσόδων του μέσα από την παραγωγή ανώτερης ποιότητας μελιού και την πώληση του σε καλύτερες τιμές.
3.Η ελάττωση των εξόδων παραγωγής και η ελαχιστοποίηση του κόπου του.

Αφού συμφωνήσαμε για αυτό το θέμα, ας καταγράψουμε επιγραμματικά πως μπορούν να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι. Οι παράγοντες που υπεισέρχονται στην επιτυχία των τριών πάρα πάνω στόχων είναι και πάλι τρεις! 

1.Σε αυτούς που εξαρτώνται άμεσα από τον ίδιο τον μελισσοκόμο.
2.Σε αυτούς που δεν εξαρτώνται από τον ίδιο τον μελισσοκόμο αλλά που μπορεί έμμεσα να τους ελέγξει.
3.Σε αυτούς που βρίσκονται έξω από τον έλεγχό του.

Ας δούμε έναν προς έναν αυτούς τους τρεις παράγοντες.

1) Στους παράγοντες που εξαρτώνται άμεσα από τον ίδιο τον μελισσοκόμο.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να έχει κάποιος για να πετύχει σε αυτό το επάγγελμα, είναι η αγάπη του για τις μέλισσες και τη μελισσοκομία. Αλλά όπως ξέρουμε, δεν μπορούμε να αγαπήσουμε κάτι αν προηγουμένως δεν το γνωρίσουμε καλά. Επομένως χρειάζονται γνώσεις – πολλές και ποικίλες γνώσεις, και μαζί με αυτές χρειάζεται και πείρα. 

Πρέπει να μάθει τις συνήθειες και την συμπεριφορά των μελισσών, πως αναπτύσσονται τα σμήνη μέσα στην κυψέλη, πως ανανεώνονται οι πληθυσμοί και πως πολλαπλασιάζονται τα μελίσσια. Να μάθει πως προλαμβάνεται η σμηνουργία, πως γίνεται η επιλογή και η παραγωγή εκλεκτών βασιλισσών και ποια είναι τα γνωρίσματα των πλούσιων περιοχών. 

Να εξοικειωθεί απόλυτα με όλους τους χειρισμούς και να ξέρει πότε πρέπει να τους εφαρμόσει, να μάθει για τις ασθένειες, τις δηλητηριάσεις και τους εχθρούς των μελισσών, αλλά και το τρόπο που μπορεί να αντιμετωπίσει όλα αυτά. 

Να πειραματιστεί και να καταλήξει σε κάποια μέθοδο εντατικής εκμετάλλευσης και να αποκτήσει όλες τις απαραίτητες επιστημονικές και τεχνικές γνώσεις που υπεισέρχονται σε αυτό το επάγγελμα. Δηλαδή, να γίνει λίγο μετεωρολόγος, λίγο βιολόγος, λίγο φυτολόγος, λίγο ξυλουργός, λίγο μπογιατζής και ότι άλλο χρειαστεί για να τον κάνουν ποιο ικανό και αποτελεσματικό επαγγελματία.

Η πείρα που χρειάζεται να αποκτήσει, θα προκύψει έπειτα από μακρόχρονη ενασχόληση του με τη μελισσοκομία και μάλιστα, αν αυτό είναι δυνατόν, δίπλα σε κάποιον έμπειρο μελισσοκόμο. 

Ένας άλλος παράγοντας που μπορεί και πρέπει να ελέγξει ένας μελισσοκόμος, είναι οι γνώσεις που αφορούν το μελισσοκομείο του. Να γνωρίζει τις δυνατότητες που αυτό έχει, τις ιδιαιτερότητες της τοπικής βλάστησης, τις τοπικές κλιματολογικές συνθήκες και ακόμα τούς εχθρούς και τους κινδύνους που ενδεχομένως κρύβει η περιοχή του μελισσοκομείου του.

Αλλά και ή τάξη, η καλή οργάνωση και ο προγραμματισμός είναι στοιχεία που θεωρούνται επίσης απαραίτητα για να πετύχει κάποιος σε αυτή τη δουλειά και τα οποία είναι στο χέρι του να τα εφαρμόσει.

Ποιο συγκεκριμένα, πρέπει να επιλέξει μια μέθοδο ανάπτυξης που θα την εφαρμόσει και  διατηρήσει σε όλα του τα μελίσσια, πρέπει να κάνει συστηματική ανανέωση των βασιλισσών, συστηματική αντιμετώπιση των ασθενειών, συστηματική επιθεώρηση, να αριθμήσει με κάποιο τρόπο τις κυψέλες του, να διατηρεί σύστημα παρακολούθησης σμηνών. 

Να προχωράει βάσει προγραμματισμού, εγκαίρως και χωρίς αναβολές στην εκτέλεση των εργασιών του, να προβαίνει στην συστηματική συντήρηση του εξοπλισμού του και να φροντίζει να έχει πάντα σε τάξη τα εργαλεία και τα υλικά της δουλειάς του.

Θα πρέπει ακόμα να αντιμετωπίζει με ρεαλισμό τη δουλειά του και να μη προχωρά σε απότομες αυξήσεις της δύναμης του μελισσοκομείου του, αν προηγουμένως δεν έχει μελετήσει καλά και από όλες τις πλευρές αυτό το θέμα.

Τέλος θα πρέπει να ανακαλύψει – καλύτερα βέβαια θα είναι να του τα δείξει κάποιος που γνωρίζει – τον πιο δόκιμο τρόπο για να ανοίγει την κυψέλη, να βρίσκει τη βασίλισσα, να ενώνει σμήνη, να αντιμετωπίζει παρθενογόνες εργάτριες, να μαρκάρει τη βασίλισσα, να χρησιμοποιεί τον μελιτοεξαγωγέα χωρίς να σπάνε οι κηρήθρες. 

Πως να αντιμετωπίζει την παραπλάνηση και τη λεηλασία,  πως να αποφεύγει τα τσιμπήματα, πως να προστατεύει τα μελίσσια του από τα ακραία καιρικά φαινόμενα και πολλά άλλα ακόμα που δεν θεωρούμε σκόπιμο να αναφέρουμε, αφού ο κάθε νέος μελισσοκόμος  θα τα ανακαλύψει σιγά-σιγά μόνος του. 




Αυτοί λοιπόν είναι οι παράγοντες της επιτυχίας μας που εξαρτώνται αποκλειστικά και μόνο από τη δική μας θέληση.

Όπως όμως αναφέρουμε και στην αρχή του άρθρου μας, υπάρχουν και κάποιο άλλοι παράγοντες που δεν εξαρτώνται άμεσα από εμάς τους ίδιους, μα που όμως μπορούμε να τους θέσουμε υπό τον έλεγχο μας. 

2) Στους παράγοντες που δεν εξαρτώνται από τον ίδιο τον μελισσοκόμο αλλά που μπορεί να τους ελέγξει.

Το πόσο καλή ή λιγότερο καλή είναι μια περιοχή, δεν εξαρτάται φυσικά από εμάς τους μελισσοκόμους. Από την άλλη όμως, έχουμε την ευκαιρία να επιλέξουμε την περιοχή που εμείς θεωρούμαι κατάλληλη για να πετύχουμε τους στόχους μας. Όπως προείπαμε όμως, για να συμβεί αυτό θα πρέπει προηγουμένως να έχουμε μάθει να διακρίνουμε πότε και για ποια ανθοφορία, είναι κατάλληλη η  κάθε περιοχή.

Η τοποθέτηση των κυψελών, είναι ένα ακόμα θέμα που μπορούμε να ελέγξουμε, με την προϋπόθεση φυσικά πως γνωρίζουμε τους γενικούς κανόνες που χαρακτηρίζουν μια σωστή τοποθέτηση. Η προφύλαξη των μελισσιών μας από τα καιρικά φαινόμενα, η αποφυγή του φαινομένου της παραπλάνησης και η ασφαλής τοποθέτηση των κυψελών, τόσο για αυτές τις ίδιες, όσο και για τους «περίοικους», αποτελούν θέματα που πρέπει να γνωρίζουμε και να εφαρμόζουμε. 

Η επάρκεια των τροφών, όλες τις εποχές του έτους και ιδιαίτερα την περίοδο της διαχείμασης, μα και η εξασφάλιση νερού στα μελίσσια μας, είναι κάτι που αποτελεί δική μας ευθύνη και είναι στο δικό μας χέρι να τα κάνουμε πράξη.

Ακόμα, η επάρκεια του χώρου μέσα στις κυψέλες, για να μπορεί η μάνα να συνεχίζει την ωοτοκία της, είναι θέμα δική μας ευθύνης.

Το ίδιο ισχύει και για την συχνή - τουλάχιστον κάθε δυο χρόνια – αντικατάσταση των βασιλισσών των μελισσιών του. 

Ακόμα, το υλικό θα πρέπει να βρίσκεται πάντα σε άριστη κατάσταση και αυτό είναι κάτι για το οποίο θα πρέπει εμείς οι μελισσοκόμοι να φροντίσουμε.

Η αντιμετώπιση των ασθενειών και η προστασία από τους εχθρούς, είναι δυο φροντίδες που πρέπει να έχουμε πάντα κατά νου.

Η δημιουργία, επίσης, όλων εκείνων των προϋποθέσεων που θα εξασφαλίσουν μια πετυχημένη διαχείμαση των μελισσιών μας, είναι μέλημα δικό μας και μόνο δικό μας. 

Τέλος, η προστασία των σμηνών μας από τα φυτοφάρμακα, είναι κάτι που μπορούμε να προνοήσουμε, αν έχουμε φροντίσει να εξασφαλίσουμε την απαιτούμενη πληροφόρηση και αν έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά για τις πρακτικές φυτοπροστασίας που εφαρμόζουν οι αγρότες της ευρύτερης περιοχής.

3) Στους παράγοντες που δεν εξαρτώνται από τον ίδιο τον μελισσοκόμο, μα και που ούτε μπορεί να τους ελέγξει.

Αναφερόμαστε, φυσικά, στα απρόβλεπτα καιρικά φαινόμενα και στις ιδιοτροπίες των ίδιων των φυτών, που μπορούν, άλλοτε να δώσουν πλούσια σοδιά και άλλοτε όχι, χωρίς φυσικά να μας ρωτήσουν, μα ούτε και να μας δώσουν λογαριασμό.  

Με τα όσα παραθέτουμε πάρα πάνω, νομίζουμε πως βγαίνει αβίαστα το συμπέρασμα ότι εμείς οι μελισσοκόμοι δεν έχουμε παρά να φροντίσουμε να καλύψουμε όλα τα θέματα των δυο πρώτων κατηγοριών – να καλύψουμε δηλαδή τους παράγοντες που ελέγχουμε άμεσα και έμμεσα – και να ζούμε με την ελπίδα πως η μητέρα φύση θα «συνεργαστεί» μαζί μας και θα δημιουργήσει όλες εκείνες τις ευνοϊκές συνθήκες για να πετύχουμε το στόχο μας. 

Πέρα όμως από αυτή την ελπίδα, καλό θα είναι να έχουμε κατά νου πως υπάρχει και η στατιστική, που μας διδάσκει  πως: «η σχόλες και οι γιορτές, δεν είναι κάθε μέρα».

Αυτό είναι κάτι που πρέπει να έχουμε, όλοι εμείς οι μελισσοκόμοι, στο πίσω μέρος του μυαλού μας, γιατί μόνο τότε θα είμαστε προετοιμασμένοι για τις κακές χρονιές και τις φτωχές σοδιές που αυτές φέρνουν, και θα έχουμε προετοιμαστεί κατάλληλα για να τις αντιμετωπίσουμε.

Επιμέλεια: Μανόλης Δερματης, ερευνητής μελισσοκόμος, συγγραφέας του βιβλίου "Η Ιστορία Μιας Βασίλισσας"

Ορεινή Μέλισσα



Η αγράμπελη και η ατελείωτη καλοκαιρινή της ανθοφορία

$
0
0


Η αγράμπελη η αλλιώς ''γκουρπένι''όπως το ονομάζουν και οι ντόπιοι στα χωριά πρόκειται για ένα μελισσοκομικό φυτό που δίνει στις μέλισσες κυρίως γύρη αλλά και νέκταρ. Αναρριχάται πάνω σε φράχτες θάμνους και δεντρά (πχ έλατα), και η ευωδιά των ανθών του πλημμυρίζει τις πλάγιες που το συναντάμε.


Φύεται κυρίως σε ορεινά - ημιορεινά υψόμετρα και για τις μέλισσες μας είναι μια αναπόσπαστη επιλογή εφόσον η γύρη που δίνει έχει πολύ μεγάλη σημασία αυτήν την εποχή. Η μυρωδιά απο τα άνθη αυτών των λουλουδιών προσελκύουν τις μέλισσες απο πολύ μακριά.

Η ανθοφορία του ξεκινά τον Ιούνιο και μπορεί να διαρκέσει έως τον Αύγουστο στις ορεινές περιοχές!









Επιμέλεια: Χάρης Σταμάτης

Ποιός μελισσοκόμος τολμά να επιθεωρήσει αυτή τη κυψέλη χωρίς μάσκα; Δείτε τι έχει μέσα...

$
0
0


Ποιός μελισσοκόμος τολμά να επιθεωρήσει αυτή τη κυψέλη χωρίς μάσκα? Ένα απίθανο βιντεάκι με τους σκούρκους να μπαινοβγαίνουν στην κυψέλη σαν να ήταν μέλισσες. Πρόκειται για πολύ μεγάλες σφήκες οι οποίες τρέφονται με κρέας. Είναι ένας θανάσιμος εχθρός της μέλισσων, μιας και πηγαίνουν στην αποικία αρπάζουν ζωντανά έντομα και τα κόβουν κομμάτια μπροστά στα μάτια μας. Οι μέλισσες δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν, και για να τα σκοτώσουν ορμάνε όλες μαζί και ψωφάνε απο ασφυξία (τα σερσέκια). Στο παρακάτω βιντεάκι οι σκούρκοι προφανώς λεηλάτησαν την κυψέλη και στην συνέχεια την έκαναν δική τους φωλιά. Είναι πραγματικά απίστευτο...




Viewing all 18087 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>