Quantcast
Channel: Ορεινή Μέλισσα
Viewing all 18087 articles
Browse latest View live

Φάρμακα για τη βαρρόα, τρύγος μελιού και υπολείμματα που αφήνουν...

$
0
0

Η ανορθόδοξη χρήση φαρμάκων για τη βαρρόα μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στη ποιότητα του μελιού. Δηλαδή πριν τον τρύγο απαγορεύεται να κάνουμε κάθε επέμβαση με φάρμακο ακόμη και βιολογικό όπως είναι η Θυμόλη, το οξαλικό οξύ, το μυρμιγκικό κλπ. Όσον αφορά τα χημικά δεν τίθεται ζήτημα, μπορούν να αφήσουν σημαντικά υπολλείματα που φαίνονται στο εργαστήριο αν γίνει έλεγχος. Μια φορά ένας μελισσοκόμος συμβουλεύτηκε την ερευνήτρια Χατζήνα αν μπορεί να κάνει θεραπεία με οξαλικό οξύ ή θυμόλη πριν τον τρύγο, και η απάντηση που πήρε ήταν ότι είναι ακατάλληλα και αυτά και ότι επηρεάζουν την ποιότητα του μελιού, και δεν επιτρέπεται η χρήση τους. Μόνο μετά τον τρύγο εφαρμόζουμε θεραπείες στα μελίσσια...

Όσον αφορά το σκεύασμα thomovar το οποίο είναι βασισμένο στη θυμόλη, ένας μελισσοκόμος που ασκεί βιολογική μελισσοκομία το δοκίμασε το Καλοκαίρι και δεν έμεινε καθόλου ευχαριστημένος απο την χρήση του. Φανταστείτε να πληρώσετε ένα σωρό λεφτά και να μην γίνει και δουλειά στα μελίσσια. Σκέτη απογοήτευση...

Τι πρέπει να γνωρίζουμε:

1. Όλα τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται μέσα στη κυψέλη επιβαρύνουν με υπολείμματα το μέλι και τα άλλα προϊόντα της μέλισσας.
2. Η παρουσία των υπολειμμάτων στο μέλι υποβαθμίζει την ποιότητά των προϊόντων της μέλισσας.
3. Για κάποια σκευάσματα υπάρχουν νομοθετημένα αγορανομικά όρια για ανεκτές ποσότητες υπολειμμάτων στο μέλι από την Ε.Ε. Τα όρια αυτά δεν πρέπει να ξεπερνιόνται
4. Η εποχή εφαρμογής του σκευάσματος, η συχνότητα της επέμβασης, το είδος της επέμβασης, η παρουσία πλαισίων με ανοικτό μέλι στο μελίσσι, τα χαρακτηριστικά του σκευάσματος, και η ταχύτητα νεκταροέκκρισης επηρεάζουν σημαντικά τη παρουσία και το ύψος των υπολειμμάτων.
5. Κάποιες από τις χημικές ουσίες που παραμένουν ως υπολείμματα στα προϊόντα της κυψέλης διασπώνται και δίνουν παραπροϊόντα, ενώ άλλα είναι σταθερά. Στο κερί είναι όλα σταθερά. Στον πίνακα 1 δίνεται η σταθερότητα διαφόρων υπολειμμάτων στο μέλι


Τι κάνουμε:
1. Οι θεραπευτικές επεμβάσεις γίνονται μετά τον τρύγο του μελιού.
2. Εάν είναι απαραίτητο, να γίνουν νωρίτερα, εφαρμόζονται τουλάχιστο 3 μήνες πριν από τον τρύγο.
3. Ποτέ δεν γίνονται επεμβάσεις στο διάστημα της ανθοφορίας.
4. Δεν τρυγιέται μέλι που προορίζεται για κατανάλωση, αν απαιτηθούν θεραπευτικές επεμβάσεις στο διάστημα που το μελίσσι συλλέγει και αποθηκεύει μέλι
5. Απομακρύνονται οι παλαιές μαύρες κηρήθρες γιατί στο κερί τους συγκεντρώνονται μεγάλες ποσότητες υπολειμμάτων.
6. Τα φάρμακα τοποθετούνται μόνο στη γονοφωλιά και όχι στον μελιτοθάλαμο.
7. Μετά το τρύγο το μέλι φιλτράρεται καλά, αφήνει να ηρεμήσει και απομακρύνεται προσεκτικά ο αφρός που σχηματίζεται στην επιφάνεια.
8. Χρησιμοποιούνται μόνο εγκεκριμένα σκευάσματα. Προτιμώνται φάρμακα φιλικά στο περιβάλλον.
9. Μελισσοκόμοι που χρησιμοποίησαν παλαιότερα κηροσκωρίνη, ναφθαλίνη και διβρωμοαιθάνιο θα πρέπει να αλλάξουν όλες τις παλαιές κηρήθρες.
10. Δεν χρησιμοποιείται για καμιά αιτία σκεύασμα με αντιβιοτική δράση μέσα στην κυψέλη.
11. Εάν ο μελισσοκόμος δεν είναι σίγουρος για την παραγωγή του να καταφύγει σε ανάλυση υπολειμμάτων πριν τη διαθέσει στην κατανάλωση.
12. Οι έμποροι και διακινητές μελιού υποχρεούνται να ελέγχουν την πρώτη ύλη που αγοράζουν. 

Τροφοδοτώ με σιρόπι ακόμη και στην ανθοφορία: Εντοπίζονται στο μέλι;

$
0
0


Μου έχουν πει ότι κάποια σιρόπια εμπορίου δεν βρίσκονται στο μέλι και ότι μπορώ να τροφοδοτώ ακόμα και στην ανθοφορία. Τι ισχύει από αυτά; τι αναλύσεις να κάνω στο μέλι μου για να είμαι σίγουρος για την ποιότητά του;

Απάντηση...
Δεν υπάρχει κανένα σιρόπι εμπορίου που όταν δοθεί κοντά στην ανθοφορία και το τρύγο δεν θα βρεθεί στο μέλι. Η ανίχνευση της νοθείας γίνεται πια από την ανίχνευση των ξένων ενζύμων (β-Fructofuranosidease; ß-/γ-Amylase) που χρησιμοποιούνται για την ιμβερτοποίηση των αμύλων είτε αυτά προέρχονται από καλαμπόκι ή τεύτλα.

Οι μέλισσες φτιάχνουν άριστο προϊόν. Εάν δεν έχετε τροφοδοτήσει κοντά στο τρύγο (1-3 μήνες προηγούμενα), εάν δεν έχετε χρησιμοποιήσει αντιβιοτικά,  εάν όταν εφαρμόζετε  φάρμακα εναντίον της βαρρόα  ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες της παρασκευάστριας εταιρείας και δεν χρησιμοποιείτε δικές σας συνταγές και πατέντες, εάν δεν ζεστάνατε υπερβολικά το μέλι, δεν το έχετε ρευστοποιήσει στο ήλιο ή το καλοριφέρ, εάν το προϊόν είναι δικό σας και γνωρίζετε από πού οι μέλισσες το συνέλλεξαν (θυμάρια, πεύκα, καστανιές, ρείκια κλπ), τότε δεν χρειάζεται καμιά ανάλυση, το προϊόν σας είναι άριστο και ανταποκρίνεται στις αγορανομικές προδιαγραφές.

 Γι’ αυτό φρόντισαν οι μέλισσες . Εάν τώρα για οποιονδήποτε λόγω υποψιάζεστε ότι το μέλι έχει επηρεαστεί από κάποια παρέμβαση δικιά σας τότε ζητείστε να αναλυθεί για το συγκεκριμένο πρόβλημα.

Πηγή: Ανδρέας Θρασυβούλου, Εργαστήριο Μελισσοκομίας ΑΠΘ

Ενίσχυση στους μελισσοκόμους που δεν έβγαλαν μέλι ελάτου...

$
0
0


Καθολική απώλεια παραγωγής στο μέλι ελάτης Μαινάλου «Βανίλια», αλλά και σημαντική απώλεια παραγωγής συνολικά σε μελισσοκομικά προϊόντα στην Αρκαδία σημειώθηκε φέτος, καθιστώντας απαραίτητη την ενίσχυση των μελισσοκόμων της περιοχής με την παροχή μελισσοτροφής. Αυτό επισημαίνει με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, απευθυνόμενος προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ο Βουλευτής Αρκαδίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

Στην ερώτησή του, ο Βουλευτής Αρκαδίας υπενθυμίζει πως στην Αρκαδία υπάρχουν περίπου 850 μελισσοκόμοι, εκ των οποίων οι 450 είναι επαγγελματίες (διαθέτουν από 150 έως 1000 μελίσσια) και παράγουν κατά κύριο λόγο μέλι ελάτης Μαινάλου «Βανίλια» - το μοναδικό μέλι ΠΟΠ στην Ελλάδα. Την τελευταία πενταετία όμως έχει σημειωθεί σημαντική απώλεια παραγωγής στον ορεινό όγκο του Μαινάλου, ενώ ειδικά φέτος η απώλεια παραγωγής ήταν καθολική σε Μαίναλο, Πάρνωνα, Ταΰγετο, Χελμό. Η μειωμένη παραγωγή πεύκου και πορτοκαλιάς, η παρατεταμένη ξηρασία της άνοιξης και η πρόσφατη θεομηνία έφεραν όχι μόνο την απώλεια παραγωγής – άρα και μείωση του εισοδήματος των παραγωγών – αλλά και μεγάλο κίνδυνο μείωσης του πληθυσμού των μελισσών.

Ο κ.Κωνσταντινόπουλος, κατόπιν επικοινωνίας με αντιπροσώπους των μελισσοκόμων, ζητά από τον Υπουργό την άμεση ενίσχυση των παραγωγών με την παροχή μελισσοτροφής, ώστε να αποτραπεί μία μη αναστρέψιμη ζημιά στα μελίσσια και να προλάβουν να ανταποκριθούν στην επόμενη μελιτοφορία του πεύκου.

Ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Κύριε Υπουργέ,

Το μέλι ελάτης Μαινάλου ‘’Βανίλια’’, αποτελεί προϊόν ΠΟΠ και είναι το μοναδικό μέλι ΠΟΠ στην Ελλάδα. Η περίοδος παραγωγής του εκτείνεται από Μάιο έως τέλη Ιουλίου. Από τους 850 μελισσοκόμους της Αρκαδίας, οι 450 είναι κατ’ επάγγελμα – διαθέτουν από 150 έως 1000 μελίσσια – και παράγουν κατά κύριο λόγο μέλι ελάτης, το οποίο αποτελεί τη βασική πηγή εισοδήματός τους.

Την τελευταία πενταετία, έχει σημειωθεί σημαντική απώλεια παραγωγής του συγκεκριμένου προϊόντος στον ορεινό όγκο του Μαινάλου. Ειδικά φέτος, η απώλεια παραγωγής ήταν για πρώτη φορά καθολική τόσο στο Μαίναλο, όσο και στους γειτονικούς ορεινούς όγκους του Πάρνωνα, Ταϋγέτου και Χελμού.

Σε συνδυασμό με τις φετινές μειωμένες παραγωγές πεύκου και πορτοκαλιάς, την παρατεταμένη ξηρασία του προηγούμενου διαστήματος αλλά και την πρόσφατη θεομηνία που κατέστρεψε τελείως και την ανθοφορία της καστανιάς, έχει δημιουργηθεί πολύ μεγάλη απώλεια παραγωγής – άρα και εισοδήματος – στους μελισσοκόμους, αλλά και έντονος κίνδυνος μείωσης του πληθυσμού των μελισσών. Χρειάζεται λοιπόν να βρεθούν επειγόντως λύσεις για την ενίσχυση των παραγωγών, ώστε να αποτραπεί μία μη αναστρέψιμη ζημιά στα μελίσσια και να προλάβουν να ανταποκριθούν στην επόμενη μελιτοφορία του πεύκου. Σε πρόσφατη επικοινωνία που είχα με τοπικούς φορείς της μελισσοκομίας, μου υπεδείχθη ως καταλληλότερη μορφή στήριξης την τρέχουσα περίοδο η παροχή μελισσοτροφής.

Ως εκ τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

Ποιος είναι ο σχεδιασμός του Υπουργείου για την αντιμετώπιση του έντονου προβλήματος που αντιμετωπίζουν οι μελισσοκόμοι της Αρκαδίας; Υπάρχει πρόβλεψη για την ενίσχυσή τους μέσω της παροχής μελισσοτροφής, όπως έχουν αιτηθεί;

Δωρεάν σεμινάριο μελισσοκομίας στο Δήμο Αγράφων

$
0
0

Τριήμερο σεμινάριο μελισσοκομίας, από την Παρασκευή 15-7-2016 έως την Κυριακή 17-7-2016, θα πραγματοποιηθεί στην Τοπική Κοινότητα (ΤΚ) Παλαιοκατούνας Δήμου Αγράφων και συγκεκριμένα στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων.

Στα πλαίσια του σεμιναρίου που διοργανώνει ο Δήμος Αγράφων σε συνεργασία με τον Μελισσοκομικό Σύλλογο Ν. Ευρυτανίας «Ο ΑΡΙΣΤΑΙΟΣ», οι  ενδιαφερόμενοι έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν πάνω σε θέματα σχετικά με:
-Διαχείριση μελισσοσμηνών κατά τη διάρκεια του έτους
-Εκμετάλλευση μελιτοεκρίσεων ελάτης
-Εχθροί και ασθένειες των μελισσών
-Βασιλοτροφία  - Παραγωγή βασιλικού πολτού

Το σεμινάριο, με εισηγήτρια την κα Γούναρη Σοφία (Ερευνήτρια, Διδάκτωρ Μελισσοκομίας), αρχίζει και τις τρεις ημέρες στις 17.00, ενώ η παρακολούθηση είναι δωρεάν.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μελισσοκόμοι μπορούν να απευθύνονται στο Δήμο Αγράφων – στην κα Έλλη Γατή στα τηλ.:2237351318/320, και στον Πρόεδρο του Μελισσοκομικού Συλλόγου κ. Σωτήριο Διώτη στο τηλ:6975500035.

Πασχάλης Χαριζάνης: Λεηλασία μελισσιού και αντιμετώπιση

$
0
0

Γράφει ο καθηγητής μελισσοκομίας Πασχάλης Χαριζάνης...
Κατά τη διάρκεια ξηρασίας (έλλειψη μελιτοφορίας), οι μέλισσες μπορεί να συλλέξουν άλλες γλυκές ουσίες, όπως σιρόπι, πεταμένους χυμούς ή αναψυκτικά. Κανένα όμως από τα παραπάνω, δεν είναι τόσο ελκυστικό όσο το μέλι και η καλύτερη πηγή μελιού κατά τη διάρκεια ξηρασίας είναι ένα άλλο μελίσσι. Οι μέλισσες δε διστάζουν να εισβάλουν σε αδύνατα μελίσσια και να κλέψουν το μέλι τους, σκοτώνοντας συγχρόνως πολλές μέλισσες.

Για κάθε μέλισσα το μέλι σε μία άλλη κυψέλη είναι πηγή τροφής. Η ανιχνεύτρια μέλισσα που μυρίζεται το μέλι προσπαθεί να μπει μέσα στην κυψέλη. Αν στη μάχη που θα δώσει με μια φρουρό μέλισσα επιζήσει, τότε μπαίνει μέσα, γεμίζει τον πρόλοβό της, με μέλι και, όταν επιστρέψει στην κυψέλη της ειδοποιεί τις άλλες μέλισσες ότι βρήκε πηγή τροφής. Ένα αδύνατο μελίσσι δεν έχει πολλές φρουρούς μέλισσες, για να προστατεύσει την κυψέλη τους από τις λεηλάτριες μέλισσες δυνατού μελισσιού. Οι λεηλάτριες μέλισσες συνηθίζουν και μπορεί να λεηλατούν το αδύνατο μελίσσι συνεχώς επί μερικές ημέρες.

Με τη συνεχή αυτή επίθεση το λεηλατούμενο μελίσσι είναι καταδικασμένο να πεθάνει, αν δεν επέμβει έγκαιρα ο μελισσοκόμος. Η χαρακτηριστική συμπεριφορά των λεηλατριών μελισσών είναι ότι προσπαθούν να μπουν στην ξένη κυψέλη από κάθε σχισμή ή άνοιγμά της. Η λεηλασία εξαπλώνεται γρήγορα και σε άλλα μελίσσια του μελισσοκομείου και έτσι γενικεύεται το κακό. Για να αποφύγουμε τη λεηλασία θα πρέπει να έχουμε υπόψη τα παρακάτω:

1. Να διατηρούμε ισοδύναμα σε πληθυσμό μελίσσια και το κάθε ένα να έχει
βασίλισσα.
2. Όταν επιθεωρούμε τα μελίσσια σε περίοδο ξηρασίας, να είμαστε προσεκτικοί αλλά
σύντομοι. Να μην αφήνουμε εκτεθειμένες κηρήθρες με μέλι, αλλά να τις διατηρούμε
σε πάτωμα καλά κλεισμένες.
3. Αν πρέπει να τροφοδοτήσουμε, τότε η τροφοδότηση πρέπει να γίνει πολύ αργά το
απόγευμα, για να προλάβει να νυχτώσει, σε περίπτωση που αρχίσει κάποια λεηλασία.
1. Να μειώνουμε την είσοδο της κυψέλης με σίτα, η οποία δεν εμποδίζει τον αερισμό
της.

Αν ξεσπάσει λεηλασία στο μελισσοκομείο, είναι δύσκολη η καταστολή της
και πρέπει να κάνουμε τις παρακάτω ενέργειες:

1. Σκεπάζουμε όλα τα εκτεθειμένα μέλια και καθαρίζουμε καλά τα σημεία που
έσταξε μέλι.
2. Κλείνουμε με κολλητική ταινία τυχόν τρύπες και ρωγμές των κυψελών.
3. Μειώνουμε πολύ την είσοδο των κυψελών με χόρτα ή με τις πόρτες τους.
4. Αν η λεηλασία επαναληφθεί την επόμενη μέρα, τότε καλό είναι να μεταφέρουμε τα
αδύνατα μελίσσια σε άλλη περιοχή.

Η σοβαρότερη ίσως επίπτωση της λεηλασίας είναι η μετάδοση ασθενειών.
Επειδή τα άρρωστα μελίσσια είναι πιο αδύνατα, λεηλατούνται και ευκολότερα.

Πασχάλης Χαριζάνης
Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Ο βασικός παράγοντας στην επιλογή τοποθεσίας για τα μελίσσια το Καλοκαίρι...

$
0
0


Ποιός είναι ο σημαντικότερος παράγοντας στην επιλογή τοποθεσίας του μελισσοκομείου το Καλοκαίρι; Είναι τόσο σημαντικό, και η εκτροφή του γόνου - ανάπτυξη εξαρτάται άμεσα!

Γράφει ο μελισσοκόμος Λεωνίδας Τσιαμήτρος...
Η εξασφάλιση νερού στις μέλισσες αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για μια επιτυχημένη ανάπτυξη του μελισσιού και μία καλή παραγωγή. Η ωοτοκία της βασίλισσας και η επέκταση της γονοφωλιάς επηρεάζεται άμεσα από την επάρκεια νερού στην κυψέλη. Οι μέλισσες μπορούν για ένα διάστημα να εκθρέψουν γόνο χωρίς να έχουν στη διάθεσή του γύρη, μετακινώντας πρωτείνες από άλλα σημεία του σώματός τους προς τους αδένες παραγωγής βασιλικού πολτού, δεν μπορούν όμως να εκθρέψουν γόνο χωρίς νερό.

Σε κάθε μελίσσι υπάρχει μία εξειδικευμένη ομάδα μελισσών, που ασχολείται αποκλειστικά με τη συλλογή και μεταφορά νερού στην κυψέλη. Οι μέλισσες αυτές το 70% του νερού που συλλέγουν και μεταφέρουν στον πρόλοβό τους, σε οικιακές μέλισσες, οι οποίες με τη σειρά τους παίζουν τον ρόλο των αποθηκών νερού. Το υπόλοιπο νερό (30%) περνά στο κυρίως στομάχι της ‘νεροκουβαλήτρας’ μέλισσας. Ένα μικρό μέρος χρησιμοποιείται και το υπόλοιπο αποβάλλεται με τα περιττώματα.

Οι μέλισσες συλλέγουν νερό θερμοκρασίας 18°-32° C , ενώ αγνοούν νερό θερμοκρασίας μεγαλύτερης των 36° C . Χρειάζονται περίπου 0,5 του λίτρου νερό ανά ημέρα. Σε ζεστές ημέρες η ποσότητα αυτή μπορεί να φτάσει τα 2 λίτρα, ενώ έχει υπολογιστεί ότι όταν επικρατεί καύσωνας ένα μελίσσι μπορεί να συλλέξει έως και 5 λίτρα νερού την ημέρα...

Τους καλοκαιρινούς μήνες βασικός παράγοντας στην επιλογή τοποθεσίας για τα μελίσσια είναι να υπάρχει φρέσκο νερό, κατά προτίμηση τρεχούμενο κοντά στο μελισσοκομείο...

20 μυστικά των μελισσών που κανείς δεν γνώριζε στο παρελθόν...

$
0
0



Ξέρατε ότι:
. Για ένα κιλό μέλι χρειάζονται 4 κιλά νέκταρ, δηλαδή 13000 μέλισσες, να πετάξουν 177.000 χιλιόμετρα, και να επισκεφτούν 3 - 4 εκατομμύρια λουλούδια

. Το μέλι μπορεί να διατηρηθεί σφραγισμένο στην κηρήθρα για χιλιάδες χρόνια (βρέθηκε αναλοίωτο στις πυραμίδες της Αιγύπτου).

. Η μέλισσα κατά την συλλογή της γύρης στα πόδια της δημιουργεί δύο μπαλίτσες γύρης ισοβαρείς και ισομεγέθεις για πτητική ισορροπία.

. Για να πετάξουν οι μέλισσες η θερμοκρασία αέρα πρέπει να είναι πάνω από 14Cο

. Η μέλισσα ζει εδώ και 50 εκατομμύρια χρόνια πάνω στη γη κι έχει αναπτύξει αξιοθαύμαστες ικανότητες και τεχνικές για να επιβιώσει και διαιωνίσει το είδος της.

. Για ένα κιλό κερί οι μέλισσες πρέπει να καταναλώσουν 8 κιλά μέλι, που σημαίνει πως για τη παραγωγή του θα διανύσουν 141.6000 χλμ

. Οι μέλισσες χρησιμοποιούν αεροδιάδρομους, για την είσοδο και έξοδό τους από την κυψέλη για την αποφυγή των συγκρούσεων




. Για να αντιμετωπίσει τις αντίξοες καιρικές συνθήκες το πολύ κρύο του χειμώνα κάνει μελισσόσφαιρα. Για τον καύσωνα κάνει εξαερισμό με τα φτερά της.

. Οι μέλισσες και ο άνθρωπος είναι τα μόνα έμβια όντα που μεταποιούν την πρώτη ύλη και την παρασκευάζουν σε έτοιμη τροφή.

. Η μέλισσα δεν διαταράσσει τη δομή της φύσης που σχετίζεται με το φυσικό περιβάλλον της γης. Για το χτίσιμο της κηρήθρας χρησιμοποιεί φυσικούς πόρους (γύρη, νέκταρ, νερό, πρόπολη).

. Οι μέλισσες θεωρούνται ως τέλειες μηχανές παραγωγής ενέργειας γιατί από την διάσπαση του μελιού σε θερμική ενέργεια παίρνουν το μέγιστο. Για τη Διατήρηση της θερμοκρασίας της το χειμώνα (35C) στη μελισσόσφαιρα χρειάζεται η κατανάλωση μελιού που ισοδυναμεί με 17κιλά μέλι.

. Το καλοκαίρι η εργάτρια ζει 30 ημέρες

. Οι κηφήνες διώχνονται στις αρχές του φθινοπώρου γιατί δεν χρειάζονται. Η κυψέλη θα αναθρέψει άλλους την άνοιξη.

. Η μέλισσα στο πάνω μέρος του κεφαλιού της έχει 3 μάτια εκτός από τα δύο πολυσύνθετα μεγάλα μάτια, γι'αυτό και βλέπει κατά 360ο

. Για την απολύμανση της κυψέλης, κλείσιμο τρυπών, ταρίχευση μικρών ζώων ποντικιών, σαυρών που δεν μπορεί να μεταφέρει έξω από την κυψέλη, χρησιμοποιεί την πρόπολη που συλλέγει από τους οφθαλμούς των δέντρων.

. Η παραγωγή ενός σύνθετου προϊόντος όπως είναι το κερί γίνεται με διάσπαση σακχάρων. Ενώ στη βιομηχανία για να επιτευχθεί ένα αντίστοιχο προϊόν θεωρείται αδύνατον σε τέτοια θερμοκρασία (35Cο)

. Μια νέα αποικία (αφεσμός) δεν δημιουργείται στην τύχη. Έχει συγκεκριμένο αριθμό εργατριών, συλλεκτριών, παραμάνων, φρουρών και μία βασίλισσα.

. Όταν τσιμπάει πεθαίνει, γιατί το κεντρί της είναι με τη μορφή πριονιού, μπαίνει εύκολα και δεν βγαίνει με αποτέλεσμα να ξεκολλάει ο τελευταίος δακτύλιος.

. Στην πυροσβεστική του Ην. Βασιλείου γινόταν σεμινάρια μελισσοκομίας για να διδαχτούν οι πυροσβέστες τη συλλογικότητα και την ομαδικότητα της κοινωνίας των μελισσών. Ο Αμερικάνικος στρατός εκπαιδεύει μέλισσες για τον εντοπισμό ναρκών λόγω των ευαίσθητων οργάνων όσφρησης που διαθέτει η μέλισσα.

. Μια μέλισσα σε ολόκληρη τη ζωή της συλλέγει 0,5 -1 γραμμάριο μέλι. Συνεπώς χρειάζεται το έργο 1000 έως 2000 μελισσών για να παραχθεί 1 κιλό μέλι

. Οι μέλισσες και ο άνθρωπος είναι τα μόνα έμβια που μεταποιούν την πρώτη ύλη

Στατική ή νομαδική μελισσοκομία; Τα υπέρ και τα κατά

$
0
0

Σε ένα βασικό ερώτημα που καλείτε να απαντήσει ένας νέος μελισσοκόμος , είναι με πιο τρόπο θα ασκήσει τη μελισσοκομία του, από πλευράς τοποθέτησης των κυψελών του.

Σε αυτό το δίλημμα, που κάποιες φορές βασανίζει και τους παλιούς μελισσοκόμους, ιδιαίτερα τις χρονιές που οι μετακινήσεις των μελισσιών τους δεν αποδίδουν τις αναμενόμενες σοδιές, θα προσπαθήσουμε να σας βοηθήσουμε να απαντήσετε σήμερα.


Στο δίλημμα  αυτό βέβαια, δεν θα βρεθούν όσοι ζουν και δραστηριοποιούνται στα μικρά ξηροθερμικά νησιά της χώρας μας... για τον απλό λόγο πως γι αυτούς, η εγκατάσταση των μελισσιών τους σε μόνιμη τοποθεσία είναι ...μονόδρομος.

 Αυτό συμβαίνει γιατί στα νησιά αυτά η βασική ανθοφορία είναι μόνο μία, -το θυμάρι – και κάθε μετακίνηση των σμηνών τους για αναζήτηση άλλης ανθοφορίας θα ήταν μάταιη. Για όλους όμως τους άλλους νέους μελισσοκόμους, αυτό παραμένει ένα αρχικό βασικό ερώτημα που χρειάζεται  μια ξεκάθαρη απάντηση, επειδή από την επιλογή αυτή θα εξαρτηθούν ένα σωρό πράγματα, όπως το είδος του βοηθητικού μελισσοκομικού εξοπλισμού που θα χρειαστούν, το μέγεθος της επένδυσής τους, η οργάνωση της εκμετάλλευσης τους κλπ.

Πριν να παραθέσουμε τα υπέρ και τα κατά της κάθε επιλογής, θα κάνουμε μια σύντομη ιστορική αναδρομή στην νομαδική μελισσοκομία, που από στοιχεία που υπάρχουν, φαίνεται ότι εφαρμοζόταν από τους αρχαίους χρόνους.

 Πιθανολογείται πως η πρώτη καταγεγραμμένη μορφή νομαδικής μελισσοκομίας ασκήθηκε από τους μελισσοκόμους της Μινωικής Κρήτης, που φόρτωναν τα μελίσσια τους σε πλοία της εποχής και «περιδιαβαίνανε» τον ποταμό Νείλο, την εποχή των μεγάλων ανθοφοριών. Αλλά και τις κατοπινές εποχές, υπήρχαν μελισσοκόμοι που μετέφεραν, με ότι μεταφορικό μέσον είχαν διαθέσιμο, τα μελίσσια τους από τόπο σε τόπο, κυνηγώντας ανθοφορίες και μεγάλες σοδιές.




Το φαινόμενο βέβαια της νομαδικής μελισσοκομίας, πήρε σταδιακά μεγάλες διαστάσεις στη χώρα μας, μετά τον πόλεμο, λόγω της βελτίωσης του οδικού της δικτύου και της ευρείας διάδοσης της χρήσης του αυτοκινήτου, σαν μεταφορικού μέσου, για να φτάσουμε στην σημερινή εποχή, όπου δεν νοείται μελισσοκομία χωρίς μετακίνηση μελισσιών... από τους περισσότερους μελισσοκόμους.

 Αυτοί πιστεύουν πως οι τόποι που μπορούν να δώσουν, καλές αποδόσεις, σε μόνιμα μελισσοκομία, είναι ελάχιστοι. Και αν θέλουμε να είμαστε αντικειμενικοί, πρέπει να παραδεχτούμε πως αυτό ισχύει!
Ίσως κάποιος να σκεφτεί: Αφού είναι έτσι, δεν υπάρχει κανένα δίλημμα! Η μετακίνηση των μελισσών είναι καλύτερη επιλογή από την τοποθέτησή τους σε μόνιμη βάση!

Αυτό θα ήταν αλήθεια, αν δεν υπήρχαν ένα σωρό άλλοι παράγοντες που θα πρέπει να λάβουμε υπ όψη μας, πριν να βγάλουμε  ένα τελικό συμπέρασμα.

Θα πρέπει κατ αρχάς, να κοστολογήσουμε τις μετακινήσεις που χρειάζεται η νομαδική μελισσοκομία και που δεν είναι μόνο αυτές που αφορούν τις μεταφορές των κυψελών μας, αλλά και αυτές που θα κάνουμε εμείς υποχρεωτικά με το ΙΧ μας για να επιθεωρήσουμε τα μελίσσια μας.

Θα πρέπει στη συνέχεια να κοστολογήσουμε τις απώλειες των μελισσοσμηνών από τις ασθένειες που μοιραία θα εκτεθούν, από τα φυτοφάρμακα και τα εντομοκτόνα της γεωργικής παραγωγής, από τη διαρροή τους σε γειτονικά μελισσοκομία, που πάντα συμβαίνει λόγω της στενότητας χώρου των αποδοτικών περιοχών, αλλά και από τις κλοπές που τελευταία έχουν πάρει μεγάλες διαστάσεις.

Ένα άλλο σημαντικό κόστος είναι αυτό της φαρμακευτικής αγωγής που θα πρέπει να υποβάλουμε υποχρεωτικά τα μελίσσια μας, όταν ασκούμε νομαδική μελισσοκομία.

Ακόμα θα πρέπει να κοστολογήσουμε τις εργατοώρες της όλης αυτής διαδικασίας, ανεξάρτητα αν αυτές προσφέρονται από τρίτους έναντι αμοιβής, η αν προσφέρονται από μέλη της οικογένειάς μας.

Τέλος θα πρέπει στα κόστη μας να συνυπολογιστεί η φθορά του μελισσοκομικού μας εξοπλισμού, από τις συχνές και συνεχείς μετακινήσεις.

Αν τώρα έρθουμε στα συν της νομαδικής μελισσοκομίας, αυτό βέβαια είναι οι μεγαλύτερες σοδιές που δίνει! Κάτι άλλο που θα πρέπει ακόμα να λάβουμε υπ όψη μας, είναι η διαφορετική τιμή που μπορεί να πουληθεί ένα μέλι στατικής από ένα άλλο νομαδικής εκμετάλλευσης.




Το τονίζουμε αυτό, γιατί η στατική μελισσοκομία μπορεί να δώσει ποιο καθαρά και υψηλότερης αξίας προϊόντα, από ότι η νομαδική, για λόγους που όλοι μπορούμε να αντιληφθούμε...

Το ερώτημα λοιπόν που μπαίνει είναι: Έχει κάτσει ποτέ κάποιος μελισσοκόμος να υπολογίσει ποιο είναι το τελικό αποτέλεσμα από τα συν και τα πλην αυτής της ιστορίας. Υπάρχει  κάποια μελέτη που να δείχνει ποιο είναι το τελικό οικονομικό αποτέλεσμα σε βάθος δεκαετίας, της νομαδικής και ποιο της στατικής μελισσοκομίας, για μια εκμετάλλευση ίδιας δύναμης?

Από όσο γνωρίζουμε, τέτοια μελέτη δεν έχει γίνει και σίγουρα θα άξιζε τον κόπο να γίνει, ίσως από κάποιο πανεπιστημιακό ή συνδικαλιστικό φορέα, για να μπορέσουμε εμείς όλοι οι απλοί μελισσοκόμοι να έχουμε περισσότερα στοιχεία, όταν καλούμαστε να πάρουμε μια τόσο σημαντική απόφαση.

Κλείνοντας το άρθρο αυτό, θα θέλαμε να δώσουμε κάποιες συμβουλές στους συναδέλφους εκείνους που ασκούν την νομαδική μελισσοκομία, και που βέβαια είναι η συντριπτική πλειοψηφία των μελισσοκόμων.

Να επιλέγουν εκ των προτέρων, βάση πλάνου και πολύ προσεκτικά, τις περιοχές που θα μεταφέρουν τα μελίσσια τους, έχοντας θέσει και εναλλακτικές επιλογές, αν οι ανθοφορίες αυτών των περιοχών δεν δώσουν ικανοποιητικά.

Να έχουν οργανώσει εκ των προτέρων την μεταφορά και να έχουν σχεδιάσει την επιχείρηση σε όλες της τις λεπτομέρειες.

Να έχουν φροντίσει για την σωστή συντήρηση του κυρίως, αλλά και του βοηθητικού μελισσοκομικού τους εξοπλισμού.

Να έχουν μαζί τους όλα τα απαραίτητα εργαλεία και υλικά που συνήθως χρειάζονται για να κάνουν την δουλειά τους, αλλά και για να αντιμετωπίσουν έκτακτες καταστάσεις.

Να έχουν εξασφαλίσει την τοποθεσία που θα «ακουμπίσουν» τα μελίσσια τους.

Να έχουν εξασφαλίσει την διαθεσιμότητα των «βοηθών» τους, όταν και όποτε τους χρειαστούν. 
Να διατηρούν καλές σχέσεις και με τους ντόπιους, αλλά και με τους συναδέλφους τους, των γειτονικών  μελισσοκομείων.

Να έχουν φροντίσει για την προστασία της περιουσίας τους, από κλοπές και κακόβουλες ενέργειες τρίτων.

Να τηρούν τον νόμο σε όλες τις πτυχές αυτής τους της δράσης.

Δεν γνωρίζουμε αν με το άρθρο μας αυτό, βοηθήσαμε εσάς τους νέους, κυρίως, μελισσοκόμους να πάρετε μια τελική απόφαση για τον ποιο τύπο μελισσοκομίας θα ακολουθήσετε, αλλά είμαστε βέβαιοι πως βάλαμε τις βάσεις για να προβληματιστείτε σχετικά με αυτή σας την επιλογή.

Ότι όμως και να αποφασίσετε σας ευχόμαστε καλή τύχη!

Επιμέλεια: Μανόλης Δερματης, ερευνητής μελισσοκόμος, συγγραφέας του βιβλίου "Η Ιστορία Μιας Βασίλισσας"

Ορεινή Μέλισσα


Μέθοδος για να χτίζουν γρήγορα τις κηρήθρες τα μελίσσια...

$
0
0


Ένα κόλπο για γρήγορο χτίσιμο κηρηθρών έχουμε σήμερα! Πολλοί συνάδελφοι πάνω στον ενθουσιασμό τους μπορεί να αγοράσουν αμφιβόλου ποιότητας κηρήθρες τις οποίες βρήκαν φτηνές, και νόμιζαν ότι είναι και καλές. Μια κακής ποιότητας κηρήθρα είναι φτιαγμένη απο διάφορα συνθετικά υλικά, όπως πχ παραφίνη η άλλες ουσίες που δεν αναγράφονται στη συσκευασία. Το αποτέλεσμα με αυτές τις κηρήθρες είναι οι μέλισσες να μην τις πιάνουν, να μένουν άχτιστες, και αυτό είναι κάτι που δεν θέλουμε. Σήμερα λοιπόν θα μοιραστούμε έναν εγγυημένο τρόπο για να τις πιάσουν και να τις ολοκληρώσουν γρήγορα.

Ο λόγος που οι μέλισσες δεν χτίζουν εύκολα τις νοθευμένες κηρήθρες είναι επειδή δεν τις αναγνωρίζουν ως κερί. Δεν αναγνωρίζουν το υλικό, νομίζουν ότι είναι κάτι ξένο. Αντίστοιχα κακά αποτελέσματα μπορούμε να έχουμε απο άχτιστα πλαίσια, που έχουμε παρατήσει για πολύ καιρό, και έχουν χάσει το άρωμα τους. Ούτε αυτά τα πιάνουν εύκολα οι μέλισσες.

Ας μπούμε λοιπόν στο ζουμί της σημερινής ανάρτησης. Υπάρχει ένα κόλπο που μπορούμε να εφαρμόσουμε, και να έχουμε τέλεια αποτελέσματα και στις χειρότερες κηρήθρες του κόσμου. Και ξέρετε ποιό είναι; Ακούστε προσεκτικά. Παίρνουμε το πλαίσιο με την άχτιστη κηρήθρα, και σε ένα μπρικάκι πιο δίπλα λιώνουμε δικό μας κερί απο απολεπίσματα. Αφού λιώσει, πασαλίβουμε ένα ένα τα άχτιστα πλαίσια με πινελάκι, ετσι ώστε να καλύψουμε με μια λεπτή επιφάνεια κεριού. Οι μέλισσες αυτή τη κηρήθρα θα την πιάσουν μετά μέσα σε λίγες ώρες, δεν υπάρχει ούτε μια στο εκατομμύριο να μην την χτίσουν. Αυτό φυσικά εξαρτάται και με τις τροφές, να υπάρχουν νεαρές εργάτριες, γύρη μέλι κλπ.

Το καλύτερο κόλπο για να έχουμε χτίσιμο κηρηθρών είναι να βάλουμε ένα ζυμαράκι επάνω απο τη κυψέλη μας, και ακόμα και οι μικρότερες παραφυάδες θα χτίσουν αμέσως την κηρήθρα. Με το ίδιο κόλπο δηλαδή πασαλίβοντας με λιωμένα απολεπίσματα, μπορούμε να κάνουμε τις μέλισσες να πιάσουν και τις πλαστικές κηρήθρες οι οποίες προσφέρουν μεγάλη πληθώρα απο πλεονεκτήματα.

Υπάρχουν πολλοί μελισσοκόμοι, που για να ωθήσουν τις μέλισσες να χτίσουν καινούργιες κηρήθρες, πασαλίβουν το πλαίσιο με σιρόπι ζάχαρη, προκειμένου οι μέλισσες γλείφοντας τη ζάχαρη να κάτσουν επάνω στη κηρήθρα και στη συνέχεια να παρασυρθούν και να τη χτίσουν. Αυτή η μέθοδος φυσικά και λειτουργεί, απλώς τις περιόδους με έντονη τάση λεηλασίας μπορούμε να δημιουργήσουμε τεράστιο πρόβλημα και να χαθούν μεγάλοι πλυθησμοί χωρίς λόγο.

Πριν κλείσω την σημερινή ανάρτηση ήθελα να αναφέρω και κάτι άλλο. Αν στα μελίσσια μας δεν υπάρχει καθόλου ανθοφορία καθόλου γύρη, τότε για να δημιουργήσουμε καλές συνθήκες για χτίσιμο κηρηθρών χρειαζόμαστε γυρεόπιτα, δηλαδή πρωτείνες να ταίσουμε. Επιπλέον χρειάζεται και ζαχαροζύμαρο έτσι ώστε τα μελίσσια να έχουν ενέργεια για να βγάλουν κερί.

Τις περιόδους που κάνει ζέστη δεν αφήνουμε ποτέ στα πλάγια πολλές κηρήθρες, διότι απο την ζέστη παραμορφώνονται, και λιώνουν. Το αποτέλεσμα σε μια τέτοια περίπτωση είναι να αχρηστεύονται τα πλαίσια. Για παράδειγμα αν βάλουμε ένα πάτωμα τώρα γεμάτο άχτιστα πλαίσια, όπως κάνουμε την Άνοιξη τότε, λόγω μεγάλης ζέστης θα λιώσουν και θα παραμορφωθούν σίγουρα.

Ένα καλό κόλπο για να προστατεύουμε το μελίσσι αλλά και τις κηρήθρες απο την ζέστη είναι να βάλουμε κηρόπανο μέσα στη κυψέλη το οποίο προστατεύει απο την έντονη θερμότητα που αναβλίζει το καπάκι.

Πωλούνται μελίσσια με 9 ευρώ. Ευκαιρία!

$
0
0

~ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ~
Πωλούνται μελίσσια δέκα πλαισίων ασφυχτικά δεκάρια προς 9 ευρώ το πλαίσιο. βασίλισσες φετινές του 2016, καθώς και παραφυάδες τον 5 πλαισίων. Όνομα Θανάσης. Το τηλέφωνο επικοινωνίας είναι...
Τηλέφωνο 6975224933

Μετέφερε τα μελίσσια και έχασε τη ζωή του από τσίμπημα...

$
0
0


Ένα πολύ σοβαρό περιστατικό συνέβη σε μελισσοκόμο ο οποίος κατά την μεταφορά των μελισσιών του δέχθηκε τσίμπημα και στην συνέχεια έχασε τη ζωή του. 'Όλα έγιναν τόσο γρήγορα, που δεν πρόλαβαν να τον σώσουν.


Ο 34χρονος στρατιωτικός Βαγγέλης Αναστασόπουλος έχασε τη ζωή του όταν βραδινές ώρες της Πέμπτης κατά τη διάρκεια μεταφοράς μελισσιών από την Βεργίνα στην Αγκαθιά δέχτηκε κάποιο τσίμπημα (πιθανόν από μέλισσα), αισθάνθηκε αδιαθεσία και μεταφέρθηκε από τον αδερφό του στο Κέντρο Υγείας έχοντας χάσει ήδη τη ζωή του. 
Χωρίς να γνωρίζουμε ακόμα αν το ατύχημα προκλήθηκε απο αλλεργία στο τσίμπημα της μέλισσας, θέλουμε να μεταδόσουμε ένα μήνυμα σε όλους τους μελισσοκόμους. Όλοι είμαστε εν δυνάμη αλλεργικοί, δηλαδή όλοι μπορούμε να εμφανίσουμε αλλεργία σε ανύποπτο χρόνο απο ένα και μόνο τσίμπημα. Είναι άγνωστο πότε και αν θα συμβεί, και χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή. Το δηλητήριο της μέλισσας συγκεντρώνεται συσσορευτικά στον οργανισμό, και όσο τρώμε τσιμπήματα τόσο πιο επικίνδυνο είναι. 

Άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους που δεν είχαν τα κατάλληλα φάρμακα για να αντιμετωπίσουν άμεσα τα συμπτώματα της αλλεργίας. Το πρώτο σύμπτωμα είναι η δυσκολία στην αναπνοή, φαγούρα σε όλο το σώμα και η μη σωστή κυκλοφορία του αίματος. Γι αυτό σε μια τέτοια περίπτωση χρειάζεται μια ένεση αδρεναλίνης, η οποία έχει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα απο την αλλεργία. Ανοίγει την αναπνευστική οδό, και αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος. Και πίστεψτε με σώζει ζωές! Συλλυπητήρια για τον άνθρωπο που έχασε τη ζωή του και την οικογένεια του...

Ληστρικός τρύγος το Καλοκαίρι και συνέπειες στα μελίσσια: Μερικές κουβέντες παλιού...

$
0
0


Όταν πάρουμε όλο το μέλι απο τα μελίσσια μπορούν να χάσουν την ζωή τους. Να πεθάνουν οι μέλισσες και να μην έχει να ταϊστεί ο γόνος. Οι συνέπειες μετά απο ένα ληστρικό τρύγο μπορεί να είναι ολέθριες. Για παράδειγμα όταν ένας παλιός επαγγελματίας μελισσοκόμος τρυγάει θυμαρίσιο μέλι το Καλοκαίρι, και κάνει ληστρικό τρύγο, δηλαδή αφαιρεί όλο το μέλι από το μελίσσι ακόμα και απο τη γονοφωλιά, στην συνέχεια βάζει ζυμάρι ζαχαρόπιτας, για να μην ψοφήσει το μελίσσι από την πείνα!

Τέτοιος ληστρικός τρύγος γίνεται κυρίως στο θυμαρίσιο μέλι επειδή έχει μεγάλη εμπορική αξία (20 ευρώ το κιλό) και οι μελισσοκόμοι είναι πλήρως οικονομικά εξαρτημένοι απο ένα και μόνο ένα τρύγο τον χρόνο. Εξάλλου μην ξεχνάμε ότι ακόμα και 20 γραμμάρια μέλι απο ένα πλαίσιο είναι σημαντικά χρήματα. Τέτοιους επαγγελματίες μελισσοκόμους έχουμε στην Κρήτη στα Νησιά του Αιγαίου, του Ιουνίου, αλλά και σε ορισμένες περιοχές στη Πελοπόνησσο.

Μια από τις άμεσες συνέπειες ενός ληστρικού τρύγου είναι το φούντωμα των ασθενειών! Μόλις οι μέλισσες τρέφονται με ζάχαρη, δηλαδή "fast food"με τα λόγια τα δικά μας, γίνονται αδύναμες, ευάλωτες, ζούν λιγότερο και αυτό έχει ως άμεσο αντίκτυπο την εμφάνιση ασθενειών που μεχρι στιγμής ζούσαν μέσα στο μελίσσι σε λανθάνουσα μορφή (δεν τις βλέπαμε).

Θα σας πω ένα απλό παράδειγμα: Έχουμε ένα μελίσσι με ασκοσφαίρωση. Ωστόσο δεν υπάρχει κανένα σύμπτωμα της ασθένειας, επειδή το μελίσσι καθαρίζει γρήγορα τις κηρήθρες, οι προνύμφες τρέφονται με πολύ θρεπτικό μέλι κλπ. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι το μελίσσι μπορεί να αντιμετωπίζει μόνο του ακόμα και τις πιο ισχυρές ασθένειες. Μετά απο λίγο καιρό, τρυγάμε όλο το μέλι, και για να μην χαθούν τα μελίσσια, πετάμε ένα ζυμάρι απο επάνω. Πλέον όμως οι μέλισσες έχασαν το "φαρμακείο"τους, και δεν μπορούν να τα βάλουν με την ασθένεια. Τις αφήνουμε άοπλες...

Κάποτε ένας παλιός μελισσοκόμος είχε κάνει ένα πολύ εύστοχο ερώτημα. Είχε πεί, αν πάρουμε και δώσουμε μέλι μολυσμένο με αμερικάνικη σηψηγονία σε 50 διαφορετικά μελίσσια, θα εμφανίσουν όλα την ασθένεια; Όχι συνάδελφοι! Αν τα μελίσσια είναι καλοθρεμμένα, έχουν δυνατό ανοσοποιητικό, οι προνύμφες τρέφονται με πλούσιο βασιλικό πολτό, επικρατεί έντονη καθαριότητα, υπάρχουν πολύς νεαρός πλυθησμός, τότε υπάρχουν πιθανότητες να μην εμφανιστεί η ασθένεια. Το μέλι η γύρη η πρόπολη μπορούν να πολεμήσουν τις ασθένειες! Δεν είναι άλλωστε λίγες οι περιπτώσεις που μελίσσια νοσούν αλλά δεν έχουν σύμπτωμα γιατί μαθαίνουν να το αντιμετωπίζουν.

Όσον αφορά τον τρύγο, ενας μεγάλος κίνδυνος δημιουργείτε όταν τρυγήσουμε και τα φρύδια που έχει ο γόνος. Οι μέλισσες συνιθίζουν να παίρνουν την τροφή τους απο το στεφάνι γύρω απο το γόνο και να το διαθέτουν κατευθείαν μέσα στις προνύμφες. Αν εμείς το τρυγήσουμε χαλάμε τελείως αυτή τη διάταξη. Για αυτό πολλές φορές οι μελισσοκόμοι αποφεύγουν να πάρουν μέλι που έχει και γόνο επάνω.

Τέλος, αν θέλουμε να εφαρμόσουμε ένα "ληστρικό τρύγο"χωρίς να χρειαστεί να ταίσουμε τότε αυτός μπορεί να γίνει λίγες ημέρες πριν λήξει η ανθοφορία - μελιτοφορία. Δηλαδή τα μελίσσια να κερδίσουν λίγο χρόνο προκειμένου να αποθηκεύσουν και πάλι μέλι!

Πευκόμελο: 7 βήματα για υψηλές αποδόσεις

$
0
0

Γράφει το melissopolis...
Η μελιτοφορία του πεύκου είναι η τελευταία και πιο σημαντική της χρονιάς. Χρειάζεται όμως προσοχή, καθώς ο χειμώνας είναι μπροστά. Διαβάστε ποιούς μελισσοκομικούς χειρισμούς πρέπει να ακολουθήσουμε, για να έχουμε απόδοση στο πεύκο, αλλά και γερά μελίσσια το χειμώνα.




Μελιτοέκκριση στο πεύκο
Φροντίζουμε τα μελίσσια να είναι «σφικτά», χωρίς περιττές κηρήθρες. Επίσης οι κηρήθρες να είναι σκούρες με σκούρες (όχι φετινές) κηρήθρες. Αποφεύγουμε την προσθήκη φύλλων κηρήθρας. Εάν έχουμε πλαίσια για τρύγο στον όροφο με καλοκαιρινά ανθόμελα, τα τρυγάμε και κατεβάζουμε τα μελίσσια στον εμβρυοθάλαμο.

Διατηρούμε τα μελίσσια με πολλούς γόνους, μέσα στο καλοκαίρι. Μεταφέρουμε τα μελίσσια σε γυρεοδοτικές ανθοφορίες του καλοκαιριού, όπως καλαμπόκι, αγριομπαμπακιά, πολύκομπο, κτλ. Ακόμα και τώρα το Σεπτέβρη, φροντίζουμε να διατηρούνται 6-7 γόνοι, σε ανθοφορίες της εποχής όπως ακονιζιά, χαρουπιά, κισσός, αρκουδόβατο. Η χορήγηση γυρεόπιτας ή υποκατάστατου γύρης είναι επιβεβλημένη πριν τα πεύκα και δεν επηρεάζει την ποιότητα του μελιού.

Εάν δεν το έχουμε κάνει ήδη, προτιμούμε να μεταφέρομε τα μελίσσια στα πεύκα μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, όπου είναι και η 2η περίοδος μελιττοέκκρισης «βάρεμα», που συνήθως είναι πιο αποδοτική από αυτή του Ιουλίου-Αυγούστου. Μέχρι τότε, θα έχουμε προλάβει να ανασυντάξουμε τα μελίσσια, με γόνους και πολύ πληθυσμό από ενήλικες, ξεκούραστες εργάτριες.



τρυγος στο πεύκο!
Η παραμονή στο πεύκο δεν θα πρέπει να είναι πέρα των 6 εβδομάδων, καθώς μειώνονται οι πληθυσμοί, μπλοκάρεται η εκτροφή γόνου, και υπάρχει κίνδυνος για το ξεχειμώνιασμα. Πρακτικά, εάν τα μελίσσια μεταφερθούν στο 2ο χέρι (που ξεκινά μετά τις 20 Σεπτεμβρίου), πρέπει να βγουν το αργότερο την πρώτη βδομάδα του Νοέμβρη.


Μπλοκάρισμα γόνου στο πεύκο


Μετά τον τρύγο, στα μέσα του Νοέμβρη, κάνουμε καταπολέμηση της βαρρόα. Τα μελίσσια έχουν ελάχιστο γόνο μετά το πεύκο, οπότε η εποχή είναι κατάλληλη. Για όσους στη Ν.Ελλάδα (Αττική, νησιά, Πελ/σος) δεν έχουν μπει το πεύκο, λογικά έχουν αναπτύξει γόνους, οπότε η θεραπεία είναι καλό να γίνει αργότερα, τέλος Νοέμβρη-αρχές Δεκέμβρη.

Οι πολλές φετινές φθνοπωρινές βροχές ευνοούν την άνθιση και μελιτοέκκριση του φθινοπωρινού ρεικιού (σουσούρα). Εξαιρετικό μελισσομικό φυτό, αναπτύσσει θεαματικά τα μελίσσια, ενώ σε εξαιρετικές χρονιές (μία τέτοια φαίνεται η φετινή) μπορεί να δώσει το γνωστό «μέλι ερείκης» που είναι πλέον γνωστό στο ευρύ κοινό, αλλά και δυσεύρετο. Μέλι που κρυσταλλώνει γρήγορα, και που πρέπει να τρυγηθεί εγκαίρως για να μην ξινίσει. Έχει πιστούς και φανατικούς φίλους καταναλωτές τα τελευταία χρόνια. Ο συνδυασμός του με το πευκόμελο είναι γευστικότατος, ενώ έτσι καθυστερεί και την κρυστάλλωση

Προτεινόμενες περιοχές για παραγωγή πευκόμελου Σεπτ-Οκτ 2014, για τη Ν.Ελλάδα (χάρτης Εύβοιας).

α. Εύβοια: κυρίως κεντρική και βόρεια Εύβοια, από Ψαχνά μέχρι και Ιστιαία. Πρόσβαση από οδικώς από Χαλκίδα ή με φερρυ μποτ από Γλύφα
β. Πελοπόννησος: Τρίπολη, Βλαχοκερασιά, Επίδαυρος. Μικρά πευκοδάση, δυσκολία εύρεσης χώρου για μελισσοκομείο. Ειδικά η Τρίπολη τα τελευταία 3 χρόνια παράγει αρκετό πευκόμελο
γ. Αττική: η Πάρνηθα είναι κλασσικός προορισμός, αλλά έχει να δώσει αρκετά χρόνια. Πιο σίγουρο είναι εδώ το ρείκι και η κουμαριά.



Περιοχές στη Β.Εύβοια με σημαντικά πευκοδάση

ΠΗΓΗ www.melissopolis.com





Παραφυάδες τον Ιούλιο

$
0
0


Όταν φτιάχνουμε παραφυάδες τον Ιούλιο πρέπει να γνωρίζουμε μερικά μυστικά για να έχουμε επιτυχία, να αποκτήσουν τα μελίσσια γρήγορα βασίλισσα να κάνουν γόνο και στην συνέχεια να προλάβουν να αναπτυχθούν για τον Χειμώνα! Αυτό που μας ανησυχεί περισσότερο όταν κόβουμε παραφυάδες το Καλοκαίρι είναι αν θα προλάβουν τα μελίσσια να γίνουν μεγάλα, να αποκτήσουν μπόλικο πλυθησμό για να ξεχειμωνιάσουν με τεράστια επιτυχία. Επειδή τα δεδομένα είναι διαφορετικά για την Νότια και Βόρεια Ελλάδα, θα σας τα πούμε αναλυτικά...

Όσον αφορά τις παραφυάδες που κόβω ο ίδιος στα μελίσσια μου έχω κάνει πολλές δοκιμές. Βρίσκομαι στη Δυτική Στερεά Ελλάδα στο Αγρίνιο. Μια χρονιά αποπειράθηκα να κόψω παραφυάδες τον Ιούλιο με πλυθησμό 3 πλαίσια τη κάθε παραφυάδα, και ομολογώ πως έμεινα πολύ ευχαριστημένος από τα μελίσσια που έγιναν. Επειδή δεν υπήρχε καμία ανθοφορία, πολλοί μελισσοκόμοι μου έλεγαν ότι θα είναι πλήρης αποτυχία. Όμως ένας μεγάλος μελισσοκόμος μου έδωσε μια πολύ σημαντική συμβουλή. Μου είπε αν θέλω να φτιάξω καλές βασίλισσες μπορώ να φτιάξω σιρόπι απο νερό και μέλι δικής μου παραγωγής 1 προς 1, δηλαδή ένα κιλό μέλι σε ένα λίτρο νερό. Έκανα αυτή τη δοκιμή λοιπόν και οι βασίλισσες που βγήκαν ακόμα τις θυμάμαι από τότε...

Με το ξεχειμώνιασμα παρότι μερικά μελίσσια δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν τα 5 πλαίσια πλυθησμό - είναι ο ιδανικός πλυθησμός για ασφαλές ξεχειμώνιασμα στο Αγρίνιο - ξεχειμώνιασαν όλα μια χαρα, και επειδή οι βασίλισσες που βγήκαν ήταν πολύ καλές πήγαν σφαίρα σε θέμα ανάπτυξης!

Άλλο πείραμα που έκανα ήταν να κόψω παραφυάδες αυτή τη φορά με 5 πλαίσια πλυθησμό και έτοιμες γονιμοποιημένες βασίλισσες τον Σεπτέμβριο. Για την Νότια Ελλάδα είναι πάλι ένας πολύ καλός τρόπος δημιουργίας παραφυάδων, μετά τους τρύγους του μελιού όπου τα μελίσσια μπαίνουν στην τελική ευθεία για το ξεχειμώνιασμα. Γενικά όπου ο Χειμώνας είναι σύντομος και δεν είναι βαρύς τα μελίσσια δεν έχουν πρόβλημα με το ξεχειμώνιασμα.

Ένας μελισσοκόμος που βρίσκεται στην Βόρεια Ελλάδα εφαρμόζει τελείως διαφορετικούς χειρισμούς. Όπως μου είχε πεί επαγγελματίας μελίσσοκόμος, αυτά που κάνουμε εμείς εκεί κάτω δεν διανοείτε κανένας να τα εφαρμόσει επάνω. Για παράδειγμα η τροφοδοσία τον Φεβρουάριο που ξεκινάμε εμείς πριν την Άνοιξη για τη Βόρεια Ελλάδα είναι σκέτη αυτοκτονία. Παραφυάδες δεν διανοείτε να κόψει κάποιος τον Σεπτέμβριο, γιατί τότε είναι η φάση που το μελίσσι ανανεώνει πλυθησμό με μέλισσες που ζούν πολύ περισσότερο.

Οι μελισσοκόμοι στην Βόρεια Ελλάδα κόβουν παραφυάδες μέχρι και τον Ιούνιο κυρίως, και όχι αργότερα. Αν όμως κάποιος έχει ένα καλό διόροφο μελίσσι και θέλει να το κάνει δύο δεκάρια τον Ιούλιο, τότε νομίζω πως υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος για να γίνει ένα καλό 10άρι μελίσσι, και να ξεχειμωνιάσει στην Βόρεια Ελλάδα με μεγάλη επιτυχία. 5άρι μελίσσι άλλωστε δεν πρόκειται να την βγάλει καθαρή με τόσο κρύο που έχει εκεί για τόσους μήνες.

Σε γενικές γραμμές όποια και αν είναι η απόφαση σας για παραφυάδες τον Ιούλιο, πρέπει να φροντίσετε τα μελίσσια το φθινόπωρο να είναι τουλάχιστον 5άρια για το ξεχειμώνιασμα στη Νότια Ελλάδα και 8άρια -10άρια για τη Βόρειο Ελλάδα! Όχι μικρότερα για να μην υπάρξουν απώλειες. Και δεν υπάρχει λόγος να κάνουμε πολλά μελίσσια και στη συνέχεια να αρχίσουμε να τα χάνουμε...










Δούλευε μόνος στα μελίσσια και ξαφνικά έχασε τις αισθήσεις του: Μόλις ξύπνησε κατάλαβε το μεγάλο λάθος...

$
0
0

Ο μελισσοκόμος Σωτήρης διαβάζοντας την τρομακτική είδηση με ένα μελισσοκόμο που έχασε τη ζωή του απο αλλεργικό σόκ, μας διηγείτε την δική του εμπειρία, η οποία παρα λίγο να του κοστίσει την ζωή. Γιατί μια κακή στιγμή αρκεί για να σου συμβεί το κακό...

Ο μελισσοκόμος Σωτήρης γράφει...
Έχω μελίσσια πολλά χρόνια και μια φορά έτυχε, από ένα τσίμπημα στο λαιμό, να χάσω τις αισθήσεις μου. Συγκεκριμένα ένιωσα αδιαθεσία μετά απο ένα τσιμπιμα πίσω στο κεφάλι  και ξαφνικά έπεσα κάτω αναίσθητος. Μετά από κάποια λεπτά συνήλθα αφού έκανα εμετό έτσι αναίσθητος που ήμουν. Φαντάσου πάω στα μελίσσια από μικρο παιδί και τώρα είμαι 43 μάλλον θα πρέπει να ήταν το Τσίμπημα σε κάποια φλέβα που πάει αίμα στον εγκέφαλο και όλο το δηλητήριο εκτονώθηκε εκεί δεν ξέρω τι άλλο μπορεί να ήταν. Όταν λιποθύμησα δεν είχα κάποιον μαζί μου και ήμουν μόνος μου. Ευτυχώς όμως ήμουν πολύ τυχερός.
Ο γιατρός μου είπε να έχω μαζί μου την ένεση και να φοράω πάντα ολόσωμη φόρμα, γιατί πριν δεν φορούσα ποτέ μου άρεσε να είμαι χωρίς φόρμα στα μελίσσια. Μέτα από αυτό όμως παίρνω αυτά τα μέτρα φόρμα ολόσωμη και ένεση και γάντια.

Συμφωνο απόλυτα με αυτα που έγραψες ότι, πρέπει πάντα να είμαστε προσεκτικοί, και να παίρνουμε τις κατάλληλες προφυλάξεις όπως επίσης να έχουμε μαζί μας και την ένεση, σε περίπτωση αλλεργικού σοκ!!! Πάντα η ένεση στο αυτοκίνητο και πάντα μέτρα προφύλαξης. Παλιά πήγαινα μαζί με τον γιο μου 4 χρονών και φορούσε μια απλή μάσκα μέχρι που έγινε το περιστατικό  και τώρα φορά πάντα ολόσωμη φόρμα και γάντια, ολα είναι θέμα timιng πάντως.

Και χαριτολογοντας θα σου πω αυτό που λένε στο χωριό μου. ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΓΑΙΔΟΥΡΟ-ΔΕΝΕ παρά ΓΑΙΔΟΥΡΟ-ΓΥΡΕΥΕ που θέλει να πει ότι πριν κάνεις το οτιδήποτε, να παίρνεις τις προφυλάξεις σου και να μετράς τις ικανότητες σου, διαφορετικά θα πάθεις μεγάλη ζημιά.


Απολύμανση πλαισίων για νοζεμίαση: Εγγυημένη μέθοδος για πεντακάθαρες κηρήθρες...

$
0
0


Πέρυσι είχα σοβαρό πρόβλημα με την ασθένεια Nosema Ceranae. Όλα τα μελίσσια μου αρρώστησαν από δικό μου λάθος. Δεν αντιλήφθηκα έγκαιρα ότι κάποια από αυτά είχαν μολυνθεί από την ύπουλη ασιατική νοζεμίαση και όταν τα έχασα, θέλοντας να βοηθήσω τα υπόλοιπα μελίσσια μου και μη γνωρίζοντας από τι είχαν καταρρεύσει, μετάγγισα μολυσμένα πλαίσια από τις κυψέλες που είχα χάσει στις υπόλοιπες. Με αυτό τον τρόπο έκανα εν αγνοία μου μετάδοση της ασθένειας σε όλες τις κυψέλες μου. Το αποτέλεσμα ήταν το χειμώνα που μας πέρασε να χάσω σχεδόν όλα τα μελίσσια. Μετά από αυτό το σοκ, ξεκίνησα και πάλι από την αρχή την ανάπτυξη του μελισσοκομείου μου στις αρχές της άνοιξης.


Το πρόβλημα που είχα να αντιμετωπίσω ήταν το τι θα έκανα τα πλαίσια που μου είχαν απομείνει. Υπήρχε τρόπος να τα χρησιμοποιήσω ξανά στα νέα και υγιεί μελίσσια χωρίς να διατρέχω τον κίνδυνο να μεταδώσω σε αυτά τη νόσο όπως είχα κάνει πέρυσι;

Ψάχνοντας, διαβάζοντας αρκετά σχετικά με το θέμα σε βιβλία και άρθρα στο διαδίκτυο αλλά και ρωτώντας παλιούς έμπειρους μελισσοκόμους, κατέληξα στο συμπέρασμα ότι μπορούσα να σώσω κάποια από τα πλαίσια και να τα ξαναχρησιμοποιήσω στις νέες μου κυψέλες, ώστε να κερδίσω χρόνο στην ανάπτυξη των μελισσιών μου. Ο τρόπος ήταν η σωστή απολύμανση των πλαισίων μου με χρήση του Οξικού Οξέος. Το αιθανικό οξύ ή αιθανοϊκό οξύ ή οξικό οξύ (CH3COOH) είναι ένα καρβοξυλικό οξύ που δίνει στο ξύδι τη γνωστή (ξινή) γεύση και οσμή.



Οξικό Οξύ (CH3COOH)


Ξεκίνησα διαλέγοντας τα πλαίσια που θα κράταγα. Όλα τα παλιά πλαίσια με μαύρες κερήθρες και όλα τα πλαίσια που είχαν κλειστούς γόνους τα έβγαλα στην άκρη για λιώσιμο. Τα πλαίσια που είχαν επάνω γόνους δεν τα απολύμανα και τα έβγαλα για λιώσιμο, γιατί δεν ήθελα να ρισκάρω να σαπίσει ο κλειστός γόνος και να έχω εστίες με άλλες πιθανές μολύνσεις. Κράτησα λοιπόν μόνο τα πλαίσια που είχαν ωραίες κερήθρες έως 2 χρόνων, άδειες ή με τροφές (μέλι σφραγισμένο κατά το περισσότερο μέρος του και γύρη).

Τα πλαίσια που κράτησα τα έβαλα όλα σε καταψύκτη με θερμοκρασία -20΄C για 2 ημέρες, ώστε να θανατωθεί ο κηρόσκορος και τα όποια αυγά του υπήρχαν στα πλαίσια, ώστε να μην έχω πρόβλημα. Τις κυψέλες τους τις απολύμανα πολύ καλά με φλόγιστρο.

Στη συνέχεια έβγαλα τα πλαίσια από τον καταψύκτη και τα έβαλα στις κυψέλες τους. Έκανα με τις κυψέλες ντάνες τριών έως πέντε πατωμάτων, φροντίζοντας να καλύψω τον κάθε κινητό πάτο με μια πλαστική σακούλα. Αυτό το έκανα για δύο λόγους. Πρώτον για να περιορίσω τις διαρροές των ατμών του οξικού οξέως και κατά δεύτερον για να προστατέψω τη μεταλλική σήτα των πάτων από τη διάβρωση, γιατί το οξικό οξύ διαβρώνει τα μέταλλα. Για τους ίδιους λόγους κάλυψα με ταινία εσωτερικά και εξωτερικά τους εξαερισμούς στα καπάκια. Τις ντάνες των κυψελών τις κάλυψα επίσης με ζελατίνα τροφίμων για να μην υπάρχουν διαρροές από τους ατμούς του οξικού οξέως.



Προφύλαξη της σήτας με πλαστική σακούλα και κλείσιμο χαραμάδων με ζελατίνα




Κάλυψη των θυρίδων εξαερισμού με ταινία για προστασία και αποφυγή διαρροών


Βάζουμε ταινία εσωτερικά και εξωτερικά για μεγαλύτερη προστασία και μόνωση




Το ίδιο έκανα και για τις κυψέλες dadant



Στο επάνω μέρος της κάθε ντάνας έβαλα 2 πήλινα μπολ από αυτά που περισσεύουν από τα γιαούρτια. Σε κάθε ντάνα έβαλα 500ml οξικό οξύ μοιρασμένο στα 2 πήλινα μπολ. Αντιστοιχούν 100ml οξικού οξέος ανά πάτωμα, οπότε αν φτιάξετε ντάνες με λιγότερες κυψέλες, υπολογίστε αναλόγως και το οξικό οξύ που πρέπει να χρησιμοποιήσετε. Στις ντάνες π.χ. των τριών πατωμάτων έβαλα 300 ml. Μην κάνετε όμως ντάνες με περισσότερα από πέντε πατώματα, ώστε να μπορούν να διαχέονται σωστά οι ατμοί από το οξικό οξύ. Το οξικό οξύ το προμηθεύτηκα από το φαρμακείο. Ήταν φιάλες του ενός κιλού με οξικό οξύ καθαρότητας 100%. Κανονικά μπορούμε χρησιμοποιήσουμε αραιωμένο οξικό οξύ 80%. Αυτό το κάνουμε αν σε 80ml οξικού οξέως προσθέσουμε 20ml αποσταγμένο νερό. Έτσι έχουμε οξικό οξύ 80 βαθμών ή 80%. Στη συγκεκριμένη περίπτωση εγώ δεν το αραίωσα, για να είναι πιο δυνατό.



Τοποθετούμε 2 πήλινα ή γυάλινα μπολ στην κορυφή της κάθε ντάνας πατωμάτων



Με προσοχή μοιράζουμε στα 2 μπολ το οξικό οξύ




Κλείνουμε με το καπάκι και το αφήνουμε για τουλάχιστον 8 ημέρες



Αφού βάλουμε το οξικό οξύ στα πήλινα μπολ, σκεπάζουμε με το καπάκι τα πλαίσια και τα αφήνουμε για τουλάχιστον 8 έως 10 ημέρες να εξατμιστεί το οξικό οξύ και οι ατμοί του, που είναι βαρύτεροι από τον αέρα, να πέφτουν σιγά - σιγά σε όλα τα πλαίσια. Μπορείτε να τα αφήσετε και περισσότερες ημέρες αν δεν τα χρειάζεστε ή τα έχετε αποθηκεύσει για το χειμώνα. Εκτός από απολύμανση, είναι κι ένας καλός τρόπος αποθήκευσης των πλαισίων για το χειμώνα ή για κάποια χρονική περίοδο που δεν χρειαζόμαστε τα πλαίσιά μας, γιατί το οξικό οξύ καταστρέφει και τον κηρόσκορο.



Τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και οι δοσομετρητές




Προσοχή πρέπει να δώσουμε στα μέτρα προστασίας. Έχουμε να κάνουμε με ένα οξύ και δεν πρέπει να είμαστε απρόσεκτοι. Χρειαζόμαστε μάσκα ή ένα χοντρό υφασμάτινο μαντήλι για να καλύψουμε την μύτη και το στόμα, ώστε να μην εισπνέουμε τους ατμούς από το οξικό οξύ. Επίσης χρησιμοποιούμε για τα χέρια μας πλαστικά γάντια κι έχουμε πάντα κοντά μας άφθονο νερό για να ξεπλυθούμε αμέσως αν έρθουμε σε επαφή με το οξικό οξύ. Επίσης θα χρειαστούμε κάποιους δοσομετρητές για να υπολογίσουμε τη δοσολογία του οξικού οξέος σε κάθε ντάνα κυψελών που έχουμε για απολύμανση.



Αερίζουμε καλά τα πλαίσια για τουλάχιστον 2 ημέρες πριν τα βάλουμε στα μελίσσια μας



Όταν θελήσουμε να χρησιμοποιήσουμε τα πλαίσια ή όταν περάσουν τουλάχιστον 8 με 10 ημέρες, αερίζουμε καλά για τουλάχιστον 2 ημέρες πριν τα βάλουμε στα μελίσσια μας. Καλό θα ήταν να τα αερίσουμε για τουλάχιστον 5 έως 7 ημέρες, ώστε να φύγει αρκετά η βαριά μυρωδιά του οξέος και μετά να τα βάλουμε στα μελίσσια μας. Για να τα αερίσω έβαλα τις κυψέλες σταυρωτά σε ντάνες, ώστε να αερίζονται καλά τα πλαίσια.

Την απολύμανση των πλαισίων θα την καθιερώσω για τα πλαίσια που φέρνω στην αποθήκη κάθε χρόνο, ακόμα κι αν δεν έχω πρόβλημα με τη νοζεμίαση. Είναι καλό να προλαμβάνουμε το κακό, παρά να τρέχουμε να προλάβουμε και να χάνουμε χωρίς λόγο τα μελίσσια μας.

Σούπερ ξελάφρωμα απο βαρρόα με ταινίες

$
0
0


Φτάνει η περίοδος μετά τους τρύγους όπου ο μελισσοκόμος καλείτε να κάνει την πρώτη θεραπεία κατά της βαρρόα για να ξελαφρώσουν οι κυψέλες. Όπως γνωρίζουμε η βαρρόα αναπτύσσεται ταυτόχρονα με τα μελίσσια, και το καλοκαίρι που ο γόνος λιγοστεύει η βαρρόα εκτοξεύεται σημαντικά στους πλυθησμούς. Συνεπώς το πρόβλημα μεγαλώνει και τότε έρχεται η ώρα που ο μελισσοκόμος πρέπει να δράσει!

Μια πολύ καλή μέθοδος θεραπείας ξελαφρώματος είναι καταπολέμηση με ταινίες φλουμεθρίνης. Η φλουμεθρίνη είναι μια πολύ ισχυρή ανθεκτική χημική ουσία. Έχει την δυνατότητα να σκοτώνει βαρρόα έως και 35 ημέρες μετά την εναπόθεση της ταινίας, αλλά την σημαντικότερη δουλειά την κάνει τις πρώτες 3-4 ημέρες.

Έτσι λοιπόν οι ταινίες εμποτισμένες με φλουμεθρίνη, είναι αρκετά αποτελεσματικές απέναντι στη βαρρόα ακόμα και με την ύπαρξη λίγου γόνου. Εξάλλου μην ξεχνάμε οτι η κύρια θεραπεία θα γίνει το χειμώνα και όχι τώρα το καλοκαίρι. Αυτή τη περίοδο το μόνο που θέλουμε να πετύχουμε είναι ένα καλό ξελάφρωμα και τίποτα παραπάνω.

Προχοχή!
Το οξαλικό οξύ δεν ενδείκνυται για θεραπεία το καλοκαίρι μιας και απο εμπειρίες μελισσοκόμων δεν έχει καθόλου καλά αποτελέσματα.

Πως τοποθετούμε τις ταινίες στα μελίσσια;
Οι ταινίες πρέπει να τοποθετηθούν στο κέντρο του μελισσιού, εκεί που υπάρχει ο γόνος. Το πόσες ταινίες θα τοποθετήσουμε εξαρτάται απο το μέγεθος του μελισσιού αλλά και απο το τι είδους ταινίες θα επιλέξουμε. Συνήθως όμως τοποθετούμε 2 ταινίες ανα 5άρι μελίσσι για να έχει ικανοποιητικά αποτελέσματα. Αν ένα μελίσσι έχει μεγαλύτερη έκταση σε γόνο από το αναμενόμενο τότε μπορούμε να επαναλάβουμε τη θεραπεία μετά από 7-10 ημέρες. Στην Ελλάδα εγκεκριμένες ταινίες (φλουμεθρίνης) κυκλοφορούν μόνο από τη Bayer των οποίων η τιμή είναι αβάσταχτή για την τσέπη των μελισσοκόμων. Έτσι πολλοί οδηγούνται στην χρήση άλλων ταινιών (μη εγκεκριμένων) όπως Varostop απο βουλγαρία, που είναι πολύ φθηνότερες (4-5 ευρώ οι 10 ταινίες).

Δυστυχώς εμείς μέσα απο τις σελίδες μας δεν μπορούμε να σας δώσουμε στοιχεία για αυτά τα σκευάσματα. Γενικά όμως μπορούμε να σας πούμε ότι όποιες ταινίες και αν χρησιμοποιήσετε έχουν την ίδια αποτελεσματικότητα εφόσον έχουν και την ίδια ακριβώς δραστική ουσία.

Πάντα προσέχουμε να μην χρησιμοποιούμε το ίδιο φάρμακο κάθε χρόνο διότι η βαρρόα αποκρά ανθεκτικότητα - ανοσία. Πχ αν τώρα χρησιμοποιήσουμε ένα σκεύασμα με φλουμεθρίνη το χειμώνα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε σκεύασμα που να μην έχει καμία σχέση με φλουμεθρίνη.

Μεγάλη προσοχή! Δεν ενδείκνυται θεραπεία αν σκοπεύουμε να πάρουμε μέλι στο πεύκο. Η θεραπεία γίνεται με την προϋπόθεση να μην κάνουμε κανένα τρύγο μέσα στο επόμενο διάστημα.

Πόσα μελίσσια χρειάζεται για να ζήσει μια τετραμελής οικογένεια

$
0
0

Η μελισσοκομία αποτελεί αδιαμφισβήτητα ένα "πλούσιο"επάγγελμα από το οποίο ζουν, αποκλειστικά και μόνο δεκάδες οικογένειες στην Ελλάδα. Πολλοί επαγγελματίες μελισσοκόμοι στηρίζονται οικονομικά στη μελισσάκια για να ταίσουν τις οικογένειες τους. Σε αντίθεση με άλλες χώρες του εξωτερικού, η Ελλάδα είναι μια πολύ παραγωγική χώρα η οποία ενδείκνυται για μεγάλη παραγωγή μελιού, πρόπολης, βασιλικού πολτού, αφθονία γύρης, παραγωγή μελισσιών βασιλισσών κλπ.

Τα Ελληνικά προϊόντα είναι τόσο ανταγωνιστικά - ποιοτικά, που όσοι μελισσοκόμοι είναι "ξύπνιοι"μπορούν να τα "σπρώξουν"στο εξωτερικό και να κερδίσουν πολύ περισσότερα κέρδη απο το να περιμένουν από τους χονδρέμπορους εδώ στην Ελλάδα. Ακόμη μεγαλύτερα κέρδη μπορεί να έχει ένας μελισσοκόμος όταν έχει πολλές "άκρες"και γνωρίζει πολύ κόσμο, έτσι ώστε να μπορεί να διαθέτει το μέλι του στην Λιανική! Πχ αν ένας μελισσοκόμος που έχει γνωριμίες σε χωριά, και είναι ο γνωστός μελισσοκόμος του χωριού, μπορεί να διαθέτει μεγάλες ποσότητες, και μάλιστα γρήγορα. Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο μέλι φεύγει έτσι, εφόσον πολλές φορές τα γεροντάκια αγοράζουν 10-20 κιλά για να το δώσουν σε παιδιά εγκόνια φίλους φίλες κλπ.

Όπως καταλαβαίνουμε λοιπόν ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες για να ζήσει ένας μελισσοκόμος την οικογένεια του είναι να μπορεί να διαθέτει το μέλι του σε ΑΞΙΟΠΡΕΠΉ ΤΙΜΗ και όχι κοψοχρονιά στους εμπόρους! Συνήθως ένας επαγγελματίας μπορεί να διαθέσει με το ζόρι ένα τόνο μέλι, και το υπόλοιπο πωλείται στη χονδρική. Το μυστικό της επιτυχίας όμως είναι να μην δώσει καθόλου χονδρική και να το πουλήσει όλο στη Λιανική. Θα σας πω ένα παράδειγμα απο μελισσοκόμους που το καταφέρνουν αυτό. Είναι ένας μελισσοκόμος σε τουριστική περιοχή πχ Στη Λευκάδα. Αν το Καλοκαιράκι, στήσει ένα πάγκο με ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΕΛΙΑ, οι τουρίστες που θα περνάνε θα το κάνουν ανάρπαστο, και φυσικά σε πολύ καλές τιμές!!! Ένα καλό κόλπο για αύξηση στις πωλήσεις είναι και μια καλή συσκευασία σε συνδυασμό με μια πιστοποίηση πχ βιολογικής μελισσοκομίας.

Το δεύτερο αφού εξασφαλίσουμε που θα δώσουμε το μέλι είναι η παραγωγή. Το μέλι δεν είναι κάτι σίγουρο, δηλαδή δεν μπορεί κάποιος να πεί θα πάω εκεί και θα πάρω τόσο μέλι. Ο καιρός είναι αστάθμητος παράγοντας και το μέλι εξαρτάται άμεσα απο αυτόν. Τι πρέπει να κάνει ένας μελισσοκόμος λοιπόν για να εξασφαλήσει μια καλή παραγωγή;

Το πρώτο και το κυριότερο είναι να ρίξει πολύ δουλειά, και όχι μόνο ο άντρας όπως γίνεται συνήθως αλλά και η γυναίκα, ακόμη και τα παιδιά πολλές φορές. Να πέσει ιδρώτας για να γίνουν σωστά και δυνατά μελίσσια! Όταν ένας μελισσοκόμος ασχοληθεί και αφιερώσει πολύ χρόνο, δεν υπάρχει περίπτωση να μην ανταμηφθεί για τον κόπο του. Είναι προτιμότερο να έχουμε 200 μελίσσια και καλά, παρά 400 και να μην είναι παραγωγικά! Επίσης ο επαγγελματίας μελισσοκόμος πρέπει να διασκορπίζει μελίσσια σε πολλές νομές, και όχι σε μία. Έτσι ώστε αν δώσει 1-2 απο τις 3 αυτός να έχει εξασφαλίσει μέλι για τους πελάτες οι οποίοι είναι ανυπόμονοι και διψάνε για μέλι!!!

Κλείνοντας θέλω να διαβάσετε συνοπτικά μερικές απο τις πολύτιμες συμβουλές που σας δίνει ο έμπειρος μελισσοκόμος Θοδωρής ο οποίος μας απάντησε με ιδιαίτερη χαρά στην ερώτηση που του θέσαμε "Ποσα μελισσια πιστεύεις χρειάζονται για να ζήσει μια τετραμελής οικογένειά;" :
  • Παίζει πολύ μεγάλο ρόλο η λιανική πώληση μελιού
  • Πρέπει να δουλεύουν και οι δυο στα μελισσια πολλές ώρες
  • να μην κόβεις παραφυάδες την άνοιξη
  • να μην τα πηγαίνεις ολα σε μια νομή, να έχεις δηλαδη πολλα μελισσια σε σιγουρες νομες
  • να είσαι πολύ καλός μελισσοκόμος και καλός πωλητής,να έχεις αγνό μελί και να το υποστηριζεις
  • με λίγα λόγια να αγαπάς όλα τα μέλια και να το δείχνεις
  • να μην λες πολλά και άσχετα για να σε έχει εμπιστοσύνη ο κόσμος
  • γιατί όσο δύσκολο είναι να το βγάλεις αλλο τόσο δύσκολο είναι να το πουλήσεις
  • για να είναι καλή μια χρονιά πρεπε να βγάλεις απο 30 κιλα έως 50 το μελίσσι μέσο όρο
  • άρα θεωρητικά με 100 μελισσια παραγωγικά είσαι μέσα στο στόχο όταν έχεις αγορασμένο τον εξοπλισμό
  • αλλα μιλάμε για πολύ δουλειά
  • καλύτερα λίγα και καλά πάρα πολλά και άχρηστα
  • το μυστικό είναι να κρατας γόνους όλα τα αλλά είναι φούμαρα

Πήγε γδυτός στα μελίσσια: Πήρε όμως ένα γερό μάθημα και έτρεχε σαν τρελός...

$
0
0

Νόμισε πως οι μέλισσες είναι παιχνίδι, και μπορούσε να "παίξει"μαζί τους. Οι μέλισσες όμως ούτε εξημερώνονται ούτε προβλέπονται οι κινήσεις τους. Όταν νιώσουν ότι κινδυνεύουν επιτίθονται και τα τσιμπήματα είναι δεκάδες! Και αν κάποιος δεν έχει τα κατάλληλα μέτρα προφύλαξης, μπορεί να καταλήξει στο νοσοκομείο. Στο παρακάτω βίντεο βλέπουμε ένα θαραλλέο και ταυτόχρονα χαζό μελισσοκόμο, ο οποίος πήγε ημίγυμνος στα μελίσσια, και στο τέλος αυτό που έπαθε, νομίζω του έδωσε ένα μάθημα, για το τι είναι ικανές να κάνουν οι μέλισσες ακόμα και απο το πιο ήρεμο μελίσσι.


Τι μελίσσια πάμε στο πεύκο; Πως τα προετοιμάζουμε για να πάρουμε μέλι;

$
0
0


Πολλοί μελισσοκόμοι ρωτούν τι μελίσσια πρέπει να πάμε στο πεύκο για να πάρουμε μέλι. Δηλαδή ποιο συγκεκριμένα τι δυναμικότητα πρέπει να έχουν, πόσα πλαίσια γόνου, πόσα πλαίσια γύρης και φυσικά αν χρειάζονται κάποιοι συγκεκριμένοι χειρισμοι με ταΐσματα, γυρεόπιτες, σιρόπι κλπ έτσι ώστε να είναι κατάλληλα πρετοιμασμένα για την νομή του πεύκου!

Το πρώτο και το κυριότερο που πρέπει να λάβουν πολύ σοβαρά υπόψη τους όλοι οι μελισσοκόμοι είναι ότι στο πεύκο δεν πάμε τυχαία μελίσσια,. Φροντίζουμε τουλάχιστον ένα μήνα πρίν τα μελίσσια να αυξήσουν γόνους, και αυτό το πετυχαίνουμε δίνοντας ζυμάρι και γυρεόπιτα ταυτόχρονα. Αυτά τα δύο μαζί βοηθάνε τα μελίσσια να κάνουν γόνους και να γίνουν δυνατά. Δεν χρειάζονται υπερβολές. Μικροποσότητες σε κάθε μελίσσι, δεν θέλουμε να αποθηκευτούν, μόνο να ταΐσουν τον γόνο. Αργότερα εξάλλου θα αρχίσουν τα μέλια. Πολλοί μελισσοκόμοι κόβουν τη γυρεόπιτα στα 4 έτσι ώστε να ταΐσουν λίγο και πολλά μελίσσια, και να κρατηθούν σε θέμα ανάπτυξης. Μην ξεχνάμε το Καλοκαίρι έχουμε έλλειψη σε γύρη. Το σιρόπι το αποφεύγουμε το Καλοκαίρι, λόγω έντονης λεηλασίας. Το ζυμαράκι μια χαρά κάνει τη δουλειά του.

Ένα πολύ καλό κόλπο για να δώσουμε extra δύναμη στα μελίσσια που θα μεταφέρουμε αργότερα στο πεύκο, είναι να τους δώσουμε γόνους από άλλα μελίσσια. Για παράδειγμα αν έχουμε μερικά διόροφα μελίσσια τα οποία έχουν μικρότερο πλυθησμό πχ 16 πλαίσια, τότε παίρνουμε μερικούς ψημένους (σφραγησμένους) γόνους από παραφυάδες η άλλα μικρότερα μελίσσια, και τους δίνουμε για να γίνουν καλά 20άρια. Μερικοί σοφοί μελισσοκόμοι λένε ότι στους γόνους κρύβεται η παραγωγή μελιού. Δηλαδή κάθε πλαίσιο γόνου που υπάρχει στη κυψέλη πριν πάει στο πεύκο μετά θα γίνει μέλι! Πολλοί είναι οι επαγγελματίες μελισσοκόμοι που ενισχύουν με αυτό το τρόπο, τα μελίσσια που θα πάνε στο πεύκο. Άλλοι μελισσοκόμοι δίνουν και μερικά πλαίσια με γύρη.

Το πρόβλημα των μελισσιών το Καλοκαίρι είναι ότι έχουμε μια σταθερή πτωτική πορεία στο πλυθησμό τους. Δηλαδή εκεί που είχαμε 30άρια μελίσσια γίνονται 20άρια, και εκεί που είχαμε 20άρια γίνονται 15άρια. Ο λόγος είναι ότι δεν γίνεται εκτροφή γόνου όπως την προηγούμενη περίοδο, δεν υπάρχει και αρκετή γύρη για να γίνει τέτοια δουλειά, οπότε τα μελίσσια ρίχνουν τον πλυθησμό τους. Εμάς δικός μας στόχος είναι να βοηθήσουμε να σταματήσει αυτή η πτώση, και να προσπαθήσουμε να ωθήσουμε τα μελίσσια να διατηρούν 5-6 γόνους.

Οι μελισσοκόμοι που αφήνουν παρατημένα τα μελίσσια τους, δεν μεριμούν για την καλή διατροφή του γόνου, παράγονται αδύνατες μέλισσες, ζούν λιγότερο, και όταν γίνει η μεταφορά τα μελίσσια είναι μη παραγωγικό. Όσοι μελισσοκόμοι ασχολούνται με το επάγγελμα και γνωρίζουν τα μυστικά παίρνουν πάντα μέλι. Ο πεύκος είναι μια σταθερή νομή που δίνει σχεδόν πάντα μέλι. Άλλες φορές πολύ, άλλες μέτρια, αρκεί ο μελισσοκόμος να είναι κατάλληλα οπλισμένος με δυνατά μελίσσια!

Στο πρώτο βάρεμα λοιπόν που θα κάνει ο πεύκος γύρω στα μέσα Αυγούστου, ο μελισσοκόμος θα πρέπει να έχει όσο το δυνατόν μεγάλα μελίσσια, άλλα όχι μεγάλα απο γέρικες μέλισσες, και απο γόνους που ήταν νηστικοί την προηγούμενη περίοδο. Χρειάζονται μέλισσες γεμάτες ενέργεια και καλοταισμένες. Όσον αφορά τις ημερουμηνίες που δίνει μέλι αν το πρώτο βάρεμαξεκίνησει στις 19 Αυγούστου  Το δεύτερο βάρεμα θα ξεκίνησει στις 30 Σεπτέμβρη, δηλαδή με απλά λόγια η μελιτοφορία διαρκεί 3 εβδομάδες, μετά σταματάει για να μεταμορφωθούν τα εντομάκια, και στη συνέχεια συνεχίζεται άλλες 3 εβδομάδες. Δηλαδή ισχύει ότι 3 εβδομάδες βάρεμα + 3 εβδομάδες κόψιμο. Στο πρώτο βάρεμα παίρνουμε περισσότερο μέλι επειδή έχουμε δυνατά μελίσσια, ενώ στο δεύτερο δεν υπάρχουν μελίσσια, και το πεύκο δίνει το περισσότερο μέλι, λόγω ότι τα εντομάκια έχουν πλέον μεγαλώσει πάρα πολύ!


Viewing all 18087 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>