Τόσο η νοζεμίαση όσο και η ασκοσφαίρωση θερίζουν μελίσσια που είναι παρατημένα, ατάιστα απεριποίητα. Πολλοί μελισσοκόμοι "βαριούνται"να ελέγχουν τακτικά τον γόνο την ανάπτυξη του μελισσιού, την επαρκή ύπαρξη τροφής και τότε είναι που μπορεί να βλαστήσουν οι ασθένειες. Το μελίσσι ως υπεροργανισμός μπορεί να διατηρεί την ασθένεια σε "χαμηλά επίπεδα"τόσο που να μην μπορεί να κάνει ζημιά στο σμήνος και στην υγεία του. Για να συμβεί αυτό όμως πρέπει να είναι σφιχτός ο πλυθησμός και να υπάρχει αρκετή τροφή, κατα προτίμηση μέλι και γύρη.
Η νοζεμίαση σύμφωνα με εργαστηριακούς ελέγχους υπάρχει σε πολλά μελίσσια σε πολλές διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας. Το 90% των μελισσοκόμων που έχουν νοζεμίαση δεν το γνωρίζουν. Αυτό συμβαίνει λόγω της ύπουλης ασθένειες που δεν δείχνει εμφανή συμπτώματα. Για παράδειγμα ένα μελίσσι μπορεί να πάσχει από νοζεμίαση να υπάρχει απώλεια σε πλυθησμό και ο μελισσοκόμος να μη το καταλάβει. Επειδή στην Ελλάδα δεν έχουμε τόσο ευνοϊκές συνθήκες για έξαρση της ασθένειας αυτή δεν έχει πολύ σοβαρές επιπτώσεις. Η νοζεμίαση θέλει υγρασία και οι μέλισσες να μένουν κλεισμένες μέσα - λόγω βροχής - για να μην ενεργούνται και να πολλαπλασιάζονται οι σπόροι μέσα στο έντερο.
![]() |
EIKONA Μελίσσι απαλλαγμένο από νοζεμίαση και ασκοσφαίρωση με μια πολύ καλή βασίλισσα |
Όταν δεν είναι βαριά η προσβολή της νοζεμίασης οι μέλισσες αδυνατίζουν και πεθαίνουν πιο γρήγορα. Οι πιο "παχουλές"μέλισσες δείχνουν και μεγαλύτερη ανθεκτικότητα και μακροβιότητα. Όσο περισσότερο στρώμα λίπους - λιπόσωμα - έχουν μέσα στη κοιλιά τους τόσο περισσότερο μπορούν να αντισταθούν στην ασθένεια. Για αυτό από τους ερευνητές προτείνετε τα μελίσσια να είναι πάντα καλά ταϊσμένα με πολλές προμήθειες. Νηστικά μελίσσια είναι έρμαιο στα δόντια του εχθρού.
Για την νοζεμίαση προτείνετε να βάζουμε 1 γραμμάριο θυμόλης στα 15 λίτρα σιρόπι και εφαρμόζεται μια φορά την Άνοιξη και μια φορά το φθινόπωρο. Θα σας δώσω αναλυτικά οδηγίες και σύνδεσμο για όσα έχουμε ενημερωθεί από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και τον κ Ανδρέα Θρασυβούλου.
Για την ασκοσφαίρωση χρειαζόμαστε δύο πράγματα επίσης: Σφιχτά μελίσσια, και καλή ποιοτική τροφή. Μέλισσες που ταίζουν πολύ βασιλικό πολτό της προνύμφες δεν μπορούν να προσβληθούν με τίποτα απο τον γυψόγονο. Ο γόνος που θερμαίνετε και ταίζετε σωστά δεν μπορεί να μολυνθεί εύκολα και συγκεκριμένα απο αυτή την ασθένεια που είναι ουσιαστικά ένας μύκητας. Η μέθοδος που εφαρμόζουν κυρίως οι παλιοί μελισσοκόμοι στα μελίσσια με ασκοσφαίρωση είναι η μεταφορά σε ανθοφορία με νεκταροέκκριση και σταδιακή αντικατάσταση των προσβεβλημένων πλαισίων.
Διαβάστε επίσης: