Quantcast
Channel: Ορεινή Μέλισσα
Viewing all 18087 articles
Browse latest View live

Δεν γεννάει η βασίλισσα στο μελίσσι, έχει λίγο γόνο. Τι με συμβουλεύετε να κάνω;

$
0
0


Συμβαίνει μερικά μελίσσια παρόλη την φροντίδα που τους δίνουμε να μην έχουν καθόλου η πολύ λίγο γόνο. Φυσικά αν ο γόνος είναι λίγος και το μελίσσι είναι πολύ μικρό πχ 1-2 πλαίσια μελίσσι με μισό πλαίσιο γόνο τότε τα πράγματα θεωρούνται φυσιολογικά. Η βασίλισσα αν αποκτήσει περισσότερο πληθυσμό θα πάρει μπρος γρήγορα. Αν όμως το μελίσσι δεν είναι μικρό, αλλά μεγαλύτερο απο 5άρι και έχει λίγο η καθόλου γόνο, τότε τι πρέπει να κάνουμε; Σύμφωνα με την εμπειρία όλων των χρόνων που ασχολούμαστε έχουμε να δώσουμε κάποιες σημαντικές συμβουλές.

Αρχικά μπορούμε να διαπιστώσουμε το πρόβλημα ενός μελισσιού, όταν αυτό απέχει πολύ απο τα υπόλοιπα μελίσσια. Δηλαδή για παράδειγμα όλα τα μελίσσια στο μελισσοκομείο μας να έχουν 3 πλαίσια γόνο και ένα μελίσσι που έχει την ίδια δυναμικότητα σε μέλισσες να έχει 1 γόνο. Τότε καταλαβαίνουμε ότι κάτι δεν πάει καλά με το μελίσσι μας. Τα μελίσσια ξεγονιάζουν μόνο τον χειμώνα και σπανίως το καλοκαίρι. Μόνο τότε δεν υπάρχει καθόλου γόνος.

Η μοναδική περίπτωση να ξεγονιάσει το μελίσσι την άνοιξη η το φθινόπωρο είναι να έχει νέα - φρεσκογονιμοποιημένη βασίλισσα. Εδώ είναι που μπερδεύονται πολλοί μελισσοκόμοι. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση που βλέπουν μελίσσι χωρίς γόνο και ανησυχούν οτι είναι άρρωστό, ενώ αυτό έχει αποκτήσει νέα βασίλισσα η οποία προήλθε από αντικατάσταση. Συχνά τα μελίσσια αντικαθιστούν τις βασίλισσες τους όταν είναι γέρικες και δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Αυτό γίνεται όλες τις εποχές του χρόνου. Ο μελισσοκόμος μπορεί να ξεχωρίσει την νέα βασίλισσα από το μέγεθος της, και από τον τρόπο που κινείτε στο πλαίσιο. Η παλιά βασίλισσα είναι ήρεμη και έχει μακριά κοιλιά, ενώ η καινούργια είναι φοβιτσιάρα, κινείτε γρήγορα και έχει μικρή κοιλιά. Στη περίπτωση αντικατάστασης πιθανόν να βρούμε και τα κελιά που έφτιαξαν οι μέλισσες, αν και τα καταστρέφουν όταν αργούμε πολλές μέρες να κάνουμε την επιθεώρηση.

ΕΙΚΟΝΑ Πλαίσιο με σφραγισμένο γόνο και φρεσκο-συλλεγμένο ανθόμελο
Αν η βασίλισσα είναι "παλιά"δηλαδή περσινή, η προπερσινή και παρόλο που έχει τροφοδοσία αλλά και πλυθησμό δεν ρίχνει γόνο υπάρχει άλλο ένα κόλπο για να τις δώσουμε μια δεύτερη ευκαιρία. Μπορούμε να πάρουμε ανοιχτό γόνο απο ένα καλό μας μελίσσι και να του το βάλουμε  - φυσικά χωρίς τις μέλισσες. Πιστεύετε πως οι φερομόνες του γόνου θα ξυπνήσουν το ένστικτο της για ανάπτυξη, και αυτή θα ξεκινήσει να γεννά με τους γνωστούς ρυθμούς. Αν δεν συμβεί αυτό και η εποχή είναι που πρέπει οπωσδήποτε να ρίξει γόνο τότε καλύτερα να τη σκοτώσουμε για να βγάλει καινούργια το μελίσσι μας. Είναι κρίμα να μένει στάσιμο με μια κακή βασίλισσα. Εννοείτε οτι όταν τη σκοτώσουμε πρέπει το μελίσσι να έχει ανοιχτό γόνο για να φτιάξει βασιλικά κελιά.

Ένας άλλος λόγος που μπορεί το μελίσσι να έχει λίγο γόνο σε σχέση με τα άλλα μελίσσια είναι να βρίσκεται πολύ κοντά σε δέντρο με πολύ ίσκιο. Έχω παρατηρήσει ότι μελίσσια που δεν τα χτυπά καθόλου ο ήλιος είναι πιο "νωχελικά"δεν πετάνε καλά οι μέλισσες και φυσικά δεν εκτρέφουν πολύ γόνο. Ο πεπειραμένος μελισσοκόμος πρέπει να φροντίζει να έχει όλα τα μελίσσια του έτσι που να τα χτυπά ο ήλιος πολλές ώρες κάθε μέρα.

Και άλλο ένα μικρό μυστικό για να πέρνουν ανάπτυξη γρηγορότερα. Η πλευρά της κυψέλης που χτυπιέται απο τον πρωινό και μεσημεριανό ήλιο, πρέπει να έχει κολλημένα τα πλαίσια επάνω της και ποτέ να μην υπάρχει κενό. Οι μέλισσες εκμεταλλεύονται τη ζέστη του ήλιου και ρίχνουν σε αυτή τη μεριά τον γόνο τους. Ξέρουν άλλωστε οτι η πηγή θερμότητας είναι απολύτως αναγκαία...



Τρόπος να χτίζουν πολλές κηρήθρες τα μελίσσια

$
0
0


Πως βάζουμε πολλές κηρήθρες στα μελίσσια και με ποιο τρόπο τις "πιάνουν"καλύτερα. Κύριος στόχος των μελισσοκόμων είναι να χτίσουν όσο το δυνατό περισσότερες κηρήθρες το συντομότερο δυνατό εφόσον αυτές είναι το μέλλον του μελισσιού. Εκεί μεγαλώνει ο γόνος και εκεί αποθηκεύεται το μέλι. Όπως γνωρίζουμε οι μέλισσες δεν χτίζουν όλες τις περιόδους και σε οποιαδήποτε συνθήκες. Έχουν κάποιες βασικές αρχές που αν δεν τηρούνται καμία μέλισσα δεν πρόκειται να φτιάξει κερί. Και πάνω σε αυτές βασίζονται όλοι οι χειρισμοί που πρέπει να κάνουμε στα μελίσσια.


Πότε οι μέλισσες χτίζουν κερί λοιπόν; Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες οι μέλισσες χτίζουν καλύτερα όταν έχει θερμοκρασίες 13 και πάνω, υπάρχει τροφή, νέκταρ γύρη ή σιρόπι αλλα το κυριότερο είναι να υπάρχει ανοιχτός γόνος. Η ύπαρξη ανοιχτού γόνου εκπέμπει φερομόνες τις οποίες οσμίζονται οι μέλισσες και διαισθάνονται ότι μελλοντικά θα χρειαστεί και άλλος χώρος. Δηλαδή οι μέλισσες "προνοούν"ότι θα αυξηθεί ο πληθυσμός τους και χτίζουν νέες κηρήθρες. Συμπέρασμα λοιπόν! Όσος περισσότερος γόνος υπάρχει εντός της κυψέλης τόσο πιο ορεξάτες μέλισσες έχουμε που θα φτιάξουν πολύ κερί. Ο πρώτος χειρισμός λοιπόν βασίζεται πάνω σε αυτό το κομμάτι.
Ο χειρισμός έχει ως εξής. Για να χτίσουν γρήγορα οι μέλισσες ένα άκτιστο πλαίσιο πρέπει να το τοποθετήσουμε δίπλα στον γόνο και όχι σε κάποιο ακρινό σημείο πχ μετά την γύρη η το μέλι. Το άκτιστο πλαίσιο πρέπει να μπεί λοιπόν ανάμεσα στην γύρη και στον γόνο κατά προτίμηση. Η πλευρά που βρίσκεται κοντά στον γόνο θα κτιστεί πιο γρήγορα, μιας και τους χρειάζεται άμεσα χώρος. Έχουμε ένα κόλπο όμως εδώ. Εκεί που τοποθετήσατε το άκτιστο πλαίσιο μπορούμε να τοποθετήσουμε μπουκαλάκι (μισού λίτρου) και να το γεμήσουμε με σιρόπι αναλογίας 1 προς 1 (1 κιλό ζάχαρη - 1 λίτρο νερό. Βοηθάει πολύ η αναλογία αυτή στο χτίσιμο). Το μπουκαλάκι πρέπει να το τοποθετήσουμε στη τρυπούλα που κοιτάει ανάμεσα από το πλαίσιο του γόνου - άκτιστου.

Μόλις περάσουν 2-3 ημέρες θα διαπιστώσετε πως εκεί που κοιτάζει το μπουκαλάκι με το σιρόπι οι μέλισσες έχουν χτίσει την περισσότερη κηρήθρα. Είναι γνωστό οτι οι μέλισσες δεν χτίζουν με την ίδια όρεξη όταν έχουν "τεχνητή"τροφή, όμως δεν παύει να έχει αποτελέσματα, τα οποία είναι σημαντικά για την ανάπτυξη των μελισσιών μας. Εκτός απο το μπουκαλάκι μπορούμε να βάλουμε και ζυμάρι πάλι πάνω απο την άκτιστη κηρήθρα και θα δείτε οτι έχει πάλι αποτέλεσμα.

ΕΙΚΟΝΑ Πλαίσιο χτισμένο από δυνατό μελίσσι


Μερικοί μελισσοκόμοι για πιο γρήγορο χτίσιμο κάνουν κάτι άλλο, το οποίο δεν σας το εγκρίνω διότι είναι ριψοκίνδυνο. Τοποθετούν το άκτιστο πλαίσιο μέσα στον γόνο χωρίζοντας τον στα δύο. Οι μελισσοκόμοι που τοποθετούν έτσι το κερί, επιλέγουν να είναι πάντα ανάμεσα απο σφραγισμένους γόνους οι οποίοι είναι πιο δυνατοί και ανθεκτικοί σε διάφορες κακουχίες όπως πτώση θερμοκρασίας. Η μέθοδος πετυχαίνει μόνο σε όσους έχουν εμπειρία και ξέρουν σε ποιά μελίσσια πρέπει να το βάλουν, διότι νέοι μελισσοκόμοι άλλες χρονιές μας είπαν ότι εφαρμόζοντας την ίδια τεχνική χώρισαν το μελίσσι στα δύο και η μια πλευρά έχτισε βασιλοκελιά. Δηλαδή το άχτιστο πλαίσιο αντί για επιπλέον χώρο λειτούργησε σαν διάφραγμα.

Τη μέθοδο με το άκριστο πλαίσιο μέσα στο κέντρο του γόνου την εχω εφαρμόσει πολλές φορές στα μελίσσια μου και το κάνω μόνο σε όσα είναι δυνατά και φυσικά υπάρχει ανθοφορία έξω. Ένας τέτοιος χειρισμός άλλωστε επιβάλλει δυνατά μελίσσια που χτίζουν γρήγορα το πολύ σε 2 ημέρες.

Συμπερασματικά συνάδελφοι θέλω να τονίσω κάτι σημαντικό. Όσες φορές τροφοδότησα με πολύ σιρόπι τα μελίσσια πχ 1 λίτρο είδα οτι οι μέλισσες έχτιζαν με περισσότερη ταχύτητα. Και πιστεύω οτι αυτός είναι ένας απο τους βασικότερους παράγοντες. Επίσης πρέπει να γνωρίζετε οτι για να χτίσουν οι μέλισσες, και να βγάλουν πολύ κερί οι αδένες τους, πρέπει να καταναλώνουν πρωτείνες δηλαδή γύρη. Συνεπώς οι μέλισσες για να αποδόσουν πολύ κερί πρέπει να βρίσκουν γύρη. Γι αυτό λέμε οτι όταν δεν δίνει έξω οι μέλισσες δεν χτίζουν.

Και κάτι τελευταίο. Λέω παραπάνω οτι για να χτίσουν χρειάζονται πολύ σιρόπι. Είναι αλήθεια και ξέρετε γιατί; 1 κιλό κερί χρειάζεται πάνω απο 8 κιλά μέλι για να χτιστεί. Συνεπώς καταλαβαίνετε οτι μισό λίτρο σιρόπι δεν επαρκεί για να χτίσουν ολόκληρο το πλαίσιο. Οπότε είτε θα τροφοδοτήσετε είτε θα περιμένετε μια καλή ανθοφορία για να χτίσουν γρήγορα πολλές κηρήθρες τα μελίσσια σας..

Μελίσσι με νοζεμίαση: Πως καταλαβαίνουμε οτι κόλλησε την ασθένεια. συμπτώματα (video)

$
0
0


Στο παρακάτω βίντεο βλέπουμε μελίσσι προσβεβλημένο από νοζεμίαση. Όπως βλέπουμε οι μέλισσες παρουσιάζουν μια περίεργη συμπεριφορά η οποία μας δείχνει ότι κάτι δεν πάει καλά με αυτό το μελίσσι. Ο μελισσοκόμος πρέπει να πονηρεύεται κάθε φορά που βλέπει κάτι τέτοιο. Μέλισσες που πάσχουν απο νοζεμίαση ζούν λιγότερο έχουν έντονη διάροια και είναι πιο επιθετικές. Το γεγονός ότι κόβονται τα εσωτερικά τους όργανα σε συνδυασμό με τον πόνο οδηγεί σε μια περίεργη συμπεριφορά το μελίσσι δεν ξέρει τι του φταίει.

Το κύριο σύμπτωμα της νοζεμίασης είναι νεκρές μέλισσες - περισσότερες απο το φυσιολογικό, στον πάτο και μπροστά απο την είσοδο. Όπως είπαμε οι προσβεβλημένες μέλισσες ζούν λιγότερο και αυτό έχει ως συνέπεια την μείωση του πλυθησμού. Επειδή είναι ύπουλη η ασθένεια ο πλυθησμός δεν πέφτε απότομα για να κάνει μπαμ αλλά σιγά σιγά σχεδόν αθόρυβα. Άλλο σύμπτωμα της ασθένεια είναι η διάροια στα πλαίσια και μπροστά στην είσοδο - ΠΡΟΣΟΧΗ αν βρείτε κόκκινα σημάδια είναι απο την πρόπολη και όχι απο τη διάροια. Διάροια βρίσκουμε σε πολύ βαριά προσβεβλημένα μελίσσια κυρίως λόγω της nosema apis και όχι της nosema cerana που είναι η νέα νοζεμίαση.

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες με συμπτώματα ενός μελισσιού...





Πώς γίνεται η κυψέλη με δύο βασίλισσες και ποιες είναι οι εφαρμογές της

$
0
0


Πώς γίνεται η κυψέλη με δύο βασίλισσες και ποιες είναι οι εφαρμογές της
Nωρίς το Μάρτιο τοποθετείται ανάμεσα στα δύο πατώματα ενός δυόροφου μελισσιού κοντραπλακέ ή εσωτερικό καπάκι ώστε να χωριστούν εντελώς τα δύο πατώματα. Στο κάτω πάτωμα τοποθετείται ο φρέσκος γόνος, η βασίλισσα και περίπου ο μισός πληθυσμός ενώ στον επάνω τοποθετείται ο σφραγισμένος γόνος και ο υπόλοιπος πληθυσμός. Στο πάνω πάτωμα δημιουργείται μια δεύτερη είσοδος.

Μια με δύο ημέρες μετά τον χωρισμό του μελισσιού, καταστρέφονται τυχών βασιλικά κελιά στο πάνω πάτωμα και εισάγεται μια βασίλισσα. Δύο έως τρεις εβδομάδες μετά την εισαγωγή της δεύτερης βασίλισσας, το χώρισμα αντικαθίσταται με βασιλικό διάφραγμα. Πάνω από το διάφραγμα τοποθετείται εφημερίδα με μικρές τρύπες ώστε η συνένωση των δύο μελισσιών να μην παρουσιάσει προβλήματα. Το διπλό βασιλικό διάφραγμα δεν θεωρείται πλέον αναγκαίο.

Το μελίσσι τροφοδοτείται με σιρόπι, ζαχαροζύμαρο ή ακόμα και υποκατάστατο όταν δεν υπάρχει διαθέσιμη γύρη. Όταν χρειαστεί τοποθετούνται όροφοι με νέες κηρήθρες κτισμένες ή άκτιστες πάνω από κάθε πάτωμα με βασίλισσα. Το απλό βασιλικό διάφραγμα παραμένει. Στις περιπτώσεις που η βασίλισσα μετακινείται και ωοτοκεί στο δεύτερο πάτωμα γίνονται αναστροφές των πατωμάτων

Η μια από τις δύο βασίλισσες αφαιρείται στα μέσα της νεκταροέκκρισης. Στις περιπτώσεις εκείνες που ο μελισσοκόμος θα αφαιρέσει το διάφραγμα και θα αφήσει τις μέλισσες να «επιλέξουν» μια από τις δύο βασίλισσες, συχνά παραμένουν «αρμονικά» και οι δυο βασίλισσες για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η προετοιμασία των μελισσιών με δύο βασίλισσες ξεκινά 2 μήνες πριν από την ανθοφορία.

Τα μελίσσια με δύο βασίλισσες έχουν τη συνήθη τάση σμηνουργίας, γι’αυτό και θα πρέπει τα φτερά των βασιλισσών να κοπούν. Εάν εκδηλωθεί τάση σμηνουργίας πιθανό να βρεθούν και οι δύο βασίλισσες στο κάτω όροφο (η βασίλισσα συρρικνώνεται και χωρά από το βασιλικό διάφραγμα). Στις περιπτώσεις αυτές η μια βασίλισσα με όλα τα πλαίσια γόνου και τον πληθυσμό τους τοποθετούνται σε μικρή απόσταση από την αρχική θέση. Στην αρχική θέση τοποθετείται η δεύτερη βασίλισσα με το υπόλοιπο μέρος του πληθυσμού και με άκτιστες κηρήθρες. Το μελίσσι αυτό τροφοδοτείται για να κτίσει. Όταν ο «πυρετός της σμηνουργίας» ξεπεραστεί, τα δύο μελίσσια συνενώνονται και επαναφέρονται στην αρχική τους κατάσταση.

Εφαρμογές του μελισσιού με τις δυο βασίλισσες. Στις κυψέλες με δύο βασίλισσες, τα μελίσσια αναπτύσσονται γρήγορα πριν από μια αναμενόμενη ανθοφορία και φτάνουν σε μεγάλους πληθυσμούς οι οποίοι δίνουν μεγάλες αποδόσεις. Είναι γνωστό ότι τα μελίσσια με περισσότερο πληθυσμό παράγουν και περισσότερο μέλι ανά μέλισσα.

Στον πίνακα 1 δίνονται τα αποτελέσματα από πειράματα που έγιναν από τον Moeller (1976) για έξι χρονιές με μελίσσια που είχαν δύο ή μια βασίλισσα. Όλες οι βασίλισσες προέρχονταν από το ίδιο γενετικό υλικό και δέχτηκαν παρόμοιους χειρισμούς. Τα μελίσσια με τις δύο βασίλισσες υπερείχαν όλες τις χρονιές και έδωσαν κατά μέσο όρο 51 κιλά περισσότερο μέλι.

Πίνακας 1. Σύγκριση στις αποδόσεις μελισσιών με δύο και μια βασίλισσα

Χρονιά
Μελίσσια με δυο βασίλισσες
Μελίσσια με μια βασίλισσα

Αριθμός μελισσιών
Απόδοση σε κιλά μέλι
Αριθμός μελισσιών
Απόδοση σε κιλά μέλι
1967
9
131
11
106
1968
12
179
12
76
1971
12
133
12
72
1972
2
111
8
37
1973
11
143
9
92
1974
8
101
11
62
Μέσος όρος
126

75

ktirio: image 2 0f 4 thumb Εικόνα 2. Οι νέοι όροφοι τοποθετούνται πάνω από τα πατώματα με τις βασίλισσες

Περιγραφή της μεθόδου και παραλλαγές θα βρείτε σχεδόν σ΄ όλα τα ελληνικά μελισσοκομικά βιβλία. Οι κυριότερες όμως αναφορές στηρίζονται σε πειράματα και παρατηρήσεις απο διεθνή βιβλιογραφία

Εργαστήριο Μελισσοκομίας ΑΠΘ

Διάταξη πλαισίων στα μελίσσια την Άνοιξη: Πως θα αυξήσουμε την ανάπτυξη

$
0
0


Η διάταξη του μελισσιού είναι η εξής: Στο κέντρο βρίσκεται ο γόνος, ακριβώς δίπλα από τον γόνο (ενδιάμεσα) η γύρη και εξωτερικά το μέλι. Η βασίλισσα ξεκινάει τη γέννα της συνήθως από τη πλευρά της κυψέλης που χτυπά ο ήλιος και επεκτείνετε κατα μήκος της άλλης πλευράς. Οι μέλισσες αποθηκεύουν την γύρη εκεί που βρίσκεται πιο κοντά στον γόνο δηλαδή ακριβώς δίπλα. Βρίσκεται τόσο κοντά γιατί αποτελεί τη βασική τροφή της "κρέμας", δηλαδή της τροφής που παρασκευάζουν οι παραμάνες μέλισσες για να αναπτυχθεί η προνύμφη σε νύμφη και τέλος σε μέλισσα.



Ήξερες ότι: Η τροφή του γόνου αποτελείτε από βασιλικό πολτό, νέκταρ, γύρη και αν χρειαστεί νερό. Καθώς αναπτύσσεται η προνύμφη οι μέλισσες φτιάχνουν κρέμα με τα παραπάνω συστατικά και όσο μεγαλώνει μειώνουν το βασιλικό πολτό και προσθέτουν γύρη νέκταρ.

Το νέκταρ που έρχεται από τις συλλέκτριες αποθηκεύεται μέσα στον γόνο προκειμένου να διατίθεται κατευθείαν στην τροφή του, ενώ η γύρη έχει καθορισμένη θέση μέσα στη κυψέλη. Φυσικά όταν η συλλογή υπερβαίνει την κατανάλωση αποθηκεύεται παντού, και τότε παρατηρείτε το φαινόμενο μπλοκαρίσματος της βασίλισσας. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με το μέλι. Και στις δύο περιπτώσεις λοιπόν η βασίλισσα δεν έχει χώρο να γεννήσει διότι πρόλαβαν οι μέλισσες και έβαλαν γύρη μέλι. Η εικόνα που βλέπουμε σε μια τέτοια περίπτωση είναι πολλές διάσπαρτες γύρες ή μέλι μέσα στον γόνο. Όταν συμβεί κάτι τέτοιο σημαίνει οτι το μελίσσι μας χρειάζεται επιπλέον χώρο.

Η εμπειρία των μελισσοκόμων λέει ότι δεν πρέπει ποτέ να χαλάμε τη διάταξη του μελισσιού. Το μελίσσι συντονίζει τις εργασίες του βάση της διάταξης που έχει στη κυψέλη. Για παράδειγμα δεν μπορούμε να ανακατέψουμε τα πλαίσια γόνου. Όσο και αν φαίνεται απλό στα δικά μας μάτια, για τις μέλισσες είναι πολύπλοκο. Σκεφτείτε να έχετε μια σειρά στο σπίτι σας, να ανοίξετε τη πόρτα και να τα βρείτε όλα μετακινημένα. Θα ψάχνετε και δεν θα βρίσκετε τίποτα. Έτσι ακριβώς είναι και για τις μέλισσες. Έχουν μνήμη και ξέρουν με ακρίβεια πως κινούνται μέσα στα σκοτεινά μέρη της κυψέλης τους. Γι αυτό λοιπόν στην επιθεώρηση όπως τα βρίσκουμε έτσι και τα αφήνουμε. Μετακινήσεις πλαισίων κάνουμε μόνο όταν είναι αναγκαίες πχ όταν σηκώνουμε όροφο.

Εφόσον γνωρίζουμε τη διάταξη των πλαισίων των μελισσιών μας μπορούμε να ακολουθήσουμε κάποιους χειρισμούς για να αυξήσουμε την ανάπτυξη. Θα σας πώ ένα παράδειγμα που εφαρμόζουν οι μεγάλοι μελισσοκόμοι. Όπως είπαμε εκεί που τελειώνει ο γόνος αρχίζει η γύρη. Εκεί ανάμεσα αν θέλουμε να σπρώξουμε το μελίσσι να ρίξει περισσότερο γόνο (χωρίς κανένα κίνδυνο), πρέπει να τοποθετήσουμε μια μαύρη χτισμένη κηρήθρα από τον περσινό τρύγο ή απο ένα άλλο μελίσσι που δεν χρησιμοποιείτε. Φυσικά η κηρήθρα δεν πρέπει να είναι με μέλι η με γύρη αλλά άδεια- αν έχει λιγάκι γύρη δεν πειράζει. Αυτό το πλαίσιο στα μάτια μας φαίνεται σαν ένα "παλιοκερί"για τη βασίλισσα όμως σημαίνει "βρεφοκομείο"και αυθονος χώρος για να μεγαλώσουν πολλά πολλά μικρά "μελισσόπουλα". Πολλά πράγματα άλλωστε στα μάτια των μελισσών φαίνονται διαφορετικά.

Ο πιο άτσαλος χειρισμός που θα έσπαγε την διάταξη του μελισσιού είναι η τοποθέτηση άκριστης κηρήθρας μέσα στον γόνο. Αποφεύγουμε όσο μπορούμε αυτόν τον χειρισμό. Το άκριστο μπορούμε να το βάλουμε εκεί που τελειώνει ο γόνος και όταν οι μέλισσες θελήσουν χώρο θα το κρίσουν

Μέθοδος ταχείας ανάπτυξης μελισσιών

$
0
0


Σήμερα σας έχω μια πολύ πανεύκολη μέθοδο για τεράστια και γρήγορη ανάπτυξη στα μελίσσια. Η μέθοδος βασίζεται για άλλη μια φορά στη τροφοδότηση αλλά όχι μόνο με σιρόπι αλλά και ζυμάρι μαζί. Αλλά όχι κάποιο τυχαίο ζυμάρι. Ξέρετε στα μελίσσια πρέπει να προσέχουμε τι τροφές αγοράζουμε. Πρόσφατα αγόρασα μια ενισχυμένη τροφή με βιταμίνες και αμινοξέα από την Μελισσοκομική Αθηνών. Στα μελίσσια μου προσέχω πάρα πολύ τι τροφές βάζω.



Ξέρετε δεν είναι όλες οι τροφές ίδιες. Άλλες πετρώνουν άλλες δεν δυσκολεύονται να τις πάρουν τα μελίσσια και είναι και κάποιες άλλες που λόγω της ενισχυμένης σύνθεσης τους βοηθούν τα μελίσσια να ρίξουν πολύ γόνο. Φυσικά όταν είναι καλή η τροφή - και υπάρχει γόνος - οι μέλισσες την παίρνουν πολύ γρήγορα. Έτσι συμβαίνει λοιπόν και με την τροφή της μελισσοκομικής Αθηνών η οποία μετά από προσθήκη στα μελίσσια εκτόξευσε τη γέννα της βασίλισσας.

Η τροφή της μελισσοκομικής Αθηνών ονομάζεται VITAMIN PLUSκαι ενώ στην αρχή νόμιζα ότι πρόκειται για μια απλή τροφή με βιταμίνες έκανα λάθος. Η τροφή αυτή είναι ιδανική για ανάπτυξη, ακόμη και αν τα μελίσσια δεν βρίσκουν πολύ γύρη. Περιέχει βιταμίνες μέταλλα και αμινοξέα. Δώστε μεγάλη σημασία σε αυτό! Τα αμινοξέα συνθέτουν τις πρωτεΐνες, άρα καταλαβαίνετε ότι η τροφή αυτή κάνει τούρμπο τα μελίσσια. Παρατήρησα ότι με 1 κιλό σε κάθε μελίσσι έχουμε εξίσου καλά αποτελέσματα. Τα μελίσσια μέσα σε λίγο διάστημα αύξησαν την έκταση του γόνου κατακόρυφα.

Εκτός απο την τροφή για να διεγείρεται στο μέγιστο τη γέννα πρέπει να βάλετε και σιρόπι. Οι μέλισσες παίρνουν την τροφή με τις βιταμίνες και τα αμινοξέα, και την ανακατεύουν με το σιρόπι για να ταΐσουν τον γόνο. Παρατήρησα ότι τα μελίσσια που ταΐστηκαν με αυτόν τον συνδυασμό είχαν συντριπτικές διαφορές με τα υπόλοιπα. Και όταν μιλάω για αύξηση γέννας δεν μιλάμε για 1 ή 3 πλαίσια γόνου αλλά πολύ παραπάνω. Το σιρόπι καλό είναι να το δώσετε με μπουκάλι διότι έχει πολύ καλά αποτελέσματα. Οι μέλισσες το πέρνουν μέσα σε δύο μέρες περίπου.

Την τροφή της ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ VITAMIN PLUSτην κόβουμε από κάτω και κάνουμε μεγάλη τρύπα στο σακουλάκι. Μην την φοβάστε δεν πετρώνει. Αν το μελίσσι είναι δεκάρι και έχει πολύ γόνο μπορείτε να κόψετε την μισή επιφάνεια της σακούλας στο κάτω μέρος. Συμφέρει πολύ το μελίσσι να την πάρει όλη μαζί, και θα δείτε μετά τη γέννα θα ρίξει η βασίλισσα.

Την μέθοδο με το μπουκαλάκι και την τροφή VITAMIN PLUSμετά από τα αποτελέσματα που είχε την δοκιμάζω και στα μικρά μελίσσια τα οποία θέλουν ώθηση για να μεγαλώσουν. Νομίζω πως φέτος θα φτιάξουμε πολύ δυνατά μελίσσια με αυτά που κάνουμε φέτος!

Η τροφή κοστίζει 1,10 μαζί με το φπα και νομίζω πως είναι πολύ οικονομική για την χρήση που έχει. Επειδή ξέρω ότι οι περισσότεροι βρίσκεστε σε δύσκολη οικονομική κατάσταση μπορείτε να δοκιμάσετε βάζοντάς μόνο 1 κιλό ανά μελίσσι συν το σιρόπι και τα αποτελέσματα εγγυημένα. Θα δείτε στην συνέχεια πως θα ρίξουν γόνους τα μελίσσια. Δείτε φωτογραφίες από τα μελίσσια μας...

Για να παραγγείλετε τη τροφή:
http://www.melissokomiki.com/index.php?route















Μελισσοκομικός θερμοθάλαμος ξύλινος και οικονομικός για ξεπάγωμα μελιού (πατέντα)

$
0
0

Ο Επαγγελματίας μελισσοκόμος Κώστας Παναγιώτιδης γράφει...
Όποιος θέλει να βελτιώσει τον θερμοθάλαμο μπορεί να ντύσει το κάτω τμήμα εσωτερικά με λαμαρίνα κυρίως για να καθαρίζει ευκολότερα. Οι θερμοκρασίες των 40 βαθμών είναι ακίνδυνες, τα χέρια μας αντέχουν τη θερμοκρασία αυτή αν αγγίξουμε ένα δοχείο, εξάλλου, γιατί να μην αυξήσουμε τον χρόνο παραμονής των δοχείων στον Θερμοθάλαμο. Όταν σιγουρευτώ για το σημείο του διακόπτη, των ακινητοποιώ με χαρτοταινία και μεγαλώνω ή μικραίνω το διάστημα παραμονής των δοχείων στο θερμοθάλαμο.

Στον ξυλουργό θα κόψουμε το νοβοπάν, οι διαστάσεις του άνω τμήματος είναι:
Μήκος 60 εκατοστά, πλάτος 40 εκατοστά, και ύψος 48 εκατοστά.
Το κάτω τμήμα είναι: Μήκος 60 εκατοστά, πλάτος 40 εκατοστά, και ύψος 18 εκατοστά.
Το θερμόμετρο θα το βρούμε στα ηλεκτρονικά καταστήματα γιατί είναι φθηνότερο, τοποθετήστε το στο άνω τμήμα.

Στα ανταλλακτικά ηλεκτρικών συσκευών θα πάρουμε τα υπόληπτα:
Μια αντίσταση 1200 βατ, έναν θερμοστάτη 0,250, το κουμπί ρύθμισης της θερμοκρασίας,
και το λαμπάκι ένδειξης λειτουργίας. Από το σιδηρουργό θα προμηθευτούμε 6 μπετόβεργες πάχους 10 χιλιοστών και μήκους 37 εκατοστών.

www.melissokomiakozanis.com

Θανάτωση κακής βασίλισσας και συνένωση με άλλο μελίσσι: Η πιο σίγουρη και εύκολη μέθοδος

$
0
0


Στα μελίσσια στην προηγούμενη επιθεώρηση διαπίστωσα ότι ένα μελίσσι δεν είχε καθόλου γόνο. Ούτε ένα αυγό. Η βασίλισσα δεν γεννούσε καθόλου. Πίστευα πως με ξεγελούσαν τα μάτια μου και ότι υπήρχαν αυγά αλλά όλος ο κόπος ήταν μάταιος. Οι μέλισσες το μαρτυρούσαν εφόσον ήταν ανήσυχες και συμπεριφερόταν περίεργα. Η βασίλισσα υπήχε, η κοιλιά της ήταν μεγάλη μα δεν είχε καθόλου όρεξη να ανταποκρισθεί στα καθηκοντά της. Ισως μετά τη χημική θεραπεία κατά της βαρρόα - που έγινε στο συγκεκριμένο μελίσσι να έχασε την γονιμότητα της. Συμβαίνει καμία φορά.


Αποφάσισα να μην την σκοτώσω και να της δώσω λίγες μέρες περιθώριο προκειμένου να γεννήσει. Ήξερα βέβαια πως αυτό δεν επρόκειτο να συμβεί. Έτσι μετά από αρκετές ημέρες σε άλλη επιθεώρηση διαπίστωσα εκ νέου ότι η βασίλισσα ήταν τελειωμένη, πάλι δεν γένναγε. Δεν δικαιολογείτε άλλωστε βασίλισσα να μην γεννάει όταν τα άλλα μελίσσια έχουν τόσους γόνους.

Το απίστευτο με αυτό το μελίσσι ήταν οτι βούιζε. Οχι έντονα αλλά βούιζε. Μέσα απο αυτή τη συμπεριφορά αποφάσισα και εγώ να τις βοηθήσω και να σκοτώσω ο ίδιος τη βασίλισσα. Αποφάσισα να εκμεταλλευτώ μια άλλη βασίλισσα ενός μικρού μελισσιού που όμως αποδείχθηκε πολύ καλή πέριση. Όπως σας έχω πει η πιο εγγυημένη μέθοδος συνέννωσης είναι με τη σίτα πρόπολης, όπου τοποθετούμε στο κάτω μέρος το μελίσσι με τη βασίλισσα, και πάνω το ορφανό. Ανάμεσα η σίτα πρόπολης και στο καπάκι ένα μικρό πετραδάκι για να μπαινοβγαίνουν οι μέλισσες που διψάνε.




ΕΙΚΟΝΑ Σκοτώσαμε τη βασίλισσα προκειμένου να συνεννώσουμε το μελίσσι. Η αντικατάσταση της βασίλισσας δεν θα γίνει αυτή τη στιγμή, αλλά μόλις αναπτυχθεί το συγκεκριμένο μελίσσι και θα κόψουμε παραφυάδες.

Κάτω βρίσκεται το μελίσσι με τη βασίλισσα το οποίο είναι αρκετά μικρό. Πάνω βρίσκεται το ορφανό. Τοποθετούμε κάτω αυτό με τη βασίλισσα γιατι οι φερομόνες πάνε πάντα προς τα επάνω. Η σίτα πρόπολης επιτρέπει να μεταδίδονται τα αρώματα για να γίνει ασφαλής η συνέννωση. Οι μέλισσες δεν μπορούν να περάσουν. Επειδή το πάνω μελίσσι ειναι 5άρι θα αφήσουμε τη σίτα τουλάχιστον 2 ημέρες. Το μελίσσι θα δεχτεί τη νέα βασίλισσα σίγουρα


Τοποθετούμε ένα πετραδάκι στο καπάκι για να βγαίνουν οι μέλισσες σε περίπτωση που χρειάζονται νερό η οτιδήποτε άλλο και να μην ταλαιπώρηθούν. Η μέθοδος με το πετραδάκι ενδεικνυται τους καλοκαιρινούς μήνες που κάνει ζέστη και οι μέλισσες σκάνε εύκολα.




Βρέθηκε το Ελληνικό μέλι με την περισσότερο ευεργετική δράση. Μάθετε τώρα το μυστικό...

$
0
0



Έρευνα από το ΑΠΘ εξέτασε 48 διαφορετικά ελληνικά μέλια και το αποτέλεσμα ήταν εκπληκτικό!

Νέα έρευνα από το ΑΠΘ αποδεικνύει την ευεργετική δράση των ελληνικών μελιών στο ανθρώπινο οργανισμό. Συλλέχθηκαν 48 διαφορετικά δείγματα μελιού από όλη την Ελλάδα και από όλες τις ανθοφορίες, και κανείς δεν περίμενε ότι η σύνθεση τους κρύβει τόσες ιδιότητες καλύτερες ακόμα και από τα πολυδιαφημισμένα μέλια του εξωτερικού όπως πχ το manuka!
Στην έρευνα συμμετείχαν μέλι βελανιδιάς, πεύκου, ελάτου, καστανιάς, πορτοκαλιάς, θυμαριού και για όλα υπήρχε κάτι ξεχωριστό, που σύμφωνα με την καθηγήτρια Χρυσούλα Τανανάκη είχαν τρομερή αντιοξειοδοτική δράση και μπορούσαν με απίστευτη αποτελεσματικότητα να καταπολεμήσουν τις ελεύθερες ρίζες και τον εκφυλισμό των κυττάρων που προκαλούν το καρκίνο. Σπάνια ευρήματα λοιπόν για το ελληνικό μέλι! Επίσης αυτές οι αντιοξειοδοτικές ιδιότητες δημιουργούσαν στον οργανισμό τη δυνατότητα να τον "υπερφορτώσουν"με αμυντικούς μηχανισμούς για όλες τις ασθένειες.

Η γλυκόζη και η φρουκτόζη στο μέλι είναι στην πιο απλή τους μορφή. Τόσο εύπεπτες για τον οργανισμό που μπορούν να κάνουν ένα πραγματικό θαύμα. Δεν υπάρχει ουδεμία σχέση με τη ζάχαρη που καταστρέφει τα όργανα και την εύρυθμη λειτουργία τους. Το μέλι όταν μπαίνει στον οργανισμό, αναγνωρίζεται ως "βιολογικό προϊόν"και η γλυκόζη που απορροφάται στο αίμα γίνεται με μέτρο (παίρνει όση έχει ανάγκη ο οργανισμός) και όχι ανεξέλεγκτη όπως συμβαίνει με τη ζάχαρη. 

Αυτές πρόκειται για πολύ σημαντικές ανακαλύψεις που μας θυμίζουν για άλλη μια φορά την ανεκτίμητη αξία που έχει το ελληνικό μέλι και οτι πρέπει να καταναλώνεται οπωσδήποτε δύο φορές κάθε ημέρα. Ακόμη και για όποιον έχει προβλήματα με το ζάχαρο το μέλι μπορεί να γίνει φάρμακο, και ιδανικό θεωρείτε αυτό της κουμαριάς (πικρό) που έχει τη χαμηλότερη περιεκτικότητα σε σάκχαρα.

Το μέλι είναι από τα λίγα προϊόντα σήμερα που δεν έχει επηρεαστεί από την εξέλιξη του ανθρώπου, τη βιομηχανική δραστηριότητα, τα φυτοφάρμακα κλπ. Η μέλισσα έχει τον τρόπο της να συλλέγει μόνο τα καθαρά λουλούδια, και να παράγει "θησαυρό"σε όποιο μέρος και αν βρίσκεται. Το μόνο που θα πρέπει να προσέξουμε στην αγορά του, είναι να το πάρουμε κατευθείαν απο κάποιο παραγωγό, και όχι τυποποιημένο από κάποιο σουπερ μάρκετ διότι εκεί αλλάζουν τα πράγματα.

Στην έρευνα που έκανε το ΑΠΘ, έγινε αλλη μια τρομερή ανακάλυψη. Πήραν δείγμα απο μέλι manuka (το μέλι του εξωτερικού που διαφημίζεται παγκοσμίως ως το καλύτερο για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες) και σύγκριναν την σύνθεση του με τα δικά μας. Το αποτέλεσμα ήταν απρόσμενο. Το πολυδιαφημισμένο μέλι manuka δεν είχε τέτοια αντιοξειοδοτική δράση όπως το ελληνικό μέλι. Συγκεκριμένα η έρευνα έδειξε ότι το μέλι με την περισσότερο αντ. δράση ήταν το μέλι βελανιδιάς και ακολουθούσαν το έλατο, το ερείκι, η καστανιά το πεύκο το θυμάρι και η πορτοκαλιά.

Συμπεραίνοντας, η Ελλάδα έχει ένα θησαυρό στα χέρια της. Μέλι που δεν παράγεται πουθενά αλλού σε ολόκληρο το κόσμο. Και αν πρέπει να γίνει κάτι στο μέλλον αυτό είναι να αναδείξουμε το πλούτο μας και να κάνουμε μια προώθηση που θα φτάσει σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Να φτάσουμε την Ελλάδα μας στη κορυφή. Γιατί το αξίζει!

Πότε χρησιμοποιούμε τα χτισμένα πλαίσια; Πως βάζουμε το μέλι και τη γύρη, τι γίνετε αν ξίνισε το μέλι ή μούχλιασε η γύρη;

$
0
0


Καλήμερα. έχω κάποια πλαίσια χτισμένα τα οποία ανήκαν σε αδύνατο μελίσσι το οποίο προφανώς το φθινόπωρο λεηλατήθηκε έμεινε απο τροφή και τέλος. στα πλαίσια έχει γόνο νεκρό και μέλισσες με τα κεφάλια μέσα στα κελιά. τα πλαισα τοποθετηθηκαν στην κατάψυξη τότε. το ερώτημα είναι να τα χρησιμοποιήσω τωρα η οχι; ευχαριστω!
Με εκτίμηση,
γιαννης

Απάντηση Ο.Μ...
Τα πλαίσια μπορείς να τα προσθέσεις μόνο σε μελίσσια που χρειάζονται χώρο. Να ξέρεις πως τα μαύρα πλαίσια, η βασίλισσα τα έχει μεγάλη αδυναμία και τα γεννάει κατευθείαν. Αξίζει να σου πω οτι όσοι μελισσοκόμοι δίνουν χτισμένα στα μελίσσια αντί για άχτιστα έχουν πολύ μεγαλύτερη ανάπτυξη. Και φυσικά τα μελίσσια παίρνουν ορόφους πολύ γρήγορα. Έκανες πολύ καλά που τα έβαλες στη κατάψυξη γιατί ο γόνος θα είχε σαπίσει αν τα άφηνες έξω. Οι μέλισσες όταν τα βάλεις μέσα θα καθαρίσουν ότι νεκρό υπάρχει πολύ γρήγορα. Και μετά η βασίλισσα θα γεννήσει.

Σε συμβουλεύω αν δεν έχεις άλλα κτισμένα πλαίσια, να προσθέσεις μόνο ένα σε κάθε δυνατό μελίσσι που έχει πληθυσμό πάνω από 7 πλαίσια. Αυτό υπάρχει λόγος που το κάνουμε. Όσο πιο νωρίς την άνοιξη είναι, τόσο λιγότερη όρεξη για χτίσιμο έχουν οι μέλισσες. Συνεπώς ο μελισσοκόμος προσπαθεί τώρα να εκμεταλλεύτει ότι κτισμένα πλαίσια έχει, γιατί αργότερα μόλις ανέβουν και οι θερμοκρασίες οι μέλισσες χτίζουν σα τρελές. Όχι άκτιστα, αλλά και το ξύλο ακόμα - που λέει ο λόγος χτίζουν. Τα πλαίσια μπορείς να τα τοποθετήσεις εκεί που τελειώνει ο γόνος. Δηλαδή στο τελευταίο πλαίσιο γόνου τοποθετείς το επόμενο πλαίσιο αυτό.

Επίσης κάτι άλλο. Ένας συνάδελφος μου έκανε ερώτηση σχετικά με πλαίσια που έχουν ασφράγιστο μέλι ή γύρη. Αυτά τα πλαίσια καλό είναι να μη τα τοποθετήσουμε τώρα. Πιστεύω πως η καλύτερη περίοδος είναι ο Μάρτιος. Προσωπικά εγώ θα προτιμούσα να τα τοποθετήσω μόλις τα μελίσσια πάρουν το πρώτο πάτωμα. Εκεί που ανεβάζουμε δύο πλαίσια με σφραγισμένο γόνο, τσούπ τοποθετούμε και κανα δύο πλαίσια με μέλι και γύρη, έτσι ώστε όταν ερθει η βασίλισσα να γεννήσει και οι μέλισσες να βρούν έτοιμη τροφή. Φυσικά δεν πρόκειται να περισσέψει ούτε γραμμάριο, οι μέλισσες θα το καταναλώσουν όλο. Και αυτό θα συμβεί μόλις η γέννα της βασίλισσα ξεκινήσει και στο επάνω πάτωμα. Έχω παρατηρήσει οτι γίνεται πιο γρήγορα έτσι.

Και κάτι τελευταίο. Έχω ακούσει μελισσοκόμους που έχουν πλαίσια με μουχλιασμένη γύρη ή φοβούνται οτι το μέλι ξίνισε. Σε μια περίπτωση ξινισμένου μελιού δοκιμάζουμε να δούμε αν έχει ξινή γεύση. Αν δε καταλαβαίνουμε τίποτα τέτοιο ή είναι ελάχιστα το δίνουμε κανονικά στις μέλισσες. Στη περίπτωση μουχλιασμένης γύρης περιμένουμε να γίνει ένα δυνατό μελίσσι, και οι μέλισσες θα καθαρίσουν το πλαίσιο και όλο το άχρηστο υλικό. Μπορεί να καταναλώσουν κιόλας αλλά ένα δυνατό μελίσσι δεν πρόκειται να επηρεαστεί καθόλου από κάτι τέτοιο. Λέμε οτι χρειάζεται ένα δυνατό μελίσσι, επειδή χρειάζεται πλυθησμός για αυτή τη δουλειά. Φανταστείτε να υπάρχουν λίγες χούφτες μέλισσες και να πάθουν δυσεντερίες από τη κατανάλωση χαλασμένης τροφής. Το μελίσσι θα γονατιστεί σε θέμα πλυθησμού. Όσον αφορά το ξινισμένο μέλι έχει την τάση να ρέει απο τη κηρήθρα διότι υπέστη ζύμωση. Δεν υπάρχει ούτε μια στο εκατομμύριο να μη το καταλάβετε. Έτσι όπως είναι τοποθετημένο το μέλι στη κηρήθρα - στα κελιά σπάνια ξινίζει...


Φτιάξε βάμμα πρόπολης με πανεύκολο τρόπο: Φάρμακο για όλες τις παθήσεις και τα μικρόβια

$
0
0


Έφτιαξα βάμμα πρόπολης και ήταν έτοιμο σε μια εβδομάδα!
Πρόσφατα πειραματίστηκα να φτιάξω βάμμα πρόπολης. Και τα κατάφερα! Μέσα από την εμπειρία μου θέλω σήμερα να σας δώσω αναλυτικά οδηγίες πως θα φτιάξετε και εσείς βάμμα πρόπολης πολύ εύκολα. Θα γίνει το απόλυτο φάρμακο για τις πληγές σας, τα εγκαύματα, τις μολύνσεις και ότι άλλο μπορείτε να φανταστείτε. Έχω ακούσει από μελισσοκόμους διάφορες πολύπλοκες μέθοδους όπου το μείγμα κάνει να ωριμάσει έως και 40 ημέρες. Η να ψάξουν να βρουν οινόπνευμα ποτοποιίας και άλλα τέτοια δύσκολα. Σήμερα έχω βρει λύσεις για όλα και θα δείτε πόσο εύκολο ήταν όλα!

Αρχικά πρέπει να προμηθευτούμε την πρόπολη. Αν δεν είμαστε μελισσοκόμοι μπορούμε να την αγοράσουμε από κάποιον παραγωγό και κάνει περίπου 60 ευρώ το κιλό. Φυσικά εμείς δεν θα χρειαστούμε τόση ποσότητα άλλα περίπου 200 γραμμάρια δηλαδή περίπου 12 ευρώ. Θα χρησιμοποιήσουμε ένα βάζο γυάλινο και θα χρειαστούμε δύο μόνο υλικά. Καθαρό οινόπνευμα 95 βαθμούς και πρόπολη. Επειδή το καθαρό οινόπνευμα είναι αρκετά ακριβό μπορούμε να κάνουμε την ίδια δουλειά με μια "λοσιον οινοπνεύματος"με τουλάχιστον 93 βαθμούς - υπάρχει στα σούπερ μάρκετ. Απλώς σε αυτή τη περίπτωση το βάμμα μας δεν θα είναι πόσιμο αλλά μόνο για το δέρμα. Το καθαρό οινόπνευμα κάνει 8 ευρώ τα 200ml ενώ το η λοσιόν τα 500ml 2 ευρώ. Αυτό συμβαίνει λόγω φορολογίας, το καθαρό οινόπνευμα βλέπετε θεωρείτε είδος πολυτελείας. Εγώ έφτιαξα βάμμα και με τα δύο και είδα ότι η πρόπολη διαλύεται το ίδιο καλά και με τους δύο τρόπους.

Πρώτο βήμα για να φτιάξουμε το βάμμα είναι να τρίψουμε τη πρόπολη. Πέρνουμε τη πρόπολη όπως την έχει συλλέξει ο μελισσοκόμος και την βάζουμε στη κατάψυξη για 3-4 ώρες. Η πρόπολη έχει την ιδιότητα όταν μπαίνει στη κατάψυξη να γίνετε σα "κρύσταλλος"που σπάει πανεύκολα. Στην συνέχεια πέρνουμε τη πρόπολη έτσι παγωμένη που είναι και τη ρίχνουμε στο μπλέντερ και χτυπάμε για 1 λεπτό. Θέλουμε η πρόπολη απο σβολάκια που ήταν να μετατραπεί σε πούδρα σκόνη. Έχω τραβήξει φωτογραφίες με όλη τη διαδικασία...









Αφού η πρόπολη μετατράπηκε σε πούδρα μπορούμε να τη διαλύσουμε στο οινόπνευμα πανεύκολα. Και φυσικά δεν θα χρειαστεί να περιμένουμε 40 μέρες άλλα το πολύ 10 ημέρες.

Συνεχίζοντας τη διαδικασία πέρνουμε 1 γυάλινο βάζο του κιλού, και ρίχνουμε πρόπολη στο 1/3 του βάζου. Γεμίζουμε μέχρι επάνω οινόπνευμα και με ένα πιρουνάκι ανακατευουμε για να διαλυθεί η πρόπολη με το οινόπνευμα. Αφού ολοκληρώσουμε το ανακάτεμα μετά πρέπει να τοποθετήσουμε το βάζο σε μέρος όπου να έχει υψηλή θερμοκρασία πάνω απο 40 βαθμούς. Ιδανικά θα ήταν δίπλα σε τζάκι σόμπα η οτιδήποτε παράγει θέρμανση. Για να λιώσει η πρόπολη στο οινόπνευμα πρέπει το βάζο μας να ζεσταθεί πάρα πολύ, δηλαδή να το πιάνουμε και να είναι πολύ ζεστό. Καθώς είναι ζεστό χτυπάμε κιόλας πάνω κάτω το μείγμα για να απορροφηθούν οι ρητίνες μέσα στο οινόπνευμα.

Αφού λοιπόν παραμείνει ζεστό το οινόπνευμα για αρκετές ώρες και ανακινούμε κάθε λίγη ώρα, θα αρχίσει να γίνετε πρώτη δουλειά. Για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα μπορείτε να επαναλάβετε τη διαδικασία και την επόμενη ημέρα. Αφού λοιπόν ολοκληρώσουμε το ζέσταμα, αφήνουμε το μείγμα μας να ηρεμήσει και να κάτσει η πρόπολη στον πάτο του βάζου. Θα διαπιστώσετε και μόνοι σας πως μέσα σε λίγες ημέρες θα διαχωρίζετε το βάμμα από τη πρόπολη. Εγώ ετοίμασα το μείγμα μου με αυτό τον τρόπο και δοκίμασα πάνω σε πληγές. Κάνει θαύματα. Και όχι μόνο αυτό. Θεραπεύει και απο μολύνδεις στο δέρμα μύκητες στα νύχια αλλά και εγκαύματα.


Εγώ έβαλα παραπάνω πρόπολη από το 1/3 του βάζου. Συγκεκριμένα έβαλα μέχρι τη μέση. Γι αυτό μετά την πρώτη απόσταξη βάμματος πρόσθεσα πάλι οινόπνευμα. Δείτε τι χρώμα πρέπει να πάρει όταν είναι έτοιμο...



Μόλις ρίξουμε λίγο από το βάμμα πάνω στη πληγή δημιουργείτε μια αδιαπέραστη επιφάνεια που σκοτώνει μικρόβια μύκητες και ότι άλλο μολύνει την πληγή. Το βάμμα εκτός από χρήση στο δέρμα είναι και πόσιμο - αν χρησιμοποιήσαμε καθαρό οινόπνευμα στην παρασκευή του. Η πόση γίνεται με λίγες σταγόνες 4-5 στο νερό κάθε ημέρα. Είναι ότι πρέπει για το έλκος και άλλες παθήσεις...

Το βάμμα είναι ένα πραγματικό φάρμακο για τον οργανισμό μας. Είναι ένα φυσικό αντισηπτικό αντιμικροβιακό χωρίς να αφήνει καμία παρενέργεια. Οι μέλισσες με αυτό απολυμαίνουν τη κυψέλη τους και σκοτώνουν τις ασθένειες και τα μικρόβια. Θεωρείτε λοιπόν ένα βιολογικό φάρμακο που παρόμοιο δεν μπορεί να υπάρξει στην φύση. Πως άλλωστε θα μπορούσαν να μετατραπούν οι ριτίνες απο τόσα πολλα διαφορετικά φυτά σε βάμμα για το δέρμα μας και τον οργανισμό μας;




Αλλαγή κυψέλης σε μελίσσι η αλλιώς μετάγγιση: Πότε γίνετε και τι κίνδυνοι υπάρχουν;

$
0
0


Η μετάγγιση ενός μελισσιού από τη μια κυψέλη σε μια άλλη είναι μια πολύ εύκολη διαδικασία την οποία μπορεί να κάνει ακόμη και ο πιο αρχάριος μελισσοκόμος. Τον χειρισμό αυτό τον κάνουμε κυρίως τις περιόδους και τις ώρες "που πετάνε τα μελίσσια"δηλαδή να έχει καλή θερμοκρασία και να μην επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες. Πιστεύεται από μερικούς ότι αποσυντονίζεται το μελίσσι, και η αλήθεια είναι πως πράγματι συμβαίνει. Οι μέλισσες έχουν συνηθίσει καθώς προσγειώνονται στη κυψέλη να βλέπουν ένα συγκεκριμένο χρώμα σε μια συγκεκριμένη θέση. Συνεπώς αν ένα χαρακτηριστικό αλλάξει πχ το ύψος ή το χρώμα τις κυψέλης οι μέλισσες θα σταματήσουν να δουλεύουν το ίδιο αποτελεσματικά. Αλλά θα προσαρμοστούν πολύ γρήγορα!

Μεγάλη σημασία στη προσαρμογή του μελισσιού παίζει το χρώμα της κυψέλης. Αν η καινούργια κυψέλη έχει το ίδιο χρώμα με την αρχική τότε το μελίσσι δεν πρόκειται να επηρεαστεί καθόλου. Το μόνο που θα χρειαστεί είναι ένα χεράκι καθαρισμού της κυψέλης και ένα εκ νέου προπολάρισμα των πλαισίων και στο ξύλο. Με αυτόν τον τρόπο κολλάνε τα πάντα και απολυμαίνουν το σπίτι τους.

Οι λόγοι που κάνουμε μετάγγιση στα μελίσσια είναι αρκετοί. Μπορεί η κυψέλη να είναι σαπισμένη και να θέλει αλλαγή μπορες να μας έχει στείλει κάποιος τις κυψέλες του για να του βάλουμε μελίσσια αλλα το σημαντικότερο είναι όταν θέλουμε να απολυμάνουμε τη κυψέλη. Σύμφωνα με τους ερευνητές ο μελισσοκόμος πρέπει να απολυμαίνει με φλόγιστρο τη κυψέλη κάθε 1 χρόνο. Όπως είχα παρακολουθήσει πρόσφατα σε σεμινάριο εκεί συσσορεύονται τα περισσότερα μικρόβια υπολλείματα κεριού και όλα τα σκουπίδια και πρέπει οπωσδήποτε να τα καθαρίζουμε.


Έτσι λοιπόν βγάζουμε το σμήνος απο τη κυψέλη καθαρίζουμε με το ξέστρο όλα τα κεριά που έχουν συσσορευτεί και μετά περνάμε με το φλόγιστρό. Αυτή είναι μια πολύ βασική αρχή αν θέλουμε να έχουμε καθαρά μελίσσια, υγιέστατα σμήνη και ποιοτικά προιόντα. Το καθάρισμα της γονοφωλιάς γίνεται μόνο σε μελίσσια που έχουν σταθερό μη αεριζόμενο πάτο. Όταν ο πάτος αερίζεται όλα τα σκουπίδια πέφτουν κάτα άρα δεν υπάρχει κανένα τέτοιο πρόβλημα

Προσωπικά θεωρώ πως δεν υπάρχει κάποια "ακατάλληλη"εποχή να αλλάξουμε κυψέλη στα μελίσσια μας. Δηλαδή πχ να σας πω οτι το χειμώνα δεν κάνει. Όταν η μέρα έχει καλή θερμοκρασία πάνω απο 13 βαθμούς, δεν υπάρχει λόγος να μην αλλάξουμε το μελίσσι μας. Η μετάγγιση αν τοποθετήσουμε πάλι στην ιδια θέση το σμήνος δεν πρόκειται να δημιουργήσει πρόβλημα.

Παρακάτω βλέπουμε τον μελισσοκόμο Μιχάλη που κάνει μετάγγιση σε ένα μελίσσι. Όπως βλέπετε η κυψέλες είναι ίδιου χρώματος για να μη δημιουργηθεί κανένα απολύτως πρόβλημα σε θέμα προσαρμογής. Αλλά και άλλο να ήταν το χρώμα πάλι θα το συνήθιζαν...




Δουλειά μελισσιών σε τεράστια ανθοφορία: Δείτε πως πετάχτηκαν έξω για να συλλέξουν (video)

$
0
0

Η χαρά κάθε μελισσοκόμου!
Τα μελίσσια πετάχτηκαν από τις εισόδους και δουλεύουν σα τρελά. Η ανθοφορία είναι ελαιόκραμβη που δίνει πολύ νέκταρ και τα μελίσσια σμηνουργούν με μανία. Πρόκειται για στρέμματα ολόκληρα με εκατομμύρια λουλούδια. Δείτε το βίντεο και ευχαριστηθείτε το θέαμα των μελισσιών...


Τρόποι εξίσωσης μελισσιών: Πως δυναμώνουμε τα μικρά μελίσσια και πρόληψη για σμηνουργία!!

$
0
0



Η εξίσωση των μελισσιών είναι μια πολύ καλή τεχνική για να δυναμώνουμε τα μικρά μελίσσια και ταυτόχρονα να μειώνουμε τις σμηνουργίες των μεγάλων. Η εμπειρία λέει ότι πρέπει να διατηρούμε μελίσσια ίσης δυναμικότητας και αυτό εξυπηρετεί πολλούς σκοπούς. Σε μελίσσια ίσης δυναμικότητας αρθριστικά το μέλι είναι περισσότερο αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Τα μελίσσια με ίδιο πληθυσμό είναι καλύτερα διαχειρίσιμα και μπορούμε να τα κουμαντάρουμε καλύτερα σε όλους μας τους χειρισμούς. Τα δυνατά μελίσσια διατρέχουν κίνδυνο να μας φύγουν (σμηνουργία) ενώ τα μικρότερα είναι ριψοκίμνδυα να μη καταφέρουν να βγάλουν μέλι, λόγω μικρού πλυθησμού.


Υπάρχουν αρκετοί τρόποι να εξισώσουμε τα μελίσσια. Έχω ακούσει από μελισσοκόμους ένα τρόπο τον οποίο δεν θα πρότεινα να τον εφαρμόσετε. Όχι επειδή είναι λάθος, αλλά επειδή εγώ έχασα κάποιες βασίλισσες δοκιμάζοντας τον. Η μέθοδος έχει να κάνει με την ανταλλαγή θέσης ενός αδύναμου μελισσιού με ένα δυνατό. Δηλαδή με απλά λόγια πέρνουμε το δυνατό μελίσσι και το βάζουμε στη θέση του αδύνατου, και το αδύνατο στη θέση του δυνατού. Το δυνατό μελίσσι δεν πρόκειται να έχει πρόβλημα, το αδύνατο όμως μόλις μπούν οι συλλέκτριες θα έχει, και μαλιστα πολύ σημαντικό.

Οι συλλέκτριες είναι οι πιο καχύποπτες μέλισσες της κυψέλης. Γενικά όσο μικρότερη είναι μια μέλισσα τόσο πιο εύκολα αποδέχεται μια βασίλισσα. Οι συλλέκτριες όμως είναι πάντα οι "ενήλικες"μέλισσες άρα είναι αδύνατο να δεχτούν χωρίς μάχη τη νέα βασίλισσα. Συνεπώς λοιπόν το αδύνατο μελίσσι όταν θα δεχτεί δεκάδες νέες και επιθετικές μέλισσες είναι πιθανό να χάσει τη βασίλισσα του. Οπότε δεν σας προτείνω αυτή τη μέθοδο.

Ένας καλός και άμεσος τρόπος να δυναμώσετε ένα αδύναμο μελίσσι είναι ο εξής. Διαλέγετε ένα δυνατό μελίσσι βρίσκετε τη βασίλισσα και φροντίζετε να την αφήσετε μαζί με το πλαίσιο δίπλα. Μετά επιλέγετε ένα πλαίσιο με ανοικτό γόνο, πηγαίνετε στην είσοδο της αδύναμης κυψέλης και τινάζετε ακριβώς μπροστά τις μέλισσες. Για να κάνετε κάτι τέτοιο πρέπει να έχει καλή θερμοκρασία 13+. Διαλέγουμε ανοιχτό γόνο, διότι έχει συγκεντρωμένες πολλές παραμάνες επάνω. Οι παραμάνες θα μπούν κατευθείαν μέσα στην αδύναμη κυψέλη ενώ οι συλλέκτριες που αναγνωρίζουν τη κυψέλη θα γυρίσουν αμέσως πίσω. Έτσι το αδύνατο μελίσσι θα αποκτήσει νέες τρόφους παραμάνες δηλαδή νέο πλυθησμό. Ο νέος πλυθησμός είναι ο σημαντικότερος παράγοντας εκτροφής του γόνου.

Άλλη εξίσου αποτελεσματική μέθοδος είναι η εξής: Πάμε πάλι σε ένα δυνατό μελίσσι και επιλέγουμε σφραγισμένο εκκολαπτόμενο γόνο. Τινάζουμε όλο το πλυθησμό αφού κοιτάξουμε διεξοδικά, μην ρίξουμε και τη βασίλισσα μαζί με τις μέλισσες και χτυπήσει. Το καλύτερο είναι να την έχουμε εντοπίσει πρώτα για να είμαστε τελείως σίγουροι. Πέρνουμε λοιπόν το πλαίσιο με το σφραγισμένο γόνο και τον βάζουμε στο αδύνατο μελίσσι. Οι προυποθέσεις για έναν τέτοιο χειρισμό είναι ο γόνος να είναι εκκολαπτόμενος. Πως τον καταλαβαίνουμε; Σπάμε δύο κελιά να δούμε αν οι μέλισσες έχουν γίνει νύμφες, δηλαδή έχουν μάτια και πόδια. Η δεύτερη προυπόθεση είναι το αδύνατον μελίσσι να μην είναι υπερβολικά αδύνατο. Αν σε περίπτωση δεν υπάρχουν πολλές μέλισσες ο γόνος θα κρυώσει και όλη η προσπάθεια θα πάει χαμένη. Δώστε προσοχή λοιπόν, το μελίσσι να μπορεί να καλύψει τον γόνο. Ο λόγος που επιλέγουμε εκκολαπτόμενο γόνο είναι ότι αντέχει περισσότερο κρύο.

Παίρνοντας λίγο γόνο η πλυθησμό από ένα δυνατό μελίσσι αυξάνουμε την πιθανότητα να μην σμηνουργήσει και δίνουμε την ευκαιρία σε κάποιο άλλο να γίνει εξίσου δυνατό. Οι χειρισμοί αυτοί είναι πολύ καλοι και έχουν πολύ καλά αποτελέσματα. Τους εγκρίνω με κλειστά μάτια!

Οικονομική απόδοση της Μελισσοκομίας

$
0
0

Του μελισσοκόμου Κώστα Μυγδανάλευρου...

Η μελισσοκομία αποδίδει όσο καμία άλλη γεωργική εκμετάλλευση. Όμως το μελισσοκομικό εισόδημα εξαρτάται κυρίως από τις καιρικές συνθήκες, τις γνώσεις και την εμπειρία του μελισσοκόμου.

Μέλι
Σε σταθερό μελισσοκομείο η ετήσια παραγωγή μελιού ανά κυψέλη κυμαίνεται από 7 έως 12 κιλά όταν κοντά υπάρχει πλούσια ανθοφορία σε μονοκαλλιέργεια (βαμβάκι, πεύκο, έλατο, θυμάρι κλπ).

Σε νομαδικό μελισσοκομείο η ετήσια παραγωγή μελιού ανά κυψέλη κυμαίνεται από 25 έως 50 κιλά. Όταν ο μελισσοκόμος έχει γνώσεις και εμπειρία πολλές χρονιές ξεπερνά και τα 60 κιλά ανά κυψέλη.

Γύρη
Όταν ο καιρός είναι ευνοϊκός, η ανθοφορία πλούσια και το μελίσσι δυνατό τότε η ημερήσια συλλογή γύρης ανά κυψέλη μπορεί να φθάσει τα 250 γραμμάρια.

Βασιλικός πολτός

Η σύγχρονη μελισσοκομική εκμετάλλευση για παραγωγή βασιλικού πολτού εξαρτάται από τους βασιλισσοτροφικούς χειρισμούς του μελισσοκόμου. Σημαντική πρόοδο παρουσιάζει στην χώρα μας η παραγωγή Βασιλικού Πολτού, αφού αρκετοί μελισσοκόμοι που ασχολούνταν αποκλειστικά με την παραγωγή του, ίδρυσαν το 2008 τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Μελισσοκόμων Βασιλοτρόφων Παραγωγών Βασιλικού Πολτού και λοιπών προϊόντων Μέλισσας.

Υπάρχουν μελισσοκόμοι που η παραγωγή τους ξεπερνά τα 35 κιλά Βασιλικό Πολτό τον χρόνο.

Άλλα μελισσοκομικά προϊόντα

Η παραγωγή της πρόπολης και του δηλητηρίου της μέλισσας στην Ελλάδα δεν είναι ακόμη εμπορικά εκμεταλλεύσιμη από τον μέσο μελισσοκόμο.

Το παραγόμενο κερί συνήθως ανταλλάσσεται με νέα φύλλα κεριού.

Σημαντικό έσοδο για τον μελισσοκόμο αποτελεί η πώληση βασιλισσών, παραφυάδων ή και ολόκληρων μελισσιών.

ΠΗΓΗ melissomania.gr

Αφαίρεση γόνου από μεγαλύτερα μελίσσια για ενίσχυση σε μικρότερα

$
0
0

Της Μαρίας Βαλαβάνη....
Αφαίρεση γόνου από μεγαλύτερα μελίσσια για ενίσχυση σε μικρότερα...

Είμαστε στις τελευταίες ημέρες του Φεβρουαρίου, έχω κάποια μελίσσια που είναι σχεδόν δεκάρια, έχω όμως και λίγα που είναι ακόμα τεσσάρια.

Τι να κάνω ;
Να βάλω δεύτερο πάτωμα στα μεγάλα;
Έχουν αρκετούς γόνους, αλλά δεν ξεχειλίζουν σε υπερβολικό βαθμό από πληθυσμό.
Τα μικρά να τα αφήσω στη τύχη τους, να αναπτυχθούν χωρίς καμία βοήθεια στο γόνο ;
Ιδού το δίλημμα.
Πήρα κάποια πατώματα μαζί μου στην τελευταία επιθεώρηση που έγινε, με σκοπό να προσθέσω σε μερικά μεγάλα μελίσσια δεύτερο πάτωμα...τελικά όμως δεν το έκανα.
ποφάσισα να αφαιρέσω πλαίσια με σφραγισμένο γόνο από τα πολύ μεγάλα και να το δώσω στα πιο μικρά μελίσσια που έχω.
Είπα να μην βιαστώ, ελπίζω όμως να έκανα τη σωστή επιλογή...








Ανοίγοντας ένα μελίσσι που έχει ήδη δέκα πλαίσια μέσα στην κυψέλη από την προηγούμενη επιθεώρηση...









φαίνεται έτσι με την πρώτη ματιά, καλό είναι, αλλά όχι "καραπηγμένο"παντού, βγάζοντας αργότερα πλαίσια για να δω τι έχει μέσα...



βρήκα ότι είχε σχεδόν 8 γεμάτα πλαίσια με γόνο...




Τινάζοντας το πλαίσιο φαίνεται ο σφραγισμένος γόνος, ασφράγιστο μέλι στη πάνω πλευρά του πλαισίου και...ωραία "κηφηνάκια"στις γωνίες...



Λαμπρά.
Να το βάλω το πάτωμα που έφερα ή να μην το βάλω ;
Πρόκειται να λείψω για περίπου ένα δεκαήμερο, όταν γυρίσω θα προλάβω να βάλω το δεύτερο όροφο ή θα τους έχουν μπει ιδέες για καμιά σμηνουργία ;
Φεβρουάριο έχουμε βρε παιδί μου ακόμα, γιατί τόση βιασύνη, ακούγεται η φωνή της λογικής μέσα στο κεφάλι μου.
Ωραία λοιπόν, ας πάρουμε τη μέση οδό.
Θα αφαιρέσω δυο πλαίσια με σφραγισμένο γόνο (να αποσυμφορηθεί λίγο το μεγάλο μελίσσι) και θα τα αντικαταστήσω με άλλα πλαίσια, κτισμένα, άδεια να έχουν δουλειά να κάνουν η βασίλισσα και οι παραμάνες...



(πλαισιάκι παλιό που έχει περάσει για απολύμανση από τον καταψύκτη, έτοιμο για τοποθέτηση, δεν πρόσθεσα άχτιστο, ελπίζοντας να το γεννήσει πιο γρήγορα η βασίλισσα και να βάλω τα άχτιστα όταν θα προσθέσω το δεύτερο πάτωμα που θα έχει ζεστάνει λίγο περισσότερο ο καιρός)

Έτσι θα έχει χώρο να γεννήσει η βασίλισσα και θα δώσω αυτό το σφραγισμένο γόνο σε κάποια μικρότερα μελίσσια για να αναπτυχθούν και αυτά με τη σειρά τους ακόμα πιο γρήγορα, αφού θα πάρουν έτοιμο εκκολαπτόμενο γόνο χωρίς να σπαταλήσουν δυνάμεις για να τον αναθρέψουν...


Σε κάποια μικρά τίναξα και μερικές παραμάνες - μέλισσες (αφού είχα βρει πρώτα τη βασίλισσα της κυψέλης που προερχόταν το πλαίσιο, για να μην τινάξω και τη βασίλισσα μαζί με τον πληθυσμό που ήθελα να προσθέσω στην αδύναμη κυψέλη).





Δυο πλαίσια με γόνο χωρίς μέλισσες, έξω από τη κυψέλη.


χώρος κενός για να προστεθεί το άδειο πλαίσιο σε αντικατάσταση τους...




Έτοιμο.



Αφαίρεσα δυο πλαίσια με σφραγισμένο γόνο και έβαλα στη θέση τους, δυο κτισμένα άδεια πλαίσια, δεξιά και αριστερά εκεί που τελειώνει ο γόνος που υπήρχε ήδη μέσα στη κυψέλη.

Δηλαδή είχε 8 πλαίσια με γόνο, τώρα πλέον έχει 6 γόνους και δυο άδεια πλαίσια για να τα γεννήσει πάλι η βασίλισσα.

Τη βρήκα να τριγυρνάει και την έβγαλα φωτογραφία...


Την άφησα όμως άβαφη.

Συνήθως όποια βασίλισσα βρίσκω κατά την επιθεώρηση (όταν έχω χρόνο ) τη βάφω, αυτές είναι όλες του 2015 και θα έπρεπε να είναι ήδη βαμμένες όλες...μπλε.

Ως τώρα θα έχω βάψει καμιά εκατοσταριά, από τότε που άρχισα να τις βάφω εδώ και τρία χρόνια.

Όμως την προηγούμενη φορά, ο μαρκαδόρος αναπάντεχα μετά από μια καλή ανάδευση που έγινε στη μπίλια που βρίσκεται στο εσωτερικό του, έκανε ένα ...σπλάτςςς και αντί να βγάλει χρώμα μόνο στο θώρακα, έκανε τη δύστυχη βασιλοπούλα σχεδόν ολόκληρη...μπλε !!

Φοβήθηκα ότι θα την "έκοβαν"όταν την επέστεψα μέσα στην κυψέλη, έτσι όπως μύριζε από το χρώμα, αν επιζούσε κιόλας μετά το μπλε "μπάνιο"που έκανε...

Με ευχάριστη όμως έκπληξη είδα στην πρόσφατη επιθεώρηση ότι τα είχε καταφέρει, γεννούσε ακόμα κανονικά, (δεν γνωρίζω όμως για πόσο καιρό θα συνεχίσει να το κάνει)



ντρέπομαι που τη δείχνω έτσι όπως έγινε, όμως ήταν χειρότερη, οι μέλισσες της έκαναν εντατική μπουγάδα, ελπίζω να καθαρίσουν σιγά-σιγά και το μάτι της που είναι ακόμα χρωματισμένο...

Μετά την παρένθεση με τις βασίλισσες, γυρίζουμε στη τοποθέτηση των πλαισίων.

Τα πλαίσια με το σφραγισμένο γόνο που αφαίρεσα από τα δεκάρια μελίσσια, τα έδωσα σε μικρότερα τεσσαράκια...




και έγιναν ...πενταράκια.



Το πλαίσιο με το σφραγισμένο γόνο μπήκε ανάμεσα στα πλαίσια με το γόνο που είχε ήδη το μικρό μελίσσι.

Έδωσα μόνο ένα πλαίσιο στο καθένα, γιατί δεν θα μπορούσε να ζεστάνει ο υπάρχων πληθυσμός του μικρού μελισσιού και το δεύτερο πλαίσιο, θα έμενε ακάλυπτος ο γόνος και ίσως πέθαινε πριν καν προλάβει να γεννηθεί.

Με αυτό τον τρόπο βοήθησα λίγο και τα μικρά να αναπτυχθούν, δεν έχει όμως άλλες βοήθειες από εδώ και πέρα, το κάθε μελίσσι θα δείξει μόνο του την αξία του.

Κρίμα άλλος να δουλεύει και να κουράζεται και άλλος να καρπώνεται το αποτέλεσμα της ικανότητας και της προσπάθειας...

Εξάλλου θέλω να φανεί η πραγματική δυνατότητα που έχει η κάθε βασίλισσα ξεχωριστά, ώστε να διαλέξω την καλύτερη για βασιλοτροφία, με τις εξισώσεις των πλαισίων μπερδεύεται το αποτέλεσμα.

Ελπίζω τα δεκάρια να ελαφρώθηκαν λίγο μετά την αφαίρεση των πλαισίων και να μπορέσω να κάνω τη τοποθέτηση του δεύτερου πατώματος με μεγαλύτερη άνεση όταν επιστρέψω, χωρίς να έχω και το φόβο της σμηνουργίας, θα το δούμε αυτό όμως στη πράξη...

Επιμέλεια Μαρία Βαλαβάνη - Μελισσοκόμος

Πωλούνται ξύλινες κυψέλες διόροφες κομπλέ με σταθερό η κινητό πάτο

$
0
0



~ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ~

Διατίθενται ξύλινες κυψέλες άριστης ποιότητας με σταθερό η κινητό πάτο , στοκαρισμένες και ξημένες σε πολύ καλές τιμές.

Περιοχή Τρίκαλα.

Τηλέφωνα επικοινωνίας : 6978797703 , 6939287905.

Κώστας Ζορμπάς


Σημαντική Ανακοίνωση: «Ένωση» όλων των μελισσοκομικών συλλόγων για νέα πορεία της μελισσοκομίας. Κάλεσμα απο τον πρόεδρο...

$
0
0

Ανακοινώνει σε όλους ο Πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Κεντρικού Έβρου Πασχάλης Χριστοδούλου...
Πρωτοβουλία, αναλαμβάνει ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Κεντρικού Έβρου «Η Κυψέλη» το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, προκειμένου να υπάρξει αυτό που λείπει εδώ και πολλά χρόνια από τον κλάδο. Ένας δημοκρατικός, νηφάλιος, ειλικρινής και συγκροτημένος διάλογος για το μέλλον της μελισσοκομίας στην Ελλάδα. Τα συμπεράσματα των συνεδρίων που έγιναν από την Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Μελισσοκομίας και Σηροτροφίας το 2014 και τους Μελισσοκομικούς Συλλόγους Κεντρικού Έβρου και Καβάλας μαζί με την Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Μελισσοκομίας και Σηροτροφίας το 2015 στην Αλεξανδρούπολη ανέδειξαν τα προβλήματα και έδειξαν την πορεία.


Με δεδομένο το κενό που υπάρχει, αφού η ΟΜΣΕ αδυνατεί να συγκεντρώσει τους Μελισσοκομικούς Συλλόγους και να πραγματοποιήσει μια Γενική Συνέλευση ουσίας, η συνάντηση όλων όσων αγωνιούν, αγωνίζονται και ελπίζουν σε ένα καλύτερο αύριο για τη μελισσοκομία και τους μελισσοκόμους θα πραγματοποιηθεί το επόμενο διάστημα στη Θεσσαλονίκη. Θα κληθούν όλοι οι σύλλογοι της Ελλάδας να συμβάλουν με τις απόψεις και τις θέσεις τους στη διαμόρφωση μιας νέας πορείας για τα επόμενα χρόνια.

Πληροφορίες: Πασχάλης Χριστοδούλου, Πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Κεντρικού Έβρου – Η Κυψέλη
Κιν. 6977573859
Mail: pashalsf@gmail.com

Αρχάριοι μελισσοκόμοι σε επιθεώρηση Φεβρουαρίου: 3ος χρόνος ενασχόλησης και τα μελισσάκια πάνε σφαίρα!!!

$
0
0

Αρχάριοι μελισσοκόμοι σε επιθεώρηση Φεβρουαρίου: 3ος χρόνος ενασχόλησης και τα μελισσάκια πάνε σφαίρα!!! Δείτε ένα πλήρες βιντεάκι 30 λεπτών που τράβηξαν οι μελισσοκόμοι για να δούμε πως αναπτύσσονται εκεί τα μελίσσια. Ακολουθούν όμορφες Εικόνες. Το βιντεάκι είναι τραβηγμένο στη Λέσβο. Απολαύστε το...


Έφτιαξαν 1000 μελίσσια και έγιναν επαγγελματίες: Πόσο μέλι βγάζουν και τι προοπτικές βλέπουν...

$
0
0


Αντιμετωπίζουν τη μελισσοκομία ως επιστήμη, γιατί όπως επισημαίνουν «χωρίς να έχεις τις απαραίτητες γνώσεις είναι δύσκολο να ασχοληθείς με το μελίσσι, καθώς και η μέλισσα θέλει τη φροντίδα της». Ο λόγος για δύο αδέλφια, τον Ζήση και τον Χριστόφορο Σοφία, που ανέλαβαν την επί 40 χρόνια οικογενειακή επιχείρηση και ασχολούνται αποκλειστικά με τα προϊόντα της μέλισσας, τους οποίους συναντήσαμε στις εγκαταστάσεις τους, στο χωριό Γκρίκα Παραμυθιάς.

Τα δύο αδέλφια ανέλαβαν την εταιρεία Μέλι Θεσπρωτίας, όταν αυτή αριθμούσε 200 κυψέλες. Σήμερα, αποτελείται «από 1.000 και με προοπτική τα επόμενα δύο χρόνια να τις διπλασιάσουμε», λέει ο Χριστόφορος. Αυτό που κάνει ξεχωριστό το μέλι τους, όπως μας λέει ο Ζήσης, είναι πολύ απλά η ποιότητα: «Κατ’ αρχάς, είμαστε οικογενειακή επιχείρηση, είμαστε επαγγελματίες και η άλφα ποιότητα είναι αυτή που θα μας προσφέρει το εισόδημά μας για να μπορέσουμε να ζήσουμε».




Ως επιχείρηση «προσπαθούμε να κάνουμε ένα βήμα παραπέρα και κάποια στιγμή να ασχοληθούμε και με την εξαγωγή. Δεν ξέρω, όμως, αν αυτό είναι καλό ή κακό, για τον απλό λόγο ότι το μέλι που παράγεται στην Ελλάδα δεν φτάνει για να καλύψει τις εδώ ανάγκες», μας λέει ο Χριστόφορος. Αυτή την περίοδο, προσπαθούν να ολοκληρώσουν το συσκευαστήριο, να πάρουν τις απαραίτητες πιστοποιήσεις και να προχωρήσουν στις εξαγωγές. «Είναι αναγκαίο να ολοκληρωθεί το συσκευαστήριο, γιατί το παίρνουν οι έμποροι σχεδόν τσάμπα και το πουλούν μετά χρυσό», συμπληρώνει ο Ζήσης.
Παραγωγή

Η παραγωγή τους, κατά μέσο όρο, φτάνει τους 15 με 20 τόνους, ανάλογα με τη χρονιά, με κύριο εχθρό τους τον… καιρό. «Μπορεί εσύ να κάνεις τα πάντα. Να φροντίζεις τα μελίσσια σου και να αντιμετωπίζεις κάθε πρόβλημα που προκύπτει. Όμως, αν δεν σε πάει ο καιρός τη στιγμή που εσύ το θέλεις και χάσεις την ανθοφορία, τότε μένεις χωρίς παραγωγή», λέει ο Ζήσης. Στα προβλήματα προσθέτουν ακόμη την πρακτική να αναμειγνύονται ελληνικά μέλια με άλλα, όπως τα βουλγαρικά, με αποτέλεσμα να χάνουν την ποιότητά τους και να διατίθενται στον καταναλωτή πολύ φθηνά.



Ο Ζήσης Σοφίας έκανε λόγο και για τον μύθο που επικρατεί ότι αν το μέλι παγώνει, τότε δεν είναι καλό: «Η αλήθεια είναι το ακριβώς αντίθετο. Το κρυστάλλωμα, όταν δηλαδή παγώνει, είναι η φυσική ιδιότητα του μελιού. Αν ένα μέλι μένει συνέχεια ρευστό, σημαίνει ότι είναι φιλτραρισμένο, δηλαδή έχουν σπάσει τα ένζυμά του. Υπάρχουν όμως και μέλια που δεν παγώνουν, όπως είναι αυτά από το πεύκο, το έλατο, τα οποία είναι μέλια μελιτωμάτων, δηλαδή παράγονται από τους χυμούς των δέντρων και όχι από το νέκταρ των λουλουδιών. Τα ανθόμελα, για παράδειγμα, το πολύ σε έναν μήνα θα παγώσουν».
Η φύση προσφέρει μοναδική ποιότητα μελιού



Ο Βασίλης Σοφίας, από την Γκρίκα Θεσπρωτίας, ξεκίνησε τη μελισσοκομία με τον αδελφό του το 1981, αλλά κάποια στιγμή χρειάστηκε να τα παρατήσει και να φύγει στο εξωτερικό. Τα τελευταία δέκα χρόνια, όμως, ξαναγύρισε στην αγαπημένη του ασχολία, όπου κατάφερε να δημιουργήσει τις δικές του εγκαταστάσεις και πλέον διατηρεί 250 μελίσσια. Πρόκειται για μια δουλειά που απαιτεί συνεχή μετακίνηση από τη Βυτίνα έως τη Χαλκιδική.


«Η περιοχή της Παραμυθιάς-Γκρίκας βγάζει ένα από τα καλύτερα ποιοτικώς μέλια στην Ελλάδα», μας λέει ο Β. Σοφίας, και σε αυτό βοηθούν το ξηρό κλίμα, η βιοποικιλότητα και η πλούσια φύση της περιοχής, με την ποικιλία ανθέων και το πολύ θυμάρι. Μεγάλη σημασία για την ποιότητα και τη γεύση του μελιού έχει ο ανθός. «Ό,τι τρώει η μέλισσα, αυτό θα βγάλει και ως τελικό προϊόν», μας λέει χαρακτηριστικά.

«Τα πεύκα της περιοχής μας (Παραμυθιά, Ηγουμενίτσα, Φιλιάτη και Λούτσα στην Πρέβεζα), τα εμβολιάσαμε με εργάτη (είδος σκουληκιού) από τη Χαλκιδική πριν από περίπου 30 χρόνια με τη σύμφωνη γνώμη και των συνεταιρισμών», μας λέει ο μελισσοκόμος από την Γκρίκα. Ο εργάτης «δουλεύει» στη φλούδα του δέντρου και από τον Αύγουστο και καθ’ όλη τη διάρκεια του φθινοπώρου αυξάνει κατά πολύ τις ποσότητες του μελιού. Στις ποικιλίες μελιού, που παράγονται στην περιοχή, ανήκουν το ρείκι και η κουμαριά.

Το κόστος για κάθε κυψέλη ανέρχεται στα 60 ευρώ και η ανανέωσή τους γίνεται κάθε δέκα χρόνια ανάλογα με τη συντήρηση που κάνει ο μελισσοκόμος, ενώ κατά μέσο όρο μια κυψέλη αποδίδει από 20 έως 30 κιλά μέλι τον χρόνο. «Το καλό με την περιοχή μας είναι πως δεν υπάρχουν ψεκασμοί και ραντίσματα, οπότε δεν επηρεάζεται καθόλου η ζωή της μέλισσας, αλλά και η ποιότητα του μελιού», διευκρινίζει ο Β. Σοφίας. Τονίζει, δε, τη σημασία τού να οργανωθούν όλοι οι μελισσοκόμοι του νομού, ώστε να υπάρχει αλληλοϋποστήριξη και να βγαίνουν στο εμπόριο με μία ενιαία μπράντα, να μπορούν να διακινούν μεγαλύτερες ποσότητες σε μεγαλύτερες αγορές και να πετυχαίνουν καλύτερες τιμές. Προς το παρόν, η διάθεση γίνεται σε τοπικά καταστήματα στην Ήπειρο και σε μεγάλες εταιρείες.

Κυριάκος Λάμπρου – Ανθή Γεωργίου
Viewing all 18087 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>