Quantcast
Channel: Ορεινή Μέλισσα
Viewing all articles
Browse latest Browse all 18087

Πως αναπτύσσονται γρήγορα οι παραφυάδες

$
0
0


Την Άνοιξη και συγκεκριμένα τον Απρίλιο Μάιο κόβουμε μια χούφτα μέλισσες και γίνεται μελίσσι. Η γονιμοποιήση βασιλισσών αγγίζει το 100% και τότε είναι η κατάλληλη περίοδος για να κόψουμε τις παραφυάδες μας. Όπως καταλαβαίνετε μπορούμε να πάρουμε ένα πλαίσιο πλυθησμό, να βάλουμε ένα βασιλοκελί και να γίνει μελίσσι. Μιλάμε για τέτοια επιτυχία. Ωστόσο το σημερινό ερώτημα είναι ένα βήμα μπροστά, δηλαδή πως μπορούμε να αναπτύξουμε γρήγορα τις καινούργιες μας παραφυάδες;

Η βασίλισσα εκκολάπτεται 11 ημέρες μετά τον εμβολιασμό και χρειάζεται το λιγότερο 4-5 ημέρες για να ετοιμάστει και και να πετάξει την γονιμοποιήση ενώ στη συνέχεια χρειάζεται άλλο τόσο για να ετοιμάσει τα αυγουλάκια στη κοιλιά της και να γεννήσει. Σε γενικές γραμμές θα γεννήσει μετά απο 25 ημέρες. Η νέα μας βασίλισσα έχει τρομερή δύναμη μιας και είναι νέα και ορεξάτη. Έχει τέτοια φόρα που γεννά και 2-3 αυγά σε κάθε κελί. Η νέα βασίλισσα μπορεί να μην έχει δυνάμεις να στήσει διόροφα τριόροφα μελίσσια, όμως μπορεί να γεννήσει με τρελούς ρυθμούς και να αυξήσει τον πλυθησμό της παραφυάδας πολύ γρήγορα!

Θα παρατηρήσουμε την Άνοιξη οτι η βασίλισσα γεννά όσα πλαίσια πλυθησμό έχει μέσα στη κυψέλη. Πχ αν είναι 3 πλαίσια πλυθησμός η παραφυάδα τα δύο θα γεμίσουν με γόνο. Αλλά για να βοηθήσουμε το μελίσσι τι ακριβώς χρειάζεται; Πολλοί μελισσοκόμοι λένε οτι έχω τις παραφυάδες μου στη τάδε ανθοφορία και δεν έχουν ανάγκη απο τροφοδοσία. Όμως η αλήθεια είναι οτι αν η ανθοφορία δεν πάει και τόσο καλά, το μελίσσι δεν μπορεί να αναπτυχθεί. Εγώ πιστεύω οτι με το ταίσμα και συγκεκριμένα με ζυμαράκι έχουμε μέγιστο αποτέλεσμα και τεράστια ανάπτυξη.

Φροντίζουμε λοιπόν οι παραφυάδες μας να έχουν ζυμάρι τροφή επάνω, και προσθέτουμε άχτιστες κηρήθρες έτσι ώστε το μελίσσι να έχει χώρο να αναπτυχθεί. Συγκεκριμένα βάζουμε 3-4 άχτιστες παραπανίσιες απο τα πλαίσια που πατάει ο πλυθησμός. Μπορούμε να βάλουμε και παραπάνω αλλά εγω πιστεύω οτι δεν πρέπει να βάζουμε τόσες πολλές γιατι αμα κάνει πολύ ζέστη μπορεί να μας λιώσει καμία η να παραμορφωθεί το κερί απο το φύλο κηρήθρας.

Όταν τοποθετούμε ζυμαράκι στην παραφυάδα η τρύπα δεν πρέπει να είναι μεγάλη. Αρκούν λίγοι πόντοι άνοιγμα για να το πέρνουν σιγά σιγά και να ταίζεται ο γόνος. Δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να δυσκολέψουμε τη βασίλισσα βάζωντας εμπόδια με μέλι.

Εξίσου καλό αποτέλεσμα στην ανάπτυξη παραφυάδων είναι να βάλουμε 1 πλαίσιο με γύρη τελείως μπλοκαρισμένο. Αφαιρούμε πλαίσια με γύρη απο τα δυνατά μελίσσια, και τα βάζουμε στις παραφυάδες. Στο μεγάλο μελίσσι η γύρη αποτελεί εμπόδιο, εφόσον οι συλλέκτιες μπορούν να αναπληρώσουν κάθε απώλεια γρήγορα. Το μικρό μελίσσι όμως χρειάζεται πολύ γύρη και δεν έχει πλυθησμό για να μαζέψει μεγάλη ποσότητα. Οπότε το μπλοκαρισμένο πλαίσιο μόνο καλό μπορεί να κάνει. Το τοποθετούμε στο τέλος του γόνου απο τη μια πλευρά.

Στην ακριβώς αντίθετη πλευρά εκεί που τελειώνει ο γόνος βάζουμε κενή χτισμένη κηρήθρα ή άχτιστη. Η βασίλισσα θα προεκτείνει τη γέννα της προς εκείνη τη κατεύθυνση, και η γύρη απο την άλλη πλευρά θα τροφοδοτεί τις μέλισσες για να ταίζουν. Αυτά τα ολίγα είχα να σας πω σήμερα!



Προσθήκη άκτιστων πλαισίων στη παραφυάδα. Τόσες βάζουμε το μέγιστο σε αυτή τη παραφυάδα.


Τοποθετούμε το ζυμαράκι στο μελίσσι και έχει τροφή για να αναπτυχθεί σωστά και γρήγορα

Η μελισσοτροφή είναι η μελοζύμ extra από την Αρκαδική Μελισσοκομία
Για επικοινωνία με το κατάστημα:  2105551492 
Δείτε περισσότερα: http://arkadikimelissokomia.gr/product

Viewing all articles
Browse latest Browse all 18087

Trending Articles



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>