Quantcast
Channel: Ορεινή Μέλισσα
Viewing all 18087 articles
Browse latest View live

Βρίσκω μαύρες γυαλιστερές μέλισσες: Τι περίεργο συμβαίνει στα μελίσσια; Είναι κάποια αρρώστια;

$
0
0


Οι μαύρες γυαλιστερές μέλισσες είναι ένα περίεργο φαινόμενο για τους μελισσοκόμους. Αρκετοί μελισσοκόμοι ανησυχούν ιδιαίτερα νομίζοντας ότι είναι συμπτώματα απο κάποια ασθένεια, και ότι τα μελίσσια αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα. Η αλήθεια όμως είναι λίγο διαφορετική απο ότι θα νόμιζε κανείς, και σίγουρα δεν είναι αυτό που δείχνει εκ πρώτης όψεος! Το φαινόμενο έχει ακριβή εξήγηση και θα την γράψουμε αναλυτικά για να μην μάθουν τόσο οι νέοι αλλά και οι παλιοί μελισσοκόμοι. Σήμερα λοιπόν το θέμα μας είναι οι μαυρισμένες μέλισσες!

Καταρχήν να εξηγήσουμε πως καταλαβαίνουμε τις μαύρες μέλισσες οτι υπάρχουν στα μελίσσια. Αν παρατηρήσουμε προσεκτικά ένα πλαίσιο, η ακόμα καλύτερα την είδοσο, στη σανίδα πτήσης θα παρατηρήσουμε οτι μερικές μέλισσες είναι πολύ σκούρες, σχεδόν κατάμαυρες! Αυτές οι μέλισσες εξωτερικά φαίνονται πολύ ζωηρές και εργατικές, ενώ στη πραγματικότητα κρύβουν ένα μυστικό. Που δεν μπορεί να το γνωρίζει ένας μελισσοκόμος αν δεν το έχει διαβάσει η του έχει κάποιος άλλος συνάδελφος.

Οι μέλισσες όταν γεννιούνται έχουν ένα πολύ ψηλό τρίχωμα το οποίο προσδίδει στις μέλισσες το ανοιχτό καφέ χρώμα στον θώρακα αλλά και στη κοιλιά που φαίνεται σα να έχει ρίγες! Όταν μια μέλισσα είναι πολύ εργατική συλλέγει με μανία σε πολλά άνθη για πολλές συνεχόμενες ημέρες "γερνάει", φθείρετε, κουράζεται. Μια μέλισσα όσο περισσότερο δουλεύει τόσο λιγότερο ζεί, δηλαδή το ίδιο το πάθος της για εργασία της απορροφά την ίδια της τη ζωή. Συνεπώς μια "γέρικη"μέλισσα, μετά απο τόση πολύ δουλειά φθείρει αυτό το λεπτό τρίχωμα της γέννησης της, και αποκαλύπτεται το μαύρο χρώμα του δέρματος. Και τότε είναι βλέπουμε τις λεγόμενες μαύρες γυαλιστερές μέλισσες.

Όλα τα μελίσσια έχουν τέτοιες μαύρες μέλισσες! Θα σας πω ένα παράδειγμα για να το καταλάβετε. Έχουμε ένα διόροφο μελίσσι, που κατά την επιθεώρηση του δεν βρήκαμε καμία μαύρη μέλισσα. Κάνουμε ένα πείραμα λοιπόν. Παίρνουμε και μετακινούμε τη κυψέλη λίγα μέτρα μακριά, και στην θέση της βάζουμε μια άδεια. Σε 2-3 ημέρες η κυψέλη θα έχει συγκεντρώσει τις παλιές συλλέκτριες, αλλά και αρκετές καινούργιες. Αν παρατηρήσουμε τις μέλισσες θα δούμε οτι υπάρχουν πάρα πολλές μαύρες. Και γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί όλα τα μελίσσια έχουν κάποιες μαύρες μέλισσες. Δεν υπάρχει μελίσσι που να μην έχει γέρικες μέλισσες.

Οι γερικές μέλισσες είναι πολύ εργατικές και έμπειρες! Ξέρουν που βρίσκονται οι καλύτερες πηγές νέκταρ και γύρης και πολλές φορές καθοδηγούν τις νεότερες μέλισσες να μαθαίνουν τα κατατόπια. Ωστόσο η ηλικία τους σύντομα θα τις προδώσει και ξαφνικά, απλώς δεν θα υπάρχουν στη κυψέλη. Οι μαύρες μέλισσες συναντώνται επίσης και με τραυματισμένα φτερά, δηλαδή στις άκρες έχουν κοψίματα. Αυτό παρατηρείτε όταν συλλέγουν πολύ σε αγκάθια η φυτά που έχουν κοφτερή και δύσκολη επιφάνεια συλλογής.

Το φαινόμενο με τις μαύρες μέλισσες διογνώνεται όταν οι μέλισσες παθαίνουν υπερκόπωση στον έλατο, στη βελανιδιά που είναι τα πιο βαριά μέλια. Και όταν λέμε βαριά τι εννοούμε; Η μέλισσα δυσκολεύεται να τα μεταφέρει επειδή είναι πολύ πυκνά στην σύνθεση τους. Δηλαδή αν πάμε μελίσσι στον έλατο και συλλέγει μόνο έλατο, οι μέλισσες παθαίνουν υπερκόπωση κουράζονται περισσότερο και γίνονται σκούρες. Στη συγκεκριμένη περίπτωση το φαινόμενο το ονομάζουν οι παλιοί μελισσοκόμοι σαν "μελανίαση"και αντιμετωπίζεται εύκολα αν τα μελίσσια πάνε σε ανθοφορία και ανανεώσουν τους πλυθησμούς τους. Όπως ξέρετε η μέλισσα είναι μαθημένη να μαζεύει απο λουλούδια, νέκταρ σαν νεράκι που είναι ελαφρύ και το ρουφά γρήγορα. Είναι προφανές λοιπόν οτι στον έλατο που συλλέγει τόσο πολύ μέλι καταπονείτε πολύ περισσότερο.

Γι αυτό όταν κατεβάζουμε τα μελίσσια απο τον έλατο έχουμε μια κορύφωση απο μαύρες γυαλιστερές μέλισσες, οι οποίες είναι καταπονημένες απο την σκληρή εργασία όλης της προηγούμενης περιόδου.

ΕΙΚΟΝΑ Η μέλισσα στα αριστερά βλέπουμε οτι είναι πολύ μαύρη σε σχέση με τις υπόλοιπες. Είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση μαύρης γυαλιστερής μέλισσας που περιγράψαμε πιο πάνω



Βάση για μελίσσια το καλοκαίρι: Γιατί οι επαγγελματίες μελισσοκόμοι αφήνουν τις κυψέλες στο χώμα όταν μετακινούνται στις νομές

$
0
0


Όλοι έχουμε παρατηρήσει ότι το καλοκαίρι και την Άνοιξη οι μελισσοκόμοι που μετακινούν τα μελίσσια τους τα στηρίζουν κάτω στο χώμα, χωρίς κανένα στήριγμα για να μην ακουμπούν στο έδαφος. Το ερώτημα λοιπόν είναι γιατί το κάνουν αυτό; Γιατί όλοι οι επαγγελματίες μελισσοκόμοι αφήνουν τις κυψέλες στο χώμα όταν μετακινούνται στις νομές, και όταν βρίσκονται στο σταθερό μελισσοκομείο τους έχουν στηρίγματα πχ τον χειμώνα; Και το βασικό ερώτημα, χρειάζονται στήριγμα οι κυψέλες το Καλοκαίρι και αργά την Άνοιξη όταν αρχίσουν οι ζέστες;


Ο βασικός σκοπός που πετυχαίνουμε βάζοντας βάσεις στα μελίσσια είναι η καταπολέμηση της υγρασίας και αποφυγή επαφής της κυψέλης με το βρεγμένο έδαφος κάτι που έχει άμεση συνέπεια και με την αντοχή της. Για παράδειγμα αν αφήσουμε το χειμώνα μια κυψέλη κάτω στο χώμα, το έδαφος είναι συνεχώς υγρό απο τις βροχές, και όταν το ξύλο ρουφά συνεχώς νερό, σαπίζει και αποσυντίθεται. Συνεπώς η βάση για τα μελίσσια είναι απολύτως απαραίτητη τις εποχές που υπάρχουν βροχές, υγρασία κλπ. Το καλοκαίρι και την Άνοιξη που οι βροχές ελαχιστοποιούνται, και ο καιρός ζεσταίνει τα μελίσσια δεν χρειάζονται να στηρίζονται κάπου.

Οι επαγγελματίες μελισσοκόμοι λοιπόν αφήνουν τις κυψέλες τους στο έδαφος επειδή αυτό δεν χρειάζεται, αλλά το κυριότερο επειδή θα ήταν τελείως ασύμφωρο κατα την μεταφορά των μελισσιών να μετακινούνται και οι βάσεις. Επειδή οι περισσότεροι μελισσοκόμοι έχουν αυτοσχέδιες βάσεις, λάστιχα αυτοκινήτων, πέτρες, τσιμεντόλιθα, μεταλλικά πλαίσια, φανταστείτε πόσο δύσκολο είναι να μετακινήσετε και αυτά μαζί με τις κυψέλες.

Το σημαντικότερο πράγμα την Άνοιξη κυρίως είναι κατα την μεταφορά των μελισσιών να ξεριζώσουμε τα χόρτα μπροστά απο τις κυψέλες, και αν έχουμε δυνατότητα να βάλουμε κάποιο σανιδάκι, σαν σανίδα πτήσης, και για να μη φυτρώνουν χόρτα και για να πηγαινοέρχονται οι μελισσούλες μας με περισσότερη άνεση. Τον Μάρτιο - Απρίλιο για τις πεδινές περιοχές, και τον Μάιο για τις ορεινές περιοχές, τα χόρτα μεγαλώνουν γρήγορα και κλείνουν τις εισόδους. Και αν ένα μελίσσι κλειστεί απο τα χόρτα δεν μπορεί να δουλέψει και είναι πραγματικά κρίμα.

Μελίσσια τοποθετημένα στο χώμα τον Μάιο. Δεν έχουν κανένα απολύτως πρόβλημα




Πότε βγάζουμε εντελώς τις πόρτες από τα μελίσσια

$
0
0


Ερωτήσεις - Απαντήσεις μελισσοκόμων...
Καλησπέρα. θα ήθελα να μου απαντήσετε στο εξής. Πότε βγάζουμε εντελώς τις πόρτες από τα Μελίσσια, αν είναι σωστό δηλαδή!

Απάντηση...
Φυσικά και βγάζουμε τα πορτάκια από τα μελίσσια. Οι μελισσοκόμοι αφαιρούν τα πορτάκια συνήθως τον Μαίο δηλαδή τότε που η θερμοκρασία ανεβαίνει αισθητά, και παρατηρείτε στην είσοδο των μελισσιών μεγάλη κίνηση από συλλέκτριες. Δηλαδή το πορτάκι εμποδίζει τις μέλισσες να μπαινοβγαίνουν γρήγορα, και τις καθυστερεί στη συλλογή μελιού γύρης. Γενικά σε όλα τα μεγάλα μας μελίσσια είναι κακό να αφήνουμε τα πορτάκια, πόσο μάλλον αν βρίσκονται σε νομή για μέλι.

Γενικά ένα κόλπο μερικών μελισσοκόμων για να μην αφαιρεθεί με την μια το πορτάκι είναι να το βγάλουν μέχρι τη μέση, δηλαδή στηρίζουμε το ξύλο έτσι που να μένει η μισή είσοδος ανοιχτή και η μισή κλειστή, και το πορτάκι προεξέχει απο τη μια μεριά. Αυτό το κόλπο είναι καλό για να αφαιρέσουμε το πορτάκι απο τον Απρίλιο ακόμα, η στον έλατο με τα πρώτα κρύα. Επίσης στις πλαστικές κυψέλες δεν χρειάζεται να αφαιρέσουμε τα πορτάκια. Το ίδιο και στις μεταλλικές εισόδους οι οποίες επιτρέπουν μια χαρά τις μέλισσες να δουλεύουν. Δεν χρειάζεται λοιπόν σε αυτές τις δύο περιπτώσεις να βγάλουμε τα πορτάκια. Όσα αναφέρω παραπάνω είναι για τα ξύλινα πορτάκια

Όσον αφορά τις παραφυάδες που είναι μικρότερες των 5 πλαισίων σε πλυθησμό δεν χρειάζεται να αφαιρέσουμε τα πορτάκια. Μάλιστα τα πορτάκια τις βοηθάνε να υποστηρίζουν και να φρουρούν τη κυψέλη τους καλύτερα. Ξέρετε οι μέλισσες έχουν πολλούς εχθρούς, απο πεταλούδες σφήκες σερσέκια μέχρι αχερόντιες οι οποίες συγκεκριμένα μπορούν να οδηγήσουν το σμήνος στην οριστική εγκατάλλειψη της κυψέλης του.

Τα ξύλινα πορτάκια όταν τα έχουμε βγάλει από τα μελίσσια, και δούμε υψηλή τάση για λεηλασία, πολλές σφήκες σκούρκους κλπ μπορούμε να τα ξανα προσθέσουμε και έτσι να περιορίσουμε σημαντικά το πρόβλημα.

Και ένα τελευταίο μυστικό. Όταν δούμε μέλισσες να αερίζουν μπροστά στην είσοδο κουνώντας τα φτερά τους, σημαίνει οτι το πορτάκι εμποδίζει την διέλευση φρέσκου αέρα και τα μελίσσια ζεσταίνονται παραπάνω απο όσο πρέπει. Σε μια τέτοια περίπτωση πρέπει αμέσως να βγάλουμε το πορτάκι. Αν αφήσουμε το χέρι μας, θα διαπιστώσουμε ότι βγαίνει ζεστός αέρας μέσα απο τη κυψέλη. Αυτό το φαινόμενο παρατηρείτε και όταν μπαίνει μέλι στη κυψέλη και προσπαθούν να το στεγνώσουν, όπως επίσης και όταν υπάρχει μπόλικος γόνος.

Εάν ορφανεψει δυνατό 15άρι μελισσι τι ενέργειες κάνουμε;

$
0
0


Ερώτηση μελισσοκόμου...
Εάν έχει ορφανεψει ένα δυνατό μελισσι (15αρι)τι ενέργειες κάνουμε

Απάντηση...
Το πρώτο και το βασικότερο σε ένα ορφανό μελίσσι είναι να δούμε αν έχει βασιλικά κελιά η ανοιχτό γόνο (νεαρό σκουληκάκι μιας ημέρας) για να αποκτήσει νέα βασίλισσα. Συνήθως όταν ένα τόσο μεγάλο μελίσσι μείνει ορφανό και χάσει ξαφνικά την μάνα για αγνωστούς λόγους, οι μέλισσες απο τα νεαρά σκουληκάκια και τα αυγά που έχει γεννήσει θα αναφρέψουν καινούργια βασίλισσα. Τα πλαίσια που συναντάμε βασιλικά κελιά σε ένα ορφανό μελίσσι με τόσο πλυθησμό, είναι όλα όσα γέννησε τις τελευταίες ημέρες η βασίλισσα. Αν δεν έχει αυγό η σκουληκάκια δεν μπορεί να κάνει βασίλισσα και αν δεν επέμβουμε για καιρό θα γίνει αρρενοτόκο, δηλαδή θα γεννούν κηφήνες οι ίδιες οι μέλισσες.

Ο καλύτερος χειρισμός για ένα ορφανό μελίσσι - αν έχουμε Άνοιξη ή καλοκαίρι - είναι να πάρουμε και να το κόψουμε σε παραφυάδες αφού σφραγίσουν όλα τα κελιά. Μπορούμε με αυτό το τρόπο λοιπόν να εκμεταλλευτούμε την ορφάνια και να αποκτήσουμε καινούργιες ποιοτικές μάνες! Κατά τη δημιουργία των βασιλικών κελιών καλό θα είναι το μελίσσι να τροφοδοτείτε με μπόλικο σιρόπι, και να υπάρχει νομή που να δίνει νέκταρ και γύρη. Μόνο έτσι παράγονται καλές μάνες!

Επειδή όμως η παραπάνω περίπτωση για το ορφανό μελίσσι είναι η πιο ιδανική, θα πούμε και την χειρότερη των περιπτώσεων. Δηλαδή το μελίσσι να χάσει την μάνα και για κάποιο λόγο να μην έχει καθόλου γόνο για να φτιάξει καινούργιες βασίλισσες.

Σε μια τέτοια περίπτωση παίρνουμε ανοιχτό γόνο με μικρά σκουληκάκια και αυγά απο επιλεγμένο καλό μελίσσι, και το δίνουμε στο ορφανό για να κάνει βασιλοκελιά. Ελέγχουμε έπειτα απο 7 ημέρες να δούμε αν το μελίσσι έκανε κανονικά βασιλικά κελιά, τα χαλάμε και αφήνουμε μόνο τα 3 καλύτερα. Στην συνέχεια κλείνουμε τη κυψέλη και δεν την ξανά ενοχλούμε για 20 μέρες περίπου. Δηλαδή συνολικά η διαδικασία απόκτησης νέας γονιμοποιημένης μάνας που γεννά παίρνει ένα μήνα.

Άλλη περίπτωση με ορφανό μελίσσι που τυχαίνει τις περισσότες φορές, είναι να δούμε βασιλικά κελιά και μερικά να έχουν εκκολαφθεί. Εδώ μεγάλη προσοχή. Με το που δούμε κελί που έχει εκκολαφθεί δεν πειράζουμε τίποτα και κλείνουμε τη κυψέλη. Το μελίσσι έχει νεαρή αγονιμοποιητη βασίλισσα και δεν πρέπει να διαταράξουμε την ισορροπία της κυψέλης. Με τους χειρισμούς μας μπορεί οι μέλισσες να κόψουν τη βασίλισσα και μετά το μελίσσι να μείνει τελείως ορφανό.

Τώρα αν το μελίσσι μείνει ορφανό για μεγάλο διάστημα γίνεται αρρενοτόκο, και τότε τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα για να το επαναφέρουμε στη φυσιολογική του κατάσταση. Θα μιλήσουμε σε άλλη ανάρτηση διεξοδικά γι αυτό το θέμα...

Νέα από το Έλατο σε όλη την Ελλάδα σήμερα 24 Μαΐου 2016

$
0
0



Τα μελίσσια μας βρίσκονται 18 ημέρες στα έλατα, κοντά στο χωριό Δομνίστα και η σημερινή ημέρα είχε πτώση θερμοκρασίας. Τα μελίσσια δεν πήγαν και τόσο καλά στο μέρος μου σήμερα

Στον προυσσό είχαμε καλύτερα νέα, χθές έστειλε -90.

Για να δείτε το σημερινό μήνυμα από τον έλατο δείτε παρακάτω...
Τη μελισσοκομική ζυγαριά την έχουμε προμηθευτεί από την εταιρία SAVEBEES. Δείτε παρακάτω τα τελευταία μηνύματα...

24 Μαίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
69.4% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
13.6°C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 34°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
+80     
γραμμάρια


23 Μαίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
67.1% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
18.6°C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 34.5°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
+270     
γραμμάρια


22 Μαίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
72.4% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
13.6°C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 34.5°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
-500     
γραμμάρια


21 Μαίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
85.4% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
10.7°C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 33.5°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
-30     
γραμμάρια


20 Μαίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
81.2% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
13°C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 34°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
+170      
γραμμάρια


19 Μαίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
67.3% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
13.9°C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 34.5°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
+440      
γραμμάρια


18 Μαίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
64.6% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
15.8°C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 35°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
+370      
γραμμάρια


17 Μαίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
52.5% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
18.7°C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 35°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
+280      
γραμμάρια


16 Μαίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
62% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
14.9 °C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 34.5°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
+140      
γραμμάρια


15 Μαίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
65.8% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
14.9 °C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 34°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
+160      
γραμμάρια


14 Μαίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
56% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
18.1 °C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 35°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
+360      
γραμμάρια


13 Μαίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
60.1% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
17.7 °C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 34.5°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
-160      
γραμμάρια


12 Μαίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
78.9% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
16.9 °C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 34.5°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
+50       
γραμμάρια


11 Μαίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
56.8% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
18.7 °C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 34.5°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
-110       
γραμμάρια


10 Μαίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
58.7% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
18.8 °C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 34.5°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
-90       
γραμμάρια


9 Μαίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
62.4% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
17.6 °C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 34°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
-290       
γραμμάρια


8 Μαίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
59.2% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
16.7 °C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 33.5°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
-450       
γραμμάρια

Σιρόπι θεραπείας και ανάπτυξης στα μελίσσια μας: Δοκιμάστε το μόνο σε λίγα μελίσσια αρχικά...

$
0
0


Μια πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση έγινε από το μελισσοκόμο Γιάννη από τη Νάξο για το πως μπορούμε να φτιάξουμε σιρόπι για θεραπεία αλλά και ανάπτυξη στα μελίσσια. Πριν διαβάσετε την ανάρτηση του Γιάννη, να τονίσω οτι τέτοιες δοκιμές πρέπει να γίνονται σε πολύ μικρή κλίμακα, δηλαδή 1-2 μελίσσια αρχικά, έτσι ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα και χαθούν μελίσσια. Διαβάστε τι γράφει ο γιάννης, για το πως θεραπεύει και προλαμβάνει τις ασθένειες στα μελίσσια του. Προσωπικά με βρίσκουν αντίθετο τέτοιου είδους συνταγές, εφόσον πιστεύω ακράδαντα ότι παραβαίνουν τους κανόνες στη διατροφή της μέλισσας, αλλά επειδή ξέρω ότι μερικοί μελισσοκόμοι έχετε άρρωστα μελίσσια, δεν θα έβλαπτε ένα πείραμα για να τεστάρουμε την αποτελεσματικότητα...


ΣΙΡΟΠΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΤΑ ΜΕΛΙΣΣΙΑ ΣΑΣ
Αγαπητοί μελισσοκόμοι, διανύουμε μία χρονική περίοδο στην μελισσοκομία της Ελλάδος (και όχι μόνο) που τα προβλήματα στα μελίσσια μας έχουν αυξηθεί λόγο των αρνητικών δεδομένων που υπάρχουν στην εποχή μας. Αυτά τα δεδομένα είναι γνωστά σε σας και δεν χρειάζεται να τα απαριθμήσω. Όμως χρειάζεται να τονίσω πως ο κάθε μελισσοκόμος πρέπει να βρίσκεται σε επιφυλακή για τις ασθένειες των μελισσών του και να μην χάνει χρόνο! Ο μελισσοκόμος για να προλαβαίνει αρνητικές καταστάσεις πρέπει να βρίσκεται ένα βήμα μπροστά από αυτό που μέλλει να γίνει! Με αυτές τις σκέψεις κατέληξα να φτιάχνω στα μελίσσια μου σιρόπι προληπτικής θεραπείας, αλλά και ανάπτυξης. Αφού για μεγάλο χρονικό διάστημα που το χρησιμοποιώ βλέπω θετικά αποτελέσματα, σε νοζεμίασεις  αλλά και σε άλλες ασθένειες κι έτσι αποφάσισα να το δημοσιοποιήσω.
Σε αυτό το σιρόπι προϊστάμενος είναι η φασκομηλιά, που δυστυχώς οι ιδιότητες της παραμένουν άγνωστες για τους περισσότερους μελισσοκόμους της Χώρας μας. Παρακάτω λοιπόν, σας παρουσιάζω τον τρόπο και την σειρά που φτιάχνω το σιρόπι θεραπείας- ανάπτυξης:
Αρχικά κάνω αφέψημα με 80% φασκομηλιά και 20% θυμάρι. Όταν πάρει βράση το σβήνω και το αφήνω για είκοσι λεπτά, αλλά το ανακατεύω. Μετά προσθέτω στο αφέψημα 250 γραμμάρια χυμό από φρέσκα και αράντιστα λεμόνια, επίσης και 100 γραμμάρια ξύδι χωριάτικο. Στην συνέχεια το βάζω στην φωτιά να βράζει και ρίχνω 25 κιλά ζάχαρη και ανακατεύω καλά και συνεχώς για να λιώσω την ζάχαρη σύντομα. Αφού είναι έτοιμο, σβήνω την φωτιά. Από τα πριν έχω ετοιμάσει 10 κεφαλές ντόπια σκόρδα λιωμένα στο μπλέντερ ανάμικτα με χυμό από 10 ξινόγλυκα πορτοκάλια Νάξου και 1 θήκη ασπιρίνης θυμόλης διαλυμένης σε καθαρό οινόπνευμα. Αυτά όλα τα ανακατεύω πολύ καλά στο προηγούμενο μείγμα  και το σιρόπι θεραπείας- ανάπτυξης είναι έτοιμο. Δεν σας γράφω για την ποσότητα νερού που φτιάχνω το αφέψημα, νομίζω όμως ότι η μέση αναλογία είναι 1 και 1, όμως αυτό μπορεί να το διαχειριστεί ανάλογα ο κάθε μελισσοκόμος, ανάλογα με το τι θέλει να κάνει.
Το παραπάνω σιρόπι, πρέπει να το σταματάμε πριν την ανθοφορία που πάμε για να τρυγήσουμε.
Καλή επιτυχία

Ερώτηση μελισσοκόμου...
Ρε συ Γιάννη μόνο τα γλυκόξυνα πορτοκάλια Νάξου κάνουν δουλειά? Το ξύδι δεν επηρεάζει αρνητικά τον γόνο?

Απαντηση από τον μελισσοκόμο Γιάννη...
Καλησπέρα. Εγώ δεν γράφω ότι μόνο τα γλυκόξινα πορτοκάλια Νάξου κάνουν δουλειά.Όσο για το ξύδι αν είναι αγνό καθαρίζει το πεπτικό σύστημα των μελισσών και συμβάλει στην αντιμετώπιση των νοζεμιάσεων. Γιώργο εγώ δεν πουλάω κάτι, όσα γράφω για το σιρόπι θεραπείας τα γράφω γιατί είδα θετικά αποτελέσματα.

Πηγή: melissokomiaoreinisnaxou.blogspot.gr

Εύκολο σημάδεμα της βασίλισσας για τσακ-μπαμ επιθεωρήσεις!!!

$
0
0


Γράφει ο μελισσοκόμος Αλέξανδρος Παπαδάκης...
Η βασίλισσα είναι ότι πιο σημαντικό μέσα στην κυψέλη πάνω της στηρίζεται όλη η παραγωγική διαδικασία και πάνω της είναι δομημένη ολόκληρη η κοινωνία των μελισσών και κατά κανόνα αυτή είναι που δίνει τα ιδιαιτέρα χαρακτηριστικά και την φυσιογνωμία του μελισσιού. Είναι πολλή σημαντικό στην σύγχρονη μελισσοκομία να μπορούμε να την αναγνωρίζουμε γρήγορα και ταυτόχρονα να μπορούμε να ξέρουμε την ηλικία της ,αυτό γίνεται αν την σημαδέψουμε κάθε χρόνο και με διαφορετικό χρώμα ώστε να ξέρουμε ανά πάσα στιγμή και την ηλικία της .

Ένας απλώς και ασφαλής τρόπος για το σημάδεμα της βασίλισσας είναι αυτός που θα σας περιγράψω παρακάτω. Παίρνουμε ένα μαρκαδόρο ανεξίτηλο με το χρώμα που θα έχει η βασίλισσα την χρονιά που μας ενδιαφέρει ο συγκεκριμένος κάνει 1,80 ευρώ από το βιβλιοπωλείο .




Προμηθευόμαστε και αυτό το εξάρτημα από ένα μαγαζί που πουλάει μελισσοκομικά είδη και είμαστε έτοιμοι για το σημάδεμα . Αφού εντοπίσουμε στην συνέχεια την βασίλισσα την εγκλωβίζουμε στον πλαστικό σωλήνα και αρχίζουμε προσεκτικά να την ανεβάζουμε στο δικτυωτό μέρος της συσκευής ,εκεί την ακινητοποιούμε και αρχίζουμε να την βάφουμε πολλή προσεκτικά .


Όταν τελειώσουμε με το χρωματισμό της βασίλισσας την αφήνουμε για λίγο να στεγνώσει το χρώμα και μετά σιγά την ελευθερώνουμε και πάλι.





Είναι πολύ σημαντικό να την αφήσουμε στο ίδιο σημείο που την έχουμε πάρει ώστε να αποφύγουμε πιθανή απόρριψη της βασίλισσας από τις ίδιες της μέλισσες της κυψέλης



Από τώρα και πέρα ,θα μπορούμε να αναγνωρίζουμε γρήγορα την βασίλισσα και ιδιαιτέρα σε μελίσσια με πολλή πληθυσμό , που δεν μπορούσαμε πριν να την εντοπίζουμε γρήγορα ,με συνέπεια να ταλαιπωρούμε το μελίσσι αρκετά , στις περιπτώσεις που πρέπει οπωσδήποτε να εντοπίσουμε την βασίλισσα για να προβούμε μετά στους αντίστοιχους χειρισμούς.


Ένα άλλο σημαντικό πλεονέκτημα που αποκτούμε είναι ότι ξέρουμε και την ηλικία της έτσι μπορούμε να προγραμματίσουμε με ασφάλεια την αντικατάσταση της ,που πρέπει για άλλους να γίνεται κάθε χρόνο και για άλλους κάθε 2 χρόνια ,βασίλισσες δεν πρέπει να κρατάμε για περισσότερο από 2 χρόνια γιατί τα μελίσσια γίνονται αντιπαραγωγικά έτσι, εκτός και αν είναι κάποια βασίλισσα με καλά γενετικά χαρακτηριστικά και θέλουμε να την κρατήσουμε περισσότερο διάστημα για να εκμεταλλευτούμε αυτά τα χαρακτηριστικά της γνωρίσματα ,καλό θα ήταν τέτοιες βασίλισσες να μην τις έχουμε σε δυνατά μελίσσια για να μην εξαντλούνται από την εντατική γέννα.



Εγώ προσωπικά δεν έχω καταλήξει πιο είναι πιο σωστό να αλλάζουμε βασίλισσες κάθε χρόνο η κάθε 2 χρόνο μερικοί λένε ότι η βασίλισσα φτάνει στο μέγιστο της απόδοσης της τον 2 χρόνο άλλοι πάλι ότι οι νέες βασίλισσες γεννούν καλύτερα έχουν πιο δυνατές φερορμόνες και το μελίσσι έχει λιγότερες πιθανότητες για σμηνουργία.

Η βασίλισσα δεν το μπορεί να φύγει απ΄την κυψέλη
μα αν ναι φύγει μια φορά όλο τον κόσμο φέρνει.

Εκατομμύρια αυγά έχει μες την κοιλία της
και ΄χει κανόνα ιερό να κάνει τα παιδιά της



Σοβαρή ανακοίνωση για όλους τους μελισσοκόμους

$
0
0


Προληπτικά μέτρα πρέπει να λαμβάνουν οι μελισσοκόμοι για να αποφευχθούν πυρκαγιές από το καπνιστήρι, και την ανάφλεξη από τα ξερά χόρτα. Κάθε χρόνο προκαλούνται πολλές πυρκαγιές απο μελισσοκόμους εν άγνοια τους, και πρέπει να δοθεί μεγάλη προσοχή! Όλοι νομίζουν οτι δεν θα τους συμβεί ποτέ, όμως μια "τσίκα"είναι αρκετή για να προκαλέσει μια ανεπανόρθωτη καταστροφή. Να καεί ολόκληρο το δάσος και μαζί με αυτό χιλιάδες μελίσσια, σπίτια ακόμα και άνθρωποι. Η ζημιά γίνετε πολύ πιο εύκολα απο όσο νομίζετε. Σε ανακοίνωση της που εξέδωσε η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Βορείου Αιγαίου σημειώνει τα ακόλουθα:

1) Το κάπνισμα των κυψελών επιτρέπεται μόνο μέχρι την 12η μεσημβρινή και εφόσον ο δείκτης επικινδυνότητας της περιοχής είναι 1 (μικρός) ή 2 (μεσαίος).

2)Πρέπει να γίνει αποψίλωση της βλάστησης του χώρου εγκατάστασης των κυψελών και σε απόσταση τουλάχιστον 5 μέτρων γύρω από τις κυψέλες.

3)Η ελάχιστη απόσταση του χώρου εγκατάστασης των κυψελών από τα δέντρα και τους θάμνους πρέπει να είναι τουλάχιστον 10 μέτρα.

4)Στο χώρο των κυψελών πρέπει να διατηρείτε ικανή ποσότητα νερού (τουλάχιστον 200 λίτρα νερού).

5)Στις κυψέλες και σε εμφανές σημείο πρέπει να αναγράφεται το ονοματεπώνυμο, η διεύθυνση και το τηλέφωνο του μελισσοκόμου.

Σε περίπτωση μη τήρησης των ανωτέρω προϋποθέσεων προβλέπονται διοικητικές και οικονομικές κυρώσεις.   

Έφτιαξε πάμφθηνη κυψέλη από ένα υλικό που δεν σκεφτήκατε ποτέ.....

$
0
0

Αν υπάρχει κλέφτης που μπορεί να κλέψει μια τέτοια κυψέλη, θα του βγάλω το καπέλο! Μελισσοκόμος από το εξωτερικό πρωτοπόρησε και έφτιαξε κυψέλη απο το πιο φθηνό υλικό, που υπάρχει δωρεάν στη φύση και είναι η λάσπη! Η περιοχή που δραστηριοποιείτε ο μελισσοκόμος έχει ξηροθερμικό κλίμα, κάτι το οποίο σημαίνει λίγες βροχές και πολύ ζέστη. Έτσι λοιπόν μια κυψέλη απο τέτοιο υλικό είναι η πλέον ιδανική, και τέρμα οι κλοπές...
Αντίστοιχες ιδέες έχουν δοθεί και από Έλληνες μελισσοκόμους με χρήση πηλού. Μην ξεχνάμε οτι πολλές παραδοσιακές κυψέλες από το παρελθόν ήταν φτιαγμένες απο πυλό και μάλιστα για αρκετά χρόνια. Ακόμα υπάρχουν δείγματα τέτοιων κυψελών.

Δείτε την πατέντα του μελισσοκόμου που κέρδισε τις εντυπώσεις απο την απλότητα της...




ΣΟΚ: Επιθετικό μελίσσι όρμησε επάνω τους. Οι άνθρωποι φόραγαν στολές όμως από πίσω τους...

$
0
0


Επιθετικό μελίσσι ορμάει επάνω τους την στιγμή που προσπαθούν να το εντοπίσουν. Οι άνθρωποι πήγαν καλά προετοιμασμένοι και φόραγαν στολές γάντια και διπλά ρούχα, όμως δεν περίμεναν αυτό που περίμενε τα άμοιρα ζώα πίσω τους. Δεν μπόρεσαν να το προβλέψουν! Ένα γουρούνι που ζύγιζε 500 κιλά, έπεσε νεκρό από τα χιλιάδες τσιμπήματα μέσα σε λίγα λεπτά.

Οι μέλισσες αυτές δεν είναι οι κοινές που έχουμε στην Ελλάδα και στις Άλλες χώρες, αλλά ένα ιβρίδιο διασταύρωσης της ευρωπαικής μέλισσας με την αφρικάνικη. Ξέφυγε απο τα εργαστήρια των επιστημόνων και εξαπλώθηκε σε πολλές πολιτείες της Αμερικής. Οι μέλισσες αυτές ονομάστηκαν "αφρικανοποιημένες"και είναι τόσο επιθετικές, που μπορούν αν τις πειράξεις να σου αφαιρέσουν τη ζωή μέσα σε λίγα λεπτά. Δείτε το σοκαριστικό βίντεο...

Νέα από το Έλατο σε όλη την Ελλάδα: Απρόσμενη εξέλιξη σήμερα 25 Μαΐου 2016

$
0
0


Τα μελίσσια μας βρίσκονται 19 ημέρες στα έλατα, κοντά στο χωριό Δομνίστα και η σημερινή ημέρα είχε άνοδο θερμοκρασίας και τα μελίσσια πετούσαν πολύ καλά. Όπως καταλαβαίνετε μπήκε και λίγο μελάκι, και είναι πολύ ενθαρρυντικό για τις επόμενες ημέρες.

Στον προυσσό χθές η ζυγαριά έδειξε -140
Ενώ στη Θεσπρωτία μόλις άνοιξε το φασκόμηλο και η ζυγαριά έδειξε χθες +700.. και σήμερα +490

Για να δείτε το σημερινό μήνυμα από τον έλατο δείτε παρακάτω...
Τη μελισσοκομική ζυγαριά την έχουμε προμηθευτεί από την εταιρία SAVEBEES. Δείτε παρακάτω τα τελευταία μηνύματα...

25 Μαίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
61.2% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
18.1°C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 34.5°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
+540     
γραμμάρια


24 Μαίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
69.4% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
13.6°C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 34°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
+80     
γραμμάρια


23 Μαίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
67.1% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
18.6°C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 34.5°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
+270     
γραμμάρια


22 Μαίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
72.4% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
13.6°C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 34.5°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
-500     
γραμμάρια


21 Μαίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
85.4% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
10.7°C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 33.5°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
-30     
γραμμάρια


20 Μαίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
81.2% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
13°C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 34°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
+170      
γραμμάρια


19 Μαίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
67.3% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
13.9°C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 34.5°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
+440      
γραμμάρια


18 Μαίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
64.6% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
15.8°C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 35°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
+370      
γραμμάρια


17 Μαίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
52.5% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
18.7°C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 35°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
+280      
γραμμάρια


16 Μαίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
62% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
14.9 °C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 34.5°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
+140      
γραμμάρια


15 Μαίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
65.8% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
14.9 °C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 34°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
+160      
γραμμάρια


14 Μαίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
56% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
18.1 °C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 35°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
+360      
γραμμάρια


13 Μαίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
60.1% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
17.7 °C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 34.5°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
-160      
γραμμάρια


12 Μαίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
78.9% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
16.9 °C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 34.5°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
+50       
γραμμάρια


11 Μαίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
56.8% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
18.7 °C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 34.5°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
-110       
γραμμάρια


10 Μαίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
58.7% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
18.8 °C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 34.5°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
-90       
γραμμάρια


9 Μαίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
62.4% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
17.6 °C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 34°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
-290       
γραμμάρια


8 Μαίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
59.2% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
16.7 °C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 33.5°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
-450       
γραμμάρια

Ποιες οι διαφορές κανονικής και βιολογικής μελισσοκομίας;

$
0
0


Ερώτηση μελισσοκόμου...
Ποιες οι διαφορές κανονικής και βιολογικής μελισσοκομίας;

Απάντηση...
Καλησπέρα φίλε μου. Παρακάτω σου παραθέτω όλη την νομοθεσία που πρέπει να τηρεί ένας μελισσοκόμος για να ασκεί Βιολογική Μελισσοκομία. Όπως καταλαβαίνεις τα πράγματα είναι λίγο πιο δύσκολα, συγκριτικά πάντα με την "κανονική"μελισσοκομία. Η πιστοποίηση για να γίνει κάποιος βιολογικός μελισσοκόμος, δεν υπονοεί ότι το μέλι ενός απλού μελισσοκόμου δεν είναι βιολογικό η κατώτερης ποιότητας, εφόσον το μέλι αλλά και όλα τα μελισσοκομικά προϊόντα είναι από την φύση τους βιολογικά. Απλώς κάνοντας βιολογική παίρνεις την πιστοποίηση και στη συνέχεια μπορείς να πουλάς ακριβότερα το μέλι σου.

Το κύριο χαρακτηριστικό που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση μιλώντας με φίλους μελισσοκόμους που ασκούν βιολογική μελισσοκομία είναι η απόστασεις στις νομές. Δηλαδή δεν επιτρέπεται να μετακινήσουμε τα μελίσσια σε περιοχές που γίνονται καλλιέργειες όπως για παράδειγμα η πορτοκαλιά. Συγκεκριμένα ο νόμος λέει ότι πρέπει να απέχουμε 3 χιλιόμετρα από κάθε συμβατική καλλιέργεια (για τη περίοδο που παίρνουμε μέλι). Οι μεταφορές σε ελατοδάση πεύκα κλπ επιτρέπονται κανονικά.

Επίσης ένας βιολογικός μελισσοκόμος δεν επιτρέπεται να ταΐσει ζάχαρη - και σε περιπτώσεις λιμοκτονίας το χειμώνα επιτρέπεται μόνο η ζάχαρη προερχόμενη από βιολογική καλλιέργεια.

Επίσης ο βιολογικός μελισσοκόμος δεν πρέπει να αγοράζει φύλα κηρήθρας απο το εμπόριο, αλλά να φτιάχνει δικά του απο απολεπίσματα ή εναλλακτικά να βάζει άδειο πλαίσιο συρματωμένο. 

Αυτό που γνωρίζω είναι οτι η υπηρεσία πιστοποίησης κάνει τακτικούς ελέγχους στο μέλι που πουλά ο μελισσοκόμος γι αυτό πρέπει να τηρούνται όλες οι προυποθέσεις. Διαβάστε παρακάτω αναλυτικά τους νόμους...

Η βιολογική μελισσοκομία ακολουθεί τους κανόνες της ορθής μελισσοκομικής πρακτικής αλλά επιπλέον υπόκειται σε επιπρόσθετους κανόνες, υποχρεώσεις & ελέγχους τους οποίους και παραθέτουμε κατηγοριοποιημένους:

ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΜΕΛΙΣΣΩΝ- ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ

  1. Προτιμάται η χρησιμοποίηση του είδους Apis mellifera και των τοπικών οικοτύπων τους.
  2. Τα προϊόντα μελισσοκομίας μπορούν να πωλούνται με αναφορές σε βιολογικές μεθόδους παραγωγής μόνο εφόσον έχουν τηρηθεί επί ένα τουλάχιστον έτος οι κανόνες βιολογικής παραγωγής.
  3. Για την ανασύσταση των μελισσιών, επιτρέπεται να αντικαθίσταται το 10% ετησίως των βασιλισσών και των σμηνών από βασίλισσες και σμήνη μη βιολογικής εκτροφής στη μονάδα βιολογικής παραγωγής, υπό τον όρο ότι οι βασίλισσες και τα σμήνη τοποθετούνται σε κυψέλες με κηρύθρες ή φύλλα κηρυθρών που προέρχονται από μονάδες βιολογικής παραγωγής.
ΘΕΣΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΕΙΟΥ
  1. Τα μελισσοκομεία πρέπει να εγκαθίστανται σε περιοχές που εξασφαλίζουν πηγές νέκταρος και γύρης οι οποίες συνίστανται κυρίως σε βιολογικές καλλιέργειες ή, ανάλογα με την περίπτωση, αυτοφυή βλάστηση ή δάση μη βιολογικής διαχείρισης ή καλλιέργειες στις οποίες εφαρμόζονται μόνον μέθοδοι περιορισμένων περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
  2. Τα μελισσοκομεία πρέπει να βρίσκονται σε ικανή απόσταση από ενδεχόμενες πηγές μόλυνσης των μελισσοκομικών προϊόντων ή επιδείνωσης της υγείας των μελισσών.
  3. Τα μελισσοκομεία πρέπει να είναι εγκατεστημένα κατά τέτοιο τρόπο ώστε, σε ακτίνα 3 χιλιομέτρων από τη θέση του μελισσοκομείου, οι πηγές νέκταρος και γύρης να αποτελούνται κυρίως από βιολογικές καλλιέργειες ή/και αυτοφυή βλάστηση ή/και καλλιέργειες στις οποίες εφαρμόζονται μέθοδοι παραγωγής περιορισμένων περιβαλλοντικών επιπτώσεων, οι οποίες δεν μπορούν να επηρεάσουν τον χαρακτηρισμό της μελισσοκομικής παραγωγής ως βιολογικής. Οι ανωτέρω απαιτήσεις δεν ισχύουν για περιοχές όπου δεν υπάρχει ανθοφορία ή όταν οι μέλισσες βρίσκονται σε διαχείμαση.
  4. Ο μελισσοκόμος παρέχει στην αρχή ή τον φορέα ελέγχου χάρτη ενδεδειγμένης κλίμακας που καταγράφει την θέση των μελισσιών. Όταν δεν προσδιορίζονται οι τοποθεσίες, ο μελισσοκόμος παρέχει στην αρχή ή τον φορέα ελέγχου επαρκή έγγραφα και αποδεικτικά στοιχεία, μαζί με τις κατάλληλες αναλύσεις, εάν είναι απαραίτητο, ότι οι τοποθεσίες στις οποίες εχουν πρόσβαση τα μελίσσια του πληρούν τους όρους του κανονισμού για την παραγωγή βιολογικών προϊόντων.
  5. Η ζώνη στην οποία βρίσκεται το μελισσοκομείο πρέπει να καταγράφεται μαζί με τα στοιχεία ταυτοποίησης των κυψελών
ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  1. Στο τέλος της περιόδου παραγωγής, πρέπει να διατηρούνται στις κυψέλες επαρκή αποθέματα μελιού και γύρης για την επιβίωση των μελισσιών τον χειμώνα.
  2. Η τεχνητή διατροφή των μελισσιών επιτρέπεται μόνο αν απειλείται η επιβίωσή τους λόγω των κλιματικών συνθηκών και μόνο κατά το διάστημα μεταξύ της τελευταίας εσοδείας μελιού και 15 ημέρες πριν από την έναρξη της επόμενης περιόδου έκκρισης νέκταρος ή μελιτώματος. Η εκτροφή πρέπει να πραγματοποιείται με βιολογικό μέλι, βιολογικό σιρόπι ζάχαρης ή βιολογική ζάχαρη.
  3. Τα στοιχεία που πρέπει να καταχωρούνται στο μελισσοκομικό μητρώο όσον αφορά τις ζωοτροφές είναι: τύπος του προϊόντος, ημερομηνίες, ποσότητες και κυψέλες στις οποίες χρησιμοποιείται η τροφή.
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΕΧΘΡΩΝ ΚΑΙ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ
  1. Για την προστασία των πλαισίων, κυψελών και κηρυθρών, ιδίως έναντι επιβλαβών οργανισμών, επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται μόνο τρωκτικοκτόνα (πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο σε παγίδες) και τα απαριθμούμενα στο παράρτημα ΙΙ του Καν. (Ε.Κ.) 889/2008 ενδεδειγμένα προϊόντα.
  2. Επιτρέπεται η φυσική επεξεργασία για την απολύμανση των μελισσιών, όπως με ατμό ή γυμνή φλόγα.
  3. Η πρακτική της εξόντωσης του αρσενικού γόνου επιτρέπεται μόνο για την περιστολή της βαρροϊκής ακαρίασης (Varroa destructor).
  4. Επιτρέπεται η χρήση μυρμηκικού οξέος, γαλακτικού οξέος, οξικού οξέος και οξαλικού οξέος καθώς και μενθόλης, θυμόλης, ευκαλυπτόλης ή καμφοράς σε περιπτώσεις βαρροϊκής ακαρίασης (Varroa destructor).
  5. Σε περίπτωση αγωγής με αλλοπαθητικά συνθετικά χημικά προϊόντα, τα μελίσσια στα οποία εφαρμόζεται η αγωγή πρέπει να απομονώνονται κατά τη διάρκεια της εν λόγω αγωγής και όλο το κερί πρέπει να αντικαθίσταται με κερί που προέρχεται από βιολογική μελισσοκομία. Στη συνέχεια, τα μελίσσια αυτά θα υπόκεινται σε περίοδο μετατροπής διάρκειας ενός έτους.
  6. Κάθε φορά που πρόκειται να χορηγηθούν κτηνιατρικά φαρμακευτικά προϊόντα, ο τύπος του προϊόντος, συμπεριλαμβανομένης της ένδειξης της δραστικής φαρμακολογικής ουσίας, καθώς και λεπτομερής διάγνωση, η ποσολογία, ο τρόπος χορήγησης, η διάρκεια της αγωγής και η προβλεπόμενη από το νόμο περίοδος απόσυρσης πρέπει να καταγράφονται σαφώς.
ΥΛΙΚΑ-ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
  1. Οι κυψέλες πρέπει να κατασκευάζονται από φυσικά υλικά που δεν παρουσιάζουν κίνδυνο μόλυνσης του περιβάλλοντος ή των προϊόντων της μελισσοκομίας.
  2. Εντός των κυψελών επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται μόνο φυσικά προϊόντα όπως πρόπολη κερί & φυτικά ελαία ΚΕΡΙ.
  3. Κατά την περίοδο μετατροπής το κερί πρέπει να αντικαθίσταται με κερί που προέρχεται από βιολογική μελισσοκομία.
  4. Σε περίπτωση νέων εγκαταστάσεων ή κατά τη διάρκεια μετατροπής, επιτρέπεται η χρησιμοποίηση μη βιολογικού κεριού μελισσών μόνο:
  5. αν δεν υπάρχει διαθέσιμο στην αγορά κερί μελισσών βιολογικής εκτροφής
  6. όταν αποδεικνύεται ότι το κερί δεν έχει μολυνθεί με ουσίες οι οποίες δεν επιτρέπονται για βιολογική παραγωγή και
  7. υπό τον όρο ότι αυτό προέρχεται από απολεπίσματα κηρυθρών.
ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ
  1. Απαγορεύεται η καταστροφή των μελισσών στις κηρύθρες ως πρακτική συνδεόμενη με τη συγκομιδή των μελισσοκομικών προϊόντων.
  2. Απαγορεύεται η χρησιμοποίηση συνθετικών χημικών απωθητικών κατά τη διάρκεια των ενεργειών συλλογής μελιού.
  3. Απαγορεύεται η χρησιμοποίηση κηρυθρών που περιέχουν γόνο για εξαγωγή μελιού.
  4. Απαγορεύονται οι ακρωτηριασμοί όπως η κορυφοτομή των φτερών των βασιλισσών μελισσών.
  5. Λαμβάνεται ειδική μέριμνα για να εξασφαλιστεί η κατάλληλη συλλογή, επεξεργασία και αποθήκευση των μελισσοκομικών προϊόντων.
  6. Καταγράφονται όλα τα μέτρα που λαμβάνονται για την ικανοποίηση αυτών των απαιτήσεων.
  7. Οι αφαιρέσεις των πλαισίων μελιού και οι ενέργειες συλλογής
ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥ ΠΟΥ ΑΣΚΕΙ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ
  1. Να γνωρίζει και να εφαρμόζει την ισχύουσα νομοθεσία
  2. Να τεκμηριώνει λογιστικά κάθε εισερχόμενο και εξερχόμενο στην εκμετάλλευση τουπροϊόν (είδος, ποσότητα, σύσταση, προέλευση).
  3. Να ζητά πιστοποιητικό Συμμόρφωσης και Ποσότητας για κάθε προϊόν που αγοράζει (εφόδια, τροφές κ.ά).
  4. Να εκδίδει πιστοποιητικό παρτίδας για κάθε παρτίδα προϊόντος που διαθέτει.
  5. Να καταγράφει την πώληση σε ημερολόγιο πώλησης, τις επεμβάσεις σε ημερολόγιο εργασιών, τις θεραπευτικές αγωγές στο ημερολόγιο Θεραπευτικών Αγωγών.
  6. Να ενημερώνει κάθε αύξηση ή μείωση των μελισσιών το Φορέα.
  7. Να εφαρμόζει «Σχέδιο Εκμετάλλευσης» που εκπονεί ο φορέας.
  8. Να εγγυάται την ελεύθερη & ανεμπόδιστη πρόσβαση των ελεγκτικών οργάνων σε
  9. τακτικό ή έκτακτο έλεγχο.
  10. Να χρησιμοποιεί νόμιμα το Πιστοποιητικό Συμμόρφωσης, Πιστοποιητικό παρτίδας, Σήμα, Ταυτότητες, Ιδιότητα, κ.ά.
  11. Τέλος δεσμεύεται να αποδεχθεί την επιβολή των κυρώσεων του καν. 2092/91 (άρθρο 9 και 10)

Προσθήκη ορόφου σε μελίσσι, Νέος απλός τρόπος με τη μέθοδο "Ελευθερίου"

$
0
0

Ο μελισσοκόμος Κώστας Ελευθερίου ("Μελισσοκομία Μαραθώνα") μας προτείνει έναν διαφορετικό τρόπο για να προσθέσουμε πατώματα στα μελίσσια μας, που ίσως να μοιάζει ανορθόδοξος με την πρώτη ματιά, αξίζει όμως να τον δοκιμάσετε...




Πηγή: Μελισσόπολις

Μέθοδος Αλεξάντερ: Πρόληψη σμηνουργίας και περισσότερο μέλι!

$
0
0


Συνεχίζοντας την παρουσίαση των μεθόδων εντατικής εκμετάλλευσης που εμπνεύστηκαν και εφάρμοσαν κάποιοι μελισσοκόμοι διεθνούς εμβέλειας, θα ασχοληθούμε σήμερα με την μέθοδο Αλεξάντερ που πετυχαίνει συγχρόνως τέσσερα πράγματα: α) Την αποφυγή της σμηνουργίας, β) την αυτόματη ανανέωση της βασίλισσας, γ) τη δημιουργία μιας πολυπληθούς και δυνατής κυψέλης, δ) και φυσικά... τη μεγάλη παραγωγή μελιού!

Νωρίς την άνοιξη, για τη χώρα μας μέσα στο Μάρτη, ανάλογα φυσικά με την περιοχή, πάμε στο μελίσσι μας (Πάτωμα Α) που πρέπει να έχουμε φροντίσει να έχει διαχειμάσει σε κατάλληλη τοποθεσία και να έχει δεκαρίσει, έχοντας βέβαια και τα ανάλογα πλαίσια γόνου, και κάνουμε τους εξής χειρισμούς:

Σηκώνουμε την κυψέλη αυτή (Α) από τη βάση της και στη θέση της τοποθετούμε μια κυψέλη (Πάτωμα Β) με οκτώ ή εννέα άδεια πλαίσια κηρήθρας, κατά προτίμηση όλα κτισμένα ή τουλάχιστον όσο μπορούμε περισσότερα απ αυτά! Βρίσκουμε τη βασίλισσα του μελισσιού μας Α και την τοποθετούμε μαζί με το πλαίσιο πάνω στο οποίο βρίσκεται, τις μέλισσες και το γόνο που αυτό έχει, μέσα στην κυψέλη Β. 

Αν έχουμε τα περιθώρια και το κρίνουμε σκόπιμο, μεταφέρουμε από την Α στην Β  και ένα ακόμα πλαίσιο με γόνο, για να μην καθυστερήσει υπερβολικά η ανασυγκρότηση του μελισσιού της κυψέλης Β.

Πάνω από την κυψέλη Β τοποθετούμε βασιλικό διάφραγμα και πάνω από αυτό την κυψέλη Α, στην οποία δίνουμε μια ή δυο κενές κηρήθρες, ανάλογα με πόσες της έχουμε αφαιρέσει, σύμφωνα με τους προηγούμενους χειρισμούς. Το μελίσσι μας τώρα έχει τη μορφή του πιο κάτω σχήματος 1.




Έπειτα από πέντε (5) μέρες, στο πάνω πάτωμα Α θα έχει σφραγιστεί όλος το γόνος. Αν στην επιθεώρηση που κάνουμε τότε, βρούμε βασιλικά κελιά, προχωράμε στον άμεσο χωρισμό της κυψέλης, τοποθετώντας το επάνω πάτωμα Α ακριβώς δίπλα από το πάτωμα Β με τις  πόρτες  τους στραμμένες στην ίδια κατεύθυνση. 

Αν τώρα, δεν βρούμε βασιλικά κελιά, αφήνουμε να περάσουν άλλες πέντε μέρες και μετά κάνουμε τον χωρισμό με τον ίδιο τρόπο που περιγράφουμε πιο πάνω. (σχήμα 2)




Ανεξάρτητα από το πότε θα γίνει αυτός ο χωρισμός οι χειρισμοί που θα πρέπει να κάνουμε στην συνέχεια είναι ίδιοι. Συγκεκριμένα καταστρέφουμε όλα τα  βασιλικά κελιά που τυχόν υπάρχουν και σε 24 ώρες μετά τον χωρισμό δίνουμε στο ορφανό μελίσσι της κυψέλης Β ένα-δυο επιλεγμένα, ώριμα βασιλικά κελιά που έχουμε φροντίσει να δημιουργήσουμε από τις προηγούμενες μέρες. Αν φυσικά, μπορούμε να δώσουμε μια έτοιμη γονιμοποιημένη μάνα, τότε ασφαλώς, είναι καλύτερα!

Μέσα στις επόμενες εξήντα (60) μέρες, τα δυο ξεχωριστά μελίσσια θα έχουν δεκαρίσει και θα έχουν φτάσει σε πλήρη ανάπτυξη, οπότε λίγες μέρες πριν την κύρια ανθοφορία-στόχο, προχωράμε στην επανένωση των δυο μελισσιών, τοποθετώντας κάτω το πάτωμα Α με την νέα μάνα, πάνω σε αυτό βασιλικό διάφραγμα και στην συνέχεια το πάτωμα Β, αφού προηγουμένως έχουμε αποσύρει την παλιά μάνα που είχε. Πάνω δε από το πάτωμα Β τοποθετούμε όσα πατώματα κρίνουμε σκόπιμο πως χρειάζονται (ΣΧΉΜΑ 3).





Όταν σε λίγες μέρες θα ξεκινήσει η κύρια ανθοφορία (θυμάρι για παράδειγμα), θα υπάρχει λίγος ανοιχτός γόνος μέσα στο δυνατό αυτό μελίσσι μας, σε σχέση με τον μεγάλο πληθυσμό του.
Μεγάλος πληθυσμός -  λίγα στόματα που πρέπει να φάνε! Αυτή είναι και πάλι η συνταγή της επιτυχίας, όπως έχουμε πει και γράψει πολλές φορές στο παρελθόν!!

Αυτή είναι η μέθοδος του Αλεξάντερ, η οποία, όπως γίνεται αντιληπτό, μοιάζει αρκετά με μεθόδου Ντεμαρί. Από την άλλη μεριά πάλι, εισάγει μια καινοτομία στους χειρισμούς, αφού δεν χωρίζει αμέσως το ορφανό μέρος που προκύπτει μετά τον χωρισμό, αλλά έπειτα από πέντε (5) μέρες. 

Με την επιλογή του αυτή, ο εμπνευστής της μεθόδου, διατηρεί όσον πληθυσμό απαιτείται για την εξυπηρέτηση του ορφανού ανοιχτού γόνου του πάνω πατώματος Β, κάτι που ενδεχομένως δεν θα γινόταν αν ο χωρισμός ήταν άμεσος.

Επιμέλεια: Μανόλης Δερματης, ερευνητής μελισσοκόμος, συγγραφέας του βιβλίου "Η Ιστορία Μιας Βασίλισσας"

Ορεινή Μέλισσα

Πως και που να πουλήσω το μέλι μου;

$
0
0


Από προχθές που δημοσιεύσαμε το άρθρο μας για τους γενικούς νόμους που ισχύουν στην μελισσοκομία, έως και σήμερα το μεσημέρι που γράφτηκε αυτό το άρθρο, έχουμε δεχτεί πολλές ερωτήσεις για τις προϋποθέσεις που υπάρχουν, προκειμένου να διαθέσουμε την παραγωγή μας από καταστήματα λιανικής πώλησης,  όπως μίνι μάρκετ κλπ.

Το πλήθος των ερωτήσεων που δεχθήκαμε, αποδεικνύει το μεγάλο ενδιαφέρον για το θέμα αυτό, αλλά και τη σύγχυση που προκαλεί η πολυνομία, και η γραφειοκρατία στους νέους κυρίως μελισσοκόμους. Για το λόγο αυτό αποφασίσουμε να γράψουμε ένα άρθρο εξειδικευμένο πάνω στους κανόνες και τις προϋποθέσεις διάθεσης συσκευασμένου μελιού από καταστήματα, και τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσουμε για να δημιουργήσουμε αυτές τις προϋποθέσεις.
Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με το τι ακριβώς ορίζει ο νόμος για αυτό το θέμα: 
Υπουργική απόφαση: Α2 –861/14.8.2013 /  Κανόνες Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων
Άρθρο 31 Διακίνηση – Διάθεση  μελιού
1. Το μέλι που διατίθεται στον τελικό καταναλωτή σε κάθε σημείο πώλησης (π.χ καταστήματα, τόπο συγκομιδής, οργανωμένες Λαϊκές Αγορές ή Λαϊκές Αγορές Προϊόντων Βιολογικής Γεωργίας) διατίθεται υποχρεωτικά μόνο προσυσκευασμένο. Για τους παραγωγούς (μελισσοκόμους) ισχύουν τα προβλεπόμενα από τον κανονισμό ΕΚ 852/2004 για την πρωτογενή παραγωγή (ΚΕΦ 1, Άρθρο 1, παράγραφος 2γ), που λέει ότι:

Ο παρών κανονισμός δεν εφαρμόζεται:
α) στην πρωτογενή παραγωγή τροφίμων για ιδιωτική οικιακή χρήση
β) στην οικιακή παρασκευή, χειρισμό ή αποθήκευση τροφίμων για ιδιωτική οικιακή κατανάλωση
γ) στην άμεση προμήθεια από τον παραγωγό μικρών ποσοτήτων πρωτογενών προϊόντων στον τελικό καταναλωτή ή στα τοπικά καταστήματα λιανικής πώλησης που προμηθεύουν άμεσα τον τελικό καταναλωτή.
2. Το μέλι μπορεί να διατίθεται σε χύμα μορφή μόνο σε χώρους μαζικής εστίασης (π.χ. ξενοδοχεία, εστιατόρια) και μόνο εφόσον πρόκειται για επιτόπια κατανάλωση. Στις περιπτώσεις αυτές, θα αναγράφεται σε πινακίδα τοποθετημένη δίπλα στο σημείο που εκτίθεται προς κατανάλωση το προϊόν η ονομασία πώλησης του μελιού και η ένδειξη που αφορά στην χώρα ή στις χώρες όπου έγινε η συγκομιδή του μελιού.
3. Σε εφαρμογή του άρθρου 13 του ν. 4177/2013 (Α'173) επί όλων των τιμολογίων αγοραπωλησίας μελιού, πέραν των άλλων ενδείξεων, αναγράφεται η ονομασία του μελιού, σύμφωνα με τον Κώδικα Τροφίμων - Ποτών (π.χ. μέλι ανθέων, μέλι κηρήθρας κλπ.) και η χώρα ή οι χώρες προέλευσης όπου έγινε η συγκομιδή του είδους, όπως ορίζεται στον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών και τις αποφάσεις του ΑΧΣ.
Πως ερμηνεύονται όλα αυτά:
Ο παραγωγός μελισσοκόμος μπορεί να πουλήσει το μέλι του, χωρίς να είναι υποχρεωμένος να έχει συσκευαστήριο – έτσι όπως θα το περιγράψουμε αναλυτικά ποιο κάτω – στις εξής μόνο περιπτώσεις:
ΠΡΩΤΟΝ: Αν το διαθέτει λιανικώς προσυσκευασμένο σε μικρές συσκευασίες έως 3 κιλά, από το μελισσοκομείο του, σε οργανωμένες λαϊκές εφ όσον έχει πάρει ανάλογη άδεια για αυτό και στα τοπικά καταστήματα που βρίσκεται η παραγωγή του.
ΔΕΥΤΕΡΟΝ: Σε μεγάλες συσκευασίες, δηλαδή χίμα, σε χονδρεμπόρους ή σε καταστήματα μαζικής εστίασης όπως ξενοδοχεία κλπ.
Ακόμα όμως και σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να τηρεί όλους τους κανόνες υγιεινής και είναι υπεύθυνος για την καταλληλότητα των προϊόντων του! 

Αν όμως θελήσει να το πουλήσει σε μικρές συσκευασίες έως 3 κιλά σε καταστήματα λιανικής όλης της επικράτειας, όπως σούπερ μάρκετ, τότε είναι υποχρεωμένος να δημιουργήσει συσκευαστήριο!
Εκτός όμως απ αυτό, ο μελισσοκόμος που θα δημιουργήσει μια σύγχρονη μικρή μονάδα μεταποίησης-τυποποίησης, θα πετύχει να καθετοποιήσει  την παραγωγή του, να δώσει προστιθέμενη αξία στα προϊόντα του και να τα διαθέσει πιο εύκολα. 

Οικονομοτεχνικά αυτό αξίζει τον κόπο να γίνει για κάποιον που έχει από 200 τουλάχιστον παραγωγικά μελίσσια και πάνω, με προσδοκώμενη ετήσια παραγωγή γύρω στους 2-2,5 τόνους, οπότε και θα μπορεί να το καλύψει και η μικρότερη, από πλευράς χώρου εγκατάστασης μονάδα συσκευασίας, που ορίζεται σύμφωνα με τον νόμο στα 40 τ.μ.

Αυτό μπορεί να αλλάξει αν κάποιος αποφασίσει να συσκευάζει και μέλια άλλων μελισσοκόμων, οπότε μπορεί να κάνει ένα συσκευαστήριο μεγαλύτερο από αυτό που απαιτεί η δική του παραγωγή.
Η μικρή  μονάδα τυποποίησης μελιού όπως και κάθε μικρό εργαστήριο τροφίμων για να λειτουργήσει νόμιμα θα πρέπει να της χορηγηθεί Άδεια Ίδρυσης, Λειτουργίας και Αριθμός Έγκρισης. 
Τις άδειες εκδίδουν οι Περιφερειακές Ενότητες (πρώην Νομαρχίες). 
Χωρίς άδεια, η λειτουργία συσκευαστηρίου είναι "παράνομη". 

Η άδεια ίδρυσης και λειτουργίας μιας μικρής μονάδας τυποποίησης εκδίδεται από το τμήμα Κτηνιατρικής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της οικίας Περιφερειακής Ενότητας. Για τη έκδοση της άδειας απαραίτητη προϋπόθεση είναι η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων και η άδεια εγκατάστασης από τη Διεύθυνση Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας.
Η άδειά χωρίζεται σε δύο στάδια: 
•Την άδεια εγκατάστασης 
•Την άδεια λειτουργίας. 

Η άδεια εγκατάστασης εκδίδεται αρχικά και ο επιχειρηματίας έχει τη δυνατότητα να εγκαταστήσει τον εξοπλισμό. Στο χρονικό διάστημα που ορίζει η άδεια εγκατάστασης, με τη μονάδα πλήρως εγκατεστημένη και μετά από την βεβαίωση καταλληλότητας από το τμήμα Κτηνιατρικής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της οικίας Περιφερειακής Ενότητας , εκδίδεται η άδεια λειτουργίας, και έτσι η εγκατάσταση μπορεί πλέον να λειτουργεί νόμιμα.

ΠΡΟΣΟΧΗ:
Με πολύ πρόσφατη υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε στο φύλλο εφημερίδας της κυβερνήσεως 3181 της 27-11-2014, καταργείται η άδεια λειτουργίας (όλα τα άλλα παραμένουν) για 103 δραστηριότητες, μεταξύ των οποίων ελπίζουμε να περιλαμβάνονται και τα συσκευαστήρια μελιού, αφού η απόφαση δεν το προσδιορίζει επακριβώς??? Για τη έκδοση πάντως της άδειας μικρού εργαστηρίου τυποποίησησης, απαραίτητη προϋπόθεση όπως αναφέρθηκε, είναι η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων και η άδεια εγκατάστασης από τη Διεύθυνση Ανάπτυξης της οικίας Περιφερειακής Ενότητας.

Με τον όρο μικρό εργαστήριο τυποποίησης μελιού πρέπει να διευκρινίσουμε ότι μιλάμε για εργαστήριο τροφίμων το οποίο έχει εγκατεστημένο εξοπλισμό με συνολική κινητήρια ισχύ μέχρι 22 kW και θερμική μέχρι 50 kW και η στάθμη θορύβου δεν υπερβαίνει τα 45 dBA, σύμφωνα με το υπ’ αριθμ.1180/81 Π.Δ. (ΦΕΚ 2934/6-10-81). Τα συσκευαστήρια αυτά θεωρούνται χαμηλής όχλησης και μπορούν να εγκατασταθούν και σε περιοχές Γενικής Κατοικίας. Χρειάζεται όμως προσοχή με τις χρήσεις γης, γιατί συνήθως στα ΦΕΚ στα οποία ορίζονται αυτές, υπάρχουν και άλλες λεπτομέρειες οι οποίες επιτρέπουν ή απαγορεύουν συγκεκριμένες χρήσεις.
Τώρα σχετικά με την απόφαση για την έγκριση περιβαλλοντικών όρων χρειάζονται τα εξής δικαιολογητικά:
• Χρήση γης γηπέδου της εγκατάστασης από Πολεοδομία ή Δήμο.
• Τοπογραφικό.
• Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. . 
• Ειδική Δήλωση (Συμπληρωμένη). 
• Βεβαίωση Χρήσεων Γης (Πολεοδομία οικείου Δήμου) 
• Οικοδομική άδεια.

Ο χώρος του εργαστηρίου θα πρέπει να έχει στο πάτωμα και στους τοίχους πλακάκια – ή άλλο υλικό που να καθαρίζεται εύκολα -  μέχρι  ύψος 2,00μ και καλό σύστημα αποστράγγισης. Ακόμα απαιτούνται οι διακρίσεις μεταξύ κάποιων χώρων όπως:
Ο χώρος επεξεργασίας και τυποποίησης (με νεροχύτη διπλό)
Ο χώρος πρώτων υλών (βάζα-χαρτοκιβώτια κ.λ.π.)
Ο χώρος έτοιμου προϊόντος
Το W.C και ο προθάλαμος w.c

Από πλευρά δαπάνης κατασκευής τώρα, αυτή για ένα μικρό μελισσοκομικό εργαστήριο, που θα είναι σύμφωνο με τους πιο πάνω όρους, υπολογίζεται πως κυμαίνεται σήμερα από 300 έως 350 ευρώ ανά τ.μ. Δηλαδή για τη δημιουργία ενός συσκευαστηρίου 40 τ.μ. που είναι και το μικρότερο που επιτρέπει η νομοθεσία, θα πρέπει να υπολογίσουμε ένα συνολικό κόστος 12,000-15,000 ευρώ, χωρίς τις κτιριακές εγκαταστάσεις. Το κόστος αυτό πέφτει φυσικά, όσο μεγαλώνει το μέγεθος της εγκατάστασης.

Με τα όσα αναφέρουμε πιο πάνω γίνεται αντιληπτό πως ένας μικρός μελισσοκόμος με ετήσια παραγωγή λιγότερη από 1,000 κιλά, δεν θα είναι δόκιμο να μπλέξει σε μια τέτοια ιστορία, εκτός και αν έχει μεγάλη άνεση χρημάτων και πλάνα για αύξηση της παραγωγής του, ή αν ξεκινήσει να συσκευάζει και για λογαριασμό άλλων μελισσοκόμων.

Εκείνο όμως που θα μπορούσε άνετα να κάνουν οι μικροί παραγωγοί μελιού, θα ήταν να συνασπιστούν και να δράσουν από κοινού. Η συνεργασία τους αυτή θα μπορούσε να ξεκινήσει από την δημιουργία ενός συσκευαστηρίου με την συμμετοχή όλων. Έτσι αν βρεθούν πέντε, για παράδειγμα, μελισσοκόμοι με παραγωγή 1,000 κιλών ο καθένα, τότε θα μπορούν να δημιουργήσουν μια μονάδα 100 τ.μ. που θα μπορεί να συσκευάζει την παραγωγή τους, συμβάλλοντας ο καθένας για τη δημιουργία της με 5,000 ή 6,000 ευρώ μόνο! 

Αυτή εξ άλλου η συνεργασία αυτή, ίσως τους δείξει και τον δρόμο για να κάνουν μαζί και άλλα πράγματα, όπως μια εξαγωγική προσπάθεια, για παράδειγμα.
Αυτό είναι κάτι που κατά τη γνώμη μας πρέπει να γίνει, από τους νέους κυρίως μελισσοκόμους, και το έχουμε πει και έχουμε γράψει πολλές φορές.

Πάνω σε αυτό ας πάρουμε για παράδειγμα τις πολυαγαπημένες μας μέλισσες! Όσο αυξάνει η συνεργασία τους – ο πληθυσμός τους δηλαδή – τόσο ποιο παραγωγικές γίνονται – σύμφωνα με τον νόμο Farrar.

Επιμέλεια: Μανόλης Δερματης, ερευνητής μελισσοκόμος, συγγραφέας του βιβλίου "Η Ιστορία Μιας Βασίλισσας"

Ορεινή Μέλισσα




Τεράστια αύξηση σήμερα στον Έλατο! Ξεκίνησε η μελιτοφορία για τα καλά! Δείτε τα μηνύματα....

$
0
0

Τα μελίσσια μας βρίσκονται 20 ημέρες στα έλατα, κοντά στο χωριό Δομνίστα και η σημερινή ημέρα ήταν πολύ καλή πέρα από το αναμενόμενο! Τα μελίσσια δούλεψαν τέλεια στη περιοχή και σήμερα έβαλαν μπόλικο μελάκι, πραγματικά περίμενα να έρθει άνοδος, αλλά όχι τόσο γρήγορα.

Φέτος τα έλατα δείχνουν πολύ καλά δείγματα και οι μελισσοκόμοι θα ανταμειφθούν για τους κόπους τους. Τα ίδια νέα με τη περιοχή μου, ακούγονται και στις άλλες περιοχές της Ευρυτανίας όπως Μικρό Μεγάλο Χωριό και γενικότερα στην Ευρυτανία όπως επίσης και την Ορεινή Ναυπακτία. Στον Προυσσό και σε κάποιες ακόμα ορεινές περιοχές δεν έχουμε ακόμα τόση άνοδο, αλλά τα μελίσσια δείχνουν πολύ καλά δείγματα.

Στον προυσσό χθές η ζυγαριά μάλιστα έδειξε +2 και είναι πολυ θετικό δείγμα μιας και μεχρι τώρα έστελνε μείων.

Και στον Τσαμαντά Θεσπρωτίας + 710 φασκόμηλο 

Σχόλιο Αναγνώστη...
Καλησπέρα φίλε μου. Σήμερα Βυτίνα έπεφτε μελάκι καλό όχι ελατο ακόμα. αλλά υπάρχει πολύ μικρόβιο στο κόμπο και πολύ κάμπια στη φουντα. πιστεύω σαββατοκύριακο θα ξεκινήσει καλά
Για να δείτε το σημερινό μήνυμα από τον έλατο δείτε παρακάτω...
Τη μελισσοκομική ζυγαριά την έχουμε προμηθευτεί από την εταιρία SAVEBEES. Δείτε παρακάτω τα τελευταία μηνύματα...

26 Μαίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
63% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
19.5°C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 35°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
+1060     
γραμμάρια


25 Μαίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
61.2% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
18.1°C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 34.5°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
+540     
γραμμάρια


24 Μαίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
69.4% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
13.6°C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 34°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
+80     
γραμμάρια


23 Μαίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
67.1% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
18.6°C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 34.5°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
+270     
γραμμάρια


22 Μαίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
72.4% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
13.6°C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 34.5°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
-500     
γραμμάρια


21 Μαίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
85.4% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
10.7°C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 33.5°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
-30     
γραμμάρια


20 Μαίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
81.2% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
13°C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 34°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
+170      
γραμμάρια


19 Μαίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
67.3% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
13.9°C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 34.5°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
+440      
γραμμάρια


18 Μαίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
64.6% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
15.8°C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 35°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
+370      
γραμμάρια


17 Μαίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
52.5% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
18.7°C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 35°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
+280      
γραμμάρια


16 Μαίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
62% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
14.9 °C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 34.5°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
+140      
γραμμάρια


15 Μαίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
65.8% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
14.9 °C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 34°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
+160      
γραμμάρια


14 Μαίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
56% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
18.1 °C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 35°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
+360      
γραμμάρια


13 Μαίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
60.1% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
17.7 °C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 34.5°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
-160      
γραμμάρια


12 Μαίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
78.9% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
16.9 °C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 34.5°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
+50       
γραμμάρια


11 Μαίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
56.8% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
18.7 °C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 34.5°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
-110       
γραμμάρια


10 Μαίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
58.7% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
18.8 °C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 34.5°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
-90       
γραμμάρια


9 Μαίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
62.4% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
17.6 °C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 34°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
-290       
γραμμάρια


8 Μαίου 2016 
ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
(8:00 το απόγευμα)
59.2% 
Υγρασία
(στο μελισσοκομείο)
     
16.7 °C
Θερμοκρασία
(στο μελισσοκομείο)
 33.5°C  
Θερμοκρασία
(μέσα στο μελίσσι)
-450       
γραμμάρια

Κόβουμε παραφυάδες και φτιάχνουμε βασίλισσες με μεγάλη επιτυχία: Μέθοδος από τον Μόσχο Ντιώνια!!!

$
0
0

Ο επαγγελματίας μελισσοκόμος Μόσχος Ντιώνιας μας δίνει σημαντικές συμβουλές για το πως φτιάχνουμε παραφυάδες με τον πιο αποδοτικό και επιτυχημένο τρόπο. Όπως γνωρίζουμε ο Μόσχος είναι ένας μελισσοκόμος με μεγάλη πείρα και γνώσεις, και η μέθοδος που θα μας εξηγήσει παρακάτω έχει προέλθει από πολλές δοκιμές και τεράστια εμπειρία.
Ας πάρουμε μια μικρή γεύση πριν δούμε το βίντεο. Ο Μόσχος μιλάει για κόψιμο παραφυάδων των τριών πλαισίων με ένα μικρό μυστικό! Παίρνουμε απο το μητρικό μελίσσι ένα γόνο, και ένα πλαίσιο με μέλια γύρες, και τινάζουμε άλλο ένα πλαίσιο με μέλισσες. Στον τοίχο της κυψέλης προσθέτουμε και ένα άδειο πλαίσιο που έχουμε μαζί μας. Ουσιαστικά λοιπόν φτιάχνουμε μια παραφυάδα τριών πλαισίων, με ένα άδειο πλαίσιο στο τοίχομα της κυψέλης, έναν γόνο στη μέση, και ένα πλαίσιο γύρης στην άλλη μεριά. Στην συνέχεια παίρνουμε ένα κομμάτι κερί και στριμώχνουμε τα πλαίσια εκεί που στηρίζονται για να σφηνώσουν και να μην έχουν πρόβλημα στην μετακίνηση.

Κάνοντας αυτή την εργασία παίρνοντας 3 πλαίσια απο κάθε μητρικό μελίσσι, μπορούμε να διπλασιάσουμε πολύ εύκολα το μελισσοκομείο μας. Φτιάχνοντας τις παραφυάδες κλείνουμε κατευθείαν τα καπάκια και τις φορτώνουμε στο αμάξι. Δεν έχουν κανένα απολύτως πρόβλημα στη μεταφορά, επειδή τα μελίσσια είναι μικρά, και έχουν λίγες μέλισσες. Τα μεταφέρουμε τουλάχιστον 3 χιλιόμετρα μακριά. Την επόμενη ημέρα μπορούμε στη νέα τους θέση να τους δώσουμε σφραγισμένα βασιλικά κελιά που έχουμε απο βασιλοτροφία. Ο μόσχος δίνει αναλυτικές οδηγίες για όλα αυτά που σας είπα παραπάνω αλλά και πως θα πραγματοποιήσουμε δική μας βασιλοτροφία εύκολα. Θα μας μιλήσει για πολλά σημαντικά πράγματα και θα πεί πολλούς χρήσιμους χειρισμούς. Μην χάσετε ούτε λεπτό απο την ομιλία του...

Πως κάνουμε μελίσσια που δεν σμηνουργούν ποτέ: Τι κάνουν οι επαγγελματιες με 1000 μελίσσια

$
0
0


Σήμερα θα μάθουμε πως κάνουμε μελίσσια που δεν σμηνουργούν ποτέ!! Και θα αποκαλύψουμε τι κάνουν επαγγελματίες που έχουν 1000 μελισσια, και αντιμετωπίζουν το πρόβλημα με επιτυχία χωρίς απώλειες. Όπως καταλαβαίνετε σήμερα έχουμε τρομερές αποκαλύψεις, που αλλάζουν πολλά δεδομένα στη μελισσοκομία!

Μερικά ερωτήματα λοιπόν!
Πως επιθεωρούν οι μελισσοκόμοι που έχουν 1000 μελίσσσια; Τι γίνεται την περίοδο της σμηνουργίας, και πως γίνεται να μην φεύγουν τα μελίσσια; Πως μπορεί να ελέγξει ένας μελισσοκόμος τόσα πολλά μελίσσια μόνος του;  Ένας νέος μελισσοκόμος σκέφτεται ότι ο επαγγελματίας μελισσοκόμος κάθεται και επιθεωρεί, μια προς μια τις κυψέλες, μα αυτό πρακτικά αν το σκεφτείτε δεν απαιτεί ώρες, αλλά ημέρες. Σκεφτείτε ένας μελισσοκόμος με 100 μελίσσια, και όταν κάνει επιθεώρηση δεν προλαβαίνει σε μια ημέρα να τα ολοκληρώσει όλα. Το ερώτημα λοιπόν είναι τι κάνει ένας επαγγελματίας μελισσοκόμος με το πρόβλημα της σμηνουργίας;


Η σμηνουργία είναι ο χειρότερος εφιάλτης του μελισσοκόμου. Και ο λόγος είναι απλός. Όσα μελίσσια σμηνουργούν την Άνοιξη γίνονται αντιπαραγωγικά και δεν βγάζουν μέλι. Για παράδειγμα ένα μελίσσι που σμηνούργησε 2 μήνες πριν τη μελιτοφορία του ελάτου, δεν μπορεί να δώσει μέλι. Η απώλεια πληθυσμού και συλλεκτριών κάνει το μελίσσι πολύ αδύναμο. Συνεπώς αν ένας επαγγελματίας μελισσοκόμος δεν επιθεωρήσει έγκαιρα όλα τα μελίσσια του, και σμηνουργήσουν τα μισά, τότε έχει αποτύχει ως μελισσοκόμος, εφόσον θα έχει πολύ μικρότερη παραγωγή.

Θα μπούμε λοιπόν κατευθείαν στο θέμα και θα δούμε από που πηγάζει η σμηνουργία στα μελίσσια. 

Τι είναι η σμηνουργία;
Είναι το αρχέγονο χαρακτηριστικό, διαιώνησης - αναπαραγωγής των μελισσιών

Μπορούμε να εξαφανήσουμε αυτό το ένστικτο;
Όχι δεν μπορούμε να το εξαφανίσουμε, αλλά μπορούμε να το ελαχιστοποιήσουμε σημαντικά. Η σμηνουργία έχει χαραχθεί στο dna της μέλισσας εδώ και εκατομμύρια χρόνια. Η μέλισσα έχει διάφορα ένστικτα όπως η λεηλασία, η αντίσταση σε ασθένειες, η μεγάλη ανάπτυξη, η υψηλή παραγωγικότητα και όλα βρίσκονται μέσα στα γονίδια της βασίλισσας. Όμως μερικά μελίσσια διαφέρουν απο τα υπόλοιπα πχ έχουν μικρή τάση για σμηνουργία ενώ μερικά πολύ μεγάλύτερη. 

Πως μπορούμε να ελαχιστοποιήσουμε σημαντικά τη σμηνουργία;
Μα φυσικά με επιλογή! Δηλαδή διαλέγοντας στη βασιλοτροφία γόνο μόνο από τα δυνατά μελίσσια που δεν σμηνουργούν! Ένα μελίσσι που δεν σμηνουργεί, είναι μια βασίλισσα που έφτασε 2-3 χρονών και δεν σμηνούργησε. Αυτό δεν συνέβη τυχαία. Κάποιος λόγος υπήρξε που δεν σμηνούργησε! Εμάς δεν μας νοιάζουν οι λόγοι, μόνο επιλέγουμε αυτό το μελίσσι, που έχει μηδενική τάση για σμηνουργία, και φτιάχνουμε καινούργια μελίσσια με τα γονίδια του. 

Η εμπειρία λέει ότι για να μηδενήσουμε τη σμηνουργία πρέπει να κάνουμε επιλογή μελισσιών για τρία τουλάχιστον χρόνια, προκειμένου να μηδενήσουμε την πιθανότητα σμηνουργίας. Δηλαδή να εφαρμόζουμε βασιλοτροφία κάθε χρόνο, και να διαλέγουμε μελίσσια που δεν σμηνουργούν.

Εξίσου σημαντικό μυστικό εκτός απο την επιλογή είναι η διατήρηση νεαρών βασιλισσών οι οποίες να μην ξεπερνούν δύο ξεχειμωνιάσματα. Η νεαρή βασίλισσα έχει έντονη ισχυρή φερομόνη και κρατάει τις μέλισσες σε συνεκτικότητα. Τώρα θα σας πώ ένα πείραμα που έγινε απο επαγγελματία μελισσοκόμο.

Επαγγελματίας μελισσοκόμος έβαλε 10 μελίσσια με νεαρή επιλεγμένη βασίλισσα και τα άφησε στριμωγμένα χωρίς πάτωμα. ΔΕΝ ΣΜΗΝΟΥΡΓΗΣΕ ΚΑΝΕΝΑ. Αντίστοιχα δίπλα απο αυτά τα μελίσσια μπήκαν 10 ίδια με παλιά βασίλισσα και ΣΜΗΝΟΥΡΓΗΣΑΝ τα περισσότερα! Ήθικό δίδαγμα; Παίζει πολύ μεγάλο ρόλο η ηλικία της βασίλισσας, αν είναι νεαρή κρατά το μελίσσι ενωμένο! Αλλά εξίσου σημαντικό ρόλο και τα γονίδια!

Θα σας πω άλλο ένα παράδειγμα απο επαγγελματία μελισσοκόμο που άκουσα σε μελισσοκομικό σεμινάριο. Ήταν ένας παλιός 65χρονος μελισσοκόμος και του σμηνούργησε το μισό κοπάδι. Έτσι δεν δίστασε να ρωτήσει τον διπλανό του μελισσοκόμο, πως γίνεται σε εκείνον να μην σμηνουργεί ούτε ένα. Το ερώτημα λοιπόν είναι πως γίνεται το ένα μελισσοκομείο να τρελαίνεται στη σμηνουργία και το άλλο δίπλα να είναι τόσο ήρεμο;

Ο 65χρονος μελισσοκόμος δεν έκανε βασιλοτροφία, και ο διπλανός μελισσοκόμος του δίδαξε έστω και μετά από τόσα χρόνια την τέχνη της βασιλοτροφίας και τα μυστικά που πρέπει να κάνει την επιλογή. Μετά απο λίγα χρόνια τα κατάφερε και τα μελίσσια δεν ξανα σμηνούργησαν!!!

Τα μελίσσια σταματούν την ανάπτυξη και η ανθοφορία δε δουλεύει καλά. Τι κάνουμε για να τα κρατήσουμε δυνατά και μεγάλα διώροφα τριώροφα;

$
0
0


Υπάρχουν χρονιές που λόγω ανομβρίας, φτωχής άνοιξης και γενικά μελισσιών που δε δουλεύουν (και δεν φέρνουν πολύ γύρη νέκταρ) να έχει ως αποτέλεσμα την μείωση της ανάπτυξης και την διακοπή της γέννας της βασίλισσας σε μεγάλο βαθμό. Αν για παράδειγμα έχουμε τα μελίσσια μας στην πορτοκαλιά και δεν πάει καλά, τότε πρέπει οπωσδήποτε να κάνουμε κάτι για να διατηρήσουμε τη γέννα της βασίλισσας και να έχουμε δυνατά μελίσσια για τον έλατο το θυμάρι, τη λυγαριά κλπ.

Το κόλπο είναι εφόσον βλέπουμε ότι η ανθοφορία πάει από το κακό στο χειρότερο να προβλέπουμε το φαινόμενο, και πριν πέσει η γέννα να τροφοδοτούμε έτσι ώστε τα μελίσσια να εκτρέφουν πολύ γόνο και να συνεχίζουν να αναπτύσσονται. Τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν σχετικά με αυτό; Υπάρχει ένας πολύ καλός τρόπος για να διατηρήσουμε τα μελίσσια με δυνατούς πλυθησμούς. Και είναι η τροφοδοσία με ζυμάρι. Εφόσον έρχεται λίγη γύρη και νέκταρ ταυτόχρονα, ανακατεύεται το ζυμαράκι και ταίζονται οι νέες μελισσούλες που είναι απαραίτητες για υψηλή παραγωγή μελιού στο μέλλον.

Υπάρχει μια τροφή στο εμπόριο που την έχω δοκιμάσει και κάνει απίστευτη δουλειά στα μελίσσια. Είναι το μελοζύμ extra της Αρκαδικής Μελισσοκομίας. Πολύ οικονομική τροφή και ταυτόχρονα αποτελεσματική στα μελίσσια. Βάζουμε 1 κιλό σε κάθε διόροφο μελίσσι, προκειμένου να συνεχήσει να χτίζει και να γεννά η βασίλισσα. Αν η ανθοφορία δε πάει τόσο καλά και δεν ταίσουμε τότε η γέννα δεν θα πάει καλά και δεν θα έχουμε την ανάπτυξη που επιθυμούμε. Έτσι λοιπόν βάζουμε τη τροφή και θα δείτε πόσο αποτελεσματική είναι.

Στην τροφή δεν κάνουμε μια μικρή τρυπούλα αλλά ανοίγουμε όλη την σακούλα απο το κάτω μέρος έτσι ώστε οι μέλισσες να τη τραβήξουν πιο γρήγορα και να φτιάξουν πολλούς γόνους. Προσωπικά με αυτό το τρόπο δουλεύω στα μελίσσια προκειμένου να τα κρατήσω δυνατά μέχρι την επόμενη νομή...










Η μελισσοτροφή διατίθεται επίσημα από την Αρκαδική Μελισσοκομία , στην τιμή των 88λεπτών + φπα και παραδίδεται σε συσκευασία των 20 κιλών ( 20*1 κιλό ). Μπορείτε να την παραγγείλετε ηλεκτρονικά απόεδώ!

Για επικοινωνία με το κατάστημα :  2105551492 

Σύγκριση πλαστικής και ξύλινης κυψέλης: Ότι απέδειξε η εμπειρία μας...

$
0
0


Πολλοί αναρωτιούνται αν πρέπει να αγοράσουν πλαστικές ή ξύλινες κυψέλες. Τα τελευταία χρόνια η μελισσοκομία στην Ελλάδα έχει προχωρήσει πολλά επίπεδα και αυτό οφείλεται στην μεγάλη μελισσοκομική εταιρία ANEL η οποία μελετώντας τις ανάγκες των μελισσοκόμων έβγαλε στην αγορά κυψέλες νέας τεχνολογίας! Φτιαγμένες από πλαστικό με ενισχυμένη εσωτερική μόνωση για να ζεσταίνονται τα σμήνη και να αναπτύσσονται πολύ πιο γρήγορα. Προσωπικά τα τελευταία χρόνια στο μελισσοκομείο μου έχω κάνει ένα μεγάλο άνοιγμα με πλαστικές κυψέλες της ANEL και οι λόγοι είναι πάρα πολλοί. Σήμερα θέλω να επισημάνω τις σημαντικότερες διαφορές που με οδήγησαν στην επιλογή τους. Γιατί ο μελισσοκόμος πρέπει να επιλέξει πλαστικές κυψέλες και όχι ξύλινες;

Σαν μελισσοκόμος ξεκίνησα με ξύλινες κυψέλες. Ξέρω από πρώτο χέρι την πίκρα του βαψίματος, όλο τον κόπο της συντήρησης του ξύλου και την διαδικασία που χρειάζεται μέχρι να μπει το μελίσσι μέσα. Νομίζω πως είναι μια πολύ επίπονη εργασία ειδικά για έναν νέο μελισσοκόμο που δεν έχει μεγάλους χώρους και την ευελιξία ενός επαγγελματία. Αγοράζοντας πλαστικές κυψέλες δεν χρειάζεται ούτε ένα λεπτό συντήρησης! Απο την παραγωγή στην κατανάλωση, έτοιμες απο το πρώτο κιόλας λετό κατασκευής τους για εγκατάσταση σμήνους. Δεν ξέρω αν μπορείτε να συνειδητοποιήσετε τι σημαίνει αυτό, δηλαδή να βάλετε κατευθείαν μελίσσια όταν τις αγοράσετε.

Έχω κλείσει ήδη δύο χρόνια με τις πλαστικές κυψέλες της anel και παρατηρώ οτι η αντοχή τους είναι ασύγκριτη. Οι ξύλινες κυψέλες που αγόρασα πριν λίγα χρόνια έχουν ήδη αρχίσει να σαπίζουν και αυτό οφείλετε τόσο στην ποιότητα του ξύλου όσο και τις εργασίες συντήρησης του μελισσοκόμου. Αν δεν γίνουν σωστά το ξύλο σαπίζει γρήγορα. Αντιθέτως αν το φροντίσουμε σωστά τότε μπορεί να αντέξει κάποια χρόνια, όχι όμως πάνω από 5 όπου θέλει επανάληψη όλη η διαδικασία διαδικασία συντήρησης που κάναμε τον πρώτο χρόνο. Δηλαδή φτού και απο την αρχή. Τρίψιμο, βάψιμο λινέλαιο στοκάρισμα και όλα τα συναφή. Αξίζει να αναφέρουμε οτι οι "σημερινές"ξύλινες κυψέλες φτιάχνονται με κύριο γνώμονα την χαμηλή τιμή, γι αυτό και έχουν μικρότερη αντοχή. Τα παλιά χρόνια οι ξύλινες κυψέλες άντεχαν ακόμη και 20 χρόνια, αλλά όλα αυτά ανήκουν πλέον στο παρελθόν.

Οι πλαστικές κυψέλες της ANEL σύμφωνα με τα χρόνια που τις δουλεύω έχουν πάρα πολλές δεκαετίες ζωής μπροστά τους. Και αυτό δεν το λέω στον αέρα. Αν το πλαστικό δεν ήταν καλό, θα έδειχνε μετα από κάποια χρόνια ένα σημάδι κόπωσης, όμως αυτό δεν έγινε. Η ΑΝΕΛ δεν είναι μια τυχαία εταιρία. Πρόκειται για ένα κολοσσό πάνω στο κλάδο της μελισσοκομίας η οποία χτίστικε βασισμένη στην ποιότητα. Τόσες δεκαετίες στο επάγγελμα και βλέπουμε ακόμα τους παλιούς πάτους, γυρεοπαγίδες να κυκλοφορούν. Αθάνατα πλαστικά! Και γιατί αντέχουν; Μα φυσικά γιατι έχουν καλή ποιότητα.

Εκτός απο την αντοχή οι πλαστικές κυψέλες βοηθούν απίστευτα το μελισσοκόμο στις εργασίες του. Οι μέλισσες δεν κολλάνε με πρόπολη το πλαστικό, διότι το θεωρούν ήδη έτοιμο για χρήση. Συνεπώς όταν ανοίγουμε κυψέλες και ξεκολλάμε πατώματα δεν έχει καμία δυσκολία. Εμένα με βολεύουν απίστευτα να κάνω αντιστροφή πατωμάτων που είναι ένας χειρισμός για αύξηση της γέννας και επέκταση της γονοφωλιάς και στα δύο πατώματα ταυτόχρονα.

Η πλαστική κυψέλη λόγω της ενισχυμένης μόνωσης των τοιχωμάτων της έχει τεράστια ανάπτυξη! Τόσο νωρίς την άνοιξη, όσο το καλοκαίρι και το φθινόπωρο. Τα μελίσσια μέσα στις πλαστικές κυψέλες ρίχνουν περισσότερο γόνο. Συγκριτικά με μια ξύλινη κυψέλη ο γόνος είναι σχεδόν διπλάσιος νωρίς την Άνοιξη. Αυτό οφείλετε στο ότι το σμήνος διατηρείτε πιο ζεστό και μονωμένο. Φυσικά εκτός από την ανάπτυξη το ξεχειμώνιασμα είναι πολύ επιτυχημένο. Με διάφορα πειράματα που έγιναν χρησιμοποιώντας μετρητές θερμοκρασίας το σμήνος κρατάει περισσότερη θερμοκρασία το χειμώνα, πράγμα πολύ σημαντικό τόσο για το ξεχειμώνιασμα όσο και την εξοικονόμηση σε κατανάλωση τροφής.

Η πλαστική κυψέλη δίνει και κάποιες επιπλέον δυνατότητες. Το καπάκι έχει θήρες που ανοιγοκλείνουν. Τον χειμώνα είναι ιδανικά να τις κλείνουμε για να μην μπαίνει κρύος αέρας και το σμήνος να διατηρείτε ζεστό και ξεσφαίρωτο. Σε τέτοιες συνθήκες μάλιστα ρίχνει και περισσότερο γόνο. Επιπροσθέτως οι πλαστικές κυψέλες της ANEL έχουν ένα πρωτοποριακό σύστημα παραγωγής γύρης. Δεν είναι μόνο οτι έχει πανεύκολη χρήση αλλά είναι και ιδιαίτερα οικονομικό. Σύντομα θα γίνει ξεχωριστή παρουσίαση για να το δείτε από κοντά.

Κλείνοντας διαπιστώνω πως οι πλαστικές κυψέλες έχουν μεγάλες διαφορές σε σχέση με τις ξύλινες. Μεγαλύτερη ανάπτυξη, καλύτερο ξεχειμώνιασμα, πολύ εύκολους χειρισμούς και τιμή που αν την ισοψηφήσουμε με την συντήρηση του ξύλου είναι καλύτερη! Πλέον στο μελισσοκομείο μου έχω αποφασίσει να παίρνω μόνο πλαστικές κυψέλες, και κύριο στόχο να αντικαταστήσω σταδιακά όλες τις ξύλινες κυψέλες. Δεν υπάρχει πλέον κάποιος λόγος που να μου κόβει τη φόρα. Οι πλαστικές κυψέλες της ANEL αποδεικνύονται οι καλύτερες με διαφορά!!

Δείτε φωτογραφίες από μελίσσια σε πλαστικές κυψέλες ANEL που αναπτύσσονται με τρελούς ρυθμούς....
















Επικοινωνήστε με την ANEL στα τηλέφωνα: 2102483870 ή 2102771180
Email: sales@anel.gr
Site: www.anel.gr
Viewing all 18087 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>