Λόγω του μεσογειακού κλίματος και της πλούσιας χλωρίδας η Ελλάδα παράγει το πιο ποιοτικό μέλι του κόσμου. Πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά βιταμίνες, μέταλλα, ένζυμα, ιχνοστοιχεία συλλογής από χιλιάδες βότανα άνθη, λουλούδια δέντρα αλλά και μελιτοεκκρίσεις συντελούν στη δημιουργία ενός διατροφικού θησαυρού που παράγεται μόνο στην Ελλάδα και πουθενά αλλού στη γή. Μερικοί ίσως σκέφτονται ότι είναι "υπερβολή"όμως κάνουν λάθος και θα εξηγήσουμε παρακάτω το γιατί.

Σύμφωνα με έρευνες Ελλήνων αλλά και ξένων επιστημόνων η Ελλάδα έχει μια τεράστια ποικιλία σε χλωρίδα και μελισσοκομικά φυτά εκ των οποίων τα περισσότερα είναι ενδημικά, δηλαδή δε φύονται και δε συναντώνται πουθενά αλλού στο κόσμο παρά μόνο στην Ελλάδα! Δηλαδή το μέλι που παράγεται εδώ δε μπορεί να συγκριθεί με αυτό άλλων χωρών εφόσον τα εδάφη είναι φτωχότερα με μικρότερη βιοποικιλότητα. Το τρομερό στην όλη υπόθεση είναι ότι η ελλάδα πέρα από το γεγονός ότι έχει στη κατοχή της μοναδικά ενδημικά είδη επιπροσθέτως η κάθε περιοχή έχει τα δικά της. Πχ η Κρήτη, τα νησιά του αιγαίου, οι ορεινές περιοχές, παραποτάμια βλάστηση κλπ.
Εξίσου σημαντικός παράγοντας της εξέχουσας ποιότητας του ελληνικού μελιού είναι η αγνότητα του περιβάλλοντος, αλλά και η απαγόρευση από την Ελληνική νομοθεσία για καλλιέργεια μεταλλαγμένων - επικινδύνων φυτοφαρμάκων. Για να καταλάβετε τι ακριβώς εννοώ θα σας εξηγήσω διεξοδικά. Στα σούπερ μάρκετ κυκλοφορούν μέλια εισαγωγής απο κίνα βουλγαρία κλπ. Στη Κίνα το περιβάλλον έχει υποστεί σοβαρές ανεπανόρθωτες ζημιές. Υπάρχει μάλιστα δελτίο καιρού για ύπαρξης καταιγίδας με ραδιενέργεια. Η έντονη βιομηχανική δραστηριότητα έχει καταστρέψει το περιβάλλον συνεπώς και την αγνότητα όλων των αγροτικών προϊόντων συμπερλαμβανομένου και το μέλι. Ακόμη στην Αμερική επιτρέποντας τη καλλιέργεια μεταλλαγμένων, χάθηκαν χιλιάδες μελίσσια και στο μέλι εντοπίζονται ίχνη μεταλλαγμένης γύρης. Επιπροσθέτως σε άλλες χώρες όπως η βουλγαρία επιτρέπεται η χρήση φαρμάκων για αντιμετώπιση ασθενειών των μελισσιών, και τα όρια υπολειμμάτων είναι περισσότερα. Φάρμακα που στην Ελλάδα απαγορεύεται η χρήση τους!
Οι επιστήμονες από το ΑΠΘ - το πιο ενεργό πανεπιστήμιο στην Ελλάδα - έκαναν διεξοδικές έρευνες και αναλύσεις στο Ελληνικό μέλι και απέδειξαν ότι έχει καλύτερες αντιοξειοδοτικές αντιβακτηριακές ιδιότητες ακόμη και απο το μέλι manuka, το πολυδιαφημισμένο μέλι της Αυστραλίας. Δε ξέρω τι άλλη απόδειξη χρειάζεται κάποιος για να νιώσει και να συνειδητοποιήσει το θησαυρό που έχει στα χέρια του. Η Ελλάδα παράγει ανεκτίμητα προϊόντα και εκεί είναι η λύση σε όλα! Ο πρωτογενής τομέας!