Quantcast
Channel: Ορεινή Μέλισσα
Viewing all 18087 articles
Browse latest View live

Καταπολέμηση κηρόσκορου με θειάφι: Τι κάνουν οι παλιοί μελισσοκόμοι...

$
0
0

Οι παλιοί μελισσοκόμοι χρησιμοποιούσαν τους πιο οικονομικούς - αποτελεσματικούς τρόπους για να καταπολεμήσουν τον κηροσκόρο, ο οποίος αντιμετωπίζεται πανεύκολα αρκεί κάποιος να γνωρίζει τα μυστικά. Οι περισσότεροι μελισσοκόμοι δεν έχουν δυνατότητα να τοποθετήσουν τις κηρήθρες στη κατάψυξη, όποτε αμέσως αμέσως γεννάται το ερώτημα "πως μπορούμε να κάνουμε μια καλή καταπολέμηση - καθαρισμό στις αποθηκευμένες κηρήθρες δίχως να τις βάλουμε σε καταψύκτη".


Σίγουρα θα έχετε ακούσει απο πολλούς μελισσοκόμους για θεραπεία με θειάφι, το οποίο καθαρίζει κατευθείαν τις κηρήθρες πολύ αποτελεσματικά. Οι μελισσοκομοι το καίνε, και ο καπνός που βγάζει σκοτώνει κάθε τι ζωντανό υπάρχει επάνω στα πλαίσια. Απολυμαίνει ακόμη και απο μικρόβια η άλλα έντομα, εφόσον όποιο εισπνεύσει τον καπνό ή έρθει σε άμεση επαφή ψωφά. Το θειάφι πρόκειται για ένα χημικό που όταν καίγεται παράγει τόσο δηλητηριώδες καπνό που τίποτα απο έντομα ή μικρόβια δεν επιζεί!

Ένας χωριανός και ταυτόχρονα ενεργός μελισσοκόμος τα παλιά χρόνια μου αφηγήθηκε πριν λίγο καιρό μια ιστορία, για το πώς τρυγούσαν το μέλι τότε. Όταν είχε γίνει πόλεμος οι αντάρτες δεν άφηναν τίποτα στο πέρασμα τους, ακόμη και τα μελίσσια των χωριανών τα έπερναν μαζί τους. Υπήρξε μια περίοδος που τα παιδιά που είχαν απομείνει απομονομένα πάνω στο βουνό, δεν είχαν τι να φάνε και προσπαθούσαν να επιβιώσουν απο την πείνα. Μου έλεγε λοιπόν ο χωριανός, ότι για να αποφύγουν τα τσιμπήματα τότε, σε μικρή ηλικία 10 χρονών, έκαιγαν το θειάφι, και το άφηναν μπροστά στο "κερνί" - έτσι έλεγαν τα μελίσσια τότε - για να μπεί ο καπνός μέσα. Μέσα σε λίγη ώρα το καμμένο θειάφι άφηνε μόνο πτώματα απο μέλισσες, και στη συνέχεια εφόσον οι κηρήθρες με το μέλι ήταν απροστάτευτες, τις έπαιρναν και τις έτρωγαν. Πρόκειται για φρεκαλέα περιστατικά, που όμως έγιναν πάνω στον αγώνα για επιβίωση απο την λιμοκτονία των ανθρώπων τότε.

Την ιστορία αυτή σαν την είπα μόνο και μόνο για να δείτε ότι το θειάφι δεν έχει αποτελεσματικότητα μόνο στις μικρές προνύμφες του κηροσκόρου αλλά και σε πολύ μεγαλύτερα έντομα όπως για παράδειγμα και οι δικές μας οι μέλισσες. Το θειάφι λοιπόν θέλει πολύ προσεκτική μεταχείρηση και αν έχουμε σκοπό να το εφαρμόσουμε στις κηρήθρες θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί.

Ο καπνισμός με θειάφι γίνεται πολύ απλά. Παίρνουμε τα πατώματα με τις κηρήθρες και τα τοποθετούμε το ένα πάνω απο το άλλο. Σφραγίζουμε καλά τις χαραμάδες (ανάμεσα απο τους ορόφους, τις θήρες κλπ για να μην φύγει απο πουθενά ο καπνός). Και στο τελευταίο πάτωμα ακριβώς πάνω απο τα πλαίσια τοποθετούμε ένα τσίγκινο πιατάκι με θειάφι. Ανάβουμε φωτιά αφού βάλουμε και λίγο οινόπνευμα, κλείνουμε και το αφήνουμε να πλυμμηρήσει ο καπνός μέσα. Για τη δοσολογία βάζουμε 60 γραμμάρια ανα 3 πατώματα. Την θεραπεία πρέπει να την εφαρμόσουμε πάλι μετά απο 10 ημέρες για να σκοτωθούν και όσα αυγά εκκολάφτηκαν και δεν πρόλαβε η προηγούμενη θεραπεία.

Αξίζει να ανέρουμε για άλλη μια φορά ότι επιρρεπής στην προσβολή του κηρόσκορου είναι οι μαύρες κηρήθρες, αυτές που έχουν υπολλείματα διάφορα επάνω και μπορεί να τραφεί η προνύμφη. Τα φύλα κηρήθρας, και τις τελείως νεόκτιστες κηρήθρες δεν μπορεί να τις φάει η προνύμφη, εκτός αν βάλουμε μαζί με αυτές και μαύρες κηρήθρες. Εναλλακτική θεραπεία χωρίς καθόλου υπολλείματα στο κερί είναι η κατάψυξη για 2 μέρες, οι οποία σκοτώνει όλα τα στάδια του κηροσκόρου και οι κηρήθρες καθαρίζουν τελείως!

Υπάρχει τρόπος να μην καπνίζουμε καθόλου τα μελίσσια

$
0
0


Πως μπορεί να καταφέρει ένας μελισσοκόμος να μην καπνίζει καθόλου τα μελίσσια του; Σαν μελισσοκόμος έχει τύχει πολλές φορές να πάω χωρίς καθόλου καπνό στα μελίσσια, επειδή ξέχασα τον αναπτήρα, και θα σας μεταφέρω τις εμπειρίες μου. Όσες φορές πήγα τα μελίσσσια και αυτά δούλευαν, πέταγαν ήταν μεσημέρι και ήταν μικρά σε πλυθησμό δηλαδή παραφυάδες, δεν αντιμετώπισα κανένα απολύτως πρόβλημα! Αντιθέτως αν ο καιρός ήταν μουντός, ή είχα να κάνω με 20άρια 30άρια μελίσσια, χωρίς καπνό δεν γινόταν να ανοίξεις κυψέλη.


Θα σας διηγηθώ μια ιστορία που έζησα πριν λίγο διάστημα, όταν αποφάσισα να πάω στα μελίσσια για να ελέγξω την κατάσταση που βρίσκονται, και ηταν απολύτως αναγκαίο. Όταν έφτασα στο μελισσοκομείο συνειδητοποιώ ότι ο αναπτήρας είχε πρόβλημα και δεν μπορούσα να ανάψω τη φωτιά. Δεν υπήρχε κανένας εφεδρικός, ούτε στη τσέπη αλλά ούτε και στην αποθήκη. Η μόνη επιλογή που θα μπορούσα να είχα ήταν να γυρήσω πίσω και να πάρω άλλον αναπτήρα, αλλά αυτό δεν γινόταν εκείνη τη μέρα, το αμάξι που με είχε πάει είχε φύγει. Έτσι αποφάσισα να κάνω τη δουλειά μου χωρίς καπνό. Όπως ξέρετε η επόμενη εναλλακτική που υπήρχε μετά το καπνό ήταν το νερό. Η ακόμη καλύτερα σε περιόδους που δεν έχουμε λεηλασίες αραιό σιρόπι!

Οι μέλισσες όταν τις ρίξουμε νερό γίνονται αρνάκια... μέχρι να στεγνώσουν τα φτερά τους. Βρέχοντας τες χάνουν την πτητική τους ικανότητα και δεν μπορούν να τσιμπήσουν. Πολλοί μελισσοκόμοι νέοι αλλά και παλιοί χρησιμοποιούν ένα μπουκαλάκι νερό, με μια τρυπούλα στο καπάκι - όπως πχ το μπουκαλάκι για το ξύδι - και ρίχνουν στις μέλισσες για να τις ακινητοποιήσουν.

Όταν άρχισα να ρίχνω νερό στις μέλισσες σταματούσαν την επίθεση, όμως μέσα σε λίγα λεπτά ξανα άρχιζε. Το αποτέλεσμα ήταν να φάω αρκετά τσιμπήματα και να ταλαιπορήσω απίστευτα τα μελίσσια, έτσι αποφάσισα μετά απο αυτή την εμπειρία να μην ξανα φύγω χωρίς αναπτήρα. Πάντα υπάρχουν 2-3 διαθέσιμοι. Επιπροσθέτως όμως και το νερό δημιουργεί πρόβλημα όταν έρθει σε επαφή με το μέλι, οπότε δεν θα το πρότεινα σε καμία περίπτωση ως εναλλακτική λύση έναντι του καπνού. Το νερό μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε μόνο σε περιπτώσεις όπου δεν υπάρχει άλλη λύση!

Μερικοί μελισσοκόμοι ρωτούν αν υπάρχει τρόπος να μην καπνίζουμε τα μελίσσια και ιδιαίτερα τις ημέρες που γίνεται ο τρύγος. Απο προσωπική εμπειρία θα έλεγα ότι δεν υπάρχει. Το μυστικό είναι στον τρόπο που θα ρίξουμε τον καπνό, και στο τι καίμε μέσα στο καπνηστήρι. Δηλαδή όταν πάμε για τρύγο ρίχνουμε ελάχιστο καπνό ίσα ίσα να τις πιάσει, και προσπαθούμε χωρίς απότομες κινήσεις να αφαιρέσουμε τα πλαίσια. Στον τρύγο πάμε καλά ντυμένοι έτσι ώστε και με μια στραβή να μην μας χτυπήσουν μέλισσες. Οι κινήσεις μας είναι γρήγορες, όχι απότομες, και πολύ προσεκτικές μην σκοτωθούν μέλισσες.

Όσον αφορά τον καπνό, όπως έχω αναφέρει και σε προηγούμενες αναρτήσεις, οι πευκοβελόνες κάνουν τον πιο ανάλαυρο καπνό. Συγκεκριμένα οι ξερές πευκοβελόνες που έχουν μαζευτεί το φθινόπωρο και δεν έχουν σαπίσει. Που είναι χωρίς καθόλου υγρασία και δεν βγάζουν έντονη μυρωδιά όταν καίγονται. Ο καπνός που παράγεται απο τις πευκοβελόνες σύμφωνα με έρευνες αφήνει τα λιγότερα υπολλείματα, και επίσης άλλο ένα μυστικό. Μην βάζετε τίποτα άλλο μέσα στο καπνηστήρι ούτε χλωρά φύλα όταν πρόκειται να τρυγήσετε τις κηρήθρες. Μόνο ξερές πευκοβελόνες, τίποτα άλλο!

Όταν ένα μελίσσι μείνει ορφανό...

$
0
0


Το κλάμα των ΜΕΛΙΣΣΩΝ. Ένας χαρακτηριστικός ήχος ο οποίος συναντάται όταν η κυψέλη μείνει χωρίς βασίλισσα. Φτερουγίσματα απόγνωσης δημιουργούν αυτό τον βαθύ σπαρακτικό ήχο ο οποίος δηλώνει στον μελισσοκόμο την λεγόμενη Ορφάνια του μελισσιού.

Οι μέλισσες συνειδητοποιούν την απώλεια μιας βασίλισσας έπειτα απο λίγες ώρες. Η πρώτη τους κίηση απόγνωσης είναι να δημιουργήσουν βασιλικά κελιά , και να αναθρέψουν νέες βασίλισσες για να εξασφαλήσουν την επιβίωση της κοινωνίας τους.

Χωρίς την βασίλισσα οι μέλισσες δεν μπορούν να εκτελέσουν καμία άλλη εργασία. Η συλλογή μελιού - γύρης σταματάει , νέα κεριά δεν κτίζονται , και τα πάντα είναι σε καταστολή εφόσον  οι πολύτιμες φερομόνες της βασίλισσας απουσιάζουν.

Αξίζει να αναφέρουμε οτι οι βασίλισσες που προέρχονται από "ορφανά"μελίσσια , δηλαδή από βασιλικά κελιά που δημιουργήθηκαν σε συνθήκες "εξαναγκασμού"και ανάγκης επιβίωσης της κοινωνίας ,  θεωρούνται κατώτερης ποιότητας από αυτά που προέρχονται από συνθήκες σμηνουργίας!

Δείτε το βίντεο στο youtube https://www.youtube.com/watch?v=d66hAADIbIQ


Γιατί μερικοί μελισσοκόμοι σημαδεύουν τα καπάκια απο τις κυψέλες με πέτρες

$
0
0

Όλοι βλέποντας τα μελίσσια μεγάλων αλλά και μικρών μελισσοκόμων, βλέπουμε πέτρες επάνω απο τα καπάκια στις κυψέλες. Πολλοί λοιπόν αναρωτιούνται σε τι ωφελούν αυτές οι πέτρες, και αν υπάρχει κάποιος λόγος που τις τοποθετούν. Άλλα μελισσοκομεία έχουν σε μερικά μελίσσια πέτρες, ενώ άλλα έχουν σε όλες τις κυψέλες. Τι μπορεί να συμβαίνει λοιπόν; Τι λέτε να υπάρχει πίσω απο αυτό το μυστήριο; Η μήπως δεν είναι και τόσο μυστήριο τελικά;


Τα παλιά χρόνια δεν υπήρχαν οι κυψέλες που έχουμε σήμερα! Υπάρχουν παλιοί μελισσοκόμοι που διατηρούν τις κυψέλες, με το λεγόμενο καπάκι αυστραλίας, το οποίο προεξείχε γύρω γύρω και δεν εφάρμοζε όπως το σημερινό καπάκι πάνω στη κυψέλη. Έτσι παλιά οι μελισσοκόμοι πάντα έβαζαν μια μεγάλη πέτρα επάνω για να μην το παίρνει ο αέρας. Επειδή τότε οι κυψέλες γινόταν απο πολύ ανθεκτικά ξύλα, αυτά τα καπάκια ζούν μέχρι και σήμερα, όσο και αν φαίνεται παράξενο. Μερικοί μελισσοκόμοι λοιπόν βάζουν πέτρες επάνω στις κυψέλες για να μην πάρει ο αέρας τις κυψέλες.

Ωστόσο υπάρχουν μερικοί παλιοί μελισσοκόμοι που συνήθισαν για δεκαετίες με τις παλιές κυψέλες, και απο συνήθειεα επειδή δούλευαν πολλά χρόνια έτσι, δεν μπορούν να αποχωριστούν τις πέτρες απο το καπάκι. Έτσι τοποθετούν το γνωστό βάρος ακόμα και στις σημερινές κυψέλες, οι οποίες φυσικά δεν το χρειάζονται, εφόσον οι συνδετήρες κάνουν αυτή τη δουλειά.

Τώρα το ερώτημα που γεννάται είναι γιατί μερικοί μελισσοκόμοι τοποθετούν πέτρες σε ορισμένες κυψέλες; Είναι κάποιου είδους σημάδι; Ας το πάρουμε απο την αρχή. Αν δουλέψετε δίπλα σε ένα μεγάλο μελισσοκόμο, θα δείτε ότι καθώς επιθεωρεί τις δεκάδες κυψέλες που έχει, βρίσκει και μερικές ορφανές, μερικές που έχουν σφραγισμένα βασιλοκελιά για αντικατάσταση, κάποιο αρρενοτόκο μελίσσι κλπ. Ο μελισσοκόμος λοιπόν που βρίσκει μελίσσια που ετοιμάζουν νέα βασίλισσα ή είναι ορφανά, τα σημειώνει, βάζωντας ως στίγμα μια πέτρα στο καπάκι, ουτοσώστε την επόμενη φορά που θα έρθει για επιθεώρηση να δώσει σημασία πρώτα σε αυτά τα μελίσσια.

Θυμάμαι δουλεύοντας σε ένα μεγάλο μελισσοκόμο παλιά, πως ανυπομονούσε να κοιτάξει τις κυψέλες με τη πέτρα, οι οποίες είχαν ορφανά μελίσσια, και στο διάστημα που μεσολάβησε θα έπρεπε ήδη να έχουν γέννα οι νέες μάνες. Αν ο μελισσοκόμος έβρισκε μελίσσι με μάνα γονιμοποιημένη και να γεννά ωραίο γόνο, τότε έβγαζε τη πέτρα και το μελίσσι δεν χρειαζόταν πλέον καμία ειδική μεταχείρηση.

Πολλοί μελισσοκόμοι λοιπόν χρησιμοποιούν τις πέτρες για να σημαδεύουν τα μελίσσια κατα όπως τους βολεύει. Για παράδειγμα υπάρχουν και μερικοί μελισσοκόμοι που έχουν κάποιο μικρό κώδικα με αυτές τις πέτρες, για παράδειγμα με δύο πέτρες σημαίνει αρρενοτόκο, με μια πέτρα ορφανό, με τρείς πέτρες αρρενοτόκα βασίλισσα κλπ... Δηλαδή συμβολίζουμε το πρόβλημα του μελισσιού με πέτρες έτσι ώστε να παίρνουμε μέτρα και να αντιμετωπίζουμε ότι προκύπτει άμεσα και γρήγορα!

Άλλο σημάδεμα που κάνουν μερικοί μελισσοκόμοι είναι μπροστά απο το μελίσσι ή στην είσοδο, που βάζουν πχ κάποια μεγάλη πέτρα, ένα τούβλο, ένα τσιμεντόλιθο η κάποιο άλλο σημάδι. Σε αυτή τη περίπτωση γνωρίζει και ο μελισσοκόμος ότι υπάρχει ορφανό μελίσσι, αλλά βοηθάται και η ίδια η βασίλισσα η οποία κατα τη γαμήλια πτήση της θα δεί το σημάδι που βάλαμε και δεν πρόκειται να μπερδευτεί και να μπεί σε ξένη κυψέλη!


Γράφει ο επαγγελματίας μελισσοκόμος Μόσχος Ντιώνιας: Συνέπειες της θυμόλης, η νέα νοζεμίαση, και αποτελεσματικότητα φαρμάκων...

$
0
0


1η συμβουλή "Η θυμόλη κάνει περισσότερο κακό, παρα καλό στα μελίσσια. Καταστρέφει μια ουσία στον οργανισμό της μέλισσας που λέγεται βιτελλογενίνη, και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μειώνεται το προσδόκιμο ζωής των μελισσών"
Γράφει ο επαγγελματίας μελισσοκόμος μόσχος Ντιώνιας για τη θυμόλη...
Πρόσφατα επιστημονικά ευρήματα για τις αρνητικές παρενέργειες
της θυμόλης στις μέλισσες.
Ανιχνεύεται στο κερί 10 mg/Kg ένα χρόνο μετά τη χρήση.
Η έκφραση της βιτελλογενίνης καθυστερεί με δόση 50 mg μόνο στο λίτρο. Στην αναλογία 1γρ στα 15 λίτρα αντιστοιχούν περίπου 70 mg στο λίτρο.
Να λοιπόν που δικαιώνονται όσοι συνάδελφοι μιλούσαν για
καθυστέρηση στην ανάπτυξη του σμήνους με τη χρήση της
θυμόλης.


2η συμβουλή 
Πολλά σκευάσματα εναντίον της βαρρόα ενώ σε συνθήκες
εργαστηρίου παρουσιάζουν μεγάλη αποτελεσματικότητα
στην πράξη έχουν μεγάλες αποκλίσεις λόγω ύπαρξης γόνου,βλάπτουν τις βασίλισσες,έχουν απαγορευτικό εύρος θερμοκρασιών κ.τ.λ.
Μελισσοκομικές πρακτικές που πρέπει να αναθεωρήσουμε
μπορούν να φανούν πολύ χρήσιμες.
Η δημιουργία παραφυάδων χωρίς γόνο η όταν έχει εκκολαφθεί
με απουσία βασίλισσας και κηρηθρών προσωρινά, δίνουν διέξοδο στη χρήση π.χ του μυρμηκικού οξέος και άλλων χημικών
σκευασμάτων δίχως τις παραπάνω παρενέργειες χωρίς ρύπανση
και με καταπολέμηση σχεδόν 100%
Είναι ο καλύτερος τρόπος δημιουργίας παραφυάδων με παράλληλη καταπολέμηση. Τινάζουμε μέλισσες από διαφορετικά μελίσσια ψεκάζουμε μεταφέρουμε βάζουμε β.κ και κηρήθρες και τέλος.

3η συμβουλή "Η ασθένεια της νοζεμίασης"
Να θυμηθούμε λίγο τη Nozema Serana.
Οι μέλισσες πεθαίνουν από πίνα επειδή αναστέλλεται η πρωτεολυτική δραστηριότητα.
Αρκούν 100 σπόρια για να μολυνθεί.
Οι μεγάλης ηλικίας μέλισσες πέραν των 20 ημερών έχουν
20 φορές περισσότερα σπόρια από τις των 15 ημερών.
Μόλις ένας σπόρος μπει στο κύτταρο πολλαπλασιάζεται
και σε 2 έως 3 μέρες απελευθερώνονται νέα σπόρια.
Στη συνέχεια υπάρχει εξάπλωση σε όλα τα επιθηλιακά
κύτταρα μέσα σε 6 μέρες.Και την έβδομη η την όγδοη
μέρα η μέλισσα πεθαίνει.
Η μέθοδος του να ανιχνεύουμε σπόρια μόνο στις ενήλικες
και ομαδοποιημένα οδηγεί σε παραπλανητικές μετρήσεις
για το ποσοστό της μόλυνσης στο σύνολο των μελισσών.
Πρέπει να έχουμε και ομαδοποιημένο δείγμα και ξεχωριστό
από μεμονωμένες μέλισσες όλων των ηλικιών.
Σε τυχόν ανίχνευση σπορίων σε νεαρές μέλισσες η κατάρρευση
είναι μεγάλη και η θεραπεία επείγουσα.
Δεν υπάρχουν διαρροϊκά κόπρανα.
Αν υπάρξει θεραπεία σε προσβεβλημένο μελίσσι πρέπει να
γίνει με ραντισμό γατί οι μέλισσες με νοζεμίαση πνίγονται
στον τροφοδότη.
Η μεγαλύτερη προσβολή παρουσιάζεται το μήνα Δεκέμβριο.
Πρόταση:
Νέες βασίλισσες,θερμομόνωση και προσήλια μέρη το χειμώνα,
γύρη και ανανέωση πληθυσμού το φθινόπωρο και τοποθετούμε
χωριστά τα μικρά από τα μεγάλα η και αυτά που προέρχονται
από πεύκο το χειμώνα.

Χαράλαμπος ΒαχλιώτηςΜόσχο ωραία όλα αυτά για την σερανα..ή σερανα είναι εδώ και θα μείνει από ότι δείχνει, μία παρηγοριά είχε ο κόσμος την θυμολη εχθες απελπισες τους πάντες πως η θυμολη όχι μόνο δεν βοηθάει αλλά ίσως επιδηνωνη την κατάσταση, βάση των λεγόμενων σου πάντα..
Και τώρα στο ζουμί της υπόθεσης,, λες κάτω από κάποιες καταστάσεις μπορεί να χρειαστεί θεραπεία, ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙΣ??

Mosxos NtioniasΕίναι ασθένεια και απαιτείται συνδυασμένη πρόληψη και θεραπεία.Η διάγνωση είναι εύκολη και τα προληπτικά μέτρα αποδίδουν.Το φουμιντιλ είναι προσωρινή λύση ανάγκης γιατί η ασθένεια επανέρχεται ένα μήνα μετά τη θεραπεία και μάλιστα πιο επιθετική.Δεν προσβάλλει εύκολα τις βασίλισσες και οι κηρήθρες απαλλάσσονται από τα σπόρια το χειμώνα με την ψύξη.  Μια εβδομάδα στο ψυγείο καταστροφή του 60% Μια εβδομάδα κατάψυξη καταστροφή του 95%.

Πότε δίνει μέλι το πεύκο - Πότε αρχίζει το πρώτο και το δεύτερο βάρεμα...

$
0
0


Το πευκόμελο είναι το πρώτο σε παραγωγή μέλι στην Ελλάδα σε ποσοστό μεγαλύτερο του 60%. Καλό είναι λοιπόν να γνωρίζουμε τις ιδιαιτερότητες που υπάρχουν για τη παραγωγή του.

Με ποιές καιρικές συνθήκες παίρνει η μέλισσα το μέλι;

Η Ικανή και αναγκαία συνθήκη για να πάρουν οι μέλισσες το μέλι είναι:
Υγρασία μεγαλύτερη από (65 με 67%) και θερμοκρασία μικρότερη από (20 με 21°C).

Ποιό χρονικό διάστημα έχουμε μελιτοφορία του πεύκου;
Από Ιούνιο μέχρι Απρίλιο.


Όλο το διάστημα αυτό δίνει το πεύκο μέλι;
Όχι!
Το Πεύκο δίνει για 3 εβδομάδες μέλι και μετά κόβει για 3 εβδομάδες.
Η διαδικασία αυτή είναι περιοδική και επαναλαμβάνεται μέχρι τις Αρχές Απρίλη

Πως μπορώ να εντοπίζω τις 3 εβδομάδες μελιτοέκκρισης;

Εδώ είναι όλη η ουσία για να μη πέσουμε σε κενό!
Το πιο εύκολο για να εντοπίσουμε το κύκλο του εργάτη είναι στα τέλη Μάρτη με μέσα Απρίλη που ο Εργάτης της προηγούμενης χρονιάς "ξεφωλιάζει". Είναι το πιο εύκολο γιατί ο εργάτης είναι πολύ μεγάλος και φαίνεται με γυμνό μάτι να περπατά.
Έτσι αν π.χ. ξεφώλιασε πρώιμα τότε θα έχουμε πρώιμο πεύκο.

Ποιές μελιτοεκκρίσεις είναι αποδοτικές;

Η τρίτη μελιτοέκκριση η "Δεύτερο βάρεμα"είναι η πιο αποδοτική γιατί έχουμε τις καλύτερες καιρικές συνθήκες. Έτσι έχουμε τις περισσότερες ώρες πτήσης.

Ας δούμε όμως αναλυτικά όλες τις Μελιτοεκκρίσεις.

Η πρώτη μελιτοέκκριση ή "Αηγιαννιάτικο"





Αυτή ξεκινά τον Ιούνιο και το μέλι είναι πολύ μικρές σταγόνες, αφού ο εργάτης είναι πολύ μικρός. Όπως φαίνεται και στη φωτογραφία ο εργάτης είναι στις άκρες των κλαδιών κοντά στις πευκοβελόνες και συνήθως ψηλά στο πεύκο.
Οι μελισσοκόμοι δεν μεταφέρουν τα μελίσσια τους στο πεύκο γιατί υπάρχουν άλλες πολύ πιο σημαντικές και αποδοτικές ανθοφορίες.
Αυτό που είναι χρήσιμο, αλλά δύσκολο να εντοπίσουμε, είναι η πρώτη μέρα μελιτοέκκρισης.

Γιατί είναι χρήσιμο;
Ξέρουμε με αρκετή ακρίβεια όλες τις επόμενες και κάνουμε τα σχέδια μας.
Έστω λοιπόν ότι η πρώτη μελιτοέκκριση ή "Αηγιαννιάτικο"ξεκινά στις 23 Ιούνη, τότε τη δεύτερη ή "πρώτο βάρεμα"την περιμένουμε μετά από 42 ημέρες, δηλαδή περίπου στις 3 Αυγούστου.

(3 εβδομάδες βάρεμα + 3 εβδομάδες κόψιμο = 6 εβδομάδες ή 42 μέρες).

Η δεύτερη μελιτοέκκριση η "Πρώτο βάρεμα"
Είναι λίγο δύσκολη επειδή έχουμε υψηλές θερμοκρασίες τον Αύγουστο.
Αν όμως έχουμε δροσερό Καλοκαίρι όπως το 2011 τότε η απόδοση είναι πάρα πολύ μεγάλη, αφού τα μελίσσια μας έχουν μεγάλους πληθυσμούς.
Για περισσότερα στο παραπάνω σύνδεσμο.

Η τρίτη μελιτοέκκριση η "Δεύτερο βάρεμα".
Συνήθως είναι η πιο αποδοτική γιατί έχουμε τις καλύτερες καιρικές συνθήκες.
Είναι η περίοδος που προτιμούν οι περισσότεροι μελισσοκόμοι.
Ξεκινά περίπου 42 μέρες αφ'ότου ξεκίνησε το πρώτο βάρεμα.
Δηλαδή αν το πρώτο βάρεμα ξεκίνησε στις 3 Αυγούστου τότε το "δεύτερο βάρεμα"το περιμένουμε περίπου στις 13 Σεπτέμβρη.

Η τέταρτη μελιτοέκριση
Είναι μόνο για τα μελίσσια και πολύ σπάνια για το μελισσοκόμο όταν το πεύκο είναι πρώιμο. Τα μελίσσια έχουν πέσει πολύ σε πληθυσμό και έχουν ετοιμαστεί για το Χειμώνα.
Αυτή εντοπίζεται χρονικά 24 Οκτώβρη σύμφωνα με τη προηγούμενη παραδοχή ( Το "δευτερο βάρεμα"ξεκίνησε στις 13 Σεπτέμβρη ).

Οι επόμενες δεν έχουν καμιά αξία παρά μόνο για τα μελίσσια.

Και φτάνουμε στη τελευταία μελιτοέκκριση το "Ανοιξιάτικο Πεύκο".
Αυτή ξεκινά συνήθως στα μέσα του Μάρτη και τελειώνει μετά από 3 εβδομάδες στις αρχές Απρίλη.

Κάποιοι μελισσοκόμοι που ξεχειμώνιασαν τα μελίσσια τους σε ζεστά μέρη και τα έχουν δυνατά (διώροφα) εκμεταλλεύονται το Ανοιξιάτικο πεύκο ακόμη και για τρύγο.

Τι σημαίνει το "πεύκο είναι παρδαλό";
Πολλές φορές το βάρεμα διαρκεί περισσότερο από 3 εβδομάδες ή 21 μέρες και το κόψιμο λιγότερο.
Γιατί συμβαίνει αυτό:
Υπάρχει μια μεγάλη χρονική υστέρηση από εργάτη σε εργάτη κυρίως όταν έχουμε μεγάλους πληθυσμούς. Σε ανάγλυφα εδάφη, όπου παρατηρούνται διαφορές στις καιρικές συνθήκες (θερμοκρασία, υγρασία) φαίνεται ακόμη περισσότερο. Ενώ βλέπεις στο ξέφωτο το πεύκο να έχει κόψει, μέσα στα λαγκάδια συνεχίζει να δίνει.

Πως δίνει μέλι το πεύκο γεωγραφικά;
Ξεκινά πρώτα από τα Νότια και ανεβαίνει στα Βόρεια.
Στη Κασσάνδρα ξεκινά μετά τη Βόρεια Εύβοια.
Στη Βόρεια Κασσάνδρα ξεκινά περίπου 3 μέρες μετά τη Νότια.
Και το κόψιμο του πεύκου ακολουθεί πάλι την ίδια διαδικασία αφού η περίοδος της μελιτοφορίας κρατά περίπου 3 εβδομάδες.

Ο εχθρός του εργάτη είναι οι ακραίες καιρικές συνθήκες.
Στη Παγωνιά και το Καύσωνα έχουμε σημαντική μείωση του πληθυσμού του.
Γι αυτό και στα παραθαλάσσια μέρη που έχουμε πιο ήπιο Χειμώνα και Καλοκαίρι το πεύκο έχει τη μεγαλύτερη απόδοση.

Στο παραπάνω βίντεο φαίνεται η χαρακτηριστική κίνηση των μελισσών και η έξοδος τους για το πεύκο. Το περπάτημα ψηλά στη κυψέλη και ακολούθως το πέταγμα από τη νύχτα πριν καλά καλά ξημερώσει είναι αδιάψευστη μαρτυρία ότι οι μέλισσες φέρνουν μέλι από το πεύκο στη κυψέλη.

Πολύ σημαντικό.
Από χρονιά σε χρονιά η έναρξη και η περίοδος μελιτοφορίας είναι διαφορετική.
Αυτό σημαίνει ότι δεν μεταφέρουμε τα μελίσσια στο πεύκο και φέτος στις 19 Αυγούστου (τυχαία ημερομηνία) επειδή τα μεταφέραμε πέρυσι και πήγαμε καλά.
Αν πέρυσι πέσαμε πάνω στη μελιτοφορία, μπορεί φέτος να πέσουμε στο κενό και να πάθουμε ζημιά.

Τα νέα για το Πεύκο

2010
Το πεύκο ήταν αρκετά πρώιμο, αφού το Αηγιαννιάτικο ξεκίνησε στις 12 Ιουνίου.
Αποτέλεσμα να μπερδέψει αρκετούς μελισσοκόμους στη μεταφορά και να έχουν τα μελίσσια τους αρκετό χρόνο στο κόψιμο της μελιτοφορίας.
Γενικά ήταν μια αποδοτική χρονιά σε μέλι.

2011
Το πεύκο του 2011 πήγε πάρα πολύ καλά. Ίσως το καλύτερο τα τελευταία 20 χρόνια.
Το 1ο βάρεμα.ξεκίνησε 4/8/2011 και είχαμε 18 μέρες πέταγμα (σύνηθες 3 έως 5 μέρες)
"Το πεύκο ήταν παρδαλό"λόγω μεγάλων πληθυσμών του εργάτη.

2012
Το Ανοιξιάτικο δεν μου άρεσε.
Οι πληθυσμοί του εργάτη φέτος είναι μικροί.
Το Αηγιαννιάτικο δεν έκανε τίποτα.
Το πρώτο βάρεμα ξεκίνησε 19 Αυγούστου αρκετά όψιμα και έκανε ελάχιστα πράγματα.
Το 2ο βάρεμα ξεκίνησε 30 Σεπτέμβρη και με τη βοήθεια Σπαραγγιάς, Αρκουδόβατου και Σουσούρας μάζεψαν λίγα μέλια για έναν ελαφρύ τρύγο.
Το 2012 ήταν όψιμο και μια κακή χρονιά για το πευκόμελο. Πολύ μικρές ποσότητες!

2013
Μέτριο έως κακό το Ανοιξιάτικο πεύκο. Τα μελίσσια μου λίγο πριν τη πείνα τον Απρίλη, αφού ζήτησαν από ένα κιλό μέλι. Κάτι εξαιρετικά σπάνιο.
Ο νέος εργάτης είναι σχετικά καλός. Δηλαδή αν το 2012 βαθμολογείται με 2 και το 2011 με άριστα 10 για φέτος παίρνει 6.
Το Αηγιαννιάτικο λόγω απουσίας δεν το είδα, αλλά ούτε φάνηκε στη κυψέλη.
Στο Πρώτο βάρεμα λίγο πριν το τέλος του, μόνο μια μέρα πέταξαν πολύ δυνατά για ένα 4ωρο, όσο δηλαδή κράτησε ένα ψιλόβροχο 6 χιλιοστών και κάποιες μέρες με πολύ μικρές επισκέψεις μάζεψαν λίγα μέλια όχι όμως τίποτα σπουδαίο, αφού η θερμοκρασία δεν ήθελε να πέσει κάτω από τους 20°C.

2014
Πήγε αρκετά καλά, οι μελισσοκόμοι πήραν αρκετό μέλι. 

2015
Ενώ ο εργάτης ξεκίνησε να δίνει αρκετά καλά την Άνοιξη, τώρα με τις υψηλές θερμοκρασίες και την κακοκαιρία είναι αδύνατο να δώσει. Αναμένεται οι μελισσοκόμοι να πάρουν μέλι στο επόμενο βάρεμα το φθινόπωρο.

2016
Το πεύκο ήταν πολύ πρώιμο ξεκίνησε το πρώτο βάρεμα μέσα Ιουλίου και η Θάσος όπως και η Χαλκιδική πάνε αρκετά καλά. Η βόρεια Εύβοια μετά τη πυρκαγιά οδήγησε πολλούς μελισσοκόμους να φορτώσουν πρόωρα τα μελίσσια τους

ΠΗΓΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ katileme.blogspot.gr

Αποκαλυπτική έρευνα: Χάνονται μελίσσια και γίνονται επιθετικά, δεν το γνώριζαν οι περισσότεροι μελισσοκόμοι...

$
0
0

Χάνονται μελίσσια και κανείς δεν μπορούσε να πιστέψει ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν τόσο άσχημα αποτελέσματα! Όχι μόνο λιγόστεψε ο πλυθησμός της κυψέλης, αλλά οι μέλισσες έγιναν πολύ επιθετικές!

Όλοι γνωρίζουμε ότι οι μέλισσες προσανατολίζονται στον αέρα χρησιμοποιώντας τις κεραίες τους, με μηχανισμούς που ούτε και οι επιστήμονες δεν μπορούν να κατανοήσουν πλήρως ακόμα. Οι μέλισσες έχουν πλήρη επίγνωση του χάρτη και τα φτυτά που βρίσκονται γύρω τους, κάτι που πραγματικά μας συναρπάζει. Ένα ενσωματωμένο google maps βρίσκεται στον εγκέφαλο της μέλισσας, και πιστέψτε με είναι πολύ πιο ακριβές από ότι θα μπορούσε να φανταστεί κανείς! Εφοπλισμένες λοιπόν με ένα προηγμένο σύστημα προσανατολισμού μπορούν να ταξιδεύουν χιλιόμετρα μακριά και να γυρίζουν πίσω στο ίδιο ακριβώς σημείο με ακρίβεια μερικών εκατοστών. Για παράδειγμα αν πάρουμε και μετακινήσουμε μια κυψέλη λίγα εκατοστά μακριά, οι μέλισσες θα ψάχνουν να βρούν την κυψέλη τους στην παλιά θέση, ας μετακινήθηκε λίγα εκατοστά!


Το σύστημα πλοήγησης καταρρέει....
Δυστυχώς μετά την έντονη ανθρώπινη δραστηριότητα και της χρήση σύγχρονης τεχνολογίας οι μέλισσες έρχονται να αντιμετωπίσουν ένα πρωτοφανές πρόβλημα. Ηλεκτρομαγνητικά κύματα που εκπέμπουν όλες οι ηλεκτρονικές συσκευές (κεραίες κινητής τηλεφωνίας, κινητά  κ.λ.π) και ότι δημιουργείτε απο τον άνθρωπο αποδεικνύεται και επιστημονικά ότι βλάπτει πολύ σοβαρά τα μελίσσια, και ίσως παίζει καταλυτικό ρόλο στη μαζική εξαφάνιση μελισσιών παγκοσμίως. Μην ξεχνάμε ότι σε άλλες χώρες η καταστροφή που ζούν οι μελίσσοκόμοι είναι σχεδόν τρελή, ολόκληρα μελισσοκομεία εξαφανίζονται δίχως κάποιο λόγω!

 Όλα αυτά τα κύματα που ταξιδεύουν γύρω μας και είναι αόρατα στα μάτια μας, δεν είναι αόρατα στα μελίσσια, και μπορούν να αποπροσανατολίσουν μια μέλισσα πανεύκολα καθιστώντας αδύνατη την επιστροφή πίσω στη κυψέλη. Όπως καταλαβαίνεται αυτό σημαίνει θάνατος γι αυτήν εφόσον δεν θα μπορέσει ποτέ να εντοπίσει το σπίτι της! Και συνολικά για το μελίσσι ένας αργός θάνατος...



Σύμφωνα με το πείραμα που πραγματοποιήθηκε απο επιστήμονες, τοποθέτησαν δύο κινητά μέσα σε μια κυψέλη για 15 ημέρες έτσι ώστε να καταγράψουν τις αντιδράσεις και τις απώλειες του μελισσιού. Τα αποτελέσματα που σημειώθηκαν εξέπληξαν τους επιστήμονες!Οι μέλισσες ξαφνικά άρχισαν να γίνονται επιθετικές δίχως να γνωρίζουν τι ακριβώς τους φταίει. Μέσα σε λίγες ημέρες οι περισσότερες χάθηκαν και ο γόνος στη κυψέλη έπεσε δραματικά. Η βασίλισσα σταμάτησε να γεννά. Πάνω από το 50% του συνολικού πληθυσμού εξαφανίστηκε. Οι μέλισσες χάθηκαν στο δρόμο της επιστροφής στη κυψέλη...

Συνεπώς μετά από αυτή την έρευνα μπορούμε να διαπιστώσουμε την επιρροή που ασκεί η ακτινοβολία στην κοινωνία της μέλισσας. Μήπως όλη αυτή η ανθρώπινη δραστηριότητα έχει οδηγήσει στην παγκόσμια εξαφάνιση των μελισσών; Μήπως αυτός είναι ο σημαντικότερος παράγοντας που οι επιστήμονες θα πρέπει να προσέξουν; Όπως και να έχει όλοι θα πρέπει να δείξουν ενδιαφέρον διότι όπως είπε και ο μεγάλος επιστήμονας Άλμπερτ Αινσταιν "Εάν η μέλισσα εξαφανιστεί από την επιφάνεια της Γης, ο άνθρωπος δεν θα είχε περισσότερα από τέσσερα χρόνια για να ζήσει".

Υπάρχουν αρκετοί μελισσοκόμοι που αναρωτιούνται τι γίνετε με τα μελίσσια που βρίσκονται δίπλα σε κεραίες κινητές τηλεφωνίας, σε πυλώνες της ΔΕΗ, σε κατοικιμένη περιοχή κλπ. Σύμφωνα με την εμπειρία πολλών μελισσοκόμων, αν τα μελίσσια δεν βρίσκονται δίπλα στη κεραία και απέχουν αρκετά μέτρα 20 μέτρα, δεν μπορούν να επηρεαστούν τόσο απο την ακτινοβολία, η τουλάχιστον η επιρροή δεν είναι τόσο μεγάλη που να φαίνεται στα μάτια μας. Η έρευνα παραπάνω έγινε με κινητά μέσα στη κυψέλη, και η ακτινοβολία εκπέμπεται απευθείας μέσα στη κυψέλη, κάτι το οποίο μας βοηθά να καταλάβουμε τον τρόπο που δρά η ακτινοβολία στις μέλισσες μας...


Παγίδα για σερσέκια: Δείτε πως πιάστηκαν ζωντανά με δόλωμα!

$
0
0


Ένα κομμάτι κρέας για δόλωμα, και η παγίδα θα γεμίσει σκούρκους! Μπαίνουν από το κάτω μέρος και δεν ξανά βγαίνουν ποτέ!




Εγκατάλειψη της κυψέλης ή σμηνουργία; Πολύ περίεργο φαινόμενο. Γιατί συμβαίνει και πως αντιμετωπίζεται;

$
0
0



 Το σημερινό μας θέμα έχει να κάνει με το φαινόμενο της εγκατάλειψης της κυψέλης από ένα μελίσσι - της λιποταξίας, όπως εγωκεντρικά και με ανθρώπινους όρους ονομάζουμε συνήθως αυτό το φαινόμενο, εμείς οι μελισσοκόμοι. Και για να γίνουμε πιο σαφείς, ας θυμηθούμε ότι ο όρος αυτός χρησιμοποιείται μεταφορικά, για να δηλώσει την εγκατάλειψη κάποιων συντρόφων ή κάποιων κοινών σκοπών-προσπαθειών.


Στην περίπτωση όμως της εγκατάλειψης μιας κυψέλης από ένα μελίσσι, ούτε το ένα συμβαίνει, μα ούτε και το άλλο, αφού το μελίσσι σύσσωμο και από κοινού, εγκαταλείπει τη φωλιά του για λόγους που θα δούμε στην συνέχεια. Αφού όμως έτσι έχει επικρατήσει, θα συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε και εμείς αυτόν τον, όχι και τόσο εύστοχο, όρο. 

Πριν αρχίσουμε να παραθέτουμε τις πιθανές αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν το φαινόμενο της λιποταξίας, κρίνουμε σκόπιμο να διευκρινίσουμε πως ένα μελίσσι οδηγείται σε αυτή την απόφαση, όταν η ζωή του μέσα στην κυψέλη έχει αρχίσει να γίνεται από ανυπόφορη έως και επικίνδυνη, ακόμα και για αυτή την ίδια του την ύπαρξη.

Ένας πρώτος και πολύ συχνός λόγος εγκατάλειψης της κυψέλης από ένα μελίσσι, είναι η μεγάλη του προσβολή από βαρρόα. Σε μια τέτοια περίπτωση, το μελίσσι από ένστικτο, εγκαταλείπει την κυψέλη του και μαζί με αυτή και όλο τον προσβεβλημένο, από το ακάρι, γόνο του. Και καθώς γνωρίζουμε πως ο μεγαλύτερος πληθυσμός των βαρρόα που υπάρχει μέσα σε ένα μελίσσι, βρίσκεται μέσα στο γόνο, η εγκατάλειψη αυτή έχει σαν αποτέλεσμα το «γενναίο» ξεφόρτωμα του μεγαλύτερου μέρους του επικίνδυνου αυτού εχθρού των μελισσών. 

Επομένως, η μεθοδευμένη και αποτελεσματική αντιμετώπιση της βαρρόας από εμάς τους μελισσοκόμους, συντελεί, όχι μόνο στην εξασφάλιση της υγείας των σμηνών μας, μα και στην εξάλειψη του κινδύνου της λιποταξίας, από τα μελίσσια μας.

Ένας δεύτερος λόγος λιποταξίας των μελισσιών, είναι η πολύ έντονη παρουσία μυρμηγκιών κοντά στην κυψέλη. Καθώς τα μυρμήγκια είναι μικροσκοπικά και άτρωτα από τον δραστικό αμυντικό μηχανισμό των μελισσών, γίνονται μεγάλος μπελάς για τις μέλισσες, όταν ο πληθυσμός τους ξεπεράσει κάποια ανεκτά όρια.

Για την αντιμετώπιση των μυρμηγκιών κάποιοι μελισσοκόμοι έχουν εφεύρει διάφορες πατέντες, όπως η επάλειψη με γράσο των ποδαριών της βάσης, η τοποθέτηση πιάτων με νερό κάτω από τα πόδια, το ασβέστωμα του περίγυρου της κυψέλης κλπ. Αυτά όμως όλα είναι πολύ δύσκολο να εφαρμοστούν στην νομαδική μελισσοκομία, όπου το μόνο όπλο που έχουμε για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, είναι η γνώση και η σωστή επιλογή του  μελισσοκομείου μας.

Η έντονη παρουσία της αχερόντιας είναι επίσης ένας λόγος εγκατάλειψης της κυψέλης, αλλά και η επιδρομή σκούρκων - σερσενιών- όταν γίνεται ομαδικά και συντονισμένα μπορούν να προκαλέσουν το ίδιο αποτέλεσμα.

Σε περιόδους που εμφανιστεί παρατεταμένος λιμός σε ένα μελισσοκομείο, δηλαδή πέσει μεγάλη πείνα στα μελίσσια, τότε συμβαίνουν μια σειρά από συμπτώματα, όπως τα μικρά μελίσσια να εξασθενίζουν με γρήγορο ρυθμό και να δέχονται εισβολή από τα άλλα ισχυρότερα του μελισσοκομείου. Το μικρό μελίσσι, πολλές φορές μη μπορώντας να αμυνθεί αποτελεσματικά σε αυτά τα φαινόμενα της λεηλασίας επιλέγει το δρόμο της αναγκαστικής φυγής, ελπίζοντας να βρει κάπου αλλού ένα ασφαλέστερο και ποιο φιλόξενο περιβάλλον για να συνεχίσει τη ζωή του. 

Το φαινόμενο αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη τροφοδότηση των μελισσιών μας, κάτι που έχουμε υποχρέωση να κάνουμε έτσι και αλλιώς εμείς οι μελισσοκόμοι σε περιπτώσεις που εμφανίζεται λιμός. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε πως τις περισσότερες φορές τα μελίσσια μας φτάνουν σε αυτό το σημείο λόγω της δικής μας πλεονεξίας και απληστίας, που φτάνουμε στο σημείο να τους αφαιρούμε ακόμα και τα στρατηγικά αποθέματα μελιού που φροντίζουν να έχουν στον έμβρυοθάλαμο τους.

Μια άλλη συχνή αιτία λιποταξίας είναι η μεγάλη προσβολή της κυψέλης από τον κηρόσκορο. Όσοι από εμάς έχουμε βρεθεί αντιμέτωποι με αυτή την κατάσταση, μπορούμε να κατανοήσουμε για ποιο λόγο τα μελίσσια μας προτιμούν να εγκαταλείψουν το σπίτι τους, παρά να συνεχίσουν να ζουν σε ένα βρομερό και αποπνικτικό περιβάλλον. 

Και αυτή όμως την αιτία που προκαλεί το φαινόμενο της λιποταξίας, μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε, φροντίζοντας να μην αφήνουμε μέσα στις κυψέλες πλαίσια περισσότερα από όσα χρειάζονται πράγματι – δηλαδή από όσα πλαίσια πατούν οι μέλισσες, όπως λέμε -  τα μελίσσια μας. Η συχνή και επιμελής απολύμανση της κυψέλης, βοηθάει επίσης στην πρόληψη αυτού του φαινομένου.

Αφήσαμε για το τέλος την ποιο «άδικη» αιτία που προκαλεί το φαινόμενο της λιποταξίας. Την ονομάζουμε άδικη γιατί έχει να κάνει αποκλειστικά και μόνο με δικές μας λάθος επιλογές, και είναι έξω από κάθε φυσική διαδικασία, όπως είναι οι προηγούμενες αιτίες που ήδη περιγράψαμε.

Αναφερόμαστε στη χρήση μη εγκεκριμένων σκευασμάτων που αναδύουν έντονη οσμή ή ακόμα και η λάθος χρήση εγκεκριμένων σκευασμάτων. Η ανάμειξη θυμόλης σε ζυμάρια και η καταχρηστική χρήση αυτής της τακτικής για την αντιμετώπιση ασθενειών,  δημιουργεί πολύ δυσάρεστες συνθήκες διαβίωσης μέσα στον κλειστό χώρο της κυψέλης, ιδιαίτερα όταν το μελίσσι είναι δυνατό και έχει μεγάλο πληθυσμό.

Κλείνοντας να σημειώσουμε ότι τα φαινόμενα της λιποταξίας εμφανίζονται περισσότερο προς το τέλος του καλοκαιριού και το φθινόπωρο και λιγότερο την άνοιξη. Αυτό είναι και το βασικότερο στοιχείο που μπορεί να μας κάνει να υποψιαστούμε ότι μελίσσι που βλέπουμε κρεμασμένο κάπου εκεί γύρω στο μελισσοκομείο μας, ίσως να μην είναι ένα αφεσμός, μα ένα ταλαιπωρημένο μελίσσι μας που επέλεξε τη λύση  της φυγής προκειμένου να διασωθεί.

Αν διαπιστώσουμε δε πως το μελίσσι αυτό είναι πράγματι ένα μελίσσι που έχει λιποτακτήσει, καλά θα κάνουμε, αφού το μαζέψουμε, να αναζητήσουμε τους λόγους που προκάλεσαν αυτό το φαινόμενο και να το βάλουμε για λίγο σε καραντίνα - κάπως απόμακρα από τα άλλα μελίσσια μας και υπό στενή παρακολούθηση – μέχρις ότου βεβαιωθούμε πως η επανένταξή του στη δύναμη του μελισσοκομείου μας δεν εγκυμονεί κινδύνους για τα υπόλοιπα μελίσσια μας.

Επιμέλεια: Μανόλης Δερματης, ερευνητής μελισσοκόμος, συγγραφέας του βιβλίου "Η Ιστορία Μιας Βασίλισσας

Ο νέος οδηγός του ΕΦΕΤ για τις οικοτεχνίες και τους μελισσοκόμους

$
0
0


Ο ΕΦΕΤ εξέδωσε νέο οδηγό ορθής λειτουργίας για τις οικοτεχνίες παραγωγής τροφίμων.
Ως οικοτεχνίες ορίζονται χώροι όπου παράγονται και κατασκευάζονται τρόφιμα στον χώρο της αγροτικής εκμετάλλευσης ή της αγροτικής κατοικίας. Ως υπεύθυνος της  μονάδας τροφίμων της οικοτεχνίας ορίζεται ο επαγγελματίας αγρότης. Ο οδηγός μεταξύ άλλων αφορά προϊόντα όπως το μέλι και παράγωγα του μελιού οπότε ενδιαφέρει άμεσα τον Έλληνα μελισσοκόμο.

Ο ΕΦΕΤ αντιλαμβανόμενος την πρόκληση που παρουσιάζει η λειτουργία μιας οικοτεχνίας και η παρασκευή τροφίμων, επισημαίνει την αναγκαιότητα υψηλής υγιεινής και ασφάλειας για τα παραγόμενα τρόφιμα. Σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ ο υπεύθυνος οφείλει να συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις της νομοθεσίας των τροφίμων και κυρίως έχει την πρωταρχική ευθύνη για την υγιεινή και την ασφάλεια των τροφίμων που παράγει και διαθέτει στην αγορά. Η παραγωγή ασφαλών τροφίμων και η προστασία της υγείας του καταναλωτή, είναι υποχρέωση όλων των εργαζομένων σε μια επιχείρηση τροφίμων.

Απολύμανση πλαισίων με τον παραδοσιακό τρόπο

$
0
0


Δείτε πως απολυμαίνει ο μελισσοκόμος τα πλαίσια με τον παραδοσιακό παλιό τρόπο.
Να πούμε δύό λόγια για τις φωτογραφίες μας.Σε ένα χονδρό βαρέλι κομμένο στο δεύτερο στεφάνι του, πριν πάρει βράσει ρίχνουμε 1 κιλό υδροξείδιο του καλίου, ή καυστική ποτάσα όπως την ξέρουμε σε περίπου 80 κιλά νερό.Βάζουμε όσα πλαίσια σκεπάζονται από το νερό (που πρέπει να βράζει) κρατώντας τα με μια πηρούνα για 2-3 λεπτά (όπως βλέπουμε τον Κ.Διονύση στις φωτογραφίες παρακάτω).Η αλλαγή στο νερό και ποτάσα γίνετε όταν μαυρίσει το νερό.
Τέλος ξεπλένουμε καλά τα πλαίσια μας με καθαρό νερό και τα αφήνουμε κάπου να στεγνώσουν.
Πάντα με μάσκα και γάντια (αν και δεν το βλέπουμε από τον Κ.Διονύση).

























Το βάψιμο των κυψελών και μυστικά για να κρατάει πολλά χρόνια

$
0
0


Ένα από τα θέματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε εμείς οι μελισσοκόμοι, είναι με ποιο τρόπο θα προστατεύσουμε - μέσω κάποιας καλής βαφής - τις κυψέλες μας, που αποτελούν, ίσως, τον ποιο δαπανηρό εξοπλισμό του μελισσοκομείου μας, και που επί πλέον είναι αυτός που καταπονείται και περισσότερο, από κάθε άλλον. Ιδιαίτερα για τους νέους μελισσοκόμους, η επιλογή του τρόπου βαφής αποτελεί συνήθως μια πραγματική σπαζοκεφαλιά, με τα τόσα που λέγονται και γράφονται γύρω από αυτό το θέμα.

Σήμερα λοιπόν θα ασχοληθούμε διεξοδικά με αυτό το ζήτημα και θα περιγράψουμε όλους τους γνωστούς (?) τρόπους βαφής των κυψελών μας, αποκαλύπτοντας τα συν και τα πλην του καθενός από αυτούς. Πριν όμως να προχωρήσουμε στην περιγραφή αυτών των τρόπων βαφής, καλό θα είναι να απαντήσουμε στο εξής κρίσιμο ερώτημα: Τι εννοούμε, όταν λέμε «καλή βαφή»?

Εννοούμε μια βαφή που να κάνει σχεδόν αθάνατες τις κυψέλες μας?
Εννοούμε μια βαφή που να εφαρμόζεται εύκολα και γρήγορα?
Εννοούμε μια βαφή που να είναι φτηνή?
Εννοούμε μια βαφή που να μην είναι επικίνδυνη για την υγεία μας, το περιβάλλον και για τις μέλισσες?
Εννοούμε μια βαφή που το φρεσκάρισμά της, τα επόμενα χρόνια, θα γίνεται εύκολα?
Ή μήπως εννοούμε μια βαφή που δεν θα μας «απαγορεύει» στο μέλλον να αλλάξουμε τρόπο και υλικά και να πάμε σε κάποια άλλη εφαρμογή, αν έτσι αποφασίσουμε?

Από τις απαντήσεις που θα δώσουμε σε όλα αυτά τα ερωτήματα, θα κριθεί και ο τρόπος που θα αποφασίσουμε να βάψουμε «εξωτερικά» τις κυψέλες μας. Και το διευκρινίζουμε αυτό, γιατί οι κυψέλες των μελισσών δεν χρειάζονται προστατευτικό βάψιμο στο εσωτερικό τους. 

Τη δουλειά αυτή  την αναλαμβάνουν να την κάνουν οι ίδιες οι μέλισσες, που στεγανοποιούν και απολυμαίνουν τις εσωτερικές επιφάνειες με τη χρήση της πρόπολης που, όπως είναι γνωστό, την παράγουν από τη συλλογή ρητινωδών εκκρίσεων κάποιων φυτών, που στη συνέχεια αναμειγνύουν με κερί, γύρη, ένζυμα και άλλες ουσίες. Το αποτέλεσμα είναι το παράγωγο αυτό των μελισσιών, να έχει δραστικές μικροβιοκτόνες ιδιότητες και να αποτελεί ένα άριστο «συντηρητικό» και στεγανωτικό υλικό.

Να αναφέρουμε ακόμα, πως, ειδικά  για τις καινούργιες κυψέλες, ανεξάρτητα από το τρόπο βαφής που θα επιλέξουμε, είναι απαραίτητο να κάνουμε κάποια προεργασία στις «παρθένες», εξωτερικές, ξύλινες επιφάνειες τους. Κατ αρχάς καίμε με φλόγιστρο όλους τους ρόζους και τις χαραμάδες που έχουν ρετσίνια. Απομακρύνουμε τους ρόζους που κουνιούνται και στη θέση τους βάζουμε ξύλινες τάπες. Στη συνέχεια στοκάρουμε τα σημεία αυτά και αφού στεγνώσει ο στόκος τα περνάμε ένα γιαλοχαρτάρισμα.

Πολλοί κατασκευαστές έχουν ήδη κάνει, στα σώματα των κυψελών, αυτή την προεργασία και έτσι μας απαλλάσσουν από αυτή τη φάση κατεργασίας. Αλλά και οι κυψέλες που είναι φτιαγμένες από κόντρα πλακέ θαλάσσης, δεν χρειάζονται όλη αυτή τη φασαρία.

Μετά από όλες αυτές τις διευκρινήσεις, ας ξεκινήσουμε την παρουσίαση των ποιο γνωστών τρόπων βαψίματος των κυψελών.

ΒΑΦΗ ΜΕ ΠΑΡΑΦΙΝΗ.
Η παραφίνη είναι ένα χημικό παράγωγο του πετρελαίου που έχει υποστεί κατάλληλη επεξεργασία και έχει χαρακτηριστεί «ουδέτερη», από πλευράς τοξικότητας.
Στο εμπόριο κυκλοφορεί σε πλάκες, που όταν θερμανθούν υγροποιούνται και στη συνέχεια η εφαρμογή της μπορεί να γίνει είτε με πινέλο, είτε με εμβάπτιση. 

Για να γίνει η εφαρμογή με εμβάπτιση, που είναι και η πιο συνηθισμένη, απαιτείται κάποιος «ειδικός εξοπλισμός», που συνίσταται από ένα σιδερένιο κουτί διαστάσεων 40Χ60Χ60 εκατοστά ύψος, που επικάθεται πάνω σε μια μεγάλη εστία γκαζιού. Απαιτείται ακόμα μια ιδιοσυσκευή από στραντζαριστά για την καταβύθιση των κυψελών μέσα στην παραφίνη.

Οι πλάκες της παραφίνης τοποθετούνται μέσα σιδερένιο κουτί και αφού θερμανθούν και λιώσουν, γίνεται η εμβάπτιση των σωμάτων για 3-5 λεπτά σε θερμοκρασία περίπου 170οC.
Η παραφίνη δεν χρωματίζει το ξύλο. Υπάρχουν όμως ιδικές χρωστικές που μπορούν να διαλυθούν μέσα σε αυτή, όταν βρίσκεται σε υγρή κατάσταση.

Πλεονεκτήματα:
  • Πετυχαίνει το απόλυτο κλείσιμο όλων των αρμών και των χαραμάδων της κυψέλης με αποτέλεσμα την αποτελεσματική καταπολέμηση του κηρόσκορου, αφού δεν βρίσκει μέρος να εναποθέσει τα αυγά του.
  • Δημιουργεί ένα κάλυμμα απομόνωσης της υγρασίας, έξω και μέσα. (?).
  • Προσφέρει σχετική θερμομόνωση στις κυψέλες.
  • Χαρίζει μακροζωία στις κυψέλες.

Μειονεκτήματα:
  • Απαιτεί ειδικό εξοπλισμό.
  • Εγκυμονεί κινδύνους ανάφλεξης και αυτανάφλεξης (πάνω από του 200οC)
  • Απαιτεί εμπειρία.
  • Έχει σχετικά μεγάλο κόστος εφαρμογής..
  • Καλύπτει και το εσωτερικό των κυψελών, κάτι που όπως αναφέρουμε πιο πάνω δεν χρειάζεται και δεν πρέπει να γίνεται.


ΒΑΦΗ ΜΕ ΛΙΝΕΛΑΙΟ:
Το λινέλαιο είναι ένα λάδι φυτικής προέλευσης, απόλυτα ασφαλές στη χρήση του.
Εφαρμόζεται με πινέλο σε θερμοκρασία δωματίου, ή κατόπιν θέρμανσης σε υψηλότερες θερμοκρασίες για καλύτερη επίστρωση και απορρόφηση από το ξύλο. Περνάμε δυο χέρια τις εξωτερικές επιφάνειες της κυψέλης, αφού όμως έχουμε ρίξει ανάλογη ποσότητα στεγνωτικού μέσα στη μάζα του λινελαίου.
Το δεύτερο χέρι το περνάμε αφού έχει στεγνώσει καλά το πρώτο και για να γίνει αυτό απαιτούνται αρκετές ημέρες. Στη συνέχεια βάφουμε ένα  χέρι  Μίνιο και όταν στεγνώσει και αυτό, περνάμε ένα χέρι υπόστρωμα (βελατούρα) και κατόπιν δυο χέρια λαδομπογιά (ριπολίνη).

Πλεονεκτήματα:
  • Οι κυψέλες διατηρούνται για αρκετά χρόνια σε καλή κατάσταση.
  • Βάφονται μόνο οι εξωτερικές επιφάνειες.

Μειονεκτήματα:
  • Η εφαρμογή αυτή απαιτεί πολλά υλικά, άρα έχει και μεγάλο κόστος.
  • Θέλει πολύ χρόνο και πολλές εργατοώρες.
  • Τα στεγανωτικά που χρησιμοποιούνται για το λινέλαιο, περιέχουν μεταλλικά άλατα του μαγγανίου, του κοβαλτίου και του σιδήρου, που είναι επιβλαβή, όταν τα εισπνέουμε.
  • Το καλό μίνιο του μολύβδου, είναι αποδεδειγμένα καρκινογόνο.
  • Οι βελατούρες, οι ριπολίνες και γενικά όλες τις αλκυδικές λαδομπογιές αλλά και τα συντηρητικά και τα βερνίκια ξύλου που αραιώνονται με white spirit, νέφτι, και διαλυτικό νίτρου, περιέχουν ξυλόλιο, τολουόλιο, και άλλους οργανικούς αρωματικούς διαλύτες,  αρκετοί από τους οποίους είναι αποδεδειγμένα καρκινογόνοι.
  • Να αναφέρουμε ακόμα πως τα παραπάνω χρώματα δεν έχουν καμία ελαστικότητα, έχουν μηδενική διαπερατότητα υδρατμών και εγκλωβίζουν την υγρασία σαπίζοντας το ξύλο σταδιακά. Με το πέρασμα του χρόνου σκληραίνουν, σπάνε και ξεφλουδίζουν. Επιπλέον επιβαρύνουν την υγεία των μελισσών αλλά και των μελισσοκόμων, λόγω της περιεκτικότητας σε διαλύτες και ειδικά πρόσμικτα.
  • Σε περίπτωση φρεσκαρίσματος, απαιτείται προεργασία. (ξύσιμο, στοκάρισμα κλπ)


ΒΑΦΗ ΜΕ ΕΛΑΣΤΟΜΕΡΗ ΜΟΝΩΤΙΚΑ.
Είναι τα υδατοδιαλυτά εκείνα στεγανωτικά που μονώνουμε τις ταράτσες  Οι μπογιές αυτές έχουν άριστη πρόσφυση και στο ξύλο, όπως σε κάθε πορώδη επιφάνεια. Παρέχουν άριστη θερμομόνωση και υγρομόνωση. Είναι πολύ πηχτές και αραιώνονται με νερό.
Ξεκινάμε την εφαρμογή περνώντας χωρίς καμία αραίωση, μόνο τις ενώσεις των κυψελών..
Όταν στεγνώσει αυτή η επίστρωση, κάτι που συμβαίνει γρήγορα, περνάμε το πρώτο χέρι, αφού προηγουμένως έχουμε αραιώσει πολύ το υλικό με νερό. Αυτή η επίστρωση λειτουργεί σαν αστάρι.
Αφού στεγνώσει και αυτή η επίστρωση, περνάμε άλλα 3-4 χέρια με πηχτή μπογιά (10% αραίωση)

Πλεονεκτήματα:
  • Χρησιμοποιούμε ένα μόνο υλικό για όλα τα χέρια βαψίματος.
  • Έχει σχετικά χαμηλό κόστος – στοιχίζει  4 με 5ευρω/κιλό.
  • Ο συνολικός χρόνος στεγνώματος δεν υπερβαίνει το δεκάωρο σε καλές θερμοκρασίες. 
  • Είναι εντελώς άοσμο (υδατοδιαλυτό) και δεν έχει επικίνδυνες αναθυμιάσεις κατά την ώρα του βαψίματος
  • Έχει μεγάλη πρόσφυση και μεγάλη επικαλυπτικότητα.
  • Έχει ελαστικότητα που τη διατηρεί για αρκετά χρόνια, αντέχοντας στις διαστολές και συστολές του ξύλου .
  • Είναι πολύ καλό θερμομονωτικό και υγρομονωτικό υλικό.

Μειονεκτήματα:
  • Δεν μπορούμε να βάψουμε τα χείλη (σόκορα)  των κυψελών μας, γιατί τον πρώτο καιρό κολλάνε. Το ίδιο συμβαίνει και κατά τη βαφή, αν τοποθετήσουμε το ένα πάτωμα πάνω στο άλλο.
  • Δεν δίνει καλή εμφάνιση – αν μας ενδιαφέρει.
  • Αν η εξωτερική πλευρά της κυψέλης πληγωθεί κάπου και γδαρθεί η μπογιά, τότε υπάρχει κίνδυνος να εισχωρήσει από αυτό το σημείο υγρασία και να διαποτίσει τη γύρω επιφάνεια που δεν θα μπορέσει να την αποβάλει, λόγω ακριβώς της απόλυτης στεγανώτητας που προσφέρει αυτή η εφαρμογή.
  • Σε περίπτωση που στο μέλλον, θελήσουμε να εφαρμόσουμε κάποιον άλλο τρόπο βαφής, τότε απαιτείται αφαίρεση του παλιού υλικού, που γίνεται με φλόγα ή με εμβάπτιση σε ...παραφύνη.

ΒΑΦΗ ΜΕ ΥΔΑΤΟΔΙΑΛΥΤΑ ΑΚΡΥΛΙΚΑ ΧΡΩΜΑΤΑ
Τα χρώματα αυτά αραιώνονται με νερό και η εφαρμογή τους είναι πανεύκολη. Δεν περιέχουν βαρέα μέταλλα, θεωρούνται υποτοξικά, δουλεύονται εύκολα και στεγνώνουν γρήγορα.
Περνάμε στην αρχή ένα χέρι ακρυλικής υδατοδιαλυτής βελατούρας και αφού στεγνώσει περνάμε δυο χέρια ακρυλικής ριπολίνης νερού.

Πλεονεκτήματα:
  • Είναι άοσμο (κατάταξη Α+), υδατοδιαλυτό, εύκολο στην εφαρμογή και φιλικό στις μέλισσες και στο μελισσοκόμο.
  • Έχει πολύ καλή καλυπτικότητα
  • Είναι ανθεκτικό στη βροχή μετά από 1 ώρα και μπορούμε να περάσουμε 2 χέρια την ίδια μέρα, γιατί στεγνώνει γρήγορα.
  • Προσφέρει άριστη εμφάνιση, εξαιρετικές αντοχές σε αντίξοες καιρικές συνθήκες, όπως οι ηλιακές ακτίνες UV, η βροχή, ο παγετός και οι υψηλές ή οι χαμηλές θερμοκρασίες.
  • Έχει ικανοποιητικό χρόνο ζωής
  • Ρυθμίζει την υγρασία του ξύλου, αφήνοντας το να αναπνέει.
  • Έχει εξαιρετική πρόσφυση στο ξύλο και αρκετά καλή στις γαλβανιζέ επιφάνειες,
  • Υπάρχει σε χιλιάδες αποχρώσεις.
  • Έχει λογικό κόστος εφαρμογής (4-5 ευρώ / κιλό)
  • Η κυψέλη βάφεται μόνο εξωτερικά.

Μειονεκτήματα:
  • Απαιτεί κάθε 3-4  χρόνια ένα πέρασμα για φρεσκάρισμα των ιδιοτήτων της, χωρίς όμως κάποια ειδική προεργασία.
Ολοκληρώνοντας το άρθρο μας αυτό, γίνεται φανερό πως ανάλογα με την απάντηση που έχουμε δώσει στο αρχικό μας ερώτημα : «τι θεωρούμε καλή βαφή?», θα επιλέξουμε και τον τρόπο βαφής που βρίσκεται πιο κοντά στις δικές μας προτεραιότητες.

Θα πρέπει όμως να επισημάνουμε πως, κατά τη γνώμη μας, οι νέοι μελισσοκόμοι που δεν έχουν ούτε ανάλογη εμπειρία, ούτε κατάλληλο εξοπλισμό, θα πρέπει να ξεκινήσουν εφαρμόζοντας μια από τις δυο τελευταίες μεθόδους, που δεν εγκυμονούν κανένα κίνδυνο ασφάλειας ή υγείας, ούτε για τους ίδιους, ούτε για τις μέλισσες, μα ούτε και για το περιβάλλον.

Τέλος θα πρέπει να διευκρινίσουμε πως για τα καπάκια και  για τις βάσεις των κυψελών, μπορούμε ναεφαρμόσουμε έναν από τους πιο πάνω τρόπους βαφής, που δεν είναι απαραίτητο να είναι ίδιος με αυτόν της βαφής των σωμάτων, αν κρίνουμε ότι έτσι μας βολεύει και ότι έτσι προσφέρουμε καλύτερη προστασία στα μέρη αυτά!
Επιμέλεια: Μανόλης Δερματης, ερευνητής μελισσοκόμος, συγγραφέας του βιβλίου "Η Ιστορία Μιας Βασίλισσας"


Κλείστε τα πορτάκια από τις κυψέλες πριν να είναι αργά...

$
0
0


Πρόκειται για ένα εχθρό της μέλισσας που ούτε φαντάζεστε πόσο μεγάλο πρόβλημα μπορεί να δημιουργήσει. Επαγελματίες μελισσοκόμοι μιλούν στην Ορεινή Μέλισσα και κάνουν λόγω για τεράστιες νυχτοπεταλούδες - αχερόντιες όπως ονομάζονται - οι οποίες μπάινουν στην κυψέλη, αναστατώνουν τα μελίσσια τη νύχτα, κλέβουν το μέλι και μπορούν να οδηγήσουν ακόμα και σε οριστική εγκατάλλειψη της κυψέλης. Το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο σε όσες κυψέλες λείπουν τα πορτάκια, και τα μελίσσια είναι μικρά σε πλυθησμό αδυνατώντας να υπερασπιστούν τον χώρο τους.

Το πρόβλημα παρουσιάζεται στους μελισσοκόμους τον Αύγουστο και κορυφώνεται το Φθινόπωρο όπου οι πεταλούδες στρεσσάρουν με τις επισκέψεις τους τα σμήνη, και μπορεί να τα οδηγήσουν σε "σμηνουργία"που ουσιαστικά δεν είναι σμηνουργία αλλά λιποταξία.



Όλα ξεκινούν τα βράδια, τότε που επικρατεί απόλυτη ησυχία και οι μέλισσες είναι συγκεντρωμένες στις εσωτερικές εργασίες της κυψέλης, όπως ταίσμα του γόνου, καθαριότητα, ρύθμιση θερμοκρασίας κλπ. Ξαφνικά τεράστιες πεταλούδες σε μήκος όσο ένα δάχτυλο περίπου, εισβάλλουν στη κυψέλη, και μόλις το καταλάβουν οι μέλισσες δημιουργείτε τεράστια αναστάτωση. Το μελίσσι πάνω στο πανικό επιτίθεται στις πεταλούδες, οι οποίες τις περισσότερες φορές διαφεύγουν, κλέβοντας συνολικά έως και μια κουταλιά του γλυκού μέλι. Όσο και αν φαίνεται παράξενο η απώλεια σε μέλι μπορεί να είναι πολύ μεγάλη! Όταν ο μελισσοκόμος βρεί έστω και ένα πτώμα, απο τέτοια πεταλούδα στη κυψέλη, αυτό σημαίνει ότι υπάρχει σημαντική προσβολή τα βράδια!

Η πεταλούδα αυτή εμφανίζεται μόνο στο κάμπο και όχι στο βουνό. Λόγω της μεταμόρφωσης της που διαρκεί πολύ καιρό εμφανίζεται αργά το Καλοκαίρι, και αυτό είναι καλό, διότι μπορούμε να έχουμε ανοιχτά τα πορτάκια των κυψελών μας για ένα διάστημα!

Μόλις κάνουν την εμφάνιση τους οι πεταλούδες, ακόμα και τον Ιούλιο πολλές φορές, ο μελισσοκόμος πρέπει να πάρει άμεσα μέτρα. Η λύση είναι να μικρίνουμε τις εισόδους και να τοποθετήσουμε τα πορτάκια που είμαστε εφοδιασμένοι! Αν έχουμε πλαστικές, βάζουμε τα γνωστά πλαστικά πορτάκια (εγω έχω της anel και κάνουν άριστη δουλειά) αν έχουμε ξύλινες προτιμούμε τα μεταλλικά, τα οποία δεν επιτρέπουν να περάσει πεταλούδα σε καμία περίπτωση. Απο τα ξύλινα πάλι δεν χωράνε αλλά έχω δεί σε κυψέλες να έχει περάσει πεταλούδα μέσα, οπότε δεν είναι σίγουρη λύση! Ξέρετε η πεταλούδα μπαίνει με άδεια κοιλιά, και όταν πάει να βγεί, την πατάει! Η κοιλιά είναι γεμάτη μέλι, και δεν χωρά να περάσει απο εκεί που μπήκε!

Το εντυπωσιακό με αυτή τη πεταλούδα έιναι ότι φέρει στο θώρακα της (όταν είναι ζωντανή) μια νεκροκεφαλή, η οποία κιόλας μας γνωστοποιεί ότι πρόκειται για το είδος acherontia atropos και όχι κάποιο άλλο. Είναι η μόνη πεταλούδα που έχει το θάρρος να πλησιάσει και να μπεί να κλέψει μέλι απο τις μέλισσες. Όπως όλες οι πεταλούδες έτσι και η αχερόντια τρέφεται με νέκταρ, αλλά πάντα ψάχνει την εύκολη λύση. Όσο περισσότερη ξηρασία έχει και δεν δίνει μέλι η φύση τόσο πιο θαραλλέες γίνονται αυτές οι πεταλούδες.

5 λόγοι γρήγορης πτώσης του πλυθησμού του μελισσιού

$
0
0


1. Νοσεμίαση
Πρόκειται για μια ασθένεια που δεν φαίνεται εύκολα στα μελίσσια, και μπορεί να υποβόσκει, να σκοτώνει τις μέλισσες με αποτέλεσμα να πέφτει ο πλυθησμός και εμείς να μην γνωρίζουμε τίποτα. Συνήθως ο πιο εύκολος τρόπος να εντοπίσουμε την ασθένεια, είναι η μείωση του πλυθησμού, για παράδειγμα όταν έχουμε ένα 7άρι μελίσσι και ξαφνικά έχει καταλήξει με 3 πλαισιάκια, και συμβαίνει σε αρκετά μελίσσια. Η νοζεμίαση ταλαιπωρεί τα μελίσσια τις περιόδους που έχει υγρασία, βροχές και κλείνονται μέσα, χωρίς να λειτουργεί το έντερο τους, δηλαδή να μην ενεργούνται. Τέτοιες εποχές είναι κυρίως το Χειμώνα το Φθινόπωρο αλλά και νωρίς την Άνοιξη. Ο μελισσοκόμος που θέλει να απαλλαχθεί με μεγάλη αποτελεσματικότητα απο τη νοζεμίαση, μπορεί να κάνει πρόληψη δίνοντας σιρόπι με θυμόλη μια φορά την Άνοιξη και μια φορά το Φθινόπωρο! Περισσότερα για τη πρόληψη εδώ


2. Βαρρόα
Αυτός είναι ο χειρότερος εχθρός, που μπορεί να δημιουργήσει τεράστιες απώλειες! Μεταδίδοντας διάφορες ασθένειες η βαρρόα θεωρείτε ο φονέας των μελισσιών μας. Μπορεί να οδηγήσει σε πτώση του πλυθησμού - εφόσον οι μέλισσες ζούν πολύ λιγότερο - μείωση του γόνου, νεκρό γόνο, σηψηγονίες, ασκοσφαίρωση, νοζεμίαση, και ότι άλλο πάει ο νούς. Μελίσσι με βαρρόα είναι πολύ αδύναμο και επιρρεπής σε όλες τις ασθένειες τα μικρόβια τους μικροοργανισμούς και τα βακτήρια! Δεν είναι καθόλου παράξενο να χάνονται μελίσσια λόγω της βαρρόα, αλλά το πιο συχνό είναι τα αδύναμα μελίσσια και η πτώση του πλυθησμού, ειδικά το φθινόπωρο που τα μελίσσια βάζουν την δύναμη τους να αναπτυχθούν, και έχουν υψηλή προσβολή απο ακάρια.

3. Το μελίσσι κλειστηκε απο κακό καιρό στα βουνά και στρεσαρίστηκε.
Είναι συχνό να πέσει ο πλυθησμός του μελισσιού απο έντονο στρές και πείνα, όταν το κλείνει ο καιρός. Μετά απο πολυήμερη βροχόπτωση και κακοκαιρία τα μελίσσια μειώνουν δραματικά την εκτροφή του γόνου, δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν, στρεσσάρονται αδυνατίζουν και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να βρίσκουμε μικρότερα μελίσσια. Πολύ μικρότερα. Για παράδειγμα έχουμε τον Μάρτιο ένα 7άρι μελίσσι, και επειδή επι 15 μέρες βρέχει, αρχές απριλίου αντί να πάρει δεύτερο πάτωμα είναι 5 πλαίσια. Το έχουμε δεί να συμβαίνει και αυτό σε δύσκολες χρονιές! Άλλο παράδειγμα στον έλατο, πιάνει κρύο τα μελίσσια δεν πετάνε, δεν υπάρχει τροφή, και έχουμε γρήγορη μείωση πλυθησμού

4. Ξηρασία και ελλειψη τροφης
Έντονη έλλειψη γύρης και νέκταρος λόγω ξηρασίας μπορούν να οδηγήσουν τα μελίσσια σε μείωση πλυθησμού. Η βασική τροφή του γόνου είναι η γύρη και το νέκταρ, και χωρίς αυτά τα δύο τα μελίσσια δεν αναπτύσσονται. Νέες μέλισσες δεν γεννιούνται οι παλιές ψωφάνε, συνεπώς είναι απολύτως φυσικό να βρούμε μικρότερα μελίσσια.

4. Κακοί χειρισμοί
Σε αυτό το τομέα υπάρχουν τόσα πολλά που πρέπει να πω, που δεν θα με έφταναν 10 σελίδες. Καταρχήν μελίσσια που γίνονται με τροφοδοσία, και πολύ ταίσμα, αδυνατίζουν αργότερα πολύ εύκολα. Δηλαδή αν οι μέλισσες σε μικρή ηλικία τρώνε ζάχαρη αντι για μέλι, ζούν λιγότερο, δηλαδή αντί για 50 μέρες ζούν 30 - μπορεί και λιγότερο. Αυτό σημαίνει ότι τα υπερ-τροφοδοτημένα μελίσσια ξεφουσκώνουν απο θέμα πλυθησμού απότομα, και ίσως ο μελισσοκόμος απωρήσει το γιατί. Άλλος κακός χειρισμός είναι οι σφήνα μέσα στον γόνο. Δεν σπάμε τον γόνο στα μικρά μελίσσια για κανένα λόγο, δίνουμε τροφούλα, φροντίζουμε να έχουν και ανθοφορία και περιμένουμε να αναπτυχθούν. Σπάζοντας τον γόνου του μελισσιού μπορούμε να έχουμε αντίστροφα αποτελέσματα πολλές φορές.

5. Φυτοφαρμακα.
Αυτός είναι ένας ύπουλος εχθρός που μπορούμε να τον καταλάβουμε εύκολα απο τις νεκρές μέλισσες στην είσοδο του μελισσιού. Ένα μελίσσι κατευθείαν μετά απο δηλητηρίαση χάνει το μεγαλύτερο μέρος απο συλλέκτριες, πέφτει ο πλυθησμός. Δεν υπάρχει χειρότερο συναίσθημα. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να αλλάξουμε περιοχή, αλλά και αυτό δεν ενδείκνυται εφόσον πρέπει να περάσει απο το στάδιο του στρέσ το μελίσσι μας. Αν η δηλήτηρίαση δεν είναι μεγάλη το μελίσσι ανακάμπτει γρήγορα. Ένας λόγος που βρίσκουμε μισά τα μελίσσια λοιπόν είναι τα φυτοφάρμακα, τα οποία στις μέρες μας πέφτουν όλες τις εποχές, και όλες τις περιόδους, οπότε μεγάλη προσοχή.

Χτίσιμο νέων κηρηθρών τον Αύγουστο

$
0
0


Γίνεται να χτίσουμε νέες κηρήθρες τον Αύγουστο, δηλαδή την εποχή που τα μελίσσια αρχίζουν να πέφτουν από θέμα ανάπτυξης; Αν μετακινήσω τα μελίσσια σε μια καλή ανθοφορία μέσα στο Καλοκαίρι, πχ τα τριφύλλια η το περδικάκι στο βουνό, γίνεται να χτίσουν όπως και την Άνοιξη; Φίλες και φίλοι μελισσοκόμοι δεν είναι και τόσο απλό το θέμα όσο φαίνεται. Οι μέλισσες για να προχωρήσουν σε μια ενέργεια χρειάζονται να τηρούνται κάποιες προυποθέσεις. Πχ όταν συμβαίνει σμηνουργία, χρειάζεται αυθονία σε τροφές, πολύ πλυθησμό, πολύ γόνος και η προετοιμασία ξεκινάει περίπου 20 μέρες πριν. Όσον αφορά το κτίσιμο των κηρηθρών, πάλι δεν συμβαίνει τυχαία. Για να χτίσουν οι μέλισσες, χρειάζονται να είναι σε φάση ανάπτυξης, να υπάρχει μπόλικος γόνος - νιώθουν τις φερομόνες του - σωστή θερμοκρασία 20 έως 30 και φυσικά να υπάρχει νεκταροέκκριση! Δηλαδή για να βρεθεί ένα μελίσσι να χτίζει σωστά και γρήγορα κηρήθρες πρέπει να είναι σωστά προετοιμασμένο στη κατάλληλη εποχή!


Όπως καταλαβαίνουμε η ιδανική εποχή που τηρούνται όλες οι προυποθέσεις για να χτισούν πολλές κηρήθρες είναι η Άνοιξη. Το Καλοκαίρι το πιο όψιμο χτίσιμο κηρηθρών γίνεται σε όσους πηγαίνουν μελίσσια στη Καστανιά. Όποιος δεν πάει Καστανιά απο τον Ιούνιο κιόλας, αρχίζει να πέφτει ο πλυθησμός να μικραίνουν τα μελίσσια, και φυσικά ένα μελίσσι που μικραίνει δεν χτίζει νέες κηρήθρες. Αντιθέτως όταν έχουμε γόνο, νεκταροέκκριση, και αύξηση πλυθησμού, νέο πλυθησμό, ορεξάτες συλλέκτριες έχουμε φούλ χτίσιμο!

Μια άλλη περίπτωση, αλλιώτικη είναι οι ανοιξιάτικες και καλοκαιρινές παραφυάδες. Αυτές μόλις βρούν την κατάλληλη ευκαιρία, δηλαδή γύρη και νέκταρ, η ακόμη και υποκατάστατο που ταίζει ο μελισσοκόμος, ζορίζουν απίστευτα τον πλυθησμό να χτίσει κηρήθρες και να επεκταθεί το μελίσσι, όσο προλαβαίνει για να μεγαλώσει μέχρι να έρθει ο Χειμώνας. Οι μικρές παραφυάδες χτίζουν πιο αργά, και όσος περισσότερος γόνος υπάρχει τόσο καλύτερα αποτελέσματα θα δούμε. Συνήθως για να έχουμε χτίσιμο στα νέα μας μελίσσια, αφήνουμε μια δίκιλη τροφή επάνω, ειδικά όταν δεν υπάρχει τόσο δυνατή ανθοφορία για να τα κρατήσει.

Τώρα για τον Αύγουστο...
Ο αύγουστος είναι μια πολύ ξερική και άνυδρη περίοδος για τα μελίσσια. Οι κύριες ανθοφορίες - μελιτοφορίες που συναντάμε είναι το πεύκο, το τριφύλλι, το περδικάκι. Το πεύκο λόγω ότι δίνει μόνο μέλι και όχι γύρη δεν επιτρέπει τα μελίσσια να χτίσουν. Και εφόσον δεν υπάρχει γύρη ο γόνος μειώνεται, άρα χωρίς ανάπτυξη πάλι τα μελίσσια δεν χτίζουν.

Σε γενικές γραμμές τον Αύγουστο τα μελίσσια δεν χτίζουν. Ακόμα και σε ανθοφορία να πάνε επειδή βρίσκονται στη φάση "απώλειας πλυθησμού"κουρασμένα, η ξηρασία δεν επιτρέπει νεκταροέκκριση στα φυτά δεν γίνονται νέες κηρήθρες. Η περίοδος που έχουμε μια "μικρή άνοιξη"είναι το φθινόπωρο και η καλύτερη επιλογή για να έχουμε ανάπτυξη και πλέξιμο νέων κηρηθρών είναι η σουσούρα, η φθινοπωρινή ερείκι όπως ονομάζεται. Τότε τα μελίσσια έχουν μια καλή ευκαιρία να αυξήσουν πλυθησμούς και να ολοκληρώσουν τον κύκλο πριν έρθει το ξεχειμώνιασμα...

Συνεπώς για τα μελίσσια δεν είναι μόνο η νεκταροέκκριση, αλλά και η εποχή! Τα μελίσσια για να ανοιχτούν να ρίξουν γόνους να χτίσουν χρειάζονται να βλέπουν και μπροστά τι έρχεται, και η μόνη εποχή που μπορεί να τους το εγγυηθεί αυτό είναι η Άνοιξη. Οποιαδήποτε άλλη εποχή έχουμε πιο φτωχά πράγματα, και αυτό το έχουν μάθει εδώ και εκατομμύρια χρόνια οι μέλισσες, προκειμένου να επιωβιώνουν με τεράστια επιτυχία κάθε χειμώνα!

Πότε γίνονται οι πιο καλές βασίλισσες και πως παράγονται οι μάνες διπλού εμβολιασμού...

$
0
0
Γράφει ο μελισσοκόμος Βασίλης Καλαμιώτης...
Mανες διπλού εμβολιασμού
Aπό καιρό ήθελα να κάνω μια αναφορά στον διπλό εμβολιασμό που κάνω για παραγωγή των βασιλισσών μου . όπως όλοι γνωρίζουμε οι καλύτερες μάνες είναι αυτές που το μελίσσι κάνει για να αντικαταστήσει μια γριά η μη καλή μάνα δηλ. το κελί αντικατάστασης όπου οι μέλισσες με περίσσια αγάπη και φροντίδα αλλά και με άφθονο βασιλικό πολτό αναμένουν την γέννηση της νέας βασίλισσας που θα αναλάβει να διατηρήσει το μελίσσι δυνατό και παραγωγικό. Οι συνθήκες που επικρατούν φροντίζουν οι μέλισσες να είναι ιδανικές ( γύρη - μέλι - θερμοκρασία κλιπ) και αυτό πρέπει να φροντίσουμε και εμείς για να βγάλουμε προσεγμένες καλοταϊσμένες βασίλισσες , φροντίζουμε να έχουμε πολύ πληθυσμό και να υπάρχει σε αφθονία ζυμάρι η βανίλια γυρεοπιτα και σιρόπι. Τον διπλό εμβολιασμό των κάνουμε για να δώσουμε την δυνατότητα στην νεαρή βασιλοπούλα να τραφεί με άφθονο πολτό και να βάλει γερες βάσεις για την μετέπειτα ζωή της στην Κυψέλη μας






αφου κανουμε τον πρωτο εμβολιασμο παμε σε 72 ωρες και αφαιρουμε την υπαρχουσα λαβρα

το κελι οπως θα δουμε και στις φωτο ειναι γεματο με βασιλικο πολτο . στην συνεχεια παιρνουμε ενα νεο αυγο

(εδω ειναι λιγο μεγαλυτερο χαρην της φωτογραφιας) και το τοποθετουμε προσεκτικα μεσα στο κελι που ειχει ηδη αρκετο βασιλικο πολτο

προσεχοντας να μην το βυθισουμε στον πολτο γιατι θα πνιξουμε την λαβρα.


αφού βάλουμε σε όλα τα κελιά νέα αβγά ξανατοποθετουμε το τελάρο στο μελίσσι και αυτό θα αναλάβει τα υπόλοιπα


μην ξεχάσουμε να δώσουμε στο μελίσσι όπως είπαμε παραπάνω ζυμάρι η βανίλια , γυρεοπιτα και σιρόπι άσχετα εάν οι μέλισσες φέρνουν από έξω γύρη και νέκταρ

Bγάζωντας το μέλι εύκολα και απλά χωρίς μελιτοεξαγωγέα (video)

$
0
0


Μονο για αρχάριους μελισσοκόμους!
Έναν πολύ απλό και εύκολο τρόπο εξαγωγής μελιού θα μοιραστούμε απόψε συνάδελφοι που έρχεται  να λύσει τα χεριά σε όλους τους μικρούς μελισσοκόμους που δεν διαθέτουν μελιτοεξαγωγέα. Πρόκειται για έναν εξαιρετικά απλό τρόπο που δεν απαιτεί τίποτα αλλο εκτός απο μια ''σπάτουλα''...

Μια μόνο μικρή παρατήρηση. Μην τον δοκιμάσει κανείς αυτή τη μέθοδο σε πλαίσιο σκούρο το οποίο εκτός απο μελιά έχει και γύρες. Ο τρόπος αυτός δουλεύει άψογα σε νεόκτιστα πλαίσια τα οποία έχουν μόνο μέλια και η κηρήθρα είναι λευκή.




Αλλεργία στα μελίσσια: Τρόποι αντιμετώπισης και θεραπείας

$
0
0


Το άρθρο αυτό ενδιαφέρει κάθε μάχιμο μελισσοκόμο είτε έχει λίγα μελίσσια είτε πολλά, είτε είναι νέος είτε είναι παλιός και δεν πρέπει, σε καμία περίπτωση, κάποιος από εμάς να ξεγελαστεί  και να θεωρήσει πως «αυτόν»  δεν τον αφορά. Βλέπετε η αλλεργία είναι όπως ένας μεγάλος έρωτας:
Μπορεί να μας εμφανισθεί ανά πάσα στιγμή και μάλιστα εκεί που δεν τον περιμένουμε!
Και μπορεί να εμφανιστεί όχι μόνο σε εμάς, μα και σε  κάποιο άλλο μέλος της οικογένειάς μας... που ίσως και να μην ασχολείται καθόλου με τις μέλισσες!

Στο άρθρο αυτό θα σας αποκαλύψουμε τα αίτια που την προκαλούν και θα ξεδιπλώσουμε όλα τα μυστικά που κρύβει και που μπορούν να μας βοηθήσουν, όχι μόνο να την αντιμετωπίσουμε, μα ακόμα και να την θεραπεύσουμε.

Όμως ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά τους και ας προσπαθήσουμε να γνωρίσουμε πρώτα, λίγο καλύτερα, τον άφαντο αυτό κίνδυνο.

Η αλλεργία είναι μια λανθασμένη υπερβολική αντίδραση του αμυντικού μηχανισμού του οργανισμού μας, που ερμηνεύει με λάθος τρόπο, κάποια ερεθίσματα και υπερεκτιμά τους πραγματικούς κινδύνους που αυτά μπορούν  να μας προκαλέσουν. Τα ερεθίσματα αυτά προκαλούνται από διάφορες ουσίες με τις οποίες ερχόμαστε σε επαφή και ονομάζονται αλλεργιογόνα. Στην περίπτωση της μέλισσας, η αλλεργιογόνος ουσία που μπορεί να μας προκαλέσει αλλεργία είναι το δηλητήριο της.

Τα αίτια που ο αμυντικός μας μηχανισμός μπορεί να κάνει μια τέτοια  λανθασμένη εκτίμηση είναι πολλά,  μα τα κυριότερα είναι δυο. Το ένα έχει να κάνει με τον περιορισμό των πάσης φύσεως λοιμώξεων, που πετύχαμε τα τελευταία χρόνια, λόγω των πιο υγιεινών  συνθηκών διαβίωσης, σε σχέση με το παρελθόν. Αυτό με τη σειρά του έχει γίνει αιτία να «ξεχάσει» το αμυντικό μας σύστημα αυτού του είδους τους κινδύνους. 

Το άλλο έχει να κάνει με τη μόλυνση του περιβάλλοντος, τη βιομηχανοποίηση των τροφών μας και το στρεσάρισμα της καθημερινότητας.
Αυτά τα δύο «καλούδια» που μας προσφέρει ο σύγχρονος, καταναλωτικός τρόπος ζωής, αποσυντονίζουν τον οργανισμό μας και τον οδηγούν, εκτός των άλλων, και σε λάθος εκτιμήσεις των κινδύνων που αντιμετωπίζει.

Οι αλλεργίες είναι πολλών τύπων και οι αιτίες τους σχεδόν άπειρες, αφού μερικές φορές για να εμφανιστούν απαιτείται να συνυπάρξουν περισσότερα από ένα αλλεργιογόνα. Απαιτείται δηλαδή ο συνδυασμός - η ταυτόχρονη παρουσία - δυο ή και περισσότέρων αλλεργιογόνων ουσιών. Μπορούμε λοιπόν να φανταστούμε τους «άπειρους» συνδυασμούς που μπορούν να γίνουν με δυο, τρεις ή και περισσότερες αλλεργιογόνες ουσίες, από τις εκατοντάδες με τις οποίες ερχόμαστε σε καθημερινή επαφή.

Εκτός όμως από αυτό, διαφέρει και ο βαθμός αλλεργίας, από περίπτωση σε περίπτωση, με την έννοια πως τα συμπτώματα που εμφανίζονται δεν είναι πάντα τα ίδια και σε όλους τα ίδια.
Μπορεί να ξεκινήσουν από έναν απλό ερεθισμό, να κλιμακωθούν σε πρήξιμο, έντονο κνησμό και δυσφορία και να φτάσουν ακόμα και στον θάνατο!  

Αλλεργία μπορεί να εμφανίσει ο οποιοσδήποτε, σε οποιοδήποτε αλλεργιογόνο, οποιαδήποτε στιγμή, όπως ήδη αναφέραμε. Στις τάξεις των μελισσοκόμων όμως, όπως και στα μέλη των οικογενειών τους, οι πιθανότητες να εμφανιστεί αλλεργία από το δηλητήριο των μελισσών, είναι αισθητά πιο αυξημένες, από ότι είναι στον υπόλοιπο πληθυσμό.
Επειδή μάλιστα το ερέθισμα που δίνει το δηλητήριο της μέλισσας σε εμάς τους μελισσοκόμους, δρα συσσωρευτικά, έχουμε και τις περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουμε αλλεργία... ξαφνικά και εκεί που δεν το περιμένουμε!
Το πρόβλημα όμως δεν σταματάει εδώ, αλλά αγγίζει και τους ανθρώπους με τους οποίους ερχόμαστε σε συχνή επαφή, όπως είναι τα μέλη της οικογένειας μας. 

Αυτό συμβαίνει  ιδιαίτερα όταν επιστρέφουμε σπίτι, μετά από τις μελισσοκομικές μας δραστηριότητες, φορώντας και κυκλοφορώντας με τη  φόρμα ή τα ρούχα που φοράμε στο μελισσοκομείο! Τα ρούχα αυτά είναι γεμάτα κεντριά μελισσών που περιέχουν δηλητήριο και που φορώντας τα μέσα στο σπίτι, «διαποτίζουμε» τους οικείους μας,  με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

Επομένως, ένα πρώτο συμπέρασμα που μπορούμε να βγάλουμε, είναι ότι ποτέ δεν κυκλοφορούμε εκτός μελισσοκομείου με τα ρούχα της «δουλειάς». Φροντίζουμε να έχουμε πρόχειρη μια άλλη καθαρή αλλαξιά και να την φοράμε αμέσως μετά από την εκτέλεση των μελισσοκομικών μας εργασιών. 

Αυτό είναι κάτι που πρέπει να μας γίνει συνήθεια, να το τηρούμε αυστηρά και ούτε στο αυτοκίνητο μας να μην μπαίνουμε με τα μελισσοκομικά μας ρούχα! Ας μη ξεχνάμε εξ άλλου, πως παίρνοντας αυτά τα στοιχειώδη μέτρα προστατεύουμε και τον ίδιο μας τον εαυτό, αφού δεν τον αφήνουμε εκτεθειμένο σε «δηλητηριώδες» περιβάλλον περισσότερο χρόνο από ότι απαιτεί η δουλειά μας.

Αφού καλύψαμε τα στοιχειώδη μέτρα που μπορούμε να πάρουμε για την πρόληψη της αλλεργίας, ας δούμε τι μπορούμε να κάνουμε, εάν και όταν μας εμφανιστεί.
Σε μια τέτοια περίπτωση, η πρώτη μας ενέργεια πρέπει να είναι η επίσκεψη μας σε κάποιον αλλεργιολόγο, προκειμένου να μας κάνει τις απαραίτητες εξετάσεις, έτσι ώστε να ταυτοποιηθούν με ακρίβεια τα αίτια της αλλεργίας. 

Με άλλα λόγια, όταν σε εμάς τους μελισσοκόμους εμφανιστεί μια αλλεργία, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να βεβαιωθούμε πως αυτή προέρχεται από δηλητήριο μέλισσας. Αυτό είναι αναγκαίο να γίνει προκειμένου να αποφύγουμε... τραγικές παρεξηγήσεις. Γιατί για σκεφτείτε το ενδεχόμενο να μας τσιμπήσουν πέντε έξι μέλισσες και μαζί με αυτές και μια σφήγκα, χωρίς να το αντιληφθούμε, και στη συνέχεια να εκδηλώσουμε αλλεργία και να θεωρήσουμε υπεύθυνες τις μέλισσες, ενώ πραγματική αιτία να είναι η σφήγκα! Σε μια τέτοια περίπτωση, ενδεχομένως να πάρουμε κάποιες λάθος αποφάσεις, που μπορεί να αγγίζουν ακόμα και την ομαλή άσκηση των μελισσοκομικών μας δραστηριοτήτων!

Μια εργαστηριακή εξέταση σε αλλεργιογόνο εξ άλλου, πιθανότατα να μας δώσει και τον βαθμό της ευαισθησίας και των αλλεργικών μας αντιδράσεων και στο μέλλον. Γιατί είναι σχεδόν νόμος, όταν κάποιος εμφανίσει αλλεργία μια φορά εξ αιτίας κάποιας ουσίας, αυτό να επαναληφθεί και στο μέλλον και μάλιστα με ποιο έντονες αντιδράσεις, αν και όταν εκτεθεί και πάλι στις ίδιες αλλεργιογόνες ουσίες.

Τι γίνεται όμως αν μας συμβεί ένα τέτοιο «ατύχημα», ακολουθήσουμε τις πάρα πάνω οδηγίες και ο γιατρός διαγνώσει αλλεργία «πρώτου» βαθμού στα κεντρίσματα της μέλισσας? Παρατάμε, την μελισσοκομία, μετακομίζουμε σε άλλη περιοχή ή κυκλοφορούμε με πανοπλία?
Τίποτα από όλα αυτά δεν είναι αναγκαίο να γίνουν, αφού η ιατρική έχει αναπτύξει έναν ιδιαίτερο κλάδο που ονομάζεται ανοσοθεράπεία, μέσα από την οποία το ανοσοποιητικό μας σύστημα μαθαίνει τα αλλεργιογόνα- στη περίπτωσή μας το δηλητήριο της μέλισσας – και εκπαιδεύεται στην φυσιολογική του αντιμετώπιση. 

Αυτό σήμερα επιτυγχάνεται με ποιο εύκολο και οικονομικό τρόπο από ότι στο παρελθόν και συνίσταται στον εμβολιασμό του ασθενούς μια φορά το μήνα... για μεγάλο χρονικό διάστημα που φτάνει ακόμα και τα πέντε χρόνια! Εξασφαλίζει όμως στον ασθενή ίαση σε ποσοστό έως και 90%, με την έννοια πως αυτός θα μπορεί να δέχεται κεντρίσματα μελισσών, χωρίς υπερβολικές και επικίνδυνες αντιδράσεις του οργανισμού του.

Θα πρέπει ακόμα να σημειώσουμε πως υπάρχουν και θεραπευτικές λύσεις που προτείνει η εναλλακτική ιατρική, αλλά που όμως η παρουσίασή τους θα απαιτούσε πολύ χώρο και μεγάλες αναλύσεις, και επομένως ξεφεύγει από τα περιορισμένα πλαίσια ενός ενημερωτικού άρθρου.

Κλείνοντας, αξίζει τον κόπο να αναφερθούμε στις ενέργειες που πρέπει να κάνουμε όταν εμφανιστεί ξαφνικά σε εμάς ή σε κάποιον τρίτο ένα αλλεργικό σοκ. 
Ζητάμε άμεσα την βοήθεια των ειδικών - γιατρών, φαρμακοποιών, νοσηλευτικού προσωπικού κλπ – και φροντίζουμε για την άμεση μεταφορά του πληγέντος σε κάποιο σημείο που να μπορούν να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.
Παράλληλα του χορηγούμαι την αναγκαία φαρμακευτική αγωγή, με σκευάσματα τα οποία θα πρέπει να έχει πάντα μαζί του ο ίδιος ο ασθενή όπου και αν βρίσκεται. Τα σκευάσματα αυτά περιλαμβάνουν αδρεναλίνη, αντιισταμινικά, κορτιζονούχα σκευάσματα και ίσως και  εισπνεόμενα φάρμακα. 
Εμείς πάντως οι μελισσοκόμοι, θα πρέπει να ενημερωθούμε λίγο περισσότερο πάνω στη χρήση και στην εφαρμογή αυτών των σκευασμάτων, ιδιαίτερα όσων βρίσκονται σε εναίσιμη μορφή. Μια επίσκεψη στον φαρμακοποιό μας είναι αρκετή για να πάρουμε τα πρώτα μας βασικά μαθήματα τέτοιων εφαρμογών.

Τέλος και για κάθε ενδεχόμενο, καλό θα είναι να έχουμε πάντα πρόχειρη μια ένεση κορτιζόνης ή κάποιου άλλου σκευάσματος, γιατί όπως είπαμε, το «κακό» μπορεί να εμφανιστεί εντελώς ξαφνικά και απροειδοποίητα!  Θα πρέπει όμως προηγουμένως, να βεβαιωθούμε πως γνωρίζουμε και μπορούμε να εκτελέσουμε μια τέτοια εφαρμογή...

Επιμέλεια: Μανόλης Δερματης, ερευνητής μελισσοκόμος, συγγραφέας του βιβλίου "Η Ιστορία Μιας Βασίλισσας"

Ορεινή Μέλισσα

Θεραπεύουμε τα μελίσσια χωρίς καθόλου φάρμακα: Ένα θέμα που «καίει» όλους τους μελισσοκόμους

$
0
0



Σήμερα θα αναπτύξουμε ένα θέμα που «καίει» ολόκληρη την μελισσοκομική κοινότητα, με αφορμή ένα θέμα που έθεσε ο συνάδελφος Κώστας από το Ρέθυμνο.
Ποιο συγκεκριμένα ο φίλος ο Κώστας μας γράφει:

Αγαπητέ κύριε Δερμάτη σας χαιρετώ από την όμορφη Κρήτη. Είμαι σχετικά νέος μελισσοκόμος αν και κατάγομαι από οικογένεια με μελισσοκομική παράδοση. Ο παππούς μου έκανε μελισσοκομία χωρίς να χρησιμοποιεί καθόλου φάρμακα και εγώ μεγάλωσα τρώγοντας τα γευστικότατα και πεντακάθαρα μέλια του.

Αν και γνωρίζω πως οι εποχές έχουν αλλάξει και πως η βαρρόα αποτελεί στις μέρες μας μια μεγάλη απειλεί για τις μέλισσες που θέλει προσοχή και έγκυρη αντιμετώπιση, έχω πάρει την απόφαση εγώ να μη χρησιμοποιήσω καθόλου φάρμακα και να την πολεμήσω με άλλους τρόπους. Έχω διαβάσει με μεγάλη προσοχή τη δική σας τη μέθοδο της ολιστικής αφάρμακης μελισσοκομίας και θα ήθελα να την ακολουθήσω αλλά την βρίσκω πολύ σύνθετη για τις δικές μου γνώσεις. 

Έτσι λέω να επικεντρωθώ στα βιολογικά παρασκευάσματα που καταπολεμούν την βαρρόα όπως είναι το οξαλικό οξύ που έχω ήδη εφαρμόσει με σχετικά καλά αποτελέσματα, σε συνδυασμό με κάποιον άλλο βιολογικό τρόπο για καλύτερα αποτελέσματα, όπως είναι η άχνη ζάχαρη.
Θέλω να σας ρωτήσω ποια είναι η γνώμη σας για αυτό το θέμα και τι με συμβουλεύεται να κάνω.
Σας ευχαριστώ πολύ προκαταβολικά και περιμένω με αγωνία τη γνώμη σας.

Αγαπητέ Κώστα,
Το θέμα που θίγεις δεν είναι μόνο πολύ μεγάλο, αλλά συγχρόνως είναι και πολύ σύνθετο. Φαίνεται πως έχεις μπερδέψει μέσα σου τις έννοιες «βιολογικός» και «βιοτεχνικός», όσον αφορά τους τρόπους αντιμετώπισης της βαρρόα.

Αυτό όμως είναι κάτι που συμβαίνει με τους περισσότερους συνάδελφους μελισσοκόμους, ακόμα και με τους παλιούς και έμπειρους και σήμερα μας δίνεις μια πολύ καλή ευκαιρία να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα.

Προηγουμένως όμως θα θέλαμε να κάνουμε μια διευκρίνηση σε αυτό που αναφέρεις για τη δική μας μέθοδο της Ολιστικής Αφάρμακης Μελισσοκομίας.

Η Ο.Α.Μ. λοιπόν δεν επινοήθηκε μόνο για να μας δίνει εντελώς αφάρμακο μέλι. Αυτό είναι η μια μόνο πτυχή της και στη συνέχεια σου παραθέτουμε όλα της τα πλεονεκτήματα για να τα ξαναθυμηθείς.
·  Ανανέωση κάθε χρόνο της Βασίλισσας, χωρίς την αναζήτηση αυτής.
·  Διαχείμαση μικρού σχετικά αριθμού μελισσιών σε σχέση με το μέγεθος της εκάστοτε εκμετάλλευσης με την μικρότερη δυνατή κατανάλωση τροφών.
·  Ελαχιστοποίηση των απωλειών του χειμώνα.
·  Πρόληψη της φυσικής σμηνουργίας.
·  Εξίσωση δύναμης μελισσιών χωρίς ανοίγματα, καπνίσματα και μεταφορές πλαισίων γόνου με τους χειρισμούς της «φάλαγγας» και του «μπαλαντέρ».
·  Δημιουργία πανίσχυρων, υγιών μελισσιών με μεγάλους πληθυσμούς.
·  Μεγάλη παραγωγή μελιού της κύριας ανθοφορίας, ακόμα και σε μέτριες χρονιές.
·  Απόσυρση του 75% των κυψελών του μελισσοκομείου για πέντε μήνες, άρα και μεγάλος διαθέσιμος χρόνος για την συντήρηση και απολύμανση αυτών.
·  Αν αυτός είναι ο στόχος μας, πετυχαίνουμε αύξηση της δύναμης του μελισσοκομείου μας.
·  Τέλος, τη δυνατότητα παραγωγής μελιού και λοιπών μελισσοκομικών προϊόντων κρυστάλλινης καθαρότητας και κατά συνέπεια μεγάλης εμπορικής αξίας, γεγονός που μας αποζημιώνει, και με το πάρα πάνω, για την «παραχώρηση» στις μέλισσες της φθινοπωρινής συλλογής μελιού

Σχετικά τώρα με τη δυσκολία, που, όπως λες, έχει αυτή η μέθοδος, θα θέλαμε να σου υπενθυμίσουμε πως «τα αγαθά κόποις κτώνται», όπως έχουμε πει και γράψει πολλές φορές. Η όποια δυσκολία λοιπόν έχει, θα πρέπει να σχετιστεί και με όλα αυτά τα εντυπωσιακά αποτελέσματα που προαναφέρουμε.

Μετά από αυτή την παρένθεση, ας πάμε τώρα στο κυρίως θέμα μας.
Υπάρχουν τρεις βασικοί τρόποι αντιμετώπισης της βαρρόα: Η πρώτη είναι με χημικά φάρμακα, η δεύτερη είναι με βιολογικά φάρμακα, όπως οργανικά οξέα και η τρίτη είναι με βιοτεχνικές μεθόδους που στην πραγματικότητα αποτελούν και την μόνη εντελώς ακίνδυνη και αφάρμακη μέθοδο αντιμετώπισης της βαρρόα.

Το γεγονός ότι τα βιολογικά φάρμακα είναι αποδεκτά από αυτό που ονομάζουμε βιολογική μελισσοκομία, σε καμιά περίπτωση δεν τα κάνει εντελώς αθώα και ακίνδυνα για την καθαρότητα των προϊόντων της μέλισσας, στην περίπτωση που χρησιμοποιηθούν με τρόπο αντικανονικό και καταχρηστικό.

Αντίθετα οι βιοτεχνικές μέθοδοι δεν έχουν να κάνουν καθόλου με φάρμακα - ούτε με «χημικά-κακά», ούτε με «βιολογικά-καλά» - και αφορούν την αντιμετώπιση του ακάρεως ή με διάφορες συσκευές, όπως της κυκλοθερμίας, ή με διάφορες φυσικές και εντελώς ακίνδυνες ουσίες, όπως είναι η άχνη ζάχαρη, το λεμόνι, η ακονιζά κ.λ.π. ή ακόμα και με διάφορους μελισσοκομικούς χειρισμούς, όπως το κόψιμο και η επανένωση των μελισσιών μας, η αφαίρεση κηφηνογόνου κλπ.

Στο σημείο αυτό, είναι πολύ λογικό να αναρωτηθεί κάποιος: Αφού οι βιοτεχνικές μέθοδοι αντιμετωπίζουν τη βαρρόα χωρίς φάρμακα, γιατί δεν τις προτιμούν οι μελισσοκόμοι, οι οποίοι καταφεύγουν στη χρήση χημικών ή φυσικών φαρμάκων, με αποτέλεσμα και χρήματα να ξοδεύουν, και τα μέλια που παράγουν να μην είναι κρυστάλλινης καθαρότητας, απαλλαγμένα εντελώς από κάθε ίχνος «ξένης» επιμόλυνσης.

Μια πρώτη απάντηση, είναι πως δεν έχει μέχρι σήμερα βρεθεί κάποια βιοτεχνική μέθοδος που να καταφέρνει να καταπολεμά τη βαρρόα τόσο αποτελεσματικά, όσο το πετυχαίνουν τα φάρμακα – χημικά ή βιολογικά.

Μια δεύτερη, όμως, πιο εμπεριστατωμένη απάντηση που αποτολμάμε εμείς να δώσουμε, είναι πως οι συνάδελφοι μελισσοκόμοι επιλέγουν τα φάρμακα λόγω κακής τους ενημέρωσης και λόγω φιλοπονίας τους. Βλέπετε η αντιμετώπιση της βαρρόα μέσω μελισσοκομικών χειρισμών που, όπως αναφέραμε ήδη, κατατάσσονται στις βιοτεχνικές μεθόδους, είναι μια σχετικά επίπονη και χρονοβόρα διαδικασία που δυσκολεύει τους περισσότερους συναδέλφους.

Αυτό όμως σε καμιά περίπτωση δεν ακυρώνει την πραγματικότητα, που είναι το γεγονός πως μέσω των μελισσοκομικών χειρισμών μπορούμε να καταπολεμήσουμε το θανάσιμο αυτόν εχθρό των μελισσών μας, παράγοντας πεντακάθαρα μέλια, υψηλής εμπορικής αξίας.

Σε κάποιο παλαιότερο άρθρο μας, είχαμε αναφερθεί σε ένα συγκεκριμένο χειρισμό που χρησιμοποιούμε -εναλλακτικά - και εμείς στην μέθοδό μας, με εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Ο χειρισμός αυτός συνίσταται στη δημιουργία από κάθε μελίσσι, ενός νέου μελισσιού κάθε άνοιξη - 10 μέρες περίπου πριν την κύρια ανθοφορία - με τα «καθαρά» από βαρρόα «συστατικά» του, που είναι η βασίλισσα, ο πολύ φρέσκος γόνος και οι εξωτερικές μέλισσες.

Το νέο μελίσσι αυτό το δημιουργούμε εγκαίρως για να διατηρήσουμε τη δύναμη του μελισσοκομείου μας, δηλαδή του συνολικού αριθμού των μελισσιών μας τον επόμενο χρόνο, ενώ πάμε στις βασικές ανθοφορίες με το υπόλοιπο μέρος του αρχικού μελισσιού που είναι «αναλώσιμο», αλλά και ιδιαίτερα παραγωγικό, αφού περιλαμβάνει όλες τις νεαρές μέλισσες και όλο τον ώριμο γόνο, χωρίς στόματα «μικρών» για τάισμα.

Κλείνοντας, να τονίσουμε πως οι συνδυασμοί διάφορών μελισσοκομικών χειρισμών για την καταπολέμηση της βαρρόα είναι πολλοί και ότι αξίζει τον κόπο το θέμα αυτό να απασχολήσει κάθε συνάδελφο μελισσοκόμο, που θα μπορούσε να επιλέξει εκείνους που θεωρεί πιο κοντά στα δικά του μέτρα και τις δικές του δυνατότητες, ξεφεύγοντας μια για πάντα από τον φαύλο κύκλο των φαρμάκων.

Επιμέλεια: Μανόλης Δερμάτης, μελισσοκόμος, συγγραφέας, ερευνητής.
www.promelis.gr -- promelis@hotmail.gr                                       

Πως εφαρμόζουμε συνενώσεις στα μελίσσια: Όλα τα μυστικά μας!

$
0
0


Μια πολύ σημαντική ανάρτηση αναδημοσιεύται!
Όταν διαπιστώνουμε πως κάποια μελίσσια μας... δεν πληρούν τις προϋποθέσεις να για να ζήσουν, και είναι πολύ μικρά σε πλυθησμό, η συνέννωση είναι η μόνη λύση. Είτε γιατί έχουν πολύ μικρό πληθυσμό, είτε γιατί δεν έχουν παραγωγική μάνα, είτε ακόμα και γιατί είναι ορφανά. 

Η μόνη σωτηρία που έχει ο πληθυσμός ενός τέτοιου μελισσιού είναι να το συνενώσουμε με κάποιο άλλο δυνατότερο. Για τον χειρισμό της συνένωσης είχαμε αναφερθεί σε προηγούμενο άρθρο μας με τίτλο:  «Μελισσοκομικοί Χειρισμοί από το Α έως το Ω» και να που ήρθε η ώρα να ασχοληθούμε διεξοδικά μαζί του, όπως σας είχαμε υποσχεθεί.


Όπως είναι γνωστό, το κάθε μελίσσι έχει τη δική του «ταυτότητα», που χαρακτηρίζεται από τις φερομόνες του. Είναι λοιπόν φυσικό, όταν κάποιες μέλισσες ενός μελισσιού – λίγες ή πολλές – έρθουν σε άμεση ανάμειξη με κάποιες μέλισσες ενός άλλου μελισσιού, τότε το αποτέλεσμα να είναι η συμπλοκή... και κατά συνέπεια ο θάνατος πολλών εξ αυτών.

Αυτό όμως είναι κάτι που εμάς τους μελισσοκόμους, σε καμιά περίπτωση, δεν μας συμφέρει να συμβεί! Έτσι, παλαιότεροι και πολύ πιο σπουδαίοι μελισσοκόμοι από εμάς – ξένοι οι περισσότεροι – ανέπτυξαν διάφορες τεχνικές που μας επιτρέπουν να κάνουμε συνενώσεις μελισσιών... χωρίς απώλειες, με τρόπο σχεδόν φυσικό και απόλυτα ειρηνικό.

Θα ξεκινήσουμε περιγράφοντας τη συνένωση με τη μέθοδο της εφημερίδας, για δυο πολύ σημαντικούς λόγους. Πρώτον, γιατί είναι ο ποιο απλός, εύκολος και φτηνός τρόπος και δεύτερον γιατί είναι ο ποιο διαδεδομένος –αυτό έρχεται σαν φυσική συνέπεια του πρώτου λόγου!

Όταν λοιπόν αποφασίσουμε να προχωρήσουμε στη συνένωση ενός αδύνατου, με ένα δυνατό μελίσσι – αυτή την εποχή μόνο μια τέτοια συνένωση δικαιολογείται – κάνουμε τις εξής ενέργειες: 
Κλείνουμε τη πόρτα του αδύνατου μελισσιού και το μεταφέρουμε δίπλα ακριβώς από την κυψέλη του δυνατού.

 Καπνίζουμε την είσοδο του τελευταίου και ανοίγουμε το καπάκι του, όπου ξανακαπνίζουμε επιμελώς στο πάνω μέρος των πλαισίων, μέχρις ότου όλες οι μέλισσες κατέβουν κάτω. Απλώνουμε ένα μεγάλο φύλλο εφημερίδας πάνω στη κυψέλη αυτή, έτσι ώστε να καλυφθούν πλήρως όχι μόνο τα πλαίσια της μα και τα τοιχώματα της και μέρος της εφημερίδας να περισσεύει γύρω-γύρω απ αυτή. 

Με ένα αιχμηρό αντικείμενο, δημιουργούμε μικρές τρύπες πάνω στην εφημερίδα, στα σημεία που εφάπτεται με τα κενά που αφήνουν τα πλαίσια. Ξεκουμπώνουμε τον κινητό πάτο της άλλης κυψέλης του αδύνατου μελισσιού και τοποθετούμε το σώμα αυτής, μαζί φυσικά με το καπάκι, πάνω στην πρώτη, κάνοντας το μελίσσι διώροφο. 

Οι μέλισσες των δυο μελισσιών σιγά-σιγά θα σκίσουν την εφημερίδα, διευρύνοντας τις τρύπες που εμείς έχουμε ανοίξει και θα έρθουν σε επικοινωνία μεταξύ τους. Αυτό όμως θα γίνει σταδιακά και σε χρόνο που οι φερομόνες των δυο μελισσιών θα «εξισωθούν», κατά κάποιο τρόπο, και έτσι δεν θα υπάρξει συμπλοκή.

Υπάρχουν όμως μερικές λεπτομέρειες που πρέπει να τις τονίσουμε:
Στο πάνω – αδύναμο – μελίσσι, δεν θα έχουμε αφήσει κανέναν άλλο τρόπο διαφυγής, εκτός εκείνον που θα δημιουργήσουν τα ίδια, σκίζοντας την εφημερίδα. 
Οι συνενώσεις, είναι προτιμότερο να γίνονται αργά το απόγευμα, όταν θα έχουν επιστρέψει στις κυψέλες οι περισσότερες συλλέκτριες.
Μετακινούμε και βάζουμε από πάνω πάντα το αδύναμο μελίσσι, ενώ το δυνατό παραμένει στη θέση του και πάντα από κάτω.
Είναι προτιμότερο να έχουμε βρει και «αποσύρει» τη μάνα του αδύνατου – αν φυσικά υπάρχει – πριν να κάνουμε την ένωση.
Καλό θα είναι να μην επιχειρήσουμε άνοιγμα της  ενωμένης κυψέλης, πριν να περάσουν 2-3 μέρες.
Αν φυσάει, ακόμα και ένα ελαφρό αεράκι, η τοποθέτηση και σταθεροποίηση του φύλου της εφημερίδας πάνω στην ανοιχτή κυψέλη θα αποδειχτεί μια ..κάπως «μπελαλίδικη» υπόθεση – αν δουλεύουμε μόνοι μας. Σε μια τέτοια περίπτωση, καλό θα είναι να αλείψουμε με λίγη βαζελίνη τα πάνω χείλη του κάτω πατώματος - η με οποιαδήποτε άλλη «συγκολλητική» ουσία έχουμε διαθέσιμη – έτσι ώστε να συγκρατηθεί η εφημερίδα στη θέση της, για λίγο χρόνο, έως ότου της βάλουμε από πάνω το αδύναμο μελίσσι. 
Τα αρρενοτόκα μελίσσια  δεν τα συνενώνουμε ποτέ με κάποιο άλλο, γιατί υπάρχει μεγάλος κίνδυνος οι αρρενοτόκες εργάτριες να σκοτώσουν τη μάνα του. Σε προηγούμενο άρθρο μας με τίτλο «Αρρενοτόκο μελίσσι : Πώς το αντιμετωπίζουμε - μπορούμε να το σώσουμε?» περιγράφουμε αναλυτικά το τρόπο που χειριζόμαστε τέτοια μελίσσια.
Τέλος να τονίσουμε πως αδύναμα – μα όχι ορφανά - μελίσσια που δουλεύουν καλά στο κισούρι, αποφεύγουμε να τα ενώσουμε, πριν εξαντλήσουμε κάθε πιθανότητα αυτά να μεγαλώσουν γρήγορα και να ξεπεράσουν το κρίσιμο σημείο πληθυσμού, που θα τους επιτρέψει να ξεχειμωνιάσουν – αυτό είναι κάτι πολύ πιθανό να συμβεί!


Μια άλλη μέθοδος συνένωσης που υπάρχει, είναι η μέθοδος του ραντίσματος. Δηλαδή να ραντίσουμε τις μέλισσες των δυο μελισσιών με κάποιο αρωματικό υγρό (ανθόνερο π,χ), με κάποιο αλκοολούχο ποτό, όπως τσίπουρο ή κρασί  ή ακόμα με σιρόπι. Έχουν αναφερθεί και συνενώσεις που γίνονται με «βαθύ» κάπνισμα, όπου μέσα στη καύσιμη ύλη έχουν τοποθετηθεί και μερικά κομμάτια από λιβάνι!!

Μια τρίτη μέθοδος, εφαρμόζεται με τη χρήση μιας σήτας αερισμού, η οποία παρεμβάλλεται ανάμεσα στα δυο μελίσσια, αντί της εφημερίδας, για δυο-τρεις μέρες, πριν από την ένωση.

Μια τέταρτη τέλος μέθοδος, μας υποδεικνύει να ραντίσουμε, όπως περιγράφουμε ποιο πάνω, και τους δυο πληθυσμούς και να τους τινάξουμε μπροστά από μια κυψέλη που να έχει μέσα τοποθετημένα ένα-δυο πλαίσια με γόνο και κάποιες άδειες κηρήθρες.

Τέλος υπάρχουν συνάδελφοι μελισσοκόμοι που υποστηρίζουν πως αν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές και υπάρχει μεγάλη συλλογή νέκταρος, η ένωση μπορεί να γίνει ... χωρίς κανένα μέτρο... και χωρίς καμία απώλεια. Κάτι τέτοιο, θα μπορούσε να εξηγηθεί επιστημονικά, λόγω της «εξίσωσης» των φερομόνων των δυο μελισσιών, από τα αρώματα του νέκταρος. 

Κλείνοντας, να παρατηρήσουμε πως οι τελευταίες μέθοδοι αναφέρθηκαν μόνο για.. ιστορικούς λόγους, αφού όπως γράψαμε και στην αρχή αυτού του άρθρου και αιτιολογήσαμε πλήρως, η μέθοδος της εφημερίδας παραμένει ο αδιαφιλονίκητος «ηγέτης» των μεθόδων συνένωσης.

Επιμέλεια: Μανόλης Δερματης, ερευνητής μελισσοκόμος, συγγραφέας του βιβλίου "Η Ιστορία Μιας Βασίλισσας"

Ορεινή Μέλισσα

Viewing all 18087 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>