Του Γιάννη Μουτσανά...
Όπως είχα πει στις 23/12 και στις 26/12 έκανα θεραπεία με δυενυδρο οξαλικο οξύ. Η επέμβαση λόγω υψηλών θερμοκρασιών (για την εποχή) έγινε στις 16:30 (15ο μειούμενοι λόγω δύσης ηλίου) μέχρι τις 17:30 που έπεφτε σκοτάδι. Έβαλα 80γρ. οξαλικο σε 1 λίτρο απιονισμενο νερό και 1 κιλό ζάχαρη. Η θερμοκρασία του σιροπιου ήταν περίπου 30ο και για να διατηρηθεί οι φιάλες καλύφθηκαν με αρκετή εφημερίδα για μόνωση. Η εφαρμογή 5 κ.ε ανά πλαίσιο έγινε με δοσομετρικο πιστόλι.
Έτσι αποφάσισα να κινηθώ στον Μ.Ο. Οι απώλειες σε μέλισσες εδώ ήταν ελάχιστες. Στον πάτο των κυψελών έβλεπα και αρκετά ψόφια βαροα, τα θηλυκά με την κοιλιά προς τα πάνω και τα αρσενικά κανονικά... (πλάκα κάνω)! Ήταν η δεύτερη χρονιά που έκανα οξαλικο. Η καθαρότητα του ήταν 99ο/ο. Τελικά πρέπει να παίζει ρόλο και αυτό για να καθοριστεί η δοσολογία, εκτός από το αν είναι άνυδρο ή δυενυδρο. Ας αναφερθούν και δικές σας εμπειρίες μπας και βγάλουμε εμείς άκρη, μιας και οι επιστήμονες δεν μπορούν να καταλήξουν κάπου.
Δύο μέρες μετά έβαλα ζυμάρια και κηροπανα. Εκείνη την εβδομάδα άλλα ξεγονιασαν μερικές μέρες και σε άλλα έβγαινε ο ελάχιστος σφραγισμένος γόνος και άρχιζε νέα γέννα. Σήμερα (χτες) πήγα να συμπληρώσω τροφές, νερά και να δω τι γίνεται. Δούλευαν κανονικά φέρνοντας και πολλές γύρες. Ανοίγοντας είδα να έχουν φάει αρκετές τροφές ενώ είχαν μαζέψει και αρκετά νέα μέλια. Στο κοπάδι που είναι κοντά στη θάλασσα είχαν σε 3 πλαίσια γόνο στο 50ο/ο του πλαισίου. Στο κοπάδι προς το βουνό πήγαιναν στο 2ο πλαίσιο με γόνο στο 30ο/ο του πλαισίου.
Να δούμε πως θα εξελιχθεί το έργο φέτος....